Hakijan liike- ja yhteisötunnus on Hakijan yhteyshenkilönä toimii ympäristöpäällikkö Juha Laurila, p

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hakijan liike- ja yhteisötunnus on 1628390-6. Hakijan yhteyshenkilönä toimii ympäristöpäällikkö Juha Laurila, p. 020 447 7393."

Transkriptio

1 1 YMPÄRISTÖLUPA / RUDUS OY, VALMISBETONITEHDAS Dnro 554/2012 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :ssä tarkoitetusta lupahakemuksesta, joka koskee valmisbetonitehtaan toimintaa Martinkylässä Sipoon kunnassa. Päätös sisältää ratkaisun ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta toiminnan aloittamisesta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Rudus Oy PL HELSINKI Hakijan liike- ja yhteisötunnus on Hakijan yhteyshenkilönä toimii ympäristöpäällikkö Juha Laurila, p TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Tehtaassa valmistetaan valmisbetonia myyntitarkoitukseen. Valmisbetonitehdas perustetaan Sipoon Martinkylään Sipoon kunnan omistaman kiinteistön Ljungars 2 7:280 eteläosaan korttelin 705 tontille 1. Valtakirja on liitetty asiakirjoihin. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Kiinteällä betoniasemalla on ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 8 b) -kohdan mukaan oltava ympäristölupa. Ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n 8 a) -kohdan ja ympäristönsuojelulain 31 :n 3 momentin mukaan ympäristöluvan ratkaisee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Sipoon kunnan ympäristönsuojeluyksikköön TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Kyseessä oleva tehdas siirretään logistiikkakeskuksen laajennuksen vuoksi tulevaan kohteeseen Sipoon kunnan Martinkylästä kiinteistöltä Bakskogen 7:113.

2 2 Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristövaliokunnan ympäristönsuojelujaosto on myöntänyt tehtaan aiemmalle sijaintipaikalle ympäristöluvan Tehtaan uudelle sijoituspaikalle on haettu rakennuslupaa Sipoon kunnan lainvoimaisessa Bastukärrin (Ba), Freeway Logistics City, työpaikka-alueen asemakaavassa alue on merkitty merkinnällä T-2, teollisuusja varastorakennusten korttelialue. Tontin rakennetusta kerrosalasta saa käyttää toimisto- ja liiketiloihin enintään 50 %. Ulkovarastointia ei saa sijoittaa kadun puoleiselle tontin osalle. TOIMINNAN SIJAINTIALUE JA SEN YMPÄRISTÖ Tehdas tulee sijaitsemaan Sipoon Martinkylässä Sipoon kunnan omistamalla kiinteistöllä Ljungars 2 7:280. Tehdas sijoittuu kiinteistön eteläosaan korttelin 705 tontille 1. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat Keravantien (148) toisella puolella. Etäisyys lähimpiin naapureihin on noin 600 metriä. Lähimmät teollisuusrakennukset ovat noin 500 metrin etäisyydellä. Hakija on kartoittanut alueen 11 lähintä talousvesikaivoa. Lähimmät talousvesikaivot sijaitsevat noin 300 metrin päässä kiinteistön rajasta. Lähin luonnonsuojelualue on Sipoonkorven kansallispuisto, joka sijaitsee noin 2,6 km päässä. Tehtaan länsipuolella virtaa oja, joka virtaa Ruddammsbäckeniin ja edelleen Sipoonjoen Natura-alueelle. Tehdas ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. TOIMINNAN KUVAUS Yleiskuvaus toiminnasta Tehtaassa valmistetaan valmisbetonia myyntitarkoitukseen. Betonin valmistus sisältää betonin raaka-aineiden vastaanoton ja varastoinnin, kiviaineksen ja veden lämmityksen tarvittaessa, betonin osa-aineiden mittauksen, massan sekoituksen, notkeuden säädön sekä laadun valvonnan. Betoni valmistetaan ennakolta tehdyn suhteutuksen mukaan. Suhteutuksessa on ilmoitettu osa-aineiden määrät kilogrammoina betonikuutiometriä kohden. Eri osa-aineet, kuten vesi, kiviaines, sementti ja lisäaineet punnitaan ja lisätään betonisekoittimeen. Betonin valmistus on lähes täysin automatisoitu. Valmis massa tyhjennetään sekoittimesta purkusuppilon kautta betoninkuljetusautoon, jolla valmisbetoni kuljetetaan käyttökohteeseen. Betoninkuljetusautojen tilavuudet vaihtelevat 5-9 m³ välillä. Tehtaalla ajossa olevien betoniautojen määrä vaihtelee tuotannon ja kuljetusmatkojen mukaan. Valmisbetonitehtaan toiminnalla tuetaan hakijan mukaan alueen yhdyskuntarakenteen rakentumista.

3 Toiminta-aika ja kapasiteetti 3 Tehdas on toiminnassa ympäri vuoden. Normaali toiminta-aika on arkisin klo Toimitustilanteesta riippuen tehdas voi toimia ajoittain myös kolmessa vuorossa, kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Tehtaan suunniteltu valmisbetonin tuotanto on enimmillään m³ vuodessa. Päivittäinen tuotanto vaihtelee välillä m 3. Raaka-aineet ja niiden varastointi Betonin valmistuksessa käytetään raaka-aineina luonnonkiviainesta, sideaineita, seosaineita, vettä sekä pieniä määriä betonin ominaisuuksia parantavia lisäaineita. Tehtaan prosessi- ja käyttövesi hankitaan Sipoon kunnan vesijohtoverkostosta. Kiviainekset ajetaan tehtaalle rekka-autoilla tai pyöräkuormaajilla. Muut tarvittavat raaka-aineet tuodaan tehtaalle autoilla. Betoni valmistetaan sekoittamalla raaka-aineet betonitehtaalla sekoittimessa tasalaatuiseksi massaksi. Betonin runkoaines (kiviaines) ajetaan pyöräkuormaajilla varastokasoista tai tuodaan rekka-autoilla ja tyhjennetään betonitehtaan varastointisiiloihin (maataskuihin). Siiloista kiviaines annostellaan vaakakuljettimelle ja siitä edelleen sekoittimeen. Mikäli betonia toimitetaan lämpimänä, kiviainesta kuumennetaan ennen johtamista kuljetinvaa alle. Sideaineet (sementti, lentotuhka) kuljetetaan betoniasemalle säiliöautolla, joista ne siirretään pumppaamalla paineilman avulla suljettua putkistoa pitkin umpinaisiin siiloihin. Sideainesiilot on varustettu pölynsuodattimin. Sideaineet annostellaan kierukkaruuvilla vaaka-astiaan, josta annos tyhjennetään sekoittimeen. Siirtojärjestelmä on suljettu ja varustettu pölynsuodattimilla. Lisäaineet ovat pääsääntöisesti nestemäisiä puunjalostus-, kemian-, vuori-, metallurgian- ja elintarviketeollisuuden sivutuotteista kehitettyjä aineita, joiden vesipitoisuus on %. Lisäaineet kuljetetaan tehtaalle säiliöautoilla, joista ne pumpataan tehdasrakennuksessa oleviin säiliöihin ja betonin valmistuksen yhteydessä edelleen vaaka-astioiden kautta sekoittimeen. Betoninvalmistusprosessissa käytetään vettä m³ vuorokaudessa eli 160 litraa valmistettua betonikuutiota kohden. Tehtaalla käytetään talousvettä noin 0,2 m³ vuorokaudessa.

4 4 Tuotannossa käytettävien pääraaka-, poltto- ja apuaineiden keskimääräinen kulutus vuodessa: RAAKA-AINE KULUTUS Suurin (tuotanto m 3 ) [t/a] SUURIN VARASTO [t] Kiviaines (eri laadut ja lajikkeet) Sementti Lentotuhka Vesi Betonin lisäaineet m 3 Kevyt polttoöljy (vähärikkinen) m 3 Raaka-aineiden tuotemerkit ja varastot: RAAKA-AINE VARASTO Sementit: Määrä Yksikkö Rapidsementti 100 t SR-sementti 100 t Yleissementti 200 t Lisäaineet: Lentotuhka 200 t Silika 10 t Notkistin (VB-Parmix) l Hidastin (Jarru-Parmix) l Huokostin (Micro-Air) l Pakkaslisäaine (Kollo-Frost) l Energian käyttö Betonitehtaan käyttöenergia otetaan sähköverkosta. Betonin valmistamisen vaatima energia valmisbetonitehtaalla vaihtelee vuodenajan ja valmistettavan betonilaadun mukaan. Betonitehtaan keskimääräinen energiankulutus on noin 50 MJ valmistettua betonikuutiota kohden. Tehtaan, runkoaineksen ja veden lämmitykseen käytetään tarvittaessa tehtaan omaa energialaitosta (Turbomatic 1 MW). Liikenne ja liikennejärjestelyt Tehtaalla ajossa olevien betoniautojen määrä vaihtelee tuotannon kuljetusmatkojen mukaan. Valmisbetonin kuljetuksia on noin 80 kuormaa työpäivän aikana, sementin kuljetuksia noin 3 kuormaa työpäivän aikana, kiviaineksen kuljetuksia noin 15 kuormaa työpäivän aikana ja muita kuljetuksia on noin yksi kuorma työpäivän aikana. Valmisbetonitehtaan toiminnasta alueelle aiheutuva liikennemäärä on laskettu 350 m 3 vuorokautisella tuotantomäärällä.

5 5 Työkoneet ajavat kiinteistölle Logistiikkatieltä. Sementtiautot ajavat tontin eteläosaan, kiviainesautot ja pyöräkuormaajat tontin keskiosaan ja betoniautot tontin pohjoisosaan, missä betoniautojen pesu tapahtuu. Tehtaan toiminta ei hakijan mukaan lisää lähialueen tieliikennettä merkittävästi. Ihmisten terveys, luonnonsuojeluarvot ja rakennettu ympäristö Betonitehtaan toiminnalla ei hakijan mukaan ole haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen, luonnonsuojeluarvoihin eikä rakennettuun ympäristöön. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet sekä päästöt vesiin ja maaperään Tehtaan normaalitoiminnasta ei hakijan mukaan aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Sosiaalijätevedet (noin 0,2 m³ päivässä) johdetaan umpisäiliöön. Hulevedet johdetaan maastoon tai rakentuvaan hulevesiojastoon. Valmisbetonitehtaan betonin kuljetusautojen kuljetussäiliöt pestään sisäpuolelta. Autoista pestään alueella vain niiden betonisäiliöt, jotka on tyhjennetty ylijäämäbetonista. Kuljetuksessa kuljetussäiliöön jää aina jonkin verran betonia ja säiliö täytyy pestä ennen kuin betoni kovettuu. Mikäli betoni pääsee kovettumaan kuljetussäiliöön, säiliö on pilalla. Kuljetussäiliöitä pestään myös silloin, kun peräkkäisten kuljetuserien laatu on erilainen, koska muuten eri laadut voivat sekoittua keskenään. Kuljetussäiliöt pestään sitä varten rakennetulla pesupaikalla. Säiliöiden pesussa ei käytetä pesuaineita. Pesuvesi ohjataan betonisiin selkeytysaltaisiin. Pesuveden selkeytyessä kiintoaines painuu altaan pohjalle. Kiintoaines on pääasiassa hiekkaa ja sementtiä eli betonin raaka-aineita. Koostumukseltaan kiintoaines on märän hiekan tyyppistä. Ylijäämäbetoni kuivataan kuivatustasolla ja toimitetaan Rudus Oy:n betonijätteen vastaanottopaikkaan. Säiliöiden pesuvesi (30-40 m³ päivässä, 80 litraa valmistettua betonikuutiota kohti) kierrätetään kolmen selkeytysaltaan ja öljynerotuskaivon kautta uudelleen pesuvedeksi. Uutta vettä otetaan kiertoon talvisin, kun tarvitaan lämmintä vettä. Tällöin vesi tulee Sipoon kunnan vesijohtoverkostosta. Vesiä voi kertyä selkeytysaltaisiin myös rankkasateista tai sulamisvesistä, mutta vettä myös haihtuu avoimista altaista. Ylimääräinen pesuvesi johdetaan selkeytyksen ja öljynerotuskaivon kautta maastoon. Ylimääräistä vettä, jota ei voi hyödyntää suljetussa kierrossa tulee noin 2 m 3 kuukaudessa. Pesuvedet johdetaan tehtaan länsipuolella olevaan ojaan, joka virtaa Ruddammsbäckeniin ja edelleen Sipoonjoen Natura-alueelle. Hakijan mukaan betonissa käytettävät lisäaineet ovat haitattomia ja niitä käytetään mietoina laimennoksina. Valmiissa betonissa laimennettuja

6 6 Päästöt ilmaan Melu lisäaineita on vain muutamia prosentteja ja pääasiassa betoni on sementtiä ja hiekkaa. Pesuvedet sisältävät pieniä määriä betonin raaka-aineita ja runsaasti vettä. Hakijan mukaan pesuvesien selkeytysprosessi tunnetaan kokemuksesta hyvin, koska samanlainen järjestelmä on ollut käytössä kaikilla Rudus Oy:n betonitehtailla ympäri Suomea jo vuosien ajan. Kiinteistölle rakennetaan työkoneiden tankkauspaikka tehtaan välittömään yhteyteen. Säiliö on kaksoisvaippasäiliö. Alueelle asennetaan suojamuovi (0,2 mm HDPE) sekä muovin rikkoutumisen estävä suojakerros. Alueelle tulee korotetut reunat ja pohjan kallistus. Tankkausalueella ei tehdä huoltoja tai korjauksia vaan se on tarkoitettu vain tankkausta varten. Pölypäästöjä syntyy lähinnä tehdasalueen liikenteestä ja sideaineiden purkamisesta varastosäiliöihin. Piha-alueen pölyämistä estetään kastelemalla ja lakaisemalla. Sideaineiden siirtojärjestelmä on suljettu ja varustettu pölynsuodattimilla. Suodattimien arvioitu päästöarvo on noin 10 mg / m³, mikä tarkoittaa käytännössä noin 3 g / 40 t sementtikuorma. Sideaineet toimitetaan tehtaalle säiliöautoilla, joista ne puhalletaan siiloihin putkea pitkin. Autonkuljettaja seuraa kuorman purkua ja keskeyttää toimituksen, mikäli purussa ilmenee ongelmia. Siilot on varustettu ylitäytönestimillä, jotka sulkevat siirtoputket automaattisesti, kun siilo on täysi. Betonitehtaalla käytettävät kiviainekset varastoidaan pääasiallisesti siiloissa, jolloin ne eivät pölyä varastoinnin aikana esim. tuulen vaikutuksesta. Siilojen täytön yhteydessä pölyäminen on vähäistä kiviaineksen ollessa toimituskosteaa. Mikäli kiviainesta joudutaan säilyttämään välivarastossa tontilla, huolehditaan varastokasojen pölyämättömyydestä säännöllisellä kastelulla. Kiviainekset ja sideaineet kuljetetaan siiloista koteloituja hihnakuljettimia tai putkistoja pitkin betonin valmistusprosessissa. Prosessin suodattimia tarkkaillaan säännöllisesti ja ne vaihdetaan tarvittaessa. Betonitehtaan energiankäytöstä syntyvillä päästöillä ei ole hakijan mukaan vaikutusta yleiseen ilmanlaatuun. Pölypäästöjen (sideaineiden purkaminen ja tehdasalueen liikenne) vähentämistoimenpiteiden myötä tehtaan pölypäästöistä ei aiheudu haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Valmisbetonitehtaalla melua syntyy pääasiassa betoninkuljetusautojen liikennöinnistä alueella. Varsinainen betonin valmistus tapahtuu tehtaan sisätiloissa, eikä siitä aiheudu hakijan mukaan melua ympäristöön. Laitteistovalmistajan mukaan rakennuksen ulkopuolella melutaso on tehtaan ollessa käynnissä korkeintaan 45 db. Tavallista voimakkaammasta melusta

7 7 Jätteet tiedotetaan naapureille etukäteen. Erityisen häiritsevästä melusta tehdään erillinen ilmoitus ympäristö- ja / tai terveysviranomaiselle. Hakemuksen liitteenä on vastaavasta tehtaasta tehty ympäristömeluselvitys (Promethor Oy, PR-Y1943). Lähimmät asuinrakennukset sijaitsivat noin metrin etäisyydellä tehtaasta. Selvitys on tehty laskennallisesti mallintaen. Laskennassa huomioidut melulähteet olivat betoniaseman käyntiääni kun betonia ei tehdä, betonin teko ja lastaus autoon (betonimyllyn ja auton äänet), pyöräkuormaajan työskentely tontilla, kiviaineksen siirtäminen kuljettimella siiloista betoniasemalle sekä sementtiä ja hiekkaa kuljettavien autojen äänet. Selvityksen tulosten mukaan aseman toiminnan aiheuttama melutaso täyttää (alittaa) selvästi melutasojen ohjearvot 55 db(a) päiväaikaan ja 50 db(a) yöaikaan. Aseman merkittävin melulähde on pyöräkuormaaja. Itse betoniasema on selvityksen mukaan melupäästöiltään hyvin hiljainen. Selvityksen mukaan betoniaseman ympäristömelua hallitaan ja rajoitetaan käytännössä hankkimalla sille melupäästöiltään mahdollisimman hiljainen pyöräkuormaaja. Valmisbetonitehtaan jätemäärät ovat hakijan mukaan pieniä. Suurin osa betonin raaka-aineista eli vesi, sementti, seosaineet ja runkoaineet toimitetaan irtotavarana eli niistä ei synny pakkausjätettä. Lisäaineet toimitetaan irtotavarana tai isoissa kierrätettävissä konteissa. Suurin yksittäinen kierrätykseen toimitettava jäte-erä on huolloissa syntyvä sekalainen metallijäte (noin 1000 kg vuodessa). Talous- ja sekajätettä syntyy noin 3000 kg vuodessa. Jätehuoltoyritys toimittaa sekajätteen yhdyskuntajätteen kaatopaikalle. Valmisbetonin tuotannosta ja pumppauksesta syntyy vähäisessä määrin vaarallisia jätteitä kuten akkuja, loisteputkia, jäteöljyjä (noin 75 kg vuodessa) ja muita öljyisiä jätteitä (noin 100 kg vuodessa) sekä loisteputkia. Vaaralliset jätteet lajitellaan ja välivarastoidaan erillisiin keräysastioihin, joista ne toimitetaan edelleen vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan. Keräysastiat varustetaan kannella tai säilytetään katetussa tilassa. Vaarallisista jätteistä pidetään kirjanpitoa. Sekoittimen ja betoninkuljetusautojen säiliöiden pesusta syntyy kiintoainesta noin 4000 tonnia vuodessa. Kiintoaines toimitetaan Rudus Oy:n kierrätyskiviaineksen vastaanottopaikkaan. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Betonitehtaan toimintaa tarkkaillaan jatkuvasti sen käynnin aikana. Normaalista poikkeavat toiminnat merkitään käyttöpäiväkirjaan. Toiminnasta laaditaan vuosiyhteenveto, joka toimitetaan Sipoon ympäristönsuojeluyksikköön vuosittain seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Yhteenvedosta käy ilmi tuotantomäärä, raaka-aineiden määrät,

8 8 polttoaineiden kulutustiedot sekä tiedot ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisistä häiriötilanteista (häiriön syy, kesto ja korjaustoimenpiteet) sekä yhteenveto tarkkailutuloksista. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Betonitehtaan toimintaa tarkkaillaan käynnin aikana jatkuvasti ja häiriön sattuessa tehtaan toiminta pysäytetään vian korjaamisen ajaksi Betonitehtaalla ja betoninkuljetusautoissa on öljynimeytysainetta, jotta mahdollisen öljyvahingon sattuessa voidaan heti ryhtyä asianmukaisiin torjuntatoimenpiteisiin. Vahingosta ilmoitetaan välittömästi omalle esimiehelle sekä pelastus- ja ympäristöviranomaisille. Lisä- ja voiteluaineet varastoidaan niin, että vältetään riski aineiden joutumisesta viemäriin tai maaperään. Lisä- ja voiteluain eiden säilytystilat toimivat suoja-altaana. Betonitehtaalle laaditaan pelastussuunnitelma. Suunnitelma pitää sisällään palo- ja henkilöstösuojelun sekä ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja jälkivahinkojen minimoimisen hätä- ja onnettomuustilanteissa sekä edellisiin liittyviä toimintaohjeita. Suunnitelma antaa perustietoa betonitehtaan toiminnasta pelastuslaitokselle sekä muille yhteistyökumppaneille ja sen pohjalta henkilökunta saa peruskoulutuksen turvallisuustoimintaan. PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA Valmisbetonitoimialalle ei ole laadittu BAT-vertailuasiakirjoja, mutta tehtaan laitteisto edustaa hakijan mukaan viimeisintä käytössä olevaa tekniikkaa. Laitoksen prosessi toimii automaattisesti. Parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamiseen kuuluvat muun muassa sideaineiden pneumaattinen pumppaaminen umpinaisiin siiloihin sekä kaikkien raaka-aineiden varastointi, siirrot ja tuotteen valmistaminen alusta loppuun suljetussa prosessissa. Säiliöistä täytön yhteydessä poistuva pölyävä ilma suodatetaan tekstiilisuodattimessa. Nestemäiset aineet varastoidaan valuma-altaallisissa säiliöissä. Kaikilla Rudus Oy:n valmisbetonitehtailla on hakijan mukaan panostettu energiatehokkaaseen toimintaan muun muassa oikeankokoisten kompressorien valinnalla sekä hukkalämmön hyödyntämisellä. Autojen pesupaikkojen pesuvesi kierrätetään suljetussa kierrossa. Yritykselle on myönnetty SFS-EN ISO ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. Sertifikaattiin kuuluvat myös valmisbetonin myynti, tuotanto, pumppaus sekä kuljetus. Viimeisin auditointi on tehty

9 9 TOIMINNAN ALOITTAMINEN MAHDOLLISESTA MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Rudus Oy pyytää lupaa aloittaa ympäristöluvan mukainen toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Hakija sitoutuu asettamaan hyväksyttävän vakuuden välittömästi lupapäätöksen antamisen jälkeen mahdollisten vahinkojen korvaamiseksi lupapäätöksen kumoamisen tai lupaehtojen muuttamisen varalta. Vakuuden suuruuden tulee hakijan mukaan olla kohtuullinen, esimerkiksi euroa. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Tarkastukset Lupahakemusta on täydennetty ja Ympäristönsuojelutarkastaja Jenni Kesulahti on suorittanut alueella tarkastuksen Tarkastuksella olivat läsnä myös ympäristönsuojelutarkastaja Anu Juvonen sekä Rudus Oy:n Juha Laurila ja Aarre Eerola. Tarkastuksella käytiin läpi toiminta-alueen ympäristöä ja toimintojen sijoittumista alueelle. Tarkastuksesta on laadittu muistio, joka on liitetty asiakirjoihin. Hakemuksesta tiedottaminen Lausunnot Kuulutus hakemuksen vireilläolosta on ollut Sipoon kunnan ilmoitustaululla ja asiakirjat nähtävillä kuulutusaikana kunnan infossa. Hakemuksesta on tiedotettu Vartissa (Itä-Uusimaa) ja Borgåbladetissa sekä Sipoon Sanomissa. Asianosaisille on erikseen lähetetty kirjeitse tieto hakemuksesta Lupahakemuksesta on pyydetty ympäristönsuojelulain 36 :n mukaiset lausunnot Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Porvoon terveydensuojeluviranomaiselta, joka toimii myös Sipoon alueella sekä Sipoon kunnan kehitys- ja kaavoituskeskukselta. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ei puhelinkeskustelun ja aiemmin vireillä olleen valmisbetonitehtaan lupahakemuksen perusteella katsonut tarpeelliseksi antaa asiasta lausuntoa. Uudenmaan ELY-keskusta pyydettiin ottamaan kantaa erityisesti betonitehtaan hule- ja pesuvesien aiheuttamiin mahdollisiin vaikutuksiin Sipoonjoen Natura-alueella. Uudenmaan ELY-keskus lausuu seuraavaa: Suunniteltu betonitehdas sijoittuu melko kauas Natura-alueelta. Hakemuksen mukaan tehtaalta johdetaan pois vain erittäin vähäisiä määriä pesupaikalla

10 10 syntyneitä ylijäämävesiä sekä hulevesiä piha-alueelta. Karttatarkastelun perusteella hule- ja pesuvedet päätyvät Sipoonjoen sivuhaaraan, Ruddammsbäckeniin, joka ei kuulu Natura-alueeseen. Ruddammsbäcken laskee Sipoonjoen Natura-alueelle noin 8 km:n päässä suunnitellun betonitehtaan sijaintipaikasta. Ottaen huomioon etäisyys ja hakemuksessa suunnitellut vesiensuojelutoimet, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus katsoo, että ennalta arvioituna valmisbetonitehtaalla ei ole todennäköisesti merkittäviä haitallisia vaikutuksia Sipoonjoen Natura alueen valintaperusteena oleviin luontoarvoihin. Porvoon terveydensuojeluyksikkö, joka toimii Sipoon kunnan terveysvalvontaviranomaisena, lausuu seuraavaa: Veden johtamisen kunnan talousvesiverkostosta prosessiin tulee täyttää Suomen rakennusmääräyskokoelman D1 vaatimus, jonka määräyksen mukaan vesilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, että torjutaan veden takaisinimeytymisestä sekä nesteiden ja kaasujen sisään tunkeutumisesta johtuva saastumisvaara. Takaisinimusuojauksena tulee käyttää ilmaväliä. Toiminnasta ei saa aiheutua vaaraa talousvesikaivojen tuottaman veden laadulle lähiympäristössä. Hakemuksen mukaan toiminnasta ei aiheudu meluhaittaa, mutta ympäristölupamääräyksiin tulee kirjata melurajoitukset. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa Valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaan ylittää lähiasuintalojen piha-alueilla keskiäänitason (LAeq) päiväohjearvoa 55 db klo 7-22 eikä yöohjearvoa 50 db klo Myös ohjearvojen alle jäävä melu voi aiheuttaa terveys- tai viihtyvyyshaittaa. Terveydensuojelujaosto katsoo, että mikäli toiminnasta aiheutuu meluhaittaa asutukselle, ei toimintaa tule harjoittaa viikonloppuisin eikä perjantaisin klo jälkeen. Toiminnasta aiheutuva pöly ei saa kulkeutua haitallisessa määrin naapurikiinteistöjen tai loma-asuntojen pihalle. Siilojen pölysuodattimien kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti ja niiden tehokkuus on tarvittaessa varmistettava mittauksin. Suodattimen rikkoutuessa tai pölyämistä aiheuttavissa häiriötilanteissa on toiminta keskeytettävä. Peittämättömien kiviainesten välivarastojen pölyämättömyydestä tulee huolehtia säännöllisellä kastelulla ja siitä tulee olla selkeä ohjeistus. Terveydensuojelulla ei ole asiaan muuta huomautettavaa. Sipoon kunnan kehitys- ja kaavoituskeskus lausuu seuraavaa: Alueella on voimassa oleva Bastukärrin logistiikka-alueen asemakaava. BA 3 Bastukärrin logistiikka-alueen asemakaavan muutos kuulutettiin vireille ja on luonnoksena nähtävillä asti. Betonitehtaan tuleva tontti ei kuulu asemakaavan muutosalueeseen.

11 11 Ympäristölupahakemuksen asemapiirroksessa esitetty betonitehdas sijaitsee Sipoon kunnan omistaman kiinteistön 7:280 eteläosassa, korttelissa 705 tontilla 1. Asemakaavassa sijaintipaikka kortteli on T-2 teollisuus ja varastorakennusten korttelialueella. Valmisbetonitehdas on asemakaavan mukaista toimintaa T-2 korttelialueella. Ympäristölupahakemuksessa on myös kiinnitetty huomiota betoniautojen pesuvesien selkiytykseen ja mahdolliseen öljynerotukseen. Nämä puhdistetut vedet voidaan johtaa edelleen myös Logistiikkatien reunassa rakentuvaan Bastukärrin hulevesien selkiytysjärjestelmään, joka on suunniteltu kaavaalueen kaakkoisnurkkaan. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on päivätyllä kirjeellä varattu tilaisuus vastineen antamiseen hakemuksesta annettujen lausuntojen johdosta. Rudus Oy on todennut saapuneessa vastineessa seuraavaa: Rudus Oy on hakenut ympäristölupaa valmisbetonitehtaalle kiinteistöllä Ljungars 2 RN:o 7:280. Sipoon kunnan kaavoitusyksikkö, Uudenmaan ELYkeskus ja Porvoon terveydensuojelujaosto antoivat lausunnot hakemuksesta. Porvoon terveydensuojelujaoston lausunnon mukaan tehtaan vesilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, että torjutaan veden takaisinimeytymisestä sekä nesteiden ja kaasujen sisään tunkeutumisesta johtuva saastumisvaara. Vaadittu ilmavälisuojaus on jo huomioitu tehtaan vesiverkoston suunnittelussa. Tehtaan toiminnasta ei aiheudu vaaraa lähiympäristön talousvesikaivojen veden laadulle. Tehtaan toiminnasta ei aiheudu vastaavista tehtaista tehtyjen melumallinnusten perusteella meluhaittaa asutukselle. Toiminnasta aiheutuva pöly minimoidaan tehokkailla pölysuodattimilla sekä tarvittaessa kastelulla. Sipoon kunnan asemakaavoituksen lausunnon mukaan valmisbetonitehtaan toiminta on asemakaavan mukaista toimintaa T-2 korttelialueella. Samassa lausunnossa jatketaan, että betoniautojen pesupaikan vedet voidaan johtaa rakentuvaan Bastukärrin hulevesien selkiytysjärjestelmään. Uudenmaan ELY-keskuksen lausunnon mukaan valmisbetonitehtaalla ei todennäköisesti tule olemaan haitallisia vaikutuksia Sipoonjoen Natura alueeseen.

12 12 VIRANOMAISEN RATKAISU Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristövaliokunnan ympäristönsuojelujaosto myöntää Rudus Oy:lle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan valmisbetoniaseman toimintaan Sipoon kunnassa Martinkylässä tilalla Ljungars 2 7:280. Toiminnassa on noudatettava hakemuksessa ilmoitettujen toimenpiteiden lisäksi seuraavia lupamääräyksiä. LUPAMÄÄRÄYKSET Yleiset lupamääräykset 1. Tehtaassa saa tuottaa betonimassaa maksimissaan m 3 vuodessa. 2. Betonin tuotannossa käytettävän energian ja veden kulutusta on pyrittävä vähentämään laitteistojen säännöllisellä huollolla, kunnossapidolla ja käytön optimoinnilla. Laitoksen toiminnassa on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. 3. Alueen yleisestä siisteydestä on huolehdittava. Toiminta on kokonaisuudessaan järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu epäsiisteyttä, pilaantumisvaaraa maaperälle tai pohja- tai pintavesille tai muuta haittaa ympäristölle tai lähiasutukselle. 4. Luvan saajan on nimettävä henkilö, joka vastaa päätöksen määräysten noudattamisesta sekä laitoksen hoidosta ja valvonnasta. Henkilön nimi ja yhteystiedot on toimitettava Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Mikäli vastaavan hoitajan yhteystiedot muuttuvat, on muutos saatettava tiedoksi edellä mainitulle viranomaiselle. Melu, pöly ja päästöt ilmaan 5. Laitoksen toiminta tulee toteuttaa niin, että melu- ja pölypäästöt ovat mahdollisimman pieniä. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää lähiasuintalojen pihoilla päivällä klo 7-22 keskiäänitasoa 55 db(a) eikä yöllä klo 22-7 keskiäänitasoa 50 db(a). Loma-asumiseen käytettävillä alueilla ja taajamien ulkopuolella olevilla virkistysalueilla melutaso ei saa ylittää päiväohjearvoa 45 db(a) eikä yöohjearvoa 40 db(a). 6. Toiminnasta aiheutuva pöly ei saa kulkeutua haitallisessa määrin naapurikiinteistöjen tai loma-asuntojen pihalle. Siilojen pölysuodattimien kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti ja niiden tehokkuus on tarvittaessa varmistettava mittauksin. Suodattimen rikkoutuessa tai pölyämistä aiheuttavissa häiriötilanteissa on toiminta keskeytettävä. Peittämättömien kiviainesten välivarastojen pölyämättömyydestä tulee huolehtia säännöllisellä kastelulla ja siitä tulee olla selkeä ohjeistus. Ohjeistus on esitettävä Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta.

13 13 Päästöt maaperään, pohjavesiin ja pintavesiin 7. Toiminta on kokonaisuudessaan järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu pilaantumisvaaraa maaperälle tai pinta- tai pohjavesille. Toiminnasta ei saa aiheutua vaaraa talousvesikaivojen tuottaman veden laadulle lähiympäristössä. Alueen kunnallistekniikan valmistuttua tehdas on liitettävä viemäriverkkoon. 8. Polttoaineet tulee varastoida tiiviillä alustalla kaksoisvaippasäiliöissä. Mikäli käytetään yksivaippaisia säiliöitä, ne tulee sijoittaa katettuun suojaaltaaseen, jonka tilavuus on vähintään yhtä suuri kuin suurin säiliöön mahtuva polttonestetilavuus. Polttoaineen varastointialue on tehtävä siten, että onnettomuustilanteessa öljyä ei pääse suojatulta alueelta ympäristöön. Onnettomuuden varalta on varastointialueella oltava näkyvissä vastuutahon yhteystiedot. Yhteystiedot on ilmoitettava myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Työkoneiden tankkauspaikka tulee päällystää vesitiiviillä materiaalilla. Tiivis materiaali on esimerkiksi 1 mm paksu HDPE-muovi. Muovin saumat on tiivistettävä hitsaamalla. Päällystetyn alueen tulee olla niin laaja, että tankattavat koneet mahtuvat kokonaisuudessaan päällystetylle alueelle. Tankkauspaikan pintavedet tulee johtaa kallistuksin ja tarvittaessa reunuksilla öljynerotuskaivon kautta maastoon tai viemäriin. Polttonesteiden jakelulaitteissa tulee olla lukitus, järjestelmä ylitäytön estämiseksi sekä lapon esto. 9. Betoniautojen kuljetussäiliöiden pesusta syntyvät jätevedet tulee käsitellä hakemuksen mukaisesti. Pesuvedet tulee ensisijaisesti käyttää uudestaan pesuvetenä. Ylimääräiset pesuvedet tulee johtaa kolmen selkeytysaltaan ja öljynerotuskaivon kautta maastoon tai alueen hulevesien selkiytysjärjestelmään. Pesuvesien selkeytysaltaiden pohjille kertyvä kiintoaines on poistettava säännöllisesti ja kiintoaineksen pääsy ympäristöön tulee estää. Kiintoaines on toimitettava asianmukaiseen jätteen vastaanottopaikkaan. Pesupaikka on rakennettava alueelle ennen toiminnan aloittamista. Jätteet sekä niiden käsittely ja hyödyntäminen 10. Toimintaa on harjoitettava siten, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Toiminnasta muodostuvat erilaista käsittelyä ja hyödyntämistä edellyttävät jätteet on lajiteltava ja säilytettävä toisistaan erillään ja niitä on varastoitava ja käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle tai pinta- tai pohjavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle tai terveydelle. 11. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava hyödynnettäviksi asianmukaiseen käsittelyyn. Mikäli hyödyntäminen ei ole kohtuullisin kustannuksin mahdollista, jätteet on toimitettava sellaiselle

14 14 vastaanottopaikalle, jolla on lupa ottaa vastaan ja käsitellä kyseisenlaista jätettä. Vain hyödyntämiseen kelpaamattomat jätteet saa toimittaa tavanomaisen jätteen kaatopaikalle, mikäli ne eivät ole vaarallisiksi jätteiksi luokiteltavia aineita. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on ensisijaisesti pyrittävä toimittamaan laitokseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti laitokseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä energia. Sekoittimen ja betoninkuljetusautojen säiliöiden pesusta syntyvä kiintoaines on toimitettava hakemuksen mukaisesti Rudus Oy:n kierrätyskiviaineksen / betonijätteen vastaanottopaikkaan. 12. Toiminnassa muodostuvat vaaralliset jätteet ja muut ympäristölle vaaralliset ja haitalliset aineet on varastoitava suljetuissa ja asianmukaisesti merkityissä astioissa katettuina tai muuten vesitiiviisti. Erilaiset vaaralliset jätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. Nestemäisessä muodossa olevat vaaralliset jätteet on varastoitava tiiviillä ja reunakorokkein varustetulla alustalla siten, ettei niistä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle. Vaarallisten jätteiden pääsy maaperään on estettävä. 13. Vaaralliset jätteet kuten jäteöljy ja akut on toimitettava käsiteltäviksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisten jätteiden vastaanotto. Vaarallista jätettä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenevät valtioneuvoston asetuksen 179/2012 mukaiset tiedot vaarallisista jätteistä. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 14. Häiriö- ja poikkeustilanteiden varalta toiminnanharjoittajalla on oltava hakemuksen mukainen pelastussuunnitelma, jota on päivitettävä. Alueen riskitekijöistä on tiedotettava työntekijöille ja alueella on oltava pysyvästi saatavilla selkeät ohjeet onnettomuustapauksissa toimimiseen. Suunnitelma on esitettävä Sipoon ympäristönsuojeluviranomaiselle kolmen kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta. 15. Häiriötilanteissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä maaperään, ilmaan tai vesistöön, on välittömästi ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin päästöjen estämiseksi, päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Kyseisistä tilanteista on ilmoitettava välittömästi valvovalle viranomaiselle. Poikkeavista päästöistä maaperään ja pohjaveteen on lisäksi välittömästi ilmoitettava Sipoon palo- ja pelastusviranomaisille sekä Uudenmaan ELYkeskukselle. 16. Mikäli laitteisiin tulee vikoja tai häiriöitä, jotka lisäävät päästöjen määrää tai muuttavat niiden laatua haitallisemmaksi tai lisäävät toiminnasta aiheutuvaa melua tai pölyä, laitteet on saatava normaaliin toimintakuntoon niin pian kuin se on teknisesti mahdollista.

15 Laitosalueella on oltava riittävästi torjuntalaitteita ja -tarvikkeita vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalle. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että henkilöstö on koulutettu niiden käyttöön. Tarkkailu, kirjanpito ja raportointi 18. Pesupaikalta ympäristöön johdettavien ylivuotovesien määrää, laatua ja vaikutuksia tulee seurata kahdesti vuodessa purkupaikan alapuolelta otettavin kertanäyttein. Mikäli virtaamaa ei ole, otetaan näyte suoraan viimeisestä selkeytyskaivosta. Näytteet on analysoitava akkreditoidussa laboratoriossa ja tulokset on toimitettava vuosittain maaliskuun loppuun mennessä vuosiraportoinnin yhteydessä Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Näytteistä on tutkittava vähintään pharvo, sähkönjohtavuus, KMn04-luku, öljyhiilivedyt (C10-C40), sulfaatti, kokonaisfosfori, kiintoaine ja kloridi. Lisäksi ympäristöön johdettavia pesuvesiä tulee tarkkailla silmämääräisesti jatkuvasti. Mikäli on syytä epäillä, että pesuvesistä voisi aiheutua ympäristöhaittaa, on luvan saajan viipymättä ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin haitan estämiseksi. Selkeytysaltaiden kunto on tarkastettava vuosittain ja tarvittaessa on ryhdyttävä toimenpiteisiin altaiden korjaamiseksi. 19. Tehtaan toiminnasta ja toimintaan liittyvistä ympäristönsuojelun kannalta merkittävistä tapahtumista on pidettävä käyttöpäiväkirjaa. Kirjanpitoon on merkittävä jäljempänä määräyksessä esitetyt raportointia varten tarvittavat tiedot. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä ympäristöluvan valvontaviranomaisille. 20. Luvan saajan on pidettävä kirjaa laitoksen toiminnasta. Vuosittain maaliskuun loppuun mennessä on toimitettava Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle laitoksen edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi ainakin seuraavat tiedot: - betonin tuotantomäärät - käytetyt vesi-, kiviaines-, sidos- ja lisäainemäärät - sähkönkulutus - käytettyjen polttoaineiden laatu- ja kulutustiedot - laitoksella muodostuneiden jätteiden määrät ja toimituspaikat - ympäristönsuojelun kannalta merkitykselliset huoltotoimenpiteet - laitoksella havaitut ympäristön kannalta merkittävät toiminnan häiriötilanteet ja onnettomuudet (syy, kestoaika, arvio päästöistä ilmaan, vesiin tai maaperään, arvio niiden ympäristövaikutuksista ja suoritetut toimenpiteet) - polttoaine- ja kemikaalisäiliöiden kunnon seuranta - tiedot vuoden aikana toteutetuista ja suunnitteilla olevista muutoksista toiminnassa. - pesuvesien näytteenottojen tulokset

16 16 Toiminnan muuttaminen tai lopettaminen 21. Toiminnan pitkäaikaisesta keskeyttämisestä, olennaisista muutoksista ja lopettamisesta sekä toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on ilmoitettava hyvissä ajoin ennen muutosta kirjallisesti valvovalle viranomaiselle. Toiminnanharjoittajan on toiminnan loputtua tarpeellisessa määrin selvitettävä alueen maaperän ja pohjaveden puhtaus. Toiminnan lopettamiseen liittyvä suunnitelma on toimitettava Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksyttäväksi viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan lopettamista tai ympäristöluvan voimassaolon päättymistä. PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT Lupamääräysten yksityiskohtaiset perustelut 1. Määräys on tarpeen, jotta viranomainen voi arvioida, milloin toiminta on muuttunut niin oleellisesti, että on perusteltua edellyttää hakemaan uutta ympäristölupaa. Tuotantomäärä vaikuttaa osaltaan toiminnasta aiheutuvien ympäristöhaittojen esiintymiseen. Betonin tuotantomäärä on hakijan esittämä. (YSL 43, NaapL 17 ) 2. Määräys on tarpeen toiminnasta aiheutuvan ympäristökuormituksen minimoimiseksi ja ympäristöhaittojen ennalta ehkäisemiseksi. (YSL 4, 43, YSA 37 ) 3. Toiminnasta ei saa aiheutua haittaa ympäristölle eikä terveyshaittaa tai kohtuutonta viihtyvyyshaittaa lähiasutukselle. Esimerkiksi varastoalueiden siisteys mahdollistaa vuotojen aikaisen havaitsemisen. Jätelain 72 :n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa. (YSL 7, 8, 43, JL 20, 72, NaapL 17 ) 4. Vastaavan hoitajan nimeäminen on tarpeen muun muassa asianmukaisen tarkkailun järjestämiseksi. (YSL 43 ) 5. Määräykset ovat tarpeen sen varmistamiseksi, ettei toiminnasta aiheudu lähiasutukselle kohtuutonta meluhaittaa. (YSL 43, 46, NaapL 17, VNp 993/1992) 6. Määräys on tarpeen, jotta toiminnasta ei aiheudu lähiasutukselle kohtuutonta pölyhaittaa. Suodattimien kuntoa tarkkailemalla varmistutaan niiden moitteettomasta toiminnasta. Siilojen ylitäytöstä voisi aiheutua tarpeetonta pölyämistä. (YSL 43, 46, NaapL 17 )

17 17 7. Määräykset ovat tarpeen pinta- ja pohjavesien sekä maaperän suojelemiseksi. Ympäristönsuojelulain 7 :n mukaan maaperään ei saa päästää jätettä eikä muutakaan ainetta, joka voi pilata maaperän tai aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle. Ympäristönsuojelulain 8 :n mukaan ainetta tai energiaa ei saa panna tai johtaa sellaiseen paikkaan tai käsitellä siten, että aiheutuu pohjaveden pilaantumista. (YSL 7, 8 ) 8. Suojauksilla varmistetaan, että polttoainetta ei onnettomuustilanteessa päädy ympäristöön. Suojarakenteet ovat tarpeen maaperän ja pohjaveden pilaantumisriskin pienentämiseksi. (YSL 4, 7, 8, 43 ) 9. Määräyksellä ehkäistään päästöjä maaperään, pinta- ja pohjavesiin. (YSL 4, 7, 8, 43 ) 10., 11., 12. ja 13. Jätelain 8 :n (etusijajärjestys) mukaan ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Jos jätettä kuitenkin syntyy, jätteen haltijan on ensisijaisesti valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä se. Jos kierrätys ei ole mahdollista, jätteen haltijan on hyödynnettävä jäte muulla tavoin, mukaan lukien hyödyntäminen energiana. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä. Jätelain 13 :n mukaan jätteestä ja jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, roskaantumista, yleisen turvallisuuden heikentymistä taikka muuta näihin rinnastettavaa yleisen tai yksityisen edun loukkausta. Jätettä ei saa hylätä eikä käsitellä hallitsemattomasti. Jätehuollossa on periaatteena, että käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudatetaan ympäristön kannalta parasta käytäntöä. Jätelain 15 :n mukaan lajiltaan ja laadultaan erilaiset jätteet on kerättävä ja pidettävä jätehuollossa toisistaan erillään siinä laajuudessa kuin se on terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran tai haitan ehkäisemiseksi, 8 :n 1 momentissa säädetyn etusijajärjestyksen noudattamiseksi taikka jätehuollon asianmukaiseksi järjestämiseksi tarpeellista sekä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Jätelain 16 :n mukaan vaarallinen jäte on pakattava ja merkittävä ja siitä on annettava tarpeelliset tiedot jätehuollon kaikissa vaiheissa siten, että jätteen siirtoja ja ominaisuuksia voidaan seurata sen syntypaikalta hyödyntämiseen tai loppukäsittelyyn. Jätelain 17 :n mukaan vaarallista jätettä ei saa laimentaa eikä muulla tavoin sekoittaa lajiltaan tai laadultaan erilaiseen jätteeseen taikka muuhun aineeseen. Sekoittamiskiellosta voidaan poiketa, jos sekoittaminen on jätteen käsittelemiseksi tarpeellista ja toimintaan on ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. Jätelain 121 :n mukaan jätteen haltijan on laadittava siirtoasiakirja vaarallisesta jätteestä, sako- ja umpikaivolietteestä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietteestä, rakennus- ja purkujätteestä ja pilaantuneesta

18 18 maa-aineksesta, joka siirretään ja luovutetaan 29 :ssä tarkoitetulle vastaanottajalle. Valtioneuvoston öljyjätehuollosta antaman päätöksen (101/1997) 2 :n mukaan öljyjäte on pyrittävä hyödyntämään ensi-sijaisesti uudistamalla ja toissijaisesti energiana. (YSL 7, 8, 43, 45 JL 8, 13, 15, 16, 17, 29, 121, JA 4, 7, 8, 9, 24, VNp 101/1997) 14. Haitalliset ympäristö-, terveys- ja viihtyisyysvaikutukset on estettävä ennalta tai, jos se ei ole mahdollista, niin haitat on minimoitava ja torjuntatoimet on aloitettava mahdollisimman joutuisasti. Luvassa määrätty pelastussuunnitelma on hakijan esittämä. (YSL 4, 7, 8, 43 ) 15. ja 16. Määräys häiriö- ja poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja ilmoitus- ja toimintavelvoite on annettu välittömän pilaantumisen ehkäisemiseksi ja poikkeuksellisista päästöistä aiheutuvien haittojen minimoimiseksi. (YSL 7, 8, 43, 45, 62, YSA 30, JL 122 ) 17. Vahinko- tai onnettomuustilanteessa voidaan polttonesteen leviäminen ympäristöön estää tehokkaasti imeyttämällä sitä siihen tarkoitukseen suunniteltuun materiaaliin. Luvan saajan on oltava selvillä toimintaan liittyvistä onnettomuusriskeistä sekä mahdollisuuksista onnettomuuksien estämiseen ja niiden vaikutusten rajoittamiseen. (YSL 5, 7, 8, 43, 46 ) 18. Määräys on tarpeen päästöjen tarkkailua varten ja maaperään, pinta- ja pohjavesiin joutuvien päästöjen ehkäisemiseksi. Ympäristönsuojelulain pilaantumisen torjuntavelvollisuuden mukaan toiminnanharjoittajan on viipymättä ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin pilaantumisen ehkäisemiseksi tai jos pilaantumista on jo aiheutunut, sen rajoittamiseksi mahdollisimman vähäiseksi. (YSL 4, 5, 7, 8, 43, 46 ) 19. ja 20. Raportointia ja kirjanpitoa koskevat määräykset ovat tarpeen valvonnan toteuttamiseksi. (YSL 43, 46, 83, JL 12, 122 ) 21. Toiminnassa tapahtuvia muutoksia koskevalla ilmoitusvelvollisuudella varmistetaan tiedonkulku tilanteissa, joissa viranomaisen on tarkasteltava muutoksen vaikutuksia luvassa annettuihin määräyksiin nähden ja arvioitava mahdollisen uuden ympäristöluvan tarpeellisuutta. Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristöluvassa on annettava määräykset toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista. katsoo, että tässä vaiheessa ei ole tarpeen antaa yksityiskohtaisia määräyksiä toiminnan lopettamisesta, vaan tarvittavat määräykset annetaan erillisen suunnitelman perusteella. Suunnitelman esittäminen on tarpeen, jotta saadaan tarpeelliset tiedot alueen mahdollista kunnostamista ja tulevaa käyttöä varten. (YSL 5, 43, 90, YSA 30 )

19 19 Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen antamassa lausunnossa ei ole esitetty vaatimuksia. Porvoon kaupungin terveydensuojelujaoston antamassa lausunnossa esitetyt vaatimukset on otettu huomioon lupamääräyksissä 5., 6., ja 7. Lausunnon mukaan tehtaan vesilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, että torjutaan veden takaisinimeytymisestä sekä nesteiden ja kaasujen sisään tunkeutumisesta johtuva saastumisvaara. Vaadittu ilmavälisuojaus on hakijan vastineen mukaan huomioitu tehtaan vesiverkoston suunnittelussa. Sipoon kunnan kehitys- ja kaavoituskeskuksen antamassa lausunnossa esitetty ehdotus betoniautojen pesuvesien johtamisesta alueen hulevesien selkiytysjärjestelmään on otettu huomioon lupamääräyksessä 9. Lupaharkinnan perusteet Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Luvan myöntämisen edellytykset Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski. Laitos ei sijaitse pohjavesialueella eikä laitoksen välittömässä läheisyydessä ole asutusta. Lupamääräyksissä on annettu tarvittavat määräykset jätevesien ympäristövaikutusten tarkkailuun ja hakija on esittänyt riittävät toimenpiteet vesien käsittelemiseksi. Toimittaessa hakemuksessa esitetyn ja tämän luvan määräysten mukaisesti toiminnan voidaan katsoa olevan parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaista toiminnan sijaintipaikan olosuhteissa. Luvan mukainen toiminta ei ole ristiriidassa alueen kaavamääräysten kanssa. Toiminnasta ei aiheudu toiminnan laatu, lupamääräykset ja sijoituspaikka huomioon ottaen terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toiminta täyttää myös jätelain vaatimukset. Edellytykset luvan myöntämiselle ovat täyttyneet.

20 20 ASETUKSEN NOUDATTAMINEN Jos asetuksella annetaan tätä lupaa ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava (YSL 56 ) LUVAN VOIMASSAOLO Lupa on voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennaiseen laajentamiseen tai muuttamiseen on oltava lupa. (YSL 28 ) Hakijan tulee tehdä ympäristönsuojelulain 55 :n mukainen hakemus lupamääräysten tarkastamiseksi mennessä. Tällöin hakijan on esitettävä selvitykset erityisesti lähialueen maankäyttösuunnitelmista sekä betoniaseman ja alueen muiden laitosten yhdessä aiheuttamasta ympäristökuormituksesta. PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANOKELPOISUUS Päätös annetaan julkipanon jälkeen. TOIMINNAN ALOITTAMINEN MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Rudus Oy saa aloittaa valmisbetonitehtaan toiminnan lupapäätöksen mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, mikäli asettaa ennen toiminnan aloittamista euron suuruisen hyväksyttävän vakuuden Sipoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ympäristön saattamiseksi ennalleen tai mahdollisten vahinkojen korjaamiseksi lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalta. Vakuus voidaan asettaa esimerkiksi pankkitakauksena tai pankkitalletuksena. Vakuusasiakirjat tulee toimittaa osoitteeseen Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristölautakunnan ympäristönsuojelujaosto, PL 7, SIPOO. Perustelut: Sipoon ympäristönsuojelujaosto katsoo, että valmisbetonitehtaan toiminnalla ei ole sellaisia vaikutuksia, etteikö oloja voitaisi olennaisilta osin palauttaa entisen veroisiksi, mikäli lupa evätään tai lupamääräyksiä muutetaan. Vakuuden määrä on hakijan esittämä. SOVELLETUT SÄÄDÖKSET Ympäristönsuojelulaki (YSL 86/2000) 4-8, 28, 31, 35-38, 41-43, 45-46, 52-56, 62, 81, 83, 90, 96-97, , 105, 108 Ympäristönsuojeluasetus (YSA 169/2000) 1, 7, 16-19, 30, 37 Jätelaki (JL 646/2011) 8, 12-13, 15-17, 20, 29, 72, Valtioneuvoston asetus jätteistä (JA 179/2012) 4, 7-9, 24 Laki eräistä naapuruussuhteista (NaapL 26/1920) 17 Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (VNp 993/1992)

21 21 Valtioneuvoston päätös öljyjätehuollosta (VNp 101/1997) Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristölautakunnan päätös , ympäristönsuojelulain mukaisista ympäristönsuojeluviranomaisten käsittelymaksuista KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Luvan saajalta peritään ympäristöluvan käsittelymaksua 3550 Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristölautakunnan ( 35) hyväksymän taksan mukaisesti. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Tieto päätöksestä Ympäristönsuojelulain 54 :n mukaan ympäristölupapäätös on toimitettava luvan saajalle ja niille, jotka ovat sitä erikseen pyytäneet sekä valvontaviranomaisille ja asiassa yleistä etua valvoville viranomaisille. Päätös toimitetaan seuraaville: Rudus Oy Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Porvoon kaupungin terveydensuojelujaosto Sipoon kunnan kehitys- ja kaavoituskeskus Ympäristönsuojelulain 54 :n mukaan ympäristölupapäätöksen antamisesta on lisäksi ilmoitettava niille, jotka ovat tehneet asiassa muistutuksen tai jotka ovat ilmoitusta erikseen pyytäneet sekä niille, joille on 38 :n 2 momentin mukaisesti annettu lupahakemuksesta erikseen tieto. Tieto päätöksestä lähetetään asianosaisille. Ilmoittaminen kunnan ilmoitustaululla ja lehdessä Sipoon ympäristönsuojelujaosto tiedottaa tästä päätöksestä kuuluttamalla Sipoon kunnan ilmoitustaululla sekä ilmoittamalla kuulutuksesta sanomalehdissä Sipoon Sanomat, Vartti (Itä-Uusimaa) ja Borgåbladet. (YSL 54 ) PÄÄTÖKSEN ANTOPÄIVÄ Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen julkipanopäivä on ja päätöksen antopäivä

22 22 MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. (YSL 96 ) Valitusoikeus lupapäätöksestä on luvan hakijalla ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä niillä viranomaisilla, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yleistä etua. (YSL 97 ) Lupapäätös annetaan Sipoon kunnan ilmoitustaululle asetettavassa kuulutuksessa mainittuna päivänä (julkipano), jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä. Valitusaikaa laskettaessa antopäivää ei oteta lukuun. Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Sipoon kunnan ympäristönsuojelujaostolle. Valitusosoitus on liitteenä. LIITE Valitusosoitus

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski Ympäristö- ja terveyslautakunta 38 24.09.2015 Rudus Oy Karvian betonitehtaan ympäristölupamääräysten tarkistaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 38 Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski Asia

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI

NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI NURMIJÄRVEN LINJA OY:N HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI KU-YK 69/12.5.2015 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 18.5.2015 ASIA. Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ympäristölupapäätös Betonityö Heinonen Oy

Ympäristölupapäätös Betonityö Heinonen Oy Turun kaupunki Päätöspöytäkirja 1 13800-2013 (235) Ympäristölupapäätös Betonityö Heinonen Oy Ympäristönsuojelu 17.6.2014 / Tiina Liira 1. Asia Betonityö Heinonen Oy on jättänyt 4.12.2013 ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18

Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18 Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 7103-2009 (235) Ympäristölupahakemus / Rudus Oy, Akselintie 18 Tiivistelmä: - Ympkaalk 485 Ympäristönsuojelutoimisto 7.9.2009 / Tiina Liira 1. Asia Rudus Oy on jättänyt

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7

Rakennus- ja ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015. Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 LIEKSAN JA NURMEKSEN KAUPUNGIT Rakennus- ja ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2015 Nro N73/2015 Rak.- ja ymp. ltk. 18.8.2015 77 LIITE 7 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5

Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 264 20.04.2004 1 Ymp 8416-2002 (235) Ympäristölupahakemus / Finnsteve Oy, ahtausliike, Huolintakatu 5 Ympkaalk 264 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014 Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Autopurkaamon ympäristölupa, Mänttä-Vilppula HAKIJA Martikainen S & V

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen xx.01.2016 ASIA

TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen xx.01.2016 ASIA ORIMATTILAN KAUPUNKI Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI Annettu julkipanon jälkeen xx.01.2016 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 55 :n mukaisesta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/Upm-Kymmene Oyj Seikun Saha UPM-Kymmene Oyj Seikun saha hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta voimassa olevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista. Yj:n ehdotus: PL 80

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/REPOSAARI FISH OY Reposaari Fish Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan silakankäsittelylaitoksen toimintaa Porin Reposaaren kalasatamassa.

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi

FORSSAN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimi 18.1.2012 1(4) YMPÄRISTÖVALVONTASUUNNITELMA Valvontasuunnitelmassa kuvataan Ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaiset valvonnan tarpeet, valvontaan käytettävät resurssit ja valvonnan tavoitteet sekä raportoidaan

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 9.2.2010 51 Dno KYK:497 /2009 14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.2010

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014

Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 1 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Dno 5522/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 55 :n mukaisesta hakemuksesta ympäristöluvan

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen,

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, PÄÄTÖS Nro 93/2013/1 Dnro ISAVI/69/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 24.10.2013 ASIA Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, Mikkeli HAKIJA Etelä-Savon

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölautakunta DN:o 6893/11.01.00/2011 Päätöksen antopäivä 28.5.2013

Ympäristölautakunta DN:o 6893/11.01.00/2011 Päätöksen antopäivä 28.5.2013 ESPOON KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta DN:o 6893/11.01.00/2011 Päätöksen antopäivä 28.5.2013 Asia Päätös Maanrakennus Oy Laatutyön esittämästä ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia,

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia, Etelä-Suomi Päätös Nro 9/2011/1 Dnro ESAVI/647/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro 971/607

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro 971/607 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 8.6.2007 Kokouspvm 5.6.2007 Diaarinro

Lisätiedot

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1 576/67/675/2011 YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN (86/2000) 60 :N MUKAINEN ILMOITUS MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVASTA TILAPÄISESTÄ TOIMINNASTA; Lujatalo Oy, Kiveläntie 4, Lohja. Ilmoitus erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm x.x.2000 Kokouspvm x.x.2009 Diaarinro 24/2009

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm x.x.2000 Kokouspvm x.x.2009 Diaarinro 24/2009 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm x.x.2000 Kokouspvm x.x.2009 Diaarinro

Lisätiedot

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy

38 22.05.2014. Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy Oulunkaaren ympäristölautakunta 38 22.05.2014 Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukselle Iin kunnan Olhavan kylään, hakijana Rudus Oy OULYMP 38 ASIA LUVAN HAKIJA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan tarkistaminen, Hartela Oy:n betoni- ja elementtitehdas

Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan tarkistaminen, Hartela Oy:n betoni- ja elementtitehdas Miljönämnden 27 05.02.2014 Toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan tarkistaminen, Hartela Oy:n betoni- ja elementtitehdas 878/11.01.00/2013 Miljönämnden 27 Valmistelija Vt. ympäristönsuojelutarkastaja

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.8.2008 PIR 2002 Y 426 119 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Puolustusvoimien

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Ampumarataa koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Tervola Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Huolto-osasto

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, PÄÄTÖKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, PÄÄTÖKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä: 18.2.2011 Dnro: KARP 316/2011 ASIA Päätös Purku & Piikkaus Oy:n ympäristöluvan mukaisen toiminnan raukeamisesta.

Lisätiedot

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416

Helsinki 5.10.2006. No YS 1416 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (15) Helsinki 5.10.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 131 111 No YS 1416 ASIA Päätös Työ & Toiminta ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta koskien uutta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 8/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y2/2014 Ympla 26.02.2014 32 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus ja ympäristölautakunta 18.03.2015 35 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 20.03.2015 4742/11.01.00/2014

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 1 ASIA VR-Yhtymä Oy:n Oritkarin yhdistettyjen kuljetusten terminaalin ympäristölupapäätöksen PPO-2003-Y-20-111 rauettaminen,

Lisätiedot

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin Lahden kaupunki Asia Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin kierrätystoiminnalle Päättäjä Lahden seudun ympäristölautakunta Päätöspäivä 08.08.2006 Pykälä

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 HAKIJA Säviän vesiosuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Nilakan Kärväslahteen

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2010 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Kyrönjoen ali sekä töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012 LAPELY/152/07.00/2012 07.00.03 10/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ AA

Lisätiedot

Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina. UPM-Kymmene Wood Oy Pelloksen vaneritehtaat 52420 Pellosniemi

Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina. UPM-Kymmene Wood Oy Pelloksen vaneritehtaat 52420 Pellosniemi PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Dnro ISAVI/45/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2012 ASIA Hautomoallaskuoren seulonnan koetoimintailmoitus ja toiminnanaloittamislupa, Ristiina ILMOITUKSEN TEKIJÄ UPM-Kymmene

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 226 30.03.2004 1 Ymp 3123-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 226 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski.

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 60/2012/1 Dnro ISAVI/114/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Eka-Palvelut

Lisätiedot

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 ASIA Päätös Henkel Makroflex Oy:n Hausjärvellä sijaitsevan saumaeriste- ja eristelevytehtaan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentti kohta 4

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentti kohta 4 1(11) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 71 YLO LOS-2004-Y-971-111 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2005 ASIA Päätös Raision Seudun Työttömät ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4. kohta Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentti

Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4. kohta Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentti 1(13) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 97 YLO LOS-2007-Y-983-111 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2009 ASIA Päätös Auto- ja varaosamyynti T. Hintun ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka

Lisätiedot

1(9) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA

1(9) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS ASIA 1(9) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 105 YLO LOS-2009-Y-569-111 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10.

RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10. RUDUS OY, JÄRVENPÄÄN VALMISBETONITEHTAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KU-YK 143/14.10.2014 Ympäristölupapäätös annetaan julkipanon jälkeen 20.10.2014 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot