ERITYISKALASTUSKOHTEET JA KALASTUSMATKAILU POHJOIS-KARJALASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ERITYISKALASTUSKOHTEET JA KALASTUSMATKAILU POHJOIS-KARJALASSA"

Transkriptio

1 1 ERITYISKALASTUSKOHTEET JA KALASTUSMATKAILU POHJOIS-KARJALASSA RAUNO JAATINEN KESÄLAHDEN KALASTUS OY 2006 Kuva: Rauno Jaatinen

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO AINEISTO JA MENETELMÄT TULOKSET Vastanneet yritykset Kävijämäärät ja käyttäjäryhmät Palvelutarjonta Palvelutarjonnan kehittäminen Kalastettavat lajit ja kalastajien tyytyväisyys Kalastusmatkailun kehittämisen ongelmat Odotukset viranomaistaholle (TE-keskus) ja kalatalousneuvonnalle Kommentteja kalataloudesta ja sen kehittämisestä YHTEENVETO KIRJALLISUUS... 17

3 3 1. JOHDANTO Pohjois-Karjalassa on erittäin runsaasti vesistöjä. Pohjoisesta etelään päin tultaessa mainittakoon suurista järvialtaista Pielinen, Höytiäinen, Juojärvi, Orivesi, Koitere, Puruvesi ja Pyhäjärvi. Tämän lisäksi on lukematon määrä pienempiä järviä ja lampia. Jokivesistä Lieksanjoki eli lähinnä Ruunaan alue ja Pielisjoki ovat maakunnan tunnetuimpia kohteita. Pielisjoki, Ala-Koitajoki ja Lieksanjoki olivat voimalaitosten rakentamiseen saakka järvilohen lisääntymisalueita. Vesiä on perinteisesti hyödynnetty ravinnon tuojina kalastuksen kautta ja kulkuväylinä sekä tavaroiden että ihmisten kuljetuksessa. Pohjois-Karjalaa pidetään myös alueena, jossa on vielä jäljellä ns. puhdasta luontoa. Nykyisin kalastuksen merkitys elinkeinona ja ruuan lähteenä on vähentynyt ja kalastus on useimmiten ns. vapaa-ajan kalastusta. Kuva 1: Ruunaan alue on maakunnan tunnetuimpia jokialueita. Alueella on hyvät mahdollisuudet esim. perhokalastukseen (kuva Ruunaan kalastusalueen internet-sivuilta) Pohjois-Karjalan liitto onkin maakuntaohjelmassa vuonna 2003 määritellyt matkailun ja erityisesti maaseutu-, luonto- ja kalastusmatkailun pohjoiskarjalan tulevaisuuden mahdollisuuksiksi. Pielisen altaan matkailun kehittäminen on nimetty kärkihankkeeksi. (Pohjois-Karjalan liitto 2003) Kalastusmatkailusta ja sen mahdollisuuksista on puhuttu jo vuosia ja aiheesta on tehty aina tasaisin väliajoin erilaisia selvityksiä ja kehittämissuunnitelmia. Vuonna 1989 tehdyssä selvityksessä (Kiiski & Kaijomaa 1989) todettiin, että kalastuspalvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti, mutta kalastuspalvelujen tarjonta liittyy muuhun yritystoimintaan, eikä maakunnassa ole pelkästään kalastusmatkailuun keskittyviä yrityksiä.

4 4 Kuva 2: Puhdasta luontoa ja "erämaisia" kalastuselämyksiä voi kokea myös istuta ja ongi - kalastuskohteissa. Kuva Karinlammelta (Kuva: Veikko Pöllänen) 1990-luvulla Pohjois-Karjalassa toteutettiin muutamia kalastusmatkailuun liittyviä hankkeita. Laajin toteutetuista hankkeista oli MATIKKA - Matkaile idässä - Kalasta Pohjois-Karjalassa hanke, joka toteutettiin vuosina (mm. Turunen 2000). Tämän hankkeen tavoitteena oli matkailukalastuksen kytkeminen osaksi maakunnan muuta matkailua ja sen kehittämistä, ympärivuotisen kalastusmatkailun kehittäminen ja yritysten yhteistyön kehittäminen. Hanke ja sitä kautta maakunnan kalastusmatkailu sai paljon julkisuutta. Myös yritysten yhteistyö parani hieman ja alalle tuli myös uusia toimijoita. Pienempinä hankkeina on toteutettu mm. F.I.S.U - projekti, jossa vertailtiin vetouisteluun liittyvää kalastusmatkailua Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa, Ahvenenmaalla ja Pohjois-Karjalassa (Räsänen 1999). Tässä hankkeessa johtopäätöksinä olivat, että saalisvarmuuden parantaminen ja yhteistyön lisääminen ovat avainasemassa Pohjois-Karjalan maakunnan kalastusmatkailun kehittämisessä.

5 5 Kuva 3: Uistelussa on kalastusmatkailullista potentiaalia, jos saaliit ovat tätä luokkaa, kuin näillä kalamiehillä. Kalat saatu Puruvedeltä (Kuva Petri Rutanen) Lisäksi Pohjois-Karjalassa on toteutettu lukuisa määrä pieniä alueellisia hankkeita, joissa on esimerkiksi parannettu alueiden palveluvarustuksia, tehty veneenlaskuluiskia, raivattu rantoja tai tehty veneilykarttoja. Kaikki tämän tyyppiset toimet ovat aina osaltaan hieman parantaneet kalastusmatkailun toimintaedellytyksiä. Kalastusmatkailun kehittämishankkeita on toteutettu myös muualla Suomessa. Pirkanmaalla on ollut jo useamman vuoden käynnissä "Kuhamaa - Hanke" ( Simo- ( ja Tornionjoella on ponnisteltu lohenkalastuksen kehittämisen kanssa ja uusimpana hankkeena Tervon Lohimaan yhteydessä on alettu kehittää jopa "Kansallista järvilohiohjelmaa". Tämän selvityksen tavoitteena on kartoittaa maakunnan erityiskalastuskohteiden ja kalastusmatkailun nykytilaa ja kehittämistarpeita.

6 6 2. AINEISTO JA MENETELMÄT Pohjois-Karjalan TE-keskuksen kalatalousyksikkö ja Kesälahden Kalastus Oy tekivät sopimuksen selvityksestä, jossa kartoitetaan erityskalastuskohteiden ja kalastusmatkailupalveluja tarjoavien yritysten nykytilaa ja kehittämistarpeita. Työn toteuttaja oli Rauno Jaatinen. Kyselylomake (liite1) laadittiin yhteistyössä TE-keskuksen kalatalousyksikön kanssa ja lomake postitettiin kyselyyn osallistuneille viikolla 43. Ensimmäisissä palavereissa otannan suuruudeksi arvioitiin toimijaa. Otanta muodostui kuitenkin huomattavasti ennakoitua suuremmaksi. Osoitteisto koottiin TE-keskuksen kalatalousyksikössä. Kyselylomake lähetettiin kaikille Pohjois- Karjalan erityiskalastuskohteille, kalastusopaspalvelujen tarjoajille tai muille kalastuspalvelujen tarjoajille. Näitä oli kaikkiaan 43 kpl. Tämän lisäksi lomake lähetettiin Karelia-Expert matkailupalvelu Oy:n osoitteistossa oleville yrityksille, jotka järjestävät kalastus- tai metsästysmatkailua. Kyselylomake lähettiin yhteensä 114 toimijalle. Metsähallitus jätettiin kyselyn ulkopuolelle, vaikka sillä onkin monia virkistyskalastuskohteita. Vastaajia muistutettiin kyselystä vielä sähköpostitse tai puhelimitse. Varsinaisia haastatteluja tai tarkennuksia vastauksiin ei kuitenkaan kysytty. Vastauksia saatiin kaikkiaan 51 kpl eli vastausprosentiksi muodostui 44 %. Vastausprosentti on samaa luokkaa, kuin aikaisemmissakin tämän tyyppisissä selvityksissä. Vastausten lukumäärä on kuitenkin suurempi, kuin aikaisemmissa tutkimuksissa. Voidaan kuitenkin sanoa, että aktiivisten toimijoiden vastausprosentti on korkea. Vastaamatta jättivät pääasiassa osakaskunnat, joilla ei ole merkittävää kalastusmatkailutoimintaa ja sellaiset yrittäjät, joiden toiminta on vähäistä tai ei liity juuri lainkaan kalastukseen. Otanta oli erittäin laaja, ja tästä syystä kaikki vastaajat eivät kokeneet kyselylomakkeen koskevan heidän toimintaansa. 3. TULOKSET 3.1 Vastanneet yritykset Vastaajista suurin osa oli majoituspalveluja tarjoavia maatilamatkailuyrityksiä / lomakyliä / mökkivuokraajia. Yhteensä 23 yritystä kuului näihin ryhmiin. Ohjelmapalveluyrityksiä vastaajissa oli 12 kpl. Kalaveden omistajia / hallinnoijia eli osakaskuntia ja kalastusalueita vastaajissa oli yhteensä 10. Vastaajien jakaminen ryhmiin on joissakin tapauksissa hieman vaikeaa, sillä sama yrittäjä voi tarjota hyvinkin monipuolisia palveluja.

7 7 Kpl Onkilammikko Osakaskunta Kalastusalue Maatilamatkailu Lomakylä/mökkivuokraus Ohjelamapalveluyritys Muut Kuva 4: Vastaajien jakaantuminen eri ryhmiin Pääosa vastanneista toimijoista oli varsin pieniä yrityksiä / yhteisöjä. 23 vastaajaa (45 %) ilmoitti, että heillä on kokoaikaisia työntekijöitä. Kokoaikaisia työntekijöitä oli useimmiten vain yksi tai kaksi. Näin oli noin 3 / 4:lla vastaajista. Vain kahdella vastaajalla oli yli 10 kokoaikaista työntekijää. 25 vastaajalla oli osa-aikaisia työntekijöitä. Näistä 23:llä oli enintään 2 osa-aikaista työntekijää. Vastaajista 15 ilmoitti, että heillä ei ole lainkaan työntekijöitä, vaan toimintaa hoidetaan joko talkoilla tai muun työn ohessa. Työntekijämäärän lisäksi tiedusteltiin kalastuspalveluihin käytettyjä henkilötyökuukausia. Vain 26 (51%) vastaajaa vastasi tähän kysymykseen. Yksi vastaaja ilmoitti, että kalastuspalveluihin käytetään vuodessa 15 miestyökuukautta. Toiseksi suurin kalastuspalveluihin käytetty työaika oli seitsemän kuukautta. Vastaajista viidellä ilmoitus oli kaksi kuukautta ja seitsemällä yksi - puolitoista kuukautta. Muilla kalastuspalveluihin käytetty työaika oli alle kuukausi. Vastaamatta jättäneillä työtekijöitä on todennäköisesti hyvin vähän tai sitten toimintaa pyöritetään talkoovoimin.

8 8 yli 6 kk 8 % alle 1 kk 46 % 2 kk 19 % kuukausi 27 % Kuva 5: Vastaajien (n = 26) kalastuspalveluihin käyttämä työaika (henkilötyökuukautta / vuosi) Vastaajat olivat jakaantuneet melko tasaisesti ympäri Pohjois-Karjalaa. Pielisellä palveluja tarjosi 11 vastaajaa. Puru- ja Orivedellä kummallakin toimi viisi vastaajaa. Kaikilla suuremmilla järvi- ja jokivesillä oli tarjolla kalastusmatkailuun liittyviä palveluja. Jokivesistä eniten tarjontaa oli Pielisjoella ja Ruunaalla. Toimintaa harjoitettiin myös hyvin pienilläkin vesialueilla. Esimerkiksi muutamat ongintalammikot olivat kooltaan vain muutamia hehtaareja. Kolme vastaajaa tarjosi palveluja Venäjän Karjalassa ja yksi Ruotsin suurilla järvillä. 58 % (29 kpl) palvelujen tarjoajista osti kalastusluvan kalastusoikeuden haltijalta. Omia vesialueita oli 26 %:lla (13 kpl) palvelujen tarjoajista. Neljä palvelutarjoajaa oli vuokrannut vesialueita käyttöönsä. Vastaajista 21 oli hoitanut vesialueita, joissa he tarjoavat kalastukseen liittyviä palveluita. Yleisin hoitotoimi oli kalojen istuttaminen. Yleisimmät istutuslajit olivat järvitaimen, kirjolohi, siika ja harjus. Muita toteutuneita hoitotoimia olivat rantojen raivaus (5 kpl), koskikunnostus (4 kpl), hoitopyynti (3 kpl), pohjan raivaus ja kalkitus. Aktiivisimpia vesialueiden hoitajia olivat luonnollisesti vesialueiden omistajat. 3.2 Kävijämäärät ja käyttäjäryhmät Vastanneissa yrityksissä kävi hyvin vaihteleva määrä asiakkaita. Suurimmissa lomakohteissa kävijöitä oli vuosittain useita kymmeniä tuhansia, kun taas pienimmillä kalastuspalveluja tarjoavilla yrityksillä vuosittainen asiakasmäärä oli vain hieman yli kymmenen asiakasta. Suurimmilla yrityksillä yöpyjiä oli vuosittain jopa ja yöpymisvuorokausia kymmeniä tuhansia. Näiden yritysten ydinliiketoimintaa oli nimenomaan majoituspalveluiden tarjonta ja kalastukseen liittyvät palvelut vain pieni sivujuonne. Kävijämääriä koskeviin kysymyksiin vastaisi 37 (73%) vastaajaa. Kävijämääriä ei useimmissa kohteissa kirjattu kovinkaan tarkasti.

9 9 Kalastuspalveluja käytettiin hyvin vaihtelevasti. Suurissa lomakylissä kalastukseen liittyviä palveluja käytti tavallisesti vain muutama prosentti kävijöistä, kun taas pienten ohjelmapalveluyrittäjien asiakkaista kaikki käyttivät kalastuspalveluja. Osakaskuntien ja kalastusalueiden vastauksissa kaikki "asiakkaat" käyttivät kalastuspalveluita, koska näillä toimijoilla ei ollut muita palveluita tarjollakaan. 27 vastaajaa ilmoitti, että heillä kävi myös ulkomaalaisia asiakkaita. Ulkomaalaisten asiakkaiden osuus asiakkaiden kokonaismäärästä oli kuitenkin hyvin pieni. Ulkomaisten asiakkaiden osuus vaihteli % välillä. Keskimäärin ulkomaalaisia asiakkaita oli 18,8 % (n=22) asiakkaiden kokonaismäärästä. 82 %:lla vastaajista ulkomaisten asiakkaiden osuus oli alle 20 % kokonaiskävijämäärästä. Venäläiset olivat ylivoimaisesti suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä. Venäläisten matkailijoiden osuus ulkomaisista matkailijoista oli useissa vastauksissa %. Saksalaiset olivat toiseksi yleisin ulkomaalaisryhmä. Vierailijoita oli ollut myös Itävallasta, Ruotsista, Ranskasta, USA:sta, Espanjasta, Hollannista, Sveitsistä, Englannista, Japanista ja Intiasta. Useimmat vastaajat eivät eritelleet, kalastivatko ulkomaalaiset kävijät. Osalla vastaajista oli kuitenkin tarjolla vain kalastuspalveluja, joten heidän osaltaan kaikki ulkomaalaiset kalastivat. Erityisesti venäläisten todettiin olevan kiinnostuneita kalastuksesta. Kotimaisista kalastavista asiakkaista miehet olivat suurin ryhmä. Perheet ja yritykset tulivat seuraavina. Myös koululaisryhmän mainittiin muutamassa vastauksessa. Koulut käyttävätkin nykyään usein muutamia päiviä tutustumalla kalastukseen, kaloihin ja luontoon erilaisten leirikoulujen ja ulkoilupäivien avulla. Vastaajien mielestä markkinointia tulisi suunnata sekä suomalaisiin että ulkomaisiin urheilukalastajiin, muihin suomalaisiin matkailijoihin ja lapsiperheisiin. Ulkomaisista matkailijoista tärkeimmiksi mainittiin venäläiset, saksalaiset ja eurooppalaiset yleensä. 3.3 Palvelutarjonta Vastanneista vain kolme ilmoitti, että he eivät tarjoa minkäänlaisia kalastukseen liittyviä palveluja. Kokonaisotoksesta (n=114) vastaamatta jättivät kuitenkin useimmiten ne, jotka eivät tarjoa minkäänlaisia kalastuspalveluja. Heittokalastus, uistelu, pilkintä, luvanmyynti, neuvonta, verkkokalastus, vene- ja välinevuokraus sekä kalastusopaspalvelut olivat yleisimmin tarjottuja palveluja. Näitä palveluja tarjosi noin 30 vastaajaa. Sama toimija tarjosi tavallisesti useampaakin palvelua. 33 (65%) vastaajalla oli omat internet- sivut, joiden kautta voi tutustua palvelutarjontaan. Sivut olivat useimmiten hyvin toimivia ja sieltä löytyi matkailijan kannalta tarvittavat tiedot.

10 Kpl Välinevuokraus Heittokalastus Uistelu Pilkintä Venevuokraus Luvanmyynti Neuvonta Verkkokalastus Kuljetuspalvelut Kalastusopas Onkilammikko Tuulastus Kurssitoiminta Valvonta Ei mitään Kuva 6: Vastaajien (n = 51) kalastuspalvelutarjonta Vastaajista 29 ilmoitti, että heillä ei ole valmiuksia tarjota kalastukseen liittyviä ohjelmapalveluja. 19 vastaajaa ilmoitti, että he ovat järjestäneet ohjelmapalveluja kuluneen vuoden aikana. Ohjelmapalveluista mainittiin mm. pilkkikilpailut, elämyspäivät, kalakoulut erilaisille ryhmille, perheleirit, kalastusretket, kalan valmistus ruuaksi, nuotanvetoa sekä kesällä että talvella, rantakalaillat sekä erilaiset koulutukset. Vastaajista 31 ilmoitti, että he eivät tarjoa palveluita yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. 18 vastaajaa ilmoitti, että he tekevät yhteistyötä palvelutarjonnassa. Usein kuvio oli sellainen, että majoituspalvelujen tarjoaja teki yhteistyötä ohjelmapalvelujen tarjoajan kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös kalastusalueiden, osakaskuntien sekä yksittäisten kalastajien kanssa. Eniten yhteistyötä tehtiin maakunnan eteläosissa. Pielisen alueella yhteistyön puute tuntui olevan yksi keskeisimmistä ongelmista. Kalastukseen liittyvää kalustoa yrityksillä oli varsin vaihtelevasti. 11 vastaajaa ilmoitti, että heillä ei ole mitään kalastukseen liittyvää kalustoa. Veneitä oli vastaajista 38:lla. Useimmiten veneet olivat soutuveneitä, joita oli 1-15 kpl yrityksen koosta riippuen. Myös uisteluun sopivia, esim. ht-veneitä oli usealla yrityksellä. Kalastusvälineitä löytyi myös useasta yrityksestä. Usein vuokrattavaan mökkiin sisältyi vene, onkia, verkkoja, katiskoita jne. Ohjelmapalveluyrittäjillä oli luonnollisesti laajin kalustovalikoimakin. Lähes kaikilla vastaajilla oli palvelutarjontaa myös sellaisille vierailla, jotka eivät kalasta. Yleisimmät palvelut kalastamattomille olivat majoitus ja ravintolapalvelut, luontomatkailu, sienestys, marjastus, lähiseudun matkailukohteisiin tutustuminen, kokoustilat, liikuntapalvelut, hiihto- ja ulkoilu, rantakalaillat jne.

11 11 Kuva 7: Karinlammen palveluvarustus ja ympäristö ovat kunnossa. (Kuva Veikko Pöllänen) Vain 17 (33%) vastaajaa ilmoitti tarjoavansa kalastuspalveluita ympärivuotisesti. Muut tarjosivat palveluita yleensä 3-9 kuukauden ajan vuodessa. Usein palveluita tarjottiin pääasiassa avovesiaikana, mutta myös pilkintään liittyviä palveluja oli tarjolla. 27 vastaajan mielestä heidän palvelutarjontansa vastaa hyvin kysyntää. 14 ilmoitti, että heidän tarjontansa ei vastaa kysyntää. Suurimmat ongelmat palvelutarjonnassa olivat resurssipula ja osaamisen puute, isojen ryhmien opastaminen oli myös ongelmallista. Venekaluston puutteellisuus ja kielitaidon puute mainittiin myös ongelmiksi yksittäisissä vastauksissa. Vaikka kalastukseen liittyviä matkailupalveluja on tarjolla kohtuullisen runsaasti, niiden tuoma taloudellinen hyöty on kuitenkin useimmissa tapauksissa melko pieni. Vain seitsemän vastaajaa (14 %) ilmoitti, että kalastuspalvelujen taloudellinen merkitys on suuri heidän toiminnalleen. Lähes 2 / 3:lle vastaajista kalastuspalvelujen taloudellinen merkitys oli vähäinen tai sillä ei ollut merkitystä.

12 Kpl Kohtalainen Vähäinen Ei merkitystä PR-arvo Suuri Kuva 8: Kalastuspalvelujen taloudellinen merkitys vastaajien (n=51) toiminnalle 3.4 Palvelutarjonnan kehittäminen Vastaajilta kysyttiin, olisivatko he halukkaita panostamaan kalastusmatkailuun, jos siihen saisi enemmän tukea ja aikovatko he investoida palvelujen kehittämiseen ensi vuonna. Vastanneista 63 % olisi valmis panostamaan kalastusmatkailupalvelujen kehittämiseen, jos siihen saisi enemmän julkista tukea. Sopivimmaksi tukiprosentiksi vastaajat esittivät prosenttia. Yleisin esitys tukiprosentiksi oli 50. Tämä vastaa melko hyvin nykyisin käytössä olevia tukiprosentteja. Käynnissä olevalla tukikaudella kehittämishankkeissa tukiprosentti on ollut 50 ja investoinneissa %. Ilmeisesti kaikki palvelutarjoajat eivät ole kovinkaan hyvin perillä siitä, millaisia tukia heidän olisi mahdollisuus saada. 26 vastaajaa ilmoitti investoivansa kalastusmatkailupalvelujen kehittämiseen ensi vuoden aikana. Kalaistutukset, venekaluston uusiminen, laiturien kunnostus, ohjelmapalvelujen lisääminen ja vesistön kunnostaminen olivat yleisimmät investointikohteet.

13 Kpl Kalaistutus Lisää vuokrakalustoa Laiturie n kunnostus Uusia veneitä Parantaa majoitusta Lisää ohjelmapalveluja Vesistökunnostus Vedenkorkeuden nosto Yhteistyön lisääminen Kuva 9: Vastaajien (n=26) ilmoitus ensi vuonna tehtävistä panostuksista kalastuspalvelujen kehittämiseen Kuva 10: Erityisesti uistelupalveluja tarjoavien yritysten odotetaan panostavan myös venekalustoon

14 14 Vastaajilta kysyttiin millaisia kalastuspalveluja heidän asiakkaansa haluavat. Uistelu, pilkintä, mato-onginta ja heittokalastus olivat tämän mukaan kysytyimmät palvelut. Kysyntää oli myös venevuokraukselle, opastetuille retkille, kalan valmistukseksi ruuaksi ja kalojen käsittelylle, verkkokalastukselle, majoitukselle ja välinevuokraukselle. Muutama vastaaja oli sitä mieltä, että suomalaiset eivät halua maksaa palveluista ja olettavat, että "isäntä" perkaa ja jalostaa kalan ruuaksi "samaan hintaan". 3.5 Kalastettavat lajit ja kalastajien tyytyväisyys Hauki, ahven, kuha, taimen ja kirjolohi olivat yleisimmät lajit, joita kalastettiin. Ahvenen ja hauen kalastusta tarjosi yli 30 vastaajaa. Kalastettavien kalalajien listaan kertyi kaikkiaan 15 eri lajia. Listalla oli myös merilohi, koska yksi ohjelmapalvelutarjoaja tekee retkiä myös merelle. Voidaan siis sanoa, että asiakkaille tarjottiin mahdollisuus kalastaa kaikkia yleisimpiä järvikalojamme. Pyydettävää lajia vaihdetaan sesongin mukaan, jotta voitaisiin taata jonkinlainen saalisvarmuus. Onkilammikoissa kirjolohi on ylivoimaisesti suosituin laji. Sinänsä yllättävää oli, että vastauksissa esiintyivät särki, säyne ja lahna, joita Suomessa ei pidetä kovinkaan haluttuina saalislajeina. Monet ulkomaalaiset arvostavat suomalaisia järvikaloja kuitenkin erittäin paljon Kpl Ahven Hauki Kuha Taimen Järvilohi Kirjolohi Harjus Muikku Made Nieriä Siika Lahna Säyne Merilohi Särki Kuva 11: Kalalajit, joita palvelutarjoajat kalastavat asiakkaidensa kanssa Vastanneista 84 % (n= 49) ilmoitti, että heidän asiakkaansa olivat tyytyväisiä saamaansa saaliiseen. Tätä prosenttia voidaan pitää hyvin korkeana ja jopa yllättävän hyvänä. Vain 16 % vastaajista ilmoitti, että heidän asiakkaansa eivät olleet tyytyväisiä saamaansa saaliiseen. Yleisimmät syyt tyytymättömyyteen olivat se, että ei saatu lainkaan saalista (7 kpl) ja saaliskalojen liian pieni koko (6 kpl). Muita syitä tyytymättömyyteen olivat: ei halutut saalislajit, liian vähäiset saaliit ja lohikalojen puute. Yksi vastaaja kertoi lisäksi, että joillekin asiakkaille mikään saalismäärä ei ole riittävästi.

15 Kalastusmatkailun kehittämisen ongelmat Vastaajilta tiedusteltiin, mitkä ovat keskeisimpiä ongelmia kalastusmatkailun kehittämisessä. Vastauksissa nousi esille viisi ongelmaa, jotka haittasivat selvästi eniten toiminnan kehittämistä. Nämä olivat yhteistyön puute, vähäiset saaliit, asiantuntevan työvoiman puute, rahoituksen puute sekä huono kalastuksen ja kalavesien tuntemus. Useammassa vastauksessa ongelmiksi mainittiin myös riittämätön valvonta, kalatalousneuvonnan puute, paikallisten kielteinen suhtautuminen, liian pieni lupa-alue, lupien saanti sekä markkinointi ja myynti. Kalastuslainsäädäntö, lupien hinta, sopivan kaluston puute, veneenlaskuluiskien huono kunto, koulutus ja matkailijoiden puute mainittiin myös yksittäisissä vastauksissa. Kysynnän puute sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuus koettiin myös ongelmiksi. Ongelmakenttä on siis varsin moninainen, joskin viisi ensiksi mainittua perusongelmaa erottuvat selvästi muista Kpl Vähäiset saaliit Yhteistyön puute Työvoiman puute Rahoituksen puute Ei sopivaa kalustoa Lupien saanti Valvonta Huono asiantuntemus Kielteinen suhtautuminen Kalatalousneuvonnan puute Kuva 12: Kalastusmatkailun (n=41) kehittämisen keskeisimmät ongelmat Pieni lupa-alue Muut syyt Vastaajat olivat valmiita kehittämään omaa toimintaansa osallistumalla erilaisiin koulutuksiin. Vain viisi vastaajaa ilmoitti, että ei halua osallistua minkäänlaiseen kalastusmatkailua koskevaan koulutukseen. 29 vastaajaa ilmoitti, että he haluavat osallistua vierailulle muihin kalastusmatkailukohteisiin. 17 vastaajaa oli halukas osallistumaan 1-2 päivää kestävään seminaariin, 13 erilaisille kursseille ja 10 kalastusaluepäiville.

16 Odotukset viranomaistaholle (TE-keskus) ja kalatalousneuvonnalle Kalatalousviranomaisilta ja kalatalousneuvonnalta vastaajat odottivat mitä moninaisimpia toimia. Odotukset ja toimintaehdotukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Ensimmäisenä mainittiin saalisvarmuuden parantaminen ja kalavesien hoito. Kalavesien hoidolla tarkoitettiin useimmiten kalojen istuttamista. Vesistökunnostuksista mainittiin koskikunnostukset ja ruovikon niitto. Toisena ryhmänä oli yhteistoiminnan kehittäminen. Toivottiin aktiivisempaa yhteydenpitoa kentälle, verkostojen luomista sekä tukea ja innostamista. Kolmantena ryhmänä oli taloudellinen tuki. Taloudellinen tuki mainittiin yleisesti sekä eriteltynä markkinointitukena. Markkinoinnissa kaivattiin rahan lisäksi myös uusia kalapaikkaoppaita ja esitteitä, joita olisi saatavilla usealla kielellä. Yksittäisissä vastauksissa toivottiin myös yleisvesialueiden varaamista vain virkistyskalastukseen, ns. tavallisen kalan arvostuksen nostamista, alamittojen ja määräysten yhtenäistämistä, lintutornien rakentaminen, hankkeiden käynnistämistä, laskuluiskia ja Metsähallituksen vesien hoidon parantamista. Yleisvesialueella tarkoitetaan valtion omistamaa vesialuetta, jossa kalastuksesta päättää kalastusalue. Yleisvesialueita on mm. Puru- ja Orivedellä. Kalastuslain mukaan yleisvesialueen kalastusta järjestettäessä on otettava huomioon erityisesti ammattikalastuksen tarpeet (kalastuslain 2. luku 7 ) Vastauksista käy ilmi, että kalatalousviranomaisten ja kalatalousneuvonnan roolit, tehtävät, mahdollisuudet ja velvollisuudet eivät ole täysin selkeitä kaikille vastaajille. Muut Tuki ja innostaminen Aktiivisempi yhteydenpito Verkostojen luominen Taloudellinen tuki Avustus markkinoinnissa Kalavesien hoito Saalisvarmuuden parantaminen Kpl Kuva 13: Odotukset kalatalousviranomaisilta ja kalatalousneuvonnalta (n=31)

17 Kommentteja kalataloudesta ja sen kehittämisestä Lomakkeen viimeisenä osana kysyttiin vastaajien mielipiteitä ja kokemuksia kalastusmatkailusta ja sen kehittämisestä. Monet vastaajat olivat sitä mieltä, että Pohjois-Karjalan kalastusmatkailussa on valtavasti potentiaalia. Puhtaita vesiä pidettiin selvänä vahvuutena, joskin saalisvarmuuden parantamista kaivattiin edelleen. Maakuntaan kaivattiin selkeitä ykköskohteita myös kalastusmatkailuun. Markkinointia, tietoisuutta ja yhteistyötä tulee kuitenkin kehittää edelleen. Useilla kielillä olevat oppaat ja kartat koettiin tarpeellisiksi, jotta matkailijoita voidaan palvella entistä paremmin. Kalastusmatkailukohteisiin kaivattiin kalankäsittelypaikkoja ja hileasemia. Rahan puute tuntui olevan keskeisin syy sille, miksi haluttuja investointeja ei toteuteta. Negatiivisempia kommenttejakin esiintyi melko runsaasti. Jotkin vastaajat olivat sitä mieltä, että Pohjois-Karjala ei voi kilpailla kalastusmatkailukohteena esim. Lapin ja Norjan kanssa. Todettiin, että suomalaiset eivät ole tottuneet maksamaan kalastukseen liittyvistä palveluista. Vastaavasti osa oli taas sitä mieltä, että tavalliset järvikalamme riittävät hyvin useimmille kalastusmatkailijoille. Vastaajat kokivat, että palvelut ja asiakkaat eivät joissakin tapauksissa kohtaa. Usein tällöin koettiin, että kyse on yhteistyön puutteesta. Yksittäisissä vastauksissa erilaisten määräysten ja talkooväen väsymisen ilmoitettiin olevan keskeisiä ongelmia toiminnan kehittämisessä. Pielisen vedenkorkeuden nostoa pidettiin tärkeänä Pieliseen alueelta tulleissa vastauksissa. Uisteluja pilkkikilpailut mainittiin muutamassa vastauksessa hyvänä keinona pidentää matkailukautta ja luoda tietoisuutta alueesta kalapaikkana. Tätä kilpailumallia on hyödynnetty tehokkaimmin ja kauimmin Puruveden alueella. Vapaaehtois- ja talkoovoimin pyöritettävien toimintojen, kuten esimerkiksi onkilammikoiden ja osakaskuntien ongelmana näyttää olevan talkoolaisten väsyminen. Uusia talkoolaisia kaivataan kipeästi tai on olemassa pelko, että toimintoja joudutaan ajamaan alas tai ne loppuvat ns. luonnollisesti, kun toimijoita ei enää ole. Joillakin vastaajilla oli hyvinkin yksityiskohtaiset ja selvät näkemykset siitä, kuinka maakunnan kalastusmatkailuasiat saadaan kuntoon. Näissä kommenteissa oli paljon asiaa ja käytännön tietoa. Niiden soveltaminen suoraan käytäntöön vaatii kuitenkin monien eri toimijoiden yhteistyötä ja halua asioiden eteenpäin viemiseksi. 4. YHTEENVETO Tiedustelun otos oli laaja ja käsitti varmasti likimain kaikki, jotka toimivat aktiivisesti kalastusmatkailun parissa. Vastauksiakin tuli yli 50, joka on selvästi enemmän, kuin aikaisemmin tehdyissä vastaavan tyyppisissä tutkimuksissa. Tuloksia voidaan näin ollen pitää melko edustavina. Verrattaessa tuloksia vuonna 1989 tehtyyn selvitykseen (Kiiski & Kaijomaa 1989) kalastusmatkailurintamalla on tapahtunut selkeää kehittymistä parempaan suuntaan. 80-luvun lopulla toivottiin, että kalavesien hoidosta olisi saatavissa paremmin tietoja ja luotaisiin yhtenäisiä lupa-alueita. Nämä molemmat tavoitteet ovat toteutuneet hyvin Pohjois-Karjalassa.

18 18 Matikka-hankkeen tavoitteena 1990-luvulla oli kalastusmatkailupalvelujen tarjonnan sekä yhteistyön lisääminen. Tämä kehitys on myös osin toteutunut. Kalastukseen liittyviä palveluja on tarjolla aikaisempaa enemmän. Yhteistyön puute ja markkinointi ovat kuitenkin edelleen keskeisiä ongelmia. Erityisesti lisäystä on tapahtunut kalastusopaspalvelujen tarjoajissa. Yritykset ovat kuitenkin pieniä ja toiminta tavallisesti kausiluonteista. Koska toiminta on pienimuotoista, niin ei uskalleta tehdä investointejakaan, jotka voisivat olla ehdoton edellytys sille, että toiminta kehittyisi ympärivuotiseksi. Pohjois-Karjalaan syntyneet kalastusopaspalvelut on osin todettu hyvin toimiviksi. Heikki Mujunen on mm. valittu vuoden kalastusoppaaksi vuonna 2001 ja hänen tarjoamansa "Naiset kalassa Puruvedellä" kalastusmatkapaketti on palkittu kalastusmatkailutuotteena. Ohjelmapalveluyrittäjät tarjoavat palveluja usein laajemmallakin alueella, eikä ainoastaan Pohjois-Karjalassa. Palveluja tarjottiin Venäjän Karjalassa, Ruotsissa ja kotimaan merialueilla. Yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden välille on edelleen sektori, jossa on paljon parannettavaa. Ainoastaan maakunnan eteläosissa yhteistyö toimi hyvin. Täällä yhteistyötä tekivät ohjelmapalveluyritykset ja matkailuyrittäjät, virkistyskalastusseurat, kalastusalue ja matkailuyrittäjät jne. Yhteistyö on toiminut hyvin jo vuosikymmeniä. Vastaavasti maakunnan pohjoisosissa, erityisesti Pielisen alueella, yhteistyön puute tuntui olevan keskeisin ongelma toiminnan kehittämiselle. Syitä sille miksi yhteistyö ei kaikilla alueilla toimi, ei suoraan saatu selville. Ilmeisesti on kuitenkin niin, että kyse on usein henkilösuhteista ja mahdollisesti vanhoista rasitteista. Usein tarvittaisiin joku ulkopuolinen toimija, jotta yhteistyö saataisiin käyntiin. Erikoista oli se, että asiantuntevan työvoiman puute ja puutteelliset tiedot kalastuksesta mainittiin usein ongelmiksi kalastusmatkailun ja oman toiminnan kehittämiselle. Samanaikaisesti maakunnassa ja laajemmin koko maassa järjestetään jatkuvasti erilaisia kalastus- ja eräopaskursseja, joissa on runsaasti opiskelijoita. Ilmeisesti on niin, että tällainen koulutus ei yksin anna valmiuksia toimia alalla, vaan siihen vaaditaan myös laajempaa harrastuneisuutta ja erityisesti paikallistuntemusta yhdistettynä hyviin sosiaalisiin taitoihin. Työn kausiluonteisuus osaltaan vaikuttaa myös siihen, että alalle ei jäädä töihin, koska siitä ei useinkaan näytä saavan leipää ympärivuotisesti. Selvästi näyttäisi olevan taas tilausta jonkinlaiselle hankkeelle, joissa "ulkopuolinen" henkilö alkaisi kehitellä markkinointia ja toisi eri alojen toimijoita toistensa tietoisuuteen ja kehittäsi heille mallin erilaisista yhteistyömahdollisuuksista. Samalla hankkeen kautta voitaisiin avustaa rahoituksen hakemisessa erilaisiin investointi- ja kehittämistoimiin. Tämmöistä hanketta kaipailtiinkin useissa vastauksissa. Samassa yhteydessä voitaisiin päivittää kalapaikkaoppaat ja erilaiset esitteet ajan tasalle. "MATIKKA II:lle" olisi olemassa selkeä tilaus. Pohjois-Karjalan vesiä ja kalastusmahdollisuuksia on vuosien saatossa esitelty runsaasti julkisuudessa niin lehdissä kuin muissakin tiedotusvälineissä. Tästä huolimatta aluetta ei tunneta kovinkaan hyvin kalastuskohteena, muutamia kohteita lukuun ottamatta. Kalastusmatkailusta ja sen kehittämisestä on puhuttu jo vuosikymmeniä Pohjois-Karjalassakin. Usein on todettu, että maakunnan vesissä ja puhtaassa luonnossa olisi valtavasti potentiaalia. Kehitystäkin on tapahtunut, mutta hitaasti. Alueelle on syntynyt useita pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat kalastukseen liittyviä ohjelmapalveluita. Joidenkin toimijoiden palvelut on todettu valtakunnallisestikin laadukkaiksi. Ympärivuotista ja päätoimista toiminta on edelleen varsin harvoin. Yhteistoiminnan ja markkinoinnin kehittäminen sekä verkostoituminen näyttävät olevan ne asiat, joissa on vielä eniten työtä tehtävänä kalastusmatkailun kehittämisessä.

19 19 5. KIRJALLISUUS Järveläinen M Matikka-hanke Markkinointitoimenpiteet medioissa. Opinnäytetyö. Pohjois- Karjalan ammattikorkeakoulu. Kiiski J. & Kaijomaa V-M Matkailukalastuspalvelut ja niiden kehittämismahdollisuudet Pohjois-Karjalassa. Pohjois-Karjalan kalastuspiirin kalastustoimisto. Tiedotus nro s. + liitteet. Kinnunen K Matikka-hanke ja sen vaikutukset hankkeessa mukana olleisiin yrityksiin Opinnäytetyö. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. 37 s. + liitteet. Manninen K (toim.) VEDEN SATOA Vesiviljely matkailun tukena. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen XXVI vesiviljelypäivät. Kala- ja riistaraportteja nro s. Pohjois-karjalan liitto POKAT 2006 Pohjois-Karjala hyvästä paremmaksi. Maakuntaohjelma. 78 s. + liitteet. Räsänen L F.I.S.U. - Projekti. Loppuraportti. 53s. Turunen P MATIKKA - Matkailu idässä - Kalasta Pohjois-Karjalassa hanke Loppuraportti. Pohjois-Karjalan Maaseutukeskus. 28 s. + liitteet.

20 20 LIITE 1 ERITYISKALASTUSKOHTEIDEN JA KALASTUSMATKAILUN NYKYTILANNE JA KEHITYSTARPEET POHJOIS-KARJALASSA - KYSELYLOMAKE ( kaksipuoleinen ) Yrityksen / Yhteisön nimi Vastaaja: Puh: Sähköposti: Internet osoite: Yrityksen / Yhteisön työtekijät: kokoaikaisia,osa-aikaisia, ei työtekijöitä Kalastuspalveluihin käytetty työaika / vuosi miestyökuukautta 1) Millaisia kalastuspalveluja yrityksenne tarjoaa tällä hetkellä? a) Ei minkäänlaisia b) Luvanmyyntiä c) Neuvontaa d) Välinevuokrausta, mitä välineitä on tarjolla e) Heittokalastusta f) Uistelua g) Ongintalammikkotoimintaa h) Pilkintää i) Verkkokalastusta j) Muuta, mitä k) Kalastusopaspalvelua l) Veneen vuokrausta 2) Järjestääkö yrityksenne kalastukseen liittyviä ohjelmapalveluja (nuotanvetonäytöksiä, ohjelmapalveluja, leirejä jne.)? Kyllä Ei Jos järjestää, niin mitä ja kuinka usein viimeisen vuoden aikana? 3) Missä vesistössä yrityksenne tarjoaa kalastukseen liittyviä palveluja? 4) Kuinka kalastusoikeus näille alueille on saatu? a) vesialueet ovat omia b) vesialueet on vuokrattu, keneltä c) luvat ostetaan kalastusoikeuden haltijalta d) jollain muulla tavalla, miten 5) Mitkä ovat tärkeimmät kalalajit, joihin kalastus alueellanne kohdistuu? käännä ---->>>>

21 21 6) Oletteko itse hoitanut kalavettä, johon tarjoatte palveluja? a) En b) Kyllä, jos vastasitte kyllä, niin millä tavalla Istuttamalla kaloja, lajit ja määrät Kunnostamalla vesialuetta, miten Jollakin muulla tavalla, Kuinka 7) Tarjoatteko kalastuspalveluja yhteistyössä jonkin toisen toimijan kanssa? a) Kyllä, kenen kanssa ja millä tavalla b) En 8) Kuinka paljon yrityksessänne kävi matkailijoita vuoden 2006 aikana henkilöä, joista kpl käytti kalastukseen liittyviä palveluja. Yöpyjiä vuonna 2006 kpl Päiväkävijöitä kpl Ulkomaalaisia kpl, joista suurimmat ryhmät olivat: venäläiset % saksalaiset % ruotsalaiset % ranskalaiset % muut, mitkä 9) Mitä palveluja tarjoatte niille matkailijoille, jotka eivät käytä kalastuspalveluja?

22 22 10) Millaisia kalastukseen liittyviä palveluja matkailijat eniten käyttävät / haluavat? 11) Vastaako yrityksenne kalastukseen liittyvien palvelujen tarjonta kysyntää? Kyllä Ei, mitä puutteita on tullut esiin 12) Ovatko matkailijat olleet tyytyväisiä saaliiseen? Kyllä Ei, miksi ei Ei saalista Lajit ei-haluttuja Kalojen koko liian pieni Muu syy 13) Minkä tyyppiset matkailijat käyttävät yrityksenne kalastukseen liittyviä palveluja? ( ryhmät, yritykset, perheet, miehet, naiset, ikä jne.) 14) Millaista kalustoa yrityksellänne on kalastajia varten? Veneitä kpl, koko ja tyyppi Kalastusvälineitä, millaisia ja kuinka paljon Muuta, mitä 15) Onko teillä valmiuksia opastaa matkailukalastajia? Kyllä Ei Käännä ---->

23 23 16) Monena kuukautena vuodessa tarjoatte kalastukseen liittyviä palveluja ja minä kuukausina? 17) Nykyisten kalastuspalvelujen taloudellinen merkitys toiminnallenne? Ei merkitystä Merkitys vähäinen Merkitys kohtalainen Merkitys suuri Vain PR-arvo Jokin muu merkitys 18) Mitkä ovat mielestänne keskeisimmät ongelmat kalastusmatkailun kehittämisessä (merkitkää viisi tärkeintä)? a) vähäiset saaliit b) lupien saanti c) lupien hinta d) liian pienet lupa-alueet e) paikallisten asukkaiden / osakaskuntien kielteinen suhtautuminen f) Yhteistoiminnan puute g) riittämätön valvonta h) huono kalavesien ja kalastuksen tunteminen i) kalatalousneuvonnan puute j) kalastuslainsäädäntö k) kalastusmatkailuun liittyvän rahoituksen puute l) ei ole asiantuntevaa työvoimaa (oppaat jne.) m) Muu, mikä 19) Mihin kalastajaryhmiin markkinointia tulisi mielestänne suunnata? a) Suomalaiset virkistys- / urheilukalastajat b) Ulkomaalaiset virkistys- / urheilukalastajat, mikä kansallisuus c) Muut suomalaiset matkailijat d) Muut ulkomaalaiset matkailijat e) lapsiperheet f) muu, mikä

24 24 20) Minkälaista kalastusmatkailuun / kalavesien hoitoon liittyviä odotuksia Teillä on kalatalousviranomaisia (TE-keskus) / kalatalousneuvontaa (kalatalouskeskus) kohtaan? 21) Olisitteko valmis panostamaan yrityksessänne kalastusmatkailuun, jos siihen saisi enemmän julkista tukea? Kyllä, mielestäni sopiva omarahoitusosuus olisi % Ei 22) Millaiseen kalastusmatkailukoulutukseen haluaisitte osallistua? 1-2 päivää kestävään seminaariin erilaisille kursseille kalastusaluepäiville vierailukäynnille kalastusmatkailukohteisiin en halua osallistua koulutukseen Muuhun, millaiseen koulutukseen 23) Aiotteko tehdä seuraavan vuoden aikana jonkinlaisia lisäpanostuksia kalastusmatkailuun? Ei Kyllä, millaisia kalaistutuksia vesistökunnostuksia rakentaa uusia laitureita tms uusia venekalustoa parantaa majoitustarjontaa lisätä ohjelmapalveluja nostaa veden korkeutta Muuta, mitä 25) Mielipiteitänne ja kokemuksia kalastusmatkailusta ja sen kehittämistarpeista?

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014 Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Kysely toteutettiin syksyn 2014 aikana Kohderyhmänä olivat aktiiviset vapakalastuksen harrastajat Metsähallituksen

Lisätiedot

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN VIRKISTYSKALASTUKSELLISEN KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ESISUUNNITELMA 3/2014 *Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala *Suunnittelija, kalastusmestari Matti Hiltunen Tavoite

Lisätiedot

Kalastusmatkailun merkitys Suomessa

Kalastusmatkailun merkitys Suomessa Kalastusmatkailun merkitys Suomessa Päivi Eskelinen ja Anna-Liisa Toivonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastuslain kokonaisuudistus kuulemistilaisuus Kuopio 19.5.2010 Kalastusmatkailuyritysten

Lisätiedot

Puulan kalastustiedustelu 2015

Puulan kalastustiedustelu 2015 26.2.2016 Puulan kalastustiedustelu 2015 Hyvä kalastaja! Puulan kalastusalue tekee Puulan viehekalastusta koskevan kalastustiedustelun. Kysely on lähetty kaikille niille Puulan vieheluvan ostaneille kalastajille,

Lisätiedot

Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen

Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen Lohi palaa kotiin seminaari 27.11.2014 Heikki Laitala Virkistyskalastuskohteet Lappi Yli-Kemi Metsähallituksen Lapin virkistyskalastuskohteille myydään

Lisätiedot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Lapissa Poroeno 2001 5.12.2007 SVK / Petter Nissén 25.10.2007 2 Vapaa-ajankalastajat Suomessa n. 1,93 milj. vapaa-ajankalastajaa

Lisätiedot

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 234/2013 Markku Kuisma ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Tämä julkaisu

Lisätiedot

Kalastusalueen vedet

Kalastusalueen vedet Kalakannat, kalastus ja kalastuksen säätely Paatsjoen vesistössä 17231 Km 2, josta vettä 2148 Km 2 eli 12,5% Kalastusalueen vedet Kalastusalueen vesipinta-ala on 2148 km 2, josta valtio omistaa 92 %, vesiähallinnoi

Lisätiedot

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä?

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Ammattikalastajien koulutusristeily 5.2. 2015 Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut 10.2.2015 1 WWF Lähtötilanne

Lisätiedot

Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa???

Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa??? Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa??? 24.3.2015 KOKEMÄKI Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä Heikki Holsti Selvityksen tavoitteet Kalastajille kohdistetun

Lisätiedot

Kalastusmatkailun kehittäminen Muonion järvillä

Kalastusmatkailun kehittäminen Muonion järvillä Kalastusmatkailun kehittäminen Muonion järvillä Kalastusmatkailuseminaari, Tampere, 26.11.2009, Markku Kuortti & Tiina Tarkkonen, Osuuskunta Tunturi-Lapin Lumo, Muonio Muonio Noin 230 km napapiirin pohjoispuolella

Lisätiedot

Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa

Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa PUHTI-tilastomylly 7/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Kuva: Mikko Kela Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa Vapaa-ajankalastuksella on useita tärkeitä

Lisätiedot

Tiedontuotanto kalastusmatkailusta - kyselytutkimuksen tuloksia

Tiedontuotanto kalastusmatkailusta - kyselytutkimuksen tuloksia Tiedontuotanto kalastusmatkailusta - kyselytutkimuksen tuloksia Anna-Liisa Toivonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Tavoitteena tilastotietoa kalastusmatkailusta rajausongelma kehikko-ongelma ei

Lisätiedot

RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010

RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010 RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010 SAMI KURENNIEMI POHJOIS KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY 2 1. ALUKSI Pohjois-Karjalassa aloitettiin hankemuotoinen kalastuksen valvonta vuonna 2008.

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN VAPAA-AJANKALATALOUDEN KEHITTÄMISOHJELMA 2013

POHJOIS-KARJALAN VAPAA-AJANKALATALOUDEN KEHITTÄMISOHJELMA 2013 POHJOIS-KARJALAN VAPAA-AJANKALATALOUDEN KEHITTÄMISOHJELMA 2013 Työvoima- ja elinkeinokeskus POHJOIS-KARJALAN VAPAA-AJANKALATALOUDEN KEHITTÄMISOHJELMA 2013 Pohjois-Karjalan TE-keskus Kalatalousyksikkö

Lisätiedot

Kalastustiedustelu 2016

Kalastustiedustelu 2016 Kuoksenjärven kalastusyhdistys Kalastustiedustelu 2016 Marko Puranen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 3/2017 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Tiedustelu... 3 2.1. Otanta ja postitus...

Lisätiedot

Näsijärven Lohikalayhdistyksen kysely Näsijärven vapaa-ajan kalastajille 2014. - tiivistelmä jäsenten vastauksista

Näsijärven Lohikalayhdistyksen kysely Näsijärven vapaa-ajan kalastajille 2014. - tiivistelmä jäsenten vastauksista Näsijärven Lohikalayhdistyksen kysely Näsijärven vapaa-ajan kalastajille 2014 - tiivistelmä jäsenten vastauksista Kyselyn toteutus & otanta Kysely toteutettiin Google Drive-työkalulla Kyselyaika jäsenille

Lisätiedot

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko Puulavesi sijaitsee Etelä-Savossa, Hirvensalmen ja Kangasniemen kuntien ja Mikkelin kaupungin alueella. Sen pinta-ala on 330 km², ja se on Suomen 13. suurin järvi. Vesistön keskisyvyys on 9,2 metriä ja

Lisätiedot

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Matti Kotakorpi Vesiensuojelusuunnittelija LSYP Keskustelutilaisuus Paimelan koulu 18.9.2014 Esityksen sisältö Osakaskunnan ja kalastusalueen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho

Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho Kalastuslakityöryhmän keskeisiä lähtökohtia: Miten turvata kalavarojen hyödyntämismahdollisuudet tulevaisuudessa? Miten

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 EU:n osarahoitteinen hanke (50%). Hankkeen kustannusarvio on noin 620 000 euroa. Hankkeella on rahoittajia 39 kpl. Neljä vesistöaluetta

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014

TOIMINTAKERTOMUS 2014 www.saimaanlohikalayhdistys.fi Sivu 1/5 TOIMINTAKERTOMUS 2014 YLEISTÄ Yhdistyksen toiminnan yleistavoite Saimaan lohikalayhdistyksen on tarkoitus edistää Vuoksen vesistöalueen uhanalaisten lohikalakantojen

Lisätiedot

Vaelluskalojen kestävä kalastus

Vaelluskalojen kestävä kalastus Vaelluskalojen kestävä kalastus 30.11.2016 Petter Nissén, Kalastuslakipäivät 1.-2.12.2016 1 30.11.2016 2 Kalastajan toimintaa ohjaavat Kalastuslaki ja asetus Erilliset asetukset EU säädökset Rajajokien

Lisätiedot

Kitkajärvien vesienhoito tulevaisuudessa

Kitkajärvien vesienhoito tulevaisuudessa Kitkajärvien vesienhoito tulevaisuudessa Teemu Ulvi, SYKE Kitka-MuHa loppuseminaari 17.2.2015 Miksi Kitkajärvien hoidon ja kunnostuksen toimintamallia alettiin hankkeessa kehittää? Järvien eri osa-alueilla

Lisätiedot

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa?

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Lähikalastusseminaari 10.11.2016 Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Vesijärvi -Vesijärvi on luontaisesti kirkasvetinen

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008 KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila Ari Hanski 16.12.2008 KESÄLLÄ 2008 TEHDYT SUUNNITTELUALUEEN VEDENALAISLUONNON INVENTOINNIT JA MUUT SELVITYKSET VAIKUTUSARVIOINNIN POHJAKSI

Lisätiedot

Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Saaristomeri Kestävän kalatalouden mallialue Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastajien tiedotus- ja koulutusristeily Viking Grace 6.2.2013 Esityksen rakenne Mitä kestävyydellä tarkoitetaan?

Lisätiedot

- tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä

- tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä www.puula.fi - tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011-14 Mikkeli 2014 Tekijä: Projektipäällikkö Teemu

Lisätiedot

NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 2006-2008

NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 2006-2008 NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 26-28 Markku Nieminen 29 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Menetelmät 2 1.2 Tulosten tulkintaa vaikeuttavat tekijät 2 1.3 Kalastus 2-5 2. Yksikkösaaliit 6 2.1 Siika

Lisätiedot

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Jorma Valjus Länsi-Uudenmaan VESI ja YMPÄRISTÖ ry Västra Nylands vatten och miljö rf Julkaisu 223/2011 LÄNSI-UUDENMAAN

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Kalastus Karjalan Pyhäjärvellä vuonna 1999

Kalastus Karjalan Pyhäjärvellä vuonna 1999 KALA- JA RIISTARAPORTTEJA nro 239 Heikki Auvinen Tauno Nurmio Kalastus Karjalan Pyhäjärvellä vuonna 1999 Enonkoski 2001 Julkaisija Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos KUVAILULEHTI Julkaisuaika Joulukuu

Lisätiedot

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari 25.1.2018 Mikko Koivurinta Varsinais-Suomen ELY-keskus / kalatalouspalvelut-yksikkö Helsingin aluetoimisto 1 Sisältö 1. Kalakannat

Lisätiedot

ETELÄ-KALLAVEDEN OSAKASKUNTAKYSELY

ETELÄ-KALLAVEDEN OSAKASKUNTAKYSELY ETELÄ- KALLAVEDEN KALASTUSALUE ETELÄ-KALLAVEDEN OSAKASKUNTAKYSELY 5,00 Kalakantojen nykytila 5 = Hyvin runsas, 3 = Hyvä, 1 = Hyvin heikko 4,00 3,00 2,00 1,00 POHJOIS-SAVON KALATALOUSKESKUS R.Y. 2008 1

Lisätiedot

IMATRA - FINLAND. Ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran VUOKSI. Kalastajan opas KALASTAJAN OPAS

IMATRA - FINLAND. Ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran VUOKSI. Kalastajan opas KALASTAJAN OPAS IMATRA - FINLAND Ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran VUOKSI Kalastajan opas VUOKSI KALASTAJAN OPAS Kalapaikkana Vuoksi Vuoksen kalastusmatkailulla on pitkät perinteet. Ensimmäiset tarinat

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Endomines Oy B 5193.100 Anne Simanainen (email) Henna Mutanen (email) 18.12.2012 Tiedoksi: Pohjois-Karjalan ely-keskus (email) Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Juha Piilola Saarijärven osakaskunta 2011 Sisältö 1. Aineistot ja menetelmät...3 2. Tulokset ja tulosten tarkastelu saaliista ja lajeittain...4 Ahven...5 Särki...6

Lisätiedot

Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen Kyselytutkimus Loppuraportin tiivistelmä

Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen Kyselytutkimus Loppuraportin tiivistelmä Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen Kyselytutkimus 0 Loppuraportin tiivistelmä . Kyselytutkimuksen tausta ja tavoitteet Pohjois-Karjalan ELY-keskus kumppaneinaan muut Itä-Suomen ELY-keskukset

Lisätiedot

Hannu Piirainen Haaga Perho. 13.8.2010 Kuusamo 1

Hannu Piirainen Haaga Perho. 13.8.2010 Kuusamo 1 Hannu Piirainen Haaga Perho 13.8.2010 Kuusamo 1 Markkinatutkimus kalastusmatkailusta Toteutusaika syyskuu 2009 tammikuu 2010 Toimeksiantajat: Etelä ja Itä Suomen kalatalousryhmät Tiedon lähteet Matkanjärjestäjät

Lisätiedot

Kaupallinen kalastus kalastuslain uudistamisessa

Kaupallinen kalastus kalastuslain uudistamisessa Kaupallinen kalastus kalastuslain uudistamisessa Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Centre for Economic Development, Transport and the Environment for Lapland,

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 1.4 Saimaannieriä... 4 2. TOIMENPITEET...

Lisätiedot

Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt. Amorella Jarno Aaltonen

Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt. Amorella Jarno Aaltonen Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt Amorella 6.2.2019 Jarno Aaltonen Vuodet 2007-2010 Kalastusta Pyhärannassa. Yksi vene, verkkoja noin 1km. Saaliit vähäisiä.

Lisätiedot

15.5.2012. www.jarvilohi.fi 15.5.2012

15.5.2012. www.jarvilohi.fi 15.5.2012 15.5.2012 15.5.2012 Hankkeen yleistavoite Hankkeen yleistavoitteena on Saimaan arvokkaiden lohikalakantojen perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja kantojen tilan paraneminen kestävää kalastusta

Lisätiedot

Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena

Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Inarin kalantutkimus ja vesiviljely Ahti Mutenia Lokan ja Porttipahdan ominaisuuksia Rakennettu

Lisätiedot

POSION SUOLIJÄRVIEN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2014

POSION SUOLIJÄRVIEN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2014 POSION SUOLIJÄRVIEN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 214 AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 182 PVO-VESIVOIMA OY POSION SUOLIJÄRVIEN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 214 8.6.215 Simo Paksuniemi, iktyonomi Sisällysluettelo:

Lisätiedot

Venäjän laadukkain kalastuslehti Rybolov Elite Vilppulassa 15.6.2005

Venäjän laadukkain kalastuslehti Rybolov Elite Vilppulassa 15.6.2005 Kalastusmatkailun kehittäminen Suomessa / Case Tampere Region Projektipäällikkö Ismo Kolari, Kansainvälisesti kalavesillä ProAgria Pirkanmaa, ismo.kolari@proagria.fi Murmansk, 14.-15.10.2008 Venäjän laadukkain

Lisätiedot

Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä

Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä ISTUTETAANKO TURHAAN? Pielisen ja Höytiäisen järvilohi- ja taimenmerkintöjen tulokset v. 2008-2010 istukaseristä Jorma Piironen RKTL Joensuu Lohikalaistutuksilla tavoitellaan kalastettavaa kalakantaa.

Lisätiedot

Miksi yhteinen vesialue?

Miksi yhteinen vesialue? Miksi yhteinen vesialue? Paimelanlahden ja Vähäselän alueen keskustelutilaisuudet 25. ja 26.3.2015 Ilkka Vesikko Miksi yhteinen vesialue? Kalastuksen järjestäminen Lupien myynti ja hinnoittelu Yhteiset

Lisätiedot

toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus

toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus Puhelinhaastattelu 27.9. - 18.10.2002 Christel Nummela ja Jari Pajunen 15.11.2002 Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan

Lisätiedot

JÄRVIKALAKYSELY AMMATTIKEITTIÖILLE

JÄRVIKALAKYSELY AMMATTIKEITTIÖILLE JÄRVIKALAKYSELY AMMATTIKEITTIÖILLE Aluksi muutamia taustakysymyksiä keittiöstänne 1. Ammattikeittiönne on * Yksityisyritys Kunnallinen liikelaitos Kunnallinen organisaatio Valtion omistama Säätiön / yhteisön

Lisätiedot

100-v juhlaseminaari, UKK-instituutti Tampere 2.4.2014. Kalatalousneuvoja Ismo Kolari Pirkanmaan Kalatalouskeskus

100-v juhlaseminaari, UKK-instituutti Tampere 2.4.2014. Kalatalousneuvoja Ismo Kolari Pirkanmaan Kalatalouskeskus 100-v juhlaseminaari, UKK-instituutti Tampere 2.4.2014 Kalatalousneuvoja Ismo Kolari Pirkanmaan Kalatalouskeskus Evon kalanviljelylaitos Lammi 1892 Myllypuron kalanviljelylaitos Ylöjärvi 1916 toiminta

Lisätiedot

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus Käyttö- ja hoitosuunnitelmat Kaupallinen kalastus Malin Lönnroth KKL Turku 31.10.2018 Sisältö Kaupallinen kalastus käyttö- ja hoitosuunnitelmissa Lain asettamat vaatimukset Sijainninohjaus Soveltuvat pyydykset

Lisätiedot

KESKI-SUOMI Matkailun alueelliset tietovarannot

KESKI-SUOMI Matkailun alueelliset tietovarannot KESKI-SUOMI Matkailun alueelliset tietovarannot Aineistonkeruuraportti 213 Itä-Suomen Yliopisto, Matkailualan opetus ja tutkimuslaitos 2 Sisällysluettelo KESKI-SUOMI... 3 1. Perustiedot... 3 2. Matkailuliiketoiminnan

Lisätiedot

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Taustaksi Saimaan alueen maakunnat haluavat osallistua ja vaikuttaa saimaannorpan

Lisätiedot

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA VESISTÖN KÄYTTÖSELVITYS Tiedustelu osakaskunnille 1. Yhteystiedot Osakaskunta Puheenjohtaja Osoite Puhelin Sähköposti 2. Tiedustelualue Tämä tiedustelu koskee Peuraojan, Koivuojan ja Livojen alaosan vesialueita.

Lisätiedot

LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö

LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö Sisältö 1 Yleistä Suomesta... 3 1.1. Leirintämatkailun taustaa... 3 1.2. Toimialan luonne... 3 1.3. Huomioita tulevaisuuden leirintäaluematkailussa...

Lisätiedot

Vastarannan kiiski Contrarian. Helsinki Jarno Aaltonen

Vastarannan kiiski Contrarian. Helsinki Jarno Aaltonen Vastarannan kiiski Contrarian Helsinki 6.4.2018 Jarno Aaltonen Vuodet 2009-2010 Kalastusta Pyhärannassa. Yksi vene, verkkoja noin 1km. Saaliit vähäisiä. Enemmän harrastus kuin ammatti. Halu kehittyä kova.

Lisätiedot

TARKENNUS RUOKOLAHDEN KALASTUSALUEEN KÄYTTÖ- JA HOITOSUUNNITELMA. Etelä-Karjalan kalatalouskeskus Lappeenranta 2001

TARKENNUS RUOKOLAHDEN KALASTUSALUEEN KÄYTTÖ- JA HOITOSUUNNITELMA. Etelä-Karjalan kalatalouskeskus Lappeenranta 2001 1 TARKENNUS RUOKOLAHDEN KALASTUSALUEEN KÄYTTÖ- JA HOITOSUUNNITELMA Etelä-Karjalan kalatalouskeskus Lappeenranta 2001 2 TAUSTAA Ruokolahden kalastusalue on kalatalouden yhteistoimintaelin, minkä toimintaa

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

Etelä-Kallaveden kalastustiedustelu toukokuu 2006 huhtikuu 2007

Etelä-Kallaveden kalastustiedustelu toukokuu 2006 huhtikuu 2007 Etelä-Kallaveden kalastusalue Etelä-Kallaveden kalastustiedustelu toukokuu 26 huhtikuu 27 Vapaa-ajan kalastajien saalis pyydyksittäin ja lajeittain omistajan luvalla 1.5.26-3.4.27 Etelä- Kallavedellä,

Lisätiedot

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi.

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. 1 Kalastonhoitomaksu 2016 Vuoden 2016 alusta alkaen 18 64-vuotiaat kalastajat maksavat

Lisätiedot

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi.

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. 1 Kalastonhoitomaksu 2016 Vuoden 2016 alusta alkaen 18 64-vuotiaat kalastajat maksavat

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Etelä-Savon ELY-keskuksen kalatalousryhmän hallinnoima EU:n osarahoitteinen hanke (50 %). Hankkeen kustannusarvio on noin 600 000 euroa.

Lisätiedot

VARESJÄRVI KOEKALASTUS

VARESJÄRVI KOEKALASTUS Varsinais-Suomen Kalavesien Hoito Oy Puutarhakatu 19 A 20100 TURKU www.silakka.info VARESJÄRVI KOEKALASTUS 2012 Chris Karppinen Varsinais-suomen kalavesien Hoito Oy 1. Johdanto Maataloustuottajain säätiö

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN, KESKI-SUOMEN, PIRKANMAAN JA PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTIEN YHTEINEN KALASTUSALUEPÄIVÄ 2016

KANTA-HÄMEEN, KESKI-SUOMEN, PIRKANMAAN JA PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTIEN YHTEINEN KALASTUSALUEPÄIVÄ 2016 KANTA-HÄMEEN, KESKI-SUOMEN, PIRKANMAAN JA PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTIEN YHTEINEN KALASTUSALUEPÄIVÄ 2016 Kommenttipuheenvuoro Janne Rautanen, SVK 16.12.2016 1 Vapaa-ajankalastus Suomessa (LUKE 2014) Edelleen

Lisätiedot

49R J. Etelä-Karjalan liitto. Lausunto 171/11.00.00/2013 4.2.2014. Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo @ mmm.fi

49R J. Etelä-Karjalan liitto. Lausunto 171/11.00.00/2013 4.2.2014. Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo @ mmm.fi Etelä-Karjalan liitto Lausunto 171/11.00.00/2013 4.2.2014 Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo @ mmm.fi Lausunto hallituksen esityksestä uudeksi kalastuslaiksi Lausuntopyyntö 4.12.2013 MMMO22:00/2008

Lisätiedot

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn!

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! 1 Liite 9: Kyselylomake Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekee Vanhankaupunginlahdelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Lähtökohtana

Lisätiedot

Vetovoimaa maaseudulle yhteistoimilla ja verkostoitumalla

Vetovoimaa maaseudulle yhteistoimilla ja verkostoitumalla Vetovoimaa maaseudulle yhteistoimilla ja verkostoitumalla 2017-20 Visio: Etelä-Savossa parhaat kalastusmahdollisuudet ja vetovoimaiset kalakannat kestävällä kalastuksella Eräsuunnittelija Eero Hartikainen,

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaartilan osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaartilan osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaartilan osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET LOHIKALAT... 4 1.1 Järvilohi... 4 1.2 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Vekaransalmen nousuväylä... 5 3.

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 3 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 21.5. 13.6

Lisätiedot

Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen

Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen FIC Consulting Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen Jatkokyselyn 2014 loppuraportti Hannu Mölsä 9.5.2014 Saimaan lohikalojen kestävän kalastuksen edistäminen - Jatkokyselyn 2014 Loppuraportti

Lisätiedot

Kalastustiedustelu 2015

Kalastustiedustelu 2015 Heinolan kalastusalue Kalastustiedustelu 05 Marko Puranen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 6/06 Sisällys. Johdanto... 4. Tiedustelu... 4.. Otanta ja postitus... 4.. Aineiston käsittely...

Lisätiedot

Kalasto ja kalastus Etelä - Saimaalla vuonna 2012

Kalasto ja kalastus Etelä - Saimaalla vuonna 2012 Kalasto ja kalastus Etelä - Saimaalla vuonna 2012 Vesa Tiitinen ETELÄ - KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY Lappeenranta 2014 ETELÄ - SAIMAAN KALATALOUSTARKKAILU VUONNA 2012 Tarkkailun toimeksiantajat: UPM -

Lisätiedot

Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta

Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta www.itapuula.net - tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011-14

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Savonlinnan kaupunki Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Järvilohi... 4 1.2 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Lohikalojen nousuväylä... 5 3.

Lisätiedot

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010 PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010 KALASTUKSEN VALVONNAN RAPORTTI: Nro 1 1. VALVONTA-AJANKOHTA Päivämäärä 23.9.2010 Klo 12:00 16:00 X 1 valvoja Säätila Puolipilvinen Tuulen nopeus

Lisätiedot

Kalastuksen kehitys Koitereella 1997-2004

Kalastuksen kehitys Koitereella 1997-2004 KALA- JA RIISTARAPORTTEJA nro 359 Heikki Auvinen Toivo Korhonen Tauno Nurmio Maija Hyttinen Kalastuksen kehitys Koitereella 1997-2004 Helsinki 2005 Julkaisija Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe Kalatalouspalvelut 2. vaihe Kuvattavat palvelut Kalavarojen hoito Kalojen elinympäristön tilan säilyttäminen ja parantaminen Kalatalousyritysten kehittämispalvelut Kalavarojen hoidon vaikuttavuustavoite:

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Sammaljärven osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Sammaljärven osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Sammaljärven osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Rauhoitusalue... 5 3. LÄHTEET... 5 4. LIITTEET...

Lisätiedot

Oma Häme Maankäyttö, liikenne ja ympäristö

Oma Häme Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Oma Häme Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Nykytilan kartoitus www.omahäme.fi Tehtävä: Kalatalous 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään) ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalvelu vastaa eri lakeihin

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 Kalastuslain valmistelun vaiheet Työryhmävalmistelu käyntiin 2008 Ensimmäinen luonnos julkistettiin

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot

Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 2015 havainnot Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut asiakastyytyväisyyskyselyn 201 havainnot KYSELYN TAVOITE JA TOTEUTUS Tavoitteena oli selvittää Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden vuoden 201 aikana asioineiden

Lisätiedot

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille

Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Palveleva Helsinki hanke Uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille Katajanokka 14.11.2007 Projektipäällikkö Hanna Hietala 16.11.2007 1 Kysely julkisista hankinnoista Helsingin Yrittäjien nettikysely jäsenyrityksille

Lisätiedot

Selvitys kalastuksesta Kemijoessa välillä Seitakorva - Isohaara vuonna 2010

Selvitys kalastuksesta Kemijoessa välillä Seitakorva - Isohaara vuonna 2010 TUTKIMUSRAPORTTI 16 - ROVANIEMI 2012 Jyrki Autti ja Erkki Huttula Selvitys kalastuksesta Kemijoessa välillä Seitakorva - Isohaara vuonna 2010 TUTKIMUSRAPORTTI 16- ROVANIEMI 2012 Jyrki Autti ja Erkki Huttula

Lisätiedot

ISLUPA- ALUEEN ASIAKASTUTKIMUS Tunnuslukuja

ISLUPA- ALUEEN ASIAKASTUTKIMUS Tunnuslukuja PUULAN YHTENÄISLUPA ISLUPA- ALUEEN ASIAKASTUTKIMUS Tunnuslukuja Tiina Asp Maria Laaksonen Joni Tiainen Mikko Vihtakari Ohjaajat: Harri Liikanen & Timo J. Marjomäki HUOM. Tietoja lainattaessa mainittava

Lisätiedot

Selvitys kalastuksesta Kitisellä vuonna 2013

Selvitys kalastuksesta Kitisellä vuonna 2013 TUTKIMUSRAPORTTI 20 - ROVANIEMI 2014 Selvitys kalastuksesta Kitisellä vuonna 2013 Raportin toteutti kanssamme Ahma Ympäristö Oy proj 10816/2014 KEMIJOKI OY SELVITYS KALASTUKSESTA KITISELLÄ VUONNA 2013

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ 1 Lain tavoitteet Tavoitteena selkeä ja tietoon perustuva kalastuksen järjestäminen, jolla edistetään 1. kalavarojen

Lisätiedot

Rapu- ja elinkeinokalatalouden mahdollisuudet ja potentiaali Satakunnassa. 23.10.2014 Marko Jori Pyhäjärvi-instituutti

Rapu- ja elinkeinokalatalouden mahdollisuudet ja potentiaali Satakunnassa. 23.10.2014 Marko Jori Pyhäjärvi-instituutti Rapu- ja elinkeinokalatalouden mahdollisuudet ja potentiaali Satakunnassa 23.10.2014 Marko Jori Pyhäjärvi-instituutti 1 Taustaa Pyhäjärviseudun kalaketjun haastattelut: Skenaarioiden esittely Toimijoiden

Lisätiedot

Järvitaimen seurantaan suunnitelmallisesti miksi, miten ja kuka

Järvitaimen seurantaan suunnitelmallisesti miksi, miten ja kuka Järvitaimen seurantaan suunnitelmallisesti miksi, miten ja kuka Tapio Keskinen,Luonnonvarakeskus Mari Nykänen, Pohjois-Savon ELY Jämsä 18.11. 2015 Taustaa MN ja TK laatineet esityksen seurantaohjelmaksi

Lisätiedot

Katsaus kalastuslain kokonaisuudistukseen. L-S Kalatalouskeskus ry 60 v Turussa Ylijohtaja Pentti Lähteenoja MMM, kala- ja riistaosasto

Katsaus kalastuslain kokonaisuudistukseen. L-S Kalatalouskeskus ry 60 v Turussa Ylijohtaja Pentti Lähteenoja MMM, kala- ja riistaosasto Katsaus kalastuslain kokonaisuudistukseen L-S Kalatalouskeskus ry 60 v. 17.3.2010 Turussa Ylijohtaja Pentti Lähteenoja MMM, kala- ja riistaosasto Jäsentely Taustaa Välimietintö Lain tarkoitus Kalastuslaissa

Lisätiedot

LAHTELAISEN KALASTUSOPAS

LAHTELAISEN KALASTUSOPAS LAHTELAISEN KALASTUSOPAS Lahtelaisen kalastusopas-hanke on saanut avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskukselta. 1 Kalastus on monipuolinen harrastus joka tarjoaa saaliin ohella liikuntaa

Lisätiedot

Lohikalojen nousuväylä Oriveden kalastusalueella Tutjun-Roukalahden osakaskunta

Lohikalojen nousuväylä Oriveden kalastusalueella Tutjun-Roukalahden osakaskunta Lohikalojen nousuväylä Oriveden kalastusalueella Tutjun-Roukalahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT...4 1.1 Järvilohi...4 1.2 Järvitaimen...4 2. TOIMENPITEET...5 2.1 Lohikalojen

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 2 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 25.5.-28.6

Lisätiedot

ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET

ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 11.9.2014 Viite 1510007427 ISO-LAMUJÄRVEN KEHITTÄMISTARPEET 1 Tarkastus 16.6.2014 Päivämäärä 11.9.2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi. ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL

Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi. ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL Perämeren vaellussiika- Pohjanlahden yhteinen resurssi ProSiika Tornio 4.12.2013 Erkki Jokikokko RKTL Siian merkitys Suomessa Siian tarjonta Suomessa 2010: 3 329 tn Tärkeä kala ammatti- ja vapaa-ajan kalastajille,

Lisätiedot

Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira. Kalanviljely Suomessa

Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira. Kalanviljely Suomessa Koulutus kalojen lääkinnästä 5.2.2015 Hanna Kuukka-Anttila Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö, Evira Kalanviljely Suomessa Vesiviljely maailmassa Kalojen, nilviäisten, äyriäisten ja vesikasvien kasvatusta

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET LOHIKALAT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Solmuvälirajoitus...

Lisätiedot

Vetovoimaa maaseudulle

Vetovoimaa maaseudulle Vetovoimaa maaseudulle 2017-20 Visio: Etelä-Savossa parhaat kalastusmahdollisuudet ja vetovoimaiset kalakannat kestävällä kalastuksella Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-keskus Järvi-Suomen kalatalouspalvelut

Lisätiedot

Kalastonhoitomaksu & osakaskuntien yhdistäminen

Kalastonhoitomaksu & osakaskuntien yhdistäminen Kalastonhoitomaksu & osakaskuntien yhdistäminen Helsinki 19.10.2017 Kalastusbiologi Teemu Hentinen, P-S ELY-keskus Järvi-Suomen kalatalouspalvelut Kalastonhoitomaksusta Kalastajan näkökulmasta yhden kortin

Lisätiedot

Virkistyskalastus-aikuisen miehen valinta?

Virkistyskalastus-aikuisen miehen valinta? Virkistyskalastus-aikuisen miehen valinta? Harrastavatko naiset ja nuoret? Kalastuksen tulevaisuus? Kestävä kalastus -seminaari 28.11.2001, Mikkeli Kalastukseen osallistuminen Kaikki Miehet Naiset Nuoret

Lisätiedot