Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää e-mail: etunimi.sukunimi@saint-gobain.com. www.isover."

Transkriptio

1 Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

2 ISOVER ISOTEC Pientalon tekniset eristykset

3 2 Ilmanvaihtokanavien eristeet Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön. Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja. Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästö- määräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen. Ilmanvaihtokanavien eristämisen voi toteuttaa joko ISOTEC KIM-AL -ilmastointimatolla tai vaihtoehtoisesti tähän käyttötarkoitukseen suunnitelluilla ISOTEC KK-AL AluLine -putkieristeellä. Eristekourut ja eristematot on valmistettu pääosin kierrätettävistä materiaaleista. Kierrätyslasin osuus näissä on jopa 80 %.

4 3 Eristematto vai -kouru? Eristetyypin valintaan vaikuttavat monet seikat, kuten eristyskyky, hankintahinta, työn helppous, materiaalin kierrätettävyys, varastointi- ja kuljetuskustannukset sekä eristeen saatavuus. Lopputulos on kummallakin eristeellä tehtynä energiatalouden kannalta samanlainen ja molemmilla eristeillä saadaan huoliteltu lopputulos. Yhtä hyvä eristys Kourun eristyskyky on hieman parempi kuin maton eli sen lämmönjohtavuus on pienempi, (0,032 W/mK),kuin matolla (0,036 W/mK). Tässä ohjeessa on maton eristyspaksuusvaatimus kylmässä tilassa 100 mm ja kourun 80 mm, joten molemmilla saavutetaan sama lopputulos. Hankintahinnoissa eroa Eristematon hankintahinta on huomattavasti edullisempi kuin vastaavan kourueristeen. Kun verrataan esimerkiksi 125 mm kanavaan käytetyn 100 mm mattoeristeen ja 80 mm kourueristeen hankintahintoja keskenään on mattoeriste noin 60 % kourua edullisempi. Eristäminen helppoa Suorien kanavien eristäminen kourulla on jonkin verran nopeampaa, mutta käyräeristyksissä ei eroa juurikaan synny. Kuljetus- ja varastointikustannukset Eristematto puristetaan pakatessa kokoon jopa 70 % sen tilavuudesta, jolloin sen kuljetus- ja varastointikustannukset ovat selkeästi edullisemmat kuin eristekourun. Kuljetus- ja varastointikustannukset näin ovat luonnollisesti pienemmät. Pientalon LTO-järjestelmän kanavien eristäminen 1. Ulkoilmakanava tuodaan aina, jos mahdolista yläpohjaeristeen yläpuolella. Eristepaksuus 100 mm. Kaikki saumat teipataan huolellisesti 75 mm Al-teipillä. 2. Tuloilmakanavan eristyspaksuus on 50 mm yläpohjaeristeessä ja 100 mm kylmässä tilassa ullakolla. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. Lämpimässä huonetilassa tuloilmakanavan eristyspaksuus on 30 mm ja kaikki saumat teipataan huolellisesti. 3. Poistoilmakanava eristetään kuten tuloilmakanava 4. Jäteilmakanava: Keittiön erillinen jäteilmakanava on paloeristettävä (EI 30). Eristeenä käytetään ULTIMATE UMFN-13 -lämpömattoa ja sen päälle asennetaan KIM- AL-50 -matto. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. LTO-koneelta lähtevän jäteilmakanavan eristys tehdään kuten tuloilmakanavassa.

5 Ilmanvaihtokanavien eristeet Ilmastointimatto ISOTEC KIM-AL Ilmanvaihtokanavien eristäminen ISOVER KIM-AL -matolla Kevyt ilmastointimatto KIM-AL on toiselta puolelta päällystetty ohuella verkkovahvistetulla alumiinilaminaatilla. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n suosittelemat ilmanvaihdon eristyksien vähimmäiseristyspaksuudet ovat pyöreille tuloilma-, poistoilma- ja jäteilmakanaville LTO-järjestelmässä seuraavat: Pyöreän kanavan koko, mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä vähimmäiseristyspaksuus Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa vähimmäiseristyspaksuus mm 100 mm mm 100 mm mm 100 mm Eristemenekki: Pyöreän kanavan koko ø mm KIM-AL-50 (LVI ) Yhdellä paketilla eristät KIM-AL-50 toisena kerroksena Yhdellä paketilla eristät 100 n. 13 m 4,8 m 125 n. 10 m 4,8 m 160 n. 9 m n. 3,6 m Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeessä Eristemenekki Eristepaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on varustettu keskitetyllä jäähdytyksellä, niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Eristemenekki (m 2 /kanavametri) Kanavakoko mm ISOTEC KIM-AL , , , ,0 Ilmanvaihtokanavan eristäminen matolla Aseta sopiva malline matolle sen pituussuuntaisesti ja merkitse tarvittava pituusmitta tussilla alumiinipintaan. Piirrä esim. suoraa lautaa apuna käyttäen leikkausviiva ja leikkaa matosta sopiva vuota kanavalle. Aseta kulmapalan malline vuodan keskelle ja piirrä keila tussilla ja leikkaa veitsellä viivoja pitkin. Aseta käyräosan eriste kulman ympärille.

6 5 Tuloilmakanava lämpimässä huonetilassa Eristyspaksuus 30 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-30. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Ulkoilmakanava ullakolla Eristyspaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen ulomman kerroksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Huom! Ilmanvaihtokoneelle tuotava ulkoilmakanava aina yläpohjaeristeen yläpuolelle. Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeen yläpuolella ullakolla Eristepaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL- 50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Huom! Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä on keskitetty jäähdytys niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Muutoin eristystä ei tarvitse teipata. Eristemenekki (m 2 /kanavametri), eristys mm ULTIMATE UMFN- Kanavakoko ISOTEC KIM-AL-50 mm alempi eriste ylempi eriste 100 0,7 1, ,8 1, ,9 1, ,0 1,4 Eristä aina kanavan kulmat ennen suoria osuuksia Kiinnitä eristeosa 75 mm:n teipillä. Kääri suoralle osalle jäävä eriste kanavan ympäri ja kiinitä se muutamasta kohdasta teipillä. Sulje myös pituussauma teipillä. Työnnä suorien osuuksien osat kiinni väliosaan. Teippaa kulman poikittaissaumat ja varmista kulmaosan kiinnipysyvyys galvanoidulla rautalangalla. Sido vielä myös suorat kanavaosuudet noin 30 cm:n välein.

7 Ilmanvaihtokanavien eristeet Eristyskouru ISOTEC KK-AL LTO-järjestelmän eristäminen ISOTEC KK-AL -kourulla Ilmakanavien lämpöeristykset voidaan toteuttaa myös tähän tarkoitukseen suunnitelluilla TapeLock -kouruilla. Kouruja on saatavana yleisimmille ilmahormeille, halkaisijaltaan 100, 125 ja 160 mm. Kouruilla voidaan kylmän tilan kanavien eristyspaksuus toteuttaa hieman ohuemmalla seinämäpaksuudella (80 mm) kuin matolla. Kourun kovuus ja hieman parempi eristyskyky mahdollistavat ohuemman eristyksen. Alla on lueteltu sopivat eristekourutyypit ja pakkaussisällöt eri kokoisille kanaville. Pyöreän kanavan koko, ø mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 1,2 m/pkt Ilmanvaihtokanavan eristäminen kourulla Kunnollinen työtaso helpottaa esivalmistusta Taivuta käyrän malline kourun pituussauman kohdalle. Piirrä tussilla viivat molemmin puolin. Leikkaa kouru viivoitusta pitkin. Käännä päätykappaleita 1/2 -kierrosta.

8 Kiinnitä keskikappale teipin palalla mutkan kohdalle. Työnnä suorat osuudet tiukasti kiinni kulmaosaan ja teippaa saumat hyvin 50 mm:n teipillä eristeen ympäri. Varmista kulmapalan kiinnitys 0,9 mm:n galvanoidulla rautalangalla. Varmista kiinnitys myös suorilla osuuksilla noin 30 cm:n välein. Tee rautalankavarmistus kannakkeen molemmille puolille.

9 Ilmanvaihtokanavien eristeet Mineraalivillamatto ULTIMATE UMFN-13

10 9 Uuden sukupolven mineraalivilla ULTIMATE UMFN-13 Uusi materiaali ULTIMATE on Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n pitkän kehittämistyön tulos. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tehtävänä on kehittää materiaaleja sekä tarjota tehokkaita ratkaisuja eristämiseen. ISOVER ULTIMATE (patentoitu raaka-ainemateriaali) korkean lämpötilan keston lisäksi sisältää kaikki tavallisen lasivillan ominaisuudet: - parempi asentaa kimmoisa, kestää kovaa käsittelyä - ULTIMATE-matto on n % kevyempi kuin perinteiset kivivillat - erinomainen eristävyys vastinetta rahalle Joustava uuden sukupolven villamatto soveltuu lämmöneristeeksi esim. IV-kanaviin, laitteisiin ja kohteisiin, joissa eriste asennetaan rakenteen sisään tai kaksikerroseristyksen alemmaksi kerrokseksi. Käyttökohteita - IV-kanavien ja osien lämpöeristykset - pientalon keittiön erillisen poistohormin paloeristyksessä - monimuotoisten laitteiden ja säiliöiden eristys - laivojen lämpöeristys (MED-sertifioitu palamaton tuote) Pientalon keittiön erillisen poistohormin eristäminen KIM-AL 50 mm UMFN mm El 30 KIM-AL, 50 mm UMFN-13, 50 mm Uusi tyyppihyväksytty ratkaisu (YM264/6221/2006): ULTIMATE UMFN-13, 50 mm + Ilmastointimatto KIM-AL, 50 mm Eristys tehdään välipohjan alapinnasta (esim. Sisäkaton Gyproc-levyn päältä alkaen) vesikattoon asti. Pientalon keittiön erillisen poistohormin (ø 125 mm) tulee täyttää paloeristysvaatimus El 30. Lisäksi kanavaeristyksen tulee olla riittävän paksu, jotta vältytään kosteuden tiivistymiseltä poistokanavan sisäpintaan. Uudella ratkaisulla materiaalikustannukset ovat n. 40 % edullisemmat kuin perinteisellä. Lisäksi ULTIMATE-mattoa voidaan käyttää muiden kanavien kaksikerroseristyksissä alempana kerroksena.

11 10 Lämpö- ja vesijohtoeristys

12 11 Putkistojen eristäminen on monessa mielessä järkevää. Tärkeintä on energiahäviöiden minimoiminen sekä kondensoitumisen ja jäätymisen estäminen. Valittavaan eristyspaksuuteen vaikuttaa oleellisesti vuotuiset lämpöhäviöt sekä eristystyön kokonaishinta. Taloudellinen lämpöeristäminen tarkoittaa lämpöhäviöiden aiheuttamien energiakustannusten ja eristyskustannusten optimoinnin perusteella mitoitettua eristystä. ISOTEC-teknisillä eristeillä taloudellinen lämpöeristys, kondenssieristys ja jäätymissuojaeristys onnistuu helposti ja turvallisesti. Energian säästö Hyvä eristys säästää itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa ja alentaa rakennuksen käyttökustannuksia sen elinaikana huomattavasti. Oheinen esimerkki kertoo kuinka paljon enemmän säästöä syntyy, kun verrataan puolet halvempaa muovieristettä ja ISOTEC BoaFlex Combi -eristettä keskenään lämminvesiputken (28 mm, +50 C, ympäristö +20 C) eristeenä. Molemmat maksavat hankintakustannuksensa takaisin jo parissa kuukaudessa, mutta jo puolentoista vuoden kuluttua ISOTEC Boaflex Combi tuottaa säästöä joka vuosi. Eli huono eristys tuottaa tappiota omistajalleen pitkällä aikavälillä. Eriste BoaFlex Combi 30 mm Muovieriste 15 mm Hankintahinta (alv 0 %) 5,00 / m 2,50 / m Energian säästö metriä kohden vuodessa (energ. hinta 0,10 / kwh) 12,50 / m 11,60 / m Takaisinmaksuaika 2 kk 1 kk ISOTEC BoaFlex Combi on muovieristettä edullisempi, kun aikaa on kulunut n. 1,5 vuotta Vuotuinen säästö muovieristeeseen nähden 1,5 vuoden jälkeen on n. 1,7 /m

13 Lämpö- ja vesijohtoeristys ISOTEC BoaFlex Combi Suomen nopeimmin asennettava putkieriste Putkieristysten tekemisen helppous ja asentamisen nopeus ovat ISOTEC Boaflex Combin suurimmat edut muihin eristeisiin nähden. Lisäksi eristäminen sillä ei vaadi erityistä ammattitaitoa. Boaflex Combi -eriste taipuu mutkien yli helposti, eikä sitä tarvitse leikata olipa sitten kysymyksessä vaikkapa putkiosilla tehty kulma tai liitos. ISOTEC BoaFlex Combi on suunniteltu lämpö-, lämminvesi- ja kylmävesiputkistojen eristeeksi kaikenlaisille teräksestä, kuparista, muovista tai vaikkapa komposiitista valmistetuille putkille. BFC-12/15/18-30 Palo-ominaisuudet: Maksimikäyttölämpötila: Suosituskäyttölämpötila: Tuotetiedot, ISOTEC BoaFlex Combi A2-s1, d0 200 C, 60 C (teippisuljin) C Lämmönjohtavuus: Keskilämpötila W/m C 10 0, , ,049 Pakkaus: Koko: Pahvilaatikko 400 x 400 x 1200 mm Sisähalkasija mm Pakkaussisältö ja ulkohalkaisija Ulkohalkasija mm Eristepaksuus 30 mm Määrä m/pkt Tilav. m 3 Paino kg/pkt 12/15/ ,0 0,23 7,0 22/ ,0 0,23 7, ,2 0,23 7,0 Tilattaessa ilmoitetaan tuotenumero tai kourutunnus täydellisesti: lyhenne, sisämitta ja eristepaksuus esim. BFC-12/15/ Sileän putkikäyrän eristäminen 1. Paina ISOTEC BoaFlex putken ympärille 2. Poista teippisulkijan suoja paperi. 3. Paina teippikiinnityslieve kevyesti kiinni Sujuta eriste käyrän yli. Huomioi, että teippisuljin jää käyrän yläpintaan Teippaa lopuksi eristeyksen poikittaissaumat. 6. Eristys on valmis.

14 13 Miellyttävä ja nopea asentaa ISOTEC BoaFlex Combi on päällystetty kestävällä verkkovahvisteisella alumiinilaminaatilla. Tuote on myös varustettu kätevällä teippisulkimella, mikä nopeuttaa asentamista ja antaa huolitellun ulkonäön. Eristeen joustavuus pituussuunnassa varmistaa tiiviit liitokset. Nämä liitokset on syytä tiivistää al-teipillä, kun kyseessä on kylmävesiputkien eristys. Muilla putkilla teippausta ei tarvitse tehdä. Ainoa työkalu, jonka tarvitset, on terävä puukko. Putkikäyrien ja liitososien eristäminen ei ole ongelma Joustavan kuiturakenteensa ansiosta tuote taipuu käyrän yli ilman leikkaamista. Erilaisten putkiosien kuten liittimet, venttiilit yms. ylitykset ISOTEC BoaFlex Combilla onnistuvat ilman sen suurempia ponnisteluja eikä ikävää liimaamista tai tuotteen loveamista tarvita. Moniulotteinen Yhdellä eristeellä voidaan eristää useamman kokoisia putkia. Normaalin pientalon kaikkien putkistojen eristys onnistuu kahdella ISOTEC BoaFlex Combi putkieristekoolla BFC- 12/15/18-30 ja BFC-22/ Riittävä eristepaksuus ISOTEC BoaFlex Combi -eristeen paksuudeksi on valittu 30 mm. Tämä paksuus täyttää ne vaatimukset, joita nykyaikaisen asuinrakennuksen sisätiloissa käytetyille pienille putkille on Talotekniikkarakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa (TTRYL 2002) asetettu. Mikäli rakennuksessa joudutaan eristämään suurempia putkia on eristyspaksuusvaatimus lämpöputkilla vähintään 50 mm. Tällöin suositeltava eriste on ISOTEC KK-AL. Paloturvallisuus ISOTEC BoaFlex Combia voidaan huoletta käyttää kaikissa tiloissa. Perusmateriaali on palamatonta mineraalivillaa ja päällyste täyttää tiukimman vaatimustason. Eriste ei palotilanteessa muodosta haitallisessa määrin savua eikä siitä tipu palavia pisaroita. ISOTEC BF-35 Osilla tehdyn putkiston eristys 1. Aseta eriste käyrän sisäpuolelle. 2. Taivuta ISOVER BoaFlex Combi käyrään. 3. Paina eriste tiukasti kiinni ja käännä sauma sivulle Poista suojapaperi tarrasulkimesta. 5. Paina lieve kiinni Eristys on valmis.

15 14 Muut talotekniset eristykset Radonkaasun poistokanavat, tuuletus- ja sadevesiviemäri sisätiloissa ja ullakolla Eristyspaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Piippujen eristys Kaikentyyppisten piippujen (leca, muuratut ja valmis teräspiiput) paloeristys suojaetäisyys palavista rakenteista 100 mm eristys 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm paloeristys ulottuu vähintään 100 mm muun yläpohjaeristeen ylä puolelle tuote: ULTIMATE U Protect Slab 2.0 N (UPS 2.0 N) Paikalla rakennettava metallipiippu (tulisijan teho alle 120 kw) suojaeristys liiallista pintalämpötilaa vastaan (t<80 C) eristys sisäkuoren ympärillä vähintään 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm. Hormin eristys päällystetään min. 0,5 mm paksuisella metallilevyllä. eristys palavista rakenneosista 2x50 mm läpimenokohdalla tuote: ULTIMATE U Protect Wired Mat 4.0 Alu1 tai UPS 2.0 N

16 15 Asennustarvikkeet Asentamiseen tarvitset Asentamiseen tarvitset AL-asennusteippiä villaveitsen sivuleikkurin ISOVER-asennusohjeet ISOVER-asennusohjeita noudattaen on kaikki kanavien käyrät helppo tehdä niin kouruista kuin matostakin. Hanki asennusohjeet kauppiaaltasi eristeostosten yhteydessä. Näillä työkaluilla eristäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Tuotenumero LVInumero Tyyppi Leveys mm m/rll Käyttötarkoitus AL-asennusteippi Kourujen asennusteippi AL-asennusteippi KIM-AL -maton asennusteippi Asennusohjeet Sis. kouru- ja mattoeristeiden leikkausmallineet 1:1 IV-kanaville 100, 125 ja 160 mm

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS TEKNISET ERISTEET Talotekniikka 3-2.5 Toukokuu 2015 Korvaa: Lokakuu 2012 SISÄLLYSLUETTELO Talotekniikan eristyksiä koskevia SRakMK:n määräyksiä ja ohjeita 3 Tekniseen

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010 Dno: YM268/6221/2006 1 (5) Annettu: 28.3.2007 Voimassa: 31.12.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö- ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Vuorivillaverkkomatot, Vuorivillalevyt sekä Vuorivillakourut ja niistä valmistetut eristysosat Paroc Oy Ab Läkkisepäntie

Lisätiedot

PAROC HVAC GREYCOAT. Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu

PAROC HVAC GREYCOAT. Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu PAROC HVAC GREYCOAT Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu SISÄLTÖ Laadukasta taloteknistä eristämistä.......................... 3 Paloturvallinen ja kustannustehokas PAROC Hvac

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville.... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville....

Lisätiedot

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Koneen pohjassa on neljä säädettävää jalkaa, joiden avulla kone säädetään vaakasuoraan. paikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään

Lisätiedot

KESPET. hinnasto 1.10.2014. Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013.

KESPET. hinnasto 1.10.2014. Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013. KESPET hinnasto 1.10.2014 Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013. S I S Ä L L Y S L U E T T E L O PAROC tekniset kivivillaeristeet...3-10 K-FLEX solukumieristeet...11-17 KESPET-peltipäällystejärjestelmät, tekniset

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro. 109

Kingspan-ohjekortti nro. 109 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro. 109 MÖKKIOHJE Kingspan Therma -eristeiden vahvuudet mökkien lämmöneristämisessä Paremman lämmöneristyksen ansiosta mökkien vuosittainen käyttöaika pitenee. Mökit

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

Teollisuuden putkieristysratkaisut

Teollisuuden putkieristysratkaisut Teollisuuden putkieristysratkaisut Tekniset eristeet Käyttökohteet 3-3.1 Heinäkuu 2010 Korvaa: Helmikuu 2010 Putkiston eristäminen tehdasvalmisteisilla eristeosilla Putkistot ovat ratkaiseva osa prosessilaitteistoa.

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 40 W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 33 W asennusohje Tuotetiedot: Itserajoittuva lämpökaapeli Teho 10 W/m +10 C, 230 V AC. Elintarvikehyväksytty

Lisätiedot

Lasivilla. Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen?

Lasivilla. Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen? Lasivilla Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen? Sisältö Lasivilla mitä se on? Lasivillan edut rakentamisessa Lämmöneristävyys Kosteustekninen toiminta Ääneneristävyys Paloturvallisuus

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN Artti Elonen, insinööri Tampereen Tilakeskus, huoltopäällikkö LAIT, ASETUKSET Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten, etteivät ilman liike, lämpösäteily

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UNIQUE T600

ASENNUSOHJE UNIQUE T600 c ASENNUSOHJE UNIQUE T600 Tekniset tiedot UNIQUE T600 10/2013 -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä moduulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä moduulista

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

ILTO Comfort CE5 ENEMMÄN KUIN LÄMPÖPUMPPU AINUTLAATUINEN UUTUUS LÄMPÖPUMPPU JA ILMANVAIHDON LÄMMÖN- TALTEENOTTOLAITE YHDESSÄ MERKITTÄVÄSTI PIENEMMÄLLÄ INVESTOINNILLA MAALÄMPÖPUMPUN VEROISTA TEHOA LÄMPIMÄN

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Asennusohje PELLITYSSARJA

Asennusohje PELLITYSSARJA 22.05.2014 Asennusohje Asennusohje Tämä ohje liittyy SCC-pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta) tai

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

Tuotekortti: Rondo R2

Tuotekortti: Rondo R2 1 Tuotekortti: Rondo R2 2 TUOTETIEDOT Tuotekoodi Rondo R2-W-Fe RR40-1,0 (tyyppi, hyötyleveys=w, materiaali, väri, ainepaksuus) Pakkaus - Paino 0-2000kg - Levyt pakataan puulavalle muovilla peitettynä ja

Lisätiedot

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST Sulanapitomattojen asennusohje SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST SnowTec-300- ja PSTsulanapito mattojen asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuskaapeli, sisältää kylmäkaapelin 4 m 3 x 1,5 mm

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE ALUMIINILAMINAATILLA Uo/U = 12.7/22 kv Um = 24 kv ULKOPÄÄTE AHXAMK-W (WISKI) KAAPELILLE. 2/12 PEM1277FIN 2015-08 YLEISTÄ

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT. Vettä ja lämpöä turvallista asumista. laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle.

ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT. Vettä ja lämpöä turvallista asumista. laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle. ERISTETYT PUTKISTOJÄRJESTELMÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle. Uponor neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET

HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET HH-JUDOTATAMIN RAKENNUSOHJEET 50 mm50 mm 1 2 3 4 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 400 mm 200 mm 200 mm 45 mm 5 6 50 mm 9 mm 9 mm 95 mm Rakenneselitys Joustotatami / koko esim.. 12 000 * 12 000 mm. Mitta höylätyn

Lisätiedot

SolarMagic asennus ja sijoitusopas

SolarMagic asennus ja sijoitusopas SolarMagic asennus ja sijoitusopas Kesäkuu 2010 www.solarmagic.fi Tämä opas esittää erilaisia SolarMagic-aurinkolämmityslaitteen asennusvaihtoehtoja. On tärkeää että laitteesta saatava teho olisi mahdollisimman

Lisätiedot

Jalotakan teräshormit

Jalotakan teräshormit Jalotakan teräshormit Tuoteluettelo 2010-2011 25 Jalotakan teräshormit ovat CE-merkittyjä tuotteita. Tämä takaa tuoteiden korkean laadun sekä turvallisuuden. Aluskatteen tiiviste Savupiipun eristetyn osan

Lisätiedot

Poistunut tuotannosta

Poistunut tuotannosta Ilox-ilmanvaihtokoneet Ilox Mosaik asennusohje ILOXAIR Oy Köydenpunojankatu B 000 TURKU Puh 0 90 Fax. 0 90 Asennuspaikka: Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään

Lisätiedot

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry ProAgria Farma ja Satakunta yhdistyvät 1.1.2013 Viljatilojen määrä on kasvanut Valtaosa kuivataan öljyllä Pannut ovat pääsääntöisesti 250-330 kw Kuivauksen investoinnit

Lisätiedot

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin TUOTEKUVAUS on koostumukseltaan erityinen kipsipohjainen, kutistumaton laasti, joka sekoitetaan veden kanssa. Palokatkomassa voidaan sekoittaa joko kaadettavaksi tai levitettäväksi läpivientien ympärille.

Lisätiedot

Asennusopas. Lämpökaapelit. Putkien jäätymissuojaus. Intelligent solutions with lasting effect. Visit DEVI.com

Asennusopas. Lämpökaapelit. Putkien jäätymissuojaus. Intelligent solutions with lasting effect. Visit DEVI.com Asennusopas Lämpökaapelit Putkien jäätymissuojaus Intelligent solutions with lasting effect Visit DEVI.com Sisällysluettelo 1 Johdanto....................... 3 1.1 Turvaohjeet....................3 1.2

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT Kunnon perustus Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO INFO 2 TAUSTATIETOA SOKKELIELEMENTTI 4 BENDER L-SOKKELIELEMENTTI 7 BENDER I-SOKKELIELEMENTTI

Lisätiedot

BETONIELEMENTTIEN LÄMMÖN- ERISTÄMINEN ELEMENTTITEHTAALLA

BETONIELEMENTTIEN LÄMMÖN- ERISTÄMINEN ELEMENTTITEHTAALLA [104] Sivu 1 / 4 SPU ERISTEIDEN KÄYTTÖ BETONIELEMENTTIEN VALMISTUKSESSA SPU P on SPU EFR tuoteperheen ratkaisu betonielementtien teolliseen valmistamiseen. SPU P on betoniteollisuuden tarpeisiin kehitetty

Lisätiedot

Warmtech Aurinkovedenlämmitin 106L

Warmtech Aurinkovedenlämmitin 106L Warmtech Aurinkovedenlämmitin 106L Hyödynnä tehokkaasti auringon tuoma energia ja lämmitä käyttövetesi luontoystävällisesti. Aurinkovedenlämmitin sopii hyvin omakotitaloihin lisävedenlämmittimenä, kuin

Lisätiedot

NORDdoor Puhdistusluukut

NORDdoor Puhdistusluukut NORDoor Puhistusluukut www.etsnor.fi NORDoor Yleistä NLH NLMH NLHE NLMHE TL TLC TPL TPLE TLPE TLN 0 TL TLF TLT TLTE TLTK ovi TLTU ovi Sisällysluettelo Yleistä Terveellinen sisäilma ei ole sattuman tulosta,

Lisätiedot

PAROC Conci. Kattava tuotevalikoima ilmatiiviiseen rakentamiseen

PAROC Conci. Kattava tuotevalikoima ilmatiiviiseen rakentamiseen PAROC Conci Kattava tuotevalikoima ilmatiiviiseen rakentamiseen Rakennuseristeet Huhtikuu 2012 Energiaviisas ja tiivis PAROC Conci laittaa palat paikalleen Tiiveys on tärkeä palanen energiaviisaassa rakentamisessa.

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Sisus eristää, pinta koristaa

Sisus eristää, pinta koristaa Sisus eristää, pinta koristaa Akustiset katot Halltexilla Uudisrakentajan ja remontoijan oiva valinta on helposti asennettava Halltex-kattolevy. Ääntä vaimentavat materiaalit soveltuvat erityisesti kodin

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1747FIN SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1747FIN SUOMI ASENNUSOHJE PEM1747FIN 2016-03 SUOMI KOSKETUSSUOJATTU KULMAPISTOKEPÄÄTE 250 A, 1-JOHDINMUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 6/10 kv, Um = 12 kv Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv ULKO- JA SISÄPÄÄTE 2/10

Lisätiedot

ILOX 129 - ILMANVAIHTOKONE. Asennuspaikka

ILOX 129 - ILMANVAIHTOKONE. Asennuspaikka Asennuspaikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään olla yli +10 o C. ILOX 129 kone asennetaan joko seinään seinäasennustelineen varaan tai tukevan hyllyn päälle.

Lisätiedot

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö Sisältö Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa Asennusta koskevia ohjeita Asennusmahdollisuudet Turvallisuusohjeet...1 Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa... 2 Asennusta koskevia ohjeita... 3 Asennusmahdollisuudet...

Lisätiedot

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT

TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT TUULETTUVAT RYÖMINTÄTILAT Leca sorasta on Suomessa pitkäaikaiset ja hyvät käyttökokemukset. Leca sora ryömintatilassa Tuulettuvat ryömintätilat Uudis- ja korjausrakentaminen 3-12 / 5.9.2016 korvaa esitteen

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

NIBE VPB 200/ VPB 300/ VPBS 300 TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ NIBE VPB/VPBS. Tyylikäs ja ajaton muotoilu

NIBE VPB 200/ VPB 300/ VPBS 300 TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ NIBE VPB/VPBS. Tyylikäs ja ajaton muotoilu NIBE VPB 2/ VPB / VPBS Lämminvesivaraaja TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ Tyylikäs ja ajaton muotoilu Entistäkin helpompi asentaa kevyempien tuotteiden ja yhteen paikkaan koottujen putkiliitäntöjen ansiosta

Lisätiedot

OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet

OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet OEM RÄÄTÄLÖIDYT RATKAISUT Käyttökohteet OEM IDEASTA RATKAISUUN Kun tuotteenne tarvitsee eristysmateriaalia, me teemme sen kivivillasta. Ratkaisu räätälöidään toiveittenne ja tarpeittenne mukaan, miltei

Lisätiedot

ILOX ILMANVAIHTOKONE. Asennuspaikka

ILOX ILMANVAIHTOKONE. Asennuspaikka Asennuspaikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään olla yli +10 o C. ILOX 397 kone asennetaan joko lattialle tai tukevan hyllyn päälle. Kun kone asennetaan lattialle,

Lisätiedot

Pienempi läpivientisarja (0-160 mm): E120P Huippuimuri: kanavakoko 125 mm, putken ulkohalkaisija 160 mm

Pienempi läpivientisarja (0-160 mm): E120P Huippuimuri: kanavakoko 125 mm, putken ulkohalkaisija 160 mm E190P/125/700 VIHREÄ Eristetty Ø 125 mm huippuimuri. Ulkomitta Ø 225 mm. Korkeus kattopinnasta n. 700 mm. Putki on rakennettu äänenvaimentimeksi, jossa 50 mm vaimennineriste. Sisäputki, jossa huulitiiviste,

Lisätiedot

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Jäähdytyspalkkijärjestelmään yhdistetty Combi Cooler on helppo, toimintavarma ja sähkötehokas

Lisätiedot

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Seppo Marttila 17.11.2015 1/9 Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Kaapelin rakenne FZVD2PMU Flex 2 / 4 / 8 / 16 / 24 x 12 x SML Seppo Marttila 17.11.2015

Lisätiedot

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/

Leca. Multi-/Basic-pellityssarja. Asennusohje / korvaa esitteen 7-14/ Leca Multi-/Basic-pellityssarja Asennusohje 7-14 / 19.7.2011 korvaa esitteen 7-14/10.11.2011 www.e-weber.fi LECA MULTI/BASIC PELLITYSSARJA ASENNUSOHJE Tämä ohje liittyy Leca Multi- ja Basic-pellityssarjan

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Vesikiertoinen lattialämmitys on helppo asentaa valmiiksi uritetulla lattialämmityksen KoskiTherm-asennuslevyllä.

Lisätiedot

CENTER DESIGN. Asennusohjeet 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY. Piilipuunkatu RAISIO. ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6

CENTER DESIGN. Asennusohjeet 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY. Piilipuunkatu RAISIO.  ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6 ILOXAIR OY Huomisen ilmanvaihto Sivu 1/6 CENTER Asennusohjeet DESIGN 1. MITTAKUVAT ILOXAIR OY Piilipuunkatu 11 21200 RAISIO Asennettaessa Design - kupua vinoon sisäkattoon, tulee rakentaa ns. oikaisulaatikko,

Lisätiedot

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin

SLM - Lineaarinen rakohajotin SLM. Lineaarinen rakohajotin SLM Lineaarinen rakohajotin Tuloilmalaitteen vaaka- tai pystysuuntainen ilmasuihku, sopii myös poistoilmalle. Asennettavissa kattoon tai seinään. Voidaan asentaa seinästä seinään jatkuvana nauhana. Säädettävä

Lisätiedot

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS Helmikuu 2017 Korvaa: Toukokuu 2015 SISÄLLYSLUETTELO TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS Talotekniikan eristyksiä koskevat SRMK:n määräykset ja ohjeet... 3 Talotekniikan

Lisätiedot

JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI. Huoletonta asumista talvipakkasilla

JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI. Huoletonta asumista talvipakkasilla JÄÄTYMÄTÖN VESIJOHTO JÄÄTYMÄTÖN SUOJAPUTKI Huoletonta asumista talvipakkasilla 10 2016 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty vesijohto kohteisiin, joissa

Lisätiedot

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää

TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää TTS Työtehoseura kouluttaa tutkii kehittää PUURAKENTAMINEN OULU 23.9.2016 2 RANKARAKENTEET Määräysten mukaisen vertailuarvon saavuttaminen, 200 mm eristevahvuus Matalaenergia- ja passiivirakentaminen,

Lisätiedot

PESUKARHU SUIHKUPUTKET

PESUKARHU SUIHKUPUTKET Pesukarhu suihkuputket ovat tunnettuja laadukkaista materiaaleistaan ja harkitusta muotoilustaan. Suihkuputkiamme käytetään yli kahdessakymmenessä maassa ympäri maapallon. PESUKARHU Suihkuputki - malli

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta ISOVER_RIL_225 Tällä ohjelmalla ISOVER_RIL_225 esitetään erityisesti ohjeet lämmöneristeen ilmanläpäisevyyden vaikutuksen huomioon ottavan korjaustekijän ΔU a määrittämiseksi ISOVER-rakennuseristeillä

Lisätiedot

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma Ecophon Wall Panel C Seinävaimentimia käytetään sisäkattovaimennuksen lisänä tai vaihtoehtona erityisesti suurissa tiloissa tärykaiun vaimentamiseksi. Ecophon Wall Panel C asennetaan piilolistalle, ja

Lisätiedot

SALI A. REIJONEN PEKKA PASSIIVINEN PALOSUOJAUS

SALI A. REIJONEN PEKKA PASSIIVINEN PALOSUOJAUS SALI A. REIJONEN PEKKA PASSIIVINEN PALOSUOJAUS Puupäivä 10.11.2016 RAKENNUKSEN PASSIIVINEN PALOSUOJAUS Estää syttymistä, palon leviämistä sekä varmistaa rakenteiden kantavuuden palotilanteessa osana rakenteita.

Lisätiedot

I n n o WWW.JEVEN.FI

I n n o WWW.JEVEN.FI SIVU JEVEN Säätö- ja vaimennus Sisällysluettelo Tuotekuvaus ja tuotemerkintä Mittatiedot Tekniset tiedot - Asennusohje Haluamme auttaa teitä ilmanvaihdon suunnittelussa tarjoamalla käyttöönne Jeven suunnittelijapalvelun.

Lisätiedot

Rasvakeitin, pöytämalli

Rasvakeitin, pöytämalli Electrolux 700HP sarja sisältää yli sata mallia, jotka on suunniteltu täyttämään parhaimman suorituskyvyn, luotettavuuden, energian säästön, turvallisuuden sekä ergonomisen käytön vaatimukset. Tuotteiden

Lisätiedot

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun

Tuoteseloste PELLITYSSARJA neliskanttiseen valmispiippuun 1.11.2011 Tuoteseloste Asennusohje Tämä ohje liittyy PETE -pellityssarjojen asentamiseen. Vakiokokoinen pellityssarja on tarkoitettu 1,75 m, erikoistilauksesta saatavissa jopa 2,3 m, korkean (C-mitta)

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA

HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA HIRSIRAKENNUKSEN LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA 9.9.2016 Prof. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Vain hyviä syitä: Julkisen hirsirakentamisen seminaari, 8.-9.9.2016, Pudasjärvi MASSIIVIHIRSISEINÄN

Lisätiedot

NORDdoor Puhdistusluukut

NORDdoor Puhdistusluukut NORDoor Puhistusluukut www.etsnor.fi 2 NORDoor Yleistä NLH NLMH NLHE NLMHE TL TPL TPLE TLPE TLN TL1 0 TLT 0 TLTE 1 TLTK 2 TLTU Sisällysluettelo Yleistä Terveellinen sisäilma ei ole sattuman tulosta, vaan

Lisätiedot

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 Asennus- ja käyttöohjeet (Rev. November 2012) 4149933, 4149936, 4149939 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä...3 2. Laitteen osat ja rakenne...3 2.1. Rakenne...4 3. Asennus...5

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1

Maskeeraus ja hionta Vaihe 1 Vaihe 2 1 Vaihe 1 Laita maskeerausteippiä n. 1 cm pohjaosien sisemmästä jyrsitystä merkkiviivasta sekä n. 1cm sivumoduulien mustasta merkkivivasta. Hio maskeerauksen ulkopuolinen alue karhunkielellä. Maskeeraus

Lisätiedot

KESPET HINNASTO 1.5.2009 ERISTEET ALUSRAUDAT PÄÄLLYSTEET TYÖKALUT ASENNUSTARVIKKEET

KESPET HINNASTO 1.5.2009 ERISTEET ALUSRAUDAT PÄÄLLYSTEET TYÖKALUT ASENNUSTARVIKKEET KESPET HINNASTO.5.2009 ERISTEET ALUSRAUDAT PÄÄLLYSTEET TYÖKALUT ASENNUSTARVIKKEET Korvaa hinnaston.0.2008 K E S P E T T U O T T E I D E N Y L E I S E T T O I M I T U S E H D O T. Hinnat Hinnat on ilmoitettu

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1231FIN SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1231FIN SUOMI ASENNUSOHJE PEM1231FIN 2016-06 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE KUPARILANKASUOJALLA Uo/U = 12.7/22 kv, Um = 24 kv SISÄPÄÄTE 2/12 PEM1231FIN 2016-06 YLEISTÄ - Tarkista, että olet

Lisätiedot

Poistunut tuotannosta

Poistunut tuotannosta Asennuspaikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään olla yli +10 o C. ILOX 297 kone asennetaan joko lattialle tai tukevan hyllyn päälle. Kun kone asennetaan lattialle,

Lisätiedot

NORDdoor Puhdistusluukut

NORDdoor Puhdistusluukut NORDoor Puhistusluukut www.etsnor.fi NORDoor Yleistä NLH NLMH NLHE NLMHE TL TLC TPL TPLE TLPE TLN TL TLT TLF TLTE TLTK TLTU Sisällysluettelo Yleistä Terveellinen sisäilma ei ole sattuman tulosta, vaan

Lisätiedot

ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT

ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT 25.10.2016 Talokeskus Yhtiöt Oy Timo Haapea Linjasaneerausyksikön päällikkö LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ, MITÄ SE TARKOITTAA? Kiinteistön erilaisten tilojen lämpötilojen

Lisätiedot

Faksi (+358) Puh. (+358) Finland FI Espoo Piispanportti 10, PL 29 (ROCKWOOL Finland)

Faksi (+358) Puh. (+358) Finland FI Espoo Piispanportti 10, PL 29 (ROCKWOOL Finland) 09.2014 - Natural Colour System is property of and used on licence from NCS Colour AB, Stockholm 2010. Subject to alterations in range and product technology without prior notice. ROCKFON accepts no responsibility

Lisätiedot

Betonirakentamisen talvituotteet

Betonirakentamisen talvituotteet VARAUDU TALVEEN Meiltä saat tarvittavat betonirakentamisen talvituotteet Betonirakentamisen talvituotteet - Pakkassuojamatot - Roudansulatusmatot - Led työvalot - Betoninkovetuskaapelit - Betonilämpömittarit

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2016 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot