Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää e-mail: etunimi.sukunimi@saint-gobain.com. www.isover."

Transkriptio

1 Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

2 ISOVER ISOTEC Pientalon tekniset eristykset

3 2 Ilmanvaihtokanavien eristeet Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön. Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja. Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästö- määräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen. Ilmanvaihtokanavien eristämisen voi toteuttaa joko ISOTEC KIM-AL -ilmastointimatolla tai vaihtoehtoisesti tähän käyttötarkoitukseen suunnitelluilla ISOTEC KK-AL AluLine -putkieristeellä. Eristekourut ja eristematot on valmistettu pääosin kierrätettävistä materiaaleista. Kierrätyslasin osuus näissä on jopa 80 %.

4 3 Eristematto vai -kouru? Eristetyypin valintaan vaikuttavat monet seikat, kuten eristyskyky, hankintahinta, työn helppous, materiaalin kierrätettävyys, varastointi- ja kuljetuskustannukset sekä eristeen saatavuus. Lopputulos on kummallakin eristeellä tehtynä energiatalouden kannalta samanlainen ja molemmilla eristeillä saadaan huoliteltu lopputulos. Yhtä hyvä eristys Kourun eristyskyky on hieman parempi kuin maton eli sen lämmönjohtavuus on pienempi, (0,032 W/mK),kuin matolla (0,036 W/mK). Tässä ohjeessa on maton eristyspaksuusvaatimus kylmässä tilassa 100 mm ja kourun 80 mm, joten molemmilla saavutetaan sama lopputulos. Hankintahinnoissa eroa Eristematon hankintahinta on huomattavasti edullisempi kuin vastaavan kourueristeen. Kun verrataan esimerkiksi 125 mm kanavaan käytetyn 100 mm mattoeristeen ja 80 mm kourueristeen hankintahintoja keskenään on mattoeriste noin 60 % kourua edullisempi. Eristäminen helppoa Suorien kanavien eristäminen kourulla on jonkin verran nopeampaa, mutta käyräeristyksissä ei eroa juurikaan synny. Kuljetus- ja varastointikustannukset Eristematto puristetaan pakatessa kokoon jopa 70 % sen tilavuudesta, jolloin sen kuljetus- ja varastointikustannukset ovat selkeästi edullisemmat kuin eristekourun. Kuljetus- ja varastointikustannukset näin ovat luonnollisesti pienemmät. Pientalon LTO-järjestelmän kanavien eristäminen 1. Ulkoilmakanava tuodaan aina, jos mahdolista yläpohjaeristeen yläpuolella. Eristepaksuus 100 mm. Kaikki saumat teipataan huolellisesti 75 mm Al-teipillä. 2. Tuloilmakanavan eristyspaksuus on 50 mm yläpohjaeristeessä ja 100 mm kylmässä tilassa ullakolla. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. Lämpimässä huonetilassa tuloilmakanavan eristyspaksuus on 30 mm ja kaikki saumat teipataan huolellisesti. 3. Poistoilmakanava eristetään kuten tuloilmakanava 4. Jäteilmakanava: Keittiön erillinen jäteilmakanava on paloeristettävä (EI 30). Eristeenä käytetään ULTIMATE UMFN-13 -lämpömattoa ja sen päälle asennetaan KIM- AL-50 -matto. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. LTO-koneelta lähtevän jäteilmakanavan eristys tehdään kuten tuloilmakanavassa.

5 Ilmanvaihtokanavien eristeet Ilmastointimatto ISOTEC KIM-AL Ilmanvaihtokanavien eristäminen ISOVER KIM-AL -matolla Kevyt ilmastointimatto KIM-AL on toiselta puolelta päällystetty ohuella verkkovahvistetulla alumiinilaminaatilla. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n suosittelemat ilmanvaihdon eristyksien vähimmäiseristyspaksuudet ovat pyöreille tuloilma-, poistoilma- ja jäteilmakanaville LTO-järjestelmässä seuraavat: Pyöreän kanavan koko, mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä vähimmäiseristyspaksuus Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa vähimmäiseristyspaksuus mm 100 mm mm 100 mm mm 100 mm Eristemenekki: Pyöreän kanavan koko ø mm KIM-AL-50 (LVI ) Yhdellä paketilla eristät KIM-AL-50 toisena kerroksena Yhdellä paketilla eristät 100 n. 13 m 4,8 m 125 n. 10 m 4,8 m 160 n. 9 m n. 3,6 m Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeessä Eristemenekki Eristepaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on varustettu keskitetyllä jäähdytyksellä, niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Eristemenekki (m 2 /kanavametri) Kanavakoko mm ISOTEC KIM-AL , , , ,0 Ilmanvaihtokanavan eristäminen matolla Aseta sopiva malline matolle sen pituussuuntaisesti ja merkitse tarvittava pituusmitta tussilla alumiinipintaan. Piirrä esim. suoraa lautaa apuna käyttäen leikkausviiva ja leikkaa matosta sopiva vuota kanavalle. Aseta kulmapalan malline vuodan keskelle ja piirrä keila tussilla ja leikkaa veitsellä viivoja pitkin. Aseta käyräosan eriste kulman ympärille.

6 5 Tuloilmakanava lämpimässä huonetilassa Eristyspaksuus 30 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-30. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Ulkoilmakanava ullakolla Eristyspaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen ulomman kerroksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Huom! Ilmanvaihtokoneelle tuotava ulkoilmakanava aina yläpohjaeristeen yläpuolelle. Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeen yläpuolella ullakolla Eristepaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL- 50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Huom! Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä on keskitetty jäähdytys niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Muutoin eristystä ei tarvitse teipata. Eristemenekki (m 2 /kanavametri), eristys mm ULTIMATE UMFN- Kanavakoko ISOTEC KIM-AL-50 mm alempi eriste ylempi eriste 100 0,7 1, ,8 1, ,9 1, ,0 1,4 Eristä aina kanavan kulmat ennen suoria osuuksia Kiinnitä eristeosa 75 mm:n teipillä. Kääri suoralle osalle jäävä eriste kanavan ympäri ja kiinitä se muutamasta kohdasta teipillä. Sulje myös pituussauma teipillä. Työnnä suorien osuuksien osat kiinni väliosaan. Teippaa kulman poikittaissaumat ja varmista kulmaosan kiinnipysyvyys galvanoidulla rautalangalla. Sido vielä myös suorat kanavaosuudet noin 30 cm:n välein.

7 Ilmanvaihtokanavien eristeet Eristyskouru ISOTEC KK-AL LTO-järjestelmän eristäminen ISOTEC KK-AL -kourulla Ilmakanavien lämpöeristykset voidaan toteuttaa myös tähän tarkoitukseen suunnitelluilla TapeLock -kouruilla. Kouruja on saatavana yleisimmille ilmahormeille, halkaisijaltaan 100, 125 ja 160 mm. Kouruilla voidaan kylmän tilan kanavien eristyspaksuus toteuttaa hieman ohuemmalla seinämäpaksuudella (80 mm) kuin matolla. Kourun kovuus ja hieman parempi eristyskyky mahdollistavat ohuemman eristyksen. Alla on lueteltu sopivat eristekourutyypit ja pakkaussisällöt eri kokoisille kanaville. Pyöreän kanavan koko, ø mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 1,2 m/pkt Ilmanvaihtokanavan eristäminen kourulla Kunnollinen työtaso helpottaa esivalmistusta Taivuta käyrän malline kourun pituussauman kohdalle. Piirrä tussilla viivat molemmin puolin. Leikkaa kouru viivoitusta pitkin. Käännä päätykappaleita 1/2 -kierrosta.

8 Kiinnitä keskikappale teipin palalla mutkan kohdalle. Työnnä suorat osuudet tiukasti kiinni kulmaosaan ja teippaa saumat hyvin 50 mm:n teipillä eristeen ympäri. Varmista kulmapalan kiinnitys 0,9 mm:n galvanoidulla rautalangalla. Varmista kiinnitys myös suorilla osuuksilla noin 30 cm:n välein. Tee rautalankavarmistus kannakkeen molemmille puolille.

9 Ilmanvaihtokanavien eristeet Mineraalivillamatto ULTIMATE UMFN-13

10 9 Uuden sukupolven mineraalivilla ULTIMATE UMFN-13 Uusi materiaali ULTIMATE on Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n pitkän kehittämistyön tulos. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tehtävänä on kehittää materiaaleja sekä tarjota tehokkaita ratkaisuja eristämiseen. ISOVER ULTIMATE (patentoitu raaka-ainemateriaali) korkean lämpötilan keston lisäksi sisältää kaikki tavallisen lasivillan ominaisuudet: - parempi asentaa kimmoisa, kestää kovaa käsittelyä - ULTIMATE-matto on n % kevyempi kuin perinteiset kivivillat - erinomainen eristävyys vastinetta rahalle Joustava uuden sukupolven villamatto soveltuu lämmöneristeeksi esim. IV-kanaviin, laitteisiin ja kohteisiin, joissa eriste asennetaan rakenteen sisään tai kaksikerroseristyksen alemmaksi kerrokseksi. Käyttökohteita - IV-kanavien ja osien lämpöeristykset - pientalon keittiön erillisen poistohormin paloeristyksessä - monimuotoisten laitteiden ja säiliöiden eristys - laivojen lämpöeristys (MED-sertifioitu palamaton tuote) Pientalon keittiön erillisen poistohormin eristäminen KIM-AL 50 mm UMFN mm El 30 KIM-AL, 50 mm UMFN-13, 50 mm Uusi tyyppihyväksytty ratkaisu (YM264/6221/2006): ULTIMATE UMFN-13, 50 mm + Ilmastointimatto KIM-AL, 50 mm Eristys tehdään välipohjan alapinnasta (esim. Sisäkaton Gyproc-levyn päältä alkaen) vesikattoon asti. Pientalon keittiön erillisen poistohormin (ø 125 mm) tulee täyttää paloeristysvaatimus El 30. Lisäksi kanavaeristyksen tulee olla riittävän paksu, jotta vältytään kosteuden tiivistymiseltä poistokanavan sisäpintaan. Uudella ratkaisulla materiaalikustannukset ovat n. 40 % edullisemmat kuin perinteisellä. Lisäksi ULTIMATE-mattoa voidaan käyttää muiden kanavien kaksikerroseristyksissä alempana kerroksena.

11 10 Lämpö- ja vesijohtoeristys

12 11 Putkistojen eristäminen on monessa mielessä järkevää. Tärkeintä on energiahäviöiden minimoiminen sekä kondensoitumisen ja jäätymisen estäminen. Valittavaan eristyspaksuuteen vaikuttaa oleellisesti vuotuiset lämpöhäviöt sekä eristystyön kokonaishinta. Taloudellinen lämpöeristäminen tarkoittaa lämpöhäviöiden aiheuttamien energiakustannusten ja eristyskustannusten optimoinnin perusteella mitoitettua eristystä. ISOTEC-teknisillä eristeillä taloudellinen lämpöeristys, kondenssieristys ja jäätymissuojaeristys onnistuu helposti ja turvallisesti. Energian säästö Hyvä eristys säästää itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa ja alentaa rakennuksen käyttökustannuksia sen elinaikana huomattavasti. Oheinen esimerkki kertoo kuinka paljon enemmän säästöä syntyy, kun verrataan puolet halvempaa muovieristettä ja ISOTEC BoaFlex Combi -eristettä keskenään lämminvesiputken (28 mm, +50 C, ympäristö +20 C) eristeenä. Molemmat maksavat hankintakustannuksensa takaisin jo parissa kuukaudessa, mutta jo puolentoista vuoden kuluttua ISOTEC Boaflex Combi tuottaa säästöä joka vuosi. Eli huono eristys tuottaa tappiota omistajalleen pitkällä aikavälillä. Eriste BoaFlex Combi 30 mm Muovieriste 15 mm Hankintahinta (alv 0 %) 5,00 / m 2,50 / m Energian säästö metriä kohden vuodessa (energ. hinta 0,10 / kwh) 12,50 / m 11,60 / m Takaisinmaksuaika 2 kk 1 kk ISOTEC BoaFlex Combi on muovieristettä edullisempi, kun aikaa on kulunut n. 1,5 vuotta Vuotuinen säästö muovieristeeseen nähden 1,5 vuoden jälkeen on n. 1,7 /m

13 Lämpö- ja vesijohtoeristys ISOTEC BoaFlex Combi Suomen nopeimmin asennettava putkieriste Putkieristysten tekemisen helppous ja asentamisen nopeus ovat ISOTEC Boaflex Combin suurimmat edut muihin eristeisiin nähden. Lisäksi eristäminen sillä ei vaadi erityistä ammattitaitoa. Boaflex Combi -eriste taipuu mutkien yli helposti, eikä sitä tarvitse leikata olipa sitten kysymyksessä vaikkapa putkiosilla tehty kulma tai liitos. ISOTEC BoaFlex Combi on suunniteltu lämpö-, lämminvesi- ja kylmävesiputkistojen eristeeksi kaikenlaisille teräksestä, kuparista, muovista tai vaikkapa komposiitista valmistetuille putkille. BFC-12/15/18-30 Palo-ominaisuudet: Maksimikäyttölämpötila: Suosituskäyttölämpötila: Tuotetiedot, ISOTEC BoaFlex Combi A2-s1, d0 200 C, 60 C (teippisuljin) C Lämmönjohtavuus: Keskilämpötila W/m C 10 0, , ,049 Pakkaus: Koko: Pahvilaatikko 400 x 400 x 1200 mm Sisähalkasija mm Pakkaussisältö ja ulkohalkaisija Ulkohalkasija mm Eristepaksuus 30 mm Määrä m/pkt Tilav. m 3 Paino kg/pkt 12/15/ ,0 0,23 7,0 22/ ,0 0,23 7, ,2 0,23 7,0 Tilattaessa ilmoitetaan tuotenumero tai kourutunnus täydellisesti: lyhenne, sisämitta ja eristepaksuus esim. BFC-12/15/ Sileän putkikäyrän eristäminen 1. Paina ISOTEC BoaFlex putken ympärille 2. Poista teippisulkijan suoja paperi. 3. Paina teippikiinnityslieve kevyesti kiinni Sujuta eriste käyrän yli. Huomioi, että teippisuljin jää käyrän yläpintaan Teippaa lopuksi eristeyksen poikittaissaumat. 6. Eristys on valmis.

14 13 Miellyttävä ja nopea asentaa ISOTEC BoaFlex Combi on päällystetty kestävällä verkkovahvisteisella alumiinilaminaatilla. Tuote on myös varustettu kätevällä teippisulkimella, mikä nopeuttaa asentamista ja antaa huolitellun ulkonäön. Eristeen joustavuus pituussuunnassa varmistaa tiiviit liitokset. Nämä liitokset on syytä tiivistää al-teipillä, kun kyseessä on kylmävesiputkien eristys. Muilla putkilla teippausta ei tarvitse tehdä. Ainoa työkalu, jonka tarvitset, on terävä puukko. Putkikäyrien ja liitososien eristäminen ei ole ongelma Joustavan kuiturakenteensa ansiosta tuote taipuu käyrän yli ilman leikkaamista. Erilaisten putkiosien kuten liittimet, venttiilit yms. ylitykset ISOTEC BoaFlex Combilla onnistuvat ilman sen suurempia ponnisteluja eikä ikävää liimaamista tai tuotteen loveamista tarvita. Moniulotteinen Yhdellä eristeellä voidaan eristää useamman kokoisia putkia. Normaalin pientalon kaikkien putkistojen eristys onnistuu kahdella ISOTEC BoaFlex Combi putkieristekoolla BFC- 12/15/18-30 ja BFC-22/ Riittävä eristepaksuus ISOTEC BoaFlex Combi -eristeen paksuudeksi on valittu 30 mm. Tämä paksuus täyttää ne vaatimukset, joita nykyaikaisen asuinrakennuksen sisätiloissa käytetyille pienille putkille on Talotekniikkarakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa (TTRYL 2002) asetettu. Mikäli rakennuksessa joudutaan eristämään suurempia putkia on eristyspaksuusvaatimus lämpöputkilla vähintään 50 mm. Tällöin suositeltava eriste on ISOTEC KK-AL. Paloturvallisuus ISOTEC BoaFlex Combia voidaan huoletta käyttää kaikissa tiloissa. Perusmateriaali on palamatonta mineraalivillaa ja päällyste täyttää tiukimman vaatimustason. Eriste ei palotilanteessa muodosta haitallisessa määrin savua eikä siitä tipu palavia pisaroita. ISOTEC BF-35 Osilla tehdyn putkiston eristys 1. Aseta eriste käyrän sisäpuolelle. 2. Taivuta ISOVER BoaFlex Combi käyrään. 3. Paina eriste tiukasti kiinni ja käännä sauma sivulle Poista suojapaperi tarrasulkimesta. 5. Paina lieve kiinni Eristys on valmis.

15 14 Muut talotekniset eristykset Radonkaasun poistokanavat, tuuletus- ja sadevesiviemäri sisätiloissa ja ullakolla Eristyspaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Piippujen eristys Kaikentyyppisten piippujen (leca, muuratut ja valmis teräspiiput) paloeristys suojaetäisyys palavista rakenteista 100 mm eristys 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm paloeristys ulottuu vähintään 100 mm muun yläpohjaeristeen ylä puolelle tuote: ULTIMATE U Protect Slab 2.0 N (UPS 2.0 N) Paikalla rakennettava metallipiippu (tulisijan teho alle 120 kw) suojaeristys liiallista pintalämpötilaa vastaan (t<80 C) eristys sisäkuoren ympärillä vähintään 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm. Hormin eristys päällystetään min. 0,5 mm paksuisella metallilevyllä. eristys palavista rakenneosista 2x50 mm läpimenokohdalla tuote: ULTIMATE U Protect Wired Mat 4.0 Alu1 tai UPS 2.0 N

16 15 Asennustarvikkeet Asentamiseen tarvitset Asentamiseen tarvitset AL-asennusteippiä villaveitsen sivuleikkurin ISOVER-asennusohjeet ISOVER-asennusohjeita noudattaen on kaikki kanavien käyrät helppo tehdä niin kouruista kuin matostakin. Hanki asennusohjeet kauppiaaltasi eristeostosten yhteydessä. Näillä työkaluilla eristäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Tuotenumero LVInumero Tyyppi Leveys mm m/rll Käyttötarkoitus AL-asennusteippi Kourujen asennusteippi AL-asennusteippi KIM-AL -maton asennusteippi Asennusohjeet Sis. kouru- ja mattoeristeiden leikkausmallineet 1:1 IV-kanaville 100, 125 ja 160 mm

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6 Toimivat katot 2013 Toimivat katot 2013 Kattoliitto ry ISBN 978-952-269-091-3 ISBN 978-952-269-092-0 (pdf) Taiton suunnittelu ja taitto: Tmi Airos Paino: Vammalan Kirjapaino Oy, Sastamala 2013 Sisällys

Lisätiedot

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA

SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA www.termopanels.fi SANDWICH-PANEELIT EUROOPPALAISET SANDWICH-PANEELIT TUOTTEIDEN JA LISÄTARVIKKEIDEN KÄYTÄNNÖN OHJEKIRJA Sisällysluettelo Johdanto 3 Seinäelementit PUR/PIR PolTherma DS PolTherma PS PolTherma

Lisätiedot

Sankt Petersgatan 128 on. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö

Sankt Petersgatan 128 on. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö ENERGIATEHOKKUUS Sankt Petersgatan 128. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö Sankt Petersgatan 128 on rakennettu vuonna 1971. Se ei ole arkkitehtuuriltaan kovin tyypillinen Miljon-ohjelman kerrostalo,

Lisätiedot

RT 38193. ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy. ISOVER-lasivillan ominaisuuksia. Standardit ja hyväksynnät

RT 38193. ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy. ISOVER-lasivillan ominaisuuksia. Standardit ja hyväksynnät TARVIKETIETO maaliskuu 2012 voimassa 30.4.2014 asti 1 (6) RT 38193 271.1 Talo 2000 371.1 Talo 90 K SfB ISOVER-rakennuseristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy kuuluu maailmanlaajuiseen

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi.

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi. Sisältö Jäteyhteiskuntamme 1. Jäte yleensä 9 1.1. Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan 9 1.2. Jätteiden haittavaikutukset 9 1.3. Jätteen hävitys 10 1.4. Jäte ja jätesanasto 10 Jätevesi ja sen puhdistus

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS Energiatehokkuusvaatimusten kasvaessa myös lämmöneristävyyteen kiinnitetään aina vaan enemmän huomiota. Kun rakennukseen ei pääse muodostumaan kylmäsiltoja, asumisviihtyvyys

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT Building Technology Sähkölämmitys Tämä esite antaa käytännöllisiä vinkkejä sähkölämmitykseen, lämmityksen asennukseen ja hyötyihin, joista asunnonomistajat voivat nauttia vuosia

Lisätiedot

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko 1/2000 Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko Rakennutan hyvän ja taloudellisen talon Ruotsin eko-kylästä tuli energiatuhlari MotiVoittaja -kilpailu alkanut Muovia vai paperia tiivistykseen? 1 Asiantuntijana

Lisätiedot

Rakennusten tiiviysmittaus

Rakennusten tiiviysmittaus Rakennusten tiiviysmittaus Sauli Paloniitty, RI YAMK Lehtori, HAMK sauli.paloniitty@hamk.fi Rakentajain kalenteri 2013 Rakennustietosäätiö RTS, Rakennustieto Oy ja Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL

Lisätiedot

Enervent Pingvin Kotilämpö eair

Enervent Pingvin Kotilämpö eair 0.5.05 Enervent Pingvin Kotilämpö eair FIN Asennusohje SUOMI...5 Lue tämä ensin...6 Varoitukset...6 Yleistä...6 Sähkötyöt...6 Sanasto...6 Ennen laitteen asennusta...7 Huomioi ennen asennusta...7 Pingvin

Lisätiedot

SISUSTUSkuvasto. Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin. Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja. Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön

SISUSTUSkuvasto. Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin. Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja. Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön SISUSTUSkuvasto 2010 www.agrimarket.fi Raikkaita ja rohkeita valintoja tapetointiin 6 14 44 Piristä huonetta maalaamalla erilaisia pintoja Tyylikkäät kodinkoneet keittiöön Rautakauppa Asiakasomistajan

Lisätiedot

Ilmastointilaite RDAB

Ilmastointilaite RDAB Tekninen asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Maaliskuu 2009 FWG_Housing_RDAB_Technical instruction_fi_200903_8511 Sisällys Käyttö ja huolto (käyttäjän kannalta) Toiminnot... 3 Ohjauspaneeli, käsittely...

Lisätiedot

version 1.0 Made by NARVI Oy Finland Kota Kuru 14 ja 20 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje

version 1.0 Made by NARVI Oy Finland Kota Kuru 14 ja 20 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje version 1.0 Made by NARVI Oy Finland Kota Kuru 14 ja 20 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje FI FI 2 FI Sisällysluettelo 1.1 Tekniset tiedot 4 2. Huomioitavaa ennen kiukaan asentamista 5 2.1 Saunatila 5 2.2

Lisätiedot

Niin makaat kuin petaat. Erän makuualustatestiin

Niin makaat kuin petaat. Erän makuualustatestiin Lämpimänä päivänä voi maisemien ihailija jopa nukahtaa hyvälle makuualustalle. Niin makaat kuin petaat TEKSTI JA KUVAT MATTI REKOLA Erän makuualustatestiin pyydettiin vaativille vaelluksille sopivia täysimittaisia

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS

ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS K: Miten valitsen oikean tehoisen ilmalämpöpumpun talooni? Meillä on 105 m2 omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys. V: Ensin kannatta miettiä, kumpi

Lisätiedot

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Kuva: Eija Haapalainen, Pirkanmaan maakuntamuseo Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Tapani Koiranen Mari Imppola

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012 D Suomen rakentamismääräyskokoelma Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 01 1/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta

Lisätiedot

LATTIAT JA VÄLIPOHJAT

LATTIAT JA VÄLIPOHJAT LATTIAT JA VÄLIPOHJAT Levylattiat Gyproc-lattiarakenne on kehitetty ala- ja välipohjiin sekä vanhojen lattioiden korjaamiseen. Rakenne soveltuu kaikenkokoiseen rakentamiseen. Perusideana on kaksinkertainen

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

Laadun ja käytön monipuolisuuden ykkönen. Jo yli 40 vuoden ajan. FEIN MULTIMASTER. Monipuolinen tehopaketti rakentamiseen ja remontointiin.

Laadun ja käytön monipuolisuuden ykkönen. Jo yli 40 vuoden ajan. FEIN MULTIMASTER. Monipuolinen tehopaketti rakentamiseen ja remontointiin. RAKENNUSTYÖT Laadun ja käytön monipuolisuuden ykkönen. Jo yli 40 vuoden ajan. FEIN MULTIMASTER. Monipuolinen tehopaketti rakentamiseen ja remontointiin. FEIN MULTIMASTER Mittapuu ammattimaiselle työskentelylle

Lisätiedot

Rakenteiden ja liitosten rakennusfysiikkaa Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi

Rakenteiden ja liitosten rakennusfysiikkaa Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi Virpi Leivo, DI Tutkija, TTY/Rakennetekniikka virpi.leivo@tut.fi Diffuusio, konvektio ja ilmanvaihto Kosteuden kulkeutuminen

Lisätiedot

OY HEMPEL (FINLAND) AB

OY HEMPEL (FINLAND) AB Kiitos, kun valitsit Hempelin Tervetuloa lukemaan Hempelin veneenhoito-opasta. Näiden ohjeiden avulla maalausprojektisi onnistuu. Koko Hempel-valikoiman tietojen lisäksi oppaassa on yksityiskohtaiset ohjeet

Lisätiedot

ASENNUSOHJE RAKENNUSTELINE RT 1400 & RT 1400XR RAKENNUSTELINE RT 750 & RT 750XR PORRASTELINE ST 1400 ASENNUSTELINE FT 750 & FT 750XR

ASENNUSOHJE RAKENNUSTELINE RT 1400 & RT 1400XR RAKENNUSTELINE RT 750 & RT 750XR PORRASTELINE ST 1400 ASENNUSTELINE FT 750 & FT 750XR ASENNUSOHJE RAKENNUSTELINE RT 1400 & RT 1400XR RAKENNUSTELINE RT 750 & RT 750XR PORRASTELINE ST 1400 ASENNUSTELINE FT 750 & FT 750XR SC1809 12 EN 1298 - IM - fi TURVALLISUUTTA JOKA ASKELEELLA wibeladders.fi

Lisätiedot

3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta E1 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Rakennusten paloturvallisuus Määräykset ja ohjeet 2011 3/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2011

Lisätiedot

Ilmanvaihtolaite lämmön talteenotolla yhdistettynä ilmalämmityslaitteeseen. Suunnittelu-, asennus- ja käyttöohjeet

Ilmanvaihtolaite lämmön talteenotolla yhdistettynä ilmalämmityslaitteeseen. Suunnittelu-, asennus- ja käyttöohjeet Ilmanvaihtolaite lämmön talteenotolla yhdistettynä ilmalämmityslaitteeseen Suunnittelu-, asennus- ja käyttöohjeet Lue tämä ohje huolella ennen kun otat laitteen käyttöön ja säilytä ohje tulevia tarpeita

Lisätiedot

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta TAMPERE 2003 Suomen Betonitieto Oy Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA 1 Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö TAMPERE 2003

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot