ZOOKKONEN. 4 Erityisnuorisotyön selvitys SIVU. 5 Toivoa turkulaisille. 11 DJ-guru Vimmassa SIVU SIVU. 14 Nuorisotyötä ihan homona!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ZOOKKONEN. 4 Erityisnuorisotyön selvitys SIVU. 5 Toivoa turkulaisille. 11 DJ-guru Vimmassa SIVU SIVU. 14 Nuorisotyötä ihan homona!"

Transkriptio

1 ZOOKKONEN SIVU SIVU SIVU SIVU 4 Erityisnuorisotyön selvitys 5 Toivoa turkulaisille 11 DJ-guru Vimmassa 14 Nuorisotyötä ihan homona!

2 Kynäwarres...väärtti Luulo ei ole tiedon väärtti, sanotaan. Todeksi tuttu sanonta osoittautui taas kerran. Tällä kertaa rippikouluilmoittautumisprosessissa. Luulo kun oli, että verkkomaailmassa ikänsä liukkaasti liikkunut nuorisomme ottaa syksyn uutuutena käyttöön otetun sähköisen rippikouluilmoittautumisen riemuiten vastaan. Vaan kuinkas kävi? Melko tarkkaan puolet ilmoittautui perinteisesti paperilla. Kiitos kasviksen vakinaisen henkilöstön ja hätiin hälytettyjen lastenohjaajien, paperilla tulleet 770 nuoren tiedot saatiin naputettua sähköiseen järjestelmään. Mutta eihän sen niin pitänyt mennä Tiedä häntä. Nyt on prosessin kriittisen analysoinnin ja virheistä oppimisen aika. Vuoden päästä ollaan viisaampia ja varmaan keksitty myös konsti siihen, miten nuoret pääasiassa ilmoittautuvat sähköisesti ja paperiin turvautuu enää ani harva. Että vaikka luulo ei olekaan tiedon väärtti, niin kyllä tämä prosessi kumminkin oli vaivansa väärtti. Huppe 3!1/ +*,-+.#..%* -%%//%.#* "*"(1.+%**%* &" 0%-$#%./2 +,,%)%.#* "% " Missä vika? Oliko ohjelma liian kankea. Keskeneräinen se ainakin oli. Vai kävikö niin, että se paperinen versio kuitenkin tuntui luotettavammalta - kyllähän sitä itseltäkin meni tovi ennen kuin uskoi, että verottajan kanssa ihan oikeasti voi asioida sähköisesti

3 Aimäävai Nuorista aikuisista... Seurakunnissa paljon surraan sitä, että nuoret aikuiset eroavat kirkosta. Onkin perustettu projektivirkoja nuorten aikuisten parissa tehtävään työhön. Samaan aikaan ei muuten seurakunnissa kuitenkaan panosteta alle 30-vuotiaiden parissa tehtävään työhön tarpeeksi. Miten on jatkuvuuden laita? Pappeja vedetään pois nuorisotyöstä, hallintoa lisätään, jolloin kentältä viedään pois työvoimaa, resursseja ei lisätä. Seurakuntayhtymässä kiistellään, kuka vastaa mistäkin, mistä resurssit tulevat, kenen kuluu mitäkin hoitaa, asioita pallotellaan yksiköltä toiselle. Unohdetaan keskustelu siitä, kuinka hoidamme yhdessä yhteiset nuoremme ja nuoret perheemme. Alle 30-vuotiaat ovat tärkeitä paperilla ja juhlapuheissa. Käytännössä näiden ikäryhmien asia kiinnostaa seurakunnissa vain niitä, joiden viran johtosääntö niin määrää. Kuitenkin, jos haluamme, että tulevaisuudessakin kirkolla on aktiivisia jäseniä, meidän pitäisi nähdä heidän kasvattamisensa yhteisenä tehtävänämme. Meidän nuorisotyön ammattilaisten pitää myös katsoa peiliin. Arvostammeko itse omaa työtämme? Miten hyvin me pidämme vastuullemme uskottujen ihmisten eli nuorten puolta? Onko itsekästä vaatia nuorisotyöhön lisää työvoimaa? Emme kai halua itse päästä vähemmällä vaan tehdä enemmän ja laadukkaampaa työtä lasten ja nuorten hyväksi. Lena ja Hannele Martista Tänä päivänä nuoret ihmiset eivät enää halua kuulua kirkkoon pelkän tavan ja perinteen vuoksi. Kirkon pitäisi siis olla heille jotenkin merkityksellinen, jotta kannattaisi pysyä jäsenenä. Epäilemme, että kirkon on myöhäistä osoittaa välittämistään nuorille aikuisille, jos he eivät ole voineet aiemmin kokea kirkon ottavan heitä ja heidän tarpeitaan vakavasti.

4 Uutissii Erityisnuorisotyön selvitys Kirkon kasvatustyöllä on pitkä historia - kirkko on aina kasvattanut. Kirkon erityiskasvatus on ollut lähinnä erityisnuorisotyötä, joka syntyi kirkkoon 1970-luvulla. Erityisnuorisotyön tarpeet ja menetelmät ovat muuttuneet suuresti 2000-luvulla. Tämä johtuu pitkälti siitä, että erityisnuorisotyön kohteena olevien nuorten elämän todellisuus on muuttunut ja pirstaloitunut. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan käynnistää erityisnuorisotyön selvitysprojektin. Nyt tämä selvitys on valmis. Selvityksessä pohditaan mm: - Millaista tämän päivän kirkon erityiskasvatustyö on (kuka tekee, missä ja mitä)? - Millaista kirkon erityiskasvatustyön tulisi olla ottaen huomioon lasten ja nuorten tarpeet ja yhteiskunnan kehityksen? - Miten resursoituna olisi mielekkäintä tehdä kirkon erityisnuorisotyötä Turun ja Kaarinan alueella? Selvityksessä mm: - perehdytään kirjallisuuden, tutkimusten ja selvitysten kautta erityiskasvatuksen tilaan ja haasteisiin - tehdään kysely Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymien seurakuntien toiminnasta - tutustutaan muiden kaupunkien seurakunnalliseen erityisnuorisotyön tilaan ja haasteisiin Riittävän laajan ja syvällisten tutkimusten ja selvitysten avulla on analysoidaan kirkon erityiskasvatuksen tavoitteita sekä tehdä asiasta johtopäätöksiä ja toimenpide-ehdotuksia Selvityksen ovat tehneet Heikki Arikka, Jonna Kesäläinen ja Jaanet Salminen. Selvitystä on saatavilla Kasvatusasiain keskuksesta.

5 Uutissii Toivoa turkulaisille Seurakunnat tuovat toivoa turkulaisten lokakuuhun - niin turuille, toreille kuin kirkkohinkin. Toivo 2009 tarjoaa soppaa ja sympatiaa, kaksin verroin lettukestejä, monipuolisia konsertteja ja paljon muuta. Tempauksen aikana kirkossa iloitaan, nauretaan, nautitaan, musisoidaan ja kohdataan. Toivo näkyy ja kuuluu myös Turun torilla ja kävelykadulla. Kaikkiin Toivon tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Toivoa Mikaelinkirkossa Perjantaina meno on katossa kello nuorten Toivo-tapahtumassa Mikaelinkirkossa, kun gospel-bändi Punainen lanka laulattaa tuttuja riparibiisejä. Meno jatkuu Turun yössä, kun papit jalkautuvat jälleen baanalle ravintola Kouluun kello alkaen. Lupa nauraa Mikaelinkirkossa on myös lupa nauraa. Lauantaina kello alkavassa talk-showssa nauruhermoja kutkuttava stand up -koomikko Mikko Vaismaa ja ohjaaja Arto Myllärinen sekä housebändi. Ilta jatkuu bar Kukassa. Soppaa ja sympatiaa sunnuntaina Sunnuntaina Kauppatorilla seurakunnat jakavat soppaa, ruokakasseja ja vaatteita tarvitseville. Mukana tempauksessa on myös ministeri Stefan Wallin. Toivo-kampanja huipentuu Caribian 994- areenalla järjestettävään Varsinais-Suomen Kristuspäivän suurjuhlaan. Mukana kello 14 ja kello 18 alkavissa juhlatilaisuuksissa ovat mm. ministeri Stefan Wallin, Hannu Hatanpää ja Hanna-Mari Helenius.

6 Uutissii Exitus-näyttely Titanikissa Valokuvataiteilija Minna Havukaisella on kahden vuoden ajan ollut matkakumppani, jonka kapsäkissä kolisee viikate. Kavaljeeri, jota hän aikaisemmin kuvasi sanoilla pelottava, vääjäämätön, järjen tuolla puolen. - Taiteilijana olen kokenut velvollisuudekseni ja oikeudekseni piirtää kuolemaa näkyväksi, sanoo Havukainen, jonka kuvat ja videokuvateokset on ripustettu näyttelyksi Galleria Titanikiin Itäiselle Rantakadulle. Havukainen on työskennellyt surevien ja hautajaisia valmistelevien omaisten ja kuoleman parissa toimivien ammattilaisten kanssa ja sanoo ajan avartaneen näkemystään kuolemasta. Vieraan, kammottavankin, rinnalle on astunut lohtu, levollisuus ja oman kuoleman hyväksyminen. - Jokainen sydämen lyönti rinnassani on yksi vähemmän. Kuolemassa ja syntymässä olemme ainakin jossakin määrin tasavertaisia ja tosia. Poimittua ohjelmaa Galleria Titanikissa olevasta näyttelystä la klo Exitus - näyttelyn esittely Valokuvataiteilija Minna Havukainen esittelee näyttelynsä Uurnantekoa Puuseppä Jaana Hannula valmistaa uniikkiuurnia. Gallerian edustalla olevassa teltassa on kondiittori Tero Kemppaisen ja kuvataiteilija Sanna Vainionpään "Kuoleman kahvila", jossa voit nauttia Pyhäinpäivän tunnelmista leivonnaisten ja kahvin kera. Galleriassa on koko päivän ajan tarjolla keskusteluapua, jota antaa joukko Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia sekä seurakuntien työntekijöitä. Tarkempaa tietoa koko ohjelmasta osoitteesta

7 Uutissii Kättä päälle - lasten hyväksi Lasten oikeuksia voi parhaiten edistää hänen kanssaan kulkeva aikuinen - juuri sinä. Kättä päälle kampanja tukee kodeissa, kouluissa, päiväkodeissa, kerhoissa jne. tehtävää kasvatustyötä. Kampanja on hyvä väline keskusteluille mm. aikuisen ja lapsen välisistä suhteista, lasten osallisuudesta ja lasten oikeuksista. Kättä päälle -kampanja huipentuu lapsen päivään Miten teillä vietetään lapsen päivää? Ajankohtaista Kampanjassa tällä hetkellä menossa: - lastenoikeuksien sopimuksen tunnetuksi tekemistä (lapsille, nuorille ja perheille) Huom! kirjassa Tavallisen kiva päivä (Tittamari Marttinen, Lasten Keskus) on arkisia tarinoita, jotka tutustuttavat päiväkoti- ja kouluikäiset lasten oikeuksiin ja niiden toteutumiseen. - sopimusten laatimista - kannattaa tehdä sopimuksia kerhoissa, leireillä, tapahtumissa, vanhempainilloissa jne. - tapahtumia seurakunnissa Varhaisaamiainen Tulossa varhaisaamiainen ja tiedotustilaisuus (kutsuvieraat, alueen päättäjiä ja mediaa) lasten oikeuksien juhlavuodesta ja Kättä päälle -kampanjassa tehdyistä sopimuksista. Tätä varten Kasvatusasiain keskuksen vs. lapsityönjohtaja Jaanet Salminen toivoo saavansa kopioita sopimuksista ke mennessä (kopiot voidaan ottaa kasviksen koneella). Sopimuksia luetaan ja niitä on nähtävillä tiedotustilaisuudessa. Kättä päälle -ideasta Kampanjassa lapsi saa tehdä oman sopimuksen aikuisen kanssa; äidin, isän, opettajan, lastenhoitajan, rehtorin, kummisedän, kerhon vetäjän tai nuorisoohjaajan kanssa. Sopimuksen sisältö on täysin vapaa; se voi olla tekemistä tai vain olemista. Tärkeintä on, että lapsi saa äänensä kuuluviin ja sopimus pitää. Hyvä mielen lisäksi osallistuja voi saada toisenkinlaisen palkinnon, sillä kampanjan lapsiystävällisin sopimus palkitaan 300 euron matkalahjakortilla. Ideointi siis kannattaa! Lisää Kättä päälle - kampanjasta voit lukea netistä

8 Sähkei Zoon kokous Koulutyön uudet haasteet on aiheena klo olevassa Zoossa. Paikkana on Vimman sali, Aurakatu 16. Kokousta ennen on kahvitarjoilu klo Aiheena: Millainen on aktiivinen ja turvallinen koulupäivä? Kerhotoiminta kouluissa? Miten ennaltaehkäistä ongelmia vaikuttamalla lasten ja nuorten kasvuympäristöön? Työn painopisteen siirtäminen korjaavasta työstä ongelmien ennaltaehkäisyyn sekä varhaiseen puuttumiseen ja tukeen mm. kouluissa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Aiheista alustamassa mm. Turun kaupungin opetustoimesta kehityspäällikkö Anu Oittinen sekä opinto-ohjaaja, opo, projektikoordinaattori Anne Perjopuro sekä vs. lapsityönjohtaja, Suomen erityiskasvatuksenliiton puheenjohtaja Jaanet Salminen Seurakunnan puheenvuorot käyttävät Henrikinseura- kunnan johtava nuorisotyönohjaaja Iikka Viitanen sekä Maarian seurakunnan vs.johtava nuorisotyön- ohjaaja Hannele Keskitalo. Kouluikäisen tytön ja pojan suuntaviivoja valottamassa PTK:n Etelä-Suomen aluesihteeri, markkinointikoordinaattori Jukka Jylhä. ZOO kokoontumiset To klo pikkujoulukuusi (kutsutilaisuus) ZOO on ZOO - Nuorisotyöntekijöiden neuvottelukokous. ZOO - Kaikkien lapsi -ja nuorisotyössä mukana olevien työntekijöiden yhteinen neuvottelukokous, joka kokoontuu 4-6 kertaa vuodessa. ZOO - Informatiivisten aiheiden lisäksi käsitellään aiheita, jotka koskettavat nuorisotyön kenttää, aiheita, joita jokaisen nuorisotyöntekijän on hyvä tietää, aiheita, joista ammentaa virikkeitä työhön. ZOO - Jokaisella nuorisotyöntekijällä on mahdollisuus esittää toiveita käsiteltävistä asioista kasvatusasiain keskukseen nuorisosihteeri Marja Ruusulle , marja.ruusu@evl.fi

9 Sähkei Konsertti nuoren muistolle Turun Tuomiokirkossa järjestetään perjantaina klo Konsertti Nuoren Muistolle -tapahtuma. Kuolema pysäyttää aina läheiset, ja nuoren ihmisen kohdalla se aivan erityisellä tavalla rikkoo läheisten elämän. Tilaisuudessa tarkoitus on hiljentyä yhdessä muistamaan poismenneitä rakkaita kuunnellen turkulaisten nuorten esittämää musiikkia. Tilaisuuden järjestää Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Musiikista vastaavat Katariinan seurakunnan nuoret, puheosuuksissa äänessä on oppilaitosopastori Atte Airaksinen. Tervetuloa! Nuorten joulumessu Aika ja paikka Ke klo Piikkiön kirkko, Hadvalantie 5 Kuljetus Turusta järjestetty Ilmoittaudu oman seurakuntasi työntekijälle mennessä Pappina Henna-Riikka Rinne Henri Kesti Musiikki Kaarinan kitaristitiimi ja Piikkion kuoro Ääni Turku audio Jatkoilla kirkkokaffet Järjestäjä Turun ja Kaarinan seurakuntien nuorisotyö

10 Työpaikoi Uraohjaaja Määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle , ensisijainen sijoituspaikka Turun opetustoimi. Kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ammattikorkeakoulu- tai korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus. Tehtäväkohtainen palkka: 2100 /kk. Työaika: 36,25 h/viikko. Työnkuva: Uraohjaaja toimii perusopetuksen ja toisen asteen välisessä nivelvaiheessa ohjaten erityisesti niitä perusopetuksen päättövaiheessa olevia nuoria, joilla sijoittuminen toiselle asteelle vaatii erityistä tukea. Uraohjaaja tukee perusopetuksen päättävien sijoittumista toisen asteen koulutukseen ja toimii ilman koulupaikkaa jääneiden nuorten ohjauksessa. Lisäksi tehtäviin kuuluu koulutusasteiden ja hallintokuntien välisen yhteistyön ja tiedonsiirron kehittäminen. Hankeaikana uraohjaaja kehittää tehtävää ja mallintaa nivelvaiheen uraohjaajan toimenkuvan ja vastuualueet Hakijalta edellytetään kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten parissa työskentelystä, perusopetuksen ja toisen asteen koulutusjärjestelmien tuntemusta ja aiempaa työkokemusta nuorten ohjauksesta. Erityisten koulutusväylien tunteminen lasketaan eduksi. MAST-hankkeen tavoitteena on maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa. MAST-hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Länsi- Suomen lääninhallitus ja hankkeen toteuttajaorganisaatiot. Tiedustelut: Marjo Torikka, puh , marjo.torikka@turku.fi tai Anu Parantainen, puh , anu.parantainen@turkuai.fi. Hakemukset on toimitettava viimeistään klo mennessä täyttämällä sähköinen hakulomake. (löytyy kohdasta avoimet työpaikat). Valitun on toimitettava rikosrekisterilain 6 2 momentissa tarkoitettu rikosrekisteriote. Tehtävässä on 4 kuukauden koeaika.

11 Muilt Scratch Ambassadors Tour Vimma ja U.S. Embassy yhteistyössä esittävät Berklee College of Music vierailu Taide- ja toimintatalo Vimmassa Paikalla DJ-guru, Emmy-palkittu professori Stephen Webber ja monia muita! Stephen Webberin kirjoittama kirja Turntable technique: The Art of the DJ and DJ skills: The Ultimate Guide to mixing and scratching on ollut myyntimenestys. Luvassa kaksi workshoppia, Webberin vetämä yleisötilaisuus ja illan DJ-spektaakkeli, jossa lavalla neljä DJ:tä sekä iso määrä soittimia. Stephen Webberin vetämän yleisötilaisuuden aiheena "Turntable technique: The Art of the DJ" Vimman salissa klo Workshopit: "Diggin' in the Crates" Vetäjänä Berklee College of Musicin opettaja Brian DJ Raydar Ellis. Työpajassa keskitytään siihen, miten vinyylilevyiltä valitaan sampleja ja miten niitä hyödynnetään musiikkia tuotettaessa. Vimman salissa klo Becoming a band leader: A Practical Approach Vetäjinä Berklee Collegen opiskelijat Kamal Ghammache-Mansour ja William Wells. Molemmat miehet ovat nuoria, paljon keikkailevia ammattimuusikoita. Vimman teatterissa klo Illan DJ-esitys Vimman salissa klo 22. Ei ikärajaa! Vapaa pääsy kaikkiin tilaisuuksiin! Ilmoittautumiset workshoppeihin mennessä: Vimman palvelupiste p

12 Muilt Friends -koulutus Turussa järjestetään toistamiseen ensisijassa Turun yläkoulujen opettajille ja koulujen ohjauksen yhteistyökumppaneille tarkoitettu FRIENDSkoulutus. Koulutus järjestetään klo TOP-keskuksessa Lemminkäisenk. 32 (ks. Ilmoittaudu mennessä osoitteeseen Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita koulun nimi, koulutukseen osallistuvien nimet, ammatit, sähköpostiosoite, mahdollinen työnumero ja erikoisruokavaliot. Koulutukseen kuuluu kouluruokailu ja taukokahvit. Koulutus on tarkoitettu niiden koulujen johto-, opetus- ja oppilashuoltohenkilöstölle, jotka ovat halukkaita ottamaan käyttöön FRIENDS-ohjelman koulussaan lukuvuonna Koulutukseen toivotaan osallistuvan useampia toimijoita koululta, jolloin työparityöskentely mahdollistuu. Koulutus ja materiaalit (ohjaajan opas ja oppilaan työkirja) maksavat 50 euroa/osallistuja. Osallistujien koulutus ja materiaalit maksetaan OKE-kehittämistoiminnan koulutusrahoista. Koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa. Lisätietoja: Petri Niemi KL, Oppilaanohjaaja, projektipäällikkö (työ), FRIENDS on oppitunneilla toteutettava, ahdistusta ja masennusta ennaltaehkäisevä ohjelma. Se opettaa lapsia ja nuoria tunnistamaan ja käsittelemään erilaisia tunteita. FRIENDS vahvistaa minäkuvaa ja omanarvontunnetta sekä lisää uskoa omaan kyvykkyyteen. Ohjelma on suunnattu luokkalaisille. Ohjelmaan sisältyy Ohjaajan opas sekä Friends-työkirja oppilaille.

13 Muilt Koulukiusaamisesta Nuorten Ystävät ry ja Lions A-piiri järjestävät yhteistyössä luentotilaisuuden Turun seudun lasten ja nuorten vanhemmille sekä kaikille kasvatuksesta kiinnostuneille. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona klo alkaen Turun virastotalon auditoriossa, 2 krs, Itsenäisyydenaukio 2. Tilaisuuden tavoitteena on tukea vanhemmuutta ja kasvattajien jaksamista antamalla osallistujille tietoa toimivista arjen kasvatuskäytännöistä sekä vanhemmuudesta. Luennoitsijana tilaisuudessa toimivat psykologian tohtori, erikoistutkija Ari Kaukiainen Turun yliopiston psykologian laitokselta sekä Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkäri, lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen. Kaukiainen pureutuu koulukiusaamisen teemaan Turun yliopistossa kehitetyn KiVa Koulu - ohjelman kautta. Sinkkosen alustus käsittelee vanhempien roolia teemalla Vanhemmuuden vaativa pesti Jari Sinkkonen on kirjoittanut useita teoksia, joiden teemoina ovat olleet lasten kasvun ja kehityksen vaiheet ja varsinkin poikalasten kohtaamat haasteet. Sinkkonen on kysytty luennoitsija sekä palkittu kirjailija. Tilaisuuteen mahtuu 250 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ennakkoilmoittautuminen välttämätön mennessä osoitteeseen ilmoittautumiset@nuortenyst.fi tai p Lisätietoja: Pääsihteeri Marja Irjala, , Nuorten Ystävät ry ja Tarja Virta, , Lions A-piiri

14 Muilt Nuorisotyötä ihan homona! Tervetuloa osallistumaan Turussa klo järjestettävään avoimeen koulutukseemme Nuorisotyötä ihan homona! -seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden kohtaaminen! Koulutuspaikkana Yrkeshögskolan Novia, Nunnankatu 4, Turku, Å-sikten, 5 krs. Päivän kestävässä koulutuksessa tarjoamme mahdollisuuden päivittää tietoja seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Keskustelujen ja vuorovaikutuksellisten harjoitusten kautta saat vinkkejä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä sateenkaariperheisiin kuuluvien nuorten yhdenvertaiseen kohtaamiseen sekä välineitä joskus hankalaksi koetun aiheen käsittelemiseen nuorten parissa. Koulutuksen osallistumismaksu on 45 euroa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria on arviolta kymmenisen prosenttia kaikista nuorista. Nuoria, joiden perheessä on näihin vähemmistöihin kuuluvia, on heitäkin monia. Yksi yhdistävä piirre on näkymättömyys. Näkymättömänä ei kenenkään ole hyvä olla Koulutus alkaa tutustumisella peruskäsitteistöön: mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat? Minkälainen on näihin vähemmistöihin kuuluvien tilanne? Koulutuksessa tutustutaan myös sateenkaari-perheiden nuorten maailmaan. Teoreettisemman pohdiskelun ohessa koulutuksessa keskitytään miettimään työkaluja käytännön nuorisotyöhön. Vuorovaikutteisin ja toiminnallisin harjoituksin pyritään kehittämään jokaisen osallistujan taitoja kohdata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva nuori sekä käsitellä teemaa kaikkien nuorten kanssa. Lisätietoja Setan nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén, anders.hulden@seta.fi, ja ilm mennessä Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen: marita.karvinen@seta.fi,

15 ZOOKKONEN Zookkonen On Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusasiain keskuksen tiedotuslehti. Zookkonen ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Linkki vakioaineistoon Oheisesta linkistä löytyy kokouskalenteri, toimialakohtaisia suunnitelmia, seurakunnan nuorisotyöntekijöiden ja partiovastaavien yhteystietoja. Linkistä löytyy myös saarnan aiheita. Ilmestymisaikataulu 2009 Aineisto DL Ilmestyy Numero vko 42 vko 43 Zookkonen 5/2009 vko 49 vko 50 Zookkonen 6/2009 Aineisto Aineiston pitää olla viimeistään aineiston DL -viikon viimeisenä päivänä (ks. ilmestymisaikataulu) Jani Käsmällä: Päätoimittaja Kasvatustoimen johtaja: Hannu Hurme , Valokuvat Kansi Punainen lanka Jani Käsmä Sivu 4 Jani Käsmä Sivu 5 Mainoskuva Sivu 6 Minna Havukainen Sivu 9 vasen Jani Käsmä, oikea Marko Heimonen Sivu 11 Jani Käsmä Sivu 12 Jani Käsmä Sivu 13 Jani Käsmä Sivu 14 Jani Käsmä, kuva Posion kirkon alttaritaulusta Ulkoasu ja taitto Jani Käsmä Zookkosen jakelu Mikäli haluat päästä postituslistalle, laita sähköpostiosoitteesi meille kasvatusasiain keskukseen: tia.makela@evl.fi

6/2007. SIVU5 Vuoden 2007 palkitut. SIVU6 Zoon aikataulu

6/2007. SIVU5 Vuoden 2007 palkitut. SIVU6 Zoon aikataulu ZOOKKONEN SIVU5 Vuoden 2007 palkitut SIVU6 Zoon aikataulu KynäWARRES Vähän aikaa vielä, vain vähän aikaa, niin tulee se, jonka on määrä tulla Vaikka partiolaisten perinteisen, jo kuusikymmentä vuotta täyttävän

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille!

Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Jäsenkirje 3/2014 Aurinkoinen, kesäinen tervehdys kaikille! Vaikka saamme vielä nauttia kesästä, yhdistyksen syyskausi lähtee täysin purjein käyntiin jo elokuussa. Kuukausittaiset jäsenillat kutsuvat omine

Lisätiedot

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere Friends-ohjelma Aseman Lapset ry Workshop 5.9.2012 Tampere Mikä on FRIENDS? Lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävä sekä masennusta ja ahdistusta ennaltaehkäisevä ohjelma Perustuu - kognitiivis-behavioraalisen

Lisätiedot

ZOOKKONEN. 3 Oisko sulla hetki aikaa? SIVU. 5 Kättä päälle - lasten hyväksi. 6 Konsertti nuoren muistolle SIVU SIVU. 9 Tapahtumia ja messuja

ZOOKKONEN. 3 Oisko sulla hetki aikaa? SIVU. 5 Kättä päälle - lasten hyväksi. 6 Konsertti nuoren muistolle SIVU SIVU. 9 Tapahtumia ja messuja ZOOKKONEN SIVU SIVU SIVU SIVU 3 Oisko sulla hetki aikaa? 5 Kättä päälle - lasten hyväksi 6 Konsertti nuoren muistolle 9 Tapahtumia ja messuja Kynäwarres Helmitaulu... oli aikoinaan mitä edistyksellisin

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot

Nuori? Lhbtiq*? Innokas?

Nuori? Lhbtiq*? Innokas? Nuori? Lhbtiq*? Innokas? *) Lhbtiq lesbo, homo, biseksuaali, transihminen, intersukupuolinen tai queer Lähde mukaan tekemään Suomesta yhdenvertaisempi maa! Viime syksynä suomalaisille lhbtiq-nuorille vakuutettiin,

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N 1

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Auttaja lähellä sinua.

Auttaja lähellä sinua. Auttaja lähellä sinua. Punaisen Ristin viikko to 3. ke 9.5.2018 Punaisen Ristin viikko 3. - 9.5.2018 #punaisenristinviikko #auttajakurssi Miksi? Tehdään arjesta turvallinen Suomessa, korostetaan auttamistaitojen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet. Espoo. Maaliskuu 2015.

Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet. Espoo. Maaliskuu 2015. Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet Espoo. Maaliskuu 2015. Koulun palvelutarjonta Erikoistuneet Palvelut Tuki- Palvelut: lääkärit, Arkea tukeva toiminta

Lisätiedot

lapset - nuoret - perheet

lapset - nuoret - perheet lapset - nuoret - perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2013 1 PERHEMESSUT 01.9. Koululaisten kirkkopyhä Hyvinkään kirkko klo 10 15.9. Perhemessu Martin srk-talo klo 15 29.9. Mikkelinpäivän perhemessu

Lisätiedot

SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY

SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY SUOMALAINEN KASTE MALJA NÄYTTELY 1 KASTE ON LAHJA Ylösnoussut Kristus antoi kirkolleen tehtävän: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

Suomen Adventtikirkon kesäjuhlakysely Elo-syyskuu Kooste vastauksista

Suomen Adventtikirkon kesäjuhlakysely Elo-syyskuu Kooste vastauksista Suomen Adventtikirkon kesäjuhlakysely Elo-syyskuu 07 Kooste vastauksista . Sukupuolesi 0 0 40 60 80 00 0 40 60 NAINEN 40 MIES 78 EN HALUA VASTATA . Ikäsi 0 0 0 30 40 50 60 5 9 0 9 30 30 39 38 40 49 5 50

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

KERHOT TIISTAI: MAANANTAI: KOKKIKERHO luokkalaisille tiistaisin klo Temppeliaukion kirkon kerhotilat, Temppelikatu 16 B

KERHOT TIISTAI: MAANANTAI: KOKKIKERHO luokkalaisille tiistaisin klo Temppeliaukion kirkon kerhotilat, Temppelikatu 16 B Töölön seurakunta KERHOT MAANANTAI: KOKKIKERHO 1.-4. luokkalaisille maanantaisin klo. 16.00-17.30 Töölön kirkko, Topeliuksenkatu 4 Kerhossa opetellaan leipomaan ja kokkailemaan erilaisia herkkuja. Kerhomaksu

Lisätiedot

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi!

Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Pienikin apu arjessa voi helpottaa päivääsi! Lapsiparkkiin ovat tervetulleita 0-6 vuotiaat lapset. Lapsiparkissa hoitajina toimivat perhetyöntekijät. Tee rauhassa ruokaostokset, piipahda vaatekaupassa

Lisätiedot

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta

Enemmän otetta. toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta toimintaa perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve Enemmän otetta -toiminta Enemmän otetta - toimintaa järjestetään perheille, joissa vanhemmalla on erityinen tuen tarve. Toiminnan

Lisätiedot

KOULUIKÄISTEN syksy 2015

KOULUIKÄISTEN syksy 2015 Tuomiokirkkoseurakunnan ja Tammerfors Svenska församlingenin KOULUIKÄISTEN syksy 2015 KERHOT LEIRI PARTIO ILLAT TAMPEREEN TUOMIOKIRKKO- SEURAKUNTA TAMMERFORS SVENSKA FÖRSAMLING www.tampereenseurakunnat.fi/tuomiokirkonkoululaiset

Lisätiedot

J O K A I S E L L A L A P S E L L A O N O I K E U S H A R R A S T U K S E E N V A I O N K O? HARRASTUS KICK OFF -TILAISUUS

J O K A I S E L L A L A P S E L L A O N O I K E U S H A R R A S T U K S E E N V A I O N K O? HARRASTUS KICK OFF -TILAISUUS J O K A I S E L L A L A P S E L L A O N O I K E U S H A R R A S T U K S E E N V A I O N K O? HARRASTUS KICK OFF -TILAISUUS 13.9.2018 klo 12 16 Monitoimitalo 13, Wivi Lönn -sali Esittäytyminen ja virittäytyminen

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Romanioppilaiden määrä ja opetuksen vastuutahot kunnassa 3 2. Romanioppilaan kohtaaminen 4 3. Suvaitsevaisuuden ja hyvien

Lisätiedot

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa 3.10.2015 Pirjo Ojala Siilinjärven seurakunnan lapsiasiavaltuutettu Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS

Lisätiedot

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäivätoiminta Koululaisten iltapäivätoiminta Lukuvuosi 2015 2016 Huolenpitoa ja kavereita Turvallinen iltapäivä koulupäivän jälkeen Helsingissä järjestetään 1. 2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa

Lisätiedot

Ilpo Lahdenkauppi Kertoi Turun NMKY:n Harvan leirikeskuksen remonteista ja käytöstä vuodella 2008 sekä jakoi kokouksen osanottajille infopaketit.

Ilpo Lahdenkauppi Kertoi Turun NMKY:n Harvan leirikeskuksen remonteista ja käytöstä vuodella 2008 sekä jakoi kokouksen osanottajille infopaketit. NUORISOTYÖN JOHTORYHMÄN (NUJO) KOKOUS 5/2008 Aika torstai 24.4.2008 kello 09.30 11.30 Paikka Heinänokan leirikeskus Läsnä Heikki Arikka kasvatusasiain keskus Pekka Rautiainen kasvatusasiain keskus Marja

Lisätiedot

Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57

Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57 Laukaan seurakunnan kasvatustyön (lapsi- ja perhe-, varhaisnuoriso-, nuoriso-, rippikoulu sekä koulu- ja oppilaitostyö) JOHTOSÄÄNTÖ A. Yleissäännökset Hyväksytty kirkkovaltuustossa pvm 1.10.2013 57 1 Laukaan

Lisätiedot

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Pöytäkirja 14/2012 TIIMIKOKOUS 14 Aika: 7.11.2012, klo 8:00-9:00 Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Läsnä: Marika Syväluoma OPEDA-hankkeen perusasteen edustaja Hans Kankkonen

Lisätiedot

Tukea vanhemmuuteen. Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014

Tukea vanhemmuuteen. Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014 Tukea vanhemmuuteen Kasvamme Yhdessä vanhempainillat 7 luokan vanhemmille Terveydenhoitaja Anna Maija Puukka 28.2.2014 Miksi? Miksi? Turun sanomat 29.1.14: Tykkääköhän lapsi minusta, jos rajoitan? Vanhempien

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014

RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 RIPARI Roihuvuoren srk rippikoulut 2014 Rippikouluun ilmoittautuminen Hei sinä ensi vuonna 15 vuotta täyttävä nuori! Roihuvuoren seurakunta kutsuu erityisesti sinut rippikouluun. Jos taas olet jo vanhempi

Lisätiedot

Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista

Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista Kokemusten, arjen ja hyvien vinkkien jakamista Huomasin, että muillakin vanhemmilla on samoja huolia ja ajatuksia koulun aloittamisesta kuin itselläni. Äh, en muista vielä Hyviä sinun käytännön nimeä.

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE KOHTI LAPSIYSTÄVÄLLISTÄ MAAKUNTAA! Maria Kaisa Aula Hankejohtaja, LAPE (STM), @AulaMK #lapemuutos LAPSI - JA PERHELÄHTÖISYYS VALTAVIRTAISTUU

Lisätiedot

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Lasse Heiskanen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDENT LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Perusasteen

Lisätiedot

Toiminnalliset vanhempainillat

Toiminnalliset vanhempainillat Toiminnalliset vanhempainillat Pois syrjästä -hanke Satakunnan sairaanhoitopiiri 1.1.2014 30.9.2016 Tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden vahvistaminen sekä yhteistyön lisääminen kodin

Lisätiedot

KOULUIKÄISTEN talvi 2016

KOULUIKÄISTEN talvi 2016 Tuomiokirkkoseurakunnan ja Tammerfors Svenska församlingenin KOULUIKÄISTEN talvi 2016 ILLAT KERHOT PARTIO LEIRI TAMPEREEN TUOMIOKIRKKO- SEURAKUNTA TAMMERFORS SVENSKA FÖRSAMLING www.tampereenseurakunnat.fi/tuomiokirkonkoululaiset

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2014 1 PERHEMESSUT 7.9. Hyvinkään kirkko klo 10.00 (koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 14.9. Martti klo 15.00 (päiväkerholaisten

Lisätiedot

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät Tervetuloa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan perhetyön kevät 2018 Tervetuloa Vauvakerho kokoontuu perjantaisin klo 10 11.30 takkahuoneella (E-ovi). Tervetuloa aamukahville. Kerhossa tapaat toisia vanhempia ja pääset

Lisätiedot

Esittely. Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu

Esittely. Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu Esittely Ctrl-L = Koko näyttö Vasen näppäin = seuraava sivu Oikea näppäin = edellinen sivu Se on ohjelma Internetissä... jonka on tuottanut Se on Brisbanessa Australiassa sijaitsevan voittoa tavoittelemattoman

Lisätiedot

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa F R I E N D S - sinut itsensä kanssa Marianne Takala kehittämissuunnittelija, psykoterapeutti Iloa kouluun - koulutuspäiv ivä Seinäjoella 1.4.2011 Tavoitteena ja haasteena hyvä elämä Suomalainen koulu

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014 Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla TPY:n symposium 27.5.2014 OIVA - Ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen 1.9.2013-31.12.2014 OIVA on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

Toivoa tulevaan -kirjakampanja

Toivoa tulevaan -kirjakampanja Ennakkokartoitus seurakuntien päättäjille. Vastaukset 28.2.2014 mennessä! Syrjäytymisen ehkäisemiseksi Toivoa tulevaan -kirjakampanja NUORILLE AUTTAJILLE PÄÄTTÄJILLE KASVATTAJILLE HAASTE Hyvä Sanoma ry

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI KUTSU PU 66B Etelä-Suomi 9.1.2012 Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Opetustoimen palvelut Jakelussa mainituille KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

KOULUJEN KERHO-OPAS. syksy 2019

KOULUJEN KERHO-OPAS. syksy 2019 KOULUJEN KERHO-OPAS syksy 2019 ASEMAN KOULU KUUHANKAVEDEN KOULU NIEMISJÄRVEN KOULU RISTIMÄEN KOULU HANKASALMEN KOULUJEN KERHO-OPAS Koulujen kerhotoiminta käynnistyy! Koulujen kerhotoiminnan kehittämisen

Lisätiedot

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi

Lasten parlamenttimalleja Liisa Korppi Lasten parlamenttimalleja 9.1.2018 Liisa Korppi 1 Tietoja suomalaisten kaupunkien lasten parlamenteista Tiedot koottu 10 kaupungin verkkosivuilta (Tampere, Turku, Vantaa, Oulu, Jyväskylä, Pori, Mikkeli,

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

KAARINAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2011 Tark: Seurakuntaneuvosto 1. Aika: Keskiviikkona 19.1.2011 klo 18, kahvit klo 17.30

KAARINAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2011 Tark: Seurakuntaneuvosto 1. Aika: Keskiviikkona 19.1.2011 klo 18, kahvit klo 17.30 1 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika: Keskiviikkona 19.1.2011 klo 18, kahvit klo 17.30 Paikka: Poikluoman seurakuntatalo, Poikluomantie 9 Läsnä: Vahtola, Pirjo puheenjohtaja Ainasoja, Merja Airio, Mirja Andersson,

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

R E S P E C T - P R O J E C T

R E S P E C T - P R O J E C T R E S P E C T - P R O J E C T L i i k k u k a a - S p o r t s F o r A l l Liikkukaa Sports For All, RESPECT-campaign Me uskomme, että nuoret tarvitsevat sellaisia roolimalleja, jotka julkisesti vastustavat

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N Lait

Lisätiedot

MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI. CYGNAEUSTALOLLA klo 9-16

MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI. CYGNAEUSTALOLLA klo 9-16 MAAKUNNALLINEN NUORISOFOORUMI CYGNAEUSTALOLLA 30.10. klo 9-16 AIKATAULU 09:00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09:30 Tervetuloa! 09:45 Yhteiskuntasimulaattori -peli alkaa 10:30 Maakuntauudistus -mitä, missä,

Lisätiedot

LAUSTEEN KOULUN PIHAPROJEKTIN TIEDOTUSLEHTI

LAUSTEEN KOULUN PIHAPROJEKTIN TIEDOTUSLEHTI Tehdään yhdessä Lausteen koulupihasta viihtyisä paikka kaikille! LAUSTEEN KOULUN PIHAPROJEKTIN TIEDOTUSLEHTI Vuoden 2009 alusta Lausteen koululla on alkanut koulupiha-hanke. Hankkeen tarkoituksena on tehdä

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön viikko

Ehkäisevän päihdetyön viikko Ehkäisevän päihdetyön viikko Valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään tänä vuonna 19. kertaa, perinteisesti marraskuussa viikolla 45 (5. 11.11.2018). Teemaviikon koordinoinnista vastaavat

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke

MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011. Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke MAAHANMUUTTAJANUOREN KOULUTUSPOLUN MONET MUTKAT SUORIKSI 13.12.2011 Projektikoordinaattori Anu Parantainen Maahanmuuttajanuorten VaSkooli -hanke 1 Esityksen rakenne Maahanmuuttajanuorten koulutusmahdollisuuksien

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT PERHEEN TAUSTATIEDOT NIMI (LAPSEN): OSOITE: IKÄ: ASUINALUE: PUHELIN: HUOLTAJA: E-MAIL: HARRASTUKSET: KOTIELÄIMET: ALLERGIAT: MUUTA HUOMIOITAVAA/TOIVEITA: OPISKELIJAN TAUSTATIEDOT NIMI: OSOITE: IKÄ: ASUINALUE:

Lisätiedot

2/2007. SIVU2 Agricolasta. SIVU5 Elämän teologia. SIVU7 Mainospätkiin etsitään varhaisnuoria ja nuoria. LIITE Liitteenä Kirkkopäivien nuorten ohjelma

2/2007. SIVU2 Agricolasta. SIVU5 Elämän teologia. SIVU7 Mainospätkiin etsitään varhaisnuoria ja nuoria. LIITE Liitteenä Kirkkopäivien nuorten ohjelma ZOOKKONEN SIVU2 Agricolasta SIVU5 Elämän teologia SIVU7 Mainospätkiin etsitään varhaisnuoria ja nuoria LIITE Liitteenä Kirkkopäivien nuorten ohjelma KynäWARRES Agricola, tekstiviestinnän isä Tämän vuoden

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Oppilaan (hakijan) nimi (sukunimi, etunimet) 2. Kenen idea vaihto-oppilaaksi lähteminen on? Oppilas itse Äiti Isä Joku muu, kuka 3. Onko vaihto-oppilaaksi lähtö

Lisätiedot

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine

TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ. Sainio Pia-Christine TYTTÖ- JA POIKAPROGGIKSET - KOKEMUKSIA ELÄVÄST STÄ KOULUELÄMÄST STÄ Sainio Pia-Christine Lähtökohdat projektin käytännön kehittymiselle: Uusi työntekijä, odotukset korkealla Tyttöjen raju päihteiden käyttö

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

LAPSYKE- Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa -hanke 2008-2009

LAPSYKE- Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa -hanke 2008-2009 LAPSYKE- Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa -hanke 2008-2009 Pohtimolampi 25.9.2008 Marja-Sisko Tallavaara 1 Tavoitteiden toteutuminen 1. IP-videoneuvottelukokeiluja

Lisätiedot

Ammattiopiston näkökulma. Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015

Ammattiopiston näkökulma. Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015 Ammattiopiston näkökulma Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015 Mitä tukea nuoret haluavat vanhemmilta ja koululta? En oo tajunnu koskaan peruskoulussa matikkaa. Opettajan

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa?

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? II Pohjois-Suomen Hoitotiedepäivät Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? 4. - 5.11.2009 Oulun Yliopisto, Lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen auditorio (Aapistie 5 A)

Lisätiedot

Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan. - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä

Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan. - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä Yksissä tuumin nuorten asumista tukemaan - Toimintamallien ja materiaalien esittelyä Materiaalille tilausta Asumisen asioiden käsittelyyn ei ole ollut välineitä, vaikka nuorten asumisen haasteet nousseet

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen Riihimäen perusopetuksessa

Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen Riihimäen perusopetuksessa Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen Riihimäen perusopetuksessa Hupi tiimi Ville Saloranta, hankekoordinaattori Heini Lehtonen, sosiaaliohjaaja (Peltosaari) Kaisa Näsman, sosiaaliohjaaja (Lasitehdas)

Lisätiedot