FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus Fortum Markets Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje. 07.03.2013 versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus 1852328-0 Fortum Markets Oy"

Transkriptio

1 Käyttöohje versio 1.1 FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE

2 Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu? Laitteet Järjestelmävaatimukset Turvallisuus- ja ympäristövarotoimet Laitteiden varastointi ja käsittely Fortum Fiksun ominaisuudet ja käyttö Fortum Fiksun käyttöönotto Kirjautuminen Fortum Fiksuun Pääkäyttöliittymä Lämmityksen ohjaus ja seuranta Lisälämmityksen asettaminen Lisälämmityksen kytkeminen päälle Lämmitä heti -toiminnolla Lisälämmityksen poistaminen Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Kodin energiankulutuksen seuraaminen Hintailmoitukset Hallinnointikäyttöliittymän toiminnot Käyttäjien hallinta Uuden käyttäjän lisääminen Salasanan vaihtaminen Hintailmoitusten vastaanottaminen Pulssivakion asettaminen Etäpalvelinten asetusten määrittely ja muokkaaminen Ongelmanratkaisu Tekniset tiedot Tuetut Web-selaimet Laitteisto Laitteen takaosa Laitteen etuosa Laitteen pohja Laitteen kansi Lämmityksen ohjaustiedot Sähkönhintapalvelimen asetukset Yhteystiedot... 30

3 Käyttöohje (b) KUVAT Kuva 1 Järjestelmän yleiskuvaus... 1 Kuva 2 Kirjautumisnäkymä... 3 Kuva 3 Fortum Fiksun pääkäyttöliittymä... 4 Kuva 4 Pääkäyttöliittymän ylävalikko... 5 Kuva 5 Käyttöliittymän ikkuna... 5 Kuva 6 Minimoitu ikkuna ja avattu ikkuna... 6 Kuva 7 Varaajan älyohjaus -näkymä... 7 Kuva 8 Varaajan älyohjauksen symbolit... 8 Kuva 9 Asetukset-näkymä Kuva 10 Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Kuva 11 Varaajan ohjaustiedot Kuva 12 Varaajan älyohjauksen asetusten tarkistuskuvaaja Kuva 13 Yhteenveto energiankulutuksesta Koti-näkymässä Kuva 14 Energiankulutusnäkymä Kuva 15 Hintailmoituksen asettaminen Kuva 16 Tietoa Fortum Fiksusta Kuva 17 Hallinnointikäyttöliittymä Kuva 18 Uuden käyttäjän lisääminen Kuva 19 Salasanan vaihtaminen Kuva 20 Viesti-asetukset Kuva 21 Pulssivakion asettaminen Kuva 22 Sähkönhintapalvelimen asetukset Kuva 23 Laitteen takaosa Kuva 24 Laitteen etuosa Kuva 25 Laitteen pohja Kuva 26 Kannen LED-valot... 27

4 Käyttöohje (c) TAULUKOT Taulukko 1 Ikkunan ohjauspainikkeet... 6 Taulukko 2 Ongelmatilanteiden mahdolliset syyt ja ratkaisut Taulukko 3 Nollauspainikkeen toiminta Taulukko 4 Lämmityksen ohjaustiedot Taulukko 5 Sähkönhintapalvelimen asetukset... 30

5 Käyttöohje 1 1 Mikä on Fortum Fiksu? Fortum Fiksu on kodin energiakulutusta ohjaava ja tarkkaileva järjestelmä. Sen avulla ohjataan varaavan vesikiertoisen sähkölämmityksen toimintaa, seurataan kodin energiankulutusta ja tarvittaessa lähetetään viestejä käyttäjälle koskien energianhintaa. Järjestelmä toimii asennuksen jälkeen automaattisesti, mutta sen toimintaa voi myös seurata ja ohjata internetkäyttöliittymän kautta. 1.1 Laitteet Fortum Fiksu koostuu seuraavista laitteista: Kuva 1 Järjestelmän yleiskuvaus 1 Ohjausyksikkö: sisältää TG800Z-laitealustan, LAN-, WAN- ja USBliitännät, tuen langattomille Z-Wave- ja WLAN-yhteyksille sekä käyttöjärjestelmän ja Spot+ ohjelmiston 2 Varaajan ohjauskytkimet a) langaton varaajan ohjauskytkin ja b) vikatilanteessa päälle -kytkin 3 Optinen sähkömittarinlukija ja -lähetin 1 2a 2b 3 Tarkemmat tiedot ohjausyksiköstä löydät kohdasta 5 Tekniset tiedot. Fortum Fiksun toimintaa voidaan myöhemmin laajentaa erikseen saatavilla olevilla lisälaitteilla (esimerkiksi sisä- ja ulkolämpötila-anturit, ohjattavat pistokkeet sähkölaitteisiin).

6 Käyttöohje Järjestelmävaatimukset Fortum Fiksu on tarkoitettu sähköllä toimivan varaavan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän ohjaukseen. Suositeltu lämminvesivaraajan minimikoko on 500 litraa - tällöin järjestelmän avulla voidaan saavuttaa merkittävää hyötyä. Lisäksi vaaditaan tuntimittaukseen aktivoitu etäluettava sähkömittari kiinteä internet-yhteys, suositeltu nopeus internet-yhteydelle on vähintään 512kB/1MB päätelaite (tietokone, tabletti tai älypuhelin), jossa yhteensopiva web-selain Fortum Fiksun kytkemisen yhteydessä myös kohteen sähkösopimus vaihdetaan tuntihinnoiteltuun Fortum Tarkka -sähkösopimukseen. 1.3 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimet Ohjausyksikköön liitetyt kodinenergiahallintalaitteet on kytketty 230V järjestelmiin. Kun määrittelet ohjauksia, varmista, että ohjaat varmasti oikeita laitteita. Tarkista, että ohjauksella päälle kytkettäviä mahdollisia lämmityslaitteita (esim. sähköpatteri) ei ole peitetty ja että ohjaus ei aiheuta tulipaloa tai muuta vaaraa. Ohjausyksikköä ei saa käyttää sellaisissa tilanteissa, missä sen toimimattomuus voi aiheuttaa henkilövahinkoja. Sitä ei saa käyttää sellaisissa ohjauksissa, joissa laitteen toiminta tai toimimattomuus voi aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle. Huomioi myös, että väärin asetetut verkkoasetukset voivat aiheuttaa ongelmia tietoverkoissa. Ne eivät aiheuta suoraa vahinkoa laitteistolle, mutta voi olla vaikea selvittää johtuvatko ongelmat vääristä asetuksista. Väärät asetukset voivat aiheuttaa joissakin tilanteissa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Lue huolellisesti verkon asetuksiin liittyvät ohjeistukset ennen kuin määrittelet verkkoasetuksia. Vaihda laitteen pääkäyttäjän salasana käyttöönoton yhteydessä ja pidä se salassa. Salasanan joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Luvattomat yhteydenotot voivat johtaa asetusten muuttamiseen ja virheellisiin tietoihin, jolloin laitteiden toiminta ja esimerkiksi lämmityksen ohjaus ei toimi kuten suunniteltu. Hävitä pakkausmateriaalit annettujen sääntöjen ja ohjeiden mukaan. Varmista, että pakkausmateriaali ei joudu lasten ulottuville, sillä se saattaa sisältää lapsille vaarallisia osia. Ohjausyksikköä ja muita Fortum Fiksuun kuuluvia laitteita ei saa huoltaa muu taho kuin There Corporation Oy tai There Corporation Oy:n valtuuttama taho. Älä avaa tai pura ohjausyksikköä muilla, kuin ohjeissa kuvatuilla tavoilla. Jos epäilet laitevikaa, ota yhteys Fortumin asiakaspalveluun ja toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti. 1.4 Laitteiden varastointi ja käsittely Ohjausyksikkö ja langattomat Z-wave-laitteet ovat sähkölaitteita ja niitä koskevat normaalit sähkölaitteiden käyttöä ja turvallisuutta koskevat ohjeistukset. Älä altista laitteita nestemäisille aineille, kuumuudelle tai kosteudelle. Käyttöpaikan lämpötilan on oltava C ja ilmankosteuden %.

7 Käyttöohje 3 2 Fortum Fiksun ominaisuudet ja käyttö 2.1 Fortum Fiksun käyttöönotto Asentajan käynnin jälkeen Fortum Fiksu on täysin toimintavalmis ja käytettävissä internetkäyttöliittymän kautta. Jos kuitenkin joudut joskus kytkemään ohjausyksikön irti, laite voidaan ottaa uudelleen käyttöön seuraavasti: 1. Kytke verkkokaapeli internet-reitittimen verkkoporttiin ja toinen pää ohjausyksikön WAN-porttiin. 2. Liitä virtalähteen johto laitteen DC IN -liittimeen ja laita pistoke pistorasiaan. HUOM! Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy kun virtajohto on kytketty. Käynnistymiseen menee noin kolme minuuttia. Laite on päällä kun System-valo palaa. Ohjausyksikkö on yhdistetty Internetiin ja käyttövalmis kun ohjausyksikön Internet-valo palaa. 2.2 Kirjautuminen Fortum Fiksuun Kun ohjausyksikkö on päällä ja yhdistetty internetiin verkkokaapelilla, voit kirjautua järjestelmään seuraavasti 1. Avaa internetselainohjelma ja kirjoita selaimen osoiteriville oma Fortum Fiksu osoitteesi. Tämä löytyy Käyttäjätiedot-dokumentista asentajalta saamassasi Fortum Fiksun käyttöönottopaketissa. Osoite on muotoa missä xxxxx korvataan oman laitteesi sarjanumeron viidellä viimeisellä numerolla. Sarjanumero (S/N) löytyy kilvestä laitteen pohjassa. Selain avaa yhteyden Fortum Fiksu -ohjausyksikköön ja kirjautumisnäkymä aukeaa (Kuva 2) Kuva 2 Kirjautumisnäkymä 2. Kirjoita kenttiin Käyttäjätiedot-dokumentista löytyvä henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Kirjaudu.

8 Käyttöohje 4 HUOM! Käyttäjätunnuksessa ja salasanassa isoilla ja pienillä kirjaimilla on eroa, joten tarkista, että kirjoitat salasanan täsmälleen ohjeistuksessa kuvatulla tavalla. Kirjautuminen on onnistunut kun pääkäyttöliittymä aukeaa selainikkunaan (Kuva 3). Kuva 3 Fortum Fiksun pääkäyttöliittymä HUOM! Käyttöliittymän lataantuminen saattaa kestää ensimmäisellä käyttökerralla jonkin aikaa ja on riippuvainen internet-yhteyden nopeudesta. Jos sivu ei lataudu, odota hetki ja tarvittaessa päivitä sivu uudelleen. 2.3 Pääkäyttöliittymä Fortum Fiksun ohjaaminen ja seuranta tapahtuu pääkäyttöliittymässä, joka avautuu sisäänkirjautumisen jälkeen. Osa Fortum Fiksun toiminnoista, kuten käyttäjätiedot, salasanan vaihtaminen, käyttäjien lisääminen ja mahdollisten uusien laitteiden lisääminen tehdään hallinnointikäyttöliittymässä (tästä tarkemmin kohdassa 3 Hallinnointikäyttöliittymän toiminnot) Pääkäyttöliittymän ylävalikossa (Kuva 4) on painikkeet kolmelle näkymälle: Koti-näkymässä voit mm. seurata sähkön hintaa, ajastettuja sekä toteutuneita lämmitysjaksoja, ja ennustettua ulkoilman lämpötilaa. Täällä voit myös itse ajastaa tai kytkeä lämmityksen päälle poikkeustilanteita varten. Koti-näkymässä näytetään omissa ikkunoissaan varaajan älyohjaus ja kodin energiakulutus, (sekä mahdolliset järjestelmään liitetyt lisälaitteet).

9 Käyttöohje 5 Viestit-näkymässä voit seurata järjestelmän antamia huomautuksia, varoituksia ja hälytyksiä. Asetukset-näkymässä voit muokata hintailmoituksia ja varaajan älyohjausta. Kuva 4 Pääkäyttöliittymän ylävalikko Kuva 5 Käyttöliittymän ikkuna Käyttöliittymän ikkunassa (Kuva 5) olevaa sisältöä voidaan tarkastella alapalkissa olevien ohjauspainikkeiden (Taulukko 1) avulla. Näkymässä voi myös liikkua eteen ja taaksepäin raahaamalla, eli painamalla osoitinta kuvaajan päällä ja liikuttamalla osoitinta oikealle tai vasemmalle 1. 1 Toiminnallisuus vaihtelee riippuen päätelaitteesta.

10 Käyttöohje 6 Taulukko 1 Ikkunan ohjauspainikkeet Historiatietojen alkuun Edellinen jakso Tarkastelujakson pidentäminen Koko selaimen näkymä Tarkastelujakson lyhentäminen Normaali näkymä Seuraava jakso Tänään Näkymän ikkuna voi olla minimoitu, jolloin siinä esitetään vain yhteenveto. Minimoidun ikkunan voit avata suuremmaksi klikkaamalla ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolta. Ikkuna avautuu isompana ja sisältää enemmän tietoa, esimerkiksi kuvaajan avulla esitettynä. 2.4 Lämmityksen ohjaus ja seuranta Kuva 6 Minimoitu ikkuna ja avattu ikkuna Lämmityksen ohjaamisella tarkoitetaan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän varaajan lämmittämistä automaattisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti - asumisen mukavuudesta tinkimättä. Fortum Fiksun ohjausyksikkö hakee sähköpörssiin perustuvan sähkön hinnan vuorokauden jokaiselle tunnille sekä paikallisen sääennusteen (katso Kuva 1 kohdassa 1 Mikä on Fortum Fiksu?). Näiden sekä käyttäjäkohtaisten lämmitysasetusten perusteella ohjausyksikkö laskee kodin lämmitystarpeen (lämmin käyttövesi sekä lämmitysvesi) ja valitsee vuorokauden edullisimmat tunnit vesivaraajan lämmitykseen. Fortum Fiksu ohjaa varaajaa langattomalla päälle/pois-kytkimellä.

11 Käyttöohje 7 Voit seurata varaajan lämmitystä Fortum Fiksun koti-näkymässä. Varaajan älyohjaus - ikkunassa (Kuva 7) näytetään milloin järjestelmä (vihreä kello) tai sinä (oranssi kello) olet asettanut varaajan ohjauksen päälle milloin järjestelmä on ollut päällä (oranssit ja vihreät liekit) milloin varaaja ei ole ollut päällä, vaikka ohjaus on ajastanut lämmityksen päälle; tällöin varaajan lämpötila on ollut riittävän korkea eikä lämmitystä ole tarvittu, ts. varaajan termostaatti on katkaissut tai estänyt lämmityksen (harmaa kello) sähkön hinta vuorokauden jokaiselle tunnille (c/kwh, sähkön siirtohinta vihreällä ja sähköenergianhinta oranssilla) paikkakuntakohtainen ulkolämpötilaennuste Kuva 7 Varaajan älyohjaus -näkymä Saat näkyviin tuntikohtaisen sähkön hinnan ja lämpötilaennusteen osoittamalla ko. tuntia kuvaajassa. Hintatiedot ja lämpötila esitetään kuvaajan vihreässä yläpalkissa. Tarkempi kuvaus varaajan älyohjausikkunan symboleista löytyy?ohje -painikkeen takaa (Kuva 8).

12 Käyttöohje Lisälämmityksen asettaminen Kuva 8 Varaajan älyohjauksen symbolit Fortum Fiksu ohjaa varaajan lämmitystä automaattisesti asennusvaiheessa asetettujen ohjaustietojen mukaisesti, eikä siihen normaalitilanteessa tarvitse puuttua. Jos tiedät etukäteen, milloin lämpimän käyttöveden tarve on normaalia suurempi, voit määritellä tarpeen ajankohdan Fortum Fiksuun. Fortum Fiksu huolehtii, että lämmintä käyttövettä on tuona ajankohtana riittävästi ja tekee ajastuksen niin, että veden lämmittämiseen käytetään halvimpia mahdollisia tunteja. Voit määritellä lisäkäyttöveden tarpeen seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun. 2. Paina Varaajan älyohjaus -ikkunassa Lisäkäyttövesi -painiketta Lisäkäyttövesi-ikkuna aukeaa: 3. Valitse käyttöveden tarpeen ajankohta.

13 Käyttöohje 9 4. Valitse tarpeen kesto. 5. Paina Lisää Lisälämmityksen kytkeminen päälle Lämmitä heti -toiminnolla. Lisälämmitys voidaan kytkeä päälle koska tahansa lämmitä heti -toiminnolla seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun. 2. Paina Varaajan älyohjaus -ikkunasta Lämmitä heti -painiketta. Lämmitys kytkeytyy päälle. 3. Sulje ilmoitus painamalla Sulje Lisälämmityksen poistaminen Voit poistaa tekemiäsi lisälämmitysmäärityksiä seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun. 2. Siirry Lisäkäyttövesi-ikkunaan painamalla Varaajan älyohjaus -ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolinäppäintä. 3. Poista haluamasi asetus a. painamalla Poista-painiketta yksittäisen ajastuksen kohdalla, tai b. poista kaikki käyttäjän lisäämät ajastukset painamalla Poista kaikki -painiketta.

14 Käyttöohje 10 HUOM! Poista kaikki -painike poistaa vain käyttäjän tekemät ajastukset. Fortum Fiksun tekemiä automaattisia ajastuksia ei poisteta Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Lämmityksen ohjaus perustuu annettuihin esitietoihin kodin energian- ja vedenkulutuksesta sekä talon lämmityslaitteista (katso tarkemmin kohdasta 5.3 Lämmityksen ohjaustiedot). Nämä tiedot kerätään Fortum Fiksun tilauksen ja asennuksen yhteydessä, ja syötetään järjestelmään valmiiksi. HUOM! Ohjaustietoja pitää muuttaa silloin kun jokin tiedoista muuttuu merkittävästi. Esimerkiksi jos talouteesi tulee uusi asukas ja käyttöveden kulutus lisääntyy, täytyy lämpimän käyttöveden kulutusarviota muuttaa vastaavasti. VAROITUS! Älä muuta ohjaustietoja ellet ole varma muutostesi oikeellisuudesta. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen väärin voi johtaa siihen, että lämmitystä ohjataan väärin. Fortum ei voi taata, että järjestelmä toimii oikein jos asentajan määrittelemiä arvoja on muutettu. Jos haluat muuttaa lämmityksen ohjaustietoja, toimi seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun. 2. Valitse Asetukset > Tehtävät (Kuva 9 Asetukset) Kuva 9 Asetukset-näkymä 3. Aktivoi Tehtävät painamalla Tehtävät-otsikkopalkin nuolta. 4. Siirry tehtävälistassa Varaajan älyohjaus -tehtävän kohdalle ja paina Muokkaa.

15 Käyttöohje 11 Kuva 10 Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen 5. Tarkista ohjaustiedot ja tee mahdolliset muutokset (Kuva 11). Kuva 11 Varaajan ohjaustiedot 6. Paina sivun alalaidan painikkeesta Varmenna. Tarkista tämän jälkeen näkymän alalaidassa olevasta tarkistuskuvaajasta varaajan älyohjauksen muutosten vaikutus (Kuva 12).

16 Käyttöohje 12 Kuva 12 Varaajan älyohjauksen asetusten tarkistuskuvaaja Kuvaaja näyttää kuinka monta tuntia lämpövaraus riittää (vihreä viiva) ja kuinka monta tuntia lämminvesivaraajaa pitää varata (punainen viiva) annetuilla ohjaustiedoilla. Lue ensin ulkolämpötila vaaka-akselilta ja katso sitä vastaava lukema pystyakselilta; esimerkiksi -10 C lämpötilassa lämpövaraus riittää 15 tunniksi ja lämminvesivaraajaa pitää varata 7,5 tuntia. Mikäli muutokset eivät ole haluttuja tai et ole varma niiden oikeellisuudesta, muokkaa ohjaustietoja uudelleen tai paina Peruuta. Peruuta-painike vie takaisin Tehtävät-näkymään, eivätkä muutokset astu voimaan. 7. Tallenna tarvittaessa asetukset painamalla Tallenna. Lämmityksen ohjaus tehdään nyt asettamillasi ohjaustiedoilla. 2.5 Kodin energiankulutuksen seuraaminen Sähkömittariin kytketty optinen lukija seuraa kodin energiankulutusta ja lähettää tiedon sähkömittarilta langattomasti ohjausyksikköön. Ohjausyksikkö tallentaa kulutustiedon ja laskee sähkön hinnan perusteella myös kulutusta vastaavan kustannuksen (HUOM! Lukema vain suuntaa antava, ei laskutusperuste). Voit seurata kodin energiankulutusta ja toteutuneita kustannuksia Energiankulutusikkunassa. Kotinäkymässä näytetään yhteenveto nykyisestä energiankulutuksesta ja kustannuksesta (Kuva 13). Ikkunassa näkyvät nuolet kertovat onko kulutus nousussa, pysynyt samalla tasolla vai laskussa. Klikkaamalla ikkunan oikean yläkulman nuolta pääset tarkempaan Energiankulutusnäkymään. Kuva 13 Yhteenveto energiankulutuksesta Koti-näkymässä

17 Käyttöohje 13 Energiankulutusnäkymässä (Kuva 14) voit seurata kulutusta ja kustannuksia eri aikajaksoilla ja siten saada tarkempaa tietoa miten kodin energiankulutus vaihtelee eri vuorokauden tai vuodenaikoina. Graafi näyttää toteutuneen kulutuksen ja kustannuksen tunneittain. 2.6 Hintailmoitukset Kuva 14 Energiankulutusnäkymä Fortum Fiksu voi käyttäjän niin halutessa lähettää ilmoituksia poikkeuksellisen korkeasta sähkön tuntihinnasta. Hintailmoitusten tavoitteena on ohjata kodin energiankäyttöä ja auttaa energiakustannusten hallinnassa. Fortum Fiksu lähettää ilmoituksen sähköpostilla antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja/tai tekstiviestillä matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Ilmoituksia voidaan lähettää kun olet lisännyt käyttäjätietoihisi matkapuhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen ja aktivoinut ilmoitukset - katso puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen lisääminen kohdasta Hintailmoitusten vastaanottaminen. Hintarajan ja ilmoituksen asettaminen tehdään seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun 2. Valitse Asetukset > Hälytykset 3. Valitse Lisää uusi hälytys: sähkönhintailmoitus 4. Paina Lisää 5. Määrittele ilmoituksen asetukset:

18 Käyttöohje 14 a. Ilmoituksen nimi: nimeä ilmoitus, esimerkiksi Sähkönhintailmoitus b. Ilmoita kun hinta ylittää: Hinta, jonka ylityttyä hintailmoitus lähetetään. HUOM! Kun asetat hintarajan, näet samalla arvion kuinka monta ilmoitusta tulet saamaan vuodessa. Aseta hintaraja järkevästi, esimerkiksi niin että arvioitu määrä on alle Paina lopuksi Tallenna (tai Peruuta). Kuva 15 Hintailmoituksen asettaminen

19 Käyttöohje 15 3 Hallinnointikäyttöliittymän toiminnot Hallinnointikäyttöliittymä on tarkoitettu Fortum Fiksun ylläpitoon. Fortum Fiksun päivittäinen käyttö ei edellytä hallinnointikäyttöliittymän käyttöä. Hallinnointikäyttöliittymässä voit hallinnoida käyttäjiä, esimerkiksi vaihtaa salasalanoja ja lisätä tai poistaa käyttäjiä muokata pääkäyttöliittymän ulkoasua määritellä verkkoasetuksia lisätä laitteita ja muuttaa laitteiden asetuksia Hallinnointikäyttöliittymään pääset pääkäyttöliittymän kohdasta Asetukset Fortum Fiksu Tietoa Hallinnointikäyttöliittymään. Kuva 16 Tietoa Fortum Fiksusta Suora linkki on 2 Hallinnointikäyttöliittymässä on kaksi päänäkymää (Kuva 17): Järjestelmä: järjestelmä- ja käyttäjäasetukset Tehtävät: Tehtävänhallinta. 3.1 Käyttäjien hallinta Kuva 17 Hallinnointikäyttöliittymä Fortum Fiksun käyttö edellyttää käyttäjätunnusta ja salasanaa. Nämä tiedot toimitetaan järjestelmän asennuksen yhteydessä. Järjestelmän mukana toimitettu käyttäjätunnus on ns. pääkäyttäjätunnus ja sillä tunnuksella sinulla on täydet oikeudet järjestelmään. 2 Osoitteen xxxxx paikalle kirjoitetaan laitteen sarjanumeron seitsemän viimeistä numeroa. Sarjanumero (S/N) löytyy kilvestä, joka on laitteen pohjassa.

20 Käyttöohje Uuden käyttäjän lisääminen Fortum Fiksussa on valmiiksi määriteltynä pääkäyttäjätunnus. Järjestelmän turvallista käyttöä varten suosittelemme, että lisäät järjestelmään tavallisen käyttäjätunnuksen, jota käytät päivittäisessä käytössä. Uusi käyttäjätunnus lisätään hallinnointikäyttöliittymässä seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun pääkäyttäjätunnuksella 2. Siirry hallinnointikäyttöliittymään valitsemalla Asetukset > Fortum Fiksu tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään 3. Valitse ikkunan yläreunasta Järjestelmä, ja tämän jälkeen klikkaa ruutua Käyttöoikeudet 4. Valitse Käyttäjät > Lisää uusi 5. Kirjoita uuden käyttäjän tiedot (Kuva 18): a. kirjautumistunnus (käyttäjätunnus) b. kuvaus (esim. uuden käyttäjän koko nimi)

21 Käyttöohje 17 c. uusi salasana d. salasanan varmennus (kirjoita salasana uudelleen varmistukseksi) e. sähköpostiosoite f. matkapuhelinnumero (muoto: ) 6. Valitse käyttäjän kieli ja ryhmä, mihin käyttäjä lisätään (admin tai user) 7. Paina lopuksi Hyväksy Salasanan vaihtaminen Kuva 18 Uuden käyttäjän lisääminen Voit vaihtaa käyttäjätunnuksen salasanan seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Fortum Fiksuun. 2. Siirry hallinnointikäyttöliittymään valitsemalla Asetukset > Fortum Fiksu tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 3. Valitse Järjestelmä > Käyttäjä

22 Käyttöohje Kirjoita vanha salasana kohtaan Salasana. Kuva 19 Salasanan vaihtaminen 5. Kirjoita uusi salasana kohtiin Uusi salasana ja Varmenna uusi salasana Hintailmoitusten vastaanottaminen Jotta Fortum Fiksu voi lähettää käyttäjälle hintailmoituksia, täytyy järjestelmään olla lisättykäyttäjän puhelinnumero ja / tai sähköpostiosoite, sekä valittu viestien vastaanottamistapa. 1. Tarkista, että matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite on lisätty käyttäjätietoihin seuraavasti: a. Kirjaudu Fortum Fiksuun. b. Siirry hallinnointikäyttöliittymään: Asetukset > Fortum Fiksu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään c. Siirry hallinnointikäyttöliittymän Järjestelmä-näkymään d. Valitse Käyttäjä e. Tarkista, että Tiedot-kohdassa on käyttäjälle lisätty sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero.

23 Käyttöohje Siirry kohtaan Viestit. Kuva 20 Viesti-asetukset 3. Valitse haluamasi viestit (tekstiviestit, sähköposti). 4. Paina Hyväksy. 3.2 Pulssivakion asettaminen Sähkömittarin pulssivakio kuvaa sitä, kuinka monta pulssia on yksi kilowattitunti (p/kwh), eli montako kertaa LED-valo vilkkuu yhtä kilowattituntia kohden. Vakio on mittarikohtainen. VAROITUS! Asentaja on määritellyt pulssivakion Fortum Fiksun asennuksen yhteydessä. Arvon muuttaminen vaikuttaa järjestelmän toimintaan ja voi näyttää kulutuksen ja toteutuneiden lämmitystuntien tiedot väärin. Jos joudut muuttamaan tai asettamaan pulssivakion uudelleen, toimi seuraavasti: 1. Tarkista pulssivakio sähkömittarista. Pulssivakio on mittarikohtainen ja löytyy usein mittarin vilkkuvan LED-valon vierestä. Se vaihtelee yleensä 250 ja p/kwh välillä. Tarkista tarvittaessa sähkömittarin dokumentaatiosta mikä on laitteen pulssivakio 2. Kirjaudu Fortum Fiksuun 3. Siirry hallinnointikäyttöliittymään Asetukset > Fortum Fiksu Tietoa -ikkunan hallinnointikäyttöliittymään-linkistä 4. Valitse Järjestelmä-välilehti 5. Valitse NorthQ-laitteen kohdalta Asetukset 6. Aseta arvo Pulssivakio-kenttään

24 Käyttöohje 20 Kuva 21 Pulssivakion asettaminen 7. Paina Tallenna 3.3 Etäpalvelinten asetusten määrittely ja muokkaaminen Etäpalvelimelle kerätään ja siellä ylläpidetään Fortum Fiksun käyttämää tietoa. Järjestelmä hakee paikkakuntakohtaisen sääennusteen, sähkön tuntihinnat sekä siirtohinnat etäpalvelimelta. VAROITUS! Asentaja on määritellyt etäpalvelinten asetukset valmiiksi Fortum Fiksun asennuksen yhteydessä. Asetusten muuttaminen vaikuttaa järjestelmän toimintaan ja voi ohjata lämmitystä väärin ja voi näyttää energian kulutuksen kustannukset väärin. Jos joudut muuttamaan asetuksia, toimi seuraavasti: 1. Kirjaudu Fortum Fiksuun 2. Siirry hallinnointikäyttöliittymään Asetukset > Fortum Fiksu Tietoa -ikkunan hallinnointikäyttöliittymään-linkistä 3. Siirry hallinnointikäyttöliittymän Järjestelmä-näkymään 4. Valitse Sähkönhintapalvelin

25 Käyttöohje 21 Kuva 22 Sähkönhintapalvelimen asetukset 5. Tarkista ja tarvittaessa muuta valintoja. Esimerkkiasetukset on kuvattu kohdassa 5.4 Sähkönhintapalvelimen asetukset 6. Tallenna muutokset painamalla Hyväksy.

26 Käyttöohje 22 4 Ongelmanratkaisu Taulukko 2 Ongelmatilanteiden mahdolliset syyt ja ratkaisut # Ongelma Mahdollinen syy Ratkaisu 001 Kirjautumisnäkymä ei lataudu. Ei etäyhteyttä/pääsyä Fortum Fiksuun Internet-yhteys ei toimi: Internet-valo on sammunut ja system valo palaa. 002 Internet yhteys toimii, mutta etäyhteys Fortum Fiksuun ei toimi. Mahdollinen virheilmoitus: Unknown ThereGate, ThereGate real000xxxx.theregates.fi has no connection to RA Relay. Double-check the name and try again." 003 Sisäänkirjautumissivu aukeaa mutta kirjautuminen ei onnistu 004 Lämmitys ei käytä vuorokauden halvimpia tunteja Ohjausyksikkö ei toimi: vain systemvalo palaa. Ohjausyksikkö ei toimi: System ja/tai Internet valot vilkkuvat mutta eivät ole jatkuvasti päällä. Osoite on väärä tai yhteys laitteeseen on liian hidas. Väärä käyttäjätunnus ja/tai salasana Lämmitystarve on hetkellisesti kasvanut/vähentynyt ja ohjaus ei ole mukautunut tilanteeseen Ei ratkaisua. Toimiva internet-yhteys on edellytys laitteen käytölle. Irrota virtajohto Odota 10 min Laita virtajohto takaisin paikoilleen Tarkista että kaikki vaaditut valot palavat (Power, Internet, System, WLAN (jos käytössä) ja Z-wave). Jos tästä ei ole apua, ota yhteys asiakastukeen. Ota yhteys asiakastukeen. Lataa osoite uudelleen; joskus yhteys katkaistaan hitaan Internet-yhteyden tai liian suuren liikenteen vuoksi. Mikäli tämä ei auta: Tarkista että sinulla on oikea Fortum Fiksun osoite (sarjanumerosta laitteen pohjasta tai laitteen mukana tulleesta dokumentaatiosta). Tarvittaessa kirjoita oikea osoite. Tarkista käyttäjätunnus ja kirjoita se uudelleen. Tarkista salasana ja kirjoita se uudelleen. Tarkista, että sinulla ei ole isojen kirjainten lukitus päällä, sillä järjestelmässä isoilla ja pienillä kirjaimilla on merkitystä. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät auta, ota yhteys asiakastukeen. Seuraa tilannetta muutaman päivän ajan ja jos tilanne ei korjaannu, ota yhteyttä asiakastukeen.

27 Käyttöohje 23 # Ongelma Mahdollinen syy Ratkaisu 005 Vesi on kylmää ja talo ei ole lämmennyt Lämmitysjärjestelmä ei toimi siinä olevan vian tai sähkön saannin vuoksi Lämmityksen ohjaus ei toimi Lämmityksen ohjaus ei lämmitä riittävästi Varaajaan, kiertovesipumppuun ja muissa lämmitysjärjestelmään liittyvissä ongelmissa suositellaan yhteydenottoa LVI-alan asiantuntijaan. Tarkista onko kodissa ollut sähkökatko, joka on mahdollisesti keskeyttänyt myös varaajan lämmityksen. Ohjaa lämmitys päälle Fortum Fiksun Lämmitä heti -toiminnolla. Fortum Fiksussa on Vikatilanteessa päälle -kytkin, mikä tarkoittaa, että jos ohjausyksikkö ei jostain syystä pysty ohjaamaan varaajan lämmitystä, lämmitys kytkeytyy automaattisesti päälle varaajan termostaattien ohjaamana. Tästä syystä lämmitysjärjestelmän mahdolliset vikatilanteet eivät yleensä ole Fortum Fiksusta johtuvia. Mikäli et ole varma onko tämä ongelman aiheuttaja, katso läpi muut mahdolliset syyt ja ota tarvittaessa yhteys asiakastukeen. Tarkista onko Fortum Fiksu toiminnassa kirjautumalla sisään. Mikäli kirjautuminen ei onnistu, katso kohta kirjautumisnäkymä ei lataudu. Jos pääset kirjautumaan sisään, valitse Varaajan älyohjauksesta Lämmitä Heti. Järjestelmä aloittaa varaajan lämmityksen. Mikäli näin ei tapahdu, ota yhteys asiakastukeen. Jos lämmitys lähtee päälle, tarkista Varaajan älyohjaus - ikkunasta milloin ohjaus on ollut viimeksi päällä. Mikäli ohjaus on ollut päällä, mutta lämmitys ei silti ole toiminut, katso tämän ongelman muut mahdolliset syyt. Tarkista onko lämpimän käyttöveden kulutus ollut normaalia suurempi ja jos näin on, ajasta tilapäinen lisälämmitys tilanteen korjaamiseksi. Jos kulutus on ollut normaali ja säätila ennusteen mukainen, on ohjaustiedoissa korjattavaa. Ota yhteys asiakastukeen oikeiden ohjaustietojen muuttamiseksi ja varmistamiseksi.

28 Käyttöohje 24 5 Tekniset tiedot 5.1 Tuetut Web-selaimet Fortum Fiksu toimii yleisimmillä uusilla internetselaimilla tietokoneissa, tableteissa ja älypuhelimissa. Katso lista valmistajan tukemista selaimista eri päätelaitteille internetsivuiltamme, Laitteisto Ohjausyksikkö: 5 x 1 Gbps Ethernet liityntää (4 LAN ja 1 WAN portti) 11n WLAN 4 x USB 2.0 Z-Wave-moduuli 2 GB levytilaa, josta 1.5 GB käyttäjän datalle 256 MB RAM muistia Laitteen takaosa Kuva 23 Laitteen takaosa 1 DC IN - Virtajohdon liitin 2 RESET - Nollauspainike 3 USB-portit - Neljä USB-porttia; joista punaisella merkitty on paristovarmennettu (virtakatkoksien varalta) 4 LAN-portit - Neljä Ethernet-porttia. Käytetään tietokoneiden liittämiseen laitteeseen jos ohjausyksikkö toimii yhteyspisteenä 5 WAN-portti - Internet-yhteysportti. Käytetään laitteen yhdistämiseen tietoverkkoon tai ADSL-modeemiin kun laite toimii reitittimenä

29 Käyttöohje 25 Ohjausyksikkö voidaan palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painimalla nollauspainiketta RESET) (Taulukko 3). HUOM! Irrota aina verkkokaapeli laitteesta ennen kuin painat nollauspainiketta. Taulukko 3 Nollauspainikkeen toiminta Paina nappia Toiminta < 5 s Laite käynnistyy uudelleen s Laite käynnistyy uudelleen ja laitteen asetukset palautetaan toimitusasetuksiin. Pääkäyttäjän salasana palautetaan oletussalasanaksi. Mahdollisesti käyttäjän muuttamat verkkoasetukset palautetaan oletusasetuksiin. Vapauta nollauspainike kun merkkivalot alkavat vilkkua. >10 s Laite käynnistyy uudelleen ja laitteen asetukset palautetaan tehdasasetuksiin. Vapauta nollauspainike kun vilkkuminen päättyy ja merkkivalot jäävät palamaan Laitteen etuosa 1 Kuva 24 Laitteen etuosa 2 1 Alarm LED (ei käytössä) 2 SD-kortinlukija

30 Käyttöohje Laitteen pohja Laitteen kansi Kuva 25 Laitteen pohja 1 Tunnistetarra sisältäen mallinimen, verkko-osoitteet (WAN MAC, WLAN MAC) ja sarjanumeron (S/N) 2 Paristokotelo 8 kpl AA paristolle HUOM! Paristoilla voidaan kattaa vain hyvin lyhyt (maksimissaan 10-15min) virtakatkos. HUOM! Älä käytä uudelleen ladattavia paristoja. HUOM! Vanhentuneet paristokoteloon unohtuneet paristot voivat vuotaa ja vaurioitta laitetta. Kaikki kannessa näkyvät LED-valot ovat valkoisia paitsi hälytys (Alarm) ja ohjelmiston päivitys (SW upgrade), jotka ovat punaisia.

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Käyttöohje 03.07.2014 versio 1.4 FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Tuotetakuu... 2 1.4

Lisätiedot

FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE

FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE Käyttöohje 23.12.2013 versio 1.0 FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu Öljylämmittäjälle?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Tuotetakuu...

Lisätiedot

Verkkoasetusten ohjeet

Verkkoasetusten ohjeet Älyvaraajan ohjaus 1 Älyvaraajan liittäminen kodin internet-reitittimeen... 2 1.1 Älyvaraajan liittäminen internetiin Ethernet-kaapelilla... 2 1.2 Älyvaraajan liittäminen internetiin langattomasti WPS

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys Käyttöohje 08.01.2015 versio 0.8 FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 2 Kenelle Fortum Fiksu sopii?... 1 3 Mitä Fortum Fiksu

Lisätiedot

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MERKKIVALOT... 3 3 TAKAPANEELIN KUITULIITÄNTÄ... 4 4 ETUPANEELIN LIITTIMET JA LED-PAINIKE... 4 5 OIKEAN SIVUPANEELIN RESET-PAINIKE...

Lisätiedot

WLAN-laitteen asennusopas

WLAN-laitteen asennusopas 1 WLAN-laitteen asennusopas Ohje Inteno DG200 käyttöön WLAN-tukiasemana Tässä ohjeessa WLAN ja WIFI tarkoittavat samaa asiaa. 2 1. Myyntipaketin sisältö: -Inteno-modeemireititin (malli DG200) -Virtajohto

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 P-870HN-51b pikaopas Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 Esittely P-870HN on monipuolinen ja nykyaikainen VDSL2-reititin, jossa yhdistyvät nopea Internet-yhteys,

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi!

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Asukkaan käyttöohje Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Palvelun avulla ohjaat kotisi toimintoja älykkäästi ja tarkkailet energian- ja vedenkulutustasi lähes reaaliaikaisesti. Fortum SmartLiving

Lisätiedot

TeleWell TW-EA515 (b)

TeleWell TW-EA515 (b) TeleWell TW-EA515 (b) ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA515 (b) Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta seuraten. Laajennetun

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet Sisällys 1 FORTUM FIKSU MÖKIN OMISTAJALLE 3 2 OHJAUSYKSIKKÖ 5 2.1 Ohjausyksikön asentaminen 5 2.1.1 Yhteyden kytkeminen 3G-verkon kautta 5 2.1.2 Yhteyden kytkeminen

Lisätiedot

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2 SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJEET TAKSIAUTOILIJAT SISÄLLYS 1. Palveluun rekisteröityminen... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 2 3. Etusivu... 2 4. Autojen lisääminen... 3 5. Kuljettajaryhmät ja niiden perustaminen...

Lisätiedot

Palvelin. Internet. Jäspi Älyvaraaja - yhdistämisen pikaohje

Palvelin. Internet. Jäspi Älyvaraaja - yhdistämisen pikaohje Jäspi Älyvaraaja - yhdistämisen pikaohje Kuva 1. Kuvaus yhteydestä Älyvaraajan ja päätelaitteen välillä. Jäspi älyvaraaja on yhdistettävä verkkoon, jotta laite saa yhteyden palvelimeen ja käyttöliittymää

Lisätiedot

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi!

Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Asukkaan käyttöohje Tervetuloa Fortum SmartLiving -palvelun käyttäjäksi! Palvelun avulla ohjaat kotisi toimintoja älykkäästi ja tarkkailet energian- ja vedenkulutustasi lähes reaaliaikaisesti. Fortum SmartLiving

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA510v3 (c) ADSL 3G/4G Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta

Lisätiedot

Sonera Yritysvartija. Käyttöohje

Sonera Yritysvartija. Käyttöohje Sonera Yritysvartija Käyttöohje 1/15 Sonera Yritysvartija Käyttöohje 05/2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. Päänäkymä... 4 2. Arkisto... 5 3. Asetukset... 6 3.1. Kamera-asetukset... 7 3.1.1. Yleistä... 7 3.1.2. Tallennus...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon.

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. 1 SISÄLLYSLUETTELO Pakkauksen sisältö Sisäkameran asennusohjeet Palvelun kuvakkeiden merkitys ja toiminnot Paluu etusivulle

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015 1 JOHDANTO CTS FWRIII-3015 on valokuituyhteyksiin tarkoitettu päätelaite. Laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Voit käyttää internetiä joko langattomasti tai verkkokaapelin välityksellä.

Lisätiedot

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje TEMPO Kodinohjausjärjestelmä Käyttöohje Mikä on Tempo?... 3 Sopiiko palvelu minulle?.... 3 Miten Tempo-palvelu toimii?... 4 Suoran sähkölämmityksen ohjaus... 4 Varaavan lattialämmityksen ohjaus... 4 Käyttöveden

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Käyttöohjekirja NIBE Uplink

Käyttöohjekirja NIBE Uplink Käyttöohjekirja UHB FI 1228-1 231154 Sisällys 1 Yleistä 2 Palvelutarjonta 3 Vaatimukset 3 2 Rekisteröi NIBE Uplink 4 3 Tarvitsetko apua? 5 Aloitussivu 5 Ohjelmisto 8 Tilin asetukset 8 Uloskirjautuminen

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa?

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta 28.2.2018 Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? 1. Selvitä taloyhtiösi lämmönkulutus Ota selville taloyhtiösi vuoden 2017 kaukolämmön (tai öljy)

Lisätiedot

HÄLYRI-SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

HÄLYRI-SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET HÄLYRI-SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET 1 TILIN LUONTI Aloita Hälyrin käyttö luomalla tili. Mikäli tilasit tuotteen verkkokaupastamme, sinulla on jo tunnukset eikä uutta tiliä tarvitse luoda. Kirjaudu tällöin

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa?

Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? Energiaeksperttikoulutus 1. koulutusilta 28.2.2018 Kotitehtävä: Kuinka paljon meidän talossa kuluu energiaa? 1. Selvitä taloyhtiösi lämmönkulutus Ota selville taloyhtiösi vuoden 2017 kaukolämmön (tai öljy)

Lisätiedot

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat AMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Fortum Fiksu uudenajan yösähkö

Fortum Fiksu uudenajan yösähkö Fortum Fiksu uudenajan yösähkö Heli Antila, Fortum Energiatehokkuussopimus Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.11.2012 Finlandia-talo, Helsinki Korkea Resurssi- ja järjestelmätehokkuus

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta.

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Korpelan Voiman Online-palvelun käyttöohje Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Käyttäjätunnuksen takaa asiakas voi hallinnoida

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Ohje 1 (10) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on yleisimpien verkkopankkien

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp. Android

Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp. Android Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp Android Sisällysluettelo Ennen asennusta Tietoa tuotteista 3 Vaihe 1/7 Ennen asennuksen aloittamista 4 Vaihe 2/7 Tilin luominen 5 Vaihe 3/7 Sovelluksen

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Ohjeen aiheet. Uudistunut ESE Online -palvelu...3. Käyttäjäksi rekisteröityminen...4. Palveluun kirjautuminen...5. Etusivu...6. Valikko...

Ohjeen aiheet. Uudistunut ESE Online -palvelu...3. Käyttäjäksi rekisteröityminen...4. Palveluun kirjautuminen...5. Etusivu...6. Valikko... ESE ONLINE -ohje Ohjeen aiheet Uudistunut ESE Online -palvelu...3 Käyttäjäksi rekisteröityminen...4 Palveluun kirjautuminen...5 Etusivu...6 Valikko...7 Energiaraportointi...8 Sähkönkäytön energiaraportointi...9

Lisätiedot

Energiankulutusseuranta. Käyttöönotto-ohje

Energiankulutusseuranta. Käyttöönotto-ohje Energiankulutusseuranta Käyttöönotto-ohje Yhteyshenkilö: Posintra Oy Kristian Bäckström +358 40 5166 116 kristian.backstrom@posintra.fi Kipinätie 1 06150 Porvoo 23.4.2012 Asemo-sähkönkulutuspalvelun käyttöönotto

Lisätiedot

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat VMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2011 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä

Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä Rekisteröityminen, tilojen varaaminen ja maksaminen WebTimmi varausjärjestelmässä 1. Sanasto WebTimmi on Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen käytössä oleva internetpohjainen varausjärjestelmä, jossa

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla

Lisätiedot

Asennus. Langaton NETGEAR 802.11ac -tukiasema WAC120. Pakkauksen sisältö. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA.

Asennus. Langaton NETGEAR 802.11ac -tukiasema WAC120. Pakkauksen sisältö. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA. Tavaramerkit NETGEAR, NETGEAR-logo ja Connect with Innovation ovat NETGEAR Inc:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä ja/tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tietoja

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Tuki Kiitos, että valitsit NETGEAR-tuotteen. Kun olet asentanut laitteen, rekisteröi tuotteesi laitteen pohjaan merkityn sarjanumeron avulla osoitteessa

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Uusi Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Uusi Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Uusi Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Uusi Yritysten OmaElisa -palvelu Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

VENLA. Nurmijärven Sähkö Oy:n Sähköenergian raportointi pienkuluttajille

VENLA. Nurmijärven Sähkö Oy:n Sähköenergian raportointi pienkuluttajille VENLA Nurmijärven Sähkö Oy:n Sähköenergian raportointi pienkuluttajille 1 VENLA Nurmijärven Sähkön pienkuluttajapalvelu VENLA PALVELUSTA SAAT Kulutustiedot nykyisistä käyttöpaikoistasi Sähkö (Energia)

Lisätiedot

NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset

NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset LAN-portit: LAN1~LAN2 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 Laitteen käyttöönotto Kytkentä 2 Laitteen käyttöönotto Avaa Internet-selain ja yhdistä osoitteeseen 192.168.1.1

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje

Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje Salusfin Älykäs lämmityksen ohjaus: Asennusohje Löydät tukisivuiltamme yksityiskohtaiset ohjeet kaikista asennuksen vaiheista, usein kysytyt kysymykset, komponenttien käyttöohjeet ja valmistajien manuaalit.

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET Käyttöohje 1 KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJEET KAAPELIMODEEMI CISCO EPC 3825 2 1. EPC3825 takapaneeli 1 2 3 4 5 6 7 1 POWER Virtaliitin 2 ON / OFF Virtakytkin 3 USB USB-liitäntä, vaihtoehtona Ethernet-liitännälle

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Liittymän vikadiagnosointi

Liittymän vikadiagnosointi Liittymän vikadiagnosointi Yleistä Kuitupohjaisen laajakaistaliittymän luotettavuus on korkealla tasolla, mutta silti joskus saattaa esiintyä häiriöitä liittymän tai siihen kytkettyjen laitteiden toiminnassa.

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Ohje 1 (10) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on seuraavien verkkopankkien

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Ohje huoltajille Helmen käytöstä

Ohje huoltajille Helmen käytöstä Ohje huoltajille Helmen käytöstä Tervetuloa Seinäjoen Helmen käyttäjäksi! Helmi on oppilaiden, opettajien ja huoltajien väliseen viestintään tarkoitettu ohjelma. Sieltä näet helposti mm. oppilaan arvosanat

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS

KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS Sivu 1 KOTIKARTANOYHDISTYKSEN SÄHKÖISEN TILAVARAUSKALENTERIN OHJEISTUS Kotikartanoyhdistys ry siirtyy kesäkuussa 2019 sähköisen tilavarauskalenterin käyttäjäksi. Jatkossa kaikki jäsenjärjestöt voivat hallinnoida

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

käyttöönotto työpaikkaohjaajalle

käyttöönotto työpaikkaohjaajalle Study@CampusPro käyttöönotto työpaikkaohjaajalle Tervetuloa työpaikkaohjaajaksi Stadin aikuisopiston Työelämä- ja oppisopimuspalveluiden opiskelijalle. Suuri osa opiskelijan opintoihin liittyvistä asioista

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Monitori vinkit isännöitsijälle ja taloyhtiöille.

Monitori vinkit isännöitsijälle ja taloyhtiöille. Monitori vinkit isännöitsijälle ja taloyhtiöille www.jyvaskylanenergia.fi Yleistä Isännöitsijät: Seuraa sähkön ja lämmön tuntitasoista sekä vedessä vuositasoista kulutusta (veden etäluentakohteissa myös

Lisätiedot

OMISTAJAN OPAS. 1 Valitse Register (Rekisteröidy) 2 Anna sähköpostiosoite. 4 Anna käyttäjätunnus. 3 Valitse maa. 7 Vahvista tiedot

OMISTAJAN OPAS. 1 Valitse Register (Rekisteröidy) 2 Anna sähköpostiosoite. 4 Anna käyttäjätunnus. 3 Valitse maa. 7 Vahvista tiedot 1120490401 OMISTAJAN OPAS Toshiba Home AC Control Lataa ja asenna Toshiba Home AC Control -sovellus laitteesi sovelluskaupasta. Toshiba Home AC Control -sovelluksen käyttöjärjestelmätuki. ios : 9,0 tai

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Kirjautuminen sähköisiin palveluihin jälkeen

Kirjautuminen sähköisiin palveluihin jälkeen Ohjeistus 1 (5) Kirjautuminen sähköisiin palveluihin 17.12.2018 jälkeen Kirjautumisjärjestelmä on muuttunut 17.12.2018. Muutoksen jälkeen käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoitteesi. Aiempi asiointihistoriasi

Lisätiedot

N150 WiFi-reititin (N150R)

N150 WiFi-reititin (N150R) Easy, Reliable & Secure Asennusopas N150 WiFi-reititin (N150R) Tavaramerkit Merkki- ja tuotenimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Omien tietojen päivittäminen, käytettävyyskalenteri ja keikkakalenteri

Omien tietojen päivittäminen, käytettävyyskalenteri ja keikkakalenteri OHJE 1 (5) Omien tietojen päivittäminen, käytettävyyskalenteri ja keikkakalenteri Hakemuksen jätettyäsi Kuntarekry palvelun kautta voit omilla tunnuksillasi päivittää tietoja ja käytettävyyskalenteriasi

Lisätiedot

Elisa Ring. Agentin opas. Elisa Oyj, PL 1, 00061 ELISA, Y-tunnus 011650-6, Kotipaikka: Helsinki

Elisa Ring. Agentin opas. Elisa Oyj, PL 1, 00061 ELISA, Y-tunnus 011650-6, Kotipaikka: Helsinki Elisa Ring Agentin opas Elisa Ring Agentin opas 2 Sisällys 1. Agentin tehtävät ja työkalut... 3 Elisa Ring Valikko... 3 2. Hallintakäyttöliittymä... 4 Kirjaudu sisään Hallintakäyttöliittymään... 4 Asiakaspalvelusarjojen

Lisätiedot

T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera

T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Käyttöolosuhteet... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen...

Lisätiedot

Käyttöohje. Wireless

Käyttöohje. Wireless Käyttöohje Wireless Pakkauksen sisältö 4 Unimousen toiminnot 1. Unimouse 2. Langaton vastaanotin 3. USB 2.0 -kaapeliadapteri 4. Latauskaapeli 5. Käyttöopas 2 3 Vieritysrulla/-painike Taaksepäin-painike

Lisätiedot

T-Cam IPC800 HD valvontakamera

T-Cam IPC800 HD valvontakamera T-Cam IPC800 HD valvontakamera Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen... 2 Asetusten nollaus...

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE

system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE system 2.0 KODIN OHJAUSLAITE KÄYTTÖ- JA OHJEKIRJA YLEISTÄ Lue tämä ohjekirja huolellisesti ennen ohjausyksikön käytön aloittamista, käytä ainoastaan tämän kirjan ohjeiden ja annettujen opastusten mukaisesti.

Lisätiedot

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0 GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille Päivitetty toukokuu 2015 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 SISÄÄN- JA ULOSKIRJAUTUMINEN GOLFBOXISTA... 4 2.1 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN GOLFBOXIIN... 4 2.2 ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot