Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014"

Transkriptio

1 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely... 6 Ominaisuudet... 7 Etäkäyttö ja käyttöliittymä... 7 Pääkäyttöliittymä... 8 Hallinnointikäyttöliittymä Minikäyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkönhintailmoitus Kotitontun käyttö ja asetukset Käyttöönotto Kirjautuminen Lisälämmityksen asettaminen Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjien hallinta Uuden käyttäjän lisääminen Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Sähkönhintailmoituksen lisääminen Tehtävien lisääminen Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Pulssivakion asettaminen Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ongelmanratkaisu Tekniset tiedot Laitteisto Ohjausyksikkö Varaajan ohjauskytkin Vikatilannekytkin... 36

2 Optinen mittarinlukija ja lähetin Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Tuetut Internet-selaimet Varaajan ohjaustiedot Sähkönhintapalvelimen asetukset... 41

3 Mikä on Kotitonttu? Kotitonttu-palvelu Kotitonttu on langaton, kodin tai loma-asunnon sähkönkulutusta ohjaava ja tarkkaileva järjestelmä. Tontun avulla hallinnoit kotisi lämmön- ja sähkönkulutusta ja säästät lämmityskustannuksissa. Voit antaa Tontulle lämmitykseen ja seurantaa liittyviä tehtäviä olit sitten töissä, kotona tai toisella puolella maapalloa. Tontun innovatiivinen, mutta yksinkertainen käyttöliittymä toimii tietokoneesi tai puhelimesi verkkoselaimessa. Tietoa ei ole tungokseen asti ja sekä tekstit että painikkeet ovat suuria ja selkeitä. Vain kaikkein tärkeimmät tiedot ovat näkyvissä. Kotitonttua käytetään web-selaimella internetyhteyden kautta. Sen kanssa pääset kommunikoimaan vain sinä ja ne muut perheenjäsenet, joille lupa on annettu. Liikenne on aina salattua ja käyttö luotettavaa.

4 Kokoonpano Kotitontun kokoonpano on asiakaskohtainen, mutta tavallisesti laitekokoonpano on seuraava: Ohjausyksikkö: TG800Z-laitealusta, LAN-, WAN- ja USB-liitännät, tuki langattomille Z- Wave- ja WLAN-yhteyksille. Varaajan ohjauskytkin Optinen lukija sähkömittariin Tarvittavat ohjelmistolisenssit Katso tarkemmat tiedot laitteistosta kohdasta Tekniset tiedot. Lisälaitteet Toimintaa voidaan laajentaa erikseen saatavilla olevilla lisälaitteilla. Näitä laitteita ovat esimerkiksi: Ulkolämpömittari Sisälämpömittari On/off-plugi sähkönkulutusmittarilla On/off-plugi IP44 ulkokäyttöön Katso tarkemmat tiedot lisälaitteista laitteiden mukana tulevista valmistajan ohjeista ja varmista lisälaitteiden yhteensopivuus käyttämäsi ohjelmistolisenssin kanssa.

5 Palvelut Kotitonttu sisältää seuraavat palvelut: Etäkäyttö 24/7 Rajoittamaton hälytyssähköpostien määrä Ohjelmistopäivitykset SMS-viestit (max 50kpl/vuosi) Paikkakuntakohtaiset sääennusteet Yhtiökohtaiset sähkön hinnat Järjestelmävaatimukset Kotitonttu on tarkoitettu kodin energianhallinnan ohjaukseen ja seurantaan. Yleiset vaatimukset: internet-yhteys päätelaite (tietokone, tabletti tai älypuhelin), jossa on yhteensopiva web-selain (katso tiedot tuetuista selaimista kohdasta Tekniset tiedot). Optisen mittarinlukijan ja muiden Z-Wave-laitteiden käyttö edellyttää, että Z-Wavelaitteen etäisyys ohjausyksiköstä ei ole suurempi kuin 30 metriä. Lisäksi on varmistettava, että ohjattavan tai seurattavan laitteen ja ohjausyksikön välissä ei ole radiokuuluvuutta haittaavia esteitä (esim. isoja metalli- tai peilipintoja). Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet Tontun asennuksessa ja käytössä on noudatettava huolellisesti annettuja ohjeita. Huomaa: Älä kytke, avaa tai pura ohjausyksikköä muilla kuin ohjeissa kuvatuilla tavoilla. Jos epäilet laitevikaa, ota yhteys asiakaspalveluun ja toimi sieltä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Takuuehdot edellyttävät, että ohjausyksikköä ja muita Kotitonttuun kuuluvia laitteita ei saa huoltaa muu taho kuin There Corporation Oy tai There Corporation Oy:n valtuuttama taho. Huomaa: Ohjausyksikköön liitetyt kodinenergiahallintalaitteet on kytketty 230V järjestelmiin. Kun määrittelet ohjauksia, varmista, että ohjaat varmasti oikeita laitteita. Tarkista, että ohjauksella päälle kytkettäviä mahdollisia lämmityslaitteita (esim. sähköpatteri) ei ole peitetty, tai että ohjaus ei aiheuta tulipaloa tai muuta vaaraa. Huomaa: Ohjausyksikköä ei saa käyttää sellaisissa tilanteissa, missä sen toiminta tai toimimattomuus voi aiheuttaa henkilövahinkoja tai vahinkoja omaisuudelle (esimerkiksi varaajan ohjaus ilman vikatilannekytkintä). Huomaa: Väärin tehdyt verkkoasetukset voivat aiheuttaa ongelmia tietoverkoissa. Ne eivät aiheuta suoraa vahinkoa laitteistolle, mutta voi olla vaikea selvittää johtuvatko ongelmat vääristä asetuksista. Väärät asetukset voivat aiheuttaa joissakin tilanteissa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Lue huolellisesti verkon asetuksiin liittyvät ohjeistukset ennen kuin määrittelet verkkoasetuksia.

6 Huomaa: Vaihda laitteen pääkäyttäjän salasana käyttöönoton yhteydessä ja pidä se salassa. Salasanan joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Luvattomat yhteydenotot voivat johtaa asetusten muuttamiseen ja virheellisiin tietoihin, jolloin laitteiden toiminta ja esimerkiksi lämmityksen ohjaus ei toimi kuten suunniteltu. Huomaa: Varmista, että pakkausmateriaali ja laitteet eivät joudu lasten ulottuville, sillä ne saattavat sisältää lapsille vaarallisia osia. Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely Ohjausyksikkö ja Z-Wave-laitteet ovat sähkölaitteita ja niitä koskevat normaalit sähkölaitteiden käyttöä ja turvallisuutta koskevat ohjeistukset. Älä altista laitteita nestemäisille aineille, kuumuudelle tai kosteudelle. Ohjausyksikön käyttöpaikan lämpötilan on oltava C ja ilmankosteuden %.

7 Ominaisuudet Kotitonttu-palvelu Kotitontun avulla voidaan ohjata lämmitystä, seurata energiankulutusta, asettaa erilaisia energiankulutukseen ja lämpötilaan tai sähkön hintaan liittyviä valvontatehtäviä. Kotitontun ominaisuuksia: Etäkäyttö ja käyttöliittymä Omakotitalon lämmityksen ohjaus ja valvonta Sähkönkulutuksen seuranta Sähköhintailmoitukset Etäkäyttö ja käyttöliittymä Kotitonttua käytetään internetin kautta web-selaimella. Etäyhteys mahdollistaa ohjauksen ja seurannan kotoa tai mistä tahansa internetissä. Etäyhteys avataan kirjoittamalla web-selaimeen oman Kotitontun osoite ja kirjautumisnäkymässä kirjoittamalla käyttäjätunnus ja salasana. Etäyhteys toimii päätelaitteilla, joissa on nykyaikainen web-selain. Mahdollisia päätelaitteita ovat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet. Huomaa: Etäkäytön rajoituksena voi olla hidas internet-yhteys tai vanha web-selain, jolloin järjestelmä ei välttämättä toimi halutulla tavalla. Tontussa on eri käyttötarkoituksia varten kolme eri käyttöliittymää: Pääkäyttöliittymä on tarkoitettu normaaliin lämmityksen ohjaukseen ja seurantaan tietokoneella ja tabletilla. Pääkäyttöliittymässä voit myös tehdä tavallisimmat asetukset ja hallinta omaa käyttäjätunnustasi. Kun kirjaudut Kotitonttuun, tämä on oletuskäyttöliittymä. Muissa käyttöliittymissä on ikkunan alalaidassa linkki pääkäyttöliittymään. Hallinnointikäyttöliittymä laitteiden hallintaan, käyttäjien lisäämiseen ja verkkoasetusten tekemiseen. Hallinnointikäyttöliittymään pääsee pääkäyttöliittymän Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään -linkistä. Minikäyttöliittymä järjestelmän seuraamiseen pienille päätelaitteille (esim älypuhelimille) ja hitaille internet-yhteyksille. Huomaa: Suosittelemme, että teet selaimeesi Tontun kirjanmerkin, josta pääset nopeasti haluamaasi käyttöliittymään. Esimerkiksi kotikoneessa kannattaa tehdä kirjanmerkki pääkäyttöliittymään ja matkapuhelimessa kirjanmerkki minikäyttöliittymään..

8 Kannat Pääkäyttöliittymä Kotitontun ohjaaminen ja seuranta tapahtuu nettikäyttöliittymässä. Nettikäyttöliittymää voi käyttää millä tahansa päätelaitteella, jossa toimii nykyaikainen nettiselain. Pääkäyttöliittymä. Käyttöliittymän Koti-näkymässä voit seurata lämpötiloja ja ja sähkönkulutusta. Voit myös avata nuolella ( ) merkityn ikkunan ja seurata tarkemmin esimerkiksi lämpötilan muutoksia eri aikoina ja energiankulutusta.

9 Kotitonttu-käyttöliittymä mobiliililaitteessa Viestit-näkymässä voit seurata ja kuitata Kotitontun antamia ilmoituksia, varoituksia ja hälytyksiä. Asetukset-näkymästä pääset muuttamaan salasanan, lisäämään hälytyksiä sekä muuttamaan Kotitontun asetuksia.

10 Hallinnointikäyttöliittymä Hallinnointikäyttöliittymä on tarkoitettu Kotitontun ylläpitoon. Kotitontun päivittäinen käyttö ei edellytä hallinnointikäyttöliittymän käyttöä. Hallinnointikäyttöliittymä. Kotitontun hallinnointikäyttöliittymä koostuu kahdesta näkymästä: Järjestelmä: järjestelmän hallinnointi. Tehtävät: tehtävämäärittelyt. Tehtävät-näkymä

11 Minikäyttöliittymä Kotitonttu-palvelu Minikäyttöliittymä on erityisesti pienemmän näytön tai suorituskyvyn päätelaitteille ja hitaammille internet-yhteyksille tarkoitettu kevyt käyttöliittymä Kotitonttuun. Sen avulla voi seurata Kotitontun toimintaa ja ohjata laitteita. Mini-käyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Kotitontulla voit ohjata kodin lämmitystä ja säästää rahaa sekä parantaa asumismukavuutta. Varaajan älyohjaus on omakotitaloihin tarkoitettu järjestelmä. Sillä ohjataan sähkölämmitteisen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän varaajan lämmittämistä. Ohjaus tapahtuu automaattisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti ilman, että asumisen mukavuudesta tingitään. Varaajan älyohjaus Varaajan älyohjauksessa Kotitonttu hakee sähköpörssiin perustuvan sähkön hinnan ja paikallisen sääennusteen vuorokauden jokaiselle tunnille. laskee sääennusteen ja lämmitysasetusten perusteella kodin lämmitystarpeen. valitsee edullisimmat saatavilla olevat tunnit vesivaraajan lämmitykseen.

12 kytkee varaajan sähkövastukset päälle langattomalla kytkimellä. Tonttu saa laskentaan tarvittavat tiedot etäpalvelimelta ja talokohtaisista lämmitysasetuksista, jotka asentaja syöttää järjestelmään asennuksen yhteydessä. Lisäksi Tontussa on asennettu kytkin mahdollisia vikatilanteita varten. Se kytkee varaajan aina päälle, jos ohjausyksikkö ei saa poikkeustilanteissa (radioverkon kuuluvuusongelmissa tai ohjausyksikön rikkoutuessa) siihen yhteyttä. Tällöin lämmitys toimii, mutta lämmitystä ei pystytä ohjaamaan halvimmille tunneille. Varaajan lämmitystä voi seurata Kotitontun koti-näkymässä. Varaajan älyohjaus -ikkuna Varaajan älyohjaus -ikkunassa näytetään seuraavia toimintoja: Taulu 1. Varaajan älyohjaus -ikkunan toiminnot. Tonttu on ajastanut varaajan lämmityksen. Tonttu on ajastanut varaajan ylläpitolämmityksen. Käyttäjä on ajastanut varaajan lämmityksen. Varaaja on ollut päällä. Liekkien määrä kertoo kuinka kauan kyseisen tunnin aikana lämmitys on ollut päällä. Huomaa: Jos mittarinlukijaa ei ole asennettu tai sen paristot ovat loppuneet, käyttöliittymässä näytetään vihreitä ja oransseja kelloja myös historiassa, koska tietoa toteutuneista lämmityksistä ei silloin saada.

13 Ajastettua tuntia ei ole lämmitetty ja varaaja ei ole ollut päällä. Varaajan lämpötila on ollut riittävän korkea eikä lämmitystä ole tarvittu, ts. varaajan termostaatti on katkaissut tai estänyt lämmityksen. Paikkakuntakohtainen lämpötilaennustekäyrä. Osoita kuvaajaa niin näet kyseisen ajankohdan lämpötilaennusteen ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähkön siirtohinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan siirtohinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähköenergian hinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan sähkön hinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Löydät tarkemman kuvauksen varaajan älyohjausikkunan symboleista Ohje-painikkeesta. Varaajan älyohjaus -ikkunan symbolit Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkömittariin kytketty optinen lukija seuraa kodin energiankulutusta ja lähettää tiedon sähkömittarilta langattomasti Kotitontulle. Kotitonttu tallentaa kulutustiedon ja se esitetään käyttöliittymässä. Energiankulutusta voi seurata Mittarit-ikkunassa. Koti-näkymässä näytetään yhteenveto nykyisestä energiankulutuksesta. Ikkunassa näkyvät nuolet kertovat onko kulutus nousussa, pysynyt samalla tasolla vai laskussa.

14 Mittarit-ikkuna pääkäyttöliittymässä Osoita Mittarit-ikkunan oikean yläkulman nuolta ( ), niin saat näkyviin tarkemman kuvaajan, josta näet energiankulutuksen ja kustannukset. Energiankulutusnäkymä Energiankulutusnäkymässä voi seurata kulutusta eri aikajaksoilla ja siten saada tarkempaa tietoa miten energiankulutus vaihtelee eri vuorokauden tai vuodenaikoina. Ikkunassa esitetään energiankulutus oranssilla viivalla (kilowattitunteina/aikayksikkö) ja vihreällä palkilla (euroina tai sentteinä). Sähkönhintailmoitus Kotitonttu voi lähettää ilmoituksia poikkeuksellisen korkeasta sähkön tuntihinnasta. Hintailmoitusten tavoitteena on ohjata kodin energiankäyttöä ja auttaa energiakustannusten hallinnassa. Kotitonttu lähettää ilmoituksen sähköpostilla antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja/tai tekstiviestillä matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Voit asettaa hintailmoituksen Asetukset-näkymässä. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Sähkönhintailmoituksen lisääminen.

15 Kotitontun käyttö ja asetukset Seuraavissa luvuissa on kuvattu Kotitontun käyttöön ja hallintaan liittyviä ohjeita. Käyttöönotto Kotitonttu-palvelu Asentajan käynnin jälkeen Kotitonttu on täysin toimintavalmis ja käytettävissä internetkäyttöliittymän kautta. Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy kun virtajohto on kytketty. Jos joudut kytkemään ohjausyksikön irti, laite voidaan ottaa uudelleen käyttöön seuraavasti: 1. Liitä verkkokaapeli internet-reitittimen verkkoporttiin ja johdon toinen pää ohjausyksikön WAN-porttiin. 2. Liitä virtalähteen johto laitteen DC IN -liittimeen ja laita pistoke pistorasiaan. Huomaa: Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy, kun virtajohto on kytketty. Käynnistymiseen menee noin kolme minuuttia. Huomaa: Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös useimpiin internet-reitittimiin langattomasti. Katso ohjeet kohdasta Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspain Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto to sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdas palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 1. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 2. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset pa oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vi Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pä salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyt dokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (e langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite pa tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen p

16 merkkivalot jäävät palamaan. Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 3. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin. Laite on päällä kun System-valo palaa. Ohjausyksikkö on yhdistetty internettiin ja käyttövalmis kun ohjausyksikön Internet-valo palaa. Kirjautuminen Voit käyttää Kotitonttua etäyhteyden kautta. Kun ohjausyksikkö on päällä ja yhdistetty internetiin voit kirjautua järjestelmään: 1. Avaa puhelimesi tai tietokoneesi internetselain ja kirjoita selaimen osoiteriville oman Kotitonttusi osoite Huomaa: Osoitteen xxxxx paikalle kirjoitetaan laitteen sarjanumeron viisi viimeistä numeroa. Sarjanumero (S/N) löytyy kilvestä, joka on laitteen pohjassa. Osoite löytyy myös Tontun mukana tulleesta käyttäjätiedotdokumentista. Selain avaa etäyhteyden Kotitonttuun ja kirjautumisnäkymä aukeaa. Kirjautumisnäkymä 2. Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana ja paina Kirjaudu. Kirjautuminen on onnistunut kun Kotitontun käyttöliittymä aukeaa selainikkunaan. Huomaa: Käyttöliittymän lataaminen saattaa kestää ensimmäisellä käyttökerralla ja on riippuvainen internet-yhteyden nopeudesta. Jos sivu ei lataudu, odota hetki ja päivitä sivu uudelleen. Huomaa: Jos kirjautuminen ei onnistu, tarkista käyttäjätunnus ja salasana. Tarvittaessa katso tarkemmat ohjeet kohdasta Ongelmanratkaisu.

17 Lisälämmityksen asettaminen Varaajan älyohjaus toimii asennuksen jälkeen automaattisesti eikä siihen tarvitse normaalitilanteessa puuttua. Jos sinulla on etukäteen tiedossa normaalia suurempi käyttöveden kulutus, voit lisätä sen käyttöliittymässä. Varaajan älyohjaus huolehtii silloin lämpimän käyttöveden riittävyydestä ja lämmittää sen etukäteen, mahdollisimman edullisesti. Voit määritellä lisäkäyttöveden tarpeen seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Paina Varaajan älyohjaus-ikkunassa Lisäkäyttövesi-painiketta tai varaajan älyohjaus -ikkunan nuolta ( ). Lisäkäyttövesi-ikkuna aukeaa. Lisäkäyttövesi 3. Valitse Käyttöveden tarpeen ajankohta ja Kesto. 4. Paina Lisää. Huomaa: Lisäkäyttövesitoiminnolla ajastettu lämmitys näkyy varaajan älyohjaus - ikkunassa oranssina ikonina ja toteutunut lämmitys oransseina liekkeinä.

18 Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Kotitonttu-palvelu Lämmitä heti -toiminto ohjaa varaajan lämmityksen päälle kolmeksi tunniksi riippumatta muista ajastuksista tai ohjauksista. Huomaa: Voit käyttää lämmitä heti -toimintoa esimerkiksi jos lämmin vesi loppuu tai lämmitysjärjestelmän teho ei riitä erityisen kylmän sään takia. Lämmitä heti ohjataan päälle seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Paina varaajan älyohjaus -ikkunassa Lämmitä heti -painiketta. Varaajan lämmitys ohjataan päälle. Huomaa: Lämmitys ei mene päälle, jos varaaja on jo valmiiksi lämmin. Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjän ajastamia lämmityksiä pääset näkemään ja postamaan pääkäyttöliittymässä lisäkäyttövesi-ikkunassa. Voit poistaa tekemiäsi lisälämmitysmäärityksiä seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Siirry Lisäkäyttövesi-ikkunaan painamalla Varaajan älyohjaus -ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolinäppäintä ( ). 3. Poista haluamasi asetus: painamalla Poista-painiketta yksittäisen ajastuksen kohdalla tai poista kaikki käyttäjän lisäämät ajastukset painamalla Poista kaikki -painiketta. Käyttäjien hallinta Lisäkäyttövesi Tarvitset Kotitontun käyttöön käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kotitontun mukana tulee pääkäyttäjätunnus, jolla on täydet oikeudet järjestelmään.

19 Huomaa: Suosittelemme, että teet päivittäistä käyttöä varten toisen käyttäjätunnuksen (ks. Uuden käyttäjän lisääminen). Uuden käyttäjän lisääminen Kotitontussa on valmiiksi määriteltynä pääkäyttäjätunnus. Uusia käyttäjiä voit lisätä hallinnointikäyttöliittymässä. Tee uusi käyttäjä: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä-välilehdelle. 2. Valitse Käyttöoikeudet. 3. Valitse Käyttäjät / Lisää uusi: Käyttöoikeudet. 4. Anna käyttäjätiedot: käyttäjätunnus (ilman välilyöntejä) salasana sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero

20 Käyttäjätiedot Lisää käyttäjä user-ryhmään. User-ryhmän käyttäjällä on oikeus nähdä kaikki järjestelmän tiedot, mutta ei tehdä järjestelmämuutoksia tai lisätä käyttäjiä. Jos haluat käyttäjälle täydet käyttöoikeudet (mahdollisuus lisätä käyttäjiä ja muokata järjestelmäasetuksia), lisää hänet myös admin-ryhmään. 5. Paina Hyväksy. 6. Testaa lopuksi uusi käyttäjätunnus kirjautumalla ulos Kotitontusta ja kirjaudu sisään tekemälläsi uudella käyttäjätunnuksella. Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Voit vaihtaa käyttöliittymän salasanan seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Valitse Asetukset > Käyttäjät > Oma profiili.

21 Käyttäjäasetukset 3. Kirjoita vanha salasana kohtaan Salasana. 4. Kirjoita uusi salasana kohtiin Uusi salasana ja Varmenna uusi salasana. Jos haluat vastaanottaa sähkönhintailmoituksia sekä järjestelmäviestejä, lisää asetuksiin myös matkapuhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi, ja valitse haluamasi viestiväline: 5. Syötä tiedot kohtiin Sähköpostiosoite ja Puhelinnumero 6. Valitse haluamasi viestin lähetystapa kohdassa Viestit (SMS ja/tai ) 7. Paina Tallenna.

22 Sähkönhintailmoituksen lisääminen Kotitonttu lähettää ilmoituksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Ilmoituksia lähetetään vain jos olet lisännyt käyttäjätietoihisi matkapuhelinnumeron ja/tai sähköpostiosoitteen ja aktivoinut ilmoitukset. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen. Aseta sähkönhintailmoitustehtävä seuraavasti: 1. Kirjaudu Tonttuun 2. Valitse Asetukset > Hälytykset 3. Valitse Lisää uusi hälytys: sähkönhintailmoitus Sähkönhintailmoituksen lisääminen. 4. Paina Lisää 5. Määrittele ilmoituksen asetukset: Ilmoituksen nimi: nimeä ilmoitus, esimerkiksi Sähkönhintailmoitus Ilmoita kun hinta ylittää: aseta hinta, jonka ylityttyä hintailmoitus lähetetään. Hintarajan asettaminen. Huomaa: Kun asetat hintarajan, näet samalla arvion kuinka monta ilmoitusta tulet saamaan vuodessa. Aseta hintaraja järkevästi, että arvioitu ilmoitusten määrä on alle 20 / vuosi. 6. Paina lopuksi Tallenna.

23 Tehtävien lisääminen Kotitontulle voi antaa erilaisia tehtäviä. Voit esimerkiksi asettaa eri laitteille varoitus- tai hälytysrajoja Kotitontun hallinnointikäyttölliittymässä. Osa hälytyksistä tehdään automaattisesti (esimerkiksi laitteen paristojen loppuminen) eikä niitä varten tarvitse luoda itse hälytystä. Lisää hälytys: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään. 2. Valitse hallinnointikäyttöliittymässä Tehtävät-välilehti. Tehtävät. 3. Valitse mille laitteelle ja sen palvelulle haluat luoda hälytyksen ja paina Luo uusi tehtävä -painiketta. 4. Valitse sääntölistalta haluamasi tehtävä. Sääntölista. 5. Valittavissa olevat tehtävä riippuvat laitteista ja niihin määritellyistä palveluista. 6. Anna tehtävälle nimi ja säännöt ja paina lopuksi Tallenna.

24 Esimerkki tehtävästä ja sen säännöistä. Huomaa: Muista käydä kuittaamassa hälytysviestit joko minikäyttöliittymässä tai pääkäyttöliittymässä

25 Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Etäpalvelimelle kerätään ja siellä ylläpidetään Kotitontun käyttämää tietoa. Kotitonttu hakee etäpalvelimelta paikkakuntakohtaisen sääennusteen, sähkön tuntihinnat ja siirtohinnat. Huomaa: Asentaja on määritellyt etäpalvelinten asetukset valmiiksi asennuksen yhteydessä, eikä niitä yleensä tarvitse muuttaa. Asetusten muuttaminen vaikuttaa järjestelmän toimintaan, voi ohjata lämmitystä väärin ja voi näyttää energian kulutuksen ja kustannukset väärin. Jos joudut muuttamaan asetuksia, toimi seuraavasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun 2. Siirry Asetukset-näkymään. 3. Valitse Asetusten määrittely -ikkunasta Sovellukset > Sähkönhintapalvelin. Etäpalvelimen asetukset 4. Tarkista ja tee tarvittavat muutokset. Esimerkkiasetukset on kuvattu kohdassa 5. Sähkönhintapalvelimen asetukset. 6. Tallenna muutokset painamalla Hyväksy. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Varaajan älyohjaus perustuu sääennusteeseen, sähkön hintaan ja annettuihin tietoihin kodin energian- ja vedenkulutuksesta. Kodin tiedot kerätään etukäteen ja asennuksen yhteydessä ja syötetään valmiiksi järjestelmään. Voit itse tarkistaa ja muuttaa tietoja käyttöliittymästä. Huomaa: Ohjaustietoja pitää muuttaa silloin kun jokin tiedoista muuttuu merkittävästi. Esimerkiksi jos talouteesi tulee uusi asukas ja käyttöveden kulutus lisääntyy, täytyy lämpimän käyttöveden kulutusarviota kasvattaa. Varoitus: Älä muuta ohjaustietoja ellet ole varma muutosten vaikutuksesta. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen väärin voi johtaa siihen, että lämmitystä ohjataan väärin Ota tarvittaessa yhteys asiakaspalveluun.

26 Tee ohjaustietojen muuttaminen seuraasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun. 2. Valitse pääkäyttöliittymässä Asetukset > Tehtävät Asetukset-näkymä 3. Valitse Tehtävät painamalla Tehtävät-otsikkopalkissa olevaa nuolinäppäintä ( ). 4. Siirry tehtävälistassa Varaajan älyohjaus -tehtävän kohdalle ja paina Muokkaa. Varaajan älyohjaus -tehtävä. 5. Tarkista ohjaustiedot ja tee tarvittavat muutokset 6. Paina Varmenna ja tarkista tarkistuskuvaajasta varaajan älyohjauksen muutosten vaikutus. Kuvaaja näyttää kuinka pitkään varaajan lämpövaraus riittää eri lämpötiloissa (sininen viiva) ja kuinka monta tuntia lämminvesivaraajaa pitää lämmittää päivässä eri lämpötiloissa (punainen viiva).

27 Varaajan älyohjauksen tarkistuskuvaaja Lukuohje: Lue ensin ulkolämpötila vaaka-akselilta ja katso sitä vastaava lukema pystyakselilta: esimerkiksi -20 C lämpötilassa varaajan lämpövaraus riittää 16 tunniksi ja lämminvesivaraajaa pitää varata noin 8 tuntia. 7. Paina lopuksi Tallenna. Pulssivakion asettaminen Optinen mittarinlukija mittaa sähkön kulutusta päämittarista ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. Mittaus perustuu pulssiluentaan. Sähkömittarin pulssivakio kuvaa sitä, kuinka monta pulssia on yksi kilowattitunti (p/kwh), eli elektronisissa mittareissa sitä montako kertaa led-valo vilkkuu yhtä kilowattituntia kohden. 1. Tarkista pulssivakio sähkömittarista. Huomaa: Pulssivakio on mittarikohtainen ja se löytyy usein mittarin vilkkuvan led-valon vierestä. Se vaihtelee yleensä 250 ja p/kwh välillä. Huomaa: Pulssivakio on järjestelmässä oletuksena Jos mittarissa on sama, ei pulssivakioasetusta tarvitse muuttaa. 2. Kirjaudu Tonttuun. 3. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 4. Valitse Laitteet > NorthQ: Asetukset. 5. Tarkista/aseta arvo Pulssivakio-kenttään

28 6. Paina Tallenna. Pulssivakio asetus. Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspainiketta. Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 4. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 5. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset palautetaan oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vilkkua. Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pääkäyttäjän salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyttäjätiedotdokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (esimerkiksi langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite palautetaan tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen päättyy ja merkkivalot jäävät palamaan.

29 Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 6. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös langattomasti kodin internet-reitittimeen. Asentaja valitsee asennuksessa parhaan mahdollisen kytkentätavan. Jos joudut vaihtamaan reitittimen tai siirtämään reititintä, niin langattoman verkon asetus ohjausyksikköön tehdään seuraavasti: 1. Tarkista langattoman verkon tiedot: verkon nimi (SSID) salasana (shared key) 2. Testaa langattoman verkon ja verkon tunnuksien toiminta omalla tietokoneellasi tai älypuhelimella. 3. Liitä ohjausyksikkö internet-reitittimeen verkkokaapelilla. Kytke verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-porttiin. 4. Kirjaudu Tonttuun (katso ohjeet kohdasta Kirjautuminen). 5. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 6. Valitse Järjestelmä > ThereGate > Wireless.

30 Langattoman verkon asetukset. 7. Valitse Wireless Mode: Wireless Ethernet Bridge (Client Mode). 8. Valitse oma verkkosi langattomien verkkojen listalta. Jos verkko ei näy, paina Rescanpainiketta. 9. Syötä verkon salasana (Shared Key) Verkon salasanan syöttäminen 10. Vahvista asetukset painamalla Apply. 11. Paina Continue. Verkko käynnistyy uudelleen.

31 Verkon käynnistäminen uudestaan 12. Tarkista langattoman verkon tila valitsemalla Status > Wireless Verkon tilan tarkistaminen Langaton yhteys toimii, kun näet signaalin vahvuudesta kertovan vihreän palkin kohdassa Signal Quality ja State-kohdassa AUTHENTICATED ASSOCIATED (AUTHORIZED riippuen verkon salauksesta). 13. Irrota verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-portista. 14. Tarkista toimiiko langaton verkko edelleen ja pääsetkö etäyhteyden kautta kirjautumaan järjestelmään. Jos yhteys ei toimi, kytke reititin verkkokaapelilla ohjausyksikön LAN-porttiin, kirjaudu järjestelmään ja tarkista langattoman verkon asetukset kuten edellä.

32 Ongelmanratkaisu Kotitonttu-palvelu Tässä osiossa on kuvattu yleisimmät ongelmatilanteet ja niiden mahdolliset ratkaisut. Jos käytössä tulee esille muita kuin tässä kuvattuja ongelmia, ota yhteys Anvian tukipalveluun. Soittamalla numeroon: (puhelun hinta: 0,90 /min + pvm/mpm) Sähköpostilla: Taulu 2. Ongelmat ja korjaukset Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Kirjautumisnäkymä ei lataudu. Ei etäyhteyttä eikä pääsyä Kotitontun käyttöliittymään. Internet-yhteys toimii, mutta etäyhteys Kotitonttuun ei toimi. Saat virheilmoituksen: "Unknown ThereGate real000xxxx. ThereGates.fi has no connection to RA Relay. Double-check the name and try again." Sisäänkirjautumissivu aukeaa, mutta kirjautuminen ei onnistu. Internet-yhteys ei toimi. Ohjausyksikkö ei toimi, vain system-valo palaa. Ohjausyksikkö ei toimi: System- ja/tai internetvalo vilkkuu, mutta ei pala jatkuvasti Osoite on väärä tai yhteys ohjausyksikköön toimii liian hitaasti. Väärä käyttäjätunnus tai salasana Kokeile toimiiko internet-yhteys muihin verkkopalveluihin. Jos ei toimi, ei ongelmaan ole Kotitontun kautta ratkaisua koska toimiva internetyhteys on edellytys Kotitontun käytölle. Kokeile käynnistää ohjausyksikkö uudelleen: 1. Irroita ohjausyksikön virtajohto. 2. Odota 30 sekuntia. 3. Laita virtajohto takaisin paikoilleen. 4. Tarkista, että kaikki vaaditut valot palavat käynnistymisen jälkeen: Power, Internet, System, Wlan (jos käytössä) ja Z-Wave. Jos tästä ei ole apua, ota yhteys tukipalveluun. Ota yhteys tukipalveluun. Yritä ladata osoite uudelleen; joskus yhteys katkaistaan hitaan yhteyden tai liian suuren kuorman takia. Jos tämä ei auta, niin tarkista, että sinulla on oikea osoite; katso oma osoitteesi käyttäjätiedot-dokumentista. Tarkista käyttäjätunnus ja salasana käyttäjätiedot dokumentista ja kirjoita ne uudelleen. Tarkista myös, että sinulla ei ole isojen kirjainten lukitus (Caps Lock) päällä; järjestelmässä isoilla ja pienillä kirjaimilla on

33 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus merkitystä. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, ota yhteys tukipalveluun. Laite (lämpömittari, ohjausrele, mittarinlukija) ei ole käytettävissä tai siihen ei saada yhteyttä. Pulssivakio ei näy mittariasetussivulla. Laite on paristokäyttöinen ja paristot ovat tyhjentyneet. Yhteys laitteeseen on kadonnut tai sitä ei ole yhdistetty. Z-Wave kuuluvuus ei ole riittävä Laite on rikkoutunut. NorthQ-mittarinlukijan lähetin on Sleep-tilassa. Vaihda paristot. Mittarinlukijan paristot ovat lähettimessä ja ne voi vaihtaa irroittamalla lähettimen pohjassa oleva kansi ja vaihtamalla paristot uusiin. Jos laite ei näy paristojen vaihdon jälkeenkään, niin ota yhteys tukipalveluun. Päivitä radioverkon reititys: Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä > Teknologia-ajurit - näkymään Paina Näytä Z-Wave Tarkista, että laite on listalla. Paina Päivitä verkkotopologia. Tämä päivittää radioverkon laitekytkennät ja laitteen tulisi nyt näkyä aktiivisena käyttöliittymässä. Tarkista, onko kyse kuuluvuusongelmasta siirtämällä laite ja ohjausyksikkö lähemmäksi toisiaan (jos mahdollista). Voit esimerkiksi kytkeä ohjausyksikön langattomasti internet-reitittimeen, jolloin voita siirtää sen paikkaa lähemmäksi laitteita. Jos tilanne korjaantuu, siirrä ohjausyksikkö (tai laite) paikkaan niin, että kuuluvuus on riittävä. Tarkista, ettei esimerkiksi varaajan ohjausreleen antenni vastaa metalliin tai ole lähellä metallia. Radioverkon kuuluvuutta voi myös yrittää parantaa lisäämällä radioverkkoa reitittävän Z-Wave laitteen. Kysy tarvittaessa tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole korjanneet tilannetta, on mahdollista, että laite on rikkoutunut ja se on vaihdettava uuteen. Pyydä tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Paina kerran NorthQ:n lähettimen pohjan napista. Aseta pulssivakio asetussivulla.

34 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Muista painaa lähettimen nappia kaksi kertaa kun pulssivakio on asetettu.

35 Tekniset tiedot Ohjausyksikön ja järjestelmän teknisiä tietoja. Laitteisto Kotitonttu koostuu ohjausyksiköstä varaajan ohjausreleestä vikatilannekytkimestä mittarinlukijasta Ohjausyksikkö Kotitontun ohjausyksikkö, joka kytketään internet-reitittimeen joko verkkokaapelilla tai langattomasti. Ohjausyksikkö on internetin välityksellä yhteydessä etäpalveluihin ja radioverkon välityksellä yhteydessä Kotitontun muihin laitteisiin. ThereGate-ohjausyksikkö Käyttöjärjestelmä ja varaajan älyohjaus ohjelmisto 5 x 1 Gbps Ethernet liityntää (4 LAN ja 1 WAN portti) 11n WLAN 4 x USB 2.0 Z-Wave-moduuli 2 GB levytilaa, josta 1.5 GB käyttäjän datalle 256 MB RAM muistia Varaajan ohjauskytkin Langaton varaajan ohjauskytkin, joka on radioverkon kautta yhteydessä ohjausyksikköön. Ohjausrele kytkee lämminvesivaraajan sähkövastukset päälle ja pois ohjausyksikön antamien ohjauskomentojen mukaan. Fibaro FGS211 -rele on/off-kytkin 16A / 230V 50/60Hz

36 Z-Wave -radioprotokolla (868Mhz) Vikatilannekytkin Vikatilanteessa päälle -kytkin toimii kotitontun varakytkimenä. Jos radioyhteys ohjausyksikön ja varaajan ohjauskytkimen välillä katkeaa, tämä kytkin ohjaa varaajan sähkövastukset päälle ja varmistaa talon lämmityksen myös mahdollisissa järjestelmän vikatilanteessa. Lämmitys menee silloin päälle ja pois varaajan termostaatin ohjaamana. Vikatilannekytkin (2 kpl viiverele) Optinen mittarinlukija ja lähetin Optinen sähkömittarinlukija mittaa sähkömittarista kodin kokonaisenergian kulutuksen ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. NorthQ NQ-9021 Optinen mittarinlukija ja lähetin Paristokäyttöinen (2 kpl AA) Paristojen arvioitu kestoaika on noin 6kk Päivitystiheys 5min Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Ohjausyksikön etupaneeli 1. Alarm-merkkivalo 2. SD-kortinlukija 1 2

37 Ohjausyksikön liitännät. 1. Virtajohdon liitin (DC IN). 2. Nollauspainike (RESET). 3. USB-portit. Neljä USB-porttia; joista punaisella merkitty on paristovarmennettu (lyhyiden virtakatkoksien varalta). 4. LAN-portit. Neljä Ethernet-porttia. Käytetään tietokoneiden liittämiseen laitteeseen jos ohjausyksikkö toimii yhteyspisteenä. 5. WAN-portti. Internet-yhteysportti. Käytetään laitteen yhdistämiseen internet-reitittimeen (tai ADSL-modeemiin kun laite toimii reitittimenä). Ohjausyksikön kannessa on eri toimintojen merkkivalot. Kaikki kannessa näkyvät led-valot ovat valkoisia paitsi hälytys (Alarm) ja ohjelmiston päivitys (SW Upgrade), jotka ovat punaisia. Alarm-valo on näkyvissä myös ohjausyksikön etupaneelissa. Ohjausyksikön merkkivalot Taulu 3. Merkkivalojen kuvaukset. Merkkivalo Kuvaus Alarm Päällä Pois Hälytyksiä Ei hälytyksiä Power Päällä Pois Virta kytketty Virta ei kytketty Internet Päällä Vilkkuu hitaasti Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin ja yhteys etäpalvelun kautta toimii. Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin, mutta etäyhteys ei toimi

38 Merkkivalo Pois Kuvaus Ei Internet-yhteyttä System Päällä Vilkkuu Pois Käyttöjärjestelmä toimii Käyttöjärjestelmä käynnistyy Vikatilanne käyttöjärjestelmässä WAN Päällä Vilkkuu Pois WAN (laajaverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä LAN 1 4 Päällä Vilkkuu Pois LAN (lähiverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä WLAN Päällä Vilkkuu Pois Battery WLAN (langaton verkko) aktivoitu ja käytettävissä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä WLAN ei käytössä (Ei käytössä) Z-Wave Päällä Vilkkuu hitaasti Vilkkuu nopeasti Pois 2G/3G Päällä tai vilkkuu Pois Z-Wave on käytössä Z-Wave on kytkentä- tai poistotilassa Z-Wave-verkko lähettää tai vastaanottaa dataa Z-Wave ei käytössä (vain 3G-malleissa) 2G/3G käytössä 2G/3G ei käytössä SW Upgrade Päällä tai vilkkuu Pois Ohjelmistopäivitys käynnissä Ei ohjelmistopäivityksiä käynnissä

39 1 2 Ohjausyksikön pohja 1. Tunnistetarra, jossa mallinimen lisäksi verkko-osoitetiedot (WAN MAC, WLAN MAC) ja ohjausyksikön sarjanumero (S/N) 2. Paristokotelo, jossa on suojalevyn alla paikka kahdeksalle AA-paristolle. Huomaa: Älä käytä uudelleenladattavia paristoja. Huomaa: Paristoilla voidaan kattaa vain hyvin lyhyt (muutamia minuutteja) kestävä sähkökatkos. Tuetut Internet-selaimet Varo: Vanhentuneet paristokoteloon unohtuneet paristot voivat vuotaa ja vaurioittaa laitetta. Poista vanhentuneet paristot ajoissa. Järjestelmän tukemat selaimet ovat: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera sekä mobiililaitteiden omat (esim. Nokia) selaimet. Varmista, että käytössäsi on kulloinkin uusin Internet-selain. Varaajan ohjaustiedot Varaajan älyohjaus valitsee vuorokauden edullisimmat tunnit lämminvesivaraajan lämmittämiseen. Tarvittavan lämmitysajan laskennassa otetaan huomioon sääennuste, talon lämmitykseen vaikuttavat ominaisuudet ja asukkaiden vedenkäyttötottumukset. Laskenta perustuu alla olevan taulukon mukaisiin ohjaustietoihin Taulu 4. Varaajan ohjaustiedot. Ohjaustieto Lämminvesivaraajan ohjausrele Kuvaus Varaajaa ohjaava kytkin, yleensä nimetty 'Kytkin (vikatilanteessa päälle) 1'.

Verkkoasetusten ohjeet

Verkkoasetusten ohjeet Älyvaraajan ohjaus 1 Älyvaraajan liittäminen kodin internet-reitittimeen... 2 1.1 Älyvaraajan liittäminen internetiin Ethernet-kaapelilla... 2 1.2 Älyvaraajan liittäminen internetiin langattomasti WPS

Lisätiedot

FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje. 07.03.2013 versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus 1852328-0 Fortum Markets Oy

FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje. 07.03.2013 versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus 1852328-0 Fortum Markets Oy Käyttöohje 07.03.2013 versio 1.1 FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimet...

Lisätiedot

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Käyttöohje 03.07.2014 versio 1.4 FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Tuotetakuu... 2 1.4

Lisätiedot

FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE

FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE Käyttöohje 23.12.2013 versio 1.0 FORTUM FIKSU ÖLJYLÄMMITTÄJÄLLE KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu Öljylämmittäjälle?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Tuotetakuu...

Lisätiedot

WLAN-laitteen asennusopas

WLAN-laitteen asennusopas 1 WLAN-laitteen asennusopas Ohje Inteno DG200 käyttöön WLAN-tukiasemana Tässä ohjeessa WLAN ja WIFI tarkoittavat samaa asiaa. 2 1. Myyntipaketin sisältö: -Inteno-modeemireititin (malli DG200) -Virtajohto

Lisätiedot

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys Käyttöohje 08.01.2015 versio 0.8 FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 2 Kenelle Fortum Fiksu sopii?... 1 3 Mitä Fortum Fiksu

Lisätiedot

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP44) Käyttöohjeet Fortum Fiksu Etäohjattava roiskeveden kestävä sähkökytkin (IP) Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä sähkökytkin 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen Fortum Fiksu -järjestelmään

Lisätiedot

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234

P-870HN-51b pikaopas. Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 P-870HN-51b pikaopas Oletusasetukset LAN-portti: LAN1~LAN4 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 Esittely P-870HN on monipuolinen ja nykyaikainen VDSL2-reititin, jossa yhdistyvät nopea Internet-yhteys,

Lisätiedot

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MERKKIVALOT... 3 3 TAKAPANEELIN KUITULIITÄNTÄ... 4 4 ETUPANEELIN LIITTIMET JA LED-PAINIKE... 4 5 OIKEAN SIVUPANEELIN RESET-PAINIKE...

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mökin omistajalle Käyttöohjeet Sisällys 1 FORTUM FIKSU MÖKIN OMISTAJALLE 3 2 OHJAUSYKSIKKÖ 5 2.1 Ohjausyksikön asentaminen 5 2.1.1 Yhteyden kytkeminen 3G-verkon kautta 5 2.1.2 Yhteyden kytkeminen

Lisätiedot

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje TEMPO Kodinohjausjärjestelmä Käyttöohje Mikä on Tempo?... 3 Sopiiko palvelu minulle?.... 3 Miten Tempo-palvelu toimii?... 4 Suoran sähkölämmityksen ohjaus... 4 Varaavan lattialämmityksen ohjaus... 4 Käyttöveden

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

TeleWell TW-EA515 (b)

TeleWell TW-EA515 (b) TeleWell TW-EA515 (b) ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA515 (b) Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta seuraten. Laajennetun

Lisätiedot

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA510v3 (c) ADSL 3G/4G Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015 1 JOHDANTO CTS FWRIII-3015 on valokuituyhteyksiin tarkoitettu päätelaite. Laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Voit käyttää internetiä joko langattomasti tai verkkokaapelin välityksellä.

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Finnish. B525 LTE CPE Pikaopas

Finnish. B525 LTE CPE Pikaopas Finnish B525 LTE CPE Pikaopas 1 Tuotteen yleiskuvaus Virran merkkivalo Wi-Fi /WPS-merkkivalo Signaalinvoimakkuuden merkkivalo LAN1-3, LAN4/WAN-portti USB-portti Palauta-painike WPS-painike Verkon tilan

Lisätiedot

Energiankulutusseuranta. Käyttöönotto-ohje

Energiankulutusseuranta. Käyttöönotto-ohje Energiankulutusseuranta Käyttöönotto-ohje Yhteyshenkilö: Posintra Oy Kristian Bäckström +358 40 5166 116 kristian.backstrom@posintra.fi Kipinätie 1 06150 Porvoo 23.4.2012 Asemo-sähkönkulutuspalvelun käyttöönotto

Lisätiedot

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Tuki Kiitos, että valitsit NETGEAR-tuotteen. Kun olet asentanut laitteen, rekisteröi tuotteesi laitteen pohjaan merkityn sarjanumeron avulla osoitteessa

Lisätiedot

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon.

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. 1 SISÄLLYSLUETTELO Pakkauksen sisältö Sisäkameran asennusohjeet Palvelun kuvakkeiden merkitys ja toiminnot Paluu etusivulle

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

Air Sync Käyttöopas. Air Syncin lataaminen. Virran kytkentä ja katkaisu On/Off Air Sync

Air Sync Käyttöopas. Air Syncin lataaminen. Virran kytkentä ja katkaisu On/Off Air Sync Air Sync Käyttöopas Air Syncin lataaminen 1. Liitä Air Syncin Micro USB-liitin (D) tietokoneeseesi tai muuhun vastaavaan latauslaitteeseen käyttämällä mukana tullutta USB-kaapelia tai vastaavaa Micro USBliitintä.

Lisätiedot

DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315

DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315 DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315 Kotimokkula käyttää tavallista eli Mini-SIM korttikokoa. SIM-kortti irtoaa ilman suurta voimankäyttöä, kun painat sitä irti SIM-kortin takapuolelta. Jos irrotat väärän kokoisen

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla

Lisätiedot

Sonera Yritysvartija. Käyttöohje

Sonera Yritysvartija. Käyttöohje Sonera Yritysvartija Käyttöohje 1/15 Sonera Yritysvartija Käyttöohje 05/2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. Päänäkymä... 4 2. Arkisto... 5 3. Asetukset... 6 3.1. Kamera-asetukset... 7 3.1.1. Yleistä... 7 3.1.2. Tallennus...

Lisätiedot

Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp. Android

Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp. Android Asennusopas EnergyWatch, Smart Plug ja Smart Temp Android Sisällysluettelo Ennen asennusta Tietoa tuotteista 3 Vaihe 1/7 Ennen asennuksen aloittamista 4 Vaihe 2/7 Tilin luominen 5 Vaihe 3/7 Sovelluksen

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat AMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

WiFi-kantaman laajennin N600

WiFi-kantaman laajennin N600 Asennusopas WiFi-kantaman laajennin N600 Malli WN2500RP Sisällysluettelo Aloittaminen........................................... 3 Laajentimen esittely..................................... 4 Etupaneeli.........................................

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Kannettava tiedonsiirtolaite yksilötason LIVE paikannukseen! Pikakäyttöohje

Kannettava tiedonsiirtolaite yksilötason LIVE paikannukseen! Pikakäyttöohje Kannettava tiedonsiirtolaite yksilötason LIVE paikannukseen! Pikakäyttöohje Kolme erilaista käyttötapaa; Käynnistä laite ja seuraa, Lähetä tekstiviestihälytys ja keskustele, Yhdistä Movescount harjoituspäiväkirjaan.

Lisätiedot

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas

Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Mobiililaitteiden WiFi-vahvistin WN1000RP Asennusopas Sisällysluettelo Aloittaminen........................................... 3 WiFi-vahvistimen esittely................................. 4 Etu- ja sivupaneeli...................................

Lisätiedot

N300 WiFi-reititin (N300R)

N300 WiFi-reititin (N300R) Easy, Reliable & Secure Asennusopas N300 WiFi-reititin (N300R) Tavaramerkit Merkki- ja tuotenimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Asennus. Langaton NETGEAR 802.11ac -tukiasema WAC120. Pakkauksen sisältö. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA.

Asennus. Langaton NETGEAR 802.11ac -tukiasema WAC120. Pakkauksen sisältö. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA. Tavaramerkit NETGEAR, NETGEAR-logo ja Connect with Innovation ovat NETGEAR Inc:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä ja/tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tietoja

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

TeleWell TW-EA716. ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin. Pikaohje. Copyright Easytel Oy Finland

TeleWell TW-EA716. ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin. Pikaohje. Copyright Easytel Oy Finland TeleWell TW-EA716 ADSL modeemi Palomuuri 4 porttinen 10/100 Mbps kytkin Pikaohje Copyright Easytel Oy Finland Pikaohje Huomautus! Lisäohjeita on englanninkielisessä ohjekirjassa. Paketin sisältö 1. TW-EA716

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186

DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186 DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186 Kotimokkula käyttää Micro-SIM -korttikokoa. SIM-kortti irtoaa ilman suurta voimankäyttöä, kun painat sitä irti SIM-kortin takapuolelta. Jos irrotat väärän kokoisen SIM-kortin,

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat VMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista SIM-korttia. Irrota oikean kokoinen SIM-kortti kehyksestä ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Ohje 1 (10) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on yleisimpien verkkopankkien

Lisätiedot

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800 Pikaopas WiFi-kantamanlaajennin AC750 Malli EX3800 Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

Smart Plug Asennusopas. Android

Smart Plug Asennusopas. Android Smart Plug Asennusopas Android Sisällysluettelo Ennen asennusta Tietoa Smart Plugista 3 Vaihe 1/7 Vaihe 2/7 Vaihe 3/7 Vaihe 4/7 Vaihe 5/7 Vaihe 6/7 Vaihe 7/7 Ennen asennuksen aloittamista Tilin luominen

Lisätiedot

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 Tervetuloa D-Link ADSL reitittimen omistajaksi. Tämän ohjeen avulla saat reitittimesi helposti ja nopeasti toimimaan. Tämä ohje kannattaa lukea läpi

Lisätiedot

EX6100-WiFi-kantamanlaajentimen asennusopas

EX6100-WiFi-kantamanlaajentimen asennusopas EX6100-WiFi-kantamanlaajentimen asennusopas Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

Ohjeen aiheet. Uudistunut ESE Online -palvelu...3. Käyttäjäksi rekisteröityminen...4. Palveluun kirjautuminen...5. Etusivu...6. Valikko...

Ohjeen aiheet. Uudistunut ESE Online -palvelu...3. Käyttäjäksi rekisteröityminen...4. Palveluun kirjautuminen...5. Etusivu...6. Valikko... ESE ONLINE -ohje Ohjeen aiheet Uudistunut ESE Online -palvelu...3 Käyttäjäksi rekisteröityminen...4 Palveluun kirjautuminen...5 Etusivu...6 Valikko...7 Energiaraportointi...8 Sähkönkäytön energiaraportointi...9

Lisätiedot

WiFi-kantaman laajennin N300

WiFi-kantaman laajennin N300 Asennusopas WiFi-kantaman laajennin N300 Malli WN3000RP Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset

NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset NBG-4115 pikaopas Oletusasetukset LAN-portit: LAN1~LAN2 IP-osoite: 192.168.1.1 Salasana: 1234 Laitteen käyttöönotto Kytkentä 2 Laitteen käyttöönotto Avaa Internet-selain ja yhdistä osoitteeseen 192.168.1.1

Lisätiedot

WiFi-kantaman laajentimen N300RE asennusopas

WiFi-kantaman laajentimen N300RE asennusopas Easy, Reliable & Secure Asennusopas WiFi-kantaman laajentimen N300RE asennusopas Aloittaminen WiFi-verkon kantaman laajennin laajentaa WiFi-verkon nykyisen langattoman reitittimesi kantaman ulkopuolelle.

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas

Ohjelmiston asennusopas Ohjelmiston asennusopas Oppaassa kerrotaan, miten ohjelmisto asennetaan USB- tai verkkoyhteydellä. Verkkoasennus ei ole käytettävissä malleissa SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Jos haluat määrittää langattoman

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Freeway WEB-väyläsovitin. Asennus- ja käyttöohjeet. Lue tämä ohje huolella ennen kun otat laitteen käyttöön ja säilytä ohje tulevia tarpeita varten.

Freeway WEB-väyläsovitin. Asennus- ja käyttöohjeet. Lue tämä ohje huolella ennen kun otat laitteen käyttöön ja säilytä ohje tulevia tarpeita varten. Freeway WEB-väyläsovitin Asennus- ja käyttöohjeet Lue tämä ohje huolella ennen kun otat laitteen käyttöön ja säilytä ohje tulevia tarpeita varten. FREEWAY Enervent Freeway WEB www.enervent.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

N150 WiFi-reititin (N150R)

N150 WiFi-reititin (N150R) Easy, Reliable & Secure Asennusopas N150 WiFi-reititin (N150R) Tavaramerkit Merkki- ja tuotenimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä

Lisätiedot

T-Cam IPC800 HD valvontakamera

T-Cam IPC800 HD valvontakamera T-Cam IPC800 HD valvontakamera Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen... 2 Asetusten nollaus...

Lisätiedot

Käyttöohjekirja NIBE Uplink

Käyttöohjekirja NIBE Uplink Käyttöohjekirja UHB FI 1228-1 231154 Sisällys 1 Yleistä 2 Palvelutarjonta 3 Vaatimukset 3 2 Rekisteröi NIBE Uplink 4 3 Tarvitsetko apua? 5 Aloitussivu 5 Ohjelmisto 8 Tilin asetukset 8 Uloskirjautuminen

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7 KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 OMAT VARAUKSET... 4 1.6 MUOKKAA JÄSENTIETOJA... 4 1.7 MUUTA SALASANA... 4

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2011 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

1 Käyttöönotto LTE/3G/2G

1 Käyttöönotto LTE/3G/2G 1 Käyttöönotto LTE/3G/2G Vaihe 1: Asentaminen: SIM -kortti 1. Liu'uta korttipaikan suojus pois. 2. Työnnä SIM-kortti korttipaikkaan. Varmista, että SIM-kortin viistetty reuna on kohdistettu korttipaikan

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla WDS- verkko luodaan 2.4G tukiasemien välillä Laite 1 (TW- EAV510 tai TW- EAV510 AC): - Tähän

Lisätiedot

Asennus. WiFi-kantamanlaajennin N300 Malli WN3100RP

Asennus. WiFi-kantamanlaajennin N300 Malli WN3100RP Asennus WiFi-kantamanlaajennin N300 Malli WN3100RP Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

Fortum Fiksu uudenajan yösähkö

Fortum Fiksu uudenajan yösähkö Fortum Fiksu uudenajan yösähkö Heli Antila, Fortum Energiatehokkuussopimus Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.11.2012 Finlandia-talo, Helsinki Korkea Resurssi- ja järjestelmätehokkuus

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Päänäkymä 4

Sisällysluettelo. 1. Päänäkymä 4 Sisällysluettelo 1. Päänäkymä 4 2. Arkisto 6 3. Asetukset 8 3.1. Kamera-asetukset 10 3.1.1. Yleistä 11 3.1.2. Tallennus 11 3.1.3. Ääniviestit 13 3.1.4. Wlan 13 3.2. Anturiasetukset 14 3.2.1. Keskusyksikkö

Lisätiedot

Pikaopas. WiFi-kantaman laajennin N300 Malli EX2700

Pikaopas. WiFi-kantaman laajennin N300 Malli EX2700 Pikaopas WiFi-kantaman laajennin N300 Malli EX2700 Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat Tämä on Rollock WLAN-lukon ja lukijalaitteen käyttöönotto-ohje. Osassa 1 kuvataan lukon asennus ja kytkentä. Osassa 2 kuvataan lukijan asennus ja kytkentä. Osassa 3 kuvataan käyttöönotto, joka on molemmille

Lisätiedot

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2

SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJE TAKSI YRITYKSILLE. 1. Palveluun rekisteröityminen... 2. 2. Palveluun kirjautuminen... 2. 3. Etusivu... 2 SIJAISET.FI KÄYTTÖOHJEET TAKSIAUTOILIJAT SISÄLLYS 1. Palveluun rekisteröityminen... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 2 3. Etusivu... 2 4. Autojen lisääminen... 3 5. Kuljettajaryhmät ja niiden perustaminen...

Lisätiedot

Aloitus. TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com

Aloitus. TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com Aloitus TellStick Net Telldus Technologies AB Arvoisa asiakas Tämä pikaopas ohjaa sinut asennuksen läpi ja näyttää, kuinka voit käyttää TellStick Netin perustoimintoja. Suosittelemme, että tarkistat säännöllisesti

Lisätiedot

Elisa Ring. Agentin opas. Elisa Oyj, PL 1, 00061 ELISA, Y-tunnus 011650-6, Kotipaikka: Helsinki

Elisa Ring. Agentin opas. Elisa Oyj, PL 1, 00061 ELISA, Y-tunnus 011650-6, Kotipaikka: Helsinki Elisa Ring Agentin opas Elisa Ring Agentin opas 2 Sisällys 1. Agentin tehtävät ja työkalut... 3 Elisa Ring Valikko... 3 2. Hallintakäyttöliittymä... 4 Kirjaudu sisään Hallintakäyttöliittymään... 4 Asiakaspalvelusarjojen

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Liittymän vikadiagnosointi

Liittymän vikadiagnosointi Liittymän vikadiagnosointi Yleistä Kuitupohjaisen laajakaistaliittymän luotettavuus on korkealla tasolla, mutta silti joskus saattaa esiintyä häiriöitä liittymän tai siihen kytkettyjen laitteiden toiminnassa.

Lisätiedot

MOBIILIPEDAKOGIA OPETUKSESSA. FERCS10 kiinteistön ohjaus- ja valvontajärjestelmän kytkentä, konfigurointi ja käyttö

MOBIILIPEDAKOGIA OPETUKSESSA. FERCS10 kiinteistön ohjaus- ja valvontajärjestelmän kytkentä, konfigurointi ja käyttö MOBIILIPEDAKOGIA OPETUKSESSA FERCS10 kiinteistön ohjaus- ja valvontajärjestelmän kytkentä, konfigurointi ja käyttö Uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto Novida Sähkö- ja automaatiotekniikka LSKKY 5.12.2013

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta.

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Korpelan Voiman Online-palvelun käyttöohje Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Käyttäjätunnuksen takaa asiakas voi hallinnoida

Lisätiedot

Langaton kotinäyttö. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin.

Langaton kotinäyttö. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin. Paketissa näyttö ja verkkovirtaliitin. Miten kotinäyttö toimii? Kotinäyttö on yhdistetty huoneiston kylmä- ja lämminvesimittareihin. Vesimittarit lähettävät kotinäytölle langattomasti tietoa vedenkäytöstä

Lisätiedot

QUICK INSTALLATION GUIDE

QUICK INSTALLATION GUIDE Wireless AC1200 Dual Band ACCess Point QUICK INSTALLATION GUIDE ASENNUSOPAS PAKKAUKSEN SISÄLTÖ Wireless AC1200 Dual Band Access Point Huomaa: Kaksi irrotettavaa antennia. 12 V, 1A ULKOINEN VIRTALÄHDE (SISÄLTÄÄ

Lisätiedot

Tamico Yrityssähköposti

Tamico Yrityssähköposti ------- Tamico Yrityssähköposti Pikakäyttöopas ver. 106165-6, 18.8.2014 Sisältö 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä palvelusta... 1 2 Web-sähköpostin käyttäminen Tamico Yrityssähköposti -palvelussa.... 2 2.1 Yrityssähköpostipalveluun

Lisätiedot

WN2000RPT-WiFi-kantaman laajentimen asennusopas

WN2000RPT-WiFi-kantaman laajentimen asennusopas WN2000RPT-WiFi-kantaman laajentimen asennusopas Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

KREATEL IPTV-STB 1510 ASENNUSOHJE

KREATEL IPTV-STB 1510 ASENNUSOHJE 1 (9) KREATEL IPTV-STB 1510 Mikä IPTV-boksi on? Pystyäksesi katsomaan normaalilla TV-vastaanottimellasi digitaalisia -lähetyksiä, tarvitset IPTV-boksin, joka muuntaa laajakaistaverkossa välitettävän digitaalisesti

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas

Ohjelmiston asennusopas Ohjelmiston asennusopas Oppaassa kerrotaan, miten ohjelmisto asennetaan USB- tai verkkoliitännän kautta. Verkkoasennus ei ole käytettävissä malleissa SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Kaavio Kaaviossa kuvataan,

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot

Tekninen Tuki. Access Point asennusohje

Tekninen Tuki. Access Point asennusohje Access Point asennusohje Langattoman signaalin kantoaluetta on kätevä laajentaa Access Pointia ja ns. siltausta käyttämällä. Access Pointin pohjassa on WAN MAC Address (MAC osoite). Kirjoita tämä ylös

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot