SISÄILMASELVITYKSET, GESTERBYN KOULU, VILHONKUMMUNTIE 4, KIRKKONUMMI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄILMASELVITYKSET, GESTERBYN KOULU, VILHONKUMMUNTIE 4, KIRKKONUMMI"

Transkriptio

1 SISÄILMASELVITYKSET, GESTERBYN KOULU, VILHONKUMMUNTIE 4, KIRKKONUMMI

2 LAUSUNTO Nro: Sivu 1 / 14 SISÄILMASELVITYKSET, GESTERBYN KOULU, VILHONKUMMUNTIE 4, KIRKKONUMMI 1. Yleistiedot tutkimuksesta Selvitysten sisältö Tiivistelmä selvityksistä Havaintoja kohteessa Merkkiainetutkimukset Tutkimusmenetelmä Havainnot merkkiaineesta Mikrobien ilmanäytteet Näytteenotto, mikrobien ilmanäytteet Tulosten tulkinta, mikrobien ilmanäytteet Mikrobien ilmanäytteistä huomioitavaa Mikrobien ilmanäytteiden tulokset Johtopäätökset mikrobien ilmanäytteistä Teolliset mineraalivillakuidut (MMMF) Näytteenotto Tulosten tulkinta Tulokset mineraalivillakuitunäytteistä (n. kahden viikon laskeumapöly) Johtopäätokset mineraalivillakuitunäytteistä VOC mittaukset (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) Yleistä VOC-yhdisteistä Terveysvaikutukset Ohje- ja tavoitearvot Näytteenottomenetelmä Mittaustulokset Johtopäätökset VOC-mittauksista Suositukset jatkotoimenpiteiksi Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

3 LAUSUNTO Nro: Sivu 2 / 14 Kirkkonummen kunta Risto Utriainen PL Kirkkonummi SISÄILMASELVITYKSET, GESTERBYN KOULU, VILHONKUMMUNTIE 4, KIRKKONUMMI 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tutkimukset tilasi Risto Utriainen / Kirkkonummen kunta Tutkimuksen kohteena oli Gesterbyn koulun rakennuksia (B-talo, B-talon liikuntarakennus, hammashoitola sekä suomenkielinen koulu) Käyttäjillä on esiintynyt tiloissa oireilua ja nyt tehdyillä tutkimuksilla haluttiin selvittää sisäilman mahdollista osuutta asiaan Selvitykset aloitettiin kohteen esikatselmuksella , jonka pohjalta laadittiin tutkimussuunnitelma Selvitykset suoritettiin alkuvuoden 2015 aikana. Selvitysten tekijöinä olivat MN, KK ja TN Sisäilmainsinöörit Oy:stä Työssä sovelletaan Konsulttialan yleisiä sopimusehtoja KSE 2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

4 LAUSUNTO Nro: Sivu 3 / Selvitysten sisältö Selvitykset rajattiin tiloihin missä käyttäjät ovat kokeneet eniten oireilua Tutkittavissa tiloissa tehtiin aistinvarainen ja kokemusperäinen sisäilmatutkimus, jota täydennettiin pintakosteuden tunnistimilla tarpeen mukaan. Pintakosteuden tunnistimena käytettiin GANN hydrotest LG 2 mittalaitetta sekä LB 70 mittaanturia Selvitettiin laskeumapölyn sisältämä mineraalivillakuitupitoisuus geeliteippinäyttein, 11 mittapisteestä Selvitettiin sisäilman mikrobien sekä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) pitoisuuksia 11 mittapisteestä Ilmanvaihtojärjestelmiä tarkasteltiin visuaalisesti mahdollisina mineraalivillakuitulähteinä B-talon alapohjaa tutkittiin mahdollisena epäpuhtauslähteenä. Tilaan laskettiin merkkikaasua ja sen leviämistä sisätiloihin selvitettiin erillisillä kaasuanalysaattoreilla 3. Tiivistelmä selvityksistä Kahden viikon laskeumapölystä otetuissa geeliteippinäytteissä esiintyi teollisia mineraalivillakuituja kohonneena pitoisuutena kolmessa mittapisteessä. Kohonneita pitoisuuksia esiintyi B-talon liikuntasalissa, hammashoitolassa sekä suomenkielisen koulussa. Rakennuksien tuloilmajärjestelmiä tutkittiin visuaalisesti niiltä osin kuin pystyttiin. B-talon liikuntasalin tuloilmajärjestelmässä (tuloilmakoneessa ja koneen jälkeisessä kammiossa, kuva 1) on nähtävissä avonaista villapintaa. On hyvin mahdollista, että liikuntasalin näytteessä esiintyneet villakuidut ovat peräisin tuloilmajärjestelmästä. Myös muiden tutkittujen rakennusten tuloilmakoneita tarkasteltiin mahdollisina kuitulähteinä, mutta niissä ei ollut nähtävissä villaeristeitä (kuva 2). Tuloilmakanavia ei päästy tutkimusten yhteydessä tutkimaan. Näytetulosten perusteella hammashoitolassa ja suomenkielisessä koulussa on muita villakuitulähteitä, joista pääsee irtoamaan tiloihin poikkeavissa määrin villakuituja. Mahdollisia villakuitulähteitä ovat esim. tuloilmajärjestelmien äänenvaimentimet, yläpohjan villaeristeet sekä muut eristevillat (esim. talotekniikka). Villakuitulähteet tulee selvittää jatkotutkimuksin. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

5 LAUSUNTO Nro: Sivu 4 / 14 Mikrobien ilmanäytteissä ei esiintynyt ulkoilman vertailunäytteeseen verrattaessa poikkeavia pitoisuuksia eikä lajistoa. Näytteiden tulokset tulkitaan normaaleiksi tutkimushetkellä, mutta tiloissa aistittiin monin paikoin mikrobiperäistä hajua. Aistinvaraisesti B-talon liikuntasalin eteisessä aistittiin vahva mikrobiperäinen haju. Haju tulee eteisessä olevasta sähkökaapista (mahdollisesti ilmavuotona maaperästä/lattiarakenteesta, kuva 3). Myös liikuntasalin lattiassa olevien telinetolppien rei istä sekä eteisessä olevasta huolto-/tarkastusluukusta aistittiin vahvaa mikrobiperäistä hajua (kuva 3). Hajulähteet tulee selvittää tarkemmin jatkotutkimuksin. Ruotsinkielisen koulun ryömintätilassa oli havaittavissa paljon vettä sekä eloperäistä materiaalia (kuvat 4-6). Tilassa oli myös vahva mikrobiperäinen haju. Ryömintätila on alipaineistettu erillisellä puhaltimella, mutta sen käyntiajoista tai onko se ns. jatkuvatoiminen ei ole tietoa. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevien tutkittujen tilojen lattiarakenteiden tiiveyttä selvitettiin laskemalla ryömintätilaan merkkiainetta, jonka leviämistä yläpuolella oleviin tiloihin seurattiin erillisillä analysaattoreilla. Tutkimushetkellä merkkiainetta ei kulkeutunut ylempiin tiloihin eikä poikkeavia hajuja havaittu. Toisin sanoen, ryömintätilan erillispoisto näyttäisi olevan riittävä estämään epäpuhtauksien kulkeutumisen alapohjasta luokkatiloihin. Merkkiainekoe kuvastaa kuitenkin vain koehetkellä vallitsevaa tilannetta ja on mahdollista että erilaisissa olosuhteissa (esim. ryömintätilan erillispoiston ollessa pois päältä, viikonloppuisin/öisin ilmanvaihtokoneiden käyntien muuttuessa tai ulkoilman olosuhteiden muuttuessa) tilanne voi olla toinen. Ryömintätilan vieressä olevasta pannuhuoneesta on suora ilmayhteys koulun käytävän alla kulkevaan putkikanaaliin (pannuhuoneessa myös vahva mikrobiperäinen haju, kuva 7). Käytävällä on epätiiviitä huoltoluukkuja putkikanaaliin ja paine-eromittarilla sekä aistinvaraisesti todettiin ilmavirtausten olevan kanaalista käytävälle päin (kuva 8). Huoltoluukuista aistittiin tulevan myös mikrobiperäistä hajua ilmavuotojen mukana. Putkikanaalissa ei ilmeisesti ole erillispoistoa tällä hetkellä. Hammashoitolassa ilmanvaihtokoneen lähettyvillä aistittiin mikrobiperäistä hajua. Hajulähdettä ei näytteenoton yhteydessä saatu selvitettyä, mutta yksi mahdollinen hajulähde on rakennuksen yläpohja. Myös tiloissa otetuissa villakuitunäytteissä esiintyneet villakuidut saattavat olla peräisin yläpohjan eristetilasta. Poikkeavan hajun sekä villakuitujen lähde tulee selvittää jatkotutkimuksin. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

6 LAUSUNTO Nro: Sivu 5 / Havaintoja kohteessa B-talon liikuntasalin eteisessä aistittiin voimakas mikrobiperäinen haju, jonka aistittiin tulevan viereisestä sähkökaapista. Myös liikuntasalin lattiassa olevien telinetolppien rei istä sekä eteisessä olevasta lattiakaivon tarkastusluukusta aistittiin tulevan vahvaa mikrobiperäistä hajua (kuva 3) B-talon liikuntasalin tuloilmakoneessa ja koneen jälkeisessä kammiossa on avonaista villapintaa, josta saattaa levitä villakuituja tuloilman mukana oleskelutiloihin (kuva 1). Muiden rakennusten tuloilmakoneissa ei ollut havaittavissa villakuitulähteitä (kuva 2) B-talon alapohjassa on paljon vettä ja orgaanista (eloperäistä) materiaalia (vanhoja muottilautoja, puiset tikkaat yms. kuvat 4-6) Alapohjassa todella vahva mikrobiperäinen haju B-talon pannuhuoneessa vahvaa mikrobiperäistä hajua, jota pääsee putkikanaalin kautta leviämään myös käytävälle lattiassa olevien huoltoluukkujen kautta (kuvat 7-8) B-talon pannuhuoneesta on teknisiä läpivientejä (sähköjohtoja ja viemäriputkia) maaperään tiivistämättömien suojaputkien kautta (kuva 7) B-talon käytävillä alakattolevyjen päällä villaeristeitä, joiden suojamuovit ovat paikoitellen rikkoutuneet/huonosti paikoillaan Hammashoitolassa havaittiin ilmanvaihtokoneen lähettyvillä mikrobiperäistä hajua, mutta tarkkaa hajulähdettä ei pystytty paikantamaan. Epäilyksenä on, että haju tulee ilmavuotona yläpohjasta, mutta asian varmistaminen vaatii lisäselvityksiä (kuva 9) Hammashoitolan lattiassa havaittiin pintakosteudentunnistimella paikoitellen kohonneita kosteudenarvoja (kuva 10) Suomenkielisen koulun luokkahuoneen 212 katossa vanhoja hieman rikkoutuneita akustiikkalevyjä, joista saattaa irrota villakuituja tasopinnoille (kuva 11) Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

7 LAUSUNTO Nro: Merkkiainetutkimukset Sivu 6 / Tutkimusmenetelmä Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää onko B-talon alapohjasta ilmavuotoja luokkatiloihin. Merkkiainetta laskettiin alapohjaan ja sen kulkeutumista yläpuolisiin tiloihin paikannettiin kaasuanalysaattoreilla. Ilmanvaihto ja alapohjaan asennettu erillispuhallin olivat normaalisti päällä tutkimushetkellä Tutkimukset suoritettiin Sosiaali- ja terveysministeriön mukaisin laittein ja menetelmin. Merkkiaineena käytettiin rikkiheksafluoridia (SF6), jota ei normaalisti esiinny luonnossa. Kaasuanalysaattori reagoi vain tähän aineeseen 5.2. Havainnot merkkiaineesta Merkkiainetta ei kulkeutunut alapohjasta yläpuolisiin tiloihin Ryömintätilan erillispoisto näyttäisi olevan riittävä estämään epäpuhtauksien kulkeutumisen alapohjasta luokkatiloihin Merkkiainekoe kuvastaa aina koehetkellä vallitsevaa tilannetta ja on mahdollista että erilaisissa olosuhteissa (esim. ryömintätilan erillispoiston ollessa pois päältä, viikonloppuisin/öisin ilmanvaihtokoneiden käyntien muuttuessa tai ulkoilman olosuhteiden muuttuessa) tilanne voi olla toinen 6. Mikrobien ilmanäytteet Näytteiden otossa käytettiin Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaisia menetelmiä Näytteet kasvatettiin laboratoriossa +25 o C:ssa kolmella erilaisella kasvatusalustalla: Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset bakteerit Aktinobakteerit Hagem agar (kasvatusaika 7 vrk) DG18 -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7-14 vrk) Kasvatuksen jälkeen syntyneiden pesäkkeiden määrät laskettiin ja sienet tyypitettiin valomikroskooppisesti Näytteet on analysoitu työterveyslaitoksella Kuopiossa. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

8 LAUSUNTO Nro: Sivu 7 / 14 Analyysimenetelmä yms. on kuvattu tarkemmin analyysivastauksessa (liitteenä) ja näytteenottopisteet pohjapiirustuksessa (liitteenä) 6.1. Näytteenotto, mikrobien ilmanäytteet Ilmanäytteet kerättiin ajastinta käyttäen 15 minuuttia 6-vaiheisilla hiukkaskeräimillä suoraan kasvatusalustoille nopeudella 28,3 litraa/min 6.2. Tulosten tulkinta, mikrobien ilmanäytteet Sulan maan aikana taajamassa sisäilmanäytteiden mikrobipitoisuuksia verrataan ulkoilmanäytteen mikrobipitoisuuksiin ja lajistoon Tilanne tulkitaan tavanomaiseksi, mikäli sisäilman pitoisuudet ovat pienempiä kuin ulkoilman ja lajisto on samankaltaista Jos näytteen mikrobilajisto on tavanomaisesta poikkeava ja / tai pitoisuudet suurempia kuin vertailunäytteessä, voidaan tehdä johtopäätös mikrobilähteen olemassaolosta rakennuksessa ja olosuhteista, jotka mahdollistavat terveyshaitan. Yksittäisten tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvien lajien esiintyminen pieninä pitoisuuksina on kuitenkin normaalia Kohonnut bakteeripitoisuus (> kpl/m 3 ) ei ilmennä tällaista terveyshaittaa, jos sädesieniä ei ole todettu, vaan se viittaa esim. puutteelliseen ilmanvaihtoon. Analyysivastauksessa tulokset on ilmoitettu pesäkkeitä muodostavien yksiköiden määränä kuutiometrissä (cfu/m³). Määritysraja on 2 cfu/m³ 6.3. Mikrobien ilmanäytteistä huomioitavaa Tulosten tulkinnassa kiinnitetään erityistä huomiota sisäilman epätavanomaisiin mikrobilajeihin, ei niinkään kokonaispitoisuuteen Useiden kosteusvaurioon viittaavien mikrobien esiintyminen merkittävässä määrin näytteessä viittaa mikrobilähteeseen tutkitussa tilassa tai sen läheisyydessä Mikäli näytteessä esiintyy lajeja, joiden indikaattorimerkitys on vielä avoin, tulkitaan tulos tapauskohtaisesti Terveysperusteisia raja-arvoja sisäilman sieni-itiöpitoisuuksille ei ole olemassa Ihmisten reagoiminen mikrobeille on yksilöllistä Ilmanäyte ei paikanna mahdollista mikrobilähdettä, vaan kertoo hengitettävän ilman laadun mikrobien osalta Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

9 LAUSUNTO Nro: Sivu 8 / 14 Tulokset kuvaavat tutkimushetken tilannetta ja pitoisuudet sekä lajisto saattavat muuttua olosuhteiden muuttuessa (sukkessio) 6.4. Mikrobien ilmanäytteiden tulokset Ulkoilman suhteellinen kosteus oli tutkimushetkellä 64,5 % rh lämpötilassa 3,2 C Sisäilman suhteellinen kosteus vaihteli välillä % rh ja lämpötila välillä 20,0 22,7 C Näytetulokset on esitetty tarkemmin liitteenä olevassa analyysivastauksessa Näytteenottopaikka Mikrobipitoisuus Mikrobilajisto Tulos Punttisali Normaali Normaali Tavanomainen Voimistelusali Normaali Normaali Tavanomainen Voimistelusali, aula Normaali Normaali Tavanomainen Suom. koulu, luokka212 Normaali Normaali Tavanomainen Hammaslääkärin huone Normaali Normaali Tavanomainen Suuhygienistin huone Normaali Normaali Tavanomainen Hammaslääk. odotustila Normaali Normaali Tavanomainen Huone B209A Normaali Normaali Tavanomainen Huone B209B Normaali Normaali Tavanomainen Huone 138B Normaali Normaali Tavanomainen Huone 127B Normaali Normaali Tavanomainen 6.5. Johtopäätökset mikrobien ilmanäytteistä Osassa näytteissä esiintyi pieninä pitoisuuksina tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyviä mikrobilajeja. Niiden esiintyminen pieninä pitoisuuksina on kuitenkin normaalia Näytteissä ei esiintynyt sädesieniä poikkeavissa määrin Kaikkien mitattujen tilojen mikrobien sisäilmanäytteiden tulokset tulkitaan normaaliksi tutkimushetkellä verrattaessa ulkoilmanäytteeseen Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

10 LAUSUNTO Nro: Teolliset mineraalivillakuidut (MMMF) Sivu 9 / 14 Mineraalivillaa on käytetty yleisesti lämpö- ja äänieristysmateriaalina mm. ilmanvaihtokoneissa ja kanavissa sekä akustiikkalevyissä Mineraalivillakuitupitoisuuksille ei ole olemassa terveysperusteista ohjearvoa, ihmiset oireilevat mineraalivillakuiduille ja niiden sideaineille yksilöllisesti Eristevillojen valmistuksessa käytetyt hartsit, liimat, aldehydit ym. sideaineet aiheuttavat ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytystä, lisäksi ne saattavat altistaa ylähengitysteiden tulehduksille, mm. poskiontelon tulehdukset Elimistön puolustusjärjestelmät kykenevät poistamaan suurimman osan eristevillakuiduista tehokkaasti. Niiden poistumisaika elimistöstä on muutamia viikkoja tai kuukausia 7.1. Näytteenotto Näytteenottokohdat ja niiden lähiympäristö on puhdistettu olemassa olevasta pölystä, alustalle asennettiin petri-maljat, joista otettiin geeliteipillä näytteet noin kahden viikon laskeumapölystä Näytteet toimitettiin laboratorioon, jossa geeliteippinäytteistä analysoitiin polarisaatiomikroskoopilla mineraalivillakuitujen laskennallinen määrä (kpl/cm 2 ) Näytteet on analysoitu Labroc Oy:n tutkimuslaboratoriossa 7.2. Tulosten tulkinta Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan sisäpintojen mineraalivillakuitupitoisuuksille ei ole annettu yksiselitteistä terveydellistä pitoisuusohjetta. Toimistotyyppisissä tiloissa, säännöllisesti siivottujen pintojen kahden viikon laskeumapölyn mineraalivillakuitupitoisuuksille käytetään viitearvoa <0,2 kuitua/cm 2 (Työterveyslaitos 2009). Edellä mainitun viitearvon ylittävät pitoisuudet ovat kohonneita Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

11 7.3. Tulokset mineraalivillakuitunäytteistä (n. kahden viikon laskeumapöly) LAUSUNTO Nro: Sivu 10 / Johtopäätokset mineraalivillakuitunäytteistä Laskeumapölynäytteissä esiintyi mineraalivillakuituja kohonneina pitoisuuksina kolmessa mittapisteessä. Kohonneet pitoisuudet esiintyivät eri rakennuksissa (Btalon liikuntasali, hammashoitola ja suomenkielinen koulu) Näytteissä esiintyneet pitoisuudet saattavat aiheuttaa käyttäjillä oireilua, joten villakuitulähteet tulee selvittää jatkotutkimuksin Mahdollisia villakuitulähteitä ovat mm. ilmanvaihtojärjestelmät, yläpohjan villaeristeet sekä muut eristevillat (esim. talotekniikka). Huom! On mahdollista, että villakuituja kulkeutuu käyttäjien (vaatteiden/hiusten) mukana myös muihin rakennuksiin/tiloihin ja että oireet alkavat ilmetä vasta myöhemmin muissa tiloissa. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

12 LAUSUNTO Nro: VOC mittaukset (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) Sivu 11 / Yleistä VOC-yhdisteistä VOC -yhdisteitä vapautuu rakennusmateriaaleista, jos materiaali on päässyt kostumaan tai alkanut muuten hajota. Myös uusista sisustus- ja rakennusmateriaaleista saattaa vapautua jopa vuoden ajan VOC yhdisteitä. Ilmanvaihtoa tehostamalla ja sisälämpötilaa nostamalla voidaan nopeuttaa helposti haihtuvien yhdisteiden poistumista rakennuksesta (uudiskohteet ja korjaustyön jälkeen) VOC yhdisteiden tutkiminen sisäilmasta saattaa olla tarpeen, mikäli sisätiloissa esiintyy hajuhaittaa tai tilojen käyttäjät kokevat oireita, kuten päänsärkyä, ylähengitysteiden, silmien ja limakalvojen ärsytystä VOC mittaustulos on kuitenkin yleensä niin epätarkka, ettei sitä voida käyttää sellaisenaan terveyshaitan arvioinnissa 8.2. Terveysvaikutukset Kemiallisten aineiden aiheuttaman terveyshaitan arviointi on usein epävarmaa, koska haitan aiheuttajaa ei läheskään aina tunneta (pois lukien PAH-yhdisteet) Toisaalta mikrobien aineenvaihduntatuotteet ovat orgaanisia kemiallisia yhdisteitä, ja ne saattavat aiheuttaa oireilua Ihmiset oireilevat VOC-yhdisteille yksilöllisesti 8.3. Ohje- ja tavoitearvot Orgaanisille aineille esitetyt arvot ovat luonteeltaan ohjeellisia (Asumisterveysopas), ja ne perustuvat terveydenhoitolain nojalla julkaistuihin suosituksiin, käytännön kokemuksiin sekä terveydensuojeluviranomaisten päätöksiin Työterveyslaitoksen teoksen Toimiston sisäilmaston tutkiminen mukaan TVOC:ien P50-viitearvoksi on annettu 70 µg/m 3, jota voidaan pitää tavanomaisena tasona toimistorakennuksissa. P90-viitearvoksi on annettu 250 µg/m 3, jonka ylittävät pitoisuudet ovat kohonneita Sisäilman tavanomaisena TVOC -pitoisuutena (Asumisterveysopas) pidetään arvoa µg/m 3. Tavanomaisesta kohonnut arvo (esim. yli 600 µg/m 3, Asumisterveysopas) kertoo kemiallisten aineiden epätavallisen suuresta Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

13 LAUSUNTO Nro: Sivu 12 / 14 määrästä sisäilmassa, jolloin tarvitaan lisäselvityksiä niiden lähteen selvittämiseksi Yksittäisen yhdisteen pitoisuus harvoin ylittää 50 µg/m 3 VOC -pitoisuuden tavoitearvot ovat Sisäilmastoluokitus 2000 mukaisesti: Luokka S1 < 200 µg/m 3 Luokka S2 < 300 µg/m 3 Luokka S3 < 600 µg/m Näytteenottomenetelmä Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) kerättiin ilmapumpuilla Tenaxadsorbtioputkiin Ilmanäytteet kerättiin n. 1 m korkeudelta Näytteet analysoitiin MetropoliLabin laboratoriossa Helsingissä. Tarkemmin tulokset ja analyysimenetelmä on esitetty analyysivastauksessa (liitteenä) ISO standardin mukaan TVOC -pitoisuus määritetään tolueeniekvivalentteina (tolueenivasteina). Osa yksittäisistä yhdisteistä määritetään niiden omilla vasteilla, jotka voivat poiketa huomattavastikin tolueenin vasteesta. Tästä johtuen yksittäisten yhdisteiden summa saattaa olla suurempi kuin TVOC Mittaustulokset Näytteiden TVOC pitoisuudet on esitetty jäljempänä olevassa taulukossa Yksittäisissä yhdisteissä ei esiintynyt normaalista poikkeavia pitoisuuksia Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

14 LAUSUNTO Nro: Johtopäätökset VOC-mittauksista Sivu 13 / 14 Tulosten perusteella tilojen TVOC-pitoisuudet olivat tutkimushetkellä tavanomaiset, eikä näytteissä esiintynyt kohonneina pitoisuuksina yksittäisiä yhdisteitä Näytetulosten perusteella VOC-yhdisteet eivät ole käyttäjille oireita aiheuttava tekijä 9. Suositukset jatkotoimenpiteiksi Suosittelemme vaihtamaan B-talon liikuntasalin tuloilmajärjestelmän (tuloilmakoneen, tuloilmakammioiden, äänenvaimentimien yms.) villaeristeet pinnoitteisiin joista ei irtoa villakuituja (esim.dacron tms.). Villaeristeitä on joskus myös pinnoitettu niille suunnitelluilla pölynsidonta-aineilla, mutta esim. äänenvaimentimien reikäpeltien alle sitä on hyvin vaikeaa saada levitettyä riittävästi. Vaikka ainetta saataisiinkin levitettyä villapinnalle kauttaaltaan, alkaa pinnoite hyvin todennäköisesti jossakin vaiheessa hajoamaan siihen kohdistuvan tärinän ja ilmavirtausten johdosta B-talon liikuntasalin tuloilmakanavat tulee putsata harjausmenetelmällä em. töiden yhteydessä. Harjausten jälkeen kanavisto olisi hyvä pinnoittaa Alron Kanavapinnoitteella, joka muodostaa ilmanvaihtokanavan pinnalle ohuen sileäpintaisen kalvon sitoen kanavistoon jääneet epäpuhtaudet B-talon liikuntasalissa esiintyneiden mikrobiperäisten hajujen lähteet tulee selvittää jatkotutkimuksin. Liikuntasalin lattiaan tehtävä useampi rakenneavauskohta, joista päästään selvittämään lattiarakenteen kuntoa tarkemmin ja mistä poikkeava haju on peräisin. Myös sähkökaappiin tulee tehdä rakenneavaus ja selvittää siellä esiintyneen hajun lähde. Pannuhuoneessa olevat putki- ja sähköjohtoläpiviennit maaperään tulee tiivistää elastisella kaasutiiviillä massalla (esim palokatkomassa). Massaamalla estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen maaperästä sisätiloihin B-talon putkikanaali ja pannuhuone tulee alipaineistaa ympäröiviin tiloihin nähden epäpuhtauksien leviämisen estämiseksi. Poistoimuri/tuuletin tulee varustaa pysähtymisen ilmoittavalla hälyttimellä. Putkikanaali tulee puhdistaa töiden yhteydessä. Muutostyöt vaatinevat erillisen suunnitelman Suosittelemme poistamaan B-talon alapohjasta eloperäisen materiaalin ja varmistamaan, että tilan alipaineistus toimii ympärivuorokautisesti (myös Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

15 LAUSUNTO Nro: Sivu 14 / 14 viikonloppuisin). Mikäli puhaltimessa ei ole pysähtymisestä ilmoittavaa hälytintä, suosittelen sen asentamista mahdollisuuksien mukaan B-talon käytävällä olevat tarkistusluukut tulee tiivistää kaasutiiviiksi tai vaihtaa kaasutiiviisiin luukkuihin Suomenkielisen koulun luokkahuoneessa esiintyi villakuituja kohonneena pitoisuutena. Kuitulähde/-lähteet tulee selvittää jatkotutkimuksin. Mahdollisia lähteitä ovat esim. katon akustiikkalevyt, tuloilmajärjestelmän äänenvaimentimet yms. Hammashoitolan ilmanvaihtokoneen lähettyvillä esiintyi mikrobiperäistä hajua ja suuhygienistin huoneessa esiintyi villakuituja kohonneena pitoisuutena. Ilmanvaihtokoneessa eikä pääte-elimissä ollut nähtävissä villakuitulähteitä, mutta voi olla että esimerkiksi tuloilmakanavan äänenvaimentimissa on käytetty villaa. On myös hyvin mahdollista, että haju- ja kuitulähteenä toimii rakennuksen yläpohja. Epäpuhtauslähteet tulee selvittää jatkotutkimuksin Hammashoitolan lattiassa havaittiin pintakosteuden tunnistimella paikoitellen kohonneita kosteudenarvoja. Lattiarakenteen suhteellinen kosteus ja kosteusjakauma tulee selvittää esimerkiksi porareikämittauksin. Raportissa esitetyt jatkotoimenpidesuositukset on tehty tutkimustulosten ja kohteessa tehtyjen havaintojen perusteella. Raportin osittainen esittäminen on kiellettyä. Sisäilmainsinöörit Oy Espoossa 30 / 4 / 2015 Tuomo Niskanen tutkija Liitteet: - 1. Pohjapiirustukset merkintöineen - 2. TTL:n mikrobien ilmanäytteiden analyysivastaus / MB Labroc Oy:n kuitulaskennan tutkimusraportti 4940 / MVL - 4. Metropolilab Oy:n testausseloste sisäilman VOC-näytteistä, Kuvia kohteesta Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

16 Kuitunäyte VOC -ilmanäyte Mikrobien ilmanäyte

17 .XLWXQl\WH 92&LOPDQl\WH 0LNURELHQLOPDQl\WH

18 Kuitunäyte VOC -ilmanäyte Mikrobien ilmanäyte

19 Kuitunäyte VOC -ilmanäyte Mikrobien ilmanäyte

20 Kuitunäyte VOC -ilmanäyte Mikrobien ilmanäyte

21

22

23

24 /MVL TUTKIMUSRAPORTTI (1) MINERAALIKUITULASKENTA Tilaaja: Sisäilmainsinöörit Oy/ Kyösti Koskinen Tilaus-/ toimituspäivä: Kohde/ projektinumero: Gesterbyn koulu Menetelmät: Tilaajan toimittamille geeliteipeille kerätyt teolliset mineraalivillakuidut (pituus >20 µm) laskettiin polarisaatiomikroskoopilla Nikon E200POL tai Motic BA310POL. Näytteenotosta vastaa tilaaja (näytteenottaja Kyösti Koskinen). Tulokset koskevat vain tutkittuja näytteitä. TULOKSET: Näyte Tila: Näytteen Kuitua/ cm 2 : * tunnus: kertymäaika: 1 Talo B, luokka 138, hylly, h 1,8 14 vrk < 0,1 2 Talo B, luokka 127, kaappi h 2 14 vrk < 0,1 3 Talo B, luokka 209 A, kaappi h 2 14 vrk < 0,1 4 Talo B, luokka 209 B, kaappi h 2 14 vrk < 0,1 5 Voimistelusali, teline h 3 14 vrk 0,4 6 Punttisali, lääkekaappi h 1,8 14 vrk < 0,1 7 Voimistelusalin aula, hattuhylly h 1,8 14 vrk < 0,1 8 Hammaslääkärin huone, sähköarina h 1 14 vrk < 0,1 9 Suuhygienistin huone, ikkunalauta h 1 14 vrk 0,3 10 Hammashoitolan odotustila, hylly h1 14 vrk < 0,1 11 Suomalainen koulu, luokka 212, kaappi h 2 14 vrk 0,3 *TTL:n teollisille mineraalivillakuiduille määrittämä viitearvo 14 vrk:n keräysajalle on < 0,2 kuitua/cm 2. Viitearvon ylittävät tulokset on lihavoitu. Vesa Kontio tutkija, FM p LABROC OY TEKNOLOGIANTIE 11, OULU KEILARANTA 4, ESPOO PUH Y-TUNNUS:

25 TESTAUSSELOSTE (23) Tilaaja Sisäilmainsinöörit Oy Niskanen Mikko Luoteisrinne 4 C Espoo Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton Tilaustutkimus syy Näytteen ottaja Koskinen Kyösti Viite Gesterbyn koulu Havaintopaikka: * Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. Analyysi TVOC tolueenina (TD-GC-MSD/FID) Yksikkö µg/m³ Menetelmä ISO :2011 Epävarmuus-% 30 Näyte * , Sisäilma VOC, B 127, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, B 209 A, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, B 209 B, Gesterbyn koulu 8, , Sisäilma VOC, B 138, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, Hammashoitola odotustila, Gesterbyn koulu 9, , Sisäilma VOC, Hammashoitola suuhygienisti, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, Hammashoitola hammaslääkäri, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, luokka 212, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, liikuntasali, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, liikuntasali aula, Gesterbyn koulu , Sisäilma VOC, punttisali, Gesterbyn koulu 9,5 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yhteyshenkilö Lukkarinen Timo, , Kemisti Kalso Seija toimitusjohtaja Tiedoksi Koskinen Kyösti, Kyosti.Koskinen@sisailmainsinoorit.fi Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

26 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte B127 TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 8 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 1,8 8 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. 2,3 2, Etyyli-1-heksanoli 1,3 1,3 6 Butanoli <0,50 <1,0 0 Fenoli 1,0 0,9 4 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2,3 <1 0 Bentseeni <0,80 <1,0 0 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita <1,0 0 Esterit yht. 0,2 <1 0 Etyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Butyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 6,6 3,6 15 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 5,3 2,7 12 TXIB 1,3 0,9 4 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

27 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 8,6 4,4 19 Heksanaali 2,0 0,8 4 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,2 0,5 2 Oktanaali 1,0 0,5 2 Nonanaali 4,3 2,1 9 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni 0,4 2 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 2,7 12 Etikkahappo 2,7 12 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. 2 <1 4 Pineeni 1,2 0,9 4 Delta-3-kareeni 0,4 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 3 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 0,6 3 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

28 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen B209 A TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 2 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,4 2 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. 1,8 1,5 7 2-Etyyli-1-heksanoli 0,9 <1,0 0 Butanoli 0,8 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita 1,5 7 Aromaattiset yht. <2,3 <1 3 Bentseeni <0,80 <1,0 0 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni 0,3 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,7 3 Esterit yht. 0,5 <1 0 Etyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Butyyliasetaatti 0,4 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 7,0 3,8 17 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri 2,2 1,1 5 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 3,0 1,5 7 TXIB 1,8 1,2 5 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

29 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 6,3 6,9 30 Heksanaali <1,0 <1,0 0 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,6 2,2 10 Oktanaali 1,1 0,5 2 Nonanaali 3,7 1,8 8 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali 0,3 1 Dekanaali 0,9 4 Asetofenoni 1,1 5 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 2,4 11 Etikkahappo 2,4 11 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni <0,20 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,1 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. 1,4 6 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 1,4 6 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

30 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte B209 B TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % 8,3 55 MSD FID Alkaanit yht. <2 0 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä <2,0 0 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. <1,0 <1 0 2-Etyyli-1-heksanoli <0,60 <1,0 0 Butanoli 0,6 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2, Bentseeni <0,80 1,0 12 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli 0,3 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita <1,0 0 Esterit yht. 0,1 <1 0 Etyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Butyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. <1,0 <1 0 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri <0,40 <1,0 0 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

31 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. <3,1 2,7 33 Heksanaali <1,0 <1,0 0 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi <1,0 1,0 12 Oktanaali <1,0 <1,0 0 Nonanaali <3,1 0,8 10 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali 0,5 6 Asetofenoni 0,4 5 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. <2 11 Etikkahappo 0,9 11 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni <0,20 <1,0 0 Delta-3-kareeni <0,10 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 0 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli <1,0 0 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

32 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte B138 TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. 5,1 17 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,8 3 Rengasrak hiilivetyjä 4,3 15 Alkoholit yht. <1,0 <1 2 2-Etyyli-1-heksanoli <0,60 <1,0 0 Butanoli 0,5 <1,0 0 Fenoli <1,0 0,5 2 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2,3 <1 1 Bentseeni <0,80 <1,0 0 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,2 1 Esterit yht. 0,3 <1 0 Etyyliasetaatti 0,2 <1,0 0 Butyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 4,4 2,5 8 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 2,9 1,4 5 TXIB 1,5 1,1 4 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

33 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 12,0 7,2 24 Heksanaali 2,1 0,8 3 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi <1,0 1,0 3 Oktanaali 1,9 1,0 3 Nonanaali 8,0 4,0 14 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni 0,4 1 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 2,5 8 Etikkahappo 2,5 8 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. 2 1,7 6 Pineeni 0,4 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,3 <1,0 0 Limoneeni 1,3 1,7 6 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. 1,2 4 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 1,2 4 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

34 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Hammashoitola odotustila TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % 9,2 76 MSD FID Alkaanit yht. <2 12 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,7 8 Rengasrak hiilivetyjä 0,4 4 Alkoholit yht. <1,0 <1 0 2-Etyyli-1-heksanoli <0,60 <1,0 0 Butanoli <0,50 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht Bentseeni <0,80 0,8 9 Tolueeni 2,4 2,6 28 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,8 9 Esterit yht. <0,1 <1 0 Etyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 2,2 1,1 12 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 2,2 1,1 12 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

35 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. <3,1 <1 7 Heksanaali <1,0 <1,0 0 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi <1,0 0,6 7 Oktanaali <1,0 <1,0 0 Nonanaali <3,1 <1,0 0 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni <1,0 0 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. <2 0 Etikkahappo <1,0 0 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni <0,20 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,1 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 0 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli <1,0 0 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

36 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Hammashoitola suuhygienisti TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 3 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,7 3 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. 1,5 3, Etyyli-1-heksanoli 0,8 1,1 4 Butanoli 0,7 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita 2,1 8 Aromaattiset yht. <2,3 2 8 Bentseeni <0,80 1,6 6 Tolueeni <1,0 0,7 3 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita <1,0 0 Esterit yht. 0,9 <1 0 Etyyliasetaatti 0,9 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 7,0 3,5 12 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri 4,4 2,2 8 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 2,5 1,3 4 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

37 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 7,9 6,3 23 Heksanaali 1,3 0,5 2 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,2 1,3 5 Oktanaali 1,2 0,6 2 Nonanaali 4,2 2,1 7 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali 0,5 2 Dekanaali 0,9 3 Asetofenoni 0,4 1 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 3,3 12 Etikkahappo 3,3 12 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni 0,3 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,1 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 2 Syklotrisiloksaani, heksametyyli 0,1 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 0,5 2 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

38 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Hammashoitola hammaslääkäri TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 7 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 1,5 5 Rengasrak hiilivetyjä 0,4 1 Alkoholit yht. 1,8 3, Etyyli-1-heksanoli 0,7 <1,0 0 Butanoli <0,50 <1,0 0 Fenoli 1,0 0,9 3 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita 2,8 10 Aromaattiset yht. <2,3 1 5 Bentseeni 0,9 1,1 4 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,2 1 Esterit yht. 0,4 <1 0 Etyyliasetaatti 0,4 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 10,9 5,5 20 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri 7,9 3,9 14 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 3,1 1,5 5 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

39 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 8,0 4,3 15 Heksanaali 1,2 0,5 2 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,5 0,6 2 Oktanaali 1,1 0,5 2 Nonanaali 4,2 2,1 8 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni 0,6 2 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 3,1 11 Etikkahappo 3,1 11 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni 0,3 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,1 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. 1,1 4 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 1,1 4 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

40 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Luokka 212 TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 2 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,3 2 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. 1,1 1,1 8 2-Etyyli-1-heksanoli 1,1 1,1 8 Butanoli <0,50 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2,3 <1 8 Bentseeni 0,8 1,0 8 Tolueeni <1,0 <1,0 0 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita <1,0 0 Esterit yht. <0,1 <1 0 Etyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 3,2 1,6 12 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 3,2 1,6 12 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

41 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. <3,1 3,4 26 Heksanaali <1,0 0,5 4 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,3 0,5 4 Oktanaali <1,0 0,2 2 Nonanaali <3,1 1,0 8 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali 0,2 2 Dekanaali 0,4 3 Asetofenoni 0,6 5 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 2,1 16 Etikkahappo 1,9 15 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita 0,2 2 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni <0,20 <1,0 0 Delta-3-kareeni <0,10 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 0 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli <1,0 0 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

42 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Liikuntasali TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 5 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 1,5 4 Rengasrak hiilivetyjä 0,2 1 Alkoholit yht. 4,8 4, Etyyli-1-heksanoli 1,0 1,4 4 Butanoli 1,6 0,6 2 Fenoli 2,3 2,1 6 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi 0,3 1 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2, Bentseeni <0,80 2,2 6 Tolueeni <1,0 1,0 3 Etyylibentseeni <0,20 0,3 1 1,4-Ksyleeni 0,3 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,9 2 Esterit yht. 0,3 <1 0 Etyyliasetaatti 0,2 <1,0 0 Butyyliasetaatti 0,1 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 2,9 1,4 4 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 2,9 1,4 4 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

43 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. 9,4 8,7 24 Heksanaali 1,4 0,9 2 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 2,4 2,7 7 Oktanaali 1,2 0,6 2 Nonanaali 4,3 2,2 6 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali 1,2 3 Asetofenoni 1,1 3 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. 2,6 7 Etikkahappo 1,3 4 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita 1,3 4 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni 0,5 <1,0 0 Delta-3-kareeni 0,2 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. 1,3 4 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 1,3 4 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

44 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Liikuntasali aula TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % MSD FID Alkaanit yht. <2 9 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä 0,9 8 Rengasrak hiilivetyjä 0,2 2 Alkoholit yht. 1,8 1,1 9 2-Etyyli-1-heksanoli 1,1 1,1 9 Butanoli 0,7 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2, Bentseeni <0,80 1,2 10 Tolueeni <1,0 0,7 6 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni 0,3 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,3 3 Esterit yht. <0,1 1,3 11 Etyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita 1,3 11 Glykolieetterit yht. 2,6 1,3 11 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 2,6 1,3 11 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

45 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. <3,1 1,4 12 Heksanaali <1,0 <1,0 0 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi <1,0 1,0 8 Oktanaali <1,0 <1,0 0 Nonanaali <3,1 <1,0 0 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni 0,4 3 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. <2 8 Etikkahappo 1,0 8 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita <1,0 0 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni 0,3 <1,0 0 Delta-3-kareeni <0,10 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 2 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli 0,2 2 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

46 TESTAUSSELOSTE (23) Liite testausselosteeseen Näyte Punttisali TVOC tolueenina (Tenax TA, C6-C16) TVOC ug/m3 tunnistettu % 9,5 67 MSD FID Alkaanit yht. <2 0 Suoraketjuisia ja haar hiilivetyjä <2,0 0 Rengasrak hiilivetyjä <2,0 0 Alkoholit yht. <1,0 <1 0 2-Etyyli-1-heksanoli <0,60 <1,0 0 Butanoli 0,6 <1,0 0 Fenoli <1,0 <1,0 0 Propyleeniglykoli <1,0 0 Bentsyylialkoholi <1,0 0 Alkoholeja muita <1,0 0 Aromaattiset yht. <2, Bentseeni <0,80 1,1 12 Tolueeni <1,0 0,6 6 Etyylibentseeni <0,20 <1,0 0 1,4-Ksyleeni 0,3 <1,0 0 Styreeni <0,30 <1,0 0 1,2-Ksyleeni <0,30 <1,0 0 Propyylibentseeni <0,10 <1,0 0 1,3,5-Trimetyylibentseeni <0,10 <1,0 0 Naftaleeni <0,50 <1,0 0 1-Metyylinaftaleeni <0,20 <1,0 0 Bifenyyli <0,20 <1,0 0 Alkyylibentseenejä muita 0,6 6 Esterit yht. 0,4 <1 0 Etyyliasetaatti 0,4 <1,0 0 Butyyliasetaatti <0,10 <1,0 0 Estereitä muita <1,0 0 Glykolieetterit yht. 3,5 1,8 18 Dietyleeniglykoli-monoetyylieetteri <1,0 <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri 3,5 1,8 18 TXIB <1,0 <1,0 0 Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

47 TESTAUSSELOSTE (23) Butoksietanoli <1,0 0 2-Fenoksietanoli <1,0 0 Dietyleeniglykoli-monobutyylieetteri asetaatti <1,0 0 Glykolieettereitä muita <1,0 0 Halogenoidut yhdisteet yht. <0,2 <1 0 Tetrakloorieteeni <0,20 <1,0 0 1,1,2,2-Tetrakloorietaani <0,10 <1,0 0 1,4-Diklooribentseeni <0,10 <1,0 0 Karbonyylit yht. <3,1 1,8 19 Heksanaali <1,0 <1,0 0 2-Furankarboksaldehydi <1,0 <1,0 0 Bentsaldehydi 1,2 1,3 14 Oktanaali <1,0 <1,0 0 Nonanaali <3,1 <1,0 0 Pentanaali <1,0 0 Heptanaali <1,0 0 Dekanaali <1,0 0 Asetofenoni 0,5 5 Karbonyyleja muita <1,0 0 Orgaaniset hapot yht. <2 5 Etikkahappo <1,0 0 Heksaanihappo <1,0 0 Orgaanisia happoja muita 0,5 5 Terpeenit yht. <0,8 <1 0 Pineeni <0,20 <1,0 0 Delta-3-kareeni <0,10 <1,0 0 Limoneeni <0,80 <1,0 0 beta-pineeni <1,0 0 Muut yhdisteet yht. <1 0 Syklotrisiloksaani, heksametyyli <1,0 0 Syklotetrasiloksaani, oktametyyli <1,0 0 Syklopentasiloksaani, dekametyyli <1,0 0 TVOC (C6-C16) ulkopuoliset yhdisteet ug/m3 malliaineena ug/m3 tolueenina Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

48 1) B-talon liikuntasalin tuloilmajärjestelmässä nähtävissä avonaista villapintaa. Kammiossa reikäpelti, jonka alla myös villaeristettä (pieni kuva).

49 2) Muiden rakennusten tuloilmakoneissa ei ollut nähtävillä mahdollisia villakuitulähteitä. Tuloilmakanavia ei tutkimusten yhteydessä tutkittu.

50 3) B-talon liikuntasalin eteisessä aistittiin vahva mikrobiperäinen haju. Haju tulee eteisessä olevasta sähkökaapista. Myös lattiassa olevasta tarkastusluukusta ja telinetolppien rei istä aistittiin mikrobiperäistä hajua.

51 4) B-talon alapohjassa paljon vettä ja eloperäistä materiaalia sekä rakennusaikaista jätettä

52 5) B-talon alapohjassa paljon vettä ja eloperäistä materiaalia

53 6) B-talon alapohjassa jäämiä muottilaudoista yms. Tilassa vahva mikrobiperäinen haju

54 7) Pannuhuoneessa mikrobiperäinen haju. Pannuhuoneesta epätiiviitä teknisiä läpivientejä maaperään. Suora ilmayhteys käytävän alla kulkevaan putkikanaaliin (putkikanaali epäpuhdas).

55 8) Käytävällä putkikanaaliin johtavia luukkuja. Luukut epätiiviitä ja putkikanaalista ilmavirtaus käytävälle päin. Lattialuukuista tulee mikrobiperäistä hajua.

56 9) Hammashoitolassa havaittiin odotustilassa mikrobiperäistä hajua. Epäilyksenä on, että haju tulee ilmavuotona yläpohjasta.

57 10) Hammashoitolan lattiassa havaittiin pintakosteudentunnistimella paikoitellen kohonneita kosteudenarvoja.

58 11) Suomenkielisen koulun luokkahuoneen 212 katossa vanhoja hieman rikkoutuneita akustiikkalevyjä, joista saattaa irrota villakuituja tasopinnoille

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2015-25587 1(9) Tilaaja 0124610-9 Vantaan kaupunki ympäristöterveydenhuolto Grönberg Kari Maksaja Vantaan kaupunki Ympäristökeskus Pakkalankuja 5 PL 6007 01510 VANTAA 00021 LASKUTUS Näytetiedot

Lisätiedot

Näytteen ottaja Järvelä Merja VOC Knuuttilan pk Seinäjoki, JÄRVELÄ. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Näytteen ottaja Järvelä Merja VOC Knuuttilan pk Seinäjoki, JÄRVELÄ. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2013-600 1(7) Tilaaja 2029286-4 Thermopolis Oy Järvelä Merja Valtuustontie 2 62100 LAPUA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 02.01.2013 Kellonaika Vastaanotettu 11.01.2013 Kellonaika

Lisätiedot

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2013-11787 1(11) Tilaaja 0124610-9 Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut Maksaja Vantaan kaupunki Kielotie 13 PL 6007 01300 VANTAA 00021 VANTAA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte

Lisätiedot

VOC , PUHKA. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. Analyysivastaukset IQS,

VOC , PUHKA. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. Analyysivastaukset IQS, TESTAUSSELOSTE 2012-6366 1(5) Tilaaja 1944433-0 Indoor Quality Service Oy Puhka Aki Tiilenpolttajankuja 5 A 01720 VANTAA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 26.04.2012 Kellonaika 09.28 Vastaanotettu

Lisätiedot

Riihikallion koulu/p. Helmi/VOCbulk. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Riihikallion koulu/p. Helmi/VOCbulk. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2017-20569 1(5) Tilaaja 2755978-7 PH Ympäristötekniikka Helmi Paula Puusepänkatu 5 13110 HÄMEENLINNA tiedot Rakennusmateriaali FLEC microchamber LAB otettu 30.08.2017 Kellonaika Vastaanotettu

Lisätiedot

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2015-4213 1(5) Tilaaja 2457722-6 Baumedi Oy, Lehto Hannu Lehto Hannu Energiakuja 3 00180 HELSINKI Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu 03.03.2015 Kellonaika 10.37 Vastaanotettu 05.03.2015

Lisätiedot

Näytteen ottaja Pesonen Riikka, MetropoliLab Oy 15 20 91 230 / Ulla Lignell. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista.

Näytteen ottaja Pesonen Riikka, MetropoliLab Oy 15 20 91 230 / Ulla Lignell. Liitteenä tilakohtainen dokumentti yhdisteiden pitoisuuksista. TESTAUSSELOSTE 2013-9653 1(9) Tilaaja 0124610-9 Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut Maksaja Vantaan kaupunki Kielotie 13 PL 6007 01300 VANTAA 00021 VANTAA Näytetiedot Näyte Sisäilma VOC Näyte otettu

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS HAKUNILANRINTEEN KOULU HIIRAKKOTIE 18, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS HAKUNILANRINTEEN KOULU HIIRAKKOTIE 18, VANTAA 16.9.2013 SISÄILMATUTKIMUS HAKUNILANRINTEEN KOULU HIIRAKKOTIE 18, 01200 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Sami Heikkilä p. 040 662 3036 sami.heikkila@delete.fi Delete Tutkimus Oy Puh. 010 656 1000 Alv.

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa HB Sisäilmatutkimus Oy 2.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Tutkimusraportti, Kulomäen koulu, Vantaa Johdanto Tutkimuksen kohteena on Kulomäen koulun

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSIÄ, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO

SISÄILMASELVITYKSIÄ, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO SISÄILMASELVITYKSIÄ, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO RAPORTTI Nro: 16098 Sivu 1 / 10 SISÄLLYS: SISÄILMASELVITYKSIÄ, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ JOKINIEMEN KOULU, VANHA RAKENNUS, LUOKKA 203, VANTAA

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ JOKINIEMEN KOULU, VANHA RAKENNUS, LUOKKA 203, VANTAA SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ JOKINIEMEN KOULU, VANHA RAKENNUS, LUOKKA 203, VANTAA LAUSUNTO Nro: 15072 Sivu 1 / 10 SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, JOKINIEMEN KOULU, VANHA RAKENNUS, LUOKKA

Lisätiedot

Kotkan kaupunki. Pihkoon päiväkoti Aartapolku KOTKA

Kotkan kaupunki. Pihkoon päiväkoti Aartapolku KOTKA Kotkan kaupunki Pihkoon päiväkoti Aartapolku 41 48410 KOTKA SISÄILMATUTKIMUKSET VOC-mittaus WSP Proko Oy WSP Proko Oy TIIVISTELMÄ Sisäilmatutkimukset VOC-mittaukset ja pintakosteuskartoitus, ilmanliikkeet

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 21.3.2019 22500344 051 Elisa Vene Tilakeskus -liikelaitos Espoon kaupunki Kohde Pohjois-Tapiolan koulu, Louhentien rakennus, Sepontie 4, Espoo SISÄILMAN LAADUN MITTAUS JA PAINESUHTEIDEN

Lisätiedot

Peltoniemenkuja Vantaa. Tutkimusajankohta: Vantaan Tilakeskus, Kielotie 13, Vantaa

Peltoniemenkuja Vantaa. Tutkimusajankohta: Vantaan Tilakeskus, Kielotie 13, Vantaa VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1(4) 1.10.2012 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Kytöpuiston koulu Peltoniemenkuja 1 01360 Vantaa Tutkimusajankohta: 05.09.2012 19.09.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö: Vantaan

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 17.8.2017 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Mika Metsäalho PL 84, 13101 Hämeenlinna Sähköposti: mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde Ojoisten lastentalo, Mäyräntie

Lisätiedot

Lohja Ristin koulun esiopetus. Sisäilmatutkimuksen seurantamittaus. 1 Yleistiedot. 1.1 Tutkimuksen kohde. 1.2 Tutkimuksen tilaaja

Lohja Ristin koulun esiopetus. Sisäilmatutkimuksen seurantamittaus. 1 Yleistiedot. 1.1 Tutkimuksen kohde. 1.2 Tutkimuksen tilaaja Tutkimusselostus Risti esiopetus 12.4.2019 1/9 Lohja Ristin koulun esiopetus Sisäilmatutkimuksen seurantamittaus 1 Yleistiedot 1.1 Tutkimuksen kohde Ristin esiopetus 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, KANSAINVÄLINEN KOULU POINT, HAGELSTAMINTIE 1, VANTAA

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, KANSAINVÄLINEN KOULU POINT, HAGELSTAMINTIE 1, VANTAA SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, KANSAINVÄLINEN KOULU POINT, HAGELSTAMINTIE 1, VANTAA LAUSUNTO Nro: 14115 Sivu 1 / 15 SISÄILMASELVITYKSIÄ, KANSAINVÄLINEN KOULU POINT, VANTAA 1. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, JALAVAN KOULU, HAVUMETSÄNTIE 4, LOHJA. RAPORTTI Nro: 17185B. Sivu 1 / 13

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, JALAVAN KOULU, HAVUMETSÄNTIE 4, LOHJA. RAPORTTI Nro: 17185B. Sivu 1 / 13 RAPORTTI Nro: 17185B Sivu 1 / 13 SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ, JALAVAN KOULU, HAVUMETSÄNTIE 4, LOHJA Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Finnoonlaaksontie

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Kartanonkosken koulu Liite Bakteerit, pitoisuus, Sieni-itiöt, pitoisuus, cfu/m 3

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Kartanonkosken koulu Liite Bakteerit, pitoisuus, Sieni-itiöt, pitoisuus, cfu/m 3 Sisäilman mikrobit 1 Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

LOHJA RISTIN KOULUN ESIOPETUS SISÄILMATUTKIMUS

LOHJA RISTIN KOULUN ESIOPETUS SISÄILMATUTKIMUS Sisäilmatutkimus Risti esiopetus 10.9.2018 1/13 LOHJA RISTIN KOULUN ESIOPETUS SISÄILMATUTKIMUS 10.9.2018 IdeaStructura Oy Helsinki Hämeenlinna Kokkola www.ideastructura.com Y-tunnus 2