Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014"

Transkriptio

1 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely... 6 Ominaisuudet... 7 Etäkäyttö ja käyttöliittymä... 7 Pääkäyttöliittymä... 8 Hallinnointikäyttöliittymä Minikäyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkönhintailmoitus Kotitontun käyttö ja asetukset Käyttöönotto Kirjautuminen Lisälämmityksen asettaminen Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjien hallinta Uuden käyttäjän lisääminen Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Sähkönhintailmoituksen lisääminen Tehtävien lisääminen Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Pulssivakion asettaminen Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ongelmanratkaisu Tekniset tiedot Laitteisto Ohjausyksikkö Varaajan ohjauskytkin Vikatilannekytkin... 36

2 Optinen mittarinlukija ja lähetin Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Tuetut Internet-selaimet Varaajan ohjaustiedot Sähkönhintapalvelimen asetukset... 41

3 Mikä on Kotitonttu? Kotitonttu-palvelu Kotitonttu on langaton, kodin tai loma-asunnon sähkönkulutusta ohjaava ja tarkkaileva järjestelmä. Tontun avulla hallinnoit kotisi lämmön- ja sähkönkulutusta ja säästät lämmityskustannuksissa. Voit antaa Tontulle lämmitykseen ja seurantaa liittyviä tehtäviä olit sitten töissä, kotona tai toisella puolella maapalloa. Tontun innovatiivinen, mutta yksinkertainen käyttöliittymä toimii tietokoneesi tai puhelimesi verkkoselaimessa. Tietoa ei ole tungokseen asti ja sekä tekstit että painikkeet ovat suuria ja selkeitä. Vain kaikkein tärkeimmät tiedot ovat näkyvissä. Kotitonttua käytetään web-selaimella internetyhteyden kautta. Sen kanssa pääset kommunikoimaan vain sinä ja ne muut perheenjäsenet, joille lupa on annettu. Liikenne on aina salattua ja käyttö luotettavaa.

4 Kokoonpano Kotitontun kokoonpano on asiakaskohtainen, mutta tavallisesti laitekokoonpano on seuraava: Ohjausyksikkö: TG800Z-laitealusta, LAN-, WAN- ja USB-liitännät, tuki langattomille Z- Wave- ja WLAN-yhteyksille. Varaajan ohjauskytkin Optinen lukija sähkömittariin Tarvittavat ohjelmistolisenssit Katso tarkemmat tiedot laitteistosta kohdasta Tekniset tiedot. Lisälaitteet Toimintaa voidaan laajentaa erikseen saatavilla olevilla lisälaitteilla. Näitä laitteita ovat esimerkiksi: Ulkolämpömittari Sisälämpömittari On/off-plugi sähkönkulutusmittarilla On/off-plugi IP44 ulkokäyttöön Katso tarkemmat tiedot lisälaitteista laitteiden mukana tulevista valmistajan ohjeista ja varmista lisälaitteiden yhteensopivuus käyttämäsi ohjelmistolisenssin kanssa.

5 Palvelut Kotitonttu sisältää seuraavat palvelut: Etäkäyttö 24/7 Rajoittamaton hälytyssähköpostien määrä Ohjelmistopäivitykset SMS-viestit (max 50kpl/vuosi) Paikkakuntakohtaiset sääennusteet Yhtiökohtaiset sähkön hinnat Järjestelmävaatimukset Kotitonttu on tarkoitettu kodin energianhallinnan ohjaukseen ja seurantaan. Yleiset vaatimukset: internet-yhteys päätelaite (tietokone, tabletti tai älypuhelin), jossa on yhteensopiva web-selain (katso tiedot tuetuista selaimista kohdasta Tekniset tiedot). Optisen mittarinlukijan ja muiden Z-Wave-laitteiden käyttö edellyttää, että Z-Wavelaitteen etäisyys ohjausyksiköstä ei ole suurempi kuin 30 metriä. Lisäksi on varmistettava, että ohjattavan tai seurattavan laitteen ja ohjausyksikön välissä ei ole radiokuuluvuutta haittaavia esteitä (esim. isoja metalli- tai peilipintoja). Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet Tontun asennuksessa ja käytössä on noudatettava huolellisesti annettuja ohjeita. Huomaa: Älä kytke, avaa tai pura ohjausyksikköä muilla kuin ohjeissa kuvatuilla tavoilla. Jos epäilet laitevikaa, ota yhteys asiakaspalveluun ja toimi sieltä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Takuuehdot edellyttävät, että ohjausyksikköä ja muita Kotitonttuun kuuluvia laitteita ei saa huoltaa muu taho kuin There Corporation Oy tai There Corporation Oy:n valtuuttama taho. Huomaa: Ohjausyksikköön liitetyt kodinenergiahallintalaitteet on kytketty 230V järjestelmiin. Kun määrittelet ohjauksia, varmista, että ohjaat varmasti oikeita laitteita. Tarkista, että ohjauksella päälle kytkettäviä mahdollisia lämmityslaitteita (esim. sähköpatteri) ei ole peitetty, tai että ohjaus ei aiheuta tulipaloa tai muuta vaaraa. Huomaa: Ohjausyksikköä ei saa käyttää sellaisissa tilanteissa, missä sen toiminta tai toimimattomuus voi aiheuttaa henkilövahinkoja tai vahinkoja omaisuudelle (esimerkiksi varaajan ohjaus ilman vikatilannekytkintä). Huomaa: Väärin tehdyt verkkoasetukset voivat aiheuttaa ongelmia tietoverkoissa. Ne eivät aiheuta suoraa vahinkoa laitteistolle, mutta voi olla vaikea selvittää johtuvatko ongelmat vääristä asetuksista. Väärät asetukset voivat aiheuttaa joissakin tilanteissa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Lue huolellisesti verkon asetuksiin liittyvät ohjeistukset ennen kuin määrittelet verkkoasetuksia.

6 Huomaa: Vaihda laitteen pääkäyttäjän salasana käyttöönoton yhteydessä ja pidä se salassa. Salasanan joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Luvattomat yhteydenotot voivat johtaa asetusten muuttamiseen ja virheellisiin tietoihin, jolloin laitteiden toiminta ja esimerkiksi lämmityksen ohjaus ei toimi kuten suunniteltu. Huomaa: Varmista, että pakkausmateriaali ja laitteet eivät joudu lasten ulottuville, sillä ne saattavat sisältää lapsille vaarallisia osia. Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely Ohjausyksikkö ja Z-Wave-laitteet ovat sähkölaitteita ja niitä koskevat normaalit sähkölaitteiden käyttöä ja turvallisuutta koskevat ohjeistukset. Älä altista laitteita nestemäisille aineille, kuumuudelle tai kosteudelle. Ohjausyksikön käyttöpaikan lämpötilan on oltava C ja ilmankosteuden %.

7 Ominaisuudet Kotitonttu-palvelu Kotitontun avulla voidaan ohjata lämmitystä, seurata energiankulutusta, asettaa erilaisia energiankulutukseen ja lämpötilaan tai sähkön hintaan liittyviä valvontatehtäviä. Kotitontun ominaisuuksia: Etäkäyttö ja käyttöliittymä Omakotitalon lämmityksen ohjaus ja valvonta Sähkönkulutuksen seuranta Sähköhintailmoitukset Etäkäyttö ja käyttöliittymä Kotitonttua käytetään internetin kautta web-selaimella. Etäyhteys mahdollistaa ohjauksen ja seurannan kotoa tai mistä tahansa internetissä. Etäyhteys avataan kirjoittamalla web-selaimeen oman Kotitontun osoite ja kirjautumisnäkymässä kirjoittamalla käyttäjätunnus ja salasana. Etäyhteys toimii päätelaitteilla, joissa on nykyaikainen web-selain. Mahdollisia päätelaitteita ovat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet. Huomaa: Etäkäytön rajoituksena voi olla hidas internet-yhteys tai vanha web-selain, jolloin järjestelmä ei välttämättä toimi halutulla tavalla. Tontussa on eri käyttötarkoituksia varten kolme eri käyttöliittymää: Pääkäyttöliittymä on tarkoitettu normaaliin lämmityksen ohjaukseen ja seurantaan tietokoneella ja tabletilla. Pääkäyttöliittymässä voit myös tehdä tavallisimmat asetukset ja hallinta omaa käyttäjätunnustasi. Kun kirjaudut Kotitonttuun, tämä on oletuskäyttöliittymä. Muissa käyttöliittymissä on ikkunan alalaidassa linkki pääkäyttöliittymään. Hallinnointikäyttöliittymä laitteiden hallintaan, käyttäjien lisäämiseen ja verkkoasetusten tekemiseen. Hallinnointikäyttöliittymään pääsee pääkäyttöliittymän Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään -linkistä. Minikäyttöliittymä järjestelmän seuraamiseen pienille päätelaitteille (esim älypuhelimille) ja hitaille internet-yhteyksille. Huomaa: Suosittelemme, että teet selaimeesi Tontun kirjanmerkin, josta pääset nopeasti haluamaasi käyttöliittymään. Esimerkiksi kotikoneessa kannattaa tehdä kirjanmerkki pääkäyttöliittymään ja matkapuhelimessa kirjanmerkki minikäyttöliittymään..

8 Kannat Pääkäyttöliittymä Kotitontun ohjaaminen ja seuranta tapahtuu nettikäyttöliittymässä. Nettikäyttöliittymää voi käyttää millä tahansa päätelaitteella, jossa toimii nykyaikainen nettiselain. Pääkäyttöliittymä. Käyttöliittymän Koti-näkymässä voit seurata lämpötiloja ja ja sähkönkulutusta. Voit myös avata nuolella ( ) merkityn ikkunan ja seurata tarkemmin esimerkiksi lämpötilan muutoksia eri aikoina ja energiankulutusta.

9 Kotitonttu-käyttöliittymä mobiliililaitteessa Viestit-näkymässä voit seurata ja kuitata Kotitontun antamia ilmoituksia, varoituksia ja hälytyksiä. Asetukset-näkymästä pääset muuttamaan salasanan, lisäämään hälytyksiä sekä muuttamaan Kotitontun asetuksia.

10 Hallinnointikäyttöliittymä Hallinnointikäyttöliittymä on tarkoitettu Kotitontun ylläpitoon. Kotitontun päivittäinen käyttö ei edellytä hallinnointikäyttöliittymän käyttöä. Hallinnointikäyttöliittymä. Kotitontun hallinnointikäyttöliittymä koostuu kahdesta näkymästä: Järjestelmä: järjestelmän hallinnointi. Tehtävät: tehtävämäärittelyt. Tehtävät-näkymä

11 Minikäyttöliittymä Kotitonttu-palvelu Minikäyttöliittymä on erityisesti pienemmän näytön tai suorituskyvyn päätelaitteille ja hitaammille internet-yhteyksille tarkoitettu kevyt käyttöliittymä Kotitonttuun. Sen avulla voi seurata Kotitontun toimintaa ja ohjata laitteita. Mini-käyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Kotitontulla voit ohjata kodin lämmitystä ja säästää rahaa sekä parantaa asumismukavuutta. Varaajan älyohjaus on omakotitaloihin tarkoitettu järjestelmä. Sillä ohjataan sähkölämmitteisen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän varaajan lämmittämistä. Ohjaus tapahtuu automaattisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti ilman, että asumisen mukavuudesta tingitään. Varaajan älyohjaus Varaajan älyohjauksessa Kotitonttu hakee sähköpörssiin perustuvan sähkön hinnan ja paikallisen sääennusteen vuorokauden jokaiselle tunnille. laskee sääennusteen ja lämmitysasetusten perusteella kodin lämmitystarpeen. valitsee edullisimmat saatavilla olevat tunnit vesivaraajan lämmitykseen.

12 kytkee varaajan sähkövastukset päälle langattomalla kytkimellä. Tonttu saa laskentaan tarvittavat tiedot etäpalvelimelta ja talokohtaisista lämmitysasetuksista, jotka asentaja syöttää järjestelmään asennuksen yhteydessä. Lisäksi Tontussa on asennettu kytkin mahdollisia vikatilanteita varten. Se kytkee varaajan aina päälle, jos ohjausyksikkö ei saa poikkeustilanteissa (radioverkon kuuluvuusongelmissa tai ohjausyksikön rikkoutuessa) siihen yhteyttä. Tällöin lämmitys toimii, mutta lämmitystä ei pystytä ohjaamaan halvimmille tunneille. Varaajan lämmitystä voi seurata Kotitontun koti-näkymässä. Varaajan älyohjaus -ikkuna Varaajan älyohjaus -ikkunassa näytetään seuraavia toimintoja: Taulu 1. Varaajan älyohjaus -ikkunan toiminnot. Tonttu on ajastanut varaajan lämmityksen. Tonttu on ajastanut varaajan ylläpitolämmityksen. Käyttäjä on ajastanut varaajan lämmityksen. Varaaja on ollut päällä. Liekkien määrä kertoo kuinka kauan kyseisen tunnin aikana lämmitys on ollut päällä. Huomaa: Jos mittarinlukijaa ei ole asennettu tai sen paristot ovat loppuneet, käyttöliittymässä näytetään vihreitä ja oransseja kelloja myös historiassa, koska tietoa toteutuneista lämmityksistä ei silloin saada.

13 Ajastettua tuntia ei ole lämmitetty ja varaaja ei ole ollut päällä. Varaajan lämpötila on ollut riittävän korkea eikä lämmitystä ole tarvittu, ts. varaajan termostaatti on katkaissut tai estänyt lämmityksen. Paikkakuntakohtainen lämpötilaennustekäyrä. Osoita kuvaajaa niin näet kyseisen ajankohdan lämpötilaennusteen ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähkön siirtohinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan siirtohinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähköenergian hinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan sähkön hinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Löydät tarkemman kuvauksen varaajan älyohjausikkunan symboleista Ohje-painikkeesta. Varaajan älyohjaus -ikkunan symbolit Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkömittariin kytketty optinen lukija seuraa kodin energiankulutusta ja lähettää tiedon sähkömittarilta langattomasti Kotitontulle. Kotitonttu tallentaa kulutustiedon ja se esitetään käyttöliittymässä. Energiankulutusta voi seurata Mittarit-ikkunassa. Koti-näkymässä näytetään yhteenveto nykyisestä energiankulutuksesta. Ikkunassa näkyvät nuolet kertovat onko kulutus nousussa, pysynyt samalla tasolla vai laskussa.

14 Mittarit-ikkuna pääkäyttöliittymässä Osoita Mittarit-ikkunan oikean yläkulman nuolta ( ), niin saat näkyviin tarkemman kuvaajan, josta näet energiankulutuksen ja kustannukset. Energiankulutusnäkymä Energiankulutusnäkymässä voi seurata kulutusta eri aikajaksoilla ja siten saada tarkempaa tietoa miten energiankulutus vaihtelee eri vuorokauden tai vuodenaikoina. Ikkunassa esitetään energiankulutus oranssilla viivalla (kilowattitunteina/aikayksikkö) ja vihreällä palkilla (euroina tai sentteinä). Sähkönhintailmoitus Kotitonttu voi lähettää ilmoituksia poikkeuksellisen korkeasta sähkön tuntihinnasta. Hintailmoitusten tavoitteena on ohjata kodin energiankäyttöä ja auttaa energiakustannusten hallinnassa. Kotitonttu lähettää ilmoituksen sähköpostilla antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja/tai tekstiviestillä matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Voit asettaa hintailmoituksen Asetukset-näkymässä. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Sähkönhintailmoituksen lisääminen.

15 Kotitontun käyttö ja asetukset Seuraavissa luvuissa on kuvattu Kotitontun käyttöön ja hallintaan liittyviä ohjeita. Käyttöönotto Kotitonttu-palvelu Asentajan käynnin jälkeen Kotitonttu on täysin toimintavalmis ja käytettävissä internetkäyttöliittymän kautta. Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy kun virtajohto on kytketty. Jos joudut kytkemään ohjausyksikön irti, laite voidaan ottaa uudelleen käyttöön seuraavasti: 1. Liitä verkkokaapeli internet-reitittimen verkkoporttiin ja johdon toinen pää ohjausyksikön WAN-porttiin. 2. Liitä virtalähteen johto laitteen DC IN -liittimeen ja laita pistoke pistorasiaan. Huomaa: Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy, kun virtajohto on kytketty. Käynnistymiseen menee noin kolme minuuttia. Huomaa: Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös useimpiin internet-reitittimiin langattomasti. Katso ohjeet kohdasta Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspain Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto to sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdas palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 1. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 2. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset pa oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vi Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pä salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyt dokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (e langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite pa tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen p

16 merkkivalot jäävät palamaan. Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 3. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin. Laite on päällä kun System-valo palaa. Ohjausyksikkö on yhdistetty internettiin ja käyttövalmis kun ohjausyksikön Internet-valo palaa. Kirjautuminen Voit käyttää Kotitonttua etäyhteyden kautta. Kun ohjausyksikkö on päällä ja yhdistetty internetiin voit kirjautua järjestelmään: 1. Avaa puhelimesi tai tietokoneesi internetselain ja kirjoita selaimen osoiteriville oman Kotitonttusi osoite https://00xxxxx.theregate.net/. Huomaa: Osoitteen xxxxx paikalle kirjoitetaan laitteen sarjanumeron viisi viimeistä numeroa. Sarjanumero (S/N) löytyy kilvestä, joka on laitteen pohjassa. Osoite löytyy myös Tontun mukana tulleesta käyttäjätiedotdokumentista. Selain avaa etäyhteyden Kotitonttuun ja kirjautumisnäkymä aukeaa. Kirjautumisnäkymä 2. Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana ja paina Kirjaudu. Kirjautuminen on onnistunut kun Kotitontun käyttöliittymä aukeaa selainikkunaan. Huomaa: Käyttöliittymän lataaminen saattaa kestää ensimmäisellä käyttökerralla ja on riippuvainen internet-yhteyden nopeudesta. Jos sivu ei lataudu, odota hetki ja päivitä sivu uudelleen. Huomaa: Jos kirjautuminen ei onnistu, tarkista käyttäjätunnus ja salasana. Tarvittaessa katso tarkemmat ohjeet kohdasta Ongelmanratkaisu.

17 Lisälämmityksen asettaminen Varaajan älyohjaus toimii asennuksen jälkeen automaattisesti eikä siihen tarvitse normaalitilanteessa puuttua. Jos sinulla on etukäteen tiedossa normaalia suurempi käyttöveden kulutus, voit lisätä sen käyttöliittymässä. Varaajan älyohjaus huolehtii silloin lämpimän käyttöveden riittävyydestä ja lämmittää sen etukäteen, mahdollisimman edullisesti. Voit määritellä lisäkäyttöveden tarpeen seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Paina Varaajan älyohjaus-ikkunassa Lisäkäyttövesi-painiketta tai varaajan älyohjaus -ikkunan nuolta ( ). Lisäkäyttövesi-ikkuna aukeaa. Lisäkäyttövesi 3. Valitse Käyttöveden tarpeen ajankohta ja Kesto. 4. Paina Lisää. Huomaa: Lisäkäyttövesitoiminnolla ajastettu lämmitys näkyy varaajan älyohjaus - ikkunassa oranssina ikonina ja toteutunut lämmitys oransseina liekkeinä.

18 Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Kotitonttu-palvelu Lämmitä heti -toiminto ohjaa varaajan lämmityksen päälle kolmeksi tunniksi riippumatta muista ajastuksista tai ohjauksista. Huomaa: Voit käyttää lämmitä heti -toimintoa esimerkiksi jos lämmin vesi loppuu tai lämmitysjärjestelmän teho ei riitä erityisen kylmän sään takia. Lämmitä heti ohjataan päälle seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Paina varaajan älyohjaus -ikkunassa Lämmitä heti -painiketta. Varaajan lämmitys ohjataan päälle. Huomaa: Lämmitys ei mene päälle, jos varaaja on jo valmiiksi lämmin. Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjän ajastamia lämmityksiä pääset näkemään ja postamaan pääkäyttöliittymässä lisäkäyttövesi-ikkunassa. Voit poistaa tekemiäsi lisälämmitysmäärityksiä seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Siirry Lisäkäyttövesi-ikkunaan painamalla Varaajan älyohjaus -ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolinäppäintä ( ). 3. Poista haluamasi asetus: painamalla Poista-painiketta yksittäisen ajastuksen kohdalla tai poista kaikki käyttäjän lisäämät ajastukset painamalla Poista kaikki -painiketta. Käyttäjien hallinta Lisäkäyttövesi Tarvitset Kotitontun käyttöön käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kotitontun mukana tulee pääkäyttäjätunnus, jolla on täydet oikeudet järjestelmään.

19 Huomaa: Suosittelemme, että teet päivittäistä käyttöä varten toisen käyttäjätunnuksen (ks. Uuden käyttäjän lisääminen). Uuden käyttäjän lisääminen Kotitontussa on valmiiksi määriteltynä pääkäyttäjätunnus. Uusia käyttäjiä voit lisätä hallinnointikäyttöliittymässä. Tee uusi käyttäjä: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä-välilehdelle. 2. Valitse Käyttöoikeudet. 3. Valitse Käyttäjät / Lisää uusi: Käyttöoikeudet. 4. Anna käyttäjätiedot: käyttäjätunnus (ilman välilyöntejä) salasana sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero

20 Käyttäjätiedot Lisää käyttäjä user-ryhmään. User-ryhmän käyttäjällä on oikeus nähdä kaikki järjestelmän tiedot, mutta ei tehdä järjestelmämuutoksia tai lisätä käyttäjiä. Jos haluat käyttäjälle täydet käyttöoikeudet (mahdollisuus lisätä käyttäjiä ja muokata järjestelmäasetuksia), lisää hänet myös admin-ryhmään. 5. Paina Hyväksy. 6. Testaa lopuksi uusi käyttäjätunnus kirjautumalla ulos Kotitontusta ja kirjaudu sisään tekemälläsi uudella käyttäjätunnuksella. Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Voit vaihtaa käyttöliittymän salasanan seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Valitse Asetukset > Käyttäjät > Oma profiili.

21 Käyttäjäasetukset 3. Kirjoita vanha salasana kohtaan Salasana. 4. Kirjoita uusi salasana kohtiin Uusi salasana ja Varmenna uusi salasana. Jos haluat vastaanottaa sähkönhintailmoituksia sekä järjestelmäviestejä, lisää asetuksiin myös matkapuhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi, ja valitse haluamasi viestiväline: 5. Syötä tiedot kohtiin Sähköpostiosoite ja Puhelinnumero 6. Valitse haluamasi viestin lähetystapa kohdassa Viestit (SMS ja/tai ) 7. Paina Tallenna.

22 Sähkönhintailmoituksen lisääminen Kotitonttu lähettää ilmoituksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Ilmoituksia lähetetään vain jos olet lisännyt käyttäjätietoihisi matkapuhelinnumeron ja/tai sähköpostiosoitteen ja aktivoinut ilmoitukset. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen. Aseta sähkönhintailmoitustehtävä seuraavasti: 1. Kirjaudu Tonttuun 2. Valitse Asetukset > Hälytykset 3. Valitse Lisää uusi hälytys: sähkönhintailmoitus Sähkönhintailmoituksen lisääminen. 4. Paina Lisää 5. Määrittele ilmoituksen asetukset: Ilmoituksen nimi: nimeä ilmoitus, esimerkiksi Sähkönhintailmoitus Ilmoita kun hinta ylittää: aseta hinta, jonka ylityttyä hintailmoitus lähetetään. Hintarajan asettaminen. Huomaa: Kun asetat hintarajan, näet samalla arvion kuinka monta ilmoitusta tulet saamaan vuodessa. Aseta hintaraja järkevästi, että arvioitu ilmoitusten määrä on alle 20 / vuosi. 6. Paina lopuksi Tallenna.

23 Tehtävien lisääminen Kotitontulle voi antaa erilaisia tehtäviä. Voit esimerkiksi asettaa eri laitteille varoitus- tai hälytysrajoja Kotitontun hallinnointikäyttölliittymässä. Osa hälytyksistä tehdään automaattisesti (esimerkiksi laitteen paristojen loppuminen) eikä niitä varten tarvitse luoda itse hälytystä. Lisää hälytys: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään. 2. Valitse hallinnointikäyttöliittymässä Tehtävät-välilehti. Tehtävät. 3. Valitse mille laitteelle ja sen palvelulle haluat luoda hälytyksen ja paina Luo uusi tehtävä -painiketta. 4. Valitse sääntölistalta haluamasi tehtävä. Sääntölista. 5. Valittavissa olevat tehtävä riippuvat laitteista ja niihin määritellyistä palveluista. 6. Anna tehtävälle nimi ja säännöt ja paina lopuksi Tallenna.

24 Esimerkki tehtävästä ja sen säännöistä. Huomaa: Muista käydä kuittaamassa hälytysviestit joko minikäyttöliittymässä tai pääkäyttöliittymässä

25 Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Etäpalvelimelle kerätään ja siellä ylläpidetään Kotitontun käyttämää tietoa. Kotitonttu hakee etäpalvelimelta paikkakuntakohtaisen sääennusteen, sähkön tuntihinnat ja siirtohinnat. Huomaa: Asentaja on määritellyt etäpalvelinten asetukset valmiiksi asennuksen yhteydessä, eikä niitä yleensä tarvitse muuttaa. Asetusten muuttaminen vaikuttaa järjestelmän toimintaan, voi ohjata lämmitystä väärin ja voi näyttää energian kulutuksen ja kustannukset väärin. Jos joudut muuttamaan asetuksia, toimi seuraavasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun 2. Siirry Asetukset-näkymään. 3. Valitse Asetusten määrittely -ikkunasta Sovellukset > Sähkönhintapalvelin. Etäpalvelimen asetukset 4. Tarkista ja tee tarvittavat muutokset. Esimerkkiasetukset on kuvattu kohdassa 5. Sähkönhintapalvelimen asetukset. 6. Tallenna muutokset painamalla Hyväksy. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Varaajan älyohjaus perustuu sääennusteeseen, sähkön hintaan ja annettuihin tietoihin kodin energian- ja vedenkulutuksesta. Kodin tiedot kerätään etukäteen ja asennuksen yhteydessä ja syötetään valmiiksi järjestelmään. Voit itse tarkistaa ja muuttaa tietoja käyttöliittymästä. Huomaa: Ohjaustietoja pitää muuttaa silloin kun jokin tiedoista muuttuu merkittävästi. Esimerkiksi jos talouteesi tulee uusi asukas ja käyttöveden kulutus lisääntyy, täytyy lämpimän käyttöveden kulutusarviota kasvattaa. Varoitus: Älä muuta ohjaustietoja ellet ole varma muutosten vaikutuksesta. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen väärin voi johtaa siihen, että lämmitystä ohjataan väärin Ota tarvittaessa yhteys asiakaspalveluun.

26 Tee ohjaustietojen muuttaminen seuraasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun. 2. Valitse pääkäyttöliittymässä Asetukset > Tehtävät Asetukset-näkymä 3. Valitse Tehtävät painamalla Tehtävät-otsikkopalkissa olevaa nuolinäppäintä ( ). 4. Siirry tehtävälistassa Varaajan älyohjaus -tehtävän kohdalle ja paina Muokkaa. Varaajan älyohjaus -tehtävä. 5. Tarkista ohjaustiedot ja tee tarvittavat muutokset 6. Paina Varmenna ja tarkista tarkistuskuvaajasta varaajan älyohjauksen muutosten vaikutus. Kuvaaja näyttää kuinka pitkään varaajan lämpövaraus riittää eri lämpötiloissa (sininen viiva) ja kuinka monta tuntia lämminvesivaraajaa pitää lämmittää päivässä eri lämpötiloissa (punainen viiva).

27 Varaajan älyohjauksen tarkistuskuvaaja Lukuohje: Lue ensin ulkolämpötila vaaka-akselilta ja katso sitä vastaava lukema pystyakselilta: esimerkiksi -20 C lämpötilassa varaajan lämpövaraus riittää 16 tunniksi ja lämminvesivaraajaa pitää varata noin 8 tuntia. 7. Paina lopuksi Tallenna. Pulssivakion asettaminen Optinen mittarinlukija mittaa sähkön kulutusta päämittarista ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. Mittaus perustuu pulssiluentaan. Sähkömittarin pulssivakio kuvaa sitä, kuinka monta pulssia on yksi kilowattitunti (p/kwh), eli elektronisissa mittareissa sitä montako kertaa led-valo vilkkuu yhtä kilowattituntia kohden. 1. Tarkista pulssivakio sähkömittarista. Huomaa: Pulssivakio on mittarikohtainen ja se löytyy usein mittarin vilkkuvan led-valon vierestä. Se vaihtelee yleensä 250 ja p/kwh välillä. Huomaa: Pulssivakio on järjestelmässä oletuksena Jos mittarissa on sama, ei pulssivakioasetusta tarvitse muuttaa. 2. Kirjaudu Tonttuun. 3. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 4. Valitse Laitteet > NorthQ: Asetukset. 5. Tarkista/aseta arvo Pulssivakio-kenttään

28 6. Paina Tallenna. Pulssivakio asetus. Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspainiketta. Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 4. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 5. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset palautetaan oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vilkkua. Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pääkäyttäjän salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyttäjätiedotdokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (esimerkiksi langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite palautetaan tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen päättyy ja merkkivalot jäävät palamaan.

29 Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 6. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös langattomasti kodin internet-reitittimeen. Asentaja valitsee asennuksessa parhaan mahdollisen kytkentätavan. Jos joudut vaihtamaan reitittimen tai siirtämään reititintä, niin langattoman verkon asetus ohjausyksikköön tehdään seuraavasti: 1. Tarkista langattoman verkon tiedot: verkon nimi (SSID) salasana (shared key) 2. Testaa langattoman verkon ja verkon tunnuksien toiminta omalla tietokoneellasi tai älypuhelimella. 3. Liitä ohjausyksikkö internet-reitittimeen verkkokaapelilla. Kytke verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-porttiin. 4. Kirjaudu Tonttuun (katso ohjeet kohdasta Kirjautuminen). 5. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 6. Valitse Järjestelmä > ThereGate > Wireless.

30 Langattoman verkon asetukset. 7. Valitse Wireless Mode: Wireless Ethernet Bridge (Client Mode). 8. Valitse oma verkkosi langattomien verkkojen listalta. Jos verkko ei näy, paina Rescanpainiketta. 9. Syötä verkon salasana (Shared Key) Verkon salasanan syöttäminen 10. Vahvista asetukset painamalla Apply. 11. Paina Continue. Verkko käynnistyy uudelleen.

31 Verkon käynnistäminen uudestaan 12. Tarkista langattoman verkon tila valitsemalla Status > Wireless Verkon tilan tarkistaminen Langaton yhteys toimii, kun näet signaalin vahvuudesta kertovan vihreän palkin kohdassa Signal Quality ja State-kohdassa AUTHENTICATED ASSOCIATED (AUTHORIZED riippuen verkon salauksesta). 13. Irrota verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-portista. 14. Tarkista toimiiko langaton verkko edelleen ja pääsetkö etäyhteyden kautta kirjautumaan järjestelmään. Jos yhteys ei toimi, kytke reititin verkkokaapelilla ohjausyksikön LAN-porttiin, kirjaudu järjestelmään ja tarkista langattoman verkon asetukset kuten edellä.

32 Ongelmanratkaisu Kotitonttu-palvelu Tässä osiossa on kuvattu yleisimmät ongelmatilanteet ja niiden mahdolliset ratkaisut. Jos käytössä tulee esille muita kuin tässä kuvattuja ongelmia, ota yhteys Anvian tukipalveluun. Soittamalla numeroon: (puhelun hinta: 0,90 /min + pvm/mpm) Sähköpostilla: Taulu 2. Ongelmat ja korjaukset Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Kirjautumisnäkymä ei lataudu. Ei etäyhteyttä eikä pääsyä Kotitontun käyttöliittymään. Internet-yhteys toimii, mutta etäyhteys Kotitonttuun ei toimi. Saat virheilmoituksen: "Unknown ThereGate real000xxxx. ThereGates.fi has no connection to RA Relay. Double-check the name and try again." Sisäänkirjautumissivu aukeaa, mutta kirjautuminen ei onnistu. Internet-yhteys ei toimi. Ohjausyksikkö ei toimi, vain system-valo palaa. Ohjausyksikkö ei toimi: System- ja/tai internetvalo vilkkuu, mutta ei pala jatkuvasti Osoite on väärä tai yhteys ohjausyksikköön toimii liian hitaasti. Väärä käyttäjätunnus tai salasana Kokeile toimiiko internet-yhteys muihin verkkopalveluihin. Jos ei toimi, ei ongelmaan ole Kotitontun kautta ratkaisua koska toimiva internetyhteys on edellytys Kotitontun käytölle. Kokeile käynnistää ohjausyksikkö uudelleen: 1. Irroita ohjausyksikön virtajohto. 2. Odota 30 sekuntia. 3. Laita virtajohto takaisin paikoilleen. 4. Tarkista, että kaikki vaaditut valot palavat käynnistymisen jälkeen: Power, Internet, System, Wlan (jos käytössä) ja Z-Wave. Jos tästä ei ole apua, ota yhteys tukipalveluun. Ota yhteys tukipalveluun. Yritä ladata osoite uudelleen; joskus yhteys katkaistaan hitaan yhteyden tai liian suuren kuorman takia. Jos tämä ei auta, niin tarkista, että sinulla on oikea osoite; katso oma osoitteesi käyttäjätiedot-dokumentista. Tarkista käyttäjätunnus ja salasana käyttäjätiedot dokumentista ja kirjoita ne uudelleen. Tarkista myös, että sinulla ei ole isojen kirjainten lukitus (Caps Lock) päällä; järjestelmässä isoilla ja pienillä kirjaimilla on

33 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus merkitystä. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, ota yhteys tukipalveluun. Laite (lämpömittari, ohjausrele, mittarinlukija) ei ole käytettävissä tai siihen ei saada yhteyttä. Pulssivakio ei näy mittariasetussivulla. Laite on paristokäyttöinen ja paristot ovat tyhjentyneet. Yhteys laitteeseen on kadonnut tai sitä ei ole yhdistetty. Z-Wave kuuluvuus ei ole riittävä Laite on rikkoutunut. NorthQ-mittarinlukijan lähetin on Sleep-tilassa. Vaihda paristot. Mittarinlukijan paristot ovat lähettimessä ja ne voi vaihtaa irroittamalla lähettimen pohjassa oleva kansi ja vaihtamalla paristot uusiin. Jos laite ei näy paristojen vaihdon jälkeenkään, niin ota yhteys tukipalveluun. Päivitä radioverkon reititys: Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä > Teknologia-ajurit - näkymään Paina Näytä Z-Wave Tarkista, että laite on listalla. Paina Päivitä verkkotopologia. Tämä päivittää radioverkon laitekytkennät ja laitteen tulisi nyt näkyä aktiivisena käyttöliittymässä. Tarkista, onko kyse kuuluvuusongelmasta siirtämällä laite ja ohjausyksikkö lähemmäksi toisiaan (jos mahdollista). Voit esimerkiksi kytkeä ohjausyksikön langattomasti internet-reitittimeen, jolloin voita siirtää sen paikkaa lähemmäksi laitteita. Jos tilanne korjaantuu, siirrä ohjausyksikkö (tai laite) paikkaan niin, että kuuluvuus on riittävä. Tarkista, ettei esimerkiksi varaajan ohjausreleen antenni vastaa metalliin tai ole lähellä metallia. Radioverkon kuuluvuutta voi myös yrittää parantaa lisäämällä radioverkkoa reitittävän Z-Wave laitteen. Kysy tarvittaessa tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole korjanneet tilannetta, on mahdollista, että laite on rikkoutunut ja se on vaihdettava uuteen. Pyydä tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Paina kerran NorthQ:n lähettimen pohjan napista. Aseta pulssivakio asetussivulla.

34 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Muista painaa lähettimen nappia kaksi kertaa kun pulssivakio on asetettu.

35 Tekniset tiedot Ohjausyksikön ja järjestelmän teknisiä tietoja. Laitteisto Kotitonttu koostuu ohjausyksiköstä varaajan ohjausreleestä vikatilannekytkimestä mittarinlukijasta Ohjausyksikkö Kotitontun ohjausyksikkö, joka kytketään internet-reitittimeen joko verkkokaapelilla tai langattomasti. Ohjausyksikkö on internetin välityksellä yhteydessä etäpalveluihin ja radioverkon välityksellä yhteydessä Kotitontun muihin laitteisiin. ThereGate-ohjausyksikkö Käyttöjärjestelmä ja varaajan älyohjaus ohjelmisto 5 x 1 Gbps Ethernet liityntää (4 LAN ja 1 WAN portti) 11n WLAN 4 x USB 2.0 Z-Wave-moduuli 2 GB levytilaa, josta 1.5 GB käyttäjän datalle 256 MB RAM muistia Varaajan ohjauskytkin Langaton varaajan ohjauskytkin, joka on radioverkon kautta yhteydessä ohjausyksikköön. Ohjausrele kytkee lämminvesivaraajan sähkövastukset päälle ja pois ohjausyksikön antamien ohjauskomentojen mukaan. Fibaro FGS211 -rele on/off-kytkin 16A / 230V 50/60Hz

36 Z-Wave -radioprotokolla (868Mhz) Vikatilannekytkin Vikatilanteessa päälle -kytkin toimii kotitontun varakytkimenä. Jos radioyhteys ohjausyksikön ja varaajan ohjauskytkimen välillä katkeaa, tämä kytkin ohjaa varaajan sähkövastukset päälle ja varmistaa talon lämmityksen myös mahdollisissa järjestelmän vikatilanteessa. Lämmitys menee silloin päälle ja pois varaajan termostaatin ohjaamana. Vikatilannekytkin (2 kpl viiverele) Optinen mittarinlukija ja lähetin Optinen sähkömittarinlukija mittaa sähkömittarista kodin kokonaisenergian kulutuksen ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. NorthQ NQ-9021 Optinen mittarinlukija ja lähetin Paristokäyttöinen (2 kpl AA) Paristojen arvioitu kestoaika on noin 6kk Päivitystiheys 5min Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Ohjausyksikön etupaneeli 1. Alarm-merkkivalo 2. SD-kortinlukija 1 2

37 Ohjausyksikön liitännät. 1. Virtajohdon liitin (DC IN). 2. Nollauspainike (RESET). 3. USB-portit. Neljä USB-porttia; joista punaisella merkitty on paristovarmennettu (lyhyiden virtakatkoksien varalta). 4. LAN-portit. Neljä Ethernet-porttia. Käytetään tietokoneiden liittämiseen laitteeseen jos ohjausyksikkö toimii yhteyspisteenä. 5. WAN-portti. Internet-yhteysportti. Käytetään laitteen yhdistämiseen internet-reitittimeen (tai ADSL-modeemiin kun laite toimii reitittimenä). Ohjausyksikön kannessa on eri toimintojen merkkivalot. Kaikki kannessa näkyvät led-valot ovat valkoisia paitsi hälytys (Alarm) ja ohjelmiston päivitys (SW Upgrade), jotka ovat punaisia. Alarm-valo on näkyvissä myös ohjausyksikön etupaneelissa. Ohjausyksikön merkkivalot Taulu 3. Merkkivalojen kuvaukset. Merkkivalo Kuvaus Alarm Päällä Pois Hälytyksiä Ei hälytyksiä Power Päällä Pois Virta kytketty Virta ei kytketty Internet Päällä Vilkkuu hitaasti Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin ja yhteys etäpalvelun kautta toimii. Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin, mutta etäyhteys ei toimi

38 Merkkivalo Pois Kuvaus Ei Internet-yhteyttä System Päällä Vilkkuu Pois Käyttöjärjestelmä toimii Käyttöjärjestelmä käynnistyy Vikatilanne käyttöjärjestelmässä WAN Päällä Vilkkuu Pois WAN (laajaverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä LAN 1 4 Päällä Vilkkuu Pois LAN (lähiverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä WLAN Päällä Vilkkuu Pois Battery WLAN (langaton verkko) aktivoitu ja käytettävissä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä WLAN ei käytössä (Ei käytössä) Z-Wave Päällä Vilkkuu hitaasti Vilkkuu nopeasti Pois 2G/3G Päällä tai vilkkuu Pois Z-Wave on käytössä Z-Wave on kytkentä- tai poistotilassa Z-Wave-verkko lähettää tai vastaanottaa dataa Z-Wave ei käytössä (vain 3G-malleissa) 2G/3G käytössä 2G/3G ei käytössä SW Upgrade Päällä tai vilkkuu Pois Ohjelmistopäivitys käynnissä Ei ohjelmistopäivityksiä käynnissä

39 1 2 Ohjausyksikön pohja 1. Tunnistetarra, jossa mallinimen lisäksi verkko-osoitetiedot (WAN MAC, WLAN MAC) ja ohjausyksikön sarjanumero (S/N) 2. Paristokotelo, jossa on suojalevyn alla paikka kahdeksalle AA-paristolle. Huomaa: Älä käytä uudelleenladattavia paristoja. Huomaa: Paristoilla voidaan kattaa vain hyvin lyhyt (muutamia minuutteja) kestävä sähkökatkos. Tuetut Internet-selaimet Varo: Vanhentuneet paristokoteloon unohtuneet paristot voivat vuotaa ja vaurioittaa laitetta. Poista vanhentuneet paristot ajoissa. Järjestelmän tukemat selaimet ovat: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera sekä mobiililaitteiden omat (esim. Nokia) selaimet. Varmista, että käytössäsi on kulloinkin uusin Internet-selain. Varaajan ohjaustiedot Varaajan älyohjaus valitsee vuorokauden edullisimmat tunnit lämminvesivaraajan lämmittämiseen. Tarvittavan lämmitysajan laskennassa otetaan huomioon sääennuste, talon lämmitykseen vaikuttavat ominaisuudet ja asukkaiden vedenkäyttötottumukset. Laskenta perustuu alla olevan taulukon mukaisiin ohjaustietoihin Taulu 4. Varaajan ohjaustiedot. Ohjaustieto Lämminvesivaraajan ohjausrele Kuvaus Varaajaa ohjaava kytkin, yleensä nimetty 'Kytkin (vikatilanteessa päälle) 1'.

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne.

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Tervetuloa imaciin. www.apple.com/fi/imac Sisäinen FaceTime HD -kamera Soita videopuheluita uusimpaan ipadiin, iphoneen, ipod touchiin tai Maciin.

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas

Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Langattomat ominaisuudet (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Bluetooth

Lisätiedot

OL- 29510-01. Cisco-malli DPC3828/EPC3828 DOCSIS/EuroDOCSIS 3.0 8x4 Langaton kotiyhdyskäytävä Käyttöopas

OL- 29510-01. Cisco-malli DPC3828/EPC3828 DOCSIS/EuroDOCSIS 3.0 8x4 Langaton kotiyhdyskäytävä Käyttöopas OL- 29510-01 Cisco-malli DPC3828/EPC3828 DOCSIS/EuroDOCSIS 3.0 8x4 Langaton kotiyhdyskäytävä Käyttöopas Lue tämä Tärkeää! Lue tämä opas kokonaan. Jos tässä oppaassa on asennus- tai käyttöohjeita, kiinnitä

Lisätiedot

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta Kiitos että hankit isocket tuotteen! Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Näin kykenet hyödyntämään laitteen kaikkia

Lisätiedot

Valmistaja varaa oikeuden vaihtaa tai muokata tässä ohjekirjassa olevia tietoja ilman etukäteisilmoitusta tai velvoitteita.

Valmistaja varaa oikeuden vaihtaa tai muokata tässä ohjekirjassa olevia tietoja ilman etukäteisilmoitusta tai velvoitteita. Cat B25-puhelimen käyttöohje Kiitos Cat B25-matkapuhelimen hankinnasta Lyhyt johdanto Kiitos Cat B25 GSM-matkapuhelimen valitsemisesta. Löydät tietoja puhelimen loistavista ominaisuuksista tästä ohjekirjasta.

Lisätiedot

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA

AINA. Käyttäjän opas. Laajakaistaliittymä UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA AINA Laajakaistaliittymä Käyttäjän opas UUDENAJAN TEKNOLOGIAA & VANHANAJAN PALVELUA SISÄLLYSLUETTELO 1. TERVETULOA... 3 1.1. Mitä tarvitaan?...3 1.2. Perustietoja yhteydestä...3 2. AVAUSPAKETIN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

MacBook Käyttöopas. Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja MacBook Käyttöopas Sisältää MacBook-tietokoneen käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja K Apple Computer, Inc 2006 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käyttöopas on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot

HP Envy 15 -käyttöopas

HP Envy 15 -käyttöopas HP Envy 15 -käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä. Bluetooth on omistajansa tavaramerkki,

Lisätiedot

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet asuomia Onnittelumme! Kiitos, että valitsit Ontech GSM 9030 -hälyttimen/etäreleen. Toivomme, että sinulle on suurta hyötyä ja iloa tästä tuotteesta ja että tässä käsikirjassa

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT OMNI 10 OMNI 20 ADAPT FI/ KÄYTTÖOHJEL SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 1 Mukana tulevat tarvikkeet 2 Tärkeää tietoa turvallisuudesta 3 Yläosa ja hallintapainikkeet 5 Alaosa ja hallintapainikkeet 6 Yläosa, alaosa

Lisätiedot

Nokia 7360 -puhelimen käyttöohje. 9243658 1. painos

Nokia 7360 -puhelimen käyttöohje. 9243658 1. painos Nokia 7360 -puhelimen käyttöohje 9243658 1. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote RM-127 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Käyttöopas Sisällysluettelo Kappale 1 Kappale 2 Kappale 3 Johdanto Digitaalisesta postitusjärjestelmästä...1-2 IntelliLink :stä...1-3 Postivaatimukset...1-3

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Nokia Lumia 610 -käyttöohje

Nokia Lumia 610 -käyttöohje Nokia Lumia 610 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 6 Näppäimet ja osat 6 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 7 Aseta SIM-kortti paikalleen 8 Lataa puhelin 10 Antennien

Lisätiedot

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje

Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje Nokia 5330 Mobile TV Edition -käyttöohje 2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Alkuvalmistelut 5 Näppäimet ja osat 5 SIM-kortin ja akun asettaminen paikalleen 6 Muistikortin asettaminen paikalleen

Lisätiedot

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB - Therm 800 DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB-Therm 800 Kiitos, että valitsit Ebecon EB-Therm 800 -termostaatin,

Lisätiedot

Nokia 6111 -käyttöohje. FI 9241589 2. painos

Nokia 6111 -käyttöohje. FI 9241589 2. painos Nokia 6111 -käyttöohje FI 9241589 2. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj vakuuttaa täten, että RM-82-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja sitä koskevien direktiivin

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Sisällysluettelo... 2-3. 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4. 2. Yleiset tiedot... 6-7. 3. Alkuun pääseminen...

Sisällysluettelo... 2-3. 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4. 2. Yleiset tiedot... 6-7. 3. Alkuun pääseminen... 1 Otsikko Sivu Sisällysluettelo... 2-3 1. Käyttötarkoitus, edellytykset ja suositukset... 4 1.1 Käyttöesimerkkejä... 4 1.2 Edellytykset ja suositukset... 4 2. Yleiset tiedot... 6-7 2.1 Ulkomuoto ja kuvaus...

Lisätiedot

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje FI IM-HEM-7080IT-E-05-10/2011 Sisältö Ennen laitteen käyttöä Johdanto...3 Tärkeitä turvallisuustietoja...4 1. Laitteen osat...6 2. Valmistelu...10

Lisätiedot

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10 verenglukoosin seurantajärjestelmä 12:24 l 13.10 L 5.2 mmol Enn. ateriaa Hälytys Fin KÄYTTÖOPAS Käyttää Bayerin Contour Next verensokerin testiliuskoja KÄYTTÖTARKOITUS Bayerin Contour Next USB -verenglukoosin

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 625

Käyttöohje Nokia Lumia 625 Käyttöohje Nokia Lumia 625 4.0. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Puhelimessa on käyttöohje, joka on aina mukanasi ja käytettävissä, kun sitä tarvitset. Löydä vastauksia kysymyksiin

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015)

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) Sisältö 8 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 8 ipadin yleiskatsaus 9 Lisävarusteet 10 Multi-Touch-näyttö 10 Nukkumispainike 11 Koti-painike 11 Äänenvoimakkuuspainikkeet

Lisätiedot