Kaunissaaren asemakaavan muutos sataman alueella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaunissaaren asemakaavan muutos sataman alueella"

Transkriptio

1 PYHTÄÄN KUNTA Kaunissaaren asemakaavan muutos sataman alueella Natura-tarvearviointi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31500

2 Natura-tarvearviointi I (I) Kärkkäinen Jari Sisällysluettelo 1 Johdanto Kaava-alueen sijainti Hankealueen kuvaus Kaavasuunnitelma Natura-arvioinnin tarveharkinta Yleistä Arvioinnin kriteerit Aineisto ja epävarmuustekijät Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue (FI ) Yleistä Suojeltavat luontotyypit ja lajit Vaikutukset Aallonmurtajat Sataman rakentaminen Liikennöinti Vaikutukset eheyteen Yhteisvaikutukset Lieventämistoimet Johtopäätös Lähteet... 19

3 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 1 (19) Kaunissaaren asemakaavan muutos sataman alueella 1 Johdanto Pyhtään Kaunissaaren satama-alueen osalle ollaan muuttamassa asemakaavaa. Alueella toimii nykyisin Pyhtään kunnan ylläpitämä vierasvenesatama. Kaavaalueen länsi- ja itäpuolelle sijoittuu myös Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue (FI ), joka on sisällytetty Suomen Natura 2000-verkostoon lintudirektiivin mukaisena alueena (SPA) sekä erityisten suojelutoimien alueena (SAC). Kaavaluonnoksessa on osoitettu aallonmurtaja Natura-alueelle ja tästä syystä kaavan vaikutuksista on tehtävä vaikutusten arviointi Natura- alueen luontoarvoille. Arviointi on tarvearviointi, jossa arvioidaan suunnitelman vaikutuksia Natura-alueen suojeltaviin luontoarvoihin, esitetään johtopäätös siitä, heikentääkö suunnitelma merkittävästi suojelun perustana olevia Natura-arvoja ja onko suunnitelmasta tarpeen laatia luonnonsuojelulain mukainen Natura-arviointi. Natura-arvioinnin tarveharkinnasta on vastannut FM biologi Jari Kärkkäinen FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:stä. 2 Kaava-alueen sijainti Kaava-alue sijaitsee Pyhtään kunnan Kaunissaaren eteläosassa Paattiniemen ja Verkkoniemen alueella. Kaunissaari on Suomenlahdella noin 15 km etäisyydellä Pyhtään Siltakylästä ja Kotkansaaresta. Kaava-alueen länsi- ja itäpuolelle sijoittuu myös Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue (FI ). Kuva 1: Kaavamuutosalue (pohjakartta Maanmittauslaitos).

4 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 2 (19) 3 Hankealueen kuvaus Suunnittelualue on maa-alueen osalta pääasiassa yksityisessä omistuksessa ja vesialueen sekä aallonmurtajan osalta Kaunissaaren osakaskunnan vesialueella. Alueella toimii tällä hetkellä vierasvenesatama. Suunnittelualueella sijaitsee viisi rakennusta, joissa on seuraavat toiminnot: huoltorakennus, jossa WC ja suihkut; satamakapteenin toimisto; grillikatos; wc; jätekatos (vierasveneille). Kaunissaari on kokonaisuudessaan valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY 2009). 4 Kaavasuunnitelma Asemakaava mahdollistaa vierasvenesatama-alueen laajentamisen ja palveluiden kehittämisen alueella. Kaavassa on tutkittu myös aallonmurtajan sijoittamista Verkkoniemen kärjen ja väylän eteläpuoleiselle alueelle. Asemakaava on laadittu aiemmin laaditun satamasuunnitelman VE2 pohjalta mahdollistaen täten alueelle noin 190 venepaikan käsittävän venesataman sijoittamisen. Asemakaavassa on osoitettu venesatama/venevalkama -korttelialue, joka varataan venesatamalle sekä sitä tukeville palveluille. Alueelle saa sijoittaa venesatamaa palvelevia palvelurakennuksia, matkailua palvelevia rakennuksia sekä esim. myymälä-, ravintola-, ja toimistotiloja. Alueelle saa rakentaa esim. aallonmurtajan, laiturirakenteita, septitankkien tyhjennyspisteen, polttoaineen jakelupisteen sekä muita venesataman toiminnan kannalta tarpeellisia rakenteita. Olemassa olevat rakennukset on rajattu osaksi rakennusalueetta, jolle on mahdollista sijoittaa myös noin 500 k-m 2 kaavamääräysten mukaista uudisrakentamista. Aallonmurtajan pohjoispäähän nykyisen rakennuskannan ja rannan väliin on varattu alue pelastushelikopterin laskeutumisaluetta varten. Tämän laskeutumisalueen toteuttaminen edellyttää tulevan aallonmurtajan tavoin nykyisen rannan muokkausta ja pengerrystä ja merialueen täyttöä. Verkkoniemen eteläpäähän ja väylän eteläpuoliselle vesialueelle on osoitettu ohjeelliset varaukset aallonmurtajille. Aallonmurtajat mahdollistavat sataman sisääntuloväylän paremman suojaamisen eri tuulensuunnilla. Verkkoniemen osalta aallonmurtaja luo niemen jatkeeksi virkistykseen sopivan näköalapaikan.

5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 3 (19) Kuva 2: Ote kaavaluonnoskartasta (pohjakartta Maanmittauslaitos). Alla on asemakaavamerkinnät.

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 4 (19)

7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 5 (19) Kuva 3: Ilmakuva kaava-alueesta ja kaavan keskeiset aluevaraukset.

8 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 6 (19) 5 Lainsäädäntö Natura arvioinnista säädetään luonnonsuojelulain 65 ja 66 :n säännöksissä. Ensimmäisen säännöksen (65 ) mukaan hanke tai suunnitelma ei saa yksistään tai yhdessä muiden hankkeiden kanssa merkittävästi heikentää niitä luonnonarvoja, joiden vuoksi alue on ilmoitettu, ehdotettu tai sisällytetty Natura 2000-verkostoon. Luonnonsuojelulain mukainen vaikutusten arviointivelvollisuus syntyy mikäli hankkeen vaikutukset a) kohdistuvat Natura alueen suojelun perusteena oleviin luontoarvoihin, b) ovat luonteeltaan heikentäviä, c) laadultaan merkittäviä ja d) ennalta arvioiden todennäköisiä. Kynnys arvioinnin suorittamiseksi voi ylittyä myös eri hankkeiden ja suunnitelmien yhteisvaikutusten vuoksi (Söderman 2003). Tämä velvoite koskee myös Natura-alueen ulkopuolella toteutettavaa hanketta, jos sillä on todennäköisesti alueelle ulottuvia merkittäviä haitallisia vaikutuksia. Toinen mainittu säännös (66 ) koskee heikentämiskieltoa. Viranomainen ei saa myöntää lupaa hankkeen toteuttamiseksi taikka hyväksyä tai vahvistaa suunnitelmaa, jos arviointimenettely osoittaa hankkeen tai suunnitelman merkittävästi heikentävän niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Suomen Natura 2000 verkostoon. Lupa voidaan kuitenkin myöntää taikka suunnitelma hyväksyä tai vahvistaa, jos valtioneuvosto yleisistunnossa päättää, että hanke tai suunnitelma on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä eikä vaihtoehtoista ratkaisua ole. Jos alueella esiintyy luontodirektiivin liitteessä I tarkoitettuja ensisijaisesti suojeltavia luontotyyppejä (ns. priorisoitu luontotyyppi) tai liitteessä II tarkoitettuja ensisijaisesti suojeltavia lajeja (ns. priorisoitu laji), noudatetaan tavanomaista tiukempia lupaedellytyksiä ja lisäksi asiasta on hankittava komission lausunto. Lupaviranomaisen on ennen lupapäätöstä varmistettava, että arvioinnit ovat asianmukaisia ja niissä esitetyt johtopäätökset ovat perusteltuja. 5 Natura-arvioinnin tarveharkinta 5.1 Yleistä Tarveharkinnassa esitetään johtopäätös, että 1. suunnitelma ei heikennä Natura-arvoja, Natura-arviointia ei tarvita tai 2. hanke heikentää Natura-arvoja ja luonnonsuojelulain mukainen Naturaarviointi on tehtävä. Mikäli ilmenee, että vaikutus on epävarma, on Natura-arviointi myös tehtävä. Natura-tarvearvioinnissa keskitytään suojelun perustana oleviin luontotyyppeihin tai lajeihin. Ne ovat: SAC-alueilla luontodirektiivin liitteen I luontotyyppejä tai SAC alueilla luontodirektiivin liitteen II lajeja tai SPA-alueilla lintudirektiivin liitteen I lintulajeja tai SPA-alueilla lintudirektiivin 4.2 artiklassa tarkoitettuja muuttolintuja.

9 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 7 (19) Heikentämistä arvioitaessa huomioidaan luontotyypin tai lajin suotuisaan suojelutasoon kohdistuvat muutokset sekä hankkeen vaikutus Natura verkoston eheyteen ja koskemattomuuteen, millä tarkoitetaan tarkastelun alaisen kohteen ekologisen rakenteen ja toiminnan säilymistä elinkelpoisena ja niiden luontotyyppien ja lajien kantojen säilymistä elinvoimaisina, joiden vuoksi alue on valittu Natura-verkostoon. Heikentyminen voi olla luontotyypin tai lajin elinympäristön laadullista heikkenemistä tai lajin kohdalla yksilöihin kohdistuvaa häiriövaikutusta, yksilöiden kuolleisuuden lisääntymistä ja/tai lisääntymismenestyksen heikkenemistä. Merkittävyyden arvioinnissa keskitytään mahdollisen muutoksen laajuuteen, joka suhteutetaan alueen kokoon sekä luontoarvojen merkittävyyteen ja sijoittumiseen. Arviointivelvollisuus kohdistuu vain alueen suojeluperusteissa mainittuihin luontotyyppeihin ja lajistoon. SPA-alueilla arviointivelvollisuus ei kohdistu luontotyyppeihin eikä luontodirektiivin liitteen II lajeihin, vaikka ne Naturatietolomakkeella olisikin mainittu. Vastaavasti SAC-alueilla ei arvioida vaikutuksia lintudirektiivin mukaiseen lajistoon. Tarkka vaikutusarvio suoritetaan ainoastaan sillä osalla Natura-aluetta, johon hanke tai suunnitelma todennäköisesti vaikuttaa. Arvioinnissa kuitenkin peilataan myös hankkeen merkitystä ja vaikutuksia koko Natura-alueen ja sen eheyden kannalta. Lisäksi arvioidaan vaikutusten lieventämismahdollisuuksia. 5.2 Arvioinnin kriteerit Luonto- tai lintudirektiivissä ei ole määritetty milloin luonnonarvot heikentyvät tai merkittävästi heikentyvät. Euroopan komission julkaisemassa ohjeessa (Luontodirektiivin 92/43/ETY 6 artiklan säännökset) todetaan, että vaikutusten merkittävyys on kuitenkin määritettävä suhteessa suunnitelman tai hankkeen kohteena olevan suojeltavan alueen erityispiirteisiin ja luonnonolosuhteisiin ottaen erityisesti huomioon alueen suojelutavoitteet. Merkittävyyden arviointiin vaikuttaa muutoksen laajuus. Luontoarvojen heikentyminen voi olla merkittävää jos: Suojeltavan lajin tai luontotyypin suojelutaso ei hankkeen toteutuksen jälkeen ole suotuisa. Olosuhteet alueella muuttuvat hankkeen tai suunnitelman johdosta niin, ettei suojeltavien lajien tai elinympäristöjen esiintyminen ja lisääntyminen alueella ole pitkällä aikavälillä mahdollista. Hanke heikentää olennaisesti suojeltavan lajiston runsautta. Luontotyypin ominaispiirteet turmeltuvat tai osittain häviävät hankkeen johdosta. Ominaispiirteet turmeltuvat tai suojeltavat lajit häviävät alueelta kokonaan. Vaikutusten suuruutta on arvioitu viisiportaisella asteikolla, joka kuvaa luontotyypin heikentyvän tai häviävän pinta-alan osuutta tai lajin heikentyvää tai häviävää yksilömäärää suhteessa Natura-alueen luontotyypin pinta-alaan tai lajimäärään (taulukko 1).

10 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 8 (19) Taulukko 1. Vaikutusten suuruuden luokitus ja käytetty kriteeristö. Lukumääräisiä arvioita ei voida esittää, vaan voimakkuus riippuu muun muassa lajin tai luototyypin esiintymän edustavuudesta ja herkkyydestä muutoksiin. Vaikutukset voivat olla myös epäsuoria. Vaikutuksen suuruus Kriteerit Erittäin suuri vaikutus Voimakas vaikutus Kohtalainen vaikutus Lievä vaikutus Ei vaikutusta Vaikutus kohdistuu luontotyypin säilymisen ja edustavuuden kannalta erittäin merkittävään osaan Natura-alueella sijaitsevasta luontotyypistä tai erittäin merkittävään osaan Natura-alueella esiintyvän direktiivilajin runsaudesta Vaikutus kohdistuu luontotyypin säilymisen ja edustavuuden kannalta merkittävään osaan Natura-alueella sijaitsevasta luontotyypistä tai huomattavaan osaan Natura-alueella esiintyvän direktiivilajin runsaudesta Vaikutus kohdistuu luontotyypin säilymisen ja edustavuuden kannalta kohtalaiseen osaan Natura-alueella sijaitsevasta luontotyypistä tai kohtalaiseen osaan Natura-alueella esiintyvän direktiivilajin runsaudesta Vaikutus kohdistuu luontotyypin säilymisen ja edustavuuden kannalta vähäiseen osaan Natura-alueella sijaitsevasta luontotyypistä tai pieneen osaan Natura-alueella esiintyvän direktiivilajin runsaudesta Ei muutoksia tai muutokset kohdistuvat erittäin pieneen osaan luontotyypistä tai Natura-alueella esiintyvän direktiivilajin runsaudesta Vaikutusten todennäköisyyttä on arvioitu seuraavan luokituksen mukaisesti: varma, erittäin todennäköinen, todennäköinen, odotettavissa, ennakoitavissa ja epätodennäköinen sekä erittäin epätodennäköinen. Vaikutusten arvioinnissa on käytetty myös apuna vaikutusten merkittävyyden luokitusta ja arviointia alueen luontoarvoille soveltuviin kriteereihin (taulukko 2). Vaikutusten merkittävyydestä voidaan todeta, että mikäli suunnitelma tai hanke tuottaa suuren merkittävän vaikutuksen luontotyypille tai lajille, niin vaikutukset ovat merkittävästi suojeluperusteita heikentäviä. Tällöin suunnitelma tai hanke heikentää luontotyyppiä tai lajia siten, että luontotyyppi tai laji häviää pitkällä tai lyhyellä aikavälillä. Taulukko 2. Vaikutusten merkittävyyden luokitus ja käytetty kriteeristö (Söderman 2003). Vaikutuksen Kriteerit merkittävyys Suuri merkittävyys Hanke heikentää suojeltavan lajin tai luontotyypin suojelutasoa tai johtaa luontotyypin /lajin katoamiseen lyhyellä aikavälillä. Kohtalainen merkittävyys Hanke heikentää kohtalaisesti suojeltavan lajin tai luontotyypin suojelutasoa tai johtaa luontotyypin/lajin katoamiseen pitkällä aikavälillä Vähäinen merkittävyys Hankkeella on vähäisiä vaikutuksia suojeltavaan lajiin tai luontotyyppiin eikä hanke uhkaa luontotyypin/lajin säilymistä alueella. Merkityksetön Hankkeesta ei aiheudu vaikutuksia suojeltavaan lajiin tai luontotyyppiin. Yksittäisiin luontotyyppeihin ja lajeihin kohdistuvien vaikutusten lisäksi on arvioitava hankkeen vaikutukset Natura-alueen eheyteen (koskemattomuus). Alueen koskemattomuus liittyy alueen suojelutavoitteisiin, eikä se siten tarkoita koskemattomuutta sanan kirjaimellisessa tai fyysisessä merkityksessä.

11 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 9 (19) Komission ohjeiden mukaan negatiivinen vaikutus alueen eheyteen on lopullinen kriteeri, jonka perusteella todetaan, ovatko vaikutukset merkittäviä. Luontodirektiivin 6 artiklan 3. kohta määrää, että viranomaiset saavat hyväksyä hankkeen tai suunnitelman vasta varmistuttuaan siitä, että se "ei vaikuta kyseisen alueen koskemattomuuteen. Komission tulkintaohjeessa todetaan että koskemattomuus tarkoittaa "ehjänä olemista". Tällöin on kyse siitä, että voiko alue hankkeesta tai suunnitelmasta huolimatta pitkälläkin tähtäyksellä säilyä sellaisena, että sen suojelutavoitteisiin kuuluvat luontotyypit eivät mainittavasti supistu ja suojeltavien lajien populaatiot pystyvät kehittymään suotuisasti tai vähintään säilymään nykyisellä tasollaan. Tämä korostaa, että hanke tai suunnitelma ei saa uhata alueen koskemattomuutta eli koko Natura alueen ekologisen rakenteen ja toiminnan täytyy säilyä elinkelpoisena. Myös niiden luontotyyppien ja lajien kantojen täytyy säilyä elinvoimaisena, joiden vuoksi alue on valittu Natura-verkostoon. EU tuomioistuin on todennut Natura-alueen koskemattomuudesta (Unionin tuomioistuimen tapaus C-258/11), että luontodirektiivin 6 artiklaa on tulkittava siten, että suunnitelma tai hanke vaikuttaa Natura-alueen koskemattomuuteen, jos se voi estää asianomaisen alueen niiden perustavanlaatuisten ominaispiirteiden kestävän säilyttämisen, jotka liittyvät alueen valinnan perusteena olevan ensisijaisesti suojeltavan luontotyypin esiintymiseen. Tuomioistuin katsoi myös, että koskemattomuuteen luontotyyppinä ei vaikuteta, kun alueen suotuisa suojelun taso säilyy. Tämä merkitsee alueen niiden perustavanlaatuisten ominaispiirteiden kestävää säilymistä, jotka liittyvät olennaisena osana alueen suojeluperusteisten luontotyyppien esiintymiseen. Koskemattomuusarviointi vaatii kokonaisvaltaista ekologista harkintaa, jossa ei pitäydytä yksinomaan suojelun perustana olevissa luontotyypeissä tai lajeissa. Merkittävä heikkeneminen on kyseessä silloin, jos suojelun olennaiset arvot ja ekologinen toimintakyky eivät säily (Kuusiniemi 2001). Merkittävyysmääre on laadullinen, ei määrällinen kriteeri. Natura-alueen eheyteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa: elinpiirit ruokailu- ja pesimäalueet ympäristön ravinne- ja hydrologiset suhteet ekologiset prosessit populaatiot Natura-alueen eheyden yhteydessä on huomioitavaa, että vaikka hankkeen tai suunnitelman vaikutukset eivät olisi mihinkään suojeluperusteena olevaan luontotyyppiin tai lajiin yksinään merkittäviä, vähäiset tai kohtalaiset vaikutukset moneen luontotyyppiin tai lajiin saattavat vaikuttaa alueen ekologiseen rakenteeseen ja toimintaan kokonaisuutena (Söderman 2003). Vaikutusten ei myöskään tarvitse kohdistua suoraan alueen arvokkaisiin luontotyyppeihin tai lajeihin ollakseen merkittäviä, sillä ne voivat kohdistua esimerkiksi alueen hydrologiaan tai tavanomaisiin lajeihin ja vaikuttaa tätä kautta välillisesti suojeluperusteina oleviin luontotyyppeihin ja/tai lajeihin (Söderman 2003). Vaikutusten merkittävyyden arviointia alueen eheyden kannalta on esitetty taulukossa 9, minkä lisäksi on huomioitava edellä esitetyt seikat. Arviointi on asianmukainen kun se on aukoton. Arvioinnissa on oltava täydellisiä, täsmällisiä ja lopullisia toteamuksia ja päätelmiä, joiden perusteella voidaan

12 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 10 (19) hälventää kaikenlainen perusteltu tieteellinen epäilys hankkeen tai suunnitelman vaikutuksista asianomaiselle alueelle (Euroopan unionin tuomioistuimen tapaukset C-258/11 ja C-404/09). Taulukko 3. Vaikutusten merkittävyyden arviointi alueen eheyden kannalta (Söderman 2003). Vaikutuksen merkittävyys Kriteerit Merkittävä vaikutus Kohtalaisen vaikutus kielteinen kielteinen Hanke tai suunnitelma vaikuttaa haitallisesti alueen eheyteen, sen yhtenäiseen ekologiseen rakenteeseen ja toimintaan, joka ylläpitää elinympäristöjä ja populaatioita, joita varten alue on luokiteltu. Hanke tai suunnitelma ei vaikuta haitallisesti alueen eheyteen, mutta vaikutus on todennäköisesti merkittävä alueen yksittäisiin elinympäristöihin tai lajeihin. Vähäinen kielteinen vaikutus Myönteinen vaikutus Kumpikaan yllä olevista tapauksista ei toteudu, mutta vähäiset kielteiset vaikutukset ovat ilmeisiä. Hanke tai suunnitelma lisää luonnon monimuotoisuutta, esimerkiksi luodaan käytäviä eristyneiden alueiden välillä tai aluetta kunnostetaan tai ennallistetaan. Ei vaikutuksia Vaikutuksia ei ole huomattavissa kielteiseen tai positiiviseen suuntaan. 5.3 Aineisto ja epävarmuustekijät Tämä Natura-tarvearviointi on laadittu asiantuntija-arviointina, ja se perustuu Natura-tietolomakkeeseen ja päivitettyyn tietolomakkeeseen. Natura-tarvearvioinnissa on hyödynnetty myös seuraavia selvityksiä ja tietolähteitä: - Etelä-Suomen Aluehallintovirasto. Päätös , nro 239/2013/2. Kaunissaaren sataman tuloväylän muuttaminen, satama-altaan ja väylän ruoppaaminen, ruoppausmassojen läjittäminen mereen ja uuden satamalaiturin rakentaminen sekä valmistelulupa hanketta varten, Pyhtää. - Etelä-Suomen Aluehallintovirasto. Päätös , nro 92/2011/4. Kaunissaaren tuloväylän muuttaminen ja ruoppaus, meriaallonmurtajan jatkaminen ja Verkkoniemen väylän ruoppaus sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Pyhtää. - Heitto, A. ja Vatanen, S. 2013: Kaunissaaren sisääntuloväylän ja sataman ruoppauksen vesistötarkkailuraportti. Kala- ja vesimonisteita nro Hokkanen, M., Jansson, H., Korkeamäki, H., Laiho, J., Laine, A., Malin, M. ja Manninen, S. 2012: Itäisen Suomenlahden kansallispuiston ja Natura alueen hoito- ja käyttösuunnitelma. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja C Hokkanen, T. 2012: Itäisen Suomenlahden saaristolinnuston pitkäaikaismuutokset erityisesti vuosina Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A 195.

13 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 11 (19) - Hovi, M. & Vatanen, S. 2014: Kaunissaaren sisääntuloväylän ja sataman ruoppauksen vesistötarkkailuraportti vuosina 2013 ja Kala- ja vesimonisteita nro Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Tuula Tanska, Luonnonsuojelubiologi. Alueen luontotyypit, tiedonanto, sähköposti Kymenlaakson Lintutieteellinen Yhdistys ry, havaintotoimikunnan puheenjohtaja Vuorio, Ari. Alueen linnusto tiedonanto, sähköposti Metsähallitus Luontopalvelut, Alueen luontotyypit, tiedonanto, sähköposti Velmu, karttapalvelu. Aineiston merkittävin puute on, että tutkittua tietoa luontotyyppien vedenalaisista osista ei ole kaava-alueen Natura-alueen osalla.

14 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 12 (19) 6 Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue (FI ) 6.1 Yleistä Alue on laaja neljän kunnan alueelle (Hamina, Kotka, Pyhtää ja Virolahti) ulottuva Natura-alue. Alueen pinta-ala on ha. Alueen suojelun perustana on luontoja lintudirektiivi (SAC/SPA -alue). Itäisen Suomenlahden alue on suurten selkävesien hallitsema ja sijaitsee pääosin ulkosaaristossa ja merivyöhykkeessä. Vesialuetta luonnehtivat saarten ja vedenalaisten harjanteiden rajaamat altaat. Vedenalaisen luontonsa puolesta alue edustaa rannikollamme vaihettumisvyöhykettä mereisimmästä vähemmän mereiseen tyyppiin. Kasvilajisto poikkeaa läntisemmästä saaristosta. Täällä ovat yleisiä mm. rantahirvenjuuri ja muualla harvinainen merenrantavieras. Toisaalta monet Saaristomeren lajit puuttuvat. Alueen rungon muodostaa itäisen Suomenlahden kansallispuisto, jonka saaret ovat etelärannikolle tyypillisiä jyrkkärantaisia ja syvien vesien ympäröimiä, tyrskyjen pieksemiä kalliosaaria, joilla irtaimia maalajeja on vähän. Useimmat saaret ovat puuttomia ja metsäisten saarten kasvillisuus on enimmäkseen jäkäläistä kalliomännikköä. Suurin osa saarista kuuluu itäisen Suomenlahden kansallispuistoon, vesialueita ei sisälly. Kohdetta ehdotetaan ilmoitettavaksi Itämeren suojelukomissiolle Itämeren rannikko- ja merialueiden suojelualueverkostoon Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskevan yleissopimuksen mukaisesti eli ns. BSPA-kohteeksi. Kohteen suojelu on tarkoitus toteuttaa maa-alueilla ja tärkeimmillä vesialueilla luonnonsuojelulailla (luonnonsuojelualue) sekä pääosalla vesialuetta vesilailla. Alueen suojelu ei rajoita puolustusvoimien toimintaa ja sen kehittämistä. 6.2 Suojeltavat luontotyypit ja lajit Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet (FI ) Natura-alueella on tarkoitus suojella mm. luontodirektiivin luontotyyppejä vedenalaiset hiekkasärkät sekä Itämeren harjusaaret ja niiden hiekka-, kallio- ja kivikkorantojen kasvillisuus sekä vedenalainen kasvillisuus. Alueella on tarkoitus suojella myös lintudirektiivin liitteen I lintuja ja niiden elinympäristöä sekä alueen muuta linnustoa. Natura-alueella esiintyviä suojeltavia luontotyyppejä on 23 kappaletta, kun huomioidaan Natura 2000-verkoston tietojen täydentämisessä esitetyt luontotyypit (taulukko 4). Metsähallituksen hallinnassa olevat maa-alueet on inventoitu osana Luonnonsuojelualueiden perustiedon keruu -projektia vuosien aikana.

