RT ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy. ISOVER-lasivillan ominaisuuksia. Standardit ja hyväksynnät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RT 38193. ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy. ISOVER-lasivillan ominaisuuksia. Standardit ja hyväksynnät"

Transkriptio

1 TARVIKETIETO maaliskuu 2012 voimassa asti 1 (6) RT Talo Talo 90 K SfB ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy kuuluu maailmanlaajuiseen Saint-Gobainkonserniin, joka on maailman suurin mineraalivillan valmistaja. Eristetoimialalla on tuotantoa ja myyntiä yli 40 maassa. ISOVER-lasivillan ominaisuuksia ISOVER-mineraalivillan lämmöneristävyysominaisuudet ovat hyvät. Uuden valmistusteknologian ansiosta eristeiden lämmöneristyskyky on parantunut. Palo-ominaisuuksiltaan ISOVER-tuotteet kuuluvat pääasiassa parhaisiin luokkiin A1 ja A2-s1d0. Uusien kevyiden ISOVER-eristeiden asennettavuus ja käsiteltävyys ovat entistäkin paremmat, ja eristeet säilyttävät muotonsa koko rakennuksen eliniän. Kaikki rakennuseristeet kuuluvat rakennusmateriaalien M1-päästöluokkaan. Huokoinen kuiturakenne antaa eristeelle hyvät äänenvaimennusominaisuudet.. Paras ääneneristys saavutetaan, kun eriste laitetaan kahden levymäisen rakenteen väliin, esim. väliseinissä tai kelluvissa lattioissa. ISOVER-mineraalivilla voidaan puristepakata (Multipack) neljäsosaan tilavuudestaan varastointia ja kuljetusta varten. Tuote palautuu täyteen paksuuteensa pakkauksen avaamisen jälkeen. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy on Suomen suurin kierrätyslasin hyödyntäjä. ISOVER-mineraalivillan raaka-aineesta on % kierrätyslasia. Standardit ja hyväksynnät ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat lähes poikkeuksetta CE-merkinnän piiriin. Toiminnalle ja valmistukselle on myönnetty ISO laatusertifikaatti ja ISO ympäristösertifikaatti. ISOVER-tuotteet ovat avainlipputuotteita. Lisäksi ISOVER Puhallusvillalla on VTT:n myöntämä tuotesertifikaatti nro VTT-C

2 RT tarviketieto 2 Kevyet eristeet ISOVER KL-32 Kevyistä mineraalivilloista tehokkain Soveltuu erityisesti käytettäväksi kuorirakenteissa jossa kivimateriaalinen kantava runkorakenne. Yli 15 % parempi eriste kuin Standard- luokan villaeristeet. ISOVER KL-33 Soveltuu parhaiten hyvää eristyskykyä vaativiin rakenteisiin, tai jos tavoitellaan mahdollisimman ohuita rakenteita. Matalaenergia- ja passiivitalojen rakenteet. ISOVER KL-37 Standard-luokan Saatavana Multipack-lavapakkauksessa sekä irtopakettina. ISOVER KT-37 Rullapakattu lämmöneristysmatto, jota käytetään pääasiassa vaakarakenteissa ala- ja yläpohjien sekä seinien eristeenä. Soveltuu hyvin myös korjausrakentamiseen, kun rakenteessa on vaihtelevat koolausvälit. Puristepakattu neljäsosaan vapaasta tilavuudestaan. ISOVER KL-AKU ja KT-AKU Teräsrankaisten k450- ja k600-väliseinien kustannustehokkaaseen ääneneristämiseen. Tuotetta ei tule käyttää lämmöneristämiseen. Hyvä pakkaus ja puristussuhde vähentää eristeiden siirtotyötä työmaalla. Kevyet eristeet Paloluokka KL A1 Pysty-, vino- ja vaakarakenteet, joissa tavoitellaan mahdollisimman hyvin lämpöä eristävää puu- tai metallirunkoa. KL A1 Pysty-, vino- ja vaakarakenteet, joissa tavoitellaan mahdollisimman hyvin lämpöä eristävää puu- tai metallirunkoa. KL A1 Perustason lämmön- ja ääneneristysvilla. KT A1 Rakenteet, joissa vaihteleva runkotolppajako, pysty-, vino- ja vaakaeristäminen. KL-AKU 40 A1 Teräsrankaisten väliseinien ääneneriste. KT-AKU 37 A1 Väliseinien ääneneriste. Ergo-väliseinäjärjestelmä, runkojako k450, teräs- ja puurunko.

3 RT tarviketieto 3 Tuulensuojaeristeet ISOVER RKL-31 Facade on eristevilla, joka toimii myös tuulensuojana. Levyt on pontattu pitkiltä sivuilta, minkä ansiosta levyt kiinnittyvät tiiviisti toisiinsa muodostaen yhtenäisen lämmöneristevaipan. Tuulensuojaeristeitä käyttämällä saadaan katkaistua kylmäsillat. ISOVER RKL-31 Facade ja RKL-31 EJ Facade soveltuvat kohteisiin, joissa rakennus on pidemmän ajan ilman julkisivua. ISOVER RKL-31 Facade Tuulensuojatuotteet RKL-31 Facade 31 A2-s 1d 0 tuulensuojapinnoite RKL-31 EJ Facade 31 A2-s 1d 0 tuulensuojapinnoite Paloluokka Pinnoite Seinärakenteiden tuulensuojaus ja lisäeristäminen. Erikoisjäykkä tuulensuojalevy. Soveltuu käytettäväksi ilman naulausvälikkeitä. RKL A2-s 1d 0 lasihuopa Seinärakenteiden tuulensuojaus ja lisäeristäminen. Levyjen RKL-31 Facade ja RKL-31 EJ Facade saumat ja nurkkaliitokset on saumattava RKL-Facade-saumateipillä heti asennustyön edetessä. Tuulensuojapinnoitettu, yhdistetty lämmöneriste ja tuulensuoja. Pinta on tuulta pitävä, mutta vesihöyryä hyvin läpäisevä. Erinomainen ulkopuolinen lisä ISOVER RKL-31 EJ Facade Erikoisjäykkä tuulensuojaeriste lauta-, tiili- tai peltiverhoiltuun seinään sekä tuulettuviin alapohjarakenteisiin. Pinnoitettu tuulensuojapinnoitteella. RKL-31 EJ Facaden päälle voidaan asentaa tuuletusrimat ilman naulausvälikkeitä. ISOVER RKL-31 Toiselta puoleltaan lasihuovalla pinnoitettu tuulensuojalevy. Soveltuu kohteisiin, joissa tuulen vaikutus eristeen pintaan on pieni. Tiivistystuotteet ISOVER LHK Silikonikäsitelty, vettähylkivä, pinnoittamaton eristekaista. Soveltuu lämpöharkkojen saumaeristeeksi. ISOVER SK-C Kuitukankaalla ympäriinsä päällystetty, silikonikäsitelty ja vettähylkivä eristevillakaista. ISOVER KH Silikonikäsitelty, vettähylkivä eristematto. Tuotetta on saatavana myös keloharmaan värisenä. Eristematolla saadaan tasattua pinnan epätasaisuuksia ennen varsinaisen lämmöneristekerroksen asentamista. Käyttökohteet mm. saneerattavat betonisandwich-elementit ja hirsirunkoiset talot. ISOVER KH -tuotetta on saatavana myös valmiina kaistatuotteina. Kaistaleita käytetään mm. betonisandwich-elementtien saumaeristeenä. Tiivistystuotteet Paloluokka Pinnoite LHK A1 ei Lämpöharkkojen saumaeriste. SK-C 39 A2-s 1d 0 kuitukangas Hirsien välit, elementtien saumat, ovi- ja ikkunakarmien eristys ym. tiivistäminen. KH 37 A1 ei Silikonikäsitelty vettähylkivä eristematto.

4 RT tarviketieto 4 Loivien kattojen eristeet ISOVER OL-P Loivien kattojen uritettu lämmöneristyslevy (eristysratkaisun ala- tai välikerros). Käyttökohteita ovat vesikatot ja muut pysty- ja vaakarakenteet. ISOVER OL-TOP Loivien kattojen pinta- ja pohjalevy. Saatavana uritettuna ja urittamattomana. Kantavissa profiilipeltikatoissa pohjalevynä käytetään mm OL-TOP-levyä. ISOVER OL-LAM Loivien kattojen pohja- ja välikerroksen eristelevy. Tarjoaa perinteistä eristeratkaisua paremman kuormituskestävyyden. Pintalevynä käytetään uritettua OL-TOP-levyä. Kantavissa profiilipeltikatoissa pohjalevynä käytetään mm OL-TOP-levyä. Loivien kattojen eristeet Paloluokka Betonielementti- ja rappauseristeet Kuormituskestävyys (kpa) OL-P 37 A2-s 1d 0 30 Loivien kattojen uritettu lämmöneristelevy (eristysratkaisun ala- tai välikerros). OL-TOP 37 A2-s 1d 0 60 Loivien kattojen eristyslevy, eristysratkaisun pohja- ja pintakerros. OL-LAM 40 A2-s 1d 0 50 Loivien kattojen pohja- ja välikerroksen eristelevy. ISOVER OL-E Soveltuu betonisandwich-elementtien ja muiden sellaisten rakenteiden eristämiseen, joissa kokonaiskuormitus vastaa tasaista staattista kuormaa, enintään 10 kn/m 2 (EN826). Soveltuu myös kohteisiin, joissa kuormituksena on eristeen oma paino, mutta asennustapa vaatii jäykkää eristevillaa, esim. kuorirakenteet, laite-eristykset, pintaverhoukset ja lisäeristykset. BSW-elementtien eristyksissä käytetään uritettua ja urasuojakankaalla päällystettyä OL-E-US-eristettä. OL-E-tuotetta saa myös tarvittaessa tuulensuojakankaalla pinnoitettuna. Betonielementti- ja rappauseristeet ISOVER FS5+ Paksueristerappausten ULTRA-luokan Tuotteella saadaan toteutettua RakMK:n vertailuarvon (0,17W/m 2 K) täyttävät seinärakenteet 180 mm eristepaksuudella. Soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiskohteisiin. ISOVER FS5 Paksueristerappausten PREMIUM-luokan Soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiskohteisiin. ISOVER FS30 Ohuteristerappausten STANDARD-luokan Soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiskohteisiin. ISOVER FL Ohuteristerappausten BASIC-luokan Soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa rakenteelta vaaditaan poikkeuksellisen hyvää lämmöneristävyyttä, esim. passiivitalot. Paloluokka Pinnoite Kuormituskestävyys (kpa) OL-E 35 A1 tarvittaessa 10 Betoni-sandwich- ja kuorielementtien eriste. FS5+ 31 A1 ei 5 Paksueristerappausten lämmöneriste, kun vaaditaan huippuluokan eristyskykyä. FS5 35 A1 ei 5 Paksueristerappausten FS30 37 A2-s 1d 0 ei 30 Ohuteristerappausten eristelevy. FL 41 A2-s 1d 0 ei 50 Ohuteristerappausten lämmöneriste, kun vaaditaan paksua eristekerrosta, mm. passiivitalot.

