Tietojen luokittelu ja tallennus tietoturvallisesti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietojen luokittelu ja tallennus tietoturvallisesti"

Transkriptio

1 Tietojen luokittelu ja tallennus turvallisesti

2 Luokittelumalli Julkinen Tiedon katseluun ei ole rajoituksia. Huom. Tekijänoikeus on otettava huomioon kaikissa julkaisuissa. Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Esimerkkejä julkisista tiedoista ovat lehdistötiedotteet, kurssitiedot, tutkimusjulkaisut, julkiset asiakirjat ja julkiset www-sivustot Sisäinen tai rajoitettuun käyttöön tarkoitettu Tietoa voi katsella Metropolian henkilökunta ja opiskelijat Esimerkiksi sisäiset tiedotteet, sisäiseen käyttöön tuotetut ja hankitut opetusmateriaali, ohjeet, muistiot ja organisaatiolle lisensoidut aineistot. Luottamuksellinen Tietoja voivat katsella ja käsitellä jokainen asianomaisen ryhmän jäsen (myös opiskelija esim. tutkimusprojekteissa) Esimerkiksi keskeneräiset opintosuoritukset, hankkeet tai projektit Salassa pidettävä Tietoa voivat katsella ja käsitellä vain erikseen valtuutetut henkilöt Tenttivastaukset ja muu koesuoritus, mukaan lukien erilaiset harjoitustyöt ja näyttökokeet, sekä suorituksiin tehdyt arvostelumerkinnät. Huom. arvosanat ja pisteytykset ovat kuitenkin julkisia Arkaluonteiset henkilöja, jota on muun muassa; Opiskelijan henkilökohtaisten ominaisuuksien sanallista arviointia koskevia ja Tiedot henkilön terveydentilasta, vammaisuudesta, terveydenhuollon tai sosiaalihuollon asiakkuudesta tai kuntoutuksesta (esim. hakemukset ja päätökset erityisjärjestelyistä opinnoissa) Tiedot henkilön vuosituloista tai kokonaisvarallisuudesta taikka tuen tai etuuden perusteena olevista tuloista ja varallisuudesta taikka jotka muutoin kuvaavat hänen taloudellista asemaansa

3 Mitä henkilö on? Henkilöja ovat sellaiset tiedot, joiden perusteella henkilö voidaan tunnistaa suoraan tai välillisesti esimerkiksi yhdistämällä yksittäinen johonkin toiseen on, joka mahdollistaa tunnistamisen. Henkilöön yhdistettävä on kotiosoite, ajokortti, valokuva, IP-osoite tai passi. Arkaluonteinen henkilö on terveystiedot, tiedot sosiaali- ja/tai terveyspalveluiden asiakkuudesta, julkisuuslain mukaan salassa pidettävät tiedot (kuten opiskelijan koesuoritus ja/tai henkilön sanallinen henkilöarviointi), uskonnollinen tausta, etninen alkuperä, AY-liikkeen jäsenyys, henkilön taloudelliseen tilanteeseen liittyvät tiedot, biometriset henkilötiedot yksiselitteisessä tunnistamistarkoituksessa, kuten kasvokuva. Henkilötunnus ei sinänsä ole salassa pidettävä, mutta henkilötunnusta saa käsitellä rekisteröidyn yksiselitteisesti antamalla suostumuksella tai, jos käsittelystä säädetään laissa.

4 Digi- ja väestöviraston TTTT-mallin esimerkki jen luokittelusta Kaikki henkilötiedot eivät ole suoraan salassa pidettävää a. Esimerkiksi kurssin läsnäolotiedot ja opiskelijanumeroita sisältävät tiedostot voi tallentaa pilveen. Mutta esimerkiksi tenttivastaukset ja muu koesuoritus, mukaan lukien erilaiset harjoitustyöt ja näyttökokeet ovat salassa pidettäviä. Metropoliassa arkaluonteiset henkilötiedot ovat yleensä terveysja. Niiden käsittelyyn pitää kiinnittää erityistä huomiota, koska verkkorikolliset ovat havainneet niiden korkean markkina-arvon. Julkinen Salassa pidettävät tiedot Henkilötiedot Arkaluonteiset henkilötiedot Huomaa, että henkilötiedot voivat olla myös julkisia, mutta tyypillisesti ne ovat salassa pidettäviä.

5 Mitkä tiedot ja/tai asiakirjat ovat salassa pidettäviä Julkisuuslain (621/1999) (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta) 24 laissa määritellään mitkä tiedot ja/tai asiakirjat ovat salassa pidettäviä. Etenkin opetushenkilökunnan on otettava huomioon 24 pykälän kohdat 21, 22, 30, jotka liittyvät opetuksessa käsiteltäviin asiakirjoihin. Mm. opinnäyte, tutkimus, kehittämistöihin liittyvien jen käsittelyssä on noudatettava salassapitoa, jotta se ei aiheuta haittaa tutkimukselle tai toimeksiantajalle. Sama pätee ihin, jotka kokeen tai tentin toteutuksen kannalta vaarantaisi toteutuksen. Sekä oppilaaseen liittyvissä asiakirjoissa kuten opetuksen vapautukseen, koesuoritukseen, todistukseen tai muita asiakirjoja, jotka sisältävät henkilökohtaisten ominaisuuksien sanallista arviointia. Muut hallinnollisesti oleelliset 24 pykälän kohdat ovat 6, 7, 8, 11, 16, 17, 20, 23, 25. Huom. Turvakiellon alaisten jen käsittelyyn on Metropolia Ammattikorkeakoulussa erillinen ohjeistus. -> Ohje löytyy Metropolian intranetistä Metropolian GDPR ja suoja -sivujen alta.

6 Aina, kun käsittelet luottamuksellisia tai salassa pidettäviä ja, ota huomioon. Ettei tällaisia ja sisältäviä tulosteita jää muiden näkyviin. Tiedon tallennuspaikka - ettet erehdyksessä tallenna a väärään sijaintiin esim. väärälle verkkolevylle. Tarkista aina sähköpostiosoite, ettei joudu väärälle henkilölle. Älä keskustele asiasta niin, että a paljastuu ulkopuolisille.

7 Aineiston tallennus ja käsittely verkkolevyillä ja koneen paikallisella kiintolevyllä sekä ulkoisilla tallentimilla Toimenpide Julkinen aineisto Sisäinen / rajoitettu Luottamuksellinen Salassa pidettävä Rajaus P: Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Ei sallittu Projektin jäsenillä on täydet käyttöoikeudet. S: Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Kaikille avoin, kuka tahansa voi luoda tiedostoja väliaikaista tallennusta varten siirryttäessä vaikkapa toimipisteiden/luokkien välillä. T: Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Opiskelijoilla lukuoikeudet, henkilökunnalla kirjoitusoikeudet. U: Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Ei sallittu Priv-kansion alle voidaan tallentaa luottamuksellista a. Pub-kansio on avoin kaikille. W: Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Käyttäjillä vain lukuoikeudet, hyödynnetään sovelluksien käytössä. Z: Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Z-verkkolevy on henkilöstölle tarkoitettu turvallinen tallennuspaikka sensitiiviselle tiedoille. Tästä asemasta otetaan varmuuskopiointi automaattisesti. \\share-courses Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu \\share-archive Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Työkoneen Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu paikallinen kiintolevy Tallennus puhelimelle tai tabletille (suojakoodi oltava käytössä) Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Ei sallittu Ulkoiset tallentimet (muistitikut, kiintolevyt, CD) Julkinen kone tai kotikone Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Salassa pidettävät tiedostot oltava salasanalla suojattuna. Ulkoisilla tallentimilla. Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Ei sallittu

8 Aineiston tallennus ja käsittely järjestelmissä, sekä pilvipalveluissa Toimenpide Julkinen aineisto Sisäinen / rajoitettu Luottamuksellinen Salassa pidettävä Rajaus Julkiset www-sivut Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Ei sallittu Oma-Metropolia (intra) Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Intraa lukee henkilökunnan lisäksi myös opiskelijat. Peppi Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Amme Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Moodle Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Tietoa voivat katsella ja käsitellä vain erikseen valtuutetut henkilöt. HR-järjestelmä Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu rajauksin Tietoa voivat katsella ja käsitellä vain erikseen valtuutetut henkilöt. Metroarch Sallittu Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Palvelimella olevalle aineistolle voidaan myöntää käyttöoikeuksia ko. hankkeen työntekijöille sekä Metropoliaan että Metropolian ulkopuolelle. Google tuotteet: Drive, Classroom, Blogger, Docs, Meet, Sites, Photos, Slides, Form Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu Huom! Googlen tuoteperheeseen kuuluu useita sovelluksia, joihin pätee sama aineiston tallennus ja käsittely ohjeistus kuin listattuihin palveluihin. Huom. Tekijänoikeus on otettava huomioon kaikissa julkaisuissa. Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Microsoft 365 tuotteet: OneDrive, Onenote, Sites, Stream, Teams, Planner, Stream, Whiteboard, Sharepoint, Yammer Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu Huom! Microsoft 365 kuuluu useita lisäsovelluksia ja - palveluita. Näihin kaikkiin pätee sama aineiston tallennus ja käsittely ohjeistus kuin listattuihin sovelluksiin ja palveluihin. Promid-työajanhallinta Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu Asianhallintaratkaisu Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu E-lomake Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu HelpDesk Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu ARC-järjestelmä Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu Youtube Sallittu Sallittu rajauksin Ei sallittu Ei sallittu Sosiaalisen median kanavat: Facebook, Instagram, TikTok Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Ei sallittu Huom! Muihin sosiaalisen median kanavoihin pätee sama aineiston tallennus ja käsittelyn ohjeistus.

9 Aineiston lähettäminen Toimenpide Julkinen aineisto Sisäinen / rajoitettu Metropolian sähköposti sisäinen viestintä Metropolian sähköposti ulkoinen viestintä Luottamuksellinen Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Salassa pidettävä Rajaus Sallittu Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Turvapostia on käytettävä jos lähettää henkilöja, arkaluonteista a tai muutoin luottamuksellista a Metropolian ulkopuoliseen sähköpostiosoitteeseen. Kirjeposti Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Sallittu rajauksin Kirjepostin sisältö ei saa näkyä kirjeen ulkopuolelle. Jos kyseessä on tavara, joka lähetetään sen muoto ei saa olla tunnistettavissa. Aineiston tulostaminen ja paperien, sekä muun aineiston hävittäminen Toimenpide Julkinen aineisto Sisäinen / rajoitettu Aineistojen tulostaminen Paperi aineiston hävittäminen, normaali roskikseen Aineiston hävittäminen, Tietoturvaroskikseen Luottamuksellinen Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Ei sallittu Ei sallittu Ei sallittu Salassa pidettävä Rajaus Sallittu Sallittu Sallittu Sallittu Kaikki luottamuksellinen materiaali laitetaan turvaroskikseen. Kurssisuorituksiin liittyvä materiaali on aina luottamuksellista a. Tuhottavaa aineistoa sisältävät CD-levyt ja muut välineet, kuten ulkoiset tallentimet toimitetaan paikalliseen Helpdeskiin.

10

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja perusoikeutena Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki

Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Jäsenrekisteri tietosuoja-asetus ja henkilötietolaki Miten hoidamme yhdistyksen henkilötietoasiat lain mukaiselle tasolle? Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry Tietosuoja-asiat kuntoon ja jäsenrekisterit

Lisätiedot

Tiedostojen tallentaminen Xamkissa

Tiedostojen tallentaminen Xamkissa Tiedostojen tallentaminen Xamkissa Valmistelu: Marjaana Kivelä, Pirkko Rautaniemi, Jari Väisänen, Marjo Nykänen, Susanna Voutila, Riitta Leviäkangas, Kati Hoffren ja Kimmo Hoikka Lähtökohtana tiedostojen

Lisätiedot

Rekisteriseloste. NettiRassi rekisteriseloste

Rekisteriseloste. NettiRassi rekisteriseloste Rekisteriseloste NettiRassi rekisteriseloste Versiot Hyväksytty Päivitys 1 Johtoryhmä 28.08.2014 2 14.9.2016 Rekisteriseloste SISÄLTÖ Sisällysluettelo 1. REKISTERIN NIMI... 1 2. REKISTERINPITÄJÄ... 1 3.

Lisätiedot

Tietosuojaa neuvojille Maaseutuviraston tietosuojavastaava

Tietosuojaa neuvojille Maaseutuviraston tietosuojavastaava 11.9.2018 ja 20.9.2018 Tietosuojaa neuvojille Maaseutuviraston tietosuojavastaava (Esityksessä hyödynnetty osittain Eviran tietosuojavastaavan materiaaleja) Tietosuoja-asetus ja tietosuojalaki Esitys Euroopan

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

Pilvipalvelujen tietoturvasta

Pilvipalvelujen tietoturvasta Pilvipalvelujen tietoturvasta It-palveluiden tilaisuus 20.3.2015 Matti Levänen Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalvelu on toimintamalli, jolla tarjotaan helposti käyttöön otettavaa ja skaalautuvaa tietotekniikkaresurssia.

Lisätiedot

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu

Sosiaaliset mediat ja tietosuoja. Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Sosiaaliset mediat ja tietosuoja Juha Kontturi IT -suunnittelija Turun ammattikorkeakoulu Päivän ohjelma - yleistä sosiaalista medioista, tiedon hausta - tietojen julkaisu: mitä kenelle - tiedon omistajuus

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Lappeenrannan teknillinen yliopisto tarjoaa henkilökunnalle käyttöön salatun sähköpostipalvelun. Salattu sähköposti on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa, joissa

Lisätiedot

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU

LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU LUENTO II O365 JA VERKKO- OPISKELU TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT ELOKUU 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 14.8.2017 TÄLLÄ LUENNOLLA Taustaa harjoituksiin 1 ja 2: 1. Office 365 eli O365 2. Moodle 3. Harjoitus 2:

Lisätiedot

EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS. Tiivistelmä EPT:n luottiksille

EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS. Tiivistelmä EPT:n luottiksille EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS Tiivistelmä EPT:n luottiksille 22.5.2018 MIKÄ ON GDPR? Tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

ASIAKKAAN ASIAKIRJATIETOJEN KÄSITTELY JA ARKISTOINTI

ASIAKKAAN ASIAKIRJATIETOJEN KÄSITTELY JA ARKISTOINTI 2018 ASIAKKAAN ASIAKIRJATIETOJEN AUTISMISÄÄTIÖ Anssi Tuomi, tietosuojavastaava AUTISMISÄÄTIÖ Tietosuojaryhmä 2018 Autismisäätiö, tietosuojaryhmä 1(4) SISÄLLYSLUETTELO 1. Mihin tarkoitukseen Autismisäätiö

Lisätiedot

UUSI TIETOSUOJA-ASETUS. Kasvufoorumi ry Y-tunnus:

UUSI TIETOSUOJA-ASETUS. Kasvufoorumi ry Y-tunnus: UUSI TIETOSUOJA-ASETUS Yleistä Käsitteet Vaikutukset tilitoimistoyhteistyöhön (asiakas, kumppani) Käytännön toimia Tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018 Rekisterinpitäjä saa käyttää ainoastaan sellaisia

Lisätiedot

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita.

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE)

METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE) 1 Pepe Vilpas pertti.vilpas@metropolia.fi METROPOLIAN PILVIPALVELUT OPETUKSESSA Google Apps for Education (GAFE) Google Apps for Education (GAFE) on Google-yhtiön sovelluspaketti, joka on suunnattu erityisesti

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Muistio 1 (7) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Kuvien henkilötiedot ja julkaiseminen

Kuvien henkilötiedot ja julkaiseminen Kuvien henkilötiedot ja julkaiseminen 22.3.2019 JAT ry Viestintäpäivät STT/Lehtikuva - Johanna Oksanen Kaisa Siren / Lehtikuva Sisältö Kuvaaminen Kuvien julkaiseminen Kuvien arkistointi Kaisa Siren / Lehtikuva

Lisätiedot

Lapin AMK extranet Palvelukuvaus

Lapin AMK extranet Palvelukuvaus Lapin AMK extranet Palvelukuvaus 23.1.2017 Laura Kinnunen Johdanto Lapin AMK extranet on toteutettu hyödyntäen eduuni SharePoint 2013 alustaratkaisua. Eduuni on CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n

Lisätiedot

jos haluatte säilyttää ja jatkaa vanhan OneNote-muistion sisällön kanssa.

jos haluatte säilyttää ja jatkaa vanhan OneNote-muistion sisällön kanssa. Vanhojen Office 365 -ryhmien ja sivustojen tiedostokirjastojen kopiointi uuteen TUNI Groups -ryhmän tiedostokirjastoon TUNI Groups tulee jatkossa korvaamaan TAMKin ja Yliopiston käytössä olevat Office

Lisätiedot

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X

Sähköposti 50 GB X X. Kalenteri X X. OneDrive Business 1 TB X X X. Office Web Apps- sovellukset X X X. Office työpöytäsovellukset X X Lisenssivaihtoehdot Sisältää Office 365 Business Essentials Office 365 Business Office 365 Business Premium Sähköposti 50 GB X X Kalenteri X X Lync (pikaviestit, videoneuvo@elu) X X OneDrive Business 1

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

TIETOSUOJASELOSTE. Yleistä. Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 19.1.2017 Liisa Murto Kynnys ry Itsemääräämisoikeus Perustuu perus- ja ihmisoikeuksiin Itsemääräämisoikeus lähtee jokaisen

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se, että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Asianajajaliiton tietoturvaohjeet. Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy

Asianajajaliiton tietoturvaohjeet. Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy Asianajajaliiton tietoturvaohjeet Asianajosihteeripäivät 4.4.2014 Asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju Asianajotoimisto Tempo Oy SISÄLTÖ Yleiskatsaus tietoturvaohjeisiin Sähköpostin käyttö Pilvipalveluiden

Lisätiedot

EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS. Tiivistelmä EPT:n luottiksille Päivitetty

EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS. Tiivistelmä EPT:n luottiksille Päivitetty EPT:N LUOTTISHOMMAT JA TIETOSUOJA-ASETUS Tiivistelmä EPT:n luottiksille Päivitetty 9.1.2019 MIKÄ ON GDPR? Tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Rekisteri- ja tietosuojaseloste TÄMÄ ON CORELLIA HELSINKI OY:N HENKILÖTIETOLAIN (10 JA 24 ) JA EU:N YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN (GDPR) MUKAINEN REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE. LAADITTU 14.5.2018. VIIMEISIN

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Rekisteri kuntaan sijoitetuista lapsista

Rekisteri kuntaan sijoitetuista lapsista Tietosuojaseloste 1/5 1. Rekisterinpitäjä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta Peltolantie 2 D, 01300 Vantaa 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

IT-palvelut. IT-palvelut ja käytännön asioita

IT-palvelut. IT-palvelut ja käytännön asioita IT-palvelut IT-palvelut ja käytännön asioita Yliopiston IT-palvelut Ylläpitää yliopiston omia IT-palveluja Käyttäjätunnuksia, tietokoneita, tietoverkkoja, opintojärjestelmiä, www-sivuja jne. Tukee ja kehittää

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun!

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Olet saanut opiskelupaikan Tietotekniikan koulutusohjelmasta: nuorten koulutus, insinööri (AMK), Bulevardi 31, Helsinki Toivotamme sinulle onnea

Lisätiedot

Tietosuojaa hanketoimijoille Maaseutuviraston tietosuojavastaava

Tietosuojaa hanketoimijoille Maaseutuviraston tietosuojavastaava 8.11.2018 Tietosuojaa hanketoimijoille Maaseutuviraston tietosuojavastaava (Esityksessä hyödynnetty osittain Eviran tietosuojavastaavan materiaaleja) Tietosuoja-asetus ja tietosuojalaki Esitys Euroopan

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU 1 EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET EU:n tietosuoja-asetuksen huomioiminen järjestötoiminnassa GDPR = General Data Protection Regulation = EU:n tietosuoja-asetus = Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta. Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4.

Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta. Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4. Tietosuoja arjessa, puheenvuoro käytännön tilanteista näkökulma peruskoulusta Kirsi Ruoppila Rehtori Huhtasuon yhtenäiskoulu 8.4.2016 11.4.2016 Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013 Laki perusopetuslain

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE

Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE Osteopaatti Jutta Aalto Anatomia- ja kehotietoisuuskoulutus TIETOSUOJASELOSTE 1 Yksityisyytesi suojaaminen Pitää kaikkien palveluitani käyttävien asiakkaiden/ potilaiden yksityisyyttä erittäin tärkeänä.

Lisätiedot

3. Julkisuus ja salassapito

3. Julkisuus ja salassapito 3. Julkisuus ja salassapito 3.1 Julkisuusperiaate Perustuslaista ilmenevä ja julkisuuslaissa täsmennetty julkisuusperiaate tarkoittaa, että viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei laissa erikseen

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen TIETOTURVA Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen 24.1.2017 TIETOTURVA KÄSITTEENÄ = tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja verkkoliikenteen suojaamista Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Kirje -tasolla viestiliikenne suojataan automaattisesti SSL-salauksella, sekä viesti lukitaan Deltagon MessageLock -tekniikalla.

Kirje -tasolla viestiliikenne suojataan automaattisesti SSL-salauksella, sekä viesti lukitaan Deltagon MessageLock -tekniikalla. Luottamuksellinen sähköposti Lapin AMK:ssa Lapin AMK käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli

Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli Pilvipalveluiden toimintaperiaatteen kuvaus - eräs toteutusmalli - Opettajien koulutus Tornion yhteislyseon lukiossa 20.2. ja 22.2.2012 Marko Kaarlela - Tätä tiedostoa saa vapaasti levittää, kopioida,

Lisätiedot

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä 7.5.2014 Kalle Tervo Keskeiset lait Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621) Henkilötietolaki (22.4.1999/523) Laki

Lisätiedot

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: 17.12.2013, päivitetty 26.4.2017 1. Rekisterin nimi Optima verkko-oppimisympäristö 2. Rekisterinpitäjä Jyväskylän

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Tietojen kerääminen

Tietosuojaseloste. Tietojen kerääminen Tietosuojaseloste Pyrimme ymmärtämään palveluidemme käyttäjien tarpeita ja sen vuoksi keräämme palveluidemme käyttäjiin liittyviä tietoja, kuten heidän käyttäytymisestään verkkopalvelussamme. Verkkopalvelu

Lisätiedot

Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä?

Mitä henkilötietoja minusta kerätään ja mistä lähteistä? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä RecRight videorekrytointipalvelu on työkalu, jonka avulla asiakkaamme rekisterinpitäjänä keräävät ja käsittelevät antamiasi tietoja. Pääsääntöisesti tiedonkeruun tarkoitus on

Lisätiedot

Ravintola Kalatorin tietosuojaseloste

Ravintola Kalatorin tietosuojaseloste n tietosuojaseloste Yksityisyyden suoja ja tietosuoja Me ravintolakalatori.fi -verkkopalvelussa huolehdimme yksityisyydensuojastasi ja hallussamme olevien henkilökohtaisten tietojesi suojaamisesta. Tämä

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietotekniikkakeskus / Kuopion kampus 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palveluista Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö Verkkokonsulttipäivä 28.11.2011 Maarit Pirttijärvi j Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö www.sosiaalijaterveyspalvelut.fi Virtuaalisen sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen käyttäjät

Lisätiedot

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta 1 Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta Multimakerohjelmalla tuotettuja ohjelmia voidaan julkaista joko CD-tuotantona tai webbisovelluksena. CD-tuotantoon käännettyjen ohjelmien katselu

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTEET Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä

Lisätiedot

Varmuuskopiointi Perusteet ja miksi ja miten

Varmuuskopiointi Perusteet ja miksi ja miten Varmuuskopiointi Perusteet ja miksi ja miten Käyttäjän näkökulmasta Ilkka Veuro, vertaisopastaja keskiviikkona 21.3.2018 Kampin palvelukeskus, juhlasali Enter ry 21.3.2018 1 Varmuuskopioinin kohteet Ja

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa suosituksia sähköpostin

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit Tapio Lahtinen Mistä on kyse ja miten päästä alkuun? Tietosuoja-asetus ei suoraan anna yleisvastausta, siihen, mitä pitäisi tehdä Kärjistäen kyse on ikään

Lisätiedot

Tech Conference 28.-29.5.2015. OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT.

Tech Conference 28.-29.5.2015. OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT. Tech Conference 28.-29.5.2015 OneDrive for Business, kuinka maksimoin tuottavuuden? Jari Kotola Seniorikonsultti, MCT #TechConfFI Aiheita Käyttäjän omien tiedostojen käsittely Tiedostojen synkronointi

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Tämä on henkilötietolain (10 ja 24 ) ja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisteri- ja tietosuojaseloste. Laadittu 14.5.2018. Viimeisin muutos 23.5.2018. 1. Rekisterinpitäjä Sareni Oy

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 13.11.2012 HELMI-EXTRANET-KÄYTTÖPOLITIIKKA SISÄLTÖ 1 Extranet-tunnuksen käyttöpolitiikka 2 Käyttäjätunnusten myöntöperusteet 3 Salasanat Käyttäjätunnuksen hyväksyttävä

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Tämä on henkilötietolain (10 ja 24 ) ja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisterija tietosuojaseloste. Laadittu 11.9.2018. Viimeisin muutos 11.9.2018. 1. Rekisterinpitäjä Fysioterapia

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUS OPAS YHDISTYKSILLE JÄRJESTÖOHJAUS KUUROJEN LIITTO RY.

EU:N TIETOSUOJA-ASETUS OPAS YHDISTYKSILLE JÄRJESTÖOHJAUS KUUROJEN LIITTO RY. EU:N TIETOSUOJA-ASETUS OPAS YHDISTYKSILLE JÄRJESTÖOHJAUS KUUROJEN LIITTO RY. MITÄ EU:N TIETOSUOJA-ASETUS TARKOITTAA EU:n tietosuoja-asetuksen tavoitteen on lisätä henkilötietojen käsittelyn avoimuutta

Lisätiedot

Terveystieteellisten aineistojen erityispiirteitä. Annaleena Okuloff

Terveystieteellisten aineistojen erityispiirteitä. Annaleena Okuloff Terveystieteellisten aineistojen erityispiirteitä Annaleena Okuloff 19.8.2015 2 Terveystieteelliset aineistot Sisältävät tyypillisesti paljon arkaluonteista tietoa lainsäädännössä määritelty salassa pidettäväksi.

Lisätiedot

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste Tietosuojaseloste 1 (5) Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste 1. Rekisterin nimi Varustekorttirekisteri 2. Rekisterinpitäjä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 3. Rekisterin vastuuhenkilö Palomestari Kalle

Lisätiedot

Miten tietosuoja-asetuksen soveltamisen osalta on edetty? Havaintoja ja parhaita käytäntöjä-

Miten tietosuoja-asetuksen soveltamisen osalta on edetty? Havaintoja ja parhaita käytäntöjä- Miten tietosuoja-asetuksen soveltamisen osalta on edetty? Havaintoja ja parhaita käytäntöjä- Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Tietosuojapäivä 9.10.2018 klo 10.10.-10.40, Tietosuoja-asetuksen

Lisätiedot

Liite 2 : RAFAELA -aineiston elinkaaren hallinta

Liite 2 : RAFAELA -aineiston elinkaaren hallinta RAFAELA-hoitoisuusluokitus-jär je 1 Liite 2 : RAFAELA -aineiston elinkaaren hallinta Ohje: Lomake täytetään Tilaajan toimesta ja palautetaan Toimittajalle käyttöoikeussopimuksen mukana. 1. Aineiston omistajuus

Lisätiedot

METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE

METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE METANOIA INSITITUUTTI OY TIETOSUOJAREKISTERISELOSTE Henkilötietolain (523/1999) 10 :n ja EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukainen rekisteriseloste (25.5.2018). Jos haluat käyttää oikeuttasi saada tietoa

Lisätiedot

Tietosuoja käytännössä

Tietosuoja käytännössä Tietosuoja käytännössä Tehtävälista vai organisaatiokaavio? Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry Ihmisen asialla vuodesta 1938 Painopisteemme ovat 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Kuopion kaupungin palautepalvelujärjestelmä

Tietosuojaseloste Kuopion kaupungin palautepalvelujärjestelmä Kuopion kaupunki Selvitys 1 (5) Tietosuojaseloste Kuopion kaupungin palautepalvelujärjestelmä Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679)

Lisätiedot

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1 (5) SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1. Yleistä Me Sataservice-konsernissa kunnioitamme tietosuojaasi. Tätä tietosuojakäytäntöä sovelletaan työnhakijoihin, työntekijöihin, käyttäjiin; jotka käyttävät

Lisätiedot

KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA

KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA Hallitse uusi TIETOSUOJA-ASETUS KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA toukokuu 25 2018 UUSI tietosuoja-asetus astui voimaan MITÄ GDPR TARKOITTAA GDPR (General Data Protection Regulation) on tietosuoja-asetus, joka

Lisätiedot

Atop-Tieto Oy:n asiakas- ja markkinointirekisteri, tietosuojaseloste

Atop-Tieto Oy:n asiakas- ja markkinointirekisteri, tietosuojaseloste Atop-Tieto Oy:n asiakas- ja markkinointirekisteri, tietosuojaseloste Rekisterin pitäjä: Atop-Tieto Oy, Perintötie 2D; 01510 Vantaa - Y-tunnus: 0645244-6; puh 020 786 1100 Yleistä Jotta voimme palvella

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Uimahalli ja kuntosali Liprakan asiakasrekisteri Tiedonanto

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3.

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus I: Google Drive TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Virtuaalinen globaali

Lisätiedot

Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus

Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus Opiskeluhuollon asiantuntijaryhmän asettaminen ja toiminta Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus 17.6.2015 Sisällys Ryhmän asettaminen ja sen toimintatavat... 3 Opiskeluhuollon rekisterit ja kertomukset

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty

Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty 1(5) Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty 24.5.2018 Tämä tietosuojakäytäntö soveltuu Rivarko Oy:n asiakkaiden henkilötietojen käsittelyyn, ja siinä kuvataan keskeiset henkilötietojen käsittelyä

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje

Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje Joensuun seudun opetustoimen sosiaalisen median opetuskäytön ohje 1 1. Sosiaalisen median opetuskäyttö Yleistä Tämä on erillinen, Joensuun seudun TVT-suunnitelmaan liittyvä ohje siitä, kuinka ja millä

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

4. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus ja käsittelyn laillinen peruste

4. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus ja käsittelyn laillinen peruste Tietosuojaseloste EU:n tietosuoja asetus 2016/679 Henkilötietolaki 523/1999 1. Rekisterin nimi Kiasma teatterin uutiskirjelista 2. Rekisterinpitäjä Nimi ja Y tunnus Kansallisgalleria, 0800570 2 Osoite

Lisätiedot

Tietojärjestelmät Metropoliassa. 28.08.2009 Mikko Mäkelä & JHH

Tietojärjestelmät Metropoliassa. 28.08.2009 Mikko Mäkelä & JHH Tietojärjestelmät Metropoliassa 28.08.2009 Mikko Mäkelä & JHH Tietohallinnon palvelujen toimintaperiaatteet Asiakaslähtöisyys palveluissa. Kaikille opiskelijoille tarjotaan samat peruspalvelut koulutusalasta

Lisätiedot

Potilaan hoidon suunnittelu, toteutus ja arkistointi. Toiminnan tilastointi ja suunnittelu.

Potilaan hoidon suunnittelu, toteutus ja arkistointi. Toiminnan tilastointi ja suunnittelu. REKISTERISELOSTEET Koulutettu hieroja, terveydenhuollon ammattilaisena ja yrittäjänä, kerää asiakkaistaan hoidon ja asiakassuhteen kannalta olennaiset tiedot. Ammatinharjoittaja on vastuussa keräämistään

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.5.2018 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella

StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella StarT-projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen verkkolomakkeella Luethan nämä ohjeet huolella ennen lomakkeen täyttämistä. Sisällysluettelo: yleistietoa lomakkeen täyttäminen videoiden linkittäminen

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa. Ilmoitusviesti

Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa. Ilmoitusviesti Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa Lapin yliopisto käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen

Lisätiedot

sosiaalipalvelupäällikkö Arja Tolttila Heikinkuja 4 04600 MÄNTSÄLÄ puhelin (vaihde) 019 264 5000

sosiaalipalvelupäällikkö Arja Tolttila Heikinkuja 4 04600 MÄNTSÄLÄ puhelin (vaihde) 019 264 5000 TIETOSUOJASELOSTE - yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja - Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 1. Rekisterinpitäjä Mäntsälän kunta, Heikinkuja 4 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö

Lisätiedot