15 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 13 (19) Taulukko 4. Suojelun perusteina olevat luontotyypit (Tietolomakkeen taulukko 3.1). Natura 2000-verkoston tietojen täydentämisessä lisättäväksi ehdotetut luontotyypit on lihavoituna. Poistettaviksi ehdotettavat luontotyypit: 8230 Kallioiden pioneerikasvillisuus. Koodi Nimi Pinta-ala, ha 1110 Vedenalaiset hiekkasärkät Fladat, kluuvijärvet ja laguuninomaiset lahdet Karit ja kalliorantojen levävyöhykkeelliset vedenalaiset osat Rantavallien yksivuotinen kasvillisuus Kivikkoisten rantojen monivuotinen kasvillisuus Atlantin ja Itämeren rannikoiden kasvipeitteiset rantakalliot Itämeren harjusaaret ja niiden hiekka-, kallio- ja kivikkorantojen 534 kasvillisuus sekä vedenalainen kasvillisuus 1620 Itämeren ulkosaariston ja merivyöhykkeen saarien ja luotojen 1439 ryhmät 1630 Itämeren boreaaliset rantaniityt 5, Itämeren boreaaliset hiekkarannat, joilla on monivuotista 6,8 ruohovartista kasvillisuutta 2120 Rannikon liikkuvat Ammophila arenaria -rantakauradyynit 0,7 (valkoiset dyynit) 2130 Rannikoiden kiinteät ruohokasvillisuuden peittämät dyynit (harmaat dyynit) 0, Kiinteät, kalkittomat Empetrum nigrum - 0,2 variksenmarjadyynit 2180 Atlanttisen, kontinentaalisen ja boreaalisen alueen 2,4 metsäiset dyynit 6270 Fennoskandian runsaslajiset kuivat ja tuoreet niityt 3, Alavat niitetyt niityt 0, Vaihettumissuot ja rantasuot Kasvipeitteiset silikaattikalliot Boreaaliset luonnonmetsät Boreaaliset lehdot Harjumuodostumien metsäiset luontotyypit Fennoskandian metsäluhdat 1,4 91D0 Puustoiset suot 4,4 Suojelun perusteina olevat lajit on esitetty taulukossa 5, missä on mukana Natura 2000-verkoston tietojen täydentämisessä lisättäväksi ehdotetut lajit.

16 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 14 (19) Taulukko 5. Suojelun perusteina olevat lajit (Tietolomakkeen taulukko 3.2). Natura verkoston tietojen täydentämisessä lisättäväksi ehdotetut lajit on lihavoituna. Lisäksi alueella on kaksi uhanalaista lajia. Koodi A200 A169 A062 A045 A215 A224 A202 A236 A103 A099 A320 A338 A640 A066 A277 A007 A063 A190 A193 A194 A048 A107 A199 Laji ruokki (Alca torda) karikukko (Arenaria interpres) lapasotka (Aythya marila) valkoposkihanhi (Branta leucopsis) huuhkaja (Bubo bubo) kehrääjä (Caprimulgus europaeus) riskilä (Cepphus grylle) palokärki (Dryocopus martius) muuttohaukka (Falco peregrinus) nuolihaukka (Falco subbuteo) pikkusieppo (Ficedula parva) pikkulepinkäinen (Lanius collurio) selkälokki (Larus fuscus fuscus) pilkkasiipi (Melanitta fusca) kivitasku (Oenanthe oenanthe) mustakurkku-uikku (Podiceps auritus) haahka (Somateria mollissima) räyskä (Sterna caspia) kalatiira (Sterna hirundo) lapintiira (Sterna paradisaea) ristisorsa (Tadorna tadorna) teeri (Tetrao tetrix) etelänkiisla (Uria aalge) 1364 harmaahylje (Halichoerus grypus) 6307 itämerennorppa (Pusa hispida botnica)

17 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 15 (19) 6.3 Vaikutukset Aallonmurtajat Eteläinen aallonmurtaja sijoittuu Natura-alueelle. Pohjoinen sijoittuu noin 30 metrin päähän Natura-alueen ulkorajasta. Eteläisen aallonmurtajan aluevarauksen pituus on noin 100 metriä ja leveys noin 15 metriä. Aallonmurtaja sijoittuu vesialueelle, missä veden syvyys on noin 6-7 metriä. Pohjoinen aallonmurtaja sijoittuu matalalle ranta-alueelle, missä on runsaasti isoja kiviä (kuva 4). Kuva 4: Verkkoniemen edusta on hyvin kivikkoinen. Kuva on otettu 2009 Verkkoniemen edustalta Pitkäniemen suuntaan. Aallonmurtajan rakentaminen tapahtuu ajamalla alueelle louhetta ja hiekkaa. Maa-aines tulee maalta. Aallonmurtajan rakentamisen takia merenpohjan habitaatti tuhoutuu pysyvästi eli aallonmurtajan kohdalta pohjaeläimistö ja - kasvillisuus häviävät. Velmu-eliöyhteisömallin mukaan eteläisen aallonmurtajan alueella on mahdollisesti rakko- ja punaleväyhteisöä. Metsähallitus on vuonna 2014 dropvideoitu suunnitellun eteläisen aallonmurtajan alueen. Videopisteiden kohdalla pohja on paljasta hiekkaa ja soraa ilman erityisiä lajiston monimuotoisuusarvoja (Metsähallitus Maiju Lanki 10/2017). Läheltä on havaintoja (Drop-video) merirokosta (Amphibalanus improvisus) ja meriahdinparrasta (Cladophora rupestris). Kaunissaaren ympäristössä on potentiaalista hiekkasärkkäympäristöä (Velmu, GTK).

18 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 16 (19) Eteläisen aallonmurtajan alueella on mahdollisesti luontotyyppiä Itämeren harjusaaret ja niiden hiekka-, kallio- ja kivikkorantojen sekä vedenalainen kasvillisuus (1610). Vedenalainen kasvillisuus alueella ulottuu arviolta noin 6 metrin syvyiseen veteen. Toinen mahdollinen luontotyyppi on vedenalaiset hiekkasärkät (1110), johon luetaan rannanläheiset hiekkasärkät 20 metrin syvyyteen asti. Alueen muihin luontotyyppeihin ei vaikutuksia muodostu. Aallonmurtajan rakentaminen heikentää arviolta harjusaaret -luontotyypin levinneisyyttä noin 0,03 %:lla. Koska luontotyypin todellista levinneisyyttä ei tunneta, haitta levinneisyydelle on tätä vähäisempi. Mikäli alueella on vedenalaiset hiekkasärkät -luontotyyppiä, luontotyypin levinneisyyteen vaikutus on merkittävästi vähäisempi. Levinneisyys heikkenee noin 0,005 %. Aallonmurtajien vesistötöistä leviää vähäisessä määrin kiintoainesta työkohteen lähelle, koska täyteaines on lähinnä kiviä, soraa ja hiekkaa. Työkohteen lähellä veden laadun muutokset ovat vähäisiä ja muutamassa viikossa töiden jälkeen tilanne tasaantuu. Tulevista vaikutuksista antavat viitteen aikaisemmissa ruoppausvaiheissa tehdyt seurantahavainnot. Kun Kaunissaaren sisääntuloväylää ja satamaa ruopattiin vuonna 2012, vaikutukset olivat vähäisiä. Vesistötarkkailuraportin mukaan (Heitto ja Vatanen 2013) lievää samentumista ilmeni vain työalueiden lähellä. Jälkitarkkailukerralla ( ) vesistötöiden aikaisia vaikutuksia ei havaittu millään havaintopisteellä. Vesistötyöt tapahtuivat Samoin talvella ja keväällä 2014, kun Kaunissaaren satama-allasta sekä tuloväylää ruopattiin ja rakennettiin uusi laituri, jäivät vaikutukset vähäisiksi ja lyhytaikaisiksi (Hovi ja Vatanen 2014). Vaikutusten suuruus on lievä ja se kohdistuu harjusaaret- tai/ja vedenalaiset hiekkasärkät-luontotyypin säilymisen ja edustavuuden kannalta vähäiseen osaan. Vaikutusten merkitys on vähäinen. Aallonmurtajan rakentamisesta aiheutuu veden samentumisen lisäksi työnaikaista melua. Alueen lähin häiriintyvä linnustokohde on Pienikari, johon etäisyys on noin 550 metriä. Pienikarin linnustollinen arvo ei ole merkittävä, mutta Suurkari, johon etäisyyttä on noin 1 km, on merkittävä linnustokohde. Haitat linnustolle jäävät vähäisiksi. Työaikainen meluhaitta sekoittuu alueella tapahtuvaan normaaliin veneliikenteen tuottamaan meluun ja häiriöön. Todennäköisesti yhdenkään lintulajin pesimäkantaan hankkeella ei ole vaikutuksia. Töiden aikana linnut voivat vältellä Verkkoniemen vesialuetta. Linnuston kohdistuva haittaa voidaan myös lieventää ajoittamalla työ linnuston pesimäkauden ulkopuolelle. Hylkeisiin ei kohdistu merkittävää haitallista vaikutusta. Hylkeiden tärkeät kokoontumisluodot ovat ulompana, yksittäiset hylkeet voivat liikkua alueella saalistusmatkoillaan (Metsähallitus 2014) Sataman rakentaminen Satama-alueen raja on lähimmillään noin 30 metrin päässä Natura-alueen ulkorajasta. Sataman vesistötyöt eivät aiheuta laajaa samentumisvaikutusta ja samentuminen keskittyy pohjan läheisyyteen. Kiintoainesta leviää jonkin verran ympäristöön ja

19 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 17 (19) Liikennöinti peittää lähistöllä pohjakasvillisuutta sekä pohjaeläimiä niille laskeutuvilla hiukkasilla. Ruoppausmassat eivät myöskään sisällä huomattavia määriä ravinteita tai ympäristölle haitallisia aineita. Käyttökelpoisen fosforin määrä nousee jossain määrin hetkellisesti satama-alueella ja sen lähellä. Kokonaisuudessaan vaikutukset veden laatuun tulevat olemaan vähäisiä ja alueen rehevyyteen toimilla ei ole vaikutusta. Toimenpiteiden aiheuttamat vaikutukset eivät ulotu laajalle ja ulottuvat vähäisesti Natura-alueelle. Vähäiset samentumisvaikutukset kohdistuvat todennäköisesti Itämeren harjusaaret ja niiden hiekka-, kallio- ja kivikkorantojen sekä vedenalainen kasvillisuus -luontotyyppiin. Töiden jälkeen vaikutukset häviävät muutamassa viikossa. Satamalaajennuksen rakentamisesta aiheutuu myös työnaikaista melua ja häiriötä. Töiden aikainen melu tai visuaalinen häiriö ei haittaa merkittävästi Pienikarilla tai Suurkarilla pesivää tai levähtävää linnustoa. Kaunissaaren lähialueen linnusto on hyvin tottunut vesiliikenteeseen sekä siitä seuraavaan meluun sataman ja liikenneväylän läheisyydessä. Hylkeisiin ei kohdistu merkittävää haitallista vaikutusta. Kaunissaaren ympäristössä on ympärivuotista yhteyslauttaliikennettä Kaunissaaren ja Kotkan välillä. Kaunissaaren kaupan, ravintolan ja kahvilan tavaratoimitukset hoidetaan yhteysaluksella. Samoin alueen matkailu on hyvin riippuvainen yhteysliikenteestä. Liikennöinti on vilkkaimmillaan avovesikautena lomien aikaan. Kotka-Pyhtää-Kaunissaari -reitillä kuljetetaan vuosittain noin matkustajaa. Lisäksi avovesikautena Kaunissaaren pienvenesatamassa vierailee veneilijöitä. Pienveneilijät ovat Kaunissaarella vakituisesti asuvia tai saaren loma-asukkaita sekä vierailijoita. Kaunissaarella yöpyy vuosittain noin vierailijaa. Lisäksi on myös veneilijöitä, jotka vierailevat muilla lähialueen saarilla ja viereisessä kansallispuistossa. Veneilijöiden määrä painottuu erityisesti keskikesään. Kaavan toteutuminen lisää sataman kapasiteettia ja venevierailijoiden määrää. Veneliikenteen häiriö keskittyy nykyisen jo vilkkaasti liikennöidyn laivaväylän läheisyyteen. Väylä on Pienkarin pohjoispuolella noin 200 m päässä saaresta. Pienkarin linnustolle haitta jää nykyiselle tasolle. Muut häiriintyvä kohteet ovat kauempana väylästä. 6.4 Vaikutukset eheyteen Hankkeella on vähäinen kielteinen vaikutus Natura-alueen eheyteen. Alueen perustavanlaatuiset luontoarvot ja ominaispiirteet säilyvät, eikä kaavan toteutuminen muuta Natura-alueen ekologista rakennetta tai toimintaa. 6.5 Yhteisvaikutukset Natura-alueeseen kohdistuvia muita hankkeita ei ole tiedossa.

20 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 18 (19) 6.6 Lieventämistoimet Kaunissaaren tuloväylän muuttamisen ja ruoppauksen, meriaallonmurtajan jatkamisen ja Verkkoniemen väylän ruoppaushankkeen lupamääräyksissä (Etelä- Suomen aluehallintoviraston päätös Nro 92/2011/4) todetaan, että - Ruoppaukset ja räjäytykset on suoritettava välisenä aikana siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa tai häiriötä merialueelle ja sen käytölle sekä linnustolle. Etelä-Suomen AVI:n päätöksessä ( , Nro 239/2013/2) Kaunissaaren sataman ja väylän ruoppauksesta, ruoppausmassojen läjittämisestä mereen sekä uuden satama-laiturin rakentamisesta rajataan ruoppaustoimet suoritettavaksi välisenä aikana. Kaavan toteuttaminen vaatii hyvin samankaltaisia toimia kuin aikaisemmissa hankkeissa, on vastaava rakentamistoiminen ajallinen rajaus ( ) on riittävä vähentämään linnustoon ja meriluonnolle kohdistuvaa haittaa. Lisäksi rakentamisessa on syytä käyttää sellaisia työmenetelmiä ja kalustoa, että veden samentuminen sekä visuaaliset häiriöt ja meluhäiriöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi. 7 Johtopäätös Kaavahanke toteutuessaan ei kokonaisuudessaan merkittävästi heikennä niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue on sisällytetty Natura verkostoon. Luonnonsuojelulain mukaista Natura-arviointia ei ole tarvetta laatia.

21 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Natura-tarvearviointi 19 (19) 8 Lähteet Airaksinen, O. & Karttunen, K. 1998: Natura luontotyyppiopas. Ympäristöopas 46. Suomen ympäristökeskus. 194 s. Etelä-Suomen Aluehallintovirasto. Päätös , nro 239/2013/2. Kaunissaaren sataman tuloväylän muuttaminen, satama-altaan ja väylän ruoppaaminen, ruoppausmassojen läjittäminen mereen ja uuden satama-laiturin rakentaminen sekä valmistelulupa hanketta varten, Pyhtää. Etelä-Suomen Aluehallintovirasto. Päätös , nro 92/2011/4. Kaunissaaren tuloväylän muuttaminen ja ruoppaus, meriaallonmurtajan jatkaminen ja Verkkoniemen väylän ruoppaus sekä töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Pyhtää. Euroopan komissio 2000: Natura alueiden suojelu ja käyttö. Luontodirektiivin 92/43/ETY 6 artiklan säännökset. 69 s. European Commission 2001: Assessment of plans and projects significantly affecting Natura 2000 sites. Methodological guidance on the provisions of Article 6(3) and (4) of the Habitats Directive 92/43/EEC. a_2000_assess_en.pdf. European Environment Agency 2016: Euroopan ympäristöviraston Natura tietokanta. Hovi, M. & Vatanen, S. 2014: Kaunissaaren sisääntuloväylän ja sataman ruoppauksen vesistötarkkailuraportti vuosina 2013 ja Kala- ja vesimonisteita nro 143. Heitto, A. ja Vatanen, S. 2013: Kaunissaaren sisääntuloväylän ja sataman ruoppauksen vesistötarkkailuraportti. Kala- ja vesimonisteita nro 97. Kaakkois-Suomen ELY-keskus: Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet Natura-alue (FI ) Natura-tietolomake (4/2015). Korpelainen, H. 2013: Vaikutusten arviointia Natura-alueilla koskevia ohjeita. Ympäristöministeriö. 3s. Kuusiniemi 2001: Biodiversiteetin suojelu ja oikeusjärjestyksen ristiriidat. Teoksessa Oikeustiede. Jurisprudentia, Suomalaisen lakimiesyhdistyksen vuosikirja 2001, s Luonnonsuojelulaki (1096/1996) ja -asetus (160/1997). Neuvoston direktiivi luonnonvaraisten lintujen suojelusta (NDir 79/409/ETY). OIVA ja LAPIO -ympäristö ja paikkatietolatauspalvelu asiantuntijoille (2016). Söderman, T. 2003: Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi kaavoituksessa, YVA-menettelyssä ja Natura arvioinnissa. Ympäristöopas 109. Suomen ympäristökeskus. 196 s. Söderman, T. 2007: Luonnonsuojelulain mukaisten Natura-arviointien ja -lausuntojen laatu Suomen ympäristökeskuksen raportteja 30/2007. Suomen ympäristökeskus. 75 s. Ympäristöministeriö 2011: Raportti luontodirektiivin toimeenpanosta Suomessa Ympäristöministeriö 2013: Raportti luontodirektiivin toimeenpanosta Suomessa Ympäristöministeriö 2016: Ympäristöministeriön ehdotus Natura 2000-verkoston tietojen täydentämisestä.

SAARISTON JA RANNIKON OSAYLEISKAAVA

SAARISTON JA RANNIKON OSAYLEISKAAVA FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon kunta SAARISTON JA RANNIKON OSAYLEISKAAVA Natura-arviointi 0630-C8968 18.12.2009 FCG Finnish Consulting Group Oy Natura-arviointi I 18.12.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA. Alustavia Natura-arvioinnin suuntaviivoja

HELSINGIN YLEISKAAVA. Alustavia Natura-arvioinnin suuntaviivoja HELSINGIN YLEISKAAVA Alustavia Natura-arvioinnin suuntaviivoja 2.10.2014 Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:26 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

Natura-arvioinnin sisällöt

Natura-arvioinnin sisällöt Natura-arviointi -hankkeen päätösseminaari, 1.12.2015, Rovaniemi Erikoissuunnittelija Kristiina Hoikka Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kristiina.hoikka@ely-keskus.fi Natura-arvioinnin tarkoitus

Lisätiedot

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa Esko Gustafsson Natura 2000 ohjelma Taustalla luontodirektiivin määräykset Kohteet luontodirektiivin mukaisia (erityisten

Lisätiedot

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen 15.5.2013 Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö 1) SAC alueiden perustamismenettely ja suojelutoimenpiteiden toteuttaminen Luontodirektiivin 1 artiklan l-kohta

Lisätiedot

ELY-keskuksen näkökulma pohjavedenoton luontovaikutusten arviointiin

ELY-keskuksen näkökulma pohjavedenoton luontovaikutusten arviointiin ELY-keskuksen näkökulma pohjavedenoton luontovaikutusten arviointiin Ilpo Huolman Uudenmaan ELY-keskus Vedenottolupaseminaari 3.11.2016 Pohjavesiin liittyvät luonnonarvot Pohjavesistä suoraan riippuvaisia

Lisätiedot

EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö

EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö EU-oikeuden vaatimukset Kuuleminen 15.5.2013 Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, Ympäristöministeriö Natura 2000 -verkoston muodostamisesta suojelutoimenpiteisiin Luontodirektiivin 3 ja 4 artikla säätelevät

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy HANGON KAUPUNKI KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA NATURA-TARVEARVIOINTI LIITE 6

FCG Finnish Consulting Group Oy HANGON KAUPUNKI KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA NATURA-TARVEARVIOINTI LIITE 6 FCG Finnish Consulting Group Oy HANGON KAUPUNKI KANTAKAUPUNGIN YLEISKAAVA NATURA-TARVEARVIOINTI LIITE 6 25.11.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Natura-tarvearviointi I 25.11.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1

Lisätiedot

Ailangantunturin tuulipuisto

Ailangantunturin tuulipuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA WPD FINLAND OY Ailangantunturin tuulipuisto NATURA-TARVEHARKINTA erillisraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P15238P001 2 (17) Ailangantunturin tuulipuisto FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Kuuleminen SAC-työryhmän tehtävät. Satu Sundberg, YM/LYMO

Kuuleminen SAC-työryhmän tehtävät. Satu Sundberg, YM/LYMO Kuuleminen 14.3.2013 SAC-työryhmän tehtävät Satu Sundberg, YM/LYMO Työn tavoitteet, aikataulu ja osallistaminen Taustalla luonto- ja lintudirektiivien tulkinnan täsmentyminen EU-tuomioistuimen ratkaisukäytännössä

Lisätiedot

NATURA TARVEARVIOINTI 16USP NAT PUHURI OY Pyhäjoen Parhalahden tuulipuisto. Natura tarvearviointi

NATURA TARVEARVIOINTI 16USP NAT PUHURI OY Pyhäjoen Parhalahden tuulipuisto. Natura tarvearviointi NATURA TARVEARVIOINTI 16USP0142.6501.NAT 4.10.2013 PUHURI OY Pyhäjoen Parhalahden tuulipuisto Natura tarvearviointi 1 Copyright Pöyry Finland Oy Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

PIENVESISTÖJEN RANTAOSAYLEISKAAVA

PIENVESISTÖJEN RANTAOSAYLEISKAAVA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI PIENVESISTÖJEN RANTAOSAYLEISKAAVA Natura-arviointi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29372 Natura-arviointi 1 (24) Kärkkäinen Jari Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 1. Aineisto ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

Puruveden rantayleiskaavan muutos ja laajennus

Puruveden rantayleiskaavan muutos ja laajennus LIITE 2 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KITEEN KAUPUNKI Puruveden rantayleiskaavan muutos ja laajennus LIITE 2: Natura-tarvearviointi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P118062 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

NATURA-ARVIOINTI 16X OTSOTUULI OY. Teerivaaran tuulipuistohanke Natura-arviointi

NATURA-ARVIOINTI 16X OTSOTUULI OY. Teerivaaran tuulipuistohanke Natura-arviointi NATURA-ARVIOINTI 30.9.2013 OTSOTUULI OY Teerivaaran tuulipuistohanke Natura-arviointi Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen. Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen

Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen. Lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen Natura arviointia koskeva sääntely, arviointivelvollisuuden syntyminen Lainsäädäntöneuvos Hankkeita ja suunnitelmia koskevia ennakkovalvonta Luontodirektiivin 6 artiklan 3 kohta: Kaikki suunnitelmat tai

Lisätiedot

NATURA-ARVIOINTI LIITE 4 16X OTSOTUULI OY. Teerivaaran tuulivoimahanke Natura-arviointi

NATURA-ARVIOINTI LIITE 4 16X OTSOTUULI OY. Teerivaaran tuulivoimahanke Natura-arviointi NATURA-ARVIOINTI 30.9.2013 OTSOTUULI OY Natura-arviointi Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa kirjallista

Lisätiedot

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio Lausunto LAPELY/10/07.04/2012 8.11.2013 Taaleritehdas Oy Tamiir Fareed Tapionkatu 4 A 11 40400 Jyväskylä Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Lisätiedot

VELMU Tiedotustilaisuus Harakan saari Markku Viitasalo & VELMU-ryhmä. Mihin VELMUa tarvitaan?

VELMU Tiedotustilaisuus Harakan saari Markku Viitasalo & VELMU-ryhmä. Mihin VELMUa tarvitaan? VELMU 2012 Tiedotustilaisuus Harakan saari 9.5.2012 Markku Viitasalo & VELMU-ryhmä Kuva: Metsähallitus Mihin VELMUa tarvitaan? 1. Kartoitukset & mallinnus => missä geologista ja biologista monimuotoisuutta

Lisätiedot

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen 15.10.2013 Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö täydentäminen Luontodirektiivin 6 artiklan 2 kohta: Jäsenvaltioiden on toteutettava erityisten suojelutoimien

Lisätiedot

Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013

Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013 Erityispiirteinen Puruvesi Natura 2000-vesistönä PURUVESI-SEMINAARI 20.7.2013 Esityksen sisältö Puruveden erityispiirteet suojeluohjelmissa Natura 2000 suojelun toteuttaminen Suuntaviivoja Puruveden vesiensuojeluun

Lisätiedot

Natura-arvioinnin tarveharkinta

Natura-arvioinnin tarveharkinta FCG Finnish Consulting Group FCG Finnish Consulting Group Oy WPD FINLAND OY SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 MENETELMÄT JA AINEISTO... 3 2.1 Natura-arviointi... 3 2.2... 4 2.3 Arvioinnin kriteerit...

Lisätiedot

hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa

hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa Selkämeren kansallispuisto i ja sen hyödyntäminen ilmastonmuutoksen t seurannassa Mikael Nordström Puh. 0400-445234, sähköposti: mikael.nordstrom@metsa.fi t 25.5.2011 Rauma Mikä on Metsähallitus? Metsähallituksen

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Petteri Tolvanen, WWF 19.3.2015 Petteri Tolvanen WWF:n esitys toukokuu 2014 Porkkalan uudelleenperustaminen; erittäin monipuolinen luontokokonaisuus vanhoista

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

VELMU. Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi. Markku Viitasalo SYKE merikeskus

VELMU. Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi. Markku Viitasalo SYKE merikeskus VELMU Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma - Meren suojelun ja kestävän käytön hyväksi Markku Viitasalo SYKE merikeskus Meremme tähden Rauma 29.5.2018 Mats Westerbom / Metsähallitus Luontopalvelut

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO KEHRÄÄJÄSELVITYS 2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18892P002 Tiina Mäkelä Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Vedenalaiset luontoarvot ja ruoppaaminen. Leena Lehtomaa Ylitarkastaja Ympäristö ja luonnonvarat Luonnonsuojeluyksikkö

Vedenalaiset luontoarvot ja ruoppaaminen. Leena Lehtomaa Ylitarkastaja Ympäristö ja luonnonvarat Luonnonsuojeluyksikkö Vedenalaiset luontoarvot ja ruoppaaminen Leena Lehtomaa Ylitarkastaja Ympäristö ja luonnonvarat Luonnonsuojeluyksikkö Tapio Heikkilä Ympäristöhallinnon kuvapankki Päivi Tahvanainen, Ympäristöhallinnon

Lisätiedot

Suojelualueet, yleiskartta

Suojelualueet, yleiskartta Suojelualueet, yleiskartta Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet FI0100065 Vuosaarenlahden merenrantaniitty Mölandetin luodot Pikku Niinisaaren rantaniitty ja vesialue Uutelan Särkkäniemi Pikku

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.4.2017 COM(2017) 166 final 2017/0077 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavasta kannasta muuttavien luonnonvaraisten eläinten suojelemista koskevan

Lisätiedot

Koodi FI 130 0908. Kunta. Sodankylä. Pelkosenniemi, Kemijärvi. Pinta-ala. 14 325 ha. Aluetyyppi. SPA (sisältää SCI:n)

Koodi FI 130 0908. Kunta. Sodankylä. Pelkosenniemi, Kemijärvi. Pinta-ala. 14 325 ha. Aluetyyppi. SPA (sisältää SCI:n) Pyhä-Luosto Koodi FI 130 0908 Kunta Sodankylä. Pelkosenniemi, Kemijärvi Pinta-ala 14 325 ha Aluetyyppi SPA (sisältää SCI:n) Pelkosenniemen Natura 2000 -kohteet 3 / Pyhätunturin kansallispuisto 9 / Pyhä-Luosto

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.6.2018 P35903P001 Tarkkailusuunnitelma Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen

Lisätiedot

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4. Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.2018 Ekologisten kompensaatioiden käyttö maailmalla Ekologisia kompensaatioita

Lisätiedot

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6. 1 16.6.2017 Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.2017 Esityksen sisältö Vesilaki Luonnonsuojelulaki Vesienhoidon

Lisätiedot

NATURA-ARVIOINTI 16X SUOMEN HYÖTYTUULI OY Tahkoluodon merituulipuisto, Pori. Natura-arviointi

NATURA-ARVIOINTI 16X SUOMEN HYÖTYTUULI OY Tahkoluodon merituulipuisto, Pori. Natura-arviointi NATURA-ARVIOINTI 28.1.2014 SUOMEN HYÖTYTUULI OY Tahkoluodon merituulipuisto, Pori Natura-arviointi Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

METSÄHALLITUS LAATUMAA

METSÄHALLITUS LAATUMAA NATURA-ARVIOINTI 21.11.2012 METSÄHALLITUS LAATUMAA Kivivaara-Peuravaara tuulipuistohanke Natura-arviointi Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

IIN PALOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTO

IIN PALOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTO TUULIWATTI OY IIN PALOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTO Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen Tuuliaapa Iso Heposuo (FI1101402) P27171P001 Iin Palokankaan tuulivoimapuisto 1 (52) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2015 1 (6) 902 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Metsähallituksen hakemuksesta rakentaa laituri Vallisaareen ESAVI/4242/2015 Päätös päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö Lausunto 1 (3) 29.12.2016 Dnro 511/05.01/2016 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Kirkkonummen kunta PL 20 02401 KIRKKONUMMI Lausuntopyyntö 11.11.2016 Lausunto Rastirannan ranta-asemakaavan luonnoksesta Kirkkonummen

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

EHDOTUS SUOMEN NATURA VERKOSTON TÄYDENTÄMISEKSI JA TIETOJEN AJANTASAISTAMISEKSI

EHDOTUS SUOMEN NATURA VERKOSTON TÄYDENTÄMISEKSI JA TIETOJEN AJANTASAISTAMISEKSI EHDOTUS SUOMEN NATURA 2000 -VERKOSTON TÄYDENTÄMISEKSI JA TIETOJEN AJANTASAISTAMISEKSI Ympäristöministeriö 1.9.2016 Sisällys 1. Esityksen sisältö ja perustelut... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2 Natura 2000 verkostoon

Lisätiedot

Tuulivoimahanke Soidinmäki

Tuulivoimahanke Soidinmäki Tuulivoimahanke Soidinmäki 2013-12-12 Natura 2000 arvioinnin tarveharkinta; Kulhanvuoren alue (FI0900112, SCI ja SPA) Kulhanvuoren Natura 2000-alueen Natura-arvioinnin tarvearviointi Tilaajaa: Konsultti:

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b 7 LAUSUNTO PORVARINLAHDEN ETELÄRANNAN LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISESITYKSESTÄ SEKÄ HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMASTA Kslk 2007-56, Ylk 2 9.1.2007 Karttaruudut L6,

Lisätiedot

ASIA: Muistutus luonnontieteellisten tietojen ajantasaistamisesta Naturaalueella FI Matalajärvi, Espoo

ASIA: Muistutus luonnontieteellisten tietojen ajantasaistamisesta Naturaalueella FI Matalajärvi, Espoo Espoon ympäristöyhdistys ry Villa Apteekki, Pappilantie 5, 02770 Espoo www.sll.fi/espoo Uudenmaan ELY-keskus kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi Ympäristöministeriö kirjaamo@ym.fi 30.9.2016 ASIA: Muistutus

Lisätiedot

HE 109/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta

HE 109/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Urho Kekkosen kansallispuiston rajauksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetulla lailla on tarkoitus muuttaa Urho Kekkosen kansallispuiston

Lisätiedot

wpd Finland Oy Suurhiekan merituulipuiston sähkönsiirtoyhteys Natura-arvioinnin tarveharkinta

wpd Finland Oy Suurhiekan merituulipuiston sähkönsiirtoyhteys Natura-arvioinnin tarveharkinta 60K30003.19 4.6.2008 wpd Finland Oy Suurhiekan merituulipuiston sähkönsiirtoyhteys Natura-arvioinnin tarveharkinta 1 COPYRIGHT PÖYRY ENERGY OY Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS FCG Finnish Consulting Group Oy Viitasaaren kaupunki MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Luonto- ja maisemaselvitys 0703-D4235 1.11.2009 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 1.11.2009

Lisätiedot

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari

TAIPALSAARI. ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI. Jouko Sipari TAIPALSAARI ILKONSAARTEN (Itäinen) JA MYHKIÖN RANTAYLEISKAAVA YMPÄRISTÖARVIOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 YLEISKUVAUS 4 TULOKSET... 4 1. Myhkiö. 4 2. Ilkonsaaret (itäinen)..

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1. Kaavaluonnoksen selostus Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 Kaavaluonnoksen selostus 04.06.2018 Seitap Oy 2018 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy,

Lisätiedot

NATURA 2000 TIETOLOMAKE

NATURA 2000 TIETOLOMAKE LUEEN KOODI: FI0408001 NTUR 2000 Data Form NTUR 2000 TIETOLOMKE Luonnonvaraisten lintujen suojelusta annettu neuvoston direktiivi 2009/147/EY sekä luontotyyppien sekä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Marko Vauhkonen 28.5.2019 LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Sisällys

Lisätiedot

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen 1 LUONNONSUOJELUALUEET Suomen pinta-alasta suojeltu noin yhdeksän prosenttia luonnonsuojelu- ja erämaalailla. Lisäksi suojelutavoitteita tukevia muita alueita sisältyy

Lisätiedot

Muistutus Pien- Päijänteen rantaosayleiskaavan kaavaehdotuksesta

Muistutus Pien- Päijänteen rantaosayleiskaavan kaavaehdotuksesta Muistutus Pien- Päijänteen rantaosayleiskaavan kaavaehdotuksesta Keski- Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry. c/o Heikki Helle Ahde 4 C 40520 Jyväskylä Luhangan kunta Hakulintie 2 19950 Luhanka 1. Johdanto

Lisätiedot

Suomen Natura 2000 kohteet / Uudenmaan ympäristökeskus

Suomen Natura 2000 kohteet / Uudenmaan ympäristökeskus Alueen nimi: Porvoonjoen suisto Stensböle Alueen koodi: FI0100074 Pinta ala (ha): 1331 Kunta: Porvoo Hallinnoll.alue: Merialue (ei sis. Nuts alueisiin) 50 Aluetyyppi: SCI ja SPA Uusimaa (suuralue) 50 Vastuutaho:

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

Suomenlahti-selvitys Itäinen Suomenlahti. Kotka 19.3.2015 Seppo Manninen

Suomenlahti-selvitys Itäinen Suomenlahti. Kotka 19.3.2015 Seppo Manninen Suomenlahti-selvitys Itäinen Suomenlahti Kotka 19.3.2015 Seppo Manninen Mistä on kyse? Ympäristöministeriön tehtäväksi anto Metsähallitukselle selvittää osana Suomenlahti 2014 vuoden toimenpiteitä Suomenlahden

Lisätiedot

Mihin geologia(a) tarvitaan meriluonnon monimuotoisuuden tutkimuksessa? Anu Kaskela ja kollegat, GTK VELMU seminaari

Mihin geologia(a) tarvitaan meriluonnon monimuotoisuuden tutkimuksessa? Anu Kaskela ja kollegat, GTK VELMU seminaari Mihin geologia(a) tarvitaan meriluonnon monimuotoisuuden tutkimuksessa? Anu Kaskela ja kollegat, GTK VELMU seminaari 11.12.2013, YM GTK tuottaa ja levittää geologista tietoa, jolla edistetään maankamaran

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (5) 276 Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin kaupungin liikuntaviraston hakemuksesta HEL 2012-014235 T 11 01 01 Viite: Dnro ESAVI/165/04.09/2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN

KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN KANGASALAN KIRKKOJÄRVEN NATURA-ALUE MAANKÄYTÖN MUUTOKSET NATURA-VERKOSTOON LIITTÄMISEN JÄLKEEN LAATIJA: JUSSI MÄKINEN TARKASTAJA: MARKETTA HYVÄRINEN 30.1.2017 TARKASTELUN TAUSTA, TAVOITE JA MENETELMÄ Pirkanmaan

Lisätiedot

Vastaanottaja Gasum. Asiakirjatyyppi Natura-tarveharkinta. Päivämäärä 15/10/2013 BALTICCONNECTOR MAAKAASUPUTKIYHTEYS VIRO-SUOMI NATURA-TARVEHARKINTA

Vastaanottaja Gasum. Asiakirjatyyppi Natura-tarveharkinta. Päivämäärä 15/10/2013 BALTICCONNECTOR MAAKAASUPUTKIYHTEYS VIRO-SUOMI NATURA-TARVEHARKINTA Vastaanottaja Gasum Asiakirjatyyppi Natura-tarveharkinta Päivämäärä 15/10/2013 BALTICCONNECTOR MAAKAASUPUTKIYHTEYS VIRO-SUOMI NATURA-TARVEHARKINTA MAAKAASUPUTKIYHTEYS VIRO-SUOMI NATURA-TARVEHARKINTA Päivämäärä

Lisätiedot

Valtakunnalliset suojeluohjelmat ja Natura 2000 verkosto

Valtakunnalliset suojeluohjelmat ja Natura 2000 verkosto Valtakunnalliset suojeluohjelmat ja Natura 2000 verkosto MATTI KYRÖLAINEN VALTAKUNNALLISET SUOJELUOHJELMAT Suomessa on suunniteltu luonnonmaantieteelliseen aluejakoon pohjautuvia valtakunnallisia suojeluohjelmia

Lisätiedot

Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella

Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella 2012-2013 Turun yliopisto, Brahea-keskus Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus Asko Ijäs, Kimmo Nuotio, Juha Sjöholm 26.3.2014 1. Johdanto

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta. Kaavaluonnoksen selostus Muonio KUKASLOMPOLON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 10 14, VL-aluetta sekä VR-1,VR-2 ja VR-3 aluetta Kaavaluonnoksen selostus 26.03.2019 2019 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija:, Ainonkatu

Lisätiedot

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 05/2018 LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY LINNAIMAAN LIITO-ORAVASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 Kaavaluonnoksen selostus 15.03.2017 Seitap Oy 2017 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Turvetuotannon sijoittaminen

Turvetuotannon sijoittaminen Turvetuotannon sijoittaminen Turvelupa workshop 7.2.2017 Seinäjoki Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Muutoksia turvetuotannon sääntelyyn YSL 13 Turvetuotannon sijoittaminen YSL

Lisätiedot

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI LIITE 8 2015 Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI0900057 Petri Parkko 4.12.2015 1. Natura 2000-arvioinnin taustoja UPM Metsä suunnittelee seitsemän lomakiinteistön

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso. Espoo Nina Nygren, Tampereen yliopisto

Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso. Espoo Nina Nygren, Tampereen yliopisto Ekologinen kompensaatio ja liito-oravan suotuisa suojelun taso Espoo 11.4.2013 Nina Nygren, Tampereen yliopisto Luontodirektiivin tavoitteet Tavoite: edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä suojelemalla

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii Vapo Oy Aappo Luukkonen Juha Parviainen Teppo Mutanen 11.12.2015 11.12.2015 1 (6) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 4 3.1 Yleiskuvaus... 4 3.2 Selvitysalueen merkitys

Lisätiedot

Päätös Nro 92/2011/4 Dnro ESAVI/391/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2011

Päätös Nro 92/2011/4 Dnro ESAVI/391/04.09/2010. Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 92/2011/4 Dnro ESAVI/391/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2011 ASIA HAKIJAT Kaunissaaren tuloväylän muuttaminen ja ruoppaus, meriaallonmurtajan jatkaminen ja Verkkoniemen

Lisätiedot

Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä.

Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä. Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä. Ote Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan osista 4 ja 5 (Paraisen kunta). Punaisella hankealueen likimääräinen

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA 2000 -VERKOSTON ALUEISIIN 2007 1. Taustaa Natura 2000 verkosto on Euroopan Unionin kattava luonnonsuojelulle tärkeiden

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2014 COM(2014) 267 final 2014/0139 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavasta kannasta muuttavien luonnonvaraisten eläinten suojelemista koskevan

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Muonio. KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2. Kaavaluonnoksen selostus Muonio KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2 Kaavaluonnoksen selostus 15.03.2017 Seitap Oy 2017 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYSALUE HELSINGIN EDUSTALLA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS -ESITE

RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYSALUE HELSINGIN EDUSTALLA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS -ESITE RUOPPAUSMASSOJEN MERILÄJITYSALUE HELSINGIN EDUSTALLA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS -ESITE Joulukuu 2012 Helsingin edustan merialuetta HANKE Helsingin Satama suunnittelee uuden ruoppausmassojen

Lisätiedot

NATURA VERKOSTO

NATURA VERKOSTO NATURA 2000 -VERKOSTO Natura 2000 -verkostoon kuuluvien luontodirektiivin ja lintudirektiivin perusteella suojeltavien alueiden keskittymät. Ydinestimoinnissa käytetyn ytimen koko on 1000 km² ja säde 17,8

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA INKOON KUNTA Solvik, Kälkö Ulkosaariston yleiskaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tässä osallistumis ja arviointisuunnitelmassa (MRL 63 ja 64 ) esitetään mm. kaavoitushankkeen sijainti

Lisätiedot

Lieventävien toimenpiteiden merkitys osana Natura-arviointia

Lieventävien toimenpiteiden merkitys osana Natura-arviointia Lieventävien toimenpiteiden merkitys osana Natura-arviointia Olli Ojala Suomen ympäristökeskus Ekosysteemipalvelut-ryhmä Natura-arviointi työsi apuvälineenä hankkeen päätösseminaari 1.12.2015 Lieventävät

Lisätiedot

Merialuesuunnittelu käytännössä: Kymenlaakson kaupan ja merialueen kaavoitusprosessi

Merialuesuunnittelu käytännössä: Kymenlaakson kaupan ja merialueen kaavoitusprosessi Merialuesuunnittelu käytännössä: Kymenlaakson kaupan ja merialueen kaavoitusprosessi Merialueiden suunnittelu Suomessa seminaari 30.1.2014 Suomen ympäristökeskus ja WWF Suomi Ympäristösuunnittelija Frank

Lisätiedot

6.11.2013. Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka. Natura arvioinnin tarveharkinta. FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting

6.11.2013. Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka. Natura arvioinnin tarveharkinta. FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting 6.11.2013 Rasakankaan tuulivoimahankkeen osayleiskaava, Kurikka Natura arvioinnin tarveharkinta FM (Biologia) Thomas Bonn, Triventus Consulting Isokorpi (FI0800145, SCI) Johdanto Isokorven Natura 2000

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot