TOIMINTA JA SEN SIJAINTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro 341/ / Pvm Annetaan julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTA JA SEN SIJAINTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro 341/1101000/7.5.2015. Pvm 24.6.2015. Annetaan julkipanon jälkeen 30.6.2015"

Transkriptio

1 1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro 341/ / Pvm Annetaan julkipanon jälkeen ASIA Rudus Oy:n ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 ) HAKIJA Rudus Oy PL 49, HELSINKI Y -tunnus: Toimialatunnus: Yhteyshenkilö: Tehdaspäällikkö Jouni Lehtinen Pakolantie 46, Petäjävesi jouni.lehtinen@rudus.fi TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Hakemus koskee kiinteän betoniaseman toiminnan perustamista. Hakija on hakenut lupaa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakija sitoutuu asettamaan hyväksyttävän vakuuden välittömästi lupapäätöksen antamisen jälkeen mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi lupapäätöksen kumoamisen tai lupapäätöksen muuttamisen varalta. Hakemuksen mukainen toiminta sijaitsee Koukkuniemen teollisuusalueella osoitteessa Koukkuniemenkatu, Äänekoski. Äänekosken kaupungissa sijaitsevalla kiinteistöllä Heikkilä

2 2 LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain (527/2014) 27 liitteen 1 taulukon 2 kohta 8 g) mukaan (kiinteä betoniasema tai betonituotetehdas). TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on asiassa toimivaltainen lupaviranomainen ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 2 :n kohdan 7 b) perusteella. HAKEMUKSEN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Äänekosken kaupungissa. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA KAAVOITUSTILANNE Toiminnalla ei ole aiempia toimintaa koskevia lupia tai sopimuksia. Äänekosken kaupunki on vuokrannut Rudus Oy:lle teollisuustarkoitukseen m 2 määräalan viideksi vuodeksi. Vuokrasopimus on tehty ajalle Tehtaan toiminta sijoittuu Äänekosken Koukkuniemen alueelle. Äänekosken kaupunginvaltuuston hyväksymässä Koukkuniemen asemakaavan muutoksessa ja laajennuksessa alue on varattu merkinnällä T teollisuus ja varastorakennusten korttelialueeksi. Alueella on yritys- ja teollisuustoimintaa. Suunnitellun valmisbetonitehtaan toiminnalla tuetaan Äänekosken teollisuusalueen rakentumista. TOIMINNAN SIJAINTIPAIKKA, YMPÄRISTÖ JA HÄIRIINTYVÄT KOHTEET Toimipaikka sijaitsee Koukkuniemen teollisuusalueella Äänekosken kaupungissa. Kiinteistö rajoittuu teollisuustontteihin. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat metrin etäisyydellä. Muihin naapureihin on matkaa m. Alueella on yritys- ja teollisuustoimintaa. Toimipaikka ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä sellaisen läheisyydessä. Lähimpään luonnonsuojelualueeseen (Kissakoski YSA097374) on matkaa noin 1,8 km. Toimipaikan läheisyydessä ei myöskään sijaitse Natura -alueita tai muita luonnonsuojelualueita.

3 3 HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Toiminnan yleiskuvaus Tehtaassa valmistetaan valmisbetonia myyntitarkoitukseen. Betonin valmistuksessa käytetään raaka-aineina luonnonkiviainesta, sideaineita, seosaineita, vettä sekä pieniä määriä betonin ominaisuuksia parantavia lisäaineita. Prosessi- ja talousvesi hankitaan kaupungin vesijohtoverkostosta. Kiviainekset ja muut tarvittavat raaka-aineet toimitetaan tehtaalle rekka-, kuorma- tai säiliöautoilla. Betoni valmistetaan sekoittamalla raaka-aineet betonitehtaalla sekoittimessa tasalaatuiseksi massaksi. Valmis massa tyhjennetään sekoittimesta purkusuppilon kautta betoninkuljetusautoon, jolla valmisbetoni kuljetetaan käyttökohteeseen. Tehdas on toiminnassa ympäri vuoden. Normaali toiminta-aika on arkisin Toimitustilanteesta riippuen tehdas voi toimia ajoittain myös kolmessa vuorossa, kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Betonin toimituskohde voi esimerkiksi olla esimerkiksi laaja yhtenäinen betonivalu, kuten silta tai vastaava rakennelma, jonka valutyö pitää saada kokonaisuudessaan loppuun ilman viikonlopun aiheuttamaa katkoa. Tehtaan toiminta-ajat määräytyvät rakennustyömaiden aikataulujen ja työaikojen mukaisesti. Äänekoskella tulee olemaan paljon poikkeuksellisen suuria valutöitä, koska paikkakunnalle on tulossa suuria rakennushankkeita. Tehtaan suunniteltu vuotuinen tuotantomäärä on noin m 3. Betoni kuljetetaan pyörintäsäiliöautoilla, joiden säiliöiden tilavuudet vaihtelevat 5 12 m 3. Tehtaalla ajossa olevien betoniautojen määrä vaihtelee tuotannon ja kuljetusmatkojen mukaan. Betonitehtaan pölypäästöt syntyvät lähinnä tehdasalueen liikenteestä ja sideaineiden purkamisesta varastosäiliöihin. Melua syntyy pääasiassa betoninkuljetusautojen liikennöinnistä alueella. Betonitehtaalla syntyy talousjätettä sekä vähäisessä määrin vaarallisia jätteitä, kuten paristoja ja jäteöljyjä. Kyseessä on uusi toiminta, jolle tullaan hakemaan rakennuslupaa samanaikaisesti. Rudus Oy solmii teollisuusjätevesisopimuksen Äänekosken Energia Oy:n kanssa. Rudus Oy pyytää lupaa aloittaa ympäristöluvan mukaisen toiminnan ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Kiinteistön Heikkilä omistaa Äänekosken kaupunki. Yritykselle on myönnetty SFS-EN ISO ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. Sertifikaattiin kuuluvat myös valmisbetonin myynti, tuotanto, pumppaus sekä kuljetus. Sertifikaatti on voimassa saakka.

4 4 Tuotanto Betonin valmistus sisältää betonin raaka-aineiden vastaanoton ja varastoinnin, kiviaineksen ja veden lämmityksen tarvittaessa, betonin osaaineiden mittauksen, massan sekoituksen, notkeuden säädön sekä laadun valvonnan. Tehtaan suunniteltu valmisbetonin tuotanto on noin m 3 vuodessa. Tehdas on toiminnassa ympäri vuoden. Normaali toiminta-aika on arkisin Toimitustilanteesta riippuen tehdas voi toimia ajoittain myös kolmessa vuorossa, kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Betonin toimituskohde voi olla esimerkiksi laaja yhtenäinen betonivalu, kuten silta tai vastaava rakennelma, jonka valutyö pitää saada kokonaisuudessaan loppuun ilman viikonlopun aiheuttamaa katkoa. Äänekosken betonitehdas tulisi toteuttamaan poikkeuksellisen paljon ja suuria valukohteita, koska paikkakunnalle on tulossa suuria rakennushankkeita. Prosessit Valmisbetonin valmistuksessa käytetään raaka-aineina kiviaineksia, sideaineita, seosaineita, vettä sekä betonin ominaisuuksia parantavia lisäaineita. Betonin runkoaines (kiviaines) tuodaan rekka-autoilla ja tyhjennetään betonitehtaan varastointisiiloihin. Siiloista kiviaines annostellaan kuljettimelle ja siitä edelleen sekoittimeen. Mikäli betonia toimitetaan lämpimänä, kiviainesta kuumennetaan ennen johtamista kuljetin vaa alle.

5 Betoni valmistetaan ennakolta tehdyn suhteutuksen mukaan. Suhteutuksessa on ilmoitettu osa-aineiden määrät kilogrammoina betonikuutiometriä kohden. Eri osa-aineet, kuten vesi, kiviaines, sementti ja lisäaineet punnitaan ja lisätään betonisekoittimeen. Sekoitus kestää yleensä sekuntia. Betonin valmistus on lähes täysin automatisoitu ja sitä ohjataan ja valvotaan ohjaamosta tietokoneiden ja kameroiden välityksellä. Valmis massa tyhjennetään sekoittimesta purkusuppilon kautta betoninkuljetusautoon, jolla valmisbetoni kuljetetaan käyttökohteeseen. Sideaineet (sementti, lentotuhka, kuona) kuljetetaan betoniasemalle säiliöautolla, joista ne siirretään pumppaamalla paineilman avulla suljettua putkistoa pitkin umpinaisiin siiloihin. Sideainesiilot on varustettu pölynsuodattimin. Sideaineet annostellaan kierukkaruuvilla vaaka-astiaan, josta annos tyhjennetään sekoittimeen. Siirtojärjestelmä on suljettu. 5 Betoniautojen pesu ja pesuvesien käsittely Betoniautoja on päivittäin tehtaan käytössä noin 4-6. Kuljetuksessa säiliöön jää aina jonkin verran betonia, joka on pestävä silloin, kun betoni ei ole vielä kovettunut. Pesu on tarpeen myös kun peräkkäisten kuljetuserien betonilaatu on erilainen, tällöin laadut voisivat sekoittua keskenään. Säiliöt pestään joka tapauksessa vähintään kerran päivässä. Betoniautojen pesu on suljettu prosessi (kuva alla), jossa pesuvettä kierrätetään ja mahdolliset ylijäämäpesuvedet johdetaan viemäriin.

6 Kuljetusautojen kuljetussäiliöt pestään sisäpuolelta tarkoitusta varten rakennetulla pesupaikalla. Pesussa syntyvä vesi, noin 80 litraa valmistettua betonikuutioita kohden, ohjataan betonisiin selkeytysaltaisiin. Säiliöiden pesuvedet selkeytetään selkeytysaltaissa ja kierrätetään takaisin säiliöiden pesuun. Jos pesussa tarvitaan kuumaa vettä (talvella) tai altaisiin sataa rankasti, selkeytysprosessiin voi kertyä enemmän vettä kuin siinä voidaan vettä hyödyntää. Tällöin ylimääräinen vesi johdetaan selkeytyksen ja öljynerotuskaivon kautta viemäriin. Selkeytysaltaissa pesuvedessä oleva, koostumukseltaan märän hiekan tyyppinen, kiintoaines (hiekkaa, sementtiä) painuu altaan pohjalle. Pohjalle saostunut kiintoaines tyhjennetään tarvittaessa noin 2-3 kertaa kuukaudessa. Aines toimitetaan Rudus Oy:n tai muun luvallisen toimijan betonijätteen vastaanottopaikkaan. Vesien puhdistusjärjestelmä varustetaan myös riittävän tehokkaalla öljynerotuskaivolla. 6 Raaka-aineet, kemikaalit ja polttoaineet Raaka-aineet Valmisbetonin valmistuksessa käytetään raaka-aineina luonnonkiviainesta, sideaineita (sementti), seosaineita (lentotuhka, silika, kuona), vettä sekä betonin ominaisuuksia parantavia lisäaineita. Runkoaines (kiviaines) tuodaan betoniasemalle kuorma-autoilla, jotka kippaavat runkoaineksen vastaanottosiiloihin. Sementin käyttömäärä riippuu halutuista betonin ominaisuuksista ja vaihtelee betonilaaduittain ollen kg/m 3. Sementti on raaka-aine, joka antaa betonille lujuuden ja pitkäaikaiskestävyyden. Sementtiä voidaan korvata osittain teollisuuden sivutuotteilla. Kuonaa tai kivihiilivoimalaitoksen lentotuhkaa voidaan käyttää betonin seosaineena, jos se täyttää normeissa asetetut laatuvaatimukset. Sementti, kuona ja lentotuhka kuljetetaan betoniasemalle säiliöautoilla, joista ne siirretään pumppaamalla paineilman avulla putkistoa pitkin umpinaisiin siiloihin. Siilot on varustettu täyttymistä ilmaisevalla merkkivalolla sekä ylitäytönestimellä.

7 7 TUOTANNOSSA KÄYTETTÄVÄT RAAKA-AINEET: RAAKA-AINE KULUTUS SUURIN VARASTO tuotanto m 3 tuotanto m 3 [t/a] [t/a] [t] KIVIAINES (ERI LAADUT JA LAJIKKEET) SEMENTTI LENTOTUHKA/KUONA /SILICA VESI BETONIN LISÄAINEET ,5 KEVYT POLTTOÖLJY RAAKA-AINEIDEN VARASTOT: RAAKA-AINE (Esimerkkejä tuotenimistä. Tehtaan käytössä voi olla myös vastaava mutta eri niminen tuote.) Määrä VARASTO Yksikkö SEMENTTI PLUSSEMENTTI 200 t SR SEMENTTI 100 t LENTOTUHKA 100 t KUONA 100 t LISÄAINEET ILMA-PARMIX 2000 l GLENIUM SKY 2000 l Kemikaalit Valmisbetonin valmistuksessa käytetään pieniä määriä (0,02-0,2 % betonin painosta) lisäaineita työstöominaisuuksien ja kestävyyden parantamiseksi. Lisäaineet ovat pääsääntöisesti nestemäisiä puunjalostus-, kemian-, vuori- metallurgian- ja elintarviketeollisuuden sivutuotteista kehitettyjä aineita, joiden vesipitoisuus on %. Lisäaineet kuljetetaan betonitehtaalle 1000 l myyntipakkauksissa tai säiliöautoilla, joista ne pumpataan tehdasrakennuksen lisäainevarastoihin, joissa kemikaalit varastoidaan valuma-altailla varustetuissa muovi- tai metalliastioissa. Betonin valmistuksen yhteydessä lisäaineet pumpataan väliastioiden kautta sekoittimeen. Lisäainevarastossa ei ole viemäriin

8 johtavia lattiakaivoja. Lisäaineiden käyttöturvallisuustiedotteet on esitetty hakemuksessa. Polttoaineet Tehtaalla on käytössä pyöräkuormaaja tai traktori. Mikäli alueen työkoneita ei voida tankata muualla, tehdään tehtaalle tankkauspaikka, jolloin käytettävä kevyenpolttoöljyn säiliö on kaksoisvaippainen, varustettu ylitäytön estävällä laitteella ja on lukittavissa. Tankkauspaikan alusta varustetaan tiiviillä alustalla, kuten HDPE- muovilla, jolla estetään tankkauksen yhteydessä mahdollisten öljyroiskeiden pääsy maaperään. Tankkauspaikan läheisyydessä on imeytysainetta mahdollisten onnettomuuksien varalle. Tehtaan energialaitoksen käyttämä polttoaine varastoidaan alle 9 m 3 kokoisessa säiliössä. Säiliö ja energialaitos on sijoitettu teräskontin sisälle. Säiliön määräaikaistarkastuksista huolehditaan tarkastusvälin mukaisesti. 8 Vedenhankinta ja viemäröinti Prosessi- ja käyttövesi hankitaan kaupungin vesijohtoverkosta. Betoninkuljetusautojen säiliöiden pesuvedet kierrätetään takaisin autojen pesuun. Ylimääräinen selkeytetty vesi johdetaan öljynerotuskaivon kautta kunnalliseen viemäriin. Sosiaalijätevedet johdetaan kunnalliseen viemäriin. Betoninvalmistusprosessissa käytetään vettä noin m 3 vuodessa, eli noin 160 litraa valmistettua betonikuutiota kohden. Hetkellinen vedenkulutus on korkeintaan 1000 l/minuutissa. Sosiaalitilojen osalta veden kulutus on noin 200 litraa vuorokaudessa. Betonin valmistuksessa ei varsinaisesti synny jätevesiä, koska käytettävä vesi sitoutuu valmistettavaan betoniin. Kuitenkin betonimyllyä ja betoninkuljetusautojen säiliöitä pestään päivittäin. Viemäriin johdetaan normaalitilanteessa vain sosiaalitilojen jätevedet, 50 m³/a. Säiliöiden tai myllyn pesussa ei käytetä pesuaineita. Betoni ei sisällä sellaisia kemikaaleja, jotka voisivat jätevesiviemäriin joutuessaan vaarantaa biologis-kemiallisen jätevedenpuhdistusprosessin. Vastaavan tehtaan jätevesitarkkailun tulokset on esitetty hakemuksen liitteessä 17A1. Pihaa ei ole asfaltoitu ja sadevedet johdetaan alueen ojastoon. Energian käyttö ja arvio käytön tehokkuudesta Betonitehtaan käyttöenergia otetaan sähköverkosta. Betonin valmistamisen vaatima energia valmisbetonitehtaalla vaihtelee vuodenajan

9 ja valmistettavan betonilaadun mukaan. Tehtaan, runkoaineksen ja veden lämmitykseen käytetään tarvittaessa tehtaan omaa energialaitosta (Turbomatic 1 MW). Energialaitosten polttoaineena käytetään vähärikkistä kevyttä polttoöljyä. Turbomatic energialaitokset ovat nimenomaan betonitehtaiden tarpeita varten kehitettyjä. Energialaitoksen toiminta perustuu kaikkien palamiskaasujen johtamiseen joko suoraan tai kuumavesisäiliössä olevien lämmönvaihtimien kautta kiviainesvarastoihin. Näin ollen päästöjä ilmaan ei synny. Turbolämmityksen polttoainekulutus tuotettua betonikuutiota kohti on % pienempi perinteisiin lämmitysjärjestelmiin verrattuna. Betonitehtaan keskimääräinen kokonaisenergiankulutus on noin 72 MJ/m 3. Turbomatic energialaitoksen lämmitysjärjestelmän periaatekaavio on esitetty hakemuksen liitteenä 12. Betonitehtaan käyttämä sähkö otetaan verkosta. Betonitehtaan keskimääräinen kokonaisenergiankulutus on noin 50 MJ/ valmistettua betonikuutiota kohden. Rudus Oy on solminut Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen. Sopimus on voimassa saakka. Rudus Oy:n energianhallintajärjestelmä täyttää ISO 50001:2011 standardin vaatimukset. Sopimus ja sertifikaatti on esitetty liitteenä 12 B. 9 Ympäristöriskit ja poikkeukselliset tilanteet Lisä-, voitelu- ja polttoaineet varastoidaan niin, että vältetään riski aineiden joutumisesta viemäriin tai maaperään. Lisä- ja voiteluaineiden säilytysastiat on varustettu suoja-altailla tai varastointitilat toimivat suoja-altaana. Betonitehtaalla on aina varattuna öljynimeytysaineita ja -kalustoa, jotta mahdollisen öljyvahingon sattuessa voidaan heti ryhtyä asianmukaisiin torjuntatoimenpiteisiin. Vahingosta ilmoitetaan välittömästi omalle esimiehelle sekä pelastus- ja ympäristöviranomaisille. Betonitehtaalle laaditaan pelastussuunnitelma. Suunnitelma pitää sisällään palo- ja henkilösuojelun sekä ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja jälkivahinkojen minimoimisen hätä- ja onnettomuustilanteissa sekä edellisiin liittyviä toimintaohjeita. Suunnitelma antaa perustietoa betonitehtaan toiminnasta pelastuslaitokselle sekä muille yhteistyökumppaneillemme ja sen pohjalta tehtaan henkilökunta saa peruskoulutuksen turvallisuustoimintaan. Tehtaan henkilökunta ja urakoitsijat ovat suorittaneet Ympäristöturvallisuuskortti-koulutuksen (8h) ja siihen liittyvän kirjallisen kokeen. Koulutuksessa on käyty läpi toimialan tärkeimmät ympäristönäkökohdat sekä ympäristöonnettomuuksissa toimiminen. Esimerkiksi öljy/kemikaalionnettomuuden vahinkojen torjuntaa ja imeytysaineiden käyttöä on opetettu käytännön harjoituksella. Betonitehtaan toimintaa tarkkaillaan käynnin aikana jatkuvasti ja häiriön sattuessa tehtaan toiminta pysäytetään vian

10 korjaamisen ajaksi. Vahingosta ilmoitetaan välittömästi omalle esimiehelle sekä kunnan pelastus- ja ympäristöviranomaisille 10 Liikenne Valmisbetonitehtaan toiminnasta alueelle aiheutuva liikennemäärä on arvioitu m 3 vuotuisella tuotantomäärällä: Valmisbetonin kuljetus: noin 40 kuormaa/työpäivä Raaka-aineiden tuonti: - sementti 5 kuormaa/viikko - kiviainekset 5-10 kuormaa/työpäivä - muut 15 kuormaa/kuukausi Tehtaan toiminta ei lisää alueen liikennettä merkittävästi. Tehtaan liikenne ohjataan kulkemaan pääväyliä ja yleisiä teitä. Betoninkuljetusautojen tilavuudet vaihtelevat 5 12 m 3. Tehtaalla ajossa olevien betoniautojen määrä vaihtelee tuotannon ja kuljetusmatkojen mukaan. Tärkein toimituskohde sijaitsee noin 5 kilometrin päässä betonitehtaasta. Pöly Suunniteltu betonitehdas tulee edustamaan uusinta betoninvalmistustekniikkaa. Betonin valmistusprosessi on suljettu ja varustettu suodattimin. Sideaineet toimitetaan tehtaalle säiliöautoilla, joista ne puhalletaan siiloihin putkea pitkin. Autonkuljettaja seuraa kuorman purkua ja keskeyttää toimituksen, mikäli purussa ilmenee ongelmia. Siilot on varustettu ylitäytönestimillä, jotka sulkevat siirtoputket automaattisesti, kun siilo on täysi. Betonitehtaalla käytettävät kiviainekset varastoidaan pääasiallisesti siiloissa, jolloin ne eivät pölyä varastoinnin aikana esim. tuulen vaikutuksesta. Siilojen täytön yhteydessä pölyäminen on vähäistä kiviaineksen ollessa toimituskosteaa. Mikäli kiviainesta joudutaan säilyttämään välivarastossa tontilla, huolehditaan varastokasojen pölyämättömyydestä säännöllisellä kastelulla. Kiviainekset ja sideaineet kuljetetaan siiloista koteloituja hihnakuljettimia tai putkistoja pitkin betonin valmistusprosessissa. Prosessin suodattimia tarkkaillaan säännöllisesti ja ne vaihdetaan tarvittaessa. Sideaineiden siirtojärjestelmä on täysin suljettu. Suodattimien arvioitu päästöarvo on noin 10 mg/m3, mikä tarkoittaa käytännössä noin 3 g/40 tonnin sementtikuorma. Vastaavan tehtaan pölymittausraportti on esitetty hakemuksen liitteessä 17B1. Suodatinvalmistajan tuotetiedot esitetty hakemuksen liitteessä 17B1. Mikäli tehtaan suodattimet eivät ole saman merkkiset, ne ovat kuitenkin ominaisuuksiltaan täysin vastaavat. Piha-alueen pölyämättömyydestä huolehditaan säännöllisellä kastelulla.

11 11 Päästöt maaperään Tehtaan toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Lisä-, poltto- ja voiteluaineiden käsittelyssä noudatetaan huolellisuutta ja ne varastoidaan niin, että vältetään riski aineiden joutumisesta viemäriin tai maaperään. Lisä- ja voiteluaineiden säilytysastiat varustetaan suoja-altailla tai niiden säilytystilat toimivat suoja-altaana. Tehtaalla on öljynimeytysaineita, jotta mahdollisen öljyvahingon sattuessa voidaan heti ryhtyä asianmukaisiin torjuntatoimenpiteisiin. Viemäröinnit varustetaan sulkuventtiilein, jotta onnettomuuden sattuessa voidaan kemikaalien pääsy viemäriin estää. Melu Valmisbetonitehtaalla melu on harvoin ympäristöongelma. Tehtaan merkittävin melunlähde on liikenne. Tavallista voimakkaammasta melusta tiedotetaan naapureille etukäteen. Erityisen häiritsevästä melusta tehdään erillinen ilmoitus ympäristö- ja/tai terveysviranomaiselle. Varsinainen betoninvalmistus tapahtuu tehtaan sisätiloissa, eikä siitä aiheudu melua ympäristöön. Merkittävin yksittäinen valmisbetonitehtaan melulähde on pyöräkuormaajan/traktorin toiminta. Kuormaajan toiminta tehdasalueella on ajoittaista. Kuormaajalla huolehditaan esimerkiksi pihan kunnossapidosta, kuten lumen aurauksesta. Laitteistovalmistajan mukaan (liite 10) rakennuksen ulkopuolella melutaso on tehtaan ollessa käynnissä korkeintaan 45 db. Tehtaan toiminta ei lisää lähialueen tieliikennettä merkittävästi. Jätteet Valmisbetonitehtaan jätemäärät ovat pieniä. Suurin osa betonin raakaaineista, vesi, sementti, seosaineet ja runkoaineet toimitetaan irtotavarana eli niistä ei synny pakkausjätettä. Lisäaineet toimitetaan irtotavarana tai isoissa kierrätettävissä pakkauksissa. Talous- ja sekajätteitä syntyy noin kg/a. Jätehuoltoyritys toimittaa jätteet vastaanottopaikkaan paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti. Kierrätykseen toimitettavaa sekalaista metallijätettä voi syntyä huoltojen yhteydessä noin kg/a. Valmisbetonin tuotannosta ja pumppauksesta syntyy vähäisessä määrin vaarallisia jätteitä kuten akkuja, jäteöljyjä (noin 75 kg/a) ja muita öljyisiä jätteítä (noin 100 kg/a) sekä loisteputkia. Vaaralliset jätteet lajitellaan ja välivarastoidaan erillisiin keräysastioihin, joista ne toimitetaan edelleen luvalliselle vaarallisten jätteiden käsittelijälle. Keräysastiat varustetaan kannella ja säilytetään katetussa tilassa, jottei vesi pääse niihin. Vaarallisista jätteistä pidetään kirjanpitoa. Betoninkuljetusautojen pesuvesi selkeytetään selkeytysaltaissa ja kierrätetään takaisin autojen pesuun. Ylimääräinen selkeytetty vesi

12 johdetaan öljynerotuskaivon kautta viemäriin. Öljynerotuskaivo tarkastetaan säännöllisesti ja tyhjennetään tarvittaessa. Öljynerotuskaivosta poistettavasta vaarallisesta jätteestä vastaa kaivon tyhjennyksen suorittava yritys. Sekoittimen ja betoninkuljetusautojen säiliöiden pesusta syntyy kiintoainesta noin tonnia vuodessa. Kiintoaines toimitetaan hyödynnettäväksi luvalliseen kierrätyskiviaineksen vastaanottopaikkaan. Tehtaalle ei oteta vastaan tilaajilta ylijäänyttä betonia. Rakennuskohteiden ylijäämäbetonit toimitetaan suoraan betonijätteen vastaanottopaikkoihin. Betoniautojen kuljettajia ohjeistetaan välttämään turhia autojen pesuja, jotta myös kiintoainesta syntyy mahdollisimman vähän. Betonitehtaan toiminnassa ei hyödynnetä tehtaan betonijätettä. Betonijätteestä voidaan valmistaa kierrätyskiviainesta, jota voidaan käyttää maanrakennuskohteissa neitseellisen kiviaineksen sijaan. 12 Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus Valmisbetonitoimialalle ei ole laadittu BAT- vertailuasiakirjoja, mutta tehtaan laitteisto edustaa viimeisintä käytössä olevaa tekniikkaa. Laitoksen prosessi toimii automaattisesti. Parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamiseen kuuluvat mm. sideaineiden pneumaattinen pumppaaminen umpinaisiin siiloihin sekä raaka-aineiden varastointi, siirrot ja tuotteen valmistaminen suljetussa prosessissa. Säiliöistä täytön yhteydessä poistuva pölyävä ilma suodatetaan tekstiilisuodattimessa. Nestemäiset aineet varastoidaan tiiviissä kontissa. Pesuvetenä käytetään suljetussa kierrossa selkeytettyä vettä. Kaikilla Rudus Oy:n valmisbetonitehtailla on panostettu energiatehokkaaseen toimintaan muun muassa oikean kokoisten kompressorien valinnalla, hukkalämmön hyödyntämisellä sekä rakennusten huolellisella eristämisellä. Vaikutukset luontoon vesistöihin Betonitehtaan toiminnalla ei ole vaikutuksia luontoon tai luonnonsuojeluarvoihin eikä rakennettuun ympäristöön. Betonitehtaan toiminnalla ei ole haitallisia vaikutuksia vesistöön tai sen käyttöön. Vaikutukset ilman laatuun Betonitehtaan energiakäytöstä syntyvillä päästöillä ei ole vaikutusta yleiseen ilmanlaatuun. Pölypäästöjen (sideaineiden purkaminen ja tehdasalueen liikenne) vähentämistoimenpiteiden (suodattimet, kastelu)

13 myötä tehtaan pölypäästöistä ei aiheudu haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Suodattimien arvioitu päästöarvo on noin 10 mg/m 3, mikä tarkoittaa käytännössä noin 3 g/ 40 tonnin sementtikuorma. 13 Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen Betonitehtaan toiminnalla ei ole vaikutuksia maaperään tai pohjaveteen. Melun ja tärinän vaikutukset Betonitehtaan merkittävin melunlähde on liikenne. Kun huomioidaan lähimpien häiriintyvien etäisyys, ei tehtaan toiminnan voida katsoa aiheuttavan meluhaittaa asuinalueille. Tiedot on esitetty liitteessä nro 25F Käyttötarkkailu Valmisbetonitehtaan toimintaa tarkkaillaan jatkuvasti sen käynnin aikana. Normaalista poikkeavat toiminnat merkitään käyttöpäiväkirjaan. Raportointi Toiminnasta laaditaan vuosiyhteenveto, joka toimitetaan ympäristöviranomaiselle vuosittain seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Yhteenvedossa käy ilmi tuotantomäärä, käytettyjen raakaaineiden määrät, polttoaineiden kulutustiedot sekä syntyneiden jätteiden määrät. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksesta on kuulutettu Äänekosken kaupungin virallisella ilmoitustaululla sekä Sisä-Suomen lehdessä Rajanaapureille on lähetetty erityistiedoksianto hakemuksesta. Lausunnot Hakemuksesta on pyydetty lausunto terveydensuojeluviranomaiselta. Terveydensuojeluviranomainen on antanut asiassa seuraavan lausunnon: Tuotannossa tapahtuvasta normaalikäynnistä poikkeavasta melusta on tehtävä ilmoitus ympäristö- terveydensuojeluviranomaisille sekä naapureille. Muilta osin terveydensuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa hakemukseen.

14 14 Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta on jätetty yksi muistutus. Muistuttaja A.A. Vaadin, että ympäristölautakunta vaatii ennen asiasta päättämistä hakijan toimittamaan mittaukseen perustuvan selvityksen ympäristölle ja erityisesti asutukselle. Perustelut: Muistutuksen tekijä on lähialueen asukas. Hakemuksessa kohdassa 17 D todetaan, että laitteiston valmistajan mukaan melutason rakennuksen ulkopuolella olevan enintään 45 db. Hakijan liitteenä olevassa melunmittausraportissa todetaan keskiäänitasoksi kuitenkin 55 db. Muistutuksen tekijän käsityksen mukaan hakemus- ja raportti ovat ristiriidassa keskenään eikä näistä asiakirjoista voida luotettavalla tavalla saada selville melutasoa. Hakijan kuuleminen Hakijaa on kuultu jätetystä muistutuksesta hallintolain 34 :n mukaisesti. Vastineessaan hakija on todennut seuraavaa: Rudus Oy on hakenut ympäristölupaa Äänekosken Koukkuniemeen rakennettavalle valmisbetonitehtaalle. Lupahakemusesta on annettu muistutus, johon Rudus Oy:lta on pyydetty vastinetta. Muistutuksen on antanut Erkki Niskanen. Muistutuksessa pyydetään ympäristölautakuntaa vaatimaan ennen asiasta päättämistä hakijalta mittaukseen perustuvan selvityksen ympäristölle ja erityisesti asutukselle aiheutuvasta meluhaitasta. Perusteluna tälle esitetään, että hakemuksessa kohdassa 17D todetaan laitteistovalmistajan mukaan melutason rakennuksen ulkopuolella olevan tehtaan ollessa käynnissä enintään 45dB. Muistutuksessa myös kerrotaan, että hakijan liitteenä olevassa melumittausraportissa todetaan keskiäänitasoksi kuitenkin 55 db. Muistutuksen tekijän käsityksen mukaan hakemus ja raportti ovat ristiriidassa keskenään eikä näistä asiakirjoista voida luotettavalla tavalla saada selville melutasoa. Rudus Oy:n vastine muistutukseen Ympäristölupaa on haettu rakennettavalle valmisbetonitehtaalle ja tästä johtuen melutasojen mittaus ei vielä onnistu. Lupahakemuksessa on esitetty melutasona laitevalmistajan esittämät tiedot tehtaan aiheuttamasta melutasosta. Lisäksi hakemuksen liitteenä on esitetty toisen vastaavan tehtaan melumittaustietoja.

15 Laitevalmistajan tietojen mukaan tehtaan melutaso tehtaan ulkopuolella on 45 db. Ympäristölupahakemuksen liitteenä olleen Espoon valmisbetonitehtaalla tehdyn melumittausraportin mukaan Rudus Oy:n valmisbetonitehtaan melutasoksi on mitattu 55 db. Kyseisen mittaustuloksen yhteydessä on myös mainittu että mittaustuloksessa on mukana läheisen liikenteen melut ja muiden alueen läheisyydessä olevien toimintojen melut lukuun ottamatta viereistä romu-urakoitsijaa jonka toiminta oli mittaushetkellä ollut keskeytyksissä. Mitattu tulos ei siis ole ainoastaan Rudus Oy:n valmisbetonitehtaan melutaso. Edellä olevan perusteella hakijan käsityksen mukaan ympäristölupahakemuksessa esitettyjen melutasojen tiedoissa ei ole ristiriitoja. 15 Tarkastukset Alueelle on tehty maastokäynti YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN RATKAISU Äänekosken kaupungin ympäristölautakunta myöntää Rudus Oy:lle ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisen ympäristöluvan Äänekosken kaupungissa Äänekosken kylässä sijaitsevalle kiinteistölle Heikkilä Toiminnalle myönnetään YSL (527/2014) 199 :n mukaisesti lupa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta lupamääräyksiä noudattaen. Hakijan tulee asettaa 5000 euron suuruisen vakuus mahdollisen muutoksenhaun varalle. Vakuudeksi hyväksytään takaus, vakuutus tai pantattu talletus. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Lupa myönnetään edellyttäen, että toimitaan päivätyn hakemuksen ja sen liitteiden mukaisesti. Lisäksi on noudatettava tämän päätöksen lupamääräyksiä. Päästöt ilmaan ja melu 1. Tehtaan toiminnasta ei saa aiheutua lähimpien asuinkiinteistöjen piha-alueella ekvivalentin melutason L Aeq 55 db:n ylittymistä päivällä (kello 7-22) eikä tason 50 db ylittymistä yöllä (22-7). Iskumaisen ja kapeakaistaisen melun erityinen häiritsevyys on otettava huomioon mikäli melua on tarpeen mitata.

16 Melutaso on tarvittaessa tarkistettava mittauksin ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa erikseen sovittavalla tavalla. 2. Sementin pölyämisestä ja hiekan käsittelystä ei saa aiheutua häiritsevää pölyä ympäristöön. 3. Alue, jolla työkoneet liikkuvat, ja alueelle johtava tie on hoidettava esim. kastelemalla siten, että pölyäminen jää mahdollisimman vähäiseksi. 4. Työkoneissa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa enintään 0,10 painoprosenttia. Suomessa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia. Lämmitysöljyn rikkipitoisuus saa olla korkeintaan 1,0 painoprosenttia. 16 Jätteet niiden käsittely ja hyödyntäminen 5. Betonijäte on toimitettava vähintään kolmen vuoden välein sellaiselle vastaanottajalle, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. Jätteet on toimitettava mahdollisuuksien mukaan hyötykäyttöön, ensisijaisesti aineena ja toissijaisesti energiana siten, että kaatopaikalle loppusijoitettavaa jätettä muodostuu mahdollisimman vähän. Toiminnasta syntyvät vaaralliset jätteet ja muut hyödynnettäväksi kelpaamattomat jätteet tulee toimittaa paikkaan, jolla on kyseisen jätteen vastaanottoon oikeuttava ympäristölupa. Jätteiden toimittaminen pois tulee tehdä varastotilojen kokoon nähden riittävän usein. 6. Vaaralliset jätteet on varastoitava asianmukaisesti merkityissä astioissa erillään, säiliöissä katettuna tai muuten nestetiiviisti. Nestemäiset vaaralliset jätteet on varastoitava tiiviillä reunakorokkein varustetulla alustalla tai muulla tavalla siten, ettei niistä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle. Öljyjätteisiin ei saa varastoinnin aikana sekoittaa muuta jätettä tai ainetta eikä eri öljyjätelaatuja saa tarpeettomasti sekoittaa keskenään. 7. Alueen yleisestä siisteydestä on huolehdittava. Toiminnat on järjestettävä siten, ettei niistä aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pilaantumisvaaraa maaperälle tai muuta haittaa ympäristölle. 8. Vaarallisten aineiden pääsy maaperään, pohja- ja pintavesiin ja viemäreihin on estettävä. Polttoöljysäiliöiden on oltava kaksoisvaipallisia tai varustettuja katetulla vähintään säiliön

17 tilavuutta vastaavalla suoja-altaalla. Säiliöissä on oltava vuodonilmaisimet ja ylitäytön estolaitteet. 9. Betonisekoittimen ja betoniautojen pesusta syntyvät ylimääräiset vedet tulee johtaa öljynerotuskaivojen kautta viemäriin. 17 Paras käyttökelpoinen tekniikka ja energiatehokkuus 10. Toiminnanharjoittajan on seurattava parhaan käyttökelpoisen tekniikan (BAT) ja käytäntöjen (BEP) kehittymistä. Parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja käytäntöjä on hyödynnettävä kaikissa laitoksen toiminnoissa ja toteutettaessa uusinvestointeja niin, että päästöt ja laitoksen ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä sekä energian käyttö mahdollisimman tehokasta. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 11. Häiriötilanteissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään ja laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, viemäriin, vesistöön tai maaperään, on viivytyksettä ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin tällaisten päästöjen ehkäisemiseksi, päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Kyseisistä tilanteista on viipymättä ilmoitettava ympäristöluvan valvonnasta vastaavalle viranomaiselle (Äänekosken ympäristönsuojeluviranomainen). Merkittävistä polttoaine- ja kemikaalivuodoista on ilmoitettava välittömästi pelastuslaitokselle. 12. Vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalta on laitosalueella oltava saatavilla riittävästi torjuntalaitteita ja tarvikkeita, kuten imeytysmateriaalia. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että henkilöstö on koulutettu ja perehdytetty torjuntalaitteiden ja tarvikkeiden käyttöön. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit on kerättävä välittömästi talteen. Tarkkailumääräykset 13. Mahdollisten poikkeustilanteiden seurauksena tarvittavat mittaukset, näytteenotto ja analysointi tulee tehdä sopivilla yleisesti käytössä olevilla viranomaisten hyväksymillä menetelmillä. Mittausraporteissa on ilmoitettava käytetyt mittausmenetelmät ja niiden mittausepävarmuudet sekä esitettävä arvio tulosten edustavuudesta.

18 Alueella käytössä olevat laitteet ja rakenteet tulee huoltaa ja tarkastaa säännöllisesti ja tarvittaessa korjata viipymättä. Öljysäiliöiden ylitäytönestimien sekä sementtisiilojen täyttymishälyttimen toimivuus on tarkastettava säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Kirjanpito ja raportointi 15. Hakijan on pidettävä kirjaa: - Kunnossapito- ja kunnostustoimenpiteistä, - hälyttimien, laitteiden, rakenteiden ja lasketusaltaiden tarkastuksista, - poikkeuksellisista tilanteista ja niiden johdosta tehdyistä toimenpiteistä sekä - jäte- ja kierrätysbetonin toimituspaikoista on pidettävä kirjaa. - Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. 16. Toiminnanharjoittajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Äänekosken ympäristönsuojeluviranomaiselle edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi muun muassa seuraavat tiedot: - betonin tuotantomäärät ja laitoksen käyttöpäivien määräkäytetyt polttoaineet ja niiden kulutustiedot - aseman huoltotoimet - käytettyjen polttoaineiden määrä, niiden polttoaineiden rikkipitoisuus ja laatutiedot, seuraamukset sekä toimenpiteet, joihin tapahtumien vuoksi on ryhdytty - laitoksella käytettyjen raaka-aineiden määrät - laitoksella syntyneiden jätteiden määrä ja toimituspaikat mukaan lukien betoni- ja sementtijätteet määrät tehtaan piha-alueella - ympäristönsuojelun kannalta merkittävät häiriötilanteet ja onnettomuudet (syy, kestoaika ja päästö) ja niistä johtuneet toimenpiteet Ympäristönsuojelun vuosiyhteenvedon perusteena olevat asiakirjat on säilytettävä vähintään kolme (3) vuotta. Toiminnan muuttaminen, keskeyttäminen tai lopettaminen 17. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa toiminnan olennaisista muutoksista, toiminnan lopettamisesta tai

19 19 keskeyttämisestä Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Hyvissä ajoin, vähintään 6 kk ennen toiminnan lopettamista, on tehtävä ympäristönsuojeluviranomaiselle suunnitelma toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista, kuten rakennusten purkamisesta/käytöstä poistamisesta ja varastokasojen edelleen toimittamisesta sekä laskeutusaltaiden kunnostuksesta. Luvanhaltijan vaihtuessa on uuden haltijan ilmoitettava vaihtumisesta kirjallisesti Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Toiminta täyttää hakemuksen ja tämän päätöksen lupamääräysten mukaan järjestettynä ympäristönsuojelulain (527/2014) ja jätelain (646/2011) sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Luvan myöntämisen edellytykset Toimittaessa tämän lupapäätöksen mukaisesti laitoksen toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeä muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa lain 17 :ssä tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä aluetta oikeusvaikutteisessa kaavassa koskevat määräykset. Hakija on toimittanut riittävät selvitykset toiminnan ympäristövaikutuksista lupaharkinnan taustaksi. Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 49 :n (527/2014) mukaiset luvan myöntämisen edellytykset. Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Määräys 1. Ympäristömelusta annetut raja-arvot vastaavat valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) asuinalueille asetettuja melutason päivä- ja yöajan ohjearvoja. Mikäli toiminnasta aiheutuu ympäristöön haitallisessa määrin melua, melun rajoittamistoimiin tulee ryhtyä terveys ja viihtyisyyshaittojen poistamiseksi. Toiminnanharjoittajan olla selvillä YSL:n 6 :n mukaisesti toimintansa aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Mittausvelvoite asetetaan mikäli lupaviranomainen katsoo, että on perusteltu syy olettaa melutason ohjearvojen ylittyvän betonitehtaan toiminnan seurauksena.

20 Määräykset 2-3. Toiminnasta voi aiheutua sen luonteen ja käytettävien materiaalien vuoksi sekä liikenteestä pölyämistä, joka rajoittuu kuitenkin lähinnä laitosalueelle. Myös mahdollista varastoinnista tai liikenteestä aiheutuvaa pölyämistä on tarpeen rajoittaa Naapuruussuhdelain 17 :n nojalla. Betonitehtaan aiheuttamat hengitettävien hiukkasten rajaarvopitoisuuksista on annettu VnP 38/2011, raja-arvo on 50 mikrogrammaa/24 h ja sallittujen ylitysten määrä kalenterivuodessa 35 ja raja-arvo kalenterivuotena 40 mikrogrammaa/vuosi. Hakemuksessa on esitetty vastaavan betonitehtaan mittaustulokset ja raportti, jonka mukaan vuorokausikeskiarvot ovat huomattavasti raja-arvoa ja ohjearvoa pienemmät noin 250 metrin etäisyydellä betonitehtaasta. Siten hakija on riittävästi osoittanut, ettei Rudus Oy.n Koukkuniemen alueelle suunnitellusta betonitehtaan toiminnasta ei aiheudu em. VnP 38/2011 ylityksiä, vaan pitoisuudet jäävät noin 1/5 osaan em. raja-arvosta. Määräys 4. Polttoöljyn rikkipitoisuutta koskeva määräys perustuu raskaan polttoöljyn, kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta annettuun valtioneuvoston asetukseen (689/2006). Määräykset 5-6. Laitoksen toiminnasta syntyvät jätteet, jotka varastoidaan keräilyä ja kuljetusta varten on kerättävä ja pidettävä toisistaan erillään siinä laajuudessa kuin se on terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran tai haitan ehkäisemiseksi tai etusijajärjestyksen noudattamiseksi tarpeellista. Jätelain mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista eikä aiheuta kohtuuttomia lisäkustannuksia. Vaarallisen jätteen tuottajan on huolehdittava siitä, että vaaralliset jätteet kuljetetaan lain mukaiseen paikkaan. Määräys 7. Määräys alueen siisteydestä on annettu maaperän ja vesistöjen turvaamiseksi ja roskaantumisen ehkäisemiseksi. Määräykset 8-9. Tehdasalueen pintavalunnan vedet on kerättävä ja käsiteltävä hallitusti siten, että epäpuhtauksien ja öljyn pääsy maaperään, pohjavesiin ja vesistöön on mahdollisimman vähäistä. Määräys on annettu pinta- ja pohjavesien pilaantumisen ehkäisemiseksi (YSL 7, 16, 17) Määräys 10. Ympäristönsuojelulain 53 :n mukaisesti ympäristövaikutusten minimoimiseksi toiminnanharjoittajan on oltava selvillä parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä ja sovellettava sen mukaisia laitteistoja ja menetelmiä tarpeen mukaan. Määräykset Häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautumista ja niistä ilmoittamista ja niiden yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä koskevat velvoitteet on annettu välittömän ympäristövahingon torjumiseksi, viranomaisten ja lähiasukkaiden tiedonsaannin varmistamiseksi ja valvonnan tehostamiseksi. Toiminnanharjoittajan on oltava tietoinen 20

21 toimintansa aiheuttamista ympäristöriskeistä ja keinoista hallita niitä, mistä syystä turvallisuussuunnitelman on oltava ajan tasalla. (YSL 134 ) Ympäristöluvassa on YSL 62 :n mukaisesti annettava tarpeelliset määräykset päästöjen ja toiminnan tarkkailusta. Tarkkailu on tarpeen toiminnan ympäristövaikutusten selvittämiseksi ja valvonnan toteuttamiseksi. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toiminnan ympäristövaikutuksista ympäristönsuojelun edistämiseksi ja elinympäristölle aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Määräys 13. Ympäristönsuojelulain 209 :n mukaisesti lain täytäntöön panon edellyttämät mittaukset, selvitykset ja tutkimukset on tehtävä pätevästi, luotettavasti ja ne voi tehdä vain Suomen ympäristökeskuksen hyväksymä toimija. Määräys 14. Luvanvaraisen toiminnan harjoittajan on huolehdittava maaperään ja pohjaveteen kohdistuvien päästöjen ehkäisemiseksi toteutettujen toimien, kuten rakenteiden säännöllisestä ylläpidosta, huollosta ja tarkastuksista. Luvassa on annettava tätä koskevat tarpeelliset määräykset (YSL 66). Määräykset 15 ja 16. Kirjanpitoa ja raportointia koskevat määräykset on annettu toiminnan ympäristövaikutusten seuraamiseksi ja luvanmukaisuuden varmistamiseksi. Vuosiraportoinnin toteuttamien sähköisen järjestelmän kautta helpottaa laitoksen valvontaa. Määräys 17. Ympäristöluvassa on annettava toiminnan lopettamista koskevat määräykset. Toiminnassa tapahtuvista muutoksista, kuten luvanhaltijan muutoksesta on ilmoitettava kunnan valvovalle viranomaiselle, jotta viranomainen voi arvioida muutoksen merkittävyyttä. (YSL 170 ). 21 PERUSTELUT ALOITTAMISLUVAN MYÖNTÄMISELLE Rudus Oy pyytää lupaa aloittaa tehtaan toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Toiminnalle myönnetään YSL (527/2014) 199 :n mukaisesti lupa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta lupamääräyksiä noudattaen. Hakijan tulee asettaa 5000 euron suuruisen vakuus mahdollisen muutoksenhaun varalle. Äänekosken betonitehtaan toiminta sijoittuu voimassa olevan asemakaavan mukaiselle teollisuusalueelle. Lähimpiin asuinkiinteistöhin on matkaa vähintään metriä. Melu- ja pölyhaitat eivät aiheuta ympäristö- ja/tai terveyshaittaa hakemuksessa esittettyjen selvitysten perusteella. Tehtaan liikenne ohjataan pääväylien kautta. Väylien liikennemäärät eivät oleellisesti lisäänny betonitehtaan toiminnan takia. Tehtaan rakennukset ovat pääasiassa kontteja ja näin ollen ne voidaan

22 helposti siirtää pois kiinteistöltä, jolloin myös vaikutukset ympäristöön kuten melu ja pölypäästöt loppuvat betonitehtaan osalta välittömästi. Koska toiminta voidaan keskeyttää lähes välittömästi ei toiminnan aloittaminen tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. Tehtaan toiminta-ajat määräytyvät rakennustyömaiden aikataulujen ja työaikojen mukaisesti. Biotuotetehtaan rakennusprojekti on kansallsesti tärkeä hanke, jonka rakentaminen on välttämätöntä hoitaa tiukkojen aikataulujen mukaan, betonin tarve on biotuotetehtaan rakennusaikana poikkeuksellisen suuri. Logistisesti on myös olennaista, että betoni voidaan tuoda mahdollisimman läheltä. Biotuotehdashankkeessa tulee olemaan paljon poikkeuksellisen suuria valutöitä. Osa valutöistä aloitetaan jo kesällä Betonitehdas ei voi vaikuttaa työmaiden aikatauluihin. 22 SOVELLETUT OIKEUSOHJEET Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 6, 7, 8, 11, 14, 15, 16, 27, Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) Jätelaki (646/2011) 5,8,12,13,15,16,17.t Hallintolaki (434/2003) 34 Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 Kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta annettu valtioneuvoston asetus (689/2006). Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) VASTAUS MUISTUTUKSESSA ESITETTYYN VAATIMUKSEEN Lupaviranomainen on ottanut luparatkaisussa lupaehdossa (lupamääräys 1) huomioon valtioneuvoston päätöksen melutason ohjearvoista asuinalueilla. Lupaviranomainen on edellyttänyt hakijaa mittaamaan melutason mikäli on perusteltu syy olettaa toiminnan aiheuttavan melutason ohjearvojen ylityksen. Toimintaa ei ole aloitettu eikä betoniasemaa ole rakennettu. Toiminnan aiheuttamaa melua ei siten voida mitata. Muistuttaja toteaa lupahakemuksessa olevan ristiriita hakemuksen meluraportin (Espoon Vanttilan valmisbetonitehdas, Espoo/mittaus ) ja tehtaan laitteistovalmistajan ilmoituksen välillä. Laitteiston valmistaja on ilmoittanut keskiäänitasoksi rakennuksen ulkopuolella tehtaan käynnissä ollessa enintään 45 db. Vanttilan valmisbetonitehtaan aiheuttama keskiäänitaso on em. raportissa 55 db. Meluraportin melutaso on mitattu etäisyydellä, joka on n metrin etäisyydellä häiriintyvästä kohteesta. Laitteistovalmistajan ilmoittama melutaso koskee vain itse valmisbetonitehtaan melutasoa. Raportin ilmoittama melutaso sisältää kaiken havaitun melun, kuten liikenteen aiheuttaman taustamelun+ mitattavan melun. Siten raportissa mitattuja melutasoja ja pelkkää betonitehtaan melua ei voi rinnastaa toisiinsa, varsinkin kun eri

23 melulähteiden vaikutus keskiäänitasoon on melun luonteen edellyttämällä tavalla laskentamalleissa logaritminen. Tässä tapauksessa taustamelu, kuten liikenne on huomattavasti merkittävämpi melulähde. Betonituotetehtaiden ympäristöhaittojen arvioinnissa melu on harvoin betonitehtaan perustamisen este. Liikenne on tärkein ympäristöhäiriötä aiheuttava tekijä. Liikenteen aiheuttama meluhaitta ei kuulu ympäristöluvassa harkittaviin asioihin. Toiminta sijaitsee teollisuusalueeksi kaavoitetulla alueella ja liikenne alueelle tapahtuu teollisuusalueen kautta. Lupaviranomainen katsoo näillä perustein ettei lupahakemuksen raportin ja laitteistovalmistajan ilmoituksen välillä ole ristiriitaa eikä muistuttajan edellyttämää mittausta ole tarpeen eikä sitä voida suorittaa, koska betonitehdasta ei ole vielä olemassa. Lupaviranomainen katsoo, että hakemuksessa on esitetty riittävät tiedot melupäästöjen osalta ja asia voidaan ratkaista ilman melua koskevia lisäselvityksiä. 23 LUVAN VOIMASSAOLO Tämä päätös on voimassa saakka. Luvan olennaiseen laajentamiseen ja muuttamiseen on oltava lupa. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän lain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta on asetusta luvan estämättä noudatettava (YSL 70 ). KÄSITTELYMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN Käsittelymaksu määräytyy Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukaisesti (hyväksytty , 72 ympäristölautakunta). Kevytsoratehdas tai kevytbetonitehdas, joiden tuotantomäärä on yli tonnia vuodessa käsittelymaksu on LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Rudus Oy Jäljennös päätöksestä Keski-Suomen ELY keskus, ympäristönsuojelun vastuualue

24 24 Ilmoitus päätöksestä Äänekosken kaupunginhallitus Äänekosken kaupungin terveydensuojeluviranomainen Ilmoitus päätöksestä lähetetään asianosaisille Ilmoittaminen ilmoitustauluilla Päätöksestä kuulutetaan Äänekosken kaupungin virallisella ilmoitustaululla. MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. (YSL 190 ) Valitusoikeus on hakijalla, luvan haltijalla ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea. (YSL 191 ) Liite Valitusosoitus Ympäristöpäällikkö Pirkko Sihvonen Vs. johtava ympäristötarkastaja Jaana Leppänen

25 Kuva 1. Lähestymiskartta Rudus Oy betonitehtaan ympäristölupa-asia 25

26 Kuva 2. Betonitehtaan sijainti Koukkuniemen asemakaavan mukaisella teollisuusalueella 26

27 Kuva 3. Betonitehtaan sijainti teollisuusalueella, nykytilanne maastossa 27

28 Kuva 4. Rudus Oy_ympäristölupa/Betonitehtaan rakennusten sijoittelu tonteilla_alustava 28

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski Ympäristö- ja terveyslautakunta 38 24.09.2015 Rudus Oy Karvian betonitehtaan ympäristölupamääräysten tarkistaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 38 Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski Asia

Lisätiedot

KIINTEISTÖREKISTERIOTE Sivu 1 (1) Rekisteriyksikkö Perustiedot Kiinteistötunnus: Rekisteriyksikkölaji: Tontti Ku

KIINTEISTÖREKISTERIOTE Sivu 1 (1) Rekisteriyksikkö Perustiedot Kiinteistötunnus: Rekisteriyksikkölaji: Tontti Ku KIINTEISTÖREKISTERIOTE 11.1.2018 Sivu 1 (1) Rekisteriyksikkö 837-122-648-1 Perustiedot Kiinteistötunnus: 837-122-648-1 Rekisteriyksikkölaji: Tontti Kunta: Tampere (837) Kaavan mukainen käyttötarkoitus:

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Hakijan liike- ja yhteisötunnus on 1628390-6. Hakijan yhteyshenkilönä toimii ympäristöpäällikkö Juha Laurila, p. 020 447 7393.

Hakijan liike- ja yhteisötunnus on 1628390-6. Hakijan yhteyshenkilönä toimii ympäristöpäällikkö Juha Laurila, p. 020 447 7393. 1 YMPÄRISTÖLUPA / RUDUS OY, VALMISBETONITEHDAS Dnro 554/2012 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :ssä tarkoitetusta lupahakemuksesta, joka koskee valmisbetonitehtaan toimintaa Martinkylässä

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10.

RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10. RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

RUDUS OY, YMPÄRISTÖLUPA JA ALOITTAMISLUPA, VALMISBETONITEHDAS, KIINTEISTÖ 543-410-24-0, NURMIJÄRVI

RUDUS OY, YMPÄRISTÖLUPA JA ALOITTAMISLUPA, VALMISBETONITEHDAS, KIINTEISTÖ 543-410-24-0, NURMIJÄRVI RUDUS OY, YMPÄRISTÖLUPA JA ALOITTAMISLUPA, VALMISBETONITEHDAS, KIINTEISTÖ 543-410-24-0, NURMIJÄRVI KU-YK 46/14.4.2015 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.4.2015 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 17.2.2003 Kokouspvm 13. 2.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro 458/1101000/2015. Pvm 19.8.2015. Annetaan julkipanon jälkeen 25.8.2015

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro 458/1101000/2015. Pvm 19.8.2015. Annetaan julkipanon jälkeen 25.8.2015 1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro 458/1101000/2015 Pvm 19.8.2015 Annetaan julkipanon jälkeen 25.8.2015 ASIA Luja Betoni Oy:n ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen Tekninen lautakunta 33 17.06.2015 Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen 1. ASIA Ympäristölupa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18

Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18 Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 7103-2009 (235) Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18 Tiivistelmä: - Ympkaalk 485 Ympäristönsuojelutoimisto 7.9.2009 / Tiina Liira 1. Asia Rudus Oy on jättänyt

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S H Ä M E E N PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/92/07 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2007 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran YH Rakennuttaja

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti

South West Karting FIN ry Detmarinkuja 3 D 21 20610 Turku. Kartingradan toiminta ja sijainti YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS: SOUTH WEST KARTING FIN RY. YMPLTK 44 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 39 :n mukaisesta South West Karting FIN ry:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee moottoriurheiluradalle myönnetyn

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Lohja Rudus Oy Ab Turun Betonin ympäristölupahakemus (Ilmarisenkatu 16)

Lohja Rudus Oy Ab Turun Betonin ympäristölupahakemus (Ilmarisenkatu 16) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 661 07.10.2003 3 Ymp 8676-2002 (235) Lohja Rudus Oy Ab Turun Betonin ympäristölupahakemus (Ilmarisenkatu 16) Ympkaalk 661 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra IMATRAN KAUPUNKI 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristötarkastaja Arto Ahonen Johdanto Imatran

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä. Luvan hakemisen peruste Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 27 :n 1 momentti

Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä. Luvan hakemisen peruste Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 27 :n 1 momentti Ympäristö- ja terveyslautakunta 16 25.03.2015 Siikaisten kunnan maankaatopaikan ympäristölupa Ympäristö- ja terveyslautakunta 16 Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä Asia Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Toiminnan aloituslupapäätös, Rudus Oy, Lahden betonituotetehdas, Orimattilankatu 180, Lahti

Toiminnan aloituslupapäätös, Rudus Oy, Lahden betonituotetehdas, Orimattilankatu 180, Lahti 1 (6) Toiminnan aloituslupapäätös, Rudus Oy, Lahden betonituotetehdas, Orimattilankatu 180, Lahti D/4082/11.01.00.01/2011 Perusteluosa Rudus Oy on jättänyt 26.6.2018 Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunnalle

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 323 Helsingin Bussiliikenne Oy:n Koskelan linja-autovarikon ympäristöluvan raukeaminen HEL 2012-013997 T 11 01 00 00 Päätös Luvanhaltija päätti Helsingin Bussiliikenne

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 39 :n mukainen hakemus ympäristöluvan muuttamiseksi.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 39 :n mukainen hakemus ympäristöluvan muuttamiseksi. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä 11.10.2016 Dnro D/1208/11.01.00.02/2016 Lupanro 2016-4 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain (527/2014) 39 :n

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/VEIKKO LEHTI OY Veikko Lehti Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee paperin/pahvin siirtokuormausaseman toimintaa ja hiekanerotuskaivojätteiden

Lisätiedot

Kalajoen kaupunginhallitus toteaa kaavoitusviranomaisena seuraavaa:

Kalajoen kaupunginhallitus toteaa kaavoitusviranomaisena seuraavaa: Viite: Asia: Kalajoen kaupunki, Ympäristölautakunta RUDUS OY:N BETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPA Rudus Oy hakee ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista voimassa olevalle ympäristöluvalleen. Toiminta on betonin

Lisätiedot

Päätös. Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen. raukeamisesta Kouvolan kaupungin Valkealassa

Päätös. Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen. raukeamisesta Kouvolan kaupungin Valkealassa Päätös Etelä-Suomi Nro 30/2011/2 Dnro ESAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.4.2011 ASIA HAKIJA Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen toiminnan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Maiju Räsänen, p. 0505908460 maiju.rasanen@rudus.fi

Yhteyshenkilö: Maiju Räsänen, p. 0505908460 maiju.rasanen@rudus.fi LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu 14 Annettu julkipanon jälkeen 53100 LAPPEENRANTA 24.4.2013 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1. Hakija Rudus

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 59 23.01.2007 6 Ymp 10756-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy SEO, Tuontiväylä Tiivistelmä: - Ympkaalk 59 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 80 Lemminkäinen Talo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutus osoitteessa Capellanaukio 1, Kalasatama HEL 2016-004638 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5

Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 709 07.11.2006 1 Ymp 995-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Lihatukku Jouni Partanen Oy, Piiskakuja 5 Ympkaalk 709 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/ (14) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Esityslista 19/ (14) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (14) Asia tulisi käsitellä 5 Rudus Oy:n ympäristölupa, Jätkäsaaren valmisbetonitehdas HEL 2013-011530 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättänee Rudus Oy:n ympäristölupahakemuksesta,

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta PÄÄTÖS UUDELY/3302/2019 25.4.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta ILMOITUKSEN TEKIJÄN NIMI JA OSOITE

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Aluefoorumi Helsinki

Aluefoorumi Helsinki Ryhmä 3. Lupapäätös-vaihe Aluefoorumi Helsinki 8.5.2014 Tapauskuvaus Yritys Vempain Oy suunnittelee laitosta (laitoksen laajennusta), joka toimisi vesistön varrella, teollisuudelle varatulla asemakaava-alueella

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot