Usein kysytyt kysymykset, kuntasektori Päivitetty Ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Usein kysytyt kysymykset, kuntasektori Päivitetty Ylityö- ja vuoronvaihtokielto"

Transkriptio

1 Usein kysytyt kysymykset, kuntasektori Päivitetty Ylityö- ja vuoronvaihtokielto Mitä tarkoittaa ylityö- ja vuoronvaihtokielto? Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehdään töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ei tehdä ylitöitä eikä vaihdeta tai muuteta vuoroja. Tehyläisiä ei voida velvoittaa tekemään ylityötä suojelutyönä eikä myöskään velvoittaa vuoronvaihtoon suojelutyöperusteella. Milloin ylityö- ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan ja ketä se koskee? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa keskiviikkona 26.9 klo 6.00 ja päättyy perjantaina 28.9 klo Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työsuhteisia Tehyn jäseniä. Virkasuhteiset tehyläiset eivät ole kiellon piirissä. Onko työtaistelu laillinen? Työtaistelu on laillinen, koska se ei kohdistu voimassaolevia työehtosopimuksia tai työsuhteen ehtoja vastaan. Tehy kantaa vastuun työtaistelun laillisuudesta eikä yksittäiselle jäsenelle ei saa tulla seuraamuksia tukitoimiin osallistumisesta. Voidaanko paikallisesti sopia tukitoimenpiteiden rajaamisesta? Rajaukista ei sovita paikallisesti. Noudatetaan Tehyn keskustoimistosta tulevia ohjeita. Voiko työnantaja vaatia allekirjoittamaan sopimuksen ylitöiden tekemisestä? Tehyläiset eivät sovi ylityö- tai vuoronvaihdosta. Tarvittaessa työnantaja määrää yksipuolisesti työntekijän ylitöihin. Jos työnantaja vaatii allekirjoitusta, työntekijä voi allekirjoittaa kaavakkeen, että on ottanut määräyksen vastaan. Jos työnantaja määrää ylityöhön, maksetaanko siitä ylityökorvauksen hälytysraha? Jos työvuoro on alkanut, hälytysraha maksetaan vain, jos paikallisesti on näin sovittu. Miksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteessa olevia Tehyn jäseniä? Viranhaltijalle sallittu työtaistelutoimi on vain lakko (Kunnallinen virkaehtosopimuslaki 3 luku, 8 ). Viranhaltija ei voi osallistua ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Mistä tiedän olenko virka- vai työsuhteinen? Työsuhteessa oleva on solminut työnantajan kanssa työsopimuksen. Virkasuhteessa oleva on saanut työnantajalta määräyskirjan. Tehyläisistä virkasuhteessa ovat yleensä vain esimiesasemassa olevat kuten osastonhoitajat ja ylihoitajat. Jos olet epävarma, voit tarkistaa asian myös esimieheltäsi. Koskeeko ylityö- ja vuoronvaihtokielto määräaikaisia tai henkilöstönedustajia? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia kuntasektorilla työskenteleviä tehyläisiä, myös määräaikaisia sekä henkilöstön edustajia.

2 Olen sopinut tekeväni ylitöitä seuraavassa työvuorolistassa, voinko tehdä ne ylityökiellosta huolimatta? Entä jatkossa? (Päivitetty ) Ennen ylityökiellon voimaan astumista työnantajan kanssa sovitut ylityöt voi tehdä, mutta uusista ylitöistä ei saa sopia. Esimiehiä on ohjeistettu antamaan vain yhden viikon työvuoroluettelo kerrallaan, vaikka työvuoroluettelo on ehditty julkaista. Miten toimin? Töitä tehdään julkaistun työvuoroluettelon mukaisesti. Uusi työvuoroluettelo laadittava niin pitkälle ajanjaksolle kuin mahdollista. Työnantaja arvioi tarpeen. Työvuoroluettelo on annettava työntekijöiden tietoon viimeistään viikkoa ennen sen alkamista. Olen jo tässä listassa tehnyt ylitöitä, pitääkö minun nyt lyhentää loppulistan työvuoroja, jotta ylitöitä ei synny? Ei tarvitse. Työvuorolistaan jo merkittyjä työvuoroja ei muuteta, vaan ne tehdään suunnitellusti. Olen tehyläinen esimies (työsopimussuhteinen). Mistä saan työntekijöitä ylityökiellon aikana? Tehyläiset eivät saa jäädä ylitöihin. He noudattavat heille tehtyä työvuorosuunnitelmaa. Työ on suunniteltava siten, että se on mahdollista toteuttaa työvuoron aikana, poissaoloihin tulee olla muita vaihtoehtoja kuin "tuplavuorot" ja yllättäviin potilastilanteisiin tulee olla varajärjestelmät. Ellei organisaatiossanne ole toimivia varajärjestelmiä, tulee siitä välittömästi ilmoittaa resursseista päättävälle taholle kirjallisesti (talleta itsellesi kirjeenvaihto). Siirrä vastuu ylemmälle esimiehelle. Sinä et voi jäädä myöskään itse ylitöihin. Olen tehyläinen virkasuhteinen esimies. Minunko nyt kuuluu tehdä kaikki puutosvuorot? Pitääkö minun olla tavoitettavissa vapaa-aikana? Ei kuulu. Sinun tehtäväsi on viestittää yksikkönne tilanne resursseista vastaavalle taholle ja osallistua toiminnan uudelleen organisointiin ellei henkilöstöresursseja pystytä takaamaan ilman ylityötä. Joissakin työpaikoissa virkasuhteisille esimiehille on määrätty varallaolo, jotta tarvittaessa esimiestehtävät voidaan vuorotellen hoitaa myös ilta- ja yöaikaan. Olemme ohjeistaneet työsuojeluvaltuutetut seuraamaan erityisesti virkasuhteisten työaikasuojelua. Työnantaja voi määrätä virkasuhteisen esimiehen varallaoloon, jolloin on oltava tavoitettavissa vapaa-aikana. Viikonloppuisin on usein henkilöstövajetta johtuen sairaustapauksista. Kenen vastuu on hankkia työntekijöitä, kun esimies ei ole töissä? Mikä tässä olisi oikea menettelytapa? Tällaisia tilanteita varten pitää varautua ennakkoon ja tehdä toimintaohjeet, miten henkilökunta toimii, jos tulee yllättäviä sairauspoissaoloja. Vuorossa oleva tai vastaavaksi nimetty hoitaja hankkii sairaustapauksen tilalle sijaisen. Jos hän ei siinä onnistu, hän ottaa yhteyttä työnantajaan. Työnantaja vastaa henkilöstömäärästä ja potilasturvallisuudesta. Minulla on vakituinen työ, jonka lisäksi teen satunnaisesti keikkaa myös kunnallisissa työpaikoissa. Voinko tehdä vastaavia keikkoja jatkossakin?

3 Keikkojen tekemistä ei suositella, jos se heikentää ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutusta. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tarkoituksena on tehyläisten työsuhteen ehtojen parantaminen ja työnantajan painostaminen. Olen vuosityöajassa / liukuvassa työajassa. Voinko käyttää tai kartuttaa "saldoja"? Et voi kartuttaa saldoja, mutta voit pitää aikaisemmin kartutettuja. Ylityökiellon aikana vuosityöajassa noudatetaan tarkalleen suunniteltua työvuoroluetteloa. Liukuvassa työajassa päivittäinen työaika on enintään keskimääräinen säännöllinen työaika (yleistyöajassa 7 h 45min ja toimistotyöajassa 7h 21min). Liukuvassa työajassa työntekijä on velvollinen olemaan työssä vain työnantajan määrittelemänä kiinteänä työaikana. Olen yleistyöajassa ja ruokailen omalla ajalla. Työ osittain päivystysluontoista, eikä työpaikalta pysty poistumaan ruokatauon ajaksi. Jos ruokataukoja ei pysty pitämään, syntyy ylityötä. Onko työpäivää lyhennettävä loppupäästä, ettei ylityötä syntyisi. (Päivitetty ) Työpäivää ei lyhennetä, mutta syntyneet ylityöt kirjataan ylös niiden korvaamista varten. Työskentelen leikkaussalissa. Miten ylityökielto käytännössä toteutetaan? Tehyläiset tekevät työvuoroluettelossa merkityt työvuorot eikä mitään muuta. Suunniteltua leikkausta aloitettaessa tulee varmistaa, että se varmasti ehditään tehdä työvuoron päättymiseen mennessä. Aikaa on varattava myös mahdollisiin komplikaatioihin. Päivystyspotilaita varten organisaatioissa on päivystys- /varallaolojärjestelmät. Olen leikkausosastolla vastaava hoitaja. Leikkauksen aikana tulee ilmoitus seuraavasta toimenpiteestä, joka vaatii välitöntä leikkaushoitoa. Työpaikalla ei ole varajärjestelmää. Miten toimin? Aikaisemmin soitettu vapaana oleville hoitajille ja sitä kautta saatu tekijät Kysymys on välittömästä leikkaushoidosta, jota ei voi siirtää toiseen ajankohtaan tai toiseen sairaalaan (esim. yliopistosairaala). Vastaavana hoitajana sinun on ilmoitettava tilanteesta esimiehellesi, joka ratkaisee ongelman. Työnantaja kantaa vastuun potilasturvallisuudesta. Olen leikkaussalissa työssä. Työvuoroluettelossa on ollut tapana merkitä muutamat vuorot koodilla, josta työntekijät tietävät joutuvansa varautumaan sinä päivänä ylityöhön. Onko tämä sallittua ylityökiellon aikana? Ei ole nyt eikä muulloinkaan. Tehyläiset eivät anna suostumusta ylityöhön, vuoro loppuu suunnitellusti. Työhöni sisältyy varallaoloa, jonka aktiivityöstä muodostuu ylityötä, mitä teen? Suunniteltu varallaolo tehdään ylityökiellosta huolimatta ja siitä muodostuu väistämättä ylitöitä, jotka tässä tapauksessa hyväksytään. Ylityökiellon aikana varallaolon tavanomaista määrää tai sen tarkoitusta ei saa muuttaa. Mikäli työnantaja alkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana käyttämään varallaoloa tavanomaista enemmän ja teettää tätä kautta runsaasti ylityötä, ohjaamme ottamaan yhteyttä omaan ammattiosastoon.

4 Voiko uusia varallaolosopimuksia tehdä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana? Tukitoimien aikana ei tehdä uusia varallaolosopimuksia. Uusia varallaolosopimuksia ei tehdä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana, mutta voiko työnantaja määrätä työntekijän varallaoloon, jos suostumus siihen on annettu ennen liikkeen luovutusta solmitussa työsopimuksessa? ( Ennen liikkeen luovutusta solmitut työsopimukset sitovat työsuhteen osapuolia. Jos uutta työsopimusta ei ole solmittu, annettu suostumus varallaoloon sitä työntekijää. Jos vastaanotolta siirretään työsuhteinen sairaanhoitaja vuorotyöyksikköön töihin, onko se mahdollista? Voiko tehdä muita vuoroja kuin aamuvuoroa? Tilapäinen siirto on mahdollinen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana, kunhan huolehditaan osaamisesta ja perehdytyksestä. Työvuorot voivat olla vain työaikamuodon ja suunnitellun työvuoroluettelon mukaiset. Saako työnantaja määrätä virassa olevan sairaanhoitajan lähihoitajan tehtäviin toiselle osastolle? Tilapäinen siirto on mahdollinen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana, kunhan huolehditaan osaamisesta ja perehdytyksestä. Sairaanhoitaja ei siirry lähihoitajan tehtävään vaan hoitaa uudet työtehtävät virkasuhteisena. Työhöni kuuluu lisätöiden (jonopurku potilaiden) hoidonvarausta. Teen tätä hoidonvarausta normaalina työaikana ja päiväpalkalla. Nyt on ylityö ja vuoronvaihtokielto. Kuuluuko nämä tehtävät kiellon piiriin? Ei kuulu, koska et tee hoidonvarausta ylitöinä. Miten suhtaudutaan liukumaan? Liukuma käytetään normaaliin tapaan. Liukumaa ei saa kuitenkaan kerryttää, ettei se vie tukitoimelta painostusvoimaa. Joskus käy niin että yölapset peruuntuu tai niitä ei ole. Tähän asti olemme saaneet valita, että teemmekö 10h yövuoron talossa ilman lapsia vai tulemmeko korvaamaan ne tunnit myöhemmässä sovitussa ajankohdassa (kuitenkin samalla 3viikon listalla). Miten toimimme nyt tässä hetkessä, katsotaanko se vuoronvaihdoksi ja onko järkevintä vain tulla töihin vaikkei lapsia olisikaan? Toimitaan työvuorosuunnitelman mukaan. Työvuoroon mennään, vaikka yöhoidossa ei olisi lapsia. Työskentelen perhepäivähoitajana. Lapset tulevat hoitoon säännöllisesti klo Ja ajoittain työpäivä alkaa jo klo 7. Voinko tehdä näitä yli 8h päiviä? Myös perhepäivähoidossa huolehditaan lapsen turvallisuudesta, jolloin ylitöitä saattaa muodostua. Tästä on tehtävä ilmoitus ammattiosastoon. Olen leikkaussalissa työssä. Käytössä on lyhyt työvuoro, joka peruutetaan, jos listalla on syntynyt ylityöksi muuten muodostuvaa ylimääräistä työtä. Miten toimitaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltotilanteessa?

5 Tehyläiset noudattavan kiellon aikana työvuoroluetteloa. Välttämättömistä syistä johtuneista ylitöistä tehdään ilmoitus ammattiosastolle eikä näitä tunteja saa suostua ottamaan vapaaksi. Ylityöksi muodostuminen ei ole syy muuttaa työvuoroluetteloa. Olen leikkaussalisairaanhoitaja. Kiireellisiä leikkauksia varten on päivätyön lisäksi suunniteltu varallaoloa. Voidaanko suunnitelmallisia leikkauksia siirtää varallaoloajan aktiivityöksi, jos niitä ei ehditä tekemään varsinaisen työajan puitteissa leikkausten venymisen tai kiireellisten leikkausten vuoksi? Päiväaikainen suunniteltu leikkaustoiminta tulee järjestää siten, että leikkaukset voidaan varmuudella saada valmiiksi työajan puitteissa. Kiireellisten leikkausten ohittaessa suunnitellut leikkaukset, suunnitellut leikkaukset siirretään toisille päiville normaalina työaikana tehtäväksi. Toiminnalliset järjestelyt tulee tarvittaessa selvittää luottamusmiehen ja toiminnasta vastaavien esimiesten kanssa. Työskentelen vuodeosastolla iltavuorossa. Yövuorolainen on sairastunut. Mitä teen? Teet sinulle suunnitellun työvuoron. Ilmoita tilanne heti esimiehellesi ja/tai osastosta vastaavalle lääkärille. Potilas- ja työturvallisuutta ei saa vaarantaa, joten osastosta vastaavien tulee ryhtyä tarvittaviin toimiin osaston henkilökuntamitoituksen ja potilasmäärän korjaamiseksi. Ensisijaisesti puuttuvan työntekijän vuoron tekijäksi olisi löydettävä joku muu kuin Tehyn jäsen. Jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, voi tehyläinenkin vuoron tehdä. Tällaisessa tilanteessa tee tapauksesta ilmoitus ammattiosastolle. Meillä suunnitellut työvuorot venyvät aina, koska asiakkaat täytyy hoitaa loppuun. Miten nyt toimitaan? On paljon työpaikkoja (mm. päiväkoti, perhepäivähoito, poliklinikat, jne), jossa työskennellään päivätyössä. Työvuorosuunnittelussa tulee huomioida mahdollinen asiakkaasta johtuva työvuoron pidentyminen. Työnantajan vastuulla on suunnitella työvuorot siten, ettei ylitöitä tule. Työaika ei voi päättyä samanaikaisesti kuin viimeinen asiakas/potilas jne. poistuu. Esim. päivähoidossa, jos lapset tulee hakea klo mennessä, tulee työvuoro suunnitella päättymään esim. klo Jos työvuoro venyy yli suunnitellun, tehdään ilmoitus ammattiosastolle. Olen osa-aikatyössä. Voinko ottaa vastaan työvuorolistalle suunnitellun työajan ylittävää lisätyötä? Osa-aikaisilla työntekijöillä lisätyötä on työvuorolistalle suunnitellun työajan ylittävä työ kokoaikaisen työntekijän säännölliseen työaikaan eli ylityörajaan saakka. Tämä koskee sekä kiinteällä osa-aikaisella työajalla että vaihtelevalla työajalla, kuten nollasopimuksella, työskenteleviä. Lisätyö ei ole ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä. Osa-aikainen työntekijä voi kiellon estämättä ottaa vastaan lisätyötä aina kokoaikaisen työntekijän täyteen työaikaan saakka. Ylityötä osa-aikainen työntekijä ei saa tehdä eikä myöskään sopia työvuorojen vaihtamisesta. Osa-aikainen työntekijä voi työsopimuksensa asettamissa rajoissa kieltäytyä lisätyöstä. Jos työntekijä ei ole antanut lisätyösuostumusta työsopimuksessaan, voi osa-aikainen työntekijä aina kieltäytyä lisätyöstä. Jos työntekijä on antanut lisätyösuostumuksen

6 työsopimuksessaan, saa lisätyöstä kieltäytyä ainoastaan työvuoroluetteloon merkittynä vapaapäivänä perustellusta henkilökohtaisesta syystä. Perusteltu henkilökohtainen syy voi olla esimerkiksi opiskelu, lastenhoitojärjestelyt, terveydelliset syyt, omat tai lähisukulaisten juhlapäivät tai matka, jota ei voi enää kuluja aiheuttamatta peruuttaa. Olen koeajalla. Koskeeko kielto minua? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työsuhteisia työntekijöitä. Kielto koskee siis myös koeajalla olevia työntekijöitä. Työnantaja ei saa tehdä koeaikapurkua siitä syystä, että työntekijä osallistuu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Käytännössä laittoman koeaikapurun toteennäyttäminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Koeajalla oleva työntekijä voi halutessaan olla omaan ammattiosastoon yhteydessä ja pyytää lupaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle jäämisestä. Olen opiskelija. Koskeeko kielto minua? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työsuhteisia työntekijöitä. Kielto koskee siis myös oppisopimusopiskelijoita ja työharjoittelijoita, jotka ovat työsuhteessa ja saavat työstään palkkaa. Palkattomassa harjoittelussa olevat harjoittelijat ovat kiellon ulkopuolella. Päiväkodissa järjestetään juhla, joka teetetään ylityönä. Voinko kieltäytyä? Ylityötä varten työsuhteisilta on aina saatava suostumus. Nyt sitä ei voi antaa. Virkasuhteiset eivät voi kieltäytyä ylityöstä, jos se on työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi välttämätöntä. Päiväkodin juhlat ovat ennakolta tiedossa olevaa toimintaa, joka tulee suunnitella työvuoroluetteloon. Edes virkasuhteisille se ei ole sellainen erittäin pakottava syy, jonka vuoksi työnantaja voisi velvoittaa tekemään ylityötä. Ylityökiellon aikana sinulla ei ole mahdollisuutta osallistua juhlatilaisuuteen. Ylityö on sallittu vain potilas- /lapsiturvallisuuden vaarantumistilanteessa. Jos ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee päälle, niin voiko työnantaja vedota hälytys- ja tuplavuorosopimukseen vai pitääkö sopimus irtisanoa? Paikallisia sopimuksia ei irtisanota. Tehyn asettaman ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana ylitöitä ei voida tehdä paikallisen sopimuksen perusteellakaan. Jononpurusta on tehty paikallinen sopimus, onko se voimassa ylityökiellon aikana. Jononpurkua saa suunnitellusti tehdä, jos se ei ole ylityötä. Miten ylityökieltoa sovelletaan ensihoidossa työvuorojen välissä (esim. Työtehtävä kestää yli työvuoron loppumisen)? Voiko kieltäytyä, jos hälytys tulee siten, ettei ehdi hoitaa tehtävää normaali työajan puitteissa? Työtehtävien suunnittelussa ja toteuttamisessa on huomioitava työvuoron päättyminen. Työnantajan on varauduttava siihen, että työtehtävät tulevat hoidetuksi suunniteltujen työvuorojen aikana ja, ettei ylityötä synny. Jos tehtävää ei kuitenkaan ole mahdollista suorittaa loppuun suunnitellun työvuoron aikana potilasturvallisuutta vaarantamatta, työtehtävä hoidetaan loppuun ja tehdään ilmoitus ammattiosastolle.

7 Hälytykseen lähdetään, jos esimies ei pysty organisoimaan toimintaa toisin ja potilasturvallisuus vaarantuu. Jos ensihoidon kenttäjohtaja sairastuu, voidaanko ensihoito-organisaatio jättää ilman kenttäjohtoa ko. vuoron ajaksi? Vuorossa tarvitaan sijainen, joka hallitsee kenttäjohtajan tehtävät ja jolla on tehtävään riittävä osaaminen. Työnantaja vastaa sijaisen hankkimisesta. Työnantaja soittaa/ lähettää tekstiviestin minulle vapaa-aikanani, jossa kehottaa tulemaan vuoronvaihtoon tai ylityöhön. Miten reagoin? Et mitenkään. Sinulla ei ole velvollisuutta olla tavoitettavissa ellet ole varallaolossa. Haluaisin vaihtaa omasta halustani työtoverini kanssa vuoroa, voinko sen tehdä? Työvuoron vaihtaminen on mahdollista, mikäli se tapahtuu työntekijöiden omasta toiveesta ja aloitteesta ja työnantajan suostumuksella. Kuitenkin suosittelemme, että työntekijät pyrkisivät noudattamaan mahdollisimman tarkasti suunniteltua työvuorolistaa. Työnantaja vetoaa "perusteltuun syyhyn" vaihtaa työvuoroluetteloa, mitä teen? Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehyläiset tekevät työtä vahvistetun työvuoroluettelon mukaisesti eivätkä anna suostumusta työvuoroluettelon muuttamiseen. Työvuoroluetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella tai perustellusta syystä. Jos työnantaja ilmoittaa tekevänsä yksipuolisen muutoksen työvuoroluetteloon, pyydä päätös työvuoroluettelon muuttamisesta kirjallisena. Muutettua listaa on noudatettava. Tee työvuoroluettelon muutoksista ja mahdollisesta ylityöstä ilmoitus ammattiosastolle. Työnantaja tekee arvion, milloin on kysymys perustellusta syystä. Työntekijä toimittaa ilmoituksen ammattiosastolle. Minulla on suunniteltu vapaat, voiko esimies määrätä minut vapaalta töihin? Vapaa-aikana ei tarvitse vastata työnantajan yhteydenottoihin (paitsi varallaolossa). Minua vaaditaan tulemaan vapaa-ajalta työhön terveydenhuollon ammattilaisista annettuun lakiin vedoten, mitä teen? Lain mukaan terveydenhuollon ammattihenkilön tulee aina antaa kiireellisen hoidon tarpeessa olevalle apua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita velvollisuutta olla työnantajan käytettävissä jatkuvasti. Työntekijän velvollisuus työsopimuksessa mainittuun työhön rajoittuu työvuoroluettelossa mainittuun työaikaan tai varallaoloon. Vapaa-ajalla ollessaan terveydenhuollon ammattilaisella on velvollisuus auttaa siviiliolosuhteissa kiireellisen hoidon tarpeessa olevia sivullisia esim. onnettomuustilanteissa. Toimin varahenkilönä. Mitä tehdään, kun työnantaja tekee työvuoroluetteloihin ns. "u-päiviä", jolla tarkoitetaan aamuvuoroa, joka voi muuttua muuksikin vuoroksi tai vapaapäiväksi? Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana noudatetaan suunniteltua työvuoroluetteloa (aamuvuoro). Vapaa-aikana ei tarvitse vastata työyhteydenottoihin (paitsi varallaolossa). Varahenkilölläkin on oikeus vapaa-aikansa suunniteluun.

8 Työvuorossa ollessa ylityöhön tai vuoronvaihtoon ei tule suostua. Jos työnantaja tekee työvuoroluetteloon muutoksen, tehdään työtä uuden suunnitelman mukaan. Ilmoita työvuoroluettelon muuttamisesta ammattiosastolle. Työnantaja ryhtyi vastatoimiin ja perui vuosilomani. Mitä teen? Vuosiloma ajankohdasta ilmoitetaan viimeistään yhtä kuukautta (ellei tämä ole mahdollista, viimeistään 2 viikkoa) ennen loman alkamisajankohtaa. Työsuhteisen työntekijän vahvistettua vuosiloman ajankohtaa ei voi muuttaa. Ilmoita työnantajallesi, ettei vahvistettua vuosilomaa voida yksipuolisesti perua. Ota tarvittaessa yhteys luottamusmieheen. Milloin työnantaja voi määrätä hätätyöhön? Hätätyö on ennalta arvaamaton tapahtuma (esim. suuronnettomuus), joka on aiheuttanut keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tai vakavasti uhkaa vaarantaa henkeä, terveyttä tai omaisuutta. Tällöin työnantaja voi määrätä hätätyöhön. Ennalta ilmoitettu työtaistelu ei kuitenkaan täytä hätätyön tunnusmerkkejä. Työnantajan pitää hätätyötilanteessa tehdä viivytyksettä työsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestoajasta. Mikäli työnantaja vetoaa hätätyöhön, ohjaamme työntekijää ensimmäisenä pyytämään nähtäväkseen Aluehallintovirastoon tehdyn ilmoituksen hätätyöstä, jollainen työnantajalla pitäisi olla esittää. Jos kyse on oikeasti hätätyöstä, voi työnantaja pidentää säännöllistä työaikaa. Voiko työnantaja siirtää työntekijän toiseen yksikköön ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana, esim. Vastaanotosta akuutille vuodeosastolle tai leikkaussalin varallaolijoista vuodeosastolle sairauslomien paikkaajiksi? Mikäli työnantaja tekee siirron, se täytyy olla suunnitellun työajan puitteissa. Siirron vuoksi työvuoroa ei voi pidentää, eikä muuttaa. Näissä tilanteissa on huolehdittava työntekijän perehdyttämisestä ja osaamisen varmistamisesta. Työnantaja perui koulutuspäivän ja velvoittaa tekemään työajan työpaikalla. Työnantaja ei voi perua sovittua ja suunniteltua koulutusta. Jos työnantaja muuttaa koulutuksen työpäiväksi, ota yhteys luottamusmieheen. Voiko päiväkodissa muuttaa suunniteltua työvuoroluetteloa sen jälkeen, kun lasten vanhemmat ovat ilmoittaneet työvuoronsa? Kuinka paljon aikaisemmin pitää antaa muutokset? Työvuoroluettelo on saatettava työntekijöiden tietoon viimeistään viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajan jakson alkamista. Tämä jälkeen muutokset voidaan tehdä vain perustellusta syystä. Jos työnantaja ilmoittaa tekevänsä yksipuolisen muutoksen työvuoroluetteloon. Pyydä päätös työvuoroluettelon muuttamisesta kirjallisena. Muutettua listaa on noudatettava. Tee työvuoroluettelon muutoksista ja mahdollisesta ylityöstä ilmoitus ammattiosastolle.

9 Kuulun työtaisteluun itsekin, mutta kysymys koskeekin sitä, että myös lasteni päiväkoti on siinä mukana. Kuka korvaa minulle aiheutuvat ansionmenetykset, jos aamulla päiväkodissa sanotaan, etten voi jättää lapsiani sinne, koska siellä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa? Työnantaja vastaa, että päiväkodissa on henkilökuntaa paikalla, kun lapset saapuvat hoitoon ja siihen asti, kun viimeiset lapset haetaan hoidosta. Toiminnan organisoinnissa pitää ennakoida ylityö- ja vuoronvaihtokielto erilaisilla mahdollisilla toimenpiteillä (esim. palkkaamalla henkilökuntaa lisää). Työnantaja peruu työaikapankin pankkivapaita? Ulkomaanmatka ostettu, miten toimitaan? Työnantaja ei voi perua suunnitellun työvuoroluettelon mukaista pankkivapaata. Jos se perutaan, työnantaja on vahingonkorvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Voiko työnantaja määrätä suojelutyöhön vedoten siihen, että kuulumme kvtessin alaisuuteen? Suojelutyövelvoite on ainoastaan viranhaltijoilla, jotka eivät ole työtaistelun piirissä. Viranhaltijat on rajattu ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle, koska viranhaltijoiden laillinen työtaistelumuoto on lakko. Minulla on suullisesti sovittu työaikapankin saldovapaapäivä. Olen merkannut se ajanvarauskirjalleni vapaapäiväksi ennen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon alkamista. Työvuorolistaan muutosta ei ole tehty, vaan minulle sanottiin, että merkkaa se toteumalistan saldovapaaksi. Nyt työantaja haluaa minun olevan töissä ko. päivänä. Kuinka toimin? Suullinen sopimus vapaan pitämisestä on sitova, johon voit perustellusti vedota. Kiistatilanteissa sitä on kuitenkin vaikea näyttää toteen. Meille on annettu tiedoksi työvuoroluettelo, jossa alkaa pian ja siihen on suunniteltu saldovapaata. Moni oli suunnitellut käyttävänsä saldovapaita, jolloin osasto on osan viikosta suljettuna. Saldovapaapäiviä ei nykyään anota erikseen mistään. Nyt työnantaja kielsi saldovapaiden käytön, koska lista ei ole vielä astunut voimaan. Joudumme suunnittelemaan työvuorot saldovapaiden kohdalle, vaikka osaston miehitys oli ok jo muutoinkin. Menikö tämä oikein? Ei mennyt. Kun työvuoroluettelo on annettu työntekijöiden tietoon, sitä saa muuttaa vain viranhaltijan/työntekijän suostumuksella tai perustellusta syystä. Voiko ylityö - ja vuoronvaihtokiellon aikana pitää ylityö-, saldo- tai työaikapankkivapaita? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei estä näiden vapaiden pitämistä, jos vapaat on suunniteltu vahvistettuun työvuoroluetteloon. Uusien vapaiden pitämisestä on sovitta esimiehen kanssa. Onko sovittuun työvuoroon mahdollista hakea loma- tai palkaton päivä? Voit hakea, mutta työnantaja päättää myöntääkö. Voiko työnantaja siirtää toimesta virkaan esim. apulaisosaston hoitajan, jotta mahdollisesti viikonlopulle olisi tekijä? Työsuhteista työntekijää ei voi siirtää virkasuhteiseen ilman työntekijän suostumusta.

10 Virkasuhteessa olevalla osastonhoitajalla ei ole iv lupia. Voiko jäädä vastaavaksi hoitajaksi vuoroon, jossa henkilöstövajetta? Oh voi toimia vastaavana hoitajana vuorossa, mutta ei voi tehdä sellaista tehtävää, johon hänellä ei ole tarvittavaa lupaa. Etukäteen on selvitettävä toimintamalli tilanteessa, jossa kenelläkään vuorossa olevalla työntekijällä ei ole iv-lupaa.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 17.10.2018 Usein kysytyt kysymykset Vuoronvaihtokielto Sisällys 1. YLEISTÄ VUORONVAIHTOKIELLOSTA... 1 2. TYÖAIKA... 3 3. VARALLAOLO... 4 4. TÖIDEN JÄRJESTELY JA SIIRROT... 5 5. VARHAISKASVATUS JA ENSIHOITO...

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 24.10.2018 Usein kysytyt kysymykset Vuoronvaihtokielto Sisällys 1. YLEISTÄ VUORONVAIHTOKIELLOSTA... 1 2. TYÖAIKA... 4 3. VARALLAOLO... 6 4. TÖIDEN JÄRJESTELY JA SIIRROT... 6 5. VARHAISKASVATUS JA ENSIHOITO...

Lisätiedot

OHJEITA YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTOON KUNTA-ALALLA

OHJEITA YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTOON KUNTA-ALALLA 1 OHJEITA YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTOON KUNTA-ALALLA päivitetty 6.2. Kysymyksiä ja vastauksia - Mitä ylityö- ja vuoronvaihtokielto tarkoittaa? Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana SuPerin jäsenet kieltäytyvät

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset yksityissektori Päivitetty Ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Usein kysytyt kysymykset yksityissektori Päivitetty Ylityö- ja vuoronvaihtokielto Usein kysytyt kysymykset yksityissektori Päivitetty 17.9.2018 Ylityö- ja vuoronvaihtokielto Ketä ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee? Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee työsuhteisia Tehyn jäseniä. Kenellä

Lisätiedot

Onko työtaistelu laillinen? Kyllä, koska työtaistelutoimenpide on poliittinen eikä kohdistu työehtosopimukseen.

Onko työtaistelu laillinen? Kyllä, koska työtaistelutoimenpide on poliittinen eikä kohdistu työehtosopimukseen. VUORONVAIHTOKIELTO 24.10.2018 Usein kysytyt kysymykset - yksityissektori 1. YLEISTÄ VUORONVAIHTOKIELLOSTA 2. TYÖAIKA 3. TÖIDEN JÄRJESTELY JA SIIRROT 1. YLEISTÄ VUORONVAIHTOKIELLOSTA Mitä tarkoittaa vuoronvaihtokielto?

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Työaika yleisiä määräyksiä

Työaika yleisiä määräyksiä Tekstimuutoksia Koulutustilaisuus Työajaksi luetaan koulutus, johon työnantaja määrää työntekijän/viranhaltijan osallistumaan Mikäli kyseessä on koulutus, johon työnantaja ei ole määrännyt ja jota ei lueta

Lisätiedot

TSN ry:n alkava yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelualojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto

TSN ry:n alkava yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelualojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto TSN ry:n 8.2.2018 alkava yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelualojen ylityö- ja vuoronvaihtokielto Yksityisen sosiaalipalvelualan, Terveyspalvelualan ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n työehtosopimusten

Lisätiedot

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien.

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien. Yleiskirjeen 11/2011 liite 1 TYÖEHTOSOPIMUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010 2011 LIITTEEN 12 MUUTTAMISESTA (omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien tultua työaikalain

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

TSN RY:N ALKAVA YKSITYISTEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUALOJEN YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTO

TSN RY:N ALKAVA YKSITYISTEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUALOJEN YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTO TSN RY:N 8.2.2018 ALKAVA YKSITYISTEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUALOJEN YLITYÖ- JA VUORONVAIHTOKIELTO Yksityisen sosiaalipalvelualan, Terveyspalvelualan ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n työehtosopimusten

Lisätiedot

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset JHL koulutus/mp Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa koskevat

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta

Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- Soveltamisohje 1 (5) Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta Hälytysrahan maksaminen poikkeustilanteissa, joissa työntekijä hälytetään

Lisätiedot

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa.

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. 10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Ylityö 2. Ylityötä on 40 tuntia viikossa ylittävä työ. 3. Tasoittumisjärjestelmässä ylityötä

Lisätiedot

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset Edustajisto 15.2.2018 Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa

Lisätiedot

Työaikamuoto KVTES KVTES t 45 min /vk. Arkipyhälyhennys 7 t 39 min. Ylityöraja. Säännöllinen työaika. Arkipyhälyhennys.

Työaikamuoto KVTES KVTES t 45 min /vk. Arkipyhälyhennys 7 t 39 min. Ylityöraja. Säännöllinen työaika. Arkipyhälyhennys. KT Yleiskirjeen 4/2016 liite 6 1 (6) KVTES:n muuttuneiden työaikaa koskevien määräysten soveltamisohjeet KVTES:n työaikaa koskevia määräyksiä on muutettu siten, että säännöllistä työaikaa on pidennetty.

Lisätiedot

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 3 1 (11) 7.5.2018 voimaan tulevien toimistotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Toimistotyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

Työaikapankkiin siirrettävät osatekijät

Työaikapankkiin siirrettävät osatekijät Työaikapankki Liittyminen Työaikapankkiin liittyminen on vapaaehtoista ja se perustuu työntekijän ja työnantajan väliseen sopimukseen. Liittymissopimus tehdään kirjallisesti (lomake). Liittymissopimuksessa

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) 7.5.2018 voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Yleistyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Kyselytutkimus keväällä 2017 Vastaajia 320 1.1.2015, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, Osasto/Laatija, www.teamliitto.fi 1 Kysely sairausloman omailmoituksen

Lisätiedot

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella:

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella: Tehy ry, edunvalvonta Vappu Okkeri päivitetty 31..2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS - Työaika ja ylityö yleistyöajassa - Paikallinen sopiminen Ylityöhön on aina pyydettävä työntekijän

Lisätiedot

Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin. Kuntamarkkinat Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski

Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin. Kuntamarkkinat Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski Uusi työaikalaki ja sen vaikutukset kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin Kuntamarkkinat 12.9.2019 Neuvottelupäällikkö Anne Kiiski Uusi työaikalaki ja sen vaikutus KVTES:n määräyksiin: Uusi työaikalaki

Lisätiedot

Ulos pätkävankilasta

Ulos pätkävankilasta Ulos pätkävankilasta työntekijä tulisi toimeen yhdellä työsuhteella ja siitä saatavalla palkalla. epäreiluja työn teettämisen tapoja ei paikattaisi verovaroin. Osa-aikaisen palkka jää pieneksi. Esimerkiksi

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta

KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta KT Yleiskirjeen 4/2018 liite 5 1 (10) TS-18 liitteen 8, määräaikainen kokeilumääräys ns. 24 t / 42 t työajasta sopimuskauden loppuun asti (Liitteen 8 kokeilumääräyksen mukaista työaikaa voidaan soveltaa

Lisätiedot

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työntekijä (nimi ja puhelin) Perehdyttäjä (nimi ja puhelin) Perehdytysajankohta/-kohdat 1. JÄRJESTÖN TOIMINTA

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos)

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) Kymsote Liite nro 3 Hallitus 11.1.2019 PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) I Sopimuksen soveltaminen Tällä sopimuksella täydennetään Kymenlaakson sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

Virkamiesten lomauttaminen

Virkamiesten lomauttaminen Virkamiesten lomauttaminen Päivitetty 11/2016 Valtion virkamieslaki 8 luku 36 39 Jos viranomainen voisi 27 :n 1 momentin nojalla irtisanoa virkamiehen, virkamies voidaan 14 päivän ilmoitusaikaa noudattaen

Lisätiedot

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta.

Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. 30.9.2016 1 OHJEET VUOSITYÖAJAN PIDENTÄMISEKSI Suomen Farmasialiiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Apteekkien työnantajaliiton yhteinen ohje vuosityöajan pidentämisen toteuttamisesta. Vuosityöajan

Lisätiedot

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Kallis lasti työaika-asioista Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Koulutustilaisuus koulutustilaisuus ei ole työaikaa, ellei se täytä kaikkia alla olevia ehtoja 1. työnantajan

Lisätiedot

Paikallinen virka- ja työehtosopimus 1 (5)

Paikallinen virka- ja työehtosopimus 1 (5) Työaikapankki, paikallinen virka- ja työehtosopimus Paikallinen virka- ja työehtosopimus 1 (5) Työaikapankin käyttöönotosta ja työaikapankin sisällöstä on määräys virka- ja työehtosopimuksissa. KVTES:n

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla 1 (5) Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla Yleistä Kilpailukykysopimuksen mukaisesti vuosittaista säännöllistä työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta.

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA JA EHDOISTA

PAIKALLINEN SOPIMUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA JA EHDOISTA 1 PAIKALLINEN SOPIMUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA JA EHDOISTA Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen 2017 luku III 32 pykälän 1 momentissa todetaan, että kunnassa voidaan ottaa käyttöön työaikapankki

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSIIRTOJEN TOTEUTTAMINEN KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄSTÄ

HENKILÖSTÖSIIRTOJEN TOTEUTTAMINEN KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄSTÄ LIITE 16.10.2012 SIIRTOSOPIMUS HENKILÖSTÖSIIRTOJEN TOTEUTTAMINEN KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄSTÄ 31.12.2012 1. Henkilöstön siirtyminen ja virkojen perustaminen Sovellettavat määräykset: Kuntalaki (365/1995)

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät

Keskimääräisessä työajassa on huomioitu Työehtosopimuksen 20 :n mukaiset työaikaa lyhentävät 1(2) Paikallinen sopimus vuorotyötä tekevien ylempien toimihenkilöiden työaikajärjestelyistä ja niihin liittyvistä korvauksista Finnair Oyj:ssä ja sen tytäryhtiöissä 1. Sopimuksella on sovittu Finnair

Lisätiedot

säännöllistä työaikaa ei ole rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan 37 tuntia viikossa 38 h 15 min/vk

säännöllistä työaikaa ei ole rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan 37 tuntia viikossa 38 h 15 min/vk KVTES työaikamuotojen vertailua Työaikamuoto työaika vuorokaudessa työaika viikossa Enintään 9 tuntia 36 tuntia ja 15 Vuorokautista säännöllistä työaikaa rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan

Lisätiedot

KVTES:n jaksotyöaikauudistus. Edunvalvonta 2015

KVTES:n jaksotyöaikauudistus. Edunvalvonta 2015 KVTES:n jaksotyöaikauudistus Edunvalvonta 2015 Jaksotyöaikauudistus pähkinänkuoressa Voimaan 1.6.2015 Pohjana jaksotyöaikakokeilu Pyrkimys selkeämpiin määräyksiin, muutoksia mm. Ylityön laskentasäännöt

Lisätiedot

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella:

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella: Tehy ry / Okkeri päivitetty 31.8.2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS Jaksotyö Ylityö Paikallinen sopiminen työaikajoustoista SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA JA YLITYÖ Ylityöhön on aina pyydettävä työntekijän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 8 Kaupunginkanslian työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta vuosina 2014-2015 HEL 2014-000596 T 01 04 00 01 Päätös päätti hyväksyä liitteenä olevan pöytäkirjan

Lisätiedot

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet:

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: 1. Harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan määritelmä ja myöntämisen yleiset edellytykset Harkinnanvaraisella virka- ja työvapaalla

Lisätiedot

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti:

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti: YLEISKIRJEEN 26/2003 LIITE 2 1 (5) KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2003 2004 LIITE 5 KESKEYTYMÄTÖN KOLMIVUOROTYÖ 1 Soveltamisala ja säännöllinen työaika 2 Vuosityöaika Tämän liitteen

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Uuden työaikalain (872/2019) keskeisten säännösten soveltaminen kunta-alalla

Uuden työaikalain (872/2019) keskeisten säännösten soveltaminen kunta-alalla Yleiskirjeen 11/2019 liite 1 1 (6) Uuden työaikalain (872/2019) keskeisten säännösten soveltaminen kunta-alalla Luku 1 Soveltamisala Tässä muistiossa selostetaan lyhyesti uuden työaikalain sisältöä. Muistion

Lisätiedot

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille 1 2 Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Uuden yliopistolain (558/2009) voimaantulon

Lisätiedot

Kunnallisessa kotihoitopalvelussa noudatettavan varallaolojärjestelyn arviointi työaikalain 5 :n kannalta

Kunnallisessa kotihoitopalvelussa noudatettavan varallaolojärjestelyn arviointi työaikalain 5 :n kannalta TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1459-14 Ratakatu 3, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 13.10.2014 2/2014 Kotihoitopalvelun työntekijä oli sitoutunut olemaan lauantaina, sunnuntaina ja/tai arkipyhänä tavoitettavissa

Lisätiedot

AVAINTES:n muuttuneet työaikamääräykset

AVAINTES:n muuttuneet työaikamääräykset AVAINTES:n muuttuneet työaikamääräykset JHL:n edustajisto/hallitus 15.2.2018 Riitta Rautiainen Määräysten voimaantulo määräykset korvaavat Avaintes:n 3 luvun 49 :n 1 ja 3 momenttien, 52 :n 1-3 momenttien

Lisätiedot

Uusi KirVESTES Tärkeimmät tekstimuutokset

Uusi KirVESTES Tärkeimmät tekstimuutokset Uusi KirVESTES 2018-2020 Tärkeimmät tekstimuutokset Yleistä Uusi sopimus voimaan 1.2.2018 Silti suurin osa tekstimuutoksista voimaan 1.4.2018 palkantarkistusten yhteydessä Poikkeuksena kokemuslisä ja suorituslisä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PAIKALLINEN SOPIMUS 1 KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto

HELSINGIN KAUPUNKI PAIKALLINEN SOPIMUS 1 KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto HELSINGIN KAUPUNKI PAIKALLINEN SOPIMUS 1 PAIKALLINEN SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOKSEN PALOMIESTEN TYÖAJASTA 1 Sopimuksen soveltamisalaan kuuluva henkilöstö Tämä sopimus koskee palomiehiä,

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TEKNISEN TOIMIALAN TYÖNJOHDON JA VESILAITOKSEN TYÖNTEKI- JÖIDEN VARALLAOLOSTA

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TEKNISEN TOIMIALAN TYÖNJOHDON JA VESILAITOKSEN TYÖNTEKI- JÖIDEN VARALLAOLOSTA ULVILAN KAUPUNKI PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TEKNISEN TOIMIALAN TYÖNJOHDON JA VESILAITOKSEN TYÖNTEKI- JÖIDEN VARALLAOLOSTA Työnjohdolla varallaolosopimuksen piiriin kuuluvat normaalin työajan

Lisätiedot

Jaksotyö ja TYÖVUOROSUUNNITTELU Suomen Kätilöliiton Ole hyvä esimies koulutus hoitotyön johtajille 21.-22.11.2013

Jaksotyö ja TYÖVUOROSUUNNITTELU Suomen Kätilöliiton Ole hyvä esimies koulutus hoitotyön johtajille 21.-22.11.2013 Jaksotyö ja TYÖVUOROSUUNNITTELU Suomen Kätilöliiton Ole hyvä esimies koulutus hoitotyön johtajille 21.-22.11.2013 Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry / Edunvalvontatoimiala Työnantajan ohjeet

Lisätiedot

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen YLEINEN OSA KUNNALLINEN KUUKAUSIPALKKAISTEN MUUSIKKOJEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2016 I LUKU YLEINEN OSA 1 Soveltamisala 1 mom. Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevassa ja vähintään neljän

Lisätiedot

PAIKALLINEN TYÖAIKAJÄRJESTELY NUORISOASIAINKESKUKSESSA

PAIKALLINEN TYÖAIKAJÄRJESTELY NUORISOASIAINKESKUKSESSA 1 (5) PAIKALLINEN TYÖAIKAJÄRJESTELY NUORISOASIAINKESKUKSESSA 1. Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen tarkoituksena on määritellä joustavan työajan järjestäminen Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksessa.

Lisätiedot

Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa. 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne

Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa. 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne Joustavan työajan käyttö hautaustoimessa 27.10.2010 vt. puistopäällikkö Sirpa Alanne kirvestes 160 (160.1 ja 211 ) Yleinen säännöllinen työaika -1 mom. Viranhaltijan/ työntekijän yleinen säännöllinen työaika

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA KVTES UUDET JAKSOTYÖ- MÄÄRÄYKSET Valtuusto 22.-23.5.2014 Arto Vallivaara JAKSOTYÖMÄÄRÄYSTEN MUUTOKSET Muutoksen kohteena KVTES luku III 9, 16 ja 17 Muodollista jaksotyötä koskevat

Lisätiedot

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan TES 22 1 Etuuden vaihtaminen joustovapaaksi Ta ja tt voivat sopia (tes 22.3 ) a)

Lisätiedot

Läsnätyön juridiikka

Läsnätyön juridiikka Läsnätyön juridiikka Etätyö vai Läsnätyö Työnteon uudet mallit / Hetky Akva Asianajaja, Counsel/Employment, Henna Kinnunen Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Sisältö Läsnätyön juridinen luonne Läsnätyöhön

Lisätiedot

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu Työohjeita esimiehille ja työntekijöille - korvaava työ - työterveysneuvottelu Mitä tarkoittaa korvaava työ Korvaavalla työllä tarkoitetaan sitä, että työntekijä on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta.

Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. YHTEISTYÖTOIMIKUNTA 11.1.2017 Työajan pidentäminen Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Työajan pidentämisessä ratkaisut vaihtelevat

Lisätiedot

Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö

Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö 1 (5) Käsittely Voimaantulo 1.1.2015 Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän henkilöstöasioiden toimintasääntö Toimintasäännöllä määrätään hallintosäännön mukaisen toimi- ja päätösvallan siirtämisestä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET

HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET HENKILÖSTÖHALLINNON TOIMINTAOHJEET Kaupunginhallitus 23.01.2017 24 1 Sisällys 1. Täyttölupamenettely 3 Tehtävän vakinainen täyttäminen 3 Tehtävän määräaikainen täyttäminen 3 Sijaisten palkkaaminen 4 Sisäiset

Lisätiedot

Lausuntopyyntö ylityösuostumuksesta ensihoitotyössä. STTK ry on pyytänyt työneuvostolta lausuntoa seuraaviin kysymyksiin:

Lausuntopyyntö ylityösuostumuksesta ensihoitotyössä. STTK ry on pyytänyt työneuvostolta lausuntoa seuraaviin kysymyksiin: 1(5) Työneuvosto LAUSUNTO TN 1474-18 Bulevardi 6 D, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 1.11.2018 12/2018 Jos työaika on järjestetty työaikalain 6 :n 2 momentin mukaan keskimääräiseksi, on työntekijän

Lisätiedot

SuPerin PLM neuvottelupäivät Uudet kunta-alan jaksotyöaikamääräykset lähtien

SuPerin PLM neuvottelupäivät Uudet kunta-alan jaksotyöaikamääräykset lähtien SuPerin PLM neuvottelupäivät 17.4.15 Uudet kunta-alan jaksotyöaikamääräykset 1.6.2015 lähtien Vuosiloma Vuosiloma ja jaksotyö Vuosilomaa kuluttavat vain ne päivät, jotka olisivat säännölliseen työaikaan

Lisätiedot

EPÄSÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄHOITO SAHURIN PÄIVÄKODISSA: aamuhoito 5.00-6.30 iltahoito: 17.00-22.00 la-hoito: 5.00-18.00

EPÄSÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄHOITO SAHURIN PÄIVÄKODISSA: aamuhoito 5.00-6.30 iltahoito: 17.00-22.00 la-hoito: 5.00-18.00 EPÄSÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄHOITO SAHURIN PÄIVÄKODISSA: aamuhoito 5.00-6.30 iltahoito: 17.00-22.00 la-hoito: 5.00-18.00 Muutos 1.3.2015 alkaen Akaan valtuusto on kokouksessaan 17.12.2014 talousarviokäsittelyn

Lisätiedot

Kesätoimittajan ABC. Tampereen yliopisto

Kesätoimittajan ABC. Tampereen yliopisto Kesätoimittajan ABC Tampereen yliopisto 8.4.2011 sari.uusi-rauva@journalistiliitto.fi 1 Työsuhde Työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia sovelletaan työsuhteessa oleviin Työsuhde määräytyy suoraan lain nojalla.

Lisätiedot

Tervetuloa työelämään!

Tervetuloa työelämään! Tervetuloa työelämään! VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN Etsi kiinnostava työpaikka Panosta hakemukseen Valmistaudu haastatteluun Ole aktiivinen ja ota yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Joskus työpaikka voi

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS HÄLYTYSRAHAN MAKSAMISESTA

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS HÄLYTYSRAHAN MAKSAMISESTA 1 PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS HÄLYTYSRAHAN MAKSAMISESTA 1 Soveltamisala Tätä sopimusta sovelletaan Kainuun maakunta -kuntayhtymän palveluksessa oleviin Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen

Lisätiedot

Muuttuvat KVTES:n jaksotyöaikamääräykset

Muuttuvat KVTES:n jaksotyöaikamääräykset Muuttuvat KVTES:n jaksotyöaikamääräykset sisältö kunnallinen henkilöstö työaikamuodoittain 2013... 3 Muuttuvat asiat... 4 Mikä esimerkiksi pysyy ennallaan... 4 Työhyvinvointi... 5 Ergonominen työvuorosuunnittelu...

Lisätiedot

JHL:n hallitus Mari Keturi

JHL:n hallitus Mari Keturi Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelutulos 3.6.2016 JHL:n hallitus Mari Keturi Neuvottelutuloksen sisältö Tekstimuutokset Työajan pidentäminen Paikallinen työaikasopiminen

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPI- MUS KONEELLISESTA TYÖAJAN TARKKAI- LUSTA JA LIUKUVASTA TYÖAJASTA

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPI- MUS KONEELLISESTA TYÖAJAN TARKKAI- LUSTA JA LIUKUVASTA TYÖAJASTA 1 (5) PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPI- MUS KONEELLISESTA TYÖAJAN TARKKAI- LUSTA JA LIUKUVASTA TYÖAJASTA Työsuojelujaosto 25.2.2016 13 ja 19.4.2016 17 Yhteistyötoimikunta 30.5.2016 42 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula TYÖAIKALAKI Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 2016 www.dlapiper.com 2015 0 Työaikalain soveltamisala kauppatyöaikalain ja työaikalain yhdistäminen 1996 soveltamisalakiista ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN JA UUDENMAAN Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Hallitus 8.2.2010, LIITE 8 PAIKALLINEN SOPIMUS LÄÄKÄREIDEN NS. KLIINISEN LISÄTYÖN JA MUUN HENKILÖSTÖN TÄHÄN LIITTYVÄN TAI RINNASTETTAVAN TYÖN KORVAUSPERUSTEET 1 Sopimuksen tarkoitus Sopimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019

Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 1 Pöytäkirja Asia Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2018 ja 2019 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM haluavat omalta osaltaan tukea peruskoululaisten

Lisätiedot

Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät *

Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät * Työaikoihin liittyvät kuormitustekijät * Työaikatekijöiden arviointiohje Työaikojen kuormituksen arvioinnin tarkoitus on selvittää, ovatko joko ryhmän ja/ yksilön työajat kunnossa terveyden ja toimintakyvyn

Lisätiedot

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos 08.02.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen KVTES Liite 12 Palkan korotukset Sopimusta sovelletaan omassa kodissa työskenteleviin

Lisätiedot

PÄTKÄTYÖTÄ TEKEVÄ, TIEDÄTKÖ OIKEUTESI?

PÄTKÄTYÖTÄ TEKEVÄ, TIEDÄTKÖ OIKEUTESI? PÄTKÄTYÖTÄ TEKEVÄ, TIEDÄTKÖ OIKEUTESI? Lyhytaikaista tai pätkittyä työtä teetetään nykyään paljon. Valitettavasti joskus sitä teetettäessä myös rikotaan lakia. Ole tarkkana oikeuksistasi! PÄTKÄTYÖ Pätkittyä

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Kymmenen vuotta tähärellistä työtä

Kymmenen vuotta tähärellistä työtä Kymmenen vuotta tähärellistä työtä 16.11.2017 Anne Risikko, rekrytointipäällikkö www.epshp.fi 0 Varahenkilöstön historiaa varahenkilöstön määrä kasvoi 2000-luvun alku vuosina vakinaistamisperusteena käytettiin

Lisätiedot

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus

Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 VARASTO- JA KULJETUSESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TYÖAIKAPANKISTA

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TYÖAIKAPANKISTA 1 (5) PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS TYÖAIKAPANKISTA 1. Soveltamisala Sopimusta sovelletaan KVTES:n, LS:n ja TS:n soveltamispiirissä olevaan henkilöstöön, lukuun ottamatta johtavassa ja itsenäisessä

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA

SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA Akavan Erityisalat ry Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry Johdanto Akavan Erityisalat

Lisätiedot

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia

Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia Valtion työaikasopimuksen sisältämät joustot Eräitä muita joustomahdollisuuksia HAUS kehittämiskeskus Oy Joustavat työaikajärjestelyt valtiolla -teemapäivä 31.10.2017 Anna Kaarina Piepponen Valtion työmarkkinalaitos

Lisätiedot

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017

Aika: Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 1 PÖYTÄKIRJA Aika: 10.2.2017 Asia: Sopimus Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma koululaisille vuonna 2017 Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry haluavat omalta osaltaan tukea

Lisätiedot

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Sari Anetjärvi Kirkon henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämissopimus Kirkon henkilöstön kehittämissopimuksen tilalle on tullut voimaan Kirkon

Lisätiedot

Työaikapankki. Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä. 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt

Työaikapankki. Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä. 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt Työaikapankki Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt Pitkäjänteiset ja yksilölliset työaikajärjestelyt Tukea työyhteisön menestymistä mm. tuloksellisuus,

Lisätiedot

KirVESTES kirja tutuksi

KirVESTES kirja tutuksi KirVESTES kirja tutuksi Kirjan alkusivut helpottavat tiedonhakua ja Sisällysluettelo kirjan lukemista KirVESTES:ssä säädöksistä käytetyt lyhenteet Keskeinen henkilöstöhallintoa koskeva lainsäädäntö Luettelo

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Käsiteltävät asiat Työsopimuksen päättyminen Takaisinottovelvollisuus Perhevapaat Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Henkilöstön edustajien irtisanomissuoja Työsopimuksen päättyminen

Lisätiedot