Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille"

Transkriptio

1 1 MMM 1991/ /2017 Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2018 ja alustavat tulostavoitteet vuosille Suomen metsäkeskus (Metsäkeskus) on metsien kestävää hoitoa ja käyttöä sekä niiden monimuotoisuuden säilyttämistä ja metsiin perustuvien elinkeinojen edistämistä koskevia tehtäviä hoitava valtakunnallinen alueellisesti verkostoitunut kehittämis-ja toimeenpano-organisaatio. Metsäkeskuksen tehtävänä on metsiin perustuvien elinkeinojen edistäminen, metsiä koskevan lainsäädännön toimeenpano ja metsätietoihin liittyvien tehtävien hoitaminen. Metsäkeskus toimii maa- ja metsätalousministeriön tulosohjauksessa. Maa-ja metsätalousministeriö (ministeriö) ja Metsäkeskus ovat tänään sopineet valtionavustustoiminnan vuoden 2018 tavoitteista ja voimavaroista sekä vuosien alustavista tavoitteista seuraavasti: 1. Visio ja toimintaympäristön muutos Kansallinen metsästrategia 2025 linjaa Metsäpoliittinen selonteko 2050:n mukaisesti metsäalan vision: Metsien kestävä hoito ja käyttö on kasvavan hyvinvoinnin lähde. Metsäpolitiikan toimeenpanolla luodaan edellytyksiä metsiin perustuvalle kasvavalle biotaloudelle ja laaja-alaiselle hyvinvoinnille. Valtioneuvoston metsäpoliittisessa selonteossa kuvatut toimintaympäristön muutokset vaikuttavat Metsäkeskuksen toimintaan: Metsäala muuttuu, metsäala käsitteenä muuttuu ja laajenee Puun ja puukuidun strateginen merkitys ja käyttö kasvaa Ilmasto muuttuu, globalisaatio etenee ja informaatioteknologia kehittyy Kansainvälisen ja kansallisen metsiin liittyvän politiikan trendit monipuolistuvat Metsänomistajakunnan muutos; keski-ikä nousee, riippuvuus metsätuloista pienenee, kaupunkilaisten osuus kasvaa, koulutustaso nousee ja tarve sähköisiin palveluihin kasvaa Ihmisten luontosuhde muuttuu ja metsien muiden kuin puutuotantoon perustuvien ekosysteemipalveluiden arvostus kasvaa. Metsien eri käyttömuotojen yhteensovittaminen tulee entistä tärkeämmäksi. Muita huomattavia Metsäkeskuksen toimintaan vaikuttavia toimintaympäristön muutoksia ovat julkisen talouden resurssien väheneminen, valtionhallinnon organisaatioiden uudistaminen palveluiden tehostamiseksi sekä maakuntauudistus. Hallitusohjelman mukaisesti toimeenpannaan Kansallista metsästrategiaa. Kärkihankkeissa osallistutaan Biotalous ja puhtaat ratkaisut -teeman alla olevaan Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -hankkeeseen. Metsäkeskuksen avaintehtävänä on edistää metsien eri käyttömuotoihin perustuvaa elinkeinotoimintaa ja siitä saatavaa hyvinvointia. Hallitusohjelman kärkihankkeissa

2 2 Metsäkeskuksella on merkittävä rooli erityisesti metsätilojen sukupolvenvaihdosten ja uusiutuvan energian käytön edistämisessä, metsää koskevien tietojen uudistamisessa ja ajantasaistuksessa, näiden tietojen ja tietotuotteiden käytön ja jakelun tehostamisessa sekä metsien vapaaehtoisen suojelun keinojen kehittämisessä. 2. Strategiset päämäärät ja tavoitteet Metsäkeskus edistää maa-ja metsätalousministeriön toimialaa koskevien vaikuttavuustavoitteiden toteuttamista erityisesti luonnonvaratalouden osalta. Kansallinen metsästrategia 2025:n strategisista päämääristä ja tavoitteista erityisesti seuraavilla on kytkös Metsäkeskuksen toimintaan: Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö metsiin perustuville liiketoiminnoille. o Kotimaisen puupohjaisen energian tuotanto lisääntyy o Jalostusarvo kasvaa ja resursseja hyödynnetään tehokkaasti o Metsiin perustuva monipuolinen palveluliiketoiminta sekä luonnontuoteala kasvavat o Metsävarat ovat runsaat, terveet ja hyväkasvuiset ja vastaavat biotalouden lisääntyviin tarpeisiin, o Kuljetusväylien palvelukyky, tehokkuus ja toimivuus paranevat, o EU:n ja kansainvälinen metsäpolitiikka edistävät metsien ja puun kestävää käyttöä, hyväksyttävyyttä ja kilpailukykyä. Metsäala ja sen rakenteet uudistuvat ja monipuolistuvat. o Julkisin varoin rahoitettavat rakenteet tukevat erityisesti metsiin liittyvän biotalouden liiketoiminnan kehittämistä, tuotteiden ja palveluiden kaupallistamista ja digitalisoimista, kokeiluhankkeita sekä markkinoiden ja muiden toimintaympäristön muutosten ennakointia, o Hallinto, sen yhteistyö ja palvelut tukevat alan kilpailukykyä ja vastaavat asiakkaiden tarpeisiin. o Metsiin liittyvän tiedon ja tilastoinnin avoimuus, kattavuus ja ajantasaisuus tukevat niiden laajaa hyödyntämistä, o Kaavoitusjärjestelmä tukee metsätalouden ja monipuolisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Metsät ovat aktiivisessa, taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävässä ja monipuolisessa käytössä. o Aktiivinen ja yritysmäinen metsätalous lisääntyy, tilakoko kasvaa ja metsänomistusrakenne tukee metsien aktiivista käyttöä, o Metsätalouden kannustinjärjestelmä on vaikuttava ja aktivoiva, o Metsänomistajien ansaintamahdollisuudet lisääntyvät ekosysteemipalveluita kaupallistamalla, o Metsäluonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysähtyy vuoteen 2020 mennessä ja luonnon monimuotoisuudelle suotuisa tila on saavutettu vuoteen 2050 mennessä. o Metsien monipuolistuva hoito ja käyttö tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. o Metsien virkistyskäyttö ja terveysvaikutukset kasvavat ja metsät ovat kaikkien saavutettavissa. o Metsien käytön ja metsäympäristön arvostus vahvistuu, o Metsätalouden aiheuttamat vesistöhaitat on minimoitu käyttämällä parhaita ja kustannustehokkaimpia käytettävissä olevia menetelmiä.

3 3 Metsäkeskus edistää Kansallinen metsästrategia 2025:n ja siihen liittyvän Etelä- Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) toteutusta sekä niihin liittyvien alueellisten metsäohjelmien toimeenpanoa. Metsäkeskus edistää ja tukee toiminnallaan seuraavien Kansallinen metsästrategia 2025:n mukaisten tavoitetasojen saavuttamista: Tavoitetaso KMS 2025 Runkopuun hakkuukertymä (milj. m3/v) 80 Kuolleen puuston määrä metsämaalla E- ja P- 5 ja Suomessa) (m3) Taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon määrä, (ha/v) Alemmanasteinen tieverkko käyttötarkoituksen mukaisessa kunnossa Metsähakkeen kokonaiskäyttö (milj. m3/v) 15 Toimijoiden käytettävissä olevan metsävaratiedon osuus kasvaa merkittävästi Yli 50 ha:n yksityisten metsätilojen ja yhteismetsien yht. 70% pinta-alaosuus, % Metso-ohjelman toteutus , MMM osuus (ha) Kiintoainekuormitus kunnostusojituksessa pienenee Metsällisiin tapahtumiin osallistuneet lapset ja nuoret kasvaa Metsään, fi -palvelun käyttäjämäärä (mo kpl) kasvaa 2.1. Metsäkeskuksen palvelulupaus asiakkaille 1. Laadukkaat metsätiedot ja sähköiset palvelut vastaavat asiakkaiden tarpeita, ja luovat toimivan perustan metsäomaisuuden hoidolle (huomattava, että vuoden 2018 lopulla määritellään 2020-inventointimalli ja aloitetaan sen jälkeen sen rakentaminen) Metsätiedon taimikkotietoa parannetaan kehittämällä vesakoitumisindeksiä tiedon tuotannossa (2018). Mallin toimivuuden perusteella tehdään päätös sen käyttöönotosta. Metsätiedon laatua parannetaan ottamalla ajantasaistuksessa koko maassa käyttöön satelliittimuutoskuvatulkinnan tieto hakkuista (2019). Metsään.fi -palvelua kehitetään asiakas-ja käyttäjäpalautteiden perusteella ( ). 2. Metsiin liittyvässä hallinnossa asiointi on sujuvaa ja päätökset tulevat nopeasti Jatketaan hallintoprosessin automatisointia (2018). Kehitetään sähköisen asioinnin toimivuutta ml. Metsään.fi palvelussa asiakaspalautteen perusteella (2018). Kuvataan metsäkeskuksen sähköisen viranomaisasioinnin tavoitetila ja lähdetään kehittämään palvelukokonaisuutta 2020-luvulle (2019). Selkeytetään päätösten ja ilmoitusten kieltä ja ulkoasua (2019). Selvitetään hakemusten ja ilmoitusten kehittämistä mobiilipohjaisiksi palveluiksi (2019). 3. Asiakkaiden tarpeet ohjaavat SMK:n palveluita Valmistellaan ja otetaan käyttöön metsätiedon, neuvonnan ja koulutusten asiakaspalautejärjestelmä (2018).

4 4 3. Metsäkeskuksen vuoden 2018 vaikuttavuus-, tuloksellisuus-ja voimavarojen hallinnan tavoitteet ja alustavat tavoitteet vuosille Tavoitteet Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tavoitteet Metsäkeskus edistää digitaalisten ja muiden palveluiden avulla metsänhoidon ja metsänparannuksen lisäämistä sekä luonnonhoitoa (SMK:n strategiasta johdettu). Metsäkeskus tuottaa, jakelee ja jalostaa metsätietoa eri toimijoiden ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tarpeisiin (SMK:n strategiasta johdettu). Metsäkeskus edistää metsä- ja luontopalveluyritysten sekä energia- ja puutuotealan yritysten liikevaihtoa ja työllisyyttä (SMK: n strategiasta johdettu). Metsäkeskus toteuttaa ohjelmakaudella alueellisten metsäohjelmien mukaisia metsiin perustuvaa elinkeinotoimintaa ja yrittäjyyttä edistäviä sekä metsien kestävää käyttöä tehostavia hankkeita. Metsäkeskus rakentaa toimivat yhteistyösuhteet perustettavien maakuntien sekä lupa-ja valvontaviraston kanssa ja vahvistaa asemaansa alueellisessa ja paikallisessa metsiä koskevassa päätöksenteossa. Metsälainsäädännön toimeenpanolla edistetään metsätalouden kokonaiskestävyyttä. Toiminnallisen tuloksellisuuden tavoitteet Tukijärjestelmien suunnittelussa Metsäkeskus tuo esiin toimeenpanon näkökulman, jotta tukijärjestelmät toteutetaan mahdollisimman yksinkertaisella ja tehokkaalla hallinnoinnilla. Metsäkeskus rakentaa metsävaratiedon keruun, jakelun ja hyödyntämisen kokonaisuutta 2020-luvun tarpeisiin ml. Metsään.fi -palvelut metsänomistajille ja toimijoille (SMK:n strategiasta johdettu). Tarpeet määritellään Metsätieto-ja sähköiset palvelut -kärkihankkeen tulosten pohjalta. Metsäkeskus lisää toimintansa vaikuttavuutta, asiakastyytyväisyyttä sekä työntekijöiden työhyvinvointia (SMK:n strategiasta johdettu). Voimavarojen hallinnan tavoitteet Valtionapu säilytetään metsästrategiassa ja tulossopimuksessa asetettavien tavoitteiden tasolla. Ulkopuolisen hankerahoituksen määrä säilytetään vuoden 2017 tasolla Toimenpiteiden painotukset vuonna 2018 Yhteiskunnallinen vaikuttavuus o Metsäkeskus aloittaa metsätiedon avoimen jakelun tarjoamalla metsätietolain mukaiset tiedot selaus-ja rajapinta-palveluina, o Metsään.fi -palvelua kehitetään maksuttomana tiedonjakelu ja asiointipalveluna metsänomistajille ja toimijoille sisältäen useita sisältöä ja toiminnallisuutta parantavia päivityksiä esim. hilojen esittämisen omalla karttatasolla, työkohdeilmoituksen integroiminen Kuutioon, Chat-palvelun käyttöönoton, sähköisen ympäristötukilomakkeen sekä tarkastustulosten näyttämisen metsänomistajille, o Metsäkeskus osallistuu nuorisoviestintään ja määrittelee oman roolinsa suhteessa muihin nuorisoviestintää harjoittaviin toimijoihin, o Metsäkeskus sisällyttää Monimetsä-hankkeessa kehitetyt luontolaatua parantavat toimintamallit omaan neuvonta-ja palvelutoimintaansa.

5 5 o Käynnistetään erotuskuvamenetelmää hyödyntävä hakkuiden seurantapilotti, jolla tehostetaan metsälain valvontaa ja kehitetään kustannustehokkaita keinoja luontolaadun seurantaan. o Varmistetaan Metso-ohjelman (ml. luonnonhoitohankkeet) toteutus käytettävissä olevien määrärahojen mahdollistamalla tasolla, o Alueellisten metsäohjelmien toteutusta vauhditetaan toimenpiteiden päivityksellä vuosille Toiminnallinen tuloksellisuus o Varmistetaan inventointiohjelman toteutus ja huolehditaan ohjelman mukaisen metsävaratiedon tuotannosta ja laadusta, o Kehitetään erityisen tärkeiden elinympäristöjen arviointia ja käynnistetään alueiden rajausten tarkentaminen metsälain vaatimusten mukaisiksi, o Kehitetään ja otetaan käyttöön metsänkäyttöilmoitusten automaattinen käsittelyprosessi. o Metsäkeskus kehittää yritysneuvonnan toimintamallin vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. o Käynnistetään aloite-ja innovaatiojärjestelmä sekä kehitetään palautteen keruuta asiakastarpeiden tunnistamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi. tukihakemusmenettelyn toimivuus metsävaratiedon laatu digitaaliset tietotuotteet asiakastyö ja koulutukset o Metsänomistajien ja yritysten asiakastyötä, koulutuksia, hanketoimintaa sekä muuta edistämistyötä kehitetään hyödyntämään tietotuotteita ja sähköisiä palveluja, o Tarkastusmääräyksen mukaiset tarkastukset toteutetaan valtakunnallisesti koordinoidulla tavalla. Tarkastustoiminnan tuloksia hyödynnetään neuvonnassa ja edistämistoiminnassa. o Varmistetaan Kemera-tukihakemusten käsittelyn sujuvuus. Voimavarojen hallinta o Metsäkeskus kuvaa tietojärjestelmien kokonaisarkkitehtuurin (nykytilan kuvaus ja tavoitetila, jossa on käytössä metsätiedon palvelualusta). Avoimen lähdekoodin käyttö metsätietojen jakelussa ja tietotuotteiden kehittämisessä sisällytetään yhtenä näkökulmana tavoitetilavaihtoehtojen tarkasteluun, o Tehostetaan henkilökohtaisten tulostavoitteiden seurantaa eri työtehtävissä, o Lisätään digitaalisia palveluja sekä tietotuotteiden hyödyntämistä palveluissa. 3.3 Mittarit Tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta kuvaavat mittarit on kuvattu tämän sopimuksen liitteessä 1 (Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta kuvaavat mittarit ja tavoitteet 2018 ja alustavat tavoitteet ). Palvelulupausten osalta mittarina käytetään tulossopimukseen kirjattujen tavoitteitten toteutumista.

6 6 4. Voimavarat Ministeriön erillisellä päätöksellä myönnetään Metsäkeskukselle valtionavustusta valtion 2018 talousarvion momentilta (Valtionapu Suomen metsäkeskukselle) yhteensä euroa. Valtionapumomentin lisäksi Metsäkeskus lisää vaikuttavuuttaan toteuttamalla muita julkisin tai yksityisin varoin rahoitettuja hankkeita. 5. Seuranta ja raportointi Ministeriö ja Metsäkeskus ilmoittavat viipymättä toisilleen sellaisista tekijöistä, olosuhteiden muutoksista tai muista seikoista, jotka saattavat vaikuttaa tämän sopimuksen toteutumiseen. Ministeriö ja Metsäkeskus pitävät vuoden aikana 3-4 tulosohjauskokousta. Lisäksi osana Metsäkeskuksen strategian vuosittaista päivitystä ja ministeriön tulosohjausta ministeriö, Metsäkeskuksen johtokunta ja toimiva johto pitävät yhteisen strategiaseminaarin toukokuussa. Tulostavoitteiden ja palvelulupausten toteutumista mitataan tämän sopimuksen liitteen mukaisilla mittareilla. Metsäkeskus toimittaa ministeriölle mennessä tiedon tässä tulossopimuksessa sovittujen tavoitteiden sekä talouden (tilanne ) toteutumista. Arviot koko vuoden toteutumista ja esitykset seuraavan vuoden tavoitteiksi toimitetaan ministeriön erillisen ohjeistuksen mukaan. Lopullinen raportti tulostavoitteiden toteutumisesta (tuloksellisuusraportti) sekä henkilöstötilinpäätös laaditaan ministeriön erillisen ohjeistuksen mukaan ja toimitetaan vuoden 2018 tilinpäätöksen yhteydessä mennessä. Ministeriö antaa kannanottonsa tilinpäätökseen, henkilöstötilinpäätökseen ja tuloksellisuusraporttiin mennessä. Helsingissä,-^-päivänä tammikuuta 2018 Jaana Husu-Kallio kansliapäällikkö Maa- ja metsätalousministeriö Ari Eini johtaja Suomen metsäkeskus

7 Vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta kuvaavat mittarit ja tavoitteet 2018 ja alustavat tavoitteet Liite 1 Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Mittari Tulos 2015 Tulos 2016 Tulos 2017 Tavoite 2018 Tavoite Metsään.fi palvelua käyttävien * metsänomistajien määrä, kpl Vuoden aikana Metsään.fi -palvelua käyttäneiden metsäomistajien määrä, kpl Metsään.fi palvelua käyttävien yritysten määrä (TAE), kpl Yhteisöasiakastapaamiset, kpl NMH, metsänhoidollisesti hyvien hankkeiden osuus suoritepinta-alasta vähintään, % Hankehaussa olevien luonnonhoitohankkeiden määrä, kpl Asiakkaiden suositteluindeksi, % Ajantasaisen metsävaratiedon kattavuus yksityismetsien pinta-alasta (TAE), % väh (+15 suoraan rahoitettuna) Yritysasiakastyö 23 MO koulutukset 70 Toimiiakoulutukset 40 MO asiakastyö 81 Yritysasiakastyö 41 MO koulutukset 69 Toimiiakoulutukset 53 MO asiakkaat 50 Yritysasiakkaat 40 MO asiakkaat 60 Yritysasiakkaat 50 75, , Metsävaratietojen käyttö ja lataus lisääntyy käytettävissä olevasta aineistosta 2 milj. ha 2 milj. ha Avoin tieto on laajasti käytössä Avoin tieto on laajasti käytössä Kemeran ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeiden toteutus (arvio), ha yhteensä Y-tuki: 2400 Ih-hankkeet: 400 vesiensuoj. 600

8 Toiminnan tuloksellisuus Metsänomistajille järjestetyt koulutustilaisuudet, kpl (joista hankerahoituksella, %) Mittari Tulos 2015 Tulos 2016 Tulos 2017 Tavoite 2018 Tavoite (..) 290 (..) 460 (..) 460 (75 %) 460 (75 %) Toimijoille järjestetyt koulutustilaisuudet, kpl (joista hankerahoituksella, %) 117 (..) 130 (..) 150 (..) 150 (50 %) 150 (50 %) Metsänomistaja-asiakastapaamiset, kpl Metsälain mukaisten ilmoitusten käsittelyn ja päätöksenteon kokonaiskustannukset ilmoitusta kohden (TAE), euroa/kpl Rahoituslain mukaisten hakemusten kokonaiskustannukset, euroa/kpl Maastotarkastusten yksikkökustannukset (TAE), euroa/kpl Metsävaratiedon keruun kustannukset (TAE), euroa/ha 20,1 24,98 12, ,84 83,0 alle 80 alle ,7 alle 180 alle 180 noin alle 5 alle 5 Metsävaratiedon keruu (TAE) Päätös nuoren metsän hoitohankkeista, viikkoa vireille tulosta (TAE) 4,3 4,2 4,0 Sähköisten ilmoitusten ja hakemusten osuus saapuneista (TAE) (Metsänkäyttöilm oitukset 89 %) 60 yli 65 % kasvaa edelleen

9 Voimavarojen hallinta, resurssit Mittari Tulos 2015 Tulos 2016 Tulos 2017 Tavoite 2018 Tavoite Valtionapu (TAE) Htv kok Htv (TAE) Metsiin perustuvia elinkeinoja tukevien hankkeiden määrä, e/v Investoinnit strategiseen osaamiseen: koulutuspäivä/toimihenkilö Henkilöstön työhyvinvointi (asteikolla 1-10, kehitys-keskustelujen mukaan) ,26 8,26 yli 8,26

10

Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille

Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille 1 MMM 75/00.03.01/2017 Maa-ja metsätalousministeriön ja Suomen metsäkeskuksen tulossopimus vuodeksi 2017 ja alustavat tulostavoitteet vuosille 2018-2021 Suomen metsäkeskus (Metsäkeskus) on metsien kestävää

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025. Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014

Kansallinen metsästrategia 2025. Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014 Kansallinen metsästrategia 2025 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto 17.10.2014 1 Kansallisen metsästrategia 2025:n lähtökohdat Metsäpoliittinen selonteko 2050 ja eduskunnan siihen

Lisätiedot

Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä. Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3.

Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä. Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3. Metsäpolitiikka ja monimuotoisuuden edistäminen talousmetsissä Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, MMM Metsäpolitiikkafoorumin loppuseminaari 19.3.2019 Kansallinen metsästrategia määrittelee metsäpolitiikan

Lisätiedot

Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä?

Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä? Miten Metsästrategia 2025 tukee alan koulutuksen kehittämistä? Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsä- ja bioenergiayksikön päällikkö Säätytalo 3.10.2018 1 Metsäpolitiikan nykyinen kehys KÄRKIHANKKEET

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä Hyvinvointia metsistä Metsät ja niiden kestävä käyttö ovat Suomen biotalouden kasvun perusta. Metsät ovat Suomen merkittävin

Lisätiedot

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka

Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puun riittävyys ja metsäpolitiikka Puuta lisää metsistä -Seminaari Helsinki 15.4.2016 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO 17.4.2016 1 Puuston kasvu ja poistuma 17.4.2016 2 Puuston kasvun ja poistuman suhde

Lisätiedot

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö KMO 2015:n muutosesitys Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 5.5.2010 1 KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015 Strateginen toimenpideohjelma - linjaa Suomen metsäpolitiikkaa - valtioneuvoston

Lisätiedot

Muut momentit, joista rahoitusta metsätalouteen (milj. euroa)

Muut momentit, joista rahoitusta metsätalouteen (milj. euroa) Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 10.5.2017 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2018-2021 Metsätalouden

Lisätiedot

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa 19.10.2011 Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1. Taustaa 2. Metsäpolitiikan välineet 3. Metsäpolitiikan haasteet 4.

Lisätiedot

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus

Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Kansallinen metsästrategia 2025 ja metsänjalostus Sanna Paanukoski maa- ja metsätalousministeriö 21.11.2016 1 Kansallinen metsästrategia 2025 Strategia listaa metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025

Lisätiedot

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus 7.2.2013 1 Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi 7.- 8.2.2013 Ari Eini Suomen metsäkeskus Läänin metsälautakunnista Suomen metsäkeskukseksi 1917 Läänin metsänhoitolautakunnat perustetaan 1922 Metsien 1. valtakunnallinen

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 1. TAE 2016. Rakennemuutokset

METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 1. TAE 2016. Rakennemuutokset Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 6.10.2015 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Neuvotteleva virkamies Heikki Piiparinen METSÄTALOUS - TAE 2016 - Julkisen talouden suunnitelma

Lisätiedot

Metsien käytön monet mahdollisuudet

Metsien käytön monet mahdollisuudet Metsien käytön monet mahdollisuudet Rovaniemi 29.3.2017 Eeva-Liisa Repo, Ulla Huusko Suomen metsäkeskus, Uusia tuotteita metsästä -hanke Uusia tuotteita metsästä miksi? Metsäkeskus vastaa alueellisten

Lisätiedot

Kansallisen metsäohjelman linjaukset. Joensuu Marja Kokkonen

Kansallisen metsäohjelman linjaukset. Joensuu Marja Kokkonen Kansallisen metsäohjelman linjaukset Joensuu 28.4.2009 Marja Kokkonen 1 MIKSI KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015? Toimintaympäristön muutos: Tuotannon ja talouden globalisaatio Venäjän puutullit ja markkinat

Lisätiedot

Metsäpolitiikka arvioitavana

Metsäpolitiikka arvioitavana Metsäpolitiikka arvioitavana Päättäjien 33. Metsäakatemia Seminaarijakso, Majvik, 12.9.2012 Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1.Metsäpolitiikan toimintaympäristö

Lisätiedot

Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari. 7.9.2010 Hämeenlinna

Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari. 7.9.2010 Hämeenlinna Työtä ja hyvinvointia Hämeen metsistä - metsästrategiaseminaari 7.9.2010 Hämeenlinna Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö 1 Metsäala muutoksen keskellä + Metsätalous ja metsä- ja puutuoteteollisuus

Lisätiedot

Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen

Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 23.9.2016 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2017 2017 TAE:n mitoitus 2017 TAE:ssa metsätalouteen

Lisätiedot

Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet

Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet Innovaatioseminaari Kokkola 15.11.2011 Uuden alueellisen metsäohjelman painopisteet Jorma Vierula Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus 1 Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueellinen metsäohjelma 2012-2015 2 Linjaukset

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE TAE:n mitoitus

METSÄTALOUS - TAE TAE:n mitoitus Muistio maa- ja metsätalousvaliokunnan kuulemiseen 28.9.2016 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto, metsä-ja bioenergiayksikkö Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2018 2018 TAE:n mitoitus

Lisätiedot

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8. Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.2017 Yhteensovittamisessa on kyse monitavotteisesta kestävyydestä

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE Julkisen talouden suunnitelma vuosille TAE Rakennemuutokset

METSÄTALOUS - TAE Julkisen talouden suunnitelma vuosille TAE Rakennemuutokset Muistio valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoston kuulemiseen 21.10.2015 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto Metsäneuvos Marja Kokkonen Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen METSÄTALOUS - TAE 2016

Lisätiedot

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen 1 Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen Arvopilotti -Kohti luonnonraaka-aineiden arvoketjujen pilotointia Kaustinen 28.3.2017 Tatu Viitasaari 2 Metsätaloudesta mallia luonnonraakaaineiden

Lisätiedot

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura

Minne menet suomalainen metsätalous. uudistuneen metsäpolitiikan haasteet. Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura Minne menet suomalainen metsätalous uudistuneen metsäpolitiikan haasteet Toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseura 29.10.2015 1 Suomi elää edelleen vahvasti myös metsästä: Metsäsektorin osuus kaikkien

Lisätiedot

SUOMEN METSÄKESKUS. Strategia

SUOMEN METSÄKESKUS. Strategia SUOMEN METSÄKESKUS Strategia Arvoa ja kasvua metsästä Metsät muodostavat vahvan perustan Suomen kansantaloudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille. Metsät voivat tarjota vielä nykyistä enemmän työtä ja toimeentuloa,

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019, HE 123/2018 vp

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019, HE 123/2018 vp 1 (5) 81/18/L/A Eduskunta Maa- ja metsätalousvaliokunta Asiantuntijakutsu eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokuntaan to 4.10. klo 10.00 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019,

Lisätiedot

Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke. Biotalouspaneelin kokous Jussi Manninen, TEM

Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke. Biotalouspaneelin kokous Jussi Manninen, TEM Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä - kärkihanke Biotalouspaneelin kokous 19.1.2016 Jussi Manninen, TEM Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä TAVOITE: Puun käyttöä monipuolistetaan,

Lisätiedot

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö

Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Monipuoliset metsänhoitomenetelmät käyttöön suometsissä 26.4.2017 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsäojitettujen soiden osuus kokonaismaa-alasta Suometsien aluetaloudellinen ja tilakohtainen

Lisätiedot

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositukset Metsänhoidon suositukset ovat osa kansallisen metsästrategian toteutusta.

Lisätiedot

Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille. 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet

Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille. 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet Teema 2: Ajankohtaista akateemikoille 1. Suomen metsät ja niiden omistus 2. Suomen metsäpolitiikka 3. Metsien ilmastoroolin peruskäsitteet Suomi maailman metsävaltiona Maailman mittakaavassa Suomi on kääpiö

Lisätiedot

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka,

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, 21.9.2018 Veikko Iittainen, Metsänomistajien palvelupäällikkö Suomen metsäkeskus Metsään.fi-palvelun

Lisätiedot

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS

HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA. Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS HALLITUKSEN BIOTALOUDEN KÄRKIHANKKEET JA SUOMEN BIOTALOUSSTRATEGIA Liisa Saarenmaa MMM 20.10.2015 TUTKAS Suomen tulevaisuuden visio: Suomi 2025 yhdessä rakennettu Tilannekuva/SWOT Kestävä kasvu ja julkinen

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat

Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat Pohjois-Suomen metsävarat, hakkuumahdollisuudet ja metsäohjelmat Puusta elinvoimaa Pohjoiseen seminaari 12.5.2016 Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö, Pohjois-Pohjanmaa Pohjoinen palvelualue Suomen metsäkeskus

Lisätiedot

Yhteistoimin kohti biotaloutta. ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto

Yhteistoimin kohti biotaloutta. ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto Yhteistoimin kohti biotaloutta ylijohtaja Juha Ojala MMM Luonnonvaraosasto 6.5.2015 1 Strategiset päämäärät Toimeenpano ja seuranta Suomen biotalousstrategian tavoitteena 100 mrd tuotanto 1. KILPAILUKYKYINEN

Lisätiedot

Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset. Ohjeet työryhmille 9.9.2013

Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset. Ohjeet työryhmille 9.9.2013 Metsäpoliittinen selonteko - Visio ja strategiset päämäärät Ohjeet työryhmille 9.9.2013 Metsäpoliittinen selonteko valmistellaan vuoden 2013 loppuun mennessä Taustalla KMO-väliarviointi (Gaia) ja toimintaympäristöanalyysi

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Pohjanmaa Eeva-Liisa Repo, elinkeinopäällikkö Oulu 29.1.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa

Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa Luonnonhoitohankkeet ja luonnonhoidon suuntaviivat Suomen metsäkeskuksessa Harjumetsien paahdeelinympäristöjen hoitoseminaari 19.6.2012 Taipalsaari Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä 1 Metsäalan

Lisätiedot

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11.

Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa. Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma 29.11. Ajankohtaisia puualan aiheita valtionhallinnossa ja MSO:ssa Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö 1. Valtionhallinnon ohjelmat ja strategiat 2. MSO:n

Lisätiedot

Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset

Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset Kansallisen metsästrategian 2025 päivitys; Kansainväliset linjaukset Heikki Granholm, metsäneuvos, MMM Kv. luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston tilaisuus 14.11.2018 Metsäalaan vaikuttavat megatrendit

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Uusimaa Karen Wik-Portin, aluejohtaja Helsinki 28.12.2017 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Riistakonsernin tutkimusstrategia. Hyväksytty

Riistakonsernin tutkimusstrategia. Hyväksytty Riistakonsernin tutkimusstrategia Hyväksytty 3.5.2013 MMM:n tutkimus- ja kehittämisstrategia 2012-2017 Tutkimuksen ja kehittämistoiminnan perustehtävä (toiminta-ajatus) Tuotamme ennakoivasti tietoa, osaamista

Lisätiedot

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy

ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Juha Levy ELY-keskuksen tulossopimuksen tarkistus vuodelle 2017 Yleistä tarkistuksesta Viime syksynä laadittu sopimus on monivuotinen (16-19) Nyt tarkistus sopimukseen vuodelle 2017 mahdollisimman kevyesti Uutta

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 9.11.2015 Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokous Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö, Pohjois-Pohjanmaa Alueelliset metsäohjelmat Alueelliset metsäohjelmat

Lisätiedot

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2013 Tänään kuulette... 1. Riistatiedon merkityksestä riistakonsernin strategiassa riistatieto

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistus Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 16.4.2014 1 Uudistuksen taustaa Metsätalouden tukien uudelleenarviointi KMO 2015, Metsätalous ja energia-työryhmän

Lisätiedot

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 5.2.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin

Lisätiedot

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 26.1.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Savo Seppo Niskanen, elinkeinopäällikkö Kuopio 28.12.2017 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut Yksityismetsätalouden kannattavuus Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Häme 11.10.2018 Elinkeinopäällikkö Jouni Rantala, Lahti Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ Metsätieto ja sähköiset palvelu 1 Metsätieto ja sähköiset palvelu Biotalous ja puhtaat ratkaisut Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä Toimenpide

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun Seinäjoki 24.2.2016 Yrjö Ylkänen, elinkeinopäällikkö Elinvoimaa etelä- ja keskipohjalaismetsistä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 Taustaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Hämeen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 22.8.2017 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Ojitettujen soiden ennallistaminen

Ojitettujen soiden ennallistaminen Ojitettujen soiden ennallistaminen Soiden maankäytön tulevaisuus -seminaari 2014 Matti Seppälä, johtava luonnonhoidon asiantuntija Suomen metsäkeskus 18.12.2014 Suomen metsäkeskus 2 Ojitettujen soiden

Lisätiedot

Ajankohtaista metsäpolitiikassa. Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015

Ajankohtaista metsäpolitiikassa. Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015 Ajankohtaista metsäpolitiikassa Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 25.11.2015 1 Taustaa Jo tehdyt uudistukset Hallitusohjelma ja KMS 2025 Muuta 2 Puuston kasvun

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 1 24.3.2006 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 60. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille

Lisätiedot

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.

Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä. Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6. Metsälain uudet tuulet kaupunkimetsissä Metsä- ja Viherpäivät Kuopio 2014 Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM Luonnonvaraosasto 11.6.2014 1 Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan toiminta-ajatus Turvaamme

Lisätiedot

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä?

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Puuta liikkeelle seminaari Jyväskylä Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 1 Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston toiminta-ajatus Osaston toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa

Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa Valtion rooli suomalaisessa metsäpolitiikassa 2.3.2011 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Esityksen sisältö 1. Taustaa 2. Metsäpolitiikan keskeiset haasteet 3. Kansallinen metsäohjelma

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma

Kainuun metsäohjelma Kainuun metsäohjelma 2016-2020 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö Kainuu metsäohjelmavastaava Kainuun metsäneuvoston sihteeri Kainuun metsäohjelma Metsäneuvoston työkalu Ohjelman valmistelu on tehty yhteistyössä

Lisätiedot

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik,

Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, Metsäbiotalous 2020 Päättäjien Metsäakatemia Majvik, 7.5.2014 Hannu Raitio Projektinjohtaja, Prof. Metsäbiotalous suunnaton mahdollisuus Globaalit toimintaympäristöä muuttavat megatrendit pakottavat meidät

Lisätiedot

KMO 2015 Väliarviointi. Metsäneuvosto 12.3.2013

KMO 2015 Väliarviointi. Metsäneuvosto 12.3.2013 KMO 2015 Väliarviointi Metsäneuvosto 12.3.2013 Väliarvioinnin tavoitteet Tavoitteet: Tarkastella tarvetta muuttaa KMO 2015:n painotuksia toimintaympäristön muutosten vuoksi, ohjelman toimenpiteiden vaikuttavuutta

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maatilojen investointi- ja aloitustuet uudella ohjelmakaudella Sanna Koivumäki Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseudun kehittämisyksikkö Neuvoston ja parlamentin

Lisätiedot

Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan?

Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan? Mitä uusi Kemera-laki tuo tullessaan? Lapin 57. Metsätalouspäivät 5.-6.2.2015 Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö 9.2.2015 1 Uudistuksen taustaa 1/2 KMO 2015:n Metsätalous ja energia -työryhmä

Lisätiedot

Ajankohtaista puumarkkinoilta

Ajankohtaista puumarkkinoilta Ajankohtaista puumarkkinoilta Jukka Hujala metsäasiantuntija MTK metsälinja Karstula-Kyyjärven mhy 12.9.2015 Metsäpolitiikan ohjaus kohti vuotta 2050 Kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäpoliittinen selonteko

Lisätiedot

Strategialla kohti tulevaisuutta Kansallisen metsästrategian päivitys. Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY

Strategialla kohti tulevaisuutta Kansallisen metsästrategian päivitys. Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Strategialla kohti tulevaisuutta Kansallisen metsästrategian päivitys Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY 24.10.2018 Kansallisen metsästrategian päivitys Vuonna 2017 toteutetun arvioinnin perusteella Metsästrategia

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät 4-5.4.2019 Virpi Stenman / DataBio-projektin projektipäällikkö Sisältö - DataBio Euroopan suurin big data hanke - Digitaalisten palveluiden

Lisätiedot

Kansallisen metsäohjelman toteuttaminen ja metsätalouden ympäristökuormitus

Kansallisen metsäohjelman toteuttaminen ja metsätalouden ympäristökuormitus Kansallisen metsäohjelman toteuttaminen ja metsätalouden ympäristökuormitus Metsätalous ja vesistöt seminaari 26.-27.9.2006 Kolilla Marja Hilska-Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriö Metsäpolitiikan perusta

Lisätiedot

Kansallinen metsäohjelma 2015. Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä

Kansallinen metsäohjelma 2015. Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä Kansallinen metsäohjelma 2015 Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä 1 MIKSI UUSI KANSALLINEN METSÄOHJELMA? Toimintaympäristön muutos: Tuotannon ja talouden globalisaatio Venäjän puutullit ja markkinat

Lisätiedot

Kansallisen metsäohjelma 2015 Tulosten ja johtopäätösten läpikäynti 27.5.2013

Kansallisen metsäohjelma 2015 Tulosten ja johtopäätösten läpikäynti 27.5.2013 Kansallisen metsäohjelma 2015 Tulosten ja johtopäätösten läpikäynti 27.5.2013 Raportin sisältö 1. Tiivistelmä 2. Johdanto 3. Arvioinnin lähtökohdat 4. Toimintaympäristön muutosten vaikutusten arviointi

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Kemera -työryhmän kuuleminen Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Kemera -työryhmän kuuleminen Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus k JULKISET PALVELUT Kemera -työryhmän kuuleminen 4.12.2013 Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Luonnonhoito ja Kemera 2015 Kuulemisen sisältö Luonnonhoidon tarpeet, keinot

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja 2 Metsään.fi-palvelu metsänomistajalle Kaikki metsätietosi saman katon alla 3 4 Sähköinen asiointipalvelu

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Kainuu Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö Kajaani 11.10.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Luonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin. Tuomo Vuorenpää

Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin. Tuomo Vuorenpää Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin Tuomo Vuorenpää Esityksen sisältö Datamäärät kasvussa Metsäkeskuksen avautuva metsävaratieto & metsään.fi Raakadatan jalostaminen

Lisätiedot

Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet

Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeet Maatalousjaosto 13.10.2017 / HE 106/2017 vp / Asiantuntijapyyntö Apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa MMM KH2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien 2016-2019 julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Talousvaliokunta Talousjohtaja Mika Niemelä 8.10.2015 TAE2016: TEM politiikkalohkoittain

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET.

METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET. METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET. Suomalainen metsänomistaja 2020: metsätalouden kannattavuus ja metsänomistajakunnan muutos 2018-2021 YHTEISTYÖSSÄ MIKSI YKSITYISMETSÄNOMISTAJIA ON

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Kainuu Tuomo Mikkonen, elinkeinopäällikkö Kajaani 29.4.2019 Sisältö Metsänhoitotyöt Luonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pohjois-Karjala Leena Leskinen, elinkeinopäällikkö Joensuu 11.10.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsäsektorin sosiaaliset vaikutukset Energiapuun

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun. 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue

Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun. 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue Metsäpalveluyrittäjyys kasvuun 06.11.2014 Jyrki Haataja aluejohtaja Suomen metsäkeskus julkiset palvelut Kainuun alue 12.11.2014 2 SMK Strategia Strateginen tavoite 1. Metsäkeskus tuottaa arvoa asiakkuuteen.

Lisätiedot

Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari , Liminka

Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari , Liminka Kemera-rahoitus vesiensuojelun toteuttamisessa Kosteikkoseminaari 13.2.2017, Liminka Irmeli Ruokanen Kemeran oikeudellinen tausta KemeraLaki (34/2015) 4 (rahoituksen saajat), 21 (luonnonhoitohanketyypit,

Lisätiedot

Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta. Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari Veikko Iittainen

Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta. Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari Veikko Iittainen Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari 7.2.2018 Veikko Iittainen 2 Metsään.fi-palvelun periaatteet Metsään.fi on asiointipalvelu metsänomistajille

Lisätiedot

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen Yhdessä olemme vahvempia 12.2.2014 1 Luonnonvarakeskuksen perustamisen taustaa Hallinnonalan tutkimuslaitosten yhteistyön tiivistäminen

Lisätiedot

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö. Kitka-Muha-hankkeen seminaari Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija

Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö. Kitka-Muha-hankkeen seminaari Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija Metsätalouden luonnonhoitohankkeet ja metsälainsäädäntö Kitka-Muha-hankkeen seminaari 16.12.2014 Irmeli Ruokanen Luonnonhoidon asiantuntija KEMERA-rahoituksen oikeudellinen tausta Kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Lappi Ulla Huusko, elinkeinopäällikkö Rovaniemi 27.5.219 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsätalouden sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat

Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen suuntaviivat Pello 28.4.2014 Ylitornio 5.5.2014 Tarmo Uusitalo Kestävän metsätalouden rahoituslain uudistamisen eteneminen Kemera- työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Metsämiesten Säätiö. Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät,

Metsämiesten Säätiö. Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät, Metsämiesten Säätiö Ihminen ja metsä-seminaari, Säätytalo, 1.10.2012 Arvoisat kutsuvieraat, hyvät ystävät, Metsämiesten Säätiön puolesta minulla on ilo toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi Säätiön

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2017 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2016 ja 1/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus-

Lisätiedot

Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana. Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta

Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana. Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta Kansallinen metsäohjelma 2015 Suomen metsäpolitiikan perustana Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Kestävän kehityksen toimikunta 30.11.2011 Metsät ovat tärkeitä Suomen kansantaloudelle Metsiä

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Pirkanmaa Ari Lähteenmäki, elinkeinopäällikkö Tampere 11.10.2018 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsäsektorin sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden rahoituslakikohteiden tarkastukset

Kestävän metsätalouden rahoituslakikohteiden tarkastukset Kestävän metsätalouden rahoituslakikohteiden tarkastukset 2011 2 Sisällys 1. YLEISTÄ 3 2. AINEISTO 3 3. KEMERA-TARKASTUKSISSA KÄYTETTY ARVOSTELUASTEIKKO 4 4 TOTEUTETUIKSI ILMOITETTUJEN KEMERA-TÖIDEN OTANTATARKASTUKSET

Lisätiedot

Metsäohjelman seuranta

Metsäohjelman seuranta Metsäohjelman seuranta Lounais-Suomi Tapio Nummi, elinkeinopäällikkö Pori 11.1.218 Sisältö Metsänhoitotyöt Metsäluonnonhoito Hakkuut ja käyttö Metsäsektorin sosiaaliset vaikutukset Energiapuun käyttö Metsänhoitotyöt

Lisätiedot

Monimetsä tulokset ja jatkoajatukset

Monimetsä tulokset ja jatkoajatukset Monimetsä tulokset ja jatkoajatukset Pyöreän pöydän metsäkeskustelu 21.3.2019 Lauri Saaristo Tapio Oy Monimetsä 2016-2018 Monimetsä-hanke on selvittänyt, kehittänyt ja vienyt käytäntöön toimintamalleja,

Lisätiedot

PYSYYKÖ METSÄPOLITIIKKA MUUTOSTEN MUKANA?

PYSYYKÖ METSÄPOLITIIKKA MUUTOSTEN MUKANA? Miten metsäalan rakennemuutos heijastuu politiikan sisältöön ja tekemiseen? Suomenlinna 3.12.2008 Aarne Reunala PYSYYKÖ METSÄPOLITIIKKA MUUTOSTEN MUKANA? Metsäsektorin politiikkaohjelma? Kansallinen metsäohjelma

Lisätiedot

METSÄTALOUS - TAE 2019

METSÄTALOUS - TAE 2019 Muistio valtionvarainvaliokunnan maatalousjaoston kuulemiseen 3.10.2018 Maa- ja metsätalousministeriö, luonnonvaraosasto, metsä-ja bioenergiayksikkö Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄTALOUS - TAE 2019 2019

Lisätiedot

Metsävaratiedon keruu ja metsäsuunnittelu monipuolista toiminnan tukea

Metsävaratiedon keruu ja metsäsuunnittelu monipuolista toiminnan tukea Metsävaratiedon keruu ja metsäsuunnittelu monipuolista toiminnan tukea Metsäekonomistiklubi 9.2.2009 Pirjo Havia Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio Lähtökohtia Metsäkeskuksilla sillanrakentajan rooli

Lisätiedot

Eteläsavolainen metsätalous pähkinänkuoressa

Eteläsavolainen metsätalous pähkinänkuoressa Eteläsavolainen metsätalous pähkinänkuoressa Toimintaympäristö Väkiluku 1.1.2017 148 975 Etelä-Savon pinta-ala n. 19 130 km 2, josta maapinta-alaa n. 14 257 km 2 ja sisävesiä n. 4 874 km 2 Väestöntiheys/km

Lisätiedot

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa 7.2.2018 Marko Ämmälä Miksi oma ohjelma yrityksille ja yhteisöille? Tehtävämme on metsiin perustuvien

Lisätiedot