SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 258 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 510

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 258 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 509. 259 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 510"

Transkriptio

1 14/ Kaupunginhallitus TID - AIKA kl./klo 13:00-20:40 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 258 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen Esityslistan hyväksyminen Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan muuttaminen tilalle 2:9 Ånsören Björkössä Korppoossa Valitus Turun hallinto-oikeuden Ålön osayleiskaavaa koskevasta päätöksestä Asiantuntijan nimeäminen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kokouksiin Paraisten kaupungin edustajan nimeäminen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan alaiseen toimikuntaan Purkamisoikeuden delegointi henkilöstöasioissa Hallintosäännön muuttaminen kaupunginhallinnon kiinteistöjen myyntiä koskevien määräysten osalta Ympäristöosaston taksojen ja maksujen tarkistaminen Kiinteistötoimitusmaksutaksan tarkistaminen Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen Vesihuollon muuttaminen kirjanpidollisesti taseyksiköksi vesihuoltolain muutoksen johdosta Talousarviomuutos, elinkeinopalveluiden vuoden 2015 talousarvio Anomus talousarviomuutoksesta, vesihuoltolaitoksen investointitalousarvio Vuoden 2016 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma Kaupunginvaltuuston kokouksessa 29. syyskuuta 2015 tehtyjen päätösten täytäntöön paneminen Eri lautakuntien, jaostojen ym. viranomaisten pöytäkirjojen tiedoksi merkitseminen Ilmoitusasiat Ajankohtaiset asiat 545 Det justerade protokollet med anvisning om rättelseyrkande och besvärsanvisning hålls offentligt framlagt i ori ginal i stadshuset i Pargas och som kopior på områdeskontoren i Na gu, Kor po, Houtskär och Iniö. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja, johon on liitetty oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus, pidetään yleisesti nähtävänä alkuperäisenä kaupungintalolla Paraisilla ja jäljennöksenä Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön aluekonttoreissa Ordförande/Puheenjohtaja: Mikael Holmberg

2 14/ Kaupunginhallitus TID - AIKA kl./klo 13:00-20:40 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo NÄRVARANDE LEDAMÖTER - LÄSNÄ OLLEET JÄSENET Holmberg Mikael puheenjohtaja Colliander Cornelius Friis Christer (poistui klo 19:50 273) Henriksson Carita (läsnä klo 14:10 lukein 276) Hilke Kaija (poistui klo 17:40 273) Järvinen Hanna Koskinen Regina Lundqvist Kurt Nyberg Widar Orell Markku Rinne Tarja ÖVRIGA NÄRVARANDE - MUUT LÄSNÄ OLLEET von Bergmann Andreas kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (läsnä klo lukien 13:45 270, poistui klo 19:00 273) Stolzmann Marianna kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja (poistui klo 17:53 273) Bergman Ted kaupunginvaltuuston III varapuheenjohtaja (poistui klo 20:25 273) Elenius Maija talouspäällikkö Nygrén Patrik kaupunginjohtaja Avellan Monica kaupunginlakimies FRÅNVARANDE - POISSA OLLEET Karlgren Fabian (varajäsen Friis Christer läsnä) UNDERSKRIFTER ALLEKIRJOITUKSET Mikael Holmberg Monica Avellan Ordförande/Puheenjohtaja Protokollförare/Pöytäkirjanpitäjä BEHANDLADE ÄRENDEN KÄSITELLYT ASIAT PROTOKOLLET JUSTERAT PÖYTÄKIRJA TARKASTETTU Kurt Lundqvist Widar Nyberg on tarkastanut pöytäkirjan sähköisesti PROTOKOLLET HAR VARIT FRAMLAGT Pargas stad / Paraisten kaupunki on ollut nähtävänä PÖYTÄKIRJA ON OLLUT NÄHTÄVÄNÄ Intygar/Todistaa: Carola Isaksson Ledningens sekr. / Johdon siht.

3 14/ Kaupunginhallitus Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Kaupunginhallitus Todettiin, että kokous oli laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen.

4 14/ Kaupunginhallitus Pöytäkirjantarkastajien valitseminen Kaupunginhallitus Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Kurt Lundqvist ja Widar Nyberg.

5 14/ Kaupunginhallitus Esityslistan hyväksyminen Kaupunginhallitus Esityslista hyväksyttiin. Puheenjohtaja ehdotti, että ehdotus vuoden 2016 talousarvioksi ja vuosien taloussuunnitelmaksi käsitellään viimeisenä asiana. Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan ehdotuksen.

6 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan muuttaminen tilalle 2:9 Ånsören Björkössä Korppoossa 4368/ /2012 Ympäristölautakunta Valmistelija Kaavoitusarkkitehti Pasi Hyvärilä, puh Esittelijä Kaavoituspäällikön sijainen Turkka Michelsson, puh Maanomistajien aloitteesta on vuonna 2012 alueella käynnistetty yleisakaavan muuttaminen, jotta alueella voidaan purkaa huonokuntoinen rantasauna ja rakentaa se uudelleen samalle paikalle sekä rakentaa laiturin läheisyyteen purjehdusseuran toimintaa varteen tarvittava kerhorakennus ja talousrakennuksia. Alueella on voimassa Korppoon eteläisen saariston osayleiskaava, jonka mukaan alue on osittain luonnonsuojelualuetta(sl) jolla on yksi laskennallinen rantarakennusoikeus. Lisäksi kaavamuutosalueeseen kuuluu luonnonsatamaalue (LV-N). Kaavamuutosalue käsittää kokonaisuudessaan tilan Ånsören 2:9 Korppoossa Björkön kyläsaaren koillispuolella Långholman ja Koholmenin saarten välissä. Kaavamuutosalueeseen kuuluvat kaikki tilaan Ånsören kuuluvat neljä erikokoista luotoa sekä lisäksi kiinteistöön Skärgårdshavets nationalpark 1:1 kuuluva luoto, joka voimassa olevassa osayleiskaavassa virheellisesti on merkitty SL(1):ksi. Ympäristölautakunta päätti että kaavamuutokseen voidaan ryhtyä. Kaavamuutoksen johdosta pidettiin aloituskokous kaavan laatijan, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen Liiton ja Paraisten kaupungin kanssa Luonnosvaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos ovat olleet nähtävillä alkaen. Kaavaluonnoksesta ei ole sen vireilläoloaikana jätetty mielipiteitä. Kaavaehdotus on nyt valmistunut. Kaavaehdotuksesta pyydetään tarvittavat viranomaislausunnot kaavaehdotuksen nähtävilläoloajan yhteydessä. Vuorovaikutus toteutetaan laaditun osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Liite 2. Kaava 3. Kaavaselostus liitteineen 4. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5. Natura-arvioinnin tarveharkintaraportti 6. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto koskien Natura-arvioinnin tarveharkintaraporttia Ympäristölautakunta päättää asettaa julkisesti nähtäville ehdotuksen Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan muuttamiseksi tilalle Ånsören 2:9 Björkössä Korppoossa. Ellei kaavaehdotuksesta sen nähtävilläoloaikana saada sellaisia lausuntoja tai muistutuksia, jotka edellyttäisivät sen muuttamista merkittävästi, esittää ympäristölautakunta kaavan hyväksymistä.

7 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus hyväksyttiin. Tiedoksianto Kaupunginhallitus, kaavoitusyksikkö, rakennusvalvonta Kaupunginhallitus Valmistelija Kaavoitusarkkitehti Pasi Hyvärilä, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä Nähtävilläoloaikana ei jätetty huomautuksia. Kaavaehdotuksesta pyydettiin lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Varsinais-Suomen liitolta sekä Metsähallitukselta. Varsinais-Suomen ELY-keskus totesi lausunnossaan, että kaava-alueen läntisimmän luodon osalta kaavakartalla tulee näkyä, että se on osa Saaristomeren kansallispuistoa ja että kaava-alueen eteläinen vesialue, joka oli nähtävillä olleessa kaavaehdotuksessa merkitty metsätalousalueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja (MY/s), on osittain myös Natura-aluetta ja että se pitää pysyttää voimassa olevan yleiskaavan mukaisena luonnonsuojelualueena (SL). Varsinais-Suomen liitto totesi lausunnossaan, että Natura-alueisiin suoraan tai välillisesti kohdistuvien hankkeiden ja suunnitelmien vaikutukset on luonnonsuojelulain 65 :n mukaisesti arvioitava. Kaavamuutosta varten on tehty Natura-arvioinnin tarveharkinta, ja Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut siitä erillisen lausunnon, jonka mukaan kaavamuutoksen ei voida katsoa merkittävästi heikentävän niitä luontoarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura verkostoon eikä erillistä luonnonsuojelulain 65 :n mukaista arviointia tarvita. Metsähallitus ei antanut lausuntoa. Kaavaehdotusta on nyt korjattu vähäisiltä osin lausuntojen johdosta; kaavakartalle on lisätty kiinteistötunnukset ja kaava-alueen eteläinen vesialue on jätetty tästä kaavasta pois, jolloin se pysyy alueella voimassa olevan Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan mukaisena luonnonsuojelualueena (SL). Liite 1 Kaava 2 Kaavaselostus liitteineen 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä muutetun ehdotuksen Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan muuttamiseksi tilalle Ånsören 2:9 Björkössä Korppoossa.

8 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus hyväksyttiin.

9 14/ Kaupunginhallitus Valitus Turun hallinto-oikeuden Ålön osayleiskaavaa koskevasta päätöksestä 110/ /2009 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Turun hallinto-oikeus on päättänyt kumota kaupunginvaltuuston :ssä 105 tekemän päätöksen Ålön osayleiskaavan hyväksymisestä. Hallinto-oikeus katsoi päätöksen olevan lainvastainen. Koska kaavoitusyksikkö katsoi, että osayleiskaava sekä täytti maakuntakaavan määräykset että maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset yleiskaavoituksen sisällöstä, kaavoitusyksikkö ja kaupunginlakimies ovat laatineet oheisen ehdotuksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehtäväksi valitukseksi. Liite 4 valituskirjelmäksi Oheismateriaali Turun hallinto-oikeuden päätös , nro 15/0248/1 Kaupunginhallitus päättää, että Paraisten kaupunki valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ja hyväksyy ehdotuksen valitukseksi. Cornelius Colliander ilmoitti esteellisyydestä; maanomistaja kaava-alueella. Kurt Lundqvist ilmoitti esteellisyydestä; maanomistaja kaava-alueella. hyväksyttiin. tarkastettiin välittömästi. Tiedoksianto Korkein hallinto-oikeus, ympäristölautakunta

10 14/ Kaupunginhallitus Asiantuntijan nimeäminen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kokouksiin 2543/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on pyytänyt Paraisten kaupunkia nimeämään asiantuntijaviranhaltijan jätehuoltolautakunnan kokouksiin. Oheismateriaali Tiedoksianto Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan pyyntö Kaupunginhallitus nimeää teknisen suunnittelijan Matias Jensénin asiantuntijaksi Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kokouksiin. hyväksyttiin. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, Matias Jensén

11 14/ Kaupunginhallitus Paraisten kaupungin edustajan nimeäminen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan alaiseen toimikuntaan 2543/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on pyytänyt Paraisten kaupunkia nimeämään kaupungin edustajan jätehuoltolautakunnan alaiseen toimikuntaan. Oheismateriaali Tiedoksianto Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan pyyntö Kaupunginhallitus nimeää teknisen suunnittelijan Matias Jensénin kaupungin edustajaksi Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan alaiseen toimikuntaan. hyväksyttiin. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, Matias Jensén

12 14/ Kaupunginhallitus Purkamisoikeuden delegointi henkilöstöasioissa 2587/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kaikki periaatteellisesti tärkeät ratkaisut henkilöstöasioissa on keskitetty kaupunginhallitukselle, joka edustaa työnantajaa Paraisten kaupunkia. Tällä tavoin on haluttu varmistaa, että kaikki toisiaan vastaavat henkilöstöasiat ratkaistaan yhtenevin perustein. Hallintosäännön :n 120 mukaan kaupunginhallitus voi delegoida työsopimuksen purkamista koskevan ratkaisuvallan viranhaltijoille. Mitä tulee työsopimuksen purkamiseen, voidaan todeta, että työnantaja saa purkaa työsopimuksen vain erittäin painavasta syystä. Purkamisoikeutta on käytettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun työnantaja sai tiedon purkamisperusteen täyttymisestä. Tämän ajan kuluessa työnantajan on ehdittävä myös varata työntekijälle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen päättämisen syistä. Vastaavanlaiset määräykset koskevat viranhaltijoita. Koska reaktioaika on näin lyhyt ja työsopimuksen purkaminen voidaan tehdä vain erittäin painavasta syystä, ehdotetaan, että työnantajan purkamisoikeutta käyttää kaupunginjohtaja. Asian valmistelee henkilöstöpäällikkö tai kaupunginlakimies. Kun kaikki työsopimuksen purkamista koskevat asiat tällä tavoin ratkaisisi sama viranomainen, kaupunginjohtaja, varmistettaisiin purkamispäätösten tekeminen yhtenevin perustein. Kaupunginhallitus päättää delegoida työsopimuksen purkamista koskevan ratkaisuvallan kaupunginjohtajalle. hyväksyttiin.

13 14/ Kaupunginhallitus Hallintosäännön muuttaminen kaupunginhallinnon kiinteistöjen myyntiä koskevien määräysten osalta 2586/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kaupunginjohtajan johdolla toiminut työryhmä on laatinut prosessin kaupunginhallinnon rakennettujen kiinteistöjen myyntiä varten. Kyse on kiinteistöistä, joita ei enää tarvita kaupungin toimintaan ja jotka siksi tulee myydä nopeasti ja tehokkaasti. Työryhmä on päätynyt siihen, että kaupunki voi parantaa myynnin tehokkuutta - erottamalla myyntiä koskevan päätöksenteon selvemmin operatiivisesta myyntiprosessista - selkeyttämällä ja nopeuttamalla päätöksentekoa - harkitsemalla myyntikohteet pääsääntöisesti kerran vuodessa ennen talousarvioprosessia - keskittämällä kiinteistöjen välityksen pääasiassa kiinteistönvälittäjille - keskittämällä päätöksenteon kaupunginhallitukselle. Tehostettu prosessi käy tarkemmin ilmi erikseen laaditusta prosessikuvauksesta. Se edellyttää myös joitakin muutoksia hallintosääntöön. Samalla tulisi kumota :n 20 kohdan 6 määräys, joka koskee kunnallisverosta sekä kansaneläke- ja sairausvakuutusmaksusta vapauttamista. Veronkantoviranomainen voi nykyisin myöntää vapautuksen veroista ja maksuista veronkantolain 38 a :n nojalla. Kunta ei enää tee tällaisia päätöksiä. Hallintosääntöön ehdotetaan seuraavia muutoksia (muutettu teksti kursivoitu): (Kaupunginhallitus) 20 Ratkaisuvalta Kaupunginhallitus ratkaisee niiden asioiden lisäksi, joiden ratkaiseminen voimassa olevien määräysten mukaan kuuluu kaupunginhallitukselle, myös seuraavat asiat: (6. kohta poistetaan ja korvataan uudella 6. kohdalla) 6. Päätökset sellaisten kaupungin rakennettujen kiinteistöjen myynnistä, joita ei enää tarvita omaan toimintaan, ja vähimmäishinnan vahvistaminen kiinteistöille.

14 14/ Kaupunginhallitus (Palvelutoiminnot) 27 Tehtävät - Palvelutoimintojen tehtävänä on - 2. valmistella vuosittain luettelo sellaisista kaupungin rakennetuista kiinteistöistä, joita ei enää tarvita omaan toimintaan ja jotka siksi myydään. Valmistelussa tulee myös varmistaa, että kaavoitus- ja tontinmuodostustilanne mahdollistaa myynnin, että kaupungingeodeetti on valmistellut ehdotuksen vähimmäishinnaksi ja että myynnin vaikutukset elinkeinoelämään on arvioitu. 3. vastata kaupungin rakennettujen kiinteistöjen ja niiden piha-alueiden kunnossapidosta ja hoidosta antaa lausunnot rakennettujen kiinteistöjen ostamisesta kaupunginhallinnon tarpeisiin. 60 Kaupungingeodeetin ratkaisuvalta Päättää, kenelle kaupungin rakennetut, kaupunginhallinnon käytössä olevat kiinteistöt myydään, kaupunginhallituksen vahvistamien perusteiden mukaisesti. Kaupunginvaltuusto hyväksyy edellä esitetyt muutokset hallintosääntöön. hyväksyttiin.

15 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Ympäristöosaston taksojen ja maksujen tarkistaminen 2520/ /2015 Ympäristölautakunta Valmistelija Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman, puh Esittelijä Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman, puh Kaupunginvaltuusto vahvistaa rakennuslupien, kiinteistötoimitusten ja vesihuoltopalvelujen lakisääteiset taksat erillisten päätösten mukaisesti. Edellä mainituissa taksoissa määriteltyjen maksullisten palveluiden lisäksi ympäristöosasto tuottaa myös muita maksullisia palveluita. Nämä on koottu yhteen "vihoksi", joka tarkastetaan vuosittain. Maksut, joita ympäristönsuojeluviranomaisella on lain mukaan oikeus periä, on liitetty maksuvihkoon erillisenä liitteenä. Toiminnoittain ryhmitellyt maksut muodostavat tärkeän osan ympäristöosaston tuloista. Yksiköt tarkastavat vuotuisen läpikäynnin yhteydessä, onko tekstimuotoiluja ja maksuja perusteltua tarkistaa ja täydentää, myös niiltä osin kuin lainsäädäntö on muuttunut. Ympäristönsuojelu- ja maa-aineslainsäädännön muuttumisen myötä sekä ympäristö- että maa-aineslupia voidaan jatkossa hakea yhteisesti niitä tarvittaessa. Tämän vuoksi annetaan ehdotus ympäristönsuojelunviranomaisen uudeksi yhteisestä käsittelystä perittäväksi taksaksi. Mittaustoimistosta annetaan ehdotus Valoniemen osuuskunnan venelaiturin venepaikkoja koskeviksi periaatteiksi ja maksuiksi. Kaupunki on liittynyt Valonimen laituriosuuskuntaan ja sillä on nyt hallinnassaan 7 venepaikkaa osuuskunnan laiturista. Venepaikat on tarkoitettu Valoniemen kaupunginosan sekä Norrbynrannan kaupunginosan kortteleiden 4-11 asukkaille. Venepaikat voidaan luovuttaa myymällä tai vuokraamalla vuosiperusteisesti. Venepaikkojen luovutushinnan ehdotetaan olevan sama kuin niiden ostohinta, koska tarkoituksena ei ole tehdä voittoa. Osuuskunnan laituri on varustettu lukittavalla portilla. Ehdotetaan, että kaupungin neuvontaan on maksettava 20 euron panttimaksu ennen portin avaimen kuittausta. Pantti maksetaan takaisin avaimen palauttamisen yhteydessä. "Kadonnut avain" on korvattava samojen kustannusten mukaisesti, jotka osuuskunta laskuttaa kaupungilta lukon vaihtamisesta ja uusien avainten hankinnasta. Oheismateriaali ympäristöosaston tarkistetuiksi taksoiksi ja maksuiksi Ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle ehdotettujen lisäysten ja tarkistusten hyväksymistä. tarkastetaan välittömästi.

16 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus hyväksyttiin. Kaupunginhallitus tarkastettiin välittömästi. Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Oheismateriaali ympäristöosaston tarkistetuiksi taksoiksi ja maksuiksi Kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen ympäristöosaston tarkistetuiksi taksoiksi ja maksuiksi. hyväksyttiin.

17 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kiinteistötoimitusmaksutaksan tarkistaminen 43/ /2008 Ympäristölautakunta Valmistelija Kaupungingeodeetti Susanna Lönnberg, puh Esittelijä Kaupungingeodeetti Susanna Lönnberg, puh Kiinteistötoimitusmaksusta annettu laki (558/1995) ja asetus (1560/2001) luovat pohjan sille, miten kiinteistötoimitusmaksu määräytyy. Maksun on suuruudeltaan vastattava toimituksesta tai toimenpiteestä valtiolle tai kunnalle aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Kuntaliitto on aiemmin antanut ehdotuksia taksan laatimisesta. Samankaltaisille toimituksille voidaan vahvistaa yhtä suuri maksu, vaikka yksittäisten toimitusten kokonaiskulut voivatkin poiketa toisistaan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi nykyisen taksan Taksa koskee kaupungin tekemiä toimituksia eli toimituksia alueilla, joiden kiinteistörekisteristä kaupunki vastaa. Käytännössä taksa koskee Paraisilla kaikkia asemakaavoitettuja alueita ja muissa kunnanosissa kuntaliitoksen jälkeen hyväksyttyjä asemakaavoja. Taksaa tulee täydentää ja tiettyjä muotoiluja tulee selkeyttää. Myös hintoja aiheellista tarkistaa joidenkin toimenpiteiden osalta. pohjautuu kustakin palvelusta kaupungille keskimäärin aiheutuviin kustannuksiin. Taso on verrattavissa muihin kaupunkeihin ja hieman Maanmittauslaitoksen vastaavia maksuja alhaisempi. Ehdotukset uusiksi maksuiksi käyvät ilmi liitteestä, johon on otettu vertailun vuoksi myös nykyiset hinnat. Oheismateriaali uudeksi taksaksi Ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy tarkistetun kiinteistötoimitusmaksutaksan esitetyssä muodossa. Lautakunta tarkastaa päätöksen välittömästi. hyväksyttiin. tarkastettiin välittömästi. Tiedoksianto lopullisen päätöksen jälkeen Kiinteistösihteeri, mittausinsinööri PL

18 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Oheismateriaali uudeksi taksaksi Kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen tarkistetuksi kiinteistötoimitusmaksutaksaksi. hyväksyttiin.

19 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen 2521/ /2015 Ympäristölautakunta Valmistelija Tekninen suunnittelija Matias Jensén, puh Esittelijä Tekninen suunnittelija Matias Jensén, puh Taksaehdotus perustuu ympäristölautakunnan talousarvioehdotukseen ja talousarviotyötä ohjanneisiin talousarviokehyksiin. Talousarvioehdotuksen mukaan vesihuoltolaitoksen käyttökustannukset ovat poistot ja pääomakustannukset mukaan lukien noin 3,76 miljoonaa euroa. Tämän taksaehdotuksen perusteella tuloja arvioidaan kertyvän noin 3,56 miljoonaa euroa. Vesihuoltolain ( /119) lähtökohtana on, että vesihuoltolaitoksen perimien maksujen on katettava kokonaisuudessaan kaikki vesihuollon kustannukset ja luotava edellytykset kattaa pitkällä aikavälillä laitoksen uus- ja korjausinvestointien kustannukset. Menopuolta rasittavat huomattavat poistokustannukset (noin euroa) ja TSV-hankkeen kustannukset. Nämä kustannukset muodostuvat pääomakustannuksista, Halisten varavesilaitoksen käyttövalmiuden ylläpitokustannuksista ja Kaarinan ja Paraisten välisen vesijohdon rahoituskustannuksista. Yhteensä nämä kustannukset ovat noin euroa. Kolmas suuri menoerä ovat henkilöstökustannukset. Henkilöstöresursseja on viime vuosina tarkasteltu kriittisesti ja useita eläköitymisten yhteydessä vapautuneita työsuhteita on jätetty täyttämättä. Vesihuoltolaitoksen henkilöstöresurssit ovat kriittisellä tasolla eikä pitkäaikaiseen miesvajaukseen ole varaa ja tästä syystä näitä kustannuksia on nykytilanteessa vaikea vähentää. Tulopuolella lähinnä laskusuunnassa oleva vedenmyynti yhdistettynä viime vuosien varsin varovaiseen uudisrakennustuotantoon asemakaava-alueilla pienentää myyntituottoja. Paraisten kaupunki solmi aikoinaan TSV:n kanssa sopimuksen, jonka mukaan kaupunki varasi kokonaisvedentuotannosta itselleen m 3 vuorokaudessa. Tällä hetkellä kulutus on noin m 3 vuorokaudessa, siis suunnilleen puolet kaupungin varaamasta määrästä. Vedenkulutuksen väheneminen on seurausta kiinteistöjen vettä säästävien vesikalusteiden kehityksestä, vedenhinnan noususta, huoneistokohtaisten mittareiden asentamisesta rivi- ja kerrostaloihin sekä harkitusta vedenkäytöstä.

20 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Tasapainon luomiseksi menopuolen kiinteiden kustannuserien ja pienenevien myyntitulojen välille ehdotetaan uutta jäteveden perusmaksua. Edellisvuosina tehtyjen investointien ja saneerausten poistoista muodostuvat kiinteät kustannukset rasittavat vesihuoltolaitoksen taloutta yhtä paljon riippumatta siitä, minkä verran asiakkaat käyttävät palvelua. Vesihuoltolaitos perii entuudestaan perusmaksua vesijohtoverkkoon liittyneiltä asiakkailta. Vesihuoltolain mukaan nämä perusmaksut voivat olla erisuuruisia ja vaihdella eri alueilla. Nämä perusmaksut saavat muodostaa enintään 30 % kokonaiskustannuksiin perustuvista tuloista. Jätevesiverkkoon liittyneiden omakotitalojen perusmaksuksi ehdotetaan ehdotuksessa 5 euroa/kk + alv. 24 %. Samalla tavalla kuin veden perusmaksu myös jäteveden perusmaksu olisi sidottu vesimittarin kokoon. Jäteveden perusmaksun käyttöönotto mahdollistaa jätevedenhinnan hienoisen laskemisen, 2,25 euroon/m 3 + alv. 24 %. Maksu on aikaisemmin ollut 2,46 euroa/m 3 + alv. 24 %. Ehdotuksessa liittymismaksutaksaksi ehdotetaan hulevesiviemärin liittymismaksun pienentämistä alueilla, jotka on saneerattu tai sanerataan ja siinä yhteydessä varustettu erillisellä hulevesiviemärillä. Nämä kiinteistöt ovat aikaisemmin voineet liittyä hulevesiviemäriin maksutta, kun se uusilla alueilla maksaa euroa + alv. 24 %. Ehdotuksena on, että liittymismaksu saneeratuilla alueilla olisi jatkossa euroa + alv. 24 %. Muilta osin liittymismaksujen ja muiden maksujen ehdotetaan pysyvän ennallaan. Ehdotetut maksut merkitsevät vesi- ja viemäriverkkoon liittyneelle ja vuodessa 120 m 3 vettä käyttävälle taloudelle kokonaisjätevesimaksuun noin 40 euron nettokorotusta nykyiseen taksaan verrattuna. Jäteveden käyttömaksu laskee edellä mainitussa esimerkkitapauksessa noin 30 euroa, kun taas perusmaksu merkitsee kiinteistön kokonaisjätevesimaksuun noin 70 euron korotusta. Paljon vettä käyttäville ja veden viemäriverkkoon johtaville asiakkaille ehdotus merkitsee kokonaisjätevesimaksuun nettopienennystä. Vähän kuluttavat asiakkaat saavat prosentuaalisesti suuremman kokonaisjätevesimaksun. Jäteveden perusmaksun käyttöönotto tulee kuitenkin nähdä askeleena oikeaan suuntaan, joka merkitsee sitä, että kaikki asiakkaat osallistuvat tasavertaisemmin ylläpitokustannusten rahoittamiseen toimivan vesihuollon turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi. Oheismateriaali hinnastoksi ja liittymismaksutaksaksi Vaikutusten arviointi Ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hinnaston ja liittymismaksutaksan hyväksymistä esitetyn ehdotuksen mukaisesti. tarkastetaan välittömästi. hyväksyttiin.

21 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus tarkastettiin välittömästi. Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Oheismateriaali liittymismaksuiksi vesilaitoksen palvelutaksaksi Vaikutusten arviointi Kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen hinnastoksi ja liittymismaksutaksaksi. hyväksyttiin.

22 14/ Kaupunginhallitus Vesihuollon muuttaminen kirjanpidollisesti taseyksiköksi vesihuoltolain muutoksen johdosta 2578/02.00/2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Voimassaolevan (voimaantulo ) vesihuoltolain 20 :n mukaan kunnan tai yrityksen tulee kirjanpidossaan eriyttää vesihuolto muista toiminnoista. Vesihuollolle on tilikausittain laadittava tase, tuloslaskelma ja rahoituslaskelma sekä esitettävä niiden liitteenä olevat tiedot. Tase ja tuloslaskelma on laadittava kirjanpitolain (1336/1997) säännösten mukaisesti. Vesihuoltolain 20 a :n mukaan vesihuoltolaitoksen on laadittava kirjanpitolaissa tarkoitettu toimintakertomus. Siinä tulee esittää ymmärrettävässä muodossa vesihuoltolain 20 :ssä tarkoitetut tilinpäätösluvut sekä tiedot vesihuollon hintatasoa, tehokkuutta, laatua ja kannattavuutta kuvaavista tunnusluvuista. Suullisissa kaupungin tilintarkastajien BDO Audiator Oy:n kanssa käydyissä keskusteluissa on todettu, että vesihuoltolaitoksen kirjanpidossa on otettava huomioon kirjanpitolautakunnan kuntajaoston lausunnon antama ohjeistus. Kaupungin nykyinen kirjanpitomenettely ei täysin vastaa ohjeistuksen vaatimuksia. Kuntajaoston ohjeistuksen mukaan ja tilintarkastajien kanssa käytyjen keskustelujen ja heidän antamansa muistion mukaan vesihuoltolain muutos edellyttää taseyksikön perustamista siten, että kirjanpidollisesti vesihuolto on eriytetty omaksi taseyksikökseen ja että kuluvan vuoden 2015 tilinpäätöksessä vesilaitoksen toiminta sisältää lain edellyttämät erittelyt. Tilintarkastajien kanssa käydyissä keskusteluissa on todettu, että vuoden 2015 osalta eriyttämiseen tyydyttävällä tasolla on olemassa edellytykset. Taseyksikköä ei voi perustaa taannehtivasti. Ote tilintarkastajien muistiosta: "Kirjanpitolautakunnan kuntajaoston lausunnosta 112/2015 aiheutuu mm.: Vesihuoltolakia koskevat muutokset ( /681) ovat tulleet voimaan Lain mukaan kunnan tai yrityksen tulee kirjanpidossaan eriyttää vesihuolto muista toiminnoista ja vesihuollolle on tilikausittain laadittava kirjanpitolain mukainen tase ja tuloslaskelma, rahoituslaskelma sekä esitettävä niiden liitteenä olevat tiedot. Mikäli vesihuoltolaitos huolehtii huleveden viemäröinnistä vesihuoltolain 17 a :n mukaisen kunnan päätöksen perusteella, myös huleveden viemäröinnin kirjanpito tulee eriyttää.

23 14/ Kaupunginhallitus Vesihuoltolaitoskokonaisuus (vesihuolto ja huleveden viemäröinti) tulee eriyttää kirjanpidollisesti joko kunnallisena liikelaitoksena tai taseyksikkönä. Sen sijaan huleveden viemäröinti voidaan eriyttää muusta vesihuoltolaitoksen toiminnasta laskennallisesti. Huleveden viemäröinnin maksut eivät saa vaikuttaa vesimaksuihin. Tilinpäätöksessä esitetään erikseen vesihuollon ja huleveden viemäröinnin tilinpäätöslaskelmat soveltuvin osin liikelaitosohjeen kaavojen mukaisina. Mikäli huleveden viemäröinti on eriytetty muista vesihuoltolaitoksen toiminnoista laskennallisesti, esitetään laskennallisesti eriytetyn toiminnon tilinpäätöslaskelmat (tase, tuloslaskelma ja rahoituslaskelma) soveltuvin osin liikelaitosohjeen kaavojen mukaisina. Myös toimintakertomuksen tulee olla kirjanpitolain mukaisesti laadittu." Kaupunginjohtaja on päättänyt sisäisen työryhmän selvitysten perusteella tilata ulkopuolisen selvitystyön palvelutoimintojen organisoimisen kehittämisestä kaupungissa, selvitystyö kattaa myös vesihuoltolaitoksen organisatorisen aseman selvittämisen. Ulkopuolisella asiantuntijalla teetettävä selvitystyö on työn alla ja kaupunginhallitukselle on esitelty väliraportti kokouksessa Taseyksikön muodostaminen joudutaan tekemään vesihuoltolain säädösten muutosten johdosta jo ennen tämän laajemman selvityksen valmistumista. Taseyksikön muodostaminen on kirjanpidollinen toimenpide. Taseyksikön muodostaminen ei estä vesilaitoksen aseman muuttamista liikelaitokseksi tai yhtiöksi, mikäli laajempi selvitystyö ja päätöksenteko siihen johtaa. Taseyksikön muodostaminen luo kirjanpidolliset valmiudet myös muuhun ratkaisuun myöhemmässä vaiheessa. Kirjanpidollisen taseyksikön muodostaminen edellyttää taloushallinnon järjestelmään muutoksia, jotka ovat tehtävissä nykyiseen budjettiin sisältyvillä määrärahoilla. Taseyksikön perustamisen osalta tulee valtuuston vuoden 2015 tilinpäätöksen käsittelyn jälkeen hyväksyä vesihuollon taseyksikölle avaava tase per Liite 5 Kirjanpitolautakunnan kuntajaoston lausunto Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Valtuusto päättää muodostaa vesihuollosta kirjanpidollisen taseyksikön siten, että voimaan tulleen vesihuoltolain mukaiset säädökset täyttyvät vuoden 2015 tilinpäätöksen ja vuoden 2016 kirjanpidon yhteydessä. hyväksyttiin.

24 14/ Kaupunginhallitus Tiedoksianto Lopullinen päätös annetaan tiedoksi ympäristölautakunnalle, vesilaitokselle ja talouspalveluille.

25 14/ Kaupunginhallitus Talousarviomuutos, elinkeinopalveluiden vuoden 2015 talousarvio 1492/ /2014 Kaupunginhallitus Valmistelija Elinkeinopäällikkö Tomas Eklund, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Matkailulla on ollut raskas vuosi. Toiminta on riippuvainen hankkeista, jotka tuovat rahoitusmahdollisuuksia sekä henkilöresursseihin että toimintaan. Koska uusia, ulkoisella rahoituksella toteutettavia hankkeita ei ole ollut mahdollista käynnistää, yksikkö on joutunut palkkaamaan tilapäistä työvoimaa omalla rahoituksella sekä käyttämään ostopalveluita aikaisempaa enemmän. Lisäksi uusi matkailuesite on ollut suuri menestys, mikä sinänsä on myönteistä, mutta sen myötä on syntynyt ylimääräisiä kuluja, kun yksikkö on joutunut tilaamaan lisäpainoksia. Matkailun talousarvioylitys oli viimeisimmässä, mennessä toteutunutta tilannetta kuvaavassa kolmannesvuosiraportissa noin euroa. Toimenpiteisiin on ryhdytty, menojen syntyminen on kielletty ja matkailukehittäjän palkkaamista on lykätty lokakuun 1. päivästä 2015 tammikuun 1. päivään Tilanne on se, että toimintakatteen ylitys on euroa ja vuoden lopussa sen arvioidaan olevan noin euroa. Tämän ylityksen kattamiseksi elinkeinopalveluiden muilla vastuualueilla on ryhdytty toimenpiteisiin. Näiden johdosta elinkeinopalveluiden muille vastuualueille ehdotetaan seuraavia talousarviomuutoksia: Lähipalvelut Maatalous Tiedotus Hankkeet euroa euroa euroa euroa Elinkeinopalveluiden arvioitu nettotulos on siten +- 0 euroa. Hankkeista syntyvä suuri säästö johtuu siitä, että uusi rakennekausi on edelleen viivästynyt eikä uusia hankkeita ole pystytty käynnistämään ennen kuin aikaisintaan syksyllä Talouspalvelut on tehnyt ennusteen vuodesta 2015 niiden vastuualueiden osalta, joita talousarviomuutos koskee. Talouspäällikkö on keskustellut ennustetusta toteumasta ja sen syistä elinkeinopäällikön kanssa. Talouspalveluiden tilannearvio ei poikkea anotusta talousarviomuutoksesta. Matkailuyksikön ylitys voidaan kattaa toimialan sisäisillä säästöillä. Elinkeinopalvelut anoo kaupunginvaltuustolta seuraavaa talousarviomuutosta

26 14/ Kaupunginhallitus vuoden 2015 talousarvioon: Matkailu, toimintakate (muutos euroa) Lähipalvelut, toimintakate (muutos euroa) Maatalous, toimintakate (muutos euroa) Tiedotus, toimintakate (muutos euroa) Hankkeet, toimintakate (muutos euroa) Talousarviomuutokset merkitsevät määrärahojen kohdentamista uudelleen elinkeinopalveluiden vastuualueiden välillä eivätkä siten vaikuta kokonaistoimintakatteeseen. Tiedoksianto hyväksyttiin. Lopullisen päätöksen jälkeen talousosasto, elinkeinopäällikkö Tomas Eklund, matkailupäällikkö Niclas Gestranius, tiedotuspäällikkö Anne-Maarit Itänen

27 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Anomus talousarviomuutoksesta, vesihuoltolaitoksen investointitalousarvio 1492/ /2014, 2522/ /2015 Ympäristölautakunta Valmistelija Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman, puh Esittelijä Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman, puh Vesihuoltolaitos anoo investointitalousarvion muuttamista Paraisten Vesi Oy:n Tennbyn kaupunginosassa sijaitsevan vesitornin ostamiseksi. Paraisten kaupunki omistaa 50 % ja Nordkalk toiset 50 % Paraisten Vesi Oy:stä. Kaupungin vesihuoltolaitoksen siirryttyä ostamaan vetensä TSV:ltä Paraisten Vesi Oy:n ydintoiminta talousveden tuottajana päättyi. Aikaisemmin puhdistettu talousvesi pumpattiin Sysilahden vesilaitokselta Tennbyn vesitorniin, joka toimi vesivarastona ja joka varmisti vesijohtoverkon riittävän paineen. Vesitornilla on sama funktio edelleen, kun vesi johdetaan Kaarinan yhdysvesiputken kautta Paraisille. Vesitornin hankintapäätöstä edeltäneiden neuvottelujen ja kuntotarkastuksen perusteella vesihuoltolaitos arvioi, että vesitornin ostaminen Paraisten Vesi Oy:ltä on vesihuoltolaitoksen intressien mukaista. Paraisten Vesi Oy:n omistajien kanssa käytiin alustavia keskusteluja jo vuonna 2014, ja näiden pohjalta vesihuoltolaitos varasi yhteensä euron määrärahan vuoden 2015 investointitalousarvioon vesitornin ja mittausaseman ostamista varten. Kuntokartoituksista kävi ilmi, että vesitorniin on tehtävä tiettyjä saneeraustoimia tornin käyttöturvallisuuden varmistamiseksi jatkossa. Saneerauksia varten varattiin euroa tämän vuoden investointitalousarvioon. Paraisten Vesi Oy:n omistajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen vesitornin kauppahinnaksi vahvistettiin euroa. Tämän sopimuksen pohjalta kaupunki ja Paraisten Vesi Oy solmivat ostosopimuksen, jonka mukaan vesitorni luovutettiin kaupungille sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä Koska vesitorni oli kaupan toteutumiseen asti Paraisten Vesi Oy:n omistuksessa, suunniteltuja saneeraustoimia ei ole pystytty tekemään. Näin ollen saneerauksiin varattu euron määräraha on käyttämättä. Saneeraustoimia varten tarvitaan määräraha ensi vuoden talousarvioon. Vesihuoltolaitos anoo täten vuoden 2015 talousarvioon vesitorniin saneeraukseen varatun yhteensä euron investointimäärärahan siirtämistä vesitornin hankintaan. Tämän vuoden investointitalousarvio ei ylity kyseisen talousarviomuutoksen seurauksena. Oheismateriaali Kauppakirja, Tennbyn vesitorni Ympäristölautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että hankkeen 7712 "Tennbyn vesitornin saneeraus"

28 14/ Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus euron talousarviovarat siirretään hankkeeseen 7713, Paraisten Vesi Oy:n vesitornin hankinta. Kaupunginvaltuusto päättää samalla hyväksyä Tennbyn vesitornin ostamisen. tarkastetaan välittömästi. Merkittiin pöytäkirjaan, että puhenjohtaja Andreas Johansson ja tekninen suunnittelija Matias Jensén eivät osallistununeet asian käsittelyyn esteellisyyden takia hallintolain 28 :n nojalla (hallituksen jäsen, Paraisten Vesi Oy) ja että puhetta johti tämän pykälän osalta varapuheenjohtaja Petri Abrahamsson. hyväksyttiin. tarkastettiin välittömästi. Tiedoksianto lopullisen päätöksen jälkeen Maija Elenius, Svante Nysten Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Talouspalvelut on tutkinut investointitalousarvion käyttöä niiden määrärahojen osalta, joita talousarviomuutos koskee. Paraisten kaupunki on tehnyt sopimuksen vesitornin ostamisesta Paraisten Vesi Oy:ltä euron kauppahintaan. Osapuolet ovat saaneet vesitornin hinnasta kauppasumman ylittävän ulkopuolisen arvion ja kauppahintaa voidaan näin ollen pitää perusteltuna. Hankkeeseen 7712 "Tennbyn vesitornin saneeraus" varattua määrärahaa ei ole käytetty ja se voidaan näin olleen siirtää hankkeeseen 7713 "Paraisten Vesi Oy:n vesitornin hankinta". Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Hankkeen 7712 "Tennbyn vesitornin saneeraus" talousarviovarat siirretään hankkeeseen 7713 "Paraisten Vesi Oy:n vesitornin hankinta". Tennbyn vesitornin hankinta Paraisten Vesi Oy:ltä euron kauppahintaan hyväksytään. hyväksyttiin.

29 14/ Kaupunginhallitus Vuoden 2016 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma 2391/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kuntalain 110 :n 1 momentin mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Kaupunginhallitus on hyväksynyt vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman laatimisohjeet. Lautakunnat ovat laatineet talousarvioehdotuksensa ohjeiden ja kehyksen pohjalta. Kuntalain 110 :n 2 momentin mukaan talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan toiminnan ja talouden tavoitteet ja talousarvio on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Kaupunginjohtajan ehdotus on nettomäärärahojen osalta euroa lautakuntien ehdotusta pienempi. Talousarvioehdotuksen vuosikate on noin euroa, tulos on negatiivinen, euroa, ja ali-/ylijäämä on nolla euroa. Kaupunginjohtajan ehdotus merkitsee lisälainanottoa 0,5 miljoonan euron verran. Kuntalain 110 :n 3 momentin mukaan taloussuunnitelman on oltava tasapainossa. Taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden suunnitelmakauden kuluessa. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Kuluvan vuoden (2015) ennusteen sekä aikaisemmin kertyneen ylijäämän perusteella talousarviovuoden taseen arvioidaan muodostuvan ylijäämäiseksi. Erityistä velvollisuutta alijäämän kattamiseen ei tämän johdosta synny. Taloussuunnitelma osoittaa kokonaisuutena tasapainoa suunnittelukaudella. Vuonna 2017 muodostuvaksi arvioitu alijäämä arvioidaan saatavan katettua selvästi vuonna Edellytyksenä on kuitenkin erittäin tiukka taloudenpito kaikkina suunnitelmavuosina niin, että nettokustannukset kasvavat 0,8 % ja vastaavasti 1,4 %. Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2018 jälkeen olevan euroa. Kaupungin tulojen kehitys Paraisten veroennuste pohjautuu Kuntaliiton ennusteisiin verotettavien tulojen

30 14/ Kaupunginhallitus kehityksestä. Talousarviovuoden 2016 kunnallinen tuloveroprosentti on ennallaan 19,75 %:ssa. Kiinteistöveroprosentit ovat niin ikään ennallaan vuonna 2016, yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,50 % ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,47 %. Verojen arvioidaan vuonna 2016 kokonaisuudessaan olevan 0,7 miljoonaa euroa (1,1 %) suuremmat kuin vuoden 2015 talousarviossa ja euroa (0,9 %) pienemmät kuin vuoden 2015 ennusteessa. Valtionosuuksien arvioidaan kokonaisuudessaan lisääntyvän euroa eli 3,9 % suhteessa vuoden 2015 valtionosuuksiin. Valtionosuusuudistus tulee vuosina 2017, 2018 ja 2019 asteittain pienentämään valtionosuuksia, mutta vuonna 2016 valtio kohtuullistaa verolakimuutosten vaikutuksia tuloveropohjaan. Valtionosuuksien kokonaisvähennys saavuttaa lakipisteensä vuonna 2019, jolloin valtionosuudet ovat noin 3,8 miljoonaa euroa pienemmät kuin ne olisivat olleet ilman uudistusta. Vero- ja valtionosuusrahoituksen odotetaan tänä vuonna (2015) kokonaisuudessaan lisääntyvän eurolla eli 1,8 %:lla. Vuonna 2016 vero- ja valtionosuusrahoituksen odotetaan vähenevän euroa eli -0,1 % vuoden 2015 ennusteeseen verrattuna. käyttötalousarvioksi Kaupungin käyttötalouden nettomenoiksi arvioidaan euroa vuonna Ne nousevat euroa eli 0,6 % vuonna 2016 suhteessa vuoden 2015 talousarvioon. Käyttötulojen arvioidaan kasvavan euroa, mikä on 4,2 % enemmän kuin vuoden 2015 talousarviossa. Käyttömenoiksi arvioidaan 117,8 miljoonaa euroa, mikä on noin euroa eli 1,4 % enemmän kuin vuodeksi 2015 budjetoidut määrärahat. Lautakuntien talousarvioehdotusten nettokustannuksia karsittiin talousarvioneuvotteluissa eurolla. Käyttötalouden nettokustannukset ylittävät kaupunginhallituksen asettaman talousarviokehyksen eurolla. investointitalousarvioksi Vuoden 2016 talousarviossa kokonaisinvestointikustannukset ovat 5,9 miljoonaa

31 14/ Kaupunginhallitus euroa brutto ja 4,7 miljoonaa euroa netto. Vuosikate ei riitä investointien omarahoitukseen, vaan syntyy 0,5 miljoonan euron lisälainan tarve. Vuosikate kattaa investoinneista 90 %. Oheismateriaali Talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma Hankelomakkeet Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen vuoden 2016 talousarvioksi ja vuosien taloussuunnitelmaksi. Kaupunginhallitus päätti sivujen 1-10 tekstiin suoraan tehtävistä pienistä tarkistuksista. Kaupunginhallitus päätti lisätä sivulle 11 kohdan "Vuoden 2016 talousarvio merkitsee seuraavaa:" alle viimeiseksi kohdaksi seuraavaa: Toimintavuoden aikana tehdään erillinen taloudellinen analyysi turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta syntyneistä tuloista ja kuluista. Valtion odotetaan kattavan mainitut kulut. Tästä seuraavat talousarviomuutokset toteutetaan vuoden aikana. Kaupunginhallitus päätti sivujen tekstiin suoraan tehtävistä pienistä tarkistuksista. Matkailu Carita Henriksson ehdotti Widar Nybergin kannattamana, että matkailukehittäjää ei palkata vuonna Puheenjohtaja totesi, että Carita Henriksson oli tehnyt kannatetun ehdotuksen. Kaupunginhallituksen on sen vuoksi äänestettävä esittelijän ehdotuksesta ja Carita Henrikssonin ehdotuksesta siten, että esittelijän ehdotusta kannattava äänestää Jaa ja Carita Henrikssonin ehdotusta kannattava äänestää Ei. Äänestys toimitetaan nimenhuudolla. Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan ehdottaman äänestysmenettelyn. Äänestyksessä annettiin Jaa-ääniä 7 Ei-ääniä 3 Poissa 1 Liite 6 Äänestyspöytäkirja Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus oli hyväksynyt esittelijän ehdotuksen. Kaupunginhallitus päätti lisäksi yksimielisesti, että se haluaa vuoden 2017 alussa elinkeinopäälliköltä kokonaisselvityksen matkailun henkilöresursseista ja toiminnasta.

32 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus päätti sivujen tekstiin suoraan tehtävistä pienistä tarkistuksista. Investointiosa Kaupunginhallitus/Kiinteistöt/Palvelutoiminnot Tarja Rinne ehdotti Markku Orellin kannattamana, että euron määräraha Paraisten vierassataman suunnitteluun varataan vuodeksi Kaupunginhallitus yhtyi yksimielisesti Tarja Rinteen ehdotukseen. Kaupunginhallitus/Kiinteistöt/Palvelutoiminnot Tarja Rinne ehdotti, että Houtskarin traktorihallin investointimääräraha poistetaan. Kaupunginhallitus yhtyi yksimielisesti Tarja Rinteen ehdotukseen. Sivistyslautakunta/Kiinteistöt Hanna Järvinen ehdotti, että liikuntasalin/monitoimisalin suunnitteluun Pohjois-Paraisille varataan euroa vuodeksi Kaupunginhallitus yhtyi yksimielisesti Hanna Järvisen ehdotukseen. Kaupunginhallitus hyväksyi investointiosan muilta osin. Lopuksi kaupunginhallitus hyväksyi tuloslaskelman ja rahoituslaskelman sekä lainasuunnitelman.

33 14/ Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuuston kokouksessa 29. syyskuuta 2015 tehtyjen päätösten täytäntöön paneminen 2588/ /2015 Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Kaupunginhallitus merkitsee alla mainitut täytäntöönpanopäätökset tiedoksi: 73 koskien Pargas Idrottsförening rf:n takausanomusta on annettu tiedoksi Pargas Idrottsförening rf:lle ja talouspalveluille. 74 koskien Paraisten Nappulaliiga - Pargas Knatteliga ry:n takausanomusta on annettu tiedoksi Paraisten Nappulaliiga - Pargas Knatteliga ry:lle ja talouspalveluille. 75 koskien Iniön aluekonttorin myyntiä on annettu tiedoksi ostajille PS-Asunnot Oy:lle ja kiinteistösihteerille. 76 koskien Paraisten Urheilu- ja Nuorisotalo Oy:n kanssa tehdyn vuokrasopimuksen muuttamista on annettu tiedoksi Paraisten Urheilu- ja Nuorisotalo Oy:lle ja sopimussihteerille. 77 koskien asuinkäyttöön tarkoitetun maan vuokraamista Väståbolands Hyreshus Ab - Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:lle (Korppoon aluekonttori) on annettu tiedoksi Väståbolands Hyreshus Ab - Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:lle, kaupungingeodeetille ja sopimussihteerille. 78 koskien vuokra-alueen laajentamista Näsbyssä museotoimintaa varten (Paraisten seurakuntayhtymä) on annettu tiedoksi Paraisten seurakuntayhtymälle, Houtskärs kulturgille rf:lle, kulttuuripäällikölle ja sopimussihteerille. 79 koskien vuokra-alueen laajentamista Näsbyssä museotoimintaa varten (Houtskärs kulturgille rf) on annettu tiedoksi Houtskärs kulturgille rf:lle, Paraisten seurakuntayhtymälle, kulttuuripäällikölle ja sopimussihteerille. 80 koskien hallintosäännön muuttamista ympäristölautakunnan,

34 14/ Kaupunginhallitus ympäristönsuojelupäällikön ja ympäristönsuojelutarkastajan ratkaisu- ja toimivallan osalta on annettu tiedoksi ympäristölautakunnalle, ympäristönsuojelupäällikölle ja ympäristönsuojelutarkastajalle. 81 koskien hallintosäännön :n 60 Kaupungingeodeetin ratkaisuvalta täydentämistä on annettu tiedoksi kaupungingeodeetille, sopimussihteerille, kiinteistösihteerille, osastosihteerille ja mittausinsinöörille. 82 koskien Kurt Ekströmin ym. aloitetta Ali-Kirjalantien pinnoittamisesta Kirjalan saarella on annettu tiedoksi aloitteen tekijälle ja kaupungininsinöörille. 83 koskien Nina Söderlundin ja Nina-Maria Nymanin aloitetta saariston koulujen profiloitumisesta Itämeri- ja saaristokouluiksi on annettu tiedoksi aloitteen tekijöille ja opetuspäällikölle. 84 Tiedoksi merkityt ilmoitusasiat eivät antaneet kaupunginhallituksen puolelta aihetta toimenpiteisiin. 85 RKP:n valtuustoryhmän aloitteeseen Paraisten kaupungin osallistumisesta Skärgårdshjälpen-projektiin annetaan myöhemmin. hyväksyttiin.

35 14/ Kaupunginhallitus Eri lautakuntien, jaostojen ym. viranomaisten pöytäkirjojen tiedoksi merkitseminen Kaupunginhallitus Valmistelija Kaupunginlakimies Monica Avellan, puh Esittelijä Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh Seuraavat pöytäkirjat on toimitettu kaupungin hallitukselle: Sosiaali- ja terveyslautakunta, Sosiaali- ja terveyslautakunta, Nauvon lautakunta, Rakennuslautakunta, Seuraavat viranhaltijapäätökset on toimitettu kaupunginhallituk selle: Kaupunginjohtaja: - nro 53/ , jonka mukaan anomus työsopimuksen jatkamisesta on hyväksytty ja lupa puistotyöntekijän työsuhteen julistamiseen haettavaksi Paraisten viheryksikköön myönnetty. - nro 56/ , jonka mukaan osa-aikaisen koulunkäyntiavustajan sijaisen palkkaamiseen ajaksi Koivuhaan koulun erityisryhmään on myönnetty lupa. - nro 57/ , jonka mukaan henkilöstön palkkaamiseen päivähoitoyksikköön on myönnetty lupa. - nro 59/ , jonka mukaan kahden osa-aikaisen koulunkäyntiavustajan palkkaamiseen Nilsbyn kouluun ajaksi on myönnetty lupa. - nro 60/ , jonka mukaan osa-aikaisen koulunkäyntiavustajan palkkaamiseen Storgårdin kouluun ajaksi on myönnetty lupa. - nro 64/ , jonka mukaan luokanopettajan palkkaamiseen Koivuhaan kouluun ajaksi on myönnetty lupa. - nro 65/ , jonka mukaan sijaisen palkkaamiseen lastensuojelun sosiaalityöntekijälle vuorotteluvapaan ajaksi on myönnetty lupa. - nro 67/ , jonka mukaan työsuhteiden haettavaksi julistamiseen ja täyttämiseen vanhustenhuollossa on myönnetty lupa. - nro 90/ , jonka mukaan Frida Ringwallin suunnitteluavustajan työsuhteen jatkamiseen on myönnetty lupa. - nro 91/ , jonka mukaan Salla Leinon työsuhteen jatkamiseen kaavoitusarkkitehdin sijaisena on myönnetty lupa. - nro 92/ , jonka mukaan Salwa Hannan työsuhteen jatkamiseen rakennustarkastajan ja tarkastusinsinöörin sijaisena on myönnetty lupa. - nro 93/ , jonka mukaan Jenni Lindroosille on myönnetty 270 euron stipendi suoritetusta tiiminvetäjäkoulutuksesta. - nro 95/ , jonka mukaan lastentarhanopettajan sijaisuuden haettavaksi julistamiseen päiväkoti Villa Kamomillassa ajaksi

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa.

Kertyneen ylijäämän arvioidaan suunnitelmavuoden 2019 jälkeen olevan 11,2 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus 250 28.11.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelma 3250/02.02.00/2016 Kaupunginhallitus 28.11.2016 250 Valmistelija Talouspäällikkö Maija Elenius, puh. 040

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen

Ympäristölautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen Ympäristölautakunta 179 16.11.2016 Kaupunginhallitus 258 28.11.2016 Kaupunginvaltuusto 130 13.12.2016 Vesihuoltolaitoksen taksan tarkistaminen 3476/02.05.00.00/2016 Ympäristölautakunta 16.11.2016 179 Valmistelija

Lisätiedot

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta PARGAS STAD PARAISTEN KAUPUNKI UTDRAG UR PROTOKOLL OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallitus 29 27.02.2017 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lisätiedot

Laki vesihuoltolain muuttamisesta (681/2014)

Laki vesihuoltolain muuttamisesta (681/2014) Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 7/2015 1 (6) Tekninen lautakunta, 105, 18.11.2015 Kunnanhallitus, 210, 07.12.2015 Kunnanvaltuusto, 50, 14.12.2015 50 Taseyksikön perustaminen / vesi- ja viemärilaitos KNGDno-2015-939

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen

Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen Kunnanhallitus 174 14.09.2015 Vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen 235/02.00.00/2015 Kunnanhallitus 14.09.2015 174 Valmistelija: kunnansihteeri Asian tausta: Sonkajärven kunnan

Lisätiedot

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta

Liite 3 H&M Henricsonin selvitys perusopetuksen kouluverkosta Kaupunginhallitus 36 09.02.2015 Kaupunginhallitus 120 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 39 05.05.2015 Selvitys Paraisten kaupungin perusopetuksen kouluverkosta 1501/12.00.00.01/2014 Kaupunginhallitus 09.02.2015

Lisätiedot

Juuan kunnan vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen

Juuan kunnan vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen Kunnanhallitus 296 07.12.2015 Juuan kunnan vesihuoltolaitoksen kirjanpidollisen taseyksikön perustaminen 576/14.142/2015 Khall 296 Juuan kunnan vesihuoltolaitos on ollut kirjanpidossa laskennallisesti

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 58

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 58 4/2015 55 TID - AIKA 13.08.2015 kl./klo 15:00-17:25 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 29 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 57 30 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen

Lisätiedot

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan:

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan: Byggnämnden/Rakennuslautakunta 70 26.08.2015 Kaupunginhallitus 250 26.10.2015 Ehdotus Paraisten kaupungin rakennusjärjestyksen uudistamiseksi Byggnämnden/Rakennuslautakunta 26.08.2015 70 Valmistelija V.t

Lisätiedot

Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina

Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina Sosiaali- ja terveyslautakunta 15 30.01.2017 Kaupunginhallitus 61 27.03.2017 Kiintiöpakolaisten ja oleskeluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen vuosina 2017-2018 47/05.02.24/2017 Sosiaali-

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 114 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 252. 115 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 253

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 114 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 252. 115 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 253 7/2016 249 Kaupunginhallitus TID - AIKA 06.06.2016 kl./klo 15:00-19:16 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo 114 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 252 115 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Brännskärin ranta-asemakaava osalle tilasta 1:0 Brännskär Brännskärin kylässä Nauvossa

Brännskärin ranta-asemakaava osalle tilasta 1:0 Brännskär Brännskärin kylässä Nauvossa Ympäristölautakunta 19 30.01.2013 Ympäristölautakunta 38 11.03.2015 Ympäristölautakunta 116 17.08.2016 Kaupunginhallitus 181 05.09.2016 Kaupunginvaltuusto 76 20.09.2016 Brännskärin ranta-asemakaava osalle

Lisätiedot

Monica Avellan ilmoitti esteellisyydestä; Paraisten Vesi Oy:n hallituksen jäsen.

Monica Avellan ilmoitti esteellisyydestä; Paraisten Vesi Oy:n hallituksen jäsen. Kaupunginhallitus 161 22.08.2016 Kaupunginhallitus 205 03.10.2016 Kaupunginvaltuusto 99 18.10.2016 Nordkalk Oy Ab:n omistuksen purkaminen Paraisten Vesi Oy:ssä 2185/00.01.00.03/2015 Kaupunginhallitus 22.08.2016

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 Kaupunginhallitus 87 08.04.2008 Kaupunginhallitus 123 06.05.2008 Kaupunginvaltuusto 43 04.06.2008 TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 918/02/021/2008 KHALL 87 Liite

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 9

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 9 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 9 Tekninen lautakunta 9.12.2015 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet 9.12.2015 klo 16.30 - Kunnanviraston kokoushuone Hannu Koivistoinen Päivi Heinilä Irja

Lisätiedot

VESIHUOLLON TASEYKSIKKÖ Investoinnit ja poistot 2006 alkaen

VESIHUOLLON TASEYKSIKKÖ Investoinnit ja poistot 2006 alkaen 1 EUROA VESIHUOLLON TASEYKSIKKÖ Investoinnit ja poistot 26 alkaen 3 5 3 2 5 1 5 1 5 26 27 28 29 21 211 212 213 TA214 INVESTOINNIT / V POISTOT / V (itseisarvo) 1 EUROA VESIHUOLLON TASEYKSIKKÖ Investoinnit

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 18 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Hyvinvointilautakunta 12.04.2016 AIKA 12.4.2016 klo 18:09 20:35 PAIKKA Peiponpellon päiväkodin ruokasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 11 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA

Lisätiedot

Rakennus- ja. 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015

Rakennus- ja. 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015 Rakennus- ja 83 10.06.2015 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 243 30.06.2015 Kaupunginvaltuusto 67 07.09.2015 Rakennustarkastajan viran (700 039) perustaminen 1238/01.01.00.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Jämijärven kunnanviraston kokoushuone

Jämijärven kunnanviraston kokoushuone Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU Tekninen lautakunta Laatimispäivämäärä: 2.10.2017 Kokoustiedot Aika Maanantai 9.10.2017 klo 17.00 Paikka Jämijärven kunnanviraston kokoushuone Käsiteltävät asiat 70 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Asian on valmistellut tekninen johtaja.

Asian on valmistellut tekninen johtaja. Tekninen ja ympäristölautakunta 117 08.12.2015 Tekninen ja ympäristölautakunta 128 21.12.2015 Vesihuoltolaitoksen taksa 2016 177/03.031/2015 Tekninen ja ympäristölautakunta 08.12.2015 117 Tekninen lautakunta

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Sivistyslautakunta 26 11.04.2017 Kaupunginhallitus 95 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 37 09.05.2017 Varhaiskasvatuksen uudet asiakasmaksuperiaatteet 1.8.2017 alkaen 90/02.05.00.00/2017 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kunnanhallitus 25.5.2015

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kunnanhallitus 25.5.2015 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kokousaika 25.5.2015 klo 17.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 141 142 143 144 145 146 147 148 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012 salainen 31 11.06.2013 195 18.06.2013 Tilintarkastuskertomus 2012 Khsal 31 Tarkastuslautakunta 42 5.6.2013 ja kunnanjohtaja ovat laatineet vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka sisältää toimintakertomuksen,

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta 103 13.10.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 110 19.10.2015 Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) 16 Vesilaitoksen talousarvio vuodelle 2018 ja taloussuunnitelma vuosille

Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) 16 Vesilaitoksen talousarvio vuodelle 2018 ja taloussuunnitelma vuosille Mikkeli Pöytäkirja 3/2017 1 (8) Aika 19.10.2017, klo 16:30-17:26 Paikka Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) Käsitellyt asiat 14 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 15 Pöytäkirjan

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2008 1 Vesihuoltolaitoksen johtokunta 11.06.2008 TID - AIKA 17:30 PLATS - PAIKKA Kaupungintalo / Ohjaamo 17 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA 3 PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 18 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Utsjoen kunta Esityslista 10/2018 1 Kunnanhallitus Aika 14.12.2018 klo 12:00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 159 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Rautalammin kunta Pöytäkirja 3/ ( 12) Tekninen lautakunta

Rautalammin kunta Pöytäkirja 3/ ( 12) Tekninen lautakunta Rautalammin kunta Pöytäkirja 3/2019 1 ( 12) Aika 20.03.2019, klo 16:03-17:29 Paikka Kunnanvirasto, lautakuntien kokoushuone Käsitellyt asiat 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 21 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESKALLELSE KOKOUSKUTSU

SAMMANTRÄDESKALLELSE KOKOUSKUTSU 3/2011 1 TID - AIKA 04.07.2011 klo 18:00 PLATS - PAIKKA Nauvon aluekonttori 26 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 2 27 Pöytäkrijantarkastajien valitseminen 3 28 Ilmoitusasiat 4 29

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen Kunnanhallituksen 61 02.10.2014 Kunnanhallituksen 82 04.12.2014 Kunnanhallituksen 23 20.05.2015 Kunnanhallitus 119 09.06.2015 Kunnanvaltuusto 36 17.06.2015 Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-17:20 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 38. Vesihuoltolaitoksen vesi-, jätevesi- ja perusmaksujen tarkistaminen

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 38. Vesihuoltolaitoksen vesi-, jätevesi- ja perusmaksujen tarkistaminen LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 69 Kokousaika 6.5.2015 klo 18.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto 37 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 38 Pöytäkirjantarkastajien valinta 39 Esityslistan hyväksyminen

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2011 1 Iniön lähipalvelulautakunta TID - AIKA 10.06.2011 kl. 16:00-17:35 PLATS - PAIKKA Aluekonttori 10 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 11 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen

Lisätiedot

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma Vesihuoltolaitoksen johtokunta 4 19.01.2011 Vesihuoltolaitoksen johtokunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2011 2/02.02.02/2010 VESI 4 Kuntalain mukaan kunnanvaltuuston hyväksymä talousarvio on kunnan kaikkia

Lisätiedot

VESIHUOLTOLAITOKSEN TALOUDEN TASAPAINOTTAMINEN / VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSAN TARKISTAMINEN

VESIHUOLTOLAITOKSEN TALOUDEN TASAPAINOTTAMINEN / VESIHUOLTOLAITOKSEN TAKSAN TARKISTAMINEN Tekninen lautakunta 28 21.04.2015 Tekninen lautakunta 37 26.05.2015 Tekninen lautakunta 63 27.11.2015 Kunnanhallitus 188 30.11.2015 Valtuusto 69 07.12.2015 VESIHUOLTOLAITOKSEN TALOUDEN TASAPAINOTTAMINEN

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

Liite: Ehdotus hallintosäännöksi

Liite: Ehdotus hallintosäännöksi Järjestelytoimikunta 32 07.05.2008 Järjestelytoimikunta 67 10.09.2008 Järjestelytoimikunta 83 01.10.2008 Järjestelytoimikunta 88 22.10.2008 HALLINTOSÄÄNNÖN HYVÄKSYMINEN 55/01/010/2008 JÄRJTOIM 32 Liite

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:55 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus Sosiaali- ja terveyslautakunta 30 09.03.2017 Kaupunginhallitus 93 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 35 09.05.2017 75/00.04.00/2017, 200/05.07/2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.03.2017 30 Valmistelija

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4 / 2016

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4 / 2016 Tekninen jaosto 4.4.2016 AIKA Maanantai 4.4.2016 kello 18.00-21.15 PAIKKA Teknisen toimiston kokoushuone (Kestintie 3, 37370 Narva) KÄSITELLYT ASIAT Otsikko 28 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

Kaupunginhallitus vahvistaa seuraavan suunnitelman ja aikataulun sosiaalitoimessa toteutettaville toimenpiteille:

Kaupunginhallitus vahvistaa seuraavan suunnitelman ja aikataulun sosiaalitoimessa toteutettaville toimenpiteille: Kaupunginhallitus 88 25.04.2016 Sosiaalitoimessa toteutettavat toimenpiteet 2819/01.00.00.01/2016 Kaupunginhallitus 25.04.2016 88 Valmistelija Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén, puh. 040 511 4383 Esittelijä

Lisätiedot

Ehdotus ympäristöosaston vuoden 2014 talousarvioksi ja vuosien 2015-2016 taloussuunnitelmaksi

Ehdotus ympäristöosaston vuoden 2014 talousarvioksi ja vuosien 2015-2016 taloussuunnitelmaksi Ympäristölautakunta 289 16.10.2013 Ehdotus ympäristöosaston vuoden 2014 talousarvioksi ja vuosien 2015-2016 taloussuunnitelmaksi 559/02.02.00/2013 Ympäristölautakunta 289 Valmistelija Ympäristönsuojelupäällikkö

Lisätiedot

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 5 ) KIRKKONEUVOSTO 7.12.2009 10/2009

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 5 ) KIRKKONEUVOSTO 7.12.2009 10/2009 SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 5 ) Aika Maanantai 7.12.2009 klo 16.00 16.40 Paikka Hautausmaat, Olavin toimintakeskus, Kokoustila Katiska, Uotintie 7 Läsnä Matti Kurvinen puheenjohtaja Hannu Hyttinen

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Kaikissa em. vaihtoehdoissa osakeyhtiöt (Energia Oy sekä perustettava vesi- ja viemärilaitososakeyhtiö) pidetään kaupungin 100 % omistuksessa.

Kaikissa em. vaihtoehdoissa osakeyhtiöt (Energia Oy sekä perustettava vesi- ja viemärilaitososakeyhtiö) pidetään kaupungin 100 % omistuksessa. Kaupunginhallitus 49 13.03.2017 Kaupunginvaltuusto 16 20.03.2017 Vesi- ja viemärilaitoksen yhtiöittäminen Khall 13.03.2017 49 Vuoden 2017 talousarviossa kaupunginvaltuusto hyväksyi taloudellisen tilanteen

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 132 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 265. 133 Pöytäkirjatarkastajien valitseminen 266

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 132 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 265. 133 Pöytäkirjatarkastajien valitseminen 266 7/2015 263 Kaupunginhallitus TID - AIKA 25.05.2015 kl./klo 15:00-17:58 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 132 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 265 133 Pöytäkirjatarkastajien

Lisätiedot

Puolivuotisraportin mukaan ali-/ylijäämien nettosummat ovat vastuualueittain seuraavat:

Puolivuotisraportin mukaan ali-/ylijäämien nettosummat ovat vastuualueittain seuraavat: Sosiaali- ja terveyslautakunta 85 22.09.2016 Kaupunginhallitus 235 31.10.2016 Talousarviomuutos, sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio 2391/02.02.00/2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 22.09.2016

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunta Karkkilan kaupunki Pöytäkirja 6/2018 21 Tarkastuslautakunta 09.05.2018 Aika 09.05.2018 klo 15:00-18:38 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Formari Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 19 Kokouksen järjestäytyminen

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI SITOMONRAITIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA (OAS) 1. SUUNNITTELUALUE 2. KAAVATILANNE

RAISION KAUPUNKI SITOMONRAITIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA (OAS) 1. SUUNNITTELUALUE 2. KAAVATILANNE RAISION KAUPUNKI SITOMONRAITIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA (OAS) 1. SUUNNITTELUALUE Kaavanmuutosalue sijaitsee Raision 4. kaupunginosassa (Mahittula) Haunisten teollisuus- ja

Lisätiedot

Kaavoituspalveluissa on valmisteltu luonnos Pihlajaveden osayleiskaavan tarkistamiseksi.

Kaavoituspalveluissa on valmisteltu luonnos Pihlajaveden osayleiskaavan tarkistamiseksi. Tekninen lautakunta 271 30.09.2014 Tekninen lautakunta 101 26.04.2016 Tekninen lautakunta 107 27.06.2017 Kaupunginhallitus 385 14.08.2017 Kaupunginhallitus 402 28.08.2017 Kaupunginvaltuusto 109 18.09.2017

Lisätiedot

Kaavoituspalveluissa on valmisteltu luonnos Pihlajaveden osayleiskaavan tarkistamiseksi.

Kaavoituspalveluissa on valmisteltu luonnos Pihlajaveden osayleiskaavan tarkistamiseksi. Tekninen lautakunta 271 30.09.2014 Tekninen lautakunta 101 26.04.2016 Tekninen lautakunta 107 27.06.2017 Kaupunginhallitus 385 14.08.2017 Kaupunginhallitus 402 28.08.2017 Kaupunginvaltuusto 109 18.09.2017

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman.

vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman. Vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2016-2018 taloussuunnitelma Khall. 22.10.2015 394 Khall. 23.10.2015 399 Kuntalain 110 :n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi

Lisätiedot

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Vesihuollon maksut ja vesihuoltolaitoksen talouden hallinta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuollon maksut Kustannusten kohdentaminen eri maksuille Taksan

Lisätiedot

Kunnantoimisto Kemiö, 26.2.2010

Kunnantoimisto Kemiö, 26.2.2010 1/2010 PÖYTÄKIRJA 1 Kokousaika: Tiistaina klo 15.30-16.45 Kokouspaikka: Vretaantie 19 Päättäjät: Lars Nummelin Jörgen Törnqvist Merja Juvonen Kia Lundqvist Jari Lehtivaara Tomas Stenström puheenjohtaja

Lisätiedot

Kirkkovaltuusto N:o 2/2016 Sivu 4

Kirkkovaltuusto N:o 2/2016 Sivu 4 N:o 2/2016 Sivu 4 _ TILINPÄÄTÖKSEN 2015 HYVÄKSYMINEN 6.4.2016 10 Seurakunnan tilinpäätöksen laatimista ja käsittelyä koskevat säännökset ovat kirkkojärjestyksen15 luvun 9 :ssä. Seurakunnan on laadittava

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2011 3(15) Helsingin satama -liikelaitoksen jk Saj/2 09.08.2011

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2011 3(15) Helsingin satama -liikelaitoksen jk Saj/2 09.08.2011 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2011 3(15) 2 Ilmoitusasiat Päätösehdotus Tiivistelmä Helsingin Satama -liikelaitoksen jk päättänee merkitä tiedoksi 1 Kaupunginvaltuuston päätösluettelot nro 9/2011 ja

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2015 Kokousaika: 20.4.2015 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/17 Tarkastuslautakunta Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo klo

PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/17 Tarkastuslautakunta Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo klo 1 PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/17 Tarkastuslautakunta 2017 2020 Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo 29.5.2018 klo 17.30 21.40 Läsnä: Carita Henriksson, puheenjohtaja 1 5 klo 17.30 19.45 Birger Ehrnström,

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus

Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 21 12.2.2013 Asianro 183/02.02.00/2013 105 Teknisen lautakunnan vuoden 2012 tilinpäätöksen ylitysoikeus Päätöshistoria Tekninen lautakunta 12.2.2013

Lisätiedot

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi Kaupunginhallitus 214 20.10.2014 Kaupunginhallitus 235 03.11.2014 Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi 1466/10.03.02/2014 Kaupunginhallitus 20.10.2014

Lisätiedot

Esitettyihin valitusperusteisiin kaupunginhallitus antaa seuraavan selvityksen:

Esitettyihin valitusperusteisiin kaupunginhallitus antaa seuraavan selvityksen: Kaupunginhallitus 156 23.06.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 77 28.08.2014 Selvitys Turun hallinto-oikeudelle Cornelius Collianderin ym. valituksen johdosta koskien sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä

Lisätiedot

Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo klo

Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo klo 1 PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/15 Tarkastuslautakunta 2013 2016 Aika ja paikka: Kaupungintalo, Ohjaamo 27.10.2015 klo 17.30 20.25 Läsnä: Varsinaiset jäsenet: Ted Bergman (puheenjohtaja) Tommy Nymalm

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Liikelaitoksen toimitusjohtajan ratkaisuvalta. Hallintosääntöön on lisätty seuraava uusi säännös:

Liikelaitoksen toimitusjohtajan ratkaisuvalta. Hallintosääntöön on lisätty seuraava uusi säännös: Kaupunginhallitus 75 14.08.2017 Kaupunginvaltuusto 26 21.08.2017 Hallintosäännön täydentäminen ja korjaaminen 621/00.01.01.00/2016 Kaupunginhallitus 14.08.2017 75 Valmistelija: hallintojohtaja Irma Nieminen,

Lisätiedot

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa

Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Talouden sääntely uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015» siirtymäsäännöksiä

Lisätiedot

PARGAS IDROTTSFÖRENING RF:N ANOMUS PAJBACKAN HIEKKAKENTÄN VUOKRAAMISESTA NS. KYLMÄÄ KEINONURMIKENTTÄÄ VARTEN

PARGAS IDROTTSFÖRENING RF:N ANOMUS PAJBACKAN HIEKKAKENTÄN VUOKRAAMISESTA NS. KYLMÄÄ KEINONURMIKENTTÄÄ VARTEN PARGAS IDROTTSFÖRENING RF:N ANOMUS PAJBACKAN HIEKKAKENTÄN VUOKRAAMISESTA NS. KYLMÄÄ KEINONURMIKENTTÄÄ VARTEN 1551/34.340/2006 KHALL 28.02.2007 79 Liitteet B3-6 Talousjohtaja: Pargas Idrottsförening rf

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/13 Tarkastuslautakunta 2013 2016. Aika ja paikka: Kaupungintalo, OHJAAMO 30.10.2013 klo 16.00 20.

PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/13 Tarkastuslautakunta 2013 2016. Aika ja paikka: Kaupungintalo, OHJAAMO 30.10.2013 klo 16.00 20. 1 PARAISTEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/13 Tarkastuslautakunta 2013 2016 Aika ja paikka: Kaupungintalo, OHJAAMO 30.10.2013 klo 16.00 20.55 Läsnä: Varsinaiset jäsenet: Ted Bergman (puheenjohtaja) Tommy Nymalm

Lisätiedot

Talousjohtaja tulee esittelemään talousarvion laadintavaihetta ja keskeiset tunnusluvut.

Talousjohtaja tulee esittelemään talousarvion laadintavaihetta ja keskeiset tunnusluvut. Kaupunginhallitus 217 27.10.2014 Kaupunginvaltuusto 44 10.11.2014 Kaupunginhallitus 243 24.11.2014 Kaupunginhallitus 256 08.12.2014 Kaupunginvaltuusto 54 15.12.2014 Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma

Lisätiedot

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 278 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 547. 279 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 548

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA. 278 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 547. 279 Pöytäkirjantarkastajien valitseminen 548 15/2015 545 Kaupunginhallitus TID - AIKA 14.12.2015 kl./klo 15:00-16:40 PLATS - PAIKKA Paraisten kaupungintalo, Ohjaamo 278 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 547 279 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014

Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014 Maakuntahallitus 17 10.03.2014 Maakuntahallitus 46 05.05.2014 Maakuntavaltuusto 10 10.06.2014 Uudenmaan liiton tilinpäätös 2013; tilinpäätöksen hyväksyminen 69/00.00.03.00/2014 MHS 10.03.2014 17 Kuntalain

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

Kymijoen - Mankalan vesistöalueen rantayleiskaavan muutos Metsäranta-tilan 1:284 alueella,

Kymijoen - Mankalan vesistöalueen rantayleiskaavan muutos Metsäranta-tilan 1:284 alueella, Kaavoitustoimikunta 5 02.03.2015 Kaavoitustoimikunta 28 11.05.2015 Kunnanhallitus 120 18.05.2015 Kaavoitustoimikunta 50 12.10.2015 Kunnanhallitus 229 19.10.2015 Kunnanvaltuusto 87 10.11.2015 Kymijoen -

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

Veden hinnan määräytymisperusteet

Veden hinnan määräytymisperusteet Veden hinnan määräytymisperusteet Seminaari 5.11.2015 Säätytalo, Helsinki Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolain muutoksista 1.9.2014 Muutoksia maksuja ja taloutta koskeviin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 4291/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (1) 22 Asianro 4291/14.05.00.01/2017 Karttulan vesiosuuskunnan vesi- ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen tarkistaminen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset

Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Määrärahojen ylityksiä on seuraavasti: Käyttötalousosa Tuotot/kulut Määräraha Toteuma Ylitykset SJK/387/02.02.00/2015 Kh 13.3.2017, 99 Vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset Kuntalain 110 :ssä todetaan, että kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä

Lisätiedot

Huumarkangas Jouko. Piispanen Risto. Suomäki Marjatta Suomäki Riitta

Huumarkangas Jouko. Piispanen Risto. Suomäki Marjatta Suomäki Riitta Viranomainen PÖYTÄKIRJA 2/2010 KOKOUSAIKA Torstai 25.3.2010 klo 18 21.45 KOKOUSPAIKKA Saarijärven kaupungintalo, Rahkola OSALLISTUJAT Kutsutut et Muut Launonen Jorma Koskinen Satu Hintikka Maija Huumarkangas

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) 22 Vesi- ja jätevesimaksun sekä perusmaksun korottaminen alkaen

Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) 22 Vesi- ja jätevesimaksun sekä perusmaksun korottaminen alkaen Mikkeli Pöytäkirja 4/2017 1 (9) Aika 28.11.2017, klo 16:30-17:16 Paikka Mikkelin kaupungin virastotalo kokoushuone 3 (3 krs) Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen

Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 286 10.10.2016 86 Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen Asianro 816/00.04.02/2015 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 10.10.2016 286 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen

Lisätiedot

Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 449/ / Päätöshistoria. Tekninen lautakunta 9.6.

Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 449/ / Päätöshistoria. Tekninen lautakunta 9.6. Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Asianro 449/10.02.03/2014 8 Raision kaupungin 5. kaupunginosan (Kuninkoja) asemakaavan ja siihen liittyvän tonttijaon sekä Korinpunojankadun katualueen osaa ja suojaviheraluetta

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Tekninen lautakunta 29.02.2016 AIKA 29.02.2016 klo 17:00-17:40 PAIKKA Kirkonkylän palo- ja pelastusasema KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA

Lisätiedot

Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen

Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 286 Vesihuoltotoiminnan yhtiöittäminen Asianro 816/00.04.02/2015 Kaupunginjohtaja Ari Korhonen ja talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi: Raision kaupunginvaltuusto päätti

Lisätiedot

KORPPOON ETELÄISEN SAARISTON OSAYLEISKAAVAN MUUTOS BJÖRKÖ-ÅNSÖREN

KORPPOON ETELÄISEN SAARISTON OSAYLEISKAAVAN MUUTOS BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PARAINEN KORPPOON ETELÄISEN SAARISTON OSAYLEISKAAVAN MUUTOS BJÖRKÖ-ÅNSÖREN KAAVASELOSTUS Maanmittari Oy Öhman KÄSITTELYVAIHEET Ilmoitus kaavamuutoksen aloituksesta kuulutettu 29.1.2015. Ympäristölautakunta..

Lisätiedot

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 18.5.2015 Liite 1. Sivu 1(6) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Sisällys:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:30-15:50 Paikka KYS, Auditoriorakennus Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja Berg,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 1 8.5.2017 65 Asianro 3576/00.01.01/2017 Hallintosäännön uudistaminen Päätöshistoria Kaupunginhallitus 8.5.2017 1 Kaupunginlakimies Vesa Toivanen

Lisätiedot

Tämän sopimuksen sopijaosapuolina ovat seuraavat Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat (jäljempänä sopijakunnat):

Tämän sopimuksen sopijaosapuolina ovat seuraavat Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat (jäljempänä sopijakunnat): Luonnos 16.03.2012 Yhteistoimintasopimus jätehuoltoviranomaisena toimimisesta 1. Sopimuksen osapuolet Tämän sopimuksen sopijaosapuolina ovat seuraavat Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat (jäljempänä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANMITTARI ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 15.9.2016 PARAINEN KORPPOO, ÖSTERSKÄR-VESTAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue

Lisätiedot