YRITTÄJYYSKYSELY. yhteenveto. Helmi Liiketalousopisto / Outi Cavén-Pöysä 8/2014 NÄIN. yrittäjyydestä ajatellaan!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YRITTÄJYYSKYSELY. yhteenveto. Helmi Liiketalousopisto / Outi Cavén-Pöysä 8/2014 NÄIN. yrittäjyydestä ajatellaan!"

Transkriptio

1 YRITTÄJYYSKYSELY yhteenveto Helmi Liiketalousopisto / Outi Cavén-Pöysä 8/2014 NÄIN yrittäjyydestä ajatellaan!

2 JOHDANTO Yrittäjyyskoulutus on tärkeä osa Helmi Liiketalousopiston koulutusta. Viime vuosien aikana yrittäjyyden sisältöjä on kehitetty entistä selvemmin ja konkreettisemmin opetuksen tarjontaan. Nuori Yrittäjä leirit, kurssit yrittäjyydessä ja ideoinnista liiketoiminnaksi ovat alkaneet vakiintua Helmen opetustarjontaan. Kyselyn tavoitteena oli saada konkreettinen ja ajankohtainen tuokiokuva siitä, mitä opiskelijamme ajattelevat yrittäjyydestä positiivista ja negatiivista. Olimme myös kiinnostuneita siitä, missä määrin ja millä ehdoin opiskelijamme ovat kiinnostuneita ryhtymään yrittäjiksi. Kolmas kiinnostuksemme kohde oli Helmen tarjoaman yrittäjyyskoulutuksen kattavuus ja mahdolliset uudet ideat, mitä voisimme tarjota yrittäjyydestä kiinnostuneille jatkossa. Kiitos kaikille vastaajille. Saimme todella monipuolisen ja mielenkiintoisen aineiston, minkä tarkastelu jatkuu tulevina viikkoina. Tarkoituksenamme on siirtää toiveita ja ideoita käytäntöön mahdollisimman nopeasti. Teemme yhdessä yrittäjyyden opiskelusta osan Helmen tarjontaa. Jokaista tarvitaan toteuttamaan yrittäjyyden unelmia opiskelijoiden, opettajien ja kaikkien yhdessä. Malmilla Yrittäjän päivänä Outi Cavén- Pöysä Koulutuksen kehittämispäällikkö, yrittäjyys

3 KYSELYN TOTEUTUS Kysely toteutettiin nettikyselynä välisenä aikana. Lähetimme koulun webbisaitin ilmoituksen lisäksi kaksi kertaa informaatiota ja kannusteita osallistua kyselyyn suoraan opiskelijoille. Vastaajia kertyi viikon aikana liki kymmenen prosenttia koko opiskelijajoukosta. Kannanotot ja kokemukset olivat kauttaaltaan monipuolisia, mietittyjä ja paljon uusia näkökulmia avaavia. Kyselyssä oli kuusi avokysymystä: Millaisia positiivisia ajatuksia yrittäjyys sinussa herättää? Onko yrittäjyydessä sinun mielestäsi negatiivisia asioita? Oletko itse kiinnostunut ryhtymään jossain vaiheessa yrittäjäksi, kerro lisää: Jos vastasit edelliseen kyllä, kerro, miten Helmi voisi sinua auttaa / kouluttaa / tarjota harjoitteluja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa? Onko lähipiirissäsi (vanhemmat, sisarukset, läheiset sukulaiset) yrittäjiä? Jos on, niin millaisia vaikutuksia heillä on ollut ajatuksiisi yrittäjyydestä? Kerro vielä ideoitasi, millaisia opetusmuotoja sinusta yrittäjyydessä tulisi tarjota? Lisäksi vastaajia pyydettiin antamaan mailiosoitteensa ja puhelinnumeronsa, sillä kaikkien vastaajien kesken arvottiin Helmiaineista palkintoa. Yrittäjyyden herättämät positiiviset ajatukset omien unelmien toteuttaminen Yrittäjyyden positiivisimpia asioita ovat onnistumisen ja vapauden tunne ja mahdollisuus itse vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä tekee. Onnistumisen tunne, tiedät itse onnistuneesi ja saanut haluttuja tuotteita tai palveluita myyntiin. Maailmaa voi halutessaan muuttaa siihen suuntaan jota itse pitää parhaana ja kaikille hyödyllisenä. Yrittämisessä saa oikeasti käyttää aivoja, toteuttaa unelmia ja vaikuttaa tulevaisuuteen. Yrittäjä voi vaikuttaa siihen, miten ympäristö otetaan huomioon. Yrittäminen on seikkailua, haastetta oikeastaan mitä vain. itsensä johtaminen Johtajuus kaikkine hyvine ja haasteellisine asioineen on omissa käsissä. Voi päättää monista sellaisista asioista, joihin ei pääse vaikuttamaan perinteisessä palkkatyössä. Yrittäjän ei tarvitse olla koko ajan selittämässä, mitä tekee ja miksi. Liiketoiminnassa saa itse valita, mihin suuntaan toimintaansa vie. Ajan käyttö itselle oikeasti merkityksellisiin asioihin. Yrittäjänä voi määritellä oman työaikansa. Joustavuudesta päättäminen on oma asia. Yrittäjyys vaatii tahdonvoimaa ja sitkeyttä.

4 niin hyvä tai huono kuin itse haluat Käden jälki näkyy siinä, mitä tekee. Kovalla työllä voi saada aikaiseksi mitä vain. työpaikka on pysyvä Työpaikka on itsestä kiinni. Kukaan ulkopuolinen ei voi ainakaan antaa potkuja. Pitää itse huolehtia, että firma pysyy pystyssä. Yrittäjällä riittää töitä. tuloksen tekeminen Voi tehdä tulosta oman tarpeen mukaan ja oman päätöksen perusteella. Itsellä on määräämisvalta ja oikeus maksaa bonuksia jos toiminta on tuloksellista. Yrittäminen tuottaa rahaa onnistuessaan. voi valita työkaverit On hienoa, että voisi valita itse työkaverit ja tehdä vaikka omien kaverien kanssa töitä yhdessä. Saisi olla rohkea ja työllistää muita omassa yrityksessään. Yrittäjänä voi tehdä töitä tiimissä ja saada enemmän yhdessä aikaan. yrittäjä saa arvostusta Yrittäjä saa arvostusta myös muilta, sillä yrittäjä on ahkera, työteliäs ja fiksu sekä pitkäjänteinen. Yrittäjäksi kutsuminen tuo arvostusta muilta, sillä tiedetään, että tekee töitä tosissaan. Yrittäjä vaikuttaa talouskasvuun ja ilman yritystoimintaa markkinat eivät kehittyisi.

5 Asiat, jotka pistävät miettimään - yrittäjyyden negatiiviset puolet yrittäjyys ei ole aina välttämättä helppoa Yrittäjyydessä ei kaikki ole välttämättä aina alussa yksinkertaista. Monia asioita pitää selvittää ja työmäärät voivat olla isoja. Vapaa- aika voi käydä vähiin. Stressi ja huolet voivat olla isoja. Yrittäminen voi olla 24/7 ja työt tulevat mukaan kotiin. se ei ole välttämättä kaikkien juttu Yrittäjyys vaatii monenlaista osaamista. Päätösvaltaa on, mutta pitää tietää, mitä tekee. Menestyminen ei ole varma asia. Toiminnassa on paljon vastuuta ja toisaalta myös tietenkin valtaa. Yrittäjyys voi olla koko elämä, mikä ei ole välttämättä hyvä juttu. Alussa pitää opetella ja osata monenlaisia asioita. Säännöt ja määräykset vaativat aikaa ja opiskelua. Yrittäjänä olemisessa on paljon hommia se ei ole kaikkien juttu. Työtä on tehtävä eikä menestyminen ole varmaa. Vaaditaan ammattitaitoa ja paineet sekä riskinottaminen voi käydä raskaaksi. yrittäjyydessä on aina riski mitä jos tekee konkurssin Työtä on tehtävä ja entä jos sittenkin tulee konkurssi. Se on osaksi pelottavaakin. Voisi olla helpompaa olla palkkatyössä jonkun toisen palveluksessa. Riskit ovat aina olemassa ja yrittäjyydessä voi olla suuriakin riskejä, joista vastaa itse. Jos ei menestykään niin voi olla vaikeaa selvitä. Yrittäjä ei voi välttämättä lomailla ja työtä tehdään 24/7 Yrittäjä ei periaatteessa pidä lomaa, vaan on aina töissä. Perhe voi kärsiä siitä, että on aina töissä. Vapaa- aikaa on vähän ja vaikea saada sijaisia. Yrittäjyys voi olla koko elämä. Mitä jos ei selviäkään vaikka tekee kaikkensa ja sitten yritys menee nurin. Oletko itse kiinnostunut ryhtymään jossain vaiheessa yrittäjäksi, kerro lisää: Ainahan se pieni idea muhii siellä takaraivossa. Idea on ja varmaankin sen toteutan jossain vaiheessa. Varsinaista rahasampoa siitä ei ole, vaan omaksi ilokseni se tulisi olemaan. Kiinnostunut olen, mutta en tiedä toteutuuko koskaan. Pitäisi olla aika varma "juttu", mitä uskaltaisi lähteä yrittämään. Myöhemmin, kun olen vanhempi ja kokemusrikkaampi, voin miettiä asiaa uudelleen. Houkutus on tuolla takaraivossa. voisin kuvitella perustavani jossain vaiheessa oman matkailualan yrityksen. Yrittäjyys voisi olla mielenkiintoista, mikäli kehitän jonkun hyvän liikeidean. Ilman hyvää liikeideaa en usko, että ryhtyisin yrittäjäksi. Miksei, jos elämäntilanne sen sallii ja kiinnostusta riittää. ehkä, jos saan tarpeeksi kehitettyä ideaa ja ympäristö mahdollistaa sen. Rahoitus, tuet, eläminen ja muut.

6 Oma yritys on toki haave, mutta tiedän, että se vaatii rahaa, osaamista ja itseensä luottamista - ja hyvää liikeideaa, jota lähteä toteuttamaan. Aion hankkia nyt osaamista ja varmuutta alasta ja imen kaiken itseeni. Ehkä joku päivä yllätän ja perustan sen oman puljun. Miten Helmi voisi sinua auttaa / kouluttaa / tarjota harjoitteluja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa? Aika hyvät eväät koulu on jo tarjonnut. Lakiin liittyviä opastuksia toki ei voi koskaan olla liikaa. Minityöharjottelu uudella yrittäjällä/perustettaisiin "harjoitusyritys" esim. päivän ajan markkinoitaisiin jotain jossain. Olisi hyvä pitää jonkinlaisia yksittäisiä tunteja, joissa voisi vielä sitten päivitellä tietoja. Järjestetään yrittäjien vierailuja koululle ja käsitellään yrittäjyyden perusasioita. Helmessä voisi olla vapaavalintaisia kursseja, joilla käsiteltäisiin yrittäjyyttä enemmänkin. Viimeisellä opintovuodella voisi olla kaikille pakollinen yrittäjyyden kurssi. Kurssi jossa nimenomaan keskityttäisiin rahoituksen hankintaan yritystä perustettaessa ja vieras luennoitsijoita jotka ovat itse perustaneet oman yrityksen joka menestyy edes kohtalaisesti. Helmi on auttanut siinä asiassa mielestäni tosi paljon eli voisin nytkin perustaa helmen opeilla yrityksen. Olisi tietenkin mahtavaa jos koululla olisi tarjota rahallista tai esineellistä apua potentiaalisille oppilaille. Kerätään porukka, jotka ovat innokkaita ja potentiaalisia perustamaan jonkun pienyrityksen ja siihen annettaisiin esim. jokin apuraha tai autettaisiin oppilaita hankkimaan sponsoreita. Kaikenlaiset tempaukset esim. ravintolapäivän tyyliset tempaukset voisivat olla hauskoja. Täytyisi itse keksiä tuote tai palvelu ja miettiä, että mistä syntyy kate ja sitten yrittää myös oikeasti kaupata sitä muille. Koululla järjestettävä NY24 leiri auttaa varmasti todella paljon. Kaikin mahdollisin tavoin, mikä edesauttaa yrityksen perustamiseen, vierailuita, kursseja, messuja ja erilaisia yritys tutustumisia. Helmessä on hyviä opettajia ja meillä onkin ollut jo paljon hyödyllistä opetusta minun yritystä varten, kuten yrittäjyyttä sekä taloushallintoa. Perusasiat ovat kaiken A ja O. Ne kun osaa, vain luovuus on rajana Millaisia opetusmuotoja sinusta yrittäjyydessä tulisi tarjota? Luennot yritysmaailman ihmisiltä olisi myös hyvä lisä opetukseen. Saa konkreettisesti kuulla heidän kokemuksiaan - onnistumisia ja epäonnistumisia. Saisi tutustua yrittäjiin ja heidän yrityksiinsä oikeassa elämässä ja nähdä heidän työtään toisi varmasti uuden näkökulman yrittäjyydestä. Tällainen myös jäisi pidemmäksi aikaa mieleen hautumaan. Jotain missä pääsisi itse kokeilemaan erinäisiä tapoja jotka tulee yrittäjyydessä hallita. Enemmän esimerkkejä ja ohjeita siihen, miten yrityksen voi perustaa. Vähemmän tunti- ja lähiopetusta, enemmän luovempia, realistisempia ja konkreettisempia

7 harjoitteita. Kuulostaa helpommalta kun oikeasti on. Mahdollisuus valita yrittäjyyden opintoja siitä kiinnostuneille. Jotain konkreettista, todentuntuista. Perustetaan vaikka leikkiyrityksiä tai jotain. Joku hoitaa markkinointia, joku laskutusta ja muuta, joku ostotilauksia. Yritysvierailuja ja esittelyitä ja yrittäjien omia kokemuksia. Yrittäjien tuesta voisi kertoa lisää. Kurssi, joka avaa vaikeudet ja hyvät asiat, joku yrittäjä itse pitäisi sen. ideoiden kehittelyä, hypoteettinen yrityksen luominen, vaihe vaiheelta eri tapausten kautta. Lakiin liittyviä opastuksia saisi olla koulutustarjonnassa enemmän. Työlainsäädäntö on tärkeää, mutta yrittäjänä kaiken maailman säännöt syövät mielenkiintoa, kun ei tiedä mistä sitä tietoa voisi lopulta etsiä. Yrittäjyyden opetus tulisi myös olla kestävän kehityksen mukaista - mahdollisesti jatkuisi myös sen jälkeen, kun opiskelija on ottanut siivet alleen ja valmistunut koulusta.

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Yrityspalat poimittaviksi Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille -oppimateriaaliin on poimittu tietoa yrittäjyydestä, yrittäjänä

Lisätiedot

Menes tyksen. pelin- rakentajat. Suomen Lukiolaisten Liiton tutkimus 2011

Menes tyksen. pelin- rakentajat. Suomen Lukiolaisten Liiton tutkimus 2011 Menestyksen pelinrakentajat lukiolaisten näkemyksiä työelämästä yrittäjyydestä ja taloudesta Suomen Lukiolaisten Liitto ry Ratavartijankatu 2 B 00520 Helsinki www.lukio.fi Menes tyksen pelin- rakentajat

Lisätiedot

!"#$%&&#'&()*+,'$#-#&',()-%&)./0""%&//&'1(),,#'2323!

!#$%&&#'&()*+,'$#-#&',()-%&)./0%&//&'1(),,#'2323! !"#$%&&#'&()*+,'$#-#&',()-%&)./0""%&//&'1(),,#'2323! Lapin nuorten näkemyksiä työstä ja elämästä Lapissa Lapin liitto !"#$%&&#'()*+,-'$#.#&'' -)*.%&*/0122%&00&'3)*--#'4545!' Lapin nuorten näkemyksiä työstä

Lisätiedot

Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto

Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto Tampereen seudun osuustoimintakeskuksen asiakastutkimus 2003 Miten keskus on onnistunut tehtävässään? Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto Tampereen

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011

YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011 YHDESSÄ ELÄMÄÄN OPPILASLUENNON KYSELY 14. ja 15.2.2011 Yhdessä elämään Koulu: Vihtavuoren yläkoulu Luokat: 8A, 8B, 8C, 8D, 8E Oppilaiden vastaukset kysymykseen: Miten vanhemmat voisivat tukea sinua? Vastaukset

Lisätiedot

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 %

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 % 1 / 27 13.2.2015 16:12 joukovuolle1@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot 1 Taustatiedot 1.1 Ikä alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

Projektit hallinnassa? Kartoitus projektinhallinnan opetuksesta Tampereen yliopistossa

Projektit hallinnassa? Kartoitus projektinhallinnan opetuksesta Tampereen yliopistossa Projektit hallinnassa? Kartoitus projektinhallinnan opetuksesta Tampereen yliopistossa Tampereen yliopisto YHTIS-projekti Toimittanut Hanna Järvinen Syksy 2004 1 Sisällys 1 Johdanto...2 2 Projektinhallinnan

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI Julkaisija: Skills Finland ry Toimitustyö: Emmi Oksanen Ulkoasu ja taitto: Viestintätoimisto VCA Oy Kannen kuvat: Tarmo Valmela, Silja Lindqvist, Juha Roininen,

Lisätiedot

Riina Helenius & Paula Oja:

Riina Helenius & Paula Oja: Riina Helenius & Paula Oja: AVERKON OPISKELIJAPALAUTE 2002 2003 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT...3 3 VERKKO-OPISKELUN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET...6 4 TUTOROINTI JA SEN KEHITTÄMINEN...8

Lisätiedot

Sparraava esimies. motivoida nuoria työssä?

Sparraava esimies. motivoida nuoria työssä? Sparraava esimies Kuinka motivoida nuoria työssä? Pamfletti pohjautuu T-Median ja TATin tekemien tutkimusten tuloksiin (Nuoret ja johtaminen, Työnantajakuva). Teesien koostaminen: Maria Vesanen, Päivi

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011 LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN nuorisofoorumi 2011 NÄKÖKULMIA NUORTEN TALOUSOSAAMISEEN Tykkää taloudesta! Linkki nuorten talousosaamiseen Nuorisofoorumi 2011 Kari Väisänen Valtteri Aine Tomi Alakoski

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 3 /2010 / Kasarminmäellä yritetään yhdessä Tähän jutun nimi / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri Innoste on Kymenlaakson

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen 1 Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa Sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisyssä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa täydennyskoulutus kevät 2012

Lisätiedot

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Starttiraha yksinyrittäjän arjessa toiminnan ja toimeentulon tukena 1 "Starttiraha oli ehdottoman tärkeä meille, et muodosti aika

Lisätiedot

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit

Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit 3 Nuorten koulutuksen yrittäjyyskasvatusmallit Valmiina kopiteltaviksi Ammatillisten perustutkintojen uusiin opetussuunnitelmiin on sisällytetty yrittäjyysopintoja viiden opintoviikon verran. Opintoviikkojen

Lisätiedot

4NEUVOA ALOITTAVALLE YRITTÄJÄLLE

4NEUVOA ALOITTAVALLE YRITTÄJÄLLE Rahoitus ja tuet Selvä suunnitelma saa varmasti tukea TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI Vakuutukset ja verotus Ota avoimesti apua asiantuntijoilta Inspiraatio aloittamiseen Löydä oma kipinäsi

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning 2 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 YRITYSIDEA... 4 2.1 Yritysidean syntyminen...

Lisätiedot

Opiskelija oman oppimisensa johtajana

Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Toimitus: Jaana Kilpinen, ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeissa mukana olevat opetus- ja ohjaushenkilöstön edustajat

Lisätiedot

Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille

Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille Positiivarit kysyi, kansa vastasi: Lisää koulutusta työpaikoille Tuore työelämän kyselytutkimuksemme osoittaa ihmisten tarpeiden ja koulutuksen kohtaavan liian harvoin. Tuloksissa on merkityksellisiä,

Lisätiedot