Selkeä ja kaikille saavutettava Opintopolku

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selkeä ja kaikille saavutettava Opintopolku"

Transkriptio

1 Selkeä ja kaikille saavutettava Opintopolku Tietoa saavutettavan verkkopalvelun vaatimuksista ja ohjeita saavutettavan sisällön kirjoittamiseen. OPH - Oppijan palvelut

2 Sisällys Yleistä saavutettavuudesta Lainsäädäntöasiat Aikataulut, siirtymäajat Tekniset vaatimukset Selkeän kielen vaatimukset - ymmärrettävyys

3 Mitä on saavutettava verkkopalvelu? Verkkopalvelu suunnitellaan niin, että se on kaikille käytettävä Verkkopalvelussa on selkeät ja ymmärrettävät sisällöt Verkkopalvelu on teknisesti toimiva (WCAG 2.1)

4 Milloin verkkopalvelu on saavutettava? Verkkopalvelu on saavutettava kun mahdollisimman moni ihminen voi käyttää sitä mahdollisimman helposti kun sen käyttö on sujuvaa huolimatta erilaisista toimintarajoitteista, kuten - päättely-, muistamis-, oppimis- ja havaintokyvyn heikkous eli ns. kognitiiviset rajoitteet - kuuloon, näköön tai liikuntavammaan liittyvät rajoitteet (apuvälinekäyttäjät).

5 Miten verkkopalvelun saavutettavuutta voi tarkistaa? Saavutettavuuden varmistamiseksi kannattaa verkkopalvelua auditoida ja testata Auditointi tehdään saavutettavuusasiantuntijalla Testaus soveltuvilla käyttäjäryhmillä Koska yhä useampi käyttää verkkopalveluita mobiililaitteella, toimivuutta kannattaa testata myös pienellä näytöllä.

6 Miksi saavutettava verkkopalvelu? Saavutettavuus on normiviranomaistoimintaa Hyvä palvelu on tasapuolisesti kaikkien kansalaisten käytettävissä Kaikilla ihmisillä on oikeus käyttää verkkopalveluita Verkkopalvelu on ymmärrettävä, teknisesti virheetön ja helppokäyttöinen kaikille. Säädökset velvoittavat EU:n saavutettavuusdirektiivi Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta voimaan (306/2019) Lisäksi hallintolaki, yhdenvertaisuuslaki, kielilaki.

7 EU:n direktiivi ja Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta EU:n direktiivi on ollut voimassa 06/2018 alkaen Direktiivin säännöksiä toteutetaan teknisten verkkopalvelujen ohjeiden kautta (WCAG-Web Content Accessibility Guidelines) Direktiiviin perustuva kansallinen laki Laki velvoittaa julkista sektoria ja osin myös yksityistä sektoria huomioimaan saavutettavuutta verkkosivustojensa ja mobiilisovellustensa suunnittelussa, toteutuksessa ja päivittämisessä. Lisää tietoa:

8 Ketä direktiivi ja laki koskevat? valtion viranomaiset ja liikelaitokset, esimerkiksi ministeriöt ja virastot kunnalliset viranomaiset, mukaan lukien liikelaitokset ja koulut osa eduskunnan virastoista ja Tasavallan presidentin kanslia yliopistot ja ammattikorkeakoulut julkisyhteisöt, kuten SPR, ylioppilaskunnat, metsänhoitoyhdistykset itsenäiset julkisoikeudelliset laitokset, esimerkiksi Kela ortodoksinen kirkko ja ortodoksiset seurakunnat, ev.lut. kirkko noudattaa omaa lakia pankit ja vakuutusyhtiöt lakisääteisiä tehtäviä hoitavat yhtiöt (katsastuskonttorit, eläke- ja tapaturmavakuutusyhtiöt), joissa vahva sähköinen tunnistuspalvelu

9 Saavutettavuusseloste Jokaisesta verkkopalvelusta tehdään saavutettavuusseloste, joka julkaistaan sivustolla Saavutettavuusselosteessa kuvataan verkkopalvelun saavutettavuuden tila ja mahdolliset poikkeamat saavutettavuusvaatimuksista (ml. kohtuuton rasite). Lisäksi selosteessa kerrotaan, miten käyttäjä voi antaa saavutettavuuspalautetta. Lisää tietoa selosteesta ja kohtuuttomasta rasitteesta:

10 Neuvontaa, ohjausta ja valvontaa Etelä-Suomen AVI:in on perustettu oma yksikkö saavutettavuuden valvontaa, neuvontaa ja ohjausta varten AVI:n tehtäviä ovat lain vaatimusten yleinen neuvonta, ohjaus, valvonta ja raportointi EU:lle AVI verkossa: AVI Facebookissa: s-posti: Tulossa toukokuun lopulla uusi AVI-sivusto: jossa AVI ohjeistaa ja neuvoo.

11 Aikataulut ja siirtymäajat => verkkosivujen, jotka on otettu käyttöön tai sen jälkeen => kaikki verkkosivut, jotka on julkaistu ennen = esim. Opintopolku => kaikki mobiilisovellukset => ekstranetit ja intranetit, jotka on otettu käyttöön tai myöhemmin. Verkkosivuilla julkaistavat videot (viimeistään 14 vrk sen jälkeen, kun ne on julkaistu). Pdf- ja word-tiedostot siinä vaiheessa kun vaatimukset tulevat koskemaan koko sivustoa. Vanhoja julkaistuja tiedostoja ei tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi.

12 WCAG = verkkopalvelun saavutettavuusohjeet 4 pääryhmää: 78 vaatimuskriteeriä Havaittava Hallittava Ymmärrettävä Lujatekoinen Tiivistettyä tietoa WCAG:sta: Huom! Osa vaatimuksista on lähinnä koodajille ja kehittäjille

13 Selkeä ja ymmärrettävä sisältö kuuluu myös saavutettavuuteen muutama ohje Mieti, mikä on tekstisi tarkoitus ja mikä on pääasia. Mitä lukija tietää aiheesta ennestään ja mikä on hänelle uutta. Onko valitsemasi aihe lukijalle tärkeä ja olennainen? Tiivistä teksti: tärkein ensin, lisätieto lopuksi Kirjoita lyhyitä kappaleita ja lauseita (yksi asia/lause) Käytä listoja, niin rakenteesta tulee kevyempi ja helpommin hahmoteltava Käytä kuvaavia otsikoita, tiivistä sisältö otsikkoon Käytä otsikoita, väliotsikoita ja huomioi otsikkotasojen järjestys (H1, H2, H3 )

14 Selkeä ja ymmärrettävä sisältö kuuluu myös saavutettavuuteen muutama ohje Tee tekstistä mahdollisimman konkreettinen, selkeä ja looginen - Vältä ammattitermejä, vierasperäisiä sanoja, kieltomuotoja - Käytä aktiivimuotoa passiivin sijaan: verbi on aina parempi kuin substantiivi - Selitä vaikeat sanat, jos niitä ei voi välttää tekstissä. Varmista linkkien ymmärrettävyys => Kirjoita selkeä linkkiteksti, joka kuvaa linkin kohdetta (Ei Lue lisää tai Klikkaa tästä) Testaa tekstin ymmärrettävyys ennen julkaisua esim. opiskelijoilla.

15 Selkeä kieli vai selkokieli? Selkeä kieli tai yleiskieli on mahdollisimman ymmärrettävä mahdollisimman monelle Selkeästi kirjoitettu sisältö voi koostua osittain myös selkokielestä (tiivistelmiä selkokielellä) Jos kohderyhmä sen vaatii, sisältö kirjoitetaan kokonaan selkokieliseksi Selkokeskuksen arvion mukaan selkokieltä tarvitsee Suomessa runsaat puoli miljoonaa henkilöä tietyissä tilanteissa selkokielestä on hyötyä jopa 25 %:lle väestöstä Selkokielen tarve kasvaa ikääntyviä ihmisiä enemmän, maahanmuuttajien määrä kasvaa, erityisoppilaiden määrä kasvaa Selkokieli on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä - Selkokeskus -

16 Esimerkki selkokielestä Nykyinen: Opintopolku.fi -palvelu tarjoaa kansalaiselle helppokäyttöisiä, luotettavia ja turvallisia palveluita elinikäisen ja yksilöllisen oppimispolun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Uusi selkokielinen versio: Opintopolku tarjoaa tietoa, joiden avulla voit suunnitella omia opintoja ja opiskelua elämän eri vaiheissa. Sivuston tiedot ja palvelut ovat luotettavia ja turvallisia.

17 Esimerkki verkkotekstistä 1/3 Kuvaava pääotsikko + html-koodissa käytetty otsikkotasoa H1 (käytä otsikoita järjestyksessä: H2, H3 ): Lukiossa saat laajan yleissivistyksen Teksti osoitettu suoraan lukijalle (sinä-muodossa). Käytä listoja, jos asioita luetellaan. Voit perusopetuksen jälkeen hakea lukioon. Lukio-opintojen aikana saat laajan yleissivistyksen voit omaksua, yhdistää ja käyttää tietojasi ja taitojasi voit soveltaa oppimasi monipuolisesti eri oppiaineissa saat valmiuksia jatko-opintoihin, työelämään, yrittäjyyteen, yhteiskuntaan ja kansainvälisyyteen saat hyvät valmiudet opiskeluun korkeakoulussa.

18 Esimerkki verkkotekstistä 2/3 alaotsikko H2, pienempi kirjasin kuin pääotsikossa Vaikutat itse opintojesi sisältöön Lyhyet ja selkeät kappaleet ja lauseet. Mielellään puhuttelumuodossa, ei passiivia tms. epämääräisiä muotoja, jos on tiedossa kuka tekee ja mitä. Lukio-opiskelijana voit kurssivalinnoillasi vaikuttaa opintojesi sisältöön. Laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jonka avulla opintosi sujuvat ja voit helposti siirtyä jatko-opintoihin korkeakouluun. Lukiossa opiskelet viidestä kuuteen oppiaineen jaksoissa. Voit opiskella samoja oppiaineita useissa jaksoissa. Lukion oppimäärä sisältää yhteensä vähintään 75 oppiaineen kurssia. Lukion kurssit suoritetaan yleensä kolmessa vuodessa. Voit perustellusta syystä saada lisäaikaa lukion suorittamiseen. Lue lisää lukio-opinnoista osiossa Opinnot lukiossa. = Kuvaava linkkiteksti (ei Lue tästä tai Avaa yms.)

19 Esimerkki verkkotekstistä 3/3 Seuraava alaotsikko H3, pienempi kirjasin kuin edellisessä alaotsikossa Missä voin suorittaa lukion? Voit suorittaa lukiokoulutuksen päivälukioissa, kansanopistojen lukiolinjoilla tai verkko-opintoina etälukiossa. Kansainvälisen tai eurooppalaisen ylioppilastutkinnon voit suorittaa IB-lukioissa tai EBlukiossa. Kuvaava ja selkeä linkkiteksti! Lue lisää kansainvälisestä lukiokoulutuksesta Kuvia saa käyttää, mieluummin sisältöön liittyvä Kuvalle vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti, josta käy ilmi kuvan sisältö. Jos on kyse pelkästään koristekuvasta, joka ei liity tekstiin, niin alt-tekstiä ei tehdä (lukuohjelma vain hyppää sen yli, koske se ei huomioi sitä).

20 Word-, pdf- ja ppt-tiedostot saavutettaviksi Varmista, että verkkosivuilla julkaistavat word- tai pdf-tiedostot ovat saavutettavia. Malleja saavutettavista word- ja pdf-tiedostoista Opintopolun ohjeet-wikisivuilla: 942/saavutettava%20word-tiedosto.docx Malli saavutettavasta Powerpoint-tiedostosta: / /N%C3%A4in%20teet%20saavutettavan%20powerpointtiedoston.pdf

21 Lisätietoja saavutettavuudesta Tietolähteitä: Saavutettavasti.fi (Celia) hyvä ja helppotajuinen tietolähde WCAG (Webb Content Accessibility Guidelines, Verkkopalvelun saavutettavuusohjeet) Papunet (Kehitysvammaliitto) VM:n saavutettavuussivut AVI saavutettavuus Opintopolun saavutettavuusohjeet wikisivuilla Kielenhuoltoa: KOTUS Mistä on selkeät ja helppokäyttöiset digipalvelut tehty? Kielitoimiston ohjepankki

22 Kiitos! Opintopolku.fi verkkotoimitus

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Saavuta2018 22.11.2018 Sanna Juutinen VM @JuutinenSanna Saavutettavuus Tavoitteena yhdenvertaisuus digitaalisessa yhteiskunnassa Saavutettavuudella tarkoitetaan,

Lisätiedot

Muutama sana saavutettavuudesta Virpi Jylhä, Näkövammaisten liitto ry

Muutama sana saavutettavuudesta Virpi Jylhä, Näkövammaisten liitto ry Muutama sana saavutettavuudesta 22.10.2018 Virpi Jylhä, Näkövammaisten liitto ry Esteettömyys - saavutettavuus Esteettömyys Rakennettu ympäristö Laitteet Saavutettavuus Verkkosivut Käyttöliittymät Sovellukset

Lisätiedot

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Valmistelu Saavutettavuusdirektiivi voimaan 22.12.2016 Työryhmä asetettu

Lisätiedot

Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään?

Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään? Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään? Timo Övermark Kehitysvammaliitto Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sisältö Lainsäädännön vaatimusten taustaa Saavutettavuusvaatimukset Sivuston suunnittelu alusta asti

Lisätiedot

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus Koulutus tiedottajille ja verkkotoimittajille, HAUS 22.10.2018 Sanna Juutinen VM Saavutettavuus: Mitä ja miksi? 2 Direktiivin

Lisätiedot

Digi arkeen -neuvottelukunnan kokous: saavutettavuusdirektiivi ja siihen liittyvä kansallinen lainsäädäntö Kommenttipuheenvuoro, Sami Älli

Digi arkeen -neuvottelukunnan kokous: saavutettavuusdirektiivi ja siihen liittyvä kansallinen lainsäädäntö Kommenttipuheenvuoro, Sami Älli Digi arkeen -neuvottelukunnan kokous: saavutettavuusdirektiivi ja siihen liittyvä kansallinen lainsäädäntö Kommenttipuheenvuoro, Sami Älli Keskiviikko 7.2.2018 Sami Älli Kehitysvammaliitto ry Huolena palveluiden

Lisätiedot

Saavutettavuusseloste, saavutettavuuspalaute ja saavutettavuuden valvonta

Saavutettavuusseloste, saavutettavuuspalaute ja saavutettavuuden valvonta Saavutettavuusseloste, saavutettavuuspalaute ja saavutettavuuden valvonta Digitaalisten palvelujen saavutettavuus HAUS 22.10.2018 1 Mikä on saavutettavuusseloste? EU:n saavutettavuusdirektiivistä tuleva

Lisätiedot

Saavutettavuusdirektiivi ja sen kansallinen toimeenpano. Markus Rahkola, VM,

Saavutettavuusdirektiivi ja sen kansallinen toimeenpano. Markus Rahkola, VM, Saavutettavuusdirektiivi ja sen kansallinen toimeenpano Markus Rahkola, VM, 14.9.2017 Tavoite ihmisten yhdenvertaisuus digitaalisessa yhteiskunnassa Edistää kaikkien mahdollisuutta toimia täysivertaisesti

Lisätiedot

Iloa selkokielestä. Tiedon ja kielen saavutettavuus verkkopalveluissa ja muussa viestinnässä. Eliisa Uotila

Iloa selkokielestä. Tiedon ja kielen saavutettavuus verkkopalveluissa ja muussa viestinnässä. Eliisa Uotila Iloa selkokielestä Tiedon ja kielen saavutettavuus verkkopalveluissa ja muussa viestinnässä Eliisa Uotila eliisa.uotila@kvl.fi Selkokeskus 28.2.2019 Selkokieli Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on

Lisätiedot

Saavutettavuus ei ole vain kriteerien noudattamista

Saavutettavuus ei ole vain kriteerien noudattamista Saavutettavuus ei ole vain kriteerien noudattamista Timo Övermark Kehitysvammaliitto Järjestöjen digiverkosto 29.1.2019 Sisältö Mitä on saavutettavuus verkkopalveluissa? Mitä laki vaatii? Miten saavutettavia

Lisätiedot

Apua, saavutettavuusdirektiivi tulee!

Apua, saavutettavuusdirektiivi tulee! 27.4.2018 Apua, saavutettavuusdirektiivi tulee! Mitä se tarkoittaa valtionhallinnon viestijöille? Johanna Koskela Viestintä- ja saavutettavuusasiantuntija Celia Twitter:, Avoimen hallinnon verkostotapaaminen

Lisätiedot

Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel

Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel Saavutettavuus > Tapio Haanperä Saavutettavuusasiantuntija tel. 0505588666 www.papunet.net/saavutettavuus GOOD DESIGN ENABLES BAD DESIGN DISABLES WCAG 2.x - Verkkosisällön saavutettavuusohjeet World Wide

Lisätiedot

Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa

Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa 28.11.2018 Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa #webbtillgänglighet 1 Mitä on saavutettavuus? Saavutettavuus vai esteettömyys? Saavutettavuus alkaa

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

KUULOVAMMAISILLE TÄRKEÄT TEEMAT DIGITAALISTEN PALVELUJEN KÄYTÖSSÄ

KUULOVAMMAISILLE TÄRKEÄT TEEMAT DIGITAALISTEN PALVELUJEN KÄYTÖSSÄ KUULOVAMMAISILLE TÄRKEÄT TEEMAT DIGITAALISTEN PALVELUJEN KÄYTÖSSÄ Sami Virtanen erityisasiantuntija, MBA esteettömyys- ja saavutettavuus Kuuloliitto ry Digi arkeen keskustelutilaisuuus Helsinki 22.3.2018

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019?

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019? 5.2.2019 Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mikä on ajankohtaista 2019? Seminaari korkeakoulujen kirjastoille 30.1.2019 Kirsi Ylänne, saavutettavuusasiantuntija, Celia 1 Sisältö Käsitteistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa

Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa Digitaalisten palvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa #saavutettavuus #webbtillgänglighet @saavutettava 5.11.2018 1 Mitä on saavutettavuus? Saavutettavuus vai esteettömyys?

Lisätiedot

Ouka.fi aikamatka saavutettavuuteen

Ouka.fi aikamatka saavutettavuuteen Ouka.fi aikamatka saavutettavuuteen Saavutettavuuden kehitys Oulun kaupungin verkkosivustolla Verkkotiedottaja Martti Holma 23.11.2018 Ensimmäiset nettisivut 1994 Katso lisää ouka.fi-etusivuja vuosien

Lisätiedot

Verkkopalvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa

Verkkopalvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa Verkkopalvelujen saavutettavuus - yhdenvertaisuutta digitaalisessa yhteiskunnassa Digitalisaation suunnannäyttäjien kokoontumisajot 13.2.2019 Johanna Koskela & Viena Rainio @saavutettava #saavutettavuus

Lisätiedot

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Neuvotteleva virkamies Tomi Voutilainen Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Neuvotteleva virkamies Tomi Voutilainen Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Neuvotteleva virkamies Tomi Voutilainen Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Valmistelu Saavutettavuusdirektiivi voimaan 22.12.2016 Työryhmä asetettu

Lisätiedot

#saavuta2017 Puheenvuoroja, kognitiivinen saavutettavuus Torstai , klo

#saavuta2017 Puheenvuoroja, kognitiivinen saavutettavuus Torstai , klo #saavuta2017 Puheenvuoroja, kognitiivinen saavutettavuus Torstai 16.11.2017, klo 11.00-12.00 Sami Älli Kehitysvammaliitto ry Saavutettavuus Hyvä saavutettavuus kertoo erilaisten ihmisten tarpeiden huomioimisesta.

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen 0 Nopeaa silmäilyä: Pääotsikot, kuvat, kuvatekstit, väliotsikot, linkit, luettelot, korostukset. 0 Hitaampaa kuin paperilla olevan tekstin lukeminen 0 F-tyyppinen lukeminen Verkkolukeminen Verkkokirjoittaminen

Lisätiedot

Opintopolun esteettömyyshaasteet

Opintopolun esteettömyyshaasteet Opintopolun esteettömyyshaasteet Saavutettava tieto- ja viestintäympäristö suosituksen julkaisuseminaari 31.3.2014 Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Palvelun visio Kaikki tieto koulutuksesta kaiken

Lisätiedot

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mitä kirjastojen pitää tietää?

Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mitä kirjastojen pitää tietää? 17.12.2018 Saavutettavuus ja lainsäädäntö Mitä kirjastojen pitää tietää? Erikoiskirjastojen neuvoston vuosikokous Iiris-keskus, 12.12.2018 Kirsi Ylänne, saavutettavuusasiantuntija, Celia 1 Saavutettavuus

Lisätiedot

Lausunto Ymmärrettävyys lakiesitystekstissä: selkokieli olisi hyvä huomioida myös lakiesityksen valmistelussa.

Lausunto Ymmärrettävyys lakiesitystekstissä: selkokieli olisi hyvä huomioida myös lakiesityksen valmistelussa. Oulun kaupunki/konsernihallinto Lausunto 01.03.2018 Asia: VM003:00/2017 VM/155/03.01.00/2018 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta

Lisätiedot

Tapaaminen ESOK-verkoston ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Markus Rahkola ja Sanna Juutinen, VM,

Tapaaminen ESOK-verkoston ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Markus Rahkola ja Sanna Juutinen, VM, Tapaaminen ESOK-verkoston ja opiskelijajärjestöjen kanssa Markus Rahkola ja Sanna Juutinen, VM, 14.12.2017 Asialista 1. Mitä saavutettavuusdirektiivi ja kansallinen lainsäädäntö tarkoittavat korkeakoulujen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa?

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa? Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa? JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNTA (JUHTA) 1/2017 7.2.2017 Direktiivin sisältö: kohde, soveltamisala ja määritelmät

Lisätiedot

Webinaarin sisällöt

Webinaarin sisällöt 1 Webinaarin 14.6.2019 sisällöt Tiedonhallintalain ja digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain sääntelykohteet Tiedonhallintalain vaikutukset digitaalisiin palveluihin 2 Keskeinen sääntely Tiedonhallintalaki:

Lisätiedot

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi kansallisen lainsäädännön toimeenpanon tilanne

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi kansallisen lainsäädännön toimeenpanon tilanne Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi kansallisen lainsäädännön toimeenpanon tilanne Saavuta2017 Markus Rahkola, valtiovarainministeriö Saavutettavuusdirektiivi lyhyesti 2 Direktiivin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0340 (COD) 11407/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 19. heinäkuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Mitä on selkokieli ja kuka sitä tarvitsee? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto Kotus Leealaura Leskelä Selkokeskus

Mitä on selkokieli ja kuka sitä tarvitsee? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto Kotus Leealaura Leskelä Selkokeskus Mitä on selkokieli ja kuka sitä tarvitsee? Avoimen hallinnon virkamiesverkosto Kotus 18.5.2018 Leealaura Leskelä Selkokeskus Yli puoli miljoonaa ihmistä Selkokieltä tarvitsee Suomessa jopa 650 000 henkilöä

Lisätiedot

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET Selkokielen käyttö opetuksessa Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus Ihmisten viestinnän epätarkkuus johtaa usein virheellisiin tulkintoihin keskusteluissa!

Lisätiedot

Julkisen hallinnon teknologisen kehittämisen tulevaisuuden näkymiä

Julkisen hallinnon teknologisen kehittämisen tulevaisuuden näkymiä Julkisen hallinnon teknologisen kehittämisen tulevaisuuden näkymiä Digi arkeen -neuvottelukunta 14.11.2018 Anna-Maija Karjalainen, ICT-johtaja, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT -osasto Digitalisoinnin

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi Saavuta 2016! Markus Rahkola

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi Saavuta 2016! Markus Rahkola Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi Saavuta 2016! Markus Rahkola Sisältö Tausta Sisältö Kansallisen valmistelun tilanne ja jatkotoimenpiteet 2 Direktiivin tausta ja tavoitteet 3 Direktiivin

Lisätiedot

Opintopolku löydä, vertaa, hae! 22.3.2013. Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH

Opintopolku löydä, vertaa, hae! 22.3.2013. Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Opintopolku löydä, vertaa, hae! 22.3.2013 Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Löydettävyys Koulutustarjonnan hakutoiminnot monipuolistuvat: Vapaa sanahaku, Haku erilaisilla hakuehdoilla, karttahaku?,

Lisätiedot

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa?

Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa? Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuusdirektiivi mitä se tarkoittaa? Direktiiviteksti http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/fi/txt/?qid=1484219651707&uri=celex% 3A32016L2102 Direktiivin tausta

Lisätiedot

Toimivat sisällöt verkkosivuilla miten huomioida saavutettavuusdirektiivi?

Toimivat sisällöt verkkosivuilla miten huomioida saavutettavuusdirektiivi? Toimivat sisällöt verkkosivuilla miten huomioida saavutettavuusdirektiivi? HTM, erityisasiantuntija Ulla Tirronen, Hallintoakatemia 2.4.2019 klo 18-19.30 Tänään Saavutettavuusdirektiivi vaikuttaa osaltaan

Lisätiedot

Selkokieltä verkkopalveluihin, kiitos! Leealaura Leskelä Kehitysvammaliitto, Selkokeskus

Selkokieltä verkkopalveluihin, kiitos! Leealaura Leskelä Kehitysvammaliitto, Selkokeskus Selkokieltä verkkopalveluihin, kiitos! Leealaura Leskelä Kehitysvammaliitto, Selkokeskus 29.1.2019 Vaikka minä vanha ja viisas oon sekosin mä pykälien viidakkoon: perusosa, tukiosa, tukilisä, apulisä Kuka

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TEKSTITYKSESTÄ

AJANKOHTAISTA TEKSTITYKSESTÄ AJANKOHTAISTA TEKSTITYKSESTÄ Sami Virtanen erityisasiantuntija, MBA - esteettömyys ja saavutettavuus, Kuuloliitto ry Valli, digiverkosto 2.4.2019 ALUSTUKSEN RUNKO 1. Esittäytyminen 2. TV-tekstitys 3. TV-tekstityksen

Lisätiedot

Verkkosivujen saavutettavuusopas kunnille Terhi Tamminen esteettömyysasiantuntija, CEO Avaava Oy Kuntamarkkinat

Verkkosivujen saavutettavuusopas kunnille Terhi Tamminen esteettömyysasiantuntija, CEO Avaava Oy Kuntamarkkinat Verkkosivujen saavutettavuusopas kunnille 14.9.2017 Terhi Tamminen esteettömyysasiantuntija, CEO Avaava Oy Kuntamarkkinat AJANKOHTAISEMPAA kuin koskaan aikaisemmin! Kuntaliitto: Tony Hagerlund, verkkoviestintäpäällikkö

Lisätiedot

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne

1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne Selkoheuristiikat 1. Selkokielisen verkkopalvelun graafinen ja looginen rakenne 1.1 Onko informaation määrä sivua kohti riittävän pieni? 1.2 Onko sivupohja rakenteet ja toiminnot toteutettu niin, että

Lisätiedot

Saavutettavuuswebinaari

Saavutettavuuswebinaari Saavutettavuuswebinaari 8.11.2017 Mitä saavutettavuus käytännössä tarkoittaa? Virpi Jylhä, saavutettavuuden asiantuntija, Näkövammaisten liitto Sami Älli, saavutettavuusyksikön johtaja, Kehitysvammaliitto

Lisätiedot

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Copyright: Selkokeskus 2014 Onko tämä selkokieltä? Kuntayhtymän kotihoitokeskuksen hoitohenkilökunta tukee monella tavalla kotiaskareissa sekä antaa

Lisätiedot

Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin

Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin Ratkaisuja omissa organisaatioissa muutoksiin tieto-, neuvonta- ja ohjausjärjestelyihin ELO-tavoitteiden saavuttamiseksi Digitaaliset palvelut ja kopase.fi Etelä- Savossa lyhyt tilannekuva Marjaana Kivelä,

Lisätiedot

Verkkopalveluiden saavutettavuus

Verkkopalveluiden saavutettavuus Verkkopalveluiden saavutettavuus Puhuja: Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio, W3C Suomen toimisto Paikka: Helsinki, Tieteiden talo, 24.3.2011 Johdanto Verkkopalvelun saavutettavuus

Lisätiedot

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Suomen Kuntaliitto ry. Lausunto Asia: VM003:00/2017 VM/155/ /2018

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Suomen Kuntaliitto ry. Lausunto Asia: VM003:00/2017 VM/155/ /2018 Suomen Kuntaliitto ry Lausunto 28.02.2018 Asia: VM003:00/2017 VM/155/03.01.00/2018 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta sekä sähköisestä

Lisätiedot

Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa?

Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa? Mitä direktiivi käytännössä velvoittaa? Web Content Accessibility Guidelines - Verkkosisällön saavutettavuusohjeet Timo Övermark Tapio Haanperä http://papunet.net/saavutettavuus WCAG 2.1 - Verkkosisällön

Lisätiedot

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK.

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK. Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK 25.10.2012 Mikä toimii painettuna, toimii harvemmin verkossa Tekstin kirjoittamisen säännöt ja tyylilajit vaihtelevat eri medioissa. Verkkotekstin

Lisätiedot

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0: hyviä ohjeita monimuotoisen sisällön suunnitteluun ja arviointiin Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio, W3C Suomen toimisto Terveyden

Lisätiedot

Tiedon hallinnan ajankohtaispäivä 11.4 Ylitarkastaja, Tomi Kytölä

Tiedon hallinnan ajankohtaispäivä 11.4 Ylitarkastaja, Tomi Kytölä Tiedon hallinnan ajankohtaispäivä 11.4 Ylitarkastaja, Tomi Kytölä Uudistus voimaan 1.1.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle huhtikuussa 2017 Eduskuntakäsittely keväällä ja kesällä 2017 Työpajat asetusluonnoksista

Lisätiedot

Hyvää aamupäivää kaikille!

Hyvää aamupäivää kaikille! Hyvää aamupäivää kaikille! En ole Jani Enkä ole Elisa En ole edes saavutettavuusasiantuntija Edustan kunnat valtiovarainministeriön toimeenpanon työryhmässä 1 2 3 Kansalaisten yhdenvertaisuus tavoitteena,

Lisätiedot

TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman tekijän lupaa.

TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman tekijän lupaa. 5 PARASTA BLOGGAAJAN MUISTILISTAA #BLOGGAAJA #BLOGGAAMINEN #BLOGIAMMATTILAINEN TiiaKonttinen.fi Kaikki oikeudet pidätetään 2017 Tätä opasta ei saa jakaa, luovuttaa, myydä, kopioida tai julkaista ilman

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanopäätös

ANNEX LIITE. asiakirjaan. Komission täytäntöönpanopäätös EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6559 final ANNEX LIITE asiakirjaan Komission täytäntöönpanopäätös saavutettavuusselosteen mallista julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten

Lisätiedot

Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon

Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon Merja Saarela, Yliopettaja, tutkimuspäällikkö HAMK Poluttamo-hankkeen päätösseminaari 21.11.2018 Esityksen sisältö Avata sitä, kuinka informaation

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen!

Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen! SISÄLLÖNTUOTANNON OPAS Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen! Kuinka verkkokoulutus tehdään? Lanseeraus Aloitetaanpa

Lisätiedot

Digitaalisten palvelujen järjestäminen viranomaistoiminnassa. Tomi Voutilainen

Digitaalisten palvelujen järjestäminen viranomaistoiminnassa. Tomi Voutilainen Digitaalisten palvelujen järjestäminen viranomaistoiminnassa Tomi Voutilainen Sääntelykohteet viranomaisten digipalvelut Digitaalisten palvelujen suunnitteluvaatimukset: tietoturvallisuus, tietosuoja,

Lisätiedot

Selkokeskus 2014. Mitä on selkokieli?

Selkokeskus 2014. Mitä on selkokieli? Mitä on selkokieli? Copyright: Selkokeskus 2012 Selkokielen määritelmä Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

Lisätiedot

AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto

AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto Avoin webinaari 17.5.2019 Marko Borodavkin, Kirsi Talman ja Susanna Lepola www.ammattikorkeakouluun.fi Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 4.4.2017 JUHTA Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi ihmisten ja yritysten

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Koulutuskuvauksen perustehtävä On hyvä aloittaa kuvauksen perustehtävän määrittelystä: - Opintoihin

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 12.10.2018 L 256/103 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/1523, annettu 11 päivänä lokakuuta 2018, saavutettavuusselosteen mallista julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 23.3.2017 Digikuntakokeilun tukiryhmä Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Digitalisaatio ja julkinen hallinto strateginen

Lisätiedot

KOSKI - Opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet kootusti valtakunnalliseen palveluun /08/2018 Opetushallitus 2

KOSKI - Opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet kootusti valtakunnalliseen palveluun /08/2018 Opetushallitus 2 KOSKI 27.8.2018 KOSKI - Opintosuoritukset ja opiskeluoikeudet kootusti valtakunnalliseen palveluun 2018 27/08/2018 Opetushallitus 2 3 Tietosisällöt ylätasolla Opetuksen ja koulutuksen järjestäjillä on

Lisätiedot

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET Erja Vihervaara IOYn päivillä 9.11.2013 AIKUISLUKIORINTAMALLA TAPAHTUU Perusopetuksen ops-työ Oppivelvollisuusiän ylittäneiden maahanmuuttajien mahdollisuudet suorittaa peruskoulu

Lisätiedot

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH Opintopolku hakeutujan palvelut Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari 17.02.2012 Satu Meriluoto / OPH SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt palvelut OPH Oppijan

Lisätiedot

Selkokeskus 2014. Mitä on selkokieli?

Selkokeskus 2014. Mitä on selkokieli? Mitä on selkokieli? Copyright: Selkokeskus 2014 Selkokielen määritelmä Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

Miksi tarvitsemme verkkokirjoittamisen taitoa?

Miksi tarvitsemme verkkokirjoittamisen taitoa? Verkkokirjoittaminen Luento Miksi tarvitsemme verkkokirjoittamisen taitoa? Mitä on verkkokirjoittaminen? Ennen: internet-sivujen tekeminen Nyt: blogit, wikit, sähköpostit Sosiaalisen median aikakautena

Lisätiedot

Ajankohtaista lukiokoulutuksesta

Ajankohtaista lukiokoulutuksesta Ajankohtaista lukiokoulutuksesta Kuntamarkkinat 12. Kuntatalo 12.9.2018 Kyösti Värri Suomen Kuntaliitto Lukiokoulutuksessa tapahtumassa Lukion erityisen koulutustehtävän uudistus 1.8.2018 Menossa tuntijakokokeilu

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina ohjauksen kehittämisfoorumi

Lisätiedot

Kohti saavutettavaa Kelaa. Raila Äijö

Kohti saavutettavaa Kelaa. Raila Äijö Kohti saavutettavaa Kelaa Raila Äijö 5.11.2018 Sisältö Saavutettavuustyön lähtökohdat Saavutettavuustyö Kelassa Tunnistettuja haasteita 2 Saavutettavuustyön lähtökohdat Kelassa Käyttäisin mielelläni ensisijaisesti

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen 14.2.2013 elina.melkko@etnoteam.fi Sisältö! Yleistä käyttöohjeiden laatimisesta Hyvä käyttöohje Käyttöohjeen kieli! Virkailijan käyttöliittymän ohjeiden

Lisätiedot

2. Kommentit lakiehdotuksen pykäliin ja yksityiskohtaisiin perusteluihin

2. Kommentit lakiehdotuksen pykäliin ja yksityiskohtaisiin perusteluihin Lausunto 23.02.2018 43/00/2018 Asia: VM003:00/2017 VM/155/03.01.00/2018 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta sekä sähköisestä

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Opintopolku avoin korkeakoulutus

Opintopolku avoin korkeakoulutus Opintopolku avoin korkeakoulutus Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Ensimmäinen versio kehittyy 2.9. julkaistu versio on niukin mahdollinen Sisältää ammatillisen koulutuksen yhteishaun kannalta välttämättömän

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä

Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä Esitys Liikuntatiedon saavutettavuutta edistävä työryhmä 29.1.2013 Leena Kononen SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto Oppijan polku - kohti eoppijaa Mika Tammilehto Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa määritellään julkisen hallinnon asiakaspalvelujen visio ja tavoitetila vuoteen 2020 Asiakaspalvelun

Lisätiedot

Selkokeskus 2012. Mitä on selkokieli?

Selkokeskus 2012. Mitä on selkokieli? Mitä on selkokieli? Copyright: Selkokeskus 2012 Selkokielen määritelmä Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

Lisätiedot

Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot. verkkoviestintäpäällikkö Virpi Kankaanpää sosiaali- ja terveysministeriö 17.5.

Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot. verkkoviestintäpäällikkö Virpi Kankaanpää sosiaali- ja terveysministeriö 17.5. Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot verkkoviestintäpäällikkö sosiaali ja terveysministeriö 17.5.2017 1 17.5.2017 Digitaaliset sotepalvelut maakuntien verkkosivuilla STM on käynnistämässä projektia

Lisätiedot

Ajankohtaiset kuulumiset saavutettavuusdirektiivin toimeenpanosta (WADEX)

Ajankohtaiset kuulumiset saavutettavuusdirektiivin toimeenpanosta (WADEX) Ajankohtaiset kuulumiset saavutettavuusdirektiivin toimeenpanosta (WADEX) Jani Ruuskanen, Väestörekisterikeskus @jani_ruuskanen WADEX? Web Accesibility Directive EXpert group Asiantuntijaryhmä joka vastaa

Lisätiedot

Katse tuleviin uudistuksiin

Katse tuleviin uudistuksiin Katse tuleviin uudistuksiin Terapiajärjestöjen ja -liittojen tapaaminen 20.11.2018 Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely

Lisätiedot

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 18.-19.4.2013 Projektipäällikkö Ritva Sammalkivi, OKM SADe -ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelu

Lisätiedot

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Suomen Punainen Risti. Lausunto Asia: VM003:00/2017 VM/155/ /2018

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Suomen Punainen Risti. Lausunto Asia: VM003:00/2017 VM/155/ /2018 Suomen Punainen Risti Lausunto 01.03.2018 Asia: VM003:00/2017 VM/155/03.01.00/2018 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta sekä sähköisestä

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Julkisen alan tiedottajat ry Viestintäpäivät, Oulu Ulla Tiililä Kotimaisten kielten keskus 28.3.2014 Kotimaisten kielten keskus Avoin hallinto

Lisätiedot

Verkkopalvelun esteettömyys Case: Opintopolku.fi -palvelu. Laurea Kerava, Taina Martikainen YAMK 2011, Käyttäjäkeskeinen suunnittelu

Verkkopalvelun esteettömyys Case: Opintopolku.fi -palvelu. Laurea Kerava, Taina Martikainen YAMK 2011, Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Verkkopalvelun esteettömyys Case: Opintopolku.fi -palvelu Laurea Kerava, 25.10.2013 Taina Martikainen YAMK 2011, Käyttäjäkeskeinen suunnittelu Esityksen kulku Opinnäyteen tausta SADe hanke ja hallitusohjelma

Lisätiedot

Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen järjestäminen alueilla

Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen järjestäminen alueilla Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen järjestäminen alueilla Luku-ja kirjoitustaidon koulutus siirtyi vuoden 2018 alusta Työ- ja elinkeinoministeriöstä Opetus-ja kulttuuriministeriöön TE-toimisto vastaa edelleen

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Kaveripiiri.fi - Selkokielen käyttäjien tapaamispaikka internetissä

Kaveripiiri.fi - Selkokielen käyttäjien tapaamispaikka internetissä Kaveripiiri.fi - Selkokielen käyttäjien tapaamispaikka internetissä Sillalla 2.2.2012 Niina Sillanpää Timo Övermark Kehitysvammaliitto Kaveripiiri helppokäyttöinen yhteisöpalvelu Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN

MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN MAANMITTAUSLAITOS.FI JA SAAVUTETTAVUUS EMILIA HANNULA & KIRSI MÄKINEN MAANMITTAUSLAITOS Maa- ja metsätalousministeriön alainen virasto Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen tietoja,

Lisätiedot