Virtaus- ja diffuusiohuokoset ovat yhteydessa toisiinsa. Jaännöshuokoset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Virtaus- ja diffuusiohuokoset ovat yhteydessa toisiinsa. Jaännöshuokoset"

Transkriptio

1 Q16/27/94/1 L. Kivekäs GEOrnIAN TurKIMUsKESKUs Geofysiikan osasto Menetelmäseloste Johdanto Huokoisuusmäaritykset otettiin mukaan petrofysiikan mtiinimittauksiin Otaniemen laboratoriossa vuonna Satunnaisia mäarityksia ja erilaisia kokeiluja oli tehty jo vuosina Nyt huokoisuus on mäaritetty jo yli 5000 näytteestä. Ydinjätteiden sijoitustutkimusten yhteydessa huokoisuusmittausten kysyntä kasvoi merkittävästi. Testialueiden kairasydännäytteistä haluttiin kaikki mahdollinen petrofysikaalinen tieto. Huokoisuuden määrityksiin oli löydettävä menetelmä, joka niveltyi sopivasti muihin mittausmtiineihin. Huokoisuus Kappaleen huokoisuus määritellään siinä olevan tyhjän tilan (huokostilavuuden) suhteena koko kappaleen tilavuuteen ja ilmaistaan tavallisesti prosentteina. Kiven huokoisuus koostuu eri tyyppisista raoista, halkeamista, rakkuloista, onteloista ja kanavista. Kokonaishuokoisuus (P,) on virtaus-, diffuusio- ja jäännöshuokoisuuden summa (Norton et al. 1977) Virtaus- ja diffuusiohuokoset ovat yhteydessa toisiinsa. Jaännöshuokoset ovat umpitiloja. Termien käytössä esiintyy kirjavuutta. Teholliseksi, efektiiviseksi huokoisuudeksi lasketaan joissain tapauksissa vain virtaushuokoisuus, useirraniten virtaus- ja diffuusiohuokoisuus. Emerson (1990) käyttää virtaus- ja dif fuusiohuokoisuuden summasta nimitystä näennäinen huokoisuus. Menetelmä Yleensä mitataan vain tehollista huokoisuutta (P!,= P, + PD). Näillä toisiinsa yhteydessa olevilla huokosilla on moniin kiven fysikaalisiin ominaisuuksiin (rm. lapaisevyys ja sähkönjohtavuus) ratkaisevampi merkitys kuin kokonaishuokoisuudella, jonka mäarittaminenkin on hankalaa ja vaatii näytteen jauhamista. Tehollisen huokoisuuden määrittämiseen käytetään yleisesti imeytysmenetelmää, jossa punnitaan huokosiin imeytynyt vesimäärä ja

2 lasketaan sen tilavuus (V). Kappaleen kokonaist ilavuus (Vb) määritetään Arkimedeen lain avulla ilma- ja vesipunnitusarvoista. Tehollinen huokoisuus saadaan kaavalla jossa & = uunikuivan näytteen massa ilmapunnituksessa & = vedellä kyllästetyn näytteen paino ilmapunnituksessa & = vedellä kyllästetyn näytteen paino vesipunnituksessa v = (& - h> / Dw Vr = (& - MW> / 4, = veden tiheys Laboratoriomittausten standardisointikomitea / International Society for Rock Mechanics (1979) suosittelee näytteiden kuivaamista uunissa 105 OC:n lämpötilassa vähintaän vuorokauden ajan ja alle 800 Pa:n tyhjiön käyttöä vähintaän tunnin ajan vedellä imeytyksessä. Mittaukset Huokoisuusarvioita on pyydetty Otaniemen petrofysiikan laboratoriolta lähinnä vain näytteistä, joista mitataan MYÖS ominaisvastus ja P-aallon nopeus. Näitä mittauksia varten näytteitä pidetään vedessa vähintään kaksi vuorokautta. Näytteet ovat siten imeytyneet vedessa yleensä 3-4 vrk ennen märkapunnitusta. Näytteen pinta kuivataan niin, että kaikki irtovesi on pois pinnasta ja näytteen pinta alkaa kuivua (vaaleta). Hyvin huokoisissa näytteissä on varottava, ettei vettä imetä pois huokosistakin. Kyllastymiskayrien (LIITE 1) avulla on testattu eri tyyppisten ja kokoisten näytteiden kyllästymistä. Useinunille nomalikokoisille ( cm3) näytteille 2-3 mk:n imeytys on riittävä. Märkäpunnituksen jälkeen näytteet laitetaan uuniin kuivumaan. Lampotilana pidettiin alkuvuosina OC, sillä joissain artikkeleissa (esim. Bauer et al. 1979) oli mainintoja lämpölaajenemisen aiheuttamasta kiven rikkoutumisesta jopa 75 OC:ssa. Myös remanentissa magnetoitumassa saattaa tapahtua muutoksia jo 100 OC:n lämpötiloissa. Rutiinimittauksissa kaikki tarvittavat fysikaaliset ominaisuudet mitataan kuitenkin ennen huokoisuusmäärityksiä. Kuivatuksessa on vuoden 1994 alusta lähtien käytetty suosituksen (International Society for Rock Mechanics 1979) Mukaista 105 OC:n lämpötilaa. Mittauslomakkeeseen merkitään aina uunin lämpötila ja kuivatusaika. Kuivumiskayrien (LIITE 1) avulla on testattu eri tyyppisten ja kokoisten näytteiden kuivumista. Useimmille nomalikokoisille ( cm3) näytteille 1-2 mk:n kuivaus 105 OC:n lämpötilassa on riittävä. Mittauslomakkeelle (LIITE 2) kirjatut näytteiden käsittelytiedot ja punnitustulokset sekä jo aikaisemmin näytteistä määritetyt tilavuustiedot syötetään mikrotietokoneelle. Ohjelma (LIITE 3)

3 laskee näytteen tehollisen huokoisuuden ja eri tiheysarvot. Tulospaperille (LIITE 4) kirjautuvat otsikko, alue, tutkija, tulostus- päivamaärä, näytteen käsittelytiedot ja varsinaiset tulokset : näytetunnus, massa, tilavuus, huokoisuus, kiviaineksen tiheys (kiintotiheys) sekä näytteen märkä- ja kuivatiheys. Tarkkuuus Huokoisuusarvion oikeellisuus riippuu kyllastymis- ja kuivumisasteen täydellisyydestä sekä märkä- ja kuivapunnituksen tarkkuudesta. Differentioimalla yhtälö (2) saadaan tehollisen huokoisuuden maksimivirheelle kaava (Kivekäs 1993) jossa AM = punnitussuureen arvioitu maksimivaihteluväli Vaa'an lukematarkkuus (0,Olg) antaa mahdollisuuden ilmoittaa tehollinen huokoisuus kahden desimaalin tarkkuudella, jos näytteen koko on vähintään 20 cm3 eli kivinäytteen massa noin 50 g. Uusintamittauksissa tulosten toistuvuus (LIITE 5) on osoittautunut erinomaiseksi, kun kyllastys- ja kuivatusolosuhteet pidetään ennallaan. Joillain näytteillä ilmenee lievää huokoisuusarvojen kohoamista, joka mahdollisesti johtuu kuumentamis- ja jaähtymisvaiheiden lampötilarrniutoksien aiheuttamasta mikrorakoilun lisääntymisestä. Hudoitavia seikkoja Vaaka - Lukematarkkuus: vähintään 0.01 g - Sijainti: tarinätön, vedoton paikka - Lärrunitys: virta päälle noin 10 min ennen mittauksia - Kalibrointi: standardipunnuksilla - Taaraus: vaa'an oltava vakaasti nollilla ennen ja jälkeen punnituksen Näyte - Näytteenotto: varottava rakoilun lisääntymistä - Preparointi: poraamalla tai sahaamalla, ei rosoisia pintoja - Koko: suositus cm3 (ihanne d) Näytteen käsittely - Varottava kolhimista märkä- ja kuivapunnituksen välillä (menetelmä perustuu näiden massojen erotukseen ja rrnirusenkin murtuminen antaa liian suuren huokoisuustuloksen) Vedellä kyllastys - Huokoisuusmäärityksia on pyydetty yleensä näyte-erista, joista mitataan ~ ö ominaisvastustus s ja P-aallon nopeus. Naita mittauksia varten näytteet ovat vedessä vähintään kaksi vuorokautta, mikä on useimmissa tapauksissa riittävä rrryös huokoisuusmäarityksiin.

4 - Kyllastymiskäyria on mitattu lukuisille eri kivilajeille sekä eri muotoisille ja kokoisille näytteille (LIITE 1). Kiteisillä kivilla ( cm3) kaksi vuorokautta näyttaa riittävän, mutta joillain hohkaisilla kivilla jopa viikon mittainen imeytys on tarpeen. - Tarvittavat imeytysajat riippuvat siis näytteen koosta, muodosta ja ominaisuuksista. - Useiden vuorokausien mittaisessa imeytyksessa joidenkin näytteiden pintaan tahtoo muodostua plakkia, joka on ajoittain pestävä pois. Tyhjiön käyttö - Laboratoriomittausten standardisointikomitea / International Society for Rock Mechanics (1979) suosittelee alle 800 Pa:n tyhjiön käyttöä vähintään tunnin ajan vedellä imeytyksessa. - Otaniemen laboratoriossa on tehty vasta alustavia testejä tyhjiön käytöstä. Kokeissa on käytetty vesihanaan liitettyä vesisuihkupumppua, jolla päästään vain vähän alle 2 kpa:iin. Imeytyminen nopeutui ja parani jonkin verran (LIITE 6). Kokeita jatketaan. Rutiinimittauksissa ja isoissa näyte-erissä voidaan kuitenkin perustellusti jatkaa määrityksia ilman tyhjiön käyttöä. Pintakuivaus - Vedellä kyllästetty näyte punnitaan pintakuivattuna. Kuivaus on suoritettu pehmeällä kankaalla tai paperipyyhkeella niin, että kaikki irtovesi saadaan pois näytteen pinnasta (kiteisillä tiiviillä kivilla pintaan ilmestyy vaaleita kuivumisläikkiä.) - Melnyk ja Skeet (1986) ovat käyttäneet pintakuivumiskäyräa määrittaäkseen vedella kyllästetynpintakuivan näytteen massan. Isoja näytemäaria käsiteltäessä tämä olisi liian hidasta ja vaikutus mittaustuloksiinkin on yleensä mitätön. Punnituksissarrune toistettavuus on ollut 0.01 g:n luokkaa. Uunissa kuivatus - Laboratoriomittausten standardisointikomitea / International Society for Rock Mechanics (1979) suosittelee näytteiden pitämistä 105 OC:n lämpötilassa vähintään vuorokauden ajan. - Joissain artikkeleissa (esim. Bauer et al. 1979) on tuotu esiin mineraalien erilaisen sekä anisotrooppisen lampolaajenemisen aiheuttama kiven rikkoutuminen jopa 75 OC:n lämpötiloissa. Jos vedella imeytys on suoritettu ennen uunissa kuivatusta, niin mahdollinen kuumentamisen aiheuttama näytteen mikrorakoilu ei vaikuta huokoisuustulokseen, mutta toistomittauksia suunniteltaessa tämä on huomioitava. - Lämpötilan nostaminen sadan asteen tuntumaan saattaa joissain tapauksissa tuhota remanenttia magnetoitumaa. Myös tämän vuoksi on hyvä, että näytteistä on mitattu kaikki toivotut petrofysikaaliset ominaisuudet ennen huokoisuus~arityksia. - Lämpölaajenemisesta aiheutuvan mikrorakoilun välttämiseksi näytteet on syytä panna kylmään uuniin ja kytkeä lämpö päälle vasta sen jälkeen. Lämpötilan kohoaminen ei saisi olla nopeampaa kuin 2 OC/min (Richter 1974). - Kuivumiskäyriä on mitattu lukuisille eri kivilajeille sekä eri muotoisille ja kokoisille näytteille (LIITE 1). Kiteisillä kivillä ( cm3) vuorokausi näyttaa riittävän, mutta joillain hohkaisilla kivillä lähes viikon mittainen kuivatus on tarpeen.

5 - Tarvittavat kuivatusajat riippuvat siis näytteen koosta, muodosta ja ominaisuuksista. Huoneilman kosteuden imeytyminen - Näytteet on punnittava heti uunista oton jälkeen. Tavallisilla kiteisillä kivillä huoneilman kosteuden imeytyminen ei ole merkittävää, mutta huokoisilla näytteillä kosteuden imeytyminen saattaa olla useita sadasosa gramja tunnissa (LIITE 7). Vertailumittauksia Kahden viime vuoden ajan huokoisuusmittausten menetelmävertailua on koordinoitu V'IT:n Energia yksikössä (Rasilainen 1994). Menetelrr&vertailuun ovat osallistuneet Geologian tutkimuskeskus (GTK), Helsingin yliopiston radiokemian laitos (HYRL), Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos (JYFL), Säteilyturvakeskus (STUK), VTI' Kemiantekniikka (V'IT/KET) j a V'IT Yhdyskuntat ekniikka (V'IT/YK1). Toisen testisarjan näytteet kiersivät nousevan kuivatuslampötilan mukaisessa järjestyksessä laboratoriosta toiseen: VTI'/YKI (2 0 C) - V'IT/KET (4 0 C) - JYFL (44 C) - GTK (105 C) V'IT/YKI:~ tulokset ovat selvästi muita alhaisempia. Naytteiden kuivatus on ilmeisesti jäänyt vajaavaiseksi. V'IT/KET kyllästää näytteitä kuukauden ja kuivaa 1-6 kuukautta. JYFL kayttaa kaasumenetelmää ja STUK+HYRL, C-14-PWA -menetelmää. GTK:n tulokset vastaavat hyvin muiden laboratorioiden saamia tuloksia (LIITE 8). Menetelmbme etuna on se, että pystyrrune käsittelemään helposti sata näytettä viikossa. Naytteiden käsittelyyn, punnituksiin ja tulostukseen menee alle 3 min/näyte. Työaikaa sadan näytteen huokoisuusmäärityksiin kuluu siten vajaat viisi tuntia, muun osan ajasta näytteet ovat vedesssä ja uunissa. Tutkittavasta alueesta saadaan siten nopeasti edustava kartoitus, jonka perusteella voidaan lähteä tarkentamaan esiintulleita piirteitä. Huokoisuustietojen merkitys Huokoisuustiedot ovat tarpeellisia m. ympäristö- ja pohjavesitutkimuksissa virtausmallien laatimisessa. Huokoisuus on huomioitava kalliorakentamisessa sekä kiviaineksen mekaanisten ominaisuuksien arvioinnissa. Huokoisuus vaikuttaa voimakkaasti moniin kiven fysikaalisiin ominaisuuksiin. Huokoisuuden tunteminen on siten tärkeää useissa geofysikaalisissa tulkinnoissa. Huokoisuuden vaikutus tiheyteen voidaan suoraan laskea (LIITE 9). Kuivatiheydessä huokoset ovat täyttyneet ilmalla, märkätiheydessä vedellä ja kiintotiheydessa on laskettu kiviaineksen tiheys ilman huokosia. Tiheys määritetä5.n useimmiten varastointikuivista näytteistä, jolloin tiheysamt jäävät systemaattisesti liian pieniksi. Suomessa kiteisten kivien huokoisuudet ovat yleensä alle 1%, joten virhe ei ole merkittävä. Rutiinimittauksissa saattaa tapahtua pahoja virheitä hyvin huokoisten (P, > 5 %) näytteiden tilavuuden määrityksessä, kun näyte vesipunnitukseen laskettaessa imaisee

6 sisäänsä runsaasti vettä ennen punnitustuloksen kirjautumista. Tilavuudelle saadaan liian pieni arvo. Tilavuuden virhetulos puolestaan antaa liian isot arvot tiheydelle, tilavuussuskeptibiliteetille ja remanentille magnetoitumalle. Huokoisten näytteiden tilavuus ja tiheys on syytä mitata vedellä kyllästettynä. Markätiheydet vastaavat myös parhaiten luonnon olosuhteita. Huokoisuus ja kiviaineksen rikkonaisuus vaikuttavat voimakkaasti sähköisiin ominaisuuksiin. Huokoisuuden kasvaessa ominaisvastukset pienenevat (LIITE 10). Myös P-aallon nopeus vaimenee voimakkaasti huokoisuuden kasvaessa (LIITE 11). Huokoisuusmittausten imeyttämisprosessi on syytä suorittaa samin kuin ominaisvastusten ja P-aallon nopeuksien mittauksissa, jotta tulosten korrelointi tapahtuisi korrektisti. Bauer, S.J. & Johnson, B., Effects of slow uniform heating on the physical properties of the Westerly and Charcoal granites. In: 20th U.S. Symposium on Rock Mechanics, June 4-6, 1979, U. of Texas at Austin, Bnerson, D.W., Notes on mass properties of rocks - density, porosity, permeability. Exploration Geophysics 21, International Society for Rock Mechanics, Suggested methods for determining water content, porosity, density, absorbtion and related properties / Part 1. Int. J. Rock Mech. Min. Sci. & Geomech. Abstr., 16, Kivekäs, L., Density and porosity measurements at the Petrophysical Laboratory of the Geological Survey of Finland. In: Autio, S. (ed.) Current Research , Geol. Surv. Finland, Special Paper 18, Melnyk, T.W. & Skeet A.M.M., An improved technique for the determination of rock porosity. Can. J. Earth Sci. 23, Norton, D. & Knapp, R., Transport phenomena in hydrothermal systems: the nature of porosity. American Jour. Science 277, Rasilainen, K., Palmtun kivinäytteiden huokoisuusmittausten menetelmävertailu. Väliraportti. VTi' Energia, julkaisematon raportti TURKU-9/94, 6 s. Richter, D. & Shmnons, G., Thermal expansion behavior of igneais rocks. Int. J. Rock Mech. Min. Sci. & Geomech. Abstr., 11,

7 1. Kyllastymis- ja kuivumiskäyria A. Breksiasueviitti / Saaksjarvi SJ2 B. Sueviitti / Saaksjarvi SJ2 3. Tulostusohj elma 4. Tulostusesimerkki 5. Mittausten toistettavuus 6. Tuloksia tyhjiön käytön vaikutuksista A. Hiekkakivi B. Rapautunut graniitti C. Terve graniitti 7. Huoneilman kosteuden imeytyminen 8. Menetelmävertailuja 9. Tiheys / huokoisuus 10. Ominaisvastus / huokoisuus 11. P-aallon nopeus / huokoisuus

8 LIITE 1A Sääksjärven kairareikä SJ2 x = y = Srvyys m, näytteen halkaisija 56 mm 1 /! Kyllastyminen / vesi Näyte Korkeus Tilavuus (cm) SJ SJ Saturation time (h) II Kuivuminen / uuni 90 "C Näyte Korkeus Tilavuus (cm) (cm3) SJ SJ Drying time (h) Näytteiden vedellä kyllästyminen on jonkin verran hitaampaa kuin uunissa (90 OC) kuidnen. Näytteen koko ja muoto vaikuttavat huamttavasti kyllastymis- ja kuidsnupeuksiin.

9 LIITE 1B Saäksjarven kairareikä SJ2 x = y = Syvyys m, näytteen halkaisija 56 nan ' SJ s 5 Kyllastyminen / vesi Korkeus Tilavuus (cm) (cm3) C, SJ SJ C, m UI 0 I I 1 I I 1 I 1 I I I Saturation time (h) r SJ ' SJ Kuivuminen / uuni 90 "C Korkeus Tilavuus (cm) ( cm3 SJ SJ Drying time (h) Näytteiden vedellä kyllästyminen- on jonkin verran hitaanpaa kuin uunissa (90 "C) kuivdnen. Näytteen koko ja muoto vaikuttavat huomattavasti kyllästymis- ja kuivlmiisnopeuksiin.

10 LIITE 2 HUOKOISUUSMÄÄRINKSET Alue 37Y2 M0flfl-A- Tutkija Mittaaja, &"AgS,L, &>d&-s Veteen pvrn 5 '2 93 klo 2? fld Uuniin pvm 9, 2 93 klo /o.w Lämpötila 9~ OL

11 LIITE 3 10 EEM ++r++++rru+r++ ' 213 REM * PCIRCISI TY * 20 EEM *rw++rwrr+w*++ 40 BQ=CHR!3(7> : CQ=CHR!3( 12) : FC!=CHROCF) : G#=CHRC!(27) : JQ="," 50 OPEN "PR:" ASFILE 1 : ; CC! 60 FOR X=l TO 5 : ; #1 : NEXT X 70 PRINT #l,"kiven HUOKOISUUS Pi%> JA KIUIAINEKSEN LASKETTU TIHEYS DG(Kg/m3>" 80 PRINT #1 : ; #1 90 PRINT "ALUE " ;BO ; 100 INPUTME : ; : ; 110 PHINT "TUTKIJA ";BO; 120 INPLIT SC! : ; : ; 130 PRINT uparvamaara ';En; 140 INPUT De : ; : ; 150 PRINT "VEDESSA " ;En ; 160 INPUT Wk : ; : ; 170 PRINT "UUNISSa ";BB; 180 INPUT OO : ; : ; 190 PRINT "LZSMPOTILA ";BQ; 200 INPUT TB : ; CE 210 PRINT #1,GE;"(";"049";" PRINT #1,"ALUE: ";MII;FC!; 230 PRINT #1,"VEDESSh: ";WC! : ; # PRINT #1,"TUTKIJA: " ;SII;FQ; 250 PRINT #I, " ~ ~ ;oa ~ : ; #1 ~ ~ ~ ~ : : u ;DIZ;FQ; 2611 PRINT #I, fl ~ arva~aa~a 270 PRINT #l,"l&impstila: ";Ta : ; #1 280 PRINT #1,G~;"~";"016";J~;"O27w;J~;u038";JC!;"049";J~;"05Y"; 290 PRINT #1,JO;"06PU;"." : ; #1, 300 PHINT #1,"NZSYTETUNNUS M( g) U( cm3i P(%> DG(Kglrn3) " ; 310 PRINT #liudbiwet) DB(dry)" : ; #1 320 PRINT : ; "VEDEN TIHEYS (g/cm3> " ; BC! ; 330 INPLIT D 340 PRINT CO : ; "NAYTETUNNUS " ; Bn; 350 INPUT NE : ; 360 PRINT "KUIVa NiäYTE (g) ";En; 370 INPUT Ml : ; 350 PRINT "MaRKiä NaYTE (g) ";BO; 370 INPUT M2 : : 400 PRINT "TILAVUUS (cms> " ; BG ; 410 INPUT V : ; 420 W(M2-Ml >/D 430 Vl=V-W 440 Dl=INT( 10lIil*Ml/Vl+.5> 450 D2=INT( 1000rM2/.U+. 5) 460 D3=INT( 1000*Ml/U+.5> 470 IF D2>D1 THEN IF D3>D3 THEN P=.I]~ wint( 10000*W/U+.5> 500 PRINT : ; NO : ; 510 PRINT "PC%> = ";P : ; : ; 52i1 PRI NT " H)'LKi?iYiS=0, LiIiPETLIS=5, JATKO=JOKII.I HUI-l Pl&PPAIN" 530 GET Aa 540 IF AQ="O" THEN 540 ce,i.-@u PRINT #1,!4!2 ;FD;Ml ;Fk;V;FD ;P;Fi3 ;Dl ;Fti ;D2;FC!;D3 c,:,o. 1 F AQ=" 5" THEN 580 5f[l ~1~1TlIl 34Cl 58l:l EN[)

12 LIITE 4 K IvEPI HUCiKCiI SCiUS P(%> JA KIVI AINEKSEN LASKET'TLI TIHEYS DG( kq.,/m3> ALUE: 3742 VEDECSd: 3ur k TUTKIJA: L.KIUEl<&S UUNISSA: 2urk NÄYTETUNNUS fl( g) U( cm3> Nattasen graniittiin kairatun reiän (134 m) näytteitä Rapau tunu t ta graniittia vähän yli saakka Tervettä graniittia loppuosa reiän pohjaan saakka Näytteitä on käytetty testi~ytteinä huokoisuusmittauksissa, ja ne on kuurnennettu useaan otteeseen 100 OC:een tuntumaan. Varsinkin rapautuneinrmissa ~ytteissä on havaittavissa läxpölaajenemisen aiheuttamaa huokoisuuden kasvua (vertaa LIITE 5, jonka mittaukset on suoritettu aikaisemmin).

13 LIITE 5 Nattasen graniittiin kairatun reiän (134 m) näytteitä Rapautunutta graniittia vähän yli 50 m:iin saakka Tervettä graniittia loppuosa reiän pohjaan saakka P, efektiivinen huokoisuus/vedella kyllastys, 3 vrk P, efektiivinen huokoisuus/uudelleen kyllastys, 3 vrk P,, ef ektiivinen huokoisuus/ j atkettu kyllas tys, 6 vrk Table 2. Porosity values of core samples (V, = 22.5 cm3) from the Natanen granite in northern Finland. The topmost 50 metres are weathered granite and the deeper sections fresh granite. The repeatability of porosity measurements has been tested. Depth m - - Mean St Dev Mean St Dev (Kivekäs )

14 TULOKSIA TYIIJION KkY'Tbi VXKVPURSISTA HUOKOISUUSKi~AUKCISSA Porin hiekkakivi Naytteet reiästä x = y = syvyyksiltä 220 m ja 320 m LIITE 6A KIL'EN HLIOKQI SULIS P<%) JA KIVIAINEKSEN LASKETTU TIHEYS DG( kq/m3) ALUE: UEDESSa : 1 h -3u r k TUTKIJA: L. KIVEKiiiS UUNISSA: lurk h/2kpa h/2k Pa h/2k Pa urk Mittaukset iirnan tyhj iötä Näytetwinuksessa syyyden jälkeen vedellä imeytysaika tunteina (h) tai vuorokausina (vrk). Merkintä 2 kpa ilmaisee tyhjiön käytön ko. mittaussarjassa. Naytteet wat näissä sarjoissa olleet ensin tunnin kuivina tyhjiössä, jonne sitten on laskettu vettä ja jatkettu tyhjiön käyttöä. Mittaussarjoista voi havaita, että tyhjiön käyttö nopeutti huaaattavasti ja paransi jonkin verran imeytymistä.

15 TULOKSIA!JXWIÖN KÄ" VXKUTUKSISTA HUOKOISUUSMITT~ISSA Rapautunut graniitti Nattasen kairareiästä x = y = syvyyksiltä 16.9 m ja 21.9 m LIITE 6B KIVEN HUOKOISUUS P(%> JA KIVIAINEKSEN LASKETTU TIHEYS DGtkg/m3) ALUE: 3742 VEDESSa: 4h-3vrk TUTKIJA: L.KIVEKiSS UUNISSA: 2vrk PiSIViSMiSiSRiS: LaMPöTILA: 105C Mittaukset ilman tyhjiötä h vrk Y-2vrk urk Näytetunnuksessa syvyyden jälkeen vedellä imeytysaika tunteina (h) tai vuorokausina (vrk). Merkintä 2 kpa ilaaisee tyhjiön käytön ko. mittaussarjassa. Näytteet ovat näissä sarjoissa olleet ensin tunnin kuivina tyhjiössä, jonne sitten on laskettu vettä ja jatkettu tyhj iön käyttöä. Mittaussarj oista voi havaita, että tyhj iön käyttö nopeutti hucunattavasti ja paransi jonkin verran imeytymis ta.

16 TULOKSIA TYHJION KÄ'YTÖN VAIKUTUKSISTA Terve graniitti Nattasen kairareiasta x = y = syvyyksilta 54.4 m ja m LIITE 6C KIVEN HLIOKOI SLIUS P(%> JA KIVI AINEKSEN LASKETTU TI HEYS DGt lcg/m3> ALUE: 3742 VEDESSh: 4h-3vr k TUTKI JA : L. KIiJEKaS UUNISSA: 2vrk NaYT ET LINN LI S M<g) V(cm3) P<%) DG<Kg/m3) DB(wet) DH<drr> Mittaukset ilman tyhj iöta Näytetunnuksessa syvyyden jälkeen vedellä imeytysaika tunteina (h) tai vuorokausina (vrk). Merkintä 2 kpa ilmaisee tyhjiön käytön ko. mittaussarjassa. Näytteet wat näissä sarjoissa olleet ensin tunnin kuivina tyhjiössä, jonne sitten on laskettu vettä ja jatkettu tyhjiön käyttöä. Mittaussarjoista voi havaita, että tyhjiön käyttö nopeutti hucmattavasti ja paransi jonkin verran imsytymis ta.

17 LIITE 7 HUONEILMAN KOSTEUDEN Näytteet on punnittava välittöunasti uunista oton jalkeen. Varsinkin huokoiset naytteet imevät nopeasti kosteutta ilmasta. Toisaalta tiivillä pienikokoisilla näytteillä jo 0.01 g:n virhe aiheuttaa huomattavan prosentuaalisen virheen. Taulukoista näkee selvästi näytekoon vaikutuksen tulosten tarkkuuteen. Taulukko 1. Lappajärven meteoriittikraatterin kairareiän LJ4 sueviitit (näytteet ja m:n syvyydeltä) ovat hyvin huokoisia. Myös meteoriittitö~ksessä voimakkaasti muuttuneet pegmatiittigraniitit (36-00 ja ) ja kiillegneissit (230.30) uvat tavallista huokoisenpia. Huokoisuudet (P%) on mitattu 7 wk:n kyllastyksella ja 6 mk:n uunissa / 105 "C kuivatuksella. Huoneilman kosteuden imeytymista on seurattu 70 min ajan uunista oton jalkeen. irneytynyt kosteus ~m(70-0) antaisi huokoisuudelle liian pienen arvon, virhe ~P(70-0). Alimmalle riville on laskettu minkälaisen prosentuaalisen virheen kuivapunnituksen 70 min viive aiheuttaisi. Taulukko 2. Porin hiekkakiveen (x= ja y= ) kairatun m:n reiän näytteitä syvyyksiltä 33, 110, 320, 430 ja 600 m. Huokoisuudet (P%) on mitattu 4 vrk:n kyllastyksella ja 4 mk:n uunissa / 90 "C kuivatuksella. Huoneilman kosteuden imeytymista on seurattu 90 min ajan uunista oton jälkeen. imeytynyt kosteus Am (90-0) antaisi huokoisuudelle liian pienen arvon, virhe ~P(90-0). Alimmalle riville on laskettu minkälaisen prosentuaalisen virheen kuivapunnituksen 90 min viive aiheuttaisi.

18 LIITE 8 Taulukko 1. Huokoisuusmittausten menetelmävertailun mittaussarja 1. Reikä 357, syvyys 170 m. Mitatut huokoisuudet (%). Näyte GTK VTT/KET punn. VTT/KET eluutio JYFL STUK (+HyRL) 1 (65 0,33 0,27 0,3~ 0,38~ 0,3g3 2 (49 0,32 0,25 0,3~ 0,42 3 (59 0,32 0,30 0,26~ 0,loS 0,25~ 0,24 4 (3l) 0,28 0,25 Ruskeeniemen numerointi K41 K42 H-3; kapasiteettitekijä asp + Kdp, De = 1, m /s C1-36; kapasiteettitekijä a 5 + Kdp, anioniekskluusio, De = m /s De = m 21s (konversiokerroin vesifaasiin ) De = m 21s (- " -) De=8, m 2 h (-" -) Taulukko 2. Huokoisuusmittausten menetelmävertailun mittaussarja 2 (kuivatuslämpötilan vaikutus). Reikä 357, syvyys 170 m. Mitatut huokoisuudet (96). Näyte VTT1YK.I 20 "C VTT/KET 40 "C JYFL 44 OC GTK 105 "C STUK (+ml 120 "C K1 (170,17) 0,19 0,30 0,25 0,28 0,26 K2 (170,19) 0,19 0,28 0,25 0,26 0,26

19 LIITE 9 TIHEYS / HUOKOICWS Eri kiintotiheyden arvoille (Dg = kg/m3) lasketut kuiva- ja märkatiheydet huokoisuuden kasvaessa Dg = kiintotiheys POROSITY 1%) = kuivatiheys Q, = märkätiheys = veden tiheys p = huokoisuus (mrto-osana) POROSITY 1%) - n E \ ADb = Dbw - Dbd = p*dw 0) M'ärka- j a kuivatiheyden > ZOO k - UI W D ero (AR) saadaan kertomlalla huokosnesteen tiheys huokoisuudella POROSITY (X) Fig. 1. Calculated dry bulk densities (DM, dry sample) and wet bulk densities (D,,, water saturated sample) for different grain densities (Dg = 3000, 2800 and 2600 kg/m') with increasing porosity (p = porosity as a fraction). The difference (AD,) between dry and wet bulk densities does not depend on grain densities. (Kivekäs 1993)

20 LIITE 10 Lappaj ärven kairareikä W1 Näytteitä 155 Korrelaatiokerroin - 0,945 LAPPAJARVI DRILL HOLE LJI CORE SAMPLES N = 155 POROSITY (%) Fig. 3. Relationship between resistivity (R) and effective porosity (P,). A least-squares fit is included. Rw = resistivity of rap water = 50 Qm and r = coefficient of correlation. (Kivekäs 1993)

21 LIITE 11 P-AALLON NOPEXJS / HUOKOISWS Porin hiekkakivi Pehkuranta, Yläne Kairareikä x = y = Näytteitä N = 46 Korrelaatiokerroin r = PORI SANDSTONE CORE SAMPLES N = I I I I o" 10' POROSITY (%) 1 ' 1 I 1

Kokonaishuokoisuuden estimointi huokoisuussarjojen avulla: Esimerkkejä meteoriittitörmäysten kohdekivilajeista

Kokonaishuokoisuuden estimointi huokoisuussarjojen avulla: Esimerkkejä meteoriittitörmäysten kohdekivilajeista Kokonaishuokoisuuden estimointi huokoisuussarjojen avulla: Esimerkkejä meteoriittitörmäysten kohdekivilajeista Liisa Kivekäs Geologian tutkimuskeskus PL 96, 02151 ESPOO Abstract Water immersion method

Lisätiedot

Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5

Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5 1 Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5 -Kiintotiheys ja vedenimeytyminen -Asfalttimassan tiheyden määritys 2 Esityksen sisältö - Yleistä menetelmistä ja soveltamisala - Käytännön toteutus laboratoriossa

Lisätiedot

PANK-2206. Menetelmä soveltuu ainoastaan kairasydännäytteille, joiden halkaisija on 32-62 mm.

PANK-2206. Menetelmä soveltuu ainoastaan kairasydännäytteille, joiden halkaisija on 32-62 mm. PANK-2206 KIVIAINES, PISTEKUORMITUSINDEKSI sivu 1/6 PANK Kiviainekset, lujuus- ja muoto-ominaisuudet PISTEKUORMITUSINDEKSI PANK-2206 PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA 1. MENETELMÄN TARKOITUS Hyväksytty: Korvaa

Lisätiedot

HYDROTERMISEN. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti VAIKUTUS KIVIEN PETROFYSIKAALISIIN OMINAISUUKSIIN KUUSAMON~ Y ~ S S A

HYDROTERMISEN. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti VAIKUTUS KIVIEN PETROFYSIKAALISIIN OMINAISUUKSIIN KUUSAMON~ Y ~ S S A Q 19/46] 3/1998/1 KUUSAMO Pertti Turunen 4.6.1998 ARKISTOKAPPALE GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti HYDROTERMISEN MUUTTUMISEN VAIKUTUS KIVIEN PETROFYSIKAALISIIN OMINAISUUKSIIN

Lisätiedot

Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt

Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt Mittaustarkkuus ja likiarvolaskennan säännöt Mittaustulokset ovat aina likiarvoja, joilla on tietty tarkkuus Kokeellisissa luonnontieteissä käsitellään usein mittaustuloksia. Mittaustulokset ovat aina

Lisätiedot

-'*. 419/3533/21 /? Geologinen tutkimuslaitos

-'*. 419/3533/21 /? Geologinen tutkimuslaitos r -'*. 419/3533/21 /? Geologinen tutkimuslaitos., Seppo ~ i o Geofysiikan osasto Otaniemi TAIVALKOSKEN SAARIJÄRVEN SAVIKIVIESIINTYMÄN GRAVIMETRINEN TUTKIMUS Tämä raportti liittyy työhön, jota geologisen

Lisätiedot

Johdanto 1. Tutkimustulokset 3. Tutkimusaineiston tallentaminen 3

Johdanto 1. Tutkimustulokset 3. Tutkimusaineiston tallentaminen 3 SISÄLLYSLUETTELO: Johdanto 1 Suoritetut tutkimukset 1 Vanhan aineiston uudelleenarviointi 1 Kairaukset 1 Geofysikaaliset tutkimukset 2 Petrofysikaaliset mittaukset 2 Maanpintamittaukset 2 Laboratoriotutkimukset

Lisätiedot

ROVANIEMEN PETROFYSIKAALISEN LABORATORION MITTAUSTULOSTEN APPLE-MITTAUSMIKROSTA TY~ASEMATIETOKONEISIIN

ROVANIEMEN PETROFYSIKAALISEN LABORATORION MITTAUSTULOSTEN APPLE-MITTAUSMIKROSTA TY~ASEMATIETOKONEISIIN Q17.9/27/92/1 R. Puranen 24.01.1992 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Geofysiikan osasto Ohjelmaseloste ROVANIEMEN PETROFYSIKAALISEN LABORATORION MITTAUSTULOSTEN SIIRTAMINEN APPLE-MITTAUSMIKROSTA TY~ASEMATIETOKONEISIIN

Lisätiedot

Geofysiikan laboratoriopalvelut Geologian tutkimuskeskuksessa

Geofysiikan laboratoriopalvelut Geologian tutkimuskeskuksessa Geofysiikan laboratoriopalvelut Geologian tutkimuskeskuksessa Meri Liisa Airo, Liisa Kivekäs, Tuula Laine, Matti Leino, Satu Mertanen, Heikki Säävuori ja Satu Vuoriainen Geologian tutkimuskeskus Abstract

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin

Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin Kaukokartoituspäivät 9.11.2007 Hanna Leväniemi, Taija Huotari, Ilkka Suppala Sisältö Aerogeofysikaaliset mittaukset yleisesti GTK:n lentomittaukset

Lisätiedot

(b) Tunnista a-kohdassa saadusta riippuvuudesta virtausmekaniikassa yleisesti käytössä olevat dimensiottomat parametrit.

(b) Tunnista a-kohdassa saadusta riippuvuudesta virtausmekaniikassa yleisesti käytössä olevat dimensiottomat parametrit. Tehtävä 1 Oletetaan, että ruiskutussuuttimen nestepisaroiden halkaisija d riippuu suuttimen halkaisijasta D, suihkun nopeudesta V sekä nesteen tiheydestä ρ, viskositeetista µ ja pintajännityksestä σ. (a)

Lisätiedot

eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987.

eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987. eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto J Lehtimäki 16.12.1987 Työraportti Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987. Jomalan kylän pohjoispuolella tavataan paikoin

Lisätiedot

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus.

Virhearviointi. Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhearviointi Fysiikassa on tärkeää tietää tulosten tarkkuus. Virhelajit A. Tilastolliset virheet= satunnaisvirheet, joita voi arvioida tilastollisin menetelmin B. Systemaattiset virheet = virheet, joita

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. 4. MÄÄRITELMÄT Sideainepitoisuus ilmoittaa sideaineen määrän massaprosentteina massasta.

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. 4. MÄÄRITELMÄT Sideainepitoisuus ilmoittaa sideaineen määrän massaprosentteina massasta. PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät SIDEAINEPITOISUUDEN MÄÄRITYS POLTTOMENETELMÄLLÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 08.03.2002 13.06.1997 PANK-4106 1. MENETELMÄN

Lisätiedot

Kosteusmittausyksiköt

Kosteusmittausyksiköt Kosteusmittausyksiköt Materiaalit Paino-% kosteus = kuinka monta prosenttia vettä materiaalissa on suhteessa kuivapainoon. kg/m3 kosteus = kuinka monta kg vettä materiaalissa on suhteessa yhteen kuutioon.

Lisätiedot

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä

KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä KOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Esimerkkitie 1 00100 Esimerkkilä 1234 Lattioiden kosteus ennen päällystämistä Antti Kannala www.vertia.fi - 044 7500 600 1 YHTEENVETO Kohteessa tehtiin betonin suhteellisen kosteuden

Lisätiedot

Ilmakanaviston äänenvaimentimien (d=100-315 mm) huoneiden välisen ilmaääneneristävyyden määrittäminen

Ilmakanaviston äänenvaimentimien (d=100-315 mm) huoneiden välisen ilmaääneneristävyyden määrittäminen TESTAUSSELOSTE NRO VTT-S-02258-06 1 (2) Tilaaja IVK-Tuote Oy Helmintie 8-10 2 Jyväskylä Tilaus Tuomas Veijalainen, 9.1.2006 Yhteyshenkilö VTT:ssä VTT, Valtion teknillinen tutkimuskeskus Erikoistutkija

Lisätiedot

POROSITY CHARACTERIZATION OF SELECTED NANOPOROUS SOLIDS

POROSITY CHARACTERIZATION OF SELECTED NANOPOROUS SOLIDS STUK-YTO-TR 215 / JUNE 2006 POROSITY CHARACTERIZATION OF SELECTED NANOPOROUS SOLIDS P. Klobes, M. Siitari-Kauppi, K-H. Hellmuth STUK-YTO-TR 215 / JUNE 2006 POROSITY CHARACTERIZATION OF SELECTED NANOPOROUS

Lisätiedot

Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä

Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä Sorptiorottorin ja ei-kosteutta siirtävän kondensoivan roottorin vertailu ilmanvaihdon jäähdytyksessä Yleista Sorptioroottorin jäähdytyskoneiston jäähdytystehontarvetta alentava vaikutus on erittän merkittävää

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA. Eero Sandqren/PHM 11-4.1983 1 GEOFYSIIKAN TUTKIMUKSET VUONNA 1979 JA 19. Sijainti 1:400 000. Vihanti, Kiviharju

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA. Eero Sandqren/PHM 11-4.1983 1 GEOFYSIIKAN TUTKIMUKSET VUONNA 1979 JA 19. Sijainti 1:400 000. Vihanti, Kiviharju Q OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA Eero Sandqren/PHM 11-4.1983 1 GEOFYSIIKAN TUTKIMUKSET VUONNA 1979 JA 19 Vihanti, Kiviharju 2434 05 Sijainti 1:400 000 Gähtökohta Lampinsaaren malmimuodostuman kulku on

Lisätiedot

Metra ERW 700. Energialaskuri

Metra ERW 700. Energialaskuri Metra ERW 700 Energialaskuri 2013 2 Energialaskuri ERW 700 sisältää monipuoliset laskentaominaisuudet erilaisten virtausten energialaskentaan. Höyryn, lauhteen, maakaasun, ilman jne. ominaisuudet ovat

Lisätiedot

Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa

Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Kuntamarkkinat

Lisätiedot

Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa

Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa 1 Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa V Liekkipäivä Otaniemi, Espoo 14.1.2010 Ville Hankalin TTY / EPR 14.1.2010 2 Esityksen sisältö TTY:n projekti Biomassan pyrolyysin reaktiokinetiikan tutkimus

Lisätiedot

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset.

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset. 4"-&.#&.4. - ARIIISTOKAPPALE a ---pppp ~1913211/94/4/23 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Koskee: 3211 09 Väli-Suomen aluetoimisto 3212 08 Ty öraporiii 3212 09 Jwäskvlän mk Toivakka H. Forss 19.11.1991 Seismiset

Lisätiedot

Sampomuunnos, kallistuneen lähettimen vaikutuksen poistaminen Matti Oksama

Sampomuunnos, kallistuneen lähettimen vaikutuksen poistaminen Matti Oksama ESY Q16.2/2006/4 28.11.2006 Espoo Sampomuunnos, kallistuneen lähettimen vaikutuksen poistaminen Matti Oksama GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI 28.11.2006 Tekijät Matti Oksama Raportin laji Tutkimusraportti

Lisätiedot

Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Naäsin alueella 1988.

Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Naäsin alueella 1988. Q19/1021/88/1/23 Ahvenanmaa, Näas (ödkarby) J Lehtimäki 09.11.1988 -- ---- 1 rj:o 3353 1/3 Geologian tutkimuskeskus Geofysiikan osasto Työraportti Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Naäsin alueella 1988.

Lisätiedot

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE. Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä

KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE. Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä KOSTEUSTURVALLINEN LÄMMÖNERISTE Pekka Reijonen, Paroc Oy Ab, Puupäivä 2.11.2018 Paroc - eristeiden kosteustekniset ominaisuudet VTT:llä teetettyjen tutkimusten tuloksia 2 Mitä tutkittiin? Materiaali Tiheys,

Lisätiedot

Esko ~enttila: Selostus räjäytysseismologisesta kairanrei - kämittauskokeilusta Hammaslahdessa 3-4.10.1972.

Esko ~enttila: Selostus räjäytysseismologisesta kairanrei - kämittauskokeilusta Hammaslahdessa 3-4.10.1972. Esko ~enttila: Selostus räjäytysseismologisesta kairanrei - kämittauskokeilusta Hammaslahdessa 3-4.10.1972.., - ja R 386. b., - Räjäytykset, 50-300 gr. dynamiittia, suoritettiin 25 m reijän b lähtökohdan

Lisätiedot

Arseeniriskin hallinta kiviainesliiketoiminnassa. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet

Arseeniriskin hallinta kiviainesliiketoiminnassa. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Arseeniriskin hallinta kiviainesliiketoiminnassa Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Sisältö Faktat Arseenin esiintyminen kallioperässä ja pohjavedessä Mitä pitää mitata ja milloin? Arseenipitoisuuden

Lisätiedot

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Harjoitus 7 Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Kovetuvan betonin lämpötilan kehityksen laskenta Alkulämpötila Hydrataatiolämpö

Lisätiedot

Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori

Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori petri.sipilä@stuk.fi Haasteet FFF keilassa? FFF keila

Lisätiedot

Pekka.Tuomaala@vtt.fi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sisäilmastoseminaari, 11.3.2015

Pekka.Tuomaala@vtt.fi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sisäilmastoseminaari, 11.3.2015 Ihmisen lämpöviihtyvyysmallin laskentatulosten validointi laboratoriomittauksilla Pekka.Tuomaala@vtt.fi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Sisäilmastoseminaari, 11.3.2015 Tausta ja tavoitteet Suomessa ja

Lisätiedot

MART testi tulokset ja kuvaus. Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014

MART testi tulokset ja kuvaus. Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014 MART testi tulokset ja kuvaus Ari Nummela Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus - KIHU Kuntotestauspäivät Jyväskylä 20.3.2014 MART historiaa MART testin kehittäminen alkoi 1987, kun kestävyysvalmentajat

Lisätiedot

PANK PANK- 4306 ASFALTTIMASSAN JÄÄTYMIS- SULAMIS-KESTÄVYYS. Asfalttimassat ja päällysteet 1. MENETELMÄN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE

PANK PANK- 4306 ASFALTTIMASSAN JÄÄTYMIS- SULAMIS-KESTÄVYYS. Asfalttimassat ja päällysteet 1. MENETELMÄN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Asfalttimassat ja päällysteet PANK- 4306 PANK ASFALTTIMASSAN JÄÄTYMIS- SULAMIS-KESTÄVYYS. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 7.12.2011 1. MENETELMÄN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

PANK ry Laboratoriotoimikunta. Testauslaboratorioiden käyttöön:

PANK ry Laboratoriotoimikunta. Testauslaboratorioiden käyttöön: PANK ry Laboratoriotoimikunta Testauslaboratorioiden käyttöön: - Asfalttimassat, käsikirjojen 165-1 ja 165-2 testausmenetelmästandardien -liitteiden muutokset - Asfalttien testausmenetelmästandardien muut

Lisätiedot

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä Työ 3A VAIHTOVIRTAPIIRI Pari Jonas Alam Antti Tenhiälä Selostuksen laati: Jonas Alam Mittaukset tehty: 0.3.000 Selostus jätetty: 7.3.000 . Johdanto Tasavirtapiirissä sähkövirta ja jännite käyttäytyvät

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 1.6.2016 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo

Lisätiedot

25.6.2015. Mynämäen kaivon geoenergiatutkimukset 2010-2014

25.6.2015. Mynämäen kaivon geoenergiatutkimukset 2010-2014 25.6.2015 Mynämäen kaivon geoenergiatutkimukset 20102014 Geologian tutkimuskeskus 1 TUTKIMUSALUE Tutkimusalue sijaitsee Kivistönmäen teollisuusalueella Mynämäellä 8tien vieressä. Kohteen osoite on Kivistöntie

Lisätiedot

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE DP-CALC 5815 käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Mittarin perusvarusteet.. 3 2 Käyttöönotto. 3 Virransyöttö.. 3 Paristojen ja akkujen asennus... 3 3 Mittarin käyttö... 3 Näppäintoiminnot...

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-93/1/10 Kuusamo Sarkanniemi Heikki Pankka 29.12.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532

Lisätiedot

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Etelä-Suomen yksikkö C/KA 33/09/01 3.7.2009 Espoo Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Geologian tutkimuskeskus Etelä-Suomen yksikkö Sisällysluettelo Kuvailulehti 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304. Toijalan asema-alueen tärinäselvitys. Toijala

Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304. Toijalan asema-alueen tärinäselvitys. Toijala Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304 Toijalan asema-alueen tärinäselvitys Toijala Insinööritoimisto TÄRINÄSELVITYS Geotesti Oy RI Tiina Ärväs 02.01.2006 1(8) TYÖNRO 060304 Toijalan

Lisätiedot

AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA

AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA Marko Ståhlstedt Kauppakuja 2 21200 Raisio AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA Yleistä Näyte Tilaaja:, Marko Ståhlstedt, 4.10.2007. Toimituspäivä: 10.10.2007. Näytteen asensi: Jarkko Hakala/TTL.

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

KRUPS-KOTITALOUSVAA'AT mallit 07 ja Pena. Krups-kotitalousvaaka, malli 07

KRUPS-KOTITALOUSVAA'AT mallit 07 ja Pena. Krups-kotitalousvaaka, malli 07 V A K 0 LA 10/ Helsinki Rukkila %t Helsinki 43 48 /2 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1961 Koetusselostus 404 Kuva 1. Malli 07

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1234/-94/1/10 Kauhajoki Niilo Kärkkäinen 15.6.1994 RAPORTTITIEDOSTO N:O 3480 TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

TIIVEYS-Projekti. Prof. Terhi Pellinen, Ph.D., Eur. Ing. Rakennustekniikan laitos

TIIVEYS-Projekti. Prof. Terhi Pellinen, Ph.D., Eur. Ing. Rakennustekniikan laitos TIIVEYS-Projekti Prof. Terhi Pellinen, Ph.D., Eur. Ing. Rakennustekniikan laitos LiVi, Elinkaaritehokas tiepäällyste, Loppuseminaari, Pasila, Helsinki Sisältö Tyhjätilan merkitys asfaltissa Perinteiset

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS YRA Kuopio K/299/41/2014. Testing Report. Karelia Red

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS YRA Kuopio K/299/41/2014. Testing Report. Karelia Red GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS YRA Kuopio 31.5.2016 K/299/41/2014 Testing Report Karelia Red GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Material: Karelia Red 2/11 Company and material information: Palin Granit Oy PL20 53101 Lappeenranta

Lisätiedot

Q 17.1/27/75/4 Risto Puranen GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto SUSKEPTIBILITEETIN RIIPPUVUUS TIHEYDESTÄ. JA KÄSIPLOTTAUS.

Q 17.1/27/75/4 Risto Puranen GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto SUSKEPTIBILITEETIN RIIPPUVUUS TIHEYDESTÄ. JA KÄSIPLOTTAUS. Q 17.1/27/75/4 Risto Puranen 1975-01-24 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto SUSKEPTIBILITEETIN RIIPPUVUUS TIHEYDESTÄ. JA KÄSIPLOTTAUS. TULOSTUSPDHJA Q 17.1 /27/75/4 R. Puranen 1975-01 -24 GEOLOGINEN

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Yläilmakehän luotaukset Synoptiset säähavainnot antavat tietoa meteorologisista parametrestä vain maan pinnalla Ilmakehän

Lisätiedot

Elinkaaritehokas päällyste - Tyhjätila Tulosseminaari Ari Hartikainen

Elinkaaritehokas päällyste - Tyhjätila Tulosseminaari Ari Hartikainen Elinkaaritehokas päällyste - Tyhjätila Tulosseminaari Sisältö Tutkimuskysymykset Aikaisemmat tutkimukset Raportti 1 Raportti 2 2016 2017 Raportti 3 Johtopäätökset Tulevaisuus 2 Tutkimuskysymykset Onko

Lisätiedot

Työ 5: Putoamiskiihtyvyys

Työ 5: Putoamiskiihtyvyys Työ 5: Putoamiskiihtyvyys Työryhmä: Tehty (pvm): Hyväksytty (pvm): Hyväksyjä: 1. Tavoitteet Työssä määritetään putoamiskiihtyvyys kolmella eri tavalla. Ennakko-oletuksena mietitään, pitäisikö jollain tavoista

Lisätiedot

Finnish Research Institute of Agricultural Engineering

Finnish Research Institute of Agricultural Engineering va K 0 LA &eli Helsinki Rukkila.22 Helsinki 4 48 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKON El DE N TUTKI MUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1961 Koetusselostus 405 Kuva 1. Malli Juwel

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät PANK-4102 PANK SIDEAINEPITOISUUS, UUTTOSUODATUSMENETELMÄ PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 30.01.1995 TIEL 2222815 1. MENETELMÄN

Lisätiedot

Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006.

Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006. Geologian tutkimuskeskus Q 19/2041/2006/1 20.11.2006 Espoo JÄTEKASOJEN PAINUMAHAVAINTOJA ÄMMÄSSUON JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSESSA 1999-2006 Seppo Elo - 2 - GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Tekijät Seppo Elo KUVAILULEHTI

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Harjoitus 2: Hydrologinen kierto 30.9.2015

Harjoitus 2: Hydrologinen kierto 30.9.2015 Harjoitus 2: Hydrologinen kierto 30.9.2015 Harjoitusten aikataulu Aika Paikka Teema Ke 16.9. klo 12-14 R002/R1 1) Globaalit vesikysymykset Ke 23.9 klo 12-14 R002/R1 1. harjoitus: laskutupa Ke 30.9 klo

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS VAKOLA Zial Helsinki Rukkila Helsinki 43 41 61 Pitäjänmai VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1965 Koetusselostus 578 Test report Eii va 1. Presto-viljankost

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ Asfalttimassat ja päällysteet, päällysteominaisuudet PANK - 4203 PANK STABIILISUUS, MARSHALL-KOE PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty 15.06.1995 Korvaa menetelmän: TIE - 417 1. MENETELMÄN TARKOITUS

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ MIKKO LAINE 2. kesäkuuta 2015 1. Johdanto Tässä työssä määritämme Maan magneettikentän komponentit, laskemme totaalikentän voimakkuuden ja monitoroimme magnetometrin

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ Asfalttimassat ja -päällysteet, perusmenetelmät.

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ Asfalttimassat ja -päällysteet, perusmenetelmät. Asfalttimassat ja -päällysteet, perusmenetelmät. PANK-4004 PANK PÄÄLLYSTENÄYTTEEN VALMISTUS PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 5.8.1997 1. MENETELMÄN TARKOITUS Menetelmä esittää

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta

Differentiaali- ja integraalilaskenta Differentiaali- ja integraalilaskenta Opiskelijan nimi: DIFFERENTIAALILASKENTA 1. Raja-arvon käsite, derivaatta raja-arvona 1.1 Raja-arvo pisteessä 1.2 Derivaatan määritelmä 1.3 Derivaatta raja-arvona

Lisätiedot

Perusopintojen Laboratoriotöiden Työselostus 1

Perusopintojen Laboratoriotöiden Työselostus 1 Perusopintojen Laboratoriotöiden Työselostus 1 Kalle Hyvönen Työ tehty 1. joulukuuta 008, Palautettu 30. tammikuuta 009 1 Assistentti: Mika Torkkeli Tiivistelmä Laboratoriossa tehdyssä ensimmäisessä kokeessa

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS. Kuva 1. Cera-Tester viljankosteusmittari.

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS. Kuva 1. Cera-Tester viljankosteusmittari. VA K LA 41 Helsinki Rukkila Tit Helsinki 43 41 61 Pitäjännialci VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1965 Koetusselostus 579 Kuva 1. Cera-Tester

Lisätiedot

Mittausepävarmuudesta. Markku Viander Turun yliopisto Lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia 02.11.2007

Mittausepävarmuudesta. Markku Viander Turun yliopisto Lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia 02.11.2007 Mittausepävarmuudesta Markku Viander Turun yliopisto Lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia 02.11.2007 Mittausepävarmuus on testaustulokseen liittyvä arvio, joka ilmoittaa rajat, joiden välissä

Lisätiedot

2 1. Johdanto Tama Geologian tutkimuskeskuksen Kuopion yksikon tekema mineraalivarantoarvio koskee Niinikosken esiintymaa Kotalahden nikkelivyohykkeel

2 1. Johdanto Tama Geologian tutkimuskeskuksen Kuopion yksikon tekema mineraalivarantoarvio koskee Niinikosken esiintymaa Kotalahden nikkelivyohykkeel GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Kuopion yksikko M19/3242/2002/1/10 Kuopio Niinikoski Timo Heino 30.7.2002 09. 01. 913 Kuopion Niinikosken Ni-esiintymdn mineraalivarantoarvio, valtaus Niinikoski 1 (kaiv. rek.

Lisätiedot

Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille

Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille Hans Hartmann Technology and Support Centre of Renewable Raw Materials TFZ Straubing, Saksa Markku Herranen ENAS Oy & Eija Alakangas,

Lisätiedot

Garnier Mineral Deodorants Kaupoissa huhtikuussa 2010 Suosituskuluttajahinta noin: roll-on 50 ml : 2,40 spray 150 ml: 3,10

Garnier Mineral Deodorants Kaupoissa huhtikuussa 2010 Suosituskuluttajahinta noin: roll-on 50 ml : 2,40 spray 150 ml: 3,10 Heidi Koskela Nora Soini kuluttajaneuvonta hkoskela@fi.loreal.com nsoini@fi.loreal.com garnier.neuvonta@fi.loreal.com 09-4526 3292 09-4526 3255 075 758 001 Garnier Mineral Deodorants Kaupoissa huhtikuussa

Lisätiedot

Risto Puranen Kalevi Sulkanen Timo Jäppinen 20.12.1983. GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto Laiteseloste

Risto Puranen Kalevi Sulkanen Timo Jäppinen 20.12.1983. GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto Laiteseloste Risto Puranen Kalevi Sulkanen Timo Jäppinen 20.12.1983 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto Laiteseloste 1 ARKISTOKAPPALE 1 RAPORTTITIEDOSTO KIVINAYTTEIDEN (0MINAIS)VASTUSMAARITYKSET BAFRIP-MITTARILLA

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia, 3 op 9 luentoa, 3 laskuharjoitukset ja vierailu mittausasemalle Tentti Oppikirjana Rinne & Haapanala:

Lisätiedot

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 4. Kontrollitilavuusajattelu ja massan säilyminen KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten partikkelisysteemiin liittyvän suuren säilyminen esitetään tarkastelualueen taseena ja miten massan

Lisätiedot

GeoChem. Havainnot uraanin käyttäytymisestä kiteisissä kivissä 2006-2010 Mira Markovaara-Koivisto Teknillinen korkeakoulu, Geoympäristötekniikka

GeoChem. Havainnot uraanin käyttäytymisestä kiteisissä kivissä 2006-2010 Mira Markovaara-Koivisto Teknillinen korkeakoulu, Geoympäristötekniikka GeoChem Havainnot uraanin käyttäytymisestä kiteisissä kivissä 2006-2010 Mira Markovaara-Koivisto Teknillinen korkeakoulu, Geoympäristötekniikka 15.2.2008 KYT2010 seminaari - Kalliokulkeutuminen Helsingin

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

Määräys STUK SY/1/ (34)

Määräys STUK SY/1/ (34) Määräys SY/1/2018 4 (34) LIITE 1 Taulukko 1. Vapaarajat ja vapauttamisrajat, joita voidaan soveltaa kiinteiden materiaalien vapauttamiseen määrästä riippumatta. Osa1. Keinotekoiset radionuklidit Radionuklidi

Lisätiedot

VAISALAN STATOSKOOPPIEN KÄYTTÖÖN PERUSTUVASTA KORKEUDEN-

VAISALAN STATOSKOOPPIEN KÄYTTÖÖN PERUSTUVASTA KORKEUDEN- Q 16.1/21/73/1 Seppo Elo 1973-11-16 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto Painovoimapisteiden korkeuden mittauksesta statoskoopeilla VAISALAN STATOSKOOPPIEN KÄYTTÖÖN PERUSTUVASTA KORKEUDEN- MÄARITYKSESTA

Lisätiedot

Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3

Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3 Sideaineen talteenoton, haihdutuksen ja tunkeuma-arvon tutkiminen vanhasta päällysteestä. SFS-EN 12697-3 1 Johdanto Tutkimus käsittelee testausmenetelmästandardin SFS-EN 12697-3 Bitumin talteenotto, haihdutusmenetelmää.

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA. DirAir Oy: Tuloilmaikkunaventtiilien virtaustekniset ominaisuudet ilman ikkunarakennetta. Työ 2696-2 23.1.2012

MITTAUSPÖYTÄKIRJA. DirAir Oy: Tuloilmaikkunaventtiilien virtaustekniset ominaisuudet ilman ikkunarakennetta. Työ 2696-2 23.1.2012 2696-2 Mittauspöytäkirja_DirAir JU 27.04.2012 Työ 2696-2 23.1.2012 MITTAUSPÖYTÄKIRJA DirAir Oy: Tuloilmaikkunaventtiilien virtaustekniset ominaisuudet ilman ikkunarakennetta Insinööritoimisto W. Zenner

Lisätiedot

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE Kiviainekset, yleisominaisuudet PANK-2103 PANK RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 17.4.2002 Korvaa menetelmän: 20.3.1995 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

PISPALAN KEVÄTLÄHTEET

PISPALAN KEVÄTLÄHTEET FCG Finnish Consulting Group Oy Tampereen kaupunki 1 (1) PISPALAN KEVÄTLÄHTEET MAASTOTYÖ Kuva 1 Lähteiden sijainti kartalla Pispalan kevätlähteiden kartoitus suoritettiin 20.4.2011, 3.5.2011 ja 27.5.2011.

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA. DirAir Oy: Ikkunarakoventtiilien virtaustekniset ominaisuudet. Työ

MITTAUSPÖYTÄKIRJA. DirAir Oy: Ikkunarakoventtiilien virtaustekniset ominaisuudet. Työ 2696 Mittauspöytäkirja_DirAir JU 27.04.2012 Työ 2696 3.5.2011 MITTAUSPÖYTÄKIRJA DirAir Oy: Ikkunarakoventtiilien virtaustekniset ominaisuudet Insinööritoimisto W. Zenner Oy Vihdintie 11 C 25 00320 HELSINKI

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY T073/A16/2016 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(6) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY KEMIALLISEN ASEEN KIELTOSOPIMUKSEN INSTITUUTTI FINNISH INSTITUTE FOR VERIFICATION OF THE

Lisätiedot

Alternative DEA Models

Alternative DEA Models Mat-2.4142 Alternative DEA Models 19.9.2007 Table of Contents Banker-Charnes-Cooper Model Additive Model Example Data Home assignment BCC Model (Banker-Charnes-Cooper) production frontiers spanned by convex

Lisätiedot

KAAPELIN SUOJAAMINEN SUOJAMATOLLA

KAAPELIN SUOJAAMINEN SUOJAMATOLLA KAAPELIN SUOJAAMINEN SUOJAMATOLLA Laitteisto koostuu: Kaapelin suojamatosta DAFIGAINE Maton asennuslaitteesta SPIRALERDALEN Motorisoidusta kaapelikelatrailerista DAFISTOCKER. Kaapelikelatraileri mahdollistaa

Lisätiedot

Q ~ i~.i/z~7a/t R. Puranen

Q ~ i~.i/z~7a/t R. Puranen Q ~ i~.i/z~7a/t R. Puranen 7 976-01 -05 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS Geofysiikan osasto RAPORTTITI EDOSTO -- P \ Q 17*1/27/76/V 2. Puranen GEOLOGIETEN rputkimusli1itos Geofysiikan osasto HP 9820 A-ohjelmaseloste

Lisätiedot

HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla

HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla Tämä työohje on kirjoitettu ESR-projektissa Mikroanturitekniikan osaamisen kehittäminen Itä-Suomen lääninhallitus, 2007, 86268 HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla Tarvittavat laitteet: 2 kpl

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustulokset ovat aina todellisten luonnonvakioiden ja tutkimuskohdetta kuvaavien suureiden likiarvoja, vaikka mittauslaite olisi miten

Lisätiedot

Kiviainestestien vertailukokeet 2015

Kiviainestestien vertailukokeet 2015 Kiviainestestien vertailukokeet 2015 Los Angeles -koe, SFS-EN 1097-2 Kuulamyllykoe, SFS-EN 1097-9 Micro Deval koe, SFS-EN 1097-1 Litteysluku, SFS-EN 933-3 Kiintotiheys, verkkokori, SFS-EN 1097-6 Annex

Lisätiedot

07, 12 JA , 09 SEKÄ, VUOSINA 1990 JA 1991.

07, 12 JA , 09 SEKÄ, VUOSINA 1990 JA 1991. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKU S M 19/3323,3314, 3312/- 92/1/1Q, Kiuruvesi, Pielavesi, Pihtipuda s MM-projekt i Jarmo Nikande r 5.2.1992 MM-PROJEKTIN MALMIENNUSTEKOHTEIDEN TUTKIMUKSISTA KIURUVEDEN, PIELAVEDEN

Lisätiedot

Kävelyn aiheuttamien ilmanliikkeiden todentaminen laminaatin alla käytettäessä PROVENT alustaa (parketinalusta)

Kävelyn aiheuttamien ilmanliikkeiden todentaminen laminaatin alla käytettäessä PROVENT alustaa (parketinalusta) TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-02441-07 Korvaa selostuksen Nro VTT-S-00671-07 7.3.2007 n aiheuttamien ilmanliikkeiden todentaminen laminaatin alla käytettäessä PROVENT alustaa (parketinalusta) Tilaaja: SIA

Lisätiedot

Kappaleiden tilavuus. Suorakulmainensärmiö.

Kappaleiden tilavuus. Suorakulmainensärmiö. Kappaleiden tilavuus Suorakulmainensärmiö. Tilavuus (volyymi) V = pohjan ala kertaa korkeus. Tankomaisista kappaleista puhuttaessa nimitetään korkeutta tangon pituudeksi. Pohjan ala A = b x h Korkeus (pituus)

Lisätiedot

Differentiaalilaskennan tehtäviä

Differentiaalilaskennan tehtäviä Differentiaalilaskennan tehtäviä DIFFERENTIAALILASKENTA 1. Raja-arvon käsite, derivaatta raja-arvona 1.1 Raja-arvo pisteessä 1.2 Derivaatan määritelmä 1.3 Derivaatta raja-arvona 2. Derivoimiskaavat 2.1

Lisätiedot