As Oy Kampelinkartano 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "As Oy Kampelinkartano 1"

Transkriptio

1 As Oy Kampelinkartano 1 VETELI UUDISRAKENNUS RAKENNUSTYÖSELITYS Työno

2 YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 01.1 Rakennuskohde ja sen sijainti Rakennustyö käsittää 2 kerroksisen asuinkerrostalon, autokatoksen ja varastorakennuksen rakentamisen asiakirjojen esittämässä laajuudessa. Rakennuksen laajuustiedot on esitetty asemapiirustuksessa. Urakka-alue on koko tontti. Rakennusten paloluokka on P3. Rakennuskohteen osoite on Kivihyypäntie 1, VETELI Rakennuttaja Kiinteistö Oy Vetelinraitti Jussi Mikkola Kivihyypäntie VETELI Puh jussi.mikkola@veteli.fi Suunnittelijat Arkkitehtisuunnittelu Arkman Arkkitehtuuri Oy Jussi Mansikkamäki Pitkänsillankatu Kokkola puh Sähkösuunnittelu Mesiel Oy Marko Kontiainen Terminaalikatu KOKKOLA puh LVI-suunnittelija LVI- Klemola Oy Mika Klemola Jyväskyläntie VETELI puh Rakennesuunnittelija Ideastructura Oy Juhani Niemelä Satamatie KOKKOLA puh

3 Rakennustyössä noudatettavat asiakirjat Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 Lait ja asetukset sekä julkisoikeudelliset säädökset. Kunnalliset määräykset ja ohjeet RYL 2010, 2012 ja 2013 Rakennustöiden Yleiset Laatuvaatimukset Hankekohtaiset asiakirjat Urakkasopimus Urakkaohjelma Urakkarajaliite Tämä työselitys liitteineen Pää-, työ- ja osapiirustukset Rakennepiirustukset Lvi-työselitys ja -piirustukset Sähkötyöselitys ja piirustukset Eri urakoitsijoiden, erikoisliikkeiden ja tarvikkeiden valmistajien toimittamat piirustukset, selitykset ja ohjeet ks. urakkaohjelma, Urakkasopimusasiakirjat ja niiden pätevyysjärjestys. Piirustuksia toimitetaan urakoitsijan ehdottaman ja rakennuttajan sekä suunnittelijoiden hyväksymän aikataulun mukaisesti. Ellei aikataulua tehdä piirustuksien toimitusaika on vähintään 2 viikkoa. Urakoitsija on velvollinen heti piirustukset saatuaan tarkastamaan ne ja vertaamaan niitä muihin kysymykseen tuleviin piirustuksiin ja asiakirjoihin sekä ao. kohtiin työmaalla ja ilmoittamaan välittömästi piirustuksen laatijalle mahdollisista ristiriitaisuuksista. Ristiriitaisuudet on selvitettävä niin hyvissä ajoin, etteivät ne aiheuta välillisiäkään haittoja tai kustannuksia. Rakennuttaja toimittaa urakoitsijan käytettäväksi 3 sarjaa kopioita laadituttamistaan suunnitelmista, ellei urakkaohjelmassa ole toisin mainittu. Aliurakka- ja hankintatarjouspyyntöihinsä tarvitsemansa piirustussarjat sekä urakoitsijan hankintaan kuuluvat suunnitelmat kustantaa urakoitsija Rakennustarvikkeet Tarvikkeiden laatuvaatimukset Kohteessa käytettävien tarvikkeiden sekä materiaalien laatutaso on määritelty yleensä tuotenimikkeillä. Vastaavanlaatuisia tuotteita saa käyttää, kunhan niihin on saanut rakennuttajan sekä arkkitehdin suostumuksen Tyyppihyväksytyt ja standardin mukaisuusmerkinnällä varustetut tarvikkeet Tyyppihyväksyttyjä tai standardinmukaisuus merkinnällä varustettuja rakennustarvikkeita käytettäessä, pitää tuotteissa tai niiden pakkauksissa olla tyyppihyväksyntä- tai standardinmukaisuusmerkintä. Tyyppihyväksyntämerkintöjä ja standardinmukaisuusmerkintöjä ei saa poistaa tarvikkeista Rakennusvälineet ja -menetelmät Urakoitsija hankkii ja kustantaa rakennustyössä tarvittavat työvälineet, koneet ja apulaitteet. Teline-, nosto- ja haalaustyöt, katso urakkarajaliite. Työmaarakennukset, katso urakkarajaliite.

4 Mittaukset Urakoitsija tilaa ja kustantaa muut kuin rakennusvalvontamaksuun sisältyvät, viranomaisten toimesta suoritettavat mittaukset. Urakoitsija suorittaa muut tarvittavat mittaukset ja mittausmerkintöjen asettaminen niin, että kaikki mitat ovat helposti niitä tarvitsevien käytettävissä ja vastaa niiden oikeellisuudesta Suoritukset Kokeet ja mallit Urakoitsija kustantaa mallien teon ja muut tarvittavat kokeet ja näytteet, jotka ovat tarpeellisia suorituksen, velvoittavien säännösten ja yleensä asiakirjojen mukaisuuden toteamiseksi, tai osoittaa tämän vaadittaessa muuten hyväksyttävällä tavalla rakennuttajalle ja viranomaisille. Betonin ennakkokokeet on tehtävä betoninormien mukaisesti. Koekappaleiden tekeminen suunnittelulujuuden saavuttamisen toteamiseksi ja betonin laadunvalvonta ovat pakolliset. Koetulosta tilattaessa on jäljennös pyydettävä lähettämään suoraan rakennesuunnittelijalle ja rakennuttajalle Asennustapa ja työolosuhteet Vastuunalainen työnjohtaja tulee esittää rakennuttajan ja viranomaisten hyväksyttäväksi. Erityistä ammattitaitoa vaativat työt tulee antaa alan hallitsevien erikoisliikkeiden tehtäväksi. Nämä aliurakoitsijat ja hankkijat on esitettävä rakennuttajan hyväksyttäväksi riittävän ajoissa ennen ko. työn aloittamista Peittyvät työsuoritukset Urakoitsijan tulee oma-aloitteisesti osoittaa rakennuttajalle eri työvaiheiden suoritus ja tarvikkeiden laatu siten, että rakennuttajalla on selvä käsitys ja varmuus myös peittyvien suoritusten asiakirjojen mukaisuudesta. Tällainen osasuoritusten toteaminen ei kuitenkaan vapauta urakoitsijaa lopullisesta vastuusta Rakennusaikainen käyttö Katso urakkarajaliite kohta Varaukset Reiät ja syvennykset Ks. urakkarajaliite kohta Merkinnät ja kilvet Aitaus, ilmoituskilvet, suojarakenteet Rakennusalue aidataan tarvittaessa rakennusajaksi olosuhteiden vaatimalla tavalla ja viranomaisten määräysten mukaisesti. Toimenpiteistä sovitaan aloituskokouksessa. Urakoitsija hankkii ja kustantaa työmaataulun, johon merkitään rakennuskohteen, rakennuttajan, valvojan sekä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden nimet yhdenmukaisin kirjaimin. Ylimmäksi laitetaan kohteen värillinen ulkonäkymäkuva. Kilvelle on saatava rakennuttajan ja tarvittaessa viranomaisten hyväksyminen. Urakoitsijan tulee hankkia yleisen turvallisuuden ja viranomaisten vaatimat varoitusmerkit tarkoitustaan vastaaville paikoille.

5 Asioiden kirjaaminen Työmaapöytäkirja Työmaapäiväkirjaan on merkittävä kaikki poikkeamat sopimuksen pohjana olevista piirustuksista ja selityksistä ja valvojan on ne nimikirjoituksellaan vahvistettava, mainiten viitteessä rakennuttajan hyväksymisen ajankohta. Työmaalla on lisäksi pidettävä erillistä betonoimispäiväkirjaa. Päiväkirjan pitämisestä vastaa sekä yleisen että erityisten päiväkirjojen osalta pääurakoitsija. Työnvalvoja vahvistaa nimikirjoituksellaan päiväkirjamerkinnät Työmaakokoukset Työmaalla pidetään yhteisiä työmaakokouksia. Näistä pidetään pöytäkirjaa, jonka rakennuttaja ja urakoitsijat tai heidän edustajansa allekirjoittavat. Sopimusosapuolet ovat velvollisia ilmoittamaan työmaakokouksissa esille tulevat asiat ennakolta rakennuttajan valvojille niin hyvissä ajoin, että sopimuspuolet ja asiantuntijat ovat niistä tietoisia vähintään kaksi vuorokautta ennen työmaakokousta Suunnitelmien muuttaminen ja sen vaikutus sopimuksiin Suunnitelmia muutettaessa noudatetaan YSE 1998: 44. Urakoitsija ei ole oikeutettu vain valvojan tai suunnittelijoiden kanssa sopimalla poikkeamaan piirustuksista ja muista asiakirjoista. Luvan lisä- ja muutostöihin urakoitsijan tarjouksen jälkeen sekä rakennustarvikkeiden vaihtamiseen voi antaa vain rakennuttaja tai tämän edustaja Tarkepiirustukset Rakennuttaja toimittaa työmaalle sarjan kopioita kaikista 1:100 ja 1:50 mittakaavaisista piirustuksista muutosten merkitsemistä varten. Kaikki muutokset, joista ei ole muutospiirustusta merkitään näihin kopioihin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä maanalaisiin ja peitettyihin rakenteisiin (salaojat, kaivot yms.).rakennustyön valmistuttua luovutetaan nämä piirustukset rakennuttajalle valvojan hyväksymismerkinnällä varustettuna Tarkastukset ja käyttöönotto Tarkastukset Kohteessa suoritetaan ainakin lopputarkastus, jossa lopullisesti todetaan että rakennus on suunnitelmien mukainen. Rakennusaikana rakennuttaja suorittaa katselmuksia ja tarkastuksia, joissa todetaan työsuorituksen ja tarvikkeiden asiakirjojen mukaisuus. Viranomaisten tarkastukset Urakoitsijan tulee pitää yhteyttä ao. viranomaisiin ja hyväksyttää tarvittaessa käyttämänsä laitteet ja rakentamansa laitos ao. viranomaisilla. Mikäli viranomaisten valvontatoimenpiteistä aiheutuu työn aikana suunnitelmien muutoksia, on urakoitsijan ennen työn suorittamista ilmoitettava asiasta rakennuttajalle käyttäen tarvittaessa muutostyötarjousmenettelyä Käyttöönotto YSE 1998: Koneiden, laitteiden ja varusteiden sekä eri materiaalien ja rakennusosien käyttöä ja hoitoa koskevat valmistajan ohjeet urakoitsija luovuttaa rakennuttajalle viimeistään loppukatselmuksen yhteydessä. Myös voimassa olevat takuusitoumukset luovutetaan rakennuttajalle. Huoltokirja Rakennusurakoitsijan tulee luovuttaa MRA 66 mukaisen huoltokirjan tilaajalle viranomaisten vastaanottotarkastukseen mennessä.

6 Käytön opastus Päällystyksiä, verhouksia tms. koskevat hoito-ohjeet sijoitetaan / kirjataan huoltokirjaan. Tekemissään alaurakka- ja hankintasopimuksissa on urakoitsijan huolehdittava ko. ohjeiden saannista Takuuajan toimenpiteet Takuuaikana havaitut haitat, puutteet ja viat on korjattava. Takuuajan töistä laaditaan ja ylläpidetään päiväkirjaa, josta on käytävä ilmi eri urakoitsijoiden antamien takuiden alkamis- ja päättymispäivämäärä, tiedot urakoitsijoista, huoltoliikkeistä ja takuuhuollon aikataulu. 1 MAARAKENNUS, 10 Yleistä Urakka-alueen pohjaolosuhteet sekä maanrakennuksen laatu ja laajuus on esitetty seuraavissa asiakirjoissa: - maaperätutkimus - eri suunnittelijoiden asemapiirustukset - LVI- ja sähkösuunnitelmat - tämä työselitys Yleiskuvan muodostamista varten kehotetaan pääurakoitsijaa tutustumaan ko. alueeseen paikan päällä tarjousvaiheessa. Urakoitsijan tulee ennen rakennustöihin ryhtymistä varmistua alueella sijaitsevien johtojen, kaapeleiden, viemärien yms. sijainnista. Urakoitsija vastaa em. laitteille mahdollisesti aiheutuvista vaurioista. 11 Raivaus ja purku 111 Raivaus Rakennuspaikka raivataan rakennusten ja pihatöiden vaatimalta alueelta. Ennen raivaustöiden aloitusta pidetään tontilla katselmus, jossa todetaan mitkä puut ja pensaat säilytetään. 112 Kasvillisuuden säilyttäminen ja sen suojaus Noudatetaan MaaRYL , 11.53, 11.6 ja RT Säilytettävät puut suojataan rakennuttajan hyväksymällä tavalla siten, että ne eivät rakennustyön aikana pääse vahingoittumaan. Puu- ja pensasryhmät ympäröidään aitauksella. Yksittäiset puut varustetaan suojalaudoituksella. Ajoneuvoliikennettä ja varastointia tulee välttää säilytettävän kasvillisuuden läheisyydessä. Puiden ja pensaiden veden saannista on huolehdittava, tarpeen vaatiessa kastelemalla siten, että rakennusaikainen pohjaveden alentaminen ei kuivata niitä. Tontin takaosassa säilytettävä luonnontilainen alue siistitään säästäen isoimmat puut. 118 Purku- ja raivausjätteiden poiskuljetus Purku- ja raivausjätteiden kuljetus kunnan / Ekoroskin osoittamalle paikalle ja jätehuoltomaksut sisältyvät urakkaan.

7 7 12 Maankaivu 12 0 Yleistä Urakoitsija huolehtii kaivantojen kuivana pidosta, suojauksesta, tuennasta ja eristämisestä koko rakennustyön ajan. Kaivantojen +-korkeudet on esitetty rakennepiirustuksissa. Mikäli lämpötila laskee alle +0 c, tehdään kaivu vähintään seuraavia talvityön periaatteita noudattaen. Maanvaraisten rakenteiden kohdalla kaivu ulotetaan lopulliseen syvyyteen vasta vähän ennen rakenteiden asentamista ja/tai täyttöä. Mikäli on olemassa vaara, että valmiin kaivannon pohja routaantuu, estetään routaantuminen tehokkaalla lämmöneristeellä tai lämmityksellä. Eriste ulotetaan vähintään 1.0m suojattavan kohteen ulkopuolelle. Routaantunut maakerros sulatetaan ja tiivistetään tai poistetaan kokonaan maanvaraiseksi perustettavien rakenteiden alueelta Kaivu rakennuspohjaa varten Kaivukohteen, kaivantojen laajuudet ja kaivutasot tehdään niin laajalti, että rakennuksien perustukset routaeristyksineen pystytään tekemään, ks. perustuspiirustus Kanaalikaivu Noudatetaan MaaRYL putki- ja kanaalikaivannot sekä RIL Putkikaivanto-ohje. Kanaalikaivut tehdään luiskakaltevuudella 2:1. Kaivu ulotetaan niin syvälle, että putkien alle voidaan levittää suunnitelmien mukaiset rakenteet tai vähintään 300mm:n tasauskerros. Ks. LVIS asemapiirustukset. Urakka-alue on koko tontti, mutta jos lvis-suunnitelmissa on esitetty kaivuita urakka-alueen ulkopuolelle, nekin sisältyvät urakkaan Rakennusalueella tapahtuva kaivu Rakennusten ulkopuolella kaivetaan perustustöiden ja asfaltoitavien tai muuten pinnoitettujen kulkuväylien ja piha-alueiden osilta Kaivumaiden kuljetus Kaivumassoja saadaan käyttää soveltuvin osin rakennusalueen täyttöihin rakennuttajan hyväksymiin paikkoihin. Ylijäämämaat rakennusurakoitsija kuljettaa pois rakennuspaikalta. 13 Louhinta Ei sisälly kohteeseen. 14 Pohjarakenteet ja pohjan vahvistus 142 Työnaikainen kuivanapito MaaRYL Kaivantojen työnaikainen kuivana pito suoritetaan uppopumpuin. 15 Salaojat ja putkijohdot 15.0 Yleistä Rakennusurakoitsija suorittaa vesi-, viemäri-, maakaapeli- ja maadoituskuparin kaivantojen maanrakennustyöt näitä esittävien suunnitelmien mukaisilla putkituksilla ja kaivoilla. Putkikaivannot saa täyttää vasta sen jälkeen, kun ne ja niihin asennetut putket, johdot ja laitteet on valvojan puolesta tarkastettu ja hyväksytty. Tonttiliittymän teko rumpuputkineen sisältyy myös urakkaan.

8 8 151 Salaojitus Urakkaan kuuluu salaojitussuunnitelmassa esitetyt työt ja hankinnat täysin valmiiksi ja toimintakuntoon saatettuna. Työssä noudatetaan RIL 126" Rakennusten ja tonttialueiden kuivatus 1981", MaaRYL Viemäröinti Työssä noudatetaan MaaRYL Viemärityöt tehdään LVI-suunnitelman mukaan. 153 Kaivot Työssä noudatetaan MaaRYL Kaivotyöt tehdään LVI-suunnitelman mukaan. 154 Vesijohdot Työssä noudatetaan MaaRYL Tehdään LVI-suunnitelman mukaan. 156 Lämpökanavat Työssä noudatetaan MaaRYL Tehdään LVI-suunnitelma mukaan. 157 Kaapelikourut ja maadoitusjohdot Työssä noudatetaan MaaRYL Sähkökanavat, kaapelikourut ja maadoitusjohtotyöt tehdään sähkösuunnitelman mukaan. 16 Täyttö ja tiivistys 16.0 Yleistä Noudatetaan MaaRYL Rakennusalueen maanpinnan nykyiset korkeudet tontin reuna-alueilla määrittävät hyvin pitkälti maanpinnan muodon. Pintojen korkeudet pihan ja rakennuksen vierustojen osalta on esitetty asemapiirustuksessa. Piha-alueen tulee viettää rakennuksesta ulospäin ja liittyä luontevasti ympäröivään alueeseen. Rakennuksen ympärillä käytetään täyttöön puhdasta sekarakeista routimatonta hiekkaa. Nykyiset maanpinnankorkeudet on esitetty pohjatutkimusaineistossa Perustusten alustäyttö Anturat perustetaan pohjamaan päälle tehdyn murskearinan varaan. Leikatun pohjamaan päälle asennetaan suodatinkangas. Anturoiden alustäytöt tehdään murskeesta 95% tiiveyteen Parannetun proctor-menetelmän mukaan Perusmuurin vierustäyttö Perusmuurin vierustat täytetään puhtaalla, routimattomalla hiekalla. Tiivistys tehdään 90% tiiviysasteeseen. Päällystettävillä alueilla julkaisun RIL 132 Talonrakennuksen maanrakennustöiden työselitys, taulukon 6 mukaisesti.

9 Alapohjan alustäyttö Maanvaraisen alapohjan alustäyttö tehdään rakennetyyppien mukaisesti. Alustäytön tiheys oltava min. 93% parannettuun proctor- tiiveyteen verrattuna Kanaalien ja syvennysten täyttö Rakennuksen ulkopuolisten kanaalien lopputäyttöihin saadaan käyttää rakennekerrosten alapuolella kaivumaita, jotka eivät sisällä suuria kiviä ja puujätettä. Lopputäytöt tiivistetään 92% tiiviysasteeseen Rakennusalueen täyttö ja tasaus Täyttö suoritetaan rakennusalueella ottaen huomioon lopulliset maaston korkeudet, pintakerrosten ja niiden alusrakenteiden vaatimat työvarat sekä pintavesien poisjohtamisen edellyttämät kaltevuudet. Päällystettävillä piha-alueilla täytöissä käytetään routimattomia maalajeja, jotka tiivistetään koneellisesti siten, että haitallisia painumia ei myöhemmin esiinny. 17 Rakennusalueen pintakerrokset 17.0 Yleistä Rakennusalueen pintamateriaalien rajaukset on esitetty asemapiirustuksessa. Maaston pinta muotoillaan aiemmin selostetulla tavalla siten, että pintavesillä on joka kohdassa esteetön laskusuunta rakennuksesta pois päin. 171 Nurmikot ja istutukset Noudatetaan MaaRYL 2010 Rakennusurakoitsija suorittaa istutusalueiden täytön ja tasaukset 20cm alemmaksi lopullista maanpintaa perustusten kaivumassoilla ja vastaavan tyyppisillä aineksilla. Istutettavien puiden istutuskuopan koko on vähintään 80x80cm ja syvyys 80cm. Pensaiden istutusalueet pohjataan 60cm syvyisiksi ja 50cm levyisiksi sekä täytetään mullalla. Multakerroksen paksuus nurmikkoalueilla on 20cm tiivistettynä. Maanparannusaineina käytetään dolomiittikalkkia 50kg/a ja Y-lannosta 10kg/a. Maanparannusaineet sekoitetaan kasvualustaan. Multana käytetään vain ruokamultaa. Nurmikot kylvetään keväällä mennessä tai syksyllä elokuun aikana. Siemenet tiivistetään ritiläjyrällä. Ruohonsiementä käytetään 3kg/a. Siemenseoksena käytetään tarjolla olevista seoksista sitä, jonka rakennuttaja hyväksyy. Kylvetty alue kastellaan niin, että koko kasvualue tulee kosteaksi. Istutustyöt suoritetaan keväällä mennessä tai syksyllä jälkeen. Istutukseen käytettävien taimien tulee olla tasalaatuisia ja elinvoimaisia. Pensaiden taimikorkeus tulee olla väh. 50cm ja puiden cm. Istutettavat puut tuetaan kahdesta kohdasta tukiseipäisiin. Nurmikkoalueen hyväksyminen loppukatselmuksessa edellyttää, että alueet ovat tasaisesti orastaneita. Istutusalueiden takuu alkaa katselmuspäivästä ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun lopussa. Puut ja pensaat on esitetty asemapiirustuksessa.

10 Liikennealueiden rakennekerrokset Asfaltti- ja laatoitettujen alueiden rakennekerrokset toteutetaan rakennetyypin mukaisesti. Pohjoiskulmalla sijaitseva naapurin ajoyhteys pinnoitetaan murskatulla luonnonhiekkakerroksella, rakennetyyppi muuten kuten asfaltoitu ajoväylä. 174 Laattapäällystys Asemapiirustuksessa esitetyssä laajuudessa (ruuturasteri) sisäpihalla käytetään pintakerroksena HB-Torikiveä 278x138x60, väri punainen. Ladontakuvio on poikittain kulkusuunnassa oleva puolen kiven limitys. Alustarakenteena käytetään routimattomia maalajeja tai routaeristystä rakennetyypin ja RT-ohjeiden mukaisesti. Laatoitus saumataan kivituhkalla. 175 Pintakuivatuksen rakenteet Asfaltoidut ajoväyläalueet viettävät nurmialueille. Autokatoksen edustan piha-alueelle sijoitetaan 2kpl sadevesikaivoja. Syöksytorvien vesi johdetaan rännikaivoihin. 179 Muut piha-alueiden päällysteet Leikki- ja oleskelualueen pintamateriaali on luonnon hiekka. Päällysteen kerrospaksuus on kauttaaltaan 20cm, mutta keinun alueella se on 40cm. 18 Ulkovarusteet Tomutusteline House, väri on tumman harmaa, Lappset Oy Kuivausteline House 2 kpl + naru, väri on tumman harmaa, Lappset Oy Penkki Ströget selkänojalla mänty, syväperustus, väri on harmaa, Lappset Oy Hiekkalaatikko 2,5x3,3m, väri on harmaa, Lappset Oy Keinu on Finno kahden istuttava, väri on harmaa, istuinmalli kumilautasistuin, Lappset Oy Lipputanko 9m pystytettynä + suomenlippu, vakiotanko Plastiset Oy Polkupyörätelineet kuumasinkittynä ja yhdistettävissä, 5 kpl á 5:lle pyörälle, 3 kpl katokseen ja 2 kpl pihalle, perusmalli Witre Oy Postilaatikot PL-2G 10 kpl + jalat laatikoille, Stala Oy Jäteastiat Jäkki 660l 4 kpl, väri antrasiitti 2 PERUSTUKSET JA ULKOPUOLISET RAKENTEET 21 Anturat Rakennus perustetaan maanvaraisille anturoille rakennepiirustusten mukaan. Anturoita kylmänä vuodenaikana tehtäessä huolehditaan siitä, että rakenteiden alle jäävät maakerrokset eivät pääse jäätymään. 22 Perusmuurit, -pilarit ja -palkit Perusmuurit tehdään paikalla valettuine betonirakenteisina rakennepiirustusten mukaan. Näkyvät pinnat tehdään muottivanerilla. Sokkeleihin ei tule ulkopuolista pintakäsittelyä. 23 Kantavat alapohjat Ei sisälly kohteeseen. 25 Väestönsuojarakenteet Ei sisälly kohteeseen.

11 11 26 Maanvarainen laatta Rakennuksen alapohja tehdään maanvaraisena teräsbetonilaattana rakennepiirustusten ja rakennetyyppien mukaan. Lattianrajan tiivistyksen toteutusperiaate on esitetty rakennesuunnitelmissa. 27 Erityisrakenteet Ei sisälly kohteeseen. 28 Ulkopuoliset rakenteet Autokatos ja varastorakennus Piharakennukset perustetaan maanvaraisten betonianturoiden varaan. Seinän runko tehdään puutavarasta. Pilarit ovat terästä ja palkit liimapuuta. Teräsrakenteet maalataan maalauskäsittely-yhdistelmän mukaan. Seinät verhoillaan puuverhouksella UYW 28x170 ulkopuolelta. Osastoivissa seinissä rungon molemmin puolin Luja A 10mm. Ristikoiden alapintaa harvalaudoitus 21x95 k 150mm jaolla. Julkisivupanelointi, räystäslaudoitus ja harvalaudoitus maalataan maalauskäsittelyyhdistelmän mukaan. Auto- ja roskakatoksen sisäosissa runko ja paneloinnin sisäpinnat maalataan myös. Luja A levytystä ei pintakäsitellä. 3 RUNKO JA VESIKATTORAKENTEET 32 Kantavat väliseinät ja pilarit Välipohjaa kantavat sekä 2. kerroksen betoniväliseinät ovat paikallavalettuja rakennepiirustusten mukaan. Kantavat teräspilarit toteutetaan rakennesuunnitelman mukaan. Teräsrakenteet maalataan ulkotiloissa, kuten parvekkeilla käsittely-yhdistelmän mukaan ja sisätiloissa mukaan. Rakennepiirustusten mukaan kohteessa toteutetaan betonielementteinä välipohjaontelolaatat ja luhtikäytävä- ja parvekelaatat. Näiden lopullinen elementtisuunnittelu sisältyy rakennusurakkaan. Urakoitsija voi esittää elementteinä toteutettavaksi myös muita betonirakenteita. Tällöin kaikki muutossuunnittelu ja elementtisuunnittelu kuuluu urakoitsijalle. 33 Laatat ja palkit Laatat: Välipohja tehdään ontelolaattaelementeistä rakennepiirustusten mukaan. Ontelolaattojen alapinnat ruiskumaalataan valkoisiksi pölynsidonnan vuoksi. 34 Portaat Luhtikäytävän betonielementti tai paikallavalu portaat asennuksineen sisältyy rakennusurakkaan. Portaan nousu ja etenemä on esitetty pohjapiirustuksessa. Porras pintakäsitellään kuten luhtikäytävän ylä- ja alapinnat, ks. kohta 36. Porras- ja luhtikäytävän teräskaide tehdään RakMK:n määräysten mukaan. Pääasiallinen profiili on teräslatta 40x6, käsijohde on putkiprofiili 50x25. Kaide maalataan käsittelyyhdistelmän mukaan.

12 12 35 Ulkoseinät Ulkoseinät ovat puurunkoisia rakennepiirustusten mukaan. 36 Ulkotasot ja parvekkeet Parvekkeiden ja luhtikäytävän 2. kerroksen betonielementit asennuksineen ovat rakennusurakassa. Parvekkeiden ja luhtikäytävän 1. kerroksen reunavahvistetut laatat valetaan rakennesuunnitelmien mukaan. Laattojen pintana on teräshierto. Parvekelaattojen ylä- ja etupinnoilta poistetaan sementtilima. Alustan epätasaisuudet ja pinnan huokoset tasoitetaan esim. Weber Vetonit 4400 pikatasoitteella. Ennen varsinaista polyuretaanipinnoista tasoitettu pinta hiotaan kevyesti ja puhdistetaan huolellisesti tarvittaessa paineilmaa käyttäen ennen pohjustustöitä. Pohjusteena käytetään epoksipohjustetta esim. weber.tec 2K. Välittömästi levityksen jälkeen, tuoreen pohjusteen pinnalle sirotellaan puhallushiekkaa tartunnaksi. Parvekkeiden ja luhtikäytävän pinnoitteena käytetään parvekkeille tarkoitettua M1-luokiteltua polyuretaanipinnoitetta, esim. weber.tec 150/340 PU-pinnoite. Pinnoitus tehdään laattojen yläpinnoille ja ulkoreunalle. Yläpinnalle parvekkeilla levitetään mosaiikkihiutale esim. weber.floor 4919 mosaiikkihiutale ja luhtikäytävällä hiekkaa liukuesteeksi. Betonilaattojen alapinta maalataan silikonihartsimaalilla esim. Weber Vetonit SilcoMaali tai StoSilco Color. Maalausalustan puhdistus, pohjustus ja muut esikäsittelyt tehdään maalitoimittajan ohjeiden mukaan. Parvekekaide on metalli-lasikaide, alumiinirunko, väri RAL 9010 valkoinen. Kaidemalli on Riikku tai Lumon. Lasiosuuksilla on 4+4 laminoidut lasit listoitettuna piirustusten mukaan. Lasin väri on opaali valkoinen. 37 Ullakko ja kattorakenteet Ullakkorakenteet: Yläpohja tehdään puurakenteisena työ- ja rakennepiirustusten mukaan. Ullakkotila osastoidaan EI 30 rakentein huoneistoittain. Ullakolle asennetaan kulkusillat kattoluukulta kaikille tarkastus- ja huoltokohteille jokaisen asunnon ullakkotilaan. Kulkusilta tehdään lappeelleen naulatuista 4:sta 50x100 soirosta 50mm välein. Räystäät: Räystäslautoina käytetään hienosahattua 21x95 lautaa. Räystäiden alustassa on harvalaudoitus 10mm:n raoin. Parvekkeilla käytetään vastaavaa laudoitusta. Räystään ja vesikaton liittymään asennetaan sinkitty teräsverkko maks. silmäkoko 5mm. Luhtikäytävän palo-osastoidut kattopinnat verhoillaan 10mm Luja A-levytyksellä, joka jätetään kattopinnaksi. Luja A levytys maalataan käs.yhd mukaan. Räystäiden ja parvekkeiden puurakenteiset alustat maalataan käs.yhdistelmän mukaan.

13 13 4 TÄYDENTÄVÄT RAKENNUSOSAT 41 Ikkunat Ikkunat listoineen toimitetaan tehtaalta suojapakkauksella varustettuina, valmiiksi heloitettuina (Fe/Zn) ja pintakäsiteltynä. Pintahelat kiinnitetään työmaalla. Ulkopuolisena listoituksena käytetään tiiliverhotuilla osilla Pural-pintaista 0,7mm peltilistaa, väri on RR 20 / RAL 9010 valkoinen. Puuverhotuilla julkisivuilla käytetään hienosahattua lautaa. Periaate oheisen kuvan mukaan -> Sisäpuolella karmin ja seinän väli listoitetaan valkoiseksi maalatulla puulistalla. Karmien ja seinärakenteen liittymissä käytetään elastista saumausmassaa. 416 Puu-alumiini-ikkunat Tyypit: Ikkunat ovat MSE- ja MEK-tyyppiä. Karmin syvyys on yleensä 170mm. Karmi ja sisäpuite ovat puuta. Karmin ulkopinta ja ulkopuite ovat alumiinia. Valokuilun ikkunat ovat kiinteitä. Karmin syvyys 170mm. Karmin ulkopinta on alumiinia. Pintakäsittely: Puuosien väri on valkoinen, ulkopuolen alumiiniverhouksen väri RR20 / RAL 9010 valkoinen. Lasitus: Lasituksien u-arvo on 1,0W/m 2 K. Sisäpuitteessa on 2-kertainen umpiolasi ja ulkopuitteessa 1-kertainen konelasi. Kiinteissä ikkunoissa on 3-kertainen umpiolasi. Turvalasitus tehdään 6mm konelasilla. Osastoivissa ikkunoissa on EI15 lasitus. Karmien kiinnitys: Puiset karmit kiinnitetään jokaiselta sivultaan RT mukaan ruuveilla villatilassa olevaan puukehykseen. Kiinnitysreiät peitetään karmin värisillä muovitulpilla. Karmit tilkitään PU-vaahtopursotteella. Karmien tilkerako on oltava n. 10mm. Pintahelat: Ikkunapainikkeet Prime 55, satiini kromi. 42 Erityisikkunat Ei sisälly kohteeseen. 43 Ovet Ulko-oviin ja ovikaavioissa esitettyihin sisäoviin asennetaan normaalit avainpesälliset lukot. Avaimina käytetään Abloyn Sento-avaimia. Teknisen tilan oven viereen asennetaan putkilukko, johon reittiavaimet energia- ja pelastuslaitokselle. Ulkopuolisena listoituksena käytetään tiiliverhotuilla osilla Pural-pintaista 0,7mm peltilistaa, väri on RR 20 / RAL 9010 valkoinen. Puuverhotuilla julkisivuilla käytetään hienosahattua lautaa. Listoitus tehdään periaatekuvan mukaan, ks. ikkunat kohta. Sisäpuolella karmin ja seinän väli listoitetaan valkoiseksi maalatulla puulistalla. Karmien ja seinärakenteen liittymissä käytetään elastista saumausmassaa.

14 Puuovet Sisäovet: Ovilevyt hankitaan karmeineen valmiiksi heloitettuina ja pintakäsiteltyinä ovikaavion mukaan. Ovilevyt ovat maalattuja mallia Tieva ja Kouta, paneelin leveys 58mm, Kaskipuu Oy. Laakaovien karmit ovat mäntyä, laatu 2 tehdasmaalattuja. Karmin syvyys on 170mm. Ovilevyn väri on harmaa ja karmin väri on vakio valkoinen. Lasi on kirkas. Karmilistat ovat maalattuja puulistoja 12x45. Oven varusteet on valmistajan helapaketti 2. Osastoivat väliovet: Ullakolle palokatkoseiniin asennetaan EI30 paloluukut, koko on 600x800. Luukun varusteet ovat salpautuva lukko ja oven suljin. Oven pintakäsittely voi olla lakattu tai maalattu kunhan se kestää ulkoilman rasitukset. 44 Erityisovet Liukuovimalli on Liune Taika, Aulis Lundell Oy. Ovilevyn väri on vakio valkoinen. Ovien oviraoksi säädetään 10-15mm. 45 Kevyet väliseinät Kevyet väliseinät ulotetaan ylä- ja välipohjaan asti, siten että huomioidaan ontelolaattojen taipuma sekä ääneneristysnäkökohdat. Kevyet väliseinät ovat pääosin kipsilevyseiniä. 456 Puu- ja levyrakenteiset väliseinät Seinien runko tehdään 66mm teräsrangoista k600, märkätilalevyinlevytetyissä tiloissa k300. Laitteita ja kalusteita varten seinään on asennettava vahvikkeet. Jakotukkien ja ryhmäkeskusten kohdalla runko tulee olla 145mm. Liitos ja nurkkadetaljit ym. valmistajan ohjeiden mukaan, siten että saavutetaan mahdollisimman hyvä ääneneristys. 457 Lämmön- ja ääneneristykset Kaikissa levyväliseinissä levyjen väli täytetään 50mm vuori- tai mineraalivillalla. 46 Erityisväliseinät ja jakoseinät Ei sisälly kohteeseen. 47 Kaiteet, hoitotasot ja hoitosillat 47 3 Metallirakenteiset kaiteet, hoitotasot ja -sillat Luhtikäytävän kaide on esitetty kohdassa 34 ja parvekkeiden kaide kohdassa Hormit, kanavat, tulisijat ja piiput 48 2 IV:n hormit vesikatolla Ilmastointihormit ja -kanavat tehdään LVI-suunnittelijan laatimien suunnitelmien mukaisesti, paloviranomaisten määräyksiä noudattaen. LVI-läpivientien ja laitejalustojen suojapellitykset 0,7mm Pural pintaisesta pellistä, väri RR 23 tumma harmaa, katso LVI-suunnitelmat. Ulospuhallushajottimet ovat tehdasmaalatut tai maalataan tumman harmaaksi RR23.

15 Raitisilmasäleiköt Rakennusurakoitsija kiinnittää ja tilkitsee seinärakenteisiin LVI-urakoitsijan hankkimat valmiiksi maalatut raitisilmasäleiköt. Säleikön väri on RR 20 / RAL 9010 valkoinen. 5 PINTAMATERIAALIT JA PÄÄLLYSTEET 50 Yleistä Pintarakenteet ja pääasialliset verhoukset sekä päällysteet esitetään huoneselityksessä. Sisäpuoliset pintamateriaalit on hyväksytettävä rakennuttajalla. 51 Vesikate 51 3 Katteen peltityöt RT Konesaumattu peltikate. Vesikatteelle tulee antaa 5 vuoden tiiveys takuu. Kate tehdään konesaumattuna sileästä Pural-pinnoitetusta 0.5mm teräspellistä, väri RR 23 tumma harmaa. Peltirivien saumaus tehdään kaksinkertaisin pystysaumoin. Saumojen tiivistys tehdään RT:n ohjeiden mukaisesti. Äänen vaimentamiseksi peltirivien keskelle asennetaan joustava ja muotonsa pitävä vaimennuskaistanauha, lev. n. 100mm. Konesaumatulle katolle asennetaan aluskate rakennetyyppien mukaan. Pääty- ja sivuräystäiden sekä muut kattojen ja katoksien suojapellitykset tehdään RT Rakennuksen suojapellitykset mukaan 0.7 mm pinnoitetusta pellistä. Pinnoite Pural, väri RR 23 tumma harmaa. Räystäskourut ja syöksyt 1-kert. 0.7 mm Pural-pinnoitetusta pellistä asennetaan kaikille räystäille. Räystäskourujen ja syöksyjen väri on RR20 valkoinen. Räystäskourut ja syöksytorvet ovat suorakaiteen muotoiset ja mitoitetaan vesikatteen pintaalan mukaan Vesikaton varusteet Katto- ja turvavarusteet tehdään RakMK F2 ohjeita noudattaen. Talotikkaat: Talotikkaat ovat tehdasmaalattuja vakio tuotteita, väri on RR 23 tumman harmaa. Alapää varustetaan kiipeilyesteellä. Kattosillat: Kattosillat ja -tikkaat varusteineen on esitetty vesikattopiirustuksessa. Kattosillat ovat tehdasmaalatut ja väriltään tumman harmaa RR23. Lumiesteet: Lumiesteet ovat tehdasmaalattuja vakio tuotteita, väri on RR 23 tumman harmaa. Kattoluukut Kattoluukku RT Ullakolle järjestetään kulku kattoluukun kautta. Kattoluukku verhoillaan 0,7mm Pural pintaisella pellillä, väri vesikatteen mukainen. Luukku kiinnitetään metalliketjuin yläpohjan puurakenteisiin.

16 16 52 Sisäseinien pintarakenteet ja päällysteet 52 4 Sisäseinien rappaus, tasoitus ja laatoitus Sisäseinien tasoitus Kivirakenteiset seinät tasoitetaan huoneselityksen mukaisesti. Tasoitustyö tehdään RT "sisäseinien ja kattojen tasoitus" ohjeiden mukaan. Tasoitetyön vaatimustasona on luokka 1(L1), taulukko Sisäseinien laatoitus Laatoitustyöt tehdään RT Keraamiset laatat, laatoitukset ohjeiden mukaisesti. Huoneselityksen mukaiset tilat laatoitetaan 400x200 mattapintaisilla kaakelilaatoilla. Kalustevälilaatoituksissa käytetään valesaumalaattoja 200x200 mosaiikkikoko 50x100. Laatoitus saumataan 3mm:n saumoin Weber Vetonit Deco saumalaastilla. Lattia- ja seinälaatan, nurkkien sekä kalusteiden ja laatoituksen saumat täytetään saumalaastin sävyisellä silikonimassalla Sisäseinien puu- ja levyverhoukset Sisäseinien levytyöt Sisäseinät levytetään reunaohennetuilla 13mm erikoiskovalla kipsilevyllä. Palo-osastoiduissa ja äänieristetyissä levyseinissä on molemmin puolin 2x 13mm:n kipsilevy. Pintalevynä on erikoiskova kipsilevy. Pesu- ja löylyhuoneen puoleiset levytykset tehdään Glasroc H Ocean levyin (huom runkojako k300). Levyjen ruuvikiinnitys ja saumaus tehdään levyvalmistajan ohjeiden mukaan. Liitos ja nurkkadetaljit ym. tehdään levyvalmistajan ohjeiden mukaan jotta saavutetaan hyvä tiiveys ja äänieristys Sisäseinien puuverhous Paneelien materiaalin on lämpökäsitelty haapa. Sisäseinissä saunaosastossa käytetään vaakapaneelia, piilonaulaus pontista. Paneelimalli on STP 15x95. Seinärakenne huoneistojen väliseinän kohdalla tehdään rakennetyypin mukaan. Levyseintä tehdään RT Sisäseinien listoitus Vaakapaneloinnin yhteydessä nurkkiin asennetaan nurkkalista 27x27/15 lämpökäsitelty. Lista käsitellään kuten panelointi. Jalkalistoina käytetään maalattuja puulistoja 12x Sisäseinien pintarakenteiden veden- ja kosteudeneristykset RakMK C2 ja SisäRYL 2013 Laatoitettaviin seinäpintoihin asennetaan vedeneristys sertifioiduilla tuotteilla. Vedeneristeenä käytetään Ardex 8+9 järjestelmää. Työmenetelmät tehdään valmistajan ohjeiden mukaan. 53 Sisäkattojen pintarakenteet ja päällysteet 53 6 Sisäkattojen puu- ja levyverhoukset Sisäkattojen puuverhous Alakattojen yläpuoliset betonipinnat maalataan kertaalleen valkoisella maalilla. Asuinhuoneissa paneelina käytetään valmiiksi maalattua päätypontillista STV-paneelia 12x120, MDF valkoinen, E.T. Listat Oy. Pesutiloissa alakattojen paneelien materiaali on lämpökäsitelty haapa. Paneelimalli on STP 15x90, E.T. Listat Oy.

17 17 Sisäkatoissa paneelit piilonaulataan naaraspontista. Saunoissa ja pesuhuoneissa sisäkattorakenne on RT rak.tyyppi YP2 (VP6) mukainen Sisäkattojen listoitus Kattoihin, joissa on paneeliverhous, naulataan 15x18 varjolista. Listan käsittely ja sävy tehdään kattopinnan mukaan. 54 Porrashuoneiden pintarakenteet Ei sisälly kohteeseen. 55 Ulkoseinien pintarakenteet 55 3 Ulkoseinien metalliverhoukset Ulkoseinien peltityöt Pellitykset tehdään Pural- pinnoitetusta 0,7 mm pellistä. Ikkunoiden vesipeltien väri on RR20 valkoinen. Ikkunoiden ja ovien sivu- ja yläliitoksiin tiilimuurausosilla asennetaan suojapelti, jonka väri on RR29 punainen. Tiilimuurauksen ja paneloinnin sivu- ja yläliitoksiin asennetaan suojapelti, jonka väri on RR29 punainen Muuratut, rapatut ja laatoitetut ulkoseinien pintarakenteet Aukkojen ylityksissä käytetään Amu-ylityspalkkia, Amutek. Palkit ovat kuumasinkittyjä ja pulveripolttomaalattuja. RR-väri on 29 punainen Ulkoseinien muuraus RT Tiilirakenteet Julkisivu muurataan poltetuista punaisesta 75x85x285 tiilistä. Tiilimalli on Ylivieskan punainen sileä. Saumalaastina käytetään ruskeaa saumalaastia Pallas 159 Vetonit Oy. Sauma viimeistellään kourusaumaksi. Muurauksen liikuntasaumat on tehtävä rakennesuunnittelijan ja RT:n ohjeiden mukaan Ulkoseinien puu- ja levyverhoukset Ulkoseinien puuverhoukset Seinät verhoillaan puuverhouksella UYW 28x170. Asennus tehdään päältä naulaamalla ruostumattomin nauloin. Ulkonurkkiin asennetaan pienet kulmalistat. Julkisivupanelointi maalataan maalauskäsittely-yhdistelmän mukaan. 56 Lattiarakenteet ja päällysteet 56 2 Lattian pintabetonityöt Betonilaatat tehdään rakennesuunnitelman mukaan. Lattiakaivollisissa tiloissa tehdään kallistukset (1:50-75), seinän ja lattian rajapinta vaakasuorassa huoneen ympäri. Lattian on täytettävä tasaisuuden, kosteuden ym. osalta kiinnitettävän päällysteen vaatimukset Lattian tasoitus Lattiapinnan alustan tasaisuuspoikkeama ei saa ylittää SisäRYL2013:n taulukon laatoitetuissa lattioissa 541:T3 taulukossa luokka2 ja laminaattilattioissa 753:T3 taulukossa luokka2 vaatimuksia. Tasoitteena tulee käyttää matala alkaalista (ph <11) tasoitetta vähintään 5mm kerroksena.

18 Lattioiden laatoitus RT Keraamiset laatat, laatoitukset Huoneselityksen mukaisissa tiloissa käytetään lasittamattomia 150x150 klinkkereitä. Laatoitus tehdään Ardex X 77 laastilla ja saumataan 3-4mm saumoin esim. Weber Vetonit PROF saumalaastilla. 568 Lattian pintarakenteiden kosteuden ja vedenja kosteudeneristykset Laatoitettavat lattiapinnat vedeneristetään Ardexin 8+9 vedeneristysmassalla valmistajan ohjeiden mukaan Muut lattian pintarakenteet Muovimattopäällysteet Muovimattona käytetään Nordic Stabil malliston 2,8mm muovimattoja. Maton asennus ja saumaus valmistajan ohjeiden mukaan. Loppusiivouksen yhteydessä tehdään pinnoitevalmistajan ohjeiden mukainen käyttöönotto huolto lattiapinnoille.

19 19 58 Maalaustyöt 1 Hankkeen yleistiedot 1.1 Rakennushanke Rakennustyö käsittää 2 kerroksisen betonirakenteisen asuinkerrostalon ja kahden puurakenteisen autokatos/varastorakennuksen rakentamisen. 1.2 Maalaustyön laajuus Maalaustyö sisältää kohteen ulko- ja sisämaalaukset tarjouspyyntöasiakirjojen mukaan. Maalaustyön toteutuksesta ja laajuudesta määrätään urakkaohjelman urakkarajaliitteessä ja tässä maalaustyöselostuksessa. Tehtaalla valmiiksi käsitellyt kohteet esitetään kohdassa 4. Paikalla maalattavat kohteet esitetään kohdassa 4. Maalaustyö ei sisällä: alustan tasoitetöitä palonsuojamaalauksia. 2 Yleiset vaatimukset ja ohjeet 2.1 Maalaustyössä noudatettavat asiakirjat Voimassa olevat lait ja asetukset sekä muut viranomaismääräykset MaalausRYL 2012 Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät SFS-EN ISO 4628 Maalit ja lakat. Pinnoitteiden huononemisen arviointi. Yleisten virhetyyppien esiintymisen voimakkuuden, määrän ja koon merkintä. Osat 1 8. SFS-EN ISO Maalit ja lakat. Teräsrakenteiden korroosionesto suojamaaliyhdistelmillä. Osat 1 8. Kohdekohtaiset asiakirjat Rakennuslupa-asiakirjat Työpiirustukset ja työselostus Maalaustyöselostus ja siinä esitetyt käsittely-yhdistelmät Huonekortit Värityssuunnitelma 2.2 Huoltokirja Tilaajalle annetaan luovutuksen yhteydessä päivitetty värisuunnitelma, mahdolliset koestustodistukset, takuutodistukset, hoito ja huolto-ohjeet sekä uudelleenkäsittelyohjeet huoltokirjaa varten. Huoltokirjaan liitetään värisuunnitelma, jossa esitetään värisävyt malleineen ja luettelo käytetyistä maaleista kauppanimikkeillä. 3 Maalaustyön suoritus 3.1 Tuotteet Noudatetaan: MaalausRYL ja Maalit Kaikkien maalaustöissä käytettävien maalaustuotteiden tulee täyttää MaalausRYL 2012 maalaustuotteille asetetut vaatimukset. Niiden käytössä ja varastoinnissa on noudatettava asianomaisen tuotteen valmistajan antamia ohjeita. Maalaustuotteisiin ei saa lisätä muuta kuin mahdollisesti valmistajan ohjeessa mainittua ainetta. Maalituotteiden sävyttämisessä on noudatettava sävytysjärjestelmän toimittajan antamia ohjeita. Maalausurakoitsija on velvollinen esittämään kirjallisesti ennen maalaustöiden aloittamista rakennuttajan hyväksyttäväksi kaikki maalaustuotteet, joita aikoo käyttää ko. maalauskohteessa.

20 Sisätiloissa tasoitus- ja maalauskäsittelyjen ja -tuotteiden tulee päästöluokitukseltaan kuulua pääosin M1-luokkaan. Työn valvojalla on oikeus tarkastaa, että käytettävät maalaustuotteet ovat asiakirjojen mukaisia ja soveltuvat maalauskohteeseen. Maalaustuotteet on tuotava työmaalle avaamattomissa alkuperäispakkauksissa. Kauppanimellä mainitut maalaustuotteet voidaan korvata käyttökohteen kannalta ominaisuuksiltaan ja laadultaan vastaavilla tuotteilla. Urakoitsijan on kuitenkin hankittava rakennuttajan hyväksyminen esittämilleen tuotteille, jolloin vastaavuuden todistamisvelvollisuus samoin kuin vastuu tuotteiden ominaisuuksista ja laadusta jää sen esittäjälle. Väripigmenttien on oltava ensiluokkaisia ja sideaineisiin soveltuvia sekä valonkestäviä. 3.2 Lisätarvikkeet 3.3 Alusta Noudatetaan: MaalausRYL ja Noudatetaan: MaalausRYL ja Tasoitetyöt on esitetty rakennusselostuksen ao. kohdissa. Alustan tarkastuksen osalta noudatetaan MaalausRYL 2012 kohtia ja ja esikäsiteltyjen alustojen osalta kohtia ja Työn suoritus Noudatetaan: MaalausRYL ja Maalauskohteiden käsittely-yhdistelmät esitetään maalauskohdeluettelossa (kohta 3) ja käsittely-yhdistelmäluettelossa (kohta 4). Rasitusluokat ulkonäköluokat esitetään MaalausRYL 2012:n luvussa Valmiin pinnan valintakriteerit. Värisävyt esitetään värityssuunnitelmassa. Kiiltoaste esitetään käsittely-yhdistelmissä. Käsittely-yhdistelmästä huoltomaalaus tehdään malli vanhalle tasoitealustalle. Lisäksi tehdään malli ½ seinän lasikuitutapetti uusimisesta. Mallin alustan ja sijainnin pitää olla sellainen, että sen perusteella on mahdollista arvioida valmiin pinnan vaikutelmaa. Värisävymallit tehdään riittävän suureen kokoon ja uusitaan pyydettäessä enintään kaksi kertaa. Värisävymallit on tehtävä ennen kuin valmiiksimaalaustuotteet varsinaista kohdetta varten hankitaan. Pohja- tai välimaalauksen värisävyn tulee olla mahdollisimman lähellä lopullista valmiin pinnan värisävyä. Turvallisuus-, putkisto- ja ajoratavärit tehdään ao. standardin tai suosituksen mukaisesti. Maalaustyössä käytetään maalivalmistajien ohjeiden mukaisia työvälineitä. Yläpohjan sinkityn vesikatteen käsittely- yhdistelmissä maali levitetään harjalla. Seinissä viimeinen kerros telataan/sivellään pystysuoraan ja katoissa kohtisuoraan ikkunaseinää päin (elementtipinnoissa elementin saumojen suuntaan) Maalausolot ja esikäsittelyt Noudatetaan: MaalausRYL ja Suojauksen osalta noudatetaan MaalausRYL 2012 kohtia ja Maalaamatta jäävät pinnat suojataan maalauksen ajaksi. Erityisellä huolella on suojattava sähkökytkimet, pistorasiat ja muut talotekniset kojeet ja -laitteet. Pintoihin suojauksesta huolimatta mahdollisesti tulevat tahrat on poistettava tuoreena pintoja vaurioittamatta. 20

21 21 Maalausalustojen esikäsittelyn osalta noudatetaan: MaalausRYL 2012 kohtia ja Maalauskäsittelyt Noudatetaan: MaalausRYL ja Rajaukset tehdään ohjekortin RT Rakennusmaalaus, rajaukset mukaan. Pohjamaalit sävytetään niin, että valmiiksimaalauksesta tulee täysin peittävä. Lisätarvikkeiden maalaus rakennuspaikalla MaalausRYL ja Sisäovien maalaus rakennuspaikalla MaalausRYL Maalaustyöt eri alustoille Noudatetaan: MaalausRYL ja Maalaustyöt betonialustalle MaalausRYL Maalaustyöt tasoitealustalle MaalausRYL Maalaustyöt puualustalle MaalausRYL ja Maalaustyöt kuitualustalle MaalausRYL Maalaustyöt teräsalustalle MaalausRYL ja Kantavien teräsrakenteiden teräspinnat on puhdistettava juuri ennen maalausta ruosteenpoistoasteeseen Sa 2 1/2 (= hyvin huolellinen suihkupuhdistus. SFS-EN ISO Teräspintojen esikäsittely ennen pinnoitusta maalilla tai vastaavilla tuotteilla. Pinnan puhtauden arviointi silmämääräisesti. Osa 1: Teräspintojen ruostumisasteet ja esikäsittelyasteet. Maalaamattomat teräspinnat ja aiemmista maaleista kauttaaltaan puhdistetut teräspinnat). Ilman pohjustusta (korroosiosuojaa) olevat teräspinnat on puhdistettava vastaamaan juuri ennen maalausta ruosteenpoistoastetta St 2 (= rasvan ja öljyn poisto lakkabensiinillä, kovametallikaavinta, harjaus teräsharjalla ja pölynpoisto pölyharjalla, pölyimurilla tai paineilmalla). Maalaustyöt sinkitylle teräsalustalle, alumiini- ja kuparialustoille MaalausRYL ja Huom. Jos sinkitty pinta on ollut vuoden tai kauemmin sään vaikutuksille alttiina, voidaan liuotin- ja vesipesu korvata pesulla puhdistusainetta (esim. Tolua) käyttäen ja sitä seuraavalla huolellisella vesihuuhdonnalla. Kupariputket (näkyviin jäävät) pestään liuottimella (lakkabensiinillä), hiotaan ja pyyhitään hiontapölystä puhtaaksi. 3.5 Valmis suoritus Noudatetaan: MaalausRYL ja Valmiin pinnan tulee olla asiakirjoissa määrätyn käsittely-yhdistelmän mukainen ja täyttää sen ulkonäköluokan vaatimukset. 3.6 Kelpoisuuden osoittaminen Noudatetaan: MaalausRYL ja Esikatselmukset Maalattavat pinnat tarkastetaan ja hyväksytään kirjallisesti ennen maalaustöihin ryhtymistä. Tarkastuksessa virheellisiksi todetut pinnat korjataan. Tarkastuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota pintojen alkalisuuteen, kosteuteen, tasaisuuteen, kiinteyteen, halkeamiin,

22 22 paikkauksiin, puhtauteen ja muihin vastaaviin seikkoihin, joilla on vaikutusta maalaustyön lopputulokseen. Vastaanotto- ja jälkitarkastukset Maalaustyön valmistuttua pidetään vastaanottotarkastus. Mahdolliset virheet ja puutteet suunnitteluasiakirjoihin, sopimuksiin ja hyvään rakennustapaan nähden kirjataan maalaustyön vastaanottotarkastuksessa. Kirjatut puutteet korjataan ennen seuraavaan työvaiheen aloittamista. Kohteessa pidetään jälkitarkastus, kun puutteet on korjattu. Katselmusten tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali kootaan työmaalla ylläpidettäviin laadunvalvonta-asiakirjoihin. Mahdolliset työsuorituksen aikana tulleet laatupoikkeamat ja virheet korjataan yleisten laatuvaatimusten mukaan. 3.7 Korjaustyö Noudatetaan: MaalausRYL ja Vaikutukset ympäristöön Noudatetaan: MaalausRYL ja Maalauskohteet Tehdasmaalattuna kohteessa ovat ovet ja ikkunat sekä parvekekaiderakenteet. Ulkopinnat, työselityksessä mainitut pinnat Sisäpinnat, huonekorteissa mainitut pinnat 5 Käsittely-yhdistelmät A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps2 Kiiltoryhmä: 3 Puolikiiltävä Maalausalusta: 211 Hierretty betoni, 212 Imubetoni Rasitusluokka: 03 Suuret rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa Kunnossapitoväli: K Keskipitkä vuotta. Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan sementtiliima, irtonainen aines, lika ja pöly sekä lakkaukselle haitalliset epäpuhtaudet. Maalauskäsittely Pohjamaalaus vesiohenteisella 1-komponenttisella maalilla 1 x 651 TEKNOFLOOR Aqua lattiamaali. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella 1-komponenttisella maalilla 1 2 x 651 TEKNOFLOOR Aqua lattiamaali maalin valmistajan ohjeiden mukaan. A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps3 Kiiltoryhmä: 5 himmeä Maalausalusta: 21 Betonipinnat sisällä, 23 Kevytbetoni, 24 Kevytsorabetoni, 331 Kalkkihiekkatiili- ja harkko, 40 Rasitusluokkiin soveltuva tasoite, 63 Kartonkipintainen kipsilevy, 641 Käsittelemätön lastulevy Rasitusluokka: 02 Tavanomaiset rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa Kunnossapitoväli: K Keskipitkä vuotta.

23 23 Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan irtonainen aines, lika ja pöly. Maalauskäsittely Pohjamaalaus vesiohenteisella pohjamaalilla 1 x 212 TEKNOSPRO pohja. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella maalilla 1 x 312 TREND 7 seinämaali. A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps3 Kiiltoryhmä: 6 täyshimmeä Maalausalusta: 21 Betonipinnat sisällä, 40 Rasitusluokkiin soveltuva tasoite Rasitusluokka: 01 Vähäiset rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa Kunnossapitoväli: K Keskipitkä vuotta. Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan irtonainen aines, lika ja pöly. Maalauskäsittely Pohjamaalaus vesiohenteisella pohjamaalilla 1 x 311 EKORA 3 pohjamaali. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella maalilla 1 x 311 EKORA 3 pohjamaali. A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps2 Kiiltoryhmä: 5 himmeä Maalausalusta: 40 Rasitusluokkiin sopiva tasoite Rasitusluokka: 01 Vähäiset rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa K Keskipitkä vuotta. Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan irtonainen aines, lika ja pöly. Maalauskäsittely Osittain kittaus/silotus vesiohenteisella kitillä/silotteella 1 x 82 TeknosPro JF. Pohjamaalaus vesiohenteisella pohjamaalilla 1 x 212 TEKNOSPRO pohja. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella maalilla 1 x 312 TREND 7 seinämaali. A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps2 Kiiltoryhmä: 5 himmeä Maalausalusta: 631 Reunaohennettu kartonkipintainen kipsilevy Rasitusluokka: 02 Tavanomaiset rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan irtonainen aines, lika ja pöly. Maalauskäsittely Ruuvinkantojen ja saumojen silotus sekä saumanauhan kiinnitys vesiohenteisella silotteella 1 x 82 SILORA J saumatasoite. Ruuvinkantojen ja saumanauhan silotus vesiohenteisella silotteella 1 x 82 SILORA LF- MEDIUM kevyttasoite. Pohjamaalaus vesiohenteisella pohjamaalilla 1 x 212 TEKNOSPRO pohja. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella maalilla 1 x 312 TREND 7 seinämaali.

24 24 A Ensimaalaus, ulkonäköluokka Ps2 Kiiltoryhmä: 6 täyshimmeä Maalausalusta: 631 Reunaohennettu kartonkipintainen kipsilevy Rasitusluokka: 01 Vähäiset rasitukset ja vaatimukset kuivissa sisätiloissa Kunnossapitoväli: K Keskipitkä vuotta. Esikäsittely Käsiteltävästä alustasta poistetaan irtonainen aines, lika ja pöly. Maalauskäsittely Ruuvinkantojen ja saumojen silotus sekä saumanauhan kiinnitys vesiohenteisella silotteella 1 x 82 SILORA J saumatasoite. Ruuvinkantojen ja saumanauhan silotus vesiohenteisella silotteella 1 x 82 SILORA LF- MEDIUM kevyttasoite. Pohjamaalaus vesiohenteisella pohjamaalilla 1 x 311 EKORA 3 pohjamaali. Valmiiksimaalaus vesiohenteisella maalilla 1 x 311 EKORA 3 pohjamaali. A Ensimaalaus, Ulkonäköluokka Pu2 Kiiltoryhmä: 6 täyshimmeä Maalausalusta: 20 Betonipinnat ulkona; by 40, 25 Kuituvahvisteinen mineraalilevy, 30 Kalkkisementtilaasti, 32 Sementtilaasti Rasitusluokka: 13 Ankara ilmastorasitus ulkona Kunnossapitoväli: P Pitkä vuotta Esikäsittely Pinnalta poistetaan sementtiliima, irtonainen aines, pöly ja epäpuhtaudet. Maalauskäsittely Pohjamaalaus 1 x 112 SILOKSAN Gel Geelin ja 415 SILOKSAN Facade Silikoniemulsiomaalin seoksella. Valmiiksimaalaus 1 x 415 SILOKSAN Facade Silikoniemulsiomaalilla. A Ensimaalaus, Ulkonäköluokka Pu2 Kiiltoryhmä: 2 Kiiltävä Maalausalustat: 70 Kuumavalssattu teräs, 71 Konepajapohjamaalattu teräs, 72 Kylmävalssattu teräs Rasitusluokka: 11 Lievä ilmastorasitus ulkona, C2 Kunnossapitoväli: P Pitkä vuotta Esikäsittely Käsiteltävä alue pestään, pinnalta poistetaan rasva, öljy, suolat ja roskat. Maalauskäsittely Pohjamaalaus liuoteohenteisella pohjamaalilla 1-2 x 246, INERTA PRIMER 5 epoksipohjamaali. Valmiiksimaalaus liuoteohenteisella 2-komponenttisellamaalilla 1-2 x 454, TEKNODUR 0150 polyuretaanipintamaali. Kokonaiskalvonpaksuus 160 µm.

Maalaustyöselostusmalli

Maalaustyöselostusmalli Maalaustyöselostusmalli 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT 1.1 Rakennushanke 1.2 Maalaustyön laajuus 1.3 Rakennuttaja 1.4 Käyttäjän edustajat 1.5 Suunnittelijat, asiantuntijat 2 YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET 2.1 Maalaustyössä

Lisätiedot

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Urjalan kunta Yli-Uotilan sivurakennus / Työtoimintakeskus

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Urjalan kunta Yli-Uotilan sivurakennus / Työtoimintakeskus MAALAUSTYÖSELOSTUS Urjalan kunta Yli-Uotilan sivurakennus / Työtoimintakeskus Urjalan kunta Tekninen palvelukeskus Jiri Laine, rkm. 6.2.2019 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT 1.1 Rakennushanke

Lisätiedot

Suomussalmen Tk 2015, muutos. Liite 2 Maalaustyöselitys. Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN. Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH.

Suomussalmen Tk 2015, muutos. Liite 2 Maalaustyöselitys. Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN. Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH. Suomussalmen Tk 2015, muutos Liite 2 Maalaustyöselitys Arkkitehtuuritoimisto H PYYKKÖNEN Hirviahontie 62 B, 89600 Suomussalmi PUH. 0500 280 648 1 1 KOHDE B01 Rakennushanke B02 Maalaustyön laajuus B03 Rakennuttaja

Lisätiedot

D024 SUOMUSSALMEN HOITOKOTI

D024 SUOMUSSALMEN HOITOKOTI Sivu 1/13 D024 SUOMUSSALMEN HOITOKOTI Välskärinkuja 4 89600 Suomussalmi MAALAUSTYÖSELOSTUS VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN Sivu 2/13 Maalaustyöselostus Sisällysluettelo 1 Hankkeen yleistiedot... 3 1.1 Rakennushanke...

Lisätiedot

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta 4.12.2014 Sakari Leimi Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset "Maalaus kertaalleen maalarinvalkoisella, pesunkestävällä sisälateksilla"

Lisätiedot

MAALAUTYÖSELOSTUS 3 MAALAUSKOHTEET 4 KÄSITTELY-YHDISTELMÄT. 5 LIITTEET Huoneselitys A ja B pinnoitteineen ja värityssuunnitelmineen huonetiloittain

MAALAUTYÖSELOSTUS 3 MAALAUSKOHTEET 4 KÄSITTELY-YHDISTELMÄT. 5 LIITTEET Huoneselitys A ja B pinnoitteineen ja värityssuunnitelmineen huonetiloittain MAALAUTYÖSELOSTUS 1 KOHDE BO1 Rakennushanke B02 Maalaustyön laajuus B03 Rakennuttaja B04 Käyttäjän edustajat B05 Suunnittelijat, asiantuntijat B06 Maalaustyössä noudatettavat asiakirjat B07 Huoltokirja

Lisätiedot

MYLLYLÄN PÄIVÄKODIN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS

MYLLYLÄN PÄIVÄKODIN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS MYLLYLÄN PÄIVÄKODIN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS MAALAUSSELITYS Päiväys 14.5.2013 URAKKALASKENTAAN MAALAUSSELITYS KUNNAN VIRASTO / TERVEYSASEMA, MYRSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 KOHDE...

Lisätiedot

KAUHAJOEN TERVEYSKESKUS B-OSAN SANEERAUS

KAUHAJOEN TERVEYSKESKUS B-OSAN SANEERAUS Peruskorjaus KAUHAJOEN TERVEYSKESKUS B-OSAN SANEERAUS Prännärintie 8, 61800 Kauhajoki 686 M A A L A U S T Y Ö S E L O S T U S OULU 09.11.2012 3 Sisällys HANKKEEN YLEISTIEDOT 4 YLEISTÄ 5 01.1 RAKENNUSHANKE

Lisätiedot

KARHULANVAARAN KOULU Muutostyö. Maalaustyöseloste

KARHULANVAARAN KOULU Muutostyö. Maalaustyöseloste KARHULANVAARAN KOULU Muutostyö Maalaustyöseloste 26.5.2015 SISÄLLYSLUETTELO RAKENNUSKOHDE... 3 YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET... 3 1.1 MAALAUSTYÖSSÄ NOUDATETTAVAT ASIAKIRJAT... 3 1.2 HUOLTOKIRJA... 3 2

Lisätiedot

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S INKOON PALVELUTALO KOTIPOLKU 7 10210 INKOO AUTOKATOKSEN RAKENTAMINEN YLÄPIHAN ASFALTOINTI R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S Tmi Nalle Grönberg RAKENNUSSELOSTUS INKOON PALVELUTALO 2 / 5 Sisällysluettelo:

Lisätiedot

MaalausRYL 2012 Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät

MaalausRYL 2012 Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät MaalausRYL 2012 Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät MaalausRYL 2012 MaalausRYL 2012 Taustaa Suunnitteluperusteet Yhdistelmäselosteet Työosaluvut MaalausRYL 2012 Rakennustöiden

Lisätiedot

Antimikrobiset maalit

Antimikrobiset maalit Antimikrobiset maalit TIMANTTI CLEAN Antimikrobinen sisämaali Käyttötarkoitus: Pintamaali kohottamaan hygieniatasoa kuiviin, kosteisiin ja märkiin tiloihin Tyyppi: Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Riihipuisto

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Riihipuisto MAALAUSTYÖSELOSTUS Maalaustyöselostus Sivu 2 / 11 SISÄLLYSLUETTELO: RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 MAALAUSTYÖT... 5 VALOKUVIA KOHTEESTA... 8 Maalaustyöselostus Sivu 3 / 11 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT

Lisätiedot

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S RS-MASSIIVITOIMITUS 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko RAKENTEET Ulkoseinärakenne Sisäpinnat Seinien sisäpinnat Lattianpäällysteet Pilari Sisäpinnat Vesikate Aluskate, alusrakenne Kantava rakenne, kattotuolit Lämmöneriste

Lisätiedot

PORNAISTEN KOULUKESKUKSEN TEKNISTEN TYÖN VESIKATON UUSIMISTYÖ

PORNAISTEN KOULUKESKUKSEN TEKNISTEN TYÖN VESIKATON UUSIMISTYÖ PORNAISTEN KOULUKESKUKSEN TEKNISTEN TYÖN VESIKATON UUSIMISTYÖ RAKENNUSTAPASELOSTUS 26.5.2014 26.5.2014 2 Sisällysluettelo 01 YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 01.1 RAKENNUSHANKE... 3 01.3 RAKENNUSVÄLINEET..

Lisätiedot

E K O R E X H I R S I T A L O T

E K O R E X H I R S I T A L O T EKOREX HIRSITALOT 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan MR000 1123 Täytöt MR000 Tuoterakenne TÄYTTÖ - kanaalien täyttö - aluetäytöt ja pengerrykset - perustusten alustäytöt - rakenteiden vierustäytöt - rakenteiden sisäpuoliset täytöt TÄYTTÖÖN LIITTYVÄ ROUTAERISTYS

Lisätiedot

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Puistokuja 2 ja 4, PARVEKEREMONTTI

MAALAUSTYÖSELOSTUS. Puistokuja 2 ja 4, PARVEKEREMONTTI MAALAUSTYÖSELOSTUS, PARVEKEREMONTTI Maalaustyöselostus Sivu 2 / 14 SISÄLLYSLUETTELO: RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 MAALAUSTYÖT, TYÖT NRO 1-3... 5 VALOKUVIA TÖISTÄ NRO 1-3... 7 KORJAUS- JA MUUTOSTYÖT,

Lisätiedot

Bergströmin kiinteistö Oulaisten kaupunki

Bergströmin kiinteistö Oulaisten kaupunki 1 RAKENNUSSELOSTUS Bergströmin kiinteistö Oulaisten kaupunki Vesikaton saneeraus 2012 Arkjatek Oy Hannu Yppärilä 2 SISÄLLYSLUETTELO 01.1 RAKENNUSHANKE 01 YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 01.2 Rakennustarvikkeet

Lisätiedot

RAKENNUSSELOSTUS. KOy Kauttuanpuisto Keskitie 6 PARVEKEREMONTTI

RAKENNUSSELOSTUS. KOy Kauttuanpuisto Keskitie 6 PARVEKEREMONTTI RAKENNUSSELOSTUS KOy Kauttuanpuisto Keskitie 6 PARVEKEREMONTTI Rakennusselostus Sivu 2 / 13 SISÄLLYSLUETTELO: RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 1 RAKENNUSURAKKA... 5 2 TYÖOHJE... 5 3 VALOKUVIA KORJATTAVISTA

Lisätiedot

MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan

MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan SUUNNITELMAT JA VALVONTA Pääpiirustukset ja pääsuunnittelijan Pääpiirustukset, perustamistapaselvitys O X

Lisätiedot

Huoneistoala on yhteensä 448 m2 + varastot ja tekninentila, tilavuus 1930m3 ja kerrosala 549,5 m2

Huoneistoala on yhteensä 448 m2 + varastot ja tekninentila, tilavuus 1930m3 ja kerrosala 549,5 m2 RAKENNUSTAPASELOSTUS AS OY VAASAN SMIRNOFFINTIE 9 Yleiskuvaus: Asunto Oy :n rakennuspaikka sijaitsee Vaasan Huutoniemen kaupunginosassa kortteli 10tontti 14 Yhtiön omistamalle tontille rakennetaan asuinrakennus

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS / ALUSTAVA 29.8.06 Kohde: Sijainti: Osoite: AS OY TURUN LUOLAVUORENPUISTO-II Turun kaupunki, Luolavuoren (032) kaupunginosa, kortteli 53, tontti 5 Rätiälänkatu 15 c, 20300 TURKU YLEISTÄ

Lisätiedot

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014 AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 8.1.2014 Yleiskuvaus: Perustukset: Ulkoseinät: 2 rivitalon ja 1 paritalon sekä 2 autokatoksen uudiskohde. Talo A perustetaan

Lisätiedot

Pientaloteollisuus PTT ry PIENTALOPAKETTIEN YLÄKÄSITTEET 01.06.2010 1(5)

Pientaloteollisuus PTT ry PIENTALOPAKETTIEN YLÄKÄSITTEET 01.06.2010 1(5) 1(5) TOIMITUKSEN SISÄLTÖKUVAUS Materiaalitoimitus = M Materiaalit toimitetaan asennettuna = A Ei sisälly toimitukseen = tyhjä solu YLÄKÄSITTEET Talopaketin toimituslaajuus 1 RAKENNUSOSAT TALOVALMIS MUUTTOVALMIS

Lisätiedot

Huoneistoala on yhteensä 376 m2 + var, tekn tila 45 m2, tilavuus 1660 m3 ja kerrosala 475 m2

Huoneistoala on yhteensä 376 m2 + var, tekn tila 45 m2, tilavuus 1660 m3 ja kerrosala 475 m2 RAKENNUSTAPASELOSTUS AS OY SEINÄJOEN HIETAMÄENTIE 17-19 Yleiskuvaus: Asunto Oy Seinäjoen Hietamäentie 17-19 rakennuspaikka sijaitsee Seinäjoen Hyllykallion kaupunginosassa kortteli 4045 tonttit 1 ja 2.

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS YLEISTIEDOT PAIKKATIEDOT Rakennuskohteen nimi Kaukaan Virkailijakerho Osoite Kaukaankatu 28 Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus,

Lisätiedot

Lemminkäinen. Skaftkärrin koulu TARJOUS. nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016. Skaftkärrin koulun tilojen muutos. Peruste/ viite

Lemminkäinen. Skaftkärrin koulu TARJOUS. nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016. Skaftkärrin koulun tilojen muutos. Peruste/ viite Lemminkäinen Skaftkärrin koulu TARJOUS nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016 Skaftkärrin koulun tilojen muutos Peruste/ viite Skaftkärrin koulu on laajentunut 780 brm2 verrattuna tarjousvaiheen ve 1 laajuuteen.

Lisätiedot

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä.

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. MAANSIIRTOURAKKA Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. Urakka koostuu seuraavista tehtävistä: 1. Pihan raivaus-

Lisätiedot

Kohde. Kevyet väliseinät. Rakennuspaikka. Varastot. Piha-alue ja -varusteet. Pintamateriaalit. Rakenteet. Runkoa täydentävät rakennusosat.

Kohde. Kevyet väliseinät. Rakennuspaikka. Varastot. Piha-alue ja -varusteet. Pintamateriaalit. Rakenteet. Runkoa täydentävät rakennusosat. 1 RAKENNUSSTAPASSELOSSTUSS 3311..0011..22001100 Kohde Kohde on nelikerroksinen asuinkerrostalotalo, jossa on yhteensä 19 asuntoa. Pohjakerroksessa ovat huoneistokohtaiset varastot, ulkoiluvälinevarasto,

Lisätiedot

R A K E N N U S S E L O S T U S

R A K E N N U S S E L O S T U S LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA KAUKOLANTIE 15-19 02140 ESPOO HANKENRO 7011 VESIKATTEEN UUSIMINEN R A K E N N U S S E L O S T U S Insinööritoimisto Pontek Oy RAKENNUSSELOSTUS LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA

Lisätiedot

KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI MAALAUSTYÖSELOSTUS KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI, MAALAUSTYÖSELOSTUS 1

KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI MAALAUSTYÖSELOSTUS KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI, MAALAUSTYÖSELOSTUS 1 KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI, MAALAUSTYÖSELOSTUS 1 KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI MAALAUSTYÖSELOSTUS 30.8.2016 KISAKENTÄN PÄIVÄKOTI, MAALAUSTYÖSELOSTUS 2 1. RAKENNUSHANKE 3 1.1. KOHDE 3 1.1. MAALAUSTYÖN LAAJUUS 3 1.2 HANKKEEN

Lisätiedot

Tilan RN:o/tontin nro/rakennuspaikan nro. Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän valvoja

Tilan RN:o/tontin nro/rakennuspaikan nro. Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän valvoja EURAJOEN KUNTA YMPÄRISTÖTOIMI RAKENNUSVALVONTA RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Yksityiskohtainen tarkistuslista RAKENNUSKOHDE Rakennuslupanumero Rakennuspaikka Kylä/kunnanosa Osoite Tilan nimi/korttelin

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTE. Perustukset Rakennukset perustetaan maanvaraisesti betonirakenteisten perustusten varaan rakennesuunnitelmien mukaisesti.

RAKENNUSTAPASELOSTE. Perustukset Rakennukset perustetaan maanvaraisesti betonirakenteisten perustusten varaan rakennesuunnitelmien mukaisesti. Asunto Oy Keihäsrinne 19 - Bostads Ab Spjutbranten 19 26.10.2018 1(5) ASUNTO OY KEIHÄSRINNE 19 - BOSTADS AB SPJUTBRANTEN 19 TULEVA AS OY ESPOON KEIHÄSRINNE 19 Osoite: Keihäsrinne 19 02610 Espoo 1. Kohde

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm

RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm RAKENTEET Kantavat rakenteet Rakennus perustetaan betoniperustuksilla häiriintymättömän perusmaan päälle tehtävän murskepatjan varaan. Alapohjat ovat maanvaraisia alapohjia. Huoneistojen väliset kantavat

Lisätiedot

Sisämaalaus Ongelmat Ratkaisut. Risto Hakkarainen

Sisämaalaus Ongelmat Ratkaisut. Risto Hakkarainen Sisämaalaus Ongelmat Ratkaisut Risto Hakkarainen Kattopinnat Ruiskutasoite Liimamaali Kalkkimaali Puupaneeli Betoni Tasoite Rappaus Haltex Kipsikartonki Paneelit esim. korea, koto, mdf Kattopinnat Maalaamaton

Lisätiedot

AS OY TUUSULAN MUORINSYLI Muorinkuja 8, 04300 Tuusula RAKENNUSTAPASELOSTUS 9.1.2014

AS OY TUUSULAN MUORINSYLI Muorinkuja 8, 04300 Tuusula RAKENNUSTAPASELOSTUS 9.1.2014 AS OY TUUSULAN MUORINSYLI Muorinkuja 8, 04300 Tuusula RAKENNUSTAPASELOSTUS 9.1.2014 Yleiskuvaus: Perustukset: Ulkoseinät: 3kpl paritaloja 1 autokatosta sekä jätekatos. RS uudiskohde. Oma tontti (3107m2).

Lisätiedot

Kääpätie 10. 90820 Kello. www.rakennusliikevanttila.fi

Kääpätie 10. 90820 Kello. www.rakennusliikevanttila.fi Kääpätie 10 www.rakennusliikevanttila.fi Rakennustapaselostus As Oy Kiimingin Hiihtäjäntie Hiihtäjäntie 15, 90900 Kiiminki Yleistä: As Oy Kiimingin Hiihtäjäntie muodostuu kahdesta yksikerroksisesta rivitalosta

Lisätiedot

KOKKOLAN VUOKRA ASUNNOT OY, Tykkitie1

KOKKOLAN VUOKRA ASUNNOT OY, Tykkitie1 . VÄRIBETONIELEMENTTI (VALKOBETONI), HIEKKAPUHALLETTU (= rappauksenomainen pinta), VALESAUMAT, väri VALKOINEN A. BETONIELEMENTTI, VAAKAURITETTU, MAALATTU HARMAA (väri FASADE 4). PARVEKELAATTOJEN REUNAPROFIILIT

Lisätiedot

M A A N R A K E N N U S S E L O S T U S KAUPPAKESKUS PALETTI KYYJÄRVI

M A A N R A K E N N U S S E L O S T U S KAUPPAKESKUS PALETTI KYYJÄRVI M A A N R A K E N N U S S E L O S T U S KAUPPAKESKUS PALETTI KYYJÄRVI Arkkitehtuuritoimisto Martti Vähäniitty Oy Vasarakatu 1A 40320 Jyväskylä Puh. 014-3381 770 18.08.2014 B RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT

Lisätiedot

Erittäin vaativa hygieniataso RL06 HYG-A02.4 HYG-A06.4 A A HYG-A02.4 HYG-A06.4 HYG-A11.2

Erittäin vaativa hygieniataso RL06 HYG-A02.4 HYG-A06.4 A A HYG-A02.4 HYG-A06.4 HYG-A11.2 Hygieeniset maalauskäsittely-yhdistelmät sisämaalaus, ensimaalaus Sairaalat ja muut terveydenhuollon tilat Rasitusluokka/ Rakenneosa Erittäin vaativa hygieniataso RL06 Vaativa hygieniataso RL05 Hyvä hygieniataso/

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO

PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO RAKENNUSTAPASELOSTE 2 Alapohja Anturat paalutetaan kovaan maahan asti ja toteutetaan betonivaluna. Anturan päälle muurataan kevytsoraharkko-sokkeli,

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Martinkartano. Asemapiirros Rakennustapaseloste Kerrospohjakuvat Huoneistojen pohjakuvat. Senioriasumisoikeusasuntoja. Iltamantie 7, 05810 Hyvinkää

Martinkartano. Asemapiirros Rakennustapaseloste Kerrospohjakuvat Huoneistojen pohjakuvat. Senioriasumisoikeusasuntoja. Iltamantie 7, 05810 Hyvinkää Martinkartano Senioriasumisoikeusasuntoja Iltamantie 7, 05810 Hyvinkää Asemapiirros Rakennustapaseloste Kerrospohjakuvat Huoneistojen pohjakuvat SENIORIASUMISOIKEUS OY ILTAMANTIE 7, 05810 HYVINKÄÄ P +108.00

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 28.4.2014

AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava. RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 28.4.2014 AS OY KERAVAN NURMIPUISTO Ravikuja 12, 04250 Kerava RAKENNUSTAPASELOSTUS Pvm. 28.4.2014 Yleiskuvaus: Perustukset: Ulkoseinät: 2 luhtitalon ja 1 erillisen varastorakennuksen sekä 1 autokatoksen uudiskohde.

Lisätiedot

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015 ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU Meticon Kakriainen Peuhkuri K2-Group Heiskanen Lääperi Ahtiainen Kattomestarit Hattulan Rakennus 22 julkisivut

Lisätiedot

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b 001 TUULIKAAPPI (alakerta) Seinät Saumanauhoitus, tasoitus ja pohjamaalaus 1x. Pintamaalaus, Värisilmä Oy:n Sointu tai Tikkurila Oy:n Harmony. Tikkurilan symphony-värikartasta Lattia Lattiaan asennetaan

Lisätiedot

Asunto Oy Kouvolan Kustaankruunu

Asunto Oy Kouvolan Kustaankruunu Asunto Oy Kouvolan Kustaankruunu Pappilanpellontie 2-45700 Kuusankoski Näkymä viereisen koulun katolta. Asunto Oy Kouvolan Kustaankruunu Itäinen Linjapuisto Maunukselantie Kauppakatu Killingintie KESKUSTA

Lisätiedot

Paritalo Kontiolahti. Vierevänniementie 12

Paritalo Kontiolahti. Vierevänniementie 12 Paritalo Kontiolahti Vierevänniementie 12 91,5m 2 TERASSI S 4h + K + KHH + S + var Tämä paritalo on rakenteilla Höytiäisen upeisiin rantamaisemiin aivan palveluiden äärelle. K PSH Tule tutustumaan paritaloon,

Lisätiedot

ROVANIEMEN KOTIRANTA

ROVANIEMEN KOTIRANTA ASUNTO-OSAKEYHTIÖ ROVANIEMEN KOTIRANTA Upealla ja rauhallisella sijainnilla, Kemijoen rannassa korkeatasoinen viiden huoneiston Kontio-hirsitalo. Suunnittelussa on huomioitu joen ja luonnon läheisyys.

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua Kårkulla Samkommun BARNENS BY Vålaxvägen 553, 07450 Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E 12 Sivua Kohde: BARNENS BY, R U O K A L A Osoite: VÅLAXVÄGEN 553 laadittu: 2 TAMBUR tv h=n.2500

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITELMAN MUKAISET VOLYYMITIEDOT ###

RAKENNUSSUUNNITELMAN MUKAISET VOLYYMITIEDOT ### KUSTANNUSARVIO JA RAKENNUSSELOSTUS Rakennusinvestoinnin rahoitustukihakemukseen MAA JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Maaseutu- ja luonnonvaraosasto 01 Hakija Kivioja Pekka 07 Metsää, ha 02 Lähiosoite Kiviojantie

Lisätiedot

Tontti Kohde sijaitsee Naantalin kunnassa, kunnan omistamalla tontilla (2491 m2), korttelin tontilla 7.

Tontti Kohde sijaitsee Naantalin kunnassa, kunnan omistamalla tontilla (2491 m2), korttelin tontilla 7. RAKENNUSTAPASELOSTUS Rakentaja: Rakennusliike Hörkkö Oy YLEISTÄ As Oy Naantalin Keihäänkärki 2 on RS-rahoitteinen rivitaloyhtiö. Yhtiö muodostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta ja seitsemästä asunnosta.

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS

RAKENNUSTAPASELOSTUS RAKENNUSTAPASELOSTUS AS OY JÄMSÄ VILLENKUJA Villenkuja 3 42100 JÄMSÄ Mestaritiimi Oy Lukkoilantie 12 42100 JÄMSÄ Yleistä: As Oy Jämsän Villenkuja sijaitsee Jämsässä os. Villenkuja 3. Tontti sijaitsee Villenkujalla

Lisätiedot

Paritalo Lehmo. Saappanintie 3

Paritalo Lehmo. Saappanintie 3 Paritalo Lehmo Saappanintie 3 80m 2 TERASSI 3h + K + KHH + S + var Tämä Lehmoon, rauhalliselle sijainnille rakentuva paritalo on ekologinen ja hengittävä. Katot ja seinät on eristetty Hunton puukuitueristeellä,

Lisätiedot

As. Oy Naantalin Metsätähti

As. Oy Naantalin Metsätähti 1 As. Oy Naantalin Metsätähti PERUSTAMINEN JA PIHA: Rakennukset perustetaan pohjatutkijan ohjeiden ja rakennesuunnitelmien mukaan teräsbetonipaaluin sekä maanvaraisesti. Piha-alue on liikennöitäviltä osin

Lisätiedot

Rakennusliike A Vänttilä Oy

Rakennusliike A Vänttilä Oy Kääpätie 10 www.rakennusliikevanttila.fi Rakennustapaselostus As Oy Oulun Pyyntipiha Pyyntitie 8, 90540 Oulu Yleistä: As Oy Oulun Pyyntitie muodostuu kahdesta yksikerroksisesta rivitalosta ja kahdesta

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTE ASUNTO OY RIPUSUONTIE 38 TULEVA AS OY HELSINGIN RIPUSUONTIE 38 /JA (5) Osoite: Ripusuontie Helsinki

RAKENNUSTAPASELOSTE ASUNTO OY RIPUSUONTIE 38 TULEVA AS OY HELSINGIN RIPUSUONTIE 38 /JA (5) Osoite: Ripusuontie Helsinki /JA 3.12.2018 1(5) ASUNTO OY RIPUSUONTIE 38 TULEVA AS OY HELSINGIN RIPUSUONTIE 38 Osoite: Ripusuontie 38 00660 Helsinki Kursiivilla muutokset ennakkomarkkinoinnista 1. Kohde Asunto Oy Ripusuontie 38 on

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

TURUN LVI-TEKNIIKKA OY. Kähärlänkuja Turku VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT

TURUN LVI-TEKNIIKKA OY. Kähärlänkuja Turku VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT TURUN LVI-TEKNIIKKA OY VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT Hovineito ja Hovipoika 2 TYÖSELITYS - ULKOPUOLISET VIEMÄRIT 1. YLEISTÄ 1.1 Työn laajuus Tässä työselityksessä

Lisätiedot

H O N K A M U U T T O V A L M I S O M A K O T I

H O N K A M U U T T O V A L M I S O M A K O T I H H O N K A M U U T T O V A L M I S O M A K O T I H O N K A M U U T T O V A L M I S O M A K O T I T A L O Hinnat ovat voimassa toistaiseksi toimituksiin 31.10.2014 saakka. Muuttovalmis koti - turvallinen

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

Puh INTERNET SÄHKÖPOSTI:

Puh INTERNET SÄHKÖPOSTI: Kaiterantie 5 A4 FIN 93600 Kuusamo Puh 0400 780689 INTERNET SÄHKÖPOSTI: kalevi.huuskonen@europinta.fi 1 YLEISTÄ 01.1 ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA 01.11 KOHDE Kohde tulee Kuusamon keskustan alueelle, Kitkantien

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennuslupanumero 201 - Rakennettavat rakennukset. Kylä Tilan nimi

Rakennushankkeeseen ryhtyvän nimi. Rakennuslupanumero 201 - Rakennettavat rakennukset. Kylä Tilan nimi Laitilan kaupunki RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Yksityiskohtainen tarkistuslista Rakennusluvassa vaadittujen työnjohtajien tulee kunkin oman vastuualueensa osalta merkitä tähän tarkistuslistaan suorittamansa

Lisätiedot

Raita 142. Unelmista oma koti. Suosikki. Taloteko- materiaalipaketti. Hintaan 47 000.

Raita 142. Unelmista oma koti. Suosikki. Taloteko- materiaalipaketti. Hintaan 47 000. Raita 142 Suosikki >> Huoneistoala 142m2 >> Toimivaa tilaa, tämän ajan suosikki ratkaisuna >> Yhteensopiva keittiö, ruokailu- ja olohuone >> Ajanmukainen arkkitehtuuri Taloteko- materiaalipaketti Hintaan

Lisätiedot

Raksystems Oy Sivu 1 (5) 27.2.2006

Raksystems Oy Sivu 1 (5) 27.2.2006 Raksystems Oy Sivu 1 (5) 27.2.2006 OMAKOTIRAKENTAJAN "OMATOIMI"KUSTANNUSSUUNNITTELU - / SEURANTATAULUKKO(Täytä euro Rahayksikkö EURO O = Omana työnä, T = Talopakettiin kuuluva Jos tilanne on - merkkinen,

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8

Työ nro: SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8 Työ nro: 170478 SAARIJÄRVEN KAUPUNKI VUOKRA-ASUNNOT RIIHIPELLONTIE 5, 7 JA 8 KORJAUSTYÖSELOSTUS ULKO- JA TERASSIOVIEN UUSIMINEN 23.3.2017 1 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 2 1.1. Työkohde ja osapuolet... 2 1.2.

Lisätiedot

Havukosken Ässäkodit

Havukosken Ässäkodit Havukosken Ässäkodit Vuokra-asuntoja Kytötie 18, 01360 Vantaa Kerrospohjat Merkkien selitykset Huoneistopohjat Rakennustapaseloste R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S / 20.05.2013

Lisätiedot

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke

7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Porrashuone Avoin luhtikäytävä Varatienä toimiva parveke 7 ULOSKÄYTÄVIEN PALOTEKNINEN SUUNNITTELU 7.1 ULOSKÄYTÄVÄT Rakennuksesta tulee voida poistua palotilanteessa ohjattua reittiä pitkin turvallisesti ja nopeasti. Puurunkoisessa rakennuksessa poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU. 10.12.2013 Sakari Leimi

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU. 10.12.2013 Sakari Leimi RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU 10.12.2013 Sakari Leimi MaalausRYL2012 Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät "Maalaus kertaalleen maalarinvalkoisella, pesunkestävällä sisälateksilla"

Lisätiedot

A R K K I T E H T I T O I M I S T O A R K T U R E. TEL LAPPIA LOUE LIHANJALOSTUS RAKENNUSSELOSTUS

A R K K I T E H T I T O I M I S T O A R K T U R E. TEL LAPPIA LOUE LIHANJALOSTUS RAKENNUSSELOSTUS LAPPIA LOUE LIHANJALOSTUS RAKENNUSSELOSTUS 182 300 3.11.2016 B RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT B1 Rakennushanke AMMTTIOPISTO LAPPIA LOUE TERVOLA Rakennushanke sisältää oppilaitoksen sisällä tilojen käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN KUSTAA HIEKAN LUKUTUPA RAKENNE. KORJAUS Rakennuskohteen nimi ja osoite RAKENNETYYPIT 1:10 KESKUSKATU 8, 23800, LAITILA JSO

VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN KUSTAA HIEKAN LUKUTUPA RAKENNE. KORJAUS Rakennuskohteen nimi ja osoite RAKENNETYYPIT 1:10 KESKUSKATU 8, 23800, LAITILA JSO MITAT TARKISTETTAVA TYÖMAALTA! VAIN UKALASKENTAA VARTEN Tunn Lukum Muutos Piirt Päiväys Kaupunginosa / Kylä Kortteli / Tila Tontti / Rno Viranomaisten merkintöjä Rakennuksen numero (RATUT) / Rakennusten

Lisätiedot

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Tommi Riippa Tiimi- ja laatupäällikkö, RTA FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy 3.10.2017 Page 1 HUOM! Aineisto ei ole tarkoitettu pihan kuivatuksen ja salaoja-asennusten

Lisätiedot

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

As. Oy Hämeenlinnan Hopeapellon Helmi

As. Oy Hämeenlinnan Hopeapellon Helmi As. Oy Hämeenlinnan Hopeapellon Helmi Hopeapellontie 4, 13210 Hämeenlinna Rakentaja ja myynti: ValajaGroup Oy Jenni Valaja P.050 364 7886 Mirva Valaja-Rönni P.040 843 4240 HUONEISTO Huoneistot: A ja H

Lisätiedot

ENNAKKOMARKKINOINTI Asunto Oy Posteljoonin Piha

ENNAKKOMARKKINOINTI Asunto Oy Posteljoonin Piha ENNAKKOMARKKINOINTI Asunto Oy Posteljoonin Piha Uusia rivitaloasuntoja Lahden Kariston kaupunginosaan. Asunto Oy Lahden Posteljoonin Piha rakennetaan halutulle pientaloalueelle, lähelle Kariston kauppakeskusta,

Lisätiedot

Mäntsälän toimistotalo RAKENNUSTAPASELOSTUS

Mäntsälän toimistotalo RAKENNUSTAPASELOSTUS Mäntsälän toimistotalo RAKENNUSTAPASELOSTUS 01 YLEISTÄ 01.1 Rakennushanke 01.11 Rakennuskohde ja sen sijainti Mäntsälän toimistotalo; ETEVA-kuntayhtymän, Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n, Mäntsälän kunnan,

Lisätiedot

RAKENNUSTYÖSELITYS. Kaskelan vesikattorakenteiden peruskorjaus. VETELIN KUNTA Kivihyypäntie Veteli 14. joulukuuta 2016 Tekijä: Anssi Torppa

RAKENNUSTYÖSELITYS. Kaskelan vesikattorakenteiden peruskorjaus. VETELIN KUNTA Kivihyypäntie Veteli 14. joulukuuta 2016 Tekijä: Anssi Torppa RAKENNUSTYÖSELITYS Kaskelan vesikattorakenteiden peruskorjaus VETELIN KUNTA Kivihyypäntie 1 69700 Veteli 14. joulukuuta 2016 Tekijä: Anssi Torppa RAKENNUSTYÖSELITYS Kaskelan vesikattorakenteiden peruskorjaus

Lisätiedot

Parihuvila Mustikkapolku 6 A ja B. Laadukasta lomaa Iso-Syötteen maisemissa.

Parihuvila Mustikkapolku 6 A ja B. Laadukasta lomaa Iso-Syötteen maisemissa. Parihuvila Mustikkapolku 6 A ja B Laadukasta lomaa Iso-Syötteen maisemissa. Parihuvila Mustikkapolku 6 A ja B Asemapiirros Parihuvila loistavalla paikalla Iso-Syötteellä Parihuvila rakentuu laadukkaista

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot Kauhajoen kaupunki, tekninen toimiala Työselostus 2/6 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ 3 1.1 Rakennuskohteen erityispiirteet 3 2. NOSTO- JA

Lisätiedot

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita Hankkeen nimi Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4 Rakennusteknilliset osat Alueosat Maaosat Tuennat ja vahvistukset Päällysteet Alueen varusteet, opasteet Alueen rakenteet, aidat, tukimuurit

Lisätiedot

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA RATAVALLINTIE 16 00720 HELSINKI VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 30.01.2015 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie 4 B 02170

Lisätiedot

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella

Honkatalot-vakiotoimitussisältö PolarHuvilat ekopuutalorakenteella 1 Honkatalot-vakiotoimitussisältö Honkatalojen PolarHuvilat sisältävät kaikki alla olevat rakennusmateriaalit ja -osat: 1. PIIRUSTUKSET (Honkatalojen toimituksen osalta) a. pohjapiirustus b. julkisivupiirustukset

Lisätiedot

KIVITALO-TURVALLISTA ASUMISTA

KIVITALO-TURVALLISTA ASUMISTA As Oy Gerbyn Kalaranta Satumetsäntie 1 65280 VAASA KATSE KOHTI HUOMISTA KIVITALO-TURVALLISTA ASUMISTA TILAA PERHEELLE Nykyaikaista kivitaloarkkitehtuuria Vaasaan Suunnittelutoimisto K Kellokoski ja A.

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun.

Takuu Myönnämme tekemällemme työlle sekä toimittamillemme materiaaleille kahden (2) vuoden takuun. Sivu 1/6 Asiakkaan nimi Katuosoite Paikkakunta CityGreen122 - Maakotka Rakennuspaikkakunta: Saarijärvi Yleiset sopimusehdot GREENBUILD-toimitukseen sovelletaan RAKENNUSTUOTETEOLLISUUDEN TALOPAKETTIEN JA

Lisätiedot

Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala.

Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala. Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala.fi RAKENNUS- HANKKEEN TIEDOT Lupatunnukset Kiinteistötunnus Rakennuspaikan

Lisätiedot

Seinä- ja kattopinnat kuivissa sisätiloissa.

Seinä- ja kattopinnat kuivissa sisätiloissa. TIKKURILA TELATTAVA TASOITE TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Vesiohenteinen, käyttövalmis telattava kevyttasoite. Täyttökyky 3 mm ilman halkeilua ja hyvä tarttuvuus eri alustoille. Seinä- ja kattopinnat

Lisätiedot