Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää e-mail: etunimi.sukunimi@saint-gobain.com. www.isover."

Transkriptio

1 Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu Hyvinkää

2 ISOVER ISOTEC Pientalon tekniset eristykset

3 2 Ilmanvaihtokanavien eristeet Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön. Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja. Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästö- määräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen. Ilmanvaihtokanavien eristämisen voi toteuttaa joko ISOTEC KIM-AL -ilmastointimatolla tai vaihtoehtoisesti tähän käyttötarkoitukseen suunnitelluilla ISOTEC KK-AL AluLine -putkieristeellä. Eristekourut ja eristematot on valmistettu pääosin kierrätettävistä materiaaleista. Kierrätyslasin osuus näissä on jopa 80 %.

4 3 Eristematto vai -kouru? Eristetyypin valintaan vaikuttavat monet seikat, kuten eristyskyky, hankintahinta, työn helppous, materiaalin kierrätettävyys, varastointi- ja kuljetuskustannukset sekä eristeen saatavuus. Lopputulos on kummallakin eristeellä tehtynä energiatalouden kannalta samanlainen ja molemmilla eristeillä saadaan huoliteltu lopputulos. Yhtä hyvä eristys Kourun eristyskyky on hieman parempi kuin maton eli sen lämmönjohtavuus on pienempi, (0,032 W/mK),kuin matolla (0,036 W/mK). Tässä ohjeessa on maton eristyspaksuusvaatimus kylmässä tilassa 100 mm ja kourun 80 mm, joten molemmilla saavutetaan sama lopputulos. Hankintahinnoissa eroa Eristematon hankintahinta on huomattavasti edullisempi kuin vastaavan kourueristeen. Kun verrataan esimerkiksi 125 mm kanavaan käytetyn 100 mm mattoeristeen ja 80 mm kourueristeen hankintahintoja keskenään on mattoeriste noin 60 % kourua edullisempi. Eristäminen helppoa Suorien kanavien eristäminen kourulla on jonkin verran nopeampaa, mutta käyräeristyksissä ei eroa juurikaan synny. Kuljetus- ja varastointikustannukset Eristematto puristetaan pakatessa kokoon jopa 70 % sen tilavuudesta, jolloin sen kuljetus- ja varastointikustannukset ovat selkeästi edullisemmat kuin eristekourun. Kuljetus- ja varastointikustannukset näin ovat luonnollisesti pienemmät. Pientalon LTO-järjestelmän kanavien eristäminen 1. Ulkoilmakanava tuodaan aina, jos mahdolista yläpohjaeristeen yläpuolella. Eristepaksuus 100 mm. Kaikki saumat teipataan huolellisesti 75 mm Al-teipillä. 2. Tuloilmakanavan eristyspaksuus on 50 mm yläpohjaeristeessä ja 100 mm kylmässä tilassa ullakolla. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. Lämpimässä huonetilassa tuloilmakanavan eristyspaksuus on 30 mm ja kaikki saumat teipataan huolellisesti. 3. Poistoilmakanava eristetään kuten tuloilmakanava 4. Jäteilmakanava: Keittiön erillinen jäteilmakanava on paloeristettävä (EI 30). Eristeenä käytetään ULTIMATE UMFN-13 -lämpömattoa ja sen päälle asennetaan KIM- AL-50 -matto. Eristyksen poikittaissaumoja ei tarvitse teipata. LTO-koneelta lähtevän jäteilmakanavan eristys tehdään kuten tuloilmakanavassa.

5 Ilmanvaihtokanavien eristeet Ilmastointimatto ISOTEC KIM-AL Ilmanvaihtokanavien eristäminen ISOVER KIM-AL -matolla Kevyt ilmastointimatto KIM-AL on toiselta puolelta päällystetty ohuella verkkovahvistetulla alumiinilaminaatilla. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n suosittelemat ilmanvaihdon eristyksien vähimmäiseristyspaksuudet ovat pyöreille tuloilma-, poistoilma- ja jäteilmakanaville LTO-järjestelmässä seuraavat: Pyöreän kanavan koko, mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä vähimmäiseristyspaksuus Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa vähimmäiseristyspaksuus mm 100 mm mm 100 mm mm 100 mm Eristemenekki: Pyöreän kanavan koko ø mm KIM-AL-50 (LVI ) Yhdellä paketilla eristät KIM-AL-50 toisena kerroksena Yhdellä paketilla eristät 100 n. 13 m 4,8 m 125 n. 10 m 4,8 m 160 n. 9 m n. 3,6 m Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeessä Eristemenekki Eristepaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on varustettu keskitetyllä jäähdytyksellä, niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Eristemenekki (m 2 /kanavametri) Kanavakoko mm ISOTEC KIM-AL , , , ,0 Ilmanvaihtokanavan eristäminen matolla Aseta sopiva malline matolle sen pituussuuntaisesti ja merkitse tarvittava pituusmitta tussilla alumiinipintaan. Piirrä esim. suoraa lautaa apuna käyttäen leikkausviiva ja leikkaa matosta sopiva vuota kanavalle. Aseta kulmapalan malline vuodan keskelle ja piirrä keila tussilla ja leikkaa veitsellä viivoja pitkin. Aseta käyräosan eriste kulman ympärille.

6 5 Tuloilmakanava lämpimässä huonetilassa Eristyspaksuus 30 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-30. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Ulkoilmakanava ullakolla Eristyspaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen ulomman kerroksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Huom! Ilmanvaihtokoneelle tuotava ulkoilmakanava aina yläpohjaeristeen yläpuolelle. Tulo-, poisto- ja jäteilmakanava yläpohjaeristeen yläpuolella ullakolla Eristepaksuus 100 mm Eristyspaksuus tehdään kahtena kerroksena saumat limittäen vähintään 50 mm. Alempi kerros: ULTIMATE UMFN Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla (Ø 0,9 mm) spiraalimaisesti eristettä kiertäen. Ylempi eristekerros: ISOTEC KIM-AL- 50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kanavan kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen saumoja ei saa teipata. Huom! Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä on keskitetty jäähdytys niin tuloilmakanavan eristeen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Muutoin eristystä ei tarvitse teipata. Eristemenekki (m 2 /kanavametri), eristys mm ULTIMATE UMFN- Kanavakoko ISOTEC KIM-AL-50 mm alempi eriste ylempi eriste 100 0,7 1, ,8 1, ,9 1, ,0 1,4 Eristä aina kanavan kulmat ennen suoria osuuksia Kiinnitä eristeosa 75 mm:n teipillä. Kääri suoralle osalle jäävä eriste kanavan ympäri ja kiinitä se muutamasta kohdasta teipillä. Sulje myös pituussauma teipillä. Työnnä suorien osuuksien osat kiinni väliosaan. Teippaa kulman poikittaissaumat ja varmista kulmaosan kiinnipysyvyys galvanoidulla rautalangalla. Sido vielä myös suorat kanavaosuudet noin 30 cm:n välein.

7 Ilmanvaihtokanavien eristeet Eristyskouru ISOTEC KK-AL LTO-järjestelmän eristäminen ISOTEC KK-AL -kourulla Ilmakanavien lämpöeristykset voidaan toteuttaa myös tähän tarkoitukseen suunnitelluilla TapeLock -kouruilla. Kouruja on saatavana yleisimmille ilmahormeille, halkaisijaltaan 100, 125 ja 160 mm. Kouruilla voidaan kylmän tilan kanavien eristyspaksuus toteuttaa hieman ohuemmalla seinämäpaksuudella (80 mm) kuin matolla. Kourun kovuus ja hieman parempi eristyskyky mahdollistavat ohuemman eristyksen. Alla on lueteltu sopivat eristekourutyypit ja pakkaussisällöt eri kokoisille kanaville. Pyöreän kanavan koko, ø mm Kanava ullakolla yläpohjan eristeessä Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 4,8 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt Kanava eristeen yläpuolella kylmässä tilassa Kourutyyppi/ sisältö m KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 2,4 m/pkt KK-AL (LVI ) 1,2 m/pkt Ilmanvaihtokanavan eristäminen kourulla Kunnollinen työtaso helpottaa esivalmistusta Taivuta käyrän malline kourun pituussauman kohdalle. Piirrä tussilla viivat molemmin puolin. Leikkaa kouru viivoitusta pitkin. Käännä päätykappaleita 1/2 -kierrosta.

8 Kiinnitä keskikappale teipin palalla mutkan kohdalle. Työnnä suorat osuudet tiukasti kiinni kulmaosaan ja teippaa saumat hyvin 50 mm:n teipillä eristeen ympäri. Varmista kulmapalan kiinnitys 0,9 mm:n galvanoidulla rautalangalla. Varmista kiinnitys myös suorilla osuuksilla noin 30 cm:n välein. Tee rautalankavarmistus kannakkeen molemmille puolille.

9 Ilmanvaihtokanavien eristeet Mineraalivillamatto ULTIMATE UMFN-13

10 9 Uuden sukupolven mineraalivilla ULTIMATE UMFN-13 Uusi materiaali ULTIMATE on Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n pitkän kehittämistyön tulos. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tehtävänä on kehittää materiaaleja sekä tarjota tehokkaita ratkaisuja eristämiseen. ISOVER ULTIMATE (patentoitu raaka-ainemateriaali) korkean lämpötilan keston lisäksi sisältää kaikki tavallisen lasivillan ominaisuudet: - parempi asentaa kimmoisa, kestää kovaa käsittelyä - ULTIMATE-matto on n % kevyempi kuin perinteiset kivivillat - erinomainen eristävyys vastinetta rahalle Joustava uuden sukupolven villamatto soveltuu lämmöneristeeksi esim. IV-kanaviin, laitteisiin ja kohteisiin, joissa eriste asennetaan rakenteen sisään tai kaksikerroseristyksen alemmaksi kerrokseksi. Käyttökohteita - IV-kanavien ja osien lämpöeristykset - pientalon keittiön erillisen poistohormin paloeristyksessä - monimuotoisten laitteiden ja säiliöiden eristys - laivojen lämpöeristys (MED-sertifioitu palamaton tuote) Pientalon keittiön erillisen poistohormin eristäminen KIM-AL 50 mm UMFN mm El 30 KIM-AL, 50 mm UMFN-13, 50 mm Uusi tyyppihyväksytty ratkaisu (YM264/6221/2006): ULTIMATE UMFN-13, 50 mm + Ilmastointimatto KIM-AL, 50 mm Eristys tehdään välipohjan alapinnasta (esim. Sisäkaton Gyproc-levyn päältä alkaen) vesikattoon asti. Pientalon keittiön erillisen poistohormin (ø 125 mm) tulee täyttää paloeristysvaatimus El 30. Lisäksi kanavaeristyksen tulee olla riittävän paksu, jotta vältytään kosteuden tiivistymiseltä poistokanavan sisäpintaan. Uudella ratkaisulla materiaalikustannukset ovat n. 40 % edullisemmat kuin perinteisellä. Lisäksi ULTIMATE-mattoa voidaan käyttää muiden kanavien kaksikerroseristyksissä alempana kerroksena.

11 10 Lämpö- ja vesijohtoeristys

12 11 Putkistojen eristäminen on monessa mielessä järkevää. Tärkeintä on energiahäviöiden minimoiminen sekä kondensoitumisen ja jäätymisen estäminen. Valittavaan eristyspaksuuteen vaikuttaa oleellisesti vuotuiset lämpöhäviöt sekä eristystyön kokonaishinta. Taloudellinen lämpöeristäminen tarkoittaa lämpöhäviöiden aiheuttamien energiakustannusten ja eristyskustannusten optimoinnin perusteella mitoitettua eristystä. ISOTEC-teknisillä eristeillä taloudellinen lämpöeristys, kondenssieristys ja jäätymissuojaeristys onnistuu helposti ja turvallisesti. Energian säästö Hyvä eristys säästää itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa ja alentaa rakennuksen käyttökustannuksia sen elinaikana huomattavasti. Oheinen esimerkki kertoo kuinka paljon enemmän säästöä syntyy, kun verrataan puolet halvempaa muovieristettä ja ISOTEC BoaFlex Combi -eristettä keskenään lämminvesiputken (28 mm, +50 C, ympäristö +20 C) eristeenä. Molemmat maksavat hankintakustannuksensa takaisin jo parissa kuukaudessa, mutta jo puolentoista vuoden kuluttua ISOTEC Boaflex Combi tuottaa säästöä joka vuosi. Eli huono eristys tuottaa tappiota omistajalleen pitkällä aikavälillä. Eriste BoaFlex Combi 30 mm Muovieriste 15 mm Hankintahinta (alv 0 %) 5,00 / m 2,50 / m Energian säästö metriä kohden vuodessa (energ. hinta 0,10 / kwh) 12,50 / m 11,60 / m Takaisinmaksuaika 2 kk 1 kk ISOTEC BoaFlex Combi on muovieristettä edullisempi, kun aikaa on kulunut n. 1,5 vuotta Vuotuinen säästö muovieristeeseen nähden 1,5 vuoden jälkeen on n. 1,7 /m

13 Lämpö- ja vesijohtoeristys ISOTEC BoaFlex Combi Suomen nopeimmin asennettava putkieriste Putkieristysten tekemisen helppous ja asentamisen nopeus ovat ISOTEC Boaflex Combin suurimmat edut muihin eristeisiin nähden. Lisäksi eristäminen sillä ei vaadi erityistä ammattitaitoa. Boaflex Combi -eriste taipuu mutkien yli helposti, eikä sitä tarvitse leikata olipa sitten kysymyksessä vaikkapa putkiosilla tehty kulma tai liitos. ISOTEC BoaFlex Combi on suunniteltu lämpö-, lämminvesi- ja kylmävesiputkistojen eristeeksi kaikenlaisille teräksestä, kuparista, muovista tai vaikkapa komposiitista valmistetuille putkille. BFC-12/15/18-30 Palo-ominaisuudet: Maksimikäyttölämpötila: Suosituskäyttölämpötila: Tuotetiedot, ISOTEC BoaFlex Combi A2-s1, d0 200 C, 60 C (teippisuljin) C Lämmönjohtavuus: Keskilämpötila W/m C 10 0, , ,049 Pakkaus: Koko: Pahvilaatikko 400 x 400 x 1200 mm Sisähalkasija mm Pakkaussisältö ja ulkohalkaisija Ulkohalkasija mm Eristepaksuus 30 mm Määrä m/pkt Tilav. m 3 Paino kg/pkt 12/15/ ,0 0,23 7,0 22/ ,0 0,23 7, ,2 0,23 7,0 Tilattaessa ilmoitetaan tuotenumero tai kourutunnus täydellisesti: lyhenne, sisämitta ja eristepaksuus esim. BFC-12/15/ Sileän putkikäyrän eristäminen 1. Paina ISOTEC BoaFlex putken ympärille 2. Poista teippisulkijan suoja paperi. 3. Paina teippikiinnityslieve kevyesti kiinni Sujuta eriste käyrän yli. Huomioi, että teippisuljin jää käyrän yläpintaan Teippaa lopuksi eristeyksen poikittaissaumat. 6. Eristys on valmis.

14 13 Miellyttävä ja nopea asentaa ISOTEC BoaFlex Combi on päällystetty kestävällä verkkovahvisteisella alumiinilaminaatilla. Tuote on myös varustettu kätevällä teippisulkimella, mikä nopeuttaa asentamista ja antaa huolitellun ulkonäön. Eristeen joustavuus pituussuunnassa varmistaa tiiviit liitokset. Nämä liitokset on syytä tiivistää al-teipillä, kun kyseessä on kylmävesiputkien eristys. Muilla putkilla teippausta ei tarvitse tehdä. Ainoa työkalu, jonka tarvitset, on terävä puukko. Putkikäyrien ja liitososien eristäminen ei ole ongelma Joustavan kuiturakenteensa ansiosta tuote taipuu käyrän yli ilman leikkaamista. Erilaisten putkiosien kuten liittimet, venttiilit yms. ylitykset ISOTEC BoaFlex Combilla onnistuvat ilman sen suurempia ponnisteluja eikä ikävää liimaamista tai tuotteen loveamista tarvita. Moniulotteinen Yhdellä eristeellä voidaan eristää useamman kokoisia putkia. Normaalin pientalon kaikkien putkistojen eristys onnistuu kahdella ISOTEC BoaFlex Combi putkieristekoolla BFC- 12/15/18-30 ja BFC-22/ Riittävä eristepaksuus ISOTEC BoaFlex Combi -eristeen paksuudeksi on valittu 30 mm. Tämä paksuus täyttää ne vaatimukset, joita nykyaikaisen asuinrakennuksen sisätiloissa käytetyille pienille putkille on Talotekniikkarakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa (TTRYL 2002) asetettu. Mikäli rakennuksessa joudutaan eristämään suurempia putkia on eristyspaksuusvaatimus lämpöputkilla vähintään 50 mm. Tällöin suositeltava eriste on ISOTEC KK-AL. Paloturvallisuus ISOTEC BoaFlex Combia voidaan huoletta käyttää kaikissa tiloissa. Perusmateriaali on palamatonta mineraalivillaa ja päällyste täyttää tiukimman vaatimustason. Eriste ei palotilanteessa muodosta haitallisessa määrin savua eikä siitä tipu palavia pisaroita. ISOTEC BF-35 Osilla tehdyn putkiston eristys 1. Aseta eriste käyrän sisäpuolelle. 2. Taivuta ISOVER BoaFlex Combi käyrään. 3. Paina eriste tiukasti kiinni ja käännä sauma sivulle Poista suojapaperi tarrasulkimesta. 5. Paina lieve kiinni Eristys on valmis.

15 14 Muut talotekniset eristykset Radonkaasun poistokanavat, tuuletus- ja sadevesiviemäri sisätiloissa ja ullakolla Eristyspaksuus 50 mm Eriste: ISOTEC KIM-AL-50. Eriste kiinnitetään galvanoidulla rautalangalla 300 mm välein ja jokaisen kannakkeen molemmille puolille yksi sidos. Eristyksen kaikki saumat teipataan vähintään 75 mm leveällä alumiiniteipillä. Piippujen eristys Kaikentyyppisten piippujen (leca, muuratut ja valmis teräspiiput) paloeristys suojaetäisyys palavista rakenteista 100 mm eristys 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm paloeristys ulottuu vähintään 100 mm muun yläpohjaeristeen ylä puolelle tuote: ULTIMATE U Protect Slab 2.0 N (UPS 2.0 N) Paikalla rakennettava metallipiippu (tulisijan teho alle 120 kw) suojaeristys liiallista pintalämpötilaa vastaan (t<80 C) eristys sisäkuoren ympärillä vähintään 2x50 mm, saumojen limitys 50 mm. Hormin eristys päällystetään min. 0,5 mm paksuisella metallilevyllä. eristys palavista rakenneosista 2x50 mm läpimenokohdalla tuote: ULTIMATE U Protect Wired Mat 4.0 Alu1 tai UPS 2.0 N

16 15 Asennustarvikkeet Asentamiseen tarvitset Asentamiseen tarvitset AL-asennusteippiä villaveitsen sivuleikkurin ISOVER-asennusohjeet ISOVER-asennusohjeita noudattaen on kaikki kanavien käyrät helppo tehdä niin kouruista kuin matostakin. Hanki asennusohjeet kauppiaaltasi eristeostosten yhteydessä. Näillä työkaluilla eristäminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Tuotenumero LVInumero Tyyppi Leveys mm m/rll Käyttötarkoitus AL-asennusteippi Kourujen asennusteippi AL-asennusteippi KIM-AL -maton asennusteippi Asennusohjeet Sis. kouru- ja mattoeristeiden leikkausmallineet 1:1 IV-kanaville 100, 125 ja 160 mm

ISOTEC AluLine -putkieristeet

ISOTEC AluLine -putkieristeet 10 ISOTEC AluLine -putkieristeet TapeLock-kourut (KK-AL) 1200 (TTRYL; Ac SFS 3976; S2.2) Läönjohtavuus C λ-arvo W/m 0,032 0,035 0,043 0,062 0,089 0,121 Käyttö: Lämpö-, läinvesi-, höyryputket ja muoviviemärien

Lisätiedot

Pientalon ilmanvaihto ja eristys. Pientalon ilmanvaihto ja eristys Antti Laine Paroc Oy 2013

Pientalon ilmanvaihto ja eristys. Pientalon ilmanvaihto ja eristys Antti Laine Paroc Oy 2013 Pientalon ilmanvaihto ja eristys 1 Aiheet Eristyksen tavoite ja tarkoitus CE merkatut tekniset eristeet PAROC -kivivillatuotteet Sertifioidut ratkaisut Pientalon ilmanvaihdon eristys PAROC Hvac Fire ratkaisu

Lisätiedot

Tekniset eristeet.. Ilmakanavat. Aito ja alkuperäinen kivivilla

Tekniset eristeet.. Ilmakanavat. Aito ja alkuperäinen kivivilla Tekniset eristeet ku va Aito ja alkuperäinen kivivilla Rockwool Universal Pipe Section Nopea asennus Rockwoolin varma, yksinkertainen ja kustannustehokas tapa putkien eristämiseen. Universal-kourut on

Lisätiedot

Tekniset eristeet ISOVER 3.3 1.10.2010. ULTIMATE - U Protect iv-paloeristysratkaisu

Tekniset eristeet ISOVER 3.3 1.10.2010. ULTIMATE - U Protect iv-paloeristysratkaisu Tekniset eristeet ISOVER 3.3 1.10.2010 ULTIMATE - U Protect iv-paloeristysratkaisu ULTIMATE U Protect - ilmanvaihtokanavien palosuojausjärjestelmä. U Protect on EN-standardien mukainen iv-palosuojausjärjestelmä,

Lisätiedot

Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet

Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet Paroc Oy Ab Liite 4 1(5) Rakennuseristeet Ilmahormien paloeristyksenä käytettävät tarvikkeet 4.1 Päällystämättämät Vuorivillatuotteet Tuoteryhmä Nimellistiheys Vähintään kg/m3 Hehkutushäviö Enint. paino-%

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

ERISTYSTYÖSELOSTUS YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS. sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus

ERISTYSTYÖSELOSTUS YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS. sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus INSINÖÖRITOIMISTO E. JAATINEN OY 050-5143137 08-452443 Liite 2/7s ERISTYSTYÖSELOSTUS KOHDE YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus 22.4.2014 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...

Lisätiedot

EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla

EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla EKOLOGINEN ERISTE! ISOVER InsulSafe Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla 1.10.2014 Ekologinen Kotimainen Pölyämätön ISOVER InsulSafe Kotimaiset ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta yli 85%

Lisätiedot

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS

TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS TALOTEKNIIKAN ERISTYKSET ASENNUSOPAS TEKNISET ERISTEET Talotekniikka 3-2.5 Toukokuu 2015 Korvaa: Lokakuu 2012 SISÄLLYSLUETTELO Talotekniikan eristyksiä koskevia SRakMK:n määräyksiä ja ohjeita 3 Tekniseen

Lisätiedot

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0. PAROC Hvac Fire Ilmakanavien paloeristysratkaisut Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.1 Sisällysluettelo Paloturvallisuutta PAROC kivivillatuotteilla...3

Lisätiedot

PAROC talotekniikka/lv PAROC Hvac Section AluCoat T

PAROC talotekniikka/lv PAROC Hvac Section AluCoat T PAROC talotekniikka/lv PAROC Hvac Section AluCoat T Verkkovahvistetulla alumiinilaminaatilla päällystetty kivivillakouru talotekniikan putkistoeristykseen. Päällyste on varustettu liepeellä ja teippisulkijalla.

Lisätiedot

Talotekniikan eristykset Asennusopas

Talotekniikan eristykset Asennusopas Talotekniikan eristykset Asennusopas Tekniset eristeet Talotekniikka 3-2.5 Lokakuu 2012 Korvaa: Elokuu 2012 Sisällysluettelo Talotekniikan eristyksiä koskevia SRakMK:n määräyksiä ja ohjeita...3 Tekniseen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

Pientalon ilmanvaihdon eristäminen

Pientalon ilmanvaihdon eristäminen Pientalon ilmanvaihdon eristäminen Tekniset eristeet Käyttökohteet 3-2.2 Tammikuu 2011 Korvaa: Tammikuu 2010 Pientalon ilmanvaihto Rakennuksessa täytyy olla ilmanvaihtojärjestelmä; koneellinen tai painovoimainen.

Lisätiedot

JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN

JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Sisäänrakennettu vesihöyrysuoja vähentää syöpymisriskiä eristeen (CUI) alla

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 4735-09 Myöntämispäivä 30.11.2009 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Vuorivillaverkkomatot, Vuorivillalevyt sekä Vuorivillakourut ja niistä valmistetut eristysosat Paroc Oy Ab Läkkisepäntie

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Talotekniikan eristykset Asennusopas

Talotekniikan eristykset Asennusopas Talotekniikan eristykset Asennusopas Tekniset eristeet Talotekniikka 3-2.5 Tammikuu 2011 Korvaa: Tammikuu 2009 Sisällysluettelo Putkieristys Putkieristeitä...3 Eristekourujen asennus...4 Putkikäyrien eristäminen

Lisätiedot

MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE

MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Ilmastoinnin muovikanavisto 15.7.2013 Muovikanavan käytön rajoitukset: Muovikanaviston käyttö rajataan P3-luokan rakennuksiin ja yhteen asuntoon. Luokkavaatimus

Lisätiedot

Solukumit. Asennusopas

Solukumit. Asennusopas Solukumit Asennusopas Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Yleistä 3 2 Käytännön tietoa 3 Työskentely solukumisukilla 3 Työskentely solukumimatoilla 3 Yleistä liimauksesta 4 3 Putkien ja liittimien eristäminen

Lisätiedot

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Estää kylmäsiltojen muodostumisen luotettavasti PET-muovista valmistetut ympäristöystävälliset ja kevyet kantavat lohkot Itseliimautuva kiinnitys

Lisätiedot

Hinnasto 1.5.2015, ALV 0 %

Hinnasto 1.5.2015, ALV 0 % Hinnasto 1.5.2015, ALV 0 % Polyuretaanieristeet: - Jatkoseristeet - Eristyskourut - Käyräeristeet - Paljetasaineristeet - Ilmakanavaeristeet - Eristyslevyt Helsinki, Y-tunnus 2527662-8 puh. 044 9609 789

Lisätiedot

ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla

ISOVER InsulSafe. Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla ISOVER InsulSafe Ekologinen ja turvallinen puhallusvilla Ekologinen Kotimainen Pölyämätön ISOVER InsulSafe Kotimaisen ISOVER InsulSafe Puhallusvillan raaka-aineesta noin 70% on kierrätyslasia. Tuotteen

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

LVI-eristäjän käsikirja

LVI-eristäjän käsikirja LVI-eristäjän käsikirja Syyskuu 2010 2 Oikea eristys on kannattava sijoitus tulevaisuuteen Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa;

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

PAROC HVAC GREYCOAT. Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu

PAROC HVAC GREYCOAT. Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu PAROC HVAC GREYCOAT Paloturvallinen ja viimeistelty talotekniikan eristysratkaisu SISÄLTÖ Laadukasta taloteknistä eristämistä.......................... 3 Paloturvallinen ja kustannustehokas PAROC Hvac

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Käyttöohjeet 1 2 Käyttöohjeet KÄYTTÖLIITTYMÄ - ALOITUSNÄKYMÄ 3 LASKENNAN VAIHEET 1. Luo projekti ja syötä projektitiedot 2. Valitse laskentamalli

Lisätiedot

KESPET. hinnasto 1.10.2014. Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013.

KESPET. hinnasto 1.10.2014. Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013. KESPET hinnasto 1.10.2014 Korvaa KESPET-hinnaston 26.6.2013. S I S Ä L L Y S L U E T T E L O PAROC tekniset kivivillaeristeet...3-10 K-FLEX solukumieristeet...11-17 KESPET-peltipäällystejärjestelmät, tekniset

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Toimivaa ja turvallista mustalla designilla CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Turvallisuus jokapäiväisessä elämässä Käytämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa joko kotona, työpaikalla, koulussa,

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville.... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville....

Lisätiedot

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Täydellinen valikoima kaiken kokoisille putkille ja kanaville helposti levitettäviä tuotteita Tehokas lämpöhäviöiden esto Järjestelmän

Lisätiedot

Teknisen eristäjän käsikirja

Teknisen eristäjän käsikirja Teknisen eristäjän käsikirja Simo Mäkelä - Esko Itäpalo Suomen Eristysyhdistys ry OPETUSHALLITUS Sisällys Esipuhe 8 Johdanto 9 1 Yleistä 11 Eristämisen tarkoitus 14 Käsitteet ja määritelmät (SFS-3975)

Lisätiedot

MONIPUOLINEN JOUSTAVA ERISTE, JOKA POHJAUTUU ARMAFLEX TEKNOLOGIAAN

MONIPUOLINEN JOUSTAVA ERISTE, JOKA POHJAUTUU ARMAFLEX TEKNOLOGIAAN MONIPUOLINEN JOUSTAVA ERISTE, JOKA POHJAUTUU ARMAFLEX TEKNOLOGIAAN Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Luotettava kondensaation hallinta umpisoluisen Armaflex-teknologian pohjalta Tehokas lämpöhäviöiden esto

Lisätiedot

Kartiohattu. Myrskykaulus Läpivientipelti

Kartiohattu. Myrskykaulus Läpivientipelti Suojattuhattu Kartiohattu Sadehattu Tukivanne Piippujakso Myrskykaulus Läpivientipelti Aluskatteen läpivienti Piippujakso Seinätuki Seinäkulmatuki Säädettävä jakso Mittausjakso 22,5 o Käyrät 135 o T-jakso

Lisätiedot

Korjausrakentamisen seminaari, 19.4.2013. Antti Viitanen

Korjausrakentamisen seminaari, 19.4.2013. Antti Viitanen Korjausrakentamisen seminaari, 19.4.2013 Antti Viitanen Tehokas Markkinoiden paras lämmöneristävyys: Lambda design 0,023 W/mK Tehokkuus mahdollistaa ohuet rakenteet Erinomainen ilmanpitävyys Alumiinilaminaatti

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

TULOILMAVENTTIILI VLR-100

TULOILMAVENTTIILI VLR-100 TULOILMAVENTTIILI VLR-100 Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Sisältää termostaatilla varustetun Velco korvausilmaventtiilin, F9 -luokan Filtrete suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja

Lisätiedot

Ross-tuuletuspaalu. Alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksi

Ross-tuuletuspaalu. Alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksi Ross-tuuletuspaalu Alapohjan tuuletukseen ja tuloilmaputkeksi Tyylikäs vaihtoehto alapohjan tuuletukseen Ross-tuuletuspaalu on tyylikäs tuote talon ryömintätilan tuuletukseen sekä talon alapohjan kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014

Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014 Ilmansulku + Höyrynsulku Puurakenteen ulkopuolinen eristäminen. Puurakentamisen seminaarikiertue, syksy 2014 Esityksen sisältö Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Höyrynsulku, Ilmansulku vai molemmat? ISOVER

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010 Dno: YM268/6221/2006 1 (5) Annettu: 28.3.2007 Voimassa: 31.12.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö- ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Varma Euroclass B/BL-s3,d0 ja suuri vesihöyryn siirtymiskestävyys

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

PST-BETONINKOVETUSKAAPELI

PST-BETONINKOVETUSKAAPELI PST-BETONINKOVETUSKAAPELI PST BET -lämmityskaapelielementit on tarkoitettu vain betonivalujen kovettamiseen/kuivattamiseen. Ehkäisee valun jäätymisen ja nopeuttaa betonin kuivumista. Jälkikäteen voidaan

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Energiatehokas kanavisto sisäilman hallintaan Puhdas ja terveellinen sisäilma energiatehokkaasti Antistaattinen kanavisto on erittäin hygieeninen ja

Energiatehokas kanavisto sisäilman hallintaan Puhdas ja terveellinen sisäilma energiatehokkaasti Antistaattinen kanavisto on erittäin hygieeninen ja Energiatehokas kanavisto sisäilman hallintaan Puhdas ja terveellinen sisäilma energiatehokkaasti Antistaattinen kanavisto on erittäin hygieeninen ja soveltuu erinomaisesti allergia- ja astmaperheille Nopea

Lisätiedot

Teollisuuden putkieristysratkaisut

Teollisuuden putkieristysratkaisut Teollisuuden putkieristysratkaisut Tekniset eristeet Käyttökohteet 3-3.1 Heinäkuu 2010 Korvaa: Helmikuu 2010 Putkiston eristäminen tehdasvalmisteisilla eristeosilla Putkistot ovat ratkaiseva osa prosessilaitteistoa.

Lisätiedot

EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA

EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA EDISTYKSELLINEN PUTKITUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN ESTÄMISTÄ VARTEN AF/ARMAFLEX-LIIMALLA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Turvallinen euroluokka B/ BL-s3,d0 ja hyvä vesihöyryn kestävyys

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 5/2019 1 2 3 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA - Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3-5). - Varmista ennen kiukaan

Lisätiedot

CONLIT. Ilmanvaihtokanavien palosuojaus Asennusohjeet CONLIT palosuojaeristeille

CONLIT. Ilmanvaihtokanavien palosuojaus Asennusohjeet CONLIT palosuojaeristeille CONLIT Ilmanvaihtokanavien palosuojaus Asennusohjeet CONLIT palosuojaeristeille Pyöreät kanavat - EI0 palosuojaus: CONLIT FireMat EI0, min. 0mm - EI0 ja EI90 palosuojaus: CONLIT FireMat EI0/90, min. 80mm

Lisätiedot

Tekniset eristeet Suomi

Tekniset eristeet Suomi Tekniset eristeet 01.07.2017 Suomi Korvaa Kespet Tekniset Eristeet -hinnaston 15.03.2017 Suomi TEKNISET ERISTEET Sisältö Paroc tekniset kivivillaeristeet - Talotekniikka, putki- ja putkikäyräeristeet 5-6

Lisätiedot

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Koneen pohjassa on neljä säädettävää jalkaa, joiden avulla kone säädetään vaakasuoraan. paikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään

Lisätiedot

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme * Välitämme 3-15 / 10.4.2015 Weber anturamuotti- www.e-weber.fi www.wepro.fi järjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä koostuu 600 mm leveästä, 5000 mm pitkästä ja 250 mm

Lisätiedot

Elementtihormin pystytysohjeet

Elementtihormin pystytysohjeet Elementtihormin pystytysohjeet TONA savuhormistot Yrjönalhontie 13, 21420 Lieto Puh. 020 7413 123 Fax (02) 4870 305 e-mail: tona@smidson.com Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Hormin tekniset tiedot... 2 1.2

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016

IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 IKI T600 KIUASPIIPPU Asennusohje 10/2016 1 IKI T600 KIUASPIIPPU ASENNUSOHJE ENNEN ASENNUSTA Tarkista että kaikki piipun osat ovat laatikossa osaluettelon mukaisesti (s. 3 5). Varmista ennen kiukaan kivitystä

Lisätiedot

HVAC ISOVER talotekniset eristeet. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää www.isover.fi

HVAC ISOVER talotekniset eristeet. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää www.isover.fi HVAC ISOVER talotekniset eristeet Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy PL 250, Kerkkolankatu 37-39 05801 Hyvinkää www.isover.fi 31.10.2014 Sisällysluettelo Yhteystiedot Sisällysluettelo...2 Yhteystiedot...3

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro. 109

Kingspan-ohjekortti nro. 109 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro. 109 MÖKKIOHJE Kingspan Therma -eristeiden vahvuudet mökkien lämmöneristämisessä Paremman lämmöneristyksen ansiosta mökkien vuosittainen käyttöaika pitenee. Mökit

Lisätiedot

Energy recovery ventilation for modern passive houses. Timo Luukkainen 2009-03-28

Energy recovery ventilation for modern passive houses. Timo Luukkainen 2009-03-28 Energy recovery ventilation for modern passive houses Timo Luukkainen 2009-03-28 Enervent solutions for passive houses 2009 Järjestelmät passiivitaloihin Passiivitalo on termospullo. Ilman koneellista

Lisätiedot

PIIPPU-LÄPIVIENTISARJA Metallisille, eristetyille ja tehdasvalmisteisille savupiipuille

PIIPPU-LÄPIVIENTISARJA Metallisille, eristetyille ja tehdasvalmisteisille savupiipuille PIIPPU-LÄPIVIENTISARJA Metallisille, eristetyille ja tehdasvalmisteisille savupiipuille SUUNNITTELU- ja ASENNUS- KÄSIKIRJA 1/2010 Sisällysluettelo 1. Piippu-läpivientisarja...3 2. Valmistusmateriaalit...3

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

Gyproc XR. Ääneneristysranka Tekniset tiedot ja asennusohjeet

Gyproc XR. Ääneneristysranka Tekniset tiedot ja asennusohjeet Gyproc XR Ääneneristysranka Tekniset tiedot ja asennusohjeet Tuotekuvaus Gyproc XR Parempi ääneneristävyys Gyproc XR -teräsranka on kehitetty antamaan parempi ääneneristävyys Gyproc-väliseiniin ääneneristävyystasoilla

Lisätiedot

KESPET hinnasto 26.6.2013

KESPET hinnasto 26.6.2013 KESPET hinnasto 26.6.2013 Korvaa KESPET-hinnastot 1.1.2012 ja 1.7.2012 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O PAROC tekniset kivivillaeristeet...3-10 K-FLEX solukumieristeet...11-17 KESPET-peltipäällystejärjestelmät,

Lisätiedot

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN Esittely s.2 Valuputken asennus valumuottiin s.4 C-kattokaivon, väliputken ja parvekekaivon asennus valuputkeen s.6 Palokatko s.10 Kouruset Oy Jusslansuu

Lisätiedot

Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia

Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia Kreivitalon rakenne- ja eristeratkaisut säästävät energiaa ja rakentamiskustannuksia Kreivitalon kaunis ulkomuoto kätkee sisäänsä toimivan, turvallisen ja energiatehokkaan kodin SUOMEN TODETUSTI TIIVEIN

Lisätiedot

IKI T600 piippupaketti

IKI T600 piippupaketti IKI T600 piippupaketti 07/2016 1 Kolmevaippainen Ilmajäähdytteinen terässavupiippu järjestelmä. IKI-PIIPPU T600 CE 1450- CPR- 0007 EN 1856-1 T600-N1-D-Vm-L99080-G(50) Lämpötilaluokka T600 Suojaetäisyys

Lisätiedot

Lasivilla. Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen?

Lasivilla. Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen? Lasivilla Ja miksi se on rakennusten eristemateriaalina ainutlaatuinen? Sisältö Lasivilla mitä se on? Lasivillan edut rakentamisessa Lämmöneristävyys Kosteustekninen toiminta Ääneneristävyys Paloturvallisuus

Lisätiedot

VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS

VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS Viemäriputkien palotekninen suojaus kerrosten välisissä läpivienneissä 1. SUOMALAISET MÄÄRÄYKSET Rakennusmääräyskokoelma E1 Rakennusten paloturvallisuus Kohta 1.2. Olennainen

Lisätiedot

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje

Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 40 W asennusohje Itserajoittuvien lämmityskaapelien PST 10 33 W asennusohje Tuotetiedot: Itserajoittuva lämpökaapeli Teho 10 W/m +10 C, 230 V AC. Elintarvikehyväksytty

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

ERISTYSTYÖSELOSTUS. TYÖKESKUS KIPINÄ Ylivieska

ERISTYSTYÖSELOSTUS. TYÖKESKUS KIPINÄ Ylivieska INSINÖÖRITOIMISTO E. JAATINEN OY 050-5143137 08-452443 Liite 2/25s ERISTYSTYÖSELOSTUS KOHDE TYÖKESKUS KIPINÄ Ylivieska 30.1.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 ERISTYSURAKKA... 3 1.2 KÄSITTEET JA

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 VALLOX OY Loimaa Kokonaispinta-ala 13 400 m² Automaattiset levytyökeskukset 3 kpl Särmäysautomaatti CNC-ohjatut särmäyspuristimet Kaksi automaattista jauhemaalauslinjaa Loppukokoonpanolinjat

Lisätiedot

15.2.2008. Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007. Leca-hormit. varma ja turvallinen valinta. www.maxit.fi

15.2.2008. Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007. Leca-hormit. varma ja turvallinen valinta. www.maxit.fi Leca-hormit varma ja turvallinen valinta 7 10 15.2.2008 Korvaa esitteen 7 10/15.2.2007 www.maxit.fi Leca-hormi on helppo ja vetävä ratkaisu maxitin kehittämät rakennusmateriaalit ja niiden tarjoamat kokonaisratkaisut

Lisätiedot

Piipunhattu. Saatavana lisävarusteena. Kevytsorabetonikuori Palamaton kiviainesmateriaali. Luokka A1, paksuus 30 mm. Kasettipelti, ruostumaton teräs

Piipunhattu. Saatavana lisävarusteena. Kevytsorabetonikuori Palamaton kiviainesmateriaali. Luokka A1, paksuus 30 mm. Kasettipelti, ruostumaton teräs Aito valmispiippu onpiippu - elementti LATTIAsTA LÄHTEVÄ Piipunhattu SAVUKAASUImuri Saatavana lisävarusteena Liukuholkki Ruostumaton teräsputki Mahdollistaa hormiputken lämpölaajenemisen Kevytsorabetonikuori

Lisätiedot

PALOSUOJAUS. Asennusohje. ROCKWOOL CONLIT Paloeristys

PALOSUOJAUS. Asennusohje. ROCKWOOL CONLIT Paloeristys PALOSUOJAUS Asennusohje ROCKWOOL CONLIT Paloeristys VOIMASSA HUHTIKUUSTA 08 Palosuojauksen asentamiseksi oikein, seuraathan tässä asennusohjeessa annettuja ohjeita. Tuotteet on testattu ja hyväksytty standardin

Lisätiedot

Alkusanat. Kiitokset johtoryhmälle aktiivisesta osallistumisesta tutkimukseen.

Alkusanat. Kiitokset johtoryhmälle aktiivisesta osallistumisesta tutkimukseen. Tampere 2016 Alkusanat Useiden metallisten savupiippujen läpivienneistä syttyneiden tulipalojen vuoksi Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Rakennustekniikan laitoksen Palolaboratorio on tutkinut tulisijojen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PALOKITTI

ASENNUSOHJE PALOKITTI ASENNUSOHJE PALOKITTI Würth Palokitti on muokattava palokatkotuote kaapeli- ja putkiläpivientien tiivistämiseen, sekä seinä että lattiarakenteissa. Ominaisuudet: Muokattava punainen kitti, toimitetaan

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

Ryömintätilaisten alapohjien toiminta

Ryömintätilaisten alapohjien toiminta 1 Ryömintätilaisten alapohjien toiminta FRAME-projektin päätösseminaari Tampere 8.11.2012 Anssi Laukkarinen Tampereen teknillinen yliopisto Rakennustekniikan laitos 2 Sisältö Johdanto Tulokset Päätelmät

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UNIQUE T600

ASENNUSOHJE UNIQUE T600 c ASENNUSOHJE UNIQUE T600 Tekniset tiedot UNIQUE T600 10/2013 -Paloluokka T600 -Suojaetäisyys eristetystä moduulista 26mm piipun ollessa näkyvissä tuulettuvassa tilassa -Suojaetäisyys eristetystä moduulista

Lisätiedot

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas

YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta. Paloseminaari Tuuli Kunnas YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta eristeiden kannalta Paloseminaari 2018 6.2.2018 Tuuli Kunnas Kaksi vaihtoehtoa paloturvallisuusvaatimusten täyttämiseen Asetuksessa esitettyjen luokkien ja

Lisätiedot

JOINTS FIRE DAMPER PRO+ IV-palopelti

JOINTS FIRE DAMPER PRO+ IV-palopelti TUOTEKUVAUS on erityinen palopelti, joka ei vaadi mekaanisia tai sähköisiä toimilaitteita. Palopelti toteuttaa parhaimmillaan EI120-paloluokan IV-kanavien osastoivien rakenteiden läpivienneissä. Tuote

Lisätiedot

Asennusohje. Devicell Dry

Asennusohje. Devicell Dry Asennusohje Devicell Dry 1 Asennusohje SF Tekniset tiedot Rakenne: Alumiinilla päällystetty polystyreeni U-arvo: 3 W/m2K Koko: 50 x 100 cm (0,5 m2) Paksuus: 13 mm Alumiinin paksuus: 1 mm Eriste: 12 mm

Lisätiedot

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012 VÄLISEINÄT Leca väliseinät Leca EasyLex 88 Leca Lex 4-20/1.9.2012 www.e-weber.fi Leca väliseinät Leca EasyLex Leca Lex markkinoiden nopein väliseinäratkaisu Nopea rakentaa ja helppo tasoittaa Sisältö Leca

Lisätiedot