Ulkomaantyön vakuuttaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ulkomaantyön vakuuttaminen"

Transkriptio

1 Ulkomaantyön vakuuttaminen Tätä ohjetta sovelletaan valtion palveluksessa oleviin työntekijöihin (ei sovelleta yliopistojen palveluksessa oleviin) EU-maita ovat Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska lukien tulivat mukaan EU-maat: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tshekki, Unkari ja Viro lukien tulivat mukaan EU-maat: Bulgaria ja Romania. EU-maiden välillä liikkuvien työntekijöiden ja yrittäjien sosiaaliturvaa säätelee alkaen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 883/2004 ja sen toimeenpanoasetus 987/2009. Tätä edeltävänä aikana EU-alueella liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaa säätelivät asetukset (ETY) N:o 1408/71 ja 574/72 ETA-maita ovat Liechtenstein, Norja ja Islanti. Näihin maihin sovelletaan asetusta 883/ alkaen. Sveitsiin sovelletaan asetusta 883/ alkaen. Asetuksia 1408/71 ja 574/72 sovellettiin EU:n ja Sveitsin välillä liikkuviin henkilöihin saakka sekä EU- ja ETA-maiden välillä liikkuviin henkilöihin saakka. EU-Sveitsi -sopimus on tullut voimaan alun perin Siirtymäsäännökset: Asetuksen 883/2004 artiklan 87 kohdassa 8 on säännökset siitä, että henkilöön voidaan tietyin edellytyksin soveltaa edelleen asetuksen 1408/71 mukaan määräytyvää lainsäädäntöä. Ko. artiklassa on säännökset menettelystä tilanteissa, joissa uuden asetuksen lainvalintasäännöt johtavat siihen, että henkilöön sovellettaisiin asetuksen 883/2004 perusteella eri valtion lainsäädäntöä kuin asetuksen 1408/71 perusteella. Jos sovellettava lainsäädäntö siis muuttuisi uuden asetuksen perusteella, henkilöön sovelletaan edelleen asetuksen 1408/71:n osoittamaa lainsäädäntöä niin kauan kuin henkilön tilanne säilyy muuttumattomana, kuitenkin enintään 10 vuotta uuden asetuksen soveltamisen alkamispäivästä. Tilanteen muuttumattomuutta arvioidaan tapauskohtaisesti. Tällä säännöksellä on erityisesti merkitystä diplomaatti- ja konsuliedustustojen paikalta palkatun henkilökunnan (ei virkamiehet tai virkamiehinä pidettävät) kannalta. Tietyissä tilanteissa tämä henkilöryhmä voi edelleen käyttää ns. valintaoikeutta (E 103) asetuksen 1408/71 säännösten perusteella, vaikka tämän mahdollistava säännös on poistunut asetuksesta 883/2004.

2 Kolmansien maiden kansalaiset: EU-alueella liikkuviin kolmansien maiden kansalaisiin sovelletaan asetuksia 883/2004 ja 987/ alkaen (asetus 1231/2010). Edellytyksenä näiden asetusten soveltamiselle kuitenkin on, että kolmansien maiden kansalaisella on laillinen asuinpaikka jonkin EU-maan alueella ja hän on tilanteessa, jossa kaikki osatekijät eivät rajoitu yhden jäsenvaltion alueelle. Poikkeus tähän ovat Tanska ja Iso-Britannia, jotka eivät ole mukana asetuksessa 1231/2010. Näissä maissa työskenteleviin kolmansien maiden kansalaisiin, jotka ovat EU-alueella laillisesti asuvia, sovelletaan asetuksia 1408/71 ja 574/72. Aikana EU-alueella liikkuviin kolmansien maiden kansalaisiin sovellettiin asetuksia 1408/71 ja 574/72. Vaikka ETA-maat ja Sveitsi ovat keväällä 2012 tulleet mukaan asetuksiin 883/2004 ja 987/2009, eivät ne kuitenkaan ole mukana asetuksessa 1231/2010, joka koskee kolmansien maiden kansalaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että Sveitsin ja Suomen välillä liikkuviin kolmansien maiden kansalaisiin sovellettava sosiaaliturvalainsäädäntö ratkaistaan Suomen ja Sveitsin välisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella. Norjan ja Islannin osalta kolmansien maiden kansalaisiin sovelletaan asetusta 1408/71 ja 574/72. Liechtensteinin osalta kolmansien maiden kansalaisten vakuuttaminen puolestaan ratkaistaan molempien maiden kansallisten sosiaaliturvalainsäädäntöjen perusteella. Poikkeuslupa: Seuraavassa taulukossa on kuvattu vakuuttamissäännöt pääpiirteissään eri tilanteissa. Sekä EU:n sosiaaliturva-asetuksen että sosiaaliturvasopimusten sovellettavaa lainsäädäntöä koskevista säännöksistä voidaan poiketa valtioiden toimivaltaisten viranomaisten tai toimivaltaisten laitosten välisellä sopimuksella edellyttäen, että poikkeaminen koituu kyseessä olevan henkilön eduksi (ns. poikkeuslupa). Poikkeusluvan edellytyksistä päätetään aina tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Poikkeuslupaa haetaan samalla lomakkeella kuin lähetetyn työntekijän todistusta. Suomessa poikkeuslupa-asioita hoitaa Eläketurvakeskus (ETK). USA:n sosiaaliturvasopimuksen osalta poikkeuslupa-asiat kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Poikkeuslupahakemuksen voi kuitenkin USA:nkin osalta toimittaa Eläketurvakeskukselle, joka toimittaa sen sosiaali- ja terveysministeriölle.

3 1 Suomessa valtion palveluksessa työskentelevien ulkomaalaisten eläketurva A. Yksi palvelus, palkan maksaa Suomen valtio EU-maasta tullut -> asetus 883/2004 Asetus 883/2004:Sveitsi lukien, ETA-maat lukien, aikaisemmin asetus 1408/71* Sovelletaan sen maan lainsäädäntöä, johon työnantajan hallinto kuuluu. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Sosiaaliturvasopimusmaasta tullut (Quebec, Kanada, USA ja Israel, Chile, Australia) Pääsääntönä on työskentelymaan periaate. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Muusta maasta tullut Työskentelymaan periaate. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Esim. ruotsalainen insinööri työskentelee Metsähallituksen palveluksessa Torniossa. Hänet vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. B. Työskentely vain Suomessa, palvelussuhde kahteen työnantajaan, joiden kotipaikat eri maissa. Palkkaa kahdesta maasta. Työskentelymaan periaate. Suomen valtion maksaman palkan osalta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti ja ulkomaan palkan osalta TyEL:n mukaisesti. Esim. saksalainen tutkija työskentelee Säteilyturvakeskuksessa. Osan tutkijan palkasta maksaa saksalainen työnantaja, osan Suomen valtio. Suomen valtion maksaman palkan osalta VaEL-vakuutus ja ulkomaan palkan osalta TyEL-vakuutus. Pääsääntönä on työskentelymaan periaate. Suomen valtion maksaman palkan osalta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti ja ulkomaan palkan osalta TyEL:n mukaisesti. Joissakin yksittäisissä tapauksissa eläketurva saattaa kuitenkin jakaantua kahteen maahan. Suomen valtion maksaman palkan osalta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Muun maan palkan osalta ko. maan lainsäädännön ja TyEL:n mukaisesti.

4 C. Työskentely kahdessa eri maassa (joista toinen Suomi) kahdelle eri työnantajalle, joiden kotipaikat eri maissa. Molemmissa virkamiehenä tai sellaisena pidettävänä. EU-maasta tullut -> asetus 883/2004 Asetus 883/2004:Sveitsi lukien, ETA-maat lukien, aikaisemmin asetus 1408/71* EU-MAAT ALKAEN (883/2004 art. 13.1)** A. Henkilö asuu jommankumman työnantajan kotimaassa Mikäli henkilö tekee huomattavan osan (yli 25%) työstään asuinmaassaan -> Vakuutetaan asuinmaassa. Mikäli henkilö ei tee huomattavaa osaa asuinmaassaan -> vakuutetaan ulkomaisen (ei asuinmaassa sijaitsevan) työnantajan kotipaikan lainsäädännön mukaan. Sosiaaliturvasopimusmaasta tullut (Quebec, Kanada, USA ja Israel, Chile, Australia) Pääsääntönä on työskentelymaan periaate ts. kummankin maan työnantajat vakuuttavat työntekijän oman maansa lainsäädännön mukaisesti. Suomen valtion maksaman palkan osalta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Esim. kanadalainen tutkija on kanadalaisen tutkimuslaitoksen palveluksessa. Hän on myös tutkijana VTT:llä Suomessa. VTT:n palveluksen osalta vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Kanadalaisen tutkimuslaitoksen palveluksen osalta Kanadan säännösten mukaisesti. Muusta maasta tullut Työskentelymaan periaate ts. kummankin maan työnantajat vakuuttavat työntekijän oman maansa lainsäädännön mukaisesti. Suomen valtion maksaman palkan osalta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. B. Henkilö ei asu kummankaan työnantajan kotimaassa Henkilö vakuutetaan asuinmaassaan riippumatta siitä minkä verran tekee työtä asuinmaassaan. EU-MAAT SAAKKA: Työntekijä vakuutetaan vakinaisessa asuinmaassaan ko. maan lainsäädännön mukaisesti. ETA-maiden ja Sveitsin osalta sekä ennen että jälkeen vakuuttaminen tapahtuu asuinmaan lainsäädännön mukaisesti. Työntekijän tulee hakea asuinmaastaan todistusta A1!

5 D. Työskentely Suomessa (tai jossakin muussa EUmaassa) virkamiehenä ja toisessa jäsenvaltiossa toiselle työnantajalle palkkatyössä ja/tai yrittäjänä EU-maasta tullut -> asetus 883/2004 Asetus 883/2004:Sveitsi lukien, ETA-maat lukien, aikaisemmin asetus 1408/71 * Sovelletaan sen jäsenvaltion lainsäädäntöä, johon henkilön virkasuhteen osalta työnantajana toimiva hallinto kuuluu (asetus 883/2004 art. 13.4).* Työntekijän tulee hakea asuinmaastaan todistusta A1! Esim. Ruotsissa asuva professori työskentelee virkasuhteessa ruotsalaiseen yliopistoon ja työskentelee työsuhteisena tutkijana Suomen Akatemiassa. Hänellä on Ruotsin antama todistus A1. Suomen Akatemian maksaman palkan osalta vakuutusmaksu Ruotsin lainsäädännön mukaisesti Ruotsiin. Sosiaaliturvasopimusmaasta tullut (Quebec, Kanada, USA ja Israel, Chile, Australia) Tämä tilanne säännelty vain EU-asetuksissa. Muusta maasta tullut Tämä tilanne säännelty vain EUasetuksissa. E. Työskentely virkasuhteisena yhdelle suomalaiselle työnantajalle vuorotellen kahdessa eri maassa. Toinen työskentelymaa on Suomi. Kommentti: Ruotsin yliopistojen palveluksessa olevat on Ruotsista saadun tiedon mukaan aina offentligt anställda. Eri maissa yliopistotyö voi olla työsuhteista tai virkasuhteista ja se täytyy yleensä aina erikseen selvittää. Vakuutetaan VaEL:n mukaan. * Mikäli kyseessä kolmannen maan kansalainen ja työskentelyä Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Tanskassa, tulee tarkastaa erikseen Eläketurvakeskuksesta mitä sääntöjä henkilöön sovelletaan. * *Mikäli useassa maassa tavallisesti työskentelevän henkilön työskentely jossakin maassa EU-alueella jälkeen on pienimuotoista (alle 5%), ei kyseistä työskentelyä oteta huomioon, kun ratkaistaan kyseiseen henkilöön sovellettava sosiaaliturvalainsäädäntö. Lisätietoja saa Eläketurvakeskuksesta.

6 2 Suomen valtion palveluksessa ulkomailla työskentelevien eläketurva A. Suomen valtion palveluksessa EU-maissa työskentelevät työntekijät -> asetus 883/2004 (ei edustustot) -> asetus 883/2004:Sveitsi lukien, ETA-maat lukien, aikaisemmin asetus 1408/71 Virkasuhteinen työntekijä tai virkamiehenä pidettävä (eli työsuhteinen työntekijä, joka ennen työsuhteen alkamista kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin)* Eläketurva maassa, jossa työnantajan hallinto. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Paikalta palkattu Suomen, EU/ETA maan tai Sveitsin kansalainen. Ei virkasuhteinen työntekijä eikä virkamiehenä pidettävä (eli ei työsuhteinen Suomen sosiaaliturvaan ennen työsuhteen alkamista kuulunut työntekijä). Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Paikalta palkattu muun maan kuin Suomen, EU/ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Ei virkasuhteinen työntekijä eikä virkamiehenä pidettävä (eli ei työsuhteinen Suomen sosiaaliturvaan ennen työsuhteen alkamista kuulunut työntekijä). Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Esimerkki 1: VTT lähettää yhdysvaltalaisen virkasuhteisen tutkijan työskentelemään Espanjaan. Hänellä on todistus A1 Suomesta. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Esimerkki 2: Tullihallitus palkkaa Ranskaan työsuhteeseen työntekijän, joka on jo valmiiksi työskennellyt Ranskassa suomalaisen työnantajan lähettämänä ja kuulunut Suomen sosiaaliturvaan. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Henkilölle haetaan A1-todistus ETK:sta. Esimerkki 3: Viestintävirasto palkkaa virkasuhteeseen EUalueella laillisesti asuvan Venäjän kansalaisen. Työ tehdään Italiassa. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Henkilöön sovelletaan EU-asetusta, koska kyseessä on EU-alueella laillisesti asuva kolmannen maan kansalainen ja hänelle haetaan A1- todistus ETK:sta. Esimerkki: Matkailun edistämiskeskuksen palvelukseen Tukholmassa palkattu Suomen kansalainen vakuutetaan Ruotsin lainsäädännön mukaisesti, jos hän ei ole kuulunut Suomen sosiaaliturvaantyösuhteen alkaessa. * Mikäli kyseessä kolmannen maan kansalainen ja työskentelyä Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Tanskassa, tulee tarkastaa erikseen Eläketurvakeskuksesta mitä sääntöjä henkilöön sovelletaan. Esimerkki 1: VTT palkkaa venäläisen työskentelemään työsuhteisena Italiassa. Venäläinen on ennen työsuhteen alkamista asunut Venäjällä. >Jos venäläistä henkilöä ei voida pitää EU-alueella laillisesti asuvana 3. maan kansalaisena, häneen ei sovelleta EUasetusta. Vakuuttaminen määräytyy tuolloin Italian kansallisen lainsäädännön perusteella. Esimerkki 2: Mek palkkaa Italiassa asuvan venäläisen työsuhteeseen. Työ tehdään Italiassa. >Venäläinen henkilö on EU-alueella laillisesti asuva 3. maan kansalainen, joten häneen sovelletaan EU-asetusta. Henkilö vakuutetaan Italiassa EUasetuksen työskentelymaan periaatteen perusteella.

7 B. Suomen valtion palveluksessa sosiaaliturvasopimusmaissa työskentelevät työntekijät (ei edustustot). USA Sopimus voimaan Kanada Sopimus voimaan Quebec Sopimus voimaan Israel Sopimus voimaan Suomalainen (*poikkeuslupa mahdollinen) Vakuutetaan Suomessa. (myös paikalta palkatut) Vakuutetaan Suomessa (lähetetty virkamies). Poikkeus: Kanadassa asuva suomalainen vakuutetaan Kanadassa, mutta voi kuitenkin valita Suomen. Valinta 6 kk:ssa Eläketurvakeskuksesta vapaamuotoisella hakemuksella. Vakuutetaan Suomessa (lähetetty työntekijä). Poikkeus: Quebecissä asuva suomalainen vakuutetaan Quebecissä, mutta voi kuitenkin valita Suomen. Valinta 6 kk:ssa Eläketurvakeskuksesta vapaamuotoisella hakemuksella. Suomen sosiaaliturvaan kuuluneet vakuutetaan Suomessa. Oltava aina todistus ETK:lta. Paikalta palkatut, jotka eivät kuuluneet Suomen sosiaaliturvaan, vakuutetaan Israelissa. Muun maan kansalainen (*poikkeuslupa mahdollinen) Vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Suomen sosiaaliturvaan kuuluneet vakuutetaan Suomessa. Paikalta palkatut, jotka eivät kuuluneet Suomen sosiaaliturvaan, vakuutetaan Israelissa.

8 B. Suomen valtion palveluksessa sosiaaliturvasopimusmaissa työskentelevät työntekijät (ei edustustot). Chile Sopimus voimaan Australia Sopimus voimaan Suomalainen *poikkeuslupa mahdollinen Lähetetty virkamies tai sellaisena pidettävä vakuutetaan Suomessa. Paikalta palkattu Suomen kansalainen vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Lähetetty virkamies tai sellaisena pidettävä vakuutetaan Suomessa. Lähetetyn virkamiehen edellytyksenä on, että henkilön työnantaja on valtio tai organisaatio, joka vakuutettu VaEL:n mukaan. ETK ei anna virkamiehelle tai sellaisena pidetylle lähetetyn työntekijän todistusta. Aikarajaa lähettämiselle ei ole. Paikalta palkattu Suomen kansalainen vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti Muun maan kansalainen *poikkeuslupa mahdollinen Vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti.

9 C. Suomen valtion palveluksessa ns. villissä maassa työskentelevät (ei ETA- eikä sosiaaliturvasopimusta - ei edustustot) Virkasuhteinen työntekijä tai työsuhteinen työntekijä, joka ennen työsuhteen alkamista kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin Eläketurva maassa, jossa työnantajan hallinto. Kansalaisuudesta riippumatta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Paikalta palkattu Suomen kansalainen Eläketurva maassa, jossa työnantajan hallinto. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Paikalta palkattu muun maan kuin Suomen Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti.

10 3 Suomen diplomaattisten edustustojen ja konsuliedustustojen henkilöstön eläketurva Virkasuhteinen työntekijä tai virkamiehenä pidettävä (eli työsuhteinen työntekijä, joka ennen työsuhteen alkamista kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin) Paikalta palkattu Suomen kansalainen = työsuhteinen henkilö, joka ei ole kuulunut Suomen sosiaaliturvaan työskentelyn alkaessa Paikalta palkattu muun maan kuin Suomen kansalainen A. EU-maan edustustot * -> asetus 883/2004 Asetus 883/2004:Sveitsi lukien, ETA-maat lukien, aikaisemmin asetus 1408/71 Eläketurva maassa, jossa työnantajan hallinto sijaitsee (artikla 11.3.b). Kansalaisuudesta riippumatta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Huom! Asetuksen 883/2004 siirtymäsäännöksen perusteella henkilöön saattaa soveltua asetuksen 1408/71 mukainen valintaoikeus, jos hänen tilanteensa on säilynyt muuttumattomana* ja Suomen lainsäädäntö on aikaisemmin valittu E 103-lomakkeella. Siirtymäsäännös voimassa 10v. Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Jos kysymyksessä kuitenkin virkamies tai työsuhteinen Suomen sosiaaliturvaan kuulunut työntekijä, vakuutetaan virkamiesartiklan nojalla Suomessa. *Esim. hoitovapaa tai muu pitkä (yli 3kk) palkaton jakso katkaisee muuttumattomuuden. Em. vapaalta palattaessa vakuutetaan työskentelymaassa. B. Sosiaaliturvasopimusmaiden edustustot Ei erillisiä määräyksiä diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilökunnasta. Samat säännöt soveltuvat kuin kohdassa 2.B. Ei erillisiä määräyksiä diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilökunnasta. Samat säännöt soveltuvat kuin kohdassa 2.B. Chile: Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Valintaoikeus Chilessä: Hallinnollinen ja tekninen henkilökunta voi halutessaan valita Suomen sosiaaliturvan. Hakemus tehdään ETK:lle lomakkeella FI/CL 1. Ei erillisiä määräyksiä diplomaattija konsuliedustustojen henkilökunnasta. Samat säännöt soveltuvat kuin kohdassa 2.B.

11 C. Ns. villin maan edustustot (ei ETA- eikä sosiaaliturvasopimusmaan tai Sveitsin edustusto). Lähetetty työntekijä (edellyttää, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin 6 kuukautta ennen lähettämistä) Eläketurva maassa, jossa työnantajan hallinto sijaitsee. Kansalaisuudesta riippumatta työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Paikalta palkattu Suomen kansalainen Pääsääntönä on, että eläketurva on maassa, jossa työnantajan hallinto. Työntekijä vakuutetaan VaEL:n mukaisesti. Huom! Jos henkilö on ennen palvelussuhteen alkua asunut vakinaisesti (esim. 10 vuotta) työskentelymaassa, työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Tilanne tarkistetaan aina palvelussuhteen alussa. Tilapäisen asumisen perusteella VaEL:iin kuulunut henkilö pysyy VaEL:ssä, vaikka asuminen myöhemmin muuttuisi palvelussuhteen kestäessä vakinaiseksi. Paikalta palkattu muun maan kuin Suomen kansalainen Työntekijä vakuutetaan työskentelymaan säännösten mukaisesti. Esim. Suomen Turkin edustusto Istanbulissa palkkaa turkkilaisen autonkuljettajan. Vakuutetaan Turkin lainsäädännön mukaisesti. * Mikäli kyseessä kolmannen maan kansalainen ja työskentelyä Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Tanskassa, tulee tarkastaa erikseen Eläketurvakeskuksesta mitä sääntöjä henkilöön sovelletaan.

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011

Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät. Marika Peltoniemi 25.8.2011 Työhön ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 25.8.2011 Ulkomaantyöskentely lainvalintaa koskevat säännöt EI SOPIMUSTA EU/ETA -MAA SOPIMUSMAA Suomen kansallinen lainsäädäntö ja toisen maan

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva Ulkomaantyö ja sosiaaliturva 17.2.2010 Marjaana Lundqvist Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA 2 Aiheet Kansainväliset sosiaaliturvamääräykset ja periaatteet Vakuuttamista koskevat säännöt eri tilanteissa

Lisätiedot

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013

KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Marjaana Lundqvist 27.8.2013 KV-asioiden infotilaisuus: Ulkomaantyön vakuuttaminen Marjaana Lundqvist 27.8.2013 Aihepiirit Yleistä ulkomaantyön vakuuttamisesta ja sosiaaliturvasta Työskentely EU- ja sosiaaliturvasopimusmaissa: vakuuttamista

Lisätiedot

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu?

EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? EU:n uusi sosiaaliturva-asetus - Eläketurvakeskuksen tehtävät toimeenpanossa mikä muuttuu? 13.9.2010 Jaana Rissanen Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA Asetus 883/2004 ja sen täytäntöönpanoasetus

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Karoliina Kääriäinen

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Karoliina Kääriäinen Ulkomaantyö ja sosiaaliturva Karoliina Kääriäinen Aiheet Yleiskuva ulkomaantyön vakuuttamisesta ETK:n ja Kelan työnjako Lähetettynä työntekijänä EU/ETA-maissa ja Sveitsissä Sosiaaliturvasopimusmaissa Työskentely

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

KV-kesäpäivät: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Tero Uusimäki

KV-kesäpäivät: Ulkomaantyön vakuuttaminen. Tero Uusimäki KV-kesäpäivät: Ulkomaantyön vakuuttaminen Tero Uusimäki 25.8.2016 Aiheet Yleistä ulkomaantyöhön sovellettavasta sosiaaliturvalainsäädöstä Työskentely ulkomailla: EU/ETA-maat ja Sveitsi Sosiaaliturvasopimusmaat

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Matias Kainu 22.5.2012

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva. Matias Kainu 22.5.2012 Ulkomaantyö ja sosiaaliturva Matias Kainu 22.5.2012 Aihepiirit 1. Yleistä ulkomaantyön vakuuttamisesta ja sosiaaliturvasta 2. Työskentely EU/ETA-maassa tai Sveitsissä vakuuttamista koskevat lainvalintasäännöt

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

Ulkomaantyön vakuuttaminen - Kelan kesäpäivät 28.8.2012. Matias Kainu 28.8.2012

Ulkomaantyön vakuuttaminen - Kelan kesäpäivät 28.8.2012. Matias Kainu 28.8.2012 Ulkomaantyön vakuuttaminen - Kelan kesäpäivät 28.8.2012 Matias Kainu 28.8.2012 Aihepiirit 1. Yleistä ulkomaantyön vakuuttamisesta ja sosiaaliturvasta 2. Työskentely EU/ETA-maassa tai Sveitsissä: vakuuttamista

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA Työhön ja työnhakuun ulkomaille 25.8.2011 Kristo Kenner, KELA EU/ETA + Sveitsi Sosiaaliturvasopimusmaat Muut maat EY-lainsäädäntö Sos.t.sopimus Kansallinen lainsäädäntö Lainsäädäntö ulkomaille muutettaessa

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Ulkomaantyö ja sosiaaliturvaturva Sari Benford

Ulkomaantyö ja sosiaaliturvaturva Sari Benford Ulkomaantyö ja sosiaaliturvaturva 9.1.2017 Sari Benford Aiheet Miten ulkomailla työskentelevän sosiaaliturva määräytyy EU-maissa työskenneltäessä Sosiaaliturvasopimusmaissa työskenneltäessä Sopimuksettomissa

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Merja Siltanen-Kallio 25.8.2016 Termit Sopimukseton maa tarkoittaa muuta maata kuin EU-/ETA-maata tai Sveitsiä, tai Sosiaaliturvasopimusmaata (mm.

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja 20.6.2017 - ETK:n kommentti Minna Levander Missä tilanteissa ratkaisu sovellettavasta sosiaaliturvalainsäädännöstä annetaan ETK:sta? ETK:n tehtävistä sovellettavaa

Lisätiedot

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Työhön ulkomaille Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Termit Kelan ja ETK:n työnjako Työhön EU-alueelle Työhön sopimuksettomaan

Lisätiedot

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille

Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa. Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille Ulkomainen työvoima teknologiateollisuudessa Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n opas yrityksille ja niiden työntekijöille 1 Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry ISBN

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen TYÖNANTAJALLE Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Miten vakuutan ulkomaalaisen työntekijän Suomessa? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Töissä Suomessa eläkettä Suomesta Kun työntekijäsi tekee

Lisätiedot

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa. Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Perusasioita eläkkeistä kvtilanteissa Jonna Salmela juristi Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Suomen eläkejärjestelmä Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK

Lisätiedot

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg

KV-kesäpäivät. Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa. Outi Äyräs-Blumberg KV-kesäpäivät Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa Outi Äyräs-Blumberg 26.8.2016 Suomen eläkejärjestelmät Työeläke Ansaitaan palkkatyöllä tai yrittämisellä Työeläkelaitokset hoitavat ETK toimii lakisääteisenä

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito

Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 25.8.2011 Sanna Kuorikoski Sisältö Työhön ulkomaille Työskentely EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä ja sairaanhoito-oikeus

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK Työaika Suomessa ja muissa maissa Joulukuu 2010 EK Säännöllisen vuosityöajan pituus 1910-2010 Teollisuuden työntekijät päivätyössä 3000 2800 2600 2400 2200 Tuntia vuodessa Vuosityöajan pituus: vuonna 1920

Lisätiedot

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009

Terveysosasto/nh. Sairaanhoito EU:ssa. Noora Heinonen 25.8.2009 Sairaanhoito EU:ssa Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT), Itävalta (AT), Kreikka

Lisätiedot

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta

Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Tietoa merimiesten sosiaaliturvasta ja sairausvakuutuksesta Sisällys Yleistä..........................................1 Lippusääntö..................................1 Merimiehiin sovellettava EU-lainsäädäntö.......1

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen työnantajalle Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Tietoa EU-maista tulevien työntekijöiden vakuuttamissäännöistä Työnantajan muistilista A1 Mikä on A1-todistus? Maksa ulkomaalaisesta työntekijästäsi

Lisätiedot

Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon

Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon Suomessa työskentelevän oikeus hoitoon Kv-kesäpäivät 28.8.2018 Sanna Kuorikoski suunnittelija Kela, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus, rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä Sisältö 1. Yleistä Suomessa

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa. Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere

Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa. Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere Opiskelijan oikeus Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille tai Suomeen muutettaessa Leena Ikonen Suunnittelija, Kela 13.5.2014 Tampere Esityksen sisältö Lainsäädäntö: kansallinen, kansainvälinen Suomeen muutto

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU 2 neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen työntekijän 3 EU/ETA-maat

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan sairaanhoito Noora Heinonen 25.8.2009 EY-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

Eläkkeen hakeminen ulkomailta/ulkomaille

Eläkkeen hakeminen ulkomailta/ulkomaille Eläkkeen hakeminen ulkomailta/ulkomaille Kelan kesätilaisuus 31.8.2010 ETK/ Ulla Käyhkö Eläketurvakeskus KOULUTTAA Eläkkeen hakeminen ulkomailta Suomessa asuva eläkkeenhakija 2 Eläketurvakeskus välittää

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon

Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon Ulkomailla työskentelevän oikeus hoitoon Kv-kesäpäivät 28.8.2018 Maiju Joutjärvi suunnittelija Kela, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus, rajat ylittävän terveydenhuollon ryhmä 1 Sisältö 1. Yleistä

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Ulkomailla opiskelevien tai työskentelevän sairaanhoito

Ulkomailla opiskelevien tai työskentelevän sairaanhoito Ulkomailla opiskelevien tai työskentelevän sairaanhoito Sanna Kuorikoski 17.2.2010 EU-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE),

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Ulkomailla työskentelevän hoitooikeus 25.8.2016 Suvi Lummila, Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Sisältö 1. Yleistä hoito-oikeuksista Suomessa 2. Työskentely EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja hoitooikeus

Lisätiedot

Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen

Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen Opiskelijoiden ja tutkijoiden vakuuttaminen - yleistä periaatteista Kesätilaisuus 31.8.2010 Ulkomaan yksikkö Sirpa Mattila Opiskelijana ulkomailla Alle vuoden ulkomailla tilapäisesti, esim. opiskelijavaihdossa

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä

I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ. joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä PYYTÄVÄN VIRANOMAISEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTU (VAPAAEHTOINEN) LOMAKE I. TIEDONSAANTIPYYNTÖ joka koskee valtiosta toiseen tapahtuvaa työntekijöiden käyttöön asettamista palvelujen tarjoamisen yhteydessä Palvelujen

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 8 % Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 75 7 Suomi 65 6 55 5 45 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 16.5.23/SAK /TL Lähde: European Commission 2 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15 15

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012 Työaika Suomessa ja muissa maissa Elinkeinoelämän keskusliitto EK Joulukuu 2012 Suomessa työaika on lyhyt työtunteja tarvitaan lisää Lain ja sopimusten mukainen vuosityöaika on Suomessa maailman lyhimpiä

Lisätiedot

Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus

Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Työhön Suomeen Voinko kuulua Suomen sosiaaliturvaan? Päivi Kuivasniemi suunnittelija Kansainvälisten asioiden osaamiskeskus Aiheet Termit Suomen sosiaaliturva Suomeen muutettaessa Työhön EU-alueelta Työhön

Lisätiedot

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset Miten EU:n sosiaaliturvasopimus vaikuttaa Pohjoismaiden välillä liikkuviin? Heli Mäkipää, edunvalvontavastaava Pohjola-Norden/ Suomi

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010. Kansaneläke. Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010

Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010. Kansaneläke. Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010 Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010 Kansaneläke Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010 Eläkkeensaajat eläkkeen rakenteen mukaan v. 2008 Eläkkeensaajat Suomessa asuvat Ulkomailla asuvat Yhteensä,

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA LIITE A Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 16 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2003 HYVÄKSYTYLLÄ LIITTYMISASIAKIRJALLA MUUTETUT ETA-SOPIMUKSESSA TARKOITETUT ASIAKIRJAT 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu

Lisätiedot

Eläkkeen hakeminen ulkomailta. Tiesitkö, että voit hakea eläkettä jopa 1960-luvulla ulkomailla tehdystä työstä?

Eläkkeen hakeminen ulkomailta. Tiesitkö, että voit hakea eläkettä jopa 1960-luvulla ulkomailla tehdystä työstä? Eläkkeen hakeminen ulkomailta Tiesitkö, että voit hakea eläkettä jopa 1960-luvulla ulkomailla tehdystä työstä? Eläketurvakeskus (ETK) on apunasi, kun haet eläkettä ulkomailta. ETK hoitaa yhteydenpidon

Lisätiedot

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva ja etuudet ulkomaan lähetystyön ja kehitysyhteistyön aikana Tuula Lindeman Kelan kansainvälisten asioiden keskus 9.1.2017/Kirkonalat Esityksen sisältö: Lähetystyö

Lisätiedot

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 404 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Anhänge Finnisch (Normativer Teil) 1 von 89 LIITE A Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 16 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2003 HYVÄKSYTYLLÄ LIITTYMISASIAKIRJALLA

Lisätiedot

Turvallisuus meillä ja muualla

Turvallisuus meillä ja muualla Hyvää matkaa ehjänä kotiin! Matkustamisen turvallisuusseminaari 13.11.2009 Rovaniemi, Hotel Santa Claus Turvallisuus meillä ja muualla Johtaja Erkki Yrjänheikki Sosiaali- ja terveysministeriö 1 13.11.2009

Lisätiedot

Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela

Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela Työntekijän oikeus Kelan sosiaaliturvaan - kriteerit ja haasteet Mobiili 17.5.2017 Antti Klemola, Kela Millä perusteella Suomeen muuttava kuuluu Kelan sosiaaliturvaan? Oikeus Kelan etuuksiin perustuu 1.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettavien korjauskertoimien

Lisätiedot

Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014

Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014 Sosiaaliturva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon aikana Korkeakoulujen Erasmus+ -yhdyshenkilöiden tapaaminen 30.1.2014 Tiina Rihko Kelan eläke- ja toimeentuloturvaosasto Yleistä Suomen sosiaaliturvasta

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Kun muutat Suomeen tai Suomesta Kun muutat Suomeen tai

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 80 % Suomi 75 70 65 60 EU-15 Suomi (kansallinen) 55 50 80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 00 02 9.9.2002/SAK /TL Lähde: European Commission;

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. kesäkuuta 2008 (02.07) (OR. fr) 11253/08 FRONT 62 COMIX 533

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. kesäkuuta 2008 (02.07) (OR. fr) 11253/08 FRONT 62 COMIX 533 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. kesäkuuta 2008 (02.07) (OR. fr) 11253/08 FRONT 62 COMIX 533 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut: 25.

Lisätiedot

Tj Leif Fagernäs: Työehdot Suomessa ja kilpailijamaissa. EK-elinkeinopäivä Jyväskylä 15.9.2005

Tj Leif Fagernäs: Työehdot Suomessa ja kilpailijamaissa. EK-elinkeinopäivä Jyväskylä 15.9.2005 Tj Leif Fagernäs: Työehdot Suomessa ja kilpailijamaissa EK-elinkeinopäivä Jyväskylä 15.9.2005 Työvoimakustannukset EU-maissa 2005 Teollisuuden työntekijät Tanska Saksa Belgia Suomi Alankomaat Ruotsi Itävalta

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito

Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito Ulkomailla työskentelevän sairaanhoito Sanna Kuorikoski 31.8.2010 EU-lainsäädäntöä soveltavat valtiot EU-maat maat: Alankomaat (NL), Belgia (BE), Bulgaria (BG), Espanja (ES), Irlanti (IE), Italia (IT),

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE)

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) VISA 363 COAFR 254 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Euroopan unionin ja Seychellien tasavallan

Lisätiedot

EU-kansalaisiin verrattavia ovat ETA-maiden ja Sveitsin kansalaiset. ETA-maita ovat Islanti, Norja ja Liechtenstein.

EU-kansalaisiin verrattavia ovat ETA-maiden ja Sveitsin kansalaiset. ETA-maita ovat Islanti, Norja ja Liechtenstein. 1 EU-kansalaisen tulo Vantaalle SYKSY 2013 EU maita ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg,

Lisätiedot

Näin haet eläkettä ulkomailta

Näin haet eläkettä ulkomailta Kuva: istock OHJEITA YHTEYSTIEDOT Näin haet eläkettä ulkomailta ea k a h a Muist esi myös eläkke ailta! ulkom Eläketurvakeskus (ETK) on apunasi, kun haet eläkettä ulkomailta EU/ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaissa

Lisätiedot

Ulkomailta tulleiden sairaanhoito Suomessa. Elli Rönnholm Kelan terveysosasto / kv-sairaanhoitotiimi Kuntamarkkinat 12.9.2013

Ulkomailta tulleiden sairaanhoito Suomessa. Elli Rönnholm Kelan terveysosasto / kv-sairaanhoitotiimi Kuntamarkkinat 12.9.2013 Ulkomailta tulleiden sairaanhoito Suomessa Elli Rönnholm Kelan terveysosasto / kv-sairaanhoitotiimi Kuntamarkkinat 12.9.2013 Esityksen sisältö 1. Henkilön hoito-oikeuden peruste Suomessa 2. Hoitokustannusten

Lisätiedot

18.02.2015 Tina Sundqvist. 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

18.02.2015 Tina Sundqvist. 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 18.02.2015 Tina Sundqvist 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen

Lisätiedot

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Lainsäädäntöhanke Suomen asumiseen perustuvan sosiaaliturvan tarkoituksenmukaisesta kohdentumisesta rajat ylittävissä tilanteissa Julkaisija

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

Suomalaisen kilpailukyvyn analyysi missä ollaan muualla edellä? Leena Mörttinen/EK 6.6.2013

Suomalaisen kilpailukyvyn analyysi missä ollaan muualla edellä? Leena Mörttinen/EK 6.6.2013 Suomalaisen kilpailukyvyn analyysi missä ollaan muualla edellä? Leena Mörttinen/EK 6.6.2013 Suomi on pieni avotalous, joka tarvitsee dynaamisen kilpailukykyisen yrityssektorin ja terveet kotimarkkinat

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? Eija Alakangas, VTT EUBIONET III, koordinaattori http://www.eubionet.net Esityksen sisältö Bioenergian tavoitteet vuonna

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa.

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa. 1 2. JULKISEN SEKTORIN MENOT SUOMESSA JA ERÄISSÄ MUISSA MAISSA (NÄMÄ TIEDOT OVAT TUOMALAN UUDESTA JULKAISEMATTOMASTA KÄSIKIRJOITUKSESTA) EI SAA LEVITTÄÄ ULKOPUIOLELLE LUENTOJEN! Tässä luvussa tarkastelemme

Lisätiedot

Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela

Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet. Mobiili Antti Klemola, Kela Asumiseen perustuva vakuuttaminen - kriteerit ja haasteet Mobiili 20.6.2017 Antti Klemola, Kela Millä perusteella Suomeen muuttava kuuluu Kelan sosiaaliturvaan? Oikeus Kelan etuuksiin perustuu 1. Ensisijaisesti

Lisätiedot