Kaupan palkkaluokittelu käyttöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008"

Transkriptio

1 Kaupan palkkaluokittelu käyttöön Johdanto Nykyiset Kaupan työehtosopimuksen palkkamääräykset koskevat perinteisiä kaupan ammatteja. Alan yrityksissä työskentelee kuitenkin nk. vieraitten alojen työntekijöitä (kokkeja, vahtimestareita, laborantteja jne.). Heille ei ole työehtosopimuksessa palkkamääräyksiä. Osana palkkausjärjestelmän kehittämistä ja toimialaperiaatteen vahvistamista liitot ovat sopineet voimaan tulevasta uudesta Kaupan palkkaluokittelusta, jonka avulla myös nk. vieraitten alojen työntekijöille voidaan määritellä palkkaryhmä. 2. Kaupan palkkaluokittelu ja palkkaryhmät 3. Toimenpiteet yrityksissä Työtehtävien vaativuuteen perustuvan uuden palkkaluokittelun palkkaryhmät ovat alkaen: A, B1, B2, C1, C2 ja D. Uudet palkkaryhmät korvaavat asti voimassa olevat palkkatasot (1-6). Työntekijät, jotka on sijoitettu työehtosopimuksen nykyisiin tasoihin (1-6) sijoitetaan suoraan uuden luokittelun vastaaviin ryhmiin A D. Nk. vieraitten alojen työntekijöiden osalta on suoritettava tehtävän vaativuuden perusteella palkkaluokittelu. Korostamme, että suurimmassa osassa jäsenyrityksiä uuden palkkaluokittelun käyttöönotto ei aiheuta merkittäviä toimenpiteitä Tes-nimikkeisiin perustuvat työtehtävät Valtaosa Kaupan työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvista työntekijöistä kuuluu jo nyt tes-nimikkeen perusteella asti voimassa oleviin palkkatasoihin 1 6. Tes-nimikkeitä ovat: Myyjät (I ja II) Varastotyöntekijät Konttorityöntekijät (A-E) Siivoojat

2 Huolto- ja liikenneasematyöntekijät (I ja II) Huoltoasentajat (I-III) Tukkumyyjät (I) Somistajat (I ja II) Edellä mainitut Kaupan työehtosopimuksen mukaiset tesnimikkeet sijoittuvat uusiin palkkaryhmiin alkaen seuraavasti: Nimike Nykyinen taso Palkka ryhmä Myyjä I 2 B1 Myyjä II 4 C1 Varastotyöntekijä 3 B2 Konttorityöntekijä A 1 A Konttorityöntekijä B 2 B1 Konttorityöntekijä C 4 C1 Konttorityöntekijä D 5 C2 Konttorityöntekijä E 6 D Siivooja 1 A Huolto- ja liikenne- 1 A asematyöntekijä I Huolto- ja liikenne- 2 B1 asematyöntekijä II Huoltoasentaja I 3 B2 Huoltoasentaja II 4 C1 Huoltoasentaja III 5 C2 Tukkumyyjä I 6 D Somistaja I 2 B1 Somistaja II 4 C1 Voimassa olevasta työehtosopimuksesta poiketen on sovittu, että alkaen palkkaryhmään A kuuluvat: lähetin tehtävät pullojen ja asiakaskärryjen käsittelyyn liittyvät tehtävät muut avustavat tehtävät Jos edellä mainittua tehtävää tekevän työntekijän työsuhde on alkanut ennen ja hänen palkkatasonsa on ollut 2, sijoittuu hän alkaen kuitenkin palkkaryhmään B1.

3 Muut työehtosopimuksessa mainitut ammatit Tukkumyyjä II:n ja III:n, asentajien ja huoltomiesten, huoltamoravintolatyöntekijöiden, huolto- ja liikenneasemien ravintolaesimiesten ja vastaavan hoitajan sijaisten palkkamääräykset säilyvät ennallaan. Näille ammattiryhmille ei siis tehdä palkkaluokittelua Aikaisemmin määrittämättömät työtehtävät Nk. vieraitten alojen työntekijöille, joilla ei ole Kaupan työehtosopimuksen mukaan määritetty palkkatasoa (1-6), määritetään työtehtävien vaativuuden perusteella kaupan palkkaluokitteluun perustuva palkkaryhmä. Määrittely tapahtuu välisenä aikana. Mahdollinen palkankorotus toteutetaan sen kuukauden alusta, jolloin määrittely on tehty. Kaupan työehtosopimuksessa työtehtäviä, joille ei ole määritetty palkkatasoa (1-6) ovat esimerkiksi: kokki konsulentti vahtimestari vartija trukin hoitaja laborantti sähkömies parkkipaikan hoitaja Palkkaluokittelun yleiskuvaukset Vaativuusryhmät Em. työtehtävien vähimmäispalkat määräytyvät alkaen palkkaluokittelun yleiskuvausten ja tes-nimikkeiden perusteella (liite). Yleiskuvausten avulla arvioidaan, mihin vaativuusryhmään työntekijän työtehtävä sijoittuu. Kaupan palkkaluokittelussa työtehtävät sijoittuvat neljään vaativuusryhmään: Perustehtävät Ammattitehtävät Vaativat ammattitehtävät Erikoisammattitehtävät

4 Vaativuusryhmiin sijoittuminen tapahtuu kolmen vaativuustekijän avulla: Osaaminen Harkinta Vastuu Päätehtävä määrää vaativuusryhmän Sijoittuminen vaativuusryhmään tehdään päätehtävän kirjallisen kuvauksen perusteella. Päätehtävä on yleensä se tehtävä tai työkokonaisuus, jota tehdään yli puolet työajasta. Päätehtävää on kuvattava erityisesti palkkaluokittelun vaativuustekijöiden - osaaminen, harkinta ja vastuu - suhteen. Ilman päätehtävän selvittämistä ei vaativuusryhmän ja vähimmäispalkan määrittäminen ole mahdollista. Työnantaja määrittää, mihin vaativuusryhmään työntekijän työtehtävä sijoittuu. Työntekijälle ilmoitetaan vaativuusryhmän mukainen palkkaryhmä. Työtehtävien vaativuusryhmittely tehdään johdonmukaisesti ja samoilla perusteilla kaikista tehtävistä siten, että samassa ja samanarvoisessa työssä se johtaa samaan palkkaryhmään. Palkan määräytyminen kaupan palkkaluokittelussa: Päätehtävän kuvaus osaaminen harkinta vastuu Vaativuusryhmän määrittely Perus- Ammatti- Vaativa ammatti- Erikoisam- matti- Palkkaryhmän määrittely A B1 B2 C1 C2 D Vähimmäispalkka palkka taulukosta Henkilökohtainen palkka Muut tekijät: * lisät * pätevyys * suorite Päätehtävän muutoksen vaikutus Työsuhteen aikana työn vaativuudessa tapahtuvat muutokset tulee arvioida. Samalla määritetään muutosten vaikutus palkkaukseen joko palkkaryhmämuutoksella tai työkohtaisuuslisällä (tes työkohtaisuuslisä). Muutos toteutetaan päätehtävämuutosta seuraavan kuukauden alusta.

5 4. Jatkokehittäminen Yleisiä palkkaluokitteluperiaatteita Yleisinä periaatteina osapuolet ovat sopineet: palkkaluokittelussa ei arvioida työntekijän pätevyyttä eikä suoritetta, vaan työtehtävien vaativuutta palkkaluokittelu ei muuta lisien (mm. työaika- ja olosuhdelisät) maksamisperusteita työnantajan luokitellessa aikaisemmin määrittämättömiä työtehtäviä asiaa käsitellään luottamusmiehen kanssa palkkaluokittelun käyttöönotto ei alenna kenenkään palkkaa palkkaluokittelussa otetaan huomioon Kaupan työehtosopimuksen 11 :n 5. ja 8. kohtien määräykset palkkaluokitteluun liittyvät mahdolliset erimielisyydet ratkaistaan Kaupan työehtosopimuksen 25 :n 1-3 kohtien mukaan 3.3. Työntekijän työsuhde alkaa tai sen jälkeen Työntekijälle, jonka työsuhde alkaa tai sen jälkeen, määritetään palkkaryhmä (A-D) työsopimusta tehtäessä edellä esitetyn mukaan. Kaupan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmä on ollut jatkuvan kehittämisen kohteena jo vuosia. Jatkossakin sitä on tarkoitus voimakkaasti kehittää ja yksinkertaistaa, jotta kannustavalle ja tasa-arvoiselle palkkaukselle luodaan otollinen perusta. Seuraavan neuvottelukierroksen yhteydessä osapuolten tavoitteena on yksinkertaistaa palkkaryhmittelyä. Tällöin palkkaryhmiä on vain neljä eli A, B, C ja D.

6 Palkankorotukset Henkilökohtaiset palkankorotukset 37,5 tuntia tekevät 37,5 tuntia tekevien työntekijöiden maksettuja henkilökohtaisia kuukausipalkkoja korotetaan alkaen 2,8 %, ellei taulukkopalkkojen korotuksesta muuta johdu. Edellä esitetyn palkankorotuksen lisäksi I ja II myyjäryhmien myyjien kuukausipalkkoja korotetaan 30 osana palkkausjärjestelmän kehittämistä. Palkankorotus toteutetaan heidän osaltaan siten, että ensin palkkaa korotetaan 2,8 % ja tämän jälkeen palkkaan lisätään vielä 30. Kiinteäpalkkaisten vähittäiskaupan esimiesten maksettuja henkilökohtaisia kuukausipalkkoja korotetaan alkaen 2,8 %, ellei työsopimuksesta tai yrityskohtaisesta käytännöstä muuta johdu. Varasto- ja kuljetusesimiesten maksettuja henkilökohtaisia kuukausipalkkoja korotetaan alkaen 2,8 %. Helsingin kaupungin alueella sijaitsevien varastojen varasto- ja kuljetusesimiehille maksetaan aikaisemman käytännön mukaan I kalleusluokan palkka 10 %:lla korotettuna. Alle 37,5 tuntia tekevät Alle 37,5 tuntia tekevien maksettuja henkilökohtaisia tuntipalkkoja / suhteutettuja kuukausipalkkoja korotetaan alkaen 2,8 %. Edellä esitetyn palkankorotuksen lisäksi I ja II myyjäryhmien myyjien tuntipalkkoja korotetaan 19 senttiä osana palkkausjärjestelmän kehittämistä. Palkankorotus toteutetaan heidän osaltaan siten, että ensin palkkaa korotetaan 2,8 % ja tämän jälkeen palkkaan lisätään vielä 19 senttiä.

7 Suhteutettua kuukausipalkkaa saavien I ja II myyjäryhmien myyjien palkkoja korotetaan 2,8 prosentin lisäksi 30 työajan suhteessa. Esim: Työntekijän työtuntimäärä keskimäärin 25t/vko. Korotus: 2,8% + (25t/37,5t 30 =) 20. Provisiopalkkaiset Provisiopalkkaisten työntekijöiden palkankorotuksissa noudatetaan seuraavaa: 1. Provisiopalkalla tarkoitetaan palkkiopalkkaa, joka muodostuu kiinteästä osasta ja myyntiin perustuvasta, muuttuvasta osasta (provisiosta). 2. Yleiskorotus toteutetaan korottamalla provisiopalkkaisen myyjän henkilökohtaista kiinteää palkanosaa 74 kuukaudessa (tuntipalkkaisilla 46 senttiä tunnissa). Summa sisältää myyjien %-korotuksen lisäksi saaman 30 (19 sentin) korotuksen. muun provisiopalkkaisen työntekijän henkilökohtaista kiinteää palkanosaa 40 kuukaudessa (tuntipalkkaisilla 25 senttiä tunnissa). 3. Määräykset eivät koske tukkumyyjiä Sopimuskorotuksiin oikeutetut Työehtosopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin ovat oikeutettuja vain työehtosopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät. Siten palkankorotukset eivät koske myyntimiehiä (riippumatta palkkausmuodosta) ja kokonaan tai osittain provisiopalkkaisia tukkumyyjiä Taulukkopalkat ,5 tuntia tekevien taulukkopalkkoja korotetaan alkaen 2,8 %. Tämän lisäksi palkkaryhmien B1 (30.4.asti taso 2), C1 (30.4. asti taso 4) ja D (30.4. asti taso 6) taulukkopalkkoja korotetaan 30 osana palkkausjärjestelmän kehittämistä. Lähetin, pullojen ja asiakaskärryjen käsittelijän sekä avustavia tehtäviä tekevän vähimmäispalkka määräytyy alkaen palkkaryhmän A mukaan.

8 Alle 37,5 tuntia tekevien tuntipalkat on saatu jakamalla uusi taulukkopalkka 160:llä. Huom. Sopimuskauden aikana kuntien kalleusluokitus säilyy entisellään. Palkkataulukot ovat liitteenä Lisät Myyjien, kioskimyyjien, varastotyöntekijöiden ja vahtimestarien lisät pysyvät ennallaan. Muita työaikalisiä korotetaan alkaen 2,8 %. Työaikalisät, euroa tunnilta, alkaen ovat seuraavat: Hki Myyjät Iltalisä 4,09 Lauantailisä 5,34 Kioskimyyjät Iltalisä 0,70 Yölisä 1,32 Varastotyöntekijät Iltalisä 3,15 Yölisä 4,30 Lauantailisä 5,34 Vahtimestarit (lisät kuten varastotyöntekijöillä) Iltalisä 3,15 Yölisä 4,30 Konttorityöntekijät Iltalisä 1,82 Huolto- ja liikenneasematyöntekijät Iltalisä 0,97 Yölisä 3,19 Siivoojat Iltalisä 0,86 Yölisä 1,62 Lisien maksuedellytykset ja pyhäpäivämääräykset pysyvät ennallaan.

marras joulukuu Hki* 8,18 e tunnilta Sunnuntaisin klo 18 24 myymälän ollessa auki klo 18:n jälkeen. I kl 7,82 e tunnilta II kl 7,66 e tunnilta

marras joulukuu Hki* 8,18 e tunnilta Sunnuntaisin klo 18 24 myymälän ollessa auki klo 18:n jälkeen. I kl 7,82 e tunnilta II kl 7,66 e tunnilta 18 Kaupan työehtosopimuksen palkkaliite 1.4.2011 31.3.2012 7. LISÄT MYYJÄT JA Määrä ja laskentapohja Klo MYYMÄLÄTYÖNTEKIJÄT Iltalisä Hki* 4,09 e tunnilta Maanantai perjantai klo 18 24 ja tes 12 3. kohta

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus Palkkaliite 1.10.2010 31.3.2011

Kaupan työehtosopimus Palkkaliite 1.10.2010 31.3.2011 Kaupan työehtosopimus Palkkaliite 1.10.2010 31.3.2011 Kaupan liitto Eteläranta 10 PL 340, 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 850 Faksi (09) 664 616 www.kauppa.fi Nimet ja suorat puhelinnumerot löytyvät verkkosivuiltamme

Lisätiedot

LISÄT

LISÄT LISÄT 1.3.2016-31.1.2018 MYYJÄT JA MYYMÄLÄTYÖNTEKIJÄT Iltalisä Hki* 4,10 e tunnilta Maanantai-perjantai klo 18-24 ja tes 12 3. kohta Muu Suomi 3,92 e tunnilta sunnuntai klo 18-24 aukiolosta riippumatta

Lisätiedot

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013

KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 PIKATIEDOTE 14.4.2011 KAUPAN UUSI TES-SOPIMUS 12.4.2011-31.3.2013 Sopimus on irtisanottavissa 29.2.2012 ilman erityistä perustelua ja päättyy tällöin 1.4.2012. I PALKANKOROTUKSET 1. Palkankorotukset Palkankorotukset

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset alkaen

Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset alkaen Jäsentiedote 2/12 JKK Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset 1.5.2012 alkaen A. Henkilökohtaiset palkat 1.5.2012 Apteekin työntekijöiden henkilökohtaisia kuukausipalkkoja ja tuntipalkkoja korotetaan

Lisätiedot

PALKKAESIMERKIT KESÄTYÖNTEKIJÖILLE KESÄ 2018

PALKKAESIMERKIT KESÄTYÖNTEKIJÖILLE KESÄ 2018 1 PALKKAESIMERKIT KESÄTYÖNTEKIJÖILLE KESÄ 2018 KAUPAN ALA Tyypillisiä tehtäviä: avustava konttorityö (palkkaryhmä A), lähetti (A), pullojen ja kärryjen käsittely (A), myyjä I (B1), kioskimyyjä (B1), varastotyöntekijä

Lisätiedot

HUVI-. TEEMA- JA ELÄMYSPUISTOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

HUVI-. TEEMA- JA ELÄMYSPUISTOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS MaRa 1.2.2012 1 HUVI-. TEEMA- JA ELÄMYSPUISTOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1. Yleistä Työehtosopimuskausi on kaksi vuotta eli 1.4.2012 31.3.2014. Sopimus sisältää 1.4.2012 voimaan tulevan 2,4 % palkankorotuksen

Lisätiedot

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys KAUPAN ALAN TYÖEHDOT... 3 MIKÄ ON PAM... 3 JÄSENYYS...

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset alkaen

Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset alkaen Jäsentiedote 7/12 JKK Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset 1.12.2012 alkaen A. Henkilökohtaiset palkat 1.12.2012 Farmaseuttien, proviisorien ja pakollisessa harjoittelussa olevien farmasian oppilaiden

Lisätiedot

Palkkaryhmien alarajakorotukset ja

Palkkaryhmien alarajakorotukset ja ryhmien alarajakorotukset 1.6.2018 ja 1.6.2019 Yksityisen sosiaalipalvelualan TES 1.2.2018-31.3.2020 Tuomas Mänttäri, työmarkkinajohtaja Heidi Elvilä, lakimies Alarajakorotukset 1.6.2018 ja 1.6.2019 ryhmien

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 8.3.2018 Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 Valtakunnansovittelijan

Lisätiedot

Muistio 1 (8)

Muistio 1 (8) Muistio 1 (8) Palkankorotusohje 2019 Sisällys 1 Palkkojen korotukset... 2 1.1 Palkkojen korottamiseen käytettävä rahasumma... 2 1.2 Palkkojen korottamisesta sopiminen... 2 1.3 Ellei paikallisessa sopimisessa

Lisätiedot

Palkankorotusohje 2018 työntekijät

Palkankorotusohje 2018 työntekijät Muistio 1 (8) 5.1.2018 Palkankorotusohje 2018 työntekijät Sisällys 1 Palkkojen korotukset... 2 1.1 Palkkojen korottamiseen käytettävä rahasumma... 2 1.2 Palkkojen korottamisesta sopiminen... 2 1.3 Ellei

Lisätiedot

3. Työntekijän työ kuuluu siihen palkkaryhmään, jonka mukaisia tehtäviä hän lähinnä suorittaa.

3. Työntekijän työ kuuluu siihen palkkaryhmään, jonka mukaisia tehtäviä hän lähinnä suorittaa. PALKKASOPIMUS 1 Palkat 1. Työehtosopimuksen piirissä oleville työntekijöille maksetaan palkkaa vähintään alan palkkaryhmittelyn, palkkasopimuksen ja siirtymäsäännösten mukaisesti. 2. Mikäli työntekijä

Lisätiedot

1 (2) SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA PALKKARATKAISUSTA VUODELLE 2011

1 (2) SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA PALKKARATKAISUSTA VUODELLE 2011 1 (2) SOSIAALIALAN TYÖNANTAJAT RY ERITYISALOJEN TOIMIHENKILÖLIITTO ERTO RY SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJÄ KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA PALKKARATKAISUSTA VUODELLE 2011 Työehtosopimusosapuolet

Lisätiedot

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Allekirjoittaneet ovat sopineet työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavaa: (Muutokset kursiivilla) 1. Sopimuksen voimassaolo Uusi työehtosopimuskausi

Lisätiedot

1. Palkantarkistukset lukien

1. Palkantarkistukset lukien YLEISKIRJE A 12/2008 8.9.2008 Seurakunnille Sisältää: 1. Palkantarkistukset 1.10.2008 lukien 2. Kirkkoherrojen palkantarkistukset 3. Viranhaltijoiden ja kuukausipalkkaisten työntekijöiden palkantarkistukset

Lisätiedot

1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN TYÖNTEKIJÖIDEN PALKANKOROTUKSET

1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN TYÖNTEKIJÖIDEN PALKANKOROTUKSET METALLITEOLLISUUDENHARJOITTAJAIN LIITTO MTHL:N TYÖNANTAJAT Jukka Huhtala/EL JÄSENTIEDOTE 3/2008 1 (5) 27.8.2008 Jakelu Rakennuspelti- ja teollisuuseristysalan jäsenliikkeet 1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN

Lisätiedot

Työehtosopimuksen palkkaan liittyvät muutokset Heta-Liitto ry Tanja Alatainio Iida Villman

Työehtosopimuksen palkkaan liittyvät muutokset Heta-Liitto ry Tanja Alatainio Iida Villman Työehtosopimuksen palkkaan liittyvät muutokset 7.11.2018 Heta-Liitto ry Tanja Alatainio Iida Villman PALKKARYHMÄ B Tausta Ollut tiukempi kuin VPL Heta-Liiton tavoite 2 :n muutos RAJANNUT Mm. hoidollisia

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 7.5.2010 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Henkilökohtaisia avustajia koskevan valtakunnallisen työehtosopimuksen palkkaryhmät A ja B

Henkilökohtaisia avustajia koskevan valtakunnallisen työehtosopimuksen palkkaryhmät A ja B Tiedote kuntien vammaispalveluihin 22.5.2018 Henkilökohtaisia avustajia koskevan valtakunnallisen työehtosopimuksen palkkaryhmät A ja B Heta - Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry (Heta-Liitto)

Lisätiedot

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen sopimusratkaisu 25.10.2013 Ensimmäinen sopimuskausi alkaa 1.3.2014 ja päättyy

Lisätiedot

Työntekijöiden taulukkopalkat sen palkanmaksukauden alusta, joka alkaa 1.4.2012 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien:

Työntekijöiden taulukkopalkat sen palkanmaksukauden alusta, joka alkaa 1.4.2012 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien: Sopimuskausi 1.4.2012 30.5.2014 Sopimus sisältää 1.4.2012 voimaan tulevan 2,4 prosentin palkankorotuksen ja kertaerän sekä 1.6.2013 voimaan tulevan 1,9 prosentin palkankorotuksen. Myös lisiä korotetaan

Lisätiedot

Henkilökohtaisia aika-, kuukausi ja suorituspalkkoja korotetaan 1,6 % suuruisella yleiskorotuksella.

Henkilökohtaisia aika-, kuukausi ja suorituspalkkoja korotetaan 1,6 % suuruisella yleiskorotuksella. AUTOALAN KESKUSLIITTO RY 11.11.2011 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY AUTO- JA KORJAAMOALAN TYÖEHTOJEN PALKARAKENNE 2000 LASKENTAOHJE 2011 2013 PALKANKOROTUKSET Palkkojen korotukset ja tarkistukset Palkkojen korottaminen

Lisätiedot

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset

Kaupan alan. työehtosopimuksen keskeiset määräykset Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Kaupan alan työehtosopimuksen keskeiset määräykset 1.5.2014 31.1.2017 Sisällys KAUPAN ALAN TYÖEHDOT... 3 MIKÄ ON PAM... 3 JÄSENYYS...

Lisätiedot

Työehtosopimuksen palkkamuutoksista Heta-Liitto ry.

Työehtosopimuksen palkkamuutoksista Heta-Liitto ry. Työehtosopimuksen palkkamuutoksista 12.4.2019 Heta-Liitto ry. Muutoksista Tavoite? Lopputulos? vastaavuus yhdenmukaistaminen, pienimpien palkkojen kohottaminen palkkaryhmät, valtakunnalliset palkat, korotukset,

Lisätiedot

Kääntäjät. Vähimmäispalkkasuositus

Kääntäjät. Vähimmäispalkkasuositus Kääntäjät Vähimmäispalkkasuositus 1.4.2018 31.3.2020 Kääntäjät Vähimmäispalkkasuositus 1.4.2018 31.3.2020 Akavan Erityisalat AE ry ja Käännösalan asiantuntijat KAJ ry ovat laatineet tämän vähimmäispalkkasuosituksen

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.4.2012-30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino: Libris Oy,

Lisätiedot

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus

VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN. työehtosopimus VARASTO- JA KULJETUS- ESIMIESTEN työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VARASTO-

Lisätiedot

1 (10) Palkankorotusohje 2019 lasikeraamisen alan työntekijät

1 (10) Palkankorotusohje 2019 lasikeraamisen alan työntekijät 1 (10) Palkankorotusohje 2019 lasikeraamisen alan työntekijät Sisällys 1 Palkkojen korotukset... 2 1.1 Palkkojen korottamiseen käytettävä rahasumma... 2 1.2 Palkkojen korottamisesta sopiminen... 2 1.3

Lisätiedot

SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA LUKIEN

SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA LUKIEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJAN LIITTEEKSI SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN 2007-2009 PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA 1.5.2007 LUKIEN 1 Soveltamisala 1 mom. Tämän sopimuksen

Lisätiedot

Näin tarkistat palkkalaskelmasi. Esimerkkejä eri palkan eristä

Näin tarkistat palkkalaskelmasi. Esimerkkejä eri palkan eristä Näin tarkistat palkkalaskelmasi Esimerkkejä eri palkan eristä Kuukausipalkka ja lisät Työaikaan liittyvät lisät maksetaan toteutuneen työvuorolistan mukaisena. Sunnuntailisänä maksetaan yksinkertainen

Lisätiedot

Terveyspalvelualan työehtosopimus Infotilaisuus

Terveyspalvelualan työehtosopimus Infotilaisuus Terveyspalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 Infotilaisuus Sisältö Terveyspalvelualan työehtosopimus Palkankorotukset ja henkilöstön edustajien korvaukset Tekstimuutokset Työryhmät Palkkausjärjestelmän

Lisätiedot

KULTTUURITUOTTAJAT. Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012

KULTTUURITUOTTAJAT. Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 KULTTUURITUOTTAJAT Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2010 30.4.2012 Akavan Erityisalat ry ja Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry ovat laatineet tämän vähimmäispalkkasuosituksen yksityisellä taide-

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA

PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA Allekirjoittaneet järjestöt ovat sopineet yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavasti: 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2005 2007 ALLEKIRJOITUS 1 Tulopoliittisen sopimuksen toteuttaminen Tällä työehtosopimuksella toteutetaan 29.11.2004 allekirjoitettu

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestöjä TES-info , Helsinki. Heidi Elvilä, lakimies

Sosiaalialan järjestöjä TES-info , Helsinki. Heidi Elvilä, lakimies Sosiaalialan järjestöjä koskeva TES 1.2.2018-30.4.2020 TES-info, Helsinki, lakimies Sopimuksen keskeinen sisältö Sopimuskausi 1.2.2018-30.4.2020 = 27 kk Ratkaisu vastaa tasoltaan vientiteollisuudessa syntynyttä

Lisätiedot

Kirkon palkkaratkaisu vuodelle 2011

Kirkon palkkaratkaisu vuodelle 2011 YLEISKIRJE A 2/2011 15.3.2011 Seurakunnille Sisältää: Kirkon palkkaratkaisu vuodelle 2011 1. Vuoden 2011 palkkaratkaisu kirkon yleisessä palkkausjärjestelmässä 1.1. Palkkaratkaisun täytäntöönpano seurakunnassa

Lisätiedot

Näytesivut. 2.1 Palkasta sopiminen ja palkan maksaminen

Näytesivut. 2.1 Palkasta sopiminen ja palkan maksaminen 2 Palkat ja palkkausjärjestelmät Tässä luvussa selvitetään palkasta sopimiseen, palkkatason määrittelyyn ja työehtosopimusten palkkausjärjestelmiin liittyviä kysymyksiä. 5 Vaikka työnantaja ja työntekijä

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

KÄÄNTÄjät. Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.5.2015. Akavan Erityisalat Käännösalan asiantuntijat KAJ

KÄÄNTÄjät. Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.5.2015. Akavan Erityisalat Käännösalan asiantuntijat KAJ KÄÄNTÄjät Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.5.2015 Akavan Erityisalat Käännösalan asiantuntijat KAJ KÄÄNTÄJÄT Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.5.2015 Akavan Erityisalat AE ry ja Käännösalan asiantuntijat

Lisätiedot

1. TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN PALKANKOROTUKSET VUODELLE 2016 I 10,77 II 11,69 III 12,58 IV 13,59 V 14,67 VI 15,91

1. TYÖNTEKIJÖIDEN JA TOIMIHENKILÖIDEN PALKANKOROTUKSET VUODELLE 2016 I 10,77 II 11,69 III 12,58 IV 13,59 V 14,67 VI 15,91 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE Tässä jäsentiedotteessa: 1. Työntekijöiden ja toimihenkilöiden palkankorotukset vuodelle 2016 1.1 Maa- ja vesirakennusalan työntekijöiden palkankorotukset 1.2 Asfalttialan työntekijöiden

Lisätiedot

Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos

Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos Henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus Neuvottelutulos 29.1.2018 JHL:n hallitus 1.2.2018 Veikko Lehtonen Soveltamisala ja sopimuskausi Noudatetaan työsuhteissa, jossa avustajan

Lisätiedot

10.10.2007. Liite 1. TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ TYÖN VAATIVUUTEEN PERUSTUVA PALKKA

10.10.2007. Liite 1. TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ TYÖN VAATIVUUTEEN PERUSTUVA PALKKA 10.10.2007 Liite 1. TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ TYÖN VAATIVUUTEEN PERUSTUVA PALKKA Terveyspalvelualan työehtosopimuksen mukainen työn vaativuuteen perustuva palkka muodostuu vaatimusryhmittelyn

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2018 2019 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Sopimuksen voimassaoloaika ja sopimuksen mahdollinen irtisanominen 2 Yleiskorotukset Tämä työehtosopimus (TTES)

Lisätiedot

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA Yleistä Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat 30.8.2013 allekirjoittaneet työllisyys- ja kasvusopimuksen vuosille 2013 2016/2017. Tällä

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset

Vuosilomalain muutokset Vuosilomalain muutokset Vuosilomalakia on muutettu ja muutosten taustalla on EU-tuomioistuimen ratkaisujen täytäntöönpano Suomessa. Lain muutos koskee seuraavaa kahta asiaa: 1. kuukausipalkkaisen lomapalkan

Lisätiedot

Hyvät jäsenet. Järjestäytymisessä on järkeä

Hyvät jäsenet. Järjestäytymisessä on järkeä Hyvät jäsenet Yksityistä sairaankuljetetusta koskevassa työehtosopimuksessa saavutettiin neuvottelutulos 29.3.2011. Tehyn keskeisenä tavoitteena työehtosopimusneuvotteluissa oli yksityisen sairaankuljetuksen

Lisätiedot

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9.

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. Teknologiateollisuus ry Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO

Lisätiedot

Allekirjoittaneet järjestöt ovat sopineet yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavasti:

Allekirjoittaneet järjestöt ovat sopineet yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavasti: PÖYTÄKIRJA YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISESTA Allekirjoittaneet järjestöt ovat sopineet yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavasti: 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU

kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU kulttuurituottajat Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU Akavan Erityisalat AE ry ja Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry

Lisätiedot

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC Tämän ohjeistuksen tarkoitus on toimia muistilistana työnantajan edustajille ja luottamusmiehille toimenpiteistä, joita sosiaalialan järjestöjen

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos 8.2.2018 JHL:n edustajisto 15.2.2018 Hannu Moilanen/Marja Lehtonen KUNNALLINEN TUNTIPALKKAISTEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUS Sopimuksen

Lisätiedot

Liikuntatieteilijät. Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille

Liikuntatieteilijät. Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille Liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille 1.4.2018 31.3.2020 Liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille 1.4.2018 31.3.2020 Akavan Erityisalat AE ry ja

Lisätiedot

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevat työehtosopimukset (työntekijät ja esimiehet) on uudistettu keskusjärjestöjen

Lisätiedot

Toimintaterapeutit Vähimmäispalkkasuositus

Toimintaterapeutit Vähimmäispalkkasuositus Toimintaterapeutit Vähimmäispalkkasuositus 1.5.2018 31.3.2020 Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry Finlands Ergoterapeutförbund rf Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry on laatinut tämän vähimmäispalkkasuosituksen

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestöjen palkkausjärjestelmä ja uudistukset. Palkkausjärjestelmän soveltaminen ja ylläpito työpaikoilla

Sosiaalialan järjestöjen palkkausjärjestelmä ja uudistukset. Palkkausjärjestelmän soveltaminen ja ylläpito työpaikoilla Sosiaalialan järjestöjen palkkausjärjestelmä ja uudistukset Palkkausjärjestelmän soveltaminen ja ylläpito työpaikoilla 1 Uudistuksen taustaa Neuvotteluosapuolet ovat tes-neuvotteluissa keväällä 2010 sopineet

Lisätiedot

liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat

liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle sektorille 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat liikuntatieteilijät Vähimmäispalkkasuositus yksityiselle

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Veli-Matti Rekola JÄSENKIRJE P/2/2014 19.2.2004 1(6) PUUTARHA-ALAN UUSI TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2017 MTA:n ja Puuliiton välinen Puutarha-alan

Lisätiedot

Maa ja vesirakennusalan sekä asfalttialan työntekijöiden palkankorotukset 2019

Maa ja vesirakennusalan sekä asfalttialan työntekijöiden palkankorotukset 2019 Elinkeino ja työmarkkinatiedote 6/2019 MK/TO 1 10.5.2019 Maa ja vesirakennusalan sekä asfalttialan työntekijöiden palkankorotukset 2019 Yleiskorotus 1.6.2019 Palkkoja korotetaan 1.6.2019 lähinnä alkavan

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

TARKENTAVA VIRKAEHTOSOPIMUS OPETUSMINISTERIÖ KULTTUURIHALLINTO

TARKENTAVA VIRKAEHTOSOPIMUS OPETUSMINISTERIÖ KULTTUURIHALLINTO TARKENTAVA VIRKAEHTOSOPIMUS OPETUSMINISTERIÖ KULTTUURIHALLINTO Tarkentava virkaehtosopimus samapalkkaerän kohdentamisesta opetusministeriön kulttuurihallinnonalalla eli Kansallisessa audiovisuaalisessa

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimukset

Kaupan työehtosopimukset Kaupan työehtosopimukset 20.4.2010 31.3.2013 Kaupan työehtosopimus vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus Suomen Lähikaupan myymälä- ja myyntipäälliköiden

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 2008. Johdanto

TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 2008. Johdanto TERVEYSPALVELUALAN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 2008 Johdanto Yksityisellä terveyspalvelualalla siirrytään 1.3.2008 alkaen kaavamaisesta ammattinimikepohjaisesta palkkausjärjestelmästä työn vaativuuteen perustuvaan

Lisätiedot

SAK ry ESITYS TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE , PALKANTARKISTUKSET

SAK ry ESITYS TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE , PALKANTARKISTUKSET SAK ry ESITYS 1 TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE 2005-2006, PALKANTARKISTUKSET 1 LÄHTÖKOHDAT Sopimuksen tavoitteena on myönteisen talous- ja työllisyyskehityksen saavuttamiseksi turvata palkansaajien suotuisa

Lisätiedot

Palkkausjärjestelmän käyttöönotosta johtuneet palkankorotukset

Palkkausjärjestelmän käyttöönotosta johtuneet palkankorotukset TERVEYSPALVELUALAN PALKANKOROTUKSET 1.11.2008 1. Siirtymämääräysten soveltaminen Palvelusvuosiportaat Kuten terveyspalvelualan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmän siirtymämääräyksissä on todettu, työntekijä

Lisätiedot

Yliopistojen palkkausjärjestelmä Palkkausjärjestelmäkurssi / YHL Ira Kyntäjä

Yliopistojen palkkausjärjestelmä Palkkausjärjestelmäkurssi / YHL Ira Kyntäjä Yliopistojen palkkausjärjestelmä Palkkausjärjestelmäkurssi / YHL 29.10.2018 Ira Kyntäjä 29.10.2018 IK 1 Palkkausjärjestelmämuutos Tausta: Sovittelijan 5.3.2018 antama sovintoehdotus, jonka osapuolet hyväksyivät

Lisätiedot

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA AUTOALAN KESKUSLIITTO RY METALLITYÖVÄEN LIITTO RY AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA Aika 18.8.2015 Paikka Autoalan Keskusliitto ry

Lisätiedot

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti:

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti: Vuosivapaajärjestelmä Vuosivapaan ansainta 2. Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen jälkeen,

Lisätiedot

Suunnittelu- ja konsulttiala

Suunnittelu- ja konsulttiala Suunnittelu- ja konsulttiala Palkankorotushistoria vuodesta 1990 alkaen Koonnut: Sirkku Pohja, 2018 2 Sisällysluettelo SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUKAISET PALKANKOROTUKSET 2017 2020...

Lisätiedot

Palkkaus tehtävien muuttuessa. Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala

Palkkaus tehtävien muuttuessa. Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala Palkkaus tehtävien muuttuessa Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala Kunta-alan palkkausjärjestelmä Tehtäväkohtainen palkka Henkilökohtainen lisä (harkinnanvarainen) Työkokemuslisä

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN TOISTA JAKSOA KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN TOISTA JAKSOA KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2014 2016 TOISTA JAKSOA 1.1.2016 31.1.2017 KOSKEVA ALLEKIRJOITUS- PÖYTÄKIRJA 1 Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutuloksen toteuttaminen koskien

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5)

KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5) KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5) Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES 2010 2011) allekirjoituspöytäkirjan 4 :n mukaisten palkantarkistusten soveltamisohjeet Yleistä Yleiskorotus

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Minna Elo JÄSENKIRJE P/1/2007 11.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja erityisalojen

Lisätiedot

Kaupan tilastot 2004

Kaupan tilastot 2004 Kaupan tilastot 2004 Kaupan tilastot ovat valmistuneet. Tilastokirja ilmestyy perinteisessä painetussa muodossa. Julkaisu löytyy kuitenkin myös Kaupan Työnantajaliiton kotisivuilta, www.ktlkauppa.fi. Tämä

Lisätiedot

Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet

Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet Vähimmäispalkkasuositus 1.4.2018 31.3.2020 Akavan Erityisalat, SPECIA Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ja Taideja kulttuurialan

Lisätiedot

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Agenda Avaus ja esittäytyminen Yrityskohtainen sopiminen (paikallinen sopiminen) Taustat ja tavoite Ohjeet Miten syksyn 2011 palkkaneuvottelut sujuivat?

Lisätiedot

INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE 1. MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKANKOROTUKSET Yleiskorotus

INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE 1. MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKANKOROTUKSET Yleiskorotus 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE 1. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen palkankorotukset 1.6.2015 s. 1 2. Asfalttialan työehtosopimuksen palkankorotukset 1.6.2015 s. 2 3. Toimihenkilöiden palkankorotukset

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite Kaupan työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 ja Palkkaliite 1.3.2016 31.1.2018 A Työehtosopimus...s. 22 87 B Ammattiryhmäpöytäkirjat... s. 90 106 Asentajat ja huoltomiehet Huolto- ja liikenneasematyöntekijät

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus

Kaupan työehtosopimus Kaupan työehtosopimus 20.4.2010 31.3.2013 Kaupan liitto Eteläranta 10 PL 340, 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 850 Faksi (09) 664 616 www.kauppa.fi Nimet ja suorat puhelinnumerot löytyvät verkkosivuiltamme

Lisätiedot

KAUPAN TYÖEHTOSOPIMUS

KAUPAN TYÖEHTOSOPIMUS KAUPAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Palkkaliite 1.3.2016 31.1.2018 Kaupan työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 ja palkkaliite 1.3.2016 31.1.2018 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino:

Lisätiedot

Neuvottelutulos

Neuvottelutulos Sähkötekniset työnantajat STIA ry SÄHKÖISTYSALAN TYÖEHTOSOPIMUS 2015-2017 PALKANKOROTUKSET AJALLE 1.8.2016-31.1.2017 Sähköistysalan työehtosopimuksen 2015-2017 allekirjoituspöytäkirjan kohdan 17 ja työmarkkinoiden

Lisätiedot

Palkkoja korotetaan tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 1,24 %.

Palkkoja korotetaan tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 1,24 %. ETL:n työmarkkinatiedote 14.4.2011 MEIJERIALA 13/11 PALKANTARKISTUKSET 1.4.2011 1. TYÖNTEKIJÄT Tausta Elintarviketeollisuusliitto ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry hyväksyivät 24.5.2010 valtakunnansovittelijan

Lisätiedot

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 (6) PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Osapuolet ovat sopineet 19.2.2010 alkaneeseen ja 31.1.2013 asti voimassa olevaan Puusepänteollisuuden työntekijöiden

Lisätiedot

Kasvatustieteilijät. Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016. Akavan Erityisalat SPECIA Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt

Kasvatustieteilijät. Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016. Akavan Erityisalat SPECIA Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt Kasvatustieteilijät Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat SPECIA Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt KASVATUSTIETEILIJÄT Vähimmäispalkkasuositus 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite

Kaupan työehtosopimus ja Palkkaliite Kaupan työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 ja Palkkaliite 1.3.2016 31.1.2018 1.2. 31.1. 2017 2018 Kaupan liitto Eteläranta 10 PL 340, 00131 Helsinki Puhelin (09) 172 850 Faksi (09) 664 616 www.kauppa.fi

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2003 2004 ALLEKIRJOITUS 1 Tulopoliittisen sopimuksen toteuttaminen Tällä työehtosopimuksella toteutetaan 18.11.2002 allekirjoitettu

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2018-31.1.2020 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2018 31.1.2020 SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus... 3 2 Esimies... 3 3 Työsopimus... 3 4 Työehdot...

Lisätiedot

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVAT TYÖEHTOSOPIMUKSET 1.4.2012 30.4.2014

MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVAT TYÖEHTOSOPIMUKSET 1.4.2012 30.4.2014 MaRa 1.2.2012 1 MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA KOSKEVAT TYÖEHTOSOPIMUKSET 1.4.2012 30.4.2014 1. Yleistä Työehtosopimuskausi on 1.4.2012 30.4.2014. Sopimus sisältää 1.4.2012 voimaan tulevan

Lisätiedot

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisu syksy 2012 Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti Neuvottelut aidosti työpaikkatasolla tiedetään menestystekijät, vaatimukset, muutospaineet palkkaratkaisu mitoitetaan

Lisätiedot

Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet

Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet Historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM-tutkinnon suorittaneet Vähimmäispalkkasuositus 1.8.2016 31.1.2018 Akavan Erityisalat, SPECIA Asiantuntijat ja ylemmät toimihenkilöt ja Taideja kulttuurialan

Lisätiedot

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Aika 13.1.2011 Paikka Läsnä Eteläranta 10, Helsinki Veneteollisuuden Työnantajat ry Timo Sarparanta Puu- ja erityisalojen

Lisätiedot

Työehtosopimuksen palkkaa koskevat muutokset ja palkkaryhmät Heta-Liitto ry JHL ry

Työehtosopimuksen palkkaa koskevat muutokset ja palkkaryhmät Heta-Liitto ry JHL ry Työehtosopimuksen palkkaa koskevat muutokset ja palkkaryhmät 30.8.2018 Heta-Liitto ry JHL ry Henkilökohtainen apu ja hoidolliset tehtävät Itsenäinen elämä Kotisairaanhoito käy vain kotona, esim. katetrointia

Lisätiedot

TES 299702 LIITE. Suomenlinnan hoitokunnan ja Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välinen sopimus palkkausjärjestelmästä

TES 299702 LIITE. Suomenlinnan hoitokunnan ja Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välinen sopimus palkkausjärjestelmästä TES 299702 LIITE Suomenlinnan hoitokunnan ja Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n välinen sopimus palkkausjärjestelmästä 1 Sopimuksen tavoitteet Sopimuksen tavoitteena on tehostaa Suomenlinnan

Lisätiedot

KUNNALLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. 1 Raamisopimuksen toteuttaminen

KUNNALLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. 1 Raamisopimuksen toteuttaminen KUNNALLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012 2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Raamisopimuksen toteuttaminen Tällä virka- ja työehtosopimuksella toteutetaan kunnallisen opetushenkilöstön

Lisätiedot

Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus. kirjatyöntekijät toimihenkilöt

Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus. kirjatyöntekijät toimihenkilöt Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus kirjatyöntekijät toimihenkilöt 2013 1 Yrityskohtainen erä 1.10.2013 Osana kirjatyöntekijöiden ja toimihenkilöiden kevään 2012 työehtosopimusratkaisuja sovittiin syksyllä

Lisätiedot