Hyvin toteutunut betoninpumppaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvin toteutunut betoninpumppaus"

Transkriptio

1 Hyvin toteutunut betoninpumppaus Juha Lehikoinen

2 Työmaalle tulo: Opastetaan valukohteeseen, täytetään aina ennen pumppauksen aloittamista pystytyspöytäkirja. Linjan rakentamisessa aputyövoimaa, iso riski ja vaara tapaturmaan (kuva alla). Pumppauspalvelun tuottajan käynti työmaalla ennen valun alkua (hyvä suunnittelu) Tarkistettavat asiat: Maapohjan kantavuus, maaperän kaltevuus, sähkölinjojen sijainti, puomin työskentelyalueella olevat (esim. nosturi), työskentelyalueella olevien henkilöiden varoittaminen, pumpun vaara-alueen eristäminen ja mahdollinen letkujen suojaus. Tuuli ja pakkanen. Pakokaasut sisätiloissa. Työmaalta poistuminen: Avustetaan linjanpurussa, sekä poistumisessa työmaalta turvallisesti liikenteeseen.

3 Työmaa: - 15 ºC Laitetoimittajan asettama pakkasraja OTATKO VASTUUN?

4 TYÖMAA: Huomioi liikenne, eristä turva-alue tarvittaessa (lupa poliisilta) Huomioi mahdolliset ilmalinjat Kaivannot Tukkiiko pumppu työmaan kulkutien (tukijalkojen alta kulku kielletty)

5 Itä-Suomi Lappeenranta letkujen nosto pumpun puomilla Tapahtuman kuvaus: Työmaalla pumppuautonkuljettaja nosti puomilla letkuja(mestarin pyynnöstä) sitoen ne narulla kiinni ja liittäen samalla narulla ne puomin lukkoketjuun kiinni. Pumppari nosti letkuja noin 7metrin korkeuteen jolloin yksi letkuista irtosi ja tippui alapuolella kulkeneen henkilön viereen. Vaarat Putoavien letkujen aiheuttamat vammat. Pumpun puomiston pettäminen ja sen aiheuttamat mahdolliset vammat sekä aineelliset vahingot. Korjaavat toimenpiteet Kuljettajille kertauksena vielä että pumpun puomilla tavaroiden ja useamman letkun nostaminen kielletty. Varmistetaan että kaikissa pumpuissa on merkintä PUMPUN PUOMILLA NOSTAMINEN KIELLETTY. Laitevalmistaja ja Ruduksen ohjeistus kieltää puomilla noston.

6 Turku Maa petti pumpuntukijalan alta Pumpparin tultua työmaalle, pumpulle jouduttiin tekemään pystytyspaikka, koska kunnollista paikkaa ei ollut. Mestari tarkasti pystytyspaikan ja allekirjoitti pystytyspöytäkirjan. Puomi ajettiin talon katolle pitkäksi, ja kun pumppaus aloitettiin ja puomi täyttyi betonista alkoi kone kallistua, ja etummainen tukijalka painui maan sisään ja puomi jäi nojaamaan holvin päälle. Puomi tyhjennettiin betonista jolloin puomi irtosi holvin päältä noin 5cm. Kone saatiin takaisin pystyyn kaivinkoneen avustamana ja ajamalla puomi takaisin nippuun. Korjaavat toimenpiteet Pystytyspaikat varmistettava huolella ennen pystytystä ja riittävä petaus tukijalkojen alla.

7

8

9 Hamina

10 Lappeenranta Tapahtuman kuvaus: Pumppuauto (36m) saapui kello 13:00 työmaalle. Pumppuauton kuljettaja laittoi pumpun pystyyn samaan paikkaan jossa on ollut aikaisemminkin pumppaamassa. Paikka on kapea (n5m) jossa ei saa kummankin puolen tukijalkoja saa avattua. Pumpun oikean puolen tukijalat tulee aivan ponttiseinän viereen jonka takana on n3m syvä pudotus. Pumppaus alkoi normaalisti yhtä äkkiä puomi painui hitaasti holvia vasten latvapuomi jäi hakitelineen päälle jossa yksi putki vaurioitui pumpusta. Pumppu auton kuljettaja meni katsomaan mitä on tapahtunut ja huomasi että tukijalanalta ympärille on tullut 2m korkea reikä maahan. Työmaan mestarin kanssa ihmeteltiin mitä tapahtui, tuli ilmi että ponttiseinän alimmaisia tukia oli poistettu koska aluetta täytettiin 50cm kerroksissa ja tärytettiin. Työmaalla epäiltiin että tuen poisto on saattanut liikauttaa seinää ja kitka hävinnyt kun tukijalat on laitettu maahan mikä on saattanut aiheuttaa laukeamisen ontossa kohdassa.

11 Korjaavat toimenpiteet: Pystytyspöytäkirja työmaalta Työmaan edustajan kanssa sovittu maaperän kantavuuden varmistamiseksi tehdään seuraavat toimenpiteet. Maata tiivistetään vedellä ja täryttimellä ponttien reunaalueelta ja tukijalkojen alle asetetaan 10m pitkä H- teräspalkki ponttiseinän viereen.

12

13

14 Pumpun pystytys Pumpun pystyttäminen työmaalla edellyttää aina pystytyspöytäkirjan täyttöä tilaajan kanssa sekä pumpun huolellista perustamista. Valitessasi pumpun pystytyspaikkaa, huomioi maapohjan riittävä kantavuus, riittävä tila korkeussuunnassa ja ajoneuvon tukijalkojen sekä betoniauton vaatima tila. Aseta tarvittaessa puutavaraa tukijalkojen alle, ja huomioi turvaetäisyys sähköjohtoihin. Huolehdi että ajoneuvo on vaaterissa. Pumpun tukijalat on levitettävä täysin auki. Varmistetaan esteetön näkyvyys koko työalueelle, sekä esteetön pääsy hätäpysäytyspainikkeelle.

15 Kuuntele pumpparia! Halu tehdä pumppaus turvallisesti, on asiantuntija. Muista pystytyspöytäkirja! Maapohja, ei väheksytä. Jos jotain sattuu jokaisella hintalappu selässä. Tuottavuus ja kustannukset.

16 Turvallisuus ja laatu Pumppujen työpaineet ovat suuret ja letkujen hajoamisista aiheutuvat seuraukset työntekijöille voivat olla erittäin vakavat. Myös taloudelliset seuraukset ovat usein merkittäviä. Letkun kokoa ei tule missään tapauksessa pienentää suositellusta koosta. Tämä on välttämätöntä sekä turvallisuuden että lopputuloksen laadun kannalta. Mikäli isolle letkukoolle suhteutettua betonia yritetään pumpata läpi pienestä letkukoosta, syntyy helposti tukkeuma ja pumppuletku räjähtää. Erityisesti betoneja, jotka on suhteutettu karkeiksi (eli 3 ja 4 letkukoolle), ei tule yrittää pumpata läpi 2 ja 2,5 kokoisista letkuista. Betonipumppujen letkujen räjähtämisiä sattuu keskimäärin Suomessa kerran viikossa aiheuttaen suuren työturvallisuusriskin kaikille lähistöllä oleville. Kun supistetaan letkulinjoja liikaa, joudutaan käyttämään ylinotkeita massoja, jotka aiheuttavat lattioiden liiallista kutistumista.

17

18 Pehmytpää letku metallipäinen letku Varmista, että linjan viimeinen letku kumipäinen - metallipäisellä letkulla ei saa valaa!

19 Supistajat(t), valuletkut,putket ja lukot Turvasokka Kaikki putket, letkut ja supistajat tulee kiinnittää toisiinsa esim. varmuusketjuilla/vaijereilla putoamisen estä ja kaikki lukot pitää lukita varmuussokilla aukeamisen estämiseksi. Turvasokka

20 Yhteistyöllä saamme pumppauksen tehtyä turvallisesti ja lisäämme näin tuottavuutta ja minimoimme kustannuksia. Letkuräjähdykseen varautuminen.mp4

21 Kiitos.

22 Rudus Safety Review KATSAUS PUMPPAUSTURVALLISUUTEEN Jari Lehtonen Juha Lehikoinen

23 Ruduksessa tehtyjä toimenpiteitä pumppausturvallisuuden parantamiseksi: V perustettu pumpputurvallisuusryhmä pumppausturvallisuuden parantamiseksi, tavoitteena 0 tapaturmaa Laadittu päivittyvä ohjeistus betonin pumppaukseen, Pumppauksen kultaiset säännöt V Laadittu minimiletkukokotaulukko RT:n Betonin pumppauksen ympäristö- ja turvallisuusoppaaseen V Hankittu letkunsulkijat kaikkiin omiin ja alaurakoitsijoiden pumppuihin

24 Ruduksessa tehtyjä toimenpiteitä pumppausturvallisuuden parantamiseksi: Päivitetty Betonin pumppauksen kultaiset säännöt V Aloitettu pumpparikorttikoulutus yhdessä Faktian kanssa Iso Kivi ohjelmat käynnistetty (tehdaskartoitukset, koulutus) Päivitetty pienrakentajan pumppausohje Pumppauksen aloituspalaverit käyttöön V Letkujen koeponnistuslaitehankinnat aloitettu Putkiston videokuvauslaitteistot hankittu Lisäaineannostuslaitteet Pumeihin hankittu

25 Ruduksessa tehtyjä toimenpiteitä pumppausturvallisuuden parantamiseksi: V Pumppauksen kultaiset säännöt päivitetty Pumppupakaksi ja käännetty englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi ja eestiksi V Autoilijakansio, pumpparikansio ja pumppariohje päivitetty Valmisbetonitoimialan kuljetus-, pumppaus- ja ympäristöturvallisuusohjeeksi 2015 V.2016 Panostus käytettävien letkukokojen kasvattamiseen yhdessä rakennusliikkeiden kanssa. Ylisuuret kivet

26 Tilanne KAIKILLA ALUEILLA VIDEOKUVAUSLAITTEET SEKÄ VÄHINTÄÄN YHDET KOEPONNISTUSLAITTEET. LETKUT KOEPONNISTETAAN VÄHINTÄÄN KERRAN VUODESSA JA PUTKISTOT KUVATAAN SEKÄ DOKUMENTOIDAAN ALUEILLA

27 Tilanne KOULUTUS MUODOSTUNUT OSAKSI PUMPPUTURVALLISUUSTÖTÄ JA KURSSEJA JÄRJESTETTY TÄHÄN MENNESSÄ 14 KPL. KAIKILLA PUMPPAREILLA PUMPPARIKORTTI (203). Kurssi on kaksipäiväinen. Aiheina mm. työturvallisuus, maapohja/tuennat, pystytys, lait, asetukset, käyttäjän vastuu ja vaatimukset, betonin pumppattuvuus, asiakaspalvelu, ryhmätyöt ja pumppurastit.

28 Tilanne KAIKISSA OMISSA JA ALIURAKOITSIJOIDEMME PUMPUISSA JA PUMEISSA LETKUNSULKIJAT

29 Tilanne KAIKKIIN BETONIAUTOIHIN JA PUMEIHIN ASENNETTU LIÄSAINEIDEN ANNOSTUSSÄILIÖT

30 Tilanne APUVÄLINEET JOKAPÄIVÄISESSÄ KÄYTÖSSÄ, UUSINA KOKEILUSSA MM. VAROITUSNAUHAT ESTÄMÄSSÄ KULKUA PUMPUN TUKIJALKOJEN ALTA.

31 Tilanne Pumppauksen Kultaiset Säännöt päivitetty PUMPPUPAKAKSI, ja julkaistu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, eestiksi ja venäjäksi Autoilijakansio, pumpparikansio ja pumppariohje päivitetty Valmisbetonitoimialan kuljetus-, pumppaus- ja ympäristöturvallisuusohjeeksi 2015

32 Turvallisuuskehitys: Tapaturmat pumppauksessa: 2009: 5 kpl 2010: 5 kpl 2011: 3 kpl 2012: 1 kpl 2013: 1 kpl 2014: 0 kpl 2015: 0 kpl 2016: 1kpl 2017: 1kpl Vaaratilanneilmoitukset pumppauksessa: 2012: 169 kpl, joista ylisuuria kiviä 83 kpl (49 %) 2013: 161 kpl, joista ylisuuria kiviä 63 kpl (39 %) 2014: 150 kpl, joista ylisuuria kiviä 40 kpl (27 %) 2015: 104 kpl, joista ylisuuria kiviä 36 kpl (35 %)

33 Supistajan käyttö: Turvallisuus ja laatu Pumppujen työpaineet ovat suuret ja letkujen hajoamisista aiheutuvat seuraukset työntekijöille voivat olla erittäin vakavat. Myös taloudelliset seuraukset ovat usein merkittäviä. Letkun kokoa ei tule missään tapauksessa pienentää suositellusta koosta. Tämä on välttämätöntä sekä turvallisuuden että lopputuloksen laadun kannalta. Mikäli isolle letkukoolle suhteutettua betonia yritetään pumpata läpi pienestä letkukoosta, syntyy helposti tukkeuma ja pumppuletku räjähtää. Erityisesti betoneja, jotka on suhteutettu karkeiksi (eli 3 ja 4 letkukoolle), ei tule yrittää pumpata läpi 2 ja 2,5 kokoisista letkuista. Betonipumppujen letkujen räjähtämisiä sattuu keskimäärin Suomessa kerran viikossa aiheuttaen suuren työturvallisuusriskin kaikille lähistöllä oleville. Kun supistetaan letkulinjoja liikaa, joudutaan käyttämään ylinotkeita massoja, jotka aiheuttavat lattioiden liiallista kutistumista.

34 Maksimiraekoon ja minimipumppulinjakoon valintaohje Valun vahvuus max. raekoko min. pumppauslinjakoko *) < 50 mm 8 mm 2,5" linja > 50 mm 12 mm 3,0" linja > 60 mm 16 mm 3,0" linja > 120 mm 32 mm 4,0" linja *) ei koske erikoisbetoneja, pitkiä linjapumppauksia eikä teräskuitubetonien pumppausta (suositus tapauskohtaisesti) Mikäli taulukossa ohjeena esitettyä letkukokoa massan raekoon suhteen pienennetään, suositellaan linjan suojaamista pressulla tai vastaavalla.

35 Ehdotamme alan yhteistyötä sellaisten valutöitä helpottavien apuvälineiden(* kehittämiseksi, jotka: parantavat ergonomiaa vähentävät työnaikaista fyysistä rasitusta parantavat lopputuloksen laatua poistavat letkukokojen pienentämistarpeen. *) esim. linjansiirtolautanen, letkunsulkija, supistuva pääteletku, kevyt pääteletku, letkun suojasukka ym. Etukäteissuunnitteluun on kiinnitettävä lisää huomiota sekä varattava riittävät henkilöresurssit työmaalle valutöihin.

36 Kiitos.

TURVALLISUUS INFO 2015

TURVALLISUUS INFO 2015 TURVALLISUUS INFO 2015 Betonin pumppaus Pumppaus on helppoa ja nopeaa. Pumppaus sitoo valuun yleensä vähemmän työvoimaa kuin muut menetelmät, myös työhön käytettävä aika lyhenee huomattavasti, joten pumppaus

Lisätiedot

Pumpputurvallisuuspakka

Pumpputurvallisuuspakka Pumpputurvallisuuspakka Betonin pumppauksen kultaiset säännöt 2018 1 Sisältö Johdanto 3 1 Esimiesten tehtävät 4 2 Turvavälineet 7 3 Ajoneuvon kunto 8 4 Liikenneturvallisuus 9 5 Pumpun pystyttäminen 10

Lisätiedot

Pumpputurvallisuuspakka

Pumpputurvallisuuspakka Pumpputurvallisuuspakka Betonin pumppauksen kultaiset säännöt 2014 1 Sisältö Johdanto 3 1 Työnjohdon tehtävät 4 2 Turvavälineet 7 3 Ajoneuvon kunto 8 4 Liikenneturvallisuus 9 5 Pumpun pystyttäminen 10

Lisätiedot

Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä

Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä Työmailla sähkölinjojen läheisyydessä on vakava sähköiskun vaara. Varmista työmaan ympäristön ja kuljetusreitin turvallisuus etukäteen*.

Lisätiedot

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin Kaivantoturvallisuus Jutunaihetta turvavarttiin Työskentely kaivannoissa Suositaan menetelmiä ja koneita, joita käyttämällä kaivannossa ei tarvitse työskennellä, tai työskentelyaika jää mahdollisimman

Lisätiedot

Betonin pumppauksen kultaiset säännöt. Ohjeita turvalliseen työskentelyyn

Betonin pumppauksen kultaiset säännöt. Ohjeita turvalliseen työskentelyyn Betonin pumppauksen kultaiset säännöt Ohjeita turvalliseen työskentelyyn 2011 2 (27) Sisältö Johdanto...3 1 Työnjohdon tehtävät...4 2 Turvavälineet...6 3 Ajoneuvon kunto...8 4 Liikenneturvallisuus... 10

Lisätiedot

BETONIN PUMPPAUS JA TURVALLISUUSOHJE 2015

BETONIN PUMPPAUS JA TURVALLISUUSOHJE 2015 BETONIN PUMPPAUS JA TURVALLISUUSOHJE 2015 Betonin pumppaus Pumppaus on helppoa ja nopeaa. Pumppaus sitoo valuun yleensä vähemmän työvoimaa kuin muut menetelmät, myös työhön käytettävä aika lyhenee huomattavasti,

Lisätiedot

TURVALLISUUS INFO 2015

TURVALLISUUS INFO 2015 TURVALLISUUS INFO 2015 Betonin pumppaus Pumppaus on helppoa ja nopeaa. Pumppaus sitoo valuun yleensä vähemmän työvoimaa kuin muut menetelmät, myös työhön käytettävä aika lyhenee huomattavasti, joten pumppaus

Lisätiedot

Kuljetus TOT 8/00. Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja

Kuljetus TOT 8/00. Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja TOT-RAPORTTI 8/00 Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Kuorma-autonkuljettaja NN oli pysäyttänyt kuorma-autonsa lastausta varten

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa. torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1

Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa. torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1 Työturvallisuus elementtien valmistuksessa ja kuljetuksessa torstai, 7. kesäkuuta 2012 Timo Teräs 1 Turvallisuus lähtee suunnittelusta OHJAA VAHVASTI SUUNNITTELUA -> ESIM. ONTELOLAATTOJEN REI ITYSOHJEET,

Lisätiedot

Work safety/työturvallisuus

Work safety/työturvallisuus Work safety/työturvallisuus 18.4.2016 Tässä oli kuva työntekijästä, jonka kasvoille oli räjähtänyt betonipumppuletku. Näkö säilyi, koska mies käytti suojalaseja. Kuva poistettu tietosuojan takia. Työturvallisuus

Lisätiedot

AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE

AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE AP-SUURMUOTTI Korotus Mantokasettimuoteilla haluttuun korkeuteen Turvaketju Telinekannatin Sähköohjauskeskus Tikkaat Säilytyskotelo kierrekiristintangoille muttereille Myrskyketju

Lisätiedot

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä.

DINO 80R Pikaopas. Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. DINO 80R Pikaopas Nostimen rekisteriote ja käyttöohjeet sijaitsevat putkessa puomin tyvessä. Yhteystiedot: 040 6736064 Mikko Jokiranta 050 3171745 Jukka Jokiranta veljeksetjokiranta@gmail.com YLEISET TURVALLISUUSOHJEET

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

-sarja. 14 metristä 20 metriin

-sarja. 14 metristä 20 metriin T -sarja 14 metristä 20 metriin GSR:n T-sarjan henkilönostimet ovat tunnettuja niiden poikkeuksellisesta kestävyydestä ja jäykkyydestä sekä niiden käytön yksinkertaisuudesta ja intuitiivisyydestä. Tuotteiden

Lisätiedot

-sarja. 14 metristä 20 metriin

-sarja. 14 metristä 20 metriin T -sarja 14 metristä 20 metriin GSR:n T-sarjan henkilönostimet ovat tunnettuja niiden poikkeuksellisesta kestävyydestä ja jäykkyydestä sekä niiden käytön yksinkertaisuudesta ja intuitiivisyydestä. Tuotteiden

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 11/2003. Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin

Talonrakennus TOT 11/2003. Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin TOT-RAPORTTI 11/03 Elementtiasentaja jäi puristuksiin kaatuneen nosturiauton ohjaamon ja vieressä olleen toisen nosturiauton väliin TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 46-vuotias elementtiasentaja

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

VAARA VAANII KAIVANNOSSA

VAARA VAANII KAIVANNOSSA VAARA VAANII KAIVANNOSSA 22.5.2015 Vaara Vaanii Kaivannossa Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? TAUSTA Vuonna 2009 turvallisuuslainsäädäntö kiristyi kaivantojen osalta VNa 205/2009 Rakennustyön turvallisuudesta

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

Hiab XS 422 Kapasiteettiluokka 34 41 tm

Hiab XS 422 Kapasiteettiluokka 34 41 tm Hiab XS 422 Kapasiteettiluokka 34 41 tm Tuote-esite Lisää ulottuvuutta Hiab XS 422 Kapasiteettiluokka 34 41 tm Hiab XS 422 Hiabin XS 422 on luokkansa suorituskykyisin nosturi, jossa yhdistyy voima ja

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

ROBUSTA-GAUKEL GMBH & CO. KG Yksilölliset ja työmaakohtaiset ratkaisut

ROBUSTA-GAUKEL GMBH & CO. KG Yksilölliset ja työmaakohtaiset ratkaisut 763 Weil der tadt -GUKEL GMBH & C. KG -kuormalava, rapoflex tyyppi "L" asennus- ja käyttöohjeet tekniset tiedot: leveys pituus käyttöpinta-ala nettopaino max. hyötykuorma max. pinta-ala kuorma max. pistekuorma

Lisätiedot

Siirrettävät aidat ja kulunhallintajärjestelmät

Siirrettävät aidat ja kulunhallintajärjestelmät Siirrettävät aidat ja kulunhallintajärjestelmät www.ramirent.fi Ramirentin siirrettävät aidat Aita on tärkeä osa turvallisuuden luomisessa! Se estää henkilövahingot sulkemalla pääsyn vaaralliselle alueelle,

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Maanrakennus TOT 20/05. Kuljettaja jäi kaivinkoneen alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. pysäyttääkseen koneen. Maanrakennus Kaivinkoneenkuljettaja

Maanrakennus TOT 20/05. Kuljettaja jäi kaivinkoneen alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. pysäyttääkseen koneen. Maanrakennus Kaivinkoneenkuljettaja TOT-RAPORTTI 20/05 Kuljettaja jäi kaivinkoneen alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Aliurakoitsijan kaivinkoneenkuljettaja jäi valtatien parannustyömaalla liikkeelle lähteneen kaivinkoneen alle

Lisätiedot

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Betonirakentamisen laatukiertue 2018 6.11.2018 Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Rakennusteollisuus RT 7.11.2018

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m²

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m² KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI 18m² ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, selvitä paikallisilta viranomaisilta tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi megawall GARDEN Bender Megawall Kaunis muuri, jolla voidaan rakentaa 1,05 m korkea tukimuuri. Sen mahdollistaa ainutlaatuinen rakenne ja geoverkkojärjestelmä. Muurikivet toimitetaan valmiiksi lohkottuina,

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

Lattiabetonin valinta eri käyttökohteisiin. Vesa Anttila

Lattiabetonin valinta eri käyttökohteisiin. Vesa Anttila Lattiabetonin valinta eri käyttökohteisiin Vesa Anttila 29.10.2015 Lattioiden teko haastava betonityö! Laajat avoimet pinnat Olosuhteet rajaavat usein valintoja Paljon käsityötä työmiehillä suuri vaikutus

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

Rakentaminen, kuljetus YTOT 2/00. Maatilayrittäjä kuoli betonipumppuauton puomin osuttua 20 kv:n ilmajohtoon TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT.

Rakentaminen, kuljetus YTOT 2/00. Maatilayrittäjä kuoli betonipumppuauton puomin osuttua 20 kv:n ilmajohtoon TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. TOT-RAPORTTI YTOT 2/00 YTOT-sarjassa julkaistaan muita kuin työsuhteessa sattuneita työpaikkakuolemia Maatilayrittäjä kuoli betonipumppuauton puomin osuttua 20 kv:n ilmajohtoon TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - ulkoalueet. Harri Koskenranta 3.2. 2005

T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - ulkoalueet. Harri Koskenranta 3.2. 2005 T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - ulkoalueet Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT HAAVOITTUVUUS 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta

Lisätiedot

Turvallisuus osana laatua ja tuottavuutta seminaari 6.6.2012

Turvallisuus osana laatua ja tuottavuutta seminaari 6.6.2012 Turvallisuus osana laatua ja tuottavuutta seminaari 6.6.2012 Mitä vaatimuksia työturvallisuus asettaa elementtitoimittajan valinnalle Hankintapäällikkö Ilpo Vänskä, Skanska Talonrakennus Oy 1 Ilpo Vänskä

Lisätiedot

Pienryhmätoiminnan edut työturvallisuuden kehittämisessä. Kari Lohva

Pienryhmätoiminnan edut työturvallisuuden kehittämisessä. Kari Lohva Pienryhmätoiminnan edut työturvallisuuden kehittämisessä Kari Lohva 14.5.2019 Ruduksen tapaturmataajuus 2006 4/2019 Mitä tähän on tarvittu Voimakas tuki ja paine omistajalta => johdon sitoutuminen -> Linjajohto

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 31.1.2013 KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 2(6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 1.2 Päätoteuttaja/päätoteuttajan tehtävät

Lisätiedot

Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla 2009

Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla 2009 Tiehallinnon hankkeilla 2009 Työn taustaa Menettelytavat Yhteenveto 2009 www.liikennevirasto.fi Työn taustaa Vuonna 2008 on aloitettu kaikilla Tiehallinnon hankkeilla turvallisuustietojen keruu ja seuranta:

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

Betonoinnin valmistelu

Betonoinnin valmistelu Betonoinnin valmistelu Betonointisuunnitelma Levitä muottiöljy tasaisesti ja ohuena kerroksena Puhdista muotit magneetin ja veden avulla. Betonointisuunnitelma Poista muoteista roskat. Noudata betonointisuunnitelmaa.

Lisätiedot

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Yleisesti Sääsuoja on tilapäiseen suojaukseen tehty rakenne, jota ei ole mitoitettu täysille tuuli ja lumikuormille.

Lisätiedot

TARVIKKEET BETONIPUMPPUIHIN

TARVIKKEET BETONIPUMPPUIHIN TARVIKKEET BETONIPUMPPUIHIN RAUTAKATU 10 21110 NAANTALI puh: 02-435 2011 fax: 02-435 2101 naasky@naasky.fi www.naasky.fi BETONILETKUT Meiltä saat laadukkaat pumppausletkut haluamillasi mitoilla. Naasky

Lisätiedot

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö Asennusohje Viivytys- / sadevesisäiliö Viivytys- / sadevesisäiliön asentaminen Olet tehnyt erinomaisen valinnan valitessasi Pipelife viivytyssäiliön. Tutustu huolellisesti viivytyssäiliön asennusohjeisiin

Lisätiedot

Eri rakenneosien betonointi

Eri rakenneosien betonointi Eri rakenneosien betonointi Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Huomioitavia asioita Kovettuneelta betonirakenteelta vaaditut ominaisuudet Rakenteen suuntaus Rakenteen mittasuhteet Muotti

Lisätiedot

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset AJANKOHTAISTA 2017 ESITYS 1. Turvallisuuskehitys Parmassa 2. Parman projektinhallinta numeroina 3. Parman ajankohtaiset turvallisuutta parantavat tuoteratkaisut

Lisätiedot

VUOKRAA KUROTTAJA KUROTTAJAPALVELUT KULJETTAJALLA TAI ILMAN.

VUOKRAA KUROTTAJA KUROTTAJAPALVELUT KULJETTAJALLA TAI ILMAN. VUOKRAA KUROTTAJA 8 KUROTTAJAPALVELUT KULJETTAJALLA TAI ILMAN www.ramirent.fi RAMIRENTILTÄ VOIT VUOKRATA KUROTTAJAT KULJETTAJALLA TAI ILMAN! Yksi kone - monta käyttötapaa Monipuolinen mallistomme takaa

Lisätiedot

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Kaivantojen turvallisuus miniseminaari 25.11.2014 RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3.

Lisätiedot

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN 1 BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN Sisältö: Raudoitus ja betonin maksimiraekoko Betonin vastaanotto

Lisätiedot

KAARITALLI PRO. -pressutalli. Käyttöohjeet Bruksanvisning

KAARITALLI PRO. -pressutalli. Käyttöohjeet Bruksanvisning KAARITALLI PRO -pressutalli 3m 6m tuotenumero 25118 Käyttöohjeet Bruksanvisning Lue nämä ohjeet huolellisesti ennen tallin kokoonpanoa. Läs denna bruksanvisning grundligt före montering av garaget. 1.

Lisätiedot

Yhteisöllinen talkoohanke asukkaiden ja kaupungin yhteistyönä Kolme alasinta -suihkulähde ja -allas

Yhteisöllinen talkoohanke asukkaiden ja kaupungin yhteistyönä Kolme alasinta -suihkulähde ja -allas Yhteisöllinen talkoohanke asukkaiden ja kaupungin yhteistyönä Kolme alasinta -suihkulähde ja -allas TALKOOTÖIDEN MÄÄRIT TELY JA AIKATAULU SEKÄ OSTOPALVELUNA TEHTÄVÄT TYÖT 1. Talkoot vk 20 ti 16.5.2017

Lisätiedot

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Ohjeet kaivutyömaille joilla sijaitsee Elenia Lämmön maakaasu- ja kaukolämpölinjoja 1 Kaasu- ja kaukolämpölinjat Simo Loisa Elenia Lämpö Oy Rakentaminen kaukolämpölinjan 2

Lisätiedot

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset

Takeina turvallisuus ja. järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA. Nostetta korkeuksiin. Nostamisen ammattilaiset Takeina turvallisuus ja järkkymätön ammattitaito NOSTOPALVELUJA 1982 Nostetta korkeuksiin Nostamisen ammattilaiset 1 Nykyaikainen kalusto ja ammattitaitoinen henkilökunta. Takeina turvallisuus ja järkkymätön

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU

VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU VAAKASÄILIÖT ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO TAKUU HYVÄ ASIAKKAAMME! Kiitos, että olette valinnut Eccuan valmistaman laadukkaan säiliön. Eccuan vaakasäiliöt on valmistettu kestävästä lasikuitumateriaalista, joka

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

Tiedämme säännöt ja menettelytavat ja noudatamme niitä.

Tiedämme säännöt ja menettelytavat ja noudatamme niitä. Alkusanat Sisältö 1 Vastuu... 5 2 Vaarojen tiedostaminen... 7 Oiltanking on sitoutunut hoitamaan kaiken liiketoiminnan turvallisesti ja tehokkaasti. Tavoitteenamme on estää kaikki onnettomuudet, vammat

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Ulkoalueet Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan riski

Lisätiedot

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman BETNIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman DI Martti Matsinen Toimitusjohtaja / PiiMat y Puheenjohtaja / Suomen Betonilattiayhdistys ry Saumoilla vai ilman? Maanvaraisessa betonilattiassa

Lisätiedot

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Yleistä Ohje teräsbetonisen kaide-elementin käsittelemiseen ja asentamiseen. Rudus Step-betonikaiteet ovat törmäystestattu harmonisoidun standardin EN 1317-5:2010+A2:2012

Lisätiedot

MenSe -raivauspää. sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen. Käyttöpäivä 9.10.2014. Marja-Leena Mentula MenSe Oy 9.10.2014 www.mense.

MenSe -raivauspää. sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen. Käyttöpäivä 9.10.2014. Marja-Leena Mentula MenSe Oy 9.10.2014 www.mense. MenSe -raivauspää sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen Käyttöpäivä 9.10.2014 MenSe Oy Perustettu 1996 Tuotantotilat Kaakkois-Suomessa Taavetissa. Suunnittelu,valmistus ja myynti. Konepaja

Lisätiedot

Lakhta Center Gazprom Tower Euroopan ja Venäjän korkein rakennus

Lakhta Center Gazprom Tower Euroopan ja Venäjän korkein rakennus Lakhta Center Gazprom Tower Euroopan ja Venäjän korkein rakennus Pasi Huttu, Rudus Oy Rudus Venäjällä Venäjällä vuodesta 1993 asti Pietarin betonimarkkinoilla venäläiset sekä ulkomaalaiset rakennusliikkeet

Lisätiedot

Työturvallisuus. Vuonna Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme

Työturvallisuus. Vuonna Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme Työturvallisuus Vuonna 2020 Ajatuksia, mietteitä ja parannusehdotuksia joilla voimme parantaa työturvallisuutta rakennusalan yhteisillä työmaillamme Kuolemaan johtaneet työtapaturmat vuonna 2014 Työpaikkakuolemat

Lisätiedot

Vaaratilanneselvitys. Työmaan numero: Työmaan nimi: Yksikkö: Pvm: Laatijan nimi: NCC NCC 1

Vaaratilanneselvitys. Työmaan numero: Työmaan nimi: Yksikkö: Pvm: Laatijan nimi: NCC NCC 1 Vaaratilanneselvitys Työmaan numero: Työmaan nimi: Yksikkö: Pvm: 18.03.2016 Laatijan nimi: NCC 6.4.2017 NCC 1 Elementin puolittainen kaatuminen 1 krs elementtikuormaa purettaessa 6.5 tn elementti ( 6.8m

Lisätiedot

Liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen tiemerkinnöin

Liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen tiemerkinnöin Liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen tiemerkinnöin Esittäytyminen PANK RY Tiemerkintävaliokunta Informaatiota Tiemerkinnästä Mitä asioita tutkitaan Suomessa nyt Tulevaisuuden näkymät 1 Harri

Lisätiedot

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Työseloste Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Sisällysluettelo 1Materiaalit...1 1.1Materiaalimenekit ja lisät...1 2Työkalut ja välineet...1

Lisätiedot

S 38 SX Reptor. Kuorma-autoon asennettava betonipumppu. 37,30 m Betonin tuotto. Ulottuvuus pystysuunnassa

S 38 SX Reptor. Kuorma-autoon asennettava betonipumppu. 37,30 m Betonin tuotto. Ulottuvuus pystysuunnassa S 38 SX Reptor Kuorma-autoon asennettava betonipumppu Ulottuvuus pystysuunnassa 37,30 m Betonin tuotto enintään 162 m 3 /h Betoniin kohdistuva paine enintään 85 bar SCHWINGin S 38 SX Reptor Vie joustavuus

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. selitykset

Suomi. turvallisuus. selitykset 2 BLX50 series Suomi Taita auki etusivun kuvitukset Tehosekoittimen avulla voit valmistaa esimerkiksi keittoja, juomia, pateita, majoneesia ja korppujauhoja, jauhaa keksejä tai pähkinöitä ja murskata

Lisätiedot

RAMIRENTIN KUROTTAJAPALVELUT.

RAMIRENTIN KUROTTAJAPALVELUT. RAMIRENTIN KUROTTAJAPALVELUT Ota yhteyttä Pääkaupunkiseutu / Helsinki puh. 020 750 3745 Pirkanmaa / Tampere puh. 020 750 3172 Itä-Suomi / Kuopio puh. 020 750 3743 Keski-Suomi / Jyväskylä puh. 020 750 3742

Lisätiedot

Honnin padon korjaaminen

Honnin padon korjaaminen Honnin padon korjaaminen Pato puhki säätökaivon vierestä Säätökaivon putken ympäriltä syöpynyt maata ja kaivo kallistunut Patorakenteeseen jääneen puunrungot ja onkalot sekä liian kapea pato perimmäiset

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

S 43 SX III. Kuorma-autoon asennettava betonipumppu. 42,3 m enintään 162 m 3 / Betoniin kohdistuva paine enintään 85 bar h

S 43 SX III. Kuorma-autoon asennettava betonipumppu. 42,3 m enintään 162 m 3 / Betoniin kohdistuva paine enintään 85 bar h S 43 SX III Kuorma-autoon asennettava betonipumppu Ulottuvuus pystysuunnassa Betonin tuotto 42,3 m enintään 162 m 3 / Betoniin kohdistuva paine enintään 85 bar h Käyttöpaino < 32 t / < 70,500 lb S 43

Lisätiedot

IV luokka. Vaka-vuus TP-luokka. Sa Li/Vä II Tiedottaminen, kommunkointi, seurannat, työnsuunnittelu ja katselmukset. Yl Li/Vä II

IV luokka. Vaka-vuus TP-luokka. Sa Li/Vä II Tiedottaminen, kommunkointi, seurannat, työnsuunnittelu ja katselmukset. Yl Li/Vä II RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS HANKE: Paineviemärin rakentaminen, Kaskinen, KU I luokka LAATIJA: Ilkka Pettinen, Anssi Viiru OSALLISTUJAT: / Tilaaja PVM: 23.05.2019 III luokka IV luokka > Vaatii

Lisätiedot

Hiab Loglift 105S Kapasiteetti 10 tm

Hiab Loglift 105S Kapasiteetti 10 tm Hiab Loglift 105S Kapasiteetti 10 tm Tuote-esite Luotettava ja hyväksi todettu puutavaranos turi Hiab Loglift 105S 105S - pettämätöntä tehoa päivästä toiseen Hiabin Loglift 105S -nosturissa tarkkuus ja

Lisätiedot

Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät

Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät Toiminnallisuuteen vaikuttaa: -sujuva materiaalivirta, lyhyet siirtymiset -ristikkäisten toimintojen välttäminen -teknisillä ratkaisuilla tuotannon

Lisätiedot

Vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat 2014 Yhteenveto

Vesiväylähankkeiden turvallisuuspoikkeamat 2014 Yhteenveto Vesiväylähankkeiden Yhteenveto 19.3.2015 Esityksen sisältö Johdanto Työn tavoitteet, sisältö ja aineisto Työturvallisuuspoikkeamat Tilannekatsaus Työtapaturmien vakavuudet Vakavat tapaturmat ja vaaratilanteet

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

Rakentaminen YTOT 1/01. YTOT-sarjassa raportoidaan muille kuin työsuhteisille sattuneita työkuolemia

Rakentaminen YTOT 1/01. YTOT-sarjassa raportoidaan muille kuin työsuhteisille sattuneita työkuolemia TOT-RAPORTTI YTOT 1/01 YTOT-sarjassa raportoidaan muille kuin työsuhteisille sattuneita työkuolemia Eläkeläinen jäi puisen seinäelementin ja sokkelin väliin TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Omakotityömaalla

Lisätiedot

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE PA puhdistamon asennus, hoito, huolto. K Kiitos, että valitsit PA puhdistamon puhdistamaan kiinteistösi jätevettä. Vaikka PA on helppo asentaa ja ylläpitää, se tarvitsee muutamia toimenpiteitä toimiakseen

Lisätiedot

Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla vuosi Yhteenveto seurantajaksolta 1. ( )

Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla vuosi Yhteenveto seurantajaksolta 1. ( ) Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla vuosi 2009 Yhteenveto seurantajaksolta 1. (1.1.-30.6.2009) Turvallisuustiedon keruu Tiehallinnon hankkeilla 2 GNA - HSM indikaattorit (Terveys, Turvallisuus,

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu. Maa- ja vesirakentaminen. Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu. Maa- ja vesirakentaminen. Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu Maa- ja vesirakentaminen Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1.3.2017 VUODEN 2017 INFRAN KILPAILUT/KAMPANJAT Uudenmaan kilpailu

Lisätiedot

Raudoittaja putosi työtelineeltä 1,85 m matkan betonilattialle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT

Raudoittaja putosi työtelineeltä 1,85 m matkan betonilattialle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT TOT-RAPORTTI Raudoittaja putosi työtelineeltä 1,85 m matkan betonilattialle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT 14/06 Tapahtumakuvaus Raudoittaja NN väänsi runkovaiheessa olevan liikerakennuksen toisen kerroksen

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

Vesiset heittäjäputket

Vesiset heittäjäputket Vesiset heittäjäputket s.2 Parvekkeen vedenpoisto s.3 Poistoputki s.5 Valuputki + heittäjäputki s.8 UP- kaivo + heittäjäputki Kouruset Oy Jusslansuu 5 04360 Tuusula Puh. 010 320 3640 www.kouruset.fi myynti@kouruset.fi

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

T Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - ulkoalueet. Harri Koskenranta

T Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - ulkoalueet. Harri Koskenranta T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - ulkoalueet Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT HAAVOITTUVUUS T-110.5610/Koskenranta

Lisätiedot

Manual. Swim & Fun Scandinavia, Fagerholtvej 16, 4050 Skibby www.swim-fun.dk 1

Manual. Swim & Fun Scandinavia, Fagerholtvej 16, 4050 Skibby www.swim-fun.dk 1 Manual Dansk Svensk Suomi Norsk English Polish Nedgravning af pool...2 Nergrävning av pool...5 Tietoja uima-altaan kaivamisesta maahan...8 Nedgraving av bassenget...10 In-ground use of pool...13 Informacje

Lisätiedot

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto Rakentaminen on vaarallinen toimiala näin väitetään Tilastotietoa Lähde: TVL Rullaava

Lisätiedot

YLEISKUVAUS. Paalivaunu

YLEISKUVAUS. Paalivaunu YLEISKUVAUS 30.10.2008 Page 1 (6) YLEISKUVAUS Paalivaunu YLEISKUVAUS 30.10.2008 Page 2 (6) Sisällysluettelo: 1. LAITTEEN YLEISKUVAUS...3 1.1. Koneen yleiskuva ja pääkomponentit...3 1.2. Koneen yksilöinti-,

Lisätiedot

Liebherr rakennuskoneita Maxpo 2015 messuilla. Olemme osastolla A 60 Esillä on maanrakennuskoneita, materiaalinkäsittelykone ja ajoneuvonostureita

Liebherr rakennuskoneita Maxpo 2015 messuilla. Olemme osastolla A 60 Esillä on maanrakennuskoneita, materiaalinkäsittelykone ja ajoneuvonostureita Lehdistö informaatio Liebherr rakennuskoneita Maxpo 2015 messuilla Olemme osastolla A 60 Esillä on maanrakennuskoneita, materiaalinkäsittelykone ja ajoneuvonostureita Hyvinkää (Suomi) 10.9.2015 Liebherr-

Lisätiedot

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009 Form 6 Summary Form Page 1 of 1 11-03-2011 16:06:49 Skill No. 104 Skill Kuljetuslogistiikka Competitor No. Competitor Name Member Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A

Lisätiedot