Vesilahden varhaiskasvatuksen kevätjuhlat Vilkinarolla VILKINARON SANOMAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vesilahden varhaiskasvatuksen kevätjuhlat Vilkinarolla VILKINARON SANOMAT"

Transkriptio

1 Vesilahden varhaiskasvatuksen kevätjuhlat Vilkinarolla VILKINARON SANOMAT

2

3 Tänä vuonna koko Vesilahden varhaiskasvatuksen yhteisen kevätjuhlan teemana Vilkinaron markkinakentällä Narvassa oli tiede, ilmiöt ja avaruus! Juhla starttasi varhaiskasvatusjohtaja Anne Mäen tervetulosanoilla, sekä kunniavieraan, tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan puheella. Esko kannusti meitä kaikkia tutkimaan ja tutustumaan maailmankaikkeuteen, sillä se on täynnä ihmeitä! Ja "kun tietää, ei tartte pelätä, kaikesta tulee hauskempaa!" Tulevaisuus on seikkailu täynnä mahdollisuuksia, meidän tulisi rakastaa tätä kaikkea ympärillämme, pienimmästä ruohonkorresta perhoseen. Lopuksi Satumetsän päiväkodista Lauri kysyi Eskolta lasten yhdessä pohtimia kysymyksiä: 1. Voiko planeetat räjähtää? Esko vastasi: Ei ne kyllä oikeastaan ikinä räjähdä. Maapallolla voidaan olla ihan turvassa. Periaatteessa, jos tulisi joitain ilkeitä ulkoavaruuden olentoja, jotka alkaisivat suurella tykillä ampumaan maata, niin sitten se voisi räjähtää, mutta onneksi sellaisia olentoja ei ole kuin mielikuvituksessa. Eli turvassa voidaan olla, ellei me itse pilata tätä maapalloa.

4 2. Mitä maapallon sisällä on? Esko vastasi: Maapallon sisällä on samaa, kuin maapallon pinnallakin. Siellä on kiveä ja kun mennään syvemmälle ja syvemmälle siellä tulee kuumempi ja kuumempi. Kaikkein syvimmissä kaivoksissa, 3-4 km syvyydessä alkaa olla lämpötila kuin saunassa. Jos me porattaisiin reikä maapallon keskipisteeseen saakka, siellä olisi niin kuuma, että siellä se kaikki kivi olisi sulana, mutta se on kuitenkin sitä samaa kiveä, mistä maapallon pinta on tehty. 3. Onko avaruushirviöitä olemassa? Esko vastasi: Toi on tosi jännä kysymys ja yksi niistä asioista, joita olen tutkinut melkein koko elämäni ajan. Luin pienenä avaruusseikkailuja ja mietin, että onko kaikki tarinat vain juttuja, vai onko marsissa ja muualla elämää. Tutkimusta sanotaan hienolla nimellä astrobiologia, elämän etsimistä maailmankaikkeudesta. Ainakaan toistaiseksi elämää ei ole löytynyt maapallon ulkopuolelta. Ehkäpä joku teistä menee Marsiin ja löytää sieltä elämää tai ehkä huomenna jo avaruusolennot lähettävät radioviestin meille avaruudesta ja pyytävät lähettämään viestin takaisin. Mutta toistaiseksi ei tiedetä, että onko missään muualla maailmankaikkeudessa mitään.

5 Juhlan aikana tapahtumakentällä oli mahdollisuus tutustua monenlaisiin arjen ilmiöihin ja avaruuden ihmeisiin. Toimintapisteiden tutkimuskohteet olivat syntyneet kuluneen toimintakauden aikana lasten esittämistä kysymyksistä, ihmettelyistä ja pohdinnoista yhdessä aikuisten kanssa. Pisteet olivat: A. Avaruus B. Kysymyksiä maan ja taivaan väliltä (Esko Valtaoja) C. Ohjelmointi/robotti D. Valo ja varjo E. Vesi F. Näyttely+kahvio G. Kierrätys H. Ääni I. Ein ja Stein esitykset J. Nalle-sairaala

6

7 A. Avaruus Toimintapisteellä oli mahdollisuus tutustua NARSA:n (National Aeronauties and Space Administration N.A.R.V.A) avaruustutkimuskeskukseen ja avaruuskirjallisuuteen sekä tehdä kraaterikoe vehnä- ja kaakaojauholla! Pisteellä oli myös 3D- mallinnus planeetoista, avaruusaiheista sadutusta sekä mahdollisuus ottaa selfietä NASA:n ja NARSAN:n astronauttien kanssa tai astronauttiseinän läpi!

8

9 B. Kysymyksiä maan ja taivaan välillä Pisteellä B pääsi esittämään kiperiä kysymyksiä Esko Valtaojalle. Esko esitteli myös Mars-planeetan ja kuun palasia, joita sai katsella ihan lähietäisyydeltä! Juhlien reportterit esittivät tähtitieteen emeritusprofessorille lisää lapsilta tulleita kysymyksiä. 1. Kuinka monta päivää matka kuuhun kestää ja voiko avaruusraketti hajota avaruudessa? Esko vastasi: Riippuu raketin kunnosta. Noin 1-2 viikkoa. Valitettavasti voi. Tästä on esimerkkinä raketti Apollo 13. He kuitenkin selvisivät takaisin maahan. 2. Kuinka kuuma auringossa on? Esko vastasi: 6000 astetta hellettä. Auringon sisuksessa jopa 15 miljoonaa astetta! 3. Miksi kuussa joutuu hyppimään? Esko vastasi: Ei siellä ihan välttämättä hyppiä tarvitse, mutta kuussa ihminen painaa vähemmän, jolloin siellä on mahdollista liikkua eri tavalla hyppien kuin maan pinnalla. 4. Haluan katsella tähtiä. Miten tähtiä voi katsella? Esko vastasi: Niska taivutetaan taakse päin ja katsotaan ylös taivaalle. Niinkin jo näkee iltaisin tähtiä. Tarkemmin jos haluaa katsella, niin kiikareilla tai kaukoputkella.

10 5. Mitä on tähdenlennot? Esko vastasi: Ne on lähinnä hiekkaa ja kiviä, jotka osuvat ilmakehään ja leimahtavat. 6. Mikä on astronautti? Esko vastasi: Ne on tähtilentäjiä. Venäjällä kosmonautit ovat maailmankaikkeuslentäjiä. Kiinassa on taikonautteja. 7. Mitä kaasua eksoplaneetta on? Esko vastasi: Vetyä, heliumia ja pierukaasua (esim.metaania). 8. Minkälaisia plutoidit on? Esko vastasi: Ne on taivaankappaleita, jotka kaikkein kauimpana kiertävät aurinkoa. 9. Minkälaista auringon sisällä on? Esko vastasi: Hyvin kuumaa ja tiheää. 10. Mitä mustassa aukossa tapahtuu ja mitä sen sisällä on? Esko vastasi: Kukaan ei tiedä. Tarvittaisiin uusi Einstein tutkimaan asiaa. Kukaan ei voi hypätä mustaan aukkoon katsomaan.

11 C Ohjelmointi/robotti Toimintapisteellä harjoiteltiin ohjelmoimista Bee-Botrobottien avulla! Pisteellä pääsi testaamaan myös ihmisrobottien ohjelmointia.

12 D Valo ja varjo Pisteellä ihmeteltiin valoa ja varjoja. Juhlavieraat kokeilivat päähänsä erilaisia päähineitä ja katsoivat, miltä oma varjo näytti, lähettivät raketti- silhuettikuvaa ilmaan sekä tutkivat dinojen varjokuvien kasvamista ja pienenemistä.

13 E Vesi Pisteellä ongittiin jääpaloja suolalla, keitettiin vettä ja tutkittiin höyrystymistä ja tiivistymistä, spray-maalattiin värjätyllä vedellä ja sumutinpulloilla valkoiselle kertakäyttöpöytäliinalle ja tutkittiin jäätä ja sulaa vettä luupeilla.

14 F Näyttely + kahvio Kahviossa oli mahdollisuus pienen herkuttelun ohella tutustua näyttelyyn, johon oli koottu toimintakauden aikana lasten kanssa tehtyjä puuhia, juhlan teemaan liittyen.

15 G Kierrätys Toimintapisteellä etsittiin oikeita paikkoja kierrätettäville jätteille ja tavaroille.

16 H Ääni Äänipisteellä pääsi tekemään erilaisia äänikokeita, kuten testaamaan, saavatko ääniaallot pippurit pomppimaan ja löytyykö purkeille parit kuuloaistin avulla!

17 I Ein ja Stein esitykset Vesilahden varhaiskasvatuksen omat tutkijat Ein ja Stein lumosivat upeilla tutkimuksillaan. Pisteen vetonaulana oli raketti-koe, jossa juomapullosta tehty raketti lensi korkealle ilmaan rakettipolttoaineen (sooda ja etikka) avulla!

18 J Nallesairaala/klinikka Pisteellä SPR:n miehet auttoivat pehmokavereita kuntoon ja antoivat hyviä vinkkejä pienten tapaturmien varalle.

19 Vilkinaron kevätjuhla-gallup Vilkinaron sanomien reportteritiimi kiersi ahkerasti juhlaväen joukossa ja yllätti muutamat perheet gallupilla! Kiitos perheille osallistumisesta! Gallupin kysymykset olivat: 1. Nimenne? 2. Mistä olette saapuneet juhlimaan/lapsen varhaiskasvatusyksikkö? 3. Mikä on ollut kivointa/mitä juhlasta on jäänyt mieleen?

20 1. Hilda, Eerika ja Kyösti 2. Peiponpelto 3. Ampparijäätelö

21 1. Aukusti, Riikka ja Ari 2. Narvan Peuraniitty 3. Bee-botti! Muffinssi maistui ja ampparijätski.

22 1. Isla, Liinus, Enna ja Jonna 2. Peiponpelto 3. Bee-botit

23 1. Andreas ja Minna 2. Satumetsä 3. Kivointa oli kun näin Marjon!

24 1. Onni, Niilo ja Miisa 2. Pph Sirpa 3. Teltta oli kovin suosittu!

25 1. Melissa, Sofia, Matias, Mari ja Nikolas 2. Ahtiala 3. Raketin lähetys, koodaaminen

26 1. Valtteri, Vuokko, Tuija ja Antti 2. Peiponpelto 3. Vesimaailma ja eläinsairaala

27 LÄMMIN KIITOS KAIKILLE MUKANAOLLEILLE! Vieraat tekevät juhlan!

28 Vesilahden varhaiskasvatus 2019 Rerpotteritiimi Pihlajan ja Vaahteran väki, Peiponpelto Tämä lehtinen on tehty Lasten lehtikoneella. lastenlehtikone.fi

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA

Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta. Kuva NASA Tähtitieteen peruskurssi Lounais-Hämeen Uranus ry 2013 Aurinkokunta Kuva NASA Aurinkokunnan rakenne Keskustähti, Aurinko Aurinkoa kiertävät planeetat Planeettoja kiertävät kuut Planeettoja pienemmät kääpiöplaneetat,

Lisätiedot

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN

Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Tarinaa tähtitieteen tiimoilta FYSIIKAN JA KEMIAN PERUSTEET JA PEDAGOGIIKKA 2014 KARI SORMUNEN Oppilaiden ennakkokäsityksiä avaruuteen liittyen Aurinko kiertää Maata Vuodenaikojen vaihtelu johtuu siitä,

Lisätiedot

Kosmos = maailmankaikkeus

Kosmos = maailmankaikkeus Kosmos = maailmankaikkeus Synty: Big Bang, alkuräjähdys 13 820 000 000 v sitten Koostumus: - Pimeä energia 3/4 - Pimeä aine ¼ - Näkyvä aine 1/20: - vetyä ¾, heliumia ¼, pari prosenttia muita alkuaineita

Lisätiedot

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa

Maan ja avaruuden välillä ei ole selkeää rajaa Avaruus Mikä avaruus on? Pääosin tyhjiön muodostama osa maailmankaikkeutta Maan ilmakehän ulkopuolella. Avaruuden massa on pääosin pimeässä aineessa, tähdissä ja planeetoissa. Avaruus alkaa Kármánin rajasta

Lisätiedot

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit.

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit. KULTAKISA Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! Kultakisassa sinun tehtävänäsi on etsiä näyttelystä kultahippusia eli geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaisia tiloja koskevia tiedonmurusia.

Lisätiedot

yyyyyyyyyyyyyyyyy Tehtävä 1. PAINOSI AVARUUDESSA Testaa, paljonko painat eri taivaankappaleilla! Kuu kg Maa kg Planeetta yyy yyyyyyy yyyyyy kg Tiesitk

yyyyyyyyyyyyyyyyy Tehtävä 1. PAINOSI AVARUUDESSA Testaa, paljonko painat eri taivaankappaleilla! Kuu kg Maa kg Planeetta yyy yyyyyyy yyyyyy kg Tiesitk I LUOKKAHUONEESSA ENNEN TIETOMAA- VIERAILUA POHDITTAVIA TEHTÄVIÄ Nimi Luokka Koulu yyyyyyyyyy Tehtävä 1. ETSI TIETOA PAINOVOIMASTA JA TÄYDENNÄ. TIETOA LÖYDÄT MM. PAINOVOIMA- NÄYTTELYN VERKKOSIVUILTA. Painovoima

Lisätiedot

Mustien aukkojen astrofysiikka

Mustien aukkojen astrofysiikka Mustien aukkojen astrofysiikka Peter Johansson Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto Kumpula nyt Helsinki 19.2.2016 1. Tähtienmassaiset mustat aukot: Kuinka isoja?: noin 3-100 kertaa Auringon massa, tapahtumahorisontin

Lisätiedot

Lataa Voiko Linnunradalla kävellä? - Risto Heikkilä. Lataa

Lataa Voiko Linnunradalla kävellä? - Risto Heikkilä. Lataa Lataa Voiko Linnunradalla kävellä? - Risto Heikkilä Lataa Kirjailija: Risto Heikkilä ISBN: 9789524753784 Sivumäärä: 158 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.29 Mb Mitä kaikkea ihmeellistä yläpuoleltamme löytyykään?

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

Lataa Avaruus - Carole Stott. Lataa

Lataa Avaruus - Carole Stott. Lataa Lataa Avaruus - Carole Stott Lataa Kirjailija: Carole Stott ISBN: 9789510348987 Sivumäärä: 128 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.18 Mb - Lähde huikealle avaruusmatkalle aurinkokunnan planeetoilta kaukaisiin

Lisätiedot

SATURNUS. Jättiläismäinen kaasuplaneetta Saturnus on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta heti Jupiterin jälkeen

SATURNUS. Jättiläismäinen kaasuplaneetta Saturnus on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta heti Jupiterin jälkeen SATURNUKSEN RENKAAT http://cacarlsagan.blogspot.fi/2009/04/compare-otamanho-dos-planetas-nesta.html SATURNUS Jättiläismäinen kaasuplaneetta Saturnus on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta heti Jupiterin

Lisätiedot

Tähtitieteen historiaa

Tähtitieteen historiaa Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät Perusteoriat Alkuräjähdysteoria Gravitaatiolaki Suhteellisuusteoria Alkuaineiden syntymekanismit Tähtitieteen käsitteitä

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Lataa Maan muoto. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Maan muoto Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Maan muoto. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Maan muoto Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Maan muoto Lataa ISBN: 9789525329292 Sivumäärä: 176 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.71 Mb Maa on parhaiten tunnettu taivaankappale, vaikka emme aina ajattelekaan sitä planeettana planeettojen joukossa.

Lisätiedot

Lataa Kosmisen kiehtova avaruuskirja - Carole Stott. Lataa

Lataa Kosmisen kiehtova avaruuskirja - Carole Stott. Lataa Lataa Kosmisen kiehtova avaruuskirja - Carole Stott Lataa Kirjailija: Carole Stott ISBN: 9789510364550 Sivumäärä: 61 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.28 Mb Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Miksi

Lisätiedot

Kosmologia: Miten maailmankaikkeudesta tuli tällainen? Tapio Hansson

Kosmologia: Miten maailmankaikkeudesta tuli tällainen? Tapio Hansson Kosmologia: Miten maailmankaikkeudesta tuli tällainen? Tapio Hansson Kosmologia Kosmologiaa tutkii maailmankaikkeuden rakennetta ja historiaa Yhdistää havaitsevaa tähtitiedettä ja fysiikkaa Tämän hetken

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

Lataa Kun taivas putoaa - Matts Andersen. Lataa

Lataa Kun taivas putoaa - Matts Andersen. Lataa Lataa Kun taivas putoaa - Matts Andersen Lataa Kirjailija: Matts Andersen ISBN: 9789527028773 Sivumäärä: 156 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.68 Mb Aurinkokunnassamme liikkuu valtava määrä asteroideja

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Lataa Mustat aukot - BBC:n Reith-luennot - Stephen Hawking. Lataa

Lataa Mustat aukot - BBC:n Reith-luennot - Stephen Hawking. Lataa Lataa Mustat aukot - BBC:n Reith-luennot - Stephen Hawking Lataa Kirjailija: Stephen Hawking ISBN: 9789510424148 Sivumäärä: 100 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.10 Mb Mustat aukot ovat avain maailmankaikkeuden

Lisätiedot

IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO

IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO IHMEEL- LINEN KUU TEKSTI // KRISTOFFER ENGBO Ennemmin tai myöhemmin moni kuvaaja innostuu yötaivaan valopilkusta. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla onnistut kuukuvauksessa. Mukana on myös tärkeitä päivämääriä.

Lisätiedot

Planeetan määritelmä

Planeetan määritelmä Planeetta on suurimassainen tähteä kiertävä kappale, joka on painovoimansa vaikutuksen vuoksi lähes pallon muotoinen ja on tyhjentänyt ympäristönsä planetesimaalista. Sana planeetta tulee muinaiskreikan

Lisätiedot

Lataa Ihmeitä - Esko Valtaoja. Lataa

Lataa Ihmeitä - Esko Valtaoja. Lataa Lataa Ihmeitä - Esko Valtaoja Lataa Kirjailija: Esko Valtaoja ISBN: 9789525329636 Sivumäärä: 301 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.69 Mb Trilogiansa kolmannessa osassa Esko Valtaoja ottaa lukijansa mukaan

Lisätiedot

Lataa. Tähtitiede - Maailmankaikkeus - Aurinkokunta - Avaruuslennot. Kuinka paljon tähtiä on? Mikä on musta aukko? Miten pitkä on Jupiterin vuosi?

Lataa. Tähtitiede - Maailmankaikkeus - Aurinkokunta - Avaruuslennot. Kuinka paljon tähtiä on? Mikä on musta aukko? Miten pitkä on Jupiterin vuosi? Lataa Avaruus Lataa ISBN: 9783625010852 Sivumäärä: 128 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.78 Mb Tähtitiede - Maailmankaikkeus - Aurinkokunta - Avaruuslennot Kuinka paljon tähtiä on? Mikä on musta aukko?

Lisätiedot

Aloitetaan kyselemällä, mitä kerholaiset tietävät aurinkokunnasta ja avaruudesta ylipäänsä.

Aloitetaan kyselemällä, mitä kerholaiset tietävät aurinkokunnasta ja avaruudesta ylipäänsä. LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: AURINKOKUNTA Huom! Valmistele maitopurkit valmiiksi. Varmista, että sinulla on riittävästi soraa jupiteria varten. 1. Alkupohdintaa Aloitetaan kyselemällä, mitä

Lisätiedot

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI

ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI ASTROFYSIIKAN TEHTÄVIÄ VI 622. Kun katsot tähtiä, niin niiden valo ei ole tasaista, vaan tähdet vilkkuvat. Miksi? Jos astronautti katsoo tähtiä Kuun pinnalla seisten, niin vilkkuvatko tähdet tällöinkin?

Lisätiedot

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä?

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Tätä kirjoittaessani nousi mieleeni eräs tuntemani insinööri T. Palosaari. Hän oli aikansa lahjakkuus. Hän oli todellinen nörtti. Hän teki heti tietokoneiden tultua

Lisätiedot

Lataa Polaris - Heikki Oja. Lataa

Lataa Polaris - Heikki Oja. Lataa Lataa Polaris - Heikki Oja Lataa Kirjailija: Heikki Oja ISBN: 9789525329759 Sivumäärä: 159 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.55 Mb Tule mukaan jännittävälle retkelle läpi tähtitaivaan maailmojen. Opi tuntemaan

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Lapsen oikeudet ja globaalikasvatus. Globaali näkökulma lapsen oikeuksiin

Lapsen oikeudet ja globaalikasvatus. Globaali näkökulma lapsen oikeuksiin Lapsen oikeudet ja globaalikasvatus Globaali näkökulma lapsen oikeuksiin mielipiderinki Mielipiderinki Seistään ringissä. Jokainen astuu yhden askeleen eteenpäin, menee kyykkyyn tms. ja kertoo oman nimensä

Lisätiedot

Fotometria 17.1.2011. Eskelinen Atte. Korpiluoma Outi. Liukkonen Jussi. Pöyry Rami

Fotometria 17.1.2011. Eskelinen Atte. Korpiluoma Outi. Liukkonen Jussi. Pöyry Rami 1 Fotometria 17.1.2011 Eskelinen Atte Korpiluoma Outi Liukkonen Jussi Pöyry Rami 2 Sisällysluettelo Havaintokohteet 3-5 Apertuurifotometria ja PSF-fotometria 5 CCD-kamera 5-6 Havaintojen tekeminen 6 Kuvien

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II

Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter-järjestelmä ja Galileo-luotain II Jupiter ja Galilein kuut Galileo-luotain luotain Jupiterissa NASA, laukaisu 18. 10. 1989 Gaspra 29. 10. 1991 Ida ja ja sen kuu Dactyl 8. 12. 1992 Jupiter 7. 12.

Lisätiedot

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima

Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Kpl 2: Vuorovaikutus ja voima Jos kaksi eri kappaletta vaikuttavat toisiinsa jollain tavalla, niiden välillä on vuorovaikutus Kahden kappaleen välinen vuorovaikutus saa aikaan kaksi vastakkaista voimaa,

Lisätiedot

Tuulivoimala toimisi, jos sen saisi nostettua puiden latvojen tasalle

Tuulivoimala toimisi, jos sen saisi nostettua puiden latvojen tasalle Liperin päiväkoti Pihatouhuja ja sään tutkimista Meidän päiväkotimme on ihan niin kuin Huvikumpu! Siinä on kaksi kerrosta, se on keltainen ja se seisoo korkean kummun päällä. Päiväkodin pihalla pääsee

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkosto- ja koulutusilta ilmoittaudu mukaan nyt! Syksyn kiehtova verkosto- ja koulutusiltamme järjestetään Ursan tähtitornilla

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

Suojellaan yhdessä meriämme!

Suojellaan yhdessä meriämme! Suojellaan yhdessä meriämme! Hei! Minä olen merikilpikonna Sammy. Elämäni on yhtä seikkailua! Voin elää jopa 150-vuotiaaksi ja ehdinkin joutua elämäni aikana mitä jännittävimpiin tilanteisiin. Jo munasta

Lisätiedot

http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html

http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html http://www.space.com/23595-ancient-mars-oceans-nasa-video.html Mars-planeetan olosuhteiden kehitys Heikki Sipilä 17.02.2015 /LFS Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista Mikä mahtaa

Lisätiedot

Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan

Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan EDITORIAL WEEBLE Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan FERNANDO G. RODRIGUEZ http://editorialweeble.com/suomi/ Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan 2014 Editorial Weeble Kirjoittaja: Fernando G. Rodríguez info@editorialweeble.com

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Lataa Matkalla Aurinkokuntaan. Lataa

Lataa Matkalla Aurinkokuntaan. Lataa Lataa Matkalla Aurinkokuntaan Lataa ISBN: 9789513236137 Sivumäärä: 63 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 23.23 Mb Mitä komeetat ovat, miten tähdet syntyvät ja kuolevat, entä mikä on musta aukko? Kiehtovassa

Lisätiedot

Lataa Avaruusolentojen etsijän käsikirja - Mark Brake. Lataa

Lataa Avaruusolentojen etsijän käsikirja - Mark Brake. Lataa Lataa Avaruusolentojen etsijän käsikirja - Mark Brake Lataa Kirjailija: Mark Brake ISBN: 9789522402165 Sivumäärä: 111 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.11 Mb Olemmeko yksin kaikkeudessa, vai onko ulkoavaruudessa

Lisätiedot

Viivan ulko- vai sisäpuolella?

Viivan ulko- vai sisäpuolella? Viivan ulko- vai sisäpuolella? Avainsanat: parillisuus, parittomuus, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka Välineet: asfalttiliitua tai narua, puukeppi tai kivi tms. Kuvaus: Tehtävässä tutkitaan

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ VARHAISKASVATUS VASTAUSPROSENTIT Määräaikaan mennessä asiakkaista 48,81 % vastasi kyselyyn Esiopetus20 % Päiväkoti 30% Perhepäivähoito 63%. PERHEIDEN JA PÄIVÄKODIN

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Vlogi aikakaudella. kaupallinen vuorovaikutus

Vlogi aikakaudella. kaupallinen vuorovaikutus Vlogi360 kaupallinen vuorovaikutus 360-aikakaudella Prof. Markku Turunen sekä tutkijat Juhani Linna, Mari Ainasoja, Kimmo Ronkainen ja Elina Vulli Tampereen yliopisto Tutkija Hanna Reinikainen Jyväskylän

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Esimerkki - Näkymätön kuu

Esimerkki - Näkymätön kuu Inversio-ongelmat Inversio = käänteinen, päinvastainen Inversio-ongelmilla tarkoitetaan (suoran) ongelman ratkaisua takaperin. Arkipäiväisiä inversio-ongelmia ovat mm. lääketieteellinen röntgentomografia

Lisätiedot

Lataa Päättymättömät päivät kuolleena - Marcus Chown. Lataa

Lataa Päättymättömät päivät kuolleena - Marcus Chown. Lataa Lataa Päättymättömät päivät kuolleena - Marcus Chown Lataa Kirjailija: Marcus Chown ISBN: 9789525329704 Sivumäärä: 319 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.70 Mb Meillä on kvanttiteoria pienistä asioista

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Intensiteettitaso ja Doplerin ilmiö

Intensiteettitaso ja Doplerin ilmiö Inteniteettitao ja Doplerin ilmiö Tehtävä Erkki työkentelee airaalaa. Sairaalalta 6,0 km päää on tapahtunut tieliikenneonnettomuu ja onnettomuupaikalta lähteneen ambulanin ireenin ääni kuuluu Erkille 60,0

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Lataa Suhteellisuusteoriaa runoilijoille - Kari Enqvist. Lataa

Lataa Suhteellisuusteoriaa runoilijoille - Kari Enqvist. Lataa Lataa Suhteellisuusteoriaa runoilijoille - Kari Enqvist Lataa Kirjailija: Kari Enqvist ISBN: 9789510402641 Sivumäärä: 211 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.53 Mb Einstein keksi suhteellisuusteorian, mutta

Lisätiedot

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit.

5. Laske lopuksi pisteet yhteen ja katso, minkä palkintoesineen keräämilläsi kultahipuilla tienasit. KULTAKISA Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! Kultakisassa sinun tehtävänäsi on etsiä näyttelystä kultahippusia eli geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaisia tiloja koskevia tiedonmurusia.

Lisätiedot

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi Tähtitieteen perusteet, harjoitus 2 Yleisiä huomioita: Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi aurinkokunnan etäisyyksille kannattaa usein

Lisätiedot

mekaniikka sähkö energia

mekaniikka sähkö energia mekaniikka sähkö energia Planeetta Lepton, eteläisessä vyöhykkeessä, sijaitsee erään tähden pohjoisella puolella, lähellä Dingbatsin galaksia Siellä on asunut jo vuosimiljoonien ajan pienikasvuinen mutta

Lisätiedot

Kuuloaisti: Kävijät saivat kuunnella pieniä Peppi-tarinoita tabletilta.

Kuuloaisti: Kävijät saivat kuunnella pieniä Peppi-tarinoita tabletilta. Valmistelu: Peppi Pitkätossun aistihuone toteutettiin Tuusulassa Mattilan päiväkodissa satuhuoneena, jonka tarkoituksena oli luoda siellä kävijöille rento ja miellyttävä olo sekä rikastuttaa mielikuvitusta

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

Muunnokset ja mittayksiköt

Muunnokset ja mittayksiköt Muunnokset ja mittayksiköt 1 a Mitä kymmenen potenssia tarkoittavat etuliitteet m, G ja n? b Mikä on massan (mass) mittayksikkö SI-järjestelmässäa? c Mikä on painon (weight) mittayksikkö SI-järjestelmässä?

Lisätiedot

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä?

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Nimimerkki: Emajõgi I Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Jos olisin jäänyt veteen, olisin muuttunut kaihiksi, suomut olisivat nousseet silmiin, äitini olisi pimennossa evät pomppineet lonkista

Lisätiedot

Lataa Sibeliuksesta Tuonelaan - Heikki Oja. Lataa

Lataa Sibeliuksesta Tuonelaan - Heikki Oja. Lataa Lataa Sibeliuksesta Tuonelaan - Heikki Oja Lataa Kirjailija: Heikki Oja ISBN: 9789525329254 Sivumäärä: 111 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.71 Mb Maapallon tarinat ovat alkaneet levitä pallomme ulkopuolelle

Lisätiedot

Lataa Hyvä arki. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Hyvä arki Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Hyvä arki. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Hyvä arki Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Hyvä arki Lataa ISBN: 9789526707853 Sivumäärä: 66 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.29 Mb Kyllin hyvä tuettu elämä -projektin julkaisussa kuvataan asumisen ja toiminnan yksiköissä tehtyjä kehittämistöitä.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Supernova. Joona ja Camilla

Supernova. Joona ja Camilla Supernova Joona ja Camilla Supernova Raskaan tähden kehityksen päättäviä valtavia räjähdyksiä Linnunradan kokoisissa galakseissa supernovia esiintyy noin 50 vuoden välein Supernovan kirkkaus muuttuu muutamassa

Lisätiedot

spiraaligalaksi on yksi tähtitaivaan kauneimmista galakseista. Sen löysi Charles Messier 1773 ja siksi sitä kutsutaan Messierin kohteeksi numero

spiraaligalaksi on yksi tähtitaivaan kauneimmista galakseista. Sen löysi Charles Messier 1773 ja siksi sitä kutsutaan Messierin kohteeksi numero Messier 51 Whirpool- eli pyörregalaksiksi kutsuttu spiraaligalaksi on yksi tähtitaivaan kauneimmista galakseista. Sen löysi Charles Messier 1773 ja siksi sitä kutsutaan Messierin kohteeksi numero 51. Pyörregalaksi

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

RAUTARALLI RASTIT PELIOHJEET KIVIVISA. Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn!

RAUTARALLI RASTIT PELIOHJEET KIVIVISA. Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! RAUTARALLI Tervetuloa pelaamaan Heurekan Maan alle -näyttelyyn! Rautarallissa sinun tehtävänäsi on etsiä näyttelystä geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaisia tiloja koskevia tiedon rautaisannoksia. Niitä

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Lastenhoitajan kalenteri

Lastenhoitajan kalenteri NÄYTESIVUT Eila Seppälä-Vessari (toim.) Lastenhoitajan kalenteri 2019-2020 Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Saatesanat Tutustu kirjaan verkkokaupassamme Sisällys Saatesanat:

Lisätiedot

Lataa Kysymysten kirja... Avaruus - Jo Connor. Lataa

Lataa Kysymysten kirja... Avaruus - Jo Connor. Lataa Lataa Kysymysten kirja... Avaruus - Jo Connor Lataa Kirjailija: Jo Connor ISBN: 9789518835144 Sivumäärä: 63 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 15.00 Mb Miten tähdet syntyvät? Onko musta aukko oikeasti aukko?

Lisätiedot

Lataa Ensimmäinen koira Kuussa - Esko Valtaoja. Lataa

Lataa Ensimmäinen koira Kuussa - Esko Valtaoja. Lataa Lataa Ensimmäinen koira Kuussa - Esko Valtaoja Lataa Kirjailija: Esko Valtaoja ISBN: 9789525985214 Sivumäärä: 480 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.75 Mb Esko Valtaoja on kirjoittanut yli kymmenen vuoden

Lisätiedot

Tähtitiede Tutkimusta maailmankaikkeuden laidoilta Aurinkokuntaan

Tähtitiede Tutkimusta maailmankaikkeuden laidoilta Aurinkokuntaan Tähtitiede Tutkimusta maailmankaikkeuden laidoilta Aurinkokuntaan Jyri Näränen Paikkatietokeskus, MML jyri.naranen@nls.fi http://personal.inet.fi/tiede/naranen/ Oheislukemista Palviainen, Asko ja Oja,

Lisätiedot

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5

Sisällys. Vesi... 9. Avaruus... 65. Voima... 87. Ilma... 45. Oppilaalle... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan... 5 Sisällys Oppilaalle............................... 4 1. Fysiikkaa ja kemiaa oppimaan........ 5 Vesi................................... 9 2. Vesi on ikuinen kiertolainen........... 10 3. Miten saamme puhdasta

Lisätiedot

Gravitaatioaallot - uusi ikkuna maailmankaikkeuteen

Gravitaatioaallot - uusi ikkuna maailmankaikkeuteen Gravitaatioaallot - uusi ikkuna maailmankaikkeuteen Helsingin Yliopisto 14.9.2015 kello 12:50:45 Suomen aikaa: pulssi gravitaatioaaltoja läpäisi maan. LIGO: Ensimmäinen havainto gravitaatioaalloista. Syntyi

Lisätiedot

Lataa 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen - Risto Isomäki. Lataa

Lataa 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen - Risto Isomäki. Lataa Lataa 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen - Risto Isomäki Lataa Kirjailija: Risto Isomäki ISBN: 9789513154615 Sivumäärä: 244 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.83 Mb Onko ilmastonmuutos jo riistäytynyt

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Vesi, veden ominaisuudet ja vesi arjessa

Vesi, veden ominaisuudet ja vesi arjessa Vesi, veden ominaisuudet ja vesi arjessa AIHE: S3: Lähiympäristön ja sen muutosten havainnointi (OPS 2014) IKÄLUOKKA: 2. vuosiluokka TAVOITTEET: Opetuskokonaisuudelle asetettu yleinen tavoite on tutustua

Lisätiedot

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Lataa Musta orkidea - Elina Grundström. Lataa

Lataa Musta orkidea - Elina Grundström. Lataa Lataa Musta orkidea - Elina Grundström Lataa Kirjailija: Elina Grundström ISBN: 9789522402707 Sivumäärä: 225 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.32 Mb Valkoiset perhosorkideat ovat Suomen suosituimpia huonekasveja.

Lisätiedot

Positiivisuudella työhyvinvointia

Positiivisuudella työhyvinvointia Positiivisuudella työhyvinvointia Tarja Kupias, Loistotähti Oy Onnistumisvalmentaja, hypnoosi- ja rentoutusohjaaja, naurujoogaohjaaja musiikintekijä, äänittäjä, spiikkeri, äänitetuottaja Tutustu minuun

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 1/19 2/19 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 0 0% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0 0%

Lisätiedot

AKAAN AURINKOKUNTAMALLI

AKAAN AURINKOKUNTAMALLI AKAAN AURINKOKUNTAMALLI Millainen on avaruus ympärillämme? Kuinka kaukana Aurinko on meistä? Minkä kokoisia planeetat ovat? Tämä Aurinkokunnan pienoismalli on rakennettu vastaamaan näihin ja moneen muuhun

Lisätiedot

Women MX Camp Joutsa 9-10.6.2007

Women MX Camp Joutsa 9-10.6.2007 Moi! Olen Emma ja olen 10 v. Olen ajanut motocrossia noin 3 ja puoli vuotta ja tämänhetkinen pyöräni on KTM 85cc SX. Ajan Botnia Dirt Riders (BDR) seurassa Vaasassa. Olen osallistunut Women MX Camp: iin,

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN:

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN: LUMIUKKOPOLKU Lumiukkopolku leikkeineen toimii kivana koko perheen talvitapahtumana. Kaikkia leikkejä ja polkutauluja ei tarvitse käyttää samassa tapahtumassa, jo 4-5 taulua voi riittää. Tauluja ei ole

Lisätiedot

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa Professori Lasse Lipponen 09.10.2017 PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Hakkarainen K., Lonka K. & Lipponen L. (1999) Tutkiva oppiminen. Älykkään toiminnan rajat ja niiden

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot