Profiilikartta menun käyttöopas OasisMontaj 7.1 Arto Korpisalo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Profiilikartta menun käyttöopas OasisMontaj 7.1 Arto Korpisalo"

Transkriptio

1 ESY Q16.2/2009/ Espoo Profiilikartta menun käyttöopas OasisMontaj 7.1 Arto Korpisalo

2 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro Espoo Tekijät Arto Korpisalo Raportin laji Arkistoraportti Toimeksiantaja Raportin nimi Profiilikartta menun käyttöopas OasisMontaj 7.1 Tiivistelmä Profiilikartta menun gx-moduulit on testattu OM7.1 ja uusi käyttöpas on liitetty menun valikkoon. Käyttäjä voi siis avata tämän manuaalin työskennellessään käyttöliittymän kanssa ja ratkaista mahdollisia ongelmatilanteita. Asiasanat (kohde, menetelmät jne.) OasisMontaj 7.1, Geosoft, menu, profiilikartta Maantieteellinen alue (maa, lääni, kunta, kylä, esiintymä) Karttalehdet Muut tiedot Arkistosarjan nimi Q-raportti Arkistotunnus Q16.2/2009/36 Kokonaissivumäärä 125 Kieli suomi Hinta Julkisuus Yksikkö ja vastuualue ESY/ Merigeologia ja geofysiikka Allekirjoitus/nimen selvennys Arto Korpisalo Hanketunnus Allekirjoitus/nimen selvennys

3 1 Sisällysluettelo 1 Ohjelmayksiköiden kääntäminen OM 7.1:ssa Grc tiedostomuoto Gxc tiedostomuoto Profiilikartta valikon kokoaminen Profiilikartta -valikon aktivoiminen Gx-moduulien aktivoiminen Uuden työn aloitus eli avaa uusi projekti Profiilikartta valikko Valikon käyttö Database Uuden databasen avaaminen Haetaan xyz data tarkistetaan Info Gravimetriset lisäparametrit Magneettiset lisäparametrit Sähkömagneettiset lisäparametrit Slingram Sähkömagneettiset lisäparametrit - Vflr Sähköiset lisäparametrit Indusoitu polarisaatio Sähköiset lisäparametrit Omapotentiaali Haetaan xyz data täytetään Info Gravimetriset lisäparametrit Magneettiset lisäparametrit Sähkömagneettiset lisäparametrit - Slingram Sähkömagneettiset lisäparametrit - Vflr Sähköiset lisäparametrit Indusoitu polarisaatio Sähköiset lisäparametrit Omapotentiaali Lue otsikkorivit xyz tiedostosta Määrää projektio Karttalehden valinta Uuden tyhjän karttalehden valinta Mittausalueen pinta-alan laskeminen Profiilien piirtäminen Profiilit Gravimetrinen profiilikartta Magneettinen profiilikartta...50

4 Sähkömagneettinen profiilikartta - Slingram Sähkömagneettinen profiilikartta - Vflr Sähköinen profiilikartta Indusoitu polarisaatio Sähköinen profiilikartta Omapotentiaali Muuta skaaloja Kartan tulostaminen Yhteiset ominaisuudet Gravimetrinen profiilikartta Magneettinen profiilikartta Sähkömagneettinen profiilikartta - Slingram Sähkömagneettinen profiilikartta Vflr Sähköinen profiilikartta Indusoitu polarisaatio Sähköinen profiilikartta Omapotentiaali Sisämarginaalien muuttaminen Huomautusten lisääminen kartalle Skaalakuvien lisääminen kartalle Interpolointi gridin laskeminen Väripinnan liittäminen kartalle Väripinta Väripinta varjostuksella Samanarvokäyrät Väripilarin liittäminen kartalle Mittakaava tietojen suomentaminen Profiilikartta- manuaali Havaintoja Kuvailulehti KIRJALLISUUSLUETTELO

5 1 1 OHJELMAYKSIKÖIDEN KÄÄNTÄMINEN OM 7.1:SSA Gx-moduulien koodaus voidaan tehdä ANSI-merkistöllä (tai UTF-8) ja kääntäminen onnistuu (Unicode-merkistö ei toimi, erikoismerkit ä ja ö aiheuttavat ongelmaa)). Tämä tarkoittaa sitä, että kun gx-moduuli halutaan tallettaa tekstieditorissa, tiedosto on edelleen tekstitiedosto, mutta koodaus (Encoding)-vaihtoehtona pitää olla joko ANSI tai UTF-8. Tämä toiminto löytyy ainakin Notepadissa. Kääntäminen tapahtuu edelleen kaksivaiheisesti. Grc tiedostot rakentavat ohjelmissa näkyvät dialogit. Header tiedostojen kääntäminen tapahtuu grc kääntäjällä, jolloin tuloksena syntyvät gr- ja grh tiedostot, jotka esiintyvät INCLUDE- lauseessa varsinaisessa gxc tiedostossa. Gx- moduulien kääntäminen tapahtuu gxc kääntäjällä. Ennen käännöksiä systeemin ympäristöasetukset pitää asettaa oikeiksi, että kääntäjät löytyvät Geosoft- rakenteesta. Uutena piirteenä kehityspenkissä on debugger, jonka avulla myös moduulien kehitystyö helpottui oleellisesti. Jos kääntämisen yhteydessä esiintyy epämääräinen virheilmoitus esim. sparce niin tarkista ja/tai lisää ympäristömuuttujiin tarkka polku OasisMontaj/Gx Developer/bin hakemistoon. Profiilikartta menun moduulit on nyt testattu OM7.1 versiossa ja ne toimivat ongelmitta. Profiilien piirtämisessä skaaloja voidaan muuttaa ilman, että ennen pakollisia tekstidialogeja tarvitsisi enää käydä läpi. Ensimmäisellä piirtokerralla ohjelma kyselee kaiken tarpeellisen informaation ja skaalat voidaan valita listaobjekteista. Nyt käyttäjä saa piirrettyä kohtuulliset profiilit kartalle ensimmäisellä kerralla, mutta hienosäätö tapahtuu uudella työkalulla, joka ei enää kysele käyttäjältä tarvittavaa informaatiota vaan käyttäjä syöttää uudet skaalat ja perustasot ohjelmalle sekä suorittaa piirtämisen. Edelleen useasti marginaalin jää hyvin rajoitetusti tilaa teksteille ja tekstit voivat tulostua jopa päällekkäin tai graafisille skaaloille ei tunnu jäävän tilaa. Nyt käyttäjä voi kasvattaa sisämarginaalia y- (myös x- suunnassa) suunnassa tietysti mittakaavan rajoissa. Otsikkotietojen lukeminen tapahtuu gxc -ohjelmassa (otsikot.gxc) mutta varsinainen tiedoston avaaminen ja lukeminen tapahtuu dynaamisessa kirjastossa (otsikot.dll). Lukuohjelma on c-kielinen ja dll -kääntäminen suoritetaan Microsoft Visual C ympäristössä. Otsikot.dll kopioidaan Geosoft/Oasis montaj/bin hakemistoon 1.1 Grc tiedostomuoto Moduulin rakennuspalikoita ovat siis grc ja gxc tiedostot. Gxc tiedosto on varsinainen ohjelma, joka suorittaa tarvittavan toiminnan. Ikkunat ja dialogit rakennetaan gxc tiedostossa mutta se mitä ja millainen on dialogin ulkoasu, on ohjelmoitu grc tiedostossa (kuva 1). Kuva 1. Grc tiedostomuoto

6 2 Kuvassa 1 PAAMENUNYT on rakennettu gravimetrisen info kanavan lukemista varten. EDIT riveille käyttäjä tai ohjelma itse kirjoittaa tietoa. Kun EDIT rivillä ei ole N-koodia, käyttäjä voi vapaasti muuttaa rivillä olevaa tietoa. Jos N-koodi löytyy riviltä, käyttäjä ei voi muuttaa rivin sisältämää informaatiota. LEDIT rivit ovat listarakenteita. Niissä ohjelma rakentaa käyttäjälle listan, josta sitten käyttäjän on valittava sopiva vaihtoehto (kuva 2). Listaobjektia käyttäjä ei voi myöskään ohittaa ilman valintaa. Kuva 2. Kuvan 1 PAAMENUNYT :ssä LEDIT rivin lista Methodi. 1.2 Gxc tiedostomuoto Vastaavassa gxc tiedostossa PAAMENUNYT -dialogi rakennetaan kuvaruudulle grc tiedoston ohjeen mukaisesti (kuva 3). Kuva 3. Gxc koodi, joka rakentaa PAAMENYNYT dialogin kuvaruudulle.

7 3 PAAMENUNYT dialogi on rakennettu kuvaruudulle ja käyttäjä korjaa ja/tai lisää sekä valitsee listasta sopivan vaihtoehdon (kuva 4). Kuva 4. Dialogi on valmiina kuvaruudulla.

8 4 2 PROFIILIKARTTA VALIKON KOKOAMINEN Menu rakentuu kolmenlaisista tiedostoista: Profiilikartta.omn rakentaa itse menun valikon, jokainen rivi valikossa vastaa gx-moduulin toimintaa eli rivin valitseminen saa aikaan gx-ohjelman suorittamisen. Kontrollitiedosto ed_fullmap.con ohjaa kaikkea tulostusta kartalle. Lisäksi tärkeä tiedosto, jota tarvitaan, on GTK:n logo (logop.jpg). On hyvin tärkeää, että kopioit nämä tiedostot myös asiamukaisiin osoitteisiinsa myös OM 7.1:ssa. Profiilikartta.omn tiedosto pitää sijoittaa Geosoft/Oasis montaj/omn hakemistoon (kuva 5). Asennuksessa OM 7.1 asentuu Program files hakemistoon. Kuva 5. Profiilikartta.omn osoite OM7.1:ssa Kuva 6. Profiilikartta.omn on kopioitu omn-hakemistoon.

9 5 Kaikki varsinaiset gx-tiedostot pitää kopioida Geosoft/Oasis montaj/gx hakemistoon (kuvat 7-8). Kuva 7. Gx-moduulien sijoituspaikka. Kuva 8. Profiilikartta menun gx-moduulit.

10 6 Kontrollitiedosto ed_fulmap.con ohjaa siis kaiken tulostamisen kartalle. Se on puhdas tekstitiedosto, joten sen editoiminen onnistuu kokeneelta käyttäjältä. Kiinteitä dialogeissa annettuja tietoja ei voi korjata, mutta ulkoasuun liittyvien seikkojen korjaaminen onnistuu. Tiedosto pitää kopioida Geosoft/Oasis montaj/user hakemistoon (kuvat 9-10). Kuva 9. Kontrollitiedosto kopioidaan user-hakemistoon. Kuva 10. Kontrollitiedosto kopioidaan user- hakemistoon.

11 7 Otsikkotietojen lukemisessa tarvittava dynaaminen kirjasto otsikot.dll on kopioitava Geosoft/Oasis montaj/bin hakemistoon (7a). Vielä on sijoitettava yksi tiedosto, joka helpottaa kartan tulostamista, ja se on tutkimuskeskuksemme oma logo logop.jpg. Se on varminta kopioida samaan hakemistoon kuin kontrollitiedosto eli Geosoft/Oasis montaj/user hakemistoon (kuva 11). Kuva 11. Otsikkotietojen lukemiseksi otsikot.dll kopioidaan bin -hakemistoon. Kuva 12. Gtk:n logon sijoituspaikka.

12 8 3 PROFIILIKARTTA -VALIKON AKTIVOIMINEN Kun kaikki tarpeelliset tiedostot on kopioitu oikeisiin hakemistoihinsa, niin seuraavana toimenpiteenä on aktivoida ja tehdä Profiilikartta -menu automaattisesti latautuvaksi aina kun aukaiset OM 7.1:sen. Coremenus.omn on tärkeä tiedosto, jossa kaikki valikkopalkissa olevat menut ladataan automaattisesti. Coremenus.omn on OM 7.1:een sisältyvä Geosoftin oma tiedosto. Olen editoinut kyseisen tiedoston OM 7.1 -pakettiin, mutta päivitysten yhteydessä tämä editoitu tiedosto korvataan uudella, jossa Profiilikartta menua varmaankaan ole, joten joudut tekemään seuraavan toimenpiteen myös itse myöhemmin. Mene Geosoft/Oasis montaj/omn hakemistoon ja avaa coremenus.omn tekstieditorilla (Notepad) ja etsi seuraava kohta tiedostosta (kuva 13) Kuva 13. Coremenus.omn avattu. Lisää nyt Other menus- osioon seuraava rivi LOADMENU "Profiilikartta.omn" (kuva 14). Kuva 14. Profiilikartta menun lisäys. Tämän jälkeen myös Profiilikartta menu latautuu automaattisesti työkalupalkkiin aina kun avaat OM 7.1:n.

13 9 3.1 Gx-moduulien aktivoiminen Päivitysten yhteydessä sijoitat uudet gx-moduulit (kuten muutkin menun tiedostot) gx -hakemistoon kuten edellä on esitetty. Mutta jotta OM 7.1 ymmärtäisi käyttää näitä uusia moduuleita, niin sinun pitää muistaa myös aktivoida ne. Se tehdään työkalupalkin GX- menusta ja valinnalla Refresh menus (kuva 15). Kuva 15. Profiilikartta moduulien ja muiden osioiden aktivoiminen kopioimisen jälkeen tapahtuu OM 7.1 GXvalikosta. Nyt myös päivityksen yhteydessä kopioidut työkalut toimivat. Mutta muista, että OasisMontaj:n päivityksen yhteydessä Geosoftin oma coremenus.omn päivittyy ja sinun pitää editoida sitä eli lisätä siihen LOADMENU "Profiilikartta.omn" rivi, että Profiilikartta menu latautuisi automaattisesti.

14 10 4 UUDEN TYÖN ALOITUS ELI AVAA UUSI PROJEKTI Vanhemmissa versioissa avattiin uusi workspace eli gsw tiedosto. Mutta OM 7.1:ssä käsitellään projekteja eli gpf tiedostoja. Se tapahtuu File valikosta valitsemalla Project/New valinta (kuva 16), jonka jälkeen ohjelmaa kysyy sijoituspaikan, gpf- tiedoston osoitteen (kuva 17). Kuva 16. Uuden projektin avaminen File valikosta. Jos haluaisit avata jo tehdyn projektin valitse Project/Open vanhan työn avaamiseksi kuvapinnalle. Voit aukaista myös aikaisemmilla versioilla tehtyjä töitä OM 7.1:ssa. Tällöin ohjelma muuttaa vanhan workspace -tiedoston uudeksi projekti tiedostoksi. Kuva 17. Projektin eli gpf tiedoston osoite.

15 11 Anna projektille sopiva nimi ja talleta se Save. Tämän jälkeen OM 7.1:n valikkopalkki rakennetaan lopullisesti ja myös Profiilikartta menu tulee näkyviin ruudulle. Tarkista seuraavaksi, että sen kokoonpano on kuvan 15 mukainen. Jos joku rivi puutuu niin myös vastaavaa gx-moduulia ei ole löytynyt ja sinun pitää kopioida kyseinen moduuli gx-hakemistoon ja muistaa aktivoiminen. Seuraavassa kappaleessa tutustutaan Profiilikartta valikkoon. Kuva 16. OasisMontaj avattu mutta projektia ei ole valittuna Kuva 17. Uusi projekti gtk.gpf avattu.

16 12 5 PROFIILIKARTTA VALIKKO Uuden projektin avaamisen jälkeen kuvapinnalle pitäisi tulla näkyviin kaikki käytettävissä olevat valikot myös Profiilikartta -valikko. Jos Profiilikartta valikko ei esiinny valikkorivissä, niin voit ladata sen erikseen seuraavasti tai editoida coremenus.omn kuten edellä opastettiin. Avaa siis GX-valikko ja valitse Load menu valinta (kuva 18), jolloin OM 7.1 avaa kuvaruudulle omn hakemiston sisällön, josta voit valita Profiilikartta menun (kuva 19). Kuva 18. Menun lataaminen omn hakemistosta. Kuva 19. Profiilikartta menu lataaminen.

17 13 Viimeistään nyt myös Profiilikartta menun pitäisi tulla näkyviin ruudulle (kuva 20). Kuva 20. Profiilikartta menu valmiina

18 14 6 VALIKON KÄYTTÖ Valikko on rakennettu projektin tehtävien mukaisessa järjestyksessä. Kun tarkistat Profiilikartta -valikon kokoonpanon ja huomaat, että se ei ole kuvan 20 mukainen, niin silloin puuttuvaa riviä vastaavaa gx- moduulia ei ole löytynyt hakemistosta ja sinun pitää kopioida kyseinen gx -moduuli uudestaan. Sen, mikä gx-ohjelma on kyseessä, saat selville seuraavasti, aukaise Profiilikartta.omn -tiedosto (kuva alla). Etsi mikä rivi puuttuu valikosta ja hae vastaava gx- moduuli verkosta ja kopioi gx -hakemistoon (muista aktivoiminen). Avataan uusi database osiossa avataan uusi database (taulukko) kuvaruudulle, johon sitten xyz tiedosto ladataan (Haetaan xyz data ). Nyt voit myös tulostaa xyz -tiedoston 12 otsikkoriviä kuvaruudulle, kun valitset Tarkista otsikkorivit -toiminnon. Lisäksi tässä osiossa voit määrätä projektioon liittyvät parametrit (Määrää projektio.). Uuden tyhjän karttalehden osiossa annetaan kartalle nimi, valitaan sopiva paperikoko sekä mittakaava. Tässä osiossa on myös mukana mittausalueen pinta-alan laskeminen (Pinta-alan laskeminen ). Profiilit osiossa profiilit piirretään kartalle useiden dialogien jälkeen, joissa joudut valitsemaan piirrettävät komponentit, skaalat ja perustasot profiileille ja mittauslinjaan liittyvät parametrit. Useimmat valinnat on asetettu etukäteen niille sovittuihin arvoihinsa, joten ensimmäisellä piirtokerralla on suositeltavaa myös käyttää niitä. Profiilien skaalat valitaan ensimmäisellä kerralla listasta, joten myös kokemattomampikin käyttäjä saa piirrettyä profiilit kartalle. Jos nyt skaalat tarvitsevat vielä hiomista, niin voit tehdä sen alavalikosta Muuta skaalat. Kartan piirto tekstiblokkeineen osiossa kartta tulostetaan kuvaruudulle. Nyt tulostuvat myös kaikki aikaisemmissa dialogeissa antamasi tiedot kartan oikeaan marginaaliin. Alavalikosta voit kasvattaa kartan sisämarginaalia jos tekstit eivät näytä sopivan marginaaliin tai skaaloille ei tunnu jäävän tilaa. Lasketaan gridi (Minimum curcature) osiossa suoritetaan interpolointi. Tässä on valittavana kaksi menetelmää minimum curvature- ja bidirectional menetelmä. Piirretään samanarvokäyrät osiossa voidaan tulostaa kartalle samanarvokäyrät eli ekvipotentiaalipinnat, joilla mittausarvot ovat vakiot sekä väripintoja. Väripilari osiossa väripintaan liittyvä väripilari voidaan tulostaa kartalle. Edellä lyhyesti kuvatut kappaleet pitävät sisällään olleennaiset osat profiilikartan tulostamiseksi. Käymme nyt tarkemmin läpi kaikki kappaleet yksityiskohtaisemmin ja annamme hyviä vinkkejä niiden käyttämiseksi.

19 15 7 DATABASE Tässä osiossa avaat projektiin uuden databasen (tyhjän taulukon), johon xyz tiedosto ladataan. Lataamisen jälkeen voit tutkia eri linjojen datakanavien sisältöä Geosoftin omilla työkaluilla. Edelleen voit määrätä projisoidun KKJkoordinaatiston mittauskoordinaatistosta. Kuva 21. Uuden databasen avaaminen. 7.1 Uuden databasen avaaminen Uusi database on todellisuudessa taulukko, johon xyz-tiedosto ladataan. Sinun tarvitsee antaa databaselle nimi, muut valinnat riittävät useimmissa tilanteissa (kuva 22). Kuva 22. Uuden databasen luominen. Maksimi linja- ja kanavamäärät riittänevät useimmissa tapauksissa. Toimivuuden kannalta on parempi käyttää "Ei pakkausta" valintaa. Kun olet siis antanut nimen databaselle, kuittaa toiminto OK-näppäimellä. Lisää- valinta avaa uuden dialogin, jossa voisit antaa lisäparametrit, mutta yleensä sinun ei tarvinne käyttää tai muuttaa niitä. OK- valinnan jälkeen tyhjä taulukko avautuu ruudulle (kuva 23). Taulukon ylärivillä on taulukolle antamasi nimi "oma database.gdb". Kuva 23. Tyhjä taulukko (database) avattu.

20 Haetaan xyz data tarkistetaan Info Taulukon täyttäminen tapahtuu valikon seuraavalla käskyllä Haetaan xyz data, jolloin ensimmäiseksi avautuu Info dialogi (kuva 24). "Luen infon" avulla saat avatuksi uuden ikkunan, josta saat tietoa menetelmäkohtaisista toimenpiteistä, lue siis ne tarkasti. Kuva 24. Tästä saat apua ennen kuin menet eteenpäin. Kun olet lukenut ja olet valmis jatkamaan, paina Luettu nappia ja uusi ikkuna avautuu ruudulle. Siinä varsinainen xyz tiedosto haetaan (kuvat 25-27). Kuva 25. Datatiedoston hakeminen työtilaan. Kuva 26. xyz tiedosto ladataan databaseen.

21 17 Kuva 27. Gravimetrinen data tiedosto on paikannettu hakemistosta. Kun olet hakenut tiedoston, avaat sen Avaa valinnalla (kuva 26). Nyt näet ladattavan tiedoston nimen ylimmällä rivillä (kuva 27). Toinen rivi säilyy vielä tyhjänä ja kolmas valinta "Append" on hyvä jättää muuttamatta. Tässä vaiheessa tarkastamme ladattavan tiedoston kanavien formaatit, joten paina Templaatti nappia ja pääsemme tarkastamaan kahden tärkeän kanavan -Huomautus ja Info- tyypit, jos ne vain esiintyvät tiedostossa. Vanhemmista tiedostoista ne voivat puuttua mutta uusimmissa ne ovat mukana (kuva 28). Kuva 28. Datan sisältämät Output -kanavat. Jos Huomautus- ja Info kanava esiintyvät listassa, niin tarkasta seuraavaksi, että niiden tyypit ovat String. Valitse Huomautus kanava hiirellä, jolloin se korostuu siniseksi. Samalla kanavan tyyppi ja muut parametrit ilmestyvät omiin kenttiinsä. Jos kanavan tyyppi on jokin muu kuin String esim. Double niin aukaise alasvetovalikko ja valitse siitä tyypiksi String. Toimi samalla tavalla myös Info kanavan kanssa (kuva 29).

22 18 Kuva 29. Kanavatyyppien tarkastaminen. Vanhemmissa tiedostoissa Huomautus- ja/tai Info- kanavaa ei välttämättä ole, jolloin mitään ei tarvitse tehdä, Info - kanava rakennetaan myöhemmin itse. OK-valinta täydentää aikaisemmin avatun ikkunan, joten Valmis- valinta siirtää tiedoston taulukkoon (kuva 30). On mahdollista, että haluat liittää samaan projektiin myös usealla menetelmällä saatua dataa samalta alueelta, jolloin joudut aukaisemaan kullekin tiedostolle oman databasen (taulukon kuten edellä) mutta poista aina toiselta riviltä default.i0 uuden tiedoston latauksen yhteydessä. Kuva 30. xyz data on valmis siirrettäväksi databaseen (taulukkoon).

23 19 Valmis komennolla (kuva 30) tiedosto latautuu taulukkoon. Tässä yhteydessä tarkistetaan mahdollisen Info kanavan tiedot. Voit lisätä riveille asianmukaista tietoa tai poistaa sieltä asiatonta. Menetelmä valitaan nyt alasvetovalikosta ja se on pakollinen toimenpide. Ilman menetelmän valintaa ohjelmaa ei päästä sinua eteenpäin (kuva 31-32). Kuva 31. Info kanavan tarkistus. Kuva 32. Menetelmä on valittu listasta ja mittaajan nimikirjaimet lisätty. Tarkistetaan info-kanava valinta avaa lyhyen tekstitiedoston, josta saat tietoa kuinka toimia. Tämä ikkuna on vielä yhteinen kaikille menetelmille, mutta Valmis-valinnalla avautuvat ikkunat poikkeavat toisistaan menetelmästä riippuen. Jos xyz-tiedosto sisältää Info kanavan seuraavat dialogit ovat esitäytettyjä, mutta myös tässäkin tapauksessa käyttäjän pitää täyttää, tarkistaa ja korjata mahdolliset virheet. Jos Info kanavaa ei ole, niin kaikki rivit ovat tyhjiä ja käyttäjän pitää hakea vastaavat tiedot xyz tiedoston otsikkoriveiltä. Avaa siis varsinainen xyz tiedosto Tarkista

24 20 otsikkorivit -valinnalla ja kerää tarvittava tieto sieltä. Menetelmän valinta on ainoa pakollinen. Kuten huomaat harmaat rivit sisältävät ehkä seuraavalla rivillä tarvittavaa tietoa Gravimetriset lisäparametrit Ohjelma siis lukee taulukosta Info kanavaa ja tulostaa rivien sisällön seuraaville riveille. Rivien järjestys ja samalla niiden sisältämä tieto voi olla eri riveillä, joten sinun pitää korjata tiedot. Tässä ikkunassa menetelmän valitseminen on ainoa pakollinen valinta. Ilman valintaa ohjelma ei päästä sinua eteenpäin (kuva 33). Kuva 33. Info kanavan 4 rivin sisältöä. Menetelmän varsinaiset lisäparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, joka sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 34). Kuva 34. Mittausparametrit. Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seuraavaan ikkunaan. Laitteen valinta on siis pakollista eikä ohjelma päästä sinua eteenpäin ilman sitä (kuva 35).

25 21 Kuva 35. Listassa ei ollut oikeaa laitetta, joten annat sen tässä Magneettiset lisäparametrit Kuten edellä ensimmäisessä ikkunassa ovat menetelmien yhteiset parametrit. Tieto on luettu Info kanavan neljältä ensimmäiseltä riviltä (kuva 36). Korjaa ne, jos ne ovat virheelliset. Kuva 36. Magneettiset tiedot. Menetelmän varsinaiset lisäparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, mikä sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 37). Kuva 37. Magneettiset mittausparametrit.

26 22 Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seuraavaan ikkunaan. Laitteen valinta on siis pakollista eikä ohjelma päästä sinua eteenpäin ilman sitä (kuva 38). Kuva 38. Magneettisen mittauksen laitetta ei ollut listassa, joten anna se tässä Sähkömagneettiset lisäparametrit Slingram Kuten edellä ensimmäisessä ikkunassa ovat menetelmien yhteiset parametrit. Tieto on luettu Info kanavan neljältä ensimmäiseltä riviltä (kuva 39). Korjaa ne, jos ne ovat virheelliset. Kuva 39. Slingram tiedot. Menetelmän varsinaiset lisäparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, mikä sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 40). Kuva 40. Slingram mittausparametrit.

27 23 Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seuraavaan ikkunaan. Laitteen valinta on siis pakollista eikä ohjelma päästä sinua eteenpäin ilman sitä (kuva 41). Kuva 41. Slingram -mittauksen laitetta ei ollut listassa, joten anna se tässä Sähkömagneettiset lisäparametrit - Vflr Kuten edellä ensimmäisessä ikkunassa ovat menetelmien yhteiset parametrit. Tieto on luettu Info kanavan neljältä ensimmäiseltä riviltä (kuva 42). Korjaa ne, jos ne ovat virheelliset. Kuva 42. Vflr tiedot. Menetelmän varsinaiset mittausparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, mikä sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 43). Kuva 43. Vflr mittauksen mittausparametrit.

28 24 Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seuraavaan ikkunaan. Laitteen valinta on siis pakollista eikä ohjelma päästä sinua eteenpäin ilman sitä (kuva 44). Kuva 44. Vflr-mittauksen laitetta ei ollut listassa, joten anna se tässä Sähköiset lisäparametrit Indusoitu polarisaatio Kuten edellä ensimmäisessä ikkunassa ovat menetelmien yhteiset parametrit. Tieto on luettu Info kanavan neljältä ensimmäiseltä riviltä (kuva 45). Korjaa ne, jos ne ovat virheelliset. Kuva 45. IP menetelmän tiedot. Menetelmän varsinaiset mittausparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, mikä sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 46). Kuva 46. IP menetelmän mittausparametrit.

29 25 Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seuraavaan ikkunaan. Laitteen valinta on siis pakollista eikä ohjelma päästä sinua eteenpäin ilman sitä (kuva 47). Kuva 47. IP-mittauksen laitetta ei ollut listassa, joten anna se tässä Sähköiset lisäparametrit Omapotentiaali Kuten edellä ensimmäisessä ikkunassa ovat menetelmien yhteiset parametrit. Tieto on luettu Info kanavan neljältä ensimmäiseltä riviltä (kuva 48). Korjaa ne, jos ne ovat virheelliset. Kuva 48. Omapotentiaalin tiedot. Menetelmän varsinaiset lisäparametrit ovat alla olevassa ikkunassa. Siinä on harmaalla pohjalla olevia rivejä, joihin et voi tehdä muutoksia. Niissä on se tieto, mikä sinun pitää kirjoittaa alemmille riveille (kuva 49). Kuva 49. IP- menetelmän mittausparametrit.

30 26 Jos laite listassa ei ollut käytetyn laitteen nimeä, valitset Oma valinta ja kirjoitat laitteen nimen seu- raavaan ikkunaan (kuva 50). Kuva 50. SP-mittauksen laitetta ei ollut listassa, joten anna se tässä Olet nyt täyttänyt, tarkistanut ja korjannut dialogien tiedot, Valmis valinta siirtää xyz datan tyhjään taulukkoon. Kaikki kanavat näkyvät paikoillaan ja voit tutkia datakanavia ikkunan alaosasta aukenevissa profiili-ikkunoissa. Sinun pitää levittää hiirellä ikkunat auki ennen kuin pääset piirtämään niihin kanavatietoa (kuva 51). Geosoftin omista oppaista löytyy tarpeellinen tietoa kuinka voit käyttää hyväksi näitä ikkunoita. Kuva 51. Profiili-ikkunat levitetty auki ja profiilit piirretty.

31 Haetaan xyz data täytetään Info Edellisessä kappaleessa opit kuinka ladata xyz data databaseen, kun Info -kanava löytyi tiedostosta mutta kun Info kanavaa ei ole tiedostossa, sinun pitää itse kerätä vastaavat tiedot xyz tiedostosta ja kirjoittaa ne oikeille riveille. Sinun siis pitää avata xyz tiedosto (Tarkista otsikkorivit) ja kerätä sieltä oikea tieto riveille. Ensimmäinen ikkuna on samanlainen kaikille menetelmille. Annat karttalehden numeron, mittauskunnan ja työmaan, mittausajankohdan sekä ainoana pakollisena valintana valitset listasta menetelmän ilman sitä ohjelma ei päästä sinua eteenpäin (kuva 52). Kuva 52. Info kanavaa ei ole tiedostossa, joten sinun pitää rakentaa se valmiiksi. Olet avannut tiedoston Notepadilla. Ensimmäisellä rivillä on siis karttalehden numero, toisella mittaus- paikka ja työmaa, kolmannella mittausaika. Seuraavilta riveiltä löytyvät mittausparametreihin liittyvät tiedot. Ne evät ehkä aina ole samassa järjestyksessä, joten sinun pitää osata poimia ne oikein (kuva 53). Kuva 53. Mittaustiedosto avattu tekstieditorilla lukemista varten.

32 28 Siirrä asiaankuuluva tieto Täytetään info kanavaa ikkunaan (kuva 54). Kuva 54. Info kanavaa rakennetaan. Kun olet täyttänyt menetelmän yleiset tiedot, avautuvat menetelmäkohtaiset ikkunat (kuvassa ovat 55 gravimetriset vailinnat ) Gravimetriset lisäparametrit Gravimetrisen kartan yleiset tiedot kopioit seuraavaan ikkunaan (kuva 55). Sinun pitää siis kopioida peruspisteen koordinaatit ja sidonta-arvo sekä valita listasta laite. Kuva 55. Gravimetriset mittausparametrit.

33 29 Tiedot on kopioitu mutta laitetta ei löytynyt listasta, joten valintasi on Oma valinta (kuva 56) ja kopioi laitteen nimi lisäikkunaan (kuva 57). Kuva 56. Tiedot liitetty ikkunaan, laitetta ei ole listassa. Kuva 57. Laite on löytynyt tiedostosta. Kun olet kirjoittanut laitteen nimen ja käyttänyt Valmis komentoa, myös Info kanavan sisältö kirjoitetaan taulukkoon (kuva 58).. Kuva 58. Valmis komennolla Info kanava rakennetaan valmiiksi databaseen.

34 Magneettiset lisäparametrit Magneettinen mittaustiedosto on avattu ruudulle Info kanavavan täyttöä varten ( kuva 59). Kopioidaan tiedot Täytetään info kanavaa ikkunaan omille riveilleen. Kuva 59. Tiedot voidaan kopioida xyz tiedostosta. Magneettisen kartan yleiset tiedot kirjoitetaan seuraavaan ikkunaan (kuva 60). Kuva 60. Yleiset tiedot on kopioitu ikkunaan. Täytetään mittausparametri. Tiedostossa on vain maa-aseman taso. Laitetta ei löytynyt listasta, joten käytetään omaa valintaa (kuva 61). Kuva 61. Magneettiset mittausparametrit.

35 31 Kuva 62. Laitteen nimi on kopioitu tiedostosta. Valmis komennolla Info -kanava täytetään valmiiksi databasessa (kuva 63). Kuva 63. Info kanava on valmiina databasessa Sähkömagneettiset lisäparametrit - Slingram Slingram -mittaustiedosto on avattu ruudulle Info kanavavan täyttöä varten ( kuva 64). Kopioidaan tiedot Täytetään info kanavaa ikkunaan (kuva 65). Kuva 64. Slingram mittauksen otsikkorivit.

36 32 Kuva 65. Slingram tiedot on täytetty. Slingramin mittausparametrit löytyvät tiedostosta ja ne on kopioitu ikkunaan (kuva 66). Valmis komennolla tiedot siirretään databaseen ja voit edetä valikossa seuraavalla valinnalla (kuva 67). Kuva 66. Slingramin mittausparametrit on kopioitu. Kuva 67. Info kanava on valmiina.

37 Sähkömagneettiset lisäparametrit - Vflr Vflr -mittaustiedosto on avattu ruudulle Info kanavavan täyttöä varten ( kuva 68). Kopioidaan tiedot Täytetään info kanavaa ikkunaan (kuva 69). Kuva 68. Tekstitiedosto on avattu ja tiedot kerätään. Kuva 69. Vflr:n yleiset tiedot on täytetty ikkunaan. Kuva 70. Myös mittausparametrit ovat löytyneet tiedostosta.

38 34 Kuva 71. Vflr -database on täytetty Sähköiset lisäparametrit Indusoitu polarisaatio IP -mittaustiedosto on avattu ruudulle Info kanavavan täyttöä varten ( kuva 72). Kopioidaan tiedot Täytetään info kanavaa ikkunaan (kuva 73). Kuva 72. Tekstitiedosto on avattu ja tiedot kerätään. Kuva 73. IP:n yleiset tiedot on täytetty. Mittausparametrit löytyvät tekstitiedostosta ja ne on kirjoitettu omaan ikkunaansa (kuva 74).

39 35 Kuva 74. IP:n mittausparametrit on kopioitu tekstitiedostosta. Valmis komennolla Info kanava kirjoitetaan myös taulukkoon (kuva 75). Kuva 75. Info kanava on valmiina databasessa Sähköiset lisäparametrit Omapotentiaali SP -mittaustiedosto on avattu ruudulle Info kanavavan täyttöä varten ( kuva 76). Kopioidaan tiedot Täytetään info kanavaa ikkunaan (kuva 77). Kuva 76. Omapotentiaalin mittaustiedosto on avattu.

40 36 Kuva 77. SP:n yleiset ominaisuudet on kopioitu. Kuva 78. SP:n mittausparametrit. Kuva 79. Info kanava on täytetty.

41 Lue otsikkorivit xyz tiedostosta Seuraava työkalu on uusi ja sillä voit lukea xyz -tiedostoista mittamiesten kirjoittamat 12 otsikkoriviä, joilla siis Info -kanava täytetään tai tarkistetaan. Jos olet jo ladannut xyz -tiedoston taulukkoon, niin työkalun ensimmäiseen ikkunaan on kirjoitettu ladatun tiedoston nimi (kuva 80). Voit siis vieläkin täydentää Info -kanavaa. Voit nyt tutkia otsikkorivejä ennen tiedoston lataamista taulukkoon. Etenkin vanhoissa tiedostoissa, joissa ei ole Info -kanavaa, kanavan täyttäminen asianmukaisilla tiedoilla on nyt helppoa. Voit tietysti tarkistaa tällä työkalulla vapaasti xyz - tiedostojen otsikkorivejä. Kuva 80. Haetaan xyz -tiedosto. Kun varmennat OK -painalluksella ikkunan, varsinaiset otsikkorivit tulevat näkyviin uuteen ikkunaan (kuva 81). Kaikki teksti on siinä harmaa pohjaisella taustalla, joten et voi tehdä siihen mitään muutoksia. Kuva 81. Tiedoston otsikkorivit on tulostettu kuvaruudulle.

42 Määrää projektio Tämä työkalu on uusi, ohjelma määrää x-kanavasta millä kaistalla toimitaan ja avaa esitäytetyt dialogit ruudulle, joten käyttäjän pitää lähinnä tarkistaa dialogien valinnat ja korjata mahdolliset virhetilanteet (kuva 82). Toiminto käynnistetään siis Määrää projektio valinnalla. Kuva 82. Referenssikanavien valitseminen. Referenssikanavat ovat asetettu valmiiksi xyz -tiedostosta (paikkatieto on kyseisissä kanavissa). Valitse siis Projektio valinta ja seuraava täytetty dialogi ilmestyy ruudulle. Et voi tehdä tähän muutoksia, sillä kaikki rivit ovat harmaasävyisiä ja siten käyttäjä ei niihin voi vaikuttaa (kuva 83). Kuva 83. Koordinaatisto. OM 7.1 on havainnut tuntemattoman koordinaatiston, valitse Modify valinta jatkaaksesi eteenpäin ja uusi ikkuna avautuu ruudulle. Sekin on esitäytetty, joten valitse Next (kuva 84).

43 39 Kuva 84. Määrää koordinaatisto. Tuloksena siis syntyy KKJ koordinaatisto ja projektio menetelmäksi x-koordinaatista Finland zone 4. Jatka eteenpäin ja valitse Next (kuva 85). Kuva 85. Projisoitu koordinaatisto. Paikalliseksi muunnokseksi on asetettu [KKJ] Finland. Kuittaa ilmoitus Next valinnalla (kuva 86). Kuva 86. Muunnoksen valinta.

44 40 Pituusyksiköksi valitaan metre ja Next valinnalla mennään eteenpäin (kuva 87) ja lopullinen muunnosraportti avautuu kuvaruudulle. Jos se on oikein paina OK nappia mutta jos siinä on mahdollisia virheitä, valitse Modify (kuva 88). Kuva 87. Pituusyksikön valitseminen. Kuva 88. Loppuraportti projektiosta. Osa teksteistä oli pakko jättää englanninkielisiksi, koska ne vaativat ohjelman oikean toiminnan eikä niitä saatu poistettu. Jatkossa pyrin tekemään dialogeista enemmän suomenkieliset.

45 41 8 KARTTALEHDEN VALINTA Tässä osiossa valitset tyhjän karttalehden (kuva 89). Valitset kartalle nimen, paperikoon ja mittakaavan. Edelleen osioon kuuluu tilastotyökalu, jolla voit laskea mittausalueen pinta-alan ja poistaa mahdolliset mahdolliset aukot alueesta. Kuva 89. Tyhjän karttalehden valitseminen. 8.1 Uuden tyhjän karttalehden valinta Data tiedosto on nyt ladattuna, joten voit määrätä myös piirrettävän kartan parametrit. Kun olet suorittanut valinnan, kartan maksimi- ja minimikoordinaatit näkyvät ikkunassa. Ensimmäisenä toimenpiteenä on käyttää Skannaa data valintaa, jotta riveillä on ehdottomasti käsiteltävän tiedoston x,y koordinaatit. Voit muuttaa raja-arvoja, jos sinusta siltä tuntuu. Myös tästä ikkunasta sinun on mahdollista määrätä projisoitu KKJ koordinaatisto (kuva 90). Vahvista koordinaatit Valmis> -valinnalla, jolloin annat varsinaiset karttalehteen liittyvät tiedot. Kuva 90. Kartta-alueen koordinaatit. Koordinaattien valinnan jälkeen nimeä kartta, valitse sopiva paperikoko ja laske mittakaava paperikoon valinnan mukaan Skaalaa valinnalla. (kuva 91). Toiseksi alimmalle riville tulee kartan mittakaavaksi pienin mahdollinen mittakaava, jota ei yleensä ole järkevää käyttää. Voit editoida tälle riville sopivamman vaihtoehdon (kuva 92). Kuva 91. Kartan nimeäminen, paperin valinta ja mittakaavan laskeminen.

46 42 Kuva 92. Kartan mittakaava on muutettu. Kun kaikki valinnat on mielekkäät Valmis valinta avaa tyhjän karttalehden ruudulle (kuva 93). Kuva 93. Tyhjä karttalehti on avattu kuvaruudulle.

47 Mittausalueen pinta-alan laskeminen Toisena työkaluna tässä osiossa on mittausalueen pinta-alan laskeminen ja mahdollisten aukkojen poistaminen alueesta (Pinta-alan laskeminen). Kun olet suorittanut valinnan, ruudulle avautuu tuttu Info-ikkuna, josta saat tietoa, kuinka työkalua käytetään (kuva 94). Kuva 94. Pinta-alan laskeminen. Luettuasi infon, OK valinta vie sinut seuraavan ikkunaan (kuva 95), jossa merkitset hiirellä mittaus-alueen nurkkapisteet. Kuittaa siis ilmoitus OK:lla, jolloin hiiren osoitin (+-merkki) ilmestyy ruudulle. Osoitin liikkuu vapaasti. Aloita mielivaltaisesta nurkasta, merkitse se hiiren osoittimella ja paina hiiren vasenta hiiren nappia. Vapauta nappi ja liikuta hiiren osoitin seuraavan nurkkapisteeseen. Merkitse jälleen nurkkapiste kuten edellä paina hiiren vasenta nappia nurkkapisteessä. Vapauta nappi ja jatka koko alueen ympäri. Kuva 95. Nurkkien merkitseminen.

48 44 Kun olet kiertänyt koko alueen ja olet lähtönurkassa, merkkaa se ensiksi ja sitten hiiren oikean napin painalluksella avautuu popup menu, josta valitset Done (kuva 96). Nyt ruudulle avautuu uusi ikkuna, jonka jälkeen voit poistaa mittausalueesta mahdolliset aukot samalla tekniikalla kuin rajasit koko mittausalueen. Kuva 96. Mittausalue on rajattu ja tulos vahvistetaan Done komennolla. Mahdollisten aukkojen poistaminen tapahtuu kuten itse mittausalueen rajaaminen. Kuittaa ilmoitus OK napilla, jolloin sinun pitää antaa seuraavassa ikkunassa ensin aukkojen lukumäärä (kuva 97). Jos alueessa ei ole aukkoja, sinun pitää vain kuitata ikkuna OK napilla. Muussa tapauksessa kirjoita aukkojen lukumäärä riville ja kuittaa OK:lla (kuva 98). Kuva 97. Aukkojen poistaminen mittausalueesta

49 45 Kuva 98. Aukkojen lukumäärän antaminen. Kun olet vahvistanut aukkojen lukumäärän, kierrä jokainen aukko samalla tavalla kuten edellä, muista, että kun olet lähtöpisteessä kuittaa kierros Done valinnalla ja jatka seuraavaan aukkoon. Aina kierroksen jälkeen ruudulle ilmestyy kehotus merkitä nurkkapisteet niin monta kertaa kuin olet vahvistanut aukkojen lukumääräksi. Kun viimeinenkin aukko on merkitty ja poistettu kokonaisalasta, mittauslinjat jäävät ruudulle ja voit siirtyä seuraavan osioon Profiilit.

50 46 9 PROFIILIEN PIIRTÄMINEN Tässä osiossa valitset piirrettävät komponentit joko yhden tai mahdollisesti molemmat menetelmään kuuluvan komponentin. Menetelmästä riippuen ohjelma tarjoaa joko yhtä tai molempia komponentteja mutta voit vapaasti valita piirrettävät komponentit listasta. Suurin osa valinnoista on tehty valmiiksi ja on suositeltavaa, että ensimmäisellä kerralla myös käytät niitä. Profiilien piirtäminen tapahtuu Profiilien ja mittauslinjojen piirto valinnalla. Toisena työkaluna tässä osiossa on jo piirrettyjen profiilien skaalojen muuttaminen sopivammaksi Muuta skaalat valinnalla. Kuva 99. Profiilien ja mittauslinjojen piirto. 9.1 Profiilit Käydään läpi lyhyesti kaikki menetelmät. Erona menetelmien välillä on luonnollisesti komponentit ja skaalojen oletuslista. Ohjelma laskee myös maksimivälit, jolloin profiileihin ja mittauslinjoihin tulee väli eli pisteitä ei yhdistetä. Raja-arvona käytetään 1.5*pisteväli Gravimetrinen profiilikartta Kun olet valinnut profiilien piirron, kuvapinnalle avautuu ikkuna, jossa voit valita piirrettävät linjat. Oletuksena on Kaikki. Tämä ilmoitus tulee kaikkien menetelmien yhteydessä (kuva 100). Jos piirrät kaikki, riittää OK -kuittaus. Kuva 100. Linjojen valitseminen. Seuraava ikkuna on ilmoitus Info-kanavasta. Ohita se OK:painalluksella (kuva 101). Kuva 101. Info kanavan varmennus.

51 47 Seuraavassa ikkunassa, joka on menetelmästä riippuen täytetty eri oletusarvoilla, voit sitten valita piirrettävät komponentit. Menetelmän mukaan kyseessä on Gravimetrinen profiilikartta ja oletuksena piirretään vain ensimmäinen komponentti mcal. Mutta myös toinen komponentti korkeus on valittavissa. Älä tee tähän ikkunaan mitään muuta muutosta kuin valitse komponentit (kuva 102). Kuva 102. Vain toinen komponentti on valittu. Kuva 103. Molemmat komponentit on valittu. Siirry eteenpäin OK valinnalla. Komponenttien lukumäärästä riippuen sinun pitää määrätä profiilien piirtämiseen liittyvät parametrit. Piirrettävät kanavat tulevat automaattisesti. Skaalat pitää ensimmäisellä kerralla valita listoista, perustason oletusarvo on aritmeettinen keskiarvo. Voit muuttaa sen sopivammaksi. Muut valinnat ovat oletusarvoja ja niillä pitäisi saada kohtuulliset profiilit piirretyksi ( kuvat ). Maksiväliksi on saatu 30 m. Kuva 104. Gravimetrisen profiilikartan 1. komponentin profiilin piirto.

52 48 Kuva 105. Gravimetrisen profiilikartan 2. komponentin profiilin piirto. Vähimmäisvaatimuksena komponenttien piirtämisessä on valita listasta sopivat arvot skaaloille eli kuinka monta yksikköä 1 cm vastaa, kaikki muu on oletusarvoissaan. Kanavanimet ovat oikeita, älä yritä muuttaa niitä. Kun olet asettanut profiilien piirto-ominaisuudet, voit jatkaa joko Valmis tai Seuraava komponentti valinnalla. Kumpikin valinta avaa Mittauslinjojen piirto ikkunan. Myös se on esitäytetty, joten sinun ei tarvitse tehdä siihen muutoksia, joten valitse Valmis valinta ja profiilit piirtyvät kartalle (kuva 106). Kuva 106. Mittauslinjojen ominaisuudet. Kun olet vahvistanut piirto-ominaisuudet, profiilit ja mittauslinjat piirretään kartalle (kuva 107).

53 49 Kuva 107. Profiilit ja mittauslinjat on piirretty kartalle. Jos profiilien skaalat ja/tai perustasot eivät sattuneet kohdalleen, niin voit antaa niille uudet arvot seuraavasti (kuva 108). Valitse Profiili osiosta Muuta skaalat valinta ja voit antaa ikkunoihin mieleisesi arvot. Kuva 108. Skaalojen muuttaminen. Muuta skaalat on valittuna, jolloin uudet ikkunat ilmestyvät ruudulle (kuvat ). Kuva 109. Annetaan Bouguer anomalialle uusi skaala ja perustaso.

54 50 Jos myös toisen komponentin skaala ja perustaso vaativat korjausta. Kuvat 110. Muutetaan myös korkeuden skaalaa ja perustasoa. Tämän jälkeen myös mittauslinjojen piirto-ominaisuuksia voi muuttaa eli kuva 106 ilmestyy ruudulle. Valmis valinnalla (Mittauslinjojen piirto ikkuna) profiilit piirretään kartalle uusilla arvoilla (kuva 111). Kuva 111. Profiilien skaalat ja/tai perustasot on muutettu Magneettinen profiilikartta Kaikissa menetelmissä ensimmäisenä ikkunana on valita piirrettävät linjat. Oletuksena on, että piirrät kaikki linjat. Myös Info kanavan ilmoitus on yhteinen ominaisuus. Pelkkä kuittaus OK valinnalla riittää. Myös magneettisessa menetelmässä vain toinen komponentti on valittu oletusarvoksi (kuva 112). Siis totaalikomponentti piirretään OK valinnalla mutta listasta voit valita myös magneettisen menetelmän toisen komponentin eli vertikaaligradientin (kuva 113). Kuva 112. Magneettisen menetelmän totaalikomponentti on oletuskomponentti.

55 51 Kuva 113. Magneettisen menetelmän molemmat komponentit ovat valittu. Koska xyz tiedostossa ei ole vertikaaligradienttia, jatkossa tulostamme vain totaalikomponentin. Kuitataan komponentti-ikkuna, jolloin meidän pitää vaihtaa databasessa oleva kanavanimi vakionimiseksi eli Havxyz mukaiseksi (kuva 114). Kuva 114. Muutetaan databasessa oleva kanavanimi Havxyz:n mukaiseksi. Kuva 115. Valitaan listasta anomaliakanavaksi nt kanava. Valmis valinta suorittaa muutoksen ja uusi vakioniminen magn_nt kanava ilmestyy databaseen. Samalla avautuu ruudulle myös komponentti-ikkuna, jossa valitset piirtoskaalan ja profiilien perustason. Perustasona on linjoista laskettu aritmeettinen keskiarvo muuta se sopivammaksi kokonaisluvuksi (kuva 116). Komponentti on esivalittu. Se on oikea, joten älä muuta sitä. Piirtoskaalaksi on valittu 2000 yks/cm ja perustasoksi nt.

56 52 Kuva 116. Magneettisen menetelmän 1. komponentin piirtoparametrit. Voit siirtyä eteenpäin joko Valmis tai Seuraava komponentti valinnalla ja asetat vielä Mittauslinjojen piirtoominaisuudet (kuva 117). Kuva 117. Asetetaan mittauslinjojen ominaisuudet. Profiilit tulostetaan kartalle (kuva 118). Huomaa, että oletusvärinä ensimmäiselle komponentille on punainen. Kuva 118. Magneettiset totaalikomponentit on piirretty kartalle.

57 53 Jos profiilien skaala ei ole oikea, muuta ne kuten edellä Muuta skaalat valinnalla (kuva 119). Kuva 119. Uusi skaala. Kuittauksen jälkeen vahvistat vielä mittauslinjojen piirron, jonka jälkeen profiilit piirretään kartalle. Voit jatkaa kunnes skaalat ja perustasot ovat oikeita Sähkömagneettinen profiilikartta - Slingram Kaikissa menetelmissä ensimmäisessä ikkunassa valitset piirrettävät linjat. Oletuksena on, että piirrät kaikki linjat. Myös Info kanavan ilmoitus on yhteinen ominaisuus. Pelkkä kuittaus OK valinnalla riittää. Sähkömagneettisessa (Slingram) menetelmässä molemmat komponentit on valittu oletusarvoiksi (kuva 120). Reaali- ja imaginaarikomponentti piirretään OK valinnalla mutta listasta voit valita mielivaltaisesti jommankumman komponenteista. Kuva 120. Slingram -kartan molemmat komponentit on oletuksena. Vaihtoehtoisesti voit valita komponentit listasta. Vain imaginaarikomponentti on valittu piirrettäväksi (kuva 121). Kuva 121. Imaginaarikomponentti piirretään.

58 54 Kun olet valinnut piirrettävät komponentit, niin seuraavissa ikkunoissa asetetaan profiilien skaalat ja perustasot (kuvat ) kuten edellä. Kuva 122. Reaalikomponentin piirto-ominaisuudet. Kuva 123. Imaginaarikomponentin piirto-ominaisuudet.

59 55 Siirryt mittauslinjojen ominaisuuksiin Valmis -napilla. Oletusarvot toimivat hyvin, joten kuittaa Valmis valinnalla ja profiilit ja mittauslinjat piirretään kartalle (kuva 124). Kuva 124. Reaali- ja imaginaarikomponentit on tulostettu kartalle. Jos skaalat eivät ole sopivat, niin käytä Muuta skaalat valintaa (kuvat ). Kuva 125. Reaalikomponentin skaalaksi on vaihdettu 2%/cm ja perustasoksi 1. Kuva 126. Imaginaatikomponentin skaalaksi on vaihdettu 2%/cm ja perustasoksi 1.

60 56 Tarkasta mittauslinjojen piirtoasetukset ja tulosta profiilit kartalle (kuva 127). Kuva 127. Slingram profiilit on piirretty uusilla arvoilla Sähkömagneettinen profiilikartta - Vflr Kaikissa menetelmissä ensimmäisesä ikkunassa valitset piirrettävät linjat. Oletuksena on, että piirrät kaikki linjat. Myös Info kanavan ilmoitus on yhteinen ominaisuus. Pelkkä kuittaus OK valinnalla riittää. Sähkömagneettisessa (Vflr) menetelmässä molemmat komponentit on valittu oletusarvoiksi (kuva 128). Ominaisvastus ja vaihekulma piirretään OK valinnalla mutta listasta voit valita mielivaltaisesti komponentin (kuva 129). Kuva 128. Vflr menetelmässä molemmat komponentit piirretään oletuksena. Kuva 128. Ainoastaan vaihekulma tulostetaan.

61 57 Jos kanavanimet eivät ole Havxyz mukaiset, ohjelma pyytää sinua muuttamaan kanavanimet vakionimisiksi (kuva 129). Kuva 129. Databasen kanavanimi ei ole Havxyz:n mukainen. Kuva 130. Kanava Z1 vastaa vakiokanavaa ohmi_m Myöskään toinen kanava databasessa ei ole vakioniminen, joten myös se joudutaan vaihtamaan vakionimiseksi (kuva ). Kuva 131. Vaihe kanavaa ei ole databasessa. Kuva 132. Z2 kanava vastaa vaihe kanavaa.

62 58 Ensimmäisen komponentin piirto-ominaisuudet poikkeavat nyt edellisten menetelmien parametreista. Oletuksena on, että Vflr:n ensimmäinen komponentti piirretään logaritmisena. Nyt siis profiilien skaala ilmoittaa kuinka monta dekadia yhteen cm:iin piirretään. Aikaisemmissa OM-versioissa profiilien piirtäminen logaritmiasteikossa tapahtui väärin, joten ohjelmassa lasketaan kanavan arvoista logaritmit ja itse piirtäminen tapahtuu lineaarisena. Tästä syystä Log optioon linear. Älä muuta tätä asetusta muuksi. Kuten aikaisemminkin muuta tässä ikkunassa vai skaalaa ja/tai perustasoa (kuva 133). Kuva 133. Vflr:n 1. komponentin ohmi_m- piirtäminen. Toinen komponentti piirretään normaalisti lineaarisella asteikolla (kuva 134). Kuva 134. Vflr:n 2. komponentin vaihe- piirtäminen. Kun olet tarkastanut mittauslinjojen piirtämisen,. profiilit tulostuvat kartalle (kuva 135).

63 59 Kuva 135. Vflr menetelmän molemmat komponentit on piirretty. Muutetaan skaalat kuten edellä eli Profiili-osiosta valitaan Muuta skaalat (kuvat ). Kuva 136. Ominaisvastuksen skaalaksi on vaihdettu 1 dekadi/cm. Kuva 137. Vaihekulman perustasoksi on vaihdettu 50.

64 60 Mittauslinjojen tarkistamisen jälkeen profiilit tulostuvat kartalle (kuva 138). Kuva 138. Korjatut profiilit on tulostettu Sähköinen profiilikartta Indusoitu polarisaatio Kaikissa menetelmissä ensimmäisessä ikkunassa valitset piirrettävät linjat. Oletuksena on, että piirrät kaikki linjat. Myös Info kanavan ilmoitus on yhteinen ominaisuus. Pelkkä kuittaus OK valinnalla riittää. Sähköisessä (IP) menetelmässä molemmat komponentit on valittu oletusarvoiksi (kuva 139). Ominaisvastus ja vaihekulma piirretään OK valinnalla mutta listasta voit valita mielivaltaisesti komponentin (kuva 140). Kuva 139. Indusoitu polarisaatio (IP) molemmat komponentit piirretään. Kuva 140. Indusoitu polarisaatio (IP) varautuvuus -komponentit piirretään.

65 61 Jos kanavanimet ovat Havxyz:n mukaiset, ei muunnoksia tarvitse tehdä, muuten muunnosikkunat ilmestyvät ruudulle ja sinun pitää valita listasta vakiokanavia vastaavat kanavat. IP menetelmän ensimmäinen komponentti on varautuvuus. Skaalaksi valitaan 20 ja perustasoksi 0 (kuva 141). Kuva 141. IP menetelmän 1. komponentin piirto-ominaisuudet. Valitse Seuraava komponentti ja toisen komponentin voit asettaa toisen komponentin ominaisuudet (kuva 142). Kuva 142. IP menetelmän 2. komponentin piirto-ominaisuudet. Kuten Vflr:ssä IP:n toisen komponentin piirto-ominaisuudet poikkeavat nyt edellisten menetelmien parametreista. Oletuksena on, että IP:n toinen komponentti piirretään logaritmisena. Nyt siis profiilien skaala ilmoittaa kuinka monta dekadia yhteen cm:iin piirretään. Aikaisemmissa OM-versioissa profiilien piirtäminen logaritmiasteikossa tapahtui väärin, joten ohjelmassa lasketaan kanavan arvoista logaritmit ja itse piirtäminen tapahtuu lineaarisena. Tästä syystä Log optio on asetettu linear valintaan.. Älä muuta tätä asetusta. Kuten aikaisemminkin muuta tässä ikkunassa vain skaalaa ja/tai perustasoa (kuva 142).

66 62 Mittauslinjojen asetusten jälkeen, joita sinun ei tarvinne muuttaa, ohjelma piirtää profiilit kartalle (kuva 143). Kuva 143. Mittauslinjojen asetukset. Kun olet kuitannut tämän ikkunan Valmis valinnalla, profiilien pitäisi ilmestyä ruudulle (kuva 144). Kuva 144. IP:n molemmat komponentit on tulostettu ruudulle. Vaimennetaan ensimmäistä komponentti hiukan, joten valitaan Muuta skaalat valinta (kuva 145). Kuva 145. IP:n 1. komponentin uusi skaala on valittu.

67 63 Kuva 146. IP:n 2. komponentin arvot säilytetään ennallaan. Mittauslinjojen tarkistuksen ja hyväksymisen jälkeen profiilit tulostuvat uusilla parametreilla (kuva 147). Kuva 147. IP:n komponentit piirretty korjatuilla arvoilla Sähköinen profiilikartta Omapotentiaali Kaikissa menetelmissä ensimmäisessä ikkunassa valitset piirrettävät linjat. Oletuksena on, että piirrät kaikki linjat. Myös Info kanavan ilmoitus on yhteinen ominaisuus. Pelkkä kuittaus OK valinnalla riittää. Sähköisessä (Omapotentiaali) -menetelmässä vain ensimmäinen komponentti on valittu oletusarvoiksi (kuva 148). Potentiaali piirretään OK valinnalla. Kuva 148. Omapotentiaali ja vain ensimmäinen komponentti.

68 64 Jos kanavanimi on Havxyz:n mukainen ei muunnosta tarvitse tehdä, muuten muunnosikkuna ilmestyy ruudulle ja sinun pitää valita listasta vakiokanavaa vastaava kanava. Omapotentiaali menetelmän ensimmäinen komponentti on potentiaali. Vakiokanavaksi on valittu P kanava, josta arvot kopioidaan mv kanavaan. Databasessa (taulukossa) pitäisi nyt löytyä myös mv kanava, joka on identtinen P - kanavan kanssa (kuva 149). Kuva 149. Omapotentiaali menetelmän vakiokanava on mv kanava, Siirrytään profiilien asetuksiin. Ensimmäinen komponentin skaalaksi on valittu 10 yks/cm ja perustasoksi aritmeettinen keskiarvo (kuva 150). Kuva 150. mv kanavan piirtoasetukset. Asetetaan mittauslinjan piirtoparametrit ja piirretään Valmis -valinnalla profiilit kartalle (kuva 151).

69 65 Kuva 151. Mittauslinjan asetukset. Profiilit on piirretty kartalle. Tulos on heikko, joten vaimennetaan hiukan kasvattamalla skaalaa 200 yks/cm ja perustaso asetetaan 0 (kuva 152). Kuva 152. Omapotentiaali profiili. Skaalat on hiukan pielessä. Kuva 153. Korjataan skaala ja perustaso. Piirretään profiilit.

Profiilikarttatuotannon automatisointi OasisMontaj 6.2:ssa

Profiilikarttatuotannon automatisointi OasisMontaj 6.2:ssa Espoon yksikkö Q16.2/2006/1 Espoo Espoon yksikkö Q16.2/2006/1 03.07.2006 Profiilikarttatuotannon automatisointi OasisMontaj 6.2:ssa Arto Korpisalo 2006 Sisällysluettelo Kuvailulehti 1.0 Ohjelmayksiköiden

Lisätiedot

Seismisen refraktiomittauksen tulkinnan esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo

Seismisen refraktiomittauksen tulkinnan esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo ESY Q23.1/2007/76 31.12.2007 Espoo Seismisen refraktiomittauksen tulkinnan esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 31.12.2007 Tekijät Arto Korpisalo

Lisätiedot

Geologian tutkimuskeskus 35/2017 Pohjavesiyksikkö Espoo Tuire Valjus

Geologian tutkimuskeskus 35/2017 Pohjavesiyksikkö Espoo Tuire Valjus Geologian tutkimuskeskus 35/2017 Pohjavesiyksikkö Espoo 2.5.2017 Geofysiikan mittaukset Velkuan Aumineralisaation alueella Naantalissa Tuire Valjus GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

IP-luotaus Someron Satulinmäen kulta-aiheella

IP-luotaus Someron Satulinmäen kulta-aiheella Etelä-Suomen yksikkö 12.12.2006 Q18.4/2006/1 Espoo IP-luotaus Someron Satulinmäen kulta-aiheella Heikki Vanhala (Pohjakartta Maanmittauslaitos, lupa nro 13/MYY/06) 1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

CSV - XML ohjelman käyttöohje

CSV - XML ohjelman käyttöohje CSV - XML ohjelman käyttöohje Käynnistä ohjelma CSC_Virta_Julkaisut_ToXMLConverter.exe CSV-XML muunnos tapahtuu etenemällä ohjelmassa järjestyksessä 1. -> 6. ylhäältä oikealle: Perustoimintoja voi suorittaa

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 2.3.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 2.3.2011 1 / 39 Kertausta: tiedoston avaaminen Kun ohjelma haluaa lukea tai kirjoittaa tekstitiedostoon, on ohjelmalle

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

Laskuharjoitus 9, tehtävä 6

Laskuharjoitus 9, tehtävä 6 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Jouni Pousi Systeemianalyysin laboratorio Mat-2.4129 Systeemien identifiointi Laskuharjoitus 9, tehtävä 6 Tämä ohje sisältää vaihtoehtoisen tavan laskuharjoituksen

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Radioluotausmittausten (EMRE) tulosten esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo

Radioluotausmittausten (EMRE) tulosten esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo ESY Q16.2/2008/14 31.12.2008 Espoo Radioluotausmittausten (EMRE) tulosten esittäminen OasisMontaj:ssa Arto Korpisalo GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 31.12.2008 Tekijät Arto Korpisalo

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje Kelan sähköinen suorakorvaus Opus Dental -ohje 1. Vaatimukset palvelun käyttämiselle Palvelun käyttäminen edellyttää, että käytössä on Opus Dental -versio 7.1.283 tai uudempi. Palveluntuottaja tekee aloitteen

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 28.2.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 28.2.2011 1 / 46 Ohjelmointiprojektin vaiheet 1. Määrittely 2. Ohjelman suunnittelu (ohjelman rakenne ja ohjelman

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta.

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tehtävä 63. Kirjoita oma versio funktiosta strcmp(),joka saa parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tee ohjelma, jossa luetaan kaksi merkkijonoa, joita sitten verrataan ko. funktiolla. Tehtävä 64. Kirjoita

Lisätiedot

Käyttöohje Teknocalor MagiCAD - liitosohjelma

Käyttöohje Teknocalor MagiCAD - liitosohjelma Käyttöohje Teknocalor MagiCAD - liitosohjelma Version 2011.9.1 Sisältö Teknocalor MagiCAD -liitosohjelma... 1 Liitosohjelman asentaminen... 1 Tarvittavat ohjelmat... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistäminen...

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Ohjelmassa henkilön etunimi ja sukunimi luetaan kahteen muuttujaan seuraavasti:

Ohjelmassa henkilön etunimi ja sukunimi luetaan kahteen muuttujaan seuraavasti: 1 (7) Tiedon lukeminen näppäimistöltä Scanner-luokan avulla Miten ohjelma saa käyttöönsä käyttäjän kirjoittamaa tekstiä? Järjestelmässä on olemassa ns. syöttöpuskuri näppäimistöä varten. Syöttöpuskuri

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 4.3.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 4.3.2009 1 / 35 Tiedostot Tiedostojen käsittelyä tarvitaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: Ohjelman käsittelemiä

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla 1 Tutustu ohjeisiin Avaa ohjelma kaksoisklikkaamalla ohjelman pikakuvaketta. Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla: Ohje > Avustus.., ohjeet avautuvat

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje Turveauman mittaus 3D-system Oy 3D-Win ohjelman lisätoiminto, jolla lasketaan turveaumasta tilaajan haluamat arvot ja piirretään aumasta kuva. Laskentatoiminto löytyy kohdasta Työkalut/Lisätoiminnot. Valitse

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15

Articles... 3 Videon tallentaminen ipadista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 IPAD Table of Contents Articles... 3 Videon tallentaminen ista Flowboxiin... 4 Dokumentin lataaminen OneDrivesta Fronterin palautuskansioon...15 Perusasioita ista...18 Tilan vapauttaminen ista...19 Voice

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla.

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. RAHAN LATAAMINEN COMET-MAKSULAITTEESEEN SATUNNAISKOODEJA KÄYTTÄMÄLLÄ HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. Voit käyttää Comet maksulaitteen lataamista

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101

Kuva liikennemerkistä 1. Aleksanteri Numminen. aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 Kuva liikennemerkistä 1 Aleksanteri Numminen aleksanteri.numminen@gmail.com ITKP101 31.1.2016 1. Asiakirjan kieleen liittyvät työkalut... 1 1.1. Tyylien kielen valinta... 1 1.2. Oikeinkirjoituksen tarkastaminen...

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

Kon Konepajojen tuotannonohjaus: ILOG CPLEX Studion käyttö

Kon Konepajojen tuotannonohjaus: ILOG CPLEX Studion käyttö Kon-15.4199 Konepajojen tuotannonohjaus: ILOG CPLEX Studion käyttö 22.1.2016 Harjoituksessa 1. Varmistetaan että kaikilla on pari! Ilmoittautukaa oodissa etukäteen! 2. Tutustutaan ensimmäiseen tehtävään

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu Salon kaupunki Ceepos Mobiilimaksu 2 1. Ceepos Mobiilimaksu... 3 2. Ceepos Mobiilimaksu -sovelluksen määritykset... 3 2.1. Sovelluksen lataaminen... 3 2.2. Sovelluksen avaaminen... 4 2.2.1. Käyttäjäksi

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009

MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009 MixW ja Dx-vihjeet (ohje) oh3htu 10.9.2009 MixW:n käyttäjille mieleen on saada DX-vihjeet MixW:n Dxcluster dialog-ikkunaan sen monipuolisuuden ansiosta. Dxcluster dialog-ikkunassa on muun muassa helposti

Lisätiedot