ATK yrittäjän työvälineenä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ATK yrittäjän työvälineenä"

Transkriptio

1 ATK yrittäjän työvälineenä Internet viestintä- ja kauppakanavana Kouluttaja Timo Laapotti / F4U Foto For You

2 Esityksen sisältö Tietoverkko Internet Historia, toimintaperiaate, kytkeytyminen, palvelut A-ajokortti: Internet Yrityksen sivut verkkoon Sähköpostimarkkinointi Verkkokauppa Muut markkinointikeinot netissä

3 Tietoverkko Tietoverkossa on yhteen kytkettyjä tietokoneita. Tietoverkon käyttäjät voivat esim. käyttää yhteisiä oheislaitteita, ohjelmia ja tietokantoja sekä välittää viestejä. Tietoverkot vähentävät ihmisten ja materiaalin kuljetuksen tarvetta sekä tehostavat ajankäyttöä.

4 Internet Internet = maailmanlaajuinen tietoliikenneverkko (tiedonsiirtoverkko). Se on muodostettu liittämällä lukuisia aliverkkoja toisiinsa. Internetin historiaa: 1970-luvun alussa USA:n puolustusministeriö halusi rakentaa toimintavarman tietoverkon esim. pommitusten varalle -> ARPAnet-verkko

5 Internetin historiaa ARPAnet toimi pakettivälityksen periaatteella. Tieto pilkottiin paketteihin, jotka sisälsivät lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet. Paketti haki verkossa reittinsä vastaanottajalle. Yliopistoilla oli omat vastaavat järjestelmänsä.

6 Internetin historiaa 1970-luvulla Ethernet-lähiverkko NSF eli Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö rakensi viisi supertietokonekeskusta ja yhdisti ne tietoverkon avulla toisiinsa. Yliopistojen tietoverkot yhdistettiin tähän verkkoon, jolloin Internet alkoi kasvaa luvulla verkossa kymmeniä koneita, luvulla tuhat, 1990-luvun puolivälissä ja kesällä konetta verkossa. Tällä hetkellä Internetin käyttäjiä on laskettu olevan n. 1,7 miljardia.

7 Internetin toimintaperiaate Internetin rungon muodostavat palvelinkoneet. Ne sisältävät ja välittävät käyttäjille tarkoitetut palvelut ja etsittävän tiedon. Jokaisella Internetiin kytketyllä tietokoneella on oma IP-osoite (esim: ). Sille voidaan määritellä myös selväkielinen nimi (esim:

8 Internetin toimintaperiaate Tiedonsiirto Internetissä tapahtuu TCP/IPprotokollan avulla. Protokolla kertoo, miten koneiden tulee keskustella keskenään. Tieto liikkuu verkossa paketteina, joiden mukana kulkee lähettäjä- ja vastaanottajatieto. Verkkoon voidaan kytkeä millainen kone tahansa. Internetiä ei hallinnoi kukaan.

9 Internetiin kytkeytyminen Internet-operaattorit tarjoavat erilaisia kytkentämahdollisuuksia Internetiin Puhelinmodeemiyhteys ISDN-yhteys Kaapelimodeemi ADSL-yhteys Mobiililaajakaista GRPS-yhteys Kiinteä yhteys Langaton yhteys

10 Internetin palvelut World Wide Web (www) on hypertekstiin pohjautuva informaatiojärjestelmä. Www-dokumentti voi sisältää tekstin lisäksi multimediaelementtejä. Hyperteksti tarkoittaa toisiinsa linkitettyjä sivuja. Www-sivunkuvauskieli on html (Hypertext Markup Language). Erikoistoimintoja sisältävät sivut voivat sisältää muitakin tekniikoita esim. Java- ja Flashtoteutuksia

11 Internetin palvelut Www-sivut siirtyvät palvelimelta asiakaskoneelle käyttäen HTTP-protokollaa. Www-dokumentit yksilöidään URL-osoitteiden avulla. URL koostuu kolmesta osasta: protokollasta (esim. http), koneen nimestä (esim. f4u.fi), hakemistopolusta (esim. galleria) ja tiedoston nimestä (esim. sampo.html). HTTPS on salattu protokolla.

12 Internetin palvelut Www-sivuja voidaan esittää selainohjelman avulla. Selainohjelmia ovat esim. Internet Explorer ja Mozilla Firefox. Muita protokollia: FTP-tiedostonsiirto, SMTPsähköposti, Telnet tekstipohjainen pääteyhteys ja SSH salattu tekstipohjainen pääteyhteys. Uutis- eli keskusteluryhmät, IRC (Internet Relay Chat), Internet-puhelut (esim. Skype, Messenger), vertaisverkot (P2P eli peer to peer).

13 Palveluiden käyttäminen Rekisteröityminen: tietojen syöttäminen, käyttäjätunnus ja salasana. Pankkipalvelut Verkkokaupat Hakukoneet Sähköposti Lisätietoa internetiin liittyen esimerkiksi:

14 A-ajokortti: Internet A-ajokorttikokokeen vaatimukset (Tieke): WWW-sivun löytäminen URL-osoitteen perusteella URL-osoitteen kopioiminen Tietoturva virustorjunta, haittaohjelmat palomuurin merkitys evästeet Selaimen asetukset aloitussivun määrittäminen ponnahdusikkunat välimuistin ja sivuhistorian tyhjentäminen

15 A-ajokortti: Internet A-ajokorttikokokeen vaatimukset (Tieke) jatkoa... Netiketti Kopioiminen ja/tai tallentaminen tiedostoksi wwwsivuilta Tulostaminen sivun ja valinnan tulostaminen tulostusasetukset ja esikatselu Suosikit / kirjanmerkit Etsi-toiminto Ohje-toiminto

16 A-ajokortti: Internet A-ajokorttikokokeen vaatimukset (Tieke) jatkoa... Sähköpostiviestit vastaanottaja, kopio, piilokopio rakenne: otsikko tai aihe, viestiosa, allekirjoitus viestin vastaanottaminen ja lähettäminen viestiin vastaaminen tai välittäminen viestin tulostaminen Sähköpostin liitetiedostot lähettäminen ja vastaanottaminen tallentaminentiedostojen pakkaaminen ja pakkauksen purkaminen koko, tyyppi ja muut ominaisuudet tiedostojen tarkistaminen virusten varalta

17 A-ajokortti: Internet A-ajokorttikokokeen vaatimukset (Tieke) jatkoa... Sähköpostiviestien hallinta kansioiden luominen ja nimeäminen viestien siirtäminen kansioihin viestien lajitteleminen etsi-toiminto Osoitteisto yksittäinen osoite, jakelulista tai ryhmä Tekijänoikeudet lähteiden käyttö plagiointi

18 A-ajokortti: Internet A-ajokorttikokokeen vaatimukset (Tieke) jatkoa... Tiedonhaku hakukanavat (hakukoneet, tietokannat, sanastot) hakutulosten arvioiminen Verkkopalveluiden käyttö rekisteröityminen palveluiden käyttäjäksi julkishallinnon asiointipalvelut tietokantapalvelut pankkipalvelut verkkokauppa-asioinnin perusteet

19 Yrityksen sivut verkkoon Verkkosivujen rakentaminen alkaa palveluntarjoajan valinnalla. Sivut tulee saada Internetiin kytketylle palvelinkoneelle. Tarjolla on useita ns. Webhotellipalveluita. Webhotellit tarjoavat esim. nimipalvelua, kotisivutilaa, sähköpostiosoitteita, tiedonsiirtokaistaa, domain-nimiä ja erilaisia palveluita.

20 Yrityksen sivut verkkoon Kun palvelintilaa on tarjolla, voidaan sivut rakentaa esim. verkkosivueditorilla (mm. Microsoft Frontpage ja ilmainen NVU) ja siirtää palvelimelle. Tiedonsiirto palvelinkoneelle esim. FTP:llä tai SSH:lla. Verkossa voit myös rakentaa ja julkaista sivut vaikka saman tien. Silloin et yleensä saa hyvää domain-nimeä. Esim. Google Page Creator.

21 Hakukonemarkkinointi Tilastojen mukaan yli 80 sivuston ensikävijöistä tulee hakukoneiden kautta. Tehokkain Internetin markkinointikeino Hakukoneoptimointi Optimoidaan verkkosivusto niin, että asiakkaat löytävät sen helposti hakukoneilla. Hakukonemainonta Ostetaan hakukoneeseen sponsoroitu linkki.

22 Hakukonemainonta Hakukoneyhtiölle maksetaan siitä, että saadaan omille kotisivuille osoittava linkki näkyville. Palveluja on monilla eri maksutavoilla. Esimerkiksi näkyvyys yrityshakemistoissa voi tulla kalliiksi. CPC (cost per click): Kun käyttäjä klikkaa sponsoroitua linkkiä, maksaa yritys hakukoneyhtiölle siitä. Mainoksen näytöstä ei makseta. Esim. Googlen AdWords.

23 Hakukoneoptimointi Hakukoneoptimointi tarkoittaa pyrkimystä saada verkkosivut sijoittumaan hakukonetuloksissa korkealle. Linkitys Mitä enemmän sivulle on linkkejä muilta sivuilta, sen korkeammalle päästään hakutuloksissa. Linkkien tulee olla laadukkailta sivuilta, ei esimerkiksi linkkihakemistoista. Lisäksi sivujen sisäinen linkitys tulee olla kunnossa. Klikkaa tästä ei ole hyvä linkki.

24 Hakukoneoptimointi Sisältö Hakusanat, joilla sivuston halutaan löytyvän hakukoneella, tulee olla sivustolla. Tärkeitä hakusanoja kannattaa luontevasti toistaa sivuilla. Otsikkotekstit luokitellaan leipätekstiä tärkeämmiksi. Title-elementti ja metatieto on tärkeää. Kun sisällön tekee käyttäjän kannalta miellyttäväksi, on se sitä oletettavasti myös hakukoneen näkökulmasta.

25 Hakukoneoptimointi Muista ilmoittaa uusi sivusto hakukoneelle. Esim. Google: Tilastoja siitä, miten hakukoneet luokittelevat sivustoja: Listoille tulisi päästä useilla toimintaan liittyvillä hakusanoilla. Kävijöiden tulisi olla motivoituneita, jotta saadaan myös tilauksia. Kävijöiden seuranta: Esim. Google Analytics Lisää tietoa:

26 Sähköpostimarkkinointi Sähköinen suoramarkkinointi. Toimii vastaavasti kuin normaali mainosjakelu, mutta jakelukanavana on sähköinen media. Esimerkiksi sähköposti ja tekstiviesti. Newsletter on sähköpostilla lähetetty uutiskirje. Se on useimmiten lähetetty markkinointitarkoituksessa. Muista kysyä asiakkaalta aina lupa sähköpostin lähettämiseen. Lähetä vain asiakasta kiinnostavia viestejä. Kohdista markkinointisi.

27 Sähköpostimarkkinointi Suoramarkkinointilaki: Asiakkaalta kysyttävä aina lupa suoramarkkinointiin. Poikkeuksena ammattihenkilö tai yritys, jonka toimenkuvaan kaupattava tuote/palvelu kuuluu. Späm eli roskaposti on sähköpostitse tapahtuvaa massapostitusta, johon ei ole etukäteen saatu vastaanottajan lupaa. Yleensä näin lähetetty suoramarkkinointiviesti on heikosti kohdennettu.

28 Sähköpostimarkkinointi Miten kerätä asiakastietoja? Kaikki mahdolliset tilanteet, joissa asiakkaalla on tietokone tai kynä ja paperia käytettävissä. Erilaiset kilpailut Lomake kotisivuilla Kohdennettuja asiakasrekisterejä myös myydään (esim. Fonecta) Muiden yritysten rekistereistä (lähetä vinkki kaverille)

29 Sähköpostimarkkinointi Sähköpostilistalle liittyminen pitää tehdä asiakkaalle helpoksi. Myös listalta poistumisen pitää olla helppoa. Listan koko ei ole tärkein asia, vaan laatu. Sähköpostimarkkinointiviestin rakentaminen Mieti asiaa asiakkaasi näkökulmasta Mieti mistä asiakkaasi ovat kiinnostuneita Tee vain kiinnostavaa ja viihdyttävää sisältöä Ei mitään ylimääräistä Lyhyt ja iskevä otsikko (asiakas pitää saada avaamaan viesti)

30 Sähköpostimarkkinointi Viestin lähettämisen ajankohtaa kannattaa miettiä Vaikka sähköpostin voi periaatteessa lukea milloin vain, usein se luetaan heti kun se saapuu Viesti kannattaa lähettää sellaiseen aikaan, että se todennäköisesti avataan ja luetaan heti Lähetä viesti eri aikaan kuin kilpailijasi Paras tapa olisi analysoida tuloksia ja sen perusteella valita sopiva lähetysajankohta Myös sitä kannattaa miettiä, kuinka usein viestejä lähettää. Viestien pitää olla aina mielenkiinnon herättäviä.

31 Sähköpostimarkkinointi Muuta huomioitavaa Mene viestissä suoraan asiaan ja pidä viestit lyhyinä Linkkaa yrityksesi verkkosivuille ja verkkokauppaan Esimerkiksi tuotetarjouksesta voisi olla linkki suoraan tuotteen tilaussivuille Jokaiseen viestiin täydelliset yhteystiedot ja tiedot, miten poistua listalta Yritä erottua kilpailijoista Sähköpostimarkkinointiin on omia työkaluja Lisätietoja:

32 Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustamisen voi jättää ammattilaisen huoleksi tai kaiken voi tehdä itse. Valmiita verkkokauppaohjelmistoja on sekä ilmaisia että maksullisia. Ohjelmistoa valittaessa voi miettiä ohjelmistojen hinnoitteluperiaatteita, käytettävyyttä, ulkoasua, hakukonepotimoitavuutta ja päivitettävyyttä. Asiakkaalle tarjottavat maksuvaihtoehdot voivat muodostua kaupan pitäjälle kalliiksi.

33 Muita keinoja yrityksen markkinointiin verkossa Yrityksen markkinointikanavina voivat toimia myös monet suositut viime vuosina julkaistut verkon palvelut kuten YouTube, MySpace ja Facebook. RSS-syötteet: Blogit Kumppanuusohjelmat (esim. Google AdSense). Erilaiset hakemistot (esim. Inoa.fi). Ulkoinen mainonta tukikeinona.