Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat"

Transkriptio

1 Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat Loppuraportti Pikes Oy Ritva Ruokolainen

2 1 Sisällysluettelo 1. Hankkeen tavoitteet Tavoitteet joiden osana hanke on Tavoitteet joihin hankkeella pyritään Hankkeen toteutus Toimenpiteet yleisesti Ruunaa Nurmijärvi alue (Monikäyttö kelkat/koiravaljakot) Valtimo Vuokatti- yhteys Juuka Koli- maareittiyhteys Nurmes Bomba Hyvärilä- rengasreitti (monikäyttö, mönkijät kesäaikaan) Hiihtovaellusreitti majatalosta majataloon Aikataulu Resurssit Toteutuksen organisaatio Kustannukset ja rahoitus Hankkeen kustannusarvio Hankkeen yksityisrahoitusosuudet Hankkeen toteutuksen jatko Hankkeen kustannusten toteutuminen Raportointi ja seuranta (kokoukset, ohjausryhmätyöskentely) Toteutusoletukset ja riskit Toteutusoletukset Toteutuksen riskit Yhteistyökumppanit Hankkeen tulokset ja vaikutukset Hankkeen tulokset Hankkeen vaikutukset Hankkeen epäonnistumiset Esitykset jatkotoimenpiteiksi Omia ajatuksia projektista Ohjausryhmän lausunto projektista... 36

3 2 Hankkeen toteuttaja: Hankkeen nimi: Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES Kauppatori Nurmes Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat Hankkeen numero: Hankkeen Dnro: 996/ , toteutusaika Yhteenveto hankkeesta: Pielisen Karjalan Reitistöjen Uudet Urat - hankkeen keskeisin tavoite on lisätä seutukunnalla nykyisten moottorikelkkauraston virkistys- ja matkailukäyttöä. Nykyinen urasto on luotu maakuntaan kolmenvuosikymmenen aikana ja sitä hallinnoi Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys ry. Reitistöä ei ole uudistettu tai kunnostettu merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana, jolloin sen käyttökelpoisuus ja turvallisuus ovat heikentyneet. (Vanhojen reittiosuuksien kartoittaminen) Pielisen Karjalan Reitistöjen Uudet Urat hankkeessa tehdään reitistöjen kehittämis- ja investointisuunnitelmat viiteen kohteeseen: 1) Ruunaa Nurmijärvi alueelle, 2) Valtimo Vuokatti yhteysreitille 3) Juuka Koli yhteysreitille (ml. Kolin alue) 4) Nurmes - Bomban Hyvärilä rengasreitille 5) Puukarin Pysäkki Männikkölän Pirtti välinen hiihtovaellusreitti. Suunnitelmassa tehdään esitykset ko. reitistöjen laatutason, monikäyttöisyyden sekä liikenneturvallisuuden nostamisesta ja ko. kohteiden reitteihin tukeutuvien matkailupalvelujen tuotteistamisesta. Lisäksi suunnitelmassa tehdään esisuunnitelmat ko. kohteissa käynnistettäväksi esitettävistä kehittämis- ja investointitoimenpiteistä. Muita hankkeen tehtäviä ovat kelkkaurien moninaiskäytön, sopimuskäytäntöjen, ylläpidon, ympäristö- ja turvallisuusasioiden sekä matkailutuotteiden kehittäminen. Hanke toteuttaa maakunnallisen Reiteistä Traileiksi -hankkeen määrittämiä kehittämistavoitteita Pielisen Karjalan seudulla ja Juuassa. Hanke on sisarhanke Keski-Karjalan Jetina ry:n rahoittamalle Virkku -virkistysuraston kehittäminen hankkeelle (DNRO 1438/ ). Ongelmat hankkeessa: Rahoituksen järjestäminen hankkeelle (v.2012), johon vaikutti monet tekijät: 1) Yritykset olivat investoineet ja sateinen kesä ei tuottanut riittävästi rahaa heille. 2) Viimevuosina on ollut hankkeita useampia ja kohderyhmäksi muodostunut samat yritykset, josta johtuen summat yritystä kohden pieniä Hanke alkoi aikana, jolloin monien kesälomat alkoivat, ja tätä vaikutusta kesti syksylle asti. Tämä vaikeutti yhteydenluomista yhteiskumppanien kanssa. Matkailuyrittäjien kiireet yritystoimissaan kesän ja syksyn aikana, että olisi voinut tavata ja saada selvityksen tehtyä. Alueen kelkkauria ei ole kartoitettu tarkasti karttapohjille ja epämääräisesti piirretyt ura osuudet vaikeuttivat selvitystyötä. Hankkeen edetessä sopimusneuvottelujen hidas eteneminen oli vaikeutena muiden tarvittavien selvitysten saamiseksi suunnitelluille uraosuuksille. Muutosten toteuttaminen alkuperäisistä suunnitelmista oli myös pitkien neuvottelujen takana.

4 3 1. Hankkeen tavoitteet 1.1 Tavoitteet joiden osana hanke on Hanke toteuttaa maakunnallisen Reitistä Traileiksi - hankkeen määrittämiä kehittämistavoitteita Pielisen Karjalan seudulla ja Juuassa. Hanke on sisarhanke Keski- Karjalan Jetina ry:n rahoittamalle Virkku virkistysuraston kehittämis - hankkeelle. Kelkkaurien turvallisuuden kehittämiseksi kerätään hyvät käytännöt jo toteutetuista toimenpiteistä (mm. Keski-Karjalan kelkkaurahanke). Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat on Pohjois-Karjalan matkailustrategian mukainen hanke, jossa ohjataan matkailu- ja ympäristörakentamistoimintaa ja joka perustuu tasokkaaseen suunnitteluun ja on korkealaatuista, ympäristövastuullista ja kuvastaa paikallista identiteettiä. Pohjois-Karjalan matkailustrategian mukainen, jossa painotetaan kestävää matkailua ja virkistyskäyttöä seuraavasti: - ainutlaatuiset neljä vuodenaikaa Pohjois-Karjalan matkailuvalttina - luontoarvojen korostaminen - olemassa olevien resurssien hyödyntäminen 1.2 Tavoitteet joihin hankkeella pyritään Vanhojen urien kunnontarkistus, turvallisuustekijät, korjaustoimenpiteiden suunnittelu, uudet linjaukset ja uusi sopimusmalli (Reitistä Traileiksi hankkeen kanssa) Ohjausryhmä päätti ensimmäisessä kokouksessa hankesuunnitelman osalta, että keskitytään hankesuunnitelman tehtävien osalta 7.2 kohdan viiteen pääkohtaan. Alueet joiden suunnitteluun keskitytään ensisijaisesti: 1. Ruunaa Nurmijärvi alue (30 km urasto VRY:n hoidettavaksi ja uraston käyttöoikeussopimus yhteiskäyttönä moottorikelkat ja koiravaljakot) 2. Valtimo Vuokatti yhteys: nykyistä suorempi yhteys Valtimolta Vuokattiin 3. Juuka Koli maareittiyhteys (pois vesialueilta) 4. Nurmes Bomba- Hyvärilä rengasreitti. (uutena reitille mönkijäkäyttö kesäksi jo moottorikelkka- ja koiravaljakkoyhteiskäyttöön) 5. Hiihtovaellusreitti majatalosta majataloon (Puukarin Pysäkki Männikkölän Pirtti). Reitistön siirtosuunnitelma vesistöosuuksilta pois Pielisen ja Haapajärven kohdalla, reitistön kunnossapitokustannusten jakaminen kuntien ja yrittäjien kesken.

5 2. Hankkeen toteutus Toimenpiteet yleisesti 4 - hankkeen alussa selvitetty taustatietoja eri osa-alueiden tämänhetkisestä tilanteesta ja eri tahojen yhteyshenkilöiden kanssa järjestetään kokoontumisia tilanteen kartoittamiseksi. - yksityisen rahoitusosuuden kerääminen puuttuvalta osalta. - yhteydenotot eri yhteistyötahoihin ja niistä materiaalin kasaaminen. - talkootyöosuuksien sopiminen eri tahojen kanssa ja talkootyökirjanpidon ohjaaminen. - kartta-aineistojen hankinta suunnittelun pohjaksi. - maanomistusselvitystyöt uusien linjauksien osalta - sopimusten sisällön tarkistus monikäyttöön suunniteluilta linjauksilta ja tämän hetkisen käyttöön liittyvät rajoitukset suunnittelun pohjaksi - selvitetään viranomaisten lupa-asiat uusien urien tienylityskohdista ja suunnitelmiin huomioitavista turvallisuustekijöistä. - selvitetään uriin vaikuttavat luvat ja säännökset, kuten turvallisuustekijät ja ympäristöasiat. - sähkölinjoille tulevilta osuuksilta Pohjois-Karjalan Sähköltä lausunto uran sijoittumisesta ja huomioitavista määräyksistä. - sopimusneuvottelut maanomistajien kanssa linjausalueilta - karttamateriaalin tuottaminen sovituilta uusilta uraosuuksilta eri osapuolille Ruunaa Nurmijärvi alue (Monikäyttö kelkat/koiravaljakot) Ensiksi on selvitetty ns. Ruunaan lenkin maanomistajan näkökanta, mitä alueen reitille voi suunnitella erilaisen käytön näkökulmasta. Reitin maa-alueen omistaa Metsähallitus, jonka edustajien kanssa pidettiin alustava palaveri Carelian East Pointin ja Metsähallituksen kanssa pidettiin palaveri , jossa käytiin läpi alueen yrittäjien toiveita toteutuksesta ja näkökantoja, joita kannattaisi ottaa huomioon moottorikelkkojen ja koiravaljakkojen yhteiskäytössä, sekä keskustelua miten koiravaljakkojen käyttö huomioidaan yhteisessä sopimusasiapaperissa. Yhteistapaaminen Carelian East Pointin, Metsähallituksen ja Virkistysreitistö yhdistyksen kanssa , Ruunaan Majalla. Tapaamisia Carelian East Pointin koiravaljakkotapahtumien yhteyshenkilöiden kanssa. Kilpailuiden järjestämisestä ja siihen liittyvien järjestelyiden osalta olevien talkootöiden opastusta ja neuvontaa. Palaveri yhteissopimuksen ja muiden turvallisuuteen vaikuttavien tekijöiden osalta pidettiin Palaverissä sovittiin, että Metsähallitus selvittää ympäristöasiat Pohjois-Karjalan Elyn biologin Arvo Ohtosen kanssa. Sopimus allekirjoitetaan 2014 entisen sopimuksen umpeuduttua yrittäjä Jarkko Peltolan kanssa. Sopimuspohja yhteiskäytön osalta käytiin läpi palaverissa, sopimus tulee Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistyksen hallintaan. Yleisesti käytöstä sovittiin, että uran kierto olisi yksisuuntainen, merkinnät ovat selkeät ja riittävät vahinkojen estämiseksi. Uran sopimusleveys olisi 3 m ja kyseinen uraosuuden pohja hoidettaisiin kelkalla tampaten. Uraa pidettäisiin ns. luomuuraosuutena, jolla saadaan kelkkojen kulkunopeudet pidettyä pienempinä.

6 5 Kuvakooste ns. Ruunaan lenkiltä Kuva on otettu Haapavitjan sillalta. Ylitys tampparilla ei olisi mahdollista.

7 6 Metsäalueelta Suoalueelta

8 7 Koiravaljakkouran tulo ns. Ruunaan lenkille Vaaramaisemaa

9 8 Levähdyspaikka. Matkan varrelta. Koiravaljakkolaisten teettämä varoitusmerkki yhteiskäyttöreiteille 2013.

10 9 Kelkkaura on osaksi kesällä vaelluspolkuna, kuva on ennen Siikakosken ylityspaikalle tuloa.( uran maastossa ) Siikakosken ylityspaikka.

11 Valtimo Vuokatti- yhteys Uran suunnittelua varten selvitettiin alussa, että ovatko maakuntarajan ulkopuolen reittien yhteydet voimassa. Selvitettiin miten uusi yhteys toteutetaan, että saadaan huomioitua reittiyhteydet matkailuyrityksille. Nykyisessä reitissä Savon puolella olevalle Metsäkartanolle ja sieltä Sotkamoon olevassa reitissä on Valtimon puolella käyttökielto reittiä yhden maanomistajan kohdalla. Tutkittiin, voiko reittiin tehdä muutos, jolla saataisiin myös suorempi yhteys Sotkamoon. Reitti jos suunniteltaisiin kulkemaan VT 6 itäpuolelta. Valtimo- Sotkamo välillä tulee monessa kohti vaikeus, joko päästä matkailuyrityksiin tai Savon puolen reitteihin. Rautatien ylitykset tuottavat vaikeuksia, sillä ratahallinto on jo nyt kieltänyt radan ylityspaikkoja. Todennäköisin vaihtoehto on löytää linjaus niin, että reitti yhtyy Savon puolen reitteihin eri paikasta kuin nykyisin, joka palvelisi myös käytännöllisemmin alueen matkailuyrittäjiä. Valtimon osalla tehtiin linjaukseen selvityksiä, miten käyttökiellossa oleva uraosuus voidaan muuttaa. Alla olevassa kuvassa on esitetty suunnitellut muutokset, joista olisi maanomistajien kanssa saatu neuvoteltua sopimukset. Sopimukset saatiin näiltä osin neuvoteltua kesällä 2013 Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys ry:n hallintaan. Kartta linjauksesta, josta lähdettiin sopimusneuvotteluissa liikkeelle. Linjauksen alku toteutui vaihtoehto II mukaisesti ja loppuosa linjauksesta oli molemmissa sama, jonka mukaan neuvoteltiin sopimukset.

12 11 Kuitenkin syksyllä 2013 tuli tietoon, että Savo-Karjalan puolen yhteys ei tulekaan samaan kohtaan kuten ennen, vaan yhteyksien välille olisi jäänyt 3-4 km katkeama. Selvitystyöt näiltä osin oli aloitettava pikaisesti maanomistajasopimusten saamiseksi vielä projektin aikana. Sopimusneuvottelut saatiin Valtimolla tehtyä, ja uuden linjauksen kokonaispituudeksi tuli 8,36 km.

13 12 Kuva on Tammikosken sillalta yläjuoksulle päin (Valtimon Pajukoskelta) Ura ylittää Tammikosken sillan, josta se menee n m päähän tien reunasta. Tien suuntaa mukaillen kulkee vanhaa metsäkoneuraa, pienin poikkeamin.

14 13 Ura lähtee Koppelon suuntaan ennen Purnun tietä. Liitoskohta Savo-Karjalan reitille Pohjois-Savon puolelta on laitettu uudet kelkkareitin opasteet. Valtimon uraosuuden suunta on merkattu kylttiin virheellisesti

15 Juuka Koli- maareittiyhteys Maareittiosuus Juuka Kolinportti, joka yhdistyy vanhaan maareittiin. Reitistä on jo Juuan kelkkakerholaisten tekemä alustava linjaus. Tällä reittiosuudella voidaan lisätä turvallisuutta Juuasta Kolille kuljettaessa ja se mahdollistaa reitin käyttöä pidempään, koska uudella uraosuudella ei ole pitkiä avovesiosuuksia. Tutkittiin, miten saada luvat maanomistajilta kyseiselle uralle. Maanomistaja sopimukset uraosuudelle saatiin neuvoteltua 2013 loppuun mennessä Pohjois- Karjalan virkistysreitistöyhdistyksen nimiin. Selvitykset rahoituksesta on käynnissä. Selvitettiin ns. Tiehallinnon hallinnoimien tienylityskohtien luvan saantiin vaikuttavat turvallisuustekijät ja vaatimukset, sekä mahdolliset erityisehdot tulevia investointisuunnitelmia ajatellen. Tienylityskohdista laitettiin Elylle karttaaineistoa esiselvitystä varten. Esiselvitysten perusteella suunnitelmiin tuli muutoksia linjauksen osalle. Näiltä osin tehtiin maanomistajasopimuksiin tarvittavat muutokset. Virkistysreitistöyhdistys haki tienylityskohtiin liittymäluvat, ja ne saivat lupapäätöksen projektin aikana. Sähkölinjoilla kulkevilla osuuksilta on myös selvitettävä Pohjois-Karjalan Sähkön lausunto siitä, mitä erityisehtoja mahdollinen ura aiheuttaa. Lausunnot on saatu alueen sähkölinjaosuuksilta ja turvallisuusohjeet linjastojen osalta. Martovaarantien ylityksestä, linjaus kulkee sähkölinjan vieressä. Nuoli osoittaa linjauksen paikkaa. ( ) Linjausta muutettu ylityskohdan osalta ylityksen liittymäluvan saamiseksi. ( ) Virkistysreitistöyhdistys sai liittymäluvat hyväksyttynä 2013 marraskuussa.

16 15 Yläpuolella on kartta linjauksesta, josta sopimusneuvotteluissa lähdettiin liikkeelle. Suunnitelmiin tuli muutoksia Juuan puolen päässä ja joiltakin osin myös matkan varrella. Kuva uudelta linjaukselta, joka kulkee enimmäkseen sähkölinjoja pitkin.

17 16 Maaomistajasopimukset linjaukselle

18 17 Kartat maastokatselmuksesta puro/norouomien ylityskohdista

19 18 Metsäalueella puron ylitykseen ei olisi saatu lupaa. Sopimukset uusittiin ylläolevan kuvan mukaisesti.

20 Nurmes Bomba Hyvärilä- rengasreitti (monikäyttö, mönkijät kesäaikaan) Tutkittiin reitin aiemmat sopimukset ja niiden sisältö. Reittiosuutta kierrettiin kesällä Ajatuksena oli, että reitti olisi kuljettu kesällä mönkijällä, jolloin olisi voinut todentaa mönkijän vaikutukset ympäristöön. Mönkijällä kierto ei olisi antanut tulosta vaikutuksesta, kun metsänhoitotöiden yhteydessä normaalisti kuivilla kohdilla uranpohja oli kaivautunut syville urille kesän sateisuuden takia. Neuvottelut eivät myöskään edenneet alueella. Hyvin merkittävällä kohdalla maanomistajat laittoivat tilansa myyntiin ja eivät halunneet uusia sopimusta mailleen. Tilanne keskeytyi näin ollen kokonaan ja alue on vieläkin myytävänä. Kesällä 2013 tehtiin kuitenkin esiselvitystä uraosuudella alueen biologisista näkökohdista toteuttaa mönkijöiden käyttö kesäisin. Vanhoille uraosuuksille oli tarkoitus teetättää ympäristöselvitykset ja turvallisuussuunnitelmat. Näiden teettämiseen ei ollut edellytyksiä, kun maanomistajasopimusta ei saatu kyseiselle osuudelle. Kyseisen alueen mönkijöiden käytön laajuus olisi pitänyt myös ratkaista. Alueella on biologisesti herkkiä aluekokonaisuuksia, jotka rajoittaisivat kesäkäytön laajuutta. Alue on myös erittäin tärkeä matkailun monipuolisen käytön kannalta. Uraosuus on niitä harvoja osuuksia Nurmeksen ympäristössä, jossa on talvella yhteiskäyttö kelkkojen ja koiravaljakkojen kanssa. Kyseisen alueen monikäytön tilasta pidettiin alueen matkailuyrittäjille infotilaisuus. Projektin keston aikana kyseisen alueen monikäyttöisyyden lisääminen ei tule onnistumaan. Matkailuyrittäjät ja Virkistysreitistöyhdistys ovat esittäneet Nurmeksen kaupungille uraosuuden pysyvyyden saamista esim. reittitoimituksella. Nykyiset sopimukset ovat voimassa 2015 loppupuolelle. Ellunkallioille menevältä tienosalta. Talvella kelkkaurana.

21 20 Elluntien päästä rantaan menevältä uralta, pohja kivikkoista. Ura lähtee metsäosuudelta talvella kiertämään jäätä pitkin Ellun niemialueen.

22 21 Elluntieltä metsäosuudelle Revonniemeen päin. Kuvan etualalla näkyy kesän 2012 sateisuus uran pohjasta. Kyseisellä osuudella oli liikuttu metsäkoneilla, mikä oli aiheuttanut painaumia ja rikkonut maapohjaa. Väliläntieltä-Elluntielle olevalla uraosuudella. Tälläkin osuudella oli ajettu metsäkoneilla kesällä 2012.

23 22 Kuvassa on näkyvissä uranpohjan kivikkoisuus, jota on alueen reitillä useammassakin kohdassa. Paikoin alueen reitti on raivauksen tarpeessa vesoittumisen vuoksi.

24 23 URAAN VAIKUTTAVA ALUE MYYNNISSÄ OLEVAN TILAN OSALTA

25 Hiihtovaellusreitti majatalosta majataloon Tarkoituksena on saada linjaus hiihtovaellusreitiltä Haapajärven ja Pielisen järviosuuksilta kulkemaan mahdollisimman paljon maa-alueella. Valtimon Haapajärvellä etsitään vaihtoehto, joka lyhentää järviosuutta reitillä ja jonka saa samalla sujuvasti yhdistettyä nykyiseen reittiin. Valtimon osalta mietitään linjaus, selvitetään maanomistajat linjauksen kohdalta ja neuvotellaan uudelle osuudelle sopimukset. Sopimukset hiihtovaellusreitille Valtimon ja Nurmeksen osalle on tehty Pielisen matkailuyrittäjät ry nimiin, ja hoitotoimenpiteet reitillä hoitaa sitä käyttävät matkailuyrittäjät. Nuolella on osoitettu hiihtovaellusreitin uusi ylityspaikka Valtimon Haapajärvellä olevan Mustasalmen yli. Valtimon Haapajärvellä Ylemmällä nuolella on osoitettu paikka josta reitti tulee Mustastasalmesta Mustaniemeen. Alempi nuoli näyttää kulkupaikan Mustaniemen rannassa.

26 25 Valtimon Haapajärveltä Nuolet osoittavat sovitun reitin kulkupaikan ja kuvan ylälaidassa oleva nuoli osoittaa paikan, jossa uusi osuus yhtyy vanhaan reittiin maa-alueella.

27 26 Pielisen reitin järviosuuden pienentämiseksi etsittiin maareittiyhteyttä Aronsalmelta Kynsiniemeä kierrellen Männikkölän Pirtille. Linjausvaihtoehtoja hahmotettiin ja tutkittiin eri tavoin. Alueen maanomistajien kanssa oltiin yhteydessä linjausten osalta, että heidän kanssaan päästäisiin sopimukseen vaellushiihtoreitin paikasta. Jos alla olevan kartan mukaisista linjauksista oltaisiin päästy sopimuksiin, tätä osuutta olisi voitu käyttää kesäisin myös vaellusreitin osana Pihlajapuusta Männikkölän Pirtille.

28 27 Maanomistajaneuvottelujen edistyessä päädyttiin aloittaa maareitin linjaus kartan mukaisesti. Männikkölän Pirtille kulkeva loppuosa kariutui neuvottelussa. Sopimusneuvottelujen jatkuttua keskeytyneeltä osalta on kyseistä osuutta mahdollisuus käyttää maisema- lenkkinä Haasialammelle

29 28 Lukanpuro-Kynsiniemi hiihtovaellusreitin loppuosa Männikkölän Pirtille Ylläolevan kuvan ympäröidyllä alueella etsittiin lukemattomia vaihtoehtoja sopimusten saamiseksi. Lisäksi näitä vaikeutti toteuttaa maastolliset olosuhteet maanomistajien esittämien vaatimusten mukaisesti. Neuvottelut eivät toteutuneet kahden maanomistajan kohdalta, johon reitin loppuosan saaminen kariutui lopullisesti. Kuva Tammivaaralta, jonne reittiä suunniteltiin. Reitiltä avautuu maisema korkeuksista Pieliselle.

30 Aikataulu Aikataulu Kuukausi Vuosi Toteutuneet toimenpiteet Kesäkuu 2012 Hankkeeseen perehtyminen, alkuselvitykset nykytilasta yhteistyötahojen kanssa, karttamateriaalien hankinta Heinäkuu 2012 Elokuu 2012 Reitistöjen kartoitusta, turvallisuusasioiden selvittely hankesuunnitelman mukaan, yksityisen rahoituksen hankinta, Syyskuu 2012 uusien reittien osalta maanomistussuhteiden selvittely, vanhojen sopimusten sisällön selvittely monikäyttöisyyden toteuttamiseksi Aloitettiin selvitys reittien alueella olevista maa-alueiden Lokakuu 2012 omistajista ja käytiin heidän kanssaan sopimusneuvotteluja reitin toteutumiseksi. Marraskuu 2012 Joulukuu 2012 Toteutuneet ja toteutettavat toimenpiteet Tammikuu 2013 Selvitetty reittien alueella olevien maa-alueiden omistajat ja on käyty heidän kanssaan sopimusneuvotteluja reittien Helmikuu 2013 toteutumiseksi. Mahdollisia maastokartoituksia on suoritettu tarvittavilla reitti- Maaliskuu 2013 osuuksilla. On pidetty palavereita maanomistajien ja muiden osapuolten Huhtikuu 2013 kanssa monikäyttösopimuksen toteutumiseksi ns. Ruunaan Toukokuu 2013 lenkin osalle Kesäkuu 2013 On pyydetty lausuntoja eri viranomaistahoilta tienylityspaikoista, sähkölinjojen alueista ja ympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Heinäkuu 2013 On tuotettu kartta-aineistoa saatujen linjausten osalta. Elokuu 2013 On koottu erillinen raportti urien kunnosta vanhojen kelkkaurien Syyskuu 2013 osalta Lieksa, Nurmes, Juuka ja Valtimo alueelta. Materiaalin kokoaminen tarvittavilta osin eri alueiden osalta Lokakuu 2013 kelkkakerhojen, P-K:n virkistysreitistöyhdistyksen, Majatalolta - Majatalolle yrittäjien, kuntien ja Pikesin käyttöön. Marraskuu 2013 Loppuraportin tuottaminen projektin osalta (Reitistösuunnittelija toteuttaa) Joulukuu 2013 Tammikuu 2014 Helmikuu 2014 Loppuselvitystyöt ja raportinpainatus (Pikes)

31 Resurssit Rahoitus näin monisäikeiseen projektiin oli pieni. Varsinkin, kun yksityisrahoitusosuutta oli vaikea saada kasaan projektin alkuvaiheessa. Rahoituksen hankinta vei yllättävän paljon aikaa projektin toteuttamisen resursseista. Vanhojen kelkkareittien kunnontarkistuksen hoitaa Lieksassa Pielisen kelkkakerho, ja se raportoi projektisihteerille selvitysten tekemiseksi. Nurmeksen ja Valtimon osalta tämän hoitavat Nurmeksen kelkkailijat ry ja Juuan osalta Juuan kelkkakerholaiset. Uusien reittiosuuksien maastolinjauksia tekevät talkoolla Juuan kelkkakerholaiset, Valtimolta yksittäiset kelkkaharrastajat ja Majatalolta Majatalolle - reitin yrittäjät talkoojoukkoineen. Koiravaljakkotapahtumien suunnittelun ja kisojen järjestämisen talkootyöt hoitaa Carelian East Point. 2.4 Toteutuksen organisaatio 2.5 Kustannukset ja rahoitus Rahoituspäätöksessä omarahoitusosuuden noustessa 30 prosenttiin jouduttiin projektin alussa etsimään uusia rahoittajia. Ohjausryhmän kokoukseen tehtiin selvitys rahoituksen saamisesta. Kokoukseen laadittiin uusi kustannusarvio rahoituspäätöksen muutoksenhakua varten. Budjettia pienennettiin, jotta laskennalliset kustannukset eivät olisi kertyneet niin suuriksi kuin rahoituspäätöksessä oli suunniteltu ja myös talkootyö- osuuksia nostettiin selvittelyjen jälkeen.

32 Hankkeen kustannusarvio Kustannusarvio rahoituspäätöksestä , Nro33230 KUSTANNUSARVIO Yhteensä Peruste Kuukaudet (kpl) Hankkeen kesto (21 kk) Palkkauskulut ja palkkiot Henkilöstökulut/Reitistösuunnittelija (työsuhteen kesto: vuosi kk, vuosi kk, yhteensä 18 kk) Henkilösivukulut / Reitistösuunnittelija (työsuhteen kesto: vuosi kk, vuosi kk, yhteensä 18 kk) Palkkataso max /kk, sotu 28 %, vuotuinen kustannusnousu 2 %, työsuhteen kesto (18 kk) % (18 kk) Henkilöstökulut/Pikes / Tukipalvelut Pikesin tukipalvelujen palkkakustannukset hankkeelle (100 /kk*sotu 28%, 2 % vuotuinen kustannusnousu) ( kk) Henkilösivukulut /Pikes / Tukipalvelut % (21 kk) Ohjausryhmän kokouspalkkiot Arvio n. 50 / kokous Ostopalvelut Asiantuntijapalkkiot ostopalveluna (ympäristöselvitykset, turvallisuusselvitykset) Arvio Vuokrat Projektipäällikön toimisto ja atk - laitteet/ Pikes Arvio 400 / kk Kotimaan matkakulut Matkakulut ajalla , 250 /kk /kk Projektipäällikön matkakulut, ohjausryhmän matkakulut, muut mahdolliset matkakulut (esim. ulkopuolinen reittisuunnittelu) Muut kustannukset Toimistokulut Arvio 50 / kk (21 kk) Kartat, kahvit, ilmoitukset Arvio 100 / kk (21 kk) Vastikkeetta hankkeelle tehtävä talkootyö Erillisen suunnitelman mukaan KAIKKI YHTEENSÄ RAHOITUSSUUNNITELMA Yhteensä Peruste Kuukaudet (kpl) Vaara-Karjalan Leader ry:ltä haettava (EU, Valtio, kunnat) (70 %) Yksityinen rahoitus (30 % ) Rahallinen osuus Vastikkeetta tehty talkootyö KAIKKI YHTEENSÄ

33 Hankkeen yksityisrahoitusosuudet Yksityisrahoitus osuudet, päätös , Nro33230 Vastikkeeton työ Määrä a 30 / /h a 10 /h henkilö yhteensä ( ) kelkka + kuljettaja Moottorikelkkakerhot: reittien tarkastaminen (TYÖ TAPAHTUU USEAMMALLA KELKALLA SAMANAIKAISESTI, TURVALLISUUS SYISTÄ) Pielisen kelkkailijat 14 pv Lieksa Ylä -Karjalan kelkkailijat sop. Tenho Nissinen 5 pv Nurmes pv Valtimo Juuan kelkkakerho 3 pv 720 Majatalolta-Majatalolle reitin tarkistus 2 pv 480 Koiravaljakkoreitistötapahtumien kehittämiseen ja järjestämiseen liittyvä talkootyö; reittien tarkistus ja kisajärjestelytyöt Yksittäisten henkilöiden ja matkailuyritysten ja kelkkaharrastajien reitistöjen suunnitteluun ja opastamiseen käyttämä työaika 5 pv yhteensä 34 pv = 272 h pv * 8 h = Carelian East Point Ry /Lieksa: 42 pv = 336 h koiravaljakkoreitistötapahtumien kehittämiseen ja järjestämiseen liittyvä talkootyö sop. Niilo Tirkkonen 21 hlö x 2 pv 928 (h) Yksityinen rahoitus Yhteensä Karelia Expert Oy VRY/ Pohjois -Karjalan virkistysreitistöyhdistys Ry Valtimon alueen kelkkailuharrastajat ja yritykset (Puukarin Pysäkki) Ruunaa - Nurmijärvi alueen kelkkailuharrastajat ja yritykset Juuan ja Kolin alueen kelkkailuharrastajat ja yritykset Jukolan osuuskauppa /Bomba Loma-Nurmes Oy / Hyvärilä Muu yksityinen raha Latureitistö-Majatalosta-Majataloon Yhteensä

34 Hankkeen toteutuksen jatko Hankkeen toteutukselle haettiin jatkoaikaa sopimusneuvottelujen loppuunsaattamiseksi. Rahoituksen osalta tähän oli mahdollisuus, kun hankkeessa ei voitu toteuttaa ympäristö- ja turvallisuusselvityksiä. Myös muiltakin osin oli mahdollista siirtää rahaa palkkakuluihin. Tästä saatiin myönteinen päätös päätösnumero 39031hankeajan jatkamiseksi saakka Hankkeen kustannusten toteutuminen MENOERITTELY Haetut maksatukset Arvio Kertymä Budjetti yhteensä 1. Palkka- ja henkilöstökulut , , ,00 2. Ostopalvelut , , ,00 3. Vuokrat , , ,00 4. Kotimaan matkakulut , , ,00 5. Muut kustannukset , , ,00 6. Talkootyö , , ,00 Yhteensä , ,00 Rahoitusosuudet: Eu-osuus 31,50 % 33095, , , ,79 Valtion osuus 24,50 % 25741, , , ,17 Kunnat 14 % 14709, , , ,23 Julkinen rahoitus yhteensä 70,00 % 73546, , , ,20 Yksityinen rahoitus, rahallinen 15,23 % 15999, , , ,80 Yksityinen rahoitus, talkoo 14,77 % 15520, , , ,00 Yksityinen yhteensä 30,00 % 31519, , , ,80 Kokonaisrahoitus 100,00 % , , , , Raportointi ja seuranta (kokoukset, ohjausryhmätyöskentely) Ohjausryhmä on pitänyt ajalla kuusi kokousta ja yhden sähköpostikokouksen. Kokouksissa on käyty läpi projektin eteneminen ja siihen liittyvät asiat. Seuraava kokous sovittiin aina edellisen kokouksen päätteeksi. 2.7 Toteutusoletukset ja riskit Toteutusoletukset Toteutus on mahdollista varsinkin, kun rahoitus ja siihen liittyvät asiat saatiin kuntoon Sopimusneuvottelujen onnistuessa uudet osuudet ovat mahdollisia. Monikäyttöisyyden osalla sopimukset ovat mahdollisia, jos kaikkien osapuolten kanssa päästään yhteisymmärrykseen.

35 Toteutuksen riskit 1) Sopimusten saanti maanomistajilta. 2) Talkootyöosuuksien toteutuminen 3) Muut inhimilliset tekijät (sairastuminen, tai muu tekijä.) 4) Yhteiskäyttöreittien toteutuksen näkemyserot eri lajien välillä (turvallisuus ja muut tekijät) 5) Riittääkö suunniteltu aika kaiken toteutumiseen 6) Sopimusneuvottelujen pitkittyminen 7) Rahoituksen riittävyys 3. Yhteistyökumppanit Yhteistyökumppaneita olivat Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys ry, Reiteistä Traileriksi hanke, LuontoKolin kasvusysäys, Pielisen kelkkailijat, Ylä-Karjalan kelkkailijat, Majatalolta - Majatalolle reitin matkailuyrittäjät, Carelian East Point Ry, Metsähallitus, Pohjois-Karjalan Sähkö, Tornator, Valtimon, Nurmeksen ja Juuan kunnan teknisen puolen henkilöstöä, Janne Nevalainen, Nurmeksen metsänhoitoyhdistys, yksittäisiä paikallisia kelkkailijoita, Koiravaljakkoyrittäjiä ja muita rahoitukseen osallistuneita yrityksiä. 4. Hankkeen tulokset ja vaikutukset 4.1 Hankkeen tulokset Hankkeessa on tehty erillinen selvitys Lieksan, Nurmeksen, Juuan ja Valtimon kelkkaurien kunnosta, turvallisuudesta ja korjaustarpeista. (erillinen Raportti vanhat kelkkaurat) Kyseisessä raportissa on kustannusten laskennassa painotettu, että työn osuuksia hoidetaan pitkälti talkootyönä. Hankeen talkootyöosuudet toteutuivat suunnitelman mukaisesti pienin poikkeuksin. Talkootyö onnistui eri osapuolten kanssa todella hyvin, jopa yli odotusten. Talkootyön rahalliseksi arvoksi kertyi yhteensä edestä. Talkootyö ylitti suunnitellun budjetoidun rahallisen määrän eurolla. Valtimon Haapajärven hiihtovaellusreitin vesiosuuden pienentäminen toteutui, ja se voitiin ottaa käyttöön jo talven hiihtokaudeksi. Nurmeksen osalla Kynsiniemeen tehtiin sopimuksia reittiä ajatellen. (Mahdollinen maisemakiertoreittiosuus.) Juuka Koli välillä maanomistajien sopimukset saatiin suunnitellulle välille. Virkistysreitistöyhdistys oli saanut hakemiinsa tienylityksiin liittymäluvat. Uran osalle on saatu ympäristöön liittyvä esiselvitys, mitä alueita tulisi kiertää tai rakennusvaiheessa ottaa huomioon. Pohjois-Karjalan sähköltä on saatu lausunto sähkölinjojen alueella kulkevien uraosuuksien rakentamisessa huomioitavat turvallisuusseikat ja muut asiaan liittyvät seikat. Ns. Ruunaan lenkin osalta saatiin käytyä yhteiskäyttösopimusmalli (moottorikelkat ja koiravaljakot) läpi ja uran käyttöön liittyvien asioiden läpikäynti osapuolten kesken. Sopimuksen allekirjoitusajankohta saatiin sovittua.

36 35 Valtimolla saatiin tehtyä linjaus ja siihen liittyvät maaomistajasopimukset Savo- Karjalasta tulevalle moottorikelkkareitille. Tältä reitiltä on yhteys Kainuun puolen reittiosuudelle. Uran osalle on saatu Ely-keskukselta ympäristöön liittyvä esiselvitys, mitä alueita tulisi kiertää tai rakennusvaiheessa ottaa huomioon. Pohjois-Karjalan sähköltä on saatu lausunto sähkölinjojen alueella kulkevien uraosuuksien rakentamisessa huomioitavat turvallisuusseikat ja muut asiaan liittyvät seikat. 4.2 Hankkeen vaikutukset Hankkeen vaikutuksena on, että vesiosuudet pienenevät saaduilla sopimuksilla kelkkaurien ja vaellushiihdon osalta. Metsähallituksen uraosuudesta ns. Ruunaan lenkki saadaan yhteiskäyttösopimus (koiravaljakot ja moottorikelkat). Sopimusmallipohja Metsähallituksen ja Virkistysreitistöyhdistyksen välille Ruunaan alueelle yhteiskäyttösopimuksesta on Pohjois-Karjalan alueella ainutlaatuinen ja edistää ajattelua monikäyttösopimusten lisäämisestä. Talkootyön merkitys rahalliseen osuuteen nähden on näyttänyt sen, että kun on tahtotila vaikuttaa asioihin, saadaan talkootyöllä merkittävästi pienennettyä rahallisen osuuden määrää. On lisätty myös paikallista asiantuntemusta ja samalla saatu projektille arvokasta työpanosta. Hankkeen myötä kerhot ovat aktivoituneet kunnostamaan vanhoja kelkkauraosuuksia Valtimon, Juuan, Lieksan ja Nurmeksen alueella. 4.3 Hankkeen epäonnistumiset Vanhoille reittiosuuksille ei saatu ympäristösuunnitelmia ja turvallisuusselvityksiä. Näiden toteutus oli mahdotonta, kun sopimusasioita ei saatu kuntoon. Hankkeessa ei pystytty toteuttamaan jatkosuunnitelmia uusille uraosuuksille sopimusneuvottelujen pitkittymisen vuoksi. Uuden maanomistajasopimusmallin käyttöönotto ei olisi ollut mahdollista tämän projektin aikana sopimusmallin myöhäisen valmistumisen vuoksi. 5. Esitykset jatkotoimenpiteiksi Majatalolta Majataloon - reitin osalta Kynsiniemen alueella sopimusneuvotteluja on jatkettava maisemalenkin osalta ja tutkittava vielä vaihtoehtoa joka tuli esille projektin loppuvaiheessa. Toteuttaa vanhojen reittiosuuksien peruskorjaus, mm. opasteet matkoineen ja sopimusten uusinta siihen liittyvineen korvauksineen korjattaville osuuksille. Samalla reitit tulisi kartoittaa, jotta ne saisi siirrettyä tarkemmille karttapohjille. Tämä kokonaisuus pitäisi toteuttaa maakuntarajojen ulkopuolisille reitti- tai uraosuuksille ja samalla saataisiin parannettua paikkakuntien matkailuyritysten välisiä uraosuuksia. Reittien käyttäjien olisi helpompi pysyä sovituilla reiteillä, paikallistaa reittien kulku ja saada edistettyä maakuntien välistä matkailua. Alueella olisi mahdollista toteuttaa myös paremmin tapahtumia matkailuyritysten välillä, jos varsinkin Lieksa Viekki - Nurmes välinen kelkkaura toteutuisi. Yhteydellä olisi hyvä toteuttaa kelkkailijoiden ja koiravaljakkolaisten yhteistyötä vaikkapa yhteisten tapahtumien järjestämisellä Nurmeksen ja Lieksan välille. Juuka-Kolin välisen maareittiosuuden rakentaminen, joka palvelisi matkailijoita.

37 36 Valtimon Koppelojärveltä tulisi rakentaa uusi uraosuus Savo-Karjalan reittiosuudelle, jolla katkennut yhteys poistuisi. (Osuuden rakentaminen on toteutettu vaihteessa.) 6. Omia ajatuksia projektista Projekti alkoi vaikeutena löytää lisää rahoittajia ja talkootyön osa tuntui suurelta. Kuitenkin täytyy kiittää niitä osapuolia, jotka tulivat mukaan talkootyöhön. Heidän kautta sain arvokasta työpanosta projektiin. Tällä pystyin toteuttamaan loppuun monia toteutuneita osioita tiedollisesti, ajallisesti ja rahallisesti. Vaikeuksia tuli myös asioiden hitaassa etenemisessä. Tuli tunne, että kun asiat menevät yhden askeleen eteenpäin, niin samassa se ottaa kolme askeletta taaksepäin. Välillä tuli epätoivoinen olotila, mutta jostakin löytyi aina toivonkipinä löytää asioille ratkaisu ja useimmiten se löytyikin. Projektin toteutus onnistui omalta osaltani hyvin, vaikka vastoinkäymisiä riitti ja moni asia selvisi aivan projektin loppumetreillä. Riittävän selkeän karttamateriaalin tuottaminen raporttia varten oli haastavaa ja aikaa vievää. Lopuksi voin vain todeta miten kiitollinen olen niille yksittäisille ihmisille ja yrityksille, jotka ovat olleet osana tätä projektia ja mahdollistaneet tämän. Olen tämän projektin myötä saanut tutustua uusiin, todella ihaniin ihmisiin koko Pielisen Karjalan alueelta. (Ritva Ruokolainen) 7. Ohjausryhmän lausunto projektista Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat - hankkeen ohjausryhmän lausunto: Ohjausryhmän arviona hankkeen toteutuksesta ja tuloksista toteamme seuraavaa: Hanke pystyi vaikuttamaan ja edistämään Pielisen Karjalan sekä moottorikelkkaettä hiihtovaellusreittien suunnitteluun ja kunnossapidon toteutumiseen. Myös alueen urien yhteiskäyttö moottorikelkkojen ja koiravaljakoiden kesken nousi positiivisesti esille ja herätti kiinnostusta ja antoi mahdollisuuksia jatkotyöstämiselle. Hankkeessa koottiin tietoa urien kunnosta ja saatiin luotua sopimukset myös uusien reittivaihtoehtojen rakentamiseksi. Reitistöjen turvallisuus paranee reittien siirtyessä pois vesistöiltä, ja uusia yhteyksiä on saatu avattua, mm. Valtimolta Savon suuntaan. Hankkeelle asetetut tavoitteet täyttyivät, hankkeella saatiin aikaan yllättävän hyvin tuloksia verrattuna hankkeen käytössä olleisiin resursseihin. Yhteistyö muiden hankkeiden, mm. Reiteistä Trailereiksi kanssa on sujunut hyvin. Hanke on toiminnallaan osoittanut, että maanomistajien kanssa tehtävien sopimusten neuvottelijana ja kokoajana on oltava ulkopuolinen taho. Nurmes Pielisen Karjalan reitistöjen uudet urat hankkeen ohjausryhmä Nurmeksessa Minna Heikkinen, toimitusjohtaja

HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kehittämishanke. Carelian Eastpoint ry

HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kehittämishanke. Carelian Eastpoint ry HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kehittämishanke Carelian Eastpoint ry Hakija Carelian Eastpoint ry, y-tunnus 2008398-2 Osoite: Tiensuuntie 26 B, 81720 Lieksa Puh. 0400 671 053 / Niilo

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kunnostaminen

HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kunnostaminen HANKESUUNNITELMA Lieksan itärajan retkeilyreitin kunnostaminen Carelian Eastpoint ry 1 / 5 Hakija Carelian Eastpoint ry, y-tunnus 2008398-2 Osoite: Tiensuuntie 26 B, 81720 Lieksa Puh. 0400 671 053 / Niilo

Lisätiedot

Pielisen Karjalan suhteellinen vuotuinen väestömuutos (pl Juuka)

Pielisen Karjalan suhteellinen vuotuinen väestömuutos (pl Juuka) prosenttia 12/ 1 (9) 31.12. Väestö Vuoden lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22 89, josta Lieksassa 11 77, Nurmeksessa 7998 ja Valtimolla 2.321 asukasta. Juuan väkimäärä oli 536. Pielisen Karjalan

Lisätiedot

Maastoliikenteen perusteita

Maastoliikenteen perusteita Maastoliikenteen perusteita Mitä on maastoliikenne? Maastoliikenne tarkoittaa moottoriajoneuvolla ajamista maastossa eli tavallisten teiden ulkopuolella. Lain mukaan maasto on maa-alue ja jääpeitteinen

Lisätiedot

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus -PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus Sisältö 1. HANKKEEN YHTEYSTIEDOT...3 2. HALLINNOIJA, TOTEUTUSORGANISAATIO JA RAHOITTAJAT...3 3. HANKKEEN AIKATAULU...5 4. TAUSTA JA KEHITTÄMISTARPEEN

Lisätiedot

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Laadittu Pohjois-Karjalan liikennebiokaasuverkoston kehityshankkeessa 14.8.2012 1. Tiivistelmä tiedonvälityshankkeen tarkoituksena on auttaa samaan aikaan Pohjois-

Lisätiedot

KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA

KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA KUOPION, SIILINJÄRVEN JA KOILLIS-SAVON MOOTTORIKELKKAREITTIEN VIRALLISTAMINEN JA RAKENTAMINEN PROJEKTISUUNNITELMA 1 1. HANKKEEN TAVOITTEET JA TARKOITUS Hankkeen tavoitteena on virallistaa noin 205 km moottorikelkkareittiä

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Tetriniemi) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Kehittämishanke. Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015

Kehittämishanke. Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015 Kehittämishanke Hankenumero:13911 Hakemuksen tila:avattu täydennettäväksi (TR) Vireilletulopvm:22.9.2015 Perustiedot Hankesuunnitelma Kustannus ja rahoitus Tavoitteet Allekirjoitus ja lähetys Hakija N

Lisätiedot

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero

1. HAKIJA 1.1 Hakijan nimi 1.2 Y- tunnus tai yhdistyksen rekisterinumero MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen

3.1 Karelia Expert matkailupalvelu Oy:n roolin ja aseman määrittäminen JOENSUUN KAUPUNGIN MATKAILUPALVELUSOPIMUS 1. Osapuolet Palvelun tuottaja Karelia Expert matkailupalvelu Oy (0932125-7) Koskikatu 5, 80100 Edustaja Toimitusjohtaja Markku Litja Palvelun tilaaja Edustaja

Lisätiedot

Kalastusalue virtavesikunnostajana. Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013

Kalastusalue virtavesikunnostajana. Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013 Kalastusalue virtavesikunnostajana Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013 Taustaa kunnostushankkeille Virtavesikartoitukset o Tarkoituksena selvittää

Lisätiedot

Omistajakuntien ja Räyskälä-Säätiön rahoitusosuudet olisivat seuraavat:

Omistajakuntien ja Räyskälä-Säätiön rahoitusosuudet olisivat seuraavat: 1LOP P I KESKELLÄ KASVU -SUOM EA 1 HALLINTO JA TALOUS 14.1.2015 FORSSnnJ KAUPUNKI Jakelun mukaan /oc / d y / 5 RÄYSKÄLÄN ILMAILUKESKUKSEN AIRPARK-HANKKEEN ESISELVITYSHANKE Lopen kunnantalolla 12.12.2014

Lisätiedot

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Kukka Kukkonen ja Pirjo Onkalo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Päivitetty 2.2.2017 Sivu 1 3.2.2017

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUKSEN KEHITTÄMINEN

MÄNTTÄ-VILPPULAN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUKSEN KEHITTÄMINEN MÄNTTÄ-VILPPULAN PALVELUKOHTEIDEN OPASTUKSEN KEHITTÄMINEN Hankesuunnitelma 25.4.2012 / tark. 31.1.2013 / tark. 29.8.2013 1. Kohderyhmä, tarve ja tavoitteet Mänttä-Vilppulan kaupunki on valtakunnallisesti

Lisätiedot

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2)

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2) UUSI HAKEMUS Tuen hakemiseksi JATKOHAKEMUS RAHOITUSHAKEMUS MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHASTA ETELÄ-KARJALAN KEHITTÄMISRAHASTOSTA KORJAUS/TÄYDENNYS EDELLISEEN HAKEMUKSEEN Viranomainen, jolle rahoitushakemus osoitetaan

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Järvikunnostushankkeen läpivienti

Järvikunnostushankkeen läpivienti Järvikunnostushankkeen läpivienti Vesistökunnostushankkeen vaiheet Lähtökohtana tarve kunnostukseen ja eri osapuolten intressit Hankkeen vetäjätahon löytäminen Suunnittelun lähtötietojen kokoaminen ja

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

ELY- Laajakaistahankkeet

ELY- Laajakaistahankkeet Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin ELY- Laajakaistahankkeet 30.01.2014 8.9.2014 Kahdentasoisia laajakaistahankkeita EU:n elvytysvaroilla rahoitettavat

Lisätiedot

Yksinkertaistetut kustannusmallit

Yksinkertaistetut kustannusmallit Yksinkertaistetut kustannusmallit Jukka Kotro 25.5.2015 Savonlinna 27.5.2015 Mikkeli Sivu 1 28.5.2015 Hankkeiden kustannusmallit Tuen hakija valitsee ja perustelee hakuvaiheessa, minkä kustannusmallin

Lisätiedot

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI

Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI Kerässieppi-Liepimän kyläverkko LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi Osuuskunta KeroKuitu 2. Hankkeen nimi/hanketunnus Kerässieppi-Liepimän kyläverkko/22657 3. Yhteenveto hankkeesta Kerässieppi-Liepimän

Lisätiedot

Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta. Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi

Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta. Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Soidensuojelun täydennysohjelma SSTO alun perin Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Tausta ja määritelmä TAUSTA: Terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon ylläpitämistä, kehittämistä ja

Lisätiedot

2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910

2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910 Sivu 1 / 8 Loppuraportti 1. Hankkeen toteuttajan nimi: Kangasniemen maaseutuseura ry 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus: Kimpale kultaa Kangasniemi kylineen kimaltamaan VIRKISTYSALUEHANKE, 15910 3. Yhteenveto

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015

Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUS Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 22.12.2015 klo 9.00 Työttömiä pohjoiskarjalaisia 600 enemmän kuin vuosi sitten Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 KEVYEN LIIKENTEEN REITTITARKASTELUT KESKUSTASTA ITÄÄN - ESISELVITYS 1. Työn sisältö ja tarkoitus Keskustasta itään suuntautuva reitti kulkee Lapinniemestä Rauhaniementien

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tekninen palvelukeskus

Nurmeksen kaupungin tekninen palvelukeskus 1 Nurmeksen kaupungin tekninen palvelukeskus OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Ritoniemen 124 kaupunginosan matkailu- sekä katualueita että korttelia 14 koskeva asemakaavan muutos (Bomba - Sotkan ympäristö

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO

ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN KELKKAREITTIEN YLLÄPITO ROVANIEMEN KAUPUNGIN REITIT Virallisia ja toimitettuja kelkkareittejä n. 300 km ja kelkkauria n. 670 km, joiden kunnossapito jakaantuu seuraavasti: Säännöllisesti

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Kunnostusten käynnistyminen syksyllä 2008

Kunnostusten käynnistyminen syksyllä 2008 Tuovi Vaaranta 23.10.13 Tiedepuistolla Onkamojärvien kunnostukset Kunnostusten käynnistyminen syksyllä 2008 Onkamojärvien veden laatu on puhuttanut alueen asukkaita jo vuosikymmeniä. Vuosi vuodelta levät

Lisätiedot

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet Leader-toiminta - Leader-yhdistykset perustettu vuosina 1995-1997 - Alkamassa on neljäs ohjelmakausi - Yhdistyksissä on jäseniä yli 650 - Hallitustyöskentelyyn on osallistunut yli 200 henkilöä - Leader-ryhmien

Lisätiedot

Mansikan teemahaut syksyllä 2015

Mansikan teemahaut syksyllä 2015 Mansikan teemahaut syksyllä 2015 Miksi teemahakuja? Mahdollistaa myös pienempien hankkeiden tukemisen (normaalisti Mansikan ns. minimituki 5000, jota pienempiä tukia ei saa myöntää) Erillinen, tiettyyn

Lisätiedot

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) Jonkerin ranta-asemakaavan ehdotus J.Isoherranen 18.11.

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) Jonkerin ranta-asemakaavan ehdotus J.Isoherranen 18.11. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy LAUSUNNOT JA MUISTUTUKSET VASTINEINEEN 1 (4) KUHMON KAUPUNKI JONKERIN RANTA-ASEMAKAAVA, EHDOTUKSEN TOINEN NÄHTÄVILLÄOLO 1.10-31.10.2013 Kaavaehdotuksesta saatiin 5 lausuntoa

Lisätiedot

Hankesuunnitelma (Hyrrä-palvelun mukainen hankesuunnitelma, jonka hakija kirjaa hyrrään)

Hankesuunnitelma (Hyrrä-palvelun mukainen hankesuunnitelma, jonka hakija kirjaa hyrrään) Luethan ensin hakemuksen täyttöohjeet. Huom! Hyrrä toimii parhaiten Mozilla Firefox selaimella varmista, että selaimen oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta, kohdasta uusi yksityinen ikkuna selain

Lisätiedot

Hanketukien maksatus 2014-2020

Hanketukien maksatus 2014-2020 Hanketukien maksatus 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit ja maksatuksen hakeminen Anette Mäkelä 18.3.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit 2014-2020 Käytetään pääsääntöisesti Perustuvat EU:n yleisasetuksen

Lisätiedot

Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa

Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Kansainväliset hankkeet käytännössä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020 Kansainvälisten hankkeiden koulutus Susanna Ollila, Maaseutuvirasto susanna.ollila@mavi.fi Kansainväliset yhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Miten KaPA ja Suomi.fi toteutetaan Tampereen kehyskunnissa Ohjausryhmälle

Miten KaPA ja Suomi.fi toteutetaan Tampereen kehyskunnissa Ohjausryhmälle Miten KaPA ja Suomi.fi toteutetaan Tampereen kehyskunnissa Ohjausryhmälle 2.2.2017 Tampereen kehyskuntien KaPA-projekti KaPA käyttöönottoprojekti Matti Toni Arto, Topi Sari, Projektipäällikkö Jarmo Hagman

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit

TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit Rajupusu Leader ry www.rajupusuleader.fi www.leadersuomi.fi Mikä on teemahanke? Leader-ryhmä hakee Elykeskuksesta tiettyyn teemaan liittyvää teemahanketta Ely-keskus

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Kuusamo 13.1.2014 Projektipäällikkö Riina Rahkila / ProAgria Oulu Vesistö on valuma-alueensa alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta vaikuttaa lähivesistön

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS Hakija Hankkeen hallinnoinnista vastaava kunta, kuntayhtymä tai muu toimija Hakijan postiosoite Vastuuhenkilön Yhteyshenkilön Talouden vastuuhenkilön Hankkeen nimi ja siitä käytettävä lyhenne sekä hankkeen

Lisätiedot

rakentaminen tai muu työ on tehtävä loppuun päätöksessä määrätyssä toteutusajassa.

rakentaminen tai muu työ on tehtävä loppuun päätöksessä määrätyssä toteutusajassa. MAKSATUKSET EU-HANKKEISSA (maaseuturahasto) Tuen maksaminen Eu-hankkeissa Kehittämis- tai investointihanke tulee toteuttaa rahoittajan päätöksessä hyväksytyn hankesuunnitelman, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 31.08.2010 Diaarinumero EPOELY/336/04.00.05.00/2010 Käsittelijä Tuija Nikkari Puhelinnumero 040-551 9844 Projektikoodi

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus Hanke on Alueellinen kehittämishanke EU-rahoitteisen hankkeen valmisteluhanke Kyseessä on Uusi hakemus Jatkorahoitushakemus Korjaus/täydennys edelliseen hakemukseen

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Tekninen lautakunta 103 03.12.2014

Tekninen lautakunta 103 03.12.2014 Tekninen lautakunta 103 03.12.2014 NURMES, PIELISEN-KUOKKASTENJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS JA -LAAJENNUS (ELLUN ALUEEN MOOTTORIKELKKA- JA KOIRAVALJAKKOURA SEKÄ YHTEISKÄYTTÖ MÖNKIJÄLLE JA

Lisätiedot

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka

Toivakan kunta Toivakantie 49 46600 Toivakka HANKESUUNNITELMA 1 (6) Hyvinvoivat ja elävät Toivakan kylät! Taustaa ja tarvetta hankkeelle sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa, jonka voimavarana on energiset ja kauniit kyläkunnat. Kylien merkitys kunnan

Lisätiedot

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari 2 Sovellettavat säädökset Sovelletaan maastoliikennelakia (1710/1995). Lisäksi soveltuvin osin ulkoilulain (606/1973) säännöksiä

Lisätiedot

Valittavat kustannusmallit

Valittavat kustannusmallit Valittavat kustannusmallit 1. Todellisiin kustannuksiin perustuva 2. Kertakorvaus ( lump sum ) Julkinen tuki: enintään 100 000 3. Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskenta ( flat rate ) 24 % palkkakustannusten

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta 72 26.08.2014. 72 Asianro 4235/10.03.01.02/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta 72 26.08.2014. 72 Asianro 4235/10.03.01.02/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) 72 Asianro 4235/10.03.01.02/2014 Oikaisuvaatimus / Moottorikelkkareittisuunnitelman hyväksyminen/lapinmäki - Pieni Neulamäki - Rauhalahti / Helvi Heinonen-Tanski

Lisätiedot

Talousraportti 10/ Väestö

Talousraportti 10/ Väestö 1 (6) Väestö Syyskuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 391 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 378, Nurmeksessa 7 779 ja Valtimolla 2 234 asukasta. Juuassa asui 4 848 henkilöä. Koko Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen Tavoiteltu tulos: Lasten ja nuorten palveluneuvonta ja ohjausyksikkö on löytänyt sellaiset työmuodot, jotka vaikuttavat asiakkaiden elämään myönteisesti. Asiakasvalikointi Asiakasvalikoitumisesta seurantatietoa

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Rahoitusmahdollisuuksia Rahoituksen järjestymiseksi Paikallinen aktiivisuus ja sitoutuminen ensiarvoisen tärkeää! Kuka toimii hakijana? Jos konkreettisia

Lisätiedot

26.9.2011. Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous

26.9.2011. Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous Kainuun alueen koheesio- ja kilpailukykyohjelman ohjausryhmän kokous Aika pe 23.9.2011 klo 9.00 11.00 Paikka Kajaanin kaupungintalon kokoustila Brahe Läsnä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Okkonen,

Lisätiedot

Kaupunki vastaa liityntäpysäköintialueen suunnittelusta aina rataalueenturva-aitaan

Kaupunki vastaa liityntäpysäköintialueen suunnittelusta aina rataalueenturva-aitaan Dnro 4308/0824/2014 LIIKENNEVIRASTON JA KAUNIAISTEN KAUPUNGIN VÄLINEN SOPIMUS KAUNIAISTEN RAUTATIEASEMAN LIITYNTÄPYSÄKÖINTIALUEEN YLLÄPIDOSTA JA KULKUYHTEYKSIEN TURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA 2 (5) Tämän

Lisätiedot

Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö

Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö Kurikan vapaa-aikalautakunnan 16.3.2016 hyväksymä Voimaantulo, kun vapaa-aikalautakunnan päätös on lainvoimainen. Vuoden 2016 haettavat avustukset käsitellään hyväksytyn

Lisätiedot

Ravintoketjukunnostuksista purokunnostuksiin. Sitoutunutta tekemisen meininkiä lähivesien tilan parantamiseksi ja yhteiseksi hyväksi

Ravintoketjukunnostuksista purokunnostuksiin. Sitoutunutta tekemisen meininkiä lähivesien tilan parantamiseksi ja yhteiseksi hyväksi Ravintoketjukunnostuksista purokunnostuksiin Sitoutunutta tekemisen meininkiä lähivesien tilan parantamiseksi ja yhteiseksi hyväksi Esimerkkejä tavoitteista 1.Virkistyskäyttö Haittaava kasvillisuus, liettyminen,

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto YKN Lahti 11.4 2019 Heidi Karhu 29.4.2019 Meillä on visio! Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen ekirjasto, jossa kaikilla kirjastoilla on samat e-aineistot. Tasavertaiset

Lisätiedot

Maaseutuohjelma Uusimaa Hankehallinnointikoulutus

Maaseutuohjelma Uusimaa Hankehallinnointikoulutus Maaseutuohjelma 2014 2020 Uusimaa Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Kustannukset, kustannusmallit ja kustannusten tukikelpoisuus Juha Mäkinen Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Esityksessä mm. Kilpailutus /

Lisätiedot

Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä

Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä Rahoittajien työkokoukset, maaliskuu 2011 Rahoituspäätökset: ajankohtaista, havaintoja, kysymyksiä ja esimerkkejä Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Muutoksia EURA -järjestelmässä Rahoituspäätösten

Lisätiedot

Uusi vetovoimainen ja ostovoimaa pysäyttävä kauppapaikka

Uusi vetovoimainen ja ostovoimaa pysäyttävä kauppapaikka Uusi vetovoimainen ja ostovoimaa pysäyttävä kauppapaikka Loviisan sisäänajoväylän alueelle sopivan ratkaisun kehittäminen ja toteuttaminen v. 2015 mennessä. Fredrik Pressler 6.5.2013 1 Kehitettävä alue

Lisätiedot

ESR YHTEENSÄ 2, , ,432 0 EU 1, , ,208 0 Valtio 0, , ,916 0 Kunta 0, , ,308 0

ESR YHTEENSÄ 2, , ,432 0 EU 1, , ,208 0 Valtio 0, , ,916 0 Kunta 0, , ,308 0 Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma Taulukko täytetään soveltuvin osin erikseen vuosille 2018 ja 2019 19.10.2017 VAIN VALKOISELLA POHJALLA 0:LLA MERKITTYIHIN SOLUIHIN VOI TÄYTTÄÄ LUKUJA LIITE 2 Vuosi:

Lisätiedot

Pohjois-Espoon ratsastuspolut Kiti Santamala

Pohjois-Espoon ratsastuspolut Kiti Santamala Pohjois-Espoon ratsastuspolut 29.08.2018 2 Sijainti Pohjois-Espoo kartat.espoo.fi/ 3 Sijainti Pohjois-Espoo Oittaa Nupuri Röylä Reitti kulkee pääsääntöisesti Bodom-järven ympärillä ja sen varrella asustelee

Lisätiedot

INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA

INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA 1 INARI-POKKA MOOTTORIKELKKAREITTISUUNNITELMA Inarin kunta Tekninen osasto Teemu Mikkola reittimestari 3.7.2014 2 Sisällysluettelo: Alkusanat 3 Yleistä 4 Reitinpitäjä 5 Reitin osalliset ja selvitykset

Lisätiedot

SOTAHISTORIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUSSA -ESISELVITYS

SOTAHISTORIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUSSA -ESISELVITYS HANKESUUNNITELMA BUDJETTI SOTAHISTORIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUSSA -ESISELVITYS TIIVISTELMÄ Tausta Pohjois-Karjalassa on tehty ansiokasta työtä sotahistoriallisten kohteiden kunnostamiseksi ja kehittämiseksi.

Lisätiedot

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI maakunnan kehittämisraha Hankkeen nimi: MAL-verkosto Hankkeen 1.1.2010-31.12.2011, myönnetty jatko 2012 toteutusaika: Toteuttaja: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Alustava hankesuunnitelma Laura Käsmä 8.10.2013 Palveluverkkoselvitys Mikkeli sote Palveluverkkoselvityksen tavoitteena on tuottaa 1. Tietoa

Lisätiedot

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta

Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyskatsaus ja työllisyyspalveluiden tilannetta Työllisyyspalveluiden tekemää arviota VAHVUUDET: -vahvaa metsä ja palveluteollisuutta -suurimat työnantajat Lieksan kaupunki, Pankaboard, toimialana

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) Pihkainmäen yhteismetsä 17.4.2008 Rakennuspaikkaselvitys 5873-C9116

FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) Pihkainmäen yhteismetsä 17.4.2008 Rakennuspaikkaselvitys 5873-C9116 FCG Planeko Oy Selostus 1 (8) ALUEEN MÄÄRITTELY:... 2 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1. Suunnittelutilanne... 2 1.2. Maanomistus... 2 1.3. Rakennettu ympäristö... 2 1.4. Luonnonympäristö... 3 2. TAVOITTEET... 6

Lisätiedot

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1. :t Liite Asiat Sivu

HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN TALOUSALUEEN KOHEESIO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA PÖYTÄKIRJA Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1. :t Liite Asiat Sivu Ohjausryhmä 4/2010 1 Kokousaika klo 13.00 15.30 Kokouspaikka Riihimäen kaupungintalo, kokoushuone 2 :t Liite Asiat Sivu 33 KOKOUKSEN AVAUS JA OSANOTTAJIEN TOTEAMINEN 3 34 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Lieksan koiravaljakkourat

Lieksan koiravaljakkourat Lieksan koiravaljakkourat Lieksan koiravaljakkourat 200 km Ruunaa - Ruunaan Koskikierros 33 km Hatunkylä - Pitkäjärven kierto 52 km - Pentujärvien lenkki 16 km Nurmijärvi - Rasvasuo - Änäkäinen 55 km -

Lisätiedot

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Historiaa Rantojen kunnostuksia Lapinlahden kirkonkylän läheisyydessä yhdessä Pohjois- Savon ympäristökeskuksen kanssa 1990- luvulla Erilaisia

Lisätiedot

ESITYSLISTA 1/2012. Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012. AIKA Torstaina klo 15:00. Piällysmies ry:n toimisto

ESITYSLISTA 1/2012. Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012. AIKA Torstaina klo 15:00. Piällysmies ry:n toimisto Kerimäentie 10 1 (6) Piällysmies ry:n hankeryhmän esityslista 1/2012 AIKA Torstaina 17.3.2011 klo 15:00 PAIKKA Piällysmies ry:n toimisto LÄSNÄ varsinainen jäsen varajäsen Asko Hirvonen Esko Oksa Merja

Lisätiedot

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen 1 20.11.2015 Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen Jarmo Kauppinen kehittämisjohtaja, varatoimitusjohtaja JOSEK Oy Mistä

Lisätiedot

Palkka- ja palkkioselvitys 2013

Palkka- ja palkkioselvitys 2013 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2013 1 Palkka- ja palkkioselvitys 2013 Cargotecin palkka- ja palkkioselvityksessä esitetään yhtiön palkka- ja palkitsemisperiaatteet sekä maksetut palkkiot hallituksen jäsenille,

Lisätiedot

NUORTENPAJA APAJA Vuosiraportti 2013

NUORTENPAJA APAJA Vuosiraportti 2013 NUORTENPAJA APAJA Vuosiraportti 2013 Tuula Lohtander Yleistä Nuortenpaja Apaja on Nurmeksessa ja Juuassa sijaitseva työhön, koulutukseen tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa tukea tai ohjausta tarvitsevien

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 10-11/2013

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE. maataloustukirahaston menoista. Varojärjestelmä nro 10-11/2013 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.12.2013 COM(2013) 887 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE maataloustukirahaston menoista Varojärjestelmä nro 10-11/2013 FI FI 1. Johdanto...3 2.

Lisätiedot

4.1.2013 SAAPUNUT. Mondo Minerals B.V. Kaivospiiri: Pitkäperä (886)

4.1.2013 SAAPUNUT. Mondo Minerals B.V. Kaivospiiri: Pitkäperä (886) U h E s lausuntopyyntö 1 (2) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Paltamon kunta Vaarankyläntie 7 88300 Paltamo 4.1.2013 611 /2 SAAPUNUT 09. 01. 2013 PALTAMON KUNTA KaivNro 886 LAUSUNTOPYYNTÖ KAIVOSPIIRIHAKEMUKSESTA

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010. Juha Palmunen, johtava konsultti

IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010. Juha Palmunen, johtava konsultti IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010 Juha Palmunen, johtava konsultti RAPORTIN SISÄLTÖ 1 TAUSTA JA TAVOITTEET 2 TYÖN ETENEMINEN 3 TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Hevosreittityö case : Forssan seudun hevosreitit Riikka Pajuvesa-Korkala 16.11.2012

Hevosreittityö case : Forssan seudun hevosreitit Riikka Pajuvesa-Korkala 16.11.2012 Hevosreittityö case : Forssan seudun hevosreitit Riikka Pajuvesa-Korkala 16.11.2012 Taustaa Hevosopisto Oy erilaisia hevostalouden kehittämishankkeita v. 1995 lähtien, mm. hevosreittityö yhteistyössä eri

Lisätiedot

VARAINHOITOASETUKSEN 179 ARTIKLAN 3 KOHDAN MUKAISESTI LAADITTU LAUSUNTO (KIINTEISTÖPOLITIIKKA)

VARAINHOITOASETUKSEN 179 ARTIKLAN 3 KOHDAN MUKAISESTI LAADITTU LAUSUNTO (KIINTEISTÖPOLITIIKKA) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 14.12.2011 VARAINHOITOASETUKSEN 179 ARTIKLAN 3 KOHDAN MUKAISESTI LAADITTU LAUSUNTO (KIINTEISTÖPOLITIIKKA) Brysselissä sijaitsevaa MONTOYER 70 -rakennusta

Lisätiedot

Kemijoki Oy Keskustelussa Ruunaan KA x x Pielisen KA Varmistunut x

Kemijoki Oy Keskustelussa Ruunaan KA x x Pielisen KA Varmistunut x Vuosi 2016 AJANKOHTA RAHOITUS LAJIT TOIMENPIDE TYYPPI ALKAA PÄÄTTYY KOHDE KOK.KUSTANNUS KÄRKIHANKE MUU LÄHDE TILANNE TOTEUTTAJAT JL TVI KUVAUS / VAIKUTTAVUUS / HUOMIOITA Valmistelu Koordinointi helmikuu

Lisätiedot

PALUKSEN MAKU. käyttömuotojen yhteensovittamisesta

PALUKSEN MAKU. käyttömuotojen yhteensovittamisesta PALUKSEN MAKU Esiselvitys vanhan maaainesottoalueen maisemoinnista ja käyttömuotojen yhteensovittamisesta Hankealueen sijainti Ulvila-Palus 19 km Pori-Palus 18 km Tampere-Palus 95 km Kartta: www.eniro.fi

Lisätiedot

PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS NSPY RY

PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS NSPY RY PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS 9.6.2014 1 PERUSPARANNUSHANKE Tarkoittaa yhdistyksen alueen Kesävesijohdon Katujen Katuvalaistuksen Uusimista / Saneeraamista Sähköverkon 2 ESITYKSEN SISÄLTÖ Hankkeen

Lisätiedot

Monikulttuurinen Lieksa Projekti. Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu Saara Hiltunen

Monikulttuurinen Lieksa Projekti. Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu Saara Hiltunen Monikulttuurinen Lieksa Projekti Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu Saara Hiltunen Toimijat ja rahoittajat Lieksan vetovoimaisuus Lieksa ikääntyy Lieksa on nopeiten ikääntyvä kaupunki Euroopassa Väestökato

Lisätiedot

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle Maakuntahallitus 50 20.03.2013 Maakuntavaltuusto 7 20.03.2013 Maakuntahallitus 103 18.08.2014 Östersundomin alueen maakuntakaavoitustilanne; tiedoksi 58/05.00/2011 MHS 20.03.2013 50 Maakuntahallitus hyväksyi

Lisätiedot

Kiehtova maisema / Intriguing Landscape

Kiehtova maisema / Intriguing Landscape Kuva: J. Lehmonen Kiehtova maisema / Intriguing Landscape Rautalammin Konneveden luontomatkailun kehittämishanke OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 1/2016 Rositsa Bliznakova ESITYSLISTA 1.Kokouksen avaus 2.Puheenjohtajan

Lisätiedot

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA 1. SOPIMUSOSAPUOLET Projektin toteuttaja: Y-tunnus: Osoite: Projektin tilaaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto Y-tunnus: 0922484-4 Osoite: Sepänkatu

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh Kaupunginhallitus 38 30.01.2017 Rauhan ja Ukonniemen alueen opastushanke 102/00.01.05.02/2017 KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot