NILSIÄN HYVINVOINTIKESKUS/TERVEYS- JA PALVELUKESKUS HANKESUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NILSIÄN HYVINVOINTIKESKUS/TERVEYS- JA PALVELUKESKUS HANKESUUNNITELMA"

Transkriptio

1 NILSIÄN HYVINVOINTIKESKUS/TERVEYS- JA PALVELUKESKUS HANKESUUNNITELMA

2 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO TAUSTATIEDOT Verkostosuunnitelmat ja strategiat Väestöennuste ja kuntaliitokset Muut strategiat ja selvitykset Kuntotutkimukset TARVE Hankkeelle määritellyt tarpeet Muut tarpeet NYKYTILANTEEN KUVAUS Toimintojen nykytilanteen kuvaus Tilojen nykytilanteen kuvaus UUSI TOIMINNALLINEN MALLI Uuden toiminnallisen mallin kuvaus Henkilöstömitoitus Tilaohjelma ja kiinteä varustelu Käyttäjien erillishankinnat KAAVALLINEN TILANNE Kaavallinen tilanne tonttikohtaisesti Vaihtoehtoiset rakennuspaikat RATKAISUN PERUSTELUT, VAIHTOEHTOJEN TARKASTELU VÄISTÖTILAT KUSTANNUKSET HANKKEEN TAVOITTEELLINEN AIKATAULU, ETENEMINEN JA RAHOITUSVAIHTOEHDOT HANKETYÖRYHMÄN ESITYS LIITTEET... 21

3 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 3 NILSIÄN HYVINVOINTIKESKUS/ TERVEYS- JA PALVELUKESKUS HANKESUUNNITELMA 1. JOHDANTO Nilsiän ja Kuopion kaupunkien yhdistyessä vuoden 2013 alussa liitossopimukseen kirjattiin, että terveyskeskuspalvelut säilytetään ja että liitosavustusta kohdennetaan 2 M terveyskeskuksen peruskorjaukseen. Nilsiän kaupunki oli suunnitellut vuonna 2008 terveyskeskus-palvelukeskuksen peruskorjausta ja vuodeosaston uudisrakennusta, jolle oli varattu 4 M :n määräraha vuodelle Suunnitteluvaiheessa kustannusarvio tarkentui 6,6 M :ksi. Sittemmin suoritettujen selvitysten mukaan myös vastaanottotoiminnan siipi ja palvelukeskusosio ovat peruskorjauskuntoisia eli oli perusteltua selvittää koko terveys- ja palvelukeskuksen jatkokäyttö sekä palvelutarpeet verkostotasolla. Vuonna 2013 valmistui Perusturvan ja terveydenhuollon palveluverkostojen kehittämisselvitys, asumispalvelut ja sairaalapalvelut. Tämä selvitys esitti Nilsiän aluekampuksen osalle kolme vaihtoehtoa, joista kiinnostavimmaksi todettiin sijainniltaan keskeisin eli virastotalon tontti. Tämä tarjoaisi edellytyksen uudenlaisen hyvinvointikeskuksen luomiseen, mikä hyödyntäisi yhteisiä toimintoja ja tehostaisi tilankäyttöä ja tarjoaisi asukkaille virikkeisen, terveyttä ja hyvinvointia edistävän elementin, joka tukisi uusilla palvelumuodoillaan kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kaupunginjohtaja nimesi huhtikuussa 2013 hanketyöryhmän, johon ovat kuuluneet Hankesuunnitteluarkkitehti Anneli Hautsalo, puheenjohtaja Terveysjohtaja Jari Saarinen / va. terveysjohtaja Tuija Jääskeläinen Hoivajohtaja Mari Antikainen Kotihoidon päällikkö Merja Ylönen Vastaava lääkäri Heikki Väänänen Tilahallintapäällikkö Mervi Happonen Työryhmä on lisäksi kuullut lukuisia asiantuntijoita perusturvan ja terveydenhuollon, hyvinvoinnin ja kaupunkiympäristön palvelualueilta. Hankeryhmä esittää hankesuunnitelman jatkotoimenpiteitä varten.

4 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 4 2. TAUSTATIEDOT 2.1 Verkostosuunnitelmat ja strategiat Perusturvan ja terveydenhuollon palveluverkostojen kehittämisselvitys, asumispalvelut ja sairaalapalvelut, valmistui kesällä Kaupunginhallitus hyväksyi selvityksen ja kaupunginvaltuusto Suunnitelma jakautuu karkeasti kolmeen osioon: nykytilannekartoitukseen kokonaispaikkatarvearvioon vuonna 2030 perustuen Perusturvan ja terveydenhuollon johdon strategisiin linjauksiin ja väestönkasvuennusteisiin visio-osuuteen asumispalveluiden järjestämiseksi alueittain vuonna 2030 perustuen Kuopion strategisiin linjauksiin sekä valtakunnallisiin linjauksiin Raportissa hahmotetaan palveluiden sijainnin ohella palvelujen järjestämistapoja ja tilallisia perusteita sekä asuntojen että palvelukeskusten osalta. Nilsiän ikäihmisten (75+) asumispalveluiden tavoitteelliset kokonaismäärät (sekä kaupungin että yksityisten järjestämät palvelut) on laskennallisesti määritelty seuraavasti: 102 palveluasumisen paikkaa (tehostettu ja tavallinen palveluasuminen) 146 uusimuotoista ns. elämänkaariasumisen paikkaa 21 vuorohoito- ja kuntoutuspaikkaa. Strategisena yleislinjauksena selvityksessä on esitetty, että kaupunki järjestää 20 % palvelutuotannosta ja että kaupunkikonserni järjestää tilat tämän lisäksi 40 %:lle paikoista. Raporttiin liittyvässä kiinteistökartoituksessa kartoitettiin Nilsiän entinen virastotalo, johon olisi luontevasti sijoitettavissa kampuskeskustiloja sekä palveluasuntoja. 2.2 Väestöennuste ja kuntaliitokset Kuopiossa asui vuoden 2014 alussa noin henkilöä. Tulevina vuosina kuopiolaisten määrä lisääntyy ja väestön ikärakenne vanhenee voimakkaasti. Viimeisin Kuopion ikäryhmittäinen väestöennuste on hyväksytty kaupunginhallituksessa kaupungin toimintojen suunnittelun perusteeksi. Koko kaupungille ennusteita on kaksi, joista perusennustetta käytetään palvelujen suunnittelun perusteena ja joista tavoite-ennuste toimii Kuopion strategisena ennusteena. Kuopion väestönkasvu on vahvistunut viime vuosina lähelle tavoite-ennusteen tasoa, minkä takia suunnittelun apuvälineeksi on hyväksytty perus- ja tavoite-ennusteen välille sijoittuva ennuste Sen mukaan kaupungin väkiluku on noin asukasta vuonna 2020 ja noin asukasta vuonna Näissä luvuissa ei ole mukana Maaninka, jonka kanssa kuntaliitos tapahtuu vuoden 2015 alusta alkaen. Maaningan väkiluku on ollut noin asukasta viime vuosina ja Tilastokeskuksen ennusteen mukaan väestönmäärä säilyy lähellä samaa vuoteen 2030 saakka..

5 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 5 Nilsiässä asui noin asukasta vuoden 2014 alussa. Tilastokeskuksen trendiennusteen (2012) mukaan Nilsiän väkiluku pienenee hieman tulevina vuosina säilyen kuitenkin hyvin lähellä nykytasoa vuoteen 2030 saakka. Yli 75-vuotiaiden määrä oli noin asukasta vuoden 2014 alussa Kuopion ja Nilsiän alueella ja yhteensä noin henkilöä Maaninka huomioiden. Ennuste vuodelle 2030 on noin henkilöä (sis. Maaningan). Ikäihmisten määrä miltei kaksinkertaistuu. Yli 75-vuotiaita arvioidaan olevan Nilsiässä noin henkilöä vuonna Kuntaliitoksia selvitetään parhaillaan Kuopion ja Juankosken sekä Kuopion ja Tuusniemen kesken. Molempien kanssa mahdollinen kuntaliitos toteutuisi vuoden 2017 alusta alkaen. Tällä hetkellä näissä kunnissa asuu yhteensä noin 1000 yli 75- vuotiasta asukasta ja määrä kasvaa noin asukkaaseen vuonna Muut strategiat ja selvitykset Keittiöverkostosuunnitelma Kuopion kaupungin keittiöverkostosuunnitelma on viimeksi päivitetty Tämän jälkeen on toteutettu yhteiskeittiö KYS:in tontille (verkostosuunnitelman vaihtoehto B). Toteutuneet kuntaliitokset ja keskuskeittiön kapasiteettimuutokset aiheuttavat selkeästi tarpeen keittiöverkostosuunnitelman tarkistukseen. Verkostonäkökulmasta vaikuttaa perustellulta, ettei Nilsiän hyvinvointikeskukseen rakenneta valmistuskeittiötä, vaan ruoka voidaan tuottaa yhteiskeittiöstä tai muilta toimittajilta kilpailutuksen perusteella. 2.4 Kuntotutkimukset Nilsiän kaupunki on teettänyt terveysasemalla kuntotutkimuksia ja sisäilmatutkimuksia vuosien aikana. Kuopion mukaantulon yhteydessä tutkimuksia laajennettiin koskemaan myös palvelukeskuksen osaa. Tutkimukset on teetetty ulkopuolisen asiantuntijatahon toimesta. Terveysasemalla on todettu runsaasti korjaustarpeita sekä rakentamisajankohdalle tyypillisiä riskirakenteita. Nilsiän kaupunki oli näiden tutkimusten pohjalta tehnyt jo päätöksen terveysaseman vuodeosaston purkamisesta ja korvaamisesta uudella. Palvelukeskuksen puolella on myös korjausta edellyttäviä puutteita ja sisäilman haittatekijöitä, mutta niiden korjaaminen on taloudellisesti järkevää. Korjaustöiden laajuus edellyttää rakennuksen tai sen osan tyhjentämistä korjaustyön ajaksi. Terveysasemalla ja palvelukeskuksessa on hankesuunnittelutyön lähtötiedoiksi tehty kuntotutkimuksia. ja sisäilmatutkimuksia. Molemmissa osissa on todettu olevan runsaasti korjaustarpeita, jotka edellyttävät korjaustyön ajaksi rakennuksen tai sen osan tyhjentämistä. Kuntotutkimus Nilsiän virastotalosta valmistuu kesällä 2014.

6 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 6 3. TARVE 3.1 Hankkeelle määritellyt tarpeet Terveyspalvelujen tarve Tarve lähipalveluna toteutettuun lääkäri- ja hoitaja vastaanottotoimintaan, suunterveydenhuoltoon, terveydenhoidon palveluihin (äitiys- ja lastenneuvola, kouluja opiskeluterveydenhoito, perhesuunnittelu ja naisten joukkotarkastuksia) kuntoutukseen sekä tukipalveluihin säilyy Nilsiässä muuttuvassa Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis-tuottamiskentässä. Lähivuosien tarve on nykyisen toiminnan kaltainen, mutta ikääntyvä väestö ja mahdolliset kuntaliitokset voivat vaikuttaa yksittäisten toimintojen tuotantototeutuksiin. Osastohoitotarve tulee muuttumaan siten, että ympärivuorokautista lääkäripäivystystä ja vaativampaa osastokuntoutusta tarvitsevat potilaat hoidetaan keskitetysti Kuopiossa ja mahdollisesti Siilinjärven ja Juankosken terveyskeskuksien osastoihin tukeutuen. Mahdolliset kuntaliitokset tulevat omalta osin todennäköisesti selkeyttämään tätä toimintalinjaa. Asumispalveluihin, hoitokodin yhteyteen, varataan lyhytaikaisseurantapaikkoja pääasiassa hoitotyön keinoin toteutettavaa lyhytaikaista sairaanhoitoa / valvontaa vaativille potilaille, joiden terveydentilaan voidaan turvallisesti ottaa kantaa avovastaanoton lääkäreiden toimesta virka-aikaan tai seudullisen Yön yli mallin - mukaisesti. Paikkavaraus n asiakkaalle. Asumispalvelujen tarve Verkostoselvityksen mukaan Nilsiän ikäihmisten (75+) asumispalveluiden tavoitteelliset kokonaismäärät (sekä kaupungin että yksityisten järjestämät palvelut) ovat seuraavat: 102 palveluasumisen paikkaa (tehostettu ja tavallinen palveluasuminen) 146 uusimuotoista ns. elämänkaariasumisen paikkaa 21 vuorohoito- ja kuntoutuspaikkaa. Strategisena yleislinjauksena selvityksessä on esitetty, että kaupunki järjestää 20 % palvelutuotannosta ja että kaupunkikonserni järjestää tilat tämän lisäksi 40 %:lle paikoista. Tämä tarkoittaa kaupungin tuotantona noin 20 palveluasumisen paikkaa, lisäksi kaupunki järjestäisi tilat noin 40 palveluasunnolle. Elämänkaariasuntoja voivat toteuttaa konserniyhtiöt tai yhteistyökumppanit. Tähän hankkeeseen suunnitellaan toteutettavaksi yksi tehostettua palveluasumista tarjoava hoitokoti (16 asukasta). Samaan yhteyteen tulee tehostetun valvonnan paikkainen asumisyksikkö, joka toimii lyhytaikaisena valvonta- ja arviointipaikkana henkilöille, jotka eivät tarvitse vuodeosastohoitoa, mutta eivät sairaudestaan tai muusta tilanteestaan johtuen tule toimeen kotona tai asumisyksikössään. Tehostetun valvonnan yksikön sijainti hoitokodin ja hyvinvointikeskuksen yhteydessä takaa moniammatillisen hoidon ja arvioinnin. Toimintakeskuksen toimintaa ja ikäihmisten päivätoimintaa tullaan laajentamaan nykyisestä vuoteen Päivätoimintaryhmät on tarkoitettu kotona asuville asiakkaille, jotka eivät pysty osallistumaan muuhun avoimeen toimintaan. Ryhmien

7 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 7 lisäämiseen varaudutaan. koska vanhusväestö ja omaishoidettavat lisääntyvät. Suunnitelmana on, että päiväryhmätoimintaa tarjotaan viitenä päivänä viikossa. Nilsiän muut ikäihmisten yksiköt tulevat olemaan Ollukka, Iltatuuli 1 ja Iltatuuli 2. Asumisyksiköiden pääpainona on paikkojen muunneltavuus niin, että tavallisen palveluasumisen ryhmäkotipaikat ovat muutettavissa tehostetun asumispalvelun paikoiksi. Perusturvan ja terveydenhuollon muut tarpeet Lapsiperhepalveluista lähipalveluina tuotetaan sosiaalityön ja lastensuojelun perhetyön palvelut. Maaninka-Nilsiä- Riistavesi -alueen lisäksi vuodesta 2017 alkaen Juankosken ja mahdollisesti Tuusniemen sekä mahdollisesti vielä Vehmersalmen (koillinen alue) lähipalveluja varten kootaan yksi yhteinen tiimi, joka tekee työtä näissä keskustaajamissa ja niistä käsin. Aikuissosiaalityön palveluista sosiaalityön ja toimeentulotuen tarve on Nilsiässä ollut hyvin vakio. Mikäli kuntaliitos Juankosken kanssa toteutuu, liittyvät Juankosken aikuissosiaalityön palvelut osaksi Nilsiä-Maaninka -tiimin toimintaa. Mielenterveys- ja päihdepalveluja tuotetaan Kuopion psykiatrian keskuksen toimesta lähipalveluna. Ennaltaehkäisevän mielenterveystyön, psykiatrisen vastaanottotoiminnan ja -kuntoutuksen avohoidon palvelut tuotetaan nykyisen suuruisella resurssilla. Toimintaa kehitetään niin, että yhteistyö eri sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden kanssa on saumatonta ja tukee perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdeasiakkaille tuotettavaa palvelukokonaisuutta. Perheiden ja yksilöiden psyykkinen tuki järjestetään mahdollisimman asiakaslähtöisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kotikäynnit ja verkostossa tehtävä työ tulee lisääntymään. 3.2 Muut tarpeet Nilsiän virastotalolla sijaitseva yhteispalvelupisteen toiminta jatkuu ja laajenee tulevaisuudessa mahdollisesti kattamaan myös valtion palvelut. palvelee jatkossakin asukkaita. Neuvontaa laajennetaan perusturvan ja terveydenhuollon alueella ja lisäksi otetaan käyttöön uusia toimintamuotoja, mm. virtuaalilääkäritoimintaa yhteistyössä terveyskioskin kanssa. Nettikahvila, jossa voidaan järjestää opastusta, toimii palvelupisteen yhteydessä. Verkostotarkastelun yhtenä osa-alueena on selvitetty Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueen tarpeet Nilsiässä. Keskustassa, nykyisen virastotalon viereisellä tontilla sijaitsee perusopetuksen ala- ja yläkoulu, jonne sijoittuu myös keväällä 2014 uusitut tilat nuorisotoiminnalle sekä Nilsiän lukio, jonka erityispiirteenä on yhteistyö urheiluvalmennuksen kanssa. Koulukiinteistön vieressä sijaitsee monitoimihalli, jossa on vuonna 2013 uusittu suuri liikuntasali. Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue vuokraa liikuntatiloja edelleen eri toimijoille. Alueella sijaitsee Nilsiän kirjasto, jonka perustoiminnot kuten lainattavan aineistokokoelman sijoitus, lainaus ja palautus on tarkoitus hoitaa omassa kirjastorakennuksessa myös tulevaisuudessa, mutta tarkastella yhteiskäytön mahdollisuuksia muilta osin uuden palvelukeskuksen eri toimijoiden kanssa.

8 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 8 Kansalaisopisto toimii tällä hetkellä hajallaan muun muassa kouluilla, terveyskeskuksella, virastotalolla ja eri puolilla Nilsiää. Joihinkin tiloista on hankalaa saada varauksia johtuen niiden korkeasta käyttöasteesta. Uudet, käyttäjän tarpeisiin suunnittelut ja varustetut tilat palvelisivat hyvin myös Kansalaisopiston tarpeita ja mahdollistaisivat tehokkaan yhteiskäytön. Erityisryhmille suunnattu kuntosali sekä terapia-allas soveltuvat monipuolisen liikunnan ohjaamiseen. Kansalaisopiston toimintaa tukee hyvin varusteltu monitoimitila, jossa on mahdollista järjestää opetusta, kokouksia tai pienimuotoisia näyttelyitä. Myös yleisiä käytävä- ja ravintolatiloja on Kansalaisopiston mahdollista hyödyntää näyttelykäyttöön. Märkätyöskentelytiloissa voi toimia sekä hyvinvointikeskuksen päiväryhmät että Kansalaisopiston järjestämät vapaan sivistystyön kurssit. 4. NYKYTILANTEEN KUVAUS 4.1 Toimintojen nykytilanteen kuvaus Terveyspalvelut Terveysaseman vastaanottopalvelut tuotetaan omahoitaja/omalääkäri työparimallilla neljällä alueella väestövastuu-periaatteen mukaisesti. Viikonloppupäivystys hoidetaan päivisin Nilsiässä, ilta- ja yöpäivystys hoidetaan Kuopin yhteispäivystyksessä. Vastaanottopalvelujen käynnit /vuosi: lääkärillä hoitajalla jalkahoitaja 400 silmänpohjakuvaukset 400 erikoislääkärikäynnit 400 Tahkon alueen ulkopaikkakuntalaisten terveydenhuollon kysyntä on suurimmillaan tammi-huhtikuussa. Tahkon alueella on käynnistynyt myös yksityistä lääkäripalvelutuotantoa, joka tukeutuu tukipalvelujen (laboratorio, röntgen) osalta terveyskeskukseen. Tarkistettava. Hoitotarvikejakelu toimii kahdesti viikossa entisellä virastotalolla. Nilsiän vuodeosaston potilaspaikkoja vähennettiin jo vuosi sitten maaliskuussa paikasta nykyiseen eli 20 potilaaseen. Samalla avattiin dementiayksikkö Iltatuuli 2 Attendon rakentamaan ja omistamaan rakennukseen. Nilsiän vuodeosaston henkilökuntaakin siirtyi sinne. Hoitohenkilökuntaa Nilsiän vuodeosastolla on nykyisin: osastonhoitaja, 7 sairaanhoitajaa + 1 varahenkilö, osa-aikainen osastonlääkäri, joka hoitaa lisäsi kotisairaanhoitoa, vastaavan lääkärin tehtävät sekä palvelukeskuksen hoivakodit. Nilsiässä on aloitettu syksyllä 2013 kotisairaalatoiminta yhteistyössä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoidon kanssa. Kotisairaala toiminta on asiakkaan kotiin tai kotiin verrattavaksi hoitopaikassa tarjottua terveydenhuoltoalan ammattilaisen

9 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 9 antamaa hoitoa, joka muuten edellyttäisi sairaalahoitoa. Jos kotisairaalahoitoa ei olisi tarjolla, potilaan hoito jatkuisi osastolla. Suun terveydenhuollon palveluista Nilsiässä vastaavat kaksi hammaslääkäri hammashoitaja työparia, lisäksi tarjotaan suuhygienistin palveluita.. Päivystyspalvelut tuotetaan arkena Nilsiässä, arkipyhinä ja viikonloppuisin Kuopiossa keskitettynä alueellisena päivystyksenä. Erikoishoitopalvelut tuotetaan osittain (kirurgia, anestesiahammashoito) Kuopiossa. Oikomishoidon erikoishammaslääkäri käy kerran kuukaudessa Nilsiässä. Käyntimäärät vuosittain: käynnit lääkärillä n. 3700/v käynnit hoitajalla / suuhygienistillä 1750/v. Nilsiän väestölle on järjestetty perhe- ja aikuispalveluna hyvinvointineuvola (perhesuunnittelu, äitiysneuvola, lastenneuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, puheterapia, perheneuvola, psykologipalvelu, lapsiperheiden sosiaalityö ja kotipalvelu sekä lapsioikeudelliset palvelut). Nilsiässä muita terveydenhoidon palveluita ovat äitiys- ja lastenneuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhoito, perhesuunnittelu ja naisten joukkotarkastukset (PAPA). Terveydenhoitajat pitävät Nilsiässä vastaanottoa joka arkipäivä. Omalääkärit vastaavat terveydenhoidon lääkäripalveluista. Äitiys- ja lastenneuvolaa tukevia erikoislääkäripalveluja tarjotaan Kuopiossa. Neuvoloiden erikoislääkäripalvelut tarjotaan Kuopiossa. Toimitilat ovat Nilsiän terveysasemalla ja kouluilla. Terveydenhoito toimii pääasiassa päivisin lukuun ottamatta iltaisin tapahtuvaa ryhmätoimintaa. Toimintavolyymi: äitiysneuvola: asiakkaita 63, käynnit 989 vuonna 2012 naisten joukkotarkastuskäyntejä 177 vuonna 2012 perhesuunnittelu: käynnit 299 vuonna 2012 lastenneuvola: asiakkaita 390, käynnit 1175 vuonna 2012 kouluterveydenhuolto: asiakkaita 620, käynnit 1704 vuonna 2012 opiskelijaterveydenhuolto: asiakkaita 128, käynnit 103 vuonna 2012 Kuntoutusyksikkö tuottaa tai järjestää ostopalveluna fysio-, puhe- ja toimintaterapiapalveluja, veteraanikuntoutuksen sekä vastaa apuvälinepalveluista. Nilsiän terveysasemalla toimii apuvälinepalvelut, fysioterapia- sekä puheterapiapalvelut omana toimintana. Toimintaterapia toteutetaan pääosin asiakkaiden kotona tai päiväkodeissa ostopalveluna. Työfysioterapeutti käyttää fysioterapiatiloja noin kaksi päivää kuukaudessa. Toiminnan tuottaa arkipäivisin. 3 fysioterapeuttia (joista 1 osa-aikaisesti) ja 1 kuntohoitaja (osa-aikaisesti), 1 puheterapeutti (osa-aikaisesti). Toimintavolyymi puheterapia (asiakkaita n. 60 /v), käynnit n. 300 yksilökäyntejä (fysioterapia + toimintaterapia) 1500 / v

10 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 10 ryhmäkäyntejä (fysioterapia + toimintaterapia) 110/v fysioterapiapalvelut osastolle 1000 käyntiä/v apuvälineiden lainaus 535/v Kuopion psykiatrian keskuksen psykiatrinen sairaanhoitaja pitää päihdevastaanottoa kahtena päivänä viikossa nykyisen terveyskeskuksen tiloissa. Toimintavolyymi on n. neljä asiakasta/työpäivä virka-aikana. Mielenterveyspalveluiden hoitovastaanotoilla (2 hoitajaa, psykologi ja psykiatri) käy keskimäärin 12 henkilöä/työpäivä virka-aikana. Työterveyshuollon tuottaa Kallaveden työterveyshuollon liikelaitos, jossa työskentelee kokopäiväisesti 1 lääkäri ja 2 työterveyshoitajaa. Lisäksi palveluja käy antamassa työterveysfysioterapeutti kahtena päivänä kuukaudessa. Toimintavolyymi: Työterveyshuollolla on Nilsiässä vastaanotto terveyskeskuksen tiloissa: lääkärinkäynnit n, 1500 /v, osa-aikainen työterveyslääkäri hoitajakäynnit n. 1300/v, kolme työterveyshoitajaa Tukipalveluista Itä-Suomen laboratoriokeskus ISLAB toimii Nilsiässä arkisin ( näytteenotto klo 7-12). Röntgenpalvelut toimivat arkipäivisin. Välinehuollon palvelu ostetaan KYSiltä / Servicalta. Lääkehuolto ostetaan KYS:n apteekilta. Nilsiän terveys- ja palvelukeskuksen nykyisessä kiinteistössä sijaitsevat kaikki yllä mainitut palvelut lukuun ottamatta mielenterveyspalveluja, lapsiperhepalveluja sekä aikuissosiaalityön palveluja. Viimeksi mainitut ovat siirtyneet sisäilmaongelmien vuoksi entisen kaupungintalon tiloihin jo ennen kuntaliitosta. Asumispalvelut ja perusturvan muut palvelut Nilsiän ikäihmisten asumispalveluita järjestetään kaupungin palvelutuotantona Hoivakoti Lokottajassa sekä Hoitokoti Ollukassa. Lokottaja on 40-paikkainen sosiaalihuoltolainmukainen ympärivuorokautinen hoivaosasto ja Ollukka on 25- paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö (lisäksi 5 vuorohoitopaikkaa). Henkilökuntaa on Lokottajassa 25 ja Ollukassa 15. Iltatuuli 2 on 17-paikkainen tavallisen palveluasumisen yksikkö, jonka toiminta on kaupungin tuottamaa. Iltatuuli 1 on 17-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonka toiminnan tuottaja on Attendo Oy. Kummankin hoitokodin tilat on vuokrattu kaupungille pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Tilhilä on yksityinen Vanhusten suoja ry:n omistajaa 22-paikkainen hoitokoti. Kaupungin ostopalveluna on tehostetun palveluasumisen paikkoja Tilhilässä 14. Karhitien Ryhmäkoti on Vanhusten suoja ry:n omistama palveluasumisyksikkö, jossa on muutamia kaupungin osoittamia asukkaita. Nilsiässä on tällä hetkellä vanhusten hoiva- ja palveluasumisen paikkoja yhteensä 113 eli 15%:lle yli 75-vuotiaista, kun kantakaupungissa vastaavaa palvelua on 7-8 %:lle yli 75-vuotiaista.

11 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 11 Pisan palvelukoti on 18-paikkainen yksityinen kehitysvammaisten ja vammaisten palvelukoti, joka on Vaalijalan kuntayhtymän ylläpitämä. Koivikon toimintakeskus ja Pisan työtoiminta täydentävät palvelujen tarjontaa kehitysvammaisille. Päiväkeskustoimintaa on järjestetty Nilsiän Palvelukeskuksen tiloissa. Kokopäiväryhmä kokoontuu kerran viikossa. Toiminta on suunnattu asiakkaille, jotka eivät pysty osallistumaan muuhun avoimeen toimintaan. Kansalaisopiston Virkeätryhmä Ikäihmisille kokoontuu joka toinen viikko. Kotihoitoa tarjotaan Nilsiässä noin 100 asiakkaalle, tilapäisesti lisäksi 30 asiakkaalle. Nilsiän alueella toimii kolme kotihoidon tiimiä. Ateriapalvelut tuottaa Nilsiässä Blue Service Partners vuoden 2016 loppuun saakka. Asiakkaat voivat käydä ruokailemassa arkisin Vanhusten palvelukeskuksessa. Heille voidaan kuljettaa annospakattu ateria kotiin arkipäivisin. Hyvinvoinnin ja kasvun ja oppimisen palvelut Keskustassa, nykyisen virastotalon viereisellä tontilla sijaitsee perusopetuksen ala- ja yläkoulu, jonne sijoittuu myös keväällä 2014 uusitut tilat nuorisotoiminnalle sekä Nilsiän lukio, jonka erityispiirteenä on yhteistyö urheiluvalmennuksen kanssa. Koulukiinteistön vieressä sijaitsee monitoimihalli, jossa on vuonna 2013 uusittu suuri liikuntasali. Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue vuokraa liikuntatiloja edelleen eri toimijoille. Virastotalon vieressä sijaitsee Nilsiän kirjasto, jonka perustoiminnot, kuten lainattavan aineistokokoelman sijoitus, lainaus ja palautus on tarkoitus hoitaa omassa kirjastorakennuksessa myös tulevaisuudessa, mutta tarkastella yhteiskäytön mahdollisuuksia muilta osin uuden palvelukeskuksen eri toimijoiden kanssa. Perheneuvolan sosiaalityöntekijän ja psykologin työtilat sijaitsevat tällä hetkellä Nilsiän virastotalolla. Toiminnallisesti sijainti on hyvä, koska sosiaalitoimen työntekijät työskentelevät samassa rakennuksessa ja koulut ovat lähellä. Perheneuvolan sosiaalityöntekijä ja psykologi työskentelevät puolet työajastaan kouluilla koulukuraattorina sekä koulupsykologina. Kansalaisopisto toimii tällä hetkellä hajallaan muun muassa kouluilla, terveyskeskuksella, virastotalolla ja eri puolilla Nilsiää. Joihinkin tiloista on hankalaa saada varauksia johtuen niiden korkeasta käyttöasteesta. 4.2 Tilojen nykytilanteen kuvaus Terveyskeskuksen vastaanotto ja vuodeosasto on rakennettu vuonna Palvelukeskuksen (Ollukka ja Lokottaja) siipi on rakennettu vuonna 1988 ja yhdistetty käytävällä varsinaisen terveyskeskuksen rakennukseen. Lääkäreiden vastaanottotilat, vuodeosasto ja suun terveydenhuolto toimivat terveyskeskuskiinteistössä. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden työntekijät, samoin kuin aikuissosiaalityön ja lapsiperhepalveluiden työntekijät sekä perheneuvola ovat sijoittuneet vuoden 2012 lopussa väistötiloihin Nilsiän virastotalolle.

12 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 12 Terveyskeskuksessa ja palvelukeskuksessa on todettu runsaasti korjaustarpeita tehtyjen kuntotutkimusten ja sisäilmatutkimusten perusteella. Aivan terveyskeskus- palvelukeskuskiinteistön vieressä ovat kaupungin Attendo Oy:ltä vuokraamat 17-paikkaiset asumispalveluyksiköt Hoivakoti Iltatuuli 1 ja Iltatuuli 2. Nilsiän entinen virastotalo on nykyään kaupungin eri toimijoiden käytössä, siinä on lisäksi valtion, yritysten ja yhdistysten tiloja. Virastotalo on valmistunut vuonna Kuntotutkimus tästä kiinteistöstä valmistuu kesällä UUSI TOIMINNALLINEN MALLI 5.1 Uuden toiminnallisen mallin kuvaus Perusturvan ja terveydenhuollon palvelujen kehittämisselvityksessä 2013 tutkittiin alustavasti Nilsiän aluekampuksen keskuksen sijoittumista. Paikkavaihtoehtoja oli kolme: Terveyskeskuksen alue, rakentamaton alue pohjoisempana sekä Virastotalon kortteli. Näistä virastotalon kortteli osoittautui parhaaksi keskeisen sijaintinsa vuoksi. Kampuskeskuksen kaikille asukkaille yhteiset palvelut ovat helpoimmin saavutettavissa Virastotalon korttelissa keskeisellä ja vilkkaalla paikalla. Myös ikääntyneet, vähän liikkuvat mutta palveluita tarvitsevat asiakasryhmät voivat hyödyntää itsenäisesti ympäröivissä kortteleissa sijaitsevia keskustapalveluita: kaupat, tori, apteekki, kirjasto, liikuntahalli, kahvilat, ravintolat jne. Kampuskeskuksesta muodostetaan uudenlainen Hyvinvointikeskus monitoimi-, harraste-, liikunta-, kokoontumis- ja viriketoimintatiloineen. Kaikenikäiset kuntalaiset voivat kohdata siellä. Aulatilat nettikahviloineen muodostavat nilsiäläisten uuden kohtauspaikan, yhteisen olohuoneen. Julkisten palvelujen neuvonta keskitetään yhteispalvelupisteeseen, jossa voi hoitaa erilaiset kunnan, tulevaisuudessa kenties myös valtion, asiointi- ja viranomaisasiat yhdeltä luukulta. Neuvonnan yhteyteen perustetaan myös uudenlaisen tekniikan avulla toimivia asiointipisteitä. Keskus tarjoaa terveyspalveluita: tavanomaisen vastaanottotoiminnan lisäksi myös matalan kynnyksen ns. terveyskioskin palveluita, neuvolan, kuntoutuksen ja mielenterveyden palveluita. Tämän lisäksi tarjotaan aikuissosiaalityön ja lapsiperheiden palveluita Ikäihmisille keskus tarjoaa tehostetun palveluasumisen asuntoja sekä kotona asuville ikäihmisille päiväryhmä- ja päiväkeskuspalveluja.

13 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 13 TOIMINTOJEN KUVAUS JA MITOITUS Terveyspalvelut Lääkäreiden vastaanottopalvelut Nilsiässä tuotetaan edelleen 4-5 terveyskeskuslääkärin ja 5 hoitajan vastaanottopalvelut. Lisäksi siellä toimii akuutti vastaanotto arkisin klo 8-16 sekä toistaiseksi viikonloppuisin klo Ensihoito toteutuu sairaanhoitopiirin palvelusuunnitelman mukaisesti. Lisäksi vastaanotolla toimii erillinen INR- hoitaja ja yksittäisinä päivinä ostopalveluna jalkaterapeutti. Suun terveydenhuollon palveluista Nilsiässä vastaavat kaksi hammaslääkäri hammashoitaja työparia, sekä yksi suuhygienisti. Päivystyspalvelut tuotetaan arkena Nilsiässä, arkipyhinä ja viikonloppuisin Kuopiossa keskitettynä alueellisena päivystyksenä. Erikoishoitopalvelut tuotetaan osittain (kirurgia, anestesiahammashoito) Kuopiossa. Oikomishoidon erikoishammaslääkäri käy kerran kuukaudessa Nilsiässä. Terveydenhoidossa äitiys- ja lastenneuvolan palveluita tuottaa kaksi terveydenhoitajaa ja neuvolalääkäri. Nilsiässä muita terveydenhoidon palveluita ovat, perhesuunnittelu ja naisten joukkotarkastukset (PAPA) sekä koulu- ja opiskeluterveydenhoito, jonka toimitilat ovat kouluilla. Terveydenhoitajat pitävät Nilsiässä vastaanottoa joka arkipäivä. Omalääkärit vastaavat terveydenhoidon lääkäripalveluista. Äitiys- ja lastenneuvolaa sekä kouluterveydenhuoltoa tukevia erikoislääkäripalveluja tarjotaan Kuopiossa. Neuvoloiden erikoislääkäripalvelut tarjotaan Kuopiossa. Perheneuvolapalvelut järjestetään osana Kuopion perheneuvolan ja oppilashuollon palveluja. Palvelut järjestetään Nilsiässä lähipalveluna. Nilsiän toimipisteessä työskentelee yksi sosiaalityöntekijä ja yksi psykologi, jotka tekevät sekä perheneuvolatyötä että koulukuraattori- ja koulupsykologityötä. Perheneuvolapalveluista vastaa Kuopion kasvun ja oppimisen tuen asiakkuusjohtaja. Kuntoutuspalveluissa Puheterapeutti toimii kolmena arkipäivänä viikossa neuvolatoimintojen tilassa. Fysioterapiapalvelut (2-3 fysioterapeuttia) tuotetaan eri-ikäisille henkilöille yhteisissä vastaanottotiloissa, kuntosalissa, allastiloissa, liikuntatilassa, tehostetussa ja valvotussa palveluasumisessa sekä muissa kodeissa. Yhteistoimintaa tehdään eri toimijoiden kanssa kuntalaisten toimintakyvyn ja kuntoutumisen edistymiseksi. Hyvinvointikioskin toimintana eri ammattilaiset ja muut toimijatahot järjestävät yksilöllistä ja yleisötilaisuuksissa tuotettua terveyttä ja toimintakykyä sekä omahoitoa edistävää palvelua. Perusturvan ja terveydenhuollon toimijat sekä muut toimijat (2-4 henkilöä kerrallaan) ohjaavat ilman ajanvarausta tai kutsutilaisuuksissa (teemapäivät) kuntalaisia terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä sekä esim. tietoteknisten yms. välineiden käytössä (omahoitoa tukevat, palvelujen saamista tukevat toimet) Osastohoito tulee muuttumaan siten, että ympärivuorokautista lääkäripäivystystä ja vaativampaa osastokuntoutusta tarvitsevat potilaat hoidetaan keskitetysti Kuopiossa ja mahdollisesti Siilinjärven ja Juankosken terveyskeskuksien osastoihin tukeutuen. Asumispalveluihin, hoitokodin yhteyteen, varataan lyhytaikaisseurantapaikkoja pääasiassa hoitotyön keinoin toteutettavaa lyhytaikaista sairaanhoitoa / valvontaa

14 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 14 vaativille potilaille, joiden terveydentilaan voidaan turvallisesti ottaa kantaa avovastaanoton lääkäreiden toimesta virka-aikaan tai seudullisen Yön yli mallin - mukaisesti. Paikkavaraus n asiakkaalle. Asumispalvelut Nilsiän palvelukampus on alueellinen, hallinnollinen ja toiminnallinen palvelukokonaisuus, joka yhdistää ennakoivan, terveyttä ja hyvinvointia edistävän toiminnan ja ympärivuorokautisen hoidon. Kampuksen keskus sijoittuu tähän Hyvinvointikeskukseen yhdessä terveyskeskuksen kanssa. Kampuksen olennaisena osana ovat myös alueelliset lähipalvelut, jotka sijaitsevat tämän keskuksen välittömässä läheisyydessä. Nilsiän kampus tulee olemaan yksi Kuopion aluekampuksista. Tämän ensimmäisenä toteutettavan pilotin mallia voidaan myöhemmin soveltaa myös muilla alueilla. Tavoite palvelukampuksen asumis- ja palvelukonseptille on houkutteleva ikäihmisten asumisen ja palvelujen keskittymä, missä ikäihmisten on hyvä asua loppuelämä. Kampuksessa on palveluja ja toimintamahdollisuuksia myös alueen kaikille ikäihmisille ja kaiken ikäisille asukkaille. Kampuksessa toteutetaan poikkihallinnollisia ratkaisuja, kiinnitetään huomiota asuntojen väljyyteen, muunneltavuuteen, esteettömyyteen ja turvallisuuteen. Palvelujen järjestämisessä hyödynnetään hyvinvointiteknologiaa. Toimintakeskuksen toimintaa järjestetään palvelukeskuksen asukkaille ja muille Nilsiän ikäihmisille. Kokopäiväryhmä on tarkoitettu yksin tai omaishoitajan turvin kotona asuville ikääntyneille, jotka eivät terveydentilansa tai kuntonsa vuoksi voi osallistua muuhun avoimeen toimintaan. Toimintakeskuksessa mahdollistetaan kansalaisopiston piirien toiminta, kulttuuritoimen palveluista sekä myös järjestötoimintaa sekä vertaisryhmätoimintaa. Nilsiän ikäihmisten asumispalvelujen määrällinen tarve sekä tehostetulle ja että tavalliselle palveluasumiselle oli 52 paikkaa vuonna 2013 ja kokonaistarve vuonna 2030 on 102 paikkaa. Vuorohoitopaikkojen tarve on 7 ja kuntouttavan asumisen 14 paikkaa, jotka sijoittuvat palveluasumisyksiköihin. Toimintakeskuksessa arvioitu asiakasmäärä olisi 30, joille tarjotaan erilaista avoimen toimintakeskuksen palveluita (kokopäivä-, osapäiväryhmätoiminta, vertaistuetut ryhmät, vapaaehtoisten ja järjestöjen järjestämät ryhmät).. Hyvinvointikeskuksen hankkeeseen sijoitetaan yksi tehostettua asumispalvelua tarjoava hoitokoti (16 paikkaa), jonka yhteyteen sijoittuu tehostetun valvonnan asumisyksikkö (8-10 paikkaa). Perusturvan ja terveydenhuollon muut palvelut Aikuissosiaalityön palvelut järjestetään Nilsiän ja Maaningan osalta yhden tiimin toimesta. Nilsiässä lähipalveluina omana työnä järjestetään sosiaalityötä sekä työllistymispalveluihin liittyvää palveluohjausta. Lisäksi maaninkalaisten ja nilsiäläisten toimeentulotukihakemukset käsitellään Nilsiässä. Ostopalveluina järjestetään erityisryhmien asumispalveluja sekä kuntouttavaa työtoimintaa, nuorten starttipajatoimintaa ja työhön valmentavaa palvelua.

15 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 15 Lapsiperhepalveluista lähipalveluina tuotetaan sosiaalityön ja lastensuojelun perhetyön palvelut. Maaninka-Nilsiä- Riistavesi -alueen lisäksi vuodesta 2017 alkaen Juankosken ja mahdollisesti Tuusniemen sekä mahdollisesti vielä Vehmersalmen (koillinen alue) lähipalveluja varten kootaan yksi yhteinen tiimi, joka tekee työtä näissä keskustaajamissa ja niistä käsin. Kuopion psykiatrian keskuksen (KPK) Nilsiän mielenterveyspalvelut palvelevat maanantaista perjantaihin virka-aikana yhteensä 4,5 työntekijän työpanoksella (3 hoitotyöntekijää, osa-aikaiset psykologi ja psykiatri). Mielenterveys- ja päihdepalveluja kehitetään tulevaisuudessa siten, että ongelmista kärsiville on tarjolla apua lähellä. Psykiatristen pitkäaikaispotilaiden kuntoutuspalveluja kehitetään siten että toimintakyky säilyy ja ihmiset pystyvät asumaan omissa kodeissaan. Kotikäyntien tarve osana palveluja tulee lisääntymään. Matalan kynnyksen palveluissa tulee olla tarjolla lyhyttä, määräaikaista yksilöhoitoa sekä erilaista, vertaistuen kehittymisen mahdollistavaa ryhmähoitoa/toimintaa. Internetin kautta toteutuvat mielenterveyspalvelut tulevat lisääntymään. Nykyiset resurssit riittävät suunnittelujaksolle. Jos väestörakenteessa/määrässä tapahtuu olennaisia muutoksia, niin resurssien käyttöä pitää arvioida uudelleen. Hyvinvoinnin palvelut ja yhteiset palvelut Erityisryhmille suunnattu kuntosali, liikuntasali sekä terapia-allas soveltuvat monipuoliseen liikunnan ohjaamiseen kaikkien käyttäjäryhmien käyttöön. Kansalaisopiston toimintaa tukee myös hyvin varusteltu monitoimitila, jossa on mahdollista järjestää opetusta, kokouksia tai pienimuotoisia näyttelyitä. Myös yleisiä käytävä- ja ravintolatiloja on Kansalaisopiston mahdollista hyödyntää näyttelykäyttöön. Märkätyöskentelytiloissa ja yhteisissä ryhmä- ja kokoustiloissa voi toimia sekä Kansalaisopiston järjestämät vapaan sivistystyön kurssit että hyvinvointikeskuksen päiväryhmät, jotka hyödyntävät myös muita yhteisiä palvelutiloja. Myös asumispalvelujen asukasryhmät voivat hyödyntää palvelutiloja, samoin kuin terveyskeskuksen ja neuvolan asiakkaat. Nilsiän virastotalolla sijaitseva yhteispalvelupisteen toiminta jatkuu ja laajenee tulevaisuudessa mahdollisesti kattamaan myös valtion palvelut. Neuvontaa laajennetaan perusturvan ja terveydenhuollon alueella ja lisäksi otetaan käyttöön uusia toimintamuotoja, mm. virtuaalilääkäritoimintaa yhteistyössä terveyskioskin kanssa. Nettikahvila, jossa voidaan järjestää opastusta, toimii palvelupisteen yhteydessä. Yhteiset palvelutilat ovat koko Nilsiän yhteinen pistäytymis- ja kohtaamispaikka, jonne voivat poiketa keskusta-asioinnin lomassa kaikki kaupunkilaiset. 5.2 Henkilöstömitoitus Koko hankkeen henkilöstömitoitus on noin 110 työntekijää. Tämä määrä jakautuu seuraavasti: - terveyspalvelut 44 h - asumispalvelut 36 h - ISLAB 3 h - yhteispalvelupiste 2-3 h - laitoshuolto 2 h - keittiöhenkilökunta 2 h

16 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 16 - kotihoito 15 h - perheneuvola 2 h Hyvinvointikeskuksen johtaminen vaatii uudenlaista johtamiskulttuuria: toimintojen ja tilojen käytön johtamista sekä toiminnan integroimista Nilsiän muihin toimintoihin ja palveluihin. Tällaista johtamista tarvitaan jo suunnitteluaikana; Hyvinvointikeskushanke ympäristöineen tulee kytkeä muiden toimialojen suunnitteluohjelmiin. 5.3 Tilaohjelma ja kiinteä varustelu Hankkeen tilaohjelman ohjelma-ala on 2930 hyöty-m2. Tilaryhmittäinen jako on seuraava: - terveyspalvelut noin 250 hyöty-m2 - tukipalvelut noin 205 hyöty-m2 - neuvola noin 110 hyöty-m2 - yhteiset vastaanottotilat noin 180 hyöty-m2 - suun terveydenhuolto noin 70 hyöty-m2 - asumispalvelut noin 830 hyöty-m2 - aulatilat noin 110 hyöty-m2 - asiakaspalvelutilat noin 75 hyöty-m2 - ravintolatilat noin 150 hyöty-m2 - hyvinvointipalvelut noin 25 hyöty-m2 - päiväryhmien tilat noin 75 hyöty-m2 - saunatilat noin 225 hyöty-m2 - yhteiset tilat/ harrastustilat noin 375 hyöty-m2 - henkilökunnan tilat noin 180 hyöty-m2 - kiinteistönhuollon ja siivoustilat noin 70 hyöty-m2 - yhteensä noin 2930 hyöty-m2 Palveluasumisen ratkaisuissa kiinnitetään huomiota yleispätevyyteen ja muunneltavuuteen, että sama asunto on muunneltavissa uuteen käyttöön toisille käyttäjäryhmille. Asumisolosuhteet järjestetään mahdollisimman kodinomaisiksi ja esteettömiksi. Kaikissa asunnoissa on oma WC/kylpyhuone. Palveluasunnoista osa on muunnettavissa kahden hengen asunnoiksi esim. pariskunnille. Asumispalvelutilojen mitoituksessa otetaan huomioon, että tiloille on mahdollista hakea ARA-rahoitusta. Yhteistilojen mitoituksessa ja tilaominaisuuksissa otetaan kohtuullisessa määrin huomioon eri käyttäjäryhmien ja monitoimisuuden vaatimuksia. Yhteiset tilat toimivat monikäyttöperiaatteella, vuoroja varataan sähköisen varauskalenterin kautta. Osa vastaanottotiloista suunnitellaan yhteiskäyttöisiksi joko lääkäreiden tai psykologien ym. vastaanottoja varten. Myös koko rakennuksen muutkin soveltuvat tilat pyritään saamaan yhteiskäyttöisiksi sähköisen ajanvarausjärjestelmän avulla. Tällöin tilojen käyttöaste nousee ja sen myötä myös tilatehokkuus. 5.4 Käyttäjien erillishankinnat Taloon hankittavat yhteistilojen kalusteet, laitteet ja varusteet ovat suurelta osin taloon kuuluvia, eri käyttäjäryhmien yhteisiä hankintoja. Erillisinä hankintoina ovat

17 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 17 erityistilojen, kuten esimerkiksi hammaslääkäreiden tai tukipalveluiden tilojen kalusteet. 6. KAAVALLINEN TILANNE 6.1 Kaavallinen tilanne tonttikohtaisesti Nilsiän virastotalo ja valtion virastotalo sijaitsevat korttelissa , joka on näiltä osin merkitty voimassaolevassa asemakaavassa merkinnällä YH-1(hallinto- ja virastorakennusten korttelialue). Kaavassa määritelty kerrosluku on 3 ja tehokkuusluku on 0,90. Korttelialueeseen sisältyy myös suojeltava rakennus, Vanha postitalo. Korttelin luoteisnurkkaan sijoittuu myös jo rakennettu asuinkerrostalo (AK). Torialue sijoittuu virastotalon itäpuolelle. Toteutettu kerrosala YH-1-alueella ylittää kaavassa määritellyn kerrosalan. Näiltä osin kaavasta on haettava rakentamistoimenpiteitä varten poikkeamislupaa. 6.2 Vaihtoehtoiset rakennuspaikat Perusturvan ja terveydenhuollon palveluverkostojen kehittämisselvitys ( ), jonka valtuusto hyväksyi , esitteli Nilsiän terveyskeskuksen/ aluekampuksen sijaintipaikoiksi kolme eri vaihtoehtoa: A. nykyinen terveyskeskuksen alue, B. rakentamaton alue pohjoisempana sekä C. virastotalon alue. Näistä kehittämisselvitys päätyi esittämään virastotalon aluetta jatkotyön pohjaksi. Terveyskeskus-/ palvelukeskuksen hanketyöryhmä on päätynyt myös esittämään virastotalon aluetta hankkeen sijaintipaikaksi nykyisen terveyskeskuksen tontin sijaan. 7. RATKAISUN PERUSTELUT, vaihtoehtojen tarkastelu Hankkeen perusratkaisun ja sijaintiratkaisun toiminnalliset perustelut Hanketyöryhmä on todennut, että keskuksen rakentaminen Nilsiän keskustaan, jossa muut palvelut, kuten kaupat, tori, apteekki, kirjasto, posti, liikuntahalli ym. ovat lähellä, on perusteltua kuntalaisten omaehtoisen ja aktiivisen toiminnan kannalta. Tällä toimintamallilla tuetaan niitä ikääntyneitä, jotka haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään ja osallistua virikkeelliseen, terveyttä ja hyvinvointia edistävään toimintaan. Mikäli monitoimi-, harraste-, liikunta-, kokoontumis-, viriketoimintatilat viedään muiden palvelujen kanssa terveyskeskuksen nykyiselle tontille, se on liian kaukana muista palveluista, eikä ole saavutettavissa kävellen pistäytymispaikkana. Hyvinvointikeskukseen/ kylätaloon on tavoitteena saada käymään erityisesti ikääntyneitä, joiden selviytyminen kotona tulee turvata aktiivisen, monen tasoisen osallistumisen avulla ja omaehtoisella toiminnalla. Kynnys astua taloon on oltava erittäin matala; talo toimii kuntalaisten olohuoneena, jossa voi tavata muita kuntalaisia ja toimijoita.

18 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 18 Tavoitteena on, että talossa tavataan erilaisissa liikunta- ja harrasteryhmissä sekä vapaamuotoisesti kahvilassa, ravintolassa, yhteispalvelupisteessä ja hyvinvointikioskissa. Nämä palvelut on tarkoitettu kaiken ikäisille kuntalaisille. Ikäihmisiä ei haluta eristää muista yhteiskunnan toiminnoista vaan edistää yhteisöllisyyttä. Vieressä sijaitsevaa torialuetta voidaan torimyynnin ohella käyttää erilaisten tapahtumien ja ulkoilmaesitysten tapahtumapaikkana. Liikuntatiloissa voidaan järjestää liikuntaa myös alle 65-vuotiaille, perheliikuntaa ja työikäisten työkuntoutusta/ TYKY toimintaa. Kansalaisopisto voi järjestää allasjumppaa ja nuoret käyttää liikuntatiloja urheiluseurojen tai koulujen kautta. Hankkeen perusratkaisun ja sijaintiratkaisun tekniset perustelut Nilsiän terveys- ja palvelukeskushanke lähti liikkeelle Nilsiän kaupungin hankkeena vuonna 2008, jolloin laadittiin ensimmäinen hankesuunnitelma. Siinä esitettiin vuodeosaston ja fysioterapian tiloja käsittävän laajennuksen rakentamista nykyisen terveyskeskuksen tontille ja lisäksi terveyskeskuksen muiden tilojen peruskorjausta. Osa toiminnoista oli tarkoitus siirtää kaupungintalolle. Palvelukeskuksen peruskorjaus ei sisältynyt hankesuunnitelmaan. Peruskorjausta ja vuodeosaston uudisrakennusta varten oli varattu 4 M :n määräraha vuodelle Suunnitteluvaiheessa kustannusarvio tarkentui 6,6 M :ksi. Sittemmin suoritettujen selvitysten mukaan myös vastaanottotoiminnan siipi ja palvelukeskusosio ovat peruskorjauskuntoisia eli oli perusteltua selvittää koko terveys- ja palvelukeskuksen jatkokäyttö sekä palvelutarpeet verkostotasolla. Nyt esitettävässä ratkaisussa yhdistetään kaupungin toimintoja yhdeksi hankkeeksi virastotalon tontille. Tämän ehdotuksen myötä toinen kiinteistö, terveyskeskuksen rakennus, voidaan purkaa pois ja sen alue muuttaa muuhun käyttöön, esimerkiksi Perusturvan ja terveydenhuollon palveluverkostojen kehittämisselvityksessä esitettyjen elämänkaaritalojen alueeksi tai muun asumisen käyttöön. Toimintoja virastotalon Hyvinvointikeskushankkeessa joudutaan tämän ratkaisun myötä tiivistämään, käyttämään hyväksi yhteisiä tiloja ja vuorokäyttöperiaatetta sekä myös palvelujen osalta yhteisiä palveluita. Virastotalon osalta on hankesuunnittelutyössä tutkittu pienen osittaisen uudisrakentamisen ja täyden uudisrakentamisen vaihtoehtoja. Laajemman osittaisen uudisrakentamisen esteeksi on tullut erilaisista kerroskorkeuksista johtuva tasoero eri osien välillä, jota tässä käyttötarkoituksessa ei voida hyväksyä. Tästä syystä vaihtoehtoina ovat joko - kiinteistön peruskorjaus pääosin ja ainoastaan asunto-osan paikalle tuleva uudisosa tai - uudisrakennus nykyisen virastotalon paikalle. Uudisrakentamisvaihtoehto Uudisrakennuksen etuihin voidaan lukea tilojen tarkoituksenmukaisuus ja tilatehokkuus, kun tilat voidaan rakentaa juuri sen kokoisiksi, mitä tarvitaan ja varustaa kaikilla tarvittavilla tilaominaisuuksilla ja uusimmalla tekniikalla. Virastotalon vanhojen tilojen muokkaaminen uuteen käyttöön on hyvin ongelmallista erittäin pienen kerroskorkeuden vuoksi. Uudisrakentamisvaihtoehdossa tutkitaan jatkossa energiankäytön tehokkuutta tavoitteena matalaenergia- tai nollaenergiaratkaisut. Rakenteiden, rakennusosien ja teknisten järjestelmien valinnoissa huomioidaan koko elinkaaren aikainen energiankulutus ja käyttökustannukset.

19 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 19 Toiminnallisesti uudisrakennuksessa on mahdollista ratkaista toiminnot ja niiden väliset yhteydet optimaalisella tavalla. Hankkeen toteutuksessa on päädytty tutkimusten perusteella uudisrakentamisvaihtoehtoon, joka on toiminnallisesti, rakennusteknisesti ja taloudellisesti tässä tapauksessa paras vaihtoehto. 8. VÄISTÖTILAT Nilsiän terveyskeskus voi toimia omissa tiloissaan virastotalon peruskorjausrakennushankkeen ajan. Virastotalon käyttäjille, jotka eivät ole mukana Hyvinvointikeskuksen hankkeessa, esitetään uudet tilat, ja niille jotka sijoittuvat jatkossakin virastotaloon etsitään rakennustöiden ajaksi väliaikaiset tilat. Yksityiset toimijat joutuvat hakeutumaan virastotalolta muualle. Palvelukotirakennus jää toistaiseksi toimintaan. 9. KUSTANNUKSET Investointi- ja rakennuskustannukset Rakennuskustannukset Hankkeen tavoitehintapohjaiset arvioidut rakennuskustannukset ovat noin 13,5 milj. euroa. Perushankintojen kustannukset Hyvinvointikeskuksen kalustamiseen ja varustamiseen tarvittavat perushankinnat on arvioitu olevan 1 milj. euroa. Käyttökustannukset Tilakustannukset (vuokra- ja ylläpitokustannukset) Arvioidut vuosittaiset tilakustannukset ovat noin euroa. Toiminnallinen malli muuttuu siinä määrin, ettei suoraa vertailua nykyisiin vuokrakustannuksiin voida tehdä. Nykyisessä terveysasemassa on tällä hetkellä terveydenhuollon palvelualueelle vuokrattuna 2777 m2 huoneistoalaa, kokonaisvuokra on /v. Uudessa vaihtoehdossa vastaavaan käyttöön tulevaa tilaa on n. 45 % kokonaisuudesta, jolloin vuokrakustannus ko. tiloista on n /v. Hoitokodin osuus hyvinvointikeskuksen vuokrakustannuksista on n. 30 % eli n /v. Loppuosa tilakustannuksista jakautuu asiakaspalveluun, hyvinvointipalveluihin, ruokapalveluihin sekä kiinteistöhuolto- ja ruokapalveluihin.

20 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 20 Toiminnalliset kustannukset (henkilöstö yms. toiminnalliset kustannukset) Vanhuspalveluiden palvelurakenteen muutoksen myötä Lokottajan pitkäaikaisyksikön toiminta loppuu viimeistään vuoteen 2020 mennessä. Nämä paikat korvataan muilla asumispalvelun paikoilla ja näin ollen Lokottajan henkilöstö siirtyy hyvinvointikeskuksen hoitokotiin ja muihin asumisyksiköihin sekä kotihoitoon vähitellen Lokottajan asukkaiden vähentyessä. Nykymuotoinen vuodeosasto lakkaa toiminnasta uuden hyvinvointikeskuksen avaamisen myötä ja näin ollen vuodeosaston hoitohenkilökunta siirtyy hyvinvointikeskukseen uudella tavalla tuotettaviin palveluihin. 10. HANKKEEN TAVOITTEELLINEN AIKATAULU, ETENEMINEN JA RAHOITUSVAIHTOEHDOT Aikataulu Hankkeen toteutussuunnittelu on mahdollista aloittaa vuoden 2014 aikana sen jälkeen kun kaupunginhallitus on hyväksynyt hankesuunnitelman ja rahoituspäätös on tehty. Tämän jälkeen suunnitteluun ja rakentamiseen valmisteluineen on varattava yhteensä noin 30 kk. Rakennustyöt on mahdollista aloittaa talvella , ellei hankkeen etenemisessä tule viivästyksiä. Rakennustöiden valmistuminen on tällöin mahdollista syksyllä Rahoitusvaihtoehdot Hanketyöryhmä esittää hankkeen toteuttamista kaupungin investointina. Mikäli tämä ei ole mahdollista, muina vaihtoehtoina työryhmä esittää tutkittavaksi muita rahoitusvaihtoehtoja. Asumispalvelutilojen osalle on mahdollista hakea ARArahoitusta. 11. HANKETYÖRYHMÄN ESITYS Hanketyöryhmä on päätynyt esittämään terveyskeskus- palvelukeskushanketta Nilsiän virastotalon tontille uudenlaisena Hyvinvointikeskushankkeena. Vankkana hoidollisena perusteluna on nähty, että keskustasijainti edistää ikäihmisten omatoimista aktiivista toimintaa, terveyden ylläpitämistä ja kotona selviytymistä. Toiminnallisina perusteluina esitetään lisäksi, että toimintojen ja tilojen yhdistely monen käyttäjän yhteisiksi on taloudellisesti perusteltua toiminta- ja henkilöstömenojen ja tilakustannusten osalta. Hankeryhmä on päätynyt esittämään uudisrakennusvaihtoehtoa Nilsiän virastotalon tontille jatkotyön pohjaksi.

21 Kuopion kaupunki Nilsiän hyvinvointikeskus 21 Hanketyöryhmä esittää, että - kaupunginhallitus hyväksyy hankesuunnitelman - hanke sijoitetaan kaupungin investointiohjelmaan vuosille toissijaisesti tutkitaan muita rahoitusvaihtoehtoja LIITTEET 1. Huonetilaohjelma Erillisenä liitteenä 1. Alustavat ehdotuspiirustukset peruskorjausvaihtoehdosta ja uudisrakennusvaihtoehdosta 2. Tavoitehintalaskelma

22 TILAOHJELMA, sivu 1 Tilantarveversio (2).xlsx TILAOHJELMA vastaaja /ah NILSIÄN HYVINVOINTIKESKUS versio 9 huonetila pintaala henk. määrä toiminnat toiminta-aika laitteet ja varusteet sijainti- ja yhteysvaatimukset erityisvaatimuksia/ huomautuksia koko keskus esteetön TERVEYSPALVELUT Terveyskioski Vastaanottotila 15 m henkilökohtainen terveysneuvonta ja pienet toimenpiteet osaviikkoinen klo 8-20 vesipiste, tutkimuspöytä, atk helposti saavutettavissa yhteispalvelupisteen yhteydessä yhteiset vastaanottotilat varasto 5 esitteitä.lomakkeita, fysioterapiavälineistö edellisen vieressä aputila 5 monitoimitulostin ja muut toimistotarvikkeet edellisen vieressä Monitoimitila noin m tietoiskut ryhmätilaisuudet, asiakkaiden omatoimipisteitä atk, asiakaspäätteitä, info-tv, istuinryhmiä yhteiskäyttöinen Lääkärien vastaanotot 8-20 Odotustila 15 Vastaanottohuone, 5 kpl á 18 m lääkärin vastaanotto määräyksien mukainen varustus sijainti vierekkäin hoitajan kanssa turva- ja hälytyspalvelut Vastaanottohuone, 5 kpl á 16 m hoitajan vastaanotto määräyksien mukainen varustus pakomahdollisuus

23 TILAOHJELMA, sivu 2 Tilantarveversio (2).xlsx Asiakas-wc 5 Toimenpidehuone 1kpl toimenpiteet valaistus, tutkimuspödyät, kipsausmahdollisuus, atk- yhteydet, elvytysvalmius defibrilaattori kuvankatselumahdollisu us, lääke- ja tarvikekaapistot, huuhtelu ja lavuaarit, paari- ja pyörätuoliliikkuvuus, korvatuoli Ensiapu paikkaa PSSHP:n toiminta? määräyksien mukainen varustus ambulanssilla paaripotilaiden pääsy seurantapaikoille INR-hoitaja 1+2 hoitajan vastaanotto Marevan seuranta Erikoislääkärit 1+2 erikoislääkäreiden käytössä määräyksien mukainen varustus määräyksien mukainen varustus yhteiset vastaanottotilat yhteiset vastaanottotilat Jalkojenhoitaja 1+1 hoitajan vastaanotto toimii yhteisissä hyvinvoinnin tiloissa Tukipalvelut Laboratorio/ ISLAB ma-pe Odotustila 10 vuoronumerojärjestelmä voi olla yhteinen muiden palvelujen kanssa Näytteenotto 2*7 m verinäytteenotto sähkösäädettävä työpöytä pakomahdollisuus

NILSIÄN TERVEYSASEMA HANKESELVITYS

NILSIÄN TERVEYSASEMA HANKESELVITYS NILSIÄN TERVEYSASEMA HANKESELVITYS Kuopion kaupunki Nilsiän terveysasema 2 Hankeselvitys SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. TAUSTATIEDOT... 3 2.1 Verkostosuunnitelmat ja strategiat... 3 2.2 Väestöennuste

Lisätiedot

Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025. Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta

Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025. Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025 Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta Miten haasteet otetaan haltuun? lapsiperheiden %-osuus

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 45 Asianro 3619/02.02/2013 Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden vuoden 2013 tekniset talousarviomuutokset Perusturvan palvelualue Vanhus- ja vammaispalvelujen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 SHL 21 :n mukaista tehostettua asumispalvelua henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautinen palvelusuunnitelman mukaisesti

Lisätiedot

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 Kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi Kotiin vietävä psykososiaalinen tuki Palvelutarpeen arviointi (muu kuin kotona tehtävä) Aikuissosiaalityö (ennalta ehkäisevä sosiaalityö,

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) % (317 hlöä) SAVUKOSKI 2. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 1 103 28 % (317 hlöä) 986 943 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 315 (28 %) 453

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,1 % (544 hlöä) MUONIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 2 375 22,1 % (544 hlöä) 2 313 2 297 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 527 (22%) 658

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvoinnin palvelumalli 2020 16.4.2013 hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvointipalveluiden talouden kokonaishaasteet Skenaariossa 1 menojen kasvuvauhti jatkuu vuoden 2012 mukaisena kantaoulun

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat. Vanhusneuvoston kokous Johtava ylilääkäri Lars Rosengren

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat. Vanhusneuvoston kokous Johtava ylilääkäri Lars Rosengren Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat Vanhusneuvoston kokous 17.2.2016 Johtava ylilääkäri Lars Rosengren Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat Sisältö Palvelujen uudistamisen tiekartta ja

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Lääkärien ja hoitajien vastaanotto: kiireetön

Lisätiedot

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma VITAPOLIS Alue- ja hankekehityssuunnitelma Vitapolis Uudenlainen palveleva asuinalue Vitapolis on ainutlaatuinen palvelu- ja asumisympäristö Muuramessa lähellä Jyväskylää, jossa yhdistyvät kaikki elämälle

Lisätiedot

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen?

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen? Maaningan kuntalaisillat Keskusta 12.3.2012 Terveydenhuolto ja perusturva (lääkäri, hammaslääkäri, kuntoutus, neuvolat, kouluterveydenhuolto, sairaalapalvelut, mielenterveystyö, päihdehoito, lapsiperhepalvelut,

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Voimassa 1.1.2018 alkaen Loviisan kaupunginvaltuusto XX.12.2017 xxx Lapinjärven

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2016 Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä kerrotaan järjestettävien

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ. Keski-Suomen SOTE 2020 17.9.2015

KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ. Keski-Suomen SOTE 2020 17.9.2015 KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ Keski-Suomen SOTE 2020 KAKSI ISOA TEEMAA SUUNNITTELUSSA PAIKALLISEN AUTONOMIAN TARVE Paikalliset hyvät käytännöt Asiakastuntemus ja osallisuus Omaiset, naapurustot,

Lisätiedot

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013 2013 Minna Mutanen 26.3.2013 terveyspalveluiden johtaja johtava ylilääkäri Terveysneuvonta Tukipalvelut Avopalvelut Sairaanhoitopalvelut Sairaalapalvelut Laitehuolto Fysioterapia Tk-vuodeosastotoiminta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki 1 (5) Perusturvan palvelualue 2.12.2015

Kuopion kaupunki 1 (5) Perusturvan palvelualue 2.12.2015 Kuopion kaupunki 1 (5) Strategisia linjauksia asumispalveluiden toiminnallisiin muutoksiin ja kasvavaan asumispalveluiden tarpeisiin 1.1.2017 alkaen / palveluiden järjestäjänä vastaa kunnan tehtäväksi

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2015 Hyvä Isokyröläinen! Vuoden 2009 alusta perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä

Lisätiedot

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto

Budjetti + Budjetti Käyttö Käyttö Erotus muutos % eur Perusturvan hallinto Mäntyharjun kunta Sivu 1 004110 Perusturvan hallinto TOIMINTAKULUT -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -321 910-107 303-89 494 83,4-17 810 004111 Seutu-sote TOIMINTAKULUT -32 000-10

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 4322/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 4322/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (1) 111 Asianro 4322/05.17.00/2014 Vanhusten, vammaisten, kehitysvammaisten ja erityisryhmien asumispalvelujen hankinnan valmistelu 1.1.2017 alkaen Kuntoutusjohtaja

Lisätiedot

Sivu 1 (7) OHJATUN HYVINVOINNIN JA OMAEHT. OPPIMISEN PALVELUT KANSALAISOPISTO KANSALAISOPISTON OPETTAJA

Sivu 1 (7) OHJATUN HYVINVOINNIN JA OMAEHT. OPPIMISEN PALVELUT KANSALAISOPISTO KANSALAISOPISTON OPETTAJA Sivu 1 (7) HYVINVOINNIN EDISTÄMISEN PALVELUALUE OHJATUN HYVINVOINNIN JA OMAEHT. OPPIMISEN PALVELUT KANSALAISOPISTO KANSALAISOPISTON OPETTAJA OHJATUN HYVINVOINNIN JA OMAEHT. OPPIMISEN PALVELUT KANSALAISOPISTO

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Perusturvan toimialan organisaatio (578 työntekijää*)

Perusturvan toimialan organisaatio (578 työntekijää*) Perusturvan toimialan organisaatio (578 työntekijää*) Perusturva Liisa Ståhle Sosiaalipalvelut (3) Terveyspalvelut (3) Toimintakyvyn tukipalvelut (2) Ikäihmisten hyvinvointipalvelut (10) Hallintopalvelut

Lisätiedot

Maaningan sosiaali- ja terveyspalvelut vuonna 2013

Maaningan sosiaali- ja terveyspalvelut vuonna 2013 Maaningan sosiaai- ja terveyspaveut vuonna 2013 YLEISTÄ PALVELUISTA 1/2 Kuopio järjestää Maaningan sosiaai- ja terveyspaveut vuoden 2013 austa ähtien Kuopion termit: perusturvan ja terveydenhuoon paveut

Lisätiedot

Eksoten palvelut 2010-2013. 28.7.2014 Annaleena Rita

Eksoten palvelut 2010-2013. 28.7.2014 Annaleena Rita Eksoten palvelut 2010-2013 28.7.2014 Annaleena Rita 1 PALVELUJEN PEITTÄVYYS JA KUSTANNUSKEHITYS 28.7.2014 Annaleena Rita 2 Lasten ja nuorten palvelut 2010-2013; suoritteet 2010 2011 2012 2013 Lastensuojelun

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 100 18.11.2014. 100 Asianro 7402/02.02.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 100 18.11.2014. 100 Asianro 7402/02.02.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 100 Asianro 7402/02.02.00/2014 Talousarviomuutokset 2014 / perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueet Perusturvan ja terveydenhuollon vuoden 2014 talousarvion

Lisätiedot

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Kotiin annettavat palvelut Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on tukea ikäihmisten selviytymistä omassa asuinympäristössään. Ikääntyvän

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (930 hlöä) RANUA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 ennuste 2030 ennuste 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 4 093 21,8 % (930 hlöä) 3 254 3 040 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 904 (22 %) 1

Lisätiedot

Kolmannesvuosiraportti huhtikuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Kolmannesvuosiraportti huhtikuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015

TAMPEREEN KAUPUNKI. Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Avopalvelut - yhdessä tehden Esittely 2015 Toiminta-ajatus Avopalvelut edistävät, tukevat ja hoitavat tamperelaisten terveyttä, psyykkistä hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta sekä valmiuksia sujuvaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 54 16.6.2015 48 Asianro 2008/05.17.01/2015 Vaalijalan laitoshoidossa olevien kehitysvammaisten asumisen ja päivätoiminnan järjestämisen

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

Kiinteistö 2013 tapahtuma Helsingin messukeskus 14.11.2013 Antti Jämsén Miehikkälän kunta

Kiinteistö 2013 tapahtuma Helsingin messukeskus 14.11.2013 Antti Jämsén Miehikkälän kunta Kiinteistö 2013 tapahtuma Helsingin messukeskus 14.11.2013 Antti Jämsén Miehikkälän kunta Miehikkälän kunta tuottaa ja järjestää laadukkaat peruspalvelut asiakaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti Terveyskeskus:

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Mirja Kangas, palvelualuepäällikkö, aikuisten ja työikäisten palvelut Rovaniemen kaupunki AIKUISTEN JA TYÖIKÄISTEN PALVELUALUE Tehtäväalueen

Lisätiedot

Laitoshoidon ja palveluasumisen asiakasmaksupäätökset

Laitoshoidon ja palveluasumisen asiakasmaksupäätökset HALLINTO- JA TUKIPALVELUT / PERUSTURVA TP2013 TP2014 TP2015 Varhaiskasvatus Asiakasmaksupäätökset 1 762 2 145 1 644 Yksityisen hoidon tukipäätökset 314 252 278 Ostopalvelupäätökset sekä lasten kotihoidontuen

Lisätiedot

Siiliset-yhteistoiminta-alue

Siiliset-yhteistoiminta-alue Siiliset-yhteistoiminta-alue Yhteensä 31.350 asukasta -Maaningalla 3.850 -Nilsiässä 6.500 -Siilinjärvellä 21.000 22.2.2011 /Reijo Ruostila PERUSTURVA- LAUTAKUNTA -Kuntien yhteinen ltk -Tilaajaryhmä -Perusturvajohtaja

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström ETELÄ-SAVON SOTE Pertunmaa 19.2.2016 Hans Gärdström 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 2 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 3 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 4

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016 Perusterveydenhuolto Vastaanottotoiminta Palvelukuvaus Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

Leppävaaran elä ja asu seniorikeskus LEA. Pitkäaikaishoidon aluepäällikkö Tiina Jekkonen

Leppävaaran elä ja asu seniorikeskus LEA. Pitkäaikaishoidon aluepäällikkö Tiina Jekkonen Leppävaaran elä ja asu seniorikeskus LEA Pitkäaikaishoidon aluepäällikkö Tiina Jekkonen Yleistä Järjestyksessä toinen elä ja asu seniorikeskus. Ensimmäinen avattu Kauklahdessa 2012 Sijainti Säterinkatu

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP Horisontti 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 5 000 4 000 3 000 1 000 1 161 649 263 600 518 271 1 749 542 960 2 288 1 384 4 348 960 3 261 120 365 600 2 165 14 TP14 14

Lisätiedot

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016 Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Kehitysvammaisten palvelujen organisointi Kärkihanke: Kehitysvammaisten asumispalveluiden avopainotteisuuden edistäminen Tuotantopuolen vastuuhenkilö: Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015 Horisontti 14/2016 7 000 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 14/2016 ja 5 000 4 000 3 000 1 000 809 1 654 205 765 154 363 1 582 121 1 652 3 573 1 649 4 551 841 2 920 242 594

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta 13.2.2014. Sosiaali- ja terveyspalvelut KUNTALASKUTUS, LASKUTUSHINNAT VUONNA 2014.

SIILINJÄRVEN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta 13.2.2014. Sosiaali- ja terveyspalvelut KUNTALASKUTUS, LASKUTUSHINNAT VUONNA 2014. 1(5) SIILINJÄRVEN KUNTA Sosiaali- ja terveyslautakunta 13.2.2014 Sosiaali- ja terveyspalvelut KUNTASKUTUS, SKUTUSHINNAT VUONNA 2014 Yhteiset palvelut Toimikortti 78,90 euroa / kortti Sosiaali- ja perhepalvelut

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN ORGANISAATIO PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE

PERUSTURVAN TOIMIALAN ORGANISAATIO PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE PERUSTURVAN TOIMIALAN ORGANISAATIO PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE Tulosalueet Sosiaalipalveluiden Terveyspalveluiden Toimintakyvyn tukipalveluiden Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden Hallintopalveluiden

Lisätiedot

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle Mitä soteuudistus tarkoittaa minulle Sosiaali ja terveyspalvelut vuonna 2019 hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti 11/2016 1 18.11.2016 Tämä on soteuudistus Soteuudistuksessa koko julkinen sosiaali ja

Lisätiedot

TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ TÄYTTÄ ELÄMÄÄ PÄIJÄNTEEN RANNALLA TULEVAISUUDEN EDELLÄKÄVIJÄ JYKES KIINTEISTÖT OY:N TOIMINTA Merkittävä toimitilojen ja yrityspuistoalueiden kehittämiseen ja omistamiseen keskittynyt toimija Jyväskylän

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Viranhaltijapäätökset ajalta

Viranhaltijapäätökset ajalta 1 (5) Asiakirjan nro Päätöksentekijä / vuosi Päätöspäivämäärä Otsikko Vastuuyksikkö Julkisuusluokka 5632/2017-1 henkilöstö- ja - PTP Henkilöstö- ja 134 / 2017 30.6.2017 Psykologin tehtävän muuttaminen

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Pöytyän terveyskeskuksen osasto

Pöytyän terveyskeskuksen osasto PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Pöytyän terveyskeskuksen osasto TIETOA POTILAAN OMAISELLE Osasto Yläneentie 1 21870 RIIHIKOSKI Puh: 02 4864 1300 Pöytyän terveyskeskuksen osaston tehtävänä on: Antaa

Lisätiedot

Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta

Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta Hoito- ja hoivapalvelujen vaihtoehdot ja järjestäminen kuntaorganisaation näkökulmasta 10.2.2011 Markku Tervahauta palvelualuejohtaja Kuopion kaupunki ASIAKASVOLYYMI Potentiaaliset asiakkaat (yritykset,

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

NILSIÄN TERVEYS- JA PALVELUKESKUSHANKE. Nilsiä-neuvottelukunnan kokous 27.2.2013

NILSIÄN TERVEYS- JA PALVELUKESKUSHANKE. Nilsiä-neuvottelukunnan kokous 27.2.2013 NILSIÄN TERVEYS- JA PALVELUKESKUSHANKE Nisiä-neuvotteukunnan kokous 27.2.2013 LÄHTÖKOHDAT Hankesuunnitema 2008 Suunnitemasta toteutunut v. 2009 aikana paveukeskuksen kotihoitotiojen peruskorjaus / Oukan

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14 Horisontti TP 7 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 2014 6 000 4 000 3 000 1 000 809 649 1 654 1 161 537 1 749 3 573 2 692 4 551 4 456 2 920 3 816 594 365 2 128 2 646 TP15 TP14

Lisätiedot

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA Mustijoen perusturva Perusturvapalvelukeskus Perusturvajohtaja Perusturvan johtoryhmä Kehittämis- ja hallintopalvelut Terveydenhuoltopalvelut PALVELU- ALUEET Lasten,

Lisätiedot

Kolmannesvuosiraportti elokuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Kolmannesvuosiraportti elokuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA

IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT PAIMION KAUPUNGISSA Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen eeva-sirkku.poyhonen@paimio.fi Kemiönsaaren valtuustoseminaari 31.12.2016 Paimiossa oli 75 vuotta täyttäneitä

Lisätiedot

1 (8) Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

1 (8) Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue 1 (8) A. PALVELUALUE Palvelualueen johtaja Palvelualuejohtaja Ensisijaisesti johtajalääkäri ja tämän ollessa estynyt tai esteellinen palvelualuejohtajan nimeämä muu palvelualueen asiakkuusjohtaja, palvelupäällikkö

Lisätiedot

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014 Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat Luonnos monipalvelukeskuksista ja lähipalvelupisteistä 2 Palveluita saman katon alle vai kokonaan uusia palveluita? Tulevaisuuden Kirjasto Omena Espoon

Lisätiedot

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI

TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI TEHOSTETUN ASUMISPALVELUN PALVELUSETELI Muutokset mahdollisia 18.10.2017 Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa akohtaiset palvelut Kunt Kotiin annettavat palvelut Ikäihmisten kotona selviytymistä tuetaan järjestämällä erilaisia palveluja kotiin. Kotiin annettavia palveluita on kotihoito, kotihoidon tukipalvelut,

Lisätiedot

Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012

Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012 Ajankohtaista Pukinmäen terveyspalveluista ja Malmin sairaalan tilanteesta 17.4.2012 Pukinmäen terveysasema- ja neuvolapalvelut Malmin terveysasema 19 lääkärin terveysasema, jossa hyvä työvoimatilanne

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Yhteiset toiminnot Asukasluku , , , , , ,

Yhteiset toiminnot Asukasluku , , , , , , Lasten, nuorten ja TP 2013 TA 2014 Menot ajalta 1.1-31.3.2014 TP 2014 arvio josta perheiden palvelut Yhteensä Yhteensä Yhteensä Yhteensä Vihti Karkkila Tuote Suorite Nettomenot Suor.lkm Y-hinta Nettomenot

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1)

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTe perhepalveluiden palvelumalli Yhteisöpalvelut Yhteiset palvelut Monialainen kuntoutus Sosiaalipalvelut Sosiaaliasiamies

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2016 Sisällys 1 Nettokustannukset... 1 2 Suoritteet... 5 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 12 4.1 Masku... 12 4.2

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2017 Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä kerrotaan järjestettävien

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018 PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2018 Sisällys 1 Nettokustannukset... 2 2 Suoritteet... 6 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 11 4.1 Masku... 11 4.2

Lisätiedot

TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON

TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON UUDISTAMISOHJELMA Päivitetty 13.9.2013 Hyväksytty: Kaupunginhallitus 15.10.2013 249 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...1 Työskentelyn vaiheet... 2 2 UUDISTAMISOHJELMAN PÄÄLINJAT...3 2.1

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE Sosiaalipalveluiden PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO 19.9.2017 ALKAEN PERUSTURVAJOHTAJA LIISA STÅHLE Terveyspalveluiden Tulosalueet Toimintakyvyn tukipalveluiden Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTAMINEN Perustuu lausunnolla oleviin lakiluonnoksiin

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTAMINEN Perustuu lausunnolla oleviin lakiluonnoksiin SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTAMINEN Perustuu lausunnolla oleviin lakiluonnoksiin Paavo Kaitokari, Pirjo Tiikkainen, Asta Suomi, Johanna Heikkilä, Kari Jaatinen 13.10.2016 KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Ritva Teräväinen Kehittämispäällikkö Yksittäinen kunta: tilaajaosaaminen Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Tasapuolisuus?

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA

PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA Sosiaalipalveluiden PERUSTURVAPALVELUJEN TOIMIALAN ORGANISAATIO 5.12.2018 ALKAEN VS. PERUSTURVAJOHTAJA JAANA KOSKELA Terveyspalveluiden Tulosalueet Toimintakyvyn tukipalveluiden Ikäihmisten hyvinvointipalveluiden

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA Omenamäen palvelukeskus Tulliportinkatu 4 06100 Porvoo Puh 040 676 1414 www.porvoo.fi/ruori Ikäihmisten palveluohjaus yhdessä paikassa! Tervetuloa! TAUSTALLA VANHUSPALVELULAKI

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Elina Anttila, Juhani Grönlund, Marja Lehtonen, Sirpa Hämäläinen, Antti Kemi ja Mikko Ahlfors

Elina Anttila, Juhani Grönlund, Marja Lehtonen, Sirpa Hämäläinen, Antti Kemi ja Mikko Ahlfors AKAAN HYVINVOINTIKESKUS HANKESUUNNITELMA 12.10.2015 Laatijat: Elina Anttila, Juhani Grönlund, Marja Lehtonen, Sirpa Hämäläinen, Antti Kemi ja Mikko Ahlfors Hankkeen perustelu Akaan kaupungin vastuukunta-alueella

Lisätiedot

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Sosiaalityö Lähtötilanne Omaishoidon tuki T3 Veteraanipalvelut PTH Sairaala Klinikat Kotihoidon alue 1 SKY Kotihoidon alue 3 SAS Kotihoidon alue 4 Vammaispalvelut

Lisätiedot