Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014"

Transkriptio

1 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely... 6 Ominaisuudet... 7 Etäkäyttö ja käyttöliittymä... 7 Pääkäyttöliittymä... 8 Hallinnointikäyttöliittymä Minikäyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkönhintailmoitus Kotitontun käyttö ja asetukset Käyttöönotto Kirjautuminen Lisälämmityksen asettaminen Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjien hallinta Uuden käyttäjän lisääminen Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Sähkönhintailmoituksen lisääminen Tehtävien lisääminen Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Pulssivakion asettaminen Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ongelmanratkaisu Tekniset tiedot Laitteisto Ohjausyksikkö Varaajan ohjauskytkin Vikatilannekytkin... 36

2 Optinen mittarinlukija ja lähetin Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Tuetut Internet-selaimet Varaajan ohjaustiedot Sähkönhintapalvelimen asetukset... 41

3 Mikä on Kotitonttu? Kotitonttu-palvelu Kotitonttu on langaton, kodin tai loma-asunnon sähkönkulutusta ohjaava ja tarkkaileva järjestelmä. Tontun avulla hallinnoit kotisi lämmön- ja sähkönkulutusta ja säästät lämmityskustannuksissa. Voit antaa Tontulle lämmitykseen ja seurantaa liittyviä tehtäviä olit sitten töissä, kotona tai toisella puolella maapalloa. Tontun innovatiivinen, mutta yksinkertainen käyttöliittymä toimii tietokoneesi tai puhelimesi verkkoselaimessa. Tietoa ei ole tungokseen asti ja sekä tekstit että painikkeet ovat suuria ja selkeitä. Vain kaikkein tärkeimmät tiedot ovat näkyvissä. Kotitonttua käytetään web-selaimella internetyhteyden kautta. Sen kanssa pääset kommunikoimaan vain sinä ja ne muut perheenjäsenet, joille lupa on annettu. Liikenne on aina salattua ja käyttö luotettavaa.

4 Kokoonpano Kotitontun kokoonpano on asiakaskohtainen, mutta tavallisesti laitekokoonpano on seuraava: Ohjausyksikkö: TG800Z-laitealusta, LAN-, WAN- ja USB-liitännät, tuki langattomille Z- Wave- ja WLAN-yhteyksille. Varaajan ohjauskytkin Optinen lukija sähkömittariin Tarvittavat ohjelmistolisenssit Katso tarkemmat tiedot laitteistosta kohdasta Tekniset tiedot. Lisälaitteet Toimintaa voidaan laajentaa erikseen saatavilla olevilla lisälaitteilla. Näitä laitteita ovat esimerkiksi: Ulkolämpömittari Sisälämpömittari On/off-plugi sähkönkulutusmittarilla On/off-plugi IP44 ulkokäyttöön Katso tarkemmat tiedot lisälaitteista laitteiden mukana tulevista valmistajan ohjeista ja varmista lisälaitteiden yhteensopivuus käyttämäsi ohjelmistolisenssin kanssa.

5 Palvelut Kotitonttu sisältää seuraavat palvelut: Etäkäyttö 24/7 Rajoittamaton hälytyssähköpostien määrä Ohjelmistopäivitykset SMS-viestit (max 50kpl/vuosi) Paikkakuntakohtaiset sääennusteet Yhtiökohtaiset sähkön hinnat Järjestelmävaatimukset Kotitonttu on tarkoitettu kodin energianhallinnan ohjaukseen ja seurantaan. Yleiset vaatimukset: internet-yhteys päätelaite (tietokone, tabletti tai älypuhelin), jossa on yhteensopiva web-selain (katso tiedot tuetuista selaimista kohdasta Tekniset tiedot). Optisen mittarinlukijan ja muiden Z-Wave-laitteiden käyttö edellyttää, että Z-Wavelaitteen etäisyys ohjausyksiköstä ei ole suurempi kuin 30 metriä. Lisäksi on varmistettava, että ohjattavan tai seurattavan laitteen ja ohjausyksikön välissä ei ole radiokuuluvuutta haittaavia esteitä (esim. isoja metalli- tai peilipintoja). Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet Tontun asennuksessa ja käytössä on noudatettava huolellisesti annettuja ohjeita. Huomaa: Älä kytke, avaa tai pura ohjausyksikköä muilla kuin ohjeissa kuvatuilla tavoilla. Jos epäilet laitevikaa, ota yhteys asiakaspalveluun ja toimi sieltä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Takuuehdot edellyttävät, että ohjausyksikköä ja muita Kotitonttuun kuuluvia laitteita ei saa huoltaa muu taho kuin There Corporation Oy tai There Corporation Oy:n valtuuttama taho. Huomaa: Ohjausyksikköön liitetyt kodinenergiahallintalaitteet on kytketty 230V järjestelmiin. Kun määrittelet ohjauksia, varmista, että ohjaat varmasti oikeita laitteita. Tarkista, että ohjauksella päälle kytkettäviä mahdollisia lämmityslaitteita (esim. sähköpatteri) ei ole peitetty, tai että ohjaus ei aiheuta tulipaloa tai muuta vaaraa. Huomaa: Ohjausyksikköä ei saa käyttää sellaisissa tilanteissa, missä sen toiminta tai toimimattomuus voi aiheuttaa henkilövahinkoja tai vahinkoja omaisuudelle (esimerkiksi varaajan ohjaus ilman vikatilannekytkintä). Huomaa: Väärin tehdyt verkkoasetukset voivat aiheuttaa ongelmia tietoverkoissa. Ne eivät aiheuta suoraa vahinkoa laitteistolle, mutta voi olla vaikea selvittää johtuvatko ongelmat vääristä asetuksista. Väärät asetukset voivat aiheuttaa joissakin tilanteissa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Lue huolellisesti verkon asetuksiin liittyvät ohjeistukset ennen kuin määrittelet verkkoasetuksia.

6 Huomaa: Vaihda laitteen pääkäyttäjän salasana käyttöönoton yhteydessä ja pidä se salassa. Salasanan joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa tietoturvariskin ja sallia luvattomia yhteyksiä kodin tietoverkkoon. Luvattomat yhteydenotot voivat johtaa asetusten muuttamiseen ja virheellisiin tietoihin, jolloin laitteiden toiminta ja esimerkiksi lämmityksen ohjaus ei toimi kuten suunniteltu. Huomaa: Varmista, että pakkausmateriaali ja laitteet eivät joudu lasten ulottuville, sillä ne saattavat sisältää lapsille vaarallisia osia. Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi ja käsittely Ohjausyksikkö ja Z-Wave-laitteet ovat sähkölaitteita ja niitä koskevat normaalit sähkölaitteiden käyttöä ja turvallisuutta koskevat ohjeistukset. Älä altista laitteita nestemäisille aineille, kuumuudelle tai kosteudelle. Ohjausyksikön käyttöpaikan lämpötilan on oltava C ja ilmankosteuden %.

7 Ominaisuudet Kotitonttu-palvelu Kotitontun avulla voidaan ohjata lämmitystä, seurata energiankulutusta, asettaa erilaisia energiankulutukseen ja lämpötilaan tai sähkön hintaan liittyviä valvontatehtäviä. Kotitontun ominaisuuksia: Etäkäyttö ja käyttöliittymä Omakotitalon lämmityksen ohjaus ja valvonta Sähkönkulutuksen seuranta Sähköhintailmoitukset Etäkäyttö ja käyttöliittymä Kotitonttua käytetään internetin kautta web-selaimella. Etäyhteys mahdollistaa ohjauksen ja seurannan kotoa tai mistä tahansa internetissä. Etäyhteys avataan kirjoittamalla web-selaimeen oman Kotitontun osoite ja kirjautumisnäkymässä kirjoittamalla käyttäjätunnus ja salasana. Etäyhteys toimii päätelaitteilla, joissa on nykyaikainen web-selain. Mahdollisia päätelaitteita ovat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet. Huomaa: Etäkäytön rajoituksena voi olla hidas internet-yhteys tai vanha web-selain, jolloin järjestelmä ei välttämättä toimi halutulla tavalla. Tontussa on eri käyttötarkoituksia varten kolme eri käyttöliittymää: Pääkäyttöliittymä on tarkoitettu normaaliin lämmityksen ohjaukseen ja seurantaan tietokoneella ja tabletilla. Pääkäyttöliittymässä voit myös tehdä tavallisimmat asetukset ja hallinta omaa käyttäjätunnustasi. Kun kirjaudut Kotitonttuun, tämä on oletuskäyttöliittymä. Muissa käyttöliittymissä on ikkunan alalaidassa linkki pääkäyttöliittymään. Hallinnointikäyttöliittymä laitteiden hallintaan, käyttäjien lisäämiseen ja verkkoasetusten tekemiseen. Hallinnointikäyttöliittymään pääsee pääkäyttöliittymän Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään -linkistä. Minikäyttöliittymä järjestelmän seuraamiseen pienille päätelaitteille (esim älypuhelimille) ja hitaille internet-yhteyksille. Huomaa: Suosittelemme, että teet selaimeesi Tontun kirjanmerkin, josta pääset nopeasti haluamaasi käyttöliittymään. Esimerkiksi kotikoneessa kannattaa tehdä kirjanmerkki pääkäyttöliittymään ja matkapuhelimessa kirjanmerkki minikäyttöliittymään..

8 Kannat Pääkäyttöliittymä Kotitontun ohjaaminen ja seuranta tapahtuu nettikäyttöliittymässä. Nettikäyttöliittymää voi käyttää millä tahansa päätelaitteella, jossa toimii nykyaikainen nettiselain. Pääkäyttöliittymä. Käyttöliittymän Koti-näkymässä voit seurata lämpötiloja ja ja sähkönkulutusta. Voit myös avata nuolella ( ) merkityn ikkunan ja seurata tarkemmin esimerkiksi lämpötilan muutoksia eri aikoina ja energiankulutusta.

9 Kotitonttu-käyttöliittymä mobiliililaitteessa Viestit-näkymässä voit seurata ja kuitata Kotitontun antamia ilmoituksia, varoituksia ja hälytyksiä. Asetukset-näkymästä pääset muuttamaan salasanan, lisäämään hälytyksiä sekä muuttamaan Kotitontun asetuksia.

10 Hallinnointikäyttöliittymä Hallinnointikäyttöliittymä on tarkoitettu Kotitontun ylläpitoon. Kotitontun päivittäinen käyttö ei edellytä hallinnointikäyttöliittymän käyttöä. Hallinnointikäyttöliittymä. Kotitontun hallinnointikäyttöliittymä koostuu kahdesta näkymästä: Järjestelmä: järjestelmän hallinnointi. Tehtävät: tehtävämäärittelyt. Tehtävät-näkymä

11 Minikäyttöliittymä Kotitonttu-palvelu Minikäyttöliittymä on erityisesti pienemmän näytön tai suorituskyvyn päätelaitteille ja hitaammille internet-yhteyksille tarkoitettu kevyt käyttöliittymä Kotitonttuun. Sen avulla voi seurata Kotitontun toimintaa ja ohjata laitteita. Mini-käyttöliittymä Lämmityksen ohjaus Kotitontulla voit ohjata kodin lämmitystä ja säästää rahaa sekä parantaa asumismukavuutta. Varaajan älyohjaus on omakotitaloihin tarkoitettu järjestelmä. Sillä ohjataan sähkölämmitteisen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän varaajan lämmittämistä. Ohjaus tapahtuu automaattisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti ilman, että asumisen mukavuudesta tingitään. Varaajan älyohjaus Varaajan älyohjauksessa Kotitonttu hakee sähköpörssiin perustuvan sähkön hinnan ja paikallisen sääennusteen vuorokauden jokaiselle tunnille. laskee sääennusteen ja lämmitysasetusten perusteella kodin lämmitystarpeen. valitsee edullisimmat saatavilla olevat tunnit vesivaraajan lämmitykseen.

12 kytkee varaajan sähkövastukset päälle langattomalla kytkimellä. Tonttu saa laskentaan tarvittavat tiedot etäpalvelimelta ja talokohtaisista lämmitysasetuksista, jotka asentaja syöttää järjestelmään asennuksen yhteydessä. Lisäksi Tontussa on asennettu kytkin mahdollisia vikatilanteita varten. Se kytkee varaajan aina päälle, jos ohjausyksikkö ei saa poikkeustilanteissa (radioverkon kuuluvuusongelmissa tai ohjausyksikön rikkoutuessa) siihen yhteyttä. Tällöin lämmitys toimii, mutta lämmitystä ei pystytä ohjaamaan halvimmille tunneille. Varaajan lämmitystä voi seurata Kotitontun koti-näkymässä. Varaajan älyohjaus -ikkuna Varaajan älyohjaus -ikkunassa näytetään seuraavia toimintoja: Taulu 1. Varaajan älyohjaus -ikkunan toiminnot. Tonttu on ajastanut varaajan lämmityksen. Tonttu on ajastanut varaajan ylläpitolämmityksen. Käyttäjä on ajastanut varaajan lämmityksen. Varaaja on ollut päällä. Liekkien määrä kertoo kuinka kauan kyseisen tunnin aikana lämmitys on ollut päällä. Huomaa: Jos mittarinlukijaa ei ole asennettu tai sen paristot ovat loppuneet, käyttöliittymässä näytetään vihreitä ja oransseja kelloja myös historiassa, koska tietoa toteutuneista lämmityksistä ei silloin saada.

13 Ajastettua tuntia ei ole lämmitetty ja varaaja ei ole ollut päällä. Varaajan lämpötila on ollut riittävän korkea eikä lämmitystä ole tarvittu, ts. varaajan termostaatti on katkaissut tai estänyt lämmityksen. Paikkakuntakohtainen lämpötilaennustekäyrä. Osoita kuvaajaa niin näet kyseisen ajankohdan lämpötilaennusteen ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähkön siirtohinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan siirtohinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Sähköenergian hinta. Osoita kuvaajaa niin näet tarkan sähkön hinnan ikkunan yläosan vihreässä palkissa. Löydät tarkemman kuvauksen varaajan älyohjausikkunan symboleista Ohje-painikkeesta. Varaajan älyohjaus -ikkunan symbolit Tietoa kodin energiankulutuksesta Sähkömittariin kytketty optinen lukija seuraa kodin energiankulutusta ja lähettää tiedon sähkömittarilta langattomasti Kotitontulle. Kotitonttu tallentaa kulutustiedon ja se esitetään käyttöliittymässä. Energiankulutusta voi seurata Mittarit-ikkunassa. Koti-näkymässä näytetään yhteenveto nykyisestä energiankulutuksesta. Ikkunassa näkyvät nuolet kertovat onko kulutus nousussa, pysynyt samalla tasolla vai laskussa.

14 Mittarit-ikkuna pääkäyttöliittymässä Osoita Mittarit-ikkunan oikean yläkulman nuolta ( ), niin saat näkyviin tarkemman kuvaajan, josta näet energiankulutuksen ja kustannukset. Energiankulutusnäkymä Energiankulutusnäkymässä voi seurata kulutusta eri aikajaksoilla ja siten saada tarkempaa tietoa miten energiankulutus vaihtelee eri vuorokauden tai vuodenaikoina. Ikkunassa esitetään energiankulutus oranssilla viivalla (kilowattitunteina/aikayksikkö) ja vihreällä palkilla (euroina tai sentteinä). Sähkönhintailmoitus Kotitonttu voi lähettää ilmoituksia poikkeuksellisen korkeasta sähkön tuntihinnasta. Hintailmoitusten tavoitteena on ohjata kodin energiankäyttöä ja auttaa energiakustannusten hallinnassa. Kotitonttu lähettää ilmoituksen sähköpostilla antamaasi sähköpostiosoitteeseen ja/tai tekstiviestillä matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Voit asettaa hintailmoituksen Asetukset-näkymässä. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Sähkönhintailmoituksen lisääminen.

15 Kotitontun käyttö ja asetukset Seuraavissa luvuissa on kuvattu Kotitontun käyttöön ja hallintaan liittyviä ohjeita. Käyttöönotto Kotitonttu-palvelu Asentajan käynnin jälkeen Kotitonttu on täysin toimintavalmis ja käytettävissä internetkäyttöliittymän kautta. Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy kun virtajohto on kytketty. Jos joudut kytkemään ohjausyksikön irti, laite voidaan ottaa uudelleen käyttöön seuraavasti: 1. Liitä verkkokaapeli internet-reitittimen verkkoporttiin ja johdon toinen pää ohjausyksikön WAN-porttiin. 2. Liitä virtalähteen johto laitteen DC IN -liittimeen ja laita pistoke pistorasiaan. Huomaa: Ohjausyksikössä ei ole erillistä virtakytkintä ja se käynnistyy, kun virtajohto on kytketty. Käynnistymiseen menee noin kolme minuuttia. Huomaa: Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös useimpiin internet-reitittimiin langattomasti. Katso ohjeet kohdasta Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspain Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto to sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdas palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 1. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 2. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset pa oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vi Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pä salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyt dokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (e langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite pa tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen p

16 merkkivalot jäävät palamaan. Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 3. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin. Laite on päällä kun System-valo palaa. Ohjausyksikkö on yhdistetty internettiin ja käyttövalmis kun ohjausyksikön Internet-valo palaa. Kirjautuminen Voit käyttää Kotitonttua etäyhteyden kautta. Kun ohjausyksikkö on päällä ja yhdistetty internetiin voit kirjautua järjestelmään: 1. Avaa puhelimesi tai tietokoneesi internetselain ja kirjoita selaimen osoiteriville oman Kotitonttusi osoite https://00xxxxx.theregate.net/. Huomaa: Osoitteen xxxxx paikalle kirjoitetaan laitteen sarjanumeron viisi viimeistä numeroa. Sarjanumero (S/N) löytyy kilvestä, joka on laitteen pohjassa. Osoite löytyy myös Tontun mukana tulleesta käyttäjätiedotdokumentista. Selain avaa etäyhteyden Kotitonttuun ja kirjautumisnäkymä aukeaa. Kirjautumisnäkymä 2. Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana ja paina Kirjaudu. Kirjautuminen on onnistunut kun Kotitontun käyttöliittymä aukeaa selainikkunaan. Huomaa: Käyttöliittymän lataaminen saattaa kestää ensimmäisellä käyttökerralla ja on riippuvainen internet-yhteyden nopeudesta. Jos sivu ei lataudu, odota hetki ja päivitä sivu uudelleen. Huomaa: Jos kirjautuminen ei onnistu, tarkista käyttäjätunnus ja salasana. Tarvittaessa katso tarkemmat ohjeet kohdasta Ongelmanratkaisu.

17 Lisälämmityksen asettaminen Varaajan älyohjaus toimii asennuksen jälkeen automaattisesti eikä siihen tarvitse normaalitilanteessa puuttua. Jos sinulla on etukäteen tiedossa normaalia suurempi käyttöveden kulutus, voit lisätä sen käyttöliittymässä. Varaajan älyohjaus huolehtii silloin lämpimän käyttöveden riittävyydestä ja lämmittää sen etukäteen, mahdollisimman edullisesti. Voit määritellä lisäkäyttöveden tarpeen seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Paina Varaajan älyohjaus-ikkunassa Lisäkäyttövesi-painiketta tai varaajan älyohjaus -ikkunan nuolta ( ). Lisäkäyttövesi-ikkuna aukeaa. Lisäkäyttövesi 3. Valitse Käyttöveden tarpeen ajankohta ja Kesto. 4. Paina Lisää. Huomaa: Lisäkäyttövesitoiminnolla ajastettu lämmitys näkyy varaajan älyohjaus - ikkunassa oranssina ikonina ja toteutunut lämmitys oransseina liekkeinä.

18 Lisälämmityksen kytkeminen päälle 'lämmitä heti' -toiminnolla Kotitonttu-palvelu Lämmitä heti -toiminto ohjaa varaajan lämmityksen päälle kolmeksi tunniksi riippumatta muista ajastuksista tai ohjauksista. Huomaa: Voit käyttää lämmitä heti -toimintoa esimerkiksi jos lämmin vesi loppuu tai lämmitysjärjestelmän teho ei riitä erityisen kylmän sään takia. Lämmitä heti ohjataan päälle seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Paina varaajan älyohjaus -ikkunassa Lämmitä heti -painiketta. Varaajan lämmitys ohjataan päälle. Huomaa: Lämmitys ei mene päälle, jos varaaja on jo valmiiksi lämmin. Lisälämmityksen kytkeminen pois päältä Käyttäjän ajastamia lämmityksiä pääset näkemään ja postamaan pääkäyttöliittymässä lisäkäyttövesi-ikkunassa. Voit poistaa tekemiäsi lisälämmitysmäärityksiä seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun 2. Siirry Lisäkäyttövesi-ikkunaan painamalla Varaajan älyohjaus -ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa nuolinäppäintä ( ). 3. Poista haluamasi asetus: painamalla Poista-painiketta yksittäisen ajastuksen kohdalla tai poista kaikki käyttäjän lisäämät ajastukset painamalla Poista kaikki -painiketta. Käyttäjien hallinta Lisäkäyttövesi Tarvitset Kotitontun käyttöön käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kotitontun mukana tulee pääkäyttäjätunnus, jolla on täydet oikeudet järjestelmään.

19 Huomaa: Suosittelemme, että teet päivittäistä käyttöä varten toisen käyttäjätunnuksen (ks. Uuden käyttäjän lisääminen). Uuden käyttäjän lisääminen Kotitontussa on valmiiksi määriteltynä pääkäyttäjätunnus. Uusia käyttäjiä voit lisätä hallinnointikäyttöliittymässä. Tee uusi käyttäjä: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä-välilehdelle. 2. Valitse Käyttöoikeudet. 3. Valitse Käyttäjät / Lisää uusi: Käyttöoikeudet. 4. Anna käyttäjätiedot: käyttäjätunnus (ilman välilyöntejä) salasana sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero

20 Käyttäjätiedot Lisää käyttäjä user-ryhmään. User-ryhmän käyttäjällä on oikeus nähdä kaikki järjestelmän tiedot, mutta ei tehdä järjestelmämuutoksia tai lisätä käyttäjiä. Jos haluat käyttäjälle täydet käyttöoikeudet (mahdollisuus lisätä käyttäjiä ja muokata järjestelmäasetuksia), lisää hänet myös admin-ryhmään. 5. Paina Hyväksy. 6. Testaa lopuksi uusi käyttäjätunnus kirjautumalla ulos Kotitontusta ja kirjaudu sisään tekemälläsi uudella käyttäjätunnuksella. Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen Voit vaihtaa käyttöliittymän salasanan seuraavasti: 1. Kirjaudu sisään Kotitonttuun. 2. Valitse Asetukset > Käyttäjät > Oma profiili.

21 Käyttäjäasetukset 3. Kirjoita vanha salasana kohtaan Salasana. 4. Kirjoita uusi salasana kohtiin Uusi salasana ja Varmenna uusi salasana. Jos haluat vastaanottaa sähkönhintailmoituksia sekä järjestelmäviestejä, lisää asetuksiin myös matkapuhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi, ja valitse haluamasi viestiväline: 5. Syötä tiedot kohtiin Sähköpostiosoite ja Puhelinnumero 6. Valitse haluamasi viestin lähetystapa kohdassa Viestit (SMS ja/tai ) 7. Paina Tallenna.

22 Sähkönhintailmoituksen lisääminen Kotitonttu lähettää ilmoituksen antamaasi sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelinnumeroon, jos sähkön hinta tulevan vuorokauden aikana ylittää asettamasi hintarajan. Ilmoituksia lähetetään vain jos olet lisännyt käyttäjätietoihisi matkapuhelinnumeron ja/tai sähköpostiosoitteen ja aktivoinut ilmoitukset. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Salasanan vaihtaminen ja käyttäjätietojen muokkaaminen. Aseta sähkönhintailmoitustehtävä seuraavasti: 1. Kirjaudu Tonttuun 2. Valitse Asetukset > Hälytykset 3. Valitse Lisää uusi hälytys: sähkönhintailmoitus Sähkönhintailmoituksen lisääminen. 4. Paina Lisää 5. Määrittele ilmoituksen asetukset: Ilmoituksen nimi: nimeä ilmoitus, esimerkiksi Sähkönhintailmoitus Ilmoita kun hinta ylittää: aseta hinta, jonka ylityttyä hintailmoitus lähetetään. Hintarajan asettaminen. Huomaa: Kun asetat hintarajan, näet samalla arvion kuinka monta ilmoitusta tulet saamaan vuodessa. Aseta hintaraja järkevästi, että arvioitu ilmoitusten määrä on alle 20 / vuosi. 6. Paina lopuksi Tallenna.

23 Tehtävien lisääminen Kotitontulle voi antaa erilaisia tehtäviä. Voit esimerkiksi asettaa eri laitteille varoitus- tai hälytysrajoja Kotitontun hallinnointikäyttölliittymässä. Osa hälytyksistä tehdään automaattisesti (esimerkiksi laitteen paristojen loppuminen) eikä niitä varten tarvitse luoda itse hälytystä. Lisää hälytys: 1. Siirry hallinnointikäyttöliittymään. 2. Valitse hallinnointikäyttöliittymässä Tehtävät-välilehti. Tehtävät. 3. Valitse mille laitteelle ja sen palvelulle haluat luoda hälytyksen ja paina Luo uusi tehtävä -painiketta. 4. Valitse sääntölistalta haluamasi tehtävä. Sääntölista. 5. Valittavissa olevat tehtävä riippuvat laitteista ja niihin määritellyistä palveluista. 6. Anna tehtävälle nimi ja säännöt ja paina lopuksi Tallenna.

24 Esimerkki tehtävästä ja sen säännöistä. Huomaa: Muista käydä kuittaamassa hälytysviestit joko minikäyttöliittymässä tai pääkäyttöliittymässä

25 Etäpalvelinten asetusten muuttaminen Etäpalvelimelle kerätään ja siellä ylläpidetään Kotitontun käyttämää tietoa. Kotitonttu hakee etäpalvelimelta paikkakuntakohtaisen sääennusteen, sähkön tuntihinnat ja siirtohinnat. Huomaa: Asentaja on määritellyt etäpalvelinten asetukset valmiiksi asennuksen yhteydessä, eikä niitä yleensä tarvitse muuttaa. Asetusten muuttaminen vaikuttaa järjestelmän toimintaan, voi ohjata lämmitystä väärin ja voi näyttää energian kulutuksen ja kustannukset väärin. Jos joudut muuttamaan asetuksia, toimi seuraavasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun 2. Siirry Asetukset-näkymään. 3. Valitse Asetusten määrittely -ikkunasta Sovellukset > Sähkönhintapalvelin. Etäpalvelimen asetukset 4. Tarkista ja tee tarvittavat muutokset. Esimerkkiasetukset on kuvattu kohdassa 5. Sähkönhintapalvelimen asetukset. 6. Tallenna muutokset painamalla Hyväksy. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen Varaajan älyohjaus perustuu sääennusteeseen, sähkön hintaan ja annettuihin tietoihin kodin energian- ja vedenkulutuksesta. Kodin tiedot kerätään etukäteen ja asennuksen yhteydessä ja syötetään valmiiksi järjestelmään. Voit itse tarkistaa ja muuttaa tietoja käyttöliittymästä. Huomaa: Ohjaustietoja pitää muuttaa silloin kun jokin tiedoista muuttuu merkittävästi. Esimerkiksi jos talouteesi tulee uusi asukas ja käyttöveden kulutus lisääntyy, täytyy lämpimän käyttöveden kulutusarviota kasvattaa. Varoitus: Älä muuta ohjaustietoja ellet ole varma muutosten vaikutuksesta. Lämmityksen ohjaustietojen muuttaminen väärin voi johtaa siihen, että lämmitystä ohjataan väärin Ota tarvittaessa yhteys asiakaspalveluun.

26 Tee ohjaustietojen muuttaminen seuraasti: 1. Kirjaudu Kotitonttuun. 2. Valitse pääkäyttöliittymässä Asetukset > Tehtävät Asetukset-näkymä 3. Valitse Tehtävät painamalla Tehtävät-otsikkopalkissa olevaa nuolinäppäintä ( ). 4. Siirry tehtävälistassa Varaajan älyohjaus -tehtävän kohdalle ja paina Muokkaa. Varaajan älyohjaus -tehtävä. 5. Tarkista ohjaustiedot ja tee tarvittavat muutokset 6. Paina Varmenna ja tarkista tarkistuskuvaajasta varaajan älyohjauksen muutosten vaikutus. Kuvaaja näyttää kuinka pitkään varaajan lämpövaraus riittää eri lämpötiloissa (sininen viiva) ja kuinka monta tuntia lämminvesivaraajaa pitää lämmittää päivässä eri lämpötiloissa (punainen viiva).

27 Varaajan älyohjauksen tarkistuskuvaaja Lukuohje: Lue ensin ulkolämpötila vaaka-akselilta ja katso sitä vastaava lukema pystyakselilta: esimerkiksi -20 C lämpötilassa varaajan lämpövaraus riittää 16 tunniksi ja lämminvesivaraajaa pitää varata noin 8 tuntia. 7. Paina lopuksi Tallenna. Pulssivakion asettaminen Optinen mittarinlukija mittaa sähkön kulutusta päämittarista ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. Mittaus perustuu pulssiluentaan. Sähkömittarin pulssivakio kuvaa sitä, kuinka monta pulssia on yksi kilowattitunti (p/kwh), eli elektronisissa mittareissa sitä montako kertaa led-valo vilkkuu yhtä kilowattituntia kohden. 1. Tarkista pulssivakio sähkömittarista. Huomaa: Pulssivakio on mittarikohtainen ja se löytyy usein mittarin vilkkuvan led-valon vierestä. Se vaihtelee yleensä 250 ja p/kwh välillä. Huomaa: Pulssivakio on järjestelmässä oletuksena Jos mittarissa on sama, ei pulssivakioasetusta tarvitse muuttaa. 2. Kirjaudu Tonttuun. 3. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 4. Valitse Laitteet > NorthQ: Asetukset. 5. Tarkista/aseta arvo Pulssivakio-kenttään

28 6. Paina Tallenna. Pulssivakio asetus. Ohjausyksikön käynnistäminen ja palauttaminen oletusasetuksiin Ohjausyksikkö voidaan käynnistää tai palauttaa toimitus- tai tehdasasetuksiin painamalla ohjausyksikön takana olevaa nollauspainiketta. Katso nollauspainikkeen sijainti kohdasta Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot. Huomaa: Irrota aina verkkokaapeli laitteesta, ennen kuin painat nollauspainiketta. Huomaa: Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle. Kotitontussa ei ole erillisiä tehdasasetuksia käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin. Käynnistä laite ja/tai palauta oletusasetuksiin seuraavasti: 4. Irroita verkkojohto (jos käytössä) ohjausyksiköstä. 5. Paina nollauspainiketta: alle 5 s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen. 5 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja asetukset palautetaan oletusasetuksiin. Vapauta painike, kun merkkivalot alkavat vilkkua. Oletusasetukset tarkoittavat niitä asetuksia, missä laitteisto toimitetaan sinulle; Oletusasetuksia ovat esimerkiksi pääkäyttäjän salasanan palauttaminen oletussalasanaksi, (käyttäjätiedotdokumentissa olevaan salasanaan) ja verkkoasetukset. Huomaa: Myös asennuksessa tehdyt muutokset (esimerkiksi langattoman verkon asetukset) palautuvat oletusasetuksiin. yli 10s Ohjausyksikkö käynnistyy uudelleen ja laite palautetaan tehdasasetuksiin. Vapauta painike, kun vilkkuminen päättyy ja merkkivalot jäävät palamaan.

29 Huomaa: Erillisiä tehdasasetuksia ei ole Kotitontussa käytössä eli tehdasasetuksiin palautus tarkoittaa laitteen palauttamista oletusasetuksiin (ks. edellinen kohta). 6. Kiinnitä verkkojohto (jos käytössä) takaisin ohjausyksikön WAN-porttiin. Ohjausyksikön kytkeminen langattomasti internetiin Ohjausyksikkö voidaan kytkeä myös langattomasti kodin internet-reitittimeen. Asentaja valitsee asennuksessa parhaan mahdollisen kytkentätavan. Jos joudut vaihtamaan reitittimen tai siirtämään reititintä, niin langattoman verkon asetus ohjausyksikköön tehdään seuraavasti: 1. Tarkista langattoman verkon tiedot: verkon nimi (SSID) salasana (shared key) 2. Testaa langattoman verkon ja verkon tunnuksien toiminta omalla tietokoneellasi tai älypuhelimella. 3. Liitä ohjausyksikkö internet-reitittimeen verkkokaapelilla. Kytke verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-porttiin. 4. Kirjaudu Tonttuun (katso ohjeet kohdasta Kirjautuminen). 5. Siirry hallinnointikäyttöliittymään kohdasta: Asetukset > Tonttu Tietoa > Hallinnointikäyttöliittymään. 6. Valitse Järjestelmä > ThereGate > Wireless.

30 Langattoman verkon asetukset. 7. Valitse Wireless Mode: Wireless Ethernet Bridge (Client Mode). 8. Valitse oma verkkosi langattomien verkkojen listalta. Jos verkko ei näy, paina Rescanpainiketta. 9. Syötä verkon salasana (Shared Key) Verkon salasanan syöttäminen 10. Vahvista asetukset painamalla Apply. 11. Paina Continue. Verkko käynnistyy uudelleen.

31 Verkon käynnistäminen uudestaan 12. Tarkista langattoman verkon tila valitsemalla Status > Wireless Verkon tilan tarkistaminen Langaton yhteys toimii, kun näet signaalin vahvuudesta kertovan vihreän palkin kohdassa Signal Quality ja State-kohdassa AUTHENTICATED ASSOCIATED (AUTHORIZED riippuen verkon salauksesta). 13. Irrota verkkokaapeli ohjausyksikön WAN-portista. 14. Tarkista toimiiko langaton verkko edelleen ja pääsetkö etäyhteyden kautta kirjautumaan järjestelmään. Jos yhteys ei toimi, kytke reititin verkkokaapelilla ohjausyksikön LAN-porttiin, kirjaudu järjestelmään ja tarkista langattoman verkon asetukset kuten edellä.

32 Ongelmanratkaisu Kotitonttu-palvelu Tässä osiossa on kuvattu yleisimmät ongelmatilanteet ja niiden mahdolliset ratkaisut. Jos käytössä tulee esille muita kuin tässä kuvattuja ongelmia, ota yhteys Anvian tukipalveluun. Soittamalla numeroon: (puhelun hinta: 0,90 /min + pvm/mpm) Sähköpostilla: Taulu 2. Ongelmat ja korjaukset Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Kirjautumisnäkymä ei lataudu. Ei etäyhteyttä eikä pääsyä Kotitontun käyttöliittymään. Internet-yhteys toimii, mutta etäyhteys Kotitonttuun ei toimi. Saat virheilmoituksen: "Unknown ThereGate real000xxxx. ThereGates.fi has no connection to RA Relay. Double-check the name and try again." Sisäänkirjautumissivu aukeaa, mutta kirjautuminen ei onnistu. Internet-yhteys ei toimi. Ohjausyksikkö ei toimi, vain system-valo palaa. Ohjausyksikkö ei toimi: System- ja/tai internetvalo vilkkuu, mutta ei pala jatkuvasti Osoite on väärä tai yhteys ohjausyksikköön toimii liian hitaasti. Väärä käyttäjätunnus tai salasana Kokeile toimiiko internet-yhteys muihin verkkopalveluihin. Jos ei toimi, ei ongelmaan ole Kotitontun kautta ratkaisua koska toimiva internetyhteys on edellytys Kotitontun käytölle. Kokeile käynnistää ohjausyksikkö uudelleen: 1. Irroita ohjausyksikön virtajohto. 2. Odota 30 sekuntia. 3. Laita virtajohto takaisin paikoilleen. 4. Tarkista, että kaikki vaaditut valot palavat käynnistymisen jälkeen: Power, Internet, System, Wlan (jos käytössä) ja Z-Wave. Jos tästä ei ole apua, ota yhteys tukipalveluun. Ota yhteys tukipalveluun. Yritä ladata osoite uudelleen; joskus yhteys katkaistaan hitaan yhteyden tai liian suuren kuorman takia. Jos tämä ei auta, niin tarkista, että sinulla on oikea osoite; katso oma osoitteesi käyttäjätiedot-dokumentista. Tarkista käyttäjätunnus ja salasana käyttäjätiedot dokumentista ja kirjoita ne uudelleen. Tarkista myös, että sinulla ei ole isojen kirjainten lukitus (Caps Lock) päällä; järjestelmässä isoilla ja pienillä kirjaimilla on

33 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus merkitystä. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, ota yhteys tukipalveluun. Laite (lämpömittari, ohjausrele, mittarinlukija) ei ole käytettävissä tai siihen ei saada yhteyttä. Pulssivakio ei näy mittariasetussivulla. Laite on paristokäyttöinen ja paristot ovat tyhjentyneet. Yhteys laitteeseen on kadonnut tai sitä ei ole yhdistetty. Z-Wave kuuluvuus ei ole riittävä Laite on rikkoutunut. NorthQ-mittarinlukijan lähetin on Sleep-tilassa. Vaihda paristot. Mittarinlukijan paristot ovat lähettimessä ja ne voi vaihtaa irroittamalla lähettimen pohjassa oleva kansi ja vaihtamalla paristot uusiin. Jos laite ei näy paristojen vaihdon jälkeenkään, niin ota yhteys tukipalveluun. Päivitä radioverkon reititys: Siirry hallinnointikäyttöliittymään Järjestelmä > Teknologia-ajurit - näkymään Paina Näytä Z-Wave Tarkista, että laite on listalla. Paina Päivitä verkkotopologia. Tämä päivittää radioverkon laitekytkennät ja laitteen tulisi nyt näkyä aktiivisena käyttöliittymässä. Tarkista, onko kyse kuuluvuusongelmasta siirtämällä laite ja ohjausyksikkö lähemmäksi toisiaan (jos mahdollista). Voit esimerkiksi kytkeä ohjausyksikön langattomasti internet-reitittimeen, jolloin voita siirtää sen paikkaa lähemmäksi laitteita. Jos tilanne korjaantuu, siirrä ohjausyksikkö (tai laite) paikkaan niin, että kuuluvuus on riittävä. Tarkista, ettei esimerkiksi varaajan ohjausreleen antenni vastaa metalliin tai ole lähellä metallia. Radioverkon kuuluvuutta voi myös yrittää parantaa lisäämällä radioverkkoa reitittävän Z-Wave laitteen. Kysy tarvittaessa tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole korjanneet tilannetta, on mahdollista, että laite on rikkoutunut ja se on vaihdettava uuteen. Pyydä tarkemmat ohjeet tukipalvelusta. Paina kerran NorthQ:n lähettimen pohjan napista. Aseta pulssivakio asetussivulla.

34 Ongelma Mahdollinen syy Korjaus Muista painaa lähettimen nappia kaksi kertaa kun pulssivakio on asetettu.

35 Tekniset tiedot Ohjausyksikön ja järjestelmän teknisiä tietoja. Laitteisto Kotitonttu koostuu ohjausyksiköstä varaajan ohjausreleestä vikatilannekytkimestä mittarinlukijasta Ohjausyksikkö Kotitontun ohjausyksikkö, joka kytketään internet-reitittimeen joko verkkokaapelilla tai langattomasti. Ohjausyksikkö on internetin välityksellä yhteydessä etäpalveluihin ja radioverkon välityksellä yhteydessä Kotitontun muihin laitteisiin. ThereGate-ohjausyksikkö Käyttöjärjestelmä ja varaajan älyohjaus ohjelmisto 5 x 1 Gbps Ethernet liityntää (4 LAN ja 1 WAN portti) 11n WLAN 4 x USB 2.0 Z-Wave-moduuli 2 GB levytilaa, josta 1.5 GB käyttäjän datalle 256 MB RAM muistia Varaajan ohjauskytkin Langaton varaajan ohjauskytkin, joka on radioverkon kautta yhteydessä ohjausyksikköön. Ohjausrele kytkee lämminvesivaraajan sähkövastukset päälle ja pois ohjausyksikön antamien ohjauskomentojen mukaan. Fibaro FGS211 -rele on/off-kytkin 16A / 230V 50/60Hz

36 Z-Wave -radioprotokolla (868Mhz) Vikatilannekytkin Vikatilanteessa päälle -kytkin toimii kotitontun varakytkimenä. Jos radioyhteys ohjausyksikön ja varaajan ohjauskytkimen välillä katkeaa, tämä kytkin ohjaa varaajan sähkövastukset päälle ja varmistaa talon lämmityksen myös mahdollisissa järjestelmän vikatilanteessa. Lämmitys menee silloin päälle ja pois varaajan termostaatin ohjaamana. Vikatilannekytkin (2 kpl viiverele) Optinen mittarinlukija ja lähetin Optinen sähkömittarinlukija mittaa sähkömittarista kodin kokonaisenergian kulutuksen ja lähettää tiedon ohjausyksikköön. NorthQ NQ-9021 Optinen mittarinlukija ja lähetin Paristokäyttöinen (2 kpl AA) Paristojen arvioitu kestoaika on noin 6kk Päivitystiheys 5min Ohjausyksikön liittimet, painikkeet ja merkkivalot Ohjausyksikön etupaneeli 1. Alarm-merkkivalo 2. SD-kortinlukija 1 2

37 Ohjausyksikön liitännät. 1. Virtajohdon liitin (DC IN). 2. Nollauspainike (RESET). 3. USB-portit. Neljä USB-porttia; joista punaisella merkitty on paristovarmennettu (lyhyiden virtakatkoksien varalta). 4. LAN-portit. Neljä Ethernet-porttia. Käytetään tietokoneiden liittämiseen laitteeseen jos ohjausyksikkö toimii yhteyspisteenä. 5. WAN-portti. Internet-yhteysportti. Käytetään laitteen yhdistämiseen internet-reitittimeen (tai ADSL-modeemiin kun laite toimii reitittimenä). Ohjausyksikön kannessa on eri toimintojen merkkivalot. Kaikki kannessa näkyvät led-valot ovat valkoisia paitsi hälytys (Alarm) ja ohjelmiston päivitys (SW Upgrade), jotka ovat punaisia. Alarm-valo on näkyvissä myös ohjausyksikön etupaneelissa. Ohjausyksikön merkkivalot Taulu 3. Merkkivalojen kuvaukset. Merkkivalo Kuvaus Alarm Päällä Pois Hälytyksiä Ei hälytyksiä Power Päällä Pois Virta kytketty Virta ei kytketty Internet Päällä Vilkkuu hitaasti Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin ja yhteys etäpalvelun kautta toimii. Ohjausyksikkö yhteydessä internetiin, mutta etäyhteys ei toimi

38 Merkkivalo Pois Kuvaus Ei Internet-yhteyttä System Päällä Vilkkuu Pois Käyttöjärjestelmä toimii Käyttöjärjestelmä käynnistyy Vikatilanne käyttöjärjestelmässä WAN Päällä Vilkkuu Pois WAN (laajaverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä LAN 1 4 Päällä Vilkkuu Pois LAN (lähiverkko) yhteys päällä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä Yhteys ei päällä WLAN Päällä Vilkkuu Pois Battery WLAN (langaton verkko) aktivoitu ja käytettävissä Yhteys päällä tai tiedonsiirto käynnissä WLAN ei käytössä (Ei käytössä) Z-Wave Päällä Vilkkuu hitaasti Vilkkuu nopeasti Pois 2G/3G Päällä tai vilkkuu Pois Z-Wave on käytössä Z-Wave on kytkentä- tai poistotilassa Z-Wave-verkko lähettää tai vastaanottaa dataa Z-Wave ei käytössä (vain 3G-malleissa) 2G/3G käytössä 2G/3G ei käytössä SW Upgrade Päällä tai vilkkuu Pois Ohjelmistopäivitys käynnissä Ei ohjelmistopäivityksiä käynnissä

39 1 2 Ohjausyksikön pohja 1. Tunnistetarra, jossa mallinimen lisäksi verkko-osoitetiedot (WAN MAC, WLAN MAC) ja ohjausyksikön sarjanumero (S/N) 2. Paristokotelo, jossa on suojalevyn alla paikka kahdeksalle AA-paristolle. Huomaa: Älä käytä uudelleenladattavia paristoja. Huomaa: Paristoilla voidaan kattaa vain hyvin lyhyt (muutamia minuutteja) kestävä sähkökatkos. Tuetut Internet-selaimet Varo: Vanhentuneet paristokoteloon unohtuneet paristot voivat vuotaa ja vaurioittaa laitetta. Poista vanhentuneet paristot ajoissa. Järjestelmän tukemat selaimet ovat: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera sekä mobiililaitteiden omat (esim. Nokia) selaimet. Varmista, että käytössäsi on kulloinkin uusin Internet-selain. Varaajan ohjaustiedot Varaajan älyohjaus valitsee vuorokauden edullisimmat tunnit lämminvesivaraajan lämmittämiseen. Tarvittavan lämmitysajan laskennassa otetaan huomioon sääennuste, talon lämmitykseen vaikuttavat ominaisuudet ja asukkaiden vedenkäyttötottumukset. Laskenta perustuu alla olevan taulukon mukaisiin ohjaustietoihin Taulu 4. Varaajan ohjaustiedot. Ohjaustieto Lämminvesivaraajan ohjausrele Kuvaus Varaajaa ohjaava kytkin, yleensä nimetty 'Kytkin (vikatilanteessa päälle) 1'.

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys

FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys Käyttöohje 08.01.2015 versio 0.8 FORTUM FIKSU SÄHKÖLÄMMITTÄJÄLLE Suora Sähkölämmitys KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 2 Kenelle Fortum Fiksu sopii?... 1 3 Mitä Fortum Fiksu

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015

Kuitupäätelaitteen käyttöohje CTS FWRIII-3015 1 JOHDANTO CTS FWRIII-3015 on valokuituyhteyksiin tarkoitettu päätelaite. Laite toimitetaan valmiiksi asennettuna ja kytkettynä. Voit käyttää internetiä joko langattomasti tai verkkokaapelin välityksellä.

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje

TEMPO. Kodinohjausjärjestelmä. Käyttöohje TEMPO Kodinohjausjärjestelmä Käyttöohje Mikä on Tempo?... 3 Sopiiko palvelu minulle?.... 3 Miten Tempo-palvelu toimii?... 4 Suoran sähkölämmityksen ohjaus... 4 Varaavan lattialämmityksen ohjaus... 4 Käyttöveden

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315

DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315 DNA KOTIMOKKULA 4G WLAN B315 Kotimokkula käyttää tavallista eli Mini-SIM korttikokoa. SIM-kortti irtoaa ilman suurta voimankäyttöä, kun painat sitä irti SIM-kortin takapuolelta. Jos irrotat väärän kokoisen

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

WiFi-kantaman laajennin N600

WiFi-kantaman laajennin N600 Asennusopas WiFi-kantaman laajennin N600 Malli WN2500RP Sisällysluettelo Aloittaminen........................................... 3 Laajentimen esittely..................................... 4 Etupaneeli.........................................

Lisätiedot

T-Cam IPC800 HD valvontakamera

T-Cam IPC800 HD valvontakamera T-Cam IPC800 HD valvontakamera Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen... 2 Asetusten nollaus...

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186

DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186 DNA KOTIMOKKULA 4G+ WLAN E5186 Kotimokkula käyttää Micro-SIM -korttikokoa. SIM-kortti irtoaa ilman suurta voimankäyttöä, kun painat sitä irti SIM-kortin takapuolelta. Jos irrotat väärän kokoisen SIM-kortin,

Lisätiedot

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800

Pikaopas. WiFi-kantamanlaajennin AC750. Malli EX3800 Pikaopas WiFi-kantamanlaajennin AC750 Malli EX3800 Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä etäisyyksillä.

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

QUICK INSTALLATION GUIDE

QUICK INSTALLATION GUIDE Wireless AC1200 Dual Band ACCess Point QUICK INSTALLATION GUIDE ASENNUSOPAS PAKKAUKSEN SISÄLTÖ Wireless AC1200 Dual Band Access Point Huomaa: Kaksi irrotettavaa antennia. 12 V, 1A ULKOINEN VIRTALÄHDE (SISÄLTÄÄ

Lisätiedot

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Tuotekuvaus ja yhdistäminen 2 Yhteys-sivu 3 Sisäisen verkon asennukset 5 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet SIVU 2 TUOTEKUVAUS Jeven Flow -sovelluksella voidaan ottaa

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera

T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera T-Cam IPC900 HD PTZ valvontakamera Sisällysluettelo Ennen käyttöä... 1 Käyttöehdot... 1 Huomioitavaa... 1 Käyttöolosuhteet... 1 Valvontakameran käyttöönotto... 2 Kameran etäkäyttö... 2 Kameran kytkeminen...

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

1 Käyttöönotto LTE/3G/2G

1 Käyttöönotto LTE/3G/2G 1 Käyttöönotto LTE/3G/2G Vaihe 1: Asentaminen: SIM -kortti 1. Liu'uta korttipaikan suojus pois. 2. Työnnä SIM-kortti korttipaikkaan. Varmista, että SIM-kortin viistetty reuna on kohdistettu korttipaikan

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas

R6300v2 Älykäs Wi-Fi-reititin Asennusopas Tavaramerkit NETGEAR, NETGEAR-logo ja Connect with Innovation ovat NETGEAR Inc:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tavaramerkkejä ja/tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Tietoja

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Tavoitettavuusasetusten hallinta Oma Elisa -käyttöliittymällä Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin.

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

Pika-aloitusopas 4G-reititin Huawei E5172

Pika-aloitusopas 4G-reititin Huawei E5172 Pika-aloitusopas 4G-reititin Huawei E5172 Kiitos, kun ostit Huawei E5172 -mobiilireitittimen. Tämä mobiilireititin tarjoaa nopean langattoman verkkoyhteyden. Lue tämä opas huolellisesti, ennen kuin ryhdyt

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Roth Touchline + -sovellus

Roth Touchline + -sovellus Roth Touchline + -sovellus Käyttöohje Living full of energy 1/7 Onnittelut uudelle Roth Touchline+ -sovelluksen käyttäjälle Android- ja ios-käyttöjärjestelmille tarkoitetun Roth Touchline+sovelluksen avulla

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla SSID:n

Lisätiedot

Asennus. WiFi-kantaman laajennin N300 Malli WN3000RPv3

Asennus. WiFi-kantaman laajennin N300 Malli WN3000RPv3 Asennus WiFi-kantaman laajennin N300 Malli WN3000RPv3 Aloittaminen NETGEAR-WiFi-kantamanlaajennin laajentaa WiFi-verkkoa vahvistamalla nykyistä WiFi-signaalia ja parantamalla signaalin laatua pitkillä

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti.

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Pikaopas 1 Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Tukiasema Tukiaseman virtasovitin Täysin langattomat kamerat Ethernet-kaapeli Magneettiset seinätelineet 123-litiumparistot

Lisätiedot

Siemens Speedstream 6515

Siemens Speedstream 6515 Siemens Speedstream 6515 Tämä ohje on laadittu helpottamaan uuden langattoman verkkosi käyttöönottoa ta. Ohjeen avulla saat luotua otettua käyttöön suotun langattoman verkkoyhteyden. Ohjeita laitteen lisäasetuksista

Lisätiedot

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia).

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). 4.4 Merkkivalojen tila A. GSM merkkivalo (Sininen): Tietoliikennesignaalin merkkivalo. Kun laite on yhdistetty GSM verkkoon,

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Pikaopas. Powerline lisäpistorasia Malli PLP1200

Pikaopas. Powerline lisäpistorasia Malli PLP1200 Pikaopas Powerline 1200 + lisäpistorasia Malli PLP1200 Pakkauksen sisältö Joillain alueilla ohje-cd-levy toimitetaan tuotteen mukana. 2 Aloittaminen Powerline-sovittimet ovat vaihtoehtoinen tapa laajentaa

Lisätiedot

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR283)

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003

Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003 Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003 Käyttöohjeet Tervetuloa! Onnittelut laitteen Ontech Teleswitch 9001A valinnasta. Toivomme, että sinulle on tästä tuotteesta paljon iloa ja hyötyä, että sen

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut. Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta

Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut. Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta 1 Sisäänkirjautuminen ja omat sivut osio: Eri kirjautumistavat verkkokirjastoon, unohtuneet käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1

Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1 Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1 VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote AD-42W noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR289)

Lisätiedot

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Kotisi tulevaisuus alkaa nyt! Hienoa, että käytät Home Connect -sovellusta * Onneksi olkoon käytät tulevaisuuden kahviautomaattia, joka jo tänään helpottaa

Lisätiedot

DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377

DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377 DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377 Sisällysluettelo Pikaopas... 3 Matkamokkula tutuksi... 6 Ensimmäinen käyttöönotto... 7 Windows 7 ja Windows Vista... 9 Windows 8... 11 MAC OS X... 13 Apple ipad... 14 Android

Lisätiedot

VertoLive2.0 -pikaopas

VertoLive2.0 -pikaopas VertoLive2.0 -pikaopas Sisältö: Asiakaspalvelukeskus: 1. Kirjautuminen ja unohtuneen salasanan palauttaminen 2. Salasanan vaihtaminen 3. Tunnusten luominen isännöitsijätoimiston muille käyttäjille 4. Käyttöliittymän

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

KUITUTALON LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas: Inteno EG500

KUITUTALON LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas: Inteno EG500 KUITUTALON LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ Pikaopas: Inteno EG500 Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. Tämä asennusohje auttaa sinua

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

KAAPELILAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas

KAAPELILAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas KAAPELILAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ Pikaopas Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. Pikaohje modeemin asennukseen ➀ Kytke modeemi kuvassa

Lisätiedot

Hyvä tietää ennen kuin aloitat

Hyvä tietää ennen kuin aloitat Tämä on hakijan ohje Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöön. Järjestelmän käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Hyvä tietää ennen kuin aloitat Järjestelmän tukemat selainohjelmat ja niiden versiot: Tuetut

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 01/2017 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Uponor GSM-moduuli R-56

Uponor GSM-moduuli R-56 Uponor GSM-moduuli R-56 GSM-järjestelmän kuvaus Katso järjestelmän kuvaus kuvasta A Uponor GSM-moduuli R-56 mahdollistaa siirtymisen Comfort- ja ECOtilojen välillä matkapuhelimen välityksellä. Moduuli

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas Ecodan NG C-Generation Käynnistysopas Käytettäväksi asennusoppaan rinnalla Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM!

Lisätiedot

Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille

Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille Uuden Sikavan käyttöohje tuottajille Uuden järjestelmän Sikava avautuu käyttäjille 17.8.2015. Tässä ohjeessa kerrotaan uudesta järjestelmästä ja sen käyttämisestä tuottajan tunnuksilla. Käyttöjärjestelmästä

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin

Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin PIKAOPAS ESIVAATIMUKSET Tutustu REMUC:illa ohjattavan laitteen käyttö-, huolto- ja turvaohjeisiin Varmista, että REMUC-ohjaimeen on asennettu toimiva SIM-kortti, jossa on datapaketti kiinteällä kuukausimaksulla

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU

TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU TYÖSSÄOPPIMISEN ARVIOINTI JA KOULUTUSKORVAUKSEN HAKU Työpaikkakouluttajan ohje Kun työssäoppimisen arviointi ja koulutuskorvauksen haku ovat ajankohtaisia, saat asiasta ilmoituksen sähköpostiisi. Käy tällöin

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

VILKASE VESIMITTARIN ETÄLUKULAITTEEN PIKAOHJE

VILKASE VESIMITTARIN ETÄLUKULAITTEEN PIKAOHJE VILKASE VESIMITTARIN ETÄLUKULAITTEEN PIKAOHJE Näyttää vuodot ja putkirikot tieto ilman viivettä vaikka kotisohvalle Seuraa vesimittariasi missä ja milloin sinulle sopii Nopea mittaus vuotojen etsimiseen

Lisätiedot

DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje

DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje Modeemin asennus 4 Ohjekirjasta löydät ratkaisut yleisimpiin asioihin esim. WLAN-verkon asennukseen. 1 Kytke modeemi kuvassa näkyvällä tavalla (B + C).

Lisätiedot

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI.

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. Sisällys 1. Perusvalaistus ja valkokangas... 1 2. Tietokone, dokumenttikamera, kevyt äänentoisto, netti

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Tervetuloa PlayStationin maailmaan. Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas. Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990

Tervetuloa PlayStationin maailmaan. Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas. Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990 Tervetuloa PlayStationin maailmaan Aloita PS4:n käyttäminen tämän kätevän pikaoppaan avulla. Pikaopas Suomi CUH-1216A / CUH-1216B 7026990 Aloittaminen Liitä järjestelmä televisioon. Liitä PlayStation 4-järjestelmä

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla Laite 1 TW- EAV510 v2: - Tähän laitteeseen tulee ulkoverkon

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

DSL-LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas

DSL-LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ. Pikaopas DSL-LAAJAKAISTAN ASENNUS JA KÄYTTÖ Pikaopas Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. DNA:n laajakaistan käyttöönotto on helppoa ja nopeaa:

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen)

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen) KÄYTTÄJÄN OPAS FIN Ohjelmointivalikko: RF-AJASTIN JA RF-KYTKENTÄYKSIKKÖ Paina +/- painikkeita: aluenumero alkaa vilkkua. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai käyttäjän ohjelma (ks. käyttäjän

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Powerline 600 Mb/s, läpimeno, 4 porttia, XAVB6504, asennusopas

Powerline 600 Mb/s, läpimeno, 4 porttia, XAVB6504, asennusopas Powerline 600 Mb/s, läpimeno, 4 porttia, XAVB6504, asennusopas Sisällysluettelo Pakkauksen sisältö..................................... 3 Laitteiston ominaisuudet................................. 4 Merkkivalojen

Lisätiedot