Kuva 1. Uksjoen (Pajaojan) perattu yläosa Uksjärvelle päin ( )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuva 1. Uksjoen (Pajaojan) perattu yläosa Uksjärvelle päin ( )"

Transkriptio

1 1 1. Hankkeen tausta ja tavoitteet Uksjoen vesistöalue sijaitsee länsirannikolla pääosin Porin kaupungin alueella ja osittain Merikarvian kunnan alueella. Uksjoki, jota yläosaltaan myös Pajaojaksi ja Myllyojaksi kutsutaan on rajusti perattu maataloudellisten järjestelyjen yhteydessä ja tällöin on pääosin tuhottu kaloille ja ravuille sopivat lisääntymisja suojapaikat. Tämän yleissuunnitelman tarkoituksena on selvittää, että olisiko Uksjoella mahdollista parantaa kalojen ja rapujen lisääntymis- ja elinolosuhteita. Kalojen osalla päähuomio on kiinnitetty meritaimenen lisääntymis- ja kasvumahdollisuuksiin. Uksjärven osalta on käynnissä vedenpinnan nostosuunnittelu ja tässä yhteydessä on tarkasteltu voidaanko jokiosan ja järven kunnostusintressejä jotenkin yhdistää. Samoin on tarkasteltu Uksjoen maankuivatusolosuhteita ja arvioitu onko vireillä olevat kuivatushankkeet ristiriidassa joen mahdollisen kalataloudellisen kunnostuksen kanssa. Kuva 1. Uksjoen (Pajaojan) perattu yläosa Uksjärvelle päin ( )

2 2. Hydrologia Valuma-alue Uksjärven luusuan valuma-alue on 12,0 km 2 ja järvisyysprosentti on 9,9. Vastaavasti Uksjoen laskukohdassa mereen on valuma-alue on 32,0 km 2 ja järvisyysprosentti on 4,0.Seuraavassa taulukossa on Uksjoen valuma-alue jaettu 24 osavaluma-alueeseen. Tässä yhteydessä Uksjoella tarkoitetaan koko puroa Uksjärven ja meren välillä. Osavaluma-alueet 2, 3 ja 4 laskevat Prinsjärveen ja siitä edelleen Uksjokeen. Osavaluma-alue 2 laskee Prinsjärveen ainoastaan keväisin kun järveä täytetään. Muulloin se laskee suoraan osavalumaalueen 1 kautta Uksjokeen. Suurin osa osavaluma-alueista on melko pieniä suoraan Uksjokeen useampien ojien kautta laskevia lähivaluma-alueita. Valuma-aluekartta on esitetty karttaliitteessä 2 mittakaavassa 1: osavaluma-alueen nro osavaluma-alueen nimi osavaluma-alueen alaraja osavaluma-alueen pinta-ala ha 1 lähivaluma-alue Uksjoki 50 2 lähivaluma-alue Prinsjärvi/Uksjoki 90 3 lähivaluma-alue Prinsjärvi 23 4 lähivaluma-alue Prinsjärvi lähivaluma-alue Uksjoki 31 6 lähivaluma-alue Uksjoki 38 7 lähivaluma-alue Uksjoki 53 8 lähivaluma-alue Uksjoki 60 9 Vikahdelaksonoja Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki Uksjärven valuma-alue Uksjärven luusua lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki Maijalanojan valuma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki Maarijärvenojan valuma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki lähivaluma-alue Uksjoki 33 Prinsjärvi Uksjoki 9 (+228 tai +138) Yhteensä ha = 32,0 km 2 Taulukko 1. Uksjoen valuma-alue osavaluma-alueisiin jaettuna

3 2.2 Virtaamat 3 Uksjärven luusuasta ja Uksjoesta ei ole käytettävissä mitattuja virtaamatietoja. Valuma-alueen ominaisuuksien perusteella arvioituna virtaamien keski- ja ääriarvot eli HQ 1/20 = ylivirtaama keskimäärin kerran 20 vuodessa, MHQ = keskiylivirtaama, MQ = keskivirtaama, MNQ = keskialivirtaama, NQ = alivirtaama oat seuraavat: Uksjärven luusua Laskukohta mereen HQ 1/ l/s l/s MHQ 570 l/s l/s MQ 100 l/s 270 l/s MNQ 17 l/s 29 l/s NQ ~ 5 l/s ~7 l/s Taulukko 2. Uksjärven luusuan ja Uksjoen alaosan virtaamatiedot 2.3 Vedenkorkeudet Uksjärvelle (pinta-ala 110,9 ha = 1,109 km 2 ) on asennettu vedenkorkeusasteikko muutamia vuosia sitten ja sitä on havainnoitu epäsäännöllisesti. Seurantajakson korkein lukema on ollut 134 cm ja alin lukema on ollut 63 cm. Alin lukema lienee melko lähinnä alivedenkorkeutta, mutta ylivedenkorkeus on ollut varmasti selvästi suurempi kuin lyhyen havaintojakson ylin korkeus. Kuva 2. Uksjärven vedenkorkeusasteikko Asteikkolukema 90 cm.

4 4 3. Veden laatu Uksjoen yläosan (Pajaojan ja Myllyojan) veden laatu on käytännössä sama kuin Uksjärven pintaveden laatu Vikahdelaksonojan risteykseen asti (kts. valuma-aluekartta liite 2, osavaluma-alue nro 9). Seuraavissa taulukoissa on tarkasteltu Uksjärven vedenlaatua kesäaikana ( ) ja talvikautena ( ).Yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan Uksjärven veden laatu on viisiportaisessa asteikossa merkitty keskimmäiseen luokkaan eli tyydyttävä (luokat: erinomainen, hyvä, tyydyttävä, välttävä, heikko). muuttuja keskiarvo min. max. analyysien määrä Happi (mg/l) 8,6 7,2 9,9 14 Happi (kyll.%) Sameus (FNU) 4,7 2, Sähkönjohtavuus (ms/m) 13,7 11, Alkaliniteetti (mmol/l) 0,29 0,18 0,43 17 ph 7,1 6,7 7,5 18 Väriluku (Ptmg/l) 71, Kok.typpi ( g/l) Kok.fosfori ( g/l) 41, Taulukko 3. Uksjärven keskimääräinen vedenlaatu välisenä aikana vuosina Näytteenottosyvyys yksi metri. muuttuja keskiarvo min. max. analyysien määrä Happi (mg/l) 5,8 2,9 10,3 16 Happi (kyll.%) 40, Sameus (FNU) 3,0 1,2 7,6 13 Sähkönjohtavuus (ms/m) 14, ,7 15 Alkaliniteetti (mmol/l) 0,26 0,05 0,47 13 ph 6,3 5,8 7,1 15 Väriluku (Ptmg/l) Kok.typpi ( g/l) Kok.fosfori ( g/l) 21, Taulukko 4. Uksjärven keskimääräinen vedenlaatu välisenä aikana vuosina Näytteenottosyvyys yksi metri. Kiintoainepitoisuus (mg/l) oli analysoitu vain muutamista näytteistä. Kesänäytteiden keskiarvo oli 5,9 ja talvinäytteiden 2,2.

5 5 Analyysitulosten perusteella huolestuttavinta Uksjärven veden laadussa on erittäin alhaiset happipitoisuudet talvella. Syvimmät kohdat ovat hapettomia ja huonoimmillaan myös pintavesi on lähes hapetonta. Sameusarvon perusteella Uksjärven pintavesi on keskimäärin lievästi sameaa (1-5 FTU), mutta ajoittain myös sameaa. Veden happamuutta kuvaava ph -arvo vaihtelee kesäisin välillä 6,7 7,5 ja talvisin välillä 5,8 7,1. Kesäisin ph arvo on hyvin lähellä neutraalia (7,0), mutta talvisin ph arvot ovat ajoittain happaman puolella. Veden kykyä vastustaa happamoitumista mittaavan alkaliniteetti arvon perusteella Uksjärven pintaveden puskurikyky on pääosin hyvä (> 0,2 mmol/l). Väriluku kuvaa veden ruskeutta eli humusleimaa. Uksjärven valuma-alueella on runsaasti soita ja järveen laskee myös monta suodattamatonta pelto- ja metsäojaa, mistä johtuen vesi on humuspitoista ( mg/l). Veden ravinnepitoisuutta kuvaavan fosforipitoisuuden perusteella Uksjärven pintavesi luokitellaan reheväksi (20 50 μgp/l). Korkein fosforipitoisuus on ollut 68 μgp/l, jolloin vesi on erittäin rehevää. Fosforipitoisuuden ollessa yli 40 μgp/l ovat leväkukinnat todennäköisiä. Uksjoen pintaveden kokonaistyppipitoisuudet ovat myös hyvin korkeita. Uksjoesta ei ole otettu vesinäytteitä, joten joen keski- ja alaosan veden laatu ei ole tiedossa. Joka tapauksessa joen yläosassa veden laatu on riittävän hyvää vaelluskalojen lisääntymistä ja elinolosuhteita varten. Tällä hetkellä kalojen elinolosuhteet ovat voimakkaiden perkausten ja puutteellisten tai kokonaan puuttuvien suojakaistojen johdosta erittäin huonot. Mahdollisen kunnostuksen jälkeen myös happipitoisuus ei talvikauden aikana aiheuta ongelmia, koska kivetyssä virrassa ja koskipaikoissa ilmasta liukenee veteen huomattavasti happea. Kiintoainepitoisuus oli tutkittu vain muutamista näytteistä, mutta niiden mukaan Uksjärven pintavedessä on kiintoainetta hyvin vähän. Sisävesissä kiintoainepitoisuuden suositusarvo on EU:n kalavesidirektiivin mukaan alle 25 mg/l, jolloin kalastolle tai kalastukselle ei aiheudu haittaa.

6 6 Uksjoen veden laatu heikkenee huomattavasti mitä lähemmäksi merta mennään. Varsinkin kiintoainepitoisuudet ovat huomattavan korkeita. Suurin kuormitus jokivarresta tulee suurimmista osavaluma-alueista, jotka ovat Vikahdelaksonoja (nro 9), Maijalanoja (nro 18) ja Maarinoja (nro 20). Maastotarkastuksen yhteydessä kierrettiin käytännössä kaikki olennaiset kohdat sekä Uksjoen ympäristössä, että Uksjärvellä. Uksjärven lähtövirtaama oli tuolloin vajaat 200 l/s eli noin kaksinkertainen keskivirtaamaan nähden. Peltoalueet olivat pääosin jo kuivuneet ja pienistä ojista ei tullut enää juuri lainkaan virtaamia Uksjokeen. Seuraava kuva on otettu Uksjoen ja Vikahdelaksonojan risteyskohdasta. Korkeakosken silta Korkeakosken niska Uksjärvestä tuleva Uksjoki Vikahdelaksonoja Kuva 3. Uksjoen ja Vikahdelaksonojan risteyskohta Kuten kuvasta nähdään oli Vikahdelaksonojan vesi erittäin sameaa ja kiintoainepitoisuus oli korkea. Valuma-alueen kokoon (4,43 km 2 ) ja virtaamatilanteeseen nähden vesi oli yllättävän sameaa. Seuraava kuva on otettu Maijalanojan (valuma-alue noin 3,6 km 2 ) ja Uksjoen risteyskohdasta Maijalanojaan päin. Maijalanojan alaosan vedenkorkeus määräytyi Uksjoen vedenkorkeuden mukaan ja virtaama oli hyvin pieni.

7 7 tuoretta liettymää virtaussuunta Kuva 4. Maijalanojan alaosa Uksjoen risteyksestä ylävirtaan päin Uksjokivarressa on muutamia kohtia joihin kiintoaines kasaantuu ja näitä tarkastellaan myöhemmin kappaleessa 4.4 Jokivarren maankuivatus. Suurin osa kiintoaineksesta kuitenkin kulkeutuu mereen asti, jossa liete täyttää joen ja meren yhtymäkohdassa olevan pienen lahden tukkien kokonaan venereitin, valuen siitä edelleen Haminaholmanlahteen samentaen koko lahden. Usean paikallisen asukkaan ja mökkiläisen toimesta on lietettä poistettu useita kertoja pitkäpuomisella kaivukoneella. Kuva 5. Uksjoen ja meren yhtymäkohta rankkasateen jälkeen elokuussa 2005

8 8 4. Vesistön käyttö Uksjokea ja sen valuma-aluetta on voimakkaasti muokattu ihmisen toimesta 1950 luvulta lähtien tähän päivään saakka ilman suojaavia toimenpiteitä. Rajuilla perkauksilla on suurin osa koskista ja sahipaikoista muutettu kapeiksi, syviksi ja kivettömiksi ränneiksi, joiden vesisyvyys on olematon pienillä virtaamilla. Parhaiten joella tapahtuneet muutokset selviävät Juhani Tuomen kokoamasta yhteenvedosta, joka on tämän suunnitelman liitteenä nro 5. Siitä nähdään vedenkäytössä ja eliöstössä tapahtuneet muutokset eri vuosikymmeninä 1940 luvulta lähtien. Uksjoen vesistön alaosassa sijaitsevaa Prinsjärveä (pinta-ala ~9 ha) yritettiin kuivata vuonna 1952, mutta kuivaus ei onnistunut halutulla tavalla vaan järvestä muodostui erittäin lietteinen kosteikko luvun lopulla alueelle edellisellä vuosikymmenellä muuttaneet euroopanmajavat patosivat Prinsjärven alueen uudelleen järveksi luvun alussa Prinsjärvi muutettiin luonnonravintolammikoksi, joka täytetään keväällä ja syksyllä kalanpoikasten poistamisen yhteydessä tyhjennetään munkkipadon avulla lietteineen suoraan mereen noin 1,5 km:n päähän. 4.1 Kalasto ja kalastus Uksjoen kalastoon on ja 1950-luvuilla kuuluneet hauki, ahven, made, lahna ja särki ja 1970-luvuilla jokeen nousi vielä keväisin ja kesäisin haukia ja ahvenia luvulta lähtien jokeen on satunnaisesti noussut joitakin haukia. Kalastus on ollut aikoinaan pienimuotoista kotitarvekalastusta. Nykyisin ei ole kaloja eikä siten myöskään kalastusta Rapu Uksjoki ja Uksjärvi ovat aikoinaan olleet kuuluisia erittäin hyvinä jokiravun tuotantoalueina. Ravunpyynti olikin syksyisin huomattava sivutulonlähde paikallisille asukkaille. Rapurutto tuhosi rapukannan ja vuonna 1961 ei Uksjoesta enää saatu rapuja. Uksjärven rapukannan rutto tuhosi muutaman vuoden myöhemmin.

9 9 4.3 Vesistön muu käyttö Uksjoen Korkeakoskessa on aikoinaan sijainnut mylly ja pärehöylä. Joen yläosassa on myös sijainnut mylly. Nykyisin näistä ei ole enää mitään rakenteita jäljellä. Uksjokivarressa on vakituisen asutuksen lisäksi loma-asuntoja. Näiden virkistyskäytölle Uksjoella on merkitystä. Mitään vesiliikennettä Uksjoella ei ole. 4.4 Jokivarren maankuivatus Uksjokivarressa on tehty lukuisia perkaushankkeita 1930-luvulta lähtien. Perkaushankkeiden sijainti näkyy tämän suunnitelman liitteenä nro 3 olevasta kartasta (1:20 000). Maarijärvenojasta on laadittu ensimmäinen perkaussuunnitelma jo vuonna 1913 (lääninagronomi Rae). Uksjokea siihen laskevia sivuhaaroja koskeva laajempi suunnitelma on laadittu vuonna 1934 (Selim Setälä, tnro 1495Tu1). Tämä suunnitelma jakaantui 10 ryhmään, joista 5 ryhmää toteutettiin vuonna 1938 ja 3 ryhmää vuonna Kahta alinta Pohjanlahdesta alkavaa ryhmää ei ollut tuolloin vielä toteutettu. Vuonna 1961 Uksjoesta laadittiin muutetulla nimellä (Prinsjärvenojan) perkaussuunnitelma (O. Immala, tnro 1694Ta1). Se sisälsi vuonna 1934 laaditun suunnitelman kaksi alinta ryhmää sekä lisäperkauksia jo aiemmin peratuille uomille. Ko. suunnitelmassa todetaan hankkeen tarkoituksesta seuraavaa: 'Hankkeen tarkoituksena on alentaa liian korkeita pohja- ja tulvaveden pintoja maanviljelyksen voimaperäistämiseksi. Edellisen jo toteutetun perkaussuunnitelman ilmeisenä tarkoituksena on ainakin osittain ollut niittykuivatus, joka matalan perkauksen ja maan painumisen johdosta on aiheuttanut, että hyvää viljelykelpoista maata on paljon täysin tuottamattomana ja tiloja autioituneina'. Tämän suunnitelman mukaiset perkaukset toteutettiin 1960-luvun alkupuolella. Parhaillaan on suunnitteilla puhdistusperkauksia Uksjoella, mutta mahdollisten perkausten sijainti ja laajuus eivät ole vielä tiedossa. Perkaussuunnitelmaa laatii Antti Suoja Maatalouspalvelu Suojasta, Ulvilasta.

10 10 Tätä yleissuunnitelmaa varten kierrettiin huhtikuun lopulla 2008 koko Uksjokivarsi ja pyrittiin selvittämään mahdollisten kalataloudellisten kunnostuskohteiden lisäksi maankuivatuksen kannalta ongelmallisimmat kohteet. Joen yläosassa on tilustiesiltojen kohdalla alimitoitettuja rumpuja, mutta niistä ei ole ilmeisesti aiheutunut merkittäviä haittoja viljelyksille. Tällä osalla uomassa on kaatoa runsaasti. Maankuivatuksen kannalta ongelmallisin kohta lienee Tukkikosken yläpuolinen hieman reilun kilometrin pituinen osuus, joka on merkitty karttaliitteessä nro 4 punaisilla pisteillä. Tällä osalla vesi oli silmämääräisesti lähes vaaterissa ja uomaan oli kertynyt huomattavasti lietettä. Kuvat 6 ja 7 on otettu tilustien sillanrummusta ja tilustien sillalta alavirtaan päin (kartalla tilalle Vuorela johtava tilustie). Joen vesitilanne oli vain kaksinkertainen keskivirtaamaan nähden, mutta oja oli lähes täynnä. rummun yläpinta virtaussuunta Kuva 6. Lähes täynnä oleva tilustien siltarumpu (tilalle Vuorela johtava tie)

11 11 virtaussuunta Kuva 7. Näkymä tilustien sillalta alavirtaan (tilalle Vuorela johtava tie) Vesi on lähes pellonpinnan tasossa. Kuvassa 8. on kuvattu Tukkikosken niska-aluetta. Tukkikosken niska/silta sijaitsee noin 700 metriä kuvan 6. tilustien sillalta alavirtaan päin. Kuten kuvasta 8 nähdään sijaitsee Tukkikosken niska-alue syvässä kanjonissa. Kaatoa tukkikoskessa on hyvin vähän. Tukkikosken siltaa ollaan uusimassa lähivuosina ja asiaan liittyen on Liisa Nummelin Satakunnan museolle todennut lausunnossaan Eero Tukkikoskelle mm. seuraavaa: 'Tukkikoskentie on vanha, erittäin kapea ja pienipiirteinen kylätie, joka sijoittuu kauniiseen kulttuurivaikutteiseen maisemaan. Metsäjaksot, pienet peltokuviot ja Tukkikosken pientilan kauniille rantatörmälle sijoittuva pihapiiri vuorottelevat tien varren maisemassa. Tie kulkee tilan pihamaan kautta. Vastaavat maaseudun pieneläjän elämäntavasta kertovat pienipiirteiset tiemaisemat alkavat olla varsinkin kaupunkien läheisyydessä harvinaisia. Satakunnasta Pirkanmaalle ulottuva laaja retkeilyreitistö REITTI kulkee Tukkikoskentien kautta.' 'Satakunnan museo katsoo, että Tukkikosken kylätietä tulee hoitaa entiseen tapaan ja säilyttää tien pienipiirteisyys ja luonteva sulautuminen maisemaan. Nykyinen huonokuntoinen silta tulee korvata tarkalleen nykyisen kaltaisella puusillalla avustuspäätöksen mukaisesti.

12 12 'Leventäminen ja varustaminen luiskatuilla sivuojilla sekä nykyisestä poikkeavan sillan rakentaminen tuhoaisi kauniin ja harvinaiseksi käyneen kylätien. Puutavaran kuljetukselle tarvittavat reitit tulee rakentaa muualle.' Tukkikosken huonokuntoinen puusilta Tukkikosken niska Kuva 8. Tukkikosken kanjonimainen niska-alue alavirtaan kuvattuna Tukkikosken yläpuolista uomaa on perattu noin 4 vuotta sitten, mutta kuten kuvasta 9. näkyy on uomaan kertynyt hurjasti lietettä jo muutaman vuoden aikana. Voidaankin sanoa, että ko. uoman osa on toiminut melko tehokkaasti laskeutusaltaana. Uomassa on jonkin verran kaatoa, mutta ilman pituus- ja poikkileikkauksia on vaikea arvioida kuinka paljon ko. liettyminen vaikeuttaa yläpuolisten peltoalueiden kuivatusta. Tukkikosken yläpuolisella reilun kilometrin pituisella osuudella ei ole mahdollista tehdä kalataloudellisia kunnostustoimenpiteitä. Sinänsä kalojen ja myös rapujen kannalta on hyvä asia, että uoma on perattu ylisyväksi, koska siellä on aina vettä myös alivirtaamakausina.

13 13 rajusti neljän vuoden aikana liettynyt uomanreuna virtaussuunta Kuva 9. Noin 4 vuotta sitten perattu Tukkikosken yläpuolinen uoma ( ) Edellä esitetyn alueen lisäksi voi Uksjoella olla muitakin kohtia, joissa on ongelmia maankuivatuksen kanssa. Nämä alueet selviävät perkaussuunnittelun yhteydessä. Uksjokeen laskevissa osavaluma-alueissa saattaa myös olla ongelmia maankuivatuksessa. Niitä ei kuitenkaan tarkasteltu tässä yhteydessä tarkemmin. Olennaisinta kuitenkin on, että jos näillä alueille tehdään maankuivatushankkeita, niin samalla tehtäisiin riittävän suuria laskeutusaltaita vähentämään kiintoaineen kulkeutumista pääuomaan ja siitä edelleen mereen. Uksjoen laskevilla ojilla ei ole kalataloudellista merkitystä. On myös hyvin epätodennäköistä, että niillä olisi tulevaisuudessakaan merkitystä rapujen kannalta. 5 Kalataloudelliset kunnostusmahdollisuudet Uksjoelta erottuu kuusi mahdollista kalataloudellista kunnostuskohdetta. Nämä kohteet on esitetty karttaliitteessä nro 4 (1:20 000) sinisellä viivoituksella.

14 Kohde 1 14 Kohde 1 käsittää joen yläosan Uksjärvestä noin 400 metriä alavirtaan päin Myllykosken alapuolen peltoalueille saakka. Uoma on kauttaaltaan metsien ympäröimä ja Myllykoskea lukuun ottamatta voimakkaasti perattu. Putouskorkeutta ko. välillä on yhteensä 6 7 metriä. Sivulla 1 on kuvassa 1 esitetty Uksjoen (Pajaojan) perattu yläosa Uksjärvelle päin. Kuvassa 10 on esitetty perattu sahimaista uomaa, jossa perkauskivikot ovat selvästi näkyvissä. perkauskivikoita virtaussuunta Kuva 10. Sahimaista voimakkaasti perattua uomaa Uksjoen yläosassa. Uksjoen yläosassa voidaan uomaa kivetä ja kevyesti kynnystää. Lisäksi paikoitellen voidaan uomaa leventää ja tehdä suojakuoppia kaloja varten. Alue soveltuu hyvin myös kutusorakoiden tekemiseen taimenia varten. Tästä yleissuunnitelmasta erillisenä on käynnistynyt Uksjärven ali- ja keskivedenkorkeuksien nostamissuunnitelma. Tavoitteena on nostaa alivedenkorkeutta cm, jolloin keskivedenkorkeuden muutos on suuruusluokkaa 20 cm. Ylivedenkorkeuksiin ei hankkeella ole vaikutusta. Vedenpinnan nosto on tarkoitus tehdä kiinteällä pohjapadolla eli tekokoskella. Tämä pienentäisi Uksjärven varastotilavuutta, millä olisi vaikutusta Uksjoen virtaamiin. Pohjapadon muodolla pystytään kuitenkin turvaamaan alivirtaamat Uksjoessa.

15 15 Kuvassa 11. on esitetty kohteen 1 alin osa eli Myllykoski. Tältä osin uoma on täysin perkaamaton ja sinällään jo erittäin hieno. Myös kasvillisuus on hyvin monipuolinen. Maastokatselmuksen yhteydessä nähtiin muun muassa näsiä ja humala. Kiveyksiä voitaisiin hieman muotoilla kalankulun helpottamiseksi. Samoin voitaisiin tehdä kiveysten väliin syvempiä poteroita. Kuva 11. Kivisen Myllykosken alaosa ( ) Kohde 1 on toteutettavissa siten, että siitä ei aiheudu kuivatushaittaa uomaa ympäröiville metsäalueille. Myllykosken alapuolisesta suvannosta alkaa noin 100 metriä pitkä tasainen peltoalueiden välissä oleva uoman osa. Tällä osalla ei ole kunnostusmahdollisuuksia. Kalojen ja rapujen kannalta olisi kuitenkin erittäin hyvä asia jos uoman reunaan annettaisiin kasvaa suojapusikkoa. Kohde 2 Kohde 2 alkaa noin 500 metriä järven luusuan alapuolelta. Perattu uoma kulkee osittain metsien ja osittain pienten peltolohkojen ympäröimänä. Putouskorkeutta on puolen kilometrin matkalla yhteensä nelisen metriä.

16 16 Kuva 12. on otettu kohteen 2 metsäosuudelta. Perattu sahimainen koski olisi helposti kivettävissä ja levitettävissä. Perkauskivikot on aivan uoman reunoilla. Kuva 12. Perattu hieno sahi vajaat 600 m järven luusuasta ( ) suojakaista pellon ja uoman välissä Kuva 13. Kohteen 2. peltoaluetta ( )

17 17 Kuvassa 13 uoma kulkee peltolohkojen välissä. Kuvassa näkyy hyvin toteutettu suojakaista pellon ja uoman välissä. Itse uomalle ei ole tarpeen tehdä mitään kunnostustoimenpiteitä peltoalueella. Alueen arvo kalojen ja rapujen kannalta paranisi jos uoman reunoille annettaisiin kasvaa suojapusikkoa. Kohteessa 2 on pari hieman alimitoitettua tilustiesiltojen betonirumpua, jotka voitaisiin kunnostuksen yhteydessä uusia hieman isompina ja asentaa jonkin verran syvemmälle. Kokonaisuudessaan kohde 2 olisi hieno kunnostuskohde ja työ pystyttäisiin tekemään niin, että siitä ei aiheutuisi kuivatushaittaa. Kohde 3 Kohde 3 alkaa noin 1,5 km järven luusuasta. Siinä on putouskorkeutta noin 600 metrin matkalla reilut pari metriä. Kohteen yläosan (esitetty liitteessä 4 pistekatkoviivalla) kunnostusmahdollisuuksia on vaikea arvioida ennen kuin on tehty tarpeelliset pituus- ja poikkileikkausmittaukset. Tämän suunnitelman kansilehdellä oleva kuva on otettu kohteen 3 metsäosuudelta ylävirtaan. Mainio kunnostuskohde, jossa rankasti perattu sahi saataisiin helposti kivettyä hienoksi sahiksi. Kohteen 3 alaosassa sijaitseva Marakoski olisi myös hieno kunnostuskohde. Kiveyksen lisäksi tällä osalla tulisi paikoin uoman reunaosia eroosiosuojata kiveämällä virtaussuunta Kuva 14. Marakosken alaosaa kävelysillalta ylävirtaan ( )

18 18 Kohde 4 Kohde 4 alkaa Korkeakosken sillan alta. Korkeakosken niska, silta ja Uksjoen ja Vikahdelaksonojan liittymiskohta on esitetty kuvassa 3 sivulla 6. Korkeakosken pituus on noin 400 metriä (varsinainen koski noin 200 m) ja putouskorkeutta on reilut pari metriä. Kosken yläosan kunnostusmahdollisuuksia saattaa rajoittaa yläpuolisten peltoalueiden kuivatustarpeet. Kuvassa 15. on esitetty paikallistien siltarumpu noin 60 metriä Korkeakosken sillalta ylävirtaan päin. Kuva 15. Uksjoen ylittävän paikallistien siltarumpu Korkeakosken yläpuolella ( ) Korkeakosken yläosan kalataloudellisten kunnostusmahdollisuuksien tarkempi arvioiminen edellyttää pituus- ja poikkileikkausmittauksia. Paikallistien siltarumpu on hieman alimitoitettu ja panttaa tulvavirtaamien aikana. Alustavan arvion mukaan rummun suurentamisella ja kosken niska-alueen muotoilulla voitaisiin parantaa kuivatustilannetta ja samalla kalojen ja ravun elinolosuhteita.

19 19 Kuva 16 on otettu Korkeakosken ylittävältä mökkitieltä ylävirtaan päin. Ko. kohdassa on aikoinaan ollut lampi ja siihen saisi melko helposti kaivamalla rakennettua lampareen. Kuva 16. Korkeakosken vähäkaatoinen virtapaikka mökkitien sillalta ylävirtaan ( ) Kuva 17 on otettu em. mökkitien sillalta alavirtaan päin. Koskea olisi helppo kivetä ja kynnystää. Samoin voitaisiin entinen kalalampi yhdistää koskeen. entinen kalalampi Kuva 17. Korkeakoski mökkitien sillalta alavirtaan päin ( )

20 20 Kalataloudellisia kunnostustoimenpiteitä voitaisiin Korkeakoskella jatkaa vielä kuvassa 17 näkyvästä, oikealle kaartavasta, mutkasta alaspäin parinsadan metrin matkalla. Kohde 5 Noin 300 metriä pitkä virtapaikka, jonka kunnostusmahdollisuuksien arvioiminen edellyttää pituus- ja poikkileikkausmittauksia. Kohde 6 Alin kohteista on tosi rajusti perattu Viitalankoski (Prinssikoski). Sen alaosassa on noin 400 metrin matkalla putouskorkeutta noin 2,5 metriä. Koski on kivetön, tasasyvyinen ja varsinkin pienillä virtaamilla kelvoton kalojen ja rapujen elinalueeksi. Ilman mittauksia on vaikea määritellä, mistä kohti kalataloudelliset kunnostustoimenpiteet voitaisiin aloittaa aiheuttamatta haittaa yläpuolisten alueiden maankuivatukselle. Jos kalataloudellinen kunnostussuunnitelma tehdään, tulee pituusleikkaus tehdä Prinsjärveltä asti. Kuva 18. Rajusti perattu Viitalankoski kulkee syvässä kanjonissa ( )

21 21 Viitalankosken alaosaa pystyttäisiin kiveämään ja kynnystämään helposti aiheuttamatta haittaa maankuivatukselle. Muut mahdolliset kalataloudelliset kunnostustoimenpiteet selviävät maastomittausten aikana. Viitalankosken ympäristö on Euroopanmajavien valtakuntaa ja alueella on satoja kappaleita majavien kaatamia lehtipuita. Viitalankoskessa oli yksi majavapato, jossa oli putouskorkeutta noin puoli metriä. Kuva 19. Viitalankosken ympäristö on euroopanmajavien valtakuntaa ( ) Laskeutusaltaat Edellä esitettyjen kuuden mahdollisen kunnostuskohteen lisäksi on karttaliitteessä 4 esitetty neljä kappaletta mahdollisia laskeutusaltaiden paikkoja. Niiden tekeminen ei liity suoranaisesti kalataloudelliseen kunnostukseen, mutta niillä olisi positiivinen vaikutus myös kalojen ja ravun kannalta. Mahdollisia laskeutusaltaita on esitetty niiden osavaluma-alueiden kohdalle, joista maastotarkastuksen perusteella tulee suurin kiintoainekuormitus Uksjokeen. Prinsjärven eteläpuolelle on Uksjokeen esitetty suositeltava laskeutusaltaan paikka (kts. liite 4, vihreä alue). Laskeutusallas voisi olla jopa 200 metriä pitkä ja sen leveys voisi vaihdella metrin välillä. Kuva 20 on otettu ko. koh-

22 dasta Uksjoen ylittävältä tilustien sillalta ylävirtaan päin ja kuva 21 on vastaavasti otettu samasta kohdasta alavirtaan päin. Jos ko. laskeutusallas rakennetaan, vähenee mereen asti menevä liete olennaisesti. 22 Kuva 20. Suositeltava laskeutusaltaan paikka Uksjoessa Prinsjärven eteläpuolella. Kuva otettu tilustien sillalta ylävirtaan( ). Kuva 21. Suositeltava laskeutusaltaan paikka Uksjoessa Prinsjärven eteläpuolella. Kuva otettu tilustien sillalta alavirtaan( ).

23 23 6. Mahdollisten kunnostusten vaikutukset maatalouden kuivatukseen Kappaleessa 5. esitetyistä mahdollisista kalataloudellisista kunnostuskohteista ovat kohteet 1 ja 2 sekä kohteiden 3, 4 ja 6 alaosat sellaisia, että niillä ei ole vaikutusta maatalouden kuivatukseen. Kohteiden 3, 4 ja 6 yläosista sekä kohteesta 5 tulee tehdä pituus- ja poikkileikkausmittaukset, jotta voidaan arvioida olisiko niiden kalataloudellisella kunnostuksella vaikutusta maankuivatukseen. Mahdollisten kalataloudellisten kunnostustoimenpiteiden vaikutusta kuivatukseen on vaikea arvioida ennen kuin on käytettävissä parhaillaan laadittava puhdistusperkaussuunnitelma. Jos kyseessä on puhdistusperkaus, eli pysytään vanhan perkaussuunnitelman mukaisissa rajoissa (tasausviiva ja luiskakaltevuudet), niin nämä toimenpiteet eivät vaikeuta mahdollisia kalataloudellisia kunnostustoimenpiteitä. 7. Mahdollisten kunnostusten muut vaikutukset Mikäli kalataloudellinen kunnostus toteutettaisiin kappaleessa 5 esitetyillä kohteilla, paranisi kalojen ja ravun elinolosuhteet Uksjoessa olennaisesti. Olosuhteet muuttuisivat todennäköisesti niin paljon, että Uksjoki soveltuisi myös meritaimen lisääntymis- ja kasvualueeksi. Uksjoella ei ole mitään vesiliikennettä, joten sille ei hankkeella olisi vaikutusta. Uksjoella ja sen valuma-alueella ei ole myöskään luonnonsuojelualueita eikä merkittäviä pohjavesialueita. Kunnostusten myötä Uksjoen virkistyskäyttöarvo paranisi olennaisesti. 8. Jatkotoimenpidesuositukset Käytettävissä olevan tiedon perusteella Uksjoelle kannattaisi laatia kalataloudellinen kunnostussuunnitelma. Mahdolliset kunnostuskohteet ovat kaikki sellaisia, että niistä tulee laatia pituusleikkaukset ja riittävä määrä poikkileikkauksia. Kohteiden 1 ja 4 niska-alueiden osalta kannattaisi myös laatia kartat esim. mittakaavaan 1:500. Seuraavassa on jaoteltu muutamiin asiaryhmiin jatkotoimenpiteissä huomattavat asiat.

24 Uksjärven vedenpinnan nostosuunnitelma 24 Parhaillaan käynnissä olevassa Uksjärven vedenpinnan nostosuunnittelussa on tavoitteena nostaa Uksjärven alivedenkorkeutta cm, jolloin keskivedenkorkeuden muutos olisi suuruusluokkaa 20 cm. Ylivedenkorkeuksiin ei hankkeella olisi vaikutusta. Uksjärven mahdollinen vedenpinnan nostaminen vähentäisi Uksjärven varastotilavuutta, millä olisi vaikutusta Uksjärven virtaamiin. Pohjapadon muotoilulla voidaan vaikuttaa virtaamiin. Lisäksi on mahdollista, että pohjapadon läpi johdetaan putki, jolla turvattaisiin pieni virtaama Uksjokeen kuivimpina aikoina kun vesi laskee alle määräävän kynnyskorkeuden. Kalojen ja rapujen kannalta olennaisinta on, että joessa on jatkuva pieni virtaama. Uksjoen puhdistusperkaussuunnitelma Parhaillaan laaditaan Uksjoelle puhdistusperkaussuunnitelmaa (Maatalouspalvelu Suoja). Mikäli ko. perkaussuunnitelmassa esitetään perkausta alle vanhan perkaussuunnitelman tasausviivan, niin hanke joudutaan todennäköisesti käsittelemään ojitustoimituksessa. Mahdollisissa perkauksissa on kalojen ja ravun kannalta olennaisinta, että ei synny sellaisia jokipätkiä, joissa vesisyvyys on olematon pienillä virtaamilla. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että määräävien kynnyskohtien yläpuolella tulisi uomassa olla vettä vähintään noin 20 cm myös alivirtaamien aikana. Laskeutusaltaiden rakentaminen Vesiensuojelullisena toimenpiteenä kannattaisi Uksjokeen laskeviin suurimpiin osavaluma-alueisiin rakentaa laskeutusaltaita. Näin vähennettäisiin olennaisesti Uksjokeen ja sitä kautta mereen joutuvan lietteen määrää. Itse Uksjoessa paras paikka ison laskeutusaltaan rakentamiselle on Prinsjärven eteläpuolella (kts. liite 4). Vedenlaadun parantaminen Uksjoen vedenlaadun parantaminen edellyttää voimakkaita toimenpiteitä, niin Uksjärven valuma-alueella, kuin myös suoraan Uksjokeen laskevilla osavaluma-alueilla. Erityistä huomiota tulee kiinnittää peltoalueiden suojakaistoihin.

25 25 Omistussuhteet Uksjoki on koko pituudeltaan yksityisten tilojen omistuksessa. Näin ollen on ennen päätöstä varsinaisen kunnostussuunnittelun aloittamista oltava yhteydessä ko. tilojen omistajiin ja selvitettävä heidän kantansa asiaan. Tampereella Tapio Meisalmi

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa.

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa. 26.6.2018 Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa Lahti, Nastola Lahden kaupunki Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami

Lisätiedot

Kolmen helmen joet hanke

Kolmen helmen joet hanke Hämeenkyrön kunta, Nokian kaupunki, Ylöjärven kaupunki Kolmen helmen joet hanke Virtavesi-inventointi ja kunnostussuunnitelma Rapujen istutuksen riskianalyysi 3.2.2017 Page 1 Rapujen istutuksen riskianalyysi

Lisätiedot

Panumaojan kunnostusraportti

Panumaojan kunnostusraportti Panumaojan kunnostusraportti 20-25.8.2018 12.10.2018 Toteuttajat: Kalatalousasiantuntija Heikki Tahkola, ProAgria Oulu/, puh. 040 747 7652, heikki.tahkola@proagria.fi Projektisuunnittelija Jarmo Tuukkanen,

Lisätiedot

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TAMMELAN KUNTA Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 659-P17905

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT OSA 2/4/18

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT OSA 2/4/18 1 KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2017 FRESHABIT 2016-2021 Tmi Terrapolar Kauhajoki 2017 OSA 2/4/18 2 SISÄLLYS 1. TAUSTAA... 3 2. KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella Vesistökunnostuspäivät 13.-14.6.2017, Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Valuma-alue 380 km 2 Pituus n. 40 km Laskee Suomenlahteen Haminassa

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

kunnostustarveselvitys

kunnostustarveselvitys Juvajoen, Haajanojan ja Lammaskoskenojan kalataloudellinen kunnostustarveselvitys Jussi Aaltonen 2013 Juvajoen, Haajanojan ja Lammaskoskenojan kalataloudellinen kunnostustarveselvitys Jussi Aaltonen 2013

Lisätiedot

MAASTOSELVITYS KOURAJOEN KALATALOUDEL- LISISTA KUNNOSTUSMAHDOLLISUUKSISTA

MAASTOSELVITYS KOURAJOEN KALATALOUDEL- LISISTA KUNNOSTUSMAHDOLLISUUKSISTA MAASTOSELVITYS KOURAJOEN KALATALOUDEL- LISISTA KUNNOSTUSMAHDOLLISUUKSISTA Mikko Känkänen 2011 1 JOHDANTO... 3 2 VESISTÖN KUVAUS... 3 3 KALASTO JA VIRKISTYSKÄYTTÖ... 3 4 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 5 TULOKSET...

Lisätiedot

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT OSA 2/4/17

KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT OSA 2/4/17 1 KARVIANJOEN POHJOISOSAN TAIMENPUROJEN KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA 2016 FRESHABIT 2016-2021 Tmi Terrapolar Kauhajoki 2016 OSA 2/4/17 2 SISÄLLYS 1. TAUSTAA... 3 2. KUNNOSTUSTEN TOTEUTUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi Yleissuunnitelma Sisällysluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... 3 1.1 Sijainti... 3 1.2 Maastotutkimukset... 4 1.3 Hankkeen tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO Esiselvitys 30309-P11912 16.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Esiselvitys 1 ( 12 ) SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Teija Kirkkala Henri Vaarala Elisa Mikkilä Vesistökunnostusverkosto Lappeenranta 7.-9.6.216 1 Pyhäjärven valuma-alue Järvi Pinta-ala 154 km 2 Keskisyvyys

Lisätiedot

Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus

Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus Yleisötilaisuus 12.9.2016 Toimenpiteet, yleinen Ympäristösi parhaat tekijät 2 Toimenpide ehdotukset Toimenpiteiden päämäärät: Uoman vedenjohtokyvyn

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO Padaslokl, Auttolnen Yleissuunnitelma Si sällvsluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... '...'..'...'...'.. '..3 1.1 Sijainti......3ja4

Lisätiedot

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus.

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus. EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU Varsinais-Suomen ELY-keskus. 14.2.2019 Perustiedot Eurajoen yläosasta Eurajoen yläosaksi kutsutaan jokiosuutta Eurakoskelta Kauttualle, osuuden pituus 14 km. Pituuskaltevuus

Lisätiedot

Hanhijoen kunnostusinventointi ja sähkökoekalastukset

Hanhijoen kunnostusinventointi ja sähkökoekalastukset Hanhijoen kunnostusinventointi ja sähkökoekalastukset 8.4.2014 Hotelli Ellivuori, Sastamala Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmän kokous Heikki Holsti Taustatietoja Hanhijoesta - Haaroistensuon

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Aarno Karels Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry Valtakunnalliset XXIV Kalastusaluepäivät 16.-18.2.2012 Haapajärven

Lisätiedot

Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta

Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta Jänijärven ja Heinijärven valuma-alueen kunnostustoimet ja toimien vaikutusten seuranta Loimijokiryhmä 27.3.2019 Forssa Jouko Elomaa, Esko Lepänkoski Sijainti Tammelan järviylängöllä Lähtötilanne Jänijärvi

Lisätiedot

Sähkökoekalastukset vuonna 2014. Kokemäenjoki Harjunpäänjoki Joutsijoki Kovelinoja Kissainoja Loimijoki

Sähkökoekalastukset vuonna 2014. Kokemäenjoki Harjunpäänjoki Joutsijoki Kovelinoja Kissainoja Loimijoki Sähkökoekalastukset vuonna 2014 Kokemäenjoki Harjunpäänjoki Joutsijoki Kovelinoja Kissainoja Loimijoki Kokemäenjoki Sähkökoekalastukset tehtiin elo-, syyskuun aikana Arantilankoskella kalastettiin lisäksi

Lisätiedot

Joen määritelmä. Joella tarkoitetaan virtaavan veden vesistöä. Joen valuma-alue on vähintään 100 km 2.

Joen määritelmä. Joella tarkoitetaan virtaavan veden vesistöä. Joen valuma-alue on vähintään 100 km 2. Joet ja kunnostus Joen määritelmä Joella tarkoitetaan virtaavan veden vesistöä. Joen valuma-alue on vähintään 100 km 2. Valuma-alueella tarkoitetaan aluetta, jolta vedet kerääntyvät samaan vesistöön. Jokiekosysteemin

Lisätiedot

KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012. Heikki Holsti 2012

KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012. Heikki Holsti 2012 KOURAJOEN-PALOJOEN JA SEN SUU- RIMMAN SIVU-UOMAN MURRONJOEN KALASTON SELVITTÄMINEN SÄHKÖKALASTUKSILLA VUONNA 2012 Heikki Holsti 2012 Kirjenumero 1079/12 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 1 2. TUTKIMUSALUE... 1 3.

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 13.12.2016 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin Helsingin yliopiston Lammin

Lisätiedot

Panumajärven ja -ojan kunnostushanke Panumajärvi ry

Panumajärven ja -ojan kunnostushanke Panumajärvi ry Panumajärven ja -ojan kunnostushanke Panumajärvi ry Aili Jussila Panumajärvi ry 5.4.2016 Kuvat Toivo Miettinen ja Aili Jussila Panumajärvi Pudasjärven neljänneksi suurin järvi Pinta-ala 527 ha Keskisyvyys

Lisätiedot

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (7) Hankkeen tavoitteena on vähentää Vatjusjärven valuma-alueitten metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta

Lisätiedot

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely JOKIohjelman raportti Ojavesiseuranta vuonna 218 1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely Ojavesiseuranta aloitettiin JOKIohjelman toiminta-alueella 17.4.218 ja viimeinen näytteenottopäivä oli 5.11.218.

Lisätiedot

Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle

Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle Tervetuloa retkelle! Kunnostettujen purojen ja rumpujen valtakuntaan Iijoen vesistöalueelle Pirkko-Liisa Luhta p.+358400 293023 pirkko-liisa.luhta@metsa.fi Eero Moilanen p.+35840 5314969 eero.t.moilanen@metsa.fi

Lisätiedot

Laskuojien katselmointi

Laskuojien katselmointi Laskuojien katselmointi 1.9.2018 Vuosikokouksessa 11.8.2018 sovittiin, että hallitus käy tarkistamassa Ojajärveen laskevien ojien kunnon/tilanteen. Koko hallitus (Antti Rusi, Jukka Rauhala, Arto Arola,

Lisätiedot

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma 28.9.2015 Insinööritoimisto Pekka Leiviskä www.leiviska.fi 2 Sisällysluettelo 1 ASETETTU TAVOITE... 3 2 KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA AINEISTO...

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6. 1(2) 30.6.2015 LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.2015 1 Yleistä Littoistenjärven pohjoispuolella

Lisätiedot

Kalastusalue virtavesikunnostajana. Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013

Kalastusalue virtavesikunnostajana. Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013 Kalastusalue virtavesikunnostajana Tomi Ranta Toiminnanjohtaja Hämeen kalatalouskeskus Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013 Taustaa kunnostushankkeille Virtavesikartoitukset o Tarkoituksena selvittää

Lisätiedot

Miten happamat sulfaattimaat näkyvät Sirppujoen veden laadussa

Miten happamat sulfaattimaat näkyvät Sirppujoen veden laadussa Miten happamat sulfaattimaat näkyvät Sirppujoen veden laadussa Juha-Pekka Triipponen & Sanna Kipinä-Salokannel, Varsinais-Suomen ELY-keskus Happamat sulfaattimaat maa- ja metsätaloudessa Laitila 12.4.2019

Lisätiedot

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Beat 1 Rostad, Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot

Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n

Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n toimitusjohtaja ja limnologi Pena Saukkonen Ympäristön,

Lisätiedot

Uksjoen kalataloudellinen yleiskatsaus ja kunnostussuunnitelmat valituille kohteille

Uksjoen kalataloudellinen yleiskatsaus ja kunnostussuunnitelmat valituille kohteille 1 Uksjoen kalataloudellinen yleiskatsaus ja kunnostussuunnitelmat valituille kohteille Tmi Terrapolar Teemu Tuovinen Kauhajoki 2016 2 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 2. UKSJOEN VALUMA-ALUEESTA 3. YLEISKATSAUKSEN TULOKSIA

Lisätiedot

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 10.10.2014 Viite 1510007427 RUUKINKOSKEN POHJAPADON VAIKUTUS MANKI- LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

Pekan- Ja Myllyojan kalataloudellinen kunnostussuunnitelma

Pekan- Ja Myllyojan kalataloudellinen kunnostussuunnitelma Kalatieto J. Rinne Pekan- Ja Myllyojan kalataloudellinen kunnostussuunnitelma Purojen umpeenkasvua Jukka Rinne 2010 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kunnostusmenetelmä ja kunnostuskohde... 1 3 Kustannusarvio

Lisätiedot

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Paimionjokiseminaari 13.11.2014, Härkälän kartano, Somero : Janne Tolonen, Valonia Esityksen sisältö Puroympäristöjen kunnostaminen 1. Valonian

Lisätiedot

MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT

MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT MÄTÄJOEN TALIN ALUEEN TALKOOKUNNOSTUKSET JA TAIMENTEN KUTUHAVAINNOT Helsingin perhokalastajat ry on vuodesta 2009 alkaen kunnostanut Mätäjokea Pitäjänmäen Talissa. Tavoitteena on palauttaa äärimmäisen

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

Pohjapatojen suunnittelussa huomioitavaa. Varsinais-Suomen ELY- Keskus, Veijo Heikkilä

Pohjapatojen suunnittelussa huomioitavaa. Varsinais-Suomen ELY- Keskus, Veijo Heikkilä Pohjapatojen suunnittelussa huomioitavaa Varsinais-Suomen ELY- Keskus, Veijo Heikkilä 25.11.2013 Vesiasetus 11 Työkohteista sekä rakennelmista ja laitteista laadittavat piirustukset Alueesta, jolle vesitaloushankkeen

Lisätiedot

VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU

VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU 19.7.216 Ympäristönsuojelu, Vihti VANJOEN JA SEN SIVU-UOMIEN MAIJANOJAN JA ORHINOJAN VEDEN LAATU 7.7.216 Vihdin puolelta Vanjokeen laskevasta kahdesta sivu-uomasta Maijanojasta ja Orhinojasta otettiin

Lisätiedot

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 12.6.-14.6.2018 Oulu Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi Kuivasjärvi Sivupohja, Oulu + grafiikka

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

Patorakenteiden periaatekuvia

Patorakenteiden periaatekuvia Patorakenteiden periaatekuvia Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri Hepo-Oja, Jarkko Nurmi, Reijo Orava, MKJ Patorakenteet Munkin ja tulvauoman sijoittaminen

Lisätiedot

Asia: Mäntsälänjoen latvavesien kalataloudellinen kunnostaminen.

Asia: Mäntsälänjoen latvavesien kalataloudellinen kunnostaminen. 1/5 Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys r.y. Jokikatu 17, 06100 PORVOO Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Ågatan 17, 06100 BORGÅ Sampo Vainio 10.8.2004

Lisätiedot

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Veera-hankkeen loppuseminaari 2.11.216 Janne Suomela Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Esityksen sisältö Yleistä alueen joista Jokien

Lisätiedot

Saarijärven reitin sähkökoekalastukset Pentti Valkeajärvi, Veijo Honkanen ja Juha Piilola

Saarijärven reitin sähkökoekalastukset Pentti Valkeajärvi, Veijo Honkanen ja Juha Piilola Saarijärven reitin sähkökoekalastukset 2012 Pentti Valkeajärvi, Veijo Honkanen ja Juha Piilola Konneveden kalatutkimus ry 2012 Tutkimusalue ja menetelmät Sähkökoekalastukset tehtiin Saarijärven kalastusalueen

Lisätiedot

Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014. 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen

Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014. 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014 20.10.2014 Pyhäjärvi-instituutti Jussi Aaltonen Raumanjoen sähkökoekalastusraportti 2014 Teksti: Jussi Aaltonen Kuvat: Tero Forsman (ellei toisin mainita) Pyhäjärvi-instituutti

Lisätiedot

Kalataloudelliset kunnostustyöt Karvianjoen vesistöalueella. Leena Rannikko Varsinais-Suomen ELY-keskus Kalatalouspalvelut-ryhmä

Kalataloudelliset kunnostustyöt Karvianjoen vesistöalueella. Leena Rannikko Varsinais-Suomen ELY-keskus Kalatalouspalvelut-ryhmä Kalataloudelliset kunnostustyöt Karvianjoen vesistöalueella Leena Rannikko Varsinais-Suomen ELY-keskus Kalatalouspalvelut-ryhmä 1 Virtakutuiset vaelluskalalajit kärsineet elinympäristössä tapahtuneista

Lisätiedot

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Yleisötilaisuus 21.3.2013 Siilinjärven kunnantalo Taustaa Järvet on laskettu vuonna1909 Perustuu kuvernöörin päätökseen 30.11.1909

Lisätiedot

Purot ja ojitukset voidaanko yhteensovittaa?

Purot ja ojitukset voidaanko yhteensovittaa? Purot ja ojitukset voidaanko yhteensovittaa? Jukka Jormola Suomen ympäristökeskus SYKE PIENTEN JOKIUOMIEN JA PUROJEN KUNNOSTUSTAVOITTEET JA -MENETELMÄT Pori 17. 4. 2012 Sisältö Luonnonmukainen vesirakentamistapa

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

LIITE 5. KOSTEIKKOHTEIDEN KUVAUS. PERUSTETTAVAT KOSTEIKKOKOHTEET (kuvaus Paakkonen 2014)

LIITE 5. KOSTEIKKOHTEIDEN KUVAUS. PERUSTETTAVAT KOSTEIKKOKOHTEET (kuvaus Paakkonen 2014) LIITE 5. KOSTEIKKOHTEIDEN KUVAUS PERUSTETTAVAT KOSTEIKKOKOHTEET (kuvaus Paakkonen 2014) 3: Kurosenlahden rannalla alavaa peltoa, ympärillä kohteelle loivasti viettävää rinnepeltoa. Hyvin potentiaalia kosteikoksi,

Lisätiedot

Takajärven ja Alajärven tila ja hoidon ja kunnostuksen mahdollisuudet

Takajärven ja Alajärven tila ja hoidon ja kunnostuksen mahdollisuudet Takajärven ja Alajärven tila ja hoidon ja kunnostuksen mahdollisuudet Heli Jutila Ympäristöasiantuntija 7.4.2018 Alajärven ja Takajärven suojeluyhdistyksen vuosikokous Kannen kuvat Sami Haapanala / suojeluyhdistys

Lisätiedot

JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA

JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA Anssi Toivonen Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö 30.11.2010 Sisällysluettelo Johdanto... 1 Joutjoen kokonaisuus... 2 Kartta A, joen laskukohta Kiviharjun alue...

Lisätiedot

2 Maa- ja metsätalousministeriön toimivalta asiassa

2 Maa- ja metsätalousministeriön toimivalta asiassa PÄÄTÖS Päivämäärä 6.6.2012 Dnro 962/482/2012 Kauko Heikkilä kauko.heikkila@pp3.inet.fi Viite Sähköpostiviestinne 31.8.2011 Asia HALLINTOKANTELU PERUSKUIVATUSTUEN MYÖNTÄMINEN UKSJOEN PERKAUKSEEN 1 Kantelu

Lisätiedot

PIELISEN JUOKSUTUKSEN KEHITTÄMINEN

PIELISEN JUOKSUTUKSEN KEHITTÄMINEN 20.12.2010 PIELISENJUOKSUTUKSENKEHITTÄMINEN Yhteenvetovuosina2007 2010tehdyistäselvityksistä OyVesirakentajaPohjois-Karjalanelinkeino-,liikenne-jaympäristökeskus SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 2. Alueenkuvaus...

Lisätiedot

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007 PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 27 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 91/27 Anne Åkerberg SISÄLLYS sivu 1 Johdanto 1 2 Näytteenotto ja sääolot 1 3 Tulokset 2 3.1 Lämpötila

Lisätiedot

Vihijoen ja Myllyjoen koekalastukset 2016

Vihijoen ja Myllyjoen koekalastukset 2016 KESKI-SUOMEN KALATALOUSKESKUS RY T U T K I M U K S I A / t i e d o n a n t o j a 2 0 1 6 Vihijoen ja Myllyjoen koekalastukset 2016 Keski-Suomen kalatalouskeskus ry Matti Havumäki Jyväskylä 2016 Sisältö

Lisätiedot

Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen Asukastilaisuuden yhteenveto

Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen Asukastilaisuuden yhteenveto Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen Asukastilaisuuden yhteenveto 30.10.2018 klo 17.30 20.00 Toukolan koulu, Kiikoistentie 175. Pirkanmaan ELY-keskuksen hanke: Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen

Lisätiedot

Karjaanjoen vesistön ongelmia

Karjaanjoen vesistön ongelmia Kuinka tehdään lohikaloille sopivia elinympäristöjä kokemuksia Karjaanjoen vesistöstä Hur skapar man lämpliga livsmiljöer för laxfiskar erfarenheter från Karisåns vattendrag Mustionjoki helmeilee-tapahtuma

Lisätiedot

Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa.

Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Jokien kunnostus Sisällysluettelo Tiesitkö tämän joesta - Jokien tietopaketti

Lisätiedot

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Tämä kuvasarja erilaisista pientareista, suojakaistoista ja -vyöhykkeistä on koottu viljelijöiden toivomuksesta. Peltolohkoilla tarvittavista maataloustukien vaatimusten

Lisätiedot

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta Kunnostuskohteiden valinta ESIMERKKEJÄ KUNNOSTETUISTA VESIENSUOJELUTOIMENPITEISTÄ JA TOIMIVUUDESTA Henri Vaarala Suunnittelija Marjo Tarvainen Asiantuntija, FT VINKU loppuseminaari, 9.9.211 Valittiin inventointien

Lisätiedot

Kunnostetut Ingarskilanjoki ja Vantaanjoki

Kunnostetut Ingarskilanjoki ja Vantaanjoki Kunnostetut Ingarskilanjoki ja Vantaanjoki Meritaimen-seminaari, 4.2.2016, Ammattiopisto Livia, Parainen 1 Sisältö Ingarskilanjoki Vesistö numeroina Taustaa ja historiaa Elvytystyöhön yhteistyössä Tulokset

Lisätiedot

Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Jäälin ala-aste

Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Jäälin ala-aste Vesien tilan parantaminen Kiimingin lounaiskulmalla Jäälin ala-aste 22.5.2012 Eero Laine Birger Ylisaukko-oja Kaisa Savolainen Puheenjohtaja sihteeri tekn. kand. Esittelyn kulku:, pj. Eero Laine Miten

Lisätiedot

Vesistöt kuntoon yhteistyöllä -seminaari OHTO, Oulu 25.11. - 26.11.2014. Eero Hakala, ProAgria Keski-Pohjanmaa/ Kalatalouskeskus

Vesistöt kuntoon yhteistyöllä -seminaari OHTO, Oulu 25.11. - 26.11.2014. Eero Hakala, ProAgria Keski-Pohjanmaa/ Kalatalouskeskus Vesistöt kuntoon yhteistyöllä -seminaari OHTO, Oulu 25.11. - 26.11.2014 Eero Hakala, ProAgria Keski-Pohjanmaa/ Kalatalouskeskus 1 Sijaitsee Vetelissä, kuuluu Kruunupyynjoen vesistöön ja laskee n. 4,5 km

Lisätiedot

Kohde-ehdotusten esittely ja alueiden erityispiirteet: Rutumin alue

Kohde-ehdotusten esittely ja alueiden erityispiirteet: Rutumin alue Kohde-ehdotusten esittely ja alueiden erityispiirteet: Rutumin alue Rutumin alueella eniten korkeuseroja Lukuisia pohjapatoehdotuksia ja mahdollisuuksia luoda toimivia kokonaisuuksia Kaikkien varsinaisten

Lisätiedot

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet )

VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet ), Piilijoki suu (vuodet ), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet ) VEDEN LAADUN HAVAINNOT: Sääksjärvi syv va123 (vuodet 2000-2016), Piilijoki suu (vuodet 2007-2016), Kauv Kyttälä-Kauv mts (vuodet 2000-2013) Aika Syvyys Yläsyvyys Alasyvyys Näytesyvyys Alkaliniteetti mmol/l

Lisätiedot

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1(4) 16.12.2015 Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1 YLEISTÄ Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry tutki Paimion Karhunojan vedenlaatua vuonna 2015 jatkuvatoimisella MS5 Hydrolab vedenlaatumittarilla

Lisätiedot

Kontroll över surheten i Perho ås nedre del (PAHAprojektet) Juhani Hannila & Mats Willner PAHA-loppuseminaari Kokkola 30.10.2014

Kontroll över surheten i Perho ås nedre del (PAHAprojektet) Juhani Hannila & Mats Willner PAHA-loppuseminaari Kokkola 30.10.2014 Kontroll över surheten i Perho ås nedre del (PAHAprojektet) Juhani Hannila & Mats Willner PAHA-loppuseminaari Kokkola 30.10.2014 PAHA-hanke Perhonjoen alaosan happamuuden hallinta (PAHA- hanke) toteutetaan

Lisätiedot

Panumaojan kunnostussuunnitelma

Panumaojan kunnostussuunnitelma Panumaojan kunnostussuunnitelma 15.11.2017 15.11.2017 Toteuttajat: Kalatalousasiantuntija Heikki Tahkola, ProAgria Oulu/Oulun kalatalouskeskus, puh. 040 747 7652, heikki.tahkola@proagria.fi Projektisuunnittelija

Lisätiedot

Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon

Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset kalastoon Jukka Ruuhijärvi ja Tapio Sutela, RKTL Mikko Olin, HY ympäristötieteen laitos Maa- ja metsätalouden vesistövaikutukset seminaari Helsinki 9.5.2014

Lisätiedot

LEPPÄVEDEN KALASTUSALUE. Hohon- ja Pitkäjoen sähkökalastukset 2012-2014 Keski-Suomen kalatalouskeskus ry Matti Havumäki

LEPPÄVEDEN KALASTUSALUE. Hohon- ja Pitkäjoen sähkökalastukset 2012-2014 Keski-Suomen kalatalouskeskus ry Matti Havumäki LEPPÄVEDEN KALASTUSALUE Hohon- ja Pitkäjoen sähkökalastukset 2012-2014 Keski-Suomen kalatalouskeskus ry Matti Havumäki Jyväskylä 2014 Sisältö 1. JOHDANTO... 1 2. YLEISTÄ... 1 2. MENETELMÄT... 2 3. KOEKALASTUKSET...

Lisätiedot

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesiensuojelu metsätaloudessa 15.3.2013 15.3.2013 Ojituksesta ilmoittaminen Vesilain (587/2011) 5 luvun 6 Kirjallinen ilmoitus ELY-keskukselle Postiosoite:

Lisätiedot

53 Kalajoen vesistöalue

53 Kalajoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 125(196) 53 Kalajoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 247 km 2 Järvisyys 1,8 % Suojelu (koskiensuojelulaki 35/1987) nro 34, Siiponjoki nro 35, Hamari jokisuu Vesistönro

Lisätiedot

Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle

Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle 17.12.2015 Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen 100 200 m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle Hämeen ELY-keskus Ympäristötekniikan insinööritoimisto

Lisätiedot

Harri Aulaskari, Uusimaa Regional Environment Centre

Harri Aulaskari, Uusimaa Regional Environment Centre 1 Johdanto Suomessa lähes kaikkia puroja on perattu, oiottu tai muuten muutettu Kaupunkipurojen merkitys on kasvanut kaupunki- ja vihersuunnittelussa viime vuosien aikana 2 Esimerkkikohteet Longinoja,

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen

1) Tulvavahinkojen väheneminen LAPUANJOEN TULVATYÖPAJA III 14.4.214, TAUSTA-AINEISTO JA KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen ja erityiskohteiden suojaus penkereillä VE 3 Lapuan taajama 1/5 1/1 1/25 Muut alueet hyvä hyvä koht

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Vastaanottaja Utajärven kunta Asiakirjatyyppi Pintavesivaikutusten arviointi Päivämäärä 19.6.2018 Työnumero 1510017196 UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN

Lisätiedot

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA TOIMENPIDESELITYS 29.9.2014 Heli Kanerva-Lehto, Jussi Niemi, Heidi Nurminen 1 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Suunnittelualueen kuvaus Paskajärvi sijaitsee

Lisätiedot

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET Piennar valtaoja, vesistö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot/viljelytapa ja ympäristöehdot: Vesistöjen ja valtaojien varsilla oleville peltolohkoille on jätettävä

Lisätiedot

KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO

KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO Eriika Lundström, Anni Karhunen, Ilkka Myllyoja KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO 1. Yleistä Luontaiset kosteikot ovat vähentyneet tehostuneen kuivatuksen ja ojituksen kautta. Kosteikot edistävät

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

+90. F=1.6 km2 HQ=0.50 m3/s. v= 0.33 m/s HQ=0.33 m3/s t=0.91 m A=2.0 m2 +85. ljhs +80. ljhs ljhs. i=0.001. i=0.0005 lk=1:2. kaivu uuteen paikkaan

+90. F=1.6 km2 HQ=0.50 m3/s. v= 0.33 m/s HQ=0.33 m3/s t=0.91 m A=2.0 m2 +85. ljhs +80. ljhs ljhs. i=0.001. i=0.0005 lk=1:2. kaivu uuteen paikkaan Uoma 3 Rumpukoko 600 mm F=0.30 km2 HQ=0.12 m3/s v=0.37m/s t=0.32 m A=0.4 Rumpukoko 800 mm F=0.8 km2 HQ=0.24 m3/s v=0.33 m/s t=0.48 m/s 0.75 m2 1+25 yl tien runpu ei toim enpiteitä 3+25 silta vesijuoksu

Lisätiedot

KYYVEDEN KYSELY. Yhteenvetoraportti vastausmäärä 322 VESISTÖN KÄYTTÖ

KYYVEDEN KYSELY. Yhteenvetoraportti vastausmäärä 322 VESISTÖN KÄYTTÖ KYYVEDEN KYSELY Yhteenvetoraportti vastausmäärä 322 VESISTÖN KÄYTTÖ Mihin vesistön käyttäjäryhmään kuulutte? Voitte valita useita vaihtoehtoja. 1. Kyyveden rantaasukas (vakituinen asuminen) Kyyveden vapaaajan

Lisätiedot

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi Ehdotus Menkijärven kunnostuksen velvoitetarkkailuohjelmaksi Martti Mäkitalo Menkijärvi 9.2.2019 JOHDANTO Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 1.2.2016 Menkijärven jakokunnalle luvan Menkijärven

Lisätiedot

Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke. Ulla Eriksson

Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke. Ulla Eriksson Kauhavanjoen ja sen ympäristön kehittäminen ja kunnostaminen -esiselvityshanke Ulla Eriksson Hankkeen taustaa Hanke toteutetaan Kauhavan kaupungin toimesta Hanke rahoitetaan 70% Euroopan aluekehitysrahasto-ohjelmasta

Lisätiedot

Uksjoen sähkökoekalastukset vuonna 2015

Uksjoen sähkökoekalastukset vuonna 2015 Raportti Uksjoen sähkökoekalastukset vuonna 1 Kalatalouspalvelu Mäkelä Tmi Kimmo Puosi & Tapio Mäkelä SISÄLTÖ 1 Yleistä sähkökoekalastuksista 2 2 Menetelmät 2 3 Tulokset 3 3.1 Pajaoja 3 3.1.1 Koeala 3

Lisätiedot

Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa.

Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Opetusmateriaali on tuotettu osana vesistökunnostusverkoston toimintaa ja on vapaasti kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Purojen kunnostus Sisällysluettelo Puron määritelmä Miksi purot ovat tärkeitä?

Lisätiedot