THEME Competence Matrix - Mechatronics with Partial competences/ Units of learning outcomes

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "THEME Competence Matrix - Mechatronics with Partial competences/ Units of learning outcomes"

Transkriptio

1 OSAAMISALUEET OSAAMISTASOT 1. Mekatroniikkajärjestelmien kunnossapito ja käynnissäpito. Oppija osaa suorittaa kunnossapidon perustehtäviä noudattaen laitevalmistajien huolto-ohjeita. Oppija taitaa kunnossapitotoimintoja ja osaa ongelmatilanteissa huoltokirjojen sekä kunnossapitosuunnitelmien avulla suorittaa tarvittavat muutokset. Oppija osaa suorittaa ennakoivan kunnossapidon tehtäviä varmistaen mekatroniikkajärjestelmän ongelmattoman toiminnan. Oppija osaa myös muuttaa laitteen toimintajaksoa laadunvarmistuksen parantamiseksi. Oppija osaa kehittää kunnossapitoon liittyviä toimintoja sekä suunnitella niitä ja laadunvarmistustoimintoja. Oppija osaa puhdistaa ja pitää kunnossa mekatroniikan komponentteja. 1 Oppija osaa voidella mekaanisia koneenosia (esim. liukulaakereita). Oppija osaa tarkastaa ja täyttää nestetasoja mekatroniikan koneissa (esim. vaihteistoöljy, hydrauliikkaöljy). Oppija osaa vaihtaa kulutusosia koneisiin (esim. tiivisteitä ja käyttöjen vaihto-osia). Oppija osaa säätää ja kiristää säädettäviä osia (esim. ketju- ja hihnakäytöt). Oppija osaa ohjattuna kirjata työtehtäviään kunnossapitojärjestelmän raportteihin.

2 1. Mekatroniikkajärjestelmien kunnossapito ja käynnissäpito. Oppija osaa suorittaa kunnossapidon perustehtäviä noudattaen laitevalmistajien huolto-ohjeita. Oppija taitaa kunnossapitotoimintoja ja osaa ongelmatilanteissa huoltokirjojen sekä kunnossapitosuunnitelmien avulla suorittaa tarvittavat muutokset. Oppija osaa suorittaa ennakoivan kunnossapidon tehtäviä varmistaen mekatroniikkajärjestelmän ongelmattoman toiminnan. Oppija osaa myös muuttaa laitteen toimintajaksoa laadunvarmistuksen parantamiseksi. Oppija osaa kehittää kunnossapitoon liittyviä toimintoja sekä suunnitella niitä ja laadunvarmistustoimintoja. Oppija osaa suorittaa kunnossapito-ohjelman mukaisia tehtäviä monimutkaisille mekatroniikan koneille. Oppija noudattaa terveyttä, turvallisuutta ja toimintakykyä ylläpitäviä ohjeita ja menetelmiä. 2 Oppija noudattaa kestävän kehityksen periaatteita energian ja materiaalien käytössään. Oppija lajittelee ja toimittaa jätteet niille sopiviin keräysastioihin. Oppija osaa itsenäisesti kirjata työtehtäviään kunnossapitojärjestelmän raportteihin.

3 1. Mekatroniikkajärjestelmien kunnossapito ja käynnissäpito. Oppija osaa suorittaa kunnossapidon perustehtäviä noudattaen laitevalmistajien huolto-ohjeita. Oppija taitaa kunnossapitotoimintoja ja osaa ongelmatilanteissa huoltokirjojen sekä kunnossapitosuunnitelmien avulla suorittaa tarvittavat muutokset. Oppija osaa suorittaa ennakoivan kunnossapidon tehtäviä varmistaen mekatroniikkajärjestelmän ongelmattoman toiminnan. Oppija osaa myös muuttaa laitteen toimintajaksoa laadunvarmistuksen parantamiseksi. Oppija osaa kehittää kunnossapitoon liittyviä toimintoja sekä suunnitella niitä ja laadunvarmistustoimintoja. Oppija osaa tarkastaa mekatroniikkajärjestelmiä. Oppija osaa tarkastaa turvajärjestelmien toiminnan ja suorittaa koneiden toimintatarkastuksia. 3 Oppija osaa suorittaa kunnossapitotoimintoja kunnossapito-ohjelman mukaisesti. Oppija osaa vaihtaa kuluvia osia ennakoivan kunnossapidon mukaisesti (esim. hihnat, vierintälaakerit). Oppija osaa purkaa ja kasata koneita ja koneenosia ja tarvittaessa merkitä niiden aseman tai linjauksen ennen purkamista (esim. hammaspyörät). Oppija havaitsee ja korjaa vikoja ja virheitä ja osaa dokumentoida niitä.

4 1. Mekatroniikkajärjestelmien kunnossapito ja käynnissäpito. Oppija osaa suorittaa kunnossapidon perustehtäviä noudattaen laitevalmistajien huolto-ohjeita. Oppija taitaa kunnossapitotoimintoja ja osaa ongelmatilanteissa huoltokirjojen sekä kunnossapitosuunnitelmien avulla suorittaa tarvittavat muutokset. Oppija osaa suorittaa ennakoivan kunnossapidon tehtäviä varmistaen mekatroniikkajärjestelmän ongelmattoman toiminnan. Oppija osaa myös muuttaa laitteen toimintajaksoa laadunvarmistuksen parantamiseksi. Oppija osaa kehittää kunnossapitoon liittyviä toimintoja sekä suunnitella niitä ja laadunvarmistustoimintoja. Oppija osaa soveltaa laadunvarmistustoimenpiteitä ja korjata mekatroniikkajärjestelmiä. Oppija osaa valita testausmenetelmiä ja -työkaluja. 4

5 2. Mekatroniikkajärjestelmien ja laitteiden purku- ja asennustyöt. Oppija osaa kirjallisten ohjeiden avulla asentaa ja irrottaa mekatroniikan komponentteja sekä niiden kiinnikkeitä toimivissa laitteissa, esim. antureita, toimilaitteita, moottoreita ja kuljetinkomponentteja. Oppija osaa valita tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti mekatroniikkajärjestelmään sopivat laitteet (hardware) ja ohjelmistot (software) sekä ohjelmoida ja testata niihin yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija osaa valmistaa ja asentaa erilaisia mekatroniikan laitteita ja varmistaa niiden toiminnan tuotantolinjoissa, käyttäen joko vakiokomponentteja tai muokaten niitä soveltuviksi. Oppija osaa määrittää työjohtojen pituudet ja liitäntöjen koot pneumatiikan tai hydrauliikan teknisestä piirustuksesta. Oppija osaa kytkeä sähköisiä antureita (esim. kapasitiivisia, induktiivisia sekä piezosähköisiä voima-antureita). 5 Oppija osaa kytkeä syöttöjännitteitä servo-, epätahti- ja tasavirtamoottoreille huomioiden turvallisuusnäkökohdat. Oppija osaa asentaa ja asemoida mekaanisia komponentteja (esim. pulttikiinnityksellä ja hitsaten).

6 2. Mekatroniikkajärjestelmien ja laitteiden purku- ja asennustyöt. Oppija osaa kirjallisten ohjeiden avulla asentaa ja irrottaa mekatroniikan komponentteja sekä niiden kiinnikkeitä toimivissa laitteissa, esim. antureita, toimilaitteita, moottoreita ja kuljetinkomponentteja. Oppija osaa valita tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti mekatroniikkajärjestelmään sopivat laitteet (hardware) ja ohjelmistot (software) sekä ohjelmoida ja testata niihin yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija osaa valmistaa ja asentaa erilaisia mekatroniikan laitteita ja varmistaa niiden toiminnan tuotantolinjoissa, käyttäen joko vakiokomponentteja tai muokaten niitä soveltuviksi. Oppija osaa sähkö-, pneumatiikka- ja hydrauliikkakaavion avulla rakentaa laitteen jonka työjakso on oikea. Oppija osaa suorittaa asennus- ja purkutöitä merkiten kaikki mekaaniset laitteet (esim. voimansiirron vaihtotöissä). 6 Oppija osaa suorittaa toimintatestejä huomioiden määrätyt toimintaparametrit. Oppija osaa suunnitella, suorittaa ja dokumentoida hyväksyntätestauksen.

7 2. Mekatroniikkajärjestelmien ja laitteiden purku- ja asennustyöt. Oppija osaa kirjallisten ohjeiden avulla asentaa ja irrottaa mekatroniikan komponentteja sekä niiden kiinnikkeitä toimivissa laitteissa, esim. antureita, toimilaitteita, moottoreita ja kuljetinkomponentteja. Oppija osaa valita tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti mekatroniikkajärjestelmään sopivat laitteet (hardware) ja ohjelmistot (software) sekä ohjelmoida ja testata niihin yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija osaa valmistaa ja asentaa erilaisia mekatroniikan laitteita ja varmistaa niiden toiminnan tuotantolinjoissa, käyttäen joko vakiokomponentteja tai muokaten niitä soveltuviksi. Oppija osaa hakea ja tarjota mekatroniikkajärjestelmässä olevan laitteen tilalle vaihtoehtoisia ratkaisuja. (esim. kykin, kuljetinhihna). Oppija osaa testata optimoidun mekatroniikkajärjestelmän. 7 Oppija huomaa laitteiden heikkouksia ja osaa tarjota näihin ratkaisuja.

8 3.Mekatroniikkakomponenttie n asennus järjestelmiin ja tuotantolinjoihin sekä niiden säätö. Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan peruskomponentteja, esim. sähköpneumaattisia venttiileitä, antureita ja toimilaitteita Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan haasteellisempia komponentteja, esim. lineaarikäyttöjä, mittalaitteita, kuljetinkäyttöjä ja kuljetinjärjestelmiä. Oppija osaa asentaa ja säätää monimutkaisia mekatroniikan laitteistoja, jotka sisältävät erilaisia kojeita ja ohjauslaitteita. Hän osaa myös asettaa oikeat parametrit ja testata laitteiston toiminnot, parantaen näin laitteiston toimintavarmuutta. Oppija osaa kokoonpanna mekatroniikan komponentteja (esim. liitännäismoduuleja ja koteloita). Oppija osaa kytkeä ja merkata sähköisiä apulaitteita ja virtapiirejä. 8 Oppija osaa säätää erilaisia komponentteja mekatroniikkajärjestelmissä. Oppija osaa asentaa virtausjärjestelmän komponentteja, erityisesti sylintereitä ja venttiilejä. Oppija osaa valmistella, asentaa ja kytkeä putkia ja letkuja. Oppija osaa tarkastaa järjestelmän tiiviyden.

9 3.Mekatroniikkakomponenttie n asennus järjestelmiin ja tuotantolinjoihin sekä niiden säätö. Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan peruskomponentteja, esim. sähköpneumaattisia venttiileitä, antureita ja toimilaitteita Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan haasteellisempia komponentteja, esim. lineaarikäyttöjä, mittalaitteita, kuljetinkäyttöjä ja kuljetinjärjestelmiä. Oppija osaa asentaa ja säätää monimutkaisia mekatroniikan laitteistoja, jotka sisältävät erilaisia kojeita ja ohjauslaitteita. Hän osaa myös asettaa oikeat parametrit ja testata laitteiston toiminnot, parantaen näin laitteiston toimintavarmuutta. Oppija osaa käyttää laakerinasennustyökaluja. Oppija osaa asentaa ja säätää voimansiirron elementtejä (esim. akseleita ja laakereita, kytkimiä, hihna- ja ketjukäyttöjä, vaihdelaatikoita ja sähkömoottorikäyttöjä). 9 Oppija osaa käyttää sähköisiä mittalaitteita ja testausvälineitä. Oppija osaa käyttää mekaanisia mittalaitteita ja testausvälineitä. Oppija osaa testata ja säätää komponentteja oikeisiin toimintavälyksiin (esim. rajakytkimiä ja antureita).

10 3.Mekatroniikkakomponenttie n asennus järjestelmiin ja tuotantolinjoihin sekä niiden säätö. Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan peruskomponentteja, esim. sähköpneumaattisia venttiileitä, antureita ja toimilaitteita Oppija osaa asentaa ja säätää mekatroniikan haasteellisempia komponentteja, esim. lineaarikäyttöjä, mittalaitteita, kuljetinkäyttöjä ja kuljetinjärjestelmiä. Oppija osaa asentaa ja säätää monimutkaisia mekatroniikan laitteistoja, jotka sisältävät erilaisia kojeita ja ohjauslaitteita. Hän osaa myös asettaa oikeat parametrit ja testata laitteiston toiminnot, parantaen näin laitteiston toimintavarmuutta. Oppija osaa kokoonpanna ja säätää mekatroniikkajärjestelmiä, joissa on useita toimintajaksoja. Oppija osaa asentaa kuljetinjärjestelmiä käyttöineen ja kytkeä sähkömoottoreita ja taajuusmuuttajia. 10 Oppija osaa lisätä olemassa olevaan laitteistoon instrumentointi- ja ohjausjärjestelmän laitteita. Oppija osaa ottaa käyttöön mekatroniikan laitteistoja. Oppija osaa valvoa ja arvioida mekatroniikan laitteiston toimintaa.

11 4. Mekatroniikkajärjestelmien ja laitteiden suunnittelu, rakentaminen ja mukauttaminen asiakkaan tarpeiden sekä yleissuunnitelman mukaisesti. Oppija osaa käyttää manuaali- ja CNC ohjattuja työstökoneita mekatroniikkajärjestel mien koneenosien valmistamiseen annetun suunnitelman mukaisesti, huomioiden myös asiakkaan tarpeet. Oppija osaa piirtää kuvia ja luonnoksia yksinkertaisista koneenosista ja hallitsee CAD ohjelman perustoiminnot. Oppija osaa teknisen piirustuksen mukaisesti rakentaa mekatroniikan laitteita ja asentaa laitteet huomioiden niiden erityisvaatimukset. Oppija tuntee laajalti standardeja ja ohjeita esim. pintakäsittelystä. Oppija osaa myös käyttää CAD ohjelman syvällisempiä toimintoja kuten törmäystarkistus. Oppija ymmärtää täysin CAD ohjelman toiminnan ja osaa tuottaa dokumentteja laitteista, esim. osaluettelot, toimintakuvaukset ja käyttöohjeet. Oppija osaa suunnitella ja rakentaa mekatroniikan laitteita sekä varmistaa riittävät tuotantotarkkuudet mittaus- ja testausvälineiden avulla. Oppija osaa dokumentoida tulokset laatujärjestelmiin. Oppija osaa itsenäisesti tehdä sovituksia erilaisiin kojeisiin (mm. käyttöjen, antureiden ja PLC:n valinta) ja osaa hyödyntää tietotekniikan ohjelmia laitteiden rakentamisessa. Oppija osaa mallintaa ja simuloida toimivan järjestelmän ja käyttää laskentaohjelmia, esim. FEM. Oppija osaa tehdä kustannus-hyöty analyysejä esim. päättää kannattaako koneenosa valmistaa itse vai ostaa. Oppija osaa itsenäisesti luoda monimutkaisia mekatroniikan laitteistoja ja laskea niiden taloudellisen kannattavuuden. Oppija osaa optimoida CNC ohjelmia monimutkaisten mekatroniikkaosien ja - laitteiden valmistuksessa sekä valvoa avoimen ohjauspiirin oloarvoa. 11 Osittainen osaaminen / Oppimistavoitteet eivät kuulu yhteenliittymään.

12 5. Mekatroniikkajärjestelmien käyttöönotto ja tekninen tai taloudellinen asiakaspalvelu. Oppija osaa valmistusohjeiden ja suunnitelmien avulla asettaa mekatroniikan laitteita käyttökuntoon sekä opastaa asiakasta laitteen luovutusvaiheessa. Oppija osaa asettaa mekatroniikan järjestelmiä käyttökuntoon huomioiden asiakkaan tarpeet sekä olosuhteet ja tuottaa tarvittavia dokumentteja. Oppija osaa myös opastaa asiakasta järjestelmän turvallisessa käytössä sekä tarjota asiakkaalle, Oppija hallitsee toisiinsa kytkettyjen ja koneiden käyttöönoton huomioiden vallitsevat olosuhteet. Hän osaa myös toimittaa tarvittavat asiakirjat, mukaan lukien käyttöohjeet. Oppija osaa, asiakastarpeet huomioiden, määrittää koneita jotka tarjoavat ratkaisun. Oppija osaa arvioida asiakkaan laitteistovaatimukset ja kehittää niihin ratkaisuja, sekä osaa suunnitella niiden toteutuksen ja käyttöönoton. Oppija pystyy johtamaan koko käyttöönottoprojektin, mukaan lukien aikataulutus, tarjousvaiheesta luovutukseen. Oppija osaa neuvoa ja ohjata asiakasta laitteiden turvalliseen käyttöön. 12 Osittainen osaaminen / Oppimistavoitteet eivät kuulu yhteenliittymään.

13 6. Mekatroniikkajärjestelmien ja laitteiden tuotantoprosessin sekä toimintajakson seuranta ja hallinta (sisältäen laadunvarmistuksen). Oppija osaa valvoa ja ohjeiden avulla säätää prosessien toimintajaksoa sekä suorittaa laadunvalvontatoimenpitei tä. Oppija osaa valvoa ja itsenäisesti säätää prosessien toimintajaksoa, arvioida lopputulosta sekä käyttää järjestelmän SPC menetelmää (Statistical Process Control) laadun varmistukseen. Näiden avulla oppija osaa valmistaa yksinkertaisia toimintasuunnitelmia prosessin kehittämiseksi, sisältäen tuotannon vaiheistusta ja aikataulutusta. Oppija osaa käyttää ja valvoa mekatroniikan laitteistoja, valita testausja valvontamenetelmiä, asentaa ja käynnistää järjestelmän SPC sovelluksen, säätää tuotantolinjan materiaalivirran optimaaliseksi sekä tuottaa toimintaselosteen, joka sisältää mm. jaksoajat. Oppija hallitsee monimutkaisten valvonnan käyttäen virtuaalisia työkaluja ja tuotannonohjausjärjestelm iä, avoimen säätöpiirin optimoinnin, materiaalivirran analyysit sekä prosessin tilastoinnin. Oppija osaa optimoida tuotantolinjan työjaksot, tuottaa ohjeita tuotannonohjausjärjestelm ien muokkaamiseen (esim. sovittaminen SAP järjestelmän) ja ottaa käyttöön CIP järjestelmien laatumenetelmiä. Continual Improvement Process) Osittainen osaaminen / Oppimistavoitteet eivät kuulu yhteenliittymään. 13

14 7. Mekatroniikkajärjestelmiä ohjaavien laitteiden sekä ohjelmistojen asennus, ohjelmointi ja testaus. Oppija osaa asentaa ja konfiguroida laitteita ja ohjelmistoja sekä tehdä yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija hallitsee laitteiden sekä ohjelmien valinnan (esim. anturit, toimilaitteet, liitännät ja tiedonsiirtotoiminnot) Oppija osaa tehdä ja testata yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti. Oppija osaa integroida ja konfiguroida ohjelmointi-, ohjausja säätömekanismeja sekä ohjelmoida yksinkertaisia laitteita yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa ja simuloida ohjelmasekvenssin ennen käynnistystä. Oppija osaa luoda, testata ja konfiguroida mekatroniikkajärjestelmän laite- ja ohjelmasovelluksia sekä valvoa järjestelmän tilaa soveltuvilla mittaus- ja seurantatyökaluilla. Oppija tunnistaa tärkeimmät ohjelmoitavan logiikan (PLC) moduulilaitteet. Oppija osaa suorittaa ohjelmoitavan logiikan (PLC) konfiguroinnin soveltuvalla PLC sovelluksella. 14 Oppija osaa ladata logiikkaohjelmia (PLC) automaatiolaitteisiin. Oppija osaa avata ja muokata ohjaussovelluksia mekatroniikan laitteissa (esim. kappaleenkäsittelylaitteet).

15 7. Mekatroniikkajärjestelmiä ohjaavien laitteiden sekä ohjelmistojen asennus, ohjelmointi ja testaus. Oppija osaa asentaa ja konfiguroida laitteita ja ohjelmistoja sekä tehdä yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija hallitsee laitteiden sekä ohjelmien valinnan (esim. anturit, toimilaitteet, liitännät ja tiedonsiirtotoiminnot) Oppija osaa tehdä ja testata yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti. Oppija osaa integroida ja konfiguroida ohjelmointi-, ohjaus- ja säätömekanismeja sekä ohjelmoida yksinkertaisia laitteita yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa ja simuloida ohjelmasekvenssin ennen käynnistystä. Oppija osaa luoda, testata ja konfiguroida mekatroniikkajärjestelmän laiteja ohjelmasovelluksia sekä valvoa järjestelmän tilaa soveltuvilla mittaus- ja seurantatyökaluilla. Oppija osaa teknisten piirustusten sekä ohjeiden avulla valita oikeat ohjelmasovellukset sekä laitekomponentit (esim. lähestymiskytkimet, pneumatiikkaventtiilit ja sylinterit). 15 Oppija osaa asentaa modulaarisia laitekomponentteja mekatroniikkajärjestelmiin. Oppija osaa asentaa antureita ja toimilaitteita. Oppija osaa tarkistaa antureiden ja toimilaitteiden toiminnan ja niiden soveltuvuuden ohjausjärjestelmään. Oppija osaa ladata ja käyttää yksinkertaisia logiikkaohjelmia (PLC) mekatroniikkajärjestelmiin (esim. ajastintoimintoja ja laskimia). Oppija osaa testata ohjelmasovelluksia prosessissa.

16 7. Mekatroniikkajärjestelmiä ohjaavien laitteiden sekä ohjelmistojen asennus, ohjelmointi ja testaus. Oppija osaa asentaa ja konfiguroida laitteita ja ohjelmistoja sekä tehdä yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija hallitsee laitteiden sekä ohjelmien valinnan (esim. anturit, toimilaitteet, liitännät ja tiedonsiirtotoiminnot) Oppija osaa tehdä ja testata yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti. Oppija osaa integroida ja konfiguroida ohjelmointi-, ohjausja säätömekanismeja sekä ohjelmoida yksinkertaisia laitteita yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa ja simuloida ohjelmasekvenssin ennen käynnistystä. Oppija osaa luoda, testata ja konfiguroida mekatroniikkajärjestelmän laite- ja ohjelmasovelluksia sekä valvoa järjestelmän tilaa soveltuvilla mittaus- ja seurantatyökaluilla. Oppija osaa suunnitella logiikkaohjelmia (PLC) erilaisilla toimintajaksoilla (esim. askel kerrallaan tai jatkuvatoiminen). Oppija osaa käsitellä analogisia ja digitaalisia viestejä (esim. lämpötila-anturit tai enkooderit). 16 Oppija osaa ladata ja käyttää logiikkaohjelmia (PLC) sähkömoottorikäyttöjen nopeuden säätöön (esim. taajuusmuuttaja tai servomoottori). Oppija osaa simuloida robotin liikkeitä virtuaaliympäristössä. Oppija osaa toteuttaa virtuaalirobotin käskyt oikealla robotilla.

17 7. Mekatroniikkajärjestelmiä ohjaavien laitteiden sekä ohjelmistojen asennus, ohjelmointi ja testaus. Oppija osaa asentaa ja konfiguroida laitteita ja ohjelmistoja sekä tehdä yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia. Oppija hallitsee laitteiden sekä ohjelmien valinnan (esim. anturit, toimilaitteet, liitännät ja tiedonsiirtotoiminnot) Oppija osaa tehdä ja testata yksinkertaisia ohjelmoitavan logiikan (PLC) ohjelmia tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti. Oppija osaa integroida ja konfiguroida ohjelmointi-, ohjaus- ja säätömekanismeja sekä ohjelmoida yksinkertaisia laitteita yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa ja simuloida ohjelmasekvenssin ennen käynnistystä. Oppija osaa luoda, testata ja konfiguroida mekatroniikkajärjestelmän laiteja ohjelmasovelluksia sekä valvoa järjestelmän tilaa soveltuvilla mittaus- ja seurantatyökaluilla. Oppija osaa kytkeytyä ohjelmoitaviin logiikkoihin tiedonsiirtoa varten (esim. väyläliitynnällä). Oppija osaa asentaa verkkoliitäntäkomponentteja ohjausjärjestelmiin. 17 Oppija osaa ohjata oheislaitteita verkon kautta (esim. servomoottorit ja taajuusmuuttajat). Oppija osaa virittää mittalaitteita.

18 8. Mekatroniikkajärjestelmien käynnissäpitoon liittyvien teknisten asiakirjojen laatiminen ja levitys. Oppija osaa tehdä luonnoksia ja piirustuksia mekatroniikan osajärjestelmiin ja tuntee CAD sovellusten perustoiminnot. Oppija hallitsee teknisen dokumentoinnin ja pystyy valmistelemaan ja muokkaamaan dokumentit yrityksen toimintajärjestelmän mukaisiksi. Oppija osaa analysoida monimutkaisia toimintasekvenssejä ja kehittää järjestelmän laitteille tuotanto- sekä kunnossapitotoimenpiteitä. Oppija ymmärtää, järjestelmäparametrien merkityksen laitteiston toiminnalle ja pystyy itsenäisesti arvioimaan sekä dokumentoimaan mekatroniikkalaitteiden kulumista ja kuntoa yleisesti. Osittainen osaaminen / Oppimistavoitteet eivät kuulu yhteenliittymään. 9. Mekatroniikkajärjestelmien häiriötilanteiden diagnosointi ja korjaus, asiakkaiden opastus häiriötilanteiden välttämiseksi sekä laitteiston kehittäminen ja päivittäminen luotettavammaksi. Oppija osaa diagnosoida ja korjata vikoja ja häiriöitä yksinkertaisissa komponenteissa ja laitteissa. Oppija osaa käyttää tarvittavia tarkastus-, mittaus- ja diagnosointityökaluja. Oppija osaa itsenäisesti selvittää ongelmia tuotantolaitteissa (tietokoneavusteisilla) diagnostiikkajärjestelmillä tai omalla asiantuntemuksellaan tietokantojen sekä virheraporttien avulla. Oppija osaa diagnosoida ja korjata vikoja sekä häiriötekijöitä monimutkaisissa mekatroniikkalaitteissa ja opastaa asiakasta parantamaan sekä päivittämään järjestelmää häiriöiden välttämiseksi. Oppija osaa häiriötilanneanalyysien perusteella kehittää mekatroniikkalaitteistoon valvonta- ja diagnostiikkajärjestelmän. 18 Osittainen osaaminen / Oppimistavoitteet eivät kuulu yhteenliittymään.

19 Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija, eikä komissio ole vastuussa siihen sisältyvien tietojen mahdollisesta käytöstä. 19

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa

THEME osaamismatriisi - elektroniikka/sähkötekniikka osakompetenssien/oppimistulosten kanssa OSAAMISALUEET OSAAMISEN KEHITYSVAIHEET 1. Sähköisten ja/tai elektronisten järjestelmien asennus rakennuksiin ja teollisuuslaitoksiin. Hän osaa valmistella ja suorittaa yksinkertaisia sähköisiä ja elektronisia

Lisätiedot

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutusohjelma- /osaamisalakokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologian koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2014 Voimarinne, Sastamalan Karkku

Lisätiedot

Hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisalakokeilu TUTKINTOJEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

Hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisalakokeilu TUTKINTOJEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisalakokeilu TUTKINTOJEN PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Väinehuollon, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilujen verkostopäivä 21.11.2014 Stadin

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

Teollisuusautomaation standardit Osio 9

Teollisuusautomaation standardit Osio 9 Teollisuusautomaation standardit Osio 9 Osio 1: SESKOn Komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Sähköalan perustutkinto Automaatiotekniikan ja kunnossapidon koulutusohjelma Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 Sähkötekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelma on voimakkaasti poikkialainen ja antaa mahdollisuuden perehtyä

Lisätiedot

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Suomen teollisuuden kilpailukyky perustuu yhä enemmän tietotaitoon. Automaation avulla osaaminen voidaan hyödyntää tehostuvana tuotantona. Automaatiotekniikan koulutusohjelman

Lisätiedot

Hyvinvointiteknologiaan painottuvan kokeilu KOKEILUSSA NOUDATETTAVAT TUTKINNON PERUSTEET

Hyvinvointiteknologiaan painottuvan kokeilu KOKEILUSSA NOUDATETTAVAT TUTKINNON PERUSTEET Hyvinvointiteknologiaan painottuvan kokeilu KOKEILUSSA NOUDATETTAVAT TUTKINNON PERUSTEET Hyvinvointiteknologiaan painottuvan kokeilun yhteistyöpäivä19.5.2015 Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi HYVINVOINTITEKNOLOGIA

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

MACHINERY on laadunvarmistaja

MACHINERY on laadunvarmistaja MACHINERY on laadunvarmistaja Mitä tapahtuu huomenna? entä jos omaisuudelle tapahtuu jotain? entä jos kalustolle tapahtuu jotain? entä jos sinulle tapahtuu jotain? MACHINERY ennakoi, ennaltaehkäisee ja

Lisätiedot

Mitä ovat yhteistyörobotit. Yhteistyörobotit ovat uusia työkavereita, robotteja jotka on tehty työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa.

Mitä ovat yhteistyörobotit. Yhteistyörobotit ovat uusia työkavereita, robotteja jotka on tehty työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa. Yhteistyörobotiikka Mitä ovat yhteistyörobotit Yhteistyörobotit ovat uusia työkavereita, robotteja jotka on tehty työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa. Yhteistyörobotit saapuvat juuri oikeaan aikaan

Lisätiedot

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov Sähkötekniset tietojärjestelmät, pakollinen sähkö-sv. Opiskelija perehtyy väyläpohjaisiin hajautettuihin avoimiin rakennusautomaatio-järjestelmiin.opiskeija

Lisätiedot

SIMULOINTIYMPÄRISTÖJEN SOVELTAMINEN OPETUKSESSA SIMULOINNILLA TUOTANTOA KEHITTÄMÄÄN-SEMINAARI TIMO SUVELA

SIMULOINTIYMPÄRISTÖJEN SOVELTAMINEN OPETUKSESSA SIMULOINNILLA TUOTANTOA KEHITTÄMÄÄN-SEMINAARI TIMO SUVELA SOVELTAMINEN OPETUKSESSA SIMULOINNILLA TUOTANTOA KEHITTÄMÄÄN-SEMINAARI 2.12. TIMO SUVELA KUKA OLEN? Timo Suvela lehtori, sähkö- ja automaatiotekniikka (timo.suvela@samk.fi, 044-7103275) Nykyisyys SAMK:iin

Lisätiedot

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

Elektroninen ohjaus helposti

Elektroninen ohjaus helposti Elektroninen ohjaus helposti Koneiden vankka ja yksinkertainen ohjaus älykkään elektroniikan avulla IQAN-TOC2 oikotie tulevaisuuteen Helppo määritellä Helppo asentaa Helppo säätää Helppo diagnosoida Vankka

Lisätiedot

Teollisuusautomaation standardit. Osio 2:

Teollisuusautomaation standardit. Osio 2: Teollisuusautomaation standardit Osio 2 Osio 1: SESKOn komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä sähköasennustekniikan töitä sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla tieto- ja tietoliikennealan yrityksissä erilaisissa työkokonaisuuksissa ja tehtävissä sekä

Lisätiedot

Puualan perustutkinto

Puualan perustutkinto Puualan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 4 2.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp... 4 2.1.2 Asiakaslähtöinen valmistustoiminta, 15 osp... 6 2.2 Valinnaiset tutkinnon

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Mikael Partanen VAATIMUSMÄÄRITTELYT Opinnäytetyö Syyskuu 2011 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KÄSITTEET... 3 2.1 Kiinteistöautomaatio... 3 2.2

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet

metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet metis -tuoteperhe metis -tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja GSM-valvonta- ja ohjauslaitteita. Ne voivat lähettää viestejä ilmaisimien ja antureiden tilan

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (6) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Versio Tekijä Tarkastaja 1.0 PR 30.01.2013 1.1 AK 4.2.2013 1.2 PR 28.2.2013 1.3 AK 1.3.2013 Tulostettu: 2.5.2013 22:28 1(7) SÄLLYSLUETTELO 1. Perustiedot 3 1.1.

Lisätiedot

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset UPM KOFF Kokonaiskunnossapito Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset Kenttähuolto ja Projektit Sähkö- ja automaatio kunnossapitopalvelut Mekaaninen kunnossapito, modernisoinnit, prosessimuutokset

Lisätiedot

Rexroth Engineering Työkalumme tehokkaaseen suunnitteluun ja järjestelmien optimointiin

Rexroth Engineering Työkalumme tehokkaaseen suunnitteluun ja järjestelmien optimointiin Rexroth Engineering Työkalumme tehokkaaseen suunnitteluun ja järjestelmien optimointiin Rexroth Engineering Rexroth tarjoaa kattavan valikoiman työkaluja suunnitteluun, tuote- ja teknologiavalintaan, mitoitukseen,

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto (180 osp) on tarkoitettu henkilöille, jotka

Lisätiedot

Turvallisuusseminaari 30.11 1.11.2006 Silja-Line

Turvallisuusseminaari 30.11 1.11.2006 Silja-Line Turvallisuusseminaari 30.11 1.11.2006 Silja-Line Koneturvallisuus ohjausjärjestelmät ja niihin liittyvät tiedonsiirtojärjestelmät Toiminnallinen turvallisuus Standardi IEC 62061 Koneturvallisuus turvallisuuteen

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Sähkötekniikan koulutusohjelman yhteiset osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelman osaamisprofiili on määritetty valtakunnallisessa työryhmässä ja sen keskeiset tekijät

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013

ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013 ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013 Energia?! Kiinteistön käyttäjät sekä tekniset laitteistot käyttävät ja kuluttavat energiaa Jokin laite säätää ja ohjaa tätä kulutusta. Ohjauslaitteet keskitetty

Lisätiedot

45 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja työskentely

45 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla elektroniikka-alan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen

Lisätiedot

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA Jokaiseen kuljettajaprofiiliin voi tallentaa omat säädöt seuraaville ominaisuuksille Venttiilin parametrit o Miniminopeus (ma) o Maksiminopeus (%) o Rampit

Lisätiedot

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO

AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO AUTOMAATIOASENTAJAN AT 2013 AINEISTOLUETTELO Aineistokoodi Aineistotyyppi Tavoiteaika /tuntia Kuvaus työtehtävästä PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 3.2 Automaation perusteet AutomAsAt 0114 1 16 tuntia Logiikkaohjatun

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

SÄÄTÖJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU

SÄÄTÖJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU ENSO IKONEN PYOSYS 1 SÄÄTÖJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU Enso Ikonen professori säätö- ja systeemitekniikka http://cc.oulu.fi/~iko Oulun yliopisto Älykkäät koneet ja järjestelmät / Systeemitekniikka Jan 2019

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet

metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet metis GSM-ilmoituksensiirtolaitteet Metis -tuoteperhe metis -tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja GSM-valvonta- ja ohjauslaitteita. Ne voivat lähettää viestejä ilmaisimien ja antureiden tilan

Lisätiedot

Teollisuusautomaation standardit Osio 10

Teollisuusautomaation standardit Osio 10 Teollisuusautomaation standardit Osio 10 Osio 1: SESKOn Komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

Puutuotevalmistuksessa toimiminen

Puutuotevalmistuksessa toimiminen PUUTEOLLISUUDEN JA VENEENRAKENNUKSEN OSAAMISTARJOTIN 8.1. - 28.6.2019 30.1.2019 1 SISÄLLYS Puutuotevalmistuksessa toimiminen... 2 Puutuotteen valmistaminen ja työtuvallisuus... 2 Puusepäntuotteen valmistus...

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tietotekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelmasta valmistuneet insinöörit sijoittuvat suunnittelu-, ohjelmointi-, esimies-,

Lisätiedot

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille

Kurssit 2015. Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Kurssit 2015 Ennakoivan kunnossapidon kurssit ammattilaisille Sisältö Pyörivien koneiden linjauskoulutus... 3 Värähtelymittaus ja analysointi...

Lisätiedot

Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa:

Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa: Ismo Grönvall/Timo/TUTA 0353064 Tehtävä 5: Sisäilmaston mittaus hyödyntää langatonta anturiteknologiaa: Ihmiset viettävät huomattavan osan (>90 %) ajasta sisätiloissa. Sisäilmaston laatu on tästä syystä

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä valmistamalla jonkin koneistettavan osan tai osakokonaisuuden CNC-ohjattua työstökonetta

Lisätiedot

Servo-case, tilanne 16.9.2005

Servo-case, tilanne 16.9.2005 Servo-case, tilanne.9.25 Jari Halme Tutkija jari.halme@vtt.fi Case: Servomoottorin toimintakunnon valvonta ja testaus Vastuullinen yritys ja vastuuhenkilö: Kimmo Ukkonen, Foxconn Oy Muut osallistuvat yritykset:

Lisätiedot

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä Simo Tauriainen www.ponsse.com 25.8.2011 Ponsse-konserni Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja

Lisätiedot

Altivar 12. Suorituskykyä pienessä paketissa. Taajuusmuuttajat oikosulkumoottoreille: 0,18 2,2 kw, 240 voltin yksivaiheinen syöttöjännite

Altivar 12. Suorituskykyä pienessä paketissa. Taajuusmuuttajat oikosulkumoottoreille: 0,18 2,2 kw, 240 voltin yksivaiheinen syöttöjännite Altivar 12 Suorituskykyä pienessä paketissa Taajuusmuuttajat oikosulkumoottoreille: 0,18 2,2 kw, 240 voltin yksivaiheinen syöttöjännite Tekniikkaa, joka helpottaa työtäsi Pieni Kekseliäs Luotettava Suorituskykyinen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Uponor C-46 -lämmönsäädin Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Tuotteen kuvaus Luovaa tekniikkaa helppo asentaa ja käsitellä Uponorin C-46-lämmönsäädin

Lisätiedot

Safety Integrated -turvatekniset perusratkaisut. Siemens Automation

Safety Integrated -turvatekniset perusratkaisut. Siemens Automation Safety Integrated -turvatekniset perusratkaisut Siemens Automation Itsenäisen koneen turvaratkaisu toteutetaan releellä, konetta ei ole kytketty väylään Select language Exit Sivu 2 Industry Sector Turvareleet

Lisätiedot

Teemat. Vaativien säätösovellusten käyttövarmuus automaation elinkaarimallin näkökulmasta. 3.11.2005 Tampere. Vaativat säätösovellukset

Teemat. Vaativien säätösovellusten käyttövarmuus automaation elinkaarimallin näkökulmasta. 3.11.2005 Tampere. Vaativat säätösovellukset PROGNOS vuosiseminaari Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Lappeenrannan teknillinen yliopisto Vaativien säätösovellusten käyttövarmuus automaation elinkaarimallin näkökulmasta Tampere Teemat Vaativat säätösovellukset

Lisätiedot

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN Asennus- ja käyttöohje 1. Symbolien selitykset 2. Sisällysluettelo Ohje 1. Symbolien selitykset.........2 2. Sisällysluettelo..............2 3. Yleisiä turvallisuusohjeita.....3

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla TYÖVALMENNUSÄÄTIÖ AVITUS EKOCENTER Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi 2014 Paikka: Avitus,

Lisätiedot

LÄMMINILMAPUHALLIN HEL

LÄMMINILMAPUHALLIN HEL ASEUS- JA HUOLTO-OHJE 7.2.2012 LÄIILAPUHALLI HEL A. ASEUSOHJE...1 Yleistä...1 Toimitus ja varastointi...1 Laitteiden sijoitus...1 Puhallinmoottorit...1 Pyörimisnopeudensäädin...1 ittakuva...2 Kytkentäkaaviot...2

Lisätiedot

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1 Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? May 11, 2016 Slide 1 ABB i-bus KNX taloautomaatio May 11, 2016 Slide 2 KNX on maailman ainoa avoin standardi kotien ja rakennusten

Lisätiedot

ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA. Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2.

ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA. Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2. ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA Heikki Tuomainen lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus 7.2.2013 Koulutuskeskus Salpauksen linjaukset Pedagoginen strategia Opas arviointiin

Lisätiedot

Käyttöohje. Kytkentävahvistin N00..A N05..A 701692/01 06/03 SUOMI

Käyttöohje. Kytkentävahvistin N00..A N05..A 701692/01 06/03 SUOMI Käyttöohje SUOMI Kytkentävahvistin N00..A N0..A 7069/0 06/03 Ohjeet turvallista käyttöä varten räjähdysvaarallisilla alueilla Käyttö Luonnostaan vaarattomia virtapiirejä sisältäviä laitteita on tarkoitus

Lisätiedot

TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI

TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI - 1 - Laboratoriotyö TKT224 Oppimäärä: Ammattiaineiden laboraatiot Kurssi: Tietokonetekniikan laboraatiot Laboratoriotyö: TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI Teoriakurssi, johon työ liittyy: Työn laatijat: T.Laitinen

Lisätiedot

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr.

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr. 307 Sisällysluettelo 307 Yleiskatsaus 309 Tyypit 16/10, 16/30 ja 16/50 310 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet RADEX -NC 310 Tyypit 22/20, 22/50, 22/100 311 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Teknillinen korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt CeilBot 2DoF camera actuator Antti Riksman Sisältö 1 CeilBot 3 2 Projektin tämän

Lisätiedot

Teollisuus. 606 Mekatroniikka. Lajivastaava. Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639.

Teollisuus. 606 Mekatroniikka. Lajivastaava. Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639. Teollisuus 606 Mekatroniikka Lajivastaava Timo Tommiska Koulutuskeskus Salpaus timo.tommiska(at)salpaus.fi puh. 044 708 0639 1 / 11 Jarmo Eloranta Koulutuskeskus Salpaus jarmo.eloranta(at)salpaus.fi puh.

Lisätiedot

MILTON ROY - ANNOSTUSPUMPUT

MILTON ROY - ANNOSTUSPUMPUT Mekaanisesti toimiva kalvo Sähkömagneettiset LMI ROYTRONIC -sarjan pumput Maksimaalinen muunneltavuus: Uusi annostuspään rakenne - FastPrime & AutoPrime; nopea ja helppo pumpun käyttöönotto Tarkempi kemikaalien

Lisätiedot

Käytännöntoimenpiteet. Hasse Lönnberg Sapa Building System

Käytännöntoimenpiteet. Hasse Lönnberg Sapa Building System Käytännöntoimenpiteet Hasse Lönnberg Sapa Building System CE-merkinnän Asiat voisi olla paljon huonommin! - SMRY:n tuki - Järjestelmätoimittajamalli - Toimittajien tuki ONNISTUMINEN VAATI SITOUTUMISTA,

Lisätiedot

2. Käytä haalareita ja suojakäsineitä - pyyhi haalareista mahdolliset öljytahrat pois ennen kuin palautat ne naulakkoon - käytä myös suojalaseja

2. Käytä haalareita ja suojakäsineitä - pyyhi haalareista mahdolliset öljytahrat pois ennen kuin palautat ne naulakkoon - käytä myös suojalaseja HYDRAULIIKKALABORAATIOT 2015-16 TOIMINTA JA TURVALLISUUSOHJEITA 1. Noudata siisteyttä ja järjestystä - jos öljyä valuu lattialle, niin pyyhi öljy välittömästi pois - valuta letkut tyhjiksi ja laita perusliittimen

Lisätiedot

DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Kokkolassa 1.9.2014 31.5.2016 Koulutus Aikuisopiskelijoille tarkoitettu tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon valmistava koulutus. Tutkintonimikkeenä

Lisätiedot

Mekatroniikan peruskurssi Luento 1 / 15.1.2013

Mekatroniikan peruskurssi Luento 1 / 15.1.2013 Lappeenranta University of Technology, Finland Mekatroniikan peruskurssi Luento 1 / 15.1.2013 Rafael Åman LUT/Älykkäiden koneiden laboratorio Tehonsiirto voidaan toteuttaa: Mekaanisesti Hydraulisesti Pneumaattisesti

Lisätiedot

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232)

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Oheinen kuvasarja selitysteksteineen opastaa sinut onnistuneesti päivittämään Topfield -vastaanottimesi. - Lataa sarjaportti -päivitystyökalu -sivustolta

Lisätiedot

Ohjattua suorituskykyä.

Ohjattua suorituskykyä. Ohjattua suorituskykyä. Yhdyskuntatekniset ajoneuvot Toimiala Rakennuskoneet Maa- ja metsätalouskoneet Kuljetus ja logistiikka Suorituskykyä. Kaikkien komponentien täydellisen integroinnin ansiosta saavutetaan

Lisätiedot

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Pisteet 25/100 t max 210 min Muistitikulla on lisämateriaalia! Tehtävän kuvaus Kilpailijapari vastaa tuotantolinjan (Handling station)

Lisätiedot

CP1L. K o m p a k t i k o n e o h j a u s l o g i i k k a. » Ke h i t t y n y t l i i k ke e n o h j a u s. » S u u r i k ä s i t t e l y n o p e u s

CP1L. K o m p a k t i k o n e o h j a u s l o g i i k k a. » Ke h i t t y n y t l i i k ke e n o h j a u s. » S u u r i k ä s i t t e l y n o p e u s CP1L K o m p a k t i k o n e o h j a u s l o g i i k k a» S u u r i k ä s i t t e l y n o p e u s» Ke h i t t y n y t l i i k ke e n o h j a u s» Va i v a t o n l i i t ä n t ä j a t i e d o n s i i r

Lisätiedot

ÄLYKÄS LÄMMÖNJAKOKESKUS

ÄLYKÄS LÄMMÖNJAKOKESKUS ÄLYKÄS LÄMMÖNJAKOKESKUS HELEN HOITAA Lämmönjakokeskus on taloyhtiön lämmitysjärjestelmän tärkein laitteisto, joka tulee uusia säännöllisin väliajoin. Helen tarjoaa huolettoman palvelukokonaisuuden laiteuusintaan,

Lisätiedot

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen 1 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen Projektisuunnitelma Tommi Salminen, Hanna Ukkola, Olli Törmänen 19.09.2014 1 Projektin

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

Mittaus- ja valvontareleet Zelio Control Toimilaitteiden Luotettavaan valvontaan

Mittaus- ja valvontareleet Zelio Control Toimilaitteiden Luotettavaan valvontaan Mittaus- ja valvontareleet Zelio Control Toimilaitteiden Luotettavaan valvontaan Simply Smart! Nerokkuutta ja älyä, joka tekee käytöstä helppoa Mittaus- ja valvontareleet Simply Smart! Nerokkuutta ja älyä,

Lisätiedot

Palautuslaite Boomerang ZHR

Palautuslaite Boomerang ZHR Boomerang palautuslaitteen avulla yksi mies voi käyttää listoituskoneita ja/tai muita koneita ja laitteita puuntyöstössä. Ominaisuudet Arvot Työkappaleen mitat ilman kääntöyks. (mm) Pituus min. 300 max.

Lisätiedot

YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA

YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA YHDESSÄ KOHTI PUUNJALOSTUKSEN HUIPPUKAPASITEETTIA PARAS JALOSTUSARVO Asiakkaidemme puunjalostuksen tehokkuuden ja kannattavuuden kehittäminen on ohjannut toimintaamme jo vuodesta 1991. Päätavoite on saada

Lisätiedot

Pienet sähkötoimilaitteet 90 käännöllä

Pienet sähkötoimilaitteet 90 käännöllä Pienet sähkötoimilaitteet 90 käännöllä Rotork-toimilaitteet Yksi toimilaitetekniikan johtavista valmistajista Rotork on luotettava ja tuotteet ovat pitkälle kehitettyjä. Rotorkilla on yli neljänkymmenen

Lisätiedot

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Hyväksytty Ammatillisen koulutuksen johtaja 26.06.2017 115 Näyttötoimikunta 18.5.2017 Voimassa 1.8.2017 alkaen Sisällys Valmistustyöt... 3 Asennus- ja automaatiotyöt...

Lisätiedot

Lähtökohtana turvallisuus

Lähtökohtana turvallisuus Lähtökohtana turvallisuus Työtä turvallisuuden puolesta Sijoitamme aikaa ja energiaa yhteistyöhön asiakkaidemme kanssa. Haluamme löytää jokaiselle asiakkaallemme parhaan mahdollisen ratkaisun. MALUX FINLAND

Lisätiedot

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 PCS 44 IHB FI 1 Yleistä Tämä lisävaruste tarvitaan kun F1145 / F1245 asennuksessa käytetään ilmaiskylmää. Sisältö 1 x kiertopumppu 1 x pumpun eriste

Lisätiedot

GG INDUSTRY PYÖRIVÄT LAITTEET KAIKENTYYPPISTEN PYÖRIVIEN LAITTEIDEN KOKONAISVALTAISET HUOLTOPALVELUT

GG INDUSTRY PYÖRIVÄT LAITTEET KAIKENTYYPPISTEN PYÖRIVIEN LAITTEIDEN KOKONAISVALTAISET HUOLTOPALVELUT KAIKENTYYPPISTEN PYÖRIVIEN LAITTEIDEN KOKONAISVALTAISET HUOLTOPALVELUT PALVELUKIRJO: Öljynjalostusteollisuus Elintarviketeollisuus Lämpöenergian tuotanto ja lämpöhuolto Laivanrakennus / Laivankorjaus Sähköenergian

Lisätiedot

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen

2. tai 3. opintovuosi Menetelmät Ryhmätunnit, itsenäinen harjoittelu, orkesterien ja/tai kuorojen harjoitusten ja konserttien seuraaminen MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO 2010, MUSIIKIN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TUTKINTOKOHTAINEN OSA PAIKALLISESTI TARJOTTAVAT TUTKINNON OSAT / täydennys Hyväksytty Helsingin Konservatorion johtokunnassa

Lisätiedot

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen

Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11. Voimassa 1.7.2011 alkaen Liite verkkopalveluehtoihin koskien sähköntuotannon verkkopalvelua Tvpe 11 Voimassa 1.7.2011 alkaen Energiateollisuus ry:n suosittelema LIITE VERKKOPALVELUEHTOIHIN KOSKIEN SÄHKÖNTUOTANNON VERKKOPALVELUA

Lisätiedot

Akselikytkimet. Nestekytkimet. Irrotuskytkimet. Nivelet ja nivelakselit. Ylikuormituskytkimet Keskipakoiskytkimet Vapaakytkimet

Akselikytkimet. Nestekytkimet. Irrotuskytkimet. Nivelet ja nivelakselit. Ylikuormituskytkimet Keskipakoiskytkimet Vapaakytkimet Kytkinvalikoimaamme sisältyy joustavia ja vääntöjäykkiä akselikytkimiä, pneumaattisia, hydraulisia, sähköisiä ja mekaanisia irrotuskytkimiä, nestekytkimiä, keskipakoiskytkimiä sekä laaja valikoima ylikuormituskytkimiä.

Lisätiedot

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi PARASOL Tekninen opas TM Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin PARASOL VAV PARASOL www.swegon.fi ADAPT Parasol Ratkaisu kaikkiin tarpeisiin Alla olevassa kuvassa on esimerkki siitä,

Lisätiedot

Akselikytkimet. Levyjarrut. Nestekytkimet. Kenkäjarrut. Irrotuskytkimet. Kitkamateriaalit. Nivelet ja nivelakselit. Rumpujarrut.

Akselikytkimet. Levyjarrut. Nestekytkimet. Kenkäjarrut. Irrotuskytkimet. Kitkamateriaalit. Nivelet ja nivelakselit. Rumpujarrut. Kytkinvalikoimaamme sisältyy joustavia ja vääntöjäykkiä akselikytkimiä, pneumaattisia, hydraulisia, sähköisiä ja mekaanisia irrotuskytkimiä, nestekytkimiä, keskipakoiskytkimiä sekä laaja valikoima ylikuormituskytkimiä.

Lisätiedot

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutuskokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN

Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutuskokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Hyvinvointiteknologiaan painottuva koulutuskokeilu TUTKINNON PERUSTEET KOKEILUA VARTEN Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilujen ohjausryhmän kokous opetus- ja

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET VO80281/ S / H - 1 - ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET Tuotekuvaus Yleistä huomioitavaa Tekniset tiedot Valaisin on tarkoitettu jatkuvatoimiseksi turvavalaisimeksi,

Lisätiedot

Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli

Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli Tornio Works käynnissäpidon toimintamalli 31.5.2012 KTAMK; Käynnissäpitoseminaari www.outokumpu.com Sisällys 1. Kunnossapito PSK-standardin mukaan 2. Käynnissäpidon organisoituminen Tornio Worksissa 3.

Lisätiedot

Liite 1 VIERAILUTEHTÄVÄ 1. Auton moottorin keväthuolto

Liite 1 VIERAILUTEHTÄVÄ 1. Auton moottorin keväthuolto Liite 1 VIERAILUTEHTÄVÄ 1 Auton moottorin keväthuolto 1. Tehtävän kuvaus Tehtävänä on suorittaa auton moottorin keväthuolto. Huolto tehdään harjoitusmoottoriin. Työn kuluessa täytyy kiinnittää huomiota

Lisätiedot

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT

TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT TURVAVALAISTUKSEN DOKUMENTIT POISTUMISREITTIVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS- PÖYTÄKIRJA 08/07 VOT6502 2 Poistumisreittivalaistuksen kunnossapito-ohjelma Poistumisreitin

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Väliraportti 15.10.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot