PAR 5 HCP

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PAR 5 HCP 9 435 415 365 365"

Transkriptio

1 PELIKIRJA

2 n.81

3 Väyläkartan merkinnät PUNAINEN KAARI: Mitta avauslyöntipaikalta nollapisteestä. MUSTA KAARI: Mitta viheriön etureunasta. SINISET MERKINNÄT: Mitta ilmoitetusta kiintopisteestä. pelialueen raja korjauksenalainen alue vesieste sivuvesieste 150 m, keskelle greeniä 100 m, keskelle greeniä Pelikirjan teksti: Henrik Honkalehto

4 INFO: Väylällä dropping zone. Mikäli avauslyönti menee vesiesteeseen, voi pallon yhdellä rangaistuslyönnillä pudottaa dropping zonelle tai soveltaa sääntöä PAR 3 HCP I0 V z m v v r p d t s 0

5 Väylä 1: Kaudelle 2010 käyttöönotetun uuden väyläjärjestyksen myötä, golfelämyksen avausetappina on tämä lyhyt ja kaunis, eräs Suomen näyttävimmistä par 3:sta, jossa greeni sijaitsee huomattavasti tiiauspaikkaa alempana Vantaanjoen toisella puolella. Fiksu golfari aloittaa kierroksensa varmalla sijoituksella keskelle greeniä, jolloin kahden putin par on lähes varma jokaiselle lipunpaikalle. Mailavalinta vaihtelee gap wedgestä lyhyeen rautaan tuulesta riippuen. Lyhyeksi ei missään tapauksessa kannata avaustaan jättää, sillä greenin edustan jyrkkää alamäkeä pitkin pallo valuu helposti jokeen asti. Toisaalta takaraffistakin up and downin tekeminen on hankalaa, sillä purevan chipin saaminen voi osoittautua vaikeaksi.

6 n.81 2 PAR 5 HCP n.81

7 Väylä 2: Ylämäkeen pelattava, oikealle kääntyvä dog-leg par 5. Väylällä ei ole yhtään bunkkeria, joten ainakin hiekkakammoiset voivat vetää hetken henkeä! Viisain taktiikka tälle väylälle lienee turvallinen avaus kulman ohi lyöntimitasta riippuen hybridistä draiveriin. Jatkolyönti vajaaseen sataseen vasenta puolta välttäen, ja jäljellä on ainoastaan wedgen matka korotetulle, melko kapealle greenille. Vaikein lipunpaikka on greenin keski- tai takaosassa oikeassa reunassa. Itseluottamusta uhkuva tosimies ottaa draiverin käteen ja lyö pelikavereillensa luun kurkkuun heti näin kierroksen alussa korkealla draivilla metsän yli, jolloin kahdella päälle yltäminen on mahdollista. Hieman hillitympi linja kulkee harvennetun koivikon ylitse. Toinen vaihtoehto on painaa urku auki tiheän kuusikon yli 150 metrin merkkipaalua tavoitellen.

8 PAR 4 HCP Aik Mik lähd on k puo nop peliä AIKATAULU: Mikäli lähdöstänne on kulunut yli puoli tuntia, nopeuttakaa peliänne.

9 Väylä 3: Lyhyt, mutta vaikea par 4 alamäkeen. Hyvinkään Golfia ei turhaan ole kutsuttu risk and reward -golfin mekaksi, sillä tällekin väylälle on useita vaihtoehtoja pelitaktiikan valintaan. Rauta- tai hybridiavaus metriin on järkipelaajan valinta. Tähtäyslinja kannattaa mieluiten ottaa väylän oikeasta reunasta, kuitenkin 115 m:n kohdalla sijaitsevaa isoa pensasta välttäen. Lähestymislyönti hieman korotetulle greenille on haastava, sillä tasaista pudotusaluetta ei usein juurikaan ole. Greeni on yksi Hyvinkään vaikeimmista voimakkaine kallistuksineen ja kumpuineen. Jos tuuli puhaltaa selän takaa, voi jopa bägin kuninkaan rassaaminen tiiltä olla hyvä vaihtoehto pitkälyöntiselle. Matkaa greenin etureunaan on keltaiselta teeltä 255 ja backteeltä 270 m, joten venttiiliin osunut draivi voi yltää päälle asti.

10 4 PAR 4 HCP

11 Väylä 4: Par 4, jonka lähestyminen lyödään mäen päällä sijaitsevalle greenille. Keskimittainen väylä tuntuu mittaansa pidemmältä korkeuserosta johtuen. Riski-hyöty-suhteeltaan paras taktiikka avaukseen on draivi tai väyläpuu oikeanpuoleisen bunkkerin yli vajaaseen 100 metriin. Varman päälle pelaava jättää avauksensa bunkkerin eteen, jolloin matkaa lähestymiseen jää lähes 150 metriä. Lähestymislyönti kannattaa yrittää jättää mieluiten lipun alapuolelle, sillä greeni kallistuu voimakkaasti tulosuuntaa kohden. Takagreeniltä kahden putin viheriöön voi aina olla tyytyväinen. Haastavin lipunpaikka sijaitsee etubunkkerin takana, greenin oikeassa reunassa.

12 n PAR 4 HCP n Info: Muistakaa jättää bägi tms merkiksi takana tulevalle ryhmälle, kunnes olette riittävän kaukana. INFO: Muistakaa jättää bägi tms. merkiksi takana tulevalle ryhmälle, kunnes olette riittävän kaukana.

13 Väylä 5: Keskipitkä voimakkaasti vasemmalle kääntyvä dog-leg par 4. Varsinkin backteeltä avaus on yksi Hyvinkään vaikeimmista vaatien pakollisen draw-kierteen männikön ylitse väyläpuulla tai pitkällä raudalla, jotta lähestymiseen ei jää liikaa matkaa. Klubitiiltä jopa keskipitkä rautamaila voi pitkälyöntisellä riittää metsän ylitykseen. Mikäli pupu tulee pöksyyn teepaikalla ja avaus metsän yli ei houkuttele, voi harkita lyövänsä avauksensa väylän taitekohtaan n. 150 metriin, josta Info: Muistakaa jättää bägi tms merkiksi takana tulevalle jatkolyönti greeniä kohti. ryhmälle, kunnes olette riittävän kaukana. Lähestymisessä lipunpaikan huomiointi on erittäin tärkeää, sillä viheriö on todella suuri ja voimakkaasti kallellaan eri suuntiin. Jos lippu on greenin takaosassa, huomioi mailavalintaa pohtiessasi oikealla sijaitseva lampi ja kallistus tulosuuntaan jätä lyöntisi reiän alapuolelle. Viheriön vasemman reunan sianselän päällä on vaikeimmat paikat lipulle.

14 85 6 PAR 4 HCP Aikataulu: Mikäli lähdöstänne on kulunut yli tunti, nopeuttakaa peliänne.

15 Väylä 6: Hyvinkään links-osuuden avaava pitkä nelonen, jossa on myös tilaa hieman vinommillekin draiveille. Longest drive -kilpailu käydään useimmiten tällä väylällä. Nyt on vihdoin sen pelokkaimmankin golfarin aika ottaa draiverinsa ulos bägin syövereistä, ja jännittää hauiksensa megadraivia varten. Jos lyöntimitta riittää vasemmanpuoleisen bunkkerin ylitse (n. 205 m klubiteeltä, 230 m valkoisilta), kannattaa antaa palaa. Lyhytlyöntisempien optimilinja on väylän myötäinen, sähkötolpan ja bunkkerin oikealta puolen. Big Hitter voi kehua olevansa nimensä veroinen, kun hän lyö keltaiselta teeltä n. 90 metrin päässä viheriöstä väylän vasemmalla puolella olevan bunkkerin ylitse. Järjen käyttö on avarasta maalaismaisemasta huolimatta sallittua, sillä vasemmalla quick-hookkeja odottaa iso lampi ja slaissaajia puolestaan Of Bounds. Greeni on melko tasainen eikä piilobreikkejä liene. Lähestymisen missi-puoli on ehdottomasti vasen, sillä ylämäkeen lyötävä chippi on helpompi kuin oikeanpuoleisen kummun takaa tai bunkkerista tuleva scrambläysyritys.

16 148 7 PAR 3 HCP

17 Väylä 7: Keskimittainen par 3, jonka haasteen muodostaa lähinnä oikealla virtaava Vantaanjoki. Viheriö on hyvin tasainen kokonaan ilman voimakkaita kallistuksia. Greenibunkkereidenkaan ei pitäisi tuottaa vaikeuksia niihin joutuessa. Tarpeeksi mailaa käteen, pallo ilmaan ja eikun zoomailemaan birdie-puttia!

18 8 PAR 5 HCP Info: Call Hole = Jäädessäsi odottamaan avauksesi jälkeen viheriön vapautumista voit antaa takana tulevien avata. Väylän jälkeen 7 minuutin tauko

19 Väylä 8: Kentän toiseksi helpoin par 5, joka tarjoaa hyvillä lyönneillä oivat mahdollisuudet birdieen tai jopa eagleen. Info: Avauksessa on runsaasti tilaa, kunhan draivisi ei yllä backteeltä 270 ja keltaisilta 250 metrin päähän oikealle vesiesteeseen. Mikäli myötätuuli puhaltaa liikaa tai omaat tälle väylälle turhan pitkän draivin, on viisasta ottaa käteen väyläpuuta, lyödä väylän myötäinen draw vajaaseen 200 metriin ja iskeä kakkoslyönti joen yli greenille. Lyhytlyöntisemmille paras pelitaktiikka on yrittää pelata itsensä kolmannella lyönnillä viheriölle, hyvän draivin ja välilyönnin jälkeen jäljelle jää enää lyhyt wedge-lyönti metristä. Call Hole = Jäädessäsi odottamaan avauksesi jälkeen viheriön vapautumista voit antaa takana tulevien avata. Väylän jälkeen 7 minuutin tauko. Greeni kumpuilee etureunassaan varsin voimakkaasti takaosan ollessa tasaisempi. Eniten sydämentykytyksiä aiheuttava paikka lipulle on aivan viheriön etuosassa. Lähestymislyönti mieluummin lipun taakse kuin lyhyeksi, greenin edessä oleva jyrkkä rinne nimittäin heittää lyhyeksi jääneen lyönnin helposti jopa Vantaanjokeen asti.

20 9 PAR 4 HCP Aikataulu: Jos lähdöstänne on kulunut yli kaksi tuntia, nopeuttakaa peliänne AIKATAULU: Mikäli lähdöstänne on kulunut yli kaksi tuntia, nopeuttakaa peliänne

21 Väylä 9: Etuysin päättää lyhyehkö par 4, jonka vaikeudet piilevät lähinnä muodokkaassa greenissä. Avauslyöntiin lienee viisasta ottaa käteen maila, jolla yltää väylälle, muttei vasemmalle väyläbunkkeriin eikä hieman kauempana oikealla vaanivaan jokeen asti. Pitkän ja suoran draivin omaava pelimies ottaa normaalia leveämmän stanssin ja täräyttää pallon kohti lippua eaglenkiilto silmissään. Eihän greenin etureunaan ole matkaakaan kuin 260 metriä, sehän on vain kevyen faden mitta Lipun tarkasta sijainnista on syytä olla varma, tämä greeni monine muotoineen on erityisesti epätarkan lähestymisen jälkeen hyvin snageli-altis.

22 10 PAR 3 HCP

23 Väylä 10: Tämä pitkä kolmonen kuuluu ehdottomasti Hyvinkään vaikeimpien reikien joukkoon. Par-tuloksen tehtyään lähtee ansioitunutkin pelimies greeniltä hymy huulillaan. Draiverikaan ei monelle klubipelaajalle ole yhtään liian iso mailavalinta, sillä pallon tulee greenille mennäkseen lentää ilmassa klubiteeltä yli 180 metriä. Korkea tour-fade vasemman kautta on sen taitavalle pelaajalle optimaalinen lentokaari tähän avauslyöntiin. Sianselkää muistuttavalla, erittäin voimakkaasti oikealle breikkaavalla viheriöllä voi kahteen puttiin olla tyytyväinen.

24 PAR 5 HCP Info: Muistakaa jättää bägi tms merkiksi takana tulevalle ryhmälle, kunnes olette riittävän kaukana. INFO: Muistakaa jättää bägi tms. merkiksi takana tulevalle ryhmälle, kunnes olette riittävän kaukana. 259

25 Väylä 11: Tuloskortin perusteella pitkältä vaikuttava par 5, joka todellisuudessa tarjoaa monelle pelaajalle rohkeilla lyönneillä loistavan birdie-mahdollisuuden. Jos draivisi kantaa ilmassa yli 220 m (keltainen tee) tai 240 m (valkoinen tee), tähtää rohkeasti väylän vasemmanpuoleisen synkän metsän ylitse. Lyönnin onnistuttua tarjoutuu jopa mahdollisuus yltää kahdella päälle. Erittäin pitkälyöntisellä on hyvän draivin jälkeen ainoastaan rautamailan matka jäljellä greenille. Jos eagle ei tällä kertaa kuulu pelisuunnitelmaasi, lyö avauksesi turvallisesti väyläbunkkerin oikealle puolelle väylän takareunassa olevaa kumpua kohden. Jatkolyönti rinnettä alas ja matkaa lipulle kolmanteen lyöntiin on enää lyhyen raudan verran. Bunkkerin vartioimalla kaksitasogreenillä lippu on lähes aina ylätasanteella, joten ota lähestymiseesi tarpeeksi mailaa.

26 12 PAR 5 HCP Lyöntipaikka Info: Huomioi avatessasi 14. lyöntipaikalla olevat pelaajat Lyöntipaikka 208 INFO: Huomioi avauslyönnissäsi väylän 14 lyöntipaikalla olevat pelaajat.

27 Väylä 12: Monen Hyvinkäällä pelanneen mielestä tämä lyhyt par 5 on kentän helpoin väylä. Hyvä reikätulos ei kuitenkaan ole automaattisesti kirkossa kuulutettu, sillä minkä väylä pituudessa häviää, ottaa se tarkkuutta vaativana takaisin. Viisaan golfarin valinta on lyödä avaus oikealla vaanivia bunkkereita välttäen niiden vasemmalle puolelle, kuitenkin max 230 metriä jottei hyvä lyönti mene jokeen asti. Vaikka valitsisit varman päälle -taktiikan, voit silti yltää toisella päälle. Jos olet voimiesi tunnossa, ota käteen lyöntimitastasi riippuen draivi tai puu-3 ja lataa avauksesi bunkkereiden ylitse kohti väylän taitekohtaa. Kolmella greenille yrittävä lyö jatkolyöntinsä väylän levennettyyn kohtaan n. 100 metriin, jolloin jäljellä on enää wedgen mitta. Eagle-puttia himoitseva peluri pomputtelee kakkoslyönnin väylää pitkin sisään greenibunkkerin ja kummun oikealta puolen, oikealla vaanivaa out-rajaa varoen. Viheriö on melko tasainen ja helposti lähestyttävä. Pitkäksi mennyt lähestyminen valuu helposti rinnettä alas raffiin tai takabunkkeriin.

28 13 PAR 4 HCP Ojanperä Aikataulu: Jos lähdöstänne on kulunut yli kolme tuntia, nopeuttakaa 43 peliänne. Ojanperä 197 AIKATAULU: Mikäli lähdöstänne on kulunut yli kolme tuntia, nopeuttakaa peliänne.

29 Väylä 13: Fiksusti pelattuna lyhyt nelonen ei tuota vaikeuksia. Väylän tarjoama mahdollisuus sankaritekoihin saa kuitenkin monen pelaajan ajatuksen harhailemaan tiiauspaikalla Miksi lähteä kiskomaan draivia greenille, kun rautakasin ja wedgen jälkeen olisit pomminvarmasti birkkupaikalla? Tätä kysymystä voi moni miettiä jo etukäteen. Lyö siis rauta-avaus mailalla, jolla et millään suonenvedolla yllä bunkkereihin asti. Lähestyminen sopivalla wedgellä lipunpaikasta riippuen hyökäten tai hieman ujommin. Varoituksista huolimatta, jos egosi ei anna lupaa pelata safetyä, ota se raippa käteen, lyö näppärä fade puita viistäen greenille ja ota skinirahat talteen. Vaikein lipunpaikka on viheriön vasemmassa reunassa, johon palloa on hyvin vaikeaa saada jäämään edes väylältä lähestyttäessä.

30 14 PAR 3 HCP I D Z l l H 1 p T t

31 Väylä 14: Vuonna 2008 Vantaanjoen toiselle puolelle valmistunut uusi tiiauspaikka muutti väylän luonteen täydellisesti. Entinen par- ja birdieautomaatti oli mm. vuonna 2010 pelatussa Finnair Junior Tourin osakilpailussa kentän vaikein väylä tuloskeskiarvon perusteella. Saatuasi avauslyönnin jäämään greenille voit olla tyytyväinen. Etubunkkeri korjaa talteen kaikki liian lyhyet avaukset, ja greenin takaosaan laskeutuvat pallot pomppaavat helposti takarinteeseen inhottavaan paikkaan chippiä ajatellen. Siis sopivasti mailaa käteen ja hyvä osuma palloon, varma kahden putin par korttiin ja hyvin mielin seuraavalle tiille.

32 15 PAR 4 HCP n n.75

33 Väylä 15: Entinen ykkösväylä, nykyisin kentän viidestoista on tarkkuutta vaativa par 4. Avaus draiverilla, väyläpuulla tai pitkällä raudalla keskelle väylää. Lyhytlyöntinen lyö turvallisesti oikeanpuoleisia bunkkereita kohti, tosin parempaakaan linjaa, vasemman bunkkerin ylitse ei ole kuin 210 metriä (keltainen tee). Pitkälyöntisen draivi kantaa aina alamäkeen asti, mitä pitkin pallo rullii jopa wedge-etäisyydelle lipusta. Lähestyminen kannattaa mieluummin pomputella etugreeniin kuin lyödä pitkäksi. Viheriö on hyvin tasainen eikä isoja kallistuksia löydy. Joka puolelta greeniä ympäröiviä bunkkereita on syytä varoa.

34 16 PAR 4 HCP Info: Käy varmistamasta peilistä, että edellinen ryhmä on riittävän kaukana INFO: Varmista peilin avulla että edellä menevä ryhmä on riittävän kaukana ennen kuin lyötte avauslyöntinne

35 Väylä 16: Kentän vaikein nelonen. Toinen Hyvinkään perinteisistä longest-drive väylistä. Draiveri on ainut varteenotettava mailavalinta avaukseen jo pelkästään väylän mitan puolesta. Alastuloalue tosin on hyvin leveä eikä pallon peliin saamisen pitäisi tuottaa suurempia vaikeuksia. Lyhyempien draivaajien on syytä varoa kahta väyläbunkkeria n. 200 metrin päässä vasemmalla. Väylän muotoinen fade tuo pallon keskelle väylää, liika kierre vie helposti puiden keskelle maskiin oikealle. Varo greeniä lähestyessäsi lyömästä vasemmalle, sillä Of Bounds vaanii aivan greenin vieressä poimien pienetkin hukit talteen. Greeni taipuu koko pituudeltaan oikealle tulosuunnasta katsoen.

36 17 PAR 4 HCP Info: Huomio museotila oikealla. 43 Väylälle 15 siirtyvillä pelaajilla etuajo-oikeus. INFO: Huomioi museotila oikealla. Väylälle 15 siirtyvillä pelaajilla etuajo-oikeus.

37 Väylä 17: Lyhyehkö par 4, joka vaatii hermojen hallintaa tiiauspaikalla. Ylimääräistä puristusta mailaan voi aiheuttaa vasemmalla kiiltelevä lampi ja oikealla vaaniva out-raja. Harvan pelaajan kannattaa ottaa tiillä väyläpuuta isompaa keppiä kouraan, sillä alastuloalue käy 100 metrin lätkän jälkeen kovin pieneksi. Väylän oikealla puolella sijaitseva väyläbunkkeri kannattaa myös pitää mielessä avausta tähdätessä. Viheriö on vastaanottava ja helposti lähestyttävä, mutta kumpuilee varsin voimakkaasti. Pitkäksi lyömistä kannattaa välttää, sillä greenin takaa raffista nopeasti pysähtyvän lyönnin saaminen vaatii hyvät lähipelikädet. Jos lippu on takaoikealla kumpujen välissä tai päällä, vaikeutuu birdien teko huomattavasti.

38 18 PAR 4 HCP Info: Huomioi lähipelialue väylän oikealla puolella. INFO: Huomioi lähipelialue edessä oikealla.

39 Väylä 18: Päätösväylä on upea, vasemmalle kääntyvä dog-leg par 4, joka tarjoaa oivan mahdollisuuden niin tehdä birdie, kuin myös tuhota haaveet hyvästä kierroksesta. Info: Huomioi lähipelialue väylän oikealla puolella. Draivin tähtäyslinja on suotavaa valita omien kykyjen ja tuloillaan olevan kierrostuloksen perusteella. Lammen oikealle puolelle puujonoa kohti, noin 150 metriin suuntautuva avaus sopivalla mailalla on fiksu valinta safety-taktiikan valitsevalle. Big Hitter repii kaiken irti svingistään ja täräyttää pallon kohti greenin etureunaa lammen ylitse. Takatiiltä lammen ylitykseen tarvitaan liki 250 metrin pommi, mutta keltaiselta teeltä voi erittäin pitkälyöntinen yltää jopa greenille asti. Tosin 275 metriä ilmassa lienee monelle isonkin hauiksen omistavalle hieman liikaa Greeni avautuu leveänä tulosuunnastaan. Ylämäkeen lyötävään lähestymislyöntiin kannattaa ottaa tarpeeksi mailaa. Kaksitasogreenille on elintärkeää lähestyä oikealle tasolle ja mieluiten reiän alapuolelle, sillä varsinkin alamäkiputit voivat olla erittäin liukkaita.

SÄÄNTÖOSIO. Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe VASTAUKSET. Golfpelissä sääntöjen noudattamisesta on vastuussa

SÄÄNTÖOSIO. Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe VASTAUKSET. Golfpelissä sääntöjen noudattamisesta on vastuussa GREEN CARD Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe Nimi: VASTAUKSET Kysymykset ovat monivalintakysymyksiä, joihin voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Oikea vastaus on tummennettu. Vastaukset kannattaa

Lisätiedot

T UUL ET. Tawastin. Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008

T UUL ET. Tawastin. Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008 T UUL ET Tawastin Tawast Golf ry:n jäsenlehti 2/2008 Kausi 2008 Kauden kuuma aihe, fuusio Aulanko Golfin kanssa vai ei, on juuri saanut ratkaisunsa. Tawastin ylimääräinen yhtiökokous on hylännyt esityksen

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO Kotimaiset

Lisätiedot

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt Professional Disc Golf Associationin Frisbeegolfin viralliset säännöt Sisällys 800 Johdanto 800.01 Pelin kuvaus 800.02 Sanasto 800.03 Muunnokset 800.04 Linkit 801 Yleistä 801.01 Sääntöjen noudattaminen

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi...

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... 5 UUSI TALUTIN ELÄMÄSSÄ (NEW LEASH ON LIFE)... 5 Harjoitteluvarusteet...

Lisätiedot

Poikkaisutaulukko. T=tripla, D=tupla ja S=singeli

Poikkaisutaulukko. T=tripla, D=tupla ja S=singeli Poikkaisutaulukko T=tripla, D=tupla ja S=singeli jäljellä oleva lopetus perustelut tulos 170 T20 T20 50 169 ei mene poikki yhdellä heittovuorolla 168 ei mene poikki yhdellä heittovuorolla 167 T20 T19 50

Lisätiedot

Mikä on Master Plan? ja parantamiseen.

Mikä on Master Plan? ja parantamiseen. Mikä on Master Plan? StLG:n kentät ovat laadukkaita ja toimivia kenttiä. ja parantamiseen. Molemilla kentillä on kuitenkin tarvetta peruskorjaukseen StLG:n strategian mukaan kenttien tulisi olla TOP-20

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot

Tavoistaan teekkari tunnetaan

Tavoistaan teekkari tunnetaan Tavoistaan teekkari tunnetaan TEKNILLISEN KORKEAKOULUN YLIOPPILASKUNTA Tavoistaan teekkari tunnetaan Tiina Metso Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunta 2001 Teksti Tiina Metso Toimitus Minna Ahola Kuvitus

Lisätiedot

ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10

ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10 ry:n jäsenlehti 2/2014 Juniorityttöjen määrä kasvoi 63%! s.10 Puheenjohtajan palsta Tämän otsikon lanseerasin syksyllä 2012, kun olimme saaneet strategiatyön valmiiksi vuosille 2012-2017. Olemme toimineet

Lisätiedot

Kyyhkyjahdis. ei onnella ole merkitystä

Kyyhkyjahdis. ei onnella ole merkitystä Kyyhkyjahdis ei onnella ole merkitystä JUHA JORMANAINEN 70 ERÄ 8 2005 METSÄSTYS Kyyhkysjahti aloittaa metsästyskauden maassamme elokuun kymmenentenä. Onnistunut jahti vaatii kuitenkin joukon etukäteisvalmisteluja,

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

Haulikkoammunnasta rastus

Haulikkoammunnasta rastus Haulikkoammunnasta harrastus rastus OTA A TÄSTÄ! Tuhti tietopaketti uudelle harrastajalle! rastajalle! Lajit - Radat - Varusteet - Vinkit... 1 2 Kiekonsärkemisestä sinulle harrastus! Metsästyksestä urheiluammuntaan

Lisätiedot

Kun lumimyrs yllättää!

Kun lumimyrs yllättää! Kun lumimyrs yllättää! KARI VAISKA VAINIO Talvisen tunturivaelluksen riskeistä ehkä pelottavin on yllättäen alkava lumimyrsky. Kun osaa toimia oikein, myrskystä jää mieleenpainuva elämys ihmisen pienuudesta

Lisätiedot

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com

Teemu Malinen. teemu malinen - työtä on! www.tyonhakuopas.com 1 Teemu Malinen Oletko tuotteistanut itsesi ja osaamisesi? Miten annat itsestäsi positiivisen kuvan rekrytoijalle? Tiedätkö mitä sinulta saa kysyä työhaastattelussa? Mitä on A/B testaus? Miten se hyödyttää

Lisätiedot