MAALLIKON OPAS UINNIN LUOKITTELUUN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAALLIKON OPAS UINNIN LUOKITTELUUN 7.4.2009"

Transkriptio

1 MAALLIKON OPAS UINNIN LUOKITTELUUN YLEISTÄ LUOKITTELUSTA Vammaisurheilijoilla on jokin vamma tai heikkous kehon rakenteessa tai toiminnoissa, mikä haittaa urheilijan urheilu-/kilpailusuoritusta. Luokittelukriteeristö on tehty, jotta varmistettaisiin, että voittaminen perustuu urheilijan taitoon, kuntoon, voimaan, kestävyyteen, taktiseen kykyyn ja keskittymiseen, aivan kuten muillakin urheilijoilla. Kriteeristön tarkoitus on toisaalta määrittää mitkä eri vammaryhmät voivat kilpailla missäkin lajissa sekä toisaalta määrittää urheilijat eri luokkiin lajikohtaisen toimintakykynsä mukaan. Tätä järjestelmää kutsutaan luokitteluksi. Luokittelu on lajikohtaista ja se on osa vammaisurheilua. Jotta urheilija voi osallistua vammaisurheilukilpailuun, hänen tulee osallistua luokitteluun. Luokat on määritelty erilaisten prosessien avulla, jotka sisältävät fyysistä ja teknistä arviointia ja tarkkailua kilpailuissa ja kilpailujen ulkopuolella. Luokat riippuvat eri urheilulajeista ja lajin säännöistä. Luokittelu on jatkuva prosessi. Kun urheilija aloittaa kilpailemisen, hänelle myönnetään luokka, jota voidaan arvioida uudelleen läpi urheilijan uran. Laji vahvistaa lajikohtaiset luokittelijat, jotka hoitavat luokittelutapahtuman. LAJIKOHTAINEN LUOKITTELU Uinnin kansainvälisestä luokittelusta vastaa Kansainvälisen Paralympiakomitean Uintijaos, IPC Swimming. IPC:n ohjeiden mukainen luokittelu on ainoa tunnustettu järjestelmä liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten uimareiden luokitteluun kansainvälisesti. Kilpaillakseen jokaisen uimarin tulee osallistua luokitteluun. Uinnissa eri luokkia on 14, luokat 1-10 ovat liikuntavammaisille uimareille, luokat ovat näkövammaisille uimareille ja luokka 14 on kehitysvammaisille uimareille. Uimarin tulee allekirjoittaa suostumus luokitteluun osallistumisestaan ennen luokittelun alkua. Luokittelu tulee jonkin verran muuttumaan vuonna ERI LUOKITUKSET Kansainvälisen tason luokittelu-järjestelmässä on useita eri luokituksen tasoja, mikä mahdollistaa kaikkien eri luokitustasojen omaavien uimareiden pääsyn IPC:n ylläpitämään ranking- tilastoon. Tällä hetkellä luokituksia on neljä: N (uusi), P (pysyvä), R (luokituksen tarkistus) ja PP (protestin kautta pysyvä) LIIKUNTAVAMMAISET UIMARIT Kansainvälinen uinnin luokittelu eli FCS (Functional Classification System) on kehitetty liikuntavammaisille huipputasolla kilpaileville uimareille. Uinti on laji, jossa kaikki eri liikuntavammat on ensimmäisenä yhdistetty samaan luokittelujärjestelmään (esim. CPvammaiset (koordinaation ja liikkumisen rajoituksia), selkäydinvammaiset (heikkous tai halvaus, joka vaikuttaa raajoihin), polio, erilaiset raaja-amputaatiot tai -puutokset, lihastaudit, lyhytkasvuisuus, suuret nivelten liikerajoitukset, jne.). Liikuntavammaisten uimareiden luokitus perustuu uimarin liikunnalliseen toimintakykyyn vedessä. Luokittelussa diagnoosi ei ratkaise, vaan toimintakyky vedessä.

2 Liikuntavammaisten luokat vaihtelevat kaikista vaikeimmin liikuntavammaisista uimareista (S1, SB1, SM1) uimareihin, joilla on minimivamma (S10, SB9, SM10). Missä tahansa luokassa uimari voi startata vedestä tai altaan reunalta riippuen uimarin toimintakyvystä. Starttitapa määritellään luokittelutilanteessa. Esimerkit ovat vain ohjeellisia myös muut vammat, joita ei ole tässä mainittu, voivat kuulua näihin luokkiin. Yhdistelmä eri luokista (S, SB, SM) voi myös vaihdella joillakin uimareilla. TOIMINNALLINEN LUOKITTELU (Functional Classification System FCS) S1 SB1 SM1 Esimerkkejä: Uimarit, joilla on erittäin vakavia koordinaatio-ongelmia kaikissa neljässä raajassa tai eivät pysty käyttämään ylä- ja alaraajojaan sekä vartaloaan, ainoastaan minimaalinen liike hartioissa/olkapäissä. Uimarit uivat yleensä ainoastaan selällään. Tämän luokan uimarit käyttävät yleensä pyörätuolia ja tarvitsevat avustajan päivittäisissä toiminnoissa. S2 SB1 SM2 Esimerkkejä: uimarit pystyvät käyttämään käsivarsiaan, mutteivät käsiään, jalkojaan tai vartaloaan tai heillä on vakavia koordinaatio-ongelmia kaikissa neljässä raajassa. S3 SB2 SM3 Esim. Uimarit joilla on kohtalainen käsiveto, mutteivät pysty käyttämään jalkojaan tai vartaloaan; uimarit, joilla on vakavia koordinaatio-ongelmia kaikissa raajoissa tai uimarit, joilla on vaikeat raajapuutokset kaikissa neljässä raajassa. Tämän luokan uimareilla on mahdollisesti parempi toimintakyky kuin luokan S2 uimareilla. S4 SB3 SM4 Esim. Uimarit, jotka pystyvät käyttämään yläraajojaan ja joilla on minimaalista heikkoutta käsissään, mutta eivät pysty käyttämään alaraajojaan tai vartaloaan; uimarit, joilla on koordinaatio-ongelmia kaikissa neljässä raajassa, mutta pääasiassa alaraajoissa; uimarit, joilla on vaikeita raajapuutoksia kolmessa raajassa. Tämän luokan uimareilla on parempi toimintakyky kyin luokan S3 uimareilla. S5 SB4 SM5 Esim. Uimarit, jotka pystyvät käyttämään normaalisti yläraajojaan ja käsiään, mutta eivät pysty käyttämään vartaloaan tai alaraajojaan; uimarit, joilla on koordinaatio-ongelmia kaikissa raajoissa. S6 SB5 SM6 Esim. Uimarit, jotka pystyvät käyttämään normaalisti yläraajojaan ja käsiään ja joilla on jonkin verran kontrollia vartalossa, mutta eivät pysty käyttämään jalkojaan; uimarit, joilla on koordinaatio-ongelmia (yleensä nämä uimarit kävelevät); uimarit, joilla on vaikea raajapuutos kahdessa raajassa samalla puolella; lyhytkasvuisuus (naiset <130cm, miehet <137cm). Poikkeuksena lyhytkasvuiset, jotka ovat luokassa SB6.

3 S7 SB6 SM7 Esim. Uimarit, joiden yläraajat ja vartalo toimivat normaalisti, myös alaraajoissa toimintaa jonkin verran; uimarit, joilla on koordinaatio-ongelmaa tai lihasheikkoutta vartalon toisella puolella; isot kahden raajan raajapuutokset. S8 SB7 SM8 Esim. Uimarit, joiden yläraajat ja vartalo toimivat normaalisti, alaraajoissa toimintaa jonkin verran; raajapuutos kahdessa raajassa; uimarit, joilla toinen yläraaja ei toimi. S9 SB8 SM9 Esim. Uimarit, joilla on vakavaa lihasheikkoutta ainoastaan yhdessä alaraajassa; uimarit, joilla on vähäistä koordinaatio-ongelmaa; uimarit, joilla on yhden raajan raajapuutos. Ellei ole mitään lääketieteellistä syytä, nämä uimarit starttaavat lähtökorokkeelta. S10 SB9 SM10 Esim. Uimarit, joilla on minimaalista lihasheikkoutta alaraajoissa; uimarit, joilla on liikerajoitusta lonkkanivelessä; uimarit, joiden molemmat jalkaterät ovat epämuodostuneet; uimarit, joilla on vähäinen raajapuutos yhdessä raajassa. Tämän luokan uimarit ovat kaikista toimintakykyisimpiä. Kotimaassa on lisäksi käytössä luokka Y, jossa uivien liikunnallinen vamma ei täytä minimivaatimuksia kansainväliseen luokkaan S10. Y- luokan uimarit eivät voi osallistua kansainvälisiin kilpailuihin ulkomailla. S1-10 vapaa-, selkä- ja perhosuinti SB1-9 rintauinti SM1-10 sekauinti LUOKITTELUTAPAHTUMA Luokittelussa tehdään aina ensin niin sanottu penkkitesti, jossa tarkastellaan muun muassa lihasvoimaa, nivelten liikeratoja, raajapuutoksia sekä koordinaatiokykyä kustakin vammasta riippuen. Penkkitestin jälkeen siirrytään altaaseen, jossa arvioidaan uimarin toimintakyky vedessä eri uintilajien kannalta; kuinka virtaviivaiseen uintiasentoon uimari kykenee ja minkälaiset käsivedot ja potkut uimari saa aikaan toimintakykynsä puolesta sekä millaisiin startteihin ja käännöksiin hän kykenee (ns. vesitesti). Uintisuorituksen tulee olla uintikilpailusääntöjen mukaista, jotta uimarin toiminnallinen kyky pystytään arvioimaan luotettavasti. Uimarin harjoittelun määrä ei ole ratkaiseva tekijä luokittelussa. Lisäksi uimaria tarkkaillaan kilpailusuorituksen ajan, jotta voidaan olla varmoja annetusta luokasta. Vapaa-, selkä- ja perhosuinnissa yläraajojen toimintakyvyllä ja vartalon kiertoliikkeellä on merkittävämpi rooli kuin rintauinnissa. Rintauinnissa taas potkuvoimalla on suurempi merkitys muihin lajeihin verrattuna. Hyvin lievästi liikuntarajoitteisen tulee menettää vähintään 15 pistettä penkkitestissä päästäkseen mukaan luokittelujärjestelmään. Luokittelun tekee luokittelutiimi, jossa on lääketieteen luokittelija (lääkäri/fysioterapeutti) ja tekninen luokittelija (uintitekniikan asiantuntija). Uimari saa kansainvälisen luokituksen, kun molemmat luokittelijat ovat kansainvälisen tason luokittelijoita.

4 Kansainvälisen luokituksen saanut uimari voidaan luokitella uudelleen, jos uimarin toimintakyky on oleellisesti muuttunut tai luokittelujärjestelmässä on tapahtunut muutos. Uudelleen luokittelu voidaan suorittaa vain sellaisissa kansainvälisissä kilpailuissa, joissa on läsnä vähintään neljä kansainvälisesti pätevää luokittelijaa. Uimarin oman maan paralympiakomitea voi myös protestoida, jos se ei ole tyytyväinen uimarin luokkaan. Protesti tulee tapahtua IPC:n uinnin sääntökirjan osoittamalla tavalla ja aikataululla. NÄKÖVAMMAISET UIMARIT Näkövammaisten uimareiden luokittelun suorittaa aina silmälääkäri. Näkövammaisten luokittelusta vastaavat yhteistyössä IBSA (International Blind Sports Association) sekä IPC:n uintijaos. Näkövammaiset kilpailevat kansainvälisesti kolmessa eri luokassa. Kaikki luokitukset määräytyvät parhaan silmän ja parhaan korjauksen mukaan. S11 SB11 SM11 / sokeat Nämä uimarit eivät näe ollenkaan tai heillä on minimaalinen valon havaitsemiskyky, heidät katsotaan sokeiksi. Uimareiden täytyy pitää mustia laseja kilpaillessaan tässä luokassa lukuun ottamatta uimareita, joilla on molemmissa silmissä proteesi. Uimarit tarvitsevat myös avustajan antamaan merkin lähestyttäessä päätyä. S12 SB12 SM12 / vaikeasti heikkonäköiset Nämä uimarit erottavat käden muodon ja pystyvät näkemään vähän. Tässä luokassa on laajakirjo erilaisia näkörajoitteita. S13 SB13 SM13 / heikkonäköiset Uimarit, jotka näkevät parhaiten, mutta joilla on merkittävä näkövamma. S11-13 vapaa-, selkä- ja perhosuinti SB11-13 rintauinti SM11-13 sekauinti KEHITYSVAMMAISET UIMARIT S14 SB14 SM14 Kehitysvammaiset uimarit, tällä hetkellä luokan kriteerit ovat IPC:n tarkastelun alla. Kotimaassa on lisäksi käytössä luokka A (avoin), johon voi osallistua uimarit, joita ei ole luokiteltu kehitysvammaisiksi. S14 SB14 SM14 vapaa-, selkä- ja perhosuinti rintauinti sekauinti

5 LUOKITTELU SUOMESSA Kotimainen luokittelu noudattaa kansainvälisen luokittelujärjestelmän periaatteita. Suomessa liikuntavammaisten uimareiden luokittelua tehdään luokittelupyyntöjen perusteella yleensä kotimaisten kilpailujen yhteydessä (Espoonlahden uinnit tai SM-uinnit). Luokittelupyyntö tulee esittää kilpailuihin ilmoittautumisen yhteydessä esim. luokittelun yhteyshenkilölle. Ennen varsinaista luokittelua uimarille voidaan tehdä esim. luokitteluarvio, jonka perusteella uimari voi osallistua kotimaisiin kilpailuihin ja uida tietyssä luokassa, mutta varsinainen luokittelu tehdään, kunhan uimari osaa kaikki kilpailulajit ja vammautumisesta on kulunut vähintään 2v. Näkövammaisten uimareiden luokittelu tehdään Suomessa Näkökeskus Visiossa. Luokittelun yhdyshenkilö: Kati Kauhanen Vammaisuinnin koordinaattori/suomen Uimaliitto Luokittelijat Suomessa: Kira Durchman, Mari Jokitalo-Trebs, Kati Kauhanen, Seppo Loiske

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 29.4.2015 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 2 Masters-uinti ja masters-avovesiuinti Näissä säännöissä käytetään seuraavia FINA:n sääntöjen mukaisia lyhennyksiä:

Lisätiedot

Vammaisuinnin opas seuratoimijoille ja ohjaajille

Vammaisuinnin opas seuratoimijoille ja ohjaajille Vammaisuinnin opas seuratoimijoille ja ohjaajille VAMMAISUINTI 1 Vesitaituriksi uimaseurassa Vammaisuinnin opas seuratoimijoille ja ohjaajille Vammaisuinnin Vesitaituriksi opas antaa eväitä vammaisuinti-toimintaan,

Lisätiedot

Parauinnin sääntökatsaus

Parauinnin sääntökatsaus Parauinnin sääntökatsaus Annu Hammar, ITO 1 Puheenaiheet Mistä näitä tietoja saa? Paratuomarin polku Kansainväliset tuomarit Toimitsijatoiminta Perusasioita säännöistä Sääntöpoikkeuksista ja uintilajeista

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 21.9.2017 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2017-2021 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 2 Masters-uinti ja masters-avovesiuinti Sisällys YLEISTÄ... 4 MASTERS-KILPAILUJEN UINTISÄÄNNÖT... 5 MSW 1 IKÄRYHMÄT...

Lisätiedot

Tapahtunutta sitten viime seminaarin 1. RINTAUINTI JA PERHOSPOTKU

Tapahtunutta sitten viime seminaarin 1. RINTAUINTI JA PERHOSPOTKU Tuomariseminaari Silja Europa 6.-7.2013 Tapahtunutta sitten viime seminaarin 1. RINTAUINTI JA PERHOSPOTKU SW 7.1 RINTAUINTI SW 7 Lähdön ja käännöksen jälkeen, uimari saa ottaa yhden käsivedon täydellisesti

Lisätiedot

Grand Prix kilpailuma a ra ykset

Grand Prix kilpailuma a ra ykset Grand Prix kilpailuma a ra ykset 11.9.2014 Sisällys GP-sarja... 2 Lajiohjelmat... 2 GP 1 osakilpailu, 25m allas... 2 GP 2-osakilpailu, 50m allas... 3 GP 3-osakilpailu, 50m allas... 4 Aikarajat... 4 Kilpailulupamaksu...

Lisätiedot

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset

Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Kilpailusäännöt Pararatsastus KS VIII Muutokset Sallitut luokat ja vaadittavat kilpailuluvat 2-taso: FEI:n pararatsastusohjelmat Suositellaan FEI-tutustumis-, noviisi- ja joukkueohjelmia. Vähintään D-lupa,

Lisätiedot

Sääntöseminaari Osanottajien omat kysymykset

Sääntöseminaari Osanottajien omat kysymykset Onko kilpailunjohtajan mahdollista puuttua ja miten, jos valmentaja/uimari ei noudata kuuluttajan ohjetta poistua altaasta, kun harjoitteluaika on päättynyt? On. Teknisen köyden voi laskea alas verryttelyajan

Lisätiedot

Ilkka Haipus Ilkka.haipus@ihsc.fi Uimarin polku

Ilkka Haipus Ilkka.haipus@ihsc.fi Uimarin polku Ilkka Haipus Ilkka.haipus@ihsc.fi Uimarin polku Kempeleen Pyrintö - Uinti 0 Kempeleen Pyrinnön Uinnin pääkohderyhmiä ovat 4 15-vuotiaat lapset sekä aikuisiän Mastersuimarit (lukioiästä eteenpäin). 0 Uintitoiminta

Lisätiedot

Grand Prix kilpailuma a ra ykset

Grand Prix kilpailuma a ra ykset Grand Prix kilpailuma a ra ykset 12.9.2013 Sisällys GP-sarja... 2 Lajiohjelmat... 2 GP 1 osakilpailu, 25m allas... 2 GP 2-osakilpailu, 50m allas... 3 GP 3-osakilpailu, 50m allas... 4 Aikarajat... 4 Kilpailulupamaksu...

Lisätiedot

Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille 2014 2016

Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille 2014 2016 10.1.2014 Liittohallituksen päätös Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille 2014 2016 Suomen Uimaliiton arvokilpailujen valintajärjestelmästä ja -kriteereistä päättää liittohallitus huippu-uintiurheilun

Lisätiedot

KANSALLINEN LUOKITTELUKÄSIKIRJA

KANSALLINEN LUOKITTELUKÄSIKIRJA KANSALLINEN LUOKITTELUKÄSIKIRJA hanen, en, Kati Kau n ri a a S a tj a K nen Kaisu Mono mitea ralympiako Suomen Pa ainettu) -94-0449-0 (p ISBN 978-952 df) -94-0450-6 (p ISBN 978-952 Katja Saarinen, Kati

Lisätiedot

Erityisuinti ja Rettin oireyhtymä

Erityisuinti ja Rettin oireyhtymä Erityisuinti ja Rettin oireyhtymä Minna Nevalainen Fysioterapeutti, erityisuimaopettaja SUH:n erityisuinnin kouluttaja ja valiokunnan jäsen Erityisuinti Suomessa SUH:n uimaopetuksen soveltamista ottaen

Lisätiedot

Tulokset Täydellinen - Pelkistetty

Tulokset Täydellinen - Pelkistetty 1 of 5 1.3.2015 22:46 Tulokset Täydellinen - Pelkistetty Kilpailu Espoonlahden 01 maaliskuu Tulostuspäivämäärä uinnit 2015 Kilpailun paikkakunta Espoo Tulostusaika 14:07 Järjestäjä Cetus Allas 25m 01 maaliskuu

Lisätiedot

VESIRALLI 3 kurssirunko

VESIRALLI 3 kurssirunko VESIRALLI 3 kurssirunko KERTA ALTAAN REUNALLA ALLAS SUORITUS/OSAAMINEN 1. Tutustuminen Hengitys Asento; ryhti, liukuasento 2. Hengitys 3. Hengitys 4. Hengitys 5. Hengitys VR 2 osaamistavoitteiden kertaus,

Lisätiedot

SM-uinnit 2016 Arvioitu aikataulu Virallinen aikataulu lasketaan ja julkaistaan Livetimingissa 60 min ennen kilpailujakson alkua.

SM-uinnit 2016 Arvioitu aikataulu Virallinen aikataulu lasketaan ja julkaistaan Livetimingissa 60 min ennen kilpailujakson alkua. Torstai 24.3. 10:00 1 100m PU Miehet VSM M Loppukilpailut 10:04 2 100m PU Naiset VSM N Loppukilpailut 10:08 3 200m Vapaauinti Naiset N Alkuerät 10:37 4 200m Perhosuinti Miehet M Alkuerät 10:47 5 50m Selkäuinti

Lisätiedot

Näkövammarekisterin vuosikirjan 2015 kuvat

Näkövammarekisterin vuosikirjan 2015 kuvat Näkövammarekisterin vuosikirjan 2015 kuvat Matti Ojamo, VTM, tutkimuspäällikkö Kuvia voi vapaasti käyttää, kun mainitsee lähteeksi THL-Näkövammarekisteri, Vuosikirja 2015 Kuvio 1. Vammautumisprosessi ja

Lisätiedot

Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin

Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin Neljän viikon harjoitusohjelma Vanajavesiuintiin Olemme koonneet käyttöösi helpon harjoitusohjelman, joka luo valmiuksia tulevaa uintiasi varten. Olet tervetullut uimaan Vajavesiuintiin, vaikket suorittaisi

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Valmennuslinja. Salon Uimarit

Valmennuslinja. Salon Uimarit Valmennuslinja Salon Uimarit Harjoittelun osa-alueet Taso 4 Nopeuskestävyys Huippuvaihe Henkilökohtainen tavoite ÄLYKÄS URHEILIJA TIETÄÄ JA TUNTEE Psyykkinen kasvu Tunteiden hallinta Kilpailuun valmistautuminen

Lisätiedot

Suomen Uimaliiton antidopingohjelma

Suomen Uimaliiton antidopingohjelma 18.6.2015 Suomen Uimaliiton antidopingohjelma Termit ADT WADA FINA LEN IPC Uintiurheilu Suomen Antidopingtoimikunta ry Maailman antidopingtoimisto Kansainvälinen uimaliitto Euroopan uimaliitto Kansainvälinen

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2005 MASTERSUINTI JA MASTERSAVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2005 MASTERSUINTI JA MASTERSAVOVESIUINTI Masters 12.1.2006 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2005 MASTERSUINTI JA MASTERSAVOVESIUINTI 2 Masters Näissä säännöissä käytetään seuraavia FINA:n sääntöjen mukaisia lyhennyksiä: MGR = Masters General Rules =

Lisätiedot

CY -luokitus ja sen mahdollisuuksia. 15.11.2007 Helena Launiainen

CY -luokitus ja sen mahdollisuuksia. 15.11.2007 Helena Launiainen ICF-CY CY -luokitus ja sen mahdollisuuksia 15.11.2007 Helena Launiainen International Classification of Functioning, Disability and Health for Children and Youth Tarkastelussa Lasten ja nuorten ICF luokituksen

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen uinnin opetussuunnitelma vuosiluokille 1-6 / 2018

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen uinnin opetussuunnitelma vuosiluokille 1-6 / 2018 Jyväskylän kaupungin perusopetuksen uinnin opetussuunnitelma vuosiluokille 1-6 / 2018 Opetussisällöt: Tuntikohtaiset opetussisällöt luokka-asteittain Arviointi: 2. luokka tavoitteena 10 metrin uinti sekä

Lisätiedot

KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI JYVÄSKYLÄ PYÖRÄILY

KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI JYVÄSKYLÄ PYÖRÄILY KESTÄVYYSLAJIEN MINISEMINAARI JYVÄSKYLÄ PYÖRÄILY Näkökulmaa lajiin Lisenssiurheilijoita n. 650 000 maailmanlaajuisesti 189 kansakuntaa Olympialaisten kolmanneksi suurin laji Sekä urheilija- että mitalimäärällä

Lisätiedot

VESIRALLI 4 kurssirunko

VESIRALLI 4 kurssirunko VESIRALLI 4 kurssirunko KERTA ALTAAN REUNALLA ALLAS SUORITUS/OSAAMINEN 1. Tutustuminen Hengitys Asento; ryhti, liukuasento 2. Hengitys Asento; - kissa-lehmä - kyynärnoja 3. Hengitys VR 3 osaamistavoitteiden

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 1. YLEISET SÄÄNNÖT... 2 1.1.MESTARUUSKILPAILUT... 2 1.2. OSALLISTUMISOIKEUS... 2 1.3. KILPAILUAJAN JA PAIKAN MÄÄRÄYTYMINEN... 2 1.4. MESTARUUSKILPAILUJEN

Lisätiedot

Vuoden 2013 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa

Vuoden 2013 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa Vuoden 2013 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa 16.03.2013 SAL:n pistoolijaosto Vuosittain käytävän pistoolirankingkilpailun säännöt 1 Kilpailut Pistoolijaosto

Lisätiedot

Laji 1, 50m Perhosuinti Naiset, Loppukilpailut 10 v ja nuoremmat # Nimi Synt PisteetFINA Aika Tila Seura

Laji 1, 50m Perhosuinti Naiset, Loppukilpailut 10 v ja nuoremmat # Nimi Synt PisteetFINA Aika Tila Seura Tekijä: WinGrodan 1.21.01, Lisenssinhaltija: Sivu: 1 Päivämäära: 02 kesäkuu 2013 Aika: 23:37:56 Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (pisteet ja väliajat) Kilpailu: Roberts-uinnit Kilpailun paikkakunta:

Lisätiedot

Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja. Valmennustiimi

Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja. Valmennustiimi Huippu-uinnin suuntaviivat kohti Rion 2016 Olympia- ja Paralympiakisoja Valmennustiimi Tammihelmikuu Lajiliittojen huippu-urheilutoiminnan avustaminen OKM Liikuntajärjestöjen toiminta-avustus, Lajiliitot

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2015-2017 UINTI JA AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2015-2017 UINTI JA AVOVESIUINTI 18.12.2014 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2015-2017 UINTI JA AVOVESIUINTI 2 Uinti UINTI 1 SW 1 SW 1.1 SW 1.2 KILPAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Järjestävän yhteisön nimeämällä järjestelytoimikunnalla on oikeus määrätä

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan kilpaurheilu Cetuksessa. Kausi

Tervetuloa aloittamaan kilpaurheilu Cetuksessa. Kausi Tervetuloa aloittamaan kilpaurheilu Cetuksessa Kausi 2017-2018 Uintiurheilu Cetuksessa Cetuksessa kilpaurheillaan kaikissa uintiurheilulajeissa: uinnissa, taitouinnissa, vesipallossa ja uimahypyissä. Kilpaurheilullisesti

Lisätiedot

Tampereen vetokoiraseura ry:n vuoden parhaat koirat

Tampereen vetokoiraseura ry:n vuoden parhaat koirat Tampereen vetokoiraseura ry:n vuoden parhaat koirat IPO-, JÄLKI-, VIESTI-, HAKU-, JA ETSINTÄKOKEESSA KIERTOPALKINTO Taves palkitsee joka vuosi kyseisen vuoden parhaat koirat lajeittain. Lisäksi jaetaan

Lisätiedot

päivitetty Sisältö

päivitetty Sisältö Sisältö Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille 2017 2020... 2 1. Valintoja koskevat yleisperiaatteet... 2 2. Valintaprosessi... 3 3. Kilpailukohtaiset valintakriteerit... 4 3.1. Uinti, yleiset sarjat...

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

Tulokset Pisteiden ja väliaikojen kanssa. Kilpailu: Espoonlahden uinnit. Kilpailun paikkakunta: Espoo 14.1.2012. Järjestäjä: Cetus

Tulokset Pisteiden ja väliaikojen kanssa. Kilpailu: Espoonlahden uinnit. Kilpailun paikkakunta: Espoo 14.1.2012. Järjestäjä: Cetus Tulokset Pisteiden ja väliaikojen kanssa Kilpailu: Espoonlahden uinnit Kilpailun paikkakunta: Espoo 14.1.2012 Järjestäjä: Cetus Laji 2, 25m Vapaauinti Naiset, Loppukilpailut, Luokittelu: Kaikki 1 Anna

Lisätiedot

Vuoden 2014 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa

Vuoden 2014 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa SAL:n pistoolijaosto Vuosittain käytävän pistoolirankingkilpailun säännöt Vuoden 2014 Pistoolirankingkilpailun säännöt päivitetty ja hyväksytty pistoolijaoston kokouksessa 15.03.2014 1 Kilpailut Pistoolijaosto

Lisätiedot

Meri-Lappi uintien tulokset 23.10.2015

Meri-Lappi uintien tulokset 23.10.2015 Meri-Lappi uintien tulokset 23.10.2015 Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä) Kilpailu Meri-Lappi Uinnit Tulostuspäivämäärä 23 lokakuu 2015 2015 Kilpailun Kemi Tulostusaika 15:16

Lisätiedot

Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille

Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille Liittohallitus 25.10.2016 Arvokilpailujen valintajärjestelmä vuosille 2017 2020 Suomen Uimaliiton arvokilpailujen valintajärjestelmästä ja -kriteereistä päättää liittohallitus huippu-uintiurheilun johtoryhmän

Lisätiedot

Selkälähete: uusi sähköinen työkalu. Jaro Karppinen, professori, OY

Selkälähete: uusi sähköinen työkalu. Jaro Karppinen, professori, OY Selkälähete: uusi sähköinen työkalu Jaro Karppinen, professori, OY Selkäpotilaan anamneesi Oire (tai oireet) joka tuo potilaan vastaanotolle Kivun voimakkuus Kivun sijainti Yökipu/leposärky? Mikä pahentaa

Lisätiedot

Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä)

Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä) Sivu: 1 Päivämäära: 26 syyskuu 2015 Aika: 14:19:03 Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä) Kilpailu: Ganali Uinni 2015 Kilpailun paikkakunta: Rauma Järjestäjä: Rauman Uimaseura Kilpailunjohtaja:

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

# Nimi Synt Seura 50m 100m 150m Aika. 1 Aleksandra Ockenström 1998 Salon Uimarit : : : # Nimi Synt Seura 50m 100m 150m Aika

# Nimi Synt Seura 50m 100m 150m Aika. 1 Aleksandra Ockenström 1998 Salon Uimarit : : : # Nimi Synt Seura 50m 100m 150m Aika Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä) Kilpailu Sylvesterinuinnit Kilpailun paikkakunta Somero Järjestäjä SomeronEsa Allas 25m Kilpailupäivämäärä 29 joulukuu 2013 VeUs-uimarit keltaisella

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN UIMARIT VALMENNUSRYHMÄT SYKSY 2019

LAPPEENRANNAN UIMARIT VALMENNUSRYHMÄT SYKSY 2019 LAPPEENRANNAN UIMARIT VALMENNUSRYHMÄT SYKSY 2019 Valmennusjärjestelmän kuvaus 1. Saman ikäiset uimarit samankaltaisilla tavoitteilla samoissa ryhmissä auttaa jokaista uimaria kehittymään omalla tasollaan

Lisätiedot

0 Kempeleen Pyrinnön Uinnin pääkohderyhmiä ovat 4 15-vuotiaat lapset sekä aikuisiän Mastersuimarit (lukioiästä eteenpäin).

0 Kempeleen Pyrinnön Uinnin pääkohderyhmiä ovat 4 15-vuotiaat lapset sekä aikuisiän Mastersuimarit (lukioiästä eteenpäin). Uimarin polku 0 Kempeleen Pyrinnön Uinnin pääkohderyhmiä ovat 4 15-vuotiaat lapset sekä aikuisiän Mastersuimarit (lukioiästä eteenpäin). 0 Uintitoiminta jakaantuu kolmeen osaan 0 Uimakoulut lapsen uimaopetus

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.1.2017 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

Porin Uimaseura kutsuu seurasi ensimmäisiin PISC -kisoihin. Pori International Swimming Classic

Porin Uimaseura kutsuu seurasi ensimmäisiin PISC -kisoihin. Pori International Swimming Classic Porin Uimaseura kutsuu seurasi ensimmäisiin PISC -kisoihin Pori International Swimming Classic 25.-26.5.2019 Porin uimaseura kutsuu liittosi tai seurasi ensimmäiseen Pori International Swimming Classic

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto. Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous 11.4.2015

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto. Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous 11.4.2015 Sivu 1(6) MARATON CUP SÄÄNNÖT 2015 Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous Laatija / tiedustelut: Pekka Tulonen 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen melonta- ja soutuliiton alaisissa

Lisätiedot

Martti Ollgren-Uinnit Kilpailun paikkakunta

Martti Ollgren-Uinnit Kilpailun paikkakunta Kilpailu Martti Ollgren-Uinnit Kilpailun paikkakunta Tampere Järjestäjä TaTU Tampere Allas 25m Kilpailupäivämäärä 24 syyskuu 2016 Laji 1, 25m Vapaauinti Naiset, Loppukilpailut # Nimi Synt Seura Aika 1

Lisätiedot

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 09 8392 7012 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI Erityisuimakortti on uimahallin vuosikortti

Lisätiedot

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT Kilpailuiden säännöt All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä Suomen ITF

Lisätiedot

MATKA LAHDEN UIMASEURASSA

MATKA LAHDEN UIMASEURASSA MATKA LAHDEN UIMASEURASSA MATKA LAHDEN UIMASEURASSA Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 Matka alkaa... 4 2. Vauvauinti... 4 3. Vesipeuhula... 4 4. Tenavat... 4 5. Jatkotenavat... 4 6. Tekniikkauimakoulut...

Lisätiedot

Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (pisteet ja väliajat)

Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (pisteet ja väliajat) ulokset Täydellinen - Ikäsarjoi ain (pisteet ja väliajat) Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (pisteet ja väliajat) Kilpailu Kaukaveden Kevätuinnit Tulostuspäivämäärä 17 huhtikuu 2016 Kilpailun paikkakunta

Lisätiedot

Vapaauinti. Kallio Kontula Malmi Mäkelänrinne Pasila Siltamäki Töölö Vuosaari. www.urheiluhallit.fi

Vapaauinti. Kallio Kontula Malmi Mäkelänrinne Pasila Siltamäki Töölö Vuosaari. www.urheiluhallit.fi 1 Vapaauinti Pidä asento mahdollisimman virtaviivaisena. Vesiraja kulkee noin hiusrajan kohdalla. Vartalo kiertyy pituusakselin ympäri suunnilleen yhtä paljon molempiin suuntiin. Hartiat kiertyvät hieman

Lisätiedot

UIMASEUROJEN YHDISTYMISHANKE

UIMASEUROJEN YHDISTYMISHANKE UIMASEUROJEN YHDISTYMISHANKE YLEISTÄ SYNTYESSÄÄN UUSI SEURA OLISI SUOMEN KOLMEN SUURIMMAN UINTIURHEILUSEURAN JOUKOSSA Lisenssiuimarit (320 350), budjetti (n. 900 000) YHDISTYMISEN PERUSTEET Allastilan

Lisätiedot

Talviuinnin Maailmanmestaruuskilpailut 20. 23.3.2014, Rovaniemi, Suomi KISASÄÄNNÖT. A. Ohjeita kaikkiin uinteihin

Talviuinnin Maailmanmestaruuskilpailut 20. 23.3.2014, Rovaniemi, Suomi KISASÄÄNNÖT. A. Ohjeita kaikkiin uinteihin 1 Talviuinnin Maailmanmestaruuskilpailut 20. 23.3.2014, Rovaniemi, Suomi KISASÄÄNNÖT A. Ohjeita kaikkiin uinteihin 1. Kilpailijan on henkilökohtaisesti rekisteröidyttävä Hotelli Pohjanhovissa sijaitsevassa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo Toimintakyky Toimiva kotihoito Lappiin 10.4.2018, 19.4.2018 Mitä toimintakyky on? Mitä ajatuksia toimintakyky käsite herättää? Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

UI TIURHEILU SÄÄ TÖKIRJA 2009

UI TIURHEILU SÄÄ TÖKIRJA 2009 Uinti 26.4.2011 UI TIURHEILU SÄÄ TÖKIRJA 2009 UI TI JA AVOVESIUI TI 2 Uinti UI TI 1 SW 1 SW 1.1 SW 1.2 KILPAILUJE JÄRJESTÄMI E Järjestävän yhteisön nimeämällä järjestelytoimikunnalla on oikeus määrätä

Lisätiedot

Lajit / sarjat /vammaluokat Y N Y20 N20 N50 Y50-70. R1 10m ilmakivääri, pysty SH1 60 60. R2 10m ilmakivääri, pysty SH1 40 40 40 40

Lajit / sarjat /vammaluokat Y N Y20 N20 N50 Y50-70. R1 10m ilmakivääri, pysty SH1 60 60. R2 10m ilmakivääri, pysty SH1 40 40 40 40 MUUTOKSET KILPAILUTOIMINNAN YLEISSÄÄNTÖIHIN JA OHJEISIIN KY/2005 Sääntömuutokset, jotka on hyväksytty liittovaltuuston kokouksessa 19.4.2008 kilpailutoiminnan yleissäännöt ja ohjeet (KY/2005) Lisätään

Lisätiedot

Laji 1, N+M 10 x 25 vuv, Loppukilpailut # Nimi Synt Pisteet FINA 50m 100m 150m Aika Tila Seura

Laji 1, N+M 10 x 25 vuv, Loppukilpailut # Nimi Synt Pisteet FINA 50m 100m 150m Aika Tila Seura Sivu: 1 Tulokset Täydellinen - Pisteiden ja väliaikojen kanssa Kilpailu: Hyvinkää cup Kilpailun paikkakunta: Hyvinkää Järjestäjä: Simmis Hyvinge-Hyvinkää rf Kilpailun johtaja: Juha Tuovinen Kilpailun sihteeri:

Lisätiedot

Vammaiskeilailun SM-KILPAILUSÄÄNNÖT Tarkennukset Suomen keilailuliiton voimassa oleviin kilpailusääntöihin ( ).

Vammaiskeilailun SM-KILPAILUSÄÄNNÖT Tarkennukset Suomen keilailuliiton voimassa oleviin kilpailusääntöihin ( ). 1 SUOMEN KEILAILULIITTO Vammaiskeilailuvaliokunta Vammaiskeilailun SM-KILPAILUSÄÄNNÖT Tarkennukset Suomen keilailuliiton voimassa oleviin kilpailusääntöihin (31.1.2019). 1. KILPAILUJEN JÄRJESTÄMINEN 1.1

Lisätiedot

Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi

Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi Harkkasäännöt - käyttäytymiskoodi Gerd Büttner Swimming Club Rovaniemi @Gerd Büttner 1 Osallistu kaikkiin valmentajan vaatimiin harkkoihin. Mitä enemmän olet mukana, sitä paremmaksi tulet. Ole säntillinen.

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2015 31.12.2015 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy liikunnan avulla

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy liikunnan avulla Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy liikunnan avulla Erikoistutkija, KaatumisSeula-hankkeen projektipäällikkö Saija Karinkanta KAATUMINEN ON YLEISTÄ 1 joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vuosittain näistä puolet

Lisätiedot

Junior Games -vammaisurheilutapahtuman luokittelujärjestelmä ja sen kehittämistarpeet

Junior Games -vammaisurheilutapahtuman luokittelujärjestelmä ja sen kehittämistarpeet Junior Games -vammaisurheilutapahtuman luokittelujärjestelmä ja sen kehittämistarpeet Tea Grönvall Opinnäytetyö Joulukuu 2015 Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Fysioterapian koulutusohjelma (AMK) Kuvailulehti

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

OULUN UINNIN TOIMINTALINJA

OULUN UINNIN TOIMINTALINJA OULUN UINNIN TOIMINTALINJA Oulun Uinti haluaa edistää kaikkien ikäryhmien hyvinvointia ja elämäniloa liikunnan ja urheilun avulla. Tavoitteemme on edistää eettisesti kestävää seuratoimintaa sekä tarjota

Lisätiedot

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 050 314 6402 suositeltava soittoaika ma ti ja to pe klo 9 11 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI

Lisätiedot

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira.

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira. Vuoden koira 2014-kilpailu Vuoden koira valintaan voit osallistua toimittamalla ohjeiden mukaan vuoden aikana virallisista kokeista tai näyttelyistä saavutetut tulokset (+kopion kilpailukirjasta) alla

Lisätiedot

KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA

KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA 1/10 KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA 2017 2020 KANSALLISET SÄÄNNÖT JA OHJEET päivitetty 12/2016 KH (19.12.2016) 2/10 Sisällys Kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmä kaavio Luokkien 2.-6. säännöt 2-luokan säännöt

Lisätiedot

Näön vuoksi 28.9.2006

Näön vuoksi 28.9.2006 Näön vuoksi 28.9.2006 Ikääntyneen näkövammaisen omatoimisuuden tukeminen Kristiina Miettinen vastaava toiminnanohjaaja Näkövammaisten Keskusliitto ry Senioripalvelut Näkövammaisuus Suomessa Lukumääräksi

Lisätiedot

Laji 1, 50m Rintauinti Naiset, Loppukilpailut 9 v ja nuoremmat # Nimi Synt Pisteet FINA Aika Tila Seura Ilm.aika Code

Laji 1, 50m Rintauinti Naiset, Loppukilpailut 9 v ja nuoremmat # Nimi Synt Pisteet FINA Aika Tila Seura Ilm.aika Code Sivu: 1 Päivämäära: 06 syyskuu 2017 Aika: 06:50:47 Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (pisteet ja väliajat) Kilpailu: RaUs Cup-uinnit 4.9.2017 Kilpailun paikkakunta: Rauma Järjestäjä: Kilpailunjohtaja:

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA UINNIN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT UINNIN MASTERS-MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA UINNIN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT UINNIN MASTERS-MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 UINNIN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT UINNIN MASTERS-MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO UINNIN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT... 3 1 Mestaruuskilpailut uinnissa... 3 2 Järjestäminen...

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.9.2018 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+

ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ ERITYISUIMAKORTTI ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIKORTTI SPORTTIKORTTI 70+ Lisätietoja erityisliikunnasta puh. 050 314 6402 suositeltava soittoaika ma ti ja to pe klo 9 11 www.vantaa.fi/liikunta ERITYISUIMAKORTTI

Lisätiedot

Osa III Kappale 1B Luokittelusäännökset Kansainvälisen Sulkapalloliiton Luokittelusäännökset

Osa III Kappale 1B Luokittelusäännökset Kansainvälisen Sulkapalloliiton Luokittelusäännökset Osa III Kappale 1B Luokittelusäännökset Kansainvälisen Sulkapalloliiton Luokittelusäännökset Sisällysluettelo 1. Johdatus luokitteluun 2. Luokittelijat 3. Luokittelupaneelit ja luokitteluprosessi 4. Luokittelu:

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto Sivu 1(6) MELONNAN SUOMEN CUP SÄÄNNÖT 2015 Säännöt hyväksytty: n kokous Laatija / tiedustelut: Harri Sairiala 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen melonta- ja soutuliiton alaisissa rata- ja maratonmelontakilpailuissa

Lisätiedot

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT Priit Norak +372 5192 7800 priit.norak@robotex.ee Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Robottiluokat... 3 3 Kenttä... 3 4 Robotti... 3 4.1 LEGO-robottien lisävaatimukset... 4 5 Kilpailu...

Lisätiedot

LAPPEENRANTA 28-30.3.2014 KULTA 15 HOPEA 12 PRONSSI 10 YHTEENSÄ 37

LAPPEENRANTA 28-30.3.2014 KULTA 15 HOPEA 12 PRONSSI 10 YHTEENSÄ 37 Perjantai 28.3.2014 LAPPEENRANTA 28-30.3.2014 KULTA 15 HOPEA 12 PRONSSI 10 YHTEENSÄ 37 Laji 1, 400m Sekauinti Naiset, Loppukilpailut 45-49 v 2 Marjut Hyvönen 7:06.01 Laji 2, 400m Sekauinti Miehet, Loppukilpailut

Lisätiedot

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS

KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA. Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen , Jyväskylä Saku Rikala, LTS KATSAUS SOVELTAVAN LIIKUNNAN TUTKIMUKSEEN 2010-LUVULLA Soveltavan liikunnan tutkijatapaaminen 8.12.2016, Jyväskylä Saku Rikala, LTS Liikuntatieteen julkaisumäärän kehitys Lähde: Liikuntalääketieteen yhteiskunnallisen

Lisätiedot

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE

OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE OHJEISTUS PÄÄHÄN KOHDISTUNEEN ISKUN SAANEEN OTTELIJAN VALMENTAJILLE, HUOLTAJILLE SEKÄ OMAISILLE Laatinut: Catarina Virta fysioterapeutti, palveluohjaaja Tarkistanut: Olli Tenovuo dosentti, neurologian

Lisätiedot

Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi

Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi Harjoite 3: Valmentajan psyykkinen lajianalyysi Aikaa kuluu yksilöllisesti Voidaan tehdä osina Harjoituslomake ja kynä Tavoitteet Lajin ja urheilijan psyykkisten taitojen ja niiden kehittämistarpeen analyysi

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2014 31.12.2014 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO Markus Suontakanen LIHASHUOLTO Markus Suontakanen Sisältö Määritelmä Tavoitteet Lihastasapaino venyttely Hieronta Fysikaaliset hoidot Lihashuollon määritelmä Urhelijan

Lisätiedot

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu Tavoitteena terve ja menestyvä nuori urheilija Nuoren urheilijan voimaharjoittelu 20.10.2009 Varalan Urheiluopisto, Tampere TERVE URHEILIJA -ohjelma Taustalla: Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma

Lisätiedot

# Nimi Synt Seura 50m Aika

# Nimi Synt Seura 50m Aika Tulokset Täydellinen - Ikäsarjoittain (väliajat, ei pisteitä) Kilpailu Tuula Kara-Uinnit Kilpailun paikkakunta Somero Järjestäjä Someron Esa Allas 25m Kilpailupäivämäärä 17 huhtikuu 2016 VeUs-tulokset

Lisätiedot

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014)

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Tärkeimmät Sääntömuutokset Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Vammaisurheilijan osallistuminen Lajinjohtaja voi tarvittaessa soveltaa sääntöjä mahdollistaakseen urheilijan osallistumisen, kuitenkin

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013 UINNIN MESTARUUSKILPAILU- JA IKÄKAUSISÄÄNNÖT

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013 UINNIN MESTARUUSKILPAILU- JA IKÄKAUSISÄÄNNÖT 27.5.2014 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013 UINNIN MESTARUUSKILPAILU- JA IKÄKAUSISÄÄNNÖT 2 Uinnin mestaruuskilpailut 1 SUOMEN UIMALIITON MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT 1 Mestaruuskilpailut uinnissa Mestaruuskilpailuja

Lisätiedot

KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA

KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA 1/11 KILPA-AEROBIC SÄÄNTÖKIRJA 2017 2020 KANSALLISET SÄÄNNÖT JA OHJEET päivitetty 12/2017 2/11 Sisällys Kilpa-aerobicin kilpailujärjestelmä -kaavio Kilpailusäännöt Mistä aloittaa kilpaileminen 2lk säännöt

Lisätiedot

# Nimi Synt Seura 50m Aika Tila. 1 Veera Heikkinen 2001 Helsingin Uimarit 1:05.96. 2 Pippi Nordström 2001 Helsingin Uimarit 1:06.

# Nimi Synt Seura 50m Aika Tila. 1 Veera Heikkinen 2001 Helsingin Uimarit 1:05.96. 2 Pippi Nordström 2001 Helsingin Uimarit 1:06. Kilpailu: Uinticup 1 Kilpailun paikkakunta: Helsinki Järjestäjä: Helsingin Uimarit Laji 1, 100m Vapaauinti Naiset, Loppukilpailut # Nimi Synt Seura 50m Aika Tila 1 Veera Heikkinen 2001 Helsingin Uimarit

Lisätiedot

Miksi jotain piti ja pitää tehdä?

Miksi jotain piti ja pitää tehdä? Miksi jotain piti ja pitää tehdä? kilpailijamäärät laskeneet rajusti viimeisen 25 vuoden aikana (huom. nuorten SM Kitee, Kotka 2012) lajin kotimainen kilpailutoiminta menettänyt seksikkyytensä lähes kokonaan

Lisätiedot

Miten vedessä tulisi liikkua?

Miten vedessä tulisi liikkua? Miten vedessä tulisi liikkua? kirjoittaja Ilkka Keskinen, Liikuntakasvatuksen laitos Koska vesi ei ole ihmiselle normaali oleskeluympäristö, niin ihminen ui vedessä useimmiten hätäisesti ja epätaloudellisesti.

Lisätiedot

Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta

Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta Hyvä liikehallinta suojaa vammoilta Kuva: Mika Hilska Irja Lahtinen Tutkimuskoordinaattori Fysioterapeutti Tampereen Urheilulääkäriasema 350 000 liikuntavammaa / vuosi Parkkari et. al. 1 Miksi liikuntavammojen

Lisätiedot

Kysy hallitukselta ja henkilökunnalta. Keskustelufoorumi 18.4.2015 klo 10.00

Kysy hallitukselta ja henkilökunnalta. Keskustelufoorumi 18.4.2015 klo 10.00 Kysy hallitukselta ja henkilökunnalta Keskustelufoorumi 18.4.2015 klo 10.00 Kansalliset kilpailut Arvokilpailut 2017 Linjaus tason mukaan Uinnin kilpailukalenteri 2016 Tulonlähde Valmentautuminen FINAn

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot