Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus 2011"

Transkriptio

1 Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus Hannu Matikka

2 2 SISÄLLYS 1. Johdanto 3 2. Perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunta 4 3. Hakemukset Perinnelaivarekisteriin 4 4. Kunnostus- ja entistämisavustukset Suomalaisten kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden alusten inventointihanke 6 6. Arvoluokitus 8 7. Toimintasuunnitelma Liitteet Liite 1 Perinnelaivarekisteriin hyväksytyt, hylätyt ja esitetyt alukset 13 Liite 2 Vuoden 2011 harkinnanvaraiset avustukset 20 Kansikuva Vuonna 1939 Hampurissa (Schiffswert W.Holst) valmistunut lastialus Unterelbe (ex. ms "Danzig" , ex ms "Frieda JONAS" , ex ms "UNTERELBE" , ex ms "RAMONA" ). Laivan pituus 47 metriä, bruttovetoisuus 259 tonnia. Kuvaaja Jan Rautawaara.

3 3 1. JOHDANTO Opetusministeriö velvoitti vuonna 1993 Museovirastoa perustamaan Perinnelaivarekisterin ja ylläpitämään sen toimintoja. Rekisterin perustamista esitti kaksi OPM:n asettamaa työryhmää (Laivamuseotoimikunta vuonna 1988 ja Perinnelaivarekisterityöryhmä vuonna 1992). Rekisterin tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin merenkulun historian kannalta arvokkaiksi luokiteltujen alusten ja niiden asianmukaisen korjaustoiminnan säilyttäminen. Perinnelaivarekisterin toiminta alkoi vuonna 1994 Suomen merimuseossa Hylkysaaressa. Vuonna 2004 Opetusministeriö julkisti esitykset, päätökset ja aikataulut Suomen merimuseon Kotkaan siirrettävistä toiminnoista (OPM työryhmämuistioita ja selvityksiä 2004:4; Suomen merimuseon siirtäminen Kotkaan). Perinnelaivarekisterin osalta todettiin, että Suomen merimuseon museotoimintojen muuttaessa Kotkaan Perinnelaivarekisterin luontevin sijoituspaikka on edelleen Helsinki. Joulukuussa 2008 julkaistussa Museoviraston kehittämistä käsitelleen seurantaryhmän raportissa (Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2008:36; Museovirastosta Suomen kulttuuriperintökeskus) todettiin, että Perinnelaivarekisterin toiminnot tulee liittää Museovirastoon perustettavaan kulttuuriympäristöosastoon. Perinnelaivarekisterin toimipiste sijaitsee Museoviraston päärakennuksessa Nervanderinkadulla. Rekisterin toiminnasta vastaa virkaan lähtien nimitetty erikoistutkija, joka työskentelee Kulttuuriympäristön suojeluosastolla restauroinnin ohjaus- ja tuki yksikössä. Virkaan kuuluviksi strategisiksi tavoitteiksi on määritelty kansallisesti merkittävän kulttuuriperinnön tunnistaminen ja turvaaminen ns. kelluvan kulttuuriperinnön osalta, kulttuuriperinnön näkyvyyden ja saavutettavuuden kehittäminen perinnelaivoja ja niiden korjaamista koskevan tiedon lisäämisellä, sidosryhmätyöllä ja viestinnällä sekä erityisalan osaamisen varmistaminen Museovirastossa ja sen kehittäminen sidosryhmissä.

4 4 2. PERINNELAIVA-ASIAIN ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA Museovirasto asettaa kolmeksi vuodeksi kerrallaan asiantuntijalautakunnan, johon kuuluu Museoviraston nimeämä puheenjohtaja ja sihteeri sekä enintään kahdeksan jäsentä. Asiantuntijalautakunnan tehtäviin kuuluu tehdä esityksiä alusten hyväksymiseksi Perinnelaivarekisteriin, antaa lausuntoja hakemuksista harkinnanvaraisen valtiontuen saamiseksi perinnelaivojen korjaus- ja kunnostamistyöhön sekä suorittaa muitakin Museoviraston lautakunnalle osoittamia asiantuntijatehtäviä. Kaudella 2011 lautakunnan puheenjohtajana toimi Suomen Kansallismuseon erikoismuseot ja linnat yksikön intendentti Marja Pelanne ja sihteerinä Kulttuuriympäristön suojelu - osaston erikoistutkija Hannu Matikka. Lautakunnan varsinaisia jäseniä olivat museonjohtaja Guy Björklund (Pietarsaaren kaupunginmuseo), intendentti Ulla Kallberg (Forum Marinum - säätiö), merenkulun ylitarkastaja Jerker Klawer (Trafi), museotoimenjohtaja Mirjam Kosunen (Savonlinnan maakuntamuseo), toimitusjohtaja Mikko Niini (Suomen merihistoriallinen yhdistys ry), Ari Reunanen (Suomen Höyrypursiseura ry), Visa Roine (Viaporin telakka ry) ja VTT Petri Sipilä (Suomen Laivahistoriallinen Yhdistys ry). Lautakunta kokoontui vuonna 2011 neljä kertaa. Lautakunnan kokouspöytäkirjat osoitteessa kirjat 3. HAKEMUKSET PERINNELAIVAREKISTERIIN Perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunta käsitteli 17 hakemusta rekisteriin. Museovirasto hyväksyi lautakunnan esityksestä Perinnelaivarekisteriin alukset m/s Herring, m/aux Jan Mayen, m/aux Helena, s/s Vetäjä V, m/s Bore ja m/s Saari. 1 Lisäksi Museovirasto päätti olla hyväksymättä rekisteriin aluksia m/s Rosetta, m/s Voima, m/s Nicke, m/s Nerkoo ja m/aux Hawila. 1 Forum Marinum-säätiön edustaja Ulla Kallberg jääväsi itsensä alusten Vetäjä V ja m/s Bore käsittelystä.

5 5 Kokouksessa 3/2011 lautakunta päätti esittää Museovirastolle, että rekisteriin hyväksyttäisiin myös parkkilaiva Sigyn mutta ei jahti Eugeniaa. 2 Lisäksi käsiteltiin uudelleen moottorihinaaja Voiman hakemus rekisteriin, mutta uudelleenkäsittely ei muuttanut lautakunnan aikaisemmin Museovirastolle tekemää kielteistä esitystä. Keskeneräisiä hakemuksia oli 3 kappaletta (proomu Matti, m/s Syvinki ja majakkalaiva Relandersgrund). Päätökset perusteluineen esitetään liitteessä 1. Museovirasto on hyväksynyt Perinnelaivarekisteriin vuoden 2011 loppuun mennessä kaikkiaan 92 alusta, joista 55 on höyrylaivoja (= s/s), 16 moottorilaivaa (= m/s), 17 purjelaivaa (= m/aux TAI s/v TAI s/y) ja neljä proomua. Aluksista lisää tietoa ksytyt_alukset 4. KUNNOSTUS- JA ENTISTÄMISAVUSTUKSET 2011 Yleistä Asiantuntijalautakunta on keskustellut toimikautensa aikana avustusten jakoperiaatteista. Yhtä mieltä ollaan oltu siitä, että avustukset tulisi pystyä priorisoimaan sellaisiin kunnostus- ja entistämistöihin, jotka auttavat aluksen säilymistä. Perinnelaivarekisterin tehtävänä on tukea arvokkaiksi luokiteltujen alusten säilymistä pitkällä tähtäimellä, jolloin aikaperspektiivi on usein pitempi kuin määräaikaiskatsastusten välinen aika. Tästä syystä taloudellista tukea on haluttu perustellusti myöntää ensisijaisesti alusten säilymistä tukeviin laajoihin kunnostustöihin ennemmin kuin pienempiin kohteisiin, jotka tähtäävät aluksen ylläpitämiseksi katsastuskunnossa seuraavan 1 2 vuoden ajan. Avustuksen hakemisesta, jakoperiaatteista ja käytöstä kertova opas 2 Forum Marinum-säätiön edustaja Ulla Kallberg jääväsi itsensä parkkilaiva Sigynin käsittelystä.

6 6 Vuoden 2011 avustukset Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti Museoviraston käyttöön vuodelle 2011 yhteensä euroa käytettäväksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi luokiteltujen alusten kunnostus- ja entistämistoimintaan. Vuodelle 2011 tarkoitettujen avustusten hakuaika päättyi Määräaikaan mennessä saapui 26 avustushakemusta. Museovirasto myönsi lautakunnan esityksestä avustuksina yhteensä euroa käytettäväksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi luokiteltujen perinnelaivojen kunnostus- ja entistämisavustuksiin. Avustusta myönnettiin 22 alukselle, joista 11 on höyrylaivoja, 5 moottorilaivoja ja 6 purjelaivoja. 3 Myönteiset ja kielteiset esitykset perusteluineen liitteessä SUOMALAISTEN KULTTUURIHISTORIALLISESTI ARVOKKAIDEN ALUSTEN INVENTOINTIHANKE Tausta Suomen Laivahistoriallinen yhdistys ry. anoi OKM:stä apurahaa maassamme säilyneen aluskannan 4 inventoimiseksi yhteistyössä Museoviraston/Perinnelaivarekisterin kanssa. Inventoinnin tarkoituksena oli päivittää vuonna 1989 julkaistussa Laivamuseotoimikunnan mietinnössä luetteloitujen alusten tila, sekä laajentaa inventointia siten, että uudemmat alukset ja esimerkiksi kalastusalukset, lautat, ruoppaajat jne. otetaan huomioon. Hankkeen tarkoitus, toteutus ja tulokset Hankkeen tarkoituksena on tuottaa luettelo Suomessa olevista kulttuurihistoriallisesti arvokkaista aluksista sekä tarjota apuvälineitä alusten arvon määrittelyyn ja vertailuun. Hankkeen toteuttaja on 3 Viaporin telakka ry:tä edustava Visa Roine jääväsi itsensä m/aux Astridin hakemuksen käsittelystä, Forum Marinum säätiön edustaja Ulla Kallberg m/s Boren sekä Vetäjä V käsittelystä ja Suomen Höyrypursiseura ry:n edustaja Ari Reunanen s/s Turson avustushakemuksen käsittelystä. 4 Aluksella tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikäyttöön rakennettuja pääsääntöisesti yli 10 metrin pituisia aluksia, ei kuitenkaan huvi- tai työveneitä.

7 7 Suomen Laivahistoriallinen Yhdistys ry yhteistyössä Museoviraston kanssa. Inventoinnin lähtökohtana on kartoittaa kaikki suomalaiseen vesiliikenteeseen ja laivanrakennukseen liittyvät alukset, joilla voi olla kulttuurihistoriallista arvoa. Inventoinnin kohteena ovat erityisesti sellaiset alukset, jotka eivät tällä hetkellä kuulu museoiden kokoelmiin tai Perinnelaivarekisteriin, mutta joita voidaan pitää arvokkaina ja jotka voisivat mahdollisesti tulla liitetyksi joko museokokoelmiin tai rekisteröidyksi Perinnelaivarekisteriin. Tietokantaan sisältyvät myös museoiden kokoelmissa olevat alukset sekä Perinnelaivarekisteriin merkityt alukset. Inventoinnin tuloksena syntyvä tietokanta on tarpeellinen työväline Museovirastolle ja myös muille vesiliikenteen historiaa tallentaville museoille. Alusten kuntoa ja alkuperäisyyttä selvittävä inventointi auttaa Museovirastolle esityksiä tekevää lautakuntaa tekemään sekä esityksiä uusien alusten hyväksymisestä rekisteriin kuin avustuksiin liittyviä esityksiä. Alusten inventoinnissa kiinnitetään huomiota tiettyjen alustyyppien yleisyyteen ja tyypillisyyteen omana aikanaan sekä toisaalta sitä kuinka hyvin jäljellä olevat yksilöt ovat säilyneet alkuperäistä tai työnaikaista asuaan. Inventoinnin lopputuloksena julkaistaan olennaisilta osiltaan julkinen luettelo Suomessa säilyneistä aluksista, joilla on kulttuurihistoriallista arvoa. Tietokanta sisältää myös yksinomaan perinnelaivarekisterin ja museotoiminnan tarpeita palvelevaa tietoa koskien mm. alusten alkuperäisyyttä ja kuntoa. Tietokantaan kirjataan alusten historiatiedot. Inventointi julkaistaan myös kirjana vuonna 2012 Suomen Laivahistoriallisen yhdistyksen ja Museoviraston yhteisprojektina. 6. ARVOLUOKITUS Tausta Perinnelaivarekisteriin hyväksyttävien alusten kulttuurihistoriallista arvoa määrittävän pisteytysjärjestelmän kehittämistä esitettiin ensimmäisen kerran jo Perinnelaivarekisterityöryhmän mietinnössä vuonna 1992.

8 8 Perinnelaivarekisterityöryhmän esitys pisteytysjärjestelmäksi oli seuraava: purje- ja höyrylaivat voidaan rakenteidensa lisäksi jakaa osioihin, jotka pisteytetään 0 10 pistettä. Yhteen laskemalla aluksen pistearvo päästäisiin tarkempaan ja objektiivisempaan ilmaukseen aluksen arvosta. Pisteytysjärjestelmä muodostaisi rungon, jota tarvittaessa aluksissa tapahtuvan teknisen kehityksen sekä alusrakenteen koostumuksen ja näiden aiheuttamien painotusten johdosta voitaisiin tarkentaa tai muuttaa (OPM:n työryhmien muistioita 1992:53, sivu 14). Pisteytysjärjestelmän kehittäminen aloitettiin vuonna 1994 mutta kehitystyö keskeytettiin, koska asiantuntijalautakunta ei pitänyt pisteytysjärjestelmää tarpeellisena. Tavoite Nykyinen asiantuntijalautakunta asetti perinnelaivojen arvoluokitusjärjestelmän tavoitteeksi sellaisen työkalun luominen, jonka avulla pystytään tasapuolisesti ratkaisemaan yksittäisen vanhan laivan arvo ottamalla huomioon kaikki aluksen historiaan liittyvät tiedot sekä aluksen säilymiseen vaikuttavat taustatekijät. Lisäksi pisteytysjärjestelmän avulla halutaan erityisesti varmistaa, että julkista taloudellista tukea jaettaessa avustusesityksiä tekevällä asiantuntijalautakunnalla on käytössään yksinkertainen, luotettava ja tasapuolinen työkalu vertailtaessa laivoja keskenään. Näin pystytään varmistamaan taloudellisen tuen ohjautuminen tarkoituksenmukaisella tavalla kaikkein tärkeimpiin kohteisiin. Museoiden kokoelmiin kuuluville laivoille on laadittu Merikeskus Forum Marinumin ja Suomen merimuseon vuosina johtamassa hankkeessa omat dokumentointi- ja arvoluokitusjärjestelmät. Toteutus Alukset jaetaan kolmeen arvoluokkaan

9 9 Arvoluokka 1 Alus edustaa maamme keskeistä vesillä liikkumisen kulttuuriperintöä, jonka historia liittyy kansallisesti ja/tai kansainvälisesti merkittäviin ilmiöihin, tapahtumiin ja/tai henkilöihin. lähde- ja dokumentaatioarvo on hyvä tai kiitettävä edustaa esimerkillisesti omaa alustyyppiään on hyvässä kunnossa asianmukaisen säilymisen eteen tehdään säännöllistä työtä ikä on vähintään 40 vuotta Arvoluokka 2 Alukset jotka eivät täytä kaikkia arvoluokan 1 kriteereitä Arvoluokka 3 Alukset joilla ei ole merkitystä maamme merenkulun historiassa JA / TAI joiden tietoarvo on vähäinen JA / TAI joilla ei tällä hetkellä ole lähde- ja dokumentaatioarvoa JA / TAI jotka eivät enää edusta omaa alustyyppiään JA / TAI jonka kunto on niin huono, että aluksen säilyminen on hyvin epävarmaa

10 10 Pisteytysjärjestelmän yleiset määritelmät Merkitys Suomen vesiliikenteen historiassa Erityistä huomiota kiinnitetään aluksen asemaan maamme kauppamerenkulun ja laivanrakennuksen historiassa. Ammatti- ja /tai virkakäyttöön rakennetulla Suomen lipun alla purjehtineella aluksella voi olla paikallista, kansallista ja/tai kansainvälistä merkitystä myös esimerkiksi liittyen teollisuuteen ja talouselämään valtiolliseen itsenäisyystematiikkaan tai maailmansotiin sosiaalisiin ja henkisiin arvoihin ja tunnemerkityksiin muistojen ja muistelun kiinnekohtana. Lähde- ja dokumentaatioarvo Lähde- ja dokumentaatioarvolla tarkoitetaan informaatioarvoa, joka kertoo miten hyvin alus nykyhetken perusteella pystyy välittämään valikoitua tietoa aluksen historian tietystä vaiheesta.

11 11 Edustavuus Edustavuus on arvio, joka määrittää aluksen kokonaisuuden säilyneisyyttä ja jatkuvuutta. Huomio kiinnitetään Miten alus pystyy kertomaan alkuperäisestä toiminnastaan ja/tai toiminnan muutoksista Miten alus edustaa kokonaisuutena omaa tyyppiään Miten alus edustaa kokonaisuutena tiettyä aikakautta Kunto Aluksen kunto määritellään tarkastuskäyntien, virallisten katsastustodistusten ja aluksen omistajilta pyydetyn materiaalin perusteella. 7. TOIMINTASUUNNITELMA 2012 Perinnelaivarekisterihakemusten käsittely Käsitellään pöydälle jätetyt hakemukset vuodelta 2011 ja 2012 tulleet uudet rekisterihakemukset. Tehdään esitys Museovirastolle kielteisistä ja myönteisistä rekisterihakemuksista sekä rekisteristä poistettavista aluksista, jotka eivät enää täytä työjärjestyksessä esitettyjä ehtoja. Kunnostus- ja entistämisavustukset Käsitellään vuoden 2012 kunnostus- ja entistämishakemukset ja tehdään avustuksista esitys Museovirastolle huhtikuun 2012 loppuun mennessä. Inventointi Viedään loppuun inventointihanke. Julkaistaan inventointiin perustuva laivoja ja Perinnelaivarekisterin toimintaa esittelevä kirja.

12 12 Arvoluokitus Tavoitteena on, että vuoden 2012 kuluessa pystytään arvoluokittamaan tällä hetkellä Perinnelaivarekisteriin merkityt alukset. Arkiston järjestäminen ja kuvien digitalisointi Laaditaan arkistosuunnitelma. Kerätään tietoa ja kuvia rekisteriin kuuluvista ja muista arvokkaista aluksista systemaattisesti. Talletetaan ja päivitetään rekisteriin hyväksyttyjen alusten tiedot valmistuvaan rekisteritietokantaan. Aloitetaan valokuvamateriaalin siirto digitaaliseen muotoon. Dokumentointi- ja hoitosuunnitelmat Laaditaan alusten omistajille yksinkertaiset ja käyttökelpoiset ohjeet alusten dokumentointia varten. Dokumentoinnin tavoite on ohjata laivanomistajia tuottamaan avustuksella tehdyistä kunnostuksista kertovia yhteismitallisia dokumentteja sekä täydentää ja yhdenmukaistaa lautakunnan käytössä olevaa tietoa liittyen alusten historiaan ja nykykuntoon. Hoitosuunnitelma ( code of good practice ) sisältää ohjeet aluksen käyttöön ja säilyttämiseen rekisterin työjärjestyksen edellyttämässä kunnossa. Tiedotus Parannetaan www-sivujen tietosisältöä.

13 13 LIITE 1 PERINNELAIVAREKISTERIIN HYVÄKSYTYT ALUKSET Vetäjä V Omistaja Forum Marinum Kotipaikka Turku Vuonna 1891 Lehtoniemen konepajalla Varkaudessa vesille laskettu höyryhinaaja. Hakemuksessa esitettyjen tietojen mukaan alus täyttää Perinnelaivarekisterin työjärjestyksessä esitetyt vaatimukset niin aluksen mittojen kuin vaadittujen katsastusten osalta. Asiantuntijalautakunta totesi lisäksi, että alus on tällä hetkellä sekä arvoaan vastaavassa käytössä ja kunnossa. M/s Bore Omistaja Oy s/s Borea Ab Kotipaikka Turku Vuonna 1960 Göteborgissa Oskarshamns Varvilla rakennettu matkustajalaiva. Hakemuksessa esitettyjen tietojen ja aluksella tehdyn katselmuksen mukaan alus täyttää tällä hetkellä työjärjestyksessä Perinnelaivarekisteriin hyväksyttäville aluksille asetetut kriteerit. M/s Saari

14 14 Omistaja Ari Harju Kotipaikka Muurame Vuonna 1904 Heinolan Konepajalla rakennettu entinen höyryhinaaja. Hakemuksessa esitettyjen tietojen ja katselmuksen perusteella alus täyttää tällä hetkellä työjärjestyksessä rekisteriin hyväksyttäville aluksille asetetut kriteerit. M/s Saari on hyvässä kunnossa ja liikennöinyt yhtäjaksoisesti samalla vesialueella. Valmistuspaikkansa ansiosta aluksella on merenkulullista arvoa ja lisäksi aluksessa on yhä edelleen käytössä 1960-luvulla asennettu Scanian diesel-moottori osoituksena maamme sisävesiliikenteen yhdestä aikakaudesta. Alus on muutoinkin säilynyt 1960-luvun ammattikäytön aikaisessa asussaan. M/s Herring Omistaja Esko Kelavirta Kotipaikka Hamina Vuonna 1949 Ruotsin Skredsvikissä rakennettu kalastusalus. M/s Herring edustaa tyypillistä maahamme viime sotien jälkeen Ruotsista hankittua kalastusalusta. Suomessa kalastusaluksina käytettyjen ja vastaavassa kunnossa olevien troolareiden lukumäärä pienenee koko ajan. Troolari Herringiä käytettiin ammattikalastukseen ensin Ruotsissa vuoteen 1970 saakka. Alus myytiin Ahvenanmaalle, jossa se oli ammattikäytössä aina vuoteen 2004 asti. Tällä hetkellä alus on

15 15 vuokravenerekisterissä. Aluksen runko on kalastusaluksille tyypilliseen tapaan lasikuidutettu ammattikäytön aikana vuonna Ulkoasun, kansijärjestelyn ja laitteiden osalta Herring on yhä edelleen lähellä kalastuskäytön aikaista asua. Aluksessa on pääkoneena yhä edelleen kalastusaluksille tyypillinen hehkukuulamoottori. Hakemuksessa esitettyjen tietojen ja aluksella tehdyn katselmuksen mukaan alus täyttää tällä hetkellä työjärjestyksessä Perinnelaivarekisteriin hyväksyttäville aluksille asetetut kriteerit. M/aux Jan Mayen Omistaja Suomen merihistoriallinen purjelaivayhdistys r.y Kotipaikka Helsinki Vuonna 1914 Tanskan Fredrikshavnissa vesille laskettu 3-mastoinen kuunari. Alus päätyi Suomen valtion omistukseen vuonna 1928, kun se oli takavarikoitu alkoholin salakuljetuksen seurauksena. Valtion omistuksessa alus toimi ensin nimellä LA-2 merivartiolaitoksen liikkuvana tukialuksena ja seuraavaksi Rajavartioston partioaluksena nimellä MP-1. Valtion luovuttua aluksesta sitä käytettiin ensin 1950-luvulla sillin pyynnissä Jäämerellä ja 1960-luvulla hiekan rahtauksessa Suomenlahdella. Kauppa-alusrekisteristä Jan Mayen poistettiin luvulla minkä jälkeen alus siirtyi yksityiseen huvikäyttöön. Hakemuksessa esitettyjen tietojen mukaan alus täyttää Perinnelaivarekisterin työjärjestyksessä esitetyt vaatimukset niin aluksen mittojen kuin vaadittujen katsastusten osalta. Asiantuntijalautakunta totesi lisäksi, että Jan Mayen on toinen maassamme säilyneistä alkuperäisistä kolmimastokuunareista. Tällä hetkellä alusta kunnostetaan arvonsa mukaiseen käyttöön ja kuntoon lautakunnan hyväksymien suunnitelmien mukaisesti.

16 16 M/aux Helena Omistaja Markku Ilus Kotipaikka Turku Vuonna 1947 Sipoossa vesille laskettu kaksimastoinen kaljaasi. Aluksella kuljetettiin hiekkaa ja halkoja Suomenlahdella ja puutavaraa Ruotsiin saakka. Vuonna 1948 Helena upposi sementtilastissa matkalla Ouluun, mutta se onnistuttiin nostamaan ja kunnostaa entiselleen. Kauppa-alusrekisterissä Helena oli vuoteen 1974 saakka, minkä jälkeen se myytiin yksityiskäyttöön. Hakemuksessa esitettyjen tietojen ja aluksella tehdyn katselmuksen mukaan m/aux Helena on säilynyt alkuperäistä asussaan ja se täyttää tällä hetkellä työjärjestyksessä Perinnelaivarekisteriin hyväksyttäville aluksille asetetut vaatimukset. PERINNELAIVAREKISTERIIN HYVÄKSYTTÄVÄKSI ESITETTÄVÄ ALUS S/v Sigyn Omistaja museoalus Sigynin säätiö Kotipaikka Turku Vuonna 1887 Ruotsin Göteborgissa rakennettu parkkilaiva. S/v Sigyn on ainoita maailmassa säilyneitä 1800-luvun lopun puurunkoisia suuria purjelaivoja. Alus edustaa omaa aikaansa ja käyttötarkoitustaan hyvin. Suomen ensimmäinen museolaiva. Hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella alus täyttää tällä hetkellä työjärjestyksessä Perinnelaivarekisteriin hyväksyttäville aluksille asetetut kriteerit.

17 17 ALUKSET JOITA EI HYVÄKSYTTY PERINNELAIVAREKISTERIIN M/s Rosetta Omistaja Jorma Rautakorpi Kotipaikka Lahti Vuonna 1963 Ukrainassa rakennettu Raketa-luokan kantosiipialus, joka on tuotu maahamme 1990-luvulla. Käytyään läpi m/s Rosettan hakemuksen lautakunta totesi, että alusta ei esitetä hyväksyttäväksi Perinnelaivarekisteriin. Perusteluina esitetään, että aluksen merkittävyys, dokumentaatioarvo ja kulttuurihistoriallinen arvo Suomen merenkulun historian kannalta ei vielä tässä vaiheessa ole riittävän suuri. Alukseen on myös tehty muutoksia, joiden takia m/s Rosettan ulkoasu ei enää vastaa Raketa-alusluokan tyypillistä ulkoasua. M/s Voima Omistaja Ari Koponen Kotipaikka Lappeenranta Vuonna 1906 Varkaudessa rakennettu entinen höyryhinaaja. Käytyään läpi m/s Voiman hakemuksen lautakunta totesi, että alusta ei esitetä hyväksyttäväksi Perinnelaivarekisteriin. Perusteluina esitetään, että aluksen lähde- ja dokumentaatioarvo ja edustavuus Suomen merenkulun historian kannalta ei vielä tällä hetkellä ole riittävän suuri. Rekisteriin on hyväksytty dieselöityjä hinaajia silloin, kun kulkukoneiston muutostyöt on

18 18 tehty ammattikäytön aikana. M/s Voima on hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella dieselöity vasta ammattikäytön jälkeen. M/s Nicke Omistaja Juhani Rusi Kotipaikka Turku M/s Nicke on vuonna 1926 Ruotsissa rakennettu entinen höyryhinaaja. Suomeen alus ostettiin vuonna Käytyään läpi m/s Nicken hakemuksen lautakunta totesi, että alusta ei esitetä hyväksyttäväksi Perinnelaivarekisteriin. Perusteluina esitetään, että aluksen merkittävyys, dokumentaatioarvo ja kulttuurihistoriallinen arvo Suomen merenkulun historian kannalta ei vielä tällä hetkellä ole riittävän suuri. Aluksella ei myöskään ole ammatti- tai virkakäyttöön liittyvää merkittävää suomalaista historiaa, eikä sitä ole rakennettu Suomessa edellä mainittuun käyttöön. M/s Nerkoo Omistaja Erkki Tirkkonen Kotipaikka Lappeenranta M/s Nerkoo on vuonna 1962 Valkon telakalla Loviisassa valmistunut järjestelyhinaaja. Käytyään läpi m/s Nerkoon hakemuksen lautakunta totesi, että alusta ei esitetä hyväksyttäväksi Perinnelaivarekisteriin.

19 19 Perusteluina esitetään, että nykykunnossaan m/s Nerkoon lähde- ja dokumentaatioarvo ei vielä tällä hetkellä ole maamme merenkulun historian kannalta riittävän suuri. M/aux Hawila Omistaja Pauli Kivekäs Kotipaikka Nauvo M/aux Hawila on Norjassa vuonna 1935 rakennettu 2-mastoinen kuunari, joka ostettiin Suomeen vuonna Ruotsissa alus on K- merkitty sikäläiseen Perinnelaivarekisteriin. Käytyään läpi m/aux Hawilan hakemuksen lautakunta totesi, että alusta ei esitetä hyväksyttäväksi Perinnelaivarekisteriin. Perusteluina esitetään, että muutama vuosi sitten maahamme ostetun aluksen merkittävyys, dokumentaatioarvo ja kulttuurihistoriallinen arvo Suomen merenkulun historian kannalta ei ole vielä tällä hetkellä riittävän suuri. Aluksella ei myöskään ole ammatti- tai virkakäyttöön liittyvää suomalaista historiaa, eikä sitä ole rakennettu Suomessa edellä mainittuun käyttöön. ALUKSET JOITA EI ESITETÄ HYVÄKSYTTÄVÄKSI PERINNELAIVAREKISTERIIN Jahti Eugenia Omistaja Pro Kimitoö-skutan r.f Kotipaikka Kemiönsaari Jahti Eugenia on vuonna 2000 vesille laskettu aluskopio, jota Perinnelaivarekisterin työjärjestyksen mukaan ei voi hyväksyä rekisteriin ikänsä puolesta (aluksen oltava yli 50 vuotta vanha).

20 20 LIITE 2 VUODEN 2011 HARKINNANVARAISET AVUSTUKSET S/s Wenno Omistaja Puumalan kunta, aluksen kotipaikka Puumala Vuonna 1907 Savonlinnassa rakennettu kuivarahtialus. Myönnetty avustusta aluksen pohjaventtiilien, koneen ja rungon kunnostukseen S/s Wipunen Omistaja Lignell ja Piispanen Oy, aluksen kotipaikka Kuopio Vuonna 1907 Varkaudessa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen kattilan kunnostukseen 5000.

21 21 M/s Alpo Omistaja Toppilan Pukseeri Oy, aluksen kotipaikka Oulu Vuonna 1943 Yhdysvalloissa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen ikkunoiden kunnostukseen M/s Turso Omistaja Jukka Pohjamo, aluksen kotipaikka Joutseno Vuonna 1896 Helsingissä rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen kansihuoneen kunnostukseen ja kytkimen uusimiseen 3000.

22 22 S/s Repola 5 Omistaja Hannu Poutiainen, aluksen kotipaikka Heinola Vuonna 1900 Savonlinnassa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen höyrykattilan kunnostukseen S/s Tarjanne Omistaja Runoilijan Tie Oy, aluksen kotipaikka Tampere Vuonna 1908 Varkaudessa rakennettu matkustajalaiva. Myönnetty avustusta aluksen koneen kunnostukseen 3000.

23 23 S/s Ahti Omistaja Höyrylaiva s/s Ahti perinneyhdistys, aluksen kotipaikka Lappeenranta Vuonna 1892 Helsingissä rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen ohjauslaitteiden kunnostukseen ja höyrykattilan muuttamiseksi halkokäyttöiseksi S/s Turso Omistaja S/s Turso yhdistys ry, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1944 Helsingissä rakennettu satamajäänmurtaja. Myönnetty avustusta aluksen koneen, kattilan ja höyrylämmitysjärjestelmän kunnostukseen sekä hyttien entisöintiin

24 24 M/aux Jan Mayen Omistaja Suomen historiallinen purjelaivayhdistys r.y, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1914 Tanskassa vesille laskettu 3-mastoinen kuunari. Myönnetty avustusta aluksen rungon kunnostukseen M/s Oulu Omistaja Merellinen Oulu r.y, aluksen kotipaikka Oulu Vuonna 1963 Reposaaressa rakennettu tarkastusalus. Myönnetty avustusta aluksen rungon, hyttien ja koneen kunnostukseen

25 25 M/s Wilhelm Carpelan Omistaja Antti Peränne, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1915 Helsingissä rakennettu Venäjän Itämeren-laivaston yhteysalus. Myönnetty avustusta aluksen rungon kunnostukseen M/s Vetäjä V Omistaja Forum Marinum säätiö, aluksen kotipaikka Turku Vuonna 1891 Varkaudessa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen höyrykoneen, sähköistyksen ja rungon kunnostukseen

26 26 S/s Yhtiö Omistaja Kalle Knuuttila, aluksen kotipaikka Lahti Vuonna 1877 Varkaudessa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen höyrykattilan ja rungon kunnostukseen M/s Bore Omistaja Oy s/s Borea Ab, aluksen kotipaikka Turku Vuonna 1960 Ruotsissa rakennettu matkustajalaiva. Myönnetty avustusta aluksen pääkoneiden hallittuun alasajoon ja sisätilojen LVI-järjestelmän uusimiseen

27 27 S/s Juno Omistaja Sohvi Puro, aluksen kotipaikka Soimassaari Vuonna 1907 Porvoossa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen kannen ja kansirakenteiden sekä koneen ja ohjausjärjestelmän kunnostukseen M/aux Helena Omistaja Markku Ilus, aluksen kotipaikka Turku Vuonna 1948 Porvoon maalaiskunnassa rakennettu 2-mastoinen apukoneella varustettu kaljaasi. Myönnetty avustusta Aluksen rungon kunnostukseen 5000 euroa.

28 28 M/aux Astrid Omistaja Astrid Charter Oy, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1947 Porvoon maalaiskunnassa rakennettu 2-mastoinen apukoneella varustettu kaljaasi. Myönnetty avustusta aluksen takilan kunnostukseen S/s Lauri Omistaja Lauri Pakkanen, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1931 Varkaudessa rakennettu hinaaja. Myönnetty avustusta aluksen kansirakenteiden kunnostukseen

29 29 S/s Suur-Saimaa Omistaja Suur-Saimaan höyrylaivaosakeyhtiö, aluksen kotipaikka Savonlinna Vuonna 1907 Varkaudessa rakennettu matkustajalaiva. Myönnetty avustusta aluksen rungon kunnostukseen S/y Freja Omistaja Mikko Rytsölä, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1933 Norjassa rakennettu kalastusalus. Myönnetty avustusta aluksen rungon kunnostukseen

30 30 M/aux Svanhild Omistaja Random Lines Oy, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1947 Porvoon maalaiskunnassa rakennettu 2-mastoinen apukoneella varustettu kaljaasi. Myönnetty avustusta aluksen takilan kunnostukseen euroa. M/aux Valborg Omistaja Valborg Oy, aluksen kotipaikka Helsinki Vuonna 1947 Porvoon maalaiskunnassa rakennettu 2-mastoinen apukoneella varustettu kaljaasi. Myönnetty avustusta aluksen rungon kunnostuksessa käytettävän puutavaran hankintaan

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 2/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 2/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 2/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA Museoviraston asettaman perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunnan pöytäkirja numero 2/2011 Aika 25.3.2011 kello 10.30 15.00 Paikka Museovirasto,

Lisätiedot

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2011 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA Museoviraston asettaman perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunnan pöytäkirja numero 1/2011 Aika 7.2.2011 kello 10.30 15.30 Paikka Museovirasto,

Lisätiedot

Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus 2010

Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus 2010 Perinnelaivarekisteri Vuosikertomus 2010 30.12.2010 Museovirasto Hannu Matikka 2 SISÄLLYS 1. Johdanto 3 2. Perinnelaivarekisterin työjärjestys 4 3. Perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunta 5 4. Hakemukset

Lisätiedot

MYÖNNETYT ENTISÄMISAVUSTUKSET 2015

MYÖNNETYT ENTISÄMISAVUSTUKSET 2015 MYÖNNETYT ENTISÄMISAVUSTUKSET 2015 M/v Amiga (Helsinki) Larsmossa 1960 rakennettu moottorivene. Omistaja Rickhard Lundell, Helsinki Aluksen rungon kunnostukseen 3600 euroa. M/s vartiolaiva 55 (Helsinki)

Lisätiedot

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2010 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA

PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2010 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA PERINNELAIVA-ASIAIN PÖYTÄKIRJA 1/2010 ASIANTUNTIJALAUTAKUNTA Museoviraston asettaman perinnelaiva-asiain asiantuntijalautakunnan pöytäkirja numero 1/2010 Aika 22.3.2010 kello 11.15-15.35 Paikka Museovirasto,

Lisätiedot

Museovirasto täyttää. Hakemus nro. Yhdistyksen, säätiön, osakeyhtiön tai muun oikeushenkilön on toimitettava hakemuksen liitteiksi

Museovirasto täyttää. Hakemus nro. Yhdistyksen, säätiön, osakeyhtiön tai muun oikeushenkilön on toimitettava hakemuksen liitteiksi PERINNEALUSTEN AVUSTUSHAKEMUS MUSEOVIRASTO PL 913 00101 HELSINKI p. (09) 40 501 Museovirasto täyttää Hakemus nro www.nba.fi OSA 1: HAKIJAN TIEDOT Luonnollinen henkilö Sukunimi Etunimi Hetu Yhteisö Yhteisön

Lisätiedot

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Oman erikoisalan museo- ja tallennustoiminnan kehittäminen valtakunnallisesti 2. Oman erikoisalan museoiden keskinäisestä yhteistoiminnasta

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Perinteisten veneiden rekisteri ja K-merkintä

Perinteisten veneiden rekisteri ja K-merkintä Klassikot Perinteisten veneiden rekisteri ja K-merkintä Tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman kattava rekisteri suomalaisista klassisista moottori- ja purjeveneistä. Rekisteri perustetaan verkkoon,

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina.

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina. Luotsikutteri Pitkäpaasi Legendaarisen Colin Archerin suunnittelema luotsikutteri Pitkäpaasi palasi Suomeen 4. syyskuuta 2000 purjehdittuaan maailman merillä 66 vuotta. Suomen merimuseon tuki ry osti aluksen

Lisätiedot

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset TOIMIALOJEN AVUSTUSTEN YHTEISET JAKOPERUSTEET Kouvolan kaupunki

Lisätiedot

ENTISTÄMISAVUSTUKSET Entistämisavustushakemuksia vuodelle 2016 saapui määräaikaan mennessä yhteensä 51 kappaletta (liite1).

ENTISTÄMISAVUSTUKSET Entistämisavustushakemuksia vuodelle 2016 saapui määräaikaan mennessä yhteensä 51 kappaletta (liite1). ENTISTÄMISAVUSTUKSET 2016 Entistämisavustushakemuksia vuodelle 2016 saapui määräaikaan 16.9.2016 mennessä yhteensä 51 kappaletta (liite1). Hakemuksissa esitettyjen restaurointihankkeiden kokonaiskustannusten

Lisätiedot

Edellytykset avustuksen saamiselle:

Edellytykset avustuksen saamiselle: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 30 20.04.2017 Liikunta- ja nuorisojärjestöjen harkinnanvaraiset avustukset 2017 836/02.03.01/2017 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 20.04.2017 30 Iitin kunta on julistanut

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET

ORIMATTILAN KAUPUNKI LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 18.11.2014 146 Kaupunginhallitus 24.11.2014 404 AVUSTUSMUODOT 1. Toiminta-avustus 2. Koulutusavustus 3. Tilavuokra-avustus

Lisätiedot

Hakeminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Leena Marsio, Museovirasto

Hakeminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Leena Marsio, Museovirasto Hakeminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin Leena Marsio, Museovirasto Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelo (The Representative List of the Intangible Cultural Heritage of

Lisätiedot

Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager

Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager Avustukset rakennusperinnön hoitoon miksi, paljonko ja millä perusteella myönnetään? Henrik Wager 26.10.2016 15 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA Valtionavustukset museoiden tietoyhteiskuntahankkeisiin Opetusministeriö on myöntänyt museoille tietoyhteiskuntarahaa vuonna 2001 yhteensä 4 590 000 mk, josta

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 2005/2007 inventoinnit Kangaslammin kirkonkylä Inventointinumero: Manttu 261 Kohteen nimi: Maatila Lumpeela 262 Maatila Kivenlahti 263 Pappila 264 pajaharju, museo

Lisätiedot

Rakennussuojelu Jorma Korva, kaupunginarkkitehti

Rakennussuojelu Jorma Korva, kaupunginarkkitehti Rakennussuojelu 28.2.2013 Jorma Korva, kaupunginarkkitehti Laki rakennusperinnön suojelemisesta Voimaan 1.7.2010 Korvaa aiemman rakennussuojelulain (1985) Rakennusperinnön arvottamisen kriteerit lakitekstissä

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 18.9.2015 1 PAIKALLISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN VALTIONAVUSTUS VUONNA 2015 LAPIN ALUEHALLINTOVIRASTO 2 Lasten ja nuorten liikunnan kehittämisavustus Valtio tukee lasten ja nuorten

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Oheismateriaali Kult

Oheismateriaali Kult KANGASALAN KUNTA Avustustoiminnan yleiset periaatteet 1. Johdanto Tähän Kangasalan kunnan avustustoiminnan yleiset periaatteetasiakirjaan on koottu Kangasalan kunnan avustusten myöntämiseen liittyviä ohjeita,

Lisätiedot

Ulvilan kaupunki Kokouskutsu / Esityslista 3/ Markku Nevala Vapaa-aikakoordinaattori

Ulvilan kaupunki Kokouskutsu / Esityslista 3/ Markku Nevala Vapaa-aikakoordinaattori Ulvilan kaupunki Kokouskutsu / Esityslista 3/2017 1 Kokousaika 31.05.2017 klo 18:00 Kokouspaikka Laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien valinta Kokoonkutsuja Kylmälahti Todetaan kokouksen

Lisätiedot

26 23.04.2015. Edellytykset avustuksen saamiselle:

26 23.04.2015. Edellytykset avustuksen saamiselle: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 26 23.04.2015 Liikunta- ja nuorisojärjestöjen toiminta- ja kohdeavustukset 480/02.03.01/2014 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 26 Iitin kunta on julistanut haettavaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 193/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi nimilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nimilakia. Lainmuutoksella ehdotetaan henkilön suku- ja

Lisätiedot

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Kulttuurijärjestöjen avustukset

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Kulttuurijärjestöjen avustukset HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Kulttuurijärjestöjen avustukset TOIMIALOJEN AVUSTUSTEN YHTEISET JAKOPERUSTEET Kouvolan kaupunki

Lisätiedot

SUOMEN KOTISEUTULIITTO ESITYSLISTA 2015/3 Hallitus 25.3.2015 Sivu 1 / 6

SUOMEN KOTISEUTULIITTO ESITYSLISTA 2015/3 Hallitus 25.3.2015 Sivu 1 / 6 Hallitus 25.3.2015 Sivu 1 / 6 Aika: Keskiviikko 25.3.2015 klo 11.45 14.30 Paikka: Suomen Kotiseutuliiton toimisto Läsnä Puheenjohtaja: Kirsi Moisander ( ) Varapuheenjohtaja: Raimo Sailas ( ) Jäsenet: Annukka

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (5) 6 Avustusten myöntäminen vuodelle 2014 HEL 2013-015342 T 02 05 01 00 Päätös Johtokunta päätti jakaa opiston vuoden 2014 talousarvioon sisältyvät järjestöjen avustukset,

Lisätiedot

TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset

TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset Tuusulan sosiaali- ja terveyslautakunta PL 60 04301 Tuusula

Lisätiedot

ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET

ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET ALUEHALLINTOVIRASTON HARKINNANVARAISET NUORISOTYÖN VALTIONAVUSTUKSET Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Harkinnanvaraiset valtionavustukset Nuorten työpajatoiminta

Lisätiedot

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE Mihin tukea voi saada? Kylien kokoontumisja harrastustilojen kunnostus sekä varustaminen Yhteisessä käytössä olevien alueiden kunnostus (esim. yhteiset uimarannat) Yhteisessä

Lisätiedot

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014 2014 Mihin voidaan hakea avustusta? Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön parantaminen Valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti merkittävä rakennus

Lisätiedot

Yleisten apurahojen hakuohjeet

Yleisten apurahojen hakuohjeet Yleisten apurahojen hakuohjeet 1) Mihin tarkoitukseen rahasto jakaa yleisiä apurahoja? Erilaisia hankkeita tukemalla rahasto haluaa lisätä Suomen ja Norjan välisiä kontakteja sekä lisätä molempien maiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Nuorisolautakunta Kepo/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (6) Nuorisolautakunta Kepo/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (6) 68 Yleisavustusten jakaminen vuoden 2012 määrärahasta HEL 2012-000007 T 02 05 01 00 Päätös Lautakunta päätti 1. myöntää yleisavustusta liitteen mukaisesti helsinkiläisille

Lisätiedot

Miksi vanhat apteekit hävisivät. Helsingin Joutsen Apteekin 100-vuotis juhlaseminaari 17.11.2012 Margaretha Ehrström

Miksi vanhat apteekit hävisivät. Helsingin Joutsen Apteekin 100-vuotis juhlaseminaari 17.11.2012 Margaretha Ehrström Miksi vanhat apteekit hävisivät Helsingin Joutsen Apteekin 100-vuotis juhlaseminaari 17.11.2012 Margaretha Ehrström Muutokset ja uhat 1990-luvulla Lainsäädännöstä johtuen apteekin sijainti ei ollut enää

Lisätiedot

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin Matkustaja-alusinfopäivä 18.1.2019 Juuso Halin Alusturvallisuuslain muutos, taustaa Muutokset alusturvallisuuslakiin ja lakiin matkustaja-aluksen henkilöluetteloista Löytyvät HE:stä 198/2018 Hallituksen

Lisätiedot

VANHAT HAUTAUSMAAT KARJALASSA ARVOT, HOITO, SOPIMUKSET, KYSELY

VANHAT HAUTAUSMAAT KARJALASSA ARVOT, HOITO, SOPIMUKSET, KYSELY VANHAT HAUTAUSMAAT KARJALASSA ARVOT, HOITO, SOPIMUKSET, KYSELY KARJALAN VANHAT HAUTAUSMAAT - seminaari Karjalan Liitto 16.3.2019. Arkkitehti Raija Seppänen SAFA MARK YKS raijamars@gmail.com KARJALAN SUOMALAISET

Lisätiedot

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Sivu 1/5 Pöytäkirja 13/2017 Aika: 30. maaliskuuta 2017 klo 9.30 Paikka: Läsnä jäsenet: Läsnä muut: Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Miika Tiainen, puheenjohtaja Inari Harjuniemi,

Lisätiedot

Museolaki. 1 luku. Yleiset säännökset

Museolaki. 1 luku. Yleiset säännökset Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Museolaki 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tavoitteena on: 1) ylläpitää ja vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen ymmärrystä ja osallisuutta kulttuurista, historiasta

Lisätiedot

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri Museot yhdessä yhteinen perintö hanke 10+ museot 18.3.2015 Kimmo Levä pääsihteeri Itsenäisyyden juhlavuoden projekti Yhteinen perintö hanke on museoalan yhteisesti toteuttama osa Valtioneuvoston koordinoimaa

Lisätiedot

12.30 Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta aiheutuvat muutokset (Joni Hiitola, OKM)

12.30 Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta aiheutuvat muutokset (Joni Hiitola, OKM) 12.30 Tilaisuuden avaus Uudistuksen toimeenpano museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta aiheutuvat muutokset (Joni Hiitola, OKM) uudistuksen aikataulu ja hakumenettely (Päivi Salonen, OKM)

Lisätiedot

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa Ajankohtaista TAKO-verkoston kevätseminaari 13.2.2019 / Johanna Jakomaa Tulossa vuonna 2019 TAKO 10 vuotta: Juhlaseminaari 10.-11.10.2019, teemana yhteistyö Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto jaetaan

Lisätiedot

Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia. Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008

Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia. Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008 Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008 Mobilian kokoelmat Mobilia säätiö 19 % Kokoelmaasiakkaat 81 % Kokoelmahotellikokoelmat

Lisätiedot

Pohjois-Savon pelastuslaitos Pöytäkirja 8/ (1) Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta Asianro 1163/00.01.

Pohjois-Savon pelastuslaitos Pöytäkirja 8/ (1) Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta Asianro 1163/00.01. Pohjois-Savon pelastuslaitos Pöytäkirja 8/2015 1 (1) 58 Asianro 1163/00.01.00/2014 Pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen uusiminen historia 22.10.2014 56: Pelastustoimen perussopimuksen ja kuntien maksuosuuden

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.

Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3. Satakunnan Museo Satakunnan Museo Rosenlew-museo Luontotalo Arkki Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo Satakunnan kulttuurifoorumi 12.3.2014 Satakunnan Museon tehtävä ja vastuualue Satakunnan

Lisätiedot

Paapuuri Oy / Markku Saiha

Paapuuri Oy / Markku Saiha Paapuuri Oy / Markku Saiha Asiakkaan kuljettaminen vesillä Lähtökohta on, että miehitettynä vuokrattu vene on katsastettava vuokraveneeksi ja kuljettajalla on oltava vuokraveneen kuljettajankirja. Vuokravene

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA!

ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! ARVOTTAMINEN OSANA KULTTUURIPERINNÖN HOITOA JA SUOJELUA! Korjausrakentamisen seminaari 1, rakennusvalvonta, Oulu 2013! Helena Hirviniemi" arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Helena Hirviniemi" tutkija, Oulun

Lisätiedot

Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia

Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 5.11.2013 Intendentti Hannu Häkkinen Museoviraston kuvakokoelmat

Lisätiedot

OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA. Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku.

OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA. Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku. 1 OHJE NUORISOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSISTA Nuorisopalvelut Vanha Suurtori 7, 20500 Turku Puh. (02) 2623 112 PL1000, 20501 Turku www.turku.fi/nuoriso 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä avustuksista 2. Mihin tarkoituksiin

Lisätiedot

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila Karkkilan kaupunki Sivistystoimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualue Museotoimi Karkkilan kaupunki Tekninen toimiala Maankäytön ja ympäristön palvelualue Viite: Lausuntopyyntönne 18.12.2015 Asia: Poikkeamishakemus

Lisätiedot

32 25.02.2014 97 28.09.2015

32 25.02.2014 97 28.09.2015 Meri-Lapin ympäristölautakunta Meri-Lapin ympäristölautakunta 32 25.02.2014 97 28.09.2015 LAPIN ELY-KESKUKSEN OIKAISUVAATIMUS PURKULUVASTA TERVO ANNA-LIISA, KEMINMAA/ROVANIEMEN HALLINTO-OIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ/HALLINTO-OIKEUDEN

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 3/12 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta

TUUSNIEMEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 3/12 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 3/12 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta KOKOUSAIKA 9.10.2012 KELLO 18.00-19.50 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Nuorisotila

Lisätiedot

Avustus asukaslähtöiseen asuntoosuuskuntakokeiluhankkeeseen

Avustus asukaslähtöiseen asuntoosuuskuntakokeiluhankkeeseen Avustus asukaslähtöiseen asuntoosuuskuntakokeiluhankkeeseen 2019 Sisällys 1 Avustuksen tausta... 3 2 Avustuksen hakemiseen oikeutetut... 3 3 Avustuksen kohdentaminen... 3 4 Avustuksen hakeminen vuonna

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2019 1 (5) 33 Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja n avustukset vuodelle 2019 HEL 2019-000706 T 02 05 01 00 Päätös Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja päätti

Lisätiedot

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelussa - prosessi Suomessa ja kansainväliset esimerkit

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelussa - prosessi Suomessa ja kansainväliset esimerkit 1 Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelussa - prosessi Suomessa ja kansainväliset esimerkit Leena Marsio, aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Carina Jaatinen, kehittämisjohtaja

Lisätiedot

Rakennusten sujuva suojeleminen Marja-Leena Ikkala

Rakennusten sujuva suojeleminen Marja-Leena Ikkala Rakennusten sujuva suojeleminen Museoviraston tehtävät kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen. vastaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ympäristön,

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj.

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 SIVU 01/2015 AIKA Keskiviikkona 30. syyskuuta 2015 klo 12 14.15 PAIKKA Seurakuntakeskuksen kokoushuone, Orivesi LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. HAIKKA

Lisätiedot

KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KIRJASTO- JA KULTTUURILAUTAKUNTA. Petri Ahola. Pentti Haaranoja Pentti Pihlajaviita Mirja Peräsaari

KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KIRJASTO- JA KULTTUURILAUTAKUNTA. Petri Ahola. Pentti Haaranoja Pentti Pihlajaviita Mirja Peräsaari KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KOKOUSAIKA Maanantai 22.05.2017 klo 18:00 KOKOUSPAIKKA Karijoen kirjasto SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Petri Ahola,

Lisätiedot

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala 1 LUONNOS 13.11.2017 TY TEM Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001)

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 22.11.2013

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 22.11.2013 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan edistäminen neuvonnan ja ohjauksen sekä suunnitelmallisen ohjelmatyön (työkirja) avulla 2. Museoportaalin kehittäminen (kieliversiot,

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle 2016

Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle 2016 1 KIRJE SMDno-2015 1766 23.10.2015 Aluehallintovirastot Pelastuslaitokset Ahvenanmaan maakunnan hallitus Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien erityisavustukset rakennushankkeisiin vuodelle

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 12.2.2014 LIITE 3 LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKO- JA PALKITSEMIS-PERUSTEET

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 12.2.2014 LIITE 3 LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKO- JA PALKITSEMIS-PERUSTEET KULTTUURI- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 12.2.2014 LIITE 3 LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKO- JA PALKITSEMIS-PERUSTEET Kulttuuri-ja vapaa-aikalautakunta AVUSTUSMUODOT 1. Toiminta-avustus 2. Koulutusavustus

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018 Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018 Hakuaika: 29.9.2017-2.11.2017 klo 16:15 http://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/valtakunnallisten-taide-ja-kulttuurifestivaalientoiminta

Lisätiedot

Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo.

Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo. YHTEISTYÖSOPIMUS Sopijapuolet: Museovirasto sekä Turun kaupunki, jota edustaa tätä sopimusta koskevissa asioissa Turun maakuntamuseo. Turun maakuntamuseosta käytetään jäljempänä nimitystä maakuntamuseo.

Lisätiedot

VARJAKKA hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA

VARJAKKA hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA 2020 -hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA 27.5.2009 VARJAKKA - ALUERAJAUS Aluerajaus: Varjakan saari, Varjakan mantere ja Akion saari Alueen pinta-ala noin 200 ha (Varjakka + Pyydyskari 100 ha,

Lisätiedot

Avustukset rakennusperinnön hoitoon:

Avustukset rakennusperinnön hoitoon: AVUSTUKSET RAKENNUSPERINNÖN HOITOON Ympäristöhallinnon määrärahoista myönnettävät harkinnanvaraiset valtion avustukset Jämsä, Rakennusperintöilta 23.9.2013 Arkkitehti Liisa Bergius Avustukset rakennusperinnön

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY 1 Nurmijärven kunnan liikuntalautakunta jakaa vuosittain lautakunnan johtosäännön 4 :n 2. kohdan mukaisesti avustuksia paikallisen

Lisätiedot

kunnanvirasto Jonna Haavisto Jarmo Mikkola KOKOUSKUTSU 2/2015 laatimispäivämäärä: keskiviikko klo 19.00

kunnanvirasto Jonna Haavisto Jarmo Mikkola KOKOUSKUTSU 2/2015 laatimispäivämäärä: keskiviikko klo 19.00 vapaa-aikalautakunta Kokoustiedot Aika: Paikka: KOKOUSKUTSU 2/ laatimispäivämäärä: 18.3. keskiviikko 25.3. klo 19.00 kunnanvirasto Käsiteltävät asiat: VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 9 KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan kehittäminen ja aktivointi viemällä eteenpäin suunnitelmista esiin nousseita kehittämistavoitteita 2. Kulttuuriympäristöön

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj.

ORIVEDEN SEURAKUNTA KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 SIVU 01/2015. LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. KIINTEISTÖ JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2015 SIVU 01/2015 AIKA Torstaina 4. kesäkuuta 2015 klo 10-11 PAIKKA Eräjärven seurakuntatalo, Eräjärventie 1553 LÄSNÄ AAKULA Kari kirkkoneuvoston varapj. KOPPANEN Elina

Lisätiedot

KERHO-OHJESÄÄNTÖ (Hyväksytty hallituksessa 21/ )

KERHO-OHJESÄÄNTÖ (Hyväksytty hallituksessa 21/ ) Tämä kerho-ohjesääntö ohjaa kerhojen toimintaa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnassa. Myöhemmin näissä säännöissä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskuntaan viitataan sanalla ylioppilaskunta. KERHO-OHJESÄÄNTÖ

Lisätiedot

Asetus hyödyllisyysmallioikeudesta annetun asetuksen muuttamisesta

Asetus hyödyllisyysmallioikeudesta annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 1995 Asetus hyödyllisyysmallioikeudesta annetun asetuksen muuttamisesta Kauppa- ja teollisuusministerin esittelystä muutetaan hyödyllisyysmallioikeudesta 5 päivänä

Lisätiedot

Kulttuuriympäristölinjaukset. Marjo Poutanen

Kulttuuriympäristölinjaukset. Marjo Poutanen Kulttuuriympäristölinjaukset Marjo Poutanen 23.3.2018 Kulttuuriympäristö Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan rakennetun ympäristön, kulttuurimaiseman ja muinaisjäännösten muodostamaa kokonaisuutta. Se

Lisätiedot

LIIKUNTA JA KULTTUURI AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset

LIIKUNTA JA KULTTUURI AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset LIIKUNTA JA KULTTUURI AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset TOIMIALOJEN AVUSTUSTEN YHTEISET JAKOPERUSTEET Kouvolan kaupunki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Nuorisolautakunta Kehos/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Nuorisolautakunta Kehos/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (6) 123 Loma-aikojen leiriavustusten käyttö 2016 HEL 2016-000122 T 02 05 01 00 Päätös päätti 1. tarkentaa 28.1.2016 tehtyä loma-aikojen leiriavustuspäätöstä jätettyjen

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 25.2.2016 1 LIIKKUVA KOULU OHJELMAN KÄRKIHANKE: LIIKKUVA KOULU OHJELMAN KEHITTÄMISAVUSTUKSET LUKUVUODELLE 2016-2017 Lapin aluehallintovirasto 25.2.2016 2 o OKM toimeenpanee Sipilän

Lisätiedot

Työllisyyspoliittiset avustukset vuodelle 2019

Työllisyyspoliittiset avustukset vuodelle 2019 Työllisyyspoliittiset avustukset vuodelle 2019 Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Eija Ahava 14.9.2018 1 Työllisyyspoliittisen avustuksen hakeminen Hakuaika vuodelle 2019 on 10.9. 12.10.2018 (klo 16.15)

Lisätiedot

Läsnä olleet osakkeenomistajat ilmenevät jäljempänä 5 :n kohdalla pöytäkirjaan liitetystä ääniluettelosta.

Läsnä olleet osakkeenomistajat ilmenevät jäljempänä 5 :n kohdalla pöytäkirjaan liitetystä ääniluettelosta. 1/2011 Aika: 7.4.2011 klo 16.30 Paikka: Pörssitalo, Fabianinkatu 14, Helsinki Läsnä: Läsnä olleet osakkeenomistajat ilmenevät jäljempänä 5 :n kohdalla pöytäkirjaan liitetystä ääniluettelosta. 1 Kokouksen

Lisätiedot

RUSKON SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2016 Kirkkoneuvosto KIRKKONEUVOSTON KOKOUS

RUSKON SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2016 Kirkkoneuvosto KIRKKONEUVOSTON KOKOUS KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika: Torstai 22.09.2016 kello 18.00 18.20 Paikka: Ruskon seurakuntakeskus ( Vanhatie 7 Rusko) Kirkkoneuvoston jäsenet Varajäsen Pasi Salminen, kirkkoherra, puheenjohtaja on Pauli

Lisätiedot

Khall / 136

Khall / 136 Karstulan kunnanvaltuusto varaa vuotuiseen talousarvioon määrärahan harkinnanvaraisia avustuksia varten, joilla tuetaan ja luodaan edellytyksiä paikalliselle kansalais-, liikunta-, nuoriso-, ja kulttuuritoiminnalle.

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/11 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta

TUUSNIEMEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/11 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/11 Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta KOKOUSAIKA 26.4.2011 KELLO 17.00-20.10 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Väliaikaiset nuorisotilat, Poikkitie, Tuusniemi Juha Pitkänen,

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 1996/2005 inventoinnit Kopolanvirran ympäristö Kohteen nimi: Inventointinumero: Kinkamon lomamaja 39 Riiala 40 Kopolanniemi 153 Kopolanniemen kartano 154 Alakinnari

Lisätiedot

VASTINELUETTELO MÄNTTÄ-VILPPULA KAAVAMUUTOS: 1. KAUPUNGINOSAN KORTTELI 118/OSA

VASTINELUETTELO MÄNTTÄ-VILPPULA KAAVAMUUTOS: 1. KAUPUNGINOSAN KORTTELI 118/OSA Liite 2 VASTINELUETTELO MÄNTTÄ-VILPPULA KAAVAMUUTOS: 1. KAUPUNGINOSAN KORTTELI 118/OSA 28.1.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TIMO RYSÄ TAINA RIEKKINEN Mänttä-Vilppulan kaupunki, 1. kaupunginosan kortteli 118/osa,

Lisätiedot

Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden 61, 65, 67, 68 ja 255 asemakaavan muutos.

Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden 61, 65, 67, 68 ja 255 asemakaavan muutos. Tekninen lautakunta 20 03.04.2014 Tekninen lautakunta 33 27.05.2014 Tekninen lautakunta 47 11.09.2014 Tekninen lautakunta 7 29.01.2015 Tekninen lautakunta 26 16.06.2015 Lapinlahden kirkonseudun kortteleiden

Lisätiedot

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA

UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Muistio 1 (5) UUDET MAAILMANPERINTÖLISTAN KOHTEET SUOMESSA Aika Klo 13.00-14.30 Paikka Museovirasto Läsnä Juhani Kostet, pääjohtaja, museovirasto Stefan Wessman, erikoisasiantuntija, museovirasto Eero

Lisätiedot

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Projektitukihaku syksyllä 2019. 1 Sisällys 1. Projektituen saajat... 3 2. Projektituen tarkoitus ja kohde... 3 3. Projektituen jakoperusteet... 4 4. Projektituen

Lisätiedot

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen SUOMEN LÄHETYSSEURA RY:N VUOSIKOKOUS Aika lauantai 13.6.2015 klo 9.00 Paikka Rovaniemen kirkko, Yliopistonkatu 2, Rovaniemi ESITYSLISTA 1 Kokouksen avaus Kokouksen avaa hallituksen puheenjohtaja Matti

Lisätiedot

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa

Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen esikuvansa 2016 Loviisalainen Pakettijahti Österstjernan www.osterstjernan.fi Pakettijahti Österstjernan purjehti vuosina 1815 1848 reitillä Loviisa - Tukholma kuljettaen sekä matkustajia että rahtia. Historiallisen

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Museovirasto. Lausunto MV/5/ /2018. Asia: LVM/891/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Museovirasto. Lausunto MV/5/ /2018. Asia: LVM/891/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Museovirasto Lausunto 22.02.2018 MV/5/03.00.00/2018 Asia: LVM/891/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne- ja viestintäviraston perustamisesta, Liikennevirastosta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Museoiden jaottelu pääpiirteissään

Museoiden jaottelu pääpiirteissään Suomen museot Suomessa on yli tuhat museota (yksi museo 5000 asukasta kohden) Pääosa museoista on kulttuurihistoriallisia museoita Suuri osa museoista on pieniä Ammatillisesti hoidettuja (museoammatillinen

Lisätiedot

4 Strategiapuheenvuoro Leo Laukkanen: case Haukivuoren aluejohtokunta

4 Strategiapuheenvuoro Leo Laukkanen: case Haukivuoren aluejohtokunta Mikkeli Pöytäkirja 1/2017 1 (14) Aika 13.09.2017, klo 17:34-18:51 Paikka Kaupungintalo, lautakuntien kokoushuone 2. krs Käsitellyt asiat 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Vieremän seurakunta Kokouspöytäkirja n:o 4/2009 Kirkkovaltuusto KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 4/2009

Vieremän seurakunta Kokouspöytäkirja n:o 4/2009 Kirkkovaltuusto KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 4/2009 10.12.2009 39 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 4/2009 KOKOUSAIKA torstaina 10. päivänä joulukuuta 2009 kello 19.00 KOKOUSPAIKKA JÄSENET VARAJÄSENET POISSA Seurakuntatalo Markku Haataja Markku Huttunen Eino Piippo

Lisätiedot