5 RT tarviketieto 5 Askelääneneristeet ISOVER FLO Lasihuovalla pinnoitettu eristelevy. Soveltuu erityisesti kelluviin lattiarakenteisiin, joissa vaaditaan hyvää askeläänen- ja lämmöneristystä sekä kuormituskestävyyttä. Dynaaminen jäykkyys 10 MN/m 3. ISOVER VKL Soveltuu erinomaisesti kohteisiin, joissa kelluva lattia asennetaan jälkikäteen ja lattian korkeus on rajattu. Askelääneneristeet ja muut kuormitusta kestävät eristeet Paloluokka Pinnoite Dynaaminen jäykkyys Kuormituskestävyys (kpa) FLO 35 A2-s 1d 0 lasihuopa Kun vaaditaan hyvää askelääneneristystä ja kuormituksen kestävyyttä. VKL 32 A2-s 1d 0 ei Askelääneneriste esim. korjauskohteisiin, joissa eristeen paksuus on rajattu. Muut tuotteet ISOVER Puhallusvilla Valmistetaan oheistuotteena tehtaalla syntyvistä reunajätteistä ja hukkapaloista. ISOVER Sauna Jäykkä, pitkiltä sivuilta pontattu, alumiinipinnoitteinen eristelevy. Tuote soveltuu saunojen eristämiseen, jolloin yhdellä tuotteella voidaan hoitaa sekä lämmöneristys että höyrynsulku. Suuri levykoko vähentää teipattavien saumojen määrää ja nopeuttaa työn etenemistä. Saumat teipataan alumiiniteipillä tiiviyden varmistamiseksi. ISOVER VARIO Ilmatiiviysjärjestelmä ISOVER VARIO Ilmatiiviysjärjestelmä on kokonaisvaltainen höyrynsulkujärjestelmä, joka perustuu älykkääseen VARIO KM Duplex UV -höyrynsulkukalvoon ja siihen saumattomasti yhteensopiviin tiivisteisiin ja teippeihin. VARIO-höyrynsulkukalvo antaa rakenteelle varmuutta kosteusongelmia vastaan. Tuotteen toiminta perustuu rakenteen kosteuden kuivumiseen sekä sisälle että ulospäin. Muut tuotteet Paloluokka Pinnoite Puhallusvilla 41* A1 tai A2-s 1d 0 ei Puhallettava yläpohjaeriste. Sauna 31 A2-s 1d 0 alumiinilaminaatti Sisäpuolinen lisälämmöneriste, esim. saunat ja ullakot. * ja tiheysluokitus VTT- sertifikaatin VTT-C mukaan

6 RT tarviketieto 6 Palonsuoja- ja ilmastointieristeet ULTIMATE UPS 2.0N ja UMPN 90 Rakenteellisiin suojaverhouksiin. 50 mm:n paksuisena myös muurattujen savuhormien eristykseen. UMPN 90 tulisija- ja saunaeristyksiin. ULTIMATE UPWM 4.0 Alu1 Uuden sukupolven Ultimate-verkkomatto alumiinifoliolla. Ilmastointikanavien ja savuhormien paloeristyksiin, myös teräshormit. ISOVER KOL Pehmeä kivivillalevy, nimellistiheys 35 kg/m³. Paloteknisesti osastoiviin rakenteisiin. ISOVER PKOL Jäykkä kivivillalevy, nimellistiheys 140 kg/m 3. Rakenteelliset suojaverhoukset. ISOTEC KIM-AL DUCT Ilmastointikanavien sujutettava kanavaeriste lämmön- ja kondenssieristyksiin. Samalla tuotteella saadaan eristettyä 45 ja 90 kulmat sekä T-haarat. Erillisiä kulmaosia ei tarvita, pakkauksessa työohjeet leikkaamista varten. ISOTEC KIM-AL llmastointikanavien lämmöneristykseen. Kiinnitys ja saumaus 75 mm AL-asennusteipillä. Jos tarvitaan paksumpaa eristystä, käytetään alempana kerroksena esim. sopivan paksuista ISOVER KT:tä. Palonsuoja- ja ilmastointieristeet Paloluokka Pinnoite UPS 2.0N A1 ei Tiili- ja valmishormien eristämiseen. UMPN A1 ei Leivinuunien, takkojen yms. tulisijojen pintaverhouksen eristämiseen. UPWM 4.0 Alu1 A1 sinkitty teräsverkko + alumiinifolio Ilmastointikanavien/tiilihormien ja savupiippujen paloeristyksiin. KIM-AL DUCT A2-s 1d 0 alumiinilaminaatti Ilmastointikanavien sujutettava kanavaeriste lämmön ja kondenssin eristyksiin. KIM-AL A2-s 1d 0 alumiinilaminaatti Ilmastointikanavien lämmöneristyksiin. KOL 37 A1 ei Pinnoittamaton pehmeä kivivillalevy palo-osastoiviin väliseiniin. PKOL A1 ei Pinnoittamaton jäykkä kivivillalevy rakenteellisiin suojaverhouksiin. ISOVER-eristeiden ympäristöystävällisyys ISOVER-eristeiden tuotannossa on ajateltu myös ympäristöä. Tuotteiden raaka-aineesta % on kotimaista keräyslasia. ISOVER-eristeet ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä. Puristettavuus vähentää varastotilojen tarvetta sekä kuljetuskertoja. Kevyt tuote. Pieni raaka-aineen tarve. Hukkapalat ja reunajäte hyödynnetään puhallusvillana. Pakkaukset, etiketit ja kuljetuslavat kierrätettäviä tai poltettavia. Eristeet voidaan siirtää vanhasta uuteen taloon, sillä ISOVER-eristeen ominaisuudet säilyvät muuttumattomina. Katso tarkemmat tuote- ja valikoimatiedot VALMISTUS, MYYNTI JA NEUVONTA Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL HYVINKÄÄ Puhelin Faksi Tilausten vastaanotto Puhelin Puhelun hinta (alv 23 %): - Lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 7 snt/min - Matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 17,0 snt/min

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6 Toimivat katot 2013 Toimivat katot 2013 Kattoliitto ry ISBN 978-952-269-091-3 ISBN 978-952-269-092-0 (pdf) Taiton suunnittelu ja taitto: Tmi Airos Paino: Vammalan Kirjapaino Oy, Sastamala 2013 Sisällys

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. REDAir FLEXSYSTEM. Myöntämispäivä 10.3.2014.

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. REDAir FLEXSYSTEM. Myöntämispäivä 10.3.2014. TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI Myöntämispäivä 10.3.2014 Nro VTT-C-10917-14. REDAir FLEXSYSTEM SERTIFIKAATIN HALTIJA ROCKWOOL, ROCKWOOL Finland Oy PL 29, Piispanportti 10 FI-02201 Espoo TUOTEKUVAUS REDAir

Lisätiedot

LATTIAT JA VÄLIPOHJAT

LATTIAT JA VÄLIPOHJAT LATTIAT JA VÄLIPOHJAT Levylattiat Gyproc-lattiarakenne on kehitetty ala- ja välipohjiin sekä vanhojen lattioiden korjaamiseen. Rakenne soveltuu kaikenkokoiseen rakentamiseen. Perusideana on kaksinkertainen

Lisätiedot

RT 38269 tarviketieto 1 TARVIKETIETO helmikuu 2013 voimassa 31.03.2015 asti korvaa RT X37-37620 1 (8) Sertifikaatti Nro 4540-03

RT 38269 tarviketieto 1 TARVIKETIETO helmikuu 2013 voimassa 31.03.2015 asti korvaa RT X37-37620 1 (8) Sertifikaatti Nro 4540-03 Inspecta Sertifiointi Oy P.O. Box 113, Porkkalankatu 13 G FI- 00181 Helsinki, Finland Tel. +358 10 521 600 Fax +358 10 521 6211 Sertifikaatti perustuu alkutarkastukseen. Sertifikaatti on voimassa toistaiseksi

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Nika-Lasitusratkaisut NIKA-Lasitus Oy

Nika-Lasitusratkaisut NIKA-Lasitus Oy 434 Talo 90 TARVIKETIETO lokakuu 2011 voimassa 30.11.2014 asti RT 38148 eripainos Huhtikuu 2014 1 (6) Nika-Lasitusratkaisut NIKA-Lasitus Oy Materiaalit NIKA-Lasitus Oy myy ja markkinoi korkealaatuisia

Lisätiedot

SAINT-GOBAIN -PALKINTO: RAKENNA VIISAASTI

SAINT-GOBAIN -PALKINTO: RAKENNA VIISAASTI SAINT-GOBAIN -PALKINTO: RAKENNA VIISAASTI Haastavaa työtä korkeuksissa Torni-hotelli oli myös sisärakenteiden urakoitsijalle monin tavoin unohtumaton projekti. Tampereen tuorein nähtävyys, Sokos hotelli

Lisätiedot

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA www.termopanels.fi SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA Sisällysluettelo Johdanto 3 Seinäelementit PUR/PIR PolTherma DS PolTherma PS PolTherma

Lisätiedot

3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta E1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten paloturvallisuus Määräykset ja ohjeet 2011 3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2011

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. WAB märkätilalevy. Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. WAB märkätilalevy. Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8342-12 Myöntämispäivä 19.4.2012 TUOTTEEN NIMI WAB märkätilalevy SERTIFIKAATIN HALTIJA Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela TUOTEKUVAUS WAB märkätilalevy on lasikuituvahvisteinen

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT Building Technology Sähkölämmitys Tämä esite antaa käytännöllisiä vinkkejä sähkölämmitykseen, lämmityksen asennukseen ja hyötyihin, joista asunnonomistajat voivat nauttia vuosia

Lisätiedot

Pienrakentajan BETONIOPAS

Pienrakentajan BETONIOPAS Pienrakentajan BETONIOPAS Pienrakentajan betoniopas Tekijät: Ohjaajat: Julkaisija: Kustantaja: Tuomas Palolahti, Mittaviiva Oy Seppo Petrow, Rakennustuoteteollisuus RTT ry Petri Mannonen, Rakennustuoteteollisuus

Lisätiedot

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS Energiatehokkuusvaatimusten kasvaessa myös lämmöneristävyyteen kiinnitetään aina vaan enemmän huomiota. Kun rakennukseen ei pääse muodostumaan kylmäsiltoja, asumisviihtyvyys

Lisätiedot

Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta Mika Pälve Opinnäytetyö Toukokuu 13 Rakennustekniikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t)

Lisätiedot

TaloSuosikit Nyt plussaa myös Kimarasta!

TaloSuosikit Nyt plussaa myös Kimarasta! TaloSuosikit Nyt plussaa myös Kimarasta! Luonnollinen osa ekologista asumistapaa! 2 Katso talojen hinnat erillisestä hinnastosta. www.kimara.fi Miksi Kimara-hirsitalo? Hirsi on perinteinen, pitkäikäinen

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI Sealfire palokatkotuotteet SERTIFIKAATIN HALTIJA Würth Oy Hyvinkääntie 1 11710 Riihimäki VALMISTAJA Neutron Fire

Lisätiedot

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi.

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi. Sisältö Jäteyhteiskuntamme 1. Jäte yleensä 9 1.1. Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan 9 1.2. Jätteiden haittavaikutukset 9 1.3. Jätteen hävitys 10 1.4. Jäte ja jätesanasto 10 Jätevesi ja sen puhdistus

Lisätiedot

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko 1/2000 Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko Rakennutan hyvän ja taloudellisen talon Ruotsin eko-kylästä tuli energiatuhlari MotiVoittaja -kilpailu alkanut Muovia vai paperia tiivistykseen? 1 Asiantuntijana

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS-

PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS- PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS- Panu Kailan luennon pohjalta Pälkäneellä 2/2013 Jenny Turunen Haluammeko asua termospullossa? Arkkitehti ja arkkitehtuurin professori Panu Kaila vieraili Luomuran

Lisätiedot

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta TAMPERE 2003 Suomen Betonitieto Oy Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA 1 Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö TAMPERE 2003

Lisätiedot

P80. Alumiiniset rakennusjärjestelmät Building Systems in Aluminium E30/EI30/EI60. Eristetyt osastoivat ovet ja seinät. Fire doors and windows

P80. Alumiiniset rakennusjärjestelmät Building Systems in Aluminium E30/EI30/EI60. Eristetyt osastoivat ovet ja seinät. Fire doors and windows P80 E30/EI30/EI60 Eristetyt osastoivat ovet ja seinät Fire doors and windows Alumiiniset rakennusjärjestelmät Building Systems in Aluminium Eristetyt osastoivat ovet ja seinät P80 E30/EI30/EI60 Purso Oy

Lisätiedot

RT 38173 tarviketieto 1. TARVIKETIETO tammikuu 2012 voimassa 29.2.2015 asti korvaa RT X31/431-37729 1 (12)

RT 38173 tarviketieto 1. TARVIKETIETO tammikuu 2012 voimassa 29.2.2015 asti korvaa RT X31/431-37729 1 (12) RT 38173 tarviketieto 1 RT CAD -kirjastot TARVIKETIETO tammikuu 2012 voimassa 29.2.2015 asti korvaa RT X31/431-37729 1 (12) RT 38173 331 Talo 2000 431 Talo 90 X31 julkisivujärjestelmät SfB F3 Hoito- ja

Lisätiedot

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Kuva: Eija Haapalainen, Pirkanmaan maakuntamuseo Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Tapani Koiranen Mari Imppola

Lisätiedot

Jousi on nerokas keksintö

Jousi on nerokas keksintö Jousi on nerokas keksintö Se on valmistettu yhdestä ainoasta taivutetusta teräslangasta. Mikään komponentti tuskin voisi olla tätä yksinkertaisempi, halvempi valmistaa ja samalla toimivampi, keskeisempi

Lisätiedot

Suojaverhoukset TEKNINEN TIEDOTE 13.4.2012 1.0 SUOJAVERHOUS

Suojaverhoukset TEKNINEN TIEDOTE 13.4.2012 1.0 SUOJAVERHOUS 1.0 SUOJAVERHOUS Suojaverhouksella tarkoitetaan verhousta, joka määrätyn ajan suojaa sen takana olevaa rakennetta syttymiseltä, hiiltymiseltä muulta vaurioitumiselta. Suojaverhouksen mitoitukseen ei ole

Lisätiedot

LAADUKKAAT LATTIAT JOKA TILAAN

LAADUKKAAT LATTIAT JOKA TILAAN LAADUKKAAT LATTIAT JOKA TILAAN UUTUUS! Allure uusi vaihtoehto asuintiloihin idecollection.se UUTUUS! UUTUUS! Upeita ja tyylikkäitä kokonaisuuksia Lattia on tärkeä osa sisustusta ja vaikuttaa merkittävästi

Lisätiedot

LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14

LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14 LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14 QUALITY IN WOOD SINCE 1857 Kährs sijaitsee Nybrossa, Etelä-Ruotsin metsien sydämessä, siellä missä kaikki alkoi yli 150 vuotta sitten. Vuonna 1857 Johan Kähr perusti pienen

Lisätiedot

Eriste- ja levyrappausjärjestelmät Julkisivun korjaukset sekä pinnoitukset

Eriste- ja levyrappausjärjestelmät Julkisivun korjaukset sekä pinnoitukset Eriste- ja levyrappausjärjestelmät Julkisivun korjaukset sekä pinnoitukset FESCOTERM ERISTERAPPAUS Ulkopuolinen lisäeristäminen ja pinnoittaminen on julkisivun korjausmenetelmistä eräs parhaista, koska

Lisätiedot

NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN

NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN Lauri Mäkinen NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN Katon kuntokartoitus - Päätös kattoremontista - Kattoremontin järkevä hinta Päätös urakoitsijasta - Valvonta ja jälkihoito SISÄLLYSLUETTELO 1.

Lisätiedot