Sivistys- ja kulttuurilautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sivistys- ja kulttuurilautakunta"

Transkriptio

1 TALOUSARVIOESITYKSEN 2018 YHTEYDESSÄ KÄSITELTÄVÄT VALTUUSTOALOITTEET Valtuustoaloite aktiivipassin kehittämiseksi aktiivi- ja kulttuuripassiksi - Jari Heinonen (TRE: 2587/ /2016) Valtuustoaloite harrastustakuun käyttöönottamiseksi - Sofia Vikman ja Antti Ivanoff ym. (TRE: 7532/ /2016) Valtuustoaloite senioreiden ns. sporttikortin käyttöönottamiseksi - Tampereen Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä (TRE: 673/ /2017) Valtuustoaloite tekonurmikenttien lisäämiseksi koulujen pihoille - Antti Ivanoff ym. (TRE: 3339/ /2017) Valtuustoaloite itsepuolustuslajien lisäämiseksi Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan osana liikunnan opetusta - Terhi Kiemunki (TRE:3332/ /2017) Valtuustoaloite valtuuston tahtotilan ja varhaiskasvatuslain noudattamiseksi päiväkotien lapsiryhmiä muodostettaessa - Anne Liimola ym. (TRE:671/ /2017)

2 Valtuustoaloite aktiivipassin kehittämiseksi aktiivi- ja kulttuuripassiksi - Jari Heinonen (TRE: 2587/ /2016) Kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (skp) esittää, että Tampereella käytössä olevaa aktiivipassia kehitetään Espoon Kaikukortin suuntaisesti aktiivi- ja kulttuuripassiksi, jolloin esimerkiksi teatterissa käynnit liitetään osaksi aktiivipassia. Tampereen kaupungissa on käytössä aktiivipassin lisäksi muita edullisia tai käyttäjälleen ilmaisia mahdollisuuksia päästä osaksi kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Tampereen kaupunki on viimeisen neljän vuoden aikana kehittänyt kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsitoimintamallin, jossa taiteen saavutettavuutta ja saatavuutta lisätään vapaaehtoistoiminnan avulla. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille, metsäretkelle tai museoon. Luotsitoiminta on käytössä Tampereen taidemuseossa, Museo Milavidassa, Sara Hildénin taidemuseossa, Työväenmuseo Werstaalla, Lenin-museossa, Museokeskus Vapriikissa, Amurin työläismuseokorttelissa, Pääkirjasto Metsossa, Niagaran elokuvissa ja Tampere Filharmonian konserteissa. Luotsin kanssa voi myös lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, kävelylenkille, retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään, tai vaikkapa pyörälenkille. Luotsin seurassa pääsee maksutta tutustumaan museoihin ja kaupungin kuntosaleihin sekä erikoishinnoin Tampere Filharmonian konsertteihin. Tampereen Terveysasemilla on käytössä liikkumisresepti, joka on kehitetty yhteistyössä Tampereen liikuntapalvelujen ja UKKinstituutin kanssa. Liikkumisreseptin saanut henkilö on oikeutettu maksuttomaan liikuntaneuvontaan, jota antaa Tampereen kaupungin liikunnanohjaaja. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on yksilöllisten tarpeiden, motivaation ja lähtötilanteen mukaan löytää keinot edistää asiakkaan hyvinvointia. Liikunnanohjaaja antaa opastusta ja vinkkejä liikunnan aloittamiseen, kertoo liikuntamahdollisuuksista ja ohjausryhmistä. Liikuntaneuvontaan voi osallistua myös puolison tai ystävän kanssa. Tampereen kirjasto-, museo-, nuoriso- ja kulttuuripalvelut järjestävät kaupungin hyvinvointikeskuksissa, kirjastoissa, palvelukeskuksissa, monitoimitalolla asumispalveluissa, museoissa ja esimerkiksi kaupungin puistoissa ilmaisia tapahtumia, konsertteja ja esityksiä. Säännönmukainen perjantaiiltapäivän maksuton pääsy museoon on voimassa useissa kaupungin museoissa, museo harjoittaa myös positiivista erityiskohtelua pääsylippujen maksuttomuudessa monien väestöryhmien kohdalla. Taiteen perusopetuksessa mm. Sara

3 Hildén -akatemiassa vähävaraiset perheet voivat saada alennusta lukukausimaksusta. Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen johtoryhmässä on linjattu, että aktiivipassikäytäntöä ei ole välttämättä tarpeen laajentaa nykyisestä kulttuuri- ja vapaaaikapalveluissa, sillä se kattaa jo useita kulttuuri- ja vapaaaikapalvelujen palveluja. Tampereen kaupunki kiinnittää kuitenkin huomiota aktiivipassin sujuvaan käyttöön ja edistää toiminnassaan kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta kaikille väestöryhmille. Myös Kaikukortin käyttöä muissa kunnissa tulee seurata ja kehittää tamperelaista toimintamallia tarvittaessa sen suuntaan.

4

5 Valtuustoaloite harrastustakuun käyttöönottamiseksi - Sofia Vikman ja Antti Ivanoff ym. (TRE: 7532/ /2016) Sofia Vikmanin ja 12 muun valtuutetun tekemässä valtuustoaloitteessa esitetään, että Tampereella kootaan harrastusvalikko ja kartoitetaan kansalaistoiminnan, urheilun, kulttuurin, vapaan sivistystyön ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuudet, tilat, tarjoajat, tapahtumat ja tuet. Lisäksi aloitteessa edellytetään, että Tampere käynnistää selvityksen siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen perheen varallisuudesta riippumatta. Tampereen kaupungin verkkosivuilla on tällä hetkellä laajasti esillä eri kansalaistoiminnan ja harrastusmuotojen tarjontaa. Tiedon etsijän kannalta ongelmana on, että ko. tieto ei löydy yhdestä paikasta, vaan se on hajallaan eri sivuilla kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen eri yksiköiden alla. Kattavin kooste harrastustarjonnasta lapsille ja nuorille löytyy nuortentampere.fi -kokonaisuudesta, mutta kaikki tieto sielläkään ei ole. Kaupunkilaisten kannalta olisi tarkoituksenmukaista, että aloitteessa esitetyn kaltainen harrastusvalikko luotaisiin helpottamaan harrastustarjonnan löytämistä. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen viestintää kehitetään jatkuvasti, ja tämän työn osana myös kansalais- ja harrastustoimintaa koskevan tiedon kokoaminen yhteen tullaan tekemään. Myös kaupungin omistamien, yhteisöjen kokoontumis- ja harrastustoimintaan tarjottavien tilojen osalta tilanne on samankaltainen. Eri yksiköt tarjoavat laajasti yhteisöjen käyttöön vuokrattavia tai käytettäviä tiloja, mutta tieto niistä ei löydy kootusti. Osana kaupungin digiohjelmaa on käynnistynyt Tilat 24/7 -projekti, jonka osana myös kaupunkiorganisaation ulkopuolisille tarjottavien tilojen käyttöä pyritään lisäämään. Asiakasnäkökulmasta lähiajan tavoitteena on, että kaikki yhteisöjen käyttöön soveltuvat ja tarjottavat tilat löytyvät samasta verkkoosoitteesta. Myös tilojen hinnoittelua yhdenmukaistetaan kehitystyön osana. Tampereen kaupungin yhdistystoimintaan myöntämät avustukset on jo koottu yhdeksi kokonaisuudeksi, ja niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla osoitteessa Kaupunki tarjoaa tällä hetkellä maksutonta harrastustoimintaa lapsille ja nuorille eritoten perusopetuksen Harrastava iltapäivä -toiminnan kautta. Harrastava iltapäivä järjestää monipuolista ja laadukasta vapaaehtoista kerho- ja harrastustoimintaa luokkalaisille pääsääntöisesti koulupäivän jälkeen. Tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin kokonaisvaltainen edistäminen tukemalla heidän kasvuaan ja kehitystään, tarjoamalla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia sekä kehittämällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Toiminta on maksutonta, ja se järjestetään koululla tai sen läheisyydessä. Ohjaajina toimivat koulun opettajat sekä lukuisat järjestöt, seurat ja yritykset. Kerhotoimintaan osallistuvat lapset kuuluvat koululaisten ryhmätapaturmavakuutuksen piiriin.

6 Lisäksi kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön Nuorten treenit tarjoavat maksuttomia matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia kaikille vuotiaille nuorille. Ryhmien tavoitteena on löytää mahdollisimman monelle nuorelle hauska harrastus ohjattujen treenien muodossa. Syksyn ryhmistä juoksukouluun on ennakkoilmoittautuminen. Muille tunneille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon ja mukaan voi tulla milloin tahansa kesken kauden. Ohjaajina toimivat innostavat ja ammattitaitoiset liikunnanohjaajat. Valtuustoaloitteessa esitetään selvityksen käynnistämistä siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen perheen varallisuudesta riippumatta. Edellä kuvattujen kaupungin nykyisten toimien lisäksi erilaiset yhdistykset tarjoavat laajasti harrastusmahdollisuuksia, joiden hinta vaihtelee huomattavasti harrastusmuodosta ja -olosuhteista riippuen. Esimerkiksi useiden liikuntalajien harrastusmaksuihin kaupungin on melko vaikeaa vaikuttaa omin toimenpitein, koska harrastuksen hinta muodostuu monista kaupungista riippumattomista tekijöistä. Liikunnan harrastamisen kustannuksiin vaikuttavat erityisesti valmennuksen ammattimaisuuden aste, harjoittelun tiheys, matka- ja varustekustannukset sekä olosuhdemaksut. Tällä hetkellä kaupungin merkittävin tukimuoto liikunnan harrastamiselle on kohtuuhintaisten liikuntatilojen tarjoaminen. Liikuntapaikkojen ylläpidon vuosikustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa, joista noin 3 miljoonaa euroa katetaan käyttömaksuilla ja loput budjettivaroin. Liikuntatilojen hinnoittelua voidaan kohdentaa siten, että lasten ja nuorten ryhmien maksut ovat edullisempia kuin muiden ikäryhmien. Nykyisin liikuntatilat jaetaan hakemusten perusteella pääosin liikuntaseuroille, jotka itse edelleen jakavat vuorot omille ryhmilleen. Hinta on ikäryhmästä riippumatta sama. Toimeentulotuen asiakkaina olevien perheiden lapset voivat saada taloudellista tukea harrastuskustannuksiin rajoitetusti. Tuen tavoitteena on turvata myös vähävaraisten perheiden lapsille mahdollisuus mielekkääseen harrastukseen. Kaupungin nykyisistä toimenpiteistä huolimatta on selvää, että kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole yhdenvertaisia edellytyksiä harrastaa itselleen mielekkäitä asioita. Aloitteessa esitetyn kaltaisen selvityksen tekeminen on perusteltua, ja sellainen tulisi toteuttaa vuoden 2018 aikana. Todennäköistä on, että lasten ja nuorten edullisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen merkittävästi ei onnistu nykyisen talousarviokehyksen puitteissa, vaan se tulee rahoittaa joko lisäkohdennuksella tai vähentämällä nykyistä palvelutarjontaa.

7

8 Valtuustoaloite senioreiden ns. sporttikortin käyttöönottamiseksi - Tampereen Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä (TRE: 673/ /2017) Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä ehdottaa saapuneessa valtuustoaloitteessaan, että Tampereella otettaisiin käyttöön Sporttikortti+68. Kortti oikeuttaisi käyttämään kaupungin liikuntapaikkoja maksutta. Tampereella on tällä hetkellä jo useita mahdollisuuksia ilmaisiin tai edullisiin eläkeläisten liikunta- ja kulttuuripalveluihin. Liikunnan osalta kaupungin liikuntapalvelut tuottaa paljon erilaisia 60+-liikuntaryhmiä, joiden kuukausimaksut ovat edullisia. Myös palvelukeskuksissa on tarjolla ilmaisia liikuntatuokioita, jotka ovat kaikille avoimia. Kaupungin palvelukeskuksissa on Lielahden palvelukeskusta lukuun ottamatta kaikissa vapaasti käytettävissä oleva kuntosali, jonka käyttö on maksutonta. Maksuttomien puistokuntosalien määrä on kasvanut kaupungissa viime vuoden aikana runsaasti, yhteensä 11. Vuoden 2016 aikana tuli käyttöön kolme uutta ulkokuntosalia. Tampereen seudun työväenopisto järjestää edullisia liikunta- ja kulttuuripainotteisia kursseja (+65 seteli). Yli 75-vuotiaat voivat tarpeen mukaan saada myös palvelusetelin yksilölliseen fysioterapiaan (kuntosaliharjoittelu ohjatussa ryhmässä). Tampereen kaupungilla on vapaaehtoisia liikuntaluotseja jotka järjestävät viikoittaisia maksuttomia kävelyryhmiä. Kävelyryhmiä toimii Lielahdessa ja Hämeenpuistossa ja sauvakävelyryhmiä Kaupissa ja Lamminpäässä. Liikuntaluotsit toimivat vertaisohjaajina Kaukajärven vapaa-aikatalolla tiistaisin, Nääshallilla keskiviikkoisin ja perjantaisin sekä Tampereen uintikeskuksella keskiviikkoisin. Vertaisohjaajat antavat kuntosalilaitteiden käytön ohjausta. Kuntosaleille pääsee alennetulla kertamaksulla. Lisäksi yli 65-vuotiaat saavat alennuksen uimahallien pääsymaksusta. Nääsville ry antaa maksutonta liikuntaneuvontaa Peurankallion palvelukeskuksella, Pohjolankadun palvelukeskuksella, Kalevan kulmalla sekä Lahdensivun kodissa. Ilmaisten liikuntakorttien on todettu liikuttavan niitä kuntalaisia, jotka ovat jo muutenkin arjessaan aktiivisia. Kotonaan enemmän viihtyviä ikäihmisiä onkin Tampereella pyritty aktivoimaan esimerkiksi luotsitoiminnan avulla. Liikunta- ja kulttuuriluotseja voi pyytää maksutta kaveriksi, jos yksin lähteminen kulttuurin ja liikunnan pariin tuntuu tylsältä tai vaikealta. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät kertaluonteisesti täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja avuksi esimerkiksi kävelylenkille, kaupungin kuntosalille tai museoihin. Kulttuuri- ja liikuntaluotsit vetävät myös kävelyryhmiä eri puolilla kaupunkia sekä toimivat kuntoilukavereina omatoimisissa kuntosaliryhmissä. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin ei tarvitse ilmoittautua. Kuntosaleissa on kertamaksu. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2018 talousarvioesitys ei sisällä määrärahaa Sporttikortti+68 -tyyppisen ilmaiskortin käynnistämiseksi Tampereella. Nykyisiä toimintamalleja tulee kuitenkin kehittää vastaamaan kysyntää ja tarvetta ikäihmisten määrän kasvaessa.

9

10 Valtuustoaloite tekonurmikenttien lisäämiseksi koulujen pihoille - Antti Ivanoff ym. (TRE: 3339/ /2017) Tekonurmipelikenttien lisäämisestä koulujen pihoille on jätetty valtuustoaloite Aloitteessa esitetään, että sijoittamalla tekonurmipelikenttiä koulujen pihoille tuodaan liikuntamahdollisuuksia lasten ulottuville päivisin ja vapaa-aikoina. Tampereen kaupungin Kasvatus- ja opetuspalvelut on mukana hallituksen Liikkuva koulu kärkihankkeessa. Liikkuva koulu - ohjelmalla edistetään koulujen aktiivisen toimintakulttuurin mahdollistamista. Ohjelma toteuttaa koulujen toimintakulttuurin edistämistä useammalla eri tasolla. Lukuvuodelle Tampereen Kasvatus- ja opetuspalvelut on saanut avustusta aluehallintovirastolta Liikkuva koulu toiminnan toteuttamiseen. Tämä avustus kohdennetaan kokonaisuudessaan koulujen omien suunnitelmien toteuttamiseen. Kasvatus- ja opetuspalveluiden Liikkuva koulu -ohjelma on ollut vaikuttamassa ja toteuttamassa koulujen sisätilojen ja koulujen pihojen aktivointia oppilaiden käyttöön. Kouluissa on muun muassa muutettu luokkatiloja perinteisestä istumista suosivasta tilasta tilaksi, jossa oppilaat voivat opiskella vaihtelevissa asennoissa. Saleihin on tullut kiipeilyseiniä, joita voidaan muun muassa hyödyntää oppilaiden pitämillä aktiivivälitunneilla. Koulujen pihoihin on rakennettu frisbeegolf -rata, pumptrack -pyöräilyrata, sekä kiipeilyseiniä, jotka kaikki ovat kuntalaisten käytössä vapaa-aikana. Ennen koulupihojen remontteja pyritään vaikuttamaan siihen, että pihoista tulisi niin koulun välitunteja, liikuntatunteja, kuin kaikkia tunteja aktivoivia paikkoja, jotka olisivat myös kuntalaisten käytössä vapaa-aikana. Aleksanterin koulutalon, sekä Vehmaisten ja Etelä-Hervannan koulun pihoissa on tekonurmipintainen monitoimiareena. Lisäksi liikuntapalvelut ovat sijoittaneet käytetyn, uuden veroisen, tekonurmen niin Lentävänniemen kuin Messukylän koulujen viereen. Näitä ovat voineet hyödyntää koulu, perheet ja paikalliset yhteisöt. Seuraava kenttä sijoitetaan Hatanpään koulun viereen. Näiden lisäksi Tampereen kaupunki siirsi Kaupin urheiluopistolta vanhan tekonurmen Kiovan puiston sorakentälle. Kasvatus- ja opetuspalvelut puoltaa ideaa, että pienenkin tekonurmialueen teettäminen koulun pihalla edistää koululaisten arkea ja toimii myös kuntalaisten lähiliikuntapaikkana. Vuoden 2018 talousarviossa ei ole varauduttu näistä toimenpiteistä aiheutuviin kustannuksiin.

11

12

13 Valtuustoaloite itsepuolustuslajien lisäämiseksi Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan osana liikunnan opetusta - Terhi Kiemunki (TRE:3332/ /2017) Itsepuolustuslajien lisäämiseksi Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan osaksi liikunnanopetusta on jätetty valtuustoaloite Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupungin opetussuunnitelmaan lisätään itsepuolustuslajeihin tutustuminen, perusteet ja itsepuolustus vaaratilanteissa vuosiluokilla 1-9. Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma tarjoaa kaikille oppilaille monipuolisen ja kattavan tarjonnan fyysisesti aktiivisesta toiminnasta, motoristen perustaitojen oppimisesta ja fyysisten ominaisuuksien harjoittelemisesta. Liikuntatunneilla oppilas saa kattavan oppimiskokemuksen tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaidoista. Motorisia perustaitoja opetetaan eri tilanteissa ja eri oppimisympäristöissä. Sosiaalisen toimintakyvyn osalta liikuntatuntien tavoitteena on ohjata oppilasta säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan vuorovaikutuksellisissa tilanteissa. Oppitunneilla korostuvat yhdessä tekeminen, kehollisuus ja fyysinen aktiivisuus. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta. Liikuntatuntien lisäksi tamperelaisille oppilasryhmille tarjotaan Kasvatus- ja opetuspalvelujen Liikkuva koulu -ohjelman taitotuntien myötä muun muassa Liikkuva koulu judoa ja Liikkuva koulu motorisia taitotunteja. Liikkuva koulu Judotunnilla harjoitellaan kokonaisvaltaisesti kehonhallintaa sekä liikkumistaitoja. Harjoittelu tapahtuu yhteistoiminnallisesti ryhmissä ja useimmiten parin kanssa, joten tärkeässä osassa on myös toisen huomioonottaminen ja hyvät käytöstavat. Ohjaajana toimivat Tampereen judoseuran valmentajat. Taitotunneilla harjoitellaan monipuolisesti erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja. Ne ovat motorisia taitoja, jotka tukevat lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kehittymistä ja jotka auttavat selviytymään arkipäivän fyysisistä haasteista. Perusliikuntataitojen hallitsemisella on yhteys niin motoristen, kognitiivisten kuin sosioemotionaalistenkin taitojen kehittymiselle. Lisäksi opettajilla on mahdollisuus kutsua eri liikuntalajien edustajia esittelemään omaa toimintaansa sekä panostaa turvallisuuskoulutukseen. Opetussuunnitelman lisäykset edellyttävät lisärahoitusta. Vuoden 2018 talousarviossa ei ole varauduttu opetussuunnitelmaan lisättävien itsepuolustuslajien aiheuttamiin kustannuksiin.

14

15

16

17 Valtuustoaloite valtuuston tahtotilan ja varhaiskasvatuslain noudattamiseksi päiväkotien lapsiryhmiä muodostettaessa - Anne Liimola ym. (TRE:671/ /2017) Päiväkotien lapsiryhmien muodostamisesta ja säännöllisen raportoinnin antamisesta valtuustolle sekä täyttö- ja käyttöprosenteista luopumisesta kaupungin varhaiskasvatuksessa on jätetty valtuustoaloite Aloitteessa todetaan, että Tampereen kasvatus- ja opetuspalvelut esittäisivät kerran vuodessa valtuustolle raportin, jossa kerrotaan lapsiryhmien perustamisen periaatteet sekä luovutaan täyttö- ja käyttöprosenttiseurannasta. Varhaiskasvatuslain 5 a :n mukaan päiväkotien ryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea hoito- ja kasvatustehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia. Tampereella aikuinen-lapsi suhdeluku on kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan 1/7, varhaiskasvatuslaki mahdollistaa suhdeluvun 1/8. Suhdeluvun käytöstä kertoo päiväkotien käyttöaste, jota seurataan kuukausittain. Päiväkotien käyttöprosentti oli keväällä ,6 %. Tampereen kaupunkiseudun vuoden 2016 vertailussa aikuinen-lapsi suhdeluku oli Tampereella keskimääräinen 6,8. Lapsiryhmässä voi olla lapsia, joilla on ns. 10 tai 15 päivän sopimus, nämä ns. sopimuspäiväläiset vievät varattuja paikkoja käytön mukaan 10 päivää 50 % ja 15 päivää 75 %, kuten aloitteessa on todettu. Käyttö- ja täyttöasteiden käyttämisestä luopuminen olisi taloudellisesti merkittävää ja lisäisi kasvatus- ja opetuspalveluiden kustannuksia huomattavasti. Vuoden 2018 talousarviossa ei ole varauduttu käyttö- ja täyttöasteiden seurannan luopumisesta aiheutuviin kustannuksiin.

18

19

Liikkeelle luotsin kanssa Kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsitoiminta Tampereella

Liikkeelle luotsin kanssa Kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsitoiminta Tampereella Liikkeelle luotsin kanssa Kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsitoiminta Tampereella Museolehtori Katri Leppisaari Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE Tampereen kaupunki Tampereen luotsitoiminta Toiminta

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin annetut vastaukset

Vuoden 2018 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin annetut vastaukset Vuoden 2018 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin annetut vastaukset Koonti Sivistys- ja kulttuurilautakunta Valtuustoaloite aktiivipassin kehittämiseksi

Lisätiedot

Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä. 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen

Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä. 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen Tampereen kaupungin rooli liikkumisen edistämisessä 23.3.2015 Lauri Savisaari Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen Talousarvion toiminnalliset tavoitteet (raportointi kaupunginvaltuustolle) 23.3.2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto Kulttuurilautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kulttuurilautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 117 15.11.2016 Kulttuurilautakunta 42 11.04.2017 Kaupunginhallitus 102 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 45 09.05.2017 Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite lasten harrastustakuusta 3492/12.05.00/2016

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (6) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 115 Sj / Kunnan asukkaan aloite maksuttomasta sporttikortista yli 68- vuotiaille helsinkiläisille HEL 2012-008118 T 12 03 00 Päätös päätti kaupunginhallituksen

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Pispalan koulu, Pispalan ja Hyhkyn koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017.

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lamminpää koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lamminpää koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lamminpää koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Elämänlaatua ikäihmisille

Elämänlaatua ikäihmisille Elämänlaatua ikäihmisille kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut tukevat ikäihmisten elämänlaatua Kulttuuri on hyvin moninaista. Se kuuluu jokaisen arkeen. Tampereen kaupungin

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Leinolan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Leinolan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Leinolan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille

Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 111 Sosiaalilautakunta 38 Ote pöytäkirjasta 02. 11.2015 21. 04.2016 Uudenkaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite: Virkistys / kulttuuriseteli eläkeläisille

Lisätiedot

Tampereen kaupungin kulttuuri ja vapaa aikapalveluiden käyttö

Tampereen kaupungin kulttuuri ja vapaa aikapalveluiden käyttö Tampereen kaupungin kulttuuri ja vapaa aikapalveluiden käyttö Kyselyllä kootaan tietoa erityisesti siitä, miten yksittäisiä Tampereen kaupungin kulttuuri ja vapaaaikapalveluiden toimipisteitä käytetään.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Takahuhdin koulu lv. 2016-2017 MA TI KE TO PE BÄNDIKERHO 4.-6.- luokkalaisille Klo 15.15 16.45 A-talo lk 118 Pelikerho 1.-2.lk. Klo 15.00 15.45. Pelikerho 3.-4.lk. Klo 15.45

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kaarilan koulupolku Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1.

Lisätiedot

Lielahden koulupolku

Lielahden koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lielahden koulupolku Lentävänniemi - Lielahti lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lielahden koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lielahden koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Tesomajärven koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Tesomajärven koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja 3.-9.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Olkahisen koulu, Olkahisen ja Sorilan koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Olkahisen koulu, Olkahisen ja Sorilan koulutalot. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Olkahisen koulu, Olkahisen ja t lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot

Lisätiedot

Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus

Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus Sivistystoimen vastaus valtuustoaloitteeseen nro 7/2016 Harrastustakuu jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus Valtakunnallisten vapaa-aikatutkimuksien ja Nuorisobarometrien perusteella lasten ja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv 13.9.2016 HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Aleksanterin koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Tesoman koulupolku. Tesoma - Lamminpää. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Tesoman koulupolku. Tesoma - Lamminpää. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Tesoman koulupolku Tesoma - Lamminpää lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020. Koulu

Lisätiedot

Turun Liikkuva koulu. Oppilaiden hyvinvointia ja liikunnallista harrastetoimintaa yli 200 tuntia viikossa

Turun Liikkuva koulu. Oppilaiden hyvinvointia ja liikunnallista harrastetoimintaa yli 200 tuntia viikossa Turun Liikkuva koulu Oppilaiden hyvinvointia ja liikunnallista harrastetoimintaa yli 200 tuntia viikossa Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari 1.11.2018 Turun Liikkuva koulu Tavoite: jokainen peruskouluikäinen

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lentävänniemen koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lentävänniemen koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lentävänniemen koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN Lisää liikettä! Perusopetuksen opetussuunnitelma ja varhaiskasvatuslaki edellyttävät lasten ja nuorten aktiivisuuden

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Pyynikin koulupolku Wivi Lönn/Aleksanteri - Pispala lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1.

Lisätiedot

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä

OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä OPS2016 ja Move! Fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Sami Kalaja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kuntotestauspäivät 2015 Kisakallio OPS2016 Käyttöönotto lukuvuoden 2016 alusta Keskiössä

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Kaarilan koulupolku. Rahola - Kaarila. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Kaarilan koulupolku. Rahola - Kaarila. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Kaarilan koulupolku Rahola - Kaarila lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020. Koulu tiedottaa

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Juhannuskylän koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Juhannuskylän koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Juhannuskylän koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn - Pispala. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn - Pispala. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Pyynikin koulupolku Wivi Lönn - Pispala lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020. Koulu

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos Liikunnan avustusten uudistaminen Alustava valmisteluluonnos Tampereen kaupungin strategiset tavoitteet Kaupunkistrategia Strategiset painotukset ja tavoitteet on ryhmitelty viiteen näkökulmaan yhdessä

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Sammon koulupolku Kissanmaa - Sampo lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Linnainmaan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Linnainmaan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Linnainmaan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kissanmaan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kissanmaan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kissanmaan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Atalan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Atalan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Atalan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Härmälän koulu lv

Härmälän koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Härmälän koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 16.8.2016 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA

LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA LIIKUNTATOIMEN ROOLI TULEVAISUUDEN KUNNASSA ITÄSUOMALAISTEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS LEPPÄVIRTA 12.10.2016 Kuntalaisten mielipiteiden huomiointi Kiteen kuntakysely: Mitkä seikat vaikuttavat liikunnan

Lisätiedot

KUPA: Kulttuuripalvelut LIPA: Liikuntapalvelut TAMU: Tampereen Taidemuseo SAHIM: Sara Hildénin taidemuseo

KUPA: Kulttuuripalvelut LIPA: Liikuntapalvelut TAMU: Tampereen Taidemuseo SAHIM: Sara Hildénin taidemuseo VUODEN 2016 MÄÄRÄLLISET MITTARIT LINKKI LAADULLISIIN MITTAREIHIN Kaupunkistrategian toiminnallinen tavoite, raportoidaan kaupunginvaltuustolle Toimintasuunnitelmien toiminnallinen tavoite, raportoidaan

Lisätiedot

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite harrastustakuusta

Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite harrastustakuusta Sivistyslautakunta 19 28.03.2017 Kaupunginhallitus 102 18.04.2017 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite 27.10.2016 harrastustakuusta 211/00.01.06/2016 SIVI 28.03.2017 19 Kokoomuksen valtuustoryhmä

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

Juhannuskylän koulupolku

Juhannuskylän koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Juhannuskylän koulupolku Juhannuskylä - Tammela lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020.

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn - Pispala. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Pyynikin koulupolku. Wivi Lönn - Pispala. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Pyynikin koulupolku Wivi Lönn - Pispala lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020. Koulu

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO

KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO KOTONA ASUMINEN VOI OLLA KORTILLA- SPORTTIKORTTI 68+ ESPOO 19.3.2015 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 ESPOOSEEN 68+ SPORTTIKORTTI Espoon kaupungin maksuton

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Koiviston koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Koiviston koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Koiviston koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Kämmenniemen koulu, Kämmenniemen ja Terälahden koulutalot

Kämmenniemen koulu, Kämmenniemen ja Terälahden koulutalot HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulu, Kämmenniemen ja Terälahden koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginhallitus. 80 Asianro 103/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginhallitus. 80 Asianro 103/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 80 Asianro 103/12.03.01/2013 Valtuustoaloite / Sinulla on paljon annettavaa -messutapahtuma Valtuustoaloite 27.2.2012 Sari Raassina ja Taisto Toppinen sekä 42 muuta

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen

Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen Työn sisältö Kuntastrategia ja kunnan hyvinvointiohjelma liikuntaa edistämässä Miten eri väestöryhmät liikkuvat ja Hollolan kunta liikunnan edistäjänä Kuvaus Hollolan

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kaarilan koulupolku Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1.

Lisätiedot

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille

Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille Kaupunginhallitus 31 23.01.2017 Vanhusneuvoston kuntalaisaloite liikuntaan kohdistuvasta seniorikortista 65+ -vuotiaille 1103/00.04.02.06/2016 KH 31 Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina. Oppiaineen nimi: LIIKUNTA 3-6 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Fyysinen toimintakyky 3 T1 kannustetaan oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019. Koulu tiedottaa myönnetyistä

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Tesoman koulupolku. Tesoma - Lamminpää. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Tesoman koulupolku. Tesoma - Lamminpää. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Tesoman koulupolku Tesoma - Lamminpää lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019.

Lisätiedot

Linnainmaan koulupolku

Linnainmaan koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Linnainmaan koulupolku Linnainmaa - Leinola lv. 2018-2019 1 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019.

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi tukea koulujen kehittämistyölle. Liikkuva koulu -seminaari Jukka Karvinen

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi tukea koulujen kehittämistyölle. Liikkuva koulu -seminaari Jukka Karvinen Matkalla Liikkuvaksi kouluksi tukea koulujen kehittämistyölle Liikkuva koulu -seminaari 7.10.2014 Jukka Karvinen Muutos oppilaiden arjessa Lisää liikettä ja vähemmän istumista koulupäivän aikana Oppiminen

Lisätiedot

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN

LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN LIIKUNTA KUNNAN VETOVOIMATEKIJÄNÄ TERVEYSLIIKUNTA ASIKKALAN MALLIIN 23.9.2016 Matti Kettunen Vapaa-aikajohtaja Asikkalan kunnan toimenpiteet terveysliikuntaprosessissa 2005 2006 2008 2009 2011 Liikuntastrategian

Lisätiedot

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI

TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI Kaupunginhallitus 97 27.02.2012 TEPPO PUHAKAISEN YM. VALTUUSTOALOITE IKÄIHMISTEN LIIKUNNAN KEHITTÄMISEKSI 783/012/2011 KH 97 Valtuustoaloite 12.12.2011: Yksi hyvä vaihtoehto ikäihmisten liikunnalle on

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/2018 1 (5) 546 V 26.9.2018, Valtuutettu Petrus Pennasen aloite tilojen avaamisesta vuorotyötä tekevien yksinhuoltajien lasten iltakerhoille Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Oppilaiden luontainen energisyys halutaan nähdä voimavarana, joka oikein kanavoituna tuottaa sekä hyviä oppimistuloksia että koulussa viihtymistä.

Oppilaiden luontainen energisyys halutaan nähdä voimavarana, joka oikein kanavoituna tuottaa sekä hyviä oppimistuloksia että koulussa viihtymistä. Siilinjärvi Hankkeessa mukana alakoulu Siilinlahti ja yläkoulu Ahmo Haasteena kehittää kahden ison koulun (n. 1200 oppilasta) liikunnallista toimintakulttuuria ja yhteistyötä Liikuntamyönteisen kasvun

Lisätiedot

Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite harrastustakuusta Lappeenrannan lapsille ja nuorille. Kokoomuksen valtuustoaloite :

Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite harrastustakuusta Lappeenrannan lapsille ja nuorille. Kokoomuksen valtuustoaloite : Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite harrastustakuusta Lappeenrannan lapsille ja nuorille Taustamuistio 25.11.2016 Kasvatus- ja opetustoimi Nuoriso- ja liikuntatoimi Kulttuuritoimi Konsernihallinto Kokoomuksen

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen kärkihanke 2016-2018 Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille Neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM 30.5.2017 Hallitusohjelman kärkihanke:

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Sammon koulupolku. Kissanmaa - Sampo. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Sammon koulupolku Kissanmaa - Sampo lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019. Koulu

Lisätiedot

Lielahden koulupolku

Lielahden koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lielahden koulupolku Lentävänniemi - Lielahti lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 7/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 29.03.2016 268 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen

Lisätiedot

Lempäälän kunta Vapaa-aikapalvelut HINNASTO 2015. Voimassa 31.8.2015 alkaen tai hinnastokohdassa erikseen ilmoitettuna aikana

Lempäälän kunta Vapaa-aikapalvelut HINNASTO 2015. Voimassa 31.8.2015 alkaen tai hinnastokohdassa erikseen ilmoitettuna aikana Lempäälän kunta Vapaa-aikapalvelut HINNASTO 2015 Voimassa 31.8.2015 alkaen tai hinnastokohdassa erikseen ilmoitettuna aikana VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 19.3.2015 LIIKUNTAPALVELUT Liikuntatilat ja -alueet Liikuntatilojen

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Linnainmaan koulupolku

Linnainmaan koulupolku 1 HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Linnainmaan koulupolku Linnainmaa - Leinola lv. 2017-2018 9.8.2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus 26.1.2018 Työikäisten määrä vähenee Suomessa 2050: 27,9 % 2014: 42,9 % Lähde: Valtiovarainministeriö Liikuntasuosituksen täyttävien (liikuntaa

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

Pula kerhoista vai runsaudenpula?

Pula kerhoista vai runsaudenpula? Pula kerhoista vai runsaudenpula? Kerhotoiminnan koordinoinnin haasteita Katri Tenetz, johtava kulttuurituottaja, kulttuuritalo Valve Kati Grekula, Liikkuva koulu koordinaattori Oulun kaupunki Lasten ja

Lisätiedot

Tampere Ote pöytäkirjasta 8/ (5) Sivistys- ja kulttuurilautakunta

Tampere Ote pöytäkirjasta 8/ (5) Sivistys- ja kulttuurilautakunta Tampere Ote pöytäkirjasta 8/2018 1 (5) 125 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2019 talousarvioesitys sekä talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet (yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020

LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua. Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 LUPA LIIKKUA JA URHEILLA KOULUSSA - koulupäivään lisää liikettä ja urheilua Liikuntajärjestöjen yhteiset valinnat 2015-2020 VISIO 1 + 2 Jokaisella koululaisella on mahdollisuus liikkua monipuolisesti koulupäivän

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Kouluyhteisö liikunnallisuuden turvaajana. Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri

Kouluyhteisö liikunnallisuuden turvaajana. Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Kouluyhteisö liikunnallisuuden turvaajana Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Esityksen sisältö Tuorein tieto lasten ja nuorten liikunnan tilasta Havaintoja lasten ja nuorten liikunnan

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus

Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus Laki kuntien kulttuuritoiminnasta TOIMEENPANO TAMPEREELLA Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus 27.3.2019 Lauri Savisaari, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Kunnan tehtävät 1) edistää kulttuurin ja

Lisätiedot