SUOMEN METSÄT HIILINIELUINA. Suomen metsät mitä ne ovat ilmaston näkökulmasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMEN METSÄT HIILINIELUINA. Suomen metsät mitä ne ovat ilmaston näkökulmasta"

Transkriptio

1 1 SUOMEN METSÄT HIILINIELUINA Mika Hiltunen Leena Leskinen Markku Remes Juhani Pyykkönen Katriina Liusjärvi Suomen metsät mitä ne ovat ilmaston näkökulmasta Keskustelu ja tutkimus metsien hiilivarastoista ja ilmastovaikutuksista käyvät vilkkaina. Tämän raportin tarkoitus on lisätä ja syventää tietoutta tästä aiheesta. Erityisesti tarkoituksena on tuoda selvyyttä siihen, kuinka erilaiset metsänhoidon toimenpiteet vaikuttavat metsien hiilivarastoon ja ilmastovaikutukseen eri ajanjaksoina. Metsässä oleva hiili kiertää puiden ja ilmakehän välillä suhteellisen nopeassa ja muuttumattomassa kehässä toisin kuin fossiilisia polttoaineita käytettäessä (kuva 1). Maankäytön muutokset johtavat pysyviin muutoksiin metsän hiilensidonnassa, kun metsäalue hävitetään ja hiiltä sitovaa metsää ei enää ole. Metsät voivat hiilidioksidin sitomisen lisäksi myös vapauttaa sitä ilmakehään. Näin ollen metsä voi toimia joko hiilinieluna tai hiililähteenä. Yksi kuutiometri puuta sitoo itseensä noin yhden tonnin hiilidioksidia. Yksi gramma hiiltä puussa vastaa 3,667 grammaa hiilidioksidia. Yleisesti metsäalueen kykyyn sitoa hiilidioksidia vaikuttavat alueen kasvuolosuhteet, puulaji- ja ikäluokkajakauma sekä metsien hoito, käyttö ja mahdolliset metsätuhot.

2 2 Kuva 1. Metsän ja fossiilisen systeemin hiilenkierto (Lucier ja Miner, 2010). Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on vakauttaa ja pysäyttää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahteen asteeseen 1. Käytännössä tämä tarkoittaa voimakasta päästöjen vähentämistä ja hiilinielujen lisäämistä 2. Metsillä on Suomessa suuri rooli hiilinielujen lisäämisessä. Suomen metsien hiilinielun laskettiin olleen vuosina noin 20 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO 2 e) ja viimeisten 20 vuoden aikana hiilinielu on ollut vuosittain milj. t CO 2 e 2. EU:n maankäyttösektori (LULUCF) seuraa jäsenmaidensa päästöjä ja poistumia. Alla olevat kuvat havainnollistavat sitä, missä suuruusluokassa liikutaan, kun puhutaan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja poistumista. 1 Ympäristöministeriön tiedote (2016) 2 Työ- ja elinkeinoministeriö (2017)

3 3 Kuva 2. Suomen vuosittaiset kasvihuonekaasupäästöt ( , milj. t CO 2 e). Päästöt ilmakehään positiivisia ja poistumat ilmakehästä negatiivisia lukuja (Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut, 2016).

4 Päästö (+) tai poistuma (-) (milj. t CO2-ekv) miljoonaa t CO 2 -ekv Metsämaa Viljelysmaa Ruohikkoalueet Kosteikot Rakennetut alueet Puutuotteet Kuva 3. Kasvihuonekaasupäästöt ja -poistumat maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous -sektorilla (LULUCF) (milj. t CO 2 e), päästöt ilmakehään (+) ja poistumat ilmakehästä (- ) lukuja (Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut, 2016) Puustobiomassa, min. Maaperä, min. Ojitettujen metsämaiden CH4- ja N2Opäästöt Puustobiomassa, org. Maaperä, org. Kuva 4. Kasvihuonekaasupäästöt (+) ja -poistumat ( ) metsämaalla vuosina (milj. t CO 2 e). min = mineraalimaa (kivennäismaa), org. = orgaaninen maa (turvemaa). Luokassa raportoidaan myös typen mineralisaatio (+), metsien typpilannoitus (+) sekä maastopalot ja kulotus (+) (näiden osuus marginaalinen) (Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut, 2016).

5 5 Hiilinielu kuvaa hiilivaraston kasvun nopeutta, kun taas hiilivarasto kuvaa hiilen kokonaismäärää Metsän kyky sitoa tai vapauttaa hiiltä voidaan ilmoittaa erilaisilla yksiköillä. Esimerkiksi muotoa 100 g/co 2 /m²/v oleva yksikkö kertoo, kuinka monta grammaa hiilidioksidia metsikkö sitoo neliömetrillä yhden vuoden aikana. Suomen metsien vuosittaisesta hiilinielusta käytetään ilmaisua hiilidioksidiekvivalenttitonni miljoonina tonneina. Hiilidioksidiekvivalenttina ilmoittamisen avulla kaikkien kasvihuonekaasujen (esim. hiilidioksidi, metaani, dityppioksidi ja F-kaasut) vaikutukset yhteismitallistetaan GWP-arvojen avulla vastaaviksi hiilidioksidipäästöiksi. Hiilidioksidi saa arvon 1, metaani arvon 25 ja dityppioksidi arvon 298 arvo kertoo kuinka moninkertainen säteilypakote (ilmastoa lämmittävä vaikutus) kaasulla on verrattuna hiilidioksidiin 3. Hiilidioksidin osuus kasvihuonekaasujen päästöistä on Suomessa vaihdellut välillä % eri vuosina 5. Metsien hiilensidontaan ja ilmastovaikutukseen liittyvä sanasto tulisi ymmärtää samalla tavalla eri yhteyksissä. Edellä kuvataan tarkemmin aihealueelle ominaista sanastoa 4. Sanasto Hiilidioksidi = ihmisen toiminnan seurauksena syntyvistä kasvihuonekaasuista merkittävin (CO 2 ). Hiilidioksidipäästö = hiilidioksidin vapautuminen ilmakehään. Hiilidioksidipoistuma = hiilidioksidin poistuminen ilmakehästä. Hiilen sitoutuminen = hiiltä sisältävän aineen, erityisesti hiilidioksidin, otto ilmakehästä maa- tai meriympäristössä. Hiilinielu = metsän hiilivaraston kasvu, metsän positiivinen hiilivaraston muutos. Hiililähde = metsän hiilivaraston pieneneminen, metsän negatiivinen hiilivaraston muutos. Hiilivarasto = elävän ja kuolleen orgaanisen aineksen sisältämä hiili maaperässä ja maaperän päällä. Hiilivarasto = hiilitase. Hiilivaraston muutos = puuston kasvu (+), maaperään sitoutuva hiili (+), hakkuissa korjattava puusto ( ), maaperästä vapautuva hiili ( ), maaperän päällä olevasta kuolleesta kasvustosta vapautuva hiili ( ). Kaikkia näitä muutoksia lasketaan tiettynä aikavälinä (esim. vuodessa). Ilmastohyöty = tila, jossa esimerkiksi metsien käytöllä on aiheutettu vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään kuin jos puuta ei olisi käytetty (positiivinen ilmastovaikutus). 3 Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut (2016) 4 Ilmastopaneeli (2017), soveltaen

6 6 Ilmastohaitta = tila, jossa esimerkiksi metsien käytöllä on aiheutettu enemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään kuin jos puuta ei olisi käytetty (negatiivinen ilmastovaikutus). Jos metsä toimii hiilinieluna, on sillä ilmastoa viilentävä vaikutus. Jos metsä toimii hiililähteenä, on sillä ilmastoa lämmittävä vaikutus. Suomen metsät ovat tällä hetkellä hiilinielu. Aivan oleellista on ymmärtää käsitteiden hiilinielu ja hiilivarasto ero hiilinielu kuvaa hiilivaraston kasvun nopeutta, kun taas hiilivarasto kuvaa hiilen kokonaismäärää. Metsänhoito mitä sillä voidaan saavuttaa Metsänhoidolla vaikutetaan puuston kasvuun ja kehitykseen. Sen myötä metsänhoidon keinoilla voidaan vaikuttaa metsän kykyyn sitoa tai vapauttaa hiiltä. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC 5 toteaa, että metsänhoito on metsäkadon vähentämisen ja metsittämisen ohella merkittävä taloudellisesti kannattava ilmastonmuutoksen hillintäkeino maa- ja metsätaloudessa eri puolilla maailmaa. Voidaan ajatella, että hyvällä metsänhoidolla edistetään metsän kasvua, jolloin puun nopea kasvaminen sitoo enemmän hiiltä ilmakehästä verrattuna tilanteeseen, missä metsää ei hoideta. Alla olevassa kuvassa esitetään periaatteellinen metsän hiilivaraston kehittyminen ajan funktiona (kuva 5). 5 IPCC (2014)

7 7 Kuva 5. Periaatteellinen kuva metsän hiilivaraston kehittymisestä ajan funktiona (Ilmastopaneeli 2013). Yksittäisten metsänhoidon toimenpiteiden vaikutus metsikön hiilinieluun ja varastoon tiedetään vaihtelevasti eri menetelmien kohdalla. Tarkasti tehdyt laskelmat metsikkötasolla ovat edellytys sille, että tuloksia voidaan edelleen yleistää aluetasolle. Metsässä hiiltä on sitoutuneena sekä puustoon että maaperään vuonna 2004 Suomen metsien maaperään oli sitoutunut 959 Tg ja puustoon 823 Tg hiiltä 6. Vuosien suurin osa metsän lisääntyneestä hiilivarastosta (kasvua 29 % kyseisenä ajanjaksona) kertyi puustoon 8 myös vuosina suurin osa hiilivaraston kasvusta, noin 80 %, tulee kertymään puustoon 7. Kaikki hakkuut pienentävät välittömästi metsän hiilivarastoa mitä enemmän puuta poistetaan, sitä enemmän hiilivarasto pienenee. Päätehakkuun jälkeen metsä toimii hiililähteenä noin 20 vuotta 8. Kasvatuslannoituksella (esimerkiksi typpilannoitus 150 kg/ha) voidaan lisätä puuston kasvua 9, jolloin metsikön hiilinielu kasvaa. Lannoitteiden valmistuksesta aiheutuu päästöjä, mutta näiden on arveltu olevan pieniä verrattuna lannoituksesta saataviin 6 Liski ym. (2004) 7 Sievänen ym. (2013) 8 Kilpeläinen ym. (2012) 9 Routa ym. (2011)

8 8 hyötyihin 10. Useissa eri tutkimuksissa on todettu, että tiheämmällä metsän kasvatusasennolla voidaan lisätä ainespuun tuotosta (ja sitä kautta taloudellista tulosta) sekä hiilensidontaa yhtäaikaisesti 11. Näiden maksimoiminen yhtä aikaa ei kuitenkaan näyttäisi olevan mahdollista 12. Metsän kiertoajan pidentämisellä voidaan parantaa hiilensidontaa 13. Suometsiin ja niiden hiilinieluun sekä varastoon liittyvään tutkimustietoon liittyy enemmän menetelmällistä epävarmuutta. Yleisesti vaikuttaisi siltä, että maaperän osalta rehevät suot menettävä hiiltä ojituksen jälkeen ja karut voivat sitä vielä kerryttää. Lyhyellä aikajaksolla arvioituna ojituksen myötä lisääntynyt puuston kasvu näyttäisi korvaavan maaperän kautta menetettävän hiilen, joten ojitetut suot ovat tässä tapauksessa hiilinielu 14. Suomen tasolla soiden turpeessa on laskettu olevan hiiltä sitoutuneena noin 7-kertainen määrä puustoon ja noin 6- kertainen määrä maaperään verrattuna, joten todella pitkällä aikavälillä (satoja tai tuhansia vuosia) turpeen mahdollinen hajoaminen vaikuttaa alentavasti Suomen metsien hiilinieluun Metsikön puulajivalinnalla voidaan vaikuttaa hiilensidontaan kuusimetsikkö näyttäisi sitovan hiiltä enemmän mäntyyn ja koivuun verrattuna 15. Jatkuvan kasvatuksen ja yläharvennusten käyttäminen voi parantaa metsikön hiilivarastoa tasaikäikäismetsätalouteen verrattuna 16. (Taulukko 1) Taulukko 1. Viitteellinen taulukko, jossa on kuvattu yksittäisen metsänhoidon vaikutusta metsikön hiilivarastoon ja hiilinieluun (lähteenä käytetty myös edellisen sivun tekstissä olevia viitteitä soveltuvin osin). Metsänhoito Vaikutus hiilivarastoon Vaikutus hiilinieluun Päätehakkuu Kasvatushakkuu Yhdistetty aines- -pienentää voimakkaasti metsikön hiilivarastoa, kun kaikki puusto (hiilivarasto) poistetaan metsiköstä -maaperä säilyy hiilivarastona (myös kasvatushakkuu) -pienentää metsikön hiilivarastoa -hiilivaraston pieneneminen suoraan verrattavissa hakatun puustoon määrään metsikön kasvatusasento tiheämpi metsä muuttuu hiilinielusta hiilenlähteeksi noin 20 vuoden ajaksi päätehakkuun jälkeen metsä säilyy usein hiilinieluna 10 Sathre ja Gustavsson (2012) 11 Garcia-Gonzalo ym. (2007) 12 Alam ym. (2008) 13 Liski ym. (2001) 14 Ilmastopaneeli (2015) 15 Briceno-Elizondo ym. (2006) 16 Pukkala (2014)

9 Hiilensidonta 9 ja energiapuun kasvatus Kasvatuslannoitus Kiertoaika Kasvatusasento Suo-ojitus Kannonnosto Jatkuva kasvatus Maaperän hiili energiapuuharvennukseen asti, mikä lisää hiilivarastoa 1 parantaa puuston kasvua, jolloin metsikön hiilivarasto suurempi verrattuna tilanteeseen, jossa ei lannoiteta pidentämällä kiertoaikaa kasvatetaan metsikön hiilivarastoa verrattuna lyhyempään kiertoaikaan tiheässä kasvatusasennossa puuston määrä suurempi, jolloin hiilivarasto kasvaa parantaa puuston kasvua, jolloin hiilivarasto kasvaa voi vähentää maaperän hiilivarastoja² hiilivaraston muutokset kiertoajan aikana eroavat tasaikäismetsätaloudesta, koska metsikkö koko ajan puustoinen -harvennuksilla vain vähäinen vaikutus 4 -päätehakkuu nostaa maaperän hiilivarastoa 4 -maaperä suuri hiilivarasto (etenkin turvemaat) hiilinielu suurenee vrt. ei lannoitusta, koska puuston kasvu paranee lannoituksen vuoksi vaikutus hiilinieluun metsikkökohtainen (hiilinielun suuruus vaihtelee kiertoajan aikana) vaikutus hiilinieluun metsikkökohtainen puuston hiilinielu kasvaa voi lisätä metsän hiilinielua³ -maaperän turve toimii hiililähteenä -kivennäismaat usein hiilinielu 1 Alam ym. (2010) ² Äijälä ym. (2010) ³ Pukkala (2017) 4 Johnson ja Curtis (2010) NIELU NIELU VANHAT METSÄT NUORET METSÄT 0 LÄHDE LÄHDE Lähtötilanne Aika --->

10 10 Kuva 6. Lähtöikärakenteltaan (ajanhetki 0) kahden erilaisen metsäalueen periaatteellinen hiilinielu kiertoajan aikana Itä-Suomessa nykymetsänhoidolla. Vanhat metsät alue sisältää paljon päätehakkuuikää (70 vuotta) lähestyviä metsiköitä ja nuoret metsät alue sisältää paljon nuoria, noin 10-vuotiaita metsiköitä (Hiltunen, M. 2017). Vanhoille metsille hakkuita tehdään paljon kiertoajan alussa ja nuorille metsille paljon kiertoajan lopussa. Kuvaajissa hiilinielu pienenee (ja muuttuu hiililähteeksi) metsäalueilla juuri silloin, kun niissä tehdään päätehakkuita. Puun korjuun lisääminen pienentää metsien hiilivarastoa. Näin ollen hakkuiden tekemättä jättäminen kasvattaa metsän hiilivarastoa Lyhyellä aikajaksolla tämä pitääkin paikkansa, mutta pitkällä aikajaksolla tarkasteltuna näin ei välttämättä ole. Puita alkaa kuolla luonnollisesti ja näin niistä aiheutuu hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Puusto kasvu hidastuu, joten metsään ei enää sitoudu hiiltä ainakaan samalla tavoin kuin kasvavaan metsään vanhat boreaaliset metsät ovat vain heikko hiilinielu 18. Metsän hiilivaraston kasvu on siis rajallista. Metsiä hoidetaan miten niistä saatavia tuotteita käytetään Moni hyödyke saadaan metsänkasvatuksessa melko pitkällä aikajaksolla näin voi olla myös ilmastohyötyjen kohdalla. Jos tulosten tarkastelu rajataan vain tiettyyn vuoteen tai lyhyeen ajanjaksoon, ei se kerro tarpeeksi ilmastovaikutuksen kehityksestä esimerkiksi metsän kiertoajan aikana. Siksi on tarpeellista ottaa tarkasteluun pitempiäkin aikajaksoja. Ilmastomuutoksen hillinnän kannalta lähivuosikymmeninä on kuitenkin tällä hetkellä aiheellista sitoa mahdollisimman paljon hiilidioksidia ilmakehästä 2. Tutkimusten mukaan hiilensidonnan lisääminen puustoon (puiden kasvaminen) ja päästöjen välttäminen antavatkin parhaat tulokset ilmastovaikutusten näkökulmasta lyhyellä aikajaksolla 17. Pitkällä aikajaksolla on otettava hiilensidonnan lisäksi huomioon puutuotteista saatavat korvaushyödyt, jotka voivat parantaa metsäalueen ilmastovaikutusta Fossiilisen polttoaineen tai tuotteen ja niistä syntyvien kasvihuonepäästöjen välttämisestä puutuotteiden tai energiabiomassan avulla syntyy pysyvä hyöty, jonka perusteella korvaushyöty voidaan saada. Esimerkiksi tukista saatavalla sahatavaralla korvataan betonin käyttöä rakentamisessa ja bioenergialla metsähakkeesta korvataan kivihiilen käyttöä. Pitkäikäiset tuotteet sitovat hiilen itseensä pitkäksi aikaa ja pitävät näin hiilidioksidin poissa ilmakehästä (sahatavara esimerkiksi 35 vuotta, metsähakkeen poltto välitön päästö ilmakehään), jolloin pitkäikäisillä tuotteilla on parempi korvaushyöty. Metsät, joista puutuotteita hyödynnetään, tulee olla kestävästi hoidettuja, jotta puutuotteiden korvaushyödyt voidaan katsoa saavutetuksi. 17 Gustavsson ym. (2017) 18 Pukkala (2017) 19 Kilpeläinen ym. (2016)

11 11 Tulevaisuus erilaisten tavoitteiden optimointia vai jotain muuta Tulevaisuuden hakkuulaskelmien mukaan runkopuun vuotuinen kertymä nousee 80 milj. m³:iin vuoteen 2030 mennessä 4. Tästä johtuen Suomen metsien vuosittainen hiilinielu laskee tasolle 13,5 milj. t CO 2 -ekv ajanjaksona Jos hakkuita ei lisätä vuoden 2030 jälkeen, voidaan nykyinen hiilinielutaso saavuttaa uudelleen vuoden 2035 jälkeen 22. Hakkaamalla metsiä selvästi tämän hakkuutason (80 milj. m³) alle, voidaan metsien vuosittainen hiilinielu kasvattaa yli 50 milj. m³:iin vuoteen 2035 mennessä erilaisilla skenaarioilla 21. Hakkuiden raju vähentäminen hiilen sidonnan lisäämiseksi ei ole kuitenkaan kansantaloudellisesti järkevää 23. Hiilinielujen ja hakkuiden maksimointi ei ole mahdollista yhtä aikaa. Suunnitellusta metsien hyödyntämisestä eli puunkäytön lisäämisestä tulevaisuudessa sekä puuperäisten tuotteiden ilmastomyönteisyydestä on esitetty kritiikkiä eri lähteistä. Erään julkilausuman mukaan Suomen suunnittelema puunkäytön lisääminen ei hillitse ilmastonmuutosta vuosikymmeniin 22. Lausumassa esille nousevat argumentit ovat, että metsien hiilivarastoa tulisi kasvattaa suunniteltujen hakkuiden sijaan ja pitkäikäisten puutuotteiden käyttöä pitäisi lisätä. On myös arvioitu, että tulevaisuudessa oletetusti lisääntyvän biotalouden raaka-aineen hankinnan, valmistuksen ja käytön ilmastovaikutuksia pitäisi parantaa nykyisestä 23. Lisääntyvä puunkäyttö perustellaan monissa yhteyksissä puuston vuosittainen lisääntyneellä kasvulla puuston kasvun käyttäminen hakkuutavoitteen määrittämisessä voi kuitenkin olla kestämätöntä pitemmällä aikajaksolla 24. Puutuotteiden osalta keskustelua käydään siitä, kuinka hyvin niillä voidaan todellisuudessa muita vastaavia tuotteita. Ongelmana on edellä mainittujen pitkän ja lyhyen aikajakson näkökulmien yhdistäminen ja tavoitteiden optimoiminen. Seuraavissa kuvissa on eri tutkimuksista saatuja tuloksia Suomen metsien hiilivarastoista (kuva 6) ja hiilinieluista (kuva 7) eri puunkäyttöskenaarioilla. 20 Energia- ja ilmastostrategian vaikutusarviot: Yhteenvetoraportti 21 Kallio ym. (2013) 22 BIOS 2017 (2017) 23 Sievänen ym. (2016) 24 Lappi (2016)

12 12 Kuva 7. Hiilen kertyminen metsien puustoon ja maaperään (Hiilikertymä) sekä hakkuissa metsistä korjattavaan puuhun (Hakkuukertymä) puunkäytön eri skenaarioissa kaudella LOW, MOD ja POT tunnukset viittaavat matalaan, kohtuulliseen ja korkeaan (suurin kestävä puunkäyttötaso Suomessa) hakkuutasoon sekä BIO- ja BIO+ tarkoittavat matalaa ja korkeaa energiapuukorjuumäärää (Sievänen ym. 2016). Kuva 8. Metsän vuosittainen ilmastovaikutuksen kehitys erilaisilla hakkuuskenaarioilla Keski- Suomessa (Mg C /ha/v, esim. kymmenen 10-vuotisjaksoa on yhteensä sata vuotta, puutuotteet mukana). Koska tarkastelussa on ilmastovaikutus, on kuvaajissa laskettu mukaan myös puutuotteiden sisältämä hiili. No cutting = ei hakkuita, cut 4000 m3 = hakkuita tehdään noin puolet kasvusta, cut growth = hakataan kaikki kasvu, unequal cut = hakataan paljon aluksi, jonka jälkeen hakkuut vähennetään asteittain nollaan. Positiiviset luvut tarkoittavat hiilinielua mitä suurempi luku, sen suurempi vuosittainen hiilinielu (Pukkala 2017).

13 13 Myös muissa maissa on tehty tutkimuksia metsien käytön ilmastovaikutuksista kansallisella tasolla. Näissäkin tutkimuksissa on viitteitä siitä, että nykyistä intensiivisempi biomassan tuotanto ja käyttö voivat parantaa metsien ilmastovaikutusta pitkällä aikajaksolla On tosin huomioitava, että näissäkin tutkimuksissa tehdään oletuksia esimerkiksi puunkäytön korvausvaikutuksista (asiaa käsitelty edellä). Varmaa on vain muutos ilmastonmuutos ja muut tekijät Tulevaisuuden tutkimuksen suurimmat epävarmuustekijät näyttävät liittyvän muutoksiin metsien tuhoriskissä, maaperän hiilivarastoissa ja hajotuksessa (maaperähengityksessä). Monissa tutkimuksissa on myös huomioitu mahdolliset ilmastonmuutosskenaariot. Ilmastonmuutos tulee todennäköisesti merkittävästi lisäämään puuston kasvua Suomessa 28. Myös metsien hiilivarastot lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä 29. Muutokset tulevat olemaan suhteellisesti suurempia pohjoisessa kuin eteläisessä Suomessa 30. Ilmastonmuutokseen ja puiden kasvuun liittyvää epävarmuutta kuvaa muun muassa se, kuinka paljon eri mallien ennusteet poikkeavat toisistaan, kun arvioidaan ilmastonmuutoksen ja metsien käsittelyn vaikututusta metsien hiilivarastojen muuttumiseen. Eri mallien mukaan Suomen metsien keskimääräinen vuosittainen hiilinieluvaikutus tulee olemaan 5-25 Tg C 30. Metsäalueen ikärakenteen on kuitenkin tutkimusten mukaan havaittu vaikuttavan metsien kasvuun enemmän kuin ilmastonmuutoksen 31. Tästä on pääteltävissä, että metsien ikäluokkajakauman ohjaamisella (hakkuiden suunnittelu) voidaan vaikuttaa merkittävästi metsien kasvuun ja sitä kautta metsäalueiden ilmastovaikutukseen. Suomen metsien ikäluokkarakenne lisää tulevaisuudessa mahdollisuutta siihen, että metsät pysyvät hiilinieluina 30. Suomen metsien ikäluokkarakenne myös antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden käyttää erilaisia metsänhoidon keinoja. Täytyy muistaa, että metsien hiilensidontaan ja ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät monet, esimerkiksi taloudelliset, teknilliset tai poliittiset syyt, jotka todellisuudessa ohjaavat ja rajoittavat päätöksentekoa optimaalisesta metsänhoidosta päätettäessä. Useita metsänomistajia kiinnostaa myös tulevaisuudessa eniten metsästä saatava taloudellinen tuotto. Taloudellisia ja ilmastollisia 25 Lempriere ym. (2013) 26 Lundmark ym. (2014) 27 Knauf ym. (2015) 28 Kellomäki ym. (2008) 29 Alam ym. (2008) 30 Ilmastopaneeli (2015) 31 Alam ym. (2010)

14 14 hyötyjä haluavan metsänomistajan tavoitteena voisi pitää metsän tehokkaan taloudellisen hyödyntämisen ja pysyvän hiilivaraston kasvattamisen. Metsien hoitoon ja käyttöön tullaankin tulevaisuudessa kiinnittämään enemmän huomiota aiemmin raportissa mainittujen päästö- ja nielutavoitteiden vuoksi. Lisää tietoa kaivataan kaikki tekijät huomioonottavista ja epävarmuustekijät minimoivista tutkimuksista, jotta puuston kasvun ja käytön kokonaisvaltaisia ilmastovaikutuksia voidaan tarkemmin arvioida.

15 15 LIITE 1. Etuliitteet ja muunnosten tekeminen Taulukko 2. Etuliitteet ja yksiköt. Etuliite Vastaava luku Kymmenen potenssi kilo tuhat 10³ tonni* tuhat kiloa 10 6 mega miljoona 10 6 giga miljardi 10 9 Megatonni (Mt) miljoona tonnia Gigatonni (Gt) miljardi tonnia Tera (T) biljoona *massan lisäyksikkö SI-järjestelmässä Esimerkki. Kuinka muutetaan ilmakehässä oleva hiilidioksidin määrä (esimerkiksi 20 milj. tonnia CO 2 ) metsään sitoutuneena olevaksi hiileksi? Hiilidioksidin määrä ilmoitetaan miljoonina tonneina, jolloin sitoutuneen hiilen määrä tulee teragrammoina (tai miljoonina tonneina, katso taulukko yllä). Eri lukuja (nieluja tai päästöjä) vertailtaessa ja niillä laskettaessa kannattaa olla tarkkana käytetyistä yksiköstä. Kertoimella 3,667 voidaan siis tehdä kaikki muunnokset yksiköiden on vain oltava samat. Koska 1 g C = 3,667 g CO 2, on tässä esimerkissä 20 miljoonan tonnin (Mt) CO 2 = 20/3,667 = 5,4 Tg C = 5,4 Mt C. LÄHTEET Alam, A., Kilpeläinen, A. ja Kellomäki, Seppo Impacts of thinning on growth, timber production and carbon stocks in Finland under changing climate. Scandinavian Journal of Forest Research 23 (6): Alam, A., Kilpeläinen, A. ja Kellomäki, S Potential energy wood production with implications to timber recovery and carbon stocks under varying thinning and climate scenarios in Finland. Bioenergy Research 3 (4): Äijälä, O., Kuusinen, M. & Koistinen, A. (toim.) Hyvän metsänhoidon suositukset energiapuun korjuuseen ja kasvatukseen. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisuja BIOS Tutkijoiden julkilausuma: Suomen metsänkäyttösuunnitelmat kiihdyttäisivät ilmastonmuutosta ja heikentäisivät luonnon monimuotoisuutta Briceno-Elizondo, E., Garcia-Gonzalo, J., Peltola, H. ja Kellomäki, S Carbon stocks and timber yield in two boreal forest ecosystems under current and changing climatic conditions subjected to varying management regimes. Environmental Science and Policy 9(3): Energia ja ilmastostrategian vaikutusarviot: Yhteenvetoraportti. Koljonen, T., Soimakallio, S., Asikainen, A., Lanki, T., Anttila, P., Hildén, M., Honka-tukia, J., Karvosenoja, N., Lehtilä, A., Lehtonen, H., Lindroos, T.J., Regina, K., Salminen, O., Savolahti S. ja Siljander, R.

16 16 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 21/2017. Valtioneuvoston kanslia, Garcia-Gonzalo, J., Peltola, H., Zubizarreta Gerendiain, A. ja Kellomäki, S Impacts of forest landscape structure and management on timber production and carbon stocks in the boreal forest ecosystem under changing climate. Forest Ecology and Management 241(1-3): Gustavsson, L., Haus, S., Lundblad, M., Lundström, A., Ortiz, C.A., Sathre, R., Truong, N.L. ja Wikberg, P-E Climate change effects of forestry and substitution of carbon-intensive materials and fossil fuels. Renewable and Sustainable Energy Reviews 67(1): Hiltunen, Mika Metsäalueen alkuikärakenteen ja metsänhoidon vaikutukset biomassan tuotannon ja käytön ilmastovaikutuksiin männyllä. Itä-Suomen yliopisto, luonnontieteiden tiedekunta, metsätieteiden osasto. Metsätieteen pro gradu tutkielma, erikoistumisala Metsien hoito ja metsäekosysteemit. 48 s. IPCC Climate Change 2014 Synthesis Report. [Verkkojulkaisu] Saatavilla: [Viitattu ] Ilmastopaneeli 2013: Pingoud, K., Savolainen, I., Seppälä, J., Kanninen, M., Kilpelänen, A. Metsien käytön ja metsäbioenergian ilmastovaikutukset. Suomen ilmastopaneeli. Raportti 2/2013. Ilmastopaneeli 2015: Seppälä, J., Vesala, T. ja Kanninen M Metsien hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä. Raportti 4/2015. Ilmastopaneeli 2017: Seppälä, J., Asikainen, A., Kalliokoski, T., Kanninen, M., Koskela, S., Ratinen, I. ja Routa, J. Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista. Raportti 1/2017. IPCC Climate Change 2014 Synthesis Report. [Verkkojulkaisu] Saatavilla: Johnson D.W. ja Curtis, P.S Effects of forest management on soil C and N storage: Meta analysis. Forest Ecology and Management 140(2-3): Kallio, M., Salminen, O. ja Sievänen, R Metlan työraportteja 308. Low Carbon Finland platform: skenaariot metsäsektorille. Kansallinen metsästrategia Valtioneuvoston periaatepäätös Maa- ja metsätalousministeriö. Kilpeläinen, A., Kellomäki S. ja Strandman H Net atmospheric impacts of forest bioenergy production and utilization in Finnish boreal conditions. Global Change Biology Bioenergy 4(6): Kilpeläinen, A., Torssonen, P., Strandman, H., Kellomäki, S., Asikainen, A. ja Peltola H Net climate impacts of forest biomass production and utilization in managed boreal forests. Global Change Biology Bioenergy 8(2):

17 17 Kellomäki, S., Peltola, H., Nuutinen, T., Korhonen, K.T. ja Strandman, H Sensitivity of managed boreal forests in Finland to climate change, with implications for adaptive management. Philosophical Transactions of the Royal Society B Biological Sciences 363(1501): Liski, J, Pussinen, A., Pingoud, K., Mäkipää, R. ja Karjalainen, T Which rotation length is favourable for carbon sequestration? Canadian Journal of Forest Research 31(11): Liski, J., Lehtonen, A., Palosuo, T., Peltoniemi, M., Eggers, T., Muukkonen, P. ja Mäkipää, R Carbon accumulation in Finland's forests an estimate obtained by combination of forest inventory data with modelling of biomass, litter and soil. Annals of Forest Science, Springer Verlag (Germany), 2006, 63 (7), pp Lucier, A. ja Miner, R Biomass carbon neutrality in the context of forest-based fuels and products. Lappi, J Suurin kestävä hakkuutaso. Metsätieteen aikakauskirja 1/2016, s Press release 569/ [verkkojulkaisu] Better EU forest and land management to help cut greenhouse gas emissions and meet Paris commitments. Saatavilla: Pukkala, T Does biofuel harvesting and continuous cover management increase carbon sequestration? Forest Policy and Economics Pukkala, T Does management improve the carbon balance of forestry? Forestry 2017; 90, s Routa, J., Kellomäki, S., Peltola, H. ja Asikainen, A Impacts of thinning and fertilization on timber and energy wood production in Norway spruce and Scots pine: scenario analyses based on ecosystem model simulations. Forestry 84(2): Sathre, R. ja Gustavsson, L Time-dependent radiative forcing effects of forest fertilization and biomass substitution. Biogeochemistry 109(1): Sievänen, R., Salminen, O., Lehtonen, A. et al. Annals of Forest Science (2014) 71: Sievänen, R., Soimakallio, S., Salminen, O., Metsät biotalouden raaka-aineena ja hiilinieluna. Metsätieteen aikakauskirja 2, s Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut [verkkojulkaisu]. ISSN= Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: ]. Saatavilla: _final.pdf Työ- ja elinkeinoministeriö Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen Ympäristöministeriön tiedote [verkkojulkaisu] FI/Ajankohtaista/Pariisin_ilmastosopimus_voimaan_tanaan (40804)

Metsätalouden hiilitase metsänomistajan ja korjuuyrittäjän näkökulmasta

Metsätalouden hiilitase metsänomistajan ja korjuuyrittäjän näkökulmasta Metsätalouden hiilitase metsänomistajan ja korjuuyrittäjän näkökulmasta Antti Kilpeläinen Itä-Suomen yliopisto Metsätieteiden osasto Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI, 4.10.2018 Sisältö 1) Metsikön

Lisätiedot

Kasvihuonekaasutaseet tutkimuksen painopisteenä. Paavo Ojanen Metsänparannussäätiön 60-vuotisjuhla

Kasvihuonekaasutaseet tutkimuksen painopisteenä. Paavo Ojanen Metsänparannussäätiön 60-vuotisjuhla Kasvihuonekaasutaseet tutkimuksen painopisteenä Paavo Ojanen 6.11.2015 Metsänparannussäätiön 60-vuotisjuhla Taustaa Suomessa on metsäojitettuja soita n. 4,7 miljoonaa ha merkittävä uusiutuvan raaka-aineen

Lisätiedot

Metsätuotannon elinkaariarviointi

Metsätuotannon elinkaariarviointi Metsätuotannon elinkaariarviointi Antti Kilpeläinen Metsätieteiden seminaari Metsäntutkimus tänään ja tulevaisuudessa 31.8.2012, Joensuu Miksi elinkaaritarkasteluja metsätuotannolle? Voidaan tarkastella

Lisätiedot

Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista

Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista Jyri Seppälä Ympäristövaliokunta /VNS 7/2017 vp 10.10.2017 Vihreä: hyväksyy sellaisenaan Äänestys Keltainen: hyväksyy sanamuotomuutoksin Punainen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro, Seurakuntien metsäseminaari

Kommenttipuheenvuoro, Seurakuntien metsäseminaari Kommenttipuheenvuoro, Seurakuntien metsäseminaari 28.8.2019, Koli Jaana Bäck Professori (Metsien ja ilmaston vuorovaikutukset), Helsingin yliopisto 28/08/2019 1 7.8 PgC y -1 Ihmistoiminnasta syntyvät CO

Lisätiedot

Metsien hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä

Metsien hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä Metsien hyödyntäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä Erikoistutkija Raisa Mäkipää, Luonnonvarakeskus Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) hankkeen aloituspaja 15.4.2016 Sisältö Metsien rooli maapallon

Lisätiedot

Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen. Prof. Jyri Seppälä Metsät ja ilmasto seminaari, Viikki 21.1.

Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen. Prof. Jyri Seppälä Metsät ja ilmasto seminaari, Viikki 21.1. Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen Prof. Jyri Seppälä Metsät ja ilmasto seminaari, Viikki 21.1.2016 Ilmastopaneelin selvitystyön tekijät Hankkeen johtoryhmä - Jyri Seppälä

Lisätiedot

EU:n ilmastotavoitteet metsille ja kuinka Suomi niistä selviää

EU:n ilmastotavoitteet metsille ja kuinka Suomi niistä selviää EU:n ilmastotavoitteet metsille ja kuinka Suomi niistä selviää Aleksi Lehtonen Seminaaripäivä, tiistai 7.5.2019 Sisältö Kasvihuonekaasuinventaario ja sen tulokset EU:n ilmastotavoitteet maa- ja metsäsektorille

Lisätiedot

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta

Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Kierrätämme hiiltä tuottamalla puuta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK MTK:n METSÄPOLITIIKN AMK-KONFERENSSI 9.3.2016 Miksi hiilenkierrätys merkityksellistä? 1. Ilmasto lämpenee koska hiilidioksidipitoisuus

Lisätiedot

Luonnonsuojelu on ilmastonsuojelua

Luonnonsuojelu on ilmastonsuojelua Luonnonsuojelu on ilmastonsuojelua MATTI SNELLMAN Suomessa erityisesti metsät ja suot varastoivat suuria määriä hiiltä. Luonnon omista hiilivarastoista huolehtimalla suojelemme sekä luonnon monimuotoisuutta

Lisätiedot

Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase

Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase Antti Asikainen & Hannu Ilvesniemi, Metla Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari, 31.1.2013 Helsinki Sisällys Biomassat globaalissa energiantuotannossa

Lisätiedot

Hakkuutähteen korjuun vaikutukset metsän hiilitaseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMT Päivi Mäkiranta Metsäntutkimuslaitos

Hakkuutähteen korjuun vaikutukset metsän hiilitaseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMT Päivi Mäkiranta Metsäntutkimuslaitos Hakkuutähteen korjuun vaikutukset metsän hiilitaseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin 4.3.2013 MMT Päivi Mäkiranta Metsäntutkimuslaitos Sisällys Taustaa ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä haasteista

Lisätiedot

elinkaarianalyysi Antti Kilpeläinen ENERWOODS-hankkeen teemapäivä Tehokas ja kestävä metsäenergian tuotanto nyt ja tulevaisuudessa 4.9.

elinkaarianalyysi Antti Kilpeläinen ENERWOODS-hankkeen teemapäivä Tehokas ja kestävä metsäenergian tuotanto nyt ja tulevaisuudessa 4.9. Metsähakkeen tuotannon t elinkaarianalyysi Antti Kilpeläinen ENERWOODS-hankkeen teemapäivä Tehokas ja kestävä metsäenergian tuotanto nyt ja tulevaisuudessa 4.9.2012, Joensuu 12.9.2012 Metsäbioenergia;

Lisätiedot

ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA. YmV Otto Bruun, suojeluasiantuntija

ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA. YmV Otto Bruun, suojeluasiantuntija ENERGIA- JA ILMASTOSTRATEGIA YmV 16.2.2017 Otto Bruun, suojeluasiantuntija Lähtökohdat arvionnille Taustalla Pariisin sopimus 2015 ja sen tavoitteiden valossa tiukka hiilibudjetti, joka huomioi sekä päästölähteet

Lisätiedot

Boreaalisten metsien käytön kokonaisvaikutus ilmaston

Boreaalisten metsien käytön kokonaisvaikutus ilmaston Boreaalisten metsien käytön kokonaisvaikutus ilmaston lämpenemiseen Lauri Valsta Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / Metsätieteiden laitos 1.11.2012 1 Maapallon säteilytasapainon osatekijät Radiative

Lisätiedot

Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia

Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia Bioenergia, Energia ja ilmastostrategia lisääntyvät hakkuut Talousvaliokunnalle ja monimuotoisuus 30.11.2016 Suojeluasiantuntija 10.03.2017 Paloma Hannonen paloma.hannonen@sll.fi 050 5323 219 Suojeluasiantuntija

Lisätiedot

Metsät ja ilmastodiplomatia. Aleksi Lehtonen, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus

Metsät ja ilmastodiplomatia. Aleksi Lehtonen, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus Metsät ja ilmastodiplomatia Aleksi Lehtonen, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus Esityksen sisältö Ilmastonmuutos? Ilmastotavoitteet Metsät, maankäyttösektori ja Suomen kasvihuonekaasuinventaario Ilmastotavoitteet

Lisätiedot

Metsänkasvatuskelvottomien soiden kasvihuonekaasupäästöt

Metsänkasvatuskelvottomien soiden kasvihuonekaasupäästöt Metsänkasvatuskelvottomien soiden kasvihuonekaasupäästöt Kelvottomat käyttöön 13.3.2018 Paavo Ojanen 1, Kari Minkkinen 1, Timo Penttilä 2 1 Helsingin yliopisto / 2 Luonnonvarakeskus Metsänkasvatuskelvottomat

Lisätiedot

Maaperähiilen raportointi Suomen khk-inventaariossa

Maaperähiilen raportointi Suomen khk-inventaariossa Maaperähiilen raportointi Suomen khk-inventaariossa Paula Ollila Taksaattoriklubin kevätseminaari 11.4.2018 Sisältö Taustaa Raportointivaatimukset Karikesyötteen laskeminen Laskenta mineraalimailla Laskenta

Lisätiedot

Tehometsänhoito ilmastonmuutoksen hillinnän keinona? Henvi Science Day Lauri Valsta

Tehometsänhoito ilmastonmuutoksen hillinnän keinona? Henvi Science Day Lauri Valsta Tehometsänhoito ilmastonmuutoksen hillinnän keinona? Henvi Science Day 17.4.2013 Metsätieteiden laitos / 17.4.2013 1 Ilmastolliset tavoitteet metsänkasvatuksessa Metsän hiilivarasto Tuotteiden hiilivarasto

Lisätiedot

Ajankohtaista ilmastopolitiikasta

Ajankohtaista ilmastopolitiikasta Ajankohtaista ilmastopolitiikasta Ympäristöjohtaja Liisa Pietola, MTK Ympäristö- ja maapolitiikan ajurit Ilmasto-energiapolitiikka: hillintä ja sopeutuminen kierrätämme hiiltä biomassoilla -tuottavassa

Lisätiedot

ERI METSÄNKÄSITTELY- MENETELMIEN HIILITASE. Timo Pukkala

ERI METSÄNKÄSITTELY- MENETELMIEN HIILITASE. Timo Pukkala ERI METSÄNKÄSITTELY- MENETELMIEN HIILITASE Timo Pukkala Sisältö Eri metsänkäsittelymenetelmät Huomioita hiilitaseesta Hiilitaseen laskenta Tuloksia hiilitaseesta Päätelmiä Tasaikäismetsätalous Uudistusalan

Lisätiedot

4.2 Metsävarojen kehitys ja vaikutukset metsätalouteen

4.2 Metsävarojen kehitys ja vaikutukset metsätalouteen Metlan työraportteja http://www.metla.fi/julkaisut/workingpapers/1/mwp.htm. Metsävarojen kehitys ja vaikutukset metsätalouteen Antti Asikainen, Olli Salminen ja Risto Sievänen..1 Hakkuukertymä Skenaarioiden

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUS METSIIN JA METSIEN SOPEUTUMINEN MUUTOKSEEN

ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUS METSIIN JA METSIEN SOPEUTUMINEN MUUTOKSEEN ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUS METSIIN JA METSIEN SOPEUTUMINEN MUUTOKSEEN Metlan tiedotustilaisuus 27.5.2009 Risto Seppälä 1 TAUSTAA Vuonna 2007 luotiin Global Forest Expert Panel (GFEP) -järjestelmä YK:n

Lisätiedot

Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset. Jari Liski Suomen ympäristökeskus

Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset. Jari Liski Suomen ympäristökeskus Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset Jari Liski Suomen ympäristökeskus Käsitteitä Hiilivarasto Hiilivaraston muutos Hiilinielu = kasvava hiilivarasto Hiililähde = pienenevä hiilivarasto

Lisätiedot

Eri metsänhoitomenetelmien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Eri metsänhoitomenetelmien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä Eri metsänhoitomenetelmien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä Raisa Mäkipää Metsäntutkimuslaitos Voiko metsänhoito muuttaa ilmastoa? seminaari, Helsinki 17.4.2013. HENVI & TAPIO Ilmasto on jo muuttunut

Lisätiedot

Metsäojitus. ilmaston tuhoaja vai pelastaja?

Metsäojitus. ilmaston tuhoaja vai pelastaja? Metsäojitus ilmaston tuhoaja vai pelastaja? Paavo Ojanen (paavo.ojanen@helsinki.fi) Nuorten Akatemiaklubi 16.3.216 Ilmastonmuutoksen aiheuttajat (IPCC 215: http://ar5 syr.ipcc.ch/ ) AFOLU 24 % = agriculture,

Lisätiedot

Metsäojitettujen soiden kasvihuonekaasupäästöt ja entä sitten

Metsäojitettujen soiden kasvihuonekaasupäästöt ja entä sitten Metsäojitettujen soiden kasvihuonekaasupäästöt ja entä sitten Paavo Ojanen Helsingin yliopisto, metsätieteiden laitos Suoseuran 65 vuotisjuhlaseminaari Tieteiden talo 26.11.2014 Kuva: Kari Minkkinen, Kalevansuo,

Lisätiedot

Turvepeltojen ympäristöhaasteet

Turvepeltojen ympäristöhaasteet Turvepeltojen ympäristöhaasteet Kristiina Regina Turvepeltojen parhaat viljelytavat nyt ja tulevaisuudessa Ilmajoki 21.11.2017 Turvemaiden globaali merkitys Peittävät 3 % maa-alasta Varastoivat 30 % maaperän

Lisätiedot

Metsäojitettu suo: KHK-lähde vai -nielu?

Metsäojitettu suo: KHK-lähde vai -nielu? Kuva: Kari Minkkinen, Kalevansuo 2011 Metsäojitettu suo: KHK-lähde vai -nielu? Paavo Ojanen, Suoseura 26.3.2012 (sekä Kari Minkkinen [HY] ja Timo Penttilä [Metla]) Metsäojitettu suo ja kasvihuonekaasut

Lisätiedot

Puun energiakäytön hiilitase ja kestävyyskysymykset

Puun energiakäytön hiilitase ja kestävyyskysymykset Puun energiakäytön hiilitase ja kestävyyskysymykset Pirkanmaan ympäristöohjelman sekä ilmasto- ja energiastrategian seurantaseminaari 21.9.2016 Niina Tavi (niina.tavi@gmail.com) Tausta Selvitystyö tehty

Lisätiedot

Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista

Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista Tutkijoiden pääviestit metsien käytön ilmastovaikutuksista 23.5.2017 Tausta ja tavoite Ilmastopaneelin raportit 2013 ja 2015 Pariisin sopimuksen toimeenpano, EU:n maankäyttösektorin (LULUCF) pelisäännöt

Lisätiedot

Metsät ja maankäyttö kansainvälisissä ilmastosopimuksissa

Metsät ja maankäyttö kansainvälisissä ilmastosopimuksissa Metsät ja maankäyttö kansainvälisissä ilmastosopimuksissa Tiedotustilaisuus 22.6.2010 Suomen metsien bioenergiapotentiaali ja hiilensidonta - valtakunnan metsien inventoinnin tuoreet tulokset Tarja Tuomainen

Lisätiedot

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Tuloksia hankkeesta Low Carbon Finland 25 -platform Maarit Kallio ja Olli Salminen Metsäntutkimuslaitos Metsät ja metsäsektori vaikuttavat Suomen

Lisätiedot

Ilmastonmuutosnäkökohdat. Jari Liski, Suomen ympäristökeskus, Metsien hoito eri-ikäisrakenteisina -seminaari, 8.5.2014

Ilmastonmuutosnäkökohdat. Jari Liski, Suomen ympäristökeskus, Metsien hoito eri-ikäisrakenteisina -seminaari, 8.5.2014 Ilmastonmuutosnäkökohdat Jari Liski, Suomen ympäristökeskus, Metsien hoito eri-ikäisrakenteisina -seminaari, 8.5.2014 Ilmastonmuutosnäkökohdat 1. Ilmastonmuutoksen hillintä metsien avulla 2. Ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Talousnäkökulmia jatkuvapeitteiseen metsänhoitoon

Talousnäkökulmia jatkuvapeitteiseen metsänhoitoon Talousnäkökulmia jatkuvapeitteiseen metsänhoitoon Janne Rämö Metsätieteiden laitos, Helsingin yliopisto Taloudellis-ekologinen optimointi -tutkimusryhmä (prof. Tahvonen, Assmuth, Parkatti, Pekkarinen,

Lisätiedot

Bioenergian hiilineutraalius. Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Kluuvin Rotaryklubi, 4.11.2015

Bioenergian hiilineutraalius. Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Kluuvin Rotaryklubi, 4.11.2015 Bioenergian hiilineutraalius Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Kluuvin Rotaryklubi, 4.11.2015 Suomen tavoitteet Suomi sitoutunut 2 C tavoitteeseen (Cancun 2010) Vuoden 2020 jälkeisten

Lisätiedot

Suomen metsien kasvihuonekaasuinventaario

Suomen metsien kasvihuonekaasuinventaario Suomen metsien kasvihuonekaasuinventaario Aleksi Lehtonen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Sisältö 1. Johdanto sopimukset ja hiilitase 2. Nykyinen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen Kuultavana: tutkija Tarja Tuomainen. Luonnonvarakeskus

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen Kuultavana: tutkija Tarja Tuomainen. Luonnonvarakeskus U 53/2016 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (Maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous, LULUCF) Maa- ja metsätalousvaliokunta

Lisätiedot

Pohjoisten metsien merkitys ilmastonmuutokselle - biogeokemialliset ja biofysikaaliset palautemekanismit

Pohjoisten metsien merkitys ilmastonmuutokselle - biogeokemialliset ja biofysikaaliset palautemekanismit Pohjoisten metsien merkitys ilmastonmuutokselle - biogeokemialliset ja biofysikaaliset palautemekanismit Jaana Bäck et al., Risto Makkonen, Ditte Mogensen, Annikki Mäkelä, Annalea Lohila, Timo Vesala,

Lisätiedot

Metsähiilen monet mahdollisuudet. Frank Berninger. Based on discussion with the HENVI team.

Metsähiilen monet mahdollisuudet. Frank Berninger. Based on discussion with the HENVI team. Metsähiilen monet mahdollisuudet Frank Berninger Based on discussion with the HENVI team Esitelmän tarkoitus Herättää keskustelua enemmän kuin esittää ratkaisuja Rohkeita ideoita enemmän kuin ratkaisuja

Lisätiedot

Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka

Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka Metsät ja hiilivirtoja ohjaava ilmastopolitiikka Jussi Lintunen 1, Jani Laturi 1, Johanna Pohjola 2, Aapo Rautiainen 1 & Jussi Uusivuori 1 1 Luke, 2 SYKE Metsätieteen päivä Käyttölisenssi: CC BY 4.0 Taustaa

Lisätiedot

Metsien tehostetun hoidon ja muuttuvan ilmaston vaikutukset puuntuotantoon

Metsien tehostetun hoidon ja muuttuvan ilmaston vaikutukset puuntuotantoon Metsien tehostetun hoidon ja muuttuvan ilmaston vaikutukset puuntuotantoon Heli Peltola, Tero Heinonen, Timo Pukkala, Antti Asikainen, Ari Venäläinen ja Jyrki Kangas FORBIO hankkeen puoliväliseminaari,

Lisätiedot

Metsä ekosysteemipalvelujen tuo3ajana case ilmastonmuutoksen torjunta

Metsä ekosysteemipalvelujen tuo3ajana case ilmastonmuutoksen torjunta Forest Knowledge Knowhow Wellbeing Metsä ekosysteemipalvelujen tuo3ajana case ilmastonmuutoksen torjunta Raisa Mäkipää Metsäntutkimuslaitos Ympäristöakatemia, Metsäluonnon suojelu ja käy3ö miten metsää

Lisätiedot

Metsät ja ilmastonmuutoksen hillintä

Metsät ja ilmastonmuutoksen hillintä Metsät ja ilmastonmuutoksen hillintä Jari Liski Suomen ympäristökeskus Metsät, metsien käyttö ja ilmastomuutos - seminaari, 21.1.2016 @jariliski Fate of Anthropogenic CO 2 Emissions (2004-2013 average)

Lisätiedot

Mahdollisuutemme ja keinomme maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maitovalmennus

Mahdollisuutemme ja keinomme maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen. Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maitovalmennus Mahdollisuutemme ja keinomme maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen pienentämiseksi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitto Maitovalmennus 4.9.2019 IPCC raportit 10/2018 ja 8/2019: Ilmasto lämpenee hälyttävällä

Lisätiedot

Ympäristöklusterin tutkimusohjelman hiilikonsortio

Ympäristöklusterin tutkimusohjelman hiilikonsortio Ympäristöklusterin tutkimusohjelman hiilikonsortio Suomen metsät ja puutuotteet ilmastonmuutoksen torjunnassa nielut ja substituutiot sekä niiden taloudellinen ja oikeudellinen ohjaus 2004-2005 1 Hiilikonsortion

Lisätiedot

Suometsien puuvarojen kehitys ja skenaariot

Suometsien puuvarojen kehitys ja skenaariot Suometsien puuvarojen kehitys ja skenaariot Metsätieteen päivä 26.11.2018 Tuula Packalen, Juha-Pekka Hotanen, Hannu Hökkä, Kari T. Korhonen, Olli Salminen 1 26.11.2018 Metsämaan pinta-ala on kasvanut 1960-luvulta

Lisätiedot

Metsien ja puunkäytön ilmastovaikutukset keskeiset argumentit ja niiden johdonmukaisuus

Metsien ja puunkäytön ilmastovaikutukset keskeiset argumentit ja niiden johdonmukaisuus Metsien ja puunkäytön ilmastovaikutukset keskeiset argumentit ja niiden johdonmukaisuus Dosentti, ryhmäpäällikkö, Sampo Soimakallio, Suomen ympäristökeskus, 43. Ilmansuojelupäivät, Lappeenranta, 21.8.2018

Lisätiedot

ForestEnergy2020-tutkimusohjelman raportti metsäenergian kestävyydestä

ForestEnergy2020-tutkimusohjelman raportti metsäenergian kestävyydestä ForestEnergy2020-tutkimusohjelman raportti metsäenergian kestävyydestä ForestEnergy2020 vuosiseminaari 7.10.2015 Joensuu Kati Koponen, VTT 7.10.2015 1 ForestEnergy2020 julkaisu liittyen metsäenergian kestävyysasioihin

Lisätiedot

Miten metsittäisin turvepellon koivulle?

Miten metsittäisin turvepellon koivulle? Miten metsittäisin turvepellon koivulle? MMT, Dos. Jyrki Hytönen, Luke Kokkola Ilmajoki 21.11.2017 Koivu hieskoivu (rauduskoivu) Hieskoivu - suokko Sietää hyvin kosteaa kasvualustaa (suot, märät maat)

Lisätiedot

Soiden hiilivarastojen kehitys

Soiden hiilivarastojen kehitys Soiden hiilivarastojen kehitys, GTK Toimiva suoluonto Ympäristöakatemian kenttäseminaari 2.-3.9.2013 Sisältö: Suomen luonnon hiilivarastoista Soiden kasvu ja hiilen varastoituminen jääkauden jälkeisenä

Lisätiedot

Käsitteet hiilinielu ja hiilivarasto

Käsitteet hiilinielu ja hiilivarasto artikkeli jyri seppälä Professori Suomen ympäristökeskus syke jyri.seppala@ymparisto.fi Markku kanninen Professori helsingin yliopisto markku.kanninen@helsinki.fi Metsien hakkuiden kasvattaminen ei ole

Lisätiedot

Metsien hoito jatkuvapeitteisenä: taloudellien optimointi ja kannattavuus Vesa-Pekka Parkatti, Helsingin yliopisto, Metsätieteiden osasto

Metsien hoito jatkuvapeitteisenä: taloudellien optimointi ja kannattavuus Vesa-Pekka Parkatti, Helsingin yliopisto, Metsätieteiden osasto Metsien hoito jatkuvapeitteisenä: taloudellien optimointi ja kannattavuus Vesa-Pekka Parkatti, Helsingin yliopisto, Metsätieteiden osasto Taloudellis-ekologinen optimointi -tutkimusryhmä Aino Assmuth,

Lisätiedot

Pystytäänkö metsänkasvatuksen päätöksillä vastaamaan hiilensidonnan

Pystytäänkö metsänkasvatuksen päätöksillä vastaamaan hiilensidonnan Pystytäänkö metsänkasvatuksen päätöksillä vastaamaan hiilensidonnan tarpeisiin? Hannu Salminen Natural Resources Institute Finland Keskeisimmät metsien hiilen kiertoon liittyvät käsitteet Hiilivarasto

Lisätiedot

Kaupunkimetsien hiilitaselaskelma Lahti

Kaupunkimetsien hiilitaselaskelma Lahti Kaupunkimetsien hiilitaselaskelma Lahti Jussi Rasinmäki Simosol Oy Taksaattoriklubin syysseminaari 2.11.2010 Esityksen sisältö Tehtävänanto Hiilitaseen laskenta Tulokset Tehtävänanto Kuinka Lahden kaupungin

Lisätiedot

Ilmasto, energia, metsät win-win-win?

Ilmasto, energia, metsät win-win-win? Ilmastonmuutoksen primääri syy globaalilla tasolla on fossiilisten polttoaineiden käyttö. Suomen metsillä on vain hyvin marginaalinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta parhaimmillaan voimme toimia

Lisätiedot

METSÄT, METSÄENERGIA JA HIILENSIDONTA

METSÄT, METSÄENERGIA JA HIILENSIDONTA METSÄT, METSÄENERGIA JA HIILENSIDONTA Eljas Heikkinen, metsänhoidon asiantuntija Suomen metsäkeskus, pohjoinen palvelualue Energiametsä hanke Hankkeen hallinnoija ja toteuttaja: Suomen metsäkeskus, Julkiset

Lisätiedot

ILMASTONEUVOTTELUISSA JA

ILMASTONEUVOTTELUISSA JA SUOMEN METSÄT ILMASTONEUVOTTELUISSA JA -SOPIMUKSISSA Metsätieteen päivä 2012 31.10.2012 Neuvotteleva virkamies Anne Vehviläinen 1 Ilmastosopimus 1992 Rion ympäristökokouksessa neuvoteltiin kolme merkittävää

Lisätiedot

Metsänhoidon strategiat metsien ja puutuotteiden hiilensidonnan sekä substituution edistämiseksi

Metsänhoidon strategiat metsien ja puutuotteiden hiilensidonnan sekä substituution edistämiseksi Metsänhoidon strategiat metsien ja puutuotteiden hiilensidonnan sekä substituution edistämiseksi Kim Pingoud, Johanna Pohjola, Lauri Valsta ja Kalle Karttunen Puu ilmastonmuutoksen hillitsijänä, Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Näkökulmia biopolttoaineiden ilmastoneutraalisuuteen palaako kantojen myötä myös päreet?

Näkökulmia biopolttoaineiden ilmastoneutraalisuuteen palaako kantojen myötä myös päreet? Näkökulmia biopolttoaineiden ilmastoneutraalisuuteen palaako kantojen myötä myös päreet? www.susbio.jyu.fi Sisältö Johdanto miten tähän outoon tilanteen on tultu? Hiilitaseet metsässä Entä kannot? Fokus

Lisätiedot

Metsäbiotalouden kestävyyskysymykset ja -ratkaisut

Metsäbiotalouden kestävyyskysymykset ja -ratkaisut Metsäbiotalouden kestävyyskysymykset ja -ratkaisut Lapin metsätalouspäivät 16.2.2018, Rovaniemi Anna Repo Jyväskylän yliopisto/ Suomen ympäristökeskus JYU. Since 1863. 13.2.2018 1 Talouselämä 9.9.2011

Lisätiedot

Pirkanmaan Ilmasto- ja energiastrategian seuranta. Heikki Kaipainen Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan Ilmasto- ja energiastrategian seuranta. Heikki Kaipainen Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan Ilmasto- ja energiastrategian seuranta Heikki Kaipainen Pirkanmaan ELY-keskus YM, MMM & TEM 2015 2 HS 29.10.2014 Bryssel. EU-maat ovat päässeet sopuun ilmasto- ja energiapolitiikan suurista

Lisätiedot

Metsien hiilivarastot ovat arvokkaita monimuotoisuudelle

Metsien hiilivarastot ovat arvokkaita monimuotoisuudelle Metsien hiilivarastot ovat arvokkaita monimuotoisuudelle Mihin ongelmaan IBC-Carbon hakee ratkaisua? Metsätalous www.ibccarbon.fi @IBCCarbon Hiilen sidonta/ ilmastonmuutoksen hillintä Optimointi Monimuotoisuuden

Lisätiedot

EKOENERGO OY Asko Vuorinen Metsien hiilinielun kasvu ja hakkuumahdollisuudet

EKOENERGO OY Asko Vuorinen Metsien hiilinielun kasvu ja hakkuumahdollisuudet Metsien hiilinielun kasvu ja hakkuumahdollisuudet Espoossa Joulukuussa 2018 1 Metsien hiilinielun kasvu ja hakkuumahdollisuudet Sisällysluettelo Esipuhe... 3 1. Johdanto... 4 2. Metsien kasvu, puuston

Lisätiedot

Pellon käytön muutoksilla saavutettavat päästövähennykset

Pellon käytön muutoksilla saavutettavat päästövähennykset Pellon käytön muutoksilla saavutettavat päästövähennykset Kristiina Regina Pellon käytön optimoinnilla ratkaisuja ilmastonmuutokseen seminaari 5.2.2018 2 8.2.2018 Suomen kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2014

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen: Heikki Granholm

Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakuuleminen: Heikki Granholm U 5/2017 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (uusiutuvan

Lisätiedot

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa

Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Metsien rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa WEC Finlandin & Ilmansuojeluyhdistys ry:n seminaari 12.3.2018 Outi Honkatukia Ilmastoasioiden pääneuvottelija Keskeiset viestit 1. Maankäytöllä on väliä

Lisätiedot

Miten voidaan seurata metsämaaperän hiilivaraston muutoksia?

Miten voidaan seurata metsämaaperän hiilivaraston muutoksia? Miten voidaan seurata metsämaaperän hiilivaraston muutoksia? Raisa Mäkipää, Mikko Peltoniemi, Margareeta Häkkinen, Petteri Muukkonen EU:n metsien seurannat ja niiden tulevaisuus seminaari 22.11.2007, Helsinki,

Lisätiedot

Miten metsiä tulisi käsitellä?

Miten metsiä tulisi käsitellä? Miten metsiä tulisi käsitellä? Seurakuntien metsäseminaari Koli 28.8.2019 Markku Remes Johtava asiantuntija Suomen metsäkeskus Sisältö Käsitteitä Kokonaiskestävyys Seurakuntien metsiin kohdistuvia odotuksia

Lisätiedot

Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet

Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet Eduskunnan talousvaliokunnan julkinen kuuleminen 15.11.2018 Pikkuparlamentti Suomen rooli ilmastotalkoissa ja taloudelliset mahdollisuudet Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Metsäbioenergian kestävyyden rajat

Metsäbioenergian kestävyyden rajat Metsäbioenergian kestävyyden rajat Antti Asikainen, professori, METLA Päättäjien metsäakatemia 36. kurssi 07.05.2014 Majvik Storyline Metsä, vedet ja biomassan intensiivinen korjuu Metsien ja metsäenergian

Lisätiedot

Metsien vertailutason määrittäminen taustat ja tilanne

Metsien vertailutason määrittäminen taustat ja tilanne Asia: U 5/2017 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä

Lisätiedot

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin BIOS 3 jakso 3 Hiili esiintyy ilmakehässä epäorgaanisena hiilidioksidina ja eliöissä orgaanisena hiiliyhdisteinä. Hiili siirtyy ilmakehästä eliöihin ja eliöistä ilmakehään:

Lisätiedot

Lahden kaupungin metsien hiililaskennat

Lahden kaupungin metsien hiililaskennat Lahden kaupungin metsien hiililaskennat SIMO-seminaari 23.3.2011 Jouni Kalliovirta Laskenta pääpiirtein Tehtävä: Selvittää Lahden kaupungin metsien hiilivirrat Hiilensidonnan kannalta optimaalinen metsänkäsittely

Lisätiedot

Energia- ja ilmastopolitiikan soveltaminen metsäsektorilla

Energia- ja ilmastopolitiikan soveltaminen metsäsektorilla Matti Palon juhlaseminaari, Kannus 6.4. 2008 Energia- ja ilmastopolitiikan soveltaminen metsäsektorilla Jussi Uusivuori Finnish Forest Research Institute Metla Unioninkatu 40 A, FIN-00170 Helsinki jussi.uusivuori@metla.fi

Lisätiedot

Energiaa turpeesta tai puusta mitä väliä ilmastolle?

Energiaa turpeesta tai puusta mitä väliä ilmastolle? Energiaa turpeesta tai puusta mitä väliä ilmastolle? Paavo Ojanen (paavo.ojanen@helsinki.fi) Helsingin yliopisto, metsätieteiden osasto Koneyrittäjien Energiapäivä 8.3.2019 Uusiutuvuus ja päästöttömyys

Lisätiedot

Nuoren metsän energiapuu ja hiilinielu

Nuoren metsän energiapuu ja hiilinielu Nuoren metsän energiapuu ja hiilinielu Kalle Karttunen Metsäekonomian laitos Hiilikonsortion loppuseminaari 13.1.2006 Sisältö Nuoren metsän energiapuupotentiaali Energiapuuharvennus osana metsänkasvatusta

Lisätiedot

Suometsien käytön vaikutus ilmastoon. kolme tietä tulevaisuuteen

Suometsien käytön vaikutus ilmastoon. kolme tietä tulevaisuuteen Suometsien käytön vaikutus ilmastoon kolme tietä tulevaisuuteen Paavo Ojanen, Helsingin yliopisto, metsätieteiden osasto Ilmansuojelupäivät, 21.8.2019 Tiedot: VMI11 / Antti Ihalainen Metsäojitus 111 vuotta!

Lisätiedot

Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys

Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Metsät ja EU:n 2030 ilmasto- ja energiakehys ForestEnergy 2020 -seminaari 7.10.2015 Tommi Ekholm, VTT Hanke VNK:n rahoittama, toteuttajina VTT, VATT, Luke ja

Lisätiedot

Rio de Janeirossa vuonna 1992 allekirjoitetun ilmastosopimuksen

Rio de Janeirossa vuonna 1992 allekirjoitetun ilmastosopimuksen Metsätieteen aikakauskirja 3/2009 Tieteen tori Aleksi Lehtonen Suomen kasvihuonekaasuinventaario ja metsien merkitys hiilitaseelle Miksi metsien kasvihuonekaasuinventaariota tehdään? Rio de Janeirossa

Lisätiedot

Ympäristöstä. Yhdessä.

Ympäristöstä. Yhdessä. Ympäristöstä. Yhdessä. Maatilatalous ilmastonmuutoksen ratkaisijana MTK:n korkeakoulukonferenssi 22.3.2018 Heureka Maatilatalous ilmastonmuutoksen ratkaisijana - päästöjen vähentäjänä tai sitojana? SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Hiiltä pois ilmakehästä Vihreiden keinot hiilinielujen vahvistamiseksi

Hiiltä pois ilmakehästä Vihreiden keinot hiilinielujen vahvistamiseksi Hiiltä pois ilmakehästä Vihreiden keinot hiilinielujen vahvistamiseksi Metsien, soiden ja peltojen hiilinielut ovat ilmastonmuutoksen torjunnassa yhtä tärkeitä kuin päästöjen vähentäminen. Nyt hallituksen

Lisätiedot

Viite: Eduskunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, asiantuntijapyyntö

Viite: Eduskunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, asiantuntijapyyntö WWF Suomi Lintulahdenkatu 10 000500 HELSINKI Puh (09) 7740 100 wwf.fi panda.org 10.10.2016 Viite: Eduskunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, asiantuntijapyyntö 11.10.2016 Asia: WWF:n lausunto Valtioneuvoston

Lisätiedot

VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran lausunto VNS 7/2016 vp Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 15.2.2017 Kari Herlevi ja Mari Pantsar Yleistä - Valtioneuvoston

Lisätiedot

Mitä ilmastokeskustelu tarkoittaa Suomen näkökulmasta?

Mitä ilmastokeskustelu tarkoittaa Suomen näkökulmasta? Mitä ilmastokeskustelu tarkoittaa Suomen näkökulmasta? Liisa Pietola, MTK OPAL-seminaari 5.2.2018 www.opal.fi Kun puuta ei saisi kaataa eikä lihaa syödä - haukutaanko oikeaa puuta? Miksi ilmastonmuutos?

Lisätiedot

Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista

Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista Tuomo Kalliokoski 18.2.2019 Ilmastopaneelin osahanke Ilmastoviisas metsäbiotalous Sisältö Selvityksessä mukana

Lisätiedot

Hakkuutähteiden korjuun vaikutukset kangasmetsäekosysteemin ravinnemääriin ja -virtoihin. Pekka Tamminen Metsäntutkimuslaitos, Vantaa 26.3.

Hakkuutähteiden korjuun vaikutukset kangasmetsäekosysteemin ravinnemääriin ja -virtoihin. Pekka Tamminen Metsäntutkimuslaitos, Vantaa 26.3. Hakkuutähteiden korjuun vaikutukset kangasmetsäekosysteemin ravinnemääriin ja -virtoihin Pekka Tamminen Metsäntutkimuslaitos, Vantaa 26.3.2009 / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest

Lisätiedot

Ympäristöjalanjäljet - miten niitä lasketaan ja mihin niitä käytetään? Hiilijalanjälki

Ympäristöjalanjäljet - miten niitä lasketaan ja mihin niitä käytetään? Hiilijalanjälki Place for a photo (no lines around photo) Ympäristöjalanjäljet - miten niitä lasketaan ja mihin niitä käytetään? Hiilijalanjälki Tekstiilien ympäristövaikutusten arviointi 30.1.2014 VTT, Espoo Johtava

Lisätiedot

Uusinta uutta puusta ja metsästä. Euroopan Unionin ilmasto- ja energiasitoumusten merkitys metsä- ja puusektorilla

Uusinta uutta puusta ja metsästä. Euroopan Unionin ilmasto- ja energiasitoumusten merkitys metsä- ja puusektorilla Uusinta uutta puusta ja metsästä Metlan Itä-Suomen kevätmetsäpäivä 28.4.2009 Euroopan Unionin ilmasto- ja energiasitoumusten merkitys metsä- ja puusektorilla Jari Parviainen Metsäntutkimuslaitos (Metla),

Lisätiedot

Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista

Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista Skenaarioanalyysi metsien kehitystä kuvaavien mallien ennusteiden yhtäläisyyksistä ja eroista Tuomo Kalliokoski 04.04.2019 Ilmastopaneelin osahanke Ilmastoviisas metsäbiotalous Sisältö Selvityksessä mukana

Lisätiedot

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt 5 miljoonaa tonnia yli Kioton velvoitteiden

Suomen kasvihuonekaasujen päästöt 5 miljoonaa tonnia yli Kioton velvoitteiden Julkaistavissa 30.12.2003 klo 13.00 2003:16 Lisätietoja: Tilastokeskus / Mirja Kosonen (09) 1734 3543, 050 5005 203; ympäristöministeriö / Jaakko Ojala (09) 1603 9478, 050 3622 035 Suomen kasvihuonekaasujen

Lisätiedot

Hiilensidonnan haasteita ja mahdollisuuksia

Hiilensidonnan haasteita ja mahdollisuuksia Hiilensidonnan haasteita ja mahdollisuuksia Millainen olisi maankäyttösektorin kokonaisvaltainen nielupolitiikka Suomessa? 8 puolueen ilmastolinjauksissa mainittuja keinoja: - lisäämällä metsien kasvua

Lisätiedot

Metsätalouden kannattavuudesta Ylä-Lapissa

Metsätalouden kannattavuudesta Ylä-Lapissa Metsätalouden kannattavuudesta Ylä-Lapissa Olli Tahvonen Prof. metsäekonomia ja -politiikka Helsingin yliopisto Sopu projekti (Koneen säätiö) Vesa-Pekka Parkatti Metsänhoitaja, tohtorikoulutettava Helsingin

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vaikutus metsäojitettujen turvemaiden maaperän hiilivarastoon

Kunnostusojituksen vaikutus metsäojitettujen turvemaiden maaperän hiilivarastoon Kunnostusojituksen vaikutus metsäojitettujen turvemaiden maaperän hiilivarastoon Tuula Larmola, Mika Nieminen, Ari Laurén, Sakari Sarkkola, Aleksi Lehtonen 1 19.11.2015 Tavoitteena tarkentaa metsäojitettujen

Lisätiedot

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä 26.4.2017 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsäojitettujen soiden osuus kokonaismaa-alasta Suometsien aluetaloudellinen ja tilakohtainen

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

KUULEMINEN HALLITUSNEUVOTTELUISSA 17.5.

KUULEMINEN HALLITUSNEUVOTTELUISSA 17.5. KUULEMINEN HALLITUSNEUVOTTELUISSA Metsäteollisuuden näkökulmia metsien hiilinieluihin Ahti Fagerblom, energia- ja ilmastopäällikkö ahti.fagerblom@metsateollisuus.fi Metsäteollisuus ry 2 EU:ssa vähähiilisiä

Lisätiedot