Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koodistopalvelun johtoryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 9/2012 1(23) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi THL (x) Varapuheenjohtaja Palotie-Heino Tiina THL (x) Jäsenet Eronen Marianne Kela (-) Sij. Helminen Sari (-) Hartikainen Kauko Suomen Kuntaliitto (x) Sij. Savolainen Tuija () Häkkinen Pirjo THL (-) Sij. Räikkönen Outi () Härkönen Sampo Lääkärikeskus Aava Oy (-) Junttila Kristiina HUS, Hoitotyö (-) Sij. Vinkanharju Anne () Kaskinen Timo HL7 Finland ry. (x) Kopra Kyösti HUS (-) Sij. Lukander Maisa () Kälviä Minna Eksote, Sosiaalityö (-) Sij. Marttinen Paula () Leinonen Kirsiliina Helsingin kaupunki (-) Sij. Kallio Leea () Lindgren Marina Kela (-) Sij. Toivola Kari (x) Mettovaara Vesa Valvira (-) Sij. Toiviainen Hanna (x) Porrasmaa Jari STM (-) Sij. Mäntyranta Taina () Pouta Anneli THL (x) Sij. Salo Jarmo (x) Räsänen Maija Vaasan sairaanhoitopiiri (-) Siipola Anne Helsingin Kaupunki (x) Sij. Tikanoja Minna () Siponen Tiina PSSHP (-) Virkkunen Heikki THL (-) Sij. Saario Minna (-) Virtanen Martti Nordic Casemix Center (-) Sij. Lukander Maisa (-) Witick Tanja Kokkolan sosiaali- ja terveystoimi (x) Sij. Andtbacka Marjo (x) Ylönen Saija Tilastokeskus (-) Sij. Kaukonen Essi () KP-tiimi Alasaarela Mervi THL (x) Eerola Johanna THL (x) Honkio Terhi THL (-) Kajander Ani THL (x) Lehtonen Jari THL (x) Lehtovirta Jukka THL (x) Meriläinen Outi THL (-) Mäkelä-Bengs Päivi THL (-) Peltonen Veli-Pekka THL (-) Esittelijät Kärki Jarmo THL Asiakohdat (2 ja 3) Salo Jarmo THL Asiakohta (4)

2 Pöytäkirja 9/2012 2(23) Yhteenveto kokouksen päätöksistä Asia 2. Hyväksyttäväksi: Sosiaalihuollon kaksi luokitusta 1. Talotyyppi 2. Ratkaisun laji Päätös: 1. Talotyyppi Hyväksyttiin alla mainituin huomautuksin siten, että käytetään Tilastokeskuksen luokitusta ja käyttötarkoitus kuvataan niin, että käy ilmi, että luokitus on sosiaalihuollon käytössä. Käyttötarkoitus muokataan sosiaalihuollon tarpeiden mukaan. Käytävä lisäksi keskustelu Tilastokeskuksen kanssa siitä miten he haluavat luokituksen nimettävän, eli onko nimessä mainittava, että kyseessä on Tilastokeskuksen luokitus vai THL/sosiaalihuollon luokitus. 2. Ratkaisun laji Hyväksyttiin alla mainituin huomautuksin siten, että käyttötarkoituskuvausta tarkennetaan niin, että siinä käy ilmi, että kyse on prosessin lopputuloksesta ja jossa asiakasta on neuvottu ja lopullinen valituskelpoinen asia tulee esille. Lisäksi todettiin, että aiemmin esille tullut "Lopettamispäätös" asiaa tulee vielä erikseen valmistella ja miettiä miten se toteutetaan. Asia 3.Avattavaksi: Sosiaalihuollon kaksi luokitusta 1. Muutoksen arvio 2. Tavoitteen saavuttamisen arvio Päätös: 1. Muutoksen arvio Avataan valmisteluhanke alla mainituin huomautuksin siten, että käyttötarkoituskuvausta on tarkennettava ja huomioitava se, miten on käyttötarkoitukseen soveltuva. Lisäksi ammattihenkilön ja asiakkaan arviointitiedot on eroteltava. Mietittävä myös sitä, miten soveltuisi myös terveydenhuoltoon, koska esimerkiksi hoitotyön luokituksessa tällä hetkellä käytössä samankaltainen luokitus. Arvioitava onko mahdollisuutta harmonisointiin. 2. Tavoitteen saavuttamisen arvio Avataan valmisteluhanke ja valmistelussa on otettava huomioon, sekä asiakkaan, että asiantuntijan näkemys ja tavoitteiden moninaisuus. On mietittävä myös tämän luokituksen osalta harmonisointia terveydenhuollon luokituksen kanssa. Mietittävä myös suhdetta yleisempään luokitteluun, koska luokituksia on niin paljon jo olemassa, että jos pystyttäisiin viemään yleisemmälle tasolle, niin käyttö voisi olla laajempaa.

3 Pöytäkirja 9/2012 3(23) Asia 4.Avattavaksi: LAPO-lomakkeet Lene, Lumiukko ja EPDS-lomakkeet Päätös: Lene, Lumiukko-lomakkeet: Hyväksytään avattavaksi valmisteluhanke Lene- ja Lumiukko-lomakkeiden osalta siten, että ensi vuoden aikana tapahtuu valmistelu ja tuodaan koodistopalvelimelle aikaisintaan vuonna EPDS-lomake: Ei hyväksytä valmisteluhankkeen avausta EPDS- lomakkeen osalta. Selvitettävä ensin, lomakkeen käyttötarkoitus ja se onko kyseessä esim. mittaristo, jota voidaan kansalaisen asiointipalvelussa hyödyntää. Selvitettävä myös lupakäytäntö, eli hyväksyykö lomakkeen omistaja avoimen lisenssin käyttöperiaatteen THL:n koodistopalvelun osalta jakaa avoimesti lomaketta. Valmistelussa voidaan hyödyntää Nikotiinitestiä ja AUDIT-testiä. Lisäksi FinLOINCiin on tulossa koodi testin kokonaispistemäärälle.

4 Pöytäkirja 9/2012 4(23) 1. Osallistujat, asialistan hyväksyminen ja edellisen kokouksen pöytäkirja Puheenjohtaja avasi kokouksen kello Todettiin läsnäolijat. Hyväksyttiin johtoryhmälle kahta viikkoa ennen kokousta toimitettu asialista. Edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja hyväksyttiin. Pöytäkirja julkaistaan Koodistopalvelun verkkosivuilla. 2. Hyväksyttäväksi: Sosiaalihuollon kaksi luokitusta: 1. Talotyyppi 2. Ratkaisun laji Kehittämispäällikkö Jarmo Kärki THL:sta esitteli hyväksyttäväksi kaksi sosiaalihuollon luokitusta: Talotyyppi ja Ratkaisun laji. Taustaa 1. Talotyyppi Luokituksen valmisteluprosessi Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun johtoryhmässä , jossa yhteenvetona todettiin: Käyttötarkoituskuvauksen työstäminen vaatii vielä lisätyöstämistä. Ennen kuin koodisto viedään Koodistopalvelun julkaisutoimikunnan käsittelyyn, pitää käyttötarkoituskuvauksen olla hyvin valmisteltuna Tikesos-hankkeen toimesta. Käyttöoikeuskysymysten tulee olla selvitettyinä Tilastokeskuksen kanssa ennen luokituksen julkaisemista sekä päätöksenä: Talotyyppi-luokitus esitettiin hyväksyttäväksi ja julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Luokituksen käyttötarkoitus, luokkien nimet tarkastettiin ja luokkien määritykset lisättiin Tilastokeskuksen talotyyppi-luokituksen mukaisesti. Sähköpostipalautetta saatiin viideltä asiantuntijalta 10/2010. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä halusi kaikkien luokkien nimet ja määritelmät Tilastokeskuksen talotyyppi-luokituksen määritelmän 3 mukaisiksi. Terminologinen tarkastus on tehty joulukuussa Talotyyppi Luokitus ryhmittelee asuntojen lajeja. Sosiaalihuollon asiakastietomallissa luokitusta käytetään Asunto-tietokomponentissa. Tietoa sosiaalihuollon asiakkaan asunnon talotyypistä voidaan tarvita esimerkiksi arvioitaessa ikäihmisen palvelutarvetta. Luokitus vastaa yhtä Tilastokeskuksen käyttämää talotyyppi-ryhmittelyä. Luokituksesta on tarkemmin liitteessä 1.

5 Pöytäkirja 9/2012 5(23) Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Huomioitiin sähköpostikommentit, jotka oli saatu Minna Kälviältä ja Heikki Virkkuselta. - Kysyttiin, että eroaako tämä luokitus Tilastokeskuksen luokituksesta? Vastaus: Tämä luokitus eroaa ainoastaan joidenkin määritelmien kielellisten muutosten osalta, muuten on yksi yhteen Tilastokeskuksen luokituksen kanssa. - Todettiin, että hallinnollisen harmonisoinnin kannalta on viisasta käyttää samaa kuin Tilastokeskuksen luokitus on. Koska Tilastokeskuksesta ei ollut edustusta paikalla, pitää varmistaa Tilastokeskuksesta, että voidaanko käyttää tätä samaa luokitusta. - Kysyttiin, että pitääkö luokitus nimetä niin, että nimestä käy selville, että kyseessä on Tilastokeskuksen luokitus. Vastaus: Koska Tilastokeskuksesta ei ollut edustajaa paikalla, todettiin, että tähän pitää hankkia Tilastokeskukselta vastaus. - Ehdotettiin, että nimettäisiin kuitenkin, että kyseessä on sosiaalihuollon luokitus. Tähän todettiin edelleen, että koska Tilastokeskuksesta ei ollut edustusta paikalla, nimiasia on varmistettava Tilastokeskuksesta. Päätösesitys: Ehdotettiin, että käytetään Tilastokeskuksen luokitusta ja käyttötarkoitus kuvataan niin, että käy ilmi, että luokitus on sosiaalihuollon käytössä. Käyttötarkoituskohta muokataan sosiaalihuollon tarpeiden mukaan. Käytävä lisäksi keskustelu Tilastokeskuksen kanssa siitä, miten he haluavat luokituksen nimettävän, eli onko nimessä mainittava, että kyseessä on Tilastokeskuksen luokitus vai THL/sosiaalihuollon luokitus. Päätös: Hyväksyttiin alla mainituin huomautuksin siten, että käytetään Tilastokeskuksen luokitusta ja käyttötarkoitus kuvataan niin, että käy ilmi, että luokitus on sosiaalihuollon käytössä. Käyttötarkoitus muokataan sosiaalihuollon tarpeiden mukaan. Käytävä lisäksi keskustelu Tilastokeskuksen kanssa siitä miten he haluavat luokituksen nimettävän, eli onko nimessä mainittava, että kyseessä on Tilastokeskuksen luokitus vai THL/sosiaalihuollon luokitus. Taustaa 2. Ratkaisun laji Luokituksen valmistelu Luokituksen tarve havaittiin Tikesos-hankkeen asiakasasiakirjatyössä. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan. Koodistopalvelun johtoryhmä avasi luokituksen valmisteluhankkeen Valmisteluhankkeen avauksen yhteydessä koodistopalvelun johtoryhmä hyväksyi hankkeen avauksen huomauttamalla, että "Lopettamispäätös termi ja käytäntö pitää selvittää ja nämä asiat tuotava ilmi valmisteluhankkeessa." "Lopettamispäätös" on sosiaalihuollossa eräs päätösasiakirjan laji, jota käytetään esimerkiksi lastensuojelussa toimenpiteen tai tehdyn päätöksen lopettamiseen, eikä se kuulu asiallisesti tähän luokitukseen. Luokitukseen on saatu asiantuntijapalautetta sekä tehty terminologinen tarkastus. Substanssiasiantuntijoiden ja terminologisen tarkastuksen perusteella:

6 Pöytäkirja 9/2012 6(23) luokituksen käyttötarkoitusta täsmennettiin sekä luokkien määrityksiä ja nimiä tarkennettiin. Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, onko viranomaisen hallintopäätöksellään tekemä ratkaisu asiakkaan tekemän hakemuksen kannalta myönteinen, kielteinen vai osittain myönteinen. Luokitusta käytetään niissä sosiaalihuollon päätösasiakirjoissa, joissa annetaan päätös asiakkaan hakemuksen perusteella. Luokituksen tarkoituksena on kuvata asiakkaalle sitä, saiko hän hakemansa etuuden kokonaan, osittain vai ei ollenkaan. Luokitus mahdollistaa päätösten ratkaisulajiin liittyvän tilastoseurannan. Luokituksesta on tarkemmin liitteessä 1. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Kysyttiin, että miten toimitaan, kun halutaan tehdä lopettamispäätös samalla päätöksellä. Vastaus: On olemassa erilaisia ratkaisuja eri tietojärjestelmien osalta, siitä miten lopettamispäätös voidaan tehdä. Tässä kyse on tilanteesta, johon ei liity hakemusta. - Kysyttiin myös sitä, että miten käy tapauksissa, joissa asiakas on tehnyt tai täyttänyt hakemuksen puutteellisesti. Vastaus: On paljon kuntien käytännöistä kiinni, miten nämä asiat ratkaistaan. Viranomaisten tehtävänä on huolehtia siitä, että hakemukset, joissa todetaan puutteellisuuksia, on tarkentaa ja pyytää selvityksiä hakemuksiin siten, että ne ovat ymmärrettäviä. Nämä asiat tehdään ennen päätöstä, eli ennen tämän koodiston käyttöhetkeä. - Todettiin, että käyttötarkoituksia on tarkennettava. Määritelmiin on otettava mukaan näkökulma, josta käy ilmi, että kyseessä on pitkällisen prosessin lopputulos, jossa asiakasta on neuvottu hakemuksen täytössä ja hakemusta on näin ollen korjattu. Päätösesitys: Ehdotettiin, että käyttötarkoituskuvausta tarkennetaan siten, että siinä käy ilmi, että kyse on prosessin lopputuloksesta ja jossa asiakasta on neuvottu ja lopullinen valituskelpoinen asia tulee esille. Lisäksi todettiin, että aiemmin esille tullut "Lopettamispäätös" asiaa tulee vielä erikseen valmistella ja miettiä miten se toteutetaan. Päätös: Hyväksyttiin alla mainituin huomautuksin siten, että käyttötarkoituskuvausta tarkennetaan niin, että siinä käy ilmi, että kyse on prosessin lopputuloksesta ja jossa asiakasta on neuvottu ja lopullinen valituskelpoinen asia tulee esille. Lisäksi todettiin, että aiemmin esille tullut "Lopettamispäätös" asiaa tulee vielä erikseen valmistella ja miettiä miten se toteutetaan. 3. Avattavaksi: Sosiaalihuollon kaksi luokitusta 1. Muutoksen arvio 2. Tavoitteen saavuttamisen arvio Kehittämispäällikkö Jarmo Kärki THL:sta esitteli avattavaksi kaksi sosiaalihuollon luokitusta: Muutoksen arvio ja Ratkaisun laji.

7 Pöytäkirja 9/2012 7(23) Taustaa 1. Muutoksen arvio Luokituksen valmistelu Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa. Sähköpostipalautetta on saatu sosiaalihuollon asiantuntijoilta marraskuussa Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä ehdotti hankkeen avausta Koodistopalvelun johtoryhmässä. Terminologinen tarkastus on tehty joulukuussa Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, kuinka asiakkaan kokonaistilanne on muuttunut suunniteltujen toimenpiteiden ja palveluiden avulla suunnitelman tekohetken tai edellisen arviointikerran jälkeen. Luokitusta käytetään useissa sosiaalihuollon suunnitelmien seuranta ja arvio -asiakirjoissa. Luokituksen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa suunnitelmallisen asiakastyön mittaamista. Luokituksesta on tarkemmin liitteessä 2. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Huomioitiin sähköpostikommentit, jotka oli saatu Minna Kälviältä ja Heikki Virkkuselta. - Minna Kälviän kysymys: Onko luokituksessa mahdollista merkitä milloin kyseessä on asiantuntijan arvio ja milloin kyseessä on asiakkaan arvio? Pitäisikö näille merkinnöille olla oma paikkansa? Vastaus: Periaatteessa luokitusta voi käyttää kummassa tarkoituksessa tahansa. Tämä täytyy kuitenkin huomioida tarkemmin luokituksen valmisteluvaiheessa. - Todettiin, että terveydenhuollon puolella on samanlaisen luokituksen tarve. Hoitotyön osalta on kolmiportainen luokitus käytössä. Harmonisointia on harkittava. - Todettiin, että käyttötarkoituskuvaus on haastava tehtävä, esimerkiksi se, missä kaikessa tätä luokitusta voidaan käyttää. Tämän vuoksi olisi mainittava ensisijaiset käyttötarkoitukset. - Kysyttiin, että onko luokituksessa huomioitu pakollisuudet? Vastaus: Koska luokitus ei ole vielä käytössä, niin pakollisuuksia ei ole. - Todettiin, että sosiaalihuollon osalta tämä on vielä valmistelevaa työtä, koska lakivelvoitusta käyttää näitä rakenteita ei ole. Lainsäädäntötyö ei ole vielä alkanut, joten pakollisuudet voidaan määritellä vasta tulevaisuudessa lakien mukaan. - Kysyttiin, että kuinka kauan voidaan avata uusia sosiaalihuollon hankkeita valmisteluun? Vastaus: Tämä riippuu siitä miten sosiaalihuollossa halutaan siirtyä käyttämään näitä rakenteita ja yleensä rakenteisuutta. Tällä hetkellä tämä on vielä vapaaehtoista. Päätösesitys: Ehdotettiin, että avataan valmisteluhanke alla mainituin huomautuksin siten, että käyttötarkoituskuvausta on tarkennettava ja huomioitava se, miten on käyttötarkoitukseen soveltuva. Lisäksi ammattihenkilön ja asiakkaan arviointitiedot on eroteltava. Mietittävä myös sitä, miten soveltuisi myös terveydenhuoltoon, koska esimerkiksi hoitotyön luokituksessa tällä hetkellä käytössä samankaltainen luokitus. Arvioitava onko mahdollisuutta harmonisointiin. Päätös: Avataan valmisteluhanke alla mainituin huomautuksin siten, että käyttötarkoituskuvausta on tarkennettava ja huomioitava se, miten on käyttötarkoitukseen soveltuva. Lisäksi ammattihenkilön ja asiakkaan arviointitiedot on eroteltava. Mietittävä myös sitä, miten soveltuisi myös terveydenhuoltoon, koska esimerkiksi hoitotyön luokituksessa tällä hetkellä käytössä samankaltainen luokitus. Arvioitava onko mahdollisuutta harmonisointiin.

8 Pöytäkirja 9/2012 8(23) Taustaa 2. Tavoitteen saavuttamisen arvio Luokituksen valmistelu Luokituksen tarve havaittiin Tikesos-hankkeen asiakasasiakirjatyössä. Sähköpostipalautetta on saatu sosiaalihuollon asiantuntijoilta marraskuussa Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä ehdotti hankkeen avausta Koodistopalvelun johtoryhmässä. Terminologinen tarkastus on tehty joulukuussa Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, missä määrin asiakassuunnitelmassa asetettu tavoite on toteutunut. Luokitusta käytetään useissa sosiaalihuollon suunnitelmien seuranta ja arvio - asiakirjoissa. Luokituksen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa suunnitelmallisen asiakastyön mittaamista. Luokituksesta on tarkemmin liitteessä 2. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Huomioitiin puheenjohtajan lukemat sähköpostikommentit, jotka oli saatu Minna Kälviältä ja Heikki Virkkuselta. - Todettiin, että asiakkaan osallistaminen tavoitteiden asettamisessa ja toteutumisen arvioinnissa olisi tärkeää saada myös esille. - Todettiin, että asetettuja tavoitteita voi olla useita. - Todettiin myös, että on tärkeää, että tietojärjestelmässä on huomioitu sekä asiakkaalle, että asiantuntijan arvioille omat kenttänsä. Päätösesitys: Ehdotettiin, että avataan valmisteluhanke ja valmistelussa on otettava huomioon, sekä asiakkaan, että asiantuntijan näkemys ja tavoitteiden moninaisuus. On mietittävä myös tämän luokituksen osalta harmonisointia terveydenhuollon luokituksen kanssa. Mietittävä myös suhdetta yleisempään luokitteluun, koska luokituksia on niin paljon jo olemassa, että jos pystyttäisiin viemään yleisemmälle tasolle, niin käyttö voisi olla laajempaa. Päätös: Avataan valmisteluhanke ja valmistelussa on otettava huomioon, sekä asiakkaan, että asiantuntijan näkemys ja tavoitteiden moninaisuus. On mietittävä myös tämän luokituksen osalta harmonisointia terveydenhuollon luokituksen kanssa. Mietittävä myös suhdetta yleisempään luokitteluun, koska luokituksia on niin paljon jo olemassa, että jos pystyttäisiin viemään yleisemmälle tasolle, niin käyttö voisi olla laajempaa. 4. Avattavaksi: LAPO-lomakkeet Asiantuntijalääkäri Jarmo Salo THL:sta esitteli kolme LAPO-lomaketta, Lene, Lumiukko ja EPDS, avattavaksi hankkeeksi.

9 Pöytäkirja 9/2012 9(23) Taustaa Käyttö Lene, Lumiukko-testi ja EPDS ovat laajassa käytössä lastenneuvoloissa. Em. lomakkeet kuuluvat olennaisena osana laajoihin terveystarkastuksiin. Lainsäädäntö Terveydenhuoltolaki (1326/2010, 15 ) ja neuvolatoimintaa koskeva asetus (388/2011) velvoittavat lapsen terveyden ja hyvinvoinnin seuraamiseen sekä tarvittavan tuen, hoidon ja kuntoutuksen järjestämiseen. Asetuksen 388/2011 perustelumuistiossa suositellaan Lenen, Lumiukko-testin (osana Leneä) ja EPDS:n käyttöä laajoissa terveystarkastuksissa. Lene Leikki-ikäisen lapsen neurologisen kehityksen arviointimenetelmä 2,5-3 vuotiaille sekä 4, 5 ja 6-vuotiaille menetelmä sisältää käsikirjan, tehtäväkirjan, testivälineistön ja arviointilomakkeet suositellaan tehtäväksi kehitysarviona kaikille 2,5-3 vuoden iässä ja laajana kaikille 4 vuoden iässä 5 ja 6 vuoden iässä Lene tehdään tarvittaessa tarvittavalla laajuudella (suppea/laaja) Lenen tekee terveydenhoitaja tai lääkäri. voidaan tehdä myös päivähoidossa tai erityistilanteissa kotona Lenen tavoitteena on löytää mahdollisimman varhain oppimisvaikeuksia ennakoivat kehitykselliset ongelmat. varhaisella tuella voidaan vaikuttaa myönteisesti kehitykseen ja ennaltaehkäistä vaikeuksien kasaantumista Lomakkeen tekijänoikeudet omistaa Niilo Mäki instituutti ja Riitta Valtonen, joiden kanssa on tehty sopimus lomakkeen rakenteistamisesta. asianumero THL353/ /2011 Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana. Lumiukko-testi Puheen ja kielenkehityksen arviointimenetelmä testi sisältää käsikirjan sekä kuvataulut 1-3, tutkimuslomakkeen sekä testivälineet Terveydenhoitaja tekee testin lastenneuvolassa 5-vuotiaille lapsille. Tavoitteena löytää kielenkehityksessään viivästyneet, lisätutkimuksia ja/tai puheterapiaa tarvitsevat lapset. varhainen toteaminen mahdollistaa tehokkaat tukitoimet ja kuntoutuksen Lomakkeen tekijänoikeudet omistaa Pirjo Korpilahti, joka kanssa on tehty sopimus lomakkeen rakenteistamisesta asianumero THL354/ /2011. Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana. EPDS Mielialalomake synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistamiseen (Edinburgh Postnatal Depression Scale)

10 Pöytäkirja 9/ (23) tarkoitettu äidille täytettäväksi joko synnytyksen jälkitarkastuksessa äitiysneuvolassa tai viimeistään 6-8 viikon ikäisen vauvan terveystarkastuksen yhteydessä tarvittaessa myöhemmin uudelleen suositeltava myös isien masennuksen arviointiin Äidin masennus voi haitata äidin ja vauvan välisen vuorovaikutuksen sekä kiintymyssuhteen muodostumista ja näiden kautta lapsen kehitystä ja hyvinvointia. masennuksen varhainen tunnistaminen mahdollistaa tehokkaan hoidon kevyemmillä toimenpiteillä Lomakkeen kehittäjiltä on lupa lomakkeen käytölle ja muokkaamiselle. Users may reproduce the scale without further permission providing they respect copyright by quoting the names of the authors, the title, and the source of the paper in all reproduced copies. Lomakkeesta on tehty suomenkielinen versio. Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana. Lomakkeet on esitelty tarkemmin liitteessä 3. Keskustelu. Käsittelyn yhteydessä käydyssä keskustelussa esitettiin seuraavia kysymyksiä ja kannanottoja, sekä annettiin seuraavaa lisätietoa: - Todettiin, että rakenteistamisen yhteydessä on mietittävä miten pisteytys tapahtuu. Esimerkiksi Nikotiini ja AUDIT- testit ovat rakenteeltaan samankaltaisia, joten niihin voisi tutustua valmistelun aikana, että miten ne on toteutettu. - Todettiin myös, että Lene ja Lumiukko- lomakkeet ovat potilaskertomukseen tulevia lomakkeita, koska terveydenhuollon henkilöstö täyttää ne. - Kysyttiin, että kuka täyttää EPDS-lomakkeen? Vastaus: Lomakkeen voi äiti täyttää joko neuvolassa tai synnytysosastolla. - EPDS on rinnastettavissa AUDIT-testiin, koska kyseessä on mittari. Tämä ei ole varsinaisesti potilaskertomusrakenne, vaan vastaa esim. esitietolomaketta, joka annetaan terveydenhuollon henkilöstölle. - Todettiin, että EPDS-lomakkeen kohdalla ei ole vielä selvillä se, miten se tullaan arkistoimaan ja kuinka pitkäksi ajaksi. - EPDS-lomakkeen osalta todettiin myös, että lupakäytäntö pitää vielä selvittää, koska ei ole selvillä tarkoittaako tekijöiden antama lupa lomakkeen jakamista koodistopalvelussa. - Lene ja Lumiukko-lomakkeiden osalta lupakäytäntö on selvitetty ja on ok. Päätösesitys: Ehdotettiin, että avataan valmisteluhanke Lene- ja Lumiukko-lomakkeiden osalta siten, että ensi vuoden aikana tapahtuu valmistelu ja tuodaan koodistopalvelimelle aikaisintaan vuonna Ehdotettiin EPDS-lomakkeen osalta, että valmisteluhanketta ei toistaiseksi avata. Selvitettävä ensin, lomakkeen käyttötarkoitus ja suhde potilasasiakirjarakenteisiin ja se onko kyseessä esim. mittaristo, jota voitaisiin potilasasiakirjarakenteen sijaan kehittää kansalaisen asiointipalvelussa hyödynnettävänä tietorakenteena. Selvitettävä myös lupakäytäntö, eli hyväksyykö lomakkeen omistaja avoimen lisenssin käyttöperiaatteen THL:n koodistopalvelun osalta jakaa avoimesti lomaketta. Valmistelussa voidaan hyödyntää rakennemallina Nikotiinitestiä ja AUDIT-testiä. Lisäksi FinLOINCiin on tulossa koodi testin kokonaispistemäärälle.

11 Pöytäkirja 9/ (23) Päätös: Hyväksytään avattavaksi valmisteluhanke Lene- ja Lumiukko-lomakkeiden osalta siten, että ensi vuoden aikana tapahtuu valmistelu ja tuodaan koodistopalvelimelle aikaisintaan vuonna Ehdotettiin EPDS-lomakkeen osalta, että valmisteluhanketta ei toistaiseksi avata. Selvitettävä ensin, lomakkeen käyttötarkoitus ja suhde potilasasiakirjarakenteisiin ja se onko kyseessä esim. mittaristo, jota voitaisiin potilasasiakirjarakenteen sijaan kehittää kansalaisen asiointipalvelussa hyödynnettävänä tietorakenteena. Selvitettävä myös lupakäytäntö, eli hyväksyykö lomakkeen omistaja avoimen lisenssin käyttöperiaatteen THL:n koodistopalvelun osalta jakaa avoimesti lomaketta. Valmistelussa voidaan hyödyntää rakennemallina Nikotiinitestiä ja AUDIT-testiä. Lisäksi FinLOINCiin on tulossa koodi testin kokonaispistemäärälle. 5. Koodistopalvelun ajankohtaiset asiat tiedoksi THL esitteli Koodistopalvelun ajankohtaisia asioita. Ajankohtaiset asiat on koottu erilliseen liitteeseen (1 sivu), joka jaettiin kokouksessa jokaisen pöydälle. Ajankohtaiset asiat-liite julkaistaan myös koodistopalvelun verkkosivulla. 6. Katsaus vuoden 2012 toimintaan Erikoissuunnittelija Jari Lehtonen esitteli katsauksen Koodistopalvelun vuoden 2012 toimintaan. Katsaus on kokonaisuudessaan liitteessä Ennakkokatsaus seuraavan johtoryhmäkokouksen sisältöön Mervi Alasaarela esitteli kevään ensimmäisen kokouksen sisältöä, johon on tulossa Lääkitys ja muutamia valmisteluvaiheeseen jääneitä koodistoja, joiden jatkotoimien kannalta tarvitaan Koodistopalvelun johtoryhmän kannanotto. 8. Muut asiat a) Jari Lehtonen esitteli vuoden 2012 laatupoikkeamakoosteen. Kooste on kokonaisuudessaan liitteessä 5. b) Hanna Toiviainen Valvirasta, toi tiedoksi OID-koodin ohjeluonnoksen käytöstä, joka on Valverissa aiheuttanut epäselvyyksiä. Lisäksi AVI:n mukaan kyse on isosta toimintatavan muutoksesta, joka vaatii myös tiedottamispäätöstä asiasta. Aikataulullisesti ajateltu, että olisi valmis tammikuussa, mutta nyt todettu, että ei onnistu tällä aikataululla. Todettiin, että THL:n koodistopalvelutiimi ja Valvira selvittelevät asiaa. 9. Seuraava kokous ja kokouksen päättäminen Kevään ensimmäinen kokous pidetään maanantaina klo Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Osastojohtaja Puheenjohtaja Kehittämispäällikkö Sihteeri Liitteet 5 kpl Päivi Hämäläinen Mervi Alasaarela

12 Pöytäkirja 9/ (23) Liite 1. Sosiaalihuolto talotyyppi Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeessa Valmisteluhanke avattiin Koodistopalvelun johtoryhmässä , jossa yhteenvetona todettiin: Käyttötarkoituskuvauksen työstäminen vaatii vielä lisätyöstämistä. Ennen kuin koodisto viedään Koodistopalvelun julkaisutoimikunnan käsittelyyn, pitää käyttötarkoituskuvauksen olla hyvin valmisteltuna Tikesos-hankkeen toimesta. Käyttöoikeuskysymysten tulee olla selvitettyinä Tilastokeskuksen kanssa ennen luokituksen julkaisemista sekä päätöksenä: Talotyyppi-luokitus esitettiin hyväksyttäväksi ja julkaistavaksi koodistopalvelimella testistatuksella. Luokituksen käyttötarkoitus, luokkien nimet tarkastettiin ja luokkien määritykset lisättiin Tilastokeskuksen talotyyppi-luokituksen mukaisesti. Sähköpostipalautetta saatiin viideltä asiantuntijalta 10/2010. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä halusi kaikkien luokkien nimet ja määritelmät Tilastokeskuksen talotyyppi-luokituksen määritelmän 3 mukaisiksi. Terminologinen tarkastus joulukuussa Luokitus ryhmittelee asuntojen lajeja. Sosiaalihuollon asiakastietomallissa luokitusta käytetään Asunto-tietokomponentissa. Tietoa sosiaalihuollon asiakkaan asunnon talotyypistä voidaan tarvita esimerkiksi arvioitaessa ikäihmisen palvelutarvetta. Luokitus vastaa yhtä Tilastokeskuksen käyttämää talotyyppi-ryhmittelyä. Sosiaalihuollossa luokitusta käytetään Asunto-tietokomponentissa. Asunto-tietokomponenttia ja talotyyppi-luokitusta käytetään muun muassa seuraavissa asiakasasiakirjoissa: Ikäihmisille laadittava palvelutarpeen arvio, Omaishoidon tuen palveluntarpeen arviossa, Kotipalvelujen palvelutarpeen arviossa ja Selvityksessä adoptiohakijoista. SOSIAALIHUOLTO RATKAISUN LAJI Luokituksen tarve havaittiin Tikesos-hankkeen asiakasasiakirjatyössä. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä käsitteli luokituksen kokouksessaan. Koodistopalvelun johtoryhmä avasi luokituksen valmisteluhankkeen Valmisteluhankkeen avauksen yhteydessä koodistopalvelun johtoryhmä hyväksyi hankkeen avauksen huomauttamalla, että "Lopettamispäätös termi ja käytäntö pitää selvittää ja nämä asiat tuotava ilmi valmisteluhankkeessa." "Lopettamispäätös" on sosiaalihuollossa eräs päätösasiakirjan laji, jota käytetään esimerkiksi lastensuojelussa toimenpiteen tai tehdyn päätöksen lopettamiseen, eikä se kuulu asiallisesti tähän luokitukseen. Luokitukseen on saatu asiantuntijapalautetta sekä tehty terminologinen tarkastus. Substanssiasiantuntijoiden ja terminologisen tarkastuksen perusteella:

13 Pöytäkirja 9/ (23) luokituksen käyttötarkoitusta täsmennettiin sekä luokkien määrityksiä ja nimiä tarkennettiin. Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, onko viranomaisen hallintopäätöksellään tekemä ratkaisu asiakkaan tekemän hakemuksen kannalta myönteinen, kielteinen vai osittain myönteinen. Luokitusta käytetään niissä sosiaalihuollon päätösasiakirjoissa, joissa annetaan päätös asiakkaan hakemuksen perusteella. Luokituksen tarkoituksena on kuvata asiakkaalle sitä, saiko hän hakemansa etuuden kokonaan, osittain vai ei ollenkaan. Luokitus mahdollistaa päätösten ratkaisulajiin liittyvän tilastoseurannan.

14 Pöytäkirja 9/ (23) Liite 2. Sosiaalihuolto - Muutoksen arvio Luokituksen tarve havaittiin asiakasasiakirjatyössä Tikesos-hankkeen. Sähköpostipalautetta sosiaalihuollon asiantuntijoilta marraskuussa Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä ehdotti hankkeen avausta Koodistopalvelun johtoryhmässä. Terminologinen tarkastus joulukuussa 2012 Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, kuinka asiakkaan kokonaistilanne on muuttunut suunniteltujen toimenpiteiden ja palveluiden avulla suunnitelman tekohetken tai edellisen arviointikerran jälkeen. Luokitusta käytetään useissa sosiaalihuollon suunnitelmien seuranta ja arvio -asiakirjoissa. Luokituksen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa suunnitelmallisen asiakastyön mittaamista. Sosiaalihuolto - Tavoitteen saavuttamisen arvio Luokituksen tarve havaittiin Tikesos-hankkeen asiakasasiakirjatyössä. Sähköpostipalautetta sosiaalihuollon asiantuntijoilta marraskuussa Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja luokitusten asiantuntijatyöryhmä ehdotti hankkeen avausta Koodistopalvelun johtoryhmässä. Terminologinen tarkastus joulukuussa 2012 Luokitusta käytetään kuvaamaan sitä, missä määrin asiakassuunnitelmassa asetettu tavoite on toteutunut. Luokitusta käytetään useissa sosiaalihuollon suunnitelmien seuranta ja arvio -asiakirjoissa. Luokituksen tarkoituksena on osaltaan mahdollistaa suunnitelmallisen asiakastyön mittaamista.

15 Pöytäkirja 9/ (23) Liite 3. LAPO:n lomakkeet (Lene, Lumiukko-testi, EPDS) Käyttö Lene, Lumiukko-testi ja EPDS ovat laajassa käytössä lastenneuvoloissa. Em. lomakkeet kuuluvat olennaisena osana laajoihin terveystarkastuksiin. Lainsäädäntö Terveydenhuoltolaki (1326/2010, 15 ) ja neuvolatoimintaa koskeva asetus (388/2011) velvoittavat lapsen terveyden ja hyvinvoinnin seuraamiseen sekä tarvittavan tuen, hoidon ja kuntoutuksen järjestämiseen. Asetuksen 388/2011 perustelumuistiossa suositellaan Lenen, Lumiukko-testin (osana Leneä) ja EPDS:n käyttöä laajoissa terveystarkastuksissa. Leikki-ikäisen lapsen neurologisen kehityksen arviointimenetelmä 2,5-3 vuotiaille sekä 4, 5 ja 6-vuotiaille menetelmä sisältää käsikirjan, tehtäväkirjan, testivälineistön ja arviointilomakkeet suositellaan tehtäväksi kehitysarviona kaikille 2,5-3 vuoden iässä ja laajana kaikille 4 vuoden iässä 5 ja 6 vuoden iässä Lene tehdään tarvittaessa tarvittavalla laajuudella (suppea/laaja) Lenen tekee terveydenhoitaja tai lääkäri. voidaan tehdä myös päivähoidossa tai erityistilanteissa kotona Lenen tavoitteena on löytää mahdollisimman varhain oppimisvaikeuksia ennakoivat kehitykselliset ongelmat. varhaisella tuella voidaan vaikuttaa myönteisesti kehitykseen ja ennaltaehkäistä vaikeuksien kasaantumista Lomakkeen tekijänoikeudet omistaa Niilo Mäki instituutti ja Riitta Valtonen, joiden kanssa on tehty sopimus lomakkeen rakenteistamisesta. asianumero THL353/ /2011 Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana. Lumiukko-testi Puheen ja kielenkehityksen arviointimenetelmä testi sisältää käsikirjan sekä kuvataulut 1-3, tutkimuslomakkeen sekä testivälineet Terveydenhoitaja tekee testin lastenneuvolassa 5-vuotiaille lapsille. Tavoitteena löytää kielenkehityksessään viivästyneet, lisätutkimuksia ja/tai puheterapiaa tarvitsevat lapset. varhainen toteaminen mahdollistaa tehokkaat tukitoimet ja kuntoutuksen Lomakkeen tekijänoikeudet omistaa Pirjo Korpilahti, joka kanssa on tehty sopimus lomakkeen rakenteistamisesta asianumero THL354/ /2011 Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana. EPDS Mielialalomake synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistamiseen (Edinburgh Postnatal Depression Scale)

16 Pöytäkirja 9/ (23) tarkoitettu äidille täytettäväksi joko synnytyksen jälkitarkastuksessa äitiysneuvolassa tai viimeistään 6-8 viikon ikäisen vauvan terveystarkastuksen yhteydessä tarvittaessa myöhemmin uudelleen suositeltava myös isien masennuksen arviointiin Äidin masennus voi haitata äidin ja vauvan välisen vuorovaikutuksen sekä kiintymyssuhteen muodostumista ja näiden kautta lapsen kehitystä ja hyvinvointia. masennuksen varhainen tunnistaminen mahdollistaa tehokkaan hoidon kevyemmillä toimenpiteillä Lomakkeen kehittäjiltä on lupa lomakkeen käytölle ja muokkaamiselle. Users may reproduce the scale without further permission providing they respect copyright by quoting the names of the authors, the title, and the source of the paper in all reproduced copies. Lomakkeesta on tehty suomenkielinen versio Rakenteistaminen valmistuu vuoden 2013 aikana

17 Pöytäkirja 9/ (23) Liite 4. Katsaus vuoden 2012 toimintaan julkaistiin 17 uutta koodistoa päivitettiin 32 koodistoa poistettiin 0 koodistoa yhdistettiin testi- ja tuotantokoodistopalvelin lähetettiin 53 koodistopalvelutiedotetta Julkaistut koodistot 2012 earkisto/lomake - Suostumus ja suostumuksen peruutus earkisto/lomake - Potilaan informointiasiakirja earkisto/lomake - Luovutuskielto ja luovutuskiellon peruutus THL/OPER - Potilastietojen katselun erityinen syy THL/Lomake - Terveys ja hoitosuunnitelma Hoitoon pääsy - ESH jonoryhmät Kuntaliitto - Jalkaterapianimikkeistö Sosiaalihuolto - Huoltajuussuhteen muoto Sosiaalihuolto - Lapsen asuminen Sosiaalihuolto - Toimeentulotuen perusosan alentamisen peruste Sosiaalihuolto - Toimeentulotuen takaisinperinnän peruste Sosiaalihuolto - Toimeentulotuen takaisinperinnän kohde VRK/THL - Huoltajuuslaji VRK/THL - Parisuhteen purkutapa VRK/THL - Nimilaji VRK/THL - Lapsi-vanhempisuhteen peruste VRK/THL - Lapsi-vanhempisuhteen laatu Päivitetyt koodistot 2012 a) vuosittain päivitettävät Toimenpideluokitus Suun terveydenhuollon toimenpideluokitus Radiologinen tutkimus- ja toimenpideluokitus Laboratorionimikkeistö (Kuntakoodit (VRK/THL) b) jatkuvasti päivitettävät Rekisterinpitäjärekisteri SOTE-organisaatiorekisteri KanTa-välittäjärekisteri c) muut ICD-10 (Include,Exclude,Note;Fi ja Sv; Psykiatria-lisätieto) FinMeSH earkisto - Säilytysaikaluokka AR/YDIN - Näkymät

18 Pöytäkirja 9/ (23) HILMO-luokitukset (4 kpl) PTHAVO-luokitukset (5 kpl) KanTa-palvelut -luokitukset (12 kpl) Testi- ja tuotantopalvelimet yhdistettiin SOTE-organisaatiorekisterin tilanne julkisen terveydenhuollon tiedoista kerätty n. 98 % rekisterissä nyt 180 terveydenhuollon toimintayksikköä palveluyksikköä suorapäivitys HUS:n aluekoodistopalvelimelta testattu ja voidaan ottaa käyttöön yksityisen terveydenhuollon organisaatiotietojen siirrosta sovittu Valviran kanssa

19 Pöytäkirja 9/ (23) Liite 5. Laatupoikkeamakooste 2012 Laatupoikkeamat vuosittain

20 Pöytäkirja 9/ (23)

21 Pöytäkirja 9/ (23)

22 Pöytäkirja 9/ (23)

23 Pöytäkirja 9/ (23)

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 8/2009 1(7 n kokous Aika Keskiviikko klo 12:30 16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2011 1(6) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30-16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kokoushuone Tiira, 8.kerros Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä. Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi Sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä Pohjamateriaalia Esittelijä Juha Mykkänen THL OPER Yhteentoimivuus-tiimi 1 Esityksen sisältö Pohjustusta keskusteluun Tausta ja johdanto Taustaa

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 1/2012 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 1/2015 1(9) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 26.1.2015 klo 12.30 16.00 Paikka Astma- ja allergiatalon kongressikeskus, neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki (-) Puheenjohtaja

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. Koodistopal- velun (JORY) määrä. johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. Koodistopal- velun (JORY) määrä. johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 18.5.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot AR/LOMAKE - Perushenkilötietolomake (HEN),PÄIVITYS Käsittelypäivä- Käsittelypäivä määrä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 30.1.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 29.1.2008 klo 12:30-16 Paikka Stakes, Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Osallistujat Aaltonen Erkki (-) sij.

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 14.12.2015 klo 10:55 Latausta odottavat valmiit koodistot Käsittelypäivä koodistopalvelun julkaisutoimikunnassa eli laaturyhmässä (LAATU) tai Koodistopalvelutiimissä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 11/2013 1(29) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 15.30 Paikka Allergiatalon kongressikeskus, Iso neuvotteluhuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun tilannekatsaus

Koodistopalvelun tilannekatsaus Koodistopalvelun tilannekatsaus Sote-tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän kokous 20.9.2018 Mikko Härkönen THL OPER Valmistelussa olevat tietorakenteet tilanne 14092018 Katso erillinen pdf-liite asialistalta

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 7/2011 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Perjantai 23.9.2011 klo 9.00 12.30 Paikka (HUOM!) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Tilkanmäki Kokoushuone A3, A-talo, 3.krs, Mannerheimintie

Lisätiedot

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet

Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Kehitysvammalain muutokseen liittyvät asiakasasiakirjarakenteet Asiakirjat, kirjaaminen ja itsemäärämisoikeus 18.1.2017 Niina Häkälä Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö 1 Kanta-palvelut ja sosiaalihuollon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2013 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Paciuksenkatu 21, Saunakabinetti 8. krs. Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet

LUONNOS Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Liitteet MÄÄRÄYS 3/2015 1(7) Määräys sosiaalihuollon palvelutehtävien luokituksesta Valtuutussäännökset Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015) 22 1 Kohderyhmät Voimassaoloaika Sosiaalihuollon

Lisätiedot

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus

KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus KOODISTOPALVELU Koodistojen kielellinen ja terminologinen laadunvarmistus Virpi Kalliokuusi THL Tieto-osasto, Tietorakenteet ja luokitukset -yksikkö 3.10.2014 Virpi Kalliokuusi, TITO/TILU 1 Koodistopalvelun

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2012 1(21) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8krs. Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2015 17.3.2015 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2015 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH Joulukuu: Kuntaliitto- Laboratoriotutkimusnimikkeistö,

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 0 27.9.2011 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset, sekä koodistopalvelun muut päivitykset 31.5.2011 jälkeen 21.6.2011

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2011 1(11) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Monitoimi A, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin

Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin 19.2.2014 1 (5) Katsaus Koodistopalvelun ajankohtaisiin asioihin Koodistopalvelimella julkaistut uudet luokitukset ja luokituspäivitykset sekä koodistopalvelun muut päivitykset 20.1.2014 jälkeen Koodistopalvelutiedote

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2013 1(15) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 16.00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilkan Viuhka, Mannerheimintie 164a, 2. krs, kokoustila 2 Puheenjohtaja

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 24.8.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Käsittelypäivämäärä Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY) Käsittelypäivä koodistopalvelun

Lisätiedot

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1

Sanastotyö THL:SSÄ Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Sanastotyö THL:SSÄ 18.5.2011 9.11.2014 Sanastotyö THL:ssä / Outi Meriläinen 1 Miksi THL:ssä tehdään sanastotyötä? Sanastotyö on THL:ssä lakisääteistä: Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta 688/2008

Lisätiedot

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne SOTE KA asiakas- ja potilastiedon ensisijaisen käytön ryhmän kokous 23.1.2019 Jaakko Penttinen THL/OPER Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Lisätiedot

Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto

Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto Kansa-koulu-hanke Kanta-palvelut ja sosiaalihuolto Matti Karvonen 05.09.2016 Aluekoordinaattori, erikoissuunnittelija Kansa-koulu-hanke/Pikassos matti.karvonen@pikassos.fi p. 050 599 64 11 www.pikassos.fi

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 4/2010 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 18.5.2010 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoushuone Tiira, 8. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin MÄÄRÄYS 1/2017 1(10) Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Valtuutussäännös Kohderyhmä Voimassaoloaika Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain (254/2015)

Lisätiedot

Päihteet ja elintavat puheeksi neuvolassa. Tuovi Hakulinen Dosentti (Terveyden edistäminen)

Päihteet ja elintavat puheeksi neuvolassa. Tuovi Hakulinen Dosentti (Terveyden edistäminen) Päihteet ja elintavat puheeksi neuvolassa Tuovi Hakulinen Dosentti (Terveyden edistäminen) 7.2.2017 Tuovi Hakulinen 1 Miksi ehdotimme teemaa? Vanhempien elintavat, esim. päihteiden riskikäyttö vaikuttavat

Lisätiedot

Neuvolan laajoihin terveystarkastuksiin valmistautuminen esitietolomakkeiden avulla

Neuvolan laajoihin terveystarkastuksiin valmistautuminen esitietolomakkeiden avulla Neuvolan laajoihin terveystarkastuksiin valmistautuminen esitietolomakkeiden avulla Tuovi Hakulinen Tutkimuspäällikkö, Dosentti (Terveyden edistäminen) 9.11.2017 Tuovi Hakulinen 1 Laajat terveystarkastukset

Lisätiedot

johtoryhmässä (JORY)

johtoryhmässä (JORY) Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 12.12.2016 klo 10:00 Latausta odottavat valmiit koodistot Trafi/Lomake-Esitiedot ajokyvyn arviointia varten Trafi/Lomake-Laajennettu lääkärinlausunto

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 6/2012 1(30) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 25.9.2012 klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 7/2012 1(17) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi B, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen

Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Kanta-palvelut sosiaalihuollossa ja asiakastiedon kirjaamisen kehittäminen Koulutusorganisaatiot Kansa-koulu-IIhankkeessa -aloitusseminaari Sisältö Kanta-palvelut sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon asiakastiedon

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous [ASIAKIRJAN NIMI] PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(7) n kokous Aika 27.01.2009 klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipaikka, Kokoustila Monitoimi A, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa

Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Sote-rajapinnan tiedonkäsittely tulevaisuudessa Kanta-palvelut tukevat sosiaalihuollosta koostettujen tietojen luovutusta terveydenhuoltoon ja päinvastoin Mitä sote-yhteisillä asiakastiedoilla tarkoitetaan?

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2010 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Monitoimi A, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY)

Käsittelypäivämäärä. Koodistopalvelun johtoryhmässä (JORY) 1/6 Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 27.9.2013 klo 14:45 KP:n julkaisutoimikunnan (LAATU) hyväksymät, teknisessä viimeistelyssä olevat koodistot AR/LABRA - Tutkimusvastauksien tulkintakoodit,

Lisätiedot

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 3/2017 Kirkkovaltuusto 1 (6) Anu Johansson varajäsen

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 3/2017 Kirkkovaltuusto 1 (6) Anu Johansson varajäsen Kirkkovaltuusto 1 (6) Aika: Keskiviikko 11.10.2017, kello 18.00-18.42 Paikka: Helilän seurakuntatalo Läsnä: Heikki J. Oksanen puheenjohtaja Aimo Ilomäki varapuheenjohtaja, poistui klo 18.40, 50 :n käsittelyn

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelut Lapsiperheiden palvelut Vaasa ja Pietarsaari Eeva Liukko Erityisasiantuntija Järjestelmät/Reformit Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 15.2.2019 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTAMINEN VUONNA 2015 LAPSIPERHEIDEN

Lisätiedot

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1

Koodistopalvelun vuosi Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelun vuosi 2014 29.7.2014 Tietorakenteet ja luokitukset yksikkö/ Mikko Härkönen 1 Koodistopalvelimen vuosisuunnitelma 2014 Maaliskuu: Duodecim- FinMeSH THL- Suun terveydenhuollon tietosisältö

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 10/2011 1(20) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Perjantai klo 9:00 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Monitoimi A Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Muistio 24.9.2008 1 (5) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Torstai 24.9.2008 klo 12:30-15:25 Paikka Stakes, kokoushuone Tiira, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (x) Jäsenet

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous kokous Aika Tiistai 27.8.2013 klo 12.30 16.00 Pöytäkirja 7/2013 1(13) Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Saunakabinetti 8. krs., Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi (-)THL

Lisätiedot

Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa. NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen

Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa. NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen Sanastotyö luokittelun tukena Tikesos-hankkeessa NordTERM 2011 Antero Lehmuskoski ja Maarit Laaksonen Esityksen sisältö Tikesos-hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet Sanastotyö osana Tikesos-hankkeen tietoarkkitehtuurityötä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2012 1(22) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 9.30 12.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Tiira 9.krs. Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten terveysseuranta Suomessa

Lasten ja nuorten terveysseuranta Suomessa Lasten ja nuorten terveysseuranta Suomessa Ylilääkäri Tiina Laatikainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL Kansanterveyspäivä 15.1.2009 Mihin terveysseurantaa tarvitaan? Tuottamaan hyödyllistä tietoa

Lisätiedot

AvoHILMO 26.10.2010 Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola

AvoHILMO 26.10.2010 Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola AvoHILMO 26.10.2010 Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola 3.11.2010 AvoHILMO_tavoitteet / Pirjo Tuomola 1 Tieto-osaston tehtävät eri kokonaisuuksina TILASTOTUOTANTO Suomen viralliset tilastot Kansainväliset

Lisätiedot

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa

Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Havaintoja asiakkuuden käsitteen haasteista sosiaalihuollon Kanta-palveluiden pilottihankkeessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, SosKanta-hanke Kaisa Pesonen & Jaana Taina SOSKANTA-HANKE Eksote

Lisätiedot

LOIMAAN SEUTUKUNNAN PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 (7) KEHITTÄMISKESKUS Hallitus

LOIMAAN SEUTUKUNNAN PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 (7) KEHITTÄMISKESKUS Hallitus LOIMAAN SEUTUKUNNAN PÖYTÄKIRJA 6/2012 1 (7) Aika maanantaina 17.12.2012 kello 9:00 11:10 Kokouksen jälkeen n. 11:30 joululounas Seurahuoneella Paikka Yrityskolmio, os. Vareliuksenkatu 2 B, 32200 LOIMAA

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta

Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Sosiaalihuollon asiakastietomallin hallinta Jarmo Kärki & Erja Ailio 24.6.2014 Asiakastietomallin hallinta / Kärki & Ailio 1 Esityksen sisältö Millainen ylläpidon ja kehittämisen rakenne on sosiaalihuollon

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 24.10.2016 klo 12.30 14.30 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Päytäkirjan

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Pöytäkirja 1 (8) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 4/2016 Aika 5.4.2016 kello 18:00-19:57 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Pöytäkirja 1 (12) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Aika 17.5.2016 kello 18:00-19:48 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 9/2014 1(18) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka Allergiatalon kongressikeskus, Kokoushuone 208, Paciuksenkatu 19, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi

Lisätiedot

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen

Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet. Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen Apuvälineluokituksen käyttömahdollisuudet Apuvälineiden standardit tutuiksi -seminaari Helsinki 13.10.2015 Outi Töytäri ja Sarianna Savolainen SFS-EN ISO 9999 Vammaisten apuvälineet Luokitus ja termit

Lisätiedot

Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja Timo Kaskinen

Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja Timo Kaskinen Lasten kasvun ja kehityksen seurannan tietosisältö Työpaja 24.11.2017 Timo Kaskinen Lasten kasvun ja kehityksen seurannan rakenteista yleistä Rakenteet tulevat käyttöön kaikentyyppisien kontaktien, käyntien,

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 7/2009 1(7) n kokous Aika Keskiviikko klo 12:35-15.30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Tiira, 9.krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja (+) Hämäläinen Päivi THL

Lisätiedot

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016

Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Muistio 1 (10) Sote-Satakunnan ohjausryhmän kokous nro 5/2016 Aika 9.5.2016 kello 09:00-10:53 Paikka Kauttuan Klubi, Sepäntie 3, 27500 Eura Muistion vakuudeksi Rainer Lehti puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Työterveyshuollon organisaatiomuutokset ja Kanta-palvelut

Työterveyshuollon organisaatiomuutokset ja Kanta-palvelut Työterveyshuollon organisaatiomuutokset ja Kanta-palvelut Ohjeita muutoksia suunnitteleville Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kunnallinen työterveyshuolto yhtiöitettävä 1.1.2019 mennessä Työterveyshuollon

Lisätiedot

Uuden koodiston julkaisu

Uuden koodiston julkaisu Uuden koodiston julkaisu Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin keskeiset

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 3/2015 1(13) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai 27.4.2015 klo 12.30 16.00 Paikka THL Kokoushuone, Mannerheimintie 166, Helsinki Kokoukseen voi osallistua myös videoneuvotteluteitse.

Lisätiedot

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Äitiys- ja lastenneuvolan sekä kouluterveydenhuollon valtakunnallinen

Lisätiedot

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Tuovi Hakulinen-Viitanen Tutkimuspäällikkö, Dosentti 13.9.2012 Tuovi Hakulinen-Viitanen 1 Säännölliset tapaamiset

Lisätiedot

Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus

Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus Palveluluokitusten kehittämisen tilannekatsaus Sote KA -työryhmä 19.3.2019 Sisältö Johdanto Keskeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kuvaavia luokituksia Riippuvuuksia muihin palveluja kuvaaviin

Lisätiedot

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä

Käsittelypäivämäärä. johtoryhmässä Koodistopalvelu / THL Koodiston valmisteluvaihe tilanne 30.3.2015 klo 12:00 Latausta odottavat valmiit koodistot AR/LOMAKE - Perushenkilötietolomake (HEN),PÄIVITYS julkaisutoimikunnan hyväksymät, teknisessä

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 10/2010 1(8) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Keskiviikko klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kokoustila Monitoimi B, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous PÖYTÄKIRJA 6/2009 1(6 n kokous Aika Perjantai 28.8.2009 klo 10:00 13:30 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lintulahden toimipiste, Auditorio, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 2/2017 16 Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokousaika 28.02.2017 klo 15:00-17:22 Kokouspaikka Kunnantalo, kokoushuone 111 Saapuvilla olleet jäsenet Väänänen Veikko puheenjohtaja Jomppanen Jouni I. I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Savonlinnan kaupungintalo, Olavinkatu 27, B-rappu, Iso kabinetti

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Savonlinnan kaupungintalo, Olavinkatu 27, B-rappu, Iso kabinetti Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika kello 13:00-15:30 Kokouspaikka Savonlinnan kaupungintalo, Olavinkatu 27, B-rappu, Iso kabinetti Asialista: 1 Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen

Lisätiedot

Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon prosessit. Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tietosisältömäärittely

Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon prosessit. Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tietosisältömäärittely Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon prosessit Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tietosisältömäärittely Perusprosessit Lastenneuvola Kouluterveydenhuolto Syntymä Yhteydenotto lastenneuvolaan Ensikäynti:

Lisätiedot

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri

puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen sihteeri Pöytäkirja sivu 1(5) nro 2/2017 Elin: Vähemmistökielinen lautakunta Aika: 21.11.2017, klo 13.00 14.30 Paikka: Vaasan keskussairaala, X-talon 6. kerroksen kokoushuone Päätöksentekijät Läsnäolijat: Holm

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Kokouskutsu/esityslista 1 (11) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Aika 17.5.2016 kello 18:00 Paikka Porin kaupunginvaltuuston istuntosali Läsnäolijat Vasama Juha Lehtonen Harri Heino Oili Jokinen-Anttila

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 2/2014 1(26) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12.30 15.30 Paikka THL, Saunakabinetti 8. kerros, Paciuksenkatu 21, Helsinki Puheenjohtaja (x) Hämäläinen Päivi THL Varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Pöytäkirja 8/2010 1(8) Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Maanantai klo 12:30-16:00 Paikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Auditorio, 1. krs, Lintulahdenkuja 4, Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) historia Opetuslautakunta 26.03.2013 40 Opetuslautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle: Perusopetuslain ja opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Muutokset lakiin sähköisestä lääkemääräyksestä. Jari Porrasmaa ministry of social affairs and health (Finland)

Muutokset lakiin sähköisestä lääkemääräyksestä. Jari Porrasmaa ministry of social affairs and health (Finland) Muutokset lakiin sähköisestä lääkemääräyksestä Jari Porrasmaa ministry of social affairs and health (Finland) Suomi ei ole ICT-asioissa hännänhuippu! Weaknesses and threats also identified 2 13.3.2014

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Maanantai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista Aika Maanantai klo Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1 Asialista Kauppalankatu 1, 53300 Lappeenranta P. 040 3126 400, 040 3126 401 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Maanantai 14.11.2016 klo 17.30 18.23 Paikka Lauritsalan seurakuntakoti, Kauppalankatu 1

Lisätiedot

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi.

Valtuutussäännökset. Voimassaoloaika. Määräys tulee voimaan pp. päivänä [x]kuuta 2015 ja se on voimassa toistaiseksi. MÄÄRÄYS 3/2015 1(5) Määräys valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen avulla terveydenhuollon ulkopuolisille toimijoille luovutettavista todistuksista ja lausunnoista (SV6, lääkärintodistus A) Valtuutussäännökset

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä

Palveluverkkotyöryhmä Palveluverkkotyöryhmä Aika: Keskiviikko 2.4.2014 klo 14.30 16.37 Paikka: Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, 2. krs. kokoustila Vellamo Läsnä: Raila Lindholm, Kärkölä, puheenjohtaja Jaana Simola, Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous

Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Koodistopalvelun johtoryhmän kokous Aika Tiistai 3.6.2008 klo 12:30-15 Paikka Stakes, Kokoustila Collegium, Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Puheenjohtaja Hämäläinen Päivi Jäsenet Aaltonen Erkki Ahonen

Lisätiedot

Kirkkoneuvosto (6) Paikka Uudenkaupungin seurakuntakeskus Kirjasto, Koulukatu 6

Kirkkoneuvosto (6) Paikka Uudenkaupungin seurakuntakeskus Kirjasto, Koulukatu 6 Kirkkoneuvosto 23.9.2015 1 (6) KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Keskiviikkona 23.9.2015 klo 17.30 Paikka Uudenkaupungin seurakuntakeskus Kirjasto, Koulukatu 6 Läsnä Samuel Mäkinen vs kirkkoherra, puheenjohtaja

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA kello 12:00-16:00 (11:00-12:00 omakustanteinen lounasmahdollisuus)

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA kello 12:00-16:00 (11:00-12:00 omakustanteinen lounasmahdollisuus) Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika Kokouspaikka 27.4.2017 kello 12:00-16:00 (11:00-12:00 omakustanteinen lounasmahdollisuus) Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, 50100 MIKKELI, NH Pyöreä

Lisätiedot

MUONION KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Vanhusneuvosto

MUONION KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Vanhusneuvosto MUONION KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 MUONION VANHUSNEUVOSTON KOKOUS Aika KLO 14.00 16.30 Paikka Läsnä Sosiaalitoimiston kokoushuone Kutsutut/osallistujat Läsnä Yrjö Perkkiö veteraanijärjestöjen edustaja,

Lisätiedot

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos TOIMIA-seminaari TOIMIA Ikäpalvelulain tukena Suositus iäkkään henkilön palvelutarpeen arviointiin Toimintakyvyn

Lisätiedot

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin

Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin Määräys käyttöoikeuksien määrittelyn perusteista sosiaalihuollon asiakastietoihin 2017 THL / OPER 1 Käytönvalvonnan kokonaisuus Ammattioikeus ja organisaation määrittelemät työtehtävät Lokivalvonta Ammattihenkilön

Lisätiedot

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin

Tietojen lataaminen SOTE-organisaatiorekisteristä omiin tietojärjestelmiin OHJE 1(5) Tietojen lataaminen stä omiin tietojärjestelmiin Taustaa THL - ä käytetään sähköisten lääkemääräysten ja potilasasiakirjojen yksilöintiin, tallentamiseen ja luovuttamiseen reseptikeskuksesta

Lisätiedot

NEVA Nelivuotiaiden lasten ja heidän perheidensä terveys, hyvinvointi ja palvelut -tiedonkeruu

NEVA Nelivuotiaiden lasten ja heidän perheidensä terveys, hyvinvointi ja palvelut -tiedonkeruu NEVA Nelivuotiaiden lasten ja heidän perheidensä terveys, hyvinvointi ja palvelut -tiedonkeruu PILOTTITUTKIMUS 2015-2017 7.9.2016 NEVA/ Johanna Hietamäki 1 Tausta CHILDCARE: Tasa-arvon kysymykset lasten

Lisätiedot

Pitääkö olla huolissaan? Eksoten kokemuksia ja kuulumisia. Tiedon Kumppanuusforum Jyväskylä Minna Kälviä & Kaisa Pesonen

Pitääkö olla huolissaan? Eksoten kokemuksia ja kuulumisia. Tiedon Kumppanuusforum Jyväskylä Minna Kälviä & Kaisa Pesonen Pitääkö olla huolissaan? Eksoten kokemuksia ja kuulumisia Tiedon Kumppanuusforum Jyväskylä Minna Kälviä & Kaisa Pesonen SOSKANTA-HANKE Eksote pilotoi THL:n rahoituksella sosiaalihuollon Kanta-palveluihin

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Otsikko Sivu 8 Kokouksen avaus 3 9 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4 10 Edellisen kokouksen 01/2016 pöytäkirjan tarkistaminen ja

Otsikko Sivu 8 Kokouksen avaus 3 9 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4 10 Edellisen kokouksen 01/2016 pöytäkirjan tarkistaminen ja Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Pöytäkirja 2/2016 1 Veteraaniasiain neuvottelukunta Aika 27.09.2016 klo 09:30-10:45 Paikka Hallintokeskus, Vierimaantie 5, Ylivieska Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 8 Kokouksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, MIKKELI, NH Pyöreä torni

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, MIKKELI, NH Pyöreä torni Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika 20.12.2017 kello 13:00-15:30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, 50100 MIKKELI, NH Pyöreä torni Asialista: 1 Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN

SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Ohje 8/2015 1(5) SÄHKÖISEN LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN MUUTOKSIA JA TOIMINTAMALLIN TARKENTAMINEN 01.11.2015 ALKAEN Kohderyhmät Voimassaoloaika Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarjoajat Yksityisen

Lisätiedot

Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella. Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja

Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella. Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja Kokemuksia laajoista terveystarkastuksista Pirkkalan yhteistoiminta-alueella Anne Kytölä, ylihoitaja Tiina Salminen, osastonhoitaja 29.10.2013 Perheen merkitys lapsen ja nuoren hyvinvoinnille Laajan terveystarkastuksen

Lisätiedot

AvoHILMO Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola

AvoHILMO Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola AvoHILMO Tavoitteet ja tarkoitus Pirjo Tuomola 15.6.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 Tieto-osaston tehtävät eri kokonaisuuksina TILASTOTUOTANTO Suomen viralliset tilastot Kansainväliset tilastot Hoitoon

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot