Eromittaus virtausmittarilla.. menetelmä- ja laitekuvaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eromittaus virtausmittarilla.. menetelmä- ja laitekuvaus"

Transkriptio

1 Työraportti POSIVA Eromittaus virtausmittarilla.. menetelmä- ja laitekuvaus Pekka Rouhiainen PRG-Tec Oy Helmikuu 1997

2 Työraportti POSIVA Eromittaus virtausmittarilla, menetelmä- ja laitekuvaus Pekka Rouhiainen PRG-Tec Oy Helmikuu 1997 POSIVA OY Annankatu 42 D, HELSINKI Puhelin (90) Fax (90)

3 Tämä työraportti on valmistunut TVO:n toimeksiannosta vuonna 1994, mutta tuolloin laitteen keskeneräisten patentointiasioiden vuoksi raportin julkaisemista lykättiin ja se julkaistaan nyt Pasivan toimesta uudella raporttinumerolla.

4 TYÖRAPORTTI PATU EROMITTAUS VIRTAUSMITTARILLA, MENETELMÄ- JA LAITEKUVAUS Pekka Rouhiainen - PRG-Tec Oy Marraskuu 1994

5 DIFFERENTIAL FLOW MEASUREMENT, DESCRIPTION OF THE METHOD AND INSTRUMENT ABSTRACT The TVO-Flowmeter is designed to measure small groundwater flows in the bedrock, both across and along a borehole. With a new type of flow guide, flow into the hole or out from the hole at a ehosen depth interval can he measured directly. The measurements can be performed with or without pumping water from the hole. Hydraulic conductivities and hydraulic heads of fractures or fractured zones can be solved from the results. The principles of the method, the tool and the computer programs are presented or described in this report.

6 EROMITTAUS VIRTAUSMITTARILLA, MENETELMÄ- JA LAITEKUVAUS TIIVISTELMÄ TVO-virtausmittari on kehitetty mittaamaan pieniä kalliopohjaveden virtauksia reiän poikki ja reiän suunnassa. Uudentyyppisellä virtausohjaimella menetelmällä voidaan mitata suoraan veden virtaus kalliosta reikään tai reiästä kallioon halutussa mittaussyvyydessä. Tuloksista voidaan tulkita rakojen tai rakovyöhykkeiden painekorkeus ja vedenjohtavuus. Menetelmän etuna on nopeus ja hyvä syvyysresoluutio. Vedenjohtavuuden mittausalue on Io-10 - Io-5 m/s. Mittauksella voidaan korvata kairanreikien mittauksissa aikaisemmin käytetyt fluid loggingmittaukset.

7 EROMITTAUS VIRTAUSMITTARILLA, MENETELMÄ- JA LAITEKUVAUS Sisällysluettelo 1 Johdanto Eromittausmenetelmä V 1rtauso. h.. atmet Pumppu Virtauksen mittaaminen Ohjelmisto... 8 LIITELUETTELO LIITE 1 Eromittauksen virtausohjain, yläosa LIITE 2 Eromittauksen virtausohjain, alaosa LIITE 3 Eromittauksen virtausohjain, virtaussovitin LIITE 4 Eromittauksen virtausohjain, osaluettelo LIITE 5 Eromittauksen virtausohjain, kumikiekkojen valumuotti 56 mm LIITE 6 Eromittauksen virtausohjain, kumikiekkojen valumuotti 76 mm LIITE 7 Eromittauksessa käytetty pumppu LIITE 8 Pumpun ohjauskytkentä

8 1 JOHDANTO Eromittaus tehdään TVO:n virtausmittarilla siihen kiinnitetyn lisälaitteen avulla. Eromittaus on lähellä reiän suuntaisen virtauksen mittausta. Menetelmällä mitataan kuitenkin suoraan reiästä poistuva tai reikään tuleva virtaus testivälillä. Koska menetelmällä mitataan suoraan pystyvirtauksen eroja, sitä nimitetään eromittaukseksi. Tulkinnassa pystyvirtauksen (oikeammin reiän suuntaisen virtauksen) erot ovat tärkeämpiä kuin itse pystyvirtaus. Eromittauksella nämä virtauslisäykset tai -vähennykset voidaan määrittää tarkemmin kuin summautuvalla reiän suuntaisen virtauksen mittauksella. Eräs lähtökohta eromittauksen kehittämiselle oli tarve nopeuttaa vedenjohtavuuden ja painekorkeuden määritystä. Poikkivirtausmittaus on paineen asettumisen vuoksi niin hidasta, että sitä ei käytännössä voida toteuttaa koko reiässä. Tämän vuoksi mahdolliset virtauspaikat on löydettävä muilla, nopeammilla menetelmillä. Mahdollisia virtauspaikkoja ovat kohdat, joissa kallion vedenjohtavuus on anomalinen. Myös reiän suuntaisen virtauksen tarkka mittaus on hidasta. Tulpan pullistamiseen ja supistamiseen kuluu yhteensä lähes tunti. Vielä pitempi aika kuluu paineen asettumiseen. Painemuutoksen aiheuttaa vesipinnan nousu tai lasku reiässä, mikä on seurausta kaapelin laskusta tai nostosta. Poikkivirtauksen mittausväli on 2 metriä. Mittausvälin kohdistaminen esimerkiksi 1000 m syvässä reiässä edellyttää hyvää syvyystarkkuutta. Koska eromittaus tehdään samalla kaapelilla kuin varsinainen virtausmittauskin, voidaan eromittauksella paikallistettu kohta löytää tarkasti varsinaisessa virtausmittauksessa. Kehitetyllä eromittauksella voidaan virtauksia mitata tarkemmin ja yli kymmenen kertaa nopeammin kuin pystyvirtausmittauksella. Tuloksista voidaan laskea kallion vedenjohtavuus ja painekorkeustaso vyöhykkeissä. Tässä raportissa kuvataan menetelmän periaate ja tarvittavat lisäosat (virtausohjain, pumppu) virtausmittariin sekä ohjelmistot.

9 2 2 EROMITTAUSMENETELMÄ Eromittausmenetelmällä voidaan suhteellisen nopeasti mitata reiässä vyöhykkeiden vedenjohtavuus ja painekorkeus. Menetelmässä käytetään virtausmittarin pystyvirtausanturia ja uudentyyppistä virtausohj ainta. Aikaisemmista mittauksista saatujen kokemusten mukaan pystyvirtausmittaus on herkkä vesipinnan muutoksille reiässä (Rouhiainen P., Virtausmittaus Sievin Syyryssä KR 6:ssä, TVO/Paikkatutkimukset, Työraportti 92-44). Kaapelin nosto esimerkiksi 10 metrillä merkitsee n. 1.5 litran pumppaamista reiästä, mikä puolestaan voi vastata virtausnopeutta ml/h. Tämä on huomattavan paljon laitteen toimintaalueeseen nähden. Virtauksen asettuminen voi kestää 2-4 tuntia. Tämän vuoksi mittaus on ollut hidasta ja pisteväli vastaavasti harva. Aikaisemmassa pystyvirtausmittauksessa virtauksen muutoksista voidaan havaita paikat, joissa vettä virtaa reikään tai reiästä pois. Pystyvirtauksen muutoksista voidaan myös laskea virtausmäärät reikään tai reiästä pois. Näitä virtausmääriä voidaan käyttää hyväksi, kun vyöhykkeiden ja rakojen ominaisuuksia tulkitaan. Itse pystyvirtausta ei tulkinnassa voi käyttää. Pystyvirtauksen mittaus on sikäli ongelmallista, että se on summautuva ja pystyvirtaus voi siten olla paikoitellen suuri. Se voi siten peittää alleen vähän vettäjohtavat vyöhykkeet. Oleellinen parannus mittausherkkyyteen on saatu mittaamalla virtaus reikään tai reiästä pois suoraan. Eromittauksessa käytettävän virtausohjaimen periaate on esitetty kuvassa 1. Reiän suuntainen virtaus on ohjattu virtausanturin ohi. Mittausvälistä tuleva tai siihen menevä virtaus ohjataan virtausanturiin. Koska menetelmällä mitataan suoraan pystyvirtauksen eroja, sitä nimitetään eromittaukseksi. Eromittausmenetelmässä vesipinta pidetään vakiona pumppauksen avulla, mikä pienentää oleellisesti virtauksen asettumisaikaa. Menetelmässä pullistettavien tulppien sijasta käytetään kumikiekkoja ohjaamaan virtaus mittausanturiin. Kumikiekkojen käyttö nopeuttaa ratkaisevasti mittausta pullistettaviin tulppiin verrattuna. Niiden kiinnijuuttumis- ja rikkoutumisriski on todennäköisesti pienempi kuin tulppien. Kun vesipinta pidetään reiässä vakiona, on reiän virtauspotentiaali (paine korkeus) vakio, koska laitteen ja reiän virtausvastus on hyvin pieni vyöhykkeiden virtausvastuksiin nähden. Tuntemattomia ovat painekorkeus tutkittavassa vyöhykkeessä (ho) ja vyöhykkeen vedenjohtavuus. Mitattavia (tunnettuja) ovat reiän painekorkeus (hl, h2) ja virtaus vyöhykkeestä reikään (Qnl, Qn2). Tuntemattomia on

10 3 kaksi, joten virtaus pitää mitata kahdella reiän painekorkeudella. Reiän painekorkeus määräytyy pumppaussyvyydestä reiässä. VINSSI z;: ,,._ 1.,,_ VESI VIRTAA JOISSAKIN KALLION RAOISSA ::::,.., / ''\. '. '---,...,"" ' -., VRTAIJSANTl.RI KUMU<IEKOT MITATTAVA VIRTAUS: VlRTAUS REIKÄÄN TAI REIÄSTÄ POIS REIÄN SUUNTAINEN VIRTAUS Kuva 1. Eromittauksessa käytettävän virtausohj aimen periaate

11 4 Jos oletetaan, että pumppaus on ollut päällä niin kauan, että merkittäviä paineen muutoksia ei enää tapahdu kalliossa, saadaan Qn1 = Kn a-(ho- h1) Qn2 = Kn a (ho- h2), (1) (2) missä Qn 1 ja Qn2 ovat mitatut virtaukset, Kn on vedenjohtavuus, a on geometriasta riippuva vakio, h 1 ja h2 ovat reiän painekorkeudet ja ho on vyöhykkeen painekorkeus kaukana reiästä V akiolle a käytetään sylinterimäisen virtauksen yhtälöstä saatua arvoa. Sylinterimäinen virtaus pätee tässä paremmin kuin Moyen kaava. Moyen kaava olettaa virtauksen kaartuvan tulppien yli. Eromittauksessa tällaista kaartumista ei ole (lukuunottamatta reiän päätyjä), koska reikä on vakiopotentiaalissa. a = 2 n L/ln(R/rO ), (3) missä L on mittausväli, Ron etäisyys vakiopotentiaaliinho ja ro on reiän säde Etäisyys vakiopotentiaaliin ei ole tiedossa. Suhteelle R/rO on tässä arvioitu suuruus 500 (R = 14 m). Vakio a ei ole kovin herkkä suhteen R/rO muutoksille, koska suhteesta otetaan logaritmi. Jos mittaus tehdään kahdella pumppaussyvyydellä, voidaan tuloksista ratkaista vyöhykkeen potentiaali kaukana reiästä sekä vyöhykkeen vedenjohtavuus: ho = (hl-h h2)/(l-b), (4) missä b = Qn1/Qn2 K = (1/a)-(Qn1-Qn2)/(h2-h1) (5)

12 5 3 VIRTAUSOHJAIMET Virtausohjaimella ohjataan tutkittavalla syvyysvälillä mahdollisesti reikään virtaava tai reiästä poistuva virtaus pystyvirtausanturiin. Ohjaimen toinen tehtävä on oikosulkea reiän suuntaineo virtaus ohi mittausvälin ja pystyvirtausanturin. Virtausohjain on suunniteltu siten, että sen virtausvastus on mahdollisimman pieni sekä reiän suuntaiselle virtaukselle että mittausväliltä tulevalle virtaukselle. Mittausvälin pituus on muunneltavissa tarpeen mukaan eropituisten väliputkien avulla. Virtausohj aimen piirustukset ovat liitteissä 1-4. Kumikiekkojen koko, muoto ja kovuus on valittu kokeellisesti. Koko on valittu riittävän isoksi, jotta kumikiekko koskettaisi joka puolelta reiän seinää silloinkin, kun ohjain nojaa toispuoleisesti kaltevassa reiässä. Kumikiekko ei voi olla liian iso, koska silloin sen reuna poimuttuu. Kumikiekon reunat on taivutettu siten, että laite laskeutuu pienellä kitkalla reikää pitkin alas. Kun laitetta nostetaan, kiekot "muljahtavat" toiseen asentoon. Silloin kumin oma jännitys puristaa kumia reiän seinää vasten ja parantaa siten tiiviyttä. Kumikiekkojen valumuottien piirustukset ja kumikiekon materiaaliominaisuudet on esitetty liitteissä 5 ja 6. Kumikiekot eivät voi pitää suurta painetta. Eromittauksessa mittausvälin painekorkeus on sama kuin muunkin reiän, joten tarvetta paineenkestolle ei ole. Tiiviyden varmistamiseksi käytetään kuitenkin kolmea kumikiekkoa mittausvälin molemmissa päissä. Kumikiekkoja on valmistettu sopiviksi 56 mm:n ja 76 mm:n reikiin. 76 mm:n rei'issä käytetään lisäksi erillisiä keskittäjiä varmistamaan, että virtausohjain on mahdollisimman keskellä reikää.

13 6 4 PUMPPU Laitteistoon kuuluu pumppu, jolla vesipinta reiässä pidetään vakiokorkeudella. Tämä on toteutettu 6 m pitkän putken, ns. nieluputken avulla. Putki on alapäästä tulpattu ja yläpäästä avoin. Itse pumppaus tapahtuu tämän putken sisältä. Reiässä oleva vesi valuu nieluputkeen. Vesipinta vaihtelee putken sisällä, mutta on vakiokorkeudella (putken yläpään taso) reiässä. Laitteistoon kuuluu myös letkupumppu, jolla pumpataan vettä reikään kaapelin noston aikana. Tällä estetään nostosta mahdollisesti aiheutuva vesipinnan lasku. Mahdollinen ylimääräinen vesi menee nieluputkeen ja pumpataan pois. Jos reiän transmissiviteetti ei ole kovin suuri, voidaan vesipintaa reiässä myös nostaa. Letkupumpun pumppausmäärä on säädettävä niin suureksi, että se kattaa myös kaapelin noston aiheuttaman vesipinnan laskun. Pumpun mittapiirustus on esitetty liitteissä 7. Käyttövoimana on kompressorilla tehty paineilma, jota kytketään ajastimen ja magneettiventtihien avulla. Käyttöpaineen kytkentäkaavio on esitetty liitteessä 8. Pumpun mitoitus on valittu siten, että pumppaus ja mittaus voidaan tehdä samanaikaisesti 56 mm:n reiässä. Letkupumpun ohjaus ja kaapelin nosto on toteutettu mittaustietokoneen ohjauksella. Kaapelin nostoa seurataan mittapyörällä. Mittauspyörään kytketty pulssianturi lähettää pulsseja tietokoneelle. Tietokoneella lasketaan pulssit, ja kun nostoa on ollut mittausvälin verran, vinssi pysäytetään. Rei'issä, joiden yläosa on suurempi kuin 100 mm, voidaan käyttää pienikokoista uppopumppua (esim. Grundfos MPl). Uppopumppua käytetään myös nieluputken (suuremman) sisällä. Pohjavesipinta-anturi on kiinnitetty nieluputkeen, joten paineanturin syvyystukemasta näkyy, jos pohjavesipinta on muulla tasolla kuin nieluputken yläpää. Painemittausta käytetään siten pumppauksen kontrollimittauksena.

14 7 5 VIRTAUKSEN MITTAAMINEN Kullakin mittaussyvyydellä mitataan virtaus pulssimenetelmällä ja jäähtymismenetelmällä. Ennen virtausmittauksia mitataan ilmanpaine ja vesipinnan taso reiässä sekä tarkistetaan, että lämpökäynti on riittävän pieni. Lämpökäyntiä voi esiintyä, koska mittauksessa käytetään erittäin pieniä lämpötilan muutoksia ja veden lämpötila yleensä kasvaa syvemmälle mentäessä. Virtausmittaus aloitetaan pulssimenetelmällä. Pulssimenetelmällä voidaan mitata paitsi virtauksen suuruus, myös sen suunta. Suunta voi olla kalliosta reikään tai reiästä kallioon. Pulssimenetelmässä vettä lämmitetään hetkellisesti lämmitystermistorilla ja seurataan lämpöpulssin siirtymistä liikkuvan veden mukana. Pulssimenetelmän mittausalue on 6 ml/h ml/h. Ylärajan yläpuolella mittaustuloksen hajonta kasvaa ja virtauksen määrittämiseen käytetään jäähtymismenetelmää. Jäähtymismenetelmä lämmitystermistorin jäähtymiseen lämmityksen jälkeen. Jäähtyminen on sitä nopeampaa mitä suurempi virtaus on. Menetelmä on kalibroitu vertaamalla tuloksia pulssimenetelmän tuloksiin ja ekstrapoloimalla kalibrointi pulssimenetelmän mittausalueen yläpuolelle. Jäähtymismenetelmä on siten toistaiseksi osittain kvalitatiivinen.

15 8 6 OHJELMISTO Varsinaiset mittausohjelmat ovat mittaustietokoneella, joka lähettää kontrollikäskyjä virtausmittarin prosessorille ja vastaanottaa prosessorilta mittaustuloksia. Mittaustuloksille tehdään tarpeelliset muunnokset, ne esitetään näyttöruudulla ja tallennetaan tiedostoihin. Mittaustietokone lukee lisäksi painetiedot (ilmanpaine ja pohjavesipinta), ohjaa letkupumppua, lukee kaapelinlaskurin pulssit sekä käynnistää vinssin ja pysäyttää vinssin kaapelin laskurin pulssi en perusteella. Virtausmittarin prosessorin ohjelmamuistiin on tallennettu prosessonn mittausohjelmat Näillä ohjelmilla hoidetaan mittauksen ajoitukset, valitaan mittauskanavat, ohjataan analogia/digitaalimuunnosta sekä lähetetään mittaustulokset maan pinnalle. Koko mittausohjelma koostuu useasta osasta. Erilliset mittausohjelmat ajetaan DOSkäyttöjärjestälmässä peräkkäin ns. batch-tiedostona (ajovirtana), kuva 2... VERTAA2... EROP6 ER022 COUNTl Kuva2. Eromittauksen ohjelmat Ajovirran osat ovat: VERTAA2 tutkii lämpökäyntiä sekä mittaa vesipinnan reiässäja ilmanpaineen EROP6 on virtausmittaus pulssimenetelmällä ER022 on virtausmittaus jäähtymismenetelmällä COUNTI on vinssin ohjausohjelma

16 9 VERTAA2:n päätoiminnot ovat: lukee mittausalueen, reiän numeron Ja pumppaussyvyyden tiedostosta REIKA.DAT lukee mittaussyvyyden ja mittausvälin tiedostosta ALKUSYV.DAT lukee mittauspisteen tiedostonumeron Guokseva luku xxxx) tiedostosta ERONUM.DAT paineen mittaus (pohjavesipinta reiässä), mittaus pysäytetään, jos vesipinta on poikkeava tallentaa otsikkotiedot (päivämäärä, alue, reikä, mittaus väli, syvyys) sekä paineen mittaustiedot tiedostoon VERTAA2.DAT käynnistää ROMl-ohjelman virtausmittarin anturissa lukee anturin lämpötilaa ja analysoi lämpökäyntiä piirtää lämpötilakäyrät ruudulle jos käynti on riittävän pientä, käynnistää seuraavan ohjelman EROP6:n päätoiminnot ovat: lukee mittausalueen, reiän numeron Ja pumppaussyvyyden tiedostosta REIKA.DAT lukee mittaussyvyyden ja pistevälin tiedostosta ALKUSYV.DAT lukee mittauspisteen tiedostonumeron Guokseva luku xxxx) tiedostosta ERONUM.DAT lisää ykkösen juoksevaan lukuun tiedostossa ERONUM.DAT tallentaa otsikkotiedot (päivämäärä, alue, reikä, pisteväli,syvyys) tiedostoon EOOOxxxx.DAT käynnistää virtausmittarissa virtausmittauksen pulssimenetelmällä (ROM3 ohjelma) näyttää ruudulla mittaustulokset tallentaa mittausdatan tiedostoon EOOOxxxx.DAT ER022:n päätoiminnot ovat: lukee mittausalueen, reiän numeron Ja pumppaussyvyyden tiedostosta REIKA.DAT lukee mittaussyvyyden ja pistevälin tiedostosta ALKUSYV.DAT käynnistää virtausmittarissa virtausmittauksen jäähtymismenetelmällä (ROM6 - ohjelma) tallentaa mittausdatan tiedostoon VERTAA2.DAT

17 10 COUNTI :n päätoiminnot ovat: lukee mittaussyvyyden ja pistevälin tiedostosta ALKUSYY.DAT näyttää toiminnot ruudulla käynnistää vinssin lukee kaapelinlaskuria ja pysäyttää vinsiin, kun pisteväli on nostettu tallentaa uuden mittaussyvyyden tiedostoon ALKUSYV.DAT Tulosten tulkintaan tarvitaan ohjelmia EROPTU21.BAS (pulssimenetelmän tulkinta), LUEI.BAS ja LUE2.BAS. EROPTU2l.BAS:n päätoiminnot ovat: lukee tiedostoja EOOOxxxx.DAT poistaa lämpökäynnin tarvittaessa poistaa yhteismuotoisen kohinan määrittää lämpöpulssin maksimin ajan sekä amplitudin laskee korjatun syvyyden (kaapelin venymä sekä suojaputken pituus otetaan huomioon) tallentaa tulokset (tiedostonumero, päiväys, syvyys, korjattu syvyys, syvyysväli, pumppauskorkeus, aika, amplitudi) reikäkohtaiseen tiedostoon XXXXXXXI.DAT LUEI.BAS:n päätoiminnot ovat: lukee tiedostoa XXXXXXXI.DAT hakee vastinparit mittauksille (sama syvyys, sama mittausväli, en pumppauskorkeus) määrittää kalibroinnin perusteella virtausnopeudet tallentaa tulokset vastinpareista samalle riville (syvyys, korjattu syvyys, syvyys väli, tiedostonumerot, pumppauskorkeudet, virtausnopeudet) tiedostoon XXXXXXX2.DAT LUE2.BAS:n päätoiminnot ovat: lukee tiedostoa XXXXXXX2.DAT laskee vastinpareista painekorkeudet ja vedenj ohtavuudet tallentaa painekorkeudet ja vedenjohtavuudet (syvyys, korjattu syvyys, syvyysväli, painekorkeus, vedenjohtavuus) tiedostoon XXXXXXX3.DAT

18 11 Tulosten esittämiseen käytetään lisäksi Grapher for Windows -ohjelmistoa. Tämän avulla on tehty kuvat virtauksille (tiedostot XXXXXXX2.DAT) sekä painekorkeudelle ja vedenjohtavuudelle (tiedostot XXXXXXX3.DAT). Yhden syvyysvälin mittaamiseen kuluu nostoineen aikaa 6-14 minuuttia. Tämä koostuu seuraavista osista: Tapahtuma Minimikesto (min) Maksimikesto (min) alkuodotus 2 5 pulssimenetelmä 2 5 jäähtymismenetelmä 1 1 nosto 1 3 Yhteensä 6 14 Keskimääräinen mittausaika on alustavien koemittausten mukaan 12 minuuttia. LIITELUETTELO LIITE 1 Eromittauksen virtausohjain, yläosa LIITE 2 Eromittauksen virtausohjain, alaosa LIITE 3 Eromittauksen virtausohjain, virtaussovitin LIITE 4 Eromittauksen virtausohjain, osaluettelo LIITE 5 Eromittauksen virtausohjain, kumikiekkojen valumuotti 56 mm LIITE 6 Eromittauksen virtausohjain, kumikiekkojen valumuotti 76 mm LIITE 7 Eromittauksessa käytetty pumppu LIITE 8 Pumpun ohjauskytkentä

19 10100 Kierreputki kiristysrenkoi 1 Ie N 33, Pootykappale k i i nn i tetoon virtousrittari in '-= BO 100 Yhdysputki pystyvirtousontur i i n t 5.73 =odo f 4.00 f';o.ooo Kiristysrengas 1-S e-1 Sovituskappale L T ono oso keroo veden M i ttousvo 1 i 1 ta PPG-Tec D Eroittouksen looso virtousohjoin

20 N T jf--' -- c::==:::::::i=j! r----=-----3, /) \\ 1 /) \\ 1) \\ ("r).- 27,70 }) Jntkoholkki ulkokierre Jatkoputk i 33.7/29,7 nn yloososso ulkokierre oloosassa sisokierre pituus 890 nn Jatkoputki 33.7/29.7 nn nolennisso poissa sisokierre 2 kpl pituus 2000 nn olopootykoppole kierre 1 i i tos 1 po1noon K i erreho 1 kk i kiri stysrenko i II e PRG-Tec Oy 2109' 1993 Eronittouksen virtousohjoin olnnc;n

21 ("f') :3 jlo,oo Vesi Mittausvoi i lto Menee tosto virtousonturi in 1 37,70 c----,... IE3 40,00 E3ll 12 MM kierre Reion suuntoinen virtous ohjautuu virtousonturin ohi Kierre 33,7/29,7 MM:n putkel Ie PRG-T ec Oy 2109, 1993 Virtoussovitin

22 IT = ,70 Ll KIERREOSAN PITUUS 10 MM TOISESSA PAASSA SIS - TOISESSA ULKOKIERRE KDKONAISPITUUDET 30 JA 890 MM r191oo 1 r L JATKOHOLKKI ULKOKIERRE 2 KPL lr) IT = ,70 Ll MOLEMMISSA PAISSA SISAKIERRE KOKONAISPITUUS 2000 MM 2 KPL LISAKSI TARVITAAN : -KUMIEN KIINNITYSRENKAAT 12 KPL (REIKA VAANTOA VARTEN) - TYOKALUT EDELLISTEN VAANTOON -RENKAIDEN ALUSHDLKKI 2 KPL (PITUUS 80 MM ) - PAA TYKAPPALEET 2KPL PRG- Te c /10 MM LIITOSPUT KI ANTURIIN (KIERRELIITOS) E ltt k hl 1 - VIRTAUSSOVITIN ronl ou sen JOin osaluettelo

23 V) 1DS/ Ll 1315/ l 1 ' '1' =n ; l 1 0 ' t , <> --' ,, 20 1 oo <> 1 t 20 1 oo R Rf2.0 _j 11,0 VQ 1 uhqrts i : Oevcon 80 L Oevcon Flex Add suhteessa 1 : 11 jo II o i n kovuus on n 40 shore ;Aooo 1!;o,00o f) PRG-T ec Oy EroMittQuksen virtousohjoin kunikiekkojen VQiunuotti

24 / 1 1 / ' ' '\ \ \... / 26,00 35,70 41, r 41.oo J "' 49 1""" KOLOT IRROITUSTA VARTEN 1 '""" 5 ' 00 4 ' ' 1--" -...) Valuhartsi: Oevcon 80 L Oevcon Flex Add suhteessa 1:1, jo II o i n kovuus on n, 40 shore 11 o, oo<> j; II ft',_ + PRG- Tee Oy 22, 12,1993 Eroittauksen virtausohjain vo 1 uuott i ( 76 ) tr1 0\

25 koope 1 i ohj ur i koape 1 i 14 rm poineanturi holk 18 r1r1 ulkoletku nylon 18/15 r1r1 sisoletku nylon 12/10 r1r1 3 rr:n kierteet ruuve i II e 1 joi II o nojaa jotkoholkkin Pootykoppoleesso kierre 1 i i tos Jotkoholkki --r-r PUMPPUOSA kokonaispituus 2.95 fl reiko 56 r1r1 nieluputk i 3317/29.7 r1r1 -::et-- ra joi t i n toppi 3 r1r1 1--'o 00 NIELUPUTKI: pituus 3r t 3r poissa sisakierre 1 i i tos ja tkoho 1 k i II a olopaossa nylontulppo ventti i 1 i peso ulkoh. 27 r1r1 kur i po II o 19 flfl PUMPPU EROMITTAUKSEEN t""-1 t'ij -...)

26 19 LIITE 8 VIRTA LÄHDE 24V ov KELLOKYTKIN: K1 NT3 (0.1 s-1 Oh) KOMPRESSORI: HYDROVANE HU5PURS-l 0/40 MAGNEETTIVENlTIILIT: JOUCOMATIC PAINESÄILIÖ PAINEENALENNUS VENTTIILI PAINELETKU PUMPPUUN

Virtausmittaukset Suhangon alueella Ranualla, Kairanreiät SN-41, SUH-204, SUH-262, SUH-348, SUH-389 ja SUH- 587

Virtausmittaukset Suhangon alueella Ranualla, Kairanreiät SN-41, SUH-204, SUH-262, SUH-348, SUH-389 ja SUH- 587 Virtausmittaukset Suhangon alueella Ranualla, Kairanreiät SN-41, SUH-204, SUH-262, SUH-348, SUH-389 ja SUH- 587 Jere Komulainen Perttu Pulkkinen Kyösti Ripatti Elin Siggberg Jari Pöllänen Pöyry Finland

Lisätiedot

4 MITTAUSTEN SUORITUS. 4.1 Mittausohjelma ja aikataulu

4 MITTAUSTEN SUORITUS. 4.1 Mittausohjelma ja aikataulu 4 MITTAUSTEN SUORITUS 17 4.1 Mittausohjelma ja aikataulu PFL DIFF -virtauseromittausmenetelmällä tehdyt virtausmittaukset suoritettiin elo- ja syyskuussa kairanrei issä SN-41, SUH-204, SUH-262, SUH-348,

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

Tuulen nopeuden mittaaminen

Tuulen nopeuden mittaaminen KON C3004 Kone ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Koesuunnitelma / ryhmä K Tuulen nopeuden mittaaminen Matias Kidron 429542 Toni Kokkonen 429678 Sakke Juvonen 429270 Kansikuva: http://www.stevennoble.com/main.php?g2_view=core.downloaditem&g2_itemid=12317&g2_serialnumber=2

Lisätiedot

Latauspotentiaalimittaukset Olkiluodossa keväällä 2003

Latauspotentiaalimittaukset Olkiluodossa keväällä 2003 Työraportti 2003-25 Latauspotentiaalimittaukset Olkiluodossa keväällä 2003 Mari Lahti Tero Laurila Kesäkuu 2003 POSIVA OY FIN-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372 3709 Työraportti

Lisätiedot

Ilmanvirtauksen mittarit

Ilmanvirtauksen mittarit Swema 3000 yleismittari/monitoimimittari sisäilmastomittauksiin Ilmastoinnin yleismittari, Vahva metallirunkoinen Swema 3000 on suunniteltu ilmastoinnin, sisäilmaston ja olosuhdemittausten tarpeisiin erityisesti

Lisätiedot

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma Kuva 1 MrSmart on digitointilaite PC:lle Yleistä MrSmart on sarjaliikenteellä toimiva sarjaliikennedigitoija. Laite mittaa

Lisätiedot

TDS-mittausanturin pelastustyö Eurajoen Olkiluodon kairanreiästä Ol-KR 1

TDS-mittausanturin pelastustyö Eurajoen Olkiluodon kairanreiästä Ol-KR 1 Työraportti 99-45 TDS-mittausanturin pelastustyö Eurajoen Olkiluodon kairanreiästä Ol-KR 1 Risto Niinimäki Kesäkuu 1999 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-001 00 HELSINKI, FINLAND Tel. +358-9-2280 30 Fax +358-9-2280

Lisätiedot

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen:

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: osaat määrittää moottorin kierrosnopeuden pulssianturin ja Counter-sisääntulon avulla, osaat siirtää manuaalisesti mittaustiedoston LabVIEW:sta MATLABiin,

Lisätiedot

Kairanreiän VB puhdistustyöt Loviisan Hästholmenilla

Kairanreiän VB puhdistustyöt Loviisan Hästholmenilla Työraportti 98-36 Kairanreiän VB puhdistustyöt Loviisan Hästholmenilla Tauno Rautio Toukokuu 1998 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-00100 HELSINKI, FINLAND Tel. +358-9-2280 30 Fax +358-9-2280 3719 Työraportti

Lisätiedot

Via Circonvallazione, 10 13018 Valduggia (VC), Italia Puh: +39 0163 47891 Faksi: +39 0163 47895 www.vironline.com. Kuva 9525.

Via Circonvallazione, 10 13018 Valduggia (VC), Italia Puh: +39 0163 47891 Faksi: +39 0163 47895 www.vironline.com. Kuva 9525. Valvoindustria Ing. Rizzio S.p.A. www.vironline.com 9520-sarja DZR messinkinen ON/OFF -linjasäätöventtiili Kuvaus Sinkkikadon kestävästä messingistä valmistettu ON/OFF säätöön soveltuva linjasäätöventtiili

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 2007 S&A MATINTUPA 1. ILMAVIRTAUKSEN MITTAUS Suora, 1:n pisteen mittaus a) Kytke mittalaitteeseen virta. b) Paina UNITS - näppäintä ja valitse haluttu mittayksikkö

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Käyttöohje. Tiiveystesteri

Käyttöohje. Tiiveystesteri Tiiveystesteri 1. Tiiveystesteri ja lisätarvikkeet 2. Laitteiston liittäminen yli- ja alapaineen mittausta varten 3. Asetukset 4. Mittaus 5. Tekniset tiedot Ilmanvaihdon yleismittari Swema 3000MD yhdessä

Lisätiedot

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä

Uponor Push 23A Pumppu- ja sekoitusryhmä L at t i a l ä m m i t y s U P O N O R P U S H 2 3 A Pumppu- ja sekoitusryhmä 04 2010 5042 Lattialämmityksen pumppu- ja sekoitusryhmä on pumppu- ja sekoitusryhmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi Uponor-lattialämmitysjärjestelmän

Lisätiedot

PORIN KAUPUNKI Harjunpäänjoen alaosan ja Sunniemen vesitaloushanke

PORIN KAUPUNKI Harjunpäänjoen alaosan ja Sunniemen vesitaloushanke SUUNNITELMASELOSTUKSEN LIITE A 101006179-T02A 14.8.2017 PORIN KAUPUNKI Harjunpäänjoen alaosan ja Sunniemen vesitaloushanke Harjunpäänjoen alaosan vaihtovesi- ja kuivatuspumppaus Sisältö 2 1 YLEISTÄ 3 2

Lisätiedot

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus

Koneistusyritysten kehittäminen. Mittaustekniikka. Mittaaminen ja mittavälineet. Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Koneistusyritysten kehittäminen Mittaustekniikka Mittaaminen ja mittavälineet Rahoittajaviranomainen: Satakunnan ELY-keskus Yleistä Pidä työkalut erillään mittavälineistä Ilmoita rikkoutuneesta mittavälineestä

Lisätiedot

Pohjaveden suolaisuuden mittaukset Eurajoen Olkiluodon kairanrei'issä KR 1-KR4 ja KR9 vuonna 1997

Pohjaveden suolaisuuden mittaukset Eurajoen Olkiluodon kairanrei'issä KR 1-KR4 ja KR9 vuonna 1997 Työraportti 9814 Pohjaveden suolaisuuden mittaukset Eurajoen Olkiluodon kairanrei'issä KR 1KR4 ja KR9 vuonna 1997 Pertti Hassinen Helmikuu 1998 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN001 00 HELSINKI Puhelin (09)

Lisätiedot

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet 1 Lämpötilamittarit Fortum Fiksu -järjestelmään kytkettävä paristokäyttöinen lämpötilamittari mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedot langattomasti

Lisätiedot

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi?

(c) Kuinka suuri suhteellinen virhe painehäviön laskennassa tehdään, jos virtaus oletetaan laminaariksi? Tehtävä 1 Vettä (10 astetta) virtaa suorassa valurautaisessa (cast iron) putkessa, jonka sisähalkaisija on 100 mm ja pituus 70 m. Tilavuusvirta on 15 litraa minuutissa. (a) Osoita, että virtaus on turbulenttia.

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 10 Noste Nesteeseen upotettuun kappaleeseen vaikuttaa nesteen pintaa kohti suuntautuva nettovoima, noste F B Kappaleen alapinnan kohdalla nestemolekyylien

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-03 USB-käyttöinen syvyysanturi 5op 13.9.2011-29.11.2011 Johan Backlund Ohjaaja: Johan Grönholm Johdanto Projektin tavoitteena oli suunnitella

Lisätiedot

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT

Demo 5, maanantaina 5.10.2009 RATKAISUT Demo 5, maanantaina 5.0.2009 RATKAISUT. Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeissa on usein kaikenlaisia laitteita. Seuraavassa yksi hyvä kandidaatti eli Venturi-mittari, jolla voi määrittää virtauksen

Lisätiedot

SwemaMan 7 Käyttöohje

SwemaMan 7 Käyttöohje SwemaMan 7 Käyttöohje HUOM! Ennen mittausten aloittamista, lue kohta 6. Asetukset (SET). Vakiona k2-kompensointi on päällä. 1. Esittely SwemaMan 7 on mikro manometri paine-eron, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden

Lisätiedot

Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002

Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002 Työraportti 2002-51 Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002 Mari Lahti Lokakuu 2002 POSIVA OY FIN-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel. +358-2-8372 31 Fax

Lisätiedot

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p).

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p). 3. Peruslait 3. PERUSLAIT Hydrauliikan peruslait voidaan jakaa hydrostaattiseen ja hydrodynaamiseen osaan. Hydrostatiikka käsittelee levossa olevia nesteitä ja hydrodynamiikka virtaavia nesteitä. Hydrauliikassa

Lisätiedot

Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje.

Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje. Tämä on PicoLog Windows ohjelman suomenkielinen pikaohje. Asennus: HUOM. Tarkemmat ohjeet ADC-16 englanninkielisessä User Manual issa. Oletetaan että muuntimen kaikki johdot on kytketty anturiin, käyttöjännite

Lisätiedot

KON C3004 14.10.2015 H03 Ryhmä G Samppa Salmi, 84431S Joel Tolonen, 298618. Koesuunnitelma

KON C3004 14.10.2015 H03 Ryhmä G Samppa Salmi, 84431S Joel Tolonen, 298618. Koesuunnitelma KON C3004 14.10.2015 H03 Ryhmä G Samppa Salmi, 84431S Joel Tolonen, 298618 Koesuunnitelma Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 1 Tutkimusongelma ja tutkimuksen tavoit e 2 2 Tutkimusmenetelmät 3 5 2.1 Käytännön

Lisätiedot

GT GT 1200 GTU GTU 1200

GT GT 1200 GTU GTU 1200 Kattilat GT 0 - GT 00 GTU 0 - GTU 00 GTU 0 GT 00 Oy Callidus b Hiekkakiventie 0070 HELSINKI p. 09-7 75 fax. 09-77 5505 www.callidus.fi . Pä ä mitat GT 0 C 55 85 5 () 65 x M8 on ø 50 merkkiä levyssä ø 70

Lisätiedot

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta

START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus. Tokan reiän hionta START Pääohjelma - arvojen asettaminen - keskipisteet - kierrenousujen ohjaus Tokan reiän hionta - ruvetaan hiomaa reikää - lisätään y-arvoa joka kierroksen jälkeen Kierrenousun alku - rekisterien nollaus

Lisätiedot

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Risto Taipale 20.9.2013 1 Tehtävä 1 Erään lämpömittarin vertailu kalibrointistandardiin antoi keskimääräiseksi eroksi standardista 0,98 C ja eron keskihajonnaksi

Lisätiedot

Yhteenveto vedenjohtavuuden mittaustuloksista ja eri menetelmien välisistä eroista Olkiluodon reiissä

Yhteenveto vedenjohtavuuden mittaustuloksista ja eri menetelmien välisistä eroista Olkiluodon reiissä Työ raportti 2-33 Yhteenveto vedenjohtavuuden mittaustuloksista ja eri menetelmien välisistä eroista Olkiluodon reiissä KR- KR Henry Ahokas Lokakuu 2 POSIVA OY Töölönkatu 4, FIN- HELSINKI, FINLAND Tel.

Lisätiedot

LIITE 1 LIITE 2 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI Geotutkimus Projekti: Putken numero: Asiakkaan viite: Puhelin: Koordinaatit: Koordinaattijärjestelmä: Kivilammen k-paikka Havaintoputki 1 X: Y: Z: Kairakone:

Lisätiedot

9555P Vaihtuva-aukkoinen valurautainen kaksoissäätöventtiili

9555P Vaihtuva-aukkoinen valurautainen kaksoissäätöventtiili Valvoindustria Ing. Rizzio S.p.A. 9555P Vaihtuva-aukkoinen valurautainen kaksoissäätöventtiili Kuvaus Laipallinen valurautainen linjasäätöventtiili. Standardin EN1092-2 (ennen DIN2533) mukaisesti laipoitettu

Lisätiedot

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ Työssä perehdytään johteissa ja tässä tapauksessa erityisesti puolijohteissa esiintyvään Hallin ilmiöön, sekä määritetään sitä karakterisoivat Hallin vakio, varaustiheys

Lisätiedot

Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa

Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa Leo-Ville Miettinen Nuorempi suunnittelija Finnmap Consulting Oy, Part of Sweco Työn rahoittaja: Ruukki Esityksen

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

Mitä kalibrointitodistus kertoo?

Mitä kalibrointitodistus kertoo? Mitä kalibrointitodistus kertoo? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Laitteen kalibroinnista hyödytään vain jos sen tuloksia käytetään hyväksi.

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Syksy 009 Jukka Maalampi LUENTO 8 Paine nesteissä Nesteen omalla painolla on merkitystä Nestealkio korkeudella y pohjasta: dv Ady dm dv dw gdm gady paino Painon lisäksi alkioon

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

Uusi virtausmittarisarja kaasujen virtausmittauksiin vaativissa teollisuussovelluksissa SCHMIDT SS 20.600

Uusi virtausmittarisarja kaasujen virtausmittauksiin vaativissa teollisuussovelluksissa SCHMIDT SS 20.600 Uusi virtausmittarisarja kaasujen virtausmittauksiin vaativissa teollisuussovelluksissa SCHMIDT SS 20.600 Teollisuusprosessit Paineilmatekniikka Pidätämme oikeuden muutoksiin. Hantor-Mittaus Oy Tiituspohjantie

Lisätiedot

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V.

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V. TYÖ 37. OHMIN LAKI Tehtävä Tutkitaan metallijohtimen päiden välille kytketyn jännitteen ja johtimessa kulkevan sähkövirran välistä riippuvuutta. Todennetaan kokeellisesti Ohmin laki. Välineet Tasajännitelähde

Lisätiedot

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 3. Bernoullin yhtälön käyttö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mitä Bernoullin yhtälö tarkoittaa ja miten sitä voidaan käyttää virtausongelmien ratkaisemiseen? Motivointi: virtausnopeuden

Lisätiedot

SwemaAir 5 Käyttöohje

SwemaAir 5 Käyttöohje SwemaAir 5 Käyttöohje 1. Esittely SwemaAir 5 on kuumalanka-anemometri lämpötilan, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden mittaukseen. Lämpötila voidaan esittää joko C, tai F, ilmannopeus m/s tai fpm ja ilman virtaus

Lisätiedot

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen Avaa tarvikepussi ja tarkista komponenttien lukumäärä sekä nimellisarvot pakkauksessa olevan osaluettelon avulla. Ilmoita mahdollisista puutteista tai virheistä

Lisätiedot

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa:

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa: Potilasopas Tämän oppaan omistaa: Icare HOME (Malli: TA022) POTILASOPAS TA022-035 FI-3.1 3 Johdanto Tämä opas sisältää Icare HOME -tonometrin käyttöohjeet. Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää

Lisätiedot

Casall X600 CROSSTRAINER 93003

Casall X600 CROSSTRAINER 93003 Casall X600 CROSSTRAINER 93003 OSALUETTELO Nro Kohta Kuvaus Määrä A, A-1 Tietokone ja ruuvi SM2871-67 1 KPL B Ohjaustanko 25,4 1 KPL B-1 Kahvan pehmuste 440x20x5,0 2 KPL B-2 Kahvan tulppa 7/8" 2 KPL B-3,

Lisätiedot

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara

Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Vanhankaupunginkosken ultraäänikuvaukset 15.7. 14.11.2014 Simsonar Oy Pertti Paakkolanvaara Avaintulokset 2500 2000 Ylös vaellus pituusluokittain: 1500 1000 500 0 35-45 cm 45-60 cm 60-70 cm >70 cm 120

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 4 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen osat Lämpötilan

Lisätiedot

SwemaMan 8 Käyttöohje

SwemaMan 8 Käyttöohje SwemaMan 8 Käyttöohje HUOM! Ennen mittausten aloittamista, lue kohta 5. Asetukset (SET). Vakiona k2-kompensointi on päällä. 1. Esittely SwemaMan 8 on mikromanometri paine-eron, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden

Lisätiedot

Via Circonvallazione, Valduggia (VC), Italy Puh.: Faksi: EN12164 CW602N

Via Circonvallazione, Valduggia (VC), Italy Puh.: Faksi: EN12164 CW602N Puh.: +39 063 4789 Faksi: +39 063 47895 9500-sarja Vaihtuva-aukkoinen pronssinen kaksoissäätöventtiili Valvoindustria Ing. Rizzio S.p.A. Kuvaus Vaihtuva-aukkoinen pronssinen kaksoissäätöventtiili Kierteitetty

Lisätiedot

Lattialämmitysjakotukki 1

Lattialämmitysjakotukki 1 INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE ROSTFRI Asennusohjeet Lattialämmitysjakotukki 1 Ruostumaton teräs 1 Tietoa ruostumattomasta 1 jakotukista Ruostumaton 1 jakotukki Flooré on valmistettu ruostumattomasta

Lisätiedot

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS PANK-4122 PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 9.5.2008 26.10.1999 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Elastisuus: Siirtymä

Elastisuus: Siirtymä Elastisuus: Siirtymä x Elastisuus: Siirtymä ja jännitys x σ(x) σ(x) u(x) ℓ0 u(x) x ℓ0 x Elastisuus: Lämpövenymä ja -jännitys Jos päät kiinnitetty eli ε = 0 Jos pää vapaa eli σ = 0 Elastisuus: Venymätyypit

Lisätiedot

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA)

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) Sivu 1 (5) VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) HUOMIOT Laitteen tiiveyttä voi parantaa asettamalla FLEC:n päälle painoja. Jos epäilet, että mitatun pinnan emissio on

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 1/3 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa

Kuva 1. Virtauksen nopeus muuttuu poikkileikkauksen muuttuessa 8. NESTEEN VIRTAUS 8.1 Bernoullin laki Tässä laboratoriotyössä tutkitaan nesteen virtausta ja virtauksiin liittyviä energiahäviöitä. Yleisessä tapauksessa nesteiden virtauksen käsittely on matemaattisesti

Lisätiedot

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS

PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS 1 PYP I / TEEMA 8 MITTAUKSET JA MITATTAVUUS Aki Sorsa 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ Mitattavuus ja mittaus käsitteinä Mittauksen vaiheet Mittausprojekti Mittaustarkkuudesta SUUREIDEN MITTAUSMENETELMIÄ Mittalaitteen

Lisätiedot

NESTEEN TIHEYDEN MITTAUS

NESTEEN TIHEYDEN MITTAUS NESTEEN TIHEYDEN MITTAUS AALTO-YLIOPISTO INSINÖÖRITIETEIDEN KORKEAKOULU KON-C3004 Kone- ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Emma Unonius, Justus Manner, Tuomas Hykkönen 15.10.2015 Sisällysluettelo Teoria...

Lisätiedot

LVI-laitosten laadunvarmistusmittaukset PUMPUN OMINAISKÄYRÄ. v0.3

LVI-laitosten laadunvarmistusmittaukset PUMPUN OMINAISKÄYRÄ. v0.3 LVI-laitosten laadunvarmistusmittaukset PUMPUN OMINAISKÄYRÄ v0.3 25.4.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS 1 1 JOHDANTO 2 2 ESITEHTÄVÄT 2 3 TARVITTAVAT VÄLINEET 3 4 TYÖN SUORITUS 5 4.1 Alkutoimet 6 4.2 Vakiokäyrämittaus

Lisätiedot

MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2017

MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2017 Putken numero: Kang1 (Kangasala) Asentaja: Simo Murto Puhelin: 029 503 6323 Asennuspäivä: 25.9.2017 25.9.17 ei vettä X: 6819556.804 Y: 341138.515 Z: 136.69 Putken yläpään : Siivilän alapään : Putken halkaisija,

Lisätiedot

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5)

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5) 1.6.2001 1 (5) Varausta poistavien lattioiden mittausohje 1. Tarkoitus Tämän ohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää varausta poistavien lattioiden mittaamista ja mittaustulosten dokumentointia

Lisätiedot

kyunique Single Seat Alfa Laval Unique SSV Standard

kyunique Single Seat Alfa Laval Unique SSV Standard OC TOB R 2008. kyunique Single Seat lfa Laval Unique SSV Standard Konsepti Unique SSV:n hygieenisyys ja turvallisuus vastaa kaikkia prosessin asettamia vaatimuksia. Se perustuu käytännössä hyväksi koettuun

Lisätiedot

Tilanjako-oven mittausohjeet

Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven oikea mitoitus näitä mittausohjeita noudattaen. Alla kolme yleisintä asennus- / mittausvaihtoehtoa. Mittausmalli Seinäkiinnitys oviaukon päälle Esimerkin oviaukon

Lisätiedot

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR DistanceMaster 80 DE GB NL DK FR ES IT PL PT SE NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR 04 11 18 25 32 39 46 53 60 67 74 ! a h i b 2. 4. 6.! 60 Lue lisäohjeet. käyttöohje Noudata kokonaan. annettuja Lue ohjeita.

Lisätiedot

Ilmaverhopuhallinprojekti

Ilmaverhopuhallinprojekti Ilmaverhopuhallinprojekti Lakeuden Ilmastointi Oy Henri Korpinen Janne Rantala Juhana Raja-aho Sami Kaunisto KLAUTE08B SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Ilmaverhopuhaltimet... 4 3. Mittausmenetelmät... 7 4.

Lisätiedot

Sääasema Probyte JUNIOR

Sääasema Probyte JUNIOR Sääasema Probyte JUNIOR JUNIOR sääanturi COM1 12VDC RS-232 signaali PC W9x Excel-tiedosto PROBYTE JUNIOR sääanturin toimintaperiaate Yleistä Probyte SÄÄASEMA JUNIOR1 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi,

Lisätiedot

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa

Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Mitä on huomioitava kaasupäästöjen virtausmittauksissa Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin 21.8.2006 Paula Juuti 2 Kaupattavien päästöjen määrittäminen Toistaiseksi CO2-päästömäärät perustuvat

Lisätiedot

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa LIITE 1 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Liite PUTKIKORTTI JA KAIRAUSPÖYTÄKIRJA Havaintoputken asennus pvm 7.4.2015 Putkikortin päivitys pvm 10.4.2015 Tutkimuspaikka Kerimäki, Hälvän alueen pohjavesiselvitys

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT KOMPONENTTIEN OSAT JA MATERIAALIT Mutteri on tehty nikkelipäällysteisestä

TEKNISET TIEDOT KOMPONENTTIEN OSAT JA MATERIAALIT Mutteri on tehty nikkelipäällysteisestä TEKNISET TIEDOT 00-0 - 03-040 - 00-063 KOMPONENTTIEN OSAT JA MATERIAALIT 1. Mutteri on tehty nikkelipäällysteisestä messingistä. Tiivisteen materiaali on NBR 3. Kynnet tehty ruostumattomasta A304 materiaalista

Lisätiedot

Koepumppaukset Hästholmenin kairanrei'issä KR2 ja KR3 syksyllä 1 ggg

Koepumppaukset Hästholmenin kairanrei'issä KR2 ja KR3 syksyllä 1 ggg Työ raportti 2 0 0 0-2 3 Koepumppaukset Hästholmenin kairanrei'issä KR2 ja KR3 syksyllä 1 ggg Petri Jääskeläinen Toukokuu 2000 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-001 00 HELSINKI, FINLAND Tel. +358-9-2280 30

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima

Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima Fysiikan laboratoriotyöt 3 Sähkömotorinen voima Työn suorittaja: Antti Pekkala (1988723) Mittaukset suoritettu 8.10.2014 Selostus palautettu 16.10.2014 Valvonut assistentti Martti Kiviharju 1 Annettu tehtävä

Lisätiedot

PITKÄNPATTERIN KYTKENTÄ

PITKÄNPATTERIN KYTKENTÄ LVI-laitosten laadunvarmistusmittaukset PITKÄNPATTERIN KYTKENTÄ v1.2 25.4.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS 1 1 JOHDANTO 2 2 ESITEHTÄVÄT 2 3 TARVITTAVAT VÄLINEET 3 4 TYÖN SUORITUS 5 4.1 AB-kytkentä 6 4.2 AE-kytkentä

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua

Lisätiedot

Via Circonvallazione, Valduggia (VC), Italia Puh.: Faksi: Kuva 9525.

Via Circonvallazione, Valduggia (VC), Italia Puh.: Faksi: Kuva 9525. valvoindustria ing.rizzio s.p.a. 952x ON/OFF-päätelaiteventtiili, DZR-messinkiä Kuvaus ON/OFF-päätelaiteventtiili, DZR-messinkiä Kierre naaras/naaras (ISO 228/1) Pyydettäessä kaksoiskartio ja mutteriasennussarja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M V1.0 (19.02.2015) 1 (8) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

SUOJAPÄÄTTEET, TELEPÄÄTESUOJAT, YLIJÄNNITESUOJIEN TESTAUSLAITE

SUOJAPÄÄTTEET, TELEPÄÄTESUOJAT, YLIJÄNNITESUOJIEN TESTAUSLAITE Sähkönro SSTL Tuote 52 710 02 LB-3535 SUOJAPÄÄTE 1-3 P. (sis. 3-p. nappisuojapitimen SA-3538) Pakkaus: 20 kpl 72 713 50 LB-16795 / DIN-kiskolla SUOJAPÄÄTE 1-3 P. Pakkaus: 20 kpl YT-16795 / DIN-KISKO 52

Lisätiedot

Aurinkolämpöasema. Thermotech aurinkolämpöasema EDUT TIEDOT

Aurinkolämpöasema. Thermotech aurinkolämpöasema EDUT TIEDOT Thermotech aurinkolämpöasema EDUT Tyylipuhdas design Toimitetaan koottuna Kevyt Sisäänrakennettu ilmaus elppo asentaa Säätökeskus jossa mm. - Pumpun kierroslukuohjaus - 1 esiasetettua järjestelmää TEDOT

Lisätiedot

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Hydrologia Timo Huttula L8 Pohjavedet Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Pohjavettä n. 60 % mannerten vesistä. 50% matalaa (syvyys < 800 m) ja loput yli 800 m syvyydessä Suomessa pohjavesivarat noin 50

Lisätiedot

950x. PN25 (maks. 25 bar enintään 80 C, maks. 20 bar ja 100 C)

950x. PN25 (maks. 25 bar enintään 80 C, maks. 20 bar ja 100 C) 950x Via Circonvallazione, 0 308 Valduggia (VC), Italy Puh: +39 063 4789 Faksi: +39 063 47895 Vaihtuva-aukkoinen kaksoissäätöventtili valvoindustria ing.rizzio s.p.a. KUVAUS Vaihtuva-aukkoinen pronssinen

Lisätiedot

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15 MTCV lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti Käyttö MTCV on lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti. MTCV huolehtii lämpimän käyttövesiverkoston lämpötasapainosta. Venttiili asennetaan kiertojohtoon, jossa

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Yläilmakehän luotaukset Synoptiset säähavainnot antavat tietoa meteorologisista parametrestä vain maan pinnalla Ilmakehän

Lisätiedot

TÄYTTÖAUTOMAATIT TÄYTTÖAUTOMAATIT COMPUTER INFLATORS

TÄYTTÖAUTOMAATIT TÄYTTÖAUTOMAATIT COMPUTER INFLATORS 31 S AHCON computer inflators are designed with a view to high quality, precision and long service life. The inflation computers are designed in Denmark and manufactured and tested in our own workshop.

Lisätiedot

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys PERMITTIIVISYYS 1 Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset ja ja levyjen välillä

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia AX16

LK Hanakulmarasia AX16 LK Hanakulmarasia AX16 Rakenne LK Hanakulmarasia AX16 on saatavilla kahdella eri rakenteella: yhdelle putkelle ja kahdelle putkelle. Hanakulmarasia on suunniteltu elementtirakenteisiin tai paikalla valettuihin

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

KANNETTAVA MITTALAITE 3D-TOIMINNOLLA. Elektroninen mittalaite. auton mittaukseen. Technology from FINLAND MEASURING SYSTEMS

KANNETTAVA MITTALAITE 3D-TOIMINNOLLA. Elektroninen mittalaite. auton mittaukseen. Technology from FINLAND MEASURING SYSTEMS KANNETTAVA MITTALAITE 3D-TOIMINNOLLA Elektroninen mittalaite auton mittaukseen Technology from FINLAND MEASURING SYSTEMS ELEKTRONINEN MITTALAITE Auton elektroninen mittalaite Autorobot Finland Oy on kehittänyt

Lisätiedot

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon 30 SÄHKÖVAKIO 30 Sähkövakio ja Coulombin laki Coulombin lain mukaan kahden tyhjiössä olevan pistevarauksen q ja q 2 välinen voima F on suoraan verrannollinen varauksiin ja kääntäen verrannollinen varausten

Lisätiedot

RealFlow paperikoneen digitaalinen kiertovoitelumittarijärjestelmä

RealFlow paperikoneen digitaalinen kiertovoitelumittarijärjestelmä RealFlow paperikoneen digitaalinen kiertovoitelumittarijärjestelmä RealFlow digitaalinen kiertovoitelumittari on suunniteltu erityisesti valvomaan ja mittaamaan paperikoneiden kiertovoiteluöljyn tilavuusvirtauksia,

Lisätiedot

Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi

Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further --- Vantaan kaupunki Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi Rusokallio (Brunaberget), Hakkila 82116843 20.8.2007 RAMBOLL FINLAND

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Jari-Jussi Syrjä 1200715 JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Typpioksiduulin mittaus GASMET-monikaasuanalysaattorilla Tekniikka ja Liikenne 2013 1. Johdanto Erikoistyön tavoitteena selvittää Vaasan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA Versio 30.4.2012 Tavoitteena on kehittää Helen Sähköverkko Oy:n keskijännitteiseen kaapeliverkkoon vikailmaisin, joka voitaisiin asentaa

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara

TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara TUTKIMUSRAPORTTI Lintuvaara Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) Vesihuolto 16.12.2014 Jukka Sandelin HSY Raportti Opastinsilta 6 A, 00520 Helsinki 1. TAUSTAA Helsingin seudun ympäristöpalvelut / vesihuolto

Lisätiedot

Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308

Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308 Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308 O P T I N E N A N T U R I M I N I M A A L I S E L L A H U O LTOTA R P E E L L A Oxix-happilähetin on ainutlaatuinen liuenneen

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot