minifactory käyttöönotto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "minifactory käyttöönotto"

Transkriptio

1 1 minifactory käyttöönotto Tervetuloa käyttämään minifactory 3D-tulostinta. minifactoryn käyttöönotto uudella tietokoneella vaatii alla olevien vaiheiden suorittamisen. Vaiheessa yksi (1) asennetaan tarvittavat ajurit tietokoneelle minifactoryn liittämistä varten. Vaiheessa kaksi (2) asennetaan Repetier-host tulostusohjelmisto ja asetetaan siihen minifactoryn asetukset. Vaiheessa kolme (3) asennetaan Slic3r STL-to-Gcode translaattoriin minifactoryn asetukset. Vaiheessa neljä (4) Yhdistetään minifactory tietokoneeseen ja suoritetaan laitteen suuttimen etäisyyden kalibrointi tulostusalustasta sekä tulostusmateriaalin esisyöttö suuttimeen. Vaiheessa viisi (5) suoritetaan ensimmäinen tulostus. 1. Ajureiden asennus 2. Repetier-hostin asennus ja konfigurointi 3. Slic3r STL - G-code translaattorin konfigurointi 4. Tulostimen yhdistys, kalibrointi sekä tulostusmateriaalin esisyöttö 5. Ensimmäinen tulostus

2 2 Vaihe 1 Ajureiden asentaminen Eteneminen: minifactory USB: EI kytketty minifactory Virtajohto: EI kytketty Linux ja Mac tietokoneet voivat suoraan yhdistää tulostimen. minifactory 3D-tulostinta operoidaan tietokoneen avulla, ja yhteys tulostimeen muodostetaan USB-kaapelilla. Windows käyttöjärjestelmän tietokoneille asennetaan ajuri ennen minifactoryn yhdistämistä tietokoneeseen. Lataa ja asenna ajuri: Ajuri on asennettava Administrator / Järjestelmänvalvoja oikeuksilla. Mikäli asennat ajuria esim. organisaatiosi tietokoneelle, pyydä tietojärjestelmähenkilöä avuksesi. Windows 8 käyttäjillä saattaa asennus vaatia ajurin varmennustoiminnon kytkemisen pois päältä. Löydät ohjeen siihen täältä: Kun ajuri on asennettu onnistuneesti voidaan minifactory kytketä tietokoneeseen. Kytkemisjärjestys, Huom! Tärkeä. 1. Kytke laitteen virtalähteen johto minifactory 3D-tulostimeen ja kytke virtalähde verkkovirtaan. 2. Kytke USB johto minifactory 3D-tulostimeen ja kytke USB johto tietokoneeseen.

3 3 Voit tarkistaa, että ajuri on asentunut oikein ja tietokoneesei tunnistaa laitteen. (minifactory näkyy laitehallinnassa laitteena "USB Serial (Communication Class, Abstract Control Model), COMXX") Ota portin numero ylös, tarvitset sitä Repetier-hostin asennuksessa. Laitehallintaan pääsee painamalla Käynnistä -> hiiren oikealla Tietokone -> hallitse -> laitehallinta (Start -> Computer -> Manage -> Device manager)

4 4 Vaihe 2 Repetier-host tulostusohjelman asennus ja konfigurointi Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Seuraavaksi lataa ja asenna Repetier-Host tulostusohjelmisto osoitteesta: Repetier-Host ohjelmiston avulla minifactory 3D-tulostinta ohjataan. Repetierillä voit määrittää, mitä kappaletta tulostetaan. Repetierissä on sisäänrakennettuna Slic3r niminen ohjelmisto, jolla tulostettava kappale muunnetaan minifactory 3D-tulostimen ymmärtämään muotoon. Sekä Repetier- Host että Slic3r täytyy konfiguroida, jotta asetukset ovat minifactory 3D-tulostimelle yhteensopivat. Repetier-Host ohjelman konfigurointi (Versio 0.90) Käynnistä Repetier-host. Klikkaa Printer Settings näppäintä, jolloin pääset muokkaamaan asetuksia. Printer Settings valikosta Connection välilehdestä määritetään tulostimen yhteysasetukset. 1. Tarkista, että keltaisella merkityt arvot ovat asetetut. 2. Klikkaa Refresh Ports nappia. 3. Valitse Port: -pudotusvalikosta COM-portti, johon tulostimesi on kytketty. Mikäli Port:-pudotusvalikko on tyhjä sammuta Repetier, irroita USB ja 24V virtajohto ja anna laitteen oleentua n. 2min. Kytke vaiheen 1 mukaisesti laite takaisin kiinni ja käynnistä repetier-host uudelleen.

5 5 Printer Settings välilehdestä määritetään tulostimen liike/lämpötila-asetuksia. 1. Muokkaa omat asetuksesi vastaamaan keltaisella merkittyjä asetuksia. Printer Shape välilehdestä määritetään tulostimen asetuksia. 1. Muokkaa omat asetuksesi vastaamaan keltaisella merkittyjä asetuksia. 2. Paina Apply-nappia ja sen jälkeen, klikkaa OK. Advanced välilehti ei tarvitse muutoksia. Olet nyt konfiguroinut Repetier-Host ohjelmaan minifactory perusasetukset. Voit nyt siirtyä vaiheeseen 3.

6 6 Vaihe 3 Slic3r STL G-koodi translaattorin konfigurointi Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r STL -> G-koodi muunnin ohjelmiston konfigurointi. Seuraavaksi konfiguroidaan Slic3rin tulostusasetukset. Slic3riin määritellään minifactory 3D-tulostimen vakioasetukset, joita voi sitten lähteä muokkaamaan eteenpäin, kun laite tulee tutuksi. Lataa ja pura Slic3rin minifactory-vakioasetukset tietokoneellesi tästä: Siirry Repetier-Hostissa Slicer välilehteen ja klikkaa Slic3r kentän configure näppäintä käynnistääksesi Slic3rin. 1. Klikkaa valikosta File -> Load Config Etsi tallentamasi mf2.ini tiedosto, valitse se ja klikkaa Open. 3. Slic3r vaatii, että asetukset tallennetaan. a. Käy Print Settings / Filament settings / Printer settings välilehdet läpi ja tallenna asetukset jokaisessa välilehdessä.

7 7 Kun olet avannut jokaisen välilehden ja tallentanut asetukset, voit sulkea Slic3rin. Valitse Repetier-Hostin Slicer välilehdellä tallentamasi asetukset käyttöön kuvan mukaisesti. Mikäli asetukset ei jostain syystä ole valittavissa kokeile suorittaa Slic3rin konfigurointi uudelleen. Slic3r ohjelmaan on nyt ladattu minifactoryn vakioasetukset. Seuraavassa vaiheessa kalibroidaan vielä Z-akseli ennenkuin pääsemme tekemään ensimmäisen tulostuksen. Vaihe 4 Tulostimen kalibrointi ja nauhan esisyöttö Eteneminen: minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä minifactory 3D-tulostimen kalibrointi ja nauhan esisyöttö Tämä vaihe on tärkeä, sillä tässä kalibroidaan minifactory 3D-tulostimen suuttimen etäisyys tulostuspöydästä. Tämä vaihe kannattaa suorittaa aina silloin tällöin, mikäli tulostuksen aloittamisessa on ongelmia tai esimerkiksi tulostinta siirrellään. Suuttimen väärä etäisyys tulostusalustasta aiheuttaa ongelmia tulostuksen aloittamisessa. Mikäli suutin on liian lähellä tulostuspöytää, ei nauha pääse tulemaan ulos suuttimesta ja tulostus epäonnistuu. Mikäli suutin on liian kaukana tulostuspöydästä, ei nauha pursotu oikein tulostusalustalle.

8 8 Kalibroinnin ensimmäinen vaihe Otetaan yhteys 3D-tulostimeen Klikkaa Repetier Hostin vasemmasta yläreunasta löytyvää Connectnappia. Väri muuttuu vihreäksi ja yhteys on muodostettu. Uusimmassa V0.90 Repetier-hostissa on pieni bugi ja sen kiertäminen on kerrottu alla. Voit tarkistaa, että yhteys muodostui katsomalla Repetier-Hostin alareunan informaatiokenttää, jossa lukee Connected. Lisäksi tärkeää on, että yhdistämisen jälkeen sielä esiintyy myös teksti Idle. Jos Idlen tilalla on teksti esim. 5 commands waiting vaatii tulostin manuaalisen kuittauksen. Manuaalinen kuittaus tapahtuu Repetier-hostissa. Siirry Manual Control välilehdelle. Välilehden alareunassa on OK nappi, jota klikkaamalla ohjelma suorittaa nämä viisi komentoa ja tulostin siirtyy Idle tilaan. Mikäli tulostin jää vieläkin jumiin esim. 4 commands waiting niin tulostimen voi resetoida. Resetointi tapahtuu siten, että sulje Repetier ja irroita USB (ja virtajohto) minifactorystä. Anna laitteen oleentua n. 1-2min. Kytke Virtajohto ja sen jälkeen USB johto, käynnistä Repetier-Host ja yhdistä laitteeseen uudelleen painamalla Connect. 1. Kun olet onnistuneesti saanut yhteyden tulostimeesi, kytke virtajohto kiinni ja tämän jälkeen siirry Repetier-Hostissa Manual Control välilehdelle. Kirjoita G-code: kenttään seuraava käsky ja paina lopuksi Send. 1. M907 S100 ja paina Send a. Tämä asettaa moottorien tehon oikeaksi. 2. G28 ja paina Send a. Tämä komento kotiuttaa XYZakselit 3. G1 X75 Y75 Z-0.1 F1200 ja paina Send a. Pöytä liikkuu keskelle ja suutin on lähes lasilevyssä kiinni. Tulostin on nyt valmis kalibrointiin.

9 9 Huom! Kalibrointia tehdessäsi, voit ajaa suutinta alas/ylös painamalla kuvassa näkyviä ohjausnappeja. Käytä ainoastaan -0.1 / +0.1 nappeja ja varo painamasta esim -1 tai -10 nappeja, jotka ovat -0.1 napin alapuolella. Aseta tulostusalustan ja suuttimen väliin A4-paperiarkki. Aja suutinta kohti lasilevyä painamalla -0.1 nappia. Jokaisella painalluksella suutin liikkuu 0.1mm kohti lasilevyä. Kokeile painalluksen jälkeen liikkuuko paperi vapaasti suuttimen ja lasilevyn välissä. Toista, kunnes paperi hankaa hieman suutinta ja paperin liikuttaminen vaikeutuu. Paina nyt kerran +0.1 nappia, jolloin paperi liikkuu kohtuu helposti. Suuttimen paikka on nyt siis haettu ja nyt tämä sijainti pitää vielä tallentaa Slic3rin asetuksiin. Hae tieto sijainnista syöttämällä G-code kenttään komento M114 ja paina Send. Tieto sijainnista tulostuu Repetier-hostin lokiin. Sijainti on muotoa: X:75.00 Y:75.00 Z:-X.XX Ota tästä Z:n X.XX arvo ylös. Sijainti voi olla eri kuin kuvassa. Aja Z-akseli takaisin yläasentoon painamalla Z-home nappia. Z-akselin korkeustiedon syöttäminen Slic3riin. Syötä nyt tämä tieto sijainnista Slic3rin Z-offset asetuskenttään. Löydät tämän menemällä Repetier-Hostissa Slice-välilehdelle ja painamalla Slic3rin configure nappia, jolloin Slic3r avautuu. Siirry Slic3rissa Printer Settings-välilehdelle ja syötä tieto sijainnista Z-offset kenttään. Tallenna ja sulje Slic3r.

10 10 Seuraavaksi Tulostusnauhan esisyöttö Eteneminen minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä Suuttimen etäisyys tulostusalustasta kalibroitu: Kyllä Seuraavaksi syötetään tulostusnauha suuttimeen. Ensiksi suutin täytyy lämmittää, sillä laitteessa on turvallisuussyistä estetty vetotelaston pyöriminen alle 140 C. Siirry Repetier-hostissa Manual control-välilehdelle ja napsauta lämpö päälle painamalla Heat Extruder -nappia. Näet lämpötilan nousun seuraamalla anturin antamaa lämpötilatietoa Tavoitelämpötila Lämmittäessäsi suutinta 200 C käy lämpötila aluksi hieman korkeammalla. Elektroniikka automaattisesti ohjaa lämpötilan 200 C tuntumaan. Lämmityksessä voi kestää muutama minuutti. Kun suutin on lämmitetty, voit nyt syöttää tulostusnauhaa suuttimeen. Paina tulostusnauhaa kevyesti sormilla ja klikkaa samanaikaisesti syöttönappia. Tunnet, kuinka suutin alkaa vetämään nauhaa sisäänsä, jolloin voit päästää irti nauhasta. Mikäli suutin ei heti ensimmäisellä klikkauksella ala vetämään nauhaa sisäänsä, toista kunnes suutin saa otteen nauhasta.

11 11 Kun suutin alkaa vetämään nauhaa sisäänsä paina syöttönappia n. 5 sekunnin välein. Toista n. 5-8 kertaa, kunnes tulostusnauhaa tulee suuttimesta ulos. Voit pyyhkäistä ulostulevan nauhan esim. A4 paperiarkin kulmalla pois suuttimen kärjestä. Mikäli ei n. 10 kerran jälkeenkään nauhaa vielä tule ulos suuttimesta, paina takaisinvetonappia (nuoli ylöspäin), kunnes saat nauhan pois suuttimesta. Katkaise nauha ja tee syöttö uudelleen. Voit seurata suuttimen viereisestä aukosta langan etenemistä. Vaihe 5 - Ensimmäinen tulostus Eteneminen minifactory USB: Kytketty minifactory Virtajohto: Kytketty Ajurit asennettu: Kyllä Repetier-Host asennettu ja konfiguroitu: Kyllä Slic3r konfiguroitu: Kyllä Suuttimen etäisyys tulostusalustasta kalibroitu: Kyllä Tulostusnauha esisyötetty: Kyllä Olet nyt suorittanut ensimmäisellä kerralla tehtävät tarvittavat säädöt. Seuraavaksi voidaan suorittaa ensimmäinen tulostus. Lataa esimerkkitulostus, Paina Download This Thing ja lataa Gear.STL Löydät esimerkkitulostuksen täältä:

12 12 Siirry Repetir hostissa Object Placement välilehteen ja klikkaa + painiketta eli Add object. Valitse juuri lataamasi kappale, Gear.STL. Näet kappaleesi tulostusalueella. Vasemmassa reunassa olevilla työkaluilla voit käännellä kamerakulmaa. Myös kappaleen siirtely onnistuu. Seuraavaksi kappaleesta luodaan G-koodi, eli kappale muutetaan 3D-tulostimen ymmärtämään muotoon. G-koodi luodaan Slic3r ohjelmistolla, johon aikaisemmin latasimme minifactoryn vakioasetukset. Kun pääset tutuksi laitteen kanssa, voit säätää tulostusasetuksia Slic3ristä, jolloin voit vaikuttaa mm. Kerrospaksuuteen, täyttömäärään, seinien lukumäärään, tukimateriaaleihin yms. Siirry Repetier-Hostissa Slicer-välilehdelle. Varmista vielä, että minifactory:n Slic3r asetukset ovat kuten alla olevassa kuvassa. Jos kaikki on ok, paina Slice with Slic3r. Ohjelma työstää nyt G-koodin.

13 13 Voit seurata Slic3rin etenemistä Repetier-Hostin lokista, joka löytyy Repetier-hostin alareunasta. Lopuksi ohjelma ilmoittaa kuinka paljon materiaalia kuluu arviolta tulostuksessa. Tässä tapauksessa mm eli n. 1,1m. Tarkista vielä, että tulostusalusta on puhdas ja se voi liikkua vapaasti ja että tulostusnauha pääsee esteettömästi suuttimelle. Työ käynnistetään Run Job näppäimellä Tulostin lämmittää suuttimen ja tulostusalustan Slic3rissä asetettuihin lämpötiloihin tämä voi kestää joitakin minuutteja Kun tulostus on valmis, minifactory automaattisesti lopettaa tulostuksen ja sammuttaa lämmityksen Kun tulostusalusta on jäähtynyt voi irroittaa kappaleen tulostusalustasta Ongelmatilanteissa katso vinkkejä Käynnistä työ painamalla Run Job-nappia ohjelman yläreunasta. Onneksi olkoon! Olet nyt suorittanut ensimmäisen 3D-tulostuksesi. Tervetuloa kysymään vinkkejä, ohjeita ja jakamaan kuvia tulostuksistasi minifactory foorumeille:

14 14 Yleiset ongelmatilanteet: Jos ilmenee ongelmia, käy ohje uudestaan huolellisesti läpi. Voit myös kysellä foorumeidemme kautta ongelmistasi osoitteessa. Yleisiä syitä tulostuksen epäonnistumiseen Tulostusalusta ei ole lämmin kappale ei tartu kiinni tulostusalustaan o Tarkista Slic3r asetukset, että lämpötilasäädöt ovat ok. o Kappale ei tartu tulostusalustaan Lasipinta ei ole puhdas. o Pese lasilevy esim. Fairy/vesi liuoksella. Pyyhi lopuksi kostealla. Kappale ei tartu tulostusalustaan lasipinta on juuri puhdistettu o Tarkista Z-akselin kalibrointi. Vaihe 4. Ohjelma ei tee kappaleesta G-koodia Lue foorumeiltamme.stl tiedostojen korjaamisesta netfabb työkalulla

minifactory Käyttöohje V1.0

minifactory Käyttöohje V1.0 Tekniset tiedot / / ensimmäinen tulostus 6.2.2013 1 Tekniset tiedot minifactory 1.0 perusominaisuudet Tulostusalue: 150 x 140 x 140 mm (leveys, pituus, korkeus) Kerrospaksuus: 0.1 / 0.16 / 0.2 / 0.25 /

Lisätiedot

Check List minifactory 3D-tulostimelle

Check List minifactory 3D-tulostimelle 1 minifactory 3D-tulostimen ohjelmistojen Check List Olemme havainneet, että esimerkiksi oppilaitoksissa ja yrityksissä voi käyttäjiltä puuttua käyttöoikeuksia ja näin ollen ohjelmistot ja niiden asetukset

Lisätiedot

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Jooseppi Järvinen Turun normaalikoulu 28.8.2014 1 Nämä ohjeet on laadittu Minifactory 3 tulostimen käyttöönottokoulutuksessa ja näiden ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU007V2 Sweex 1 portin rinnakkainen & 2 portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU007V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows 2000 ja XP -käyttöjärjestelmiin PU006V2 Sweex 2-porttinen PCI-sarjakortti Johdanto Älä altista PU006V2-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU006V2-korttia erittäin

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti PU013 Sweex 1-portin rinnakkainen & 2 -portin sarja PCI-kortti Johdanto Älä altista PU013-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU013-korttia

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

MINIFACTORY DUAL EXTRUDER

MINIFACTORY DUAL EXTRUDER minifactory Oy Ltd MINIFACTORY DUAL EXTRUDER MINIFACTORY DUAL EXTRUDER 12/2014 v.1.0 minifactory Oy Ltd Dual Extruder kalibrointi ja käyttöohje 1 SISÄLLYS Vaihe 1. CURA-profiilien asennus Repetier-Host-ohjelmaan...

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön

Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön Page 1/9 1. Sisällysluettelo Ohje WILE 200 PC-ohjelman käyttöön... 1 1. Sisällysluettelo... 2 2. Asennus... 3 2.1 Ohjelman asennus... 3 2.2 Laiteajurin asennus... 3 3.

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet. Aloitus:

Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet. Aloitus: Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet - Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset - IMU kalibrointi

Lisätiedot

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.0

Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.0 Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.0 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 VAROITUKSIA... 3 1.3 OHJEEN RAKENNE... 3 2. 3D-TULOSTIMEN RAKENNE JA OSAT... 4 2.1 OSAJÄRJESTELMÄT... 4

Lisätiedot

1/2014. Käyttöohje 2013 MINIFACTORY OY LTD

1/2014. Käyttöohje 2013 MINIFACTORY OY LTD 1/2014 Käyttöohje 2013 MINIFACTORY OY LTD minifactory 3 Education Edition Käyttöohje 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1 Tärkeää... 3 1.2 Ohjeen varoitusmerkit... 3 1.3 Sähkölaitteiden verkkoliitäntä...

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit.

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit. On Call DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta http://www.ekoweb.fi/wordpress/tuki/ Tallenna ohjelma paikkaan josta löydät sen helposti. Alla esimerkkikuva miltä sivu näyttää. Versionumero päivittyy

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232)

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Oheinen kuvasarja selitysteksteineen opastaa sinut onnistuneesti päivittämään Topfield -vastaanottimesi. - Lataa sarjaportti -päivitystyökalu -sivustolta

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

AALTO-VALVONTALAITE TST5102

AALTO-VALVONTALAITE TST5102 AALTO-VALVONTALAITE TST5102 KONFIGUROINTI- JA KÄYTTÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. VALVONTALAITTEEN ASENNUS... 3 3. VALVONTALAITTEEN KONFIGUROINTI HYPERTERMINAL-OHJELMALLA... 3 3.1 Valaisimien

Lisätiedot

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi Tämä opas sisältää: Turvallisuusohjeet sivulla 17. Asennuksen vianmääritys sivulla 18. Lisätietojen löytäminen sivulla 22. Turvallisuusohjeet Käytä vain tämän tuotteen mukana toimitettua tai valmistajan

Lisätiedot

Garmin Astro ohjelmistopäivitys

Garmin Astro ohjelmistopäivitys Garmin Astro ohjelmistopäivitys Laitteen ohjelmisto päivitys kannattaa suorittaa silloin tällöin. Ohjelmistopäivityksellä voit saada laitteeseesi uusia ominaisuuksia ja parannuksia vanhoihin ominaisuuksiin.

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen 1 (8) USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen Ladattuasi Handan CV-7700 PVR laitteen USB-siirto-ohjelman Welhon internet- sivuilta, asenna ohjelma alla olevien ohjeiden mukaan. Siirto-ohjelman asennus

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys Huawei E3276s ohjelmistopäivitys 1. Aloita kytkemällä nettitikku tietokoneen USB-porttiin. Jos nettitikku ei ole aikaisemmin ollut käytössä tässä tietokoneessa, niin hetken päästä aukeaa Mobile Broadband

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI NPD4758-00 FI Ohjelmiston asennus USB-liitäntää koskeva huomautus: Älä liitä USB-johtoa ennen kuin ohjeissa määrätään tekemään niin. Jos tämä näyttö tulee esiin, napsauta Cancel (Peruuta). Ethernet-liitäntää

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

- Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset

- Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset Phantom / H3-3D Gimbal Kalibrointiohjeet - Uuden kauko-ohjaimen yhdistäminen kopteriin - Kauko-ohjaimen kalibrointi - Gimbaalin kuvauskulman säätövivun X1 kalibrointi - Gimbaalin asetukset Aloitus: DJI

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12

Sisällysluettelo 4 ONGELMATILANTEIDEN RATKAISUT... 12 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Vastuuvapauslauseke ja takuun rajoitus... 2 1.2 Tarvittavat varusteet... 2 1.3 Etäohjattavat toiminnot... 3 2 SOVELLUKSEN ASENTAMINEN JA ALKUASETUKSET... 4 2.1 Sovelluksen

Lisätiedot

Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita

Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita Yhteydensaantiongelmien ja muiden ongelmien ratkaisuita Miksi SmartView v4.1 ei suostu avaamaan lämpökuvia? Mikäli SmartView-ohjelmiston täysversio 4.1 ladataan suoraan nettisivuilta, jotkin tietokoneet

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ALOITA TÄSTÄ. Langaton USB Langallinen. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus ja liitännät -ohjetta.

ALOITA TÄSTÄ. Langaton USB Langallinen. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus ja liitännät -ohjetta. ALOITA TÄSTÄ Jos vastaus johonkin näistä kysymyksistä on kyllä, siirry vastaavaan kohtaan lukemaan asennus- ja liitäntäohjeet. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus

Lisätiedot

Asennus Windows XP ja Vista -käyttöjärjestelmiin

Asennus Windows XP ja Vista -käyttöjärjestelmiin LW056V2 Langaton Sweex LAN-korttiväyläsovitin 54 Mbps Johdanto Älä altista langatonta Sweex LAN-korttiväylän sovitinta 54 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Topfield USB-laiteajurin ja päivitystyökalun asennus

Topfield USB-laiteajurin ja päivitystyökalun asennus Topfield USB-laiteajurin ja päivitystyökalun asennus Oheinen kuvasarja selitysteksteineen opastaa sinut onnistuneesti päivittämään Topfield -vastaanottimesi. - Sammuta Topfield-vastaanottimesi. Älä kytke

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Käyttöpaneelin merkkivalot

Käyttöpaneelin merkkivalot tarkoittavat eri asioita niiden järjestyksen mukaan. Merkkivalot, jotka ovat pois päältä, päällä ja/tai vilkkuvat, osoittavat tulostimen eri tilanteita kuten tulostimen tilaa, tarvittavia käyttäjän toimia

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa. 2 Sisällysluettelo Aihe: Sivunumero: 1. Yleistä tietoa laitteesta 1.1. Tärkeimmät ominaisuudet 3. 1.2. Laitteistovaatimukset 3. 1.3. Rajoitukset/kiellot 3. 2. Piirtopöydän esittely 2.1. Laitteen osat 4.

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti. Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi. FirstStep. FA20 Aktiivisuusmittari

Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti. Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi. FirstStep. FA20 Aktiivisuusmittari Nuorten liikunnallisen aktiivisuuden lisääminen projekti Johanna Korkala johanna.korkala@eduouka.fi FirstStep FA20 Aktiivisuusmittari AKTIIVISUUSMITTARI Päivittäisellä liikkumisella on tutkitusti terveyttä

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen Windows 10 -pikaohje Ohjelmien käynnistäminen Tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys Uloskirjautuminen, lukitseminen ja käyttäjän vaihtaminen Kuvan näyttäminen projektorilta tai lisänäytöltä Oletustulostimen

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Tämän julkaisun tiedot kuuluvat tämän tuotteen Lakisääteisien ilmoitusten piiriin. 16. marraskuuta 2015 Sisällys 3 Sisällys Fiery Driver Configurator...5 Järjestelmävaatimukset...5

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas

Ohjelmiston asennusopas Ohjelmiston asennusopas Oppaassa kerrotaan, miten ohjelmisto asennetaan USB- tai verkkoliitännän kautta. Verkkoasennus ei ole käytettävissä malleissa SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Kaavio Kaaviossa kuvataan,

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Käyttöohje. Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.1

Käyttöohje. Prusa i3 3D-tulostin. versio 1.1 Käyttöohje Prusa i3 3D-tulostin versio 1.1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 VAROITUKSIA... 3 1.3 OHJEEN RAKENNE... 3 2. 3D-TULOSTIMEN RAKENNE JA OSAT... 4 2.1 OSAJÄRJESTELMÄT... 4

Lisätiedot

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.

Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri. Ongelmatilanteita verkkokokousympäristössä (BigBlueButton) Mediamaisteri Group PL 82 (Sumeliuksenkatu 18 B) FI-33101 TAMPERE www.mediamaisteri.com Mediamaisteri Group 2011 Ongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B

Pika-aloitusopas. Langaton IP-kamera. Tekninen tuki QG4_B FI Tekninen tuki Langaton IP-kamera Pika-aloitusopas Lataa Windows- tai Mac-asiakasohjelmisto seuraavasta osoitteesta: https://reolink.com/software-and-manual/ Tarkemmat asennusohjeet selostetaan käyttöoppaassa:

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje WBelectronics Infinity USB Phoenix - Käyttöohje Johdanto Laitteen asentaminen Onneksi olkoon Infinity USB Phoenix -laitteen hankinnasta! Infinity kytketään toimintaan kolmessa vaiheessa: 1) Asenna laite

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen.

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla tietokoneeseen ja suorita asennusohjelma uudelleen. Sivu 1/7 Kytkentäopas Tulostimen asentaminen paikallisesti (Windows) Huomautus: Kun asennat paikallisesti liitettyä tulostinta eikä Ohjelmisto ja käyttöoppaat -CD-levy ei tue käyttöjärjestelmää, käytä

Lisätiedot

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin.

Rider 20 Rider 20:ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. Pikaopas Rider Rider :ssä on kolme näppäintä, joita käytetään useisiin eri tarkoituksiin. 1 Näppäintoiminnot YLÖS (1) ALAS (3) Paina pitkään kytkeäksesi taustavalon Paina mittaritilassa lyhyesti vierittääksesi

Lisätiedot

COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ

COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ COMET-MAKSULAITTEEN LATAAMINEN MINIUSB-KAAPELIA KÄYTTÄMÄLLÄ Comet -maksulaitteen lataaminen MiniUSB-kaapelia käyttämällä: Suosittelemme Comet maksulaitteen lataamista MiniUSB-kaapelia käyttäen; lataaminen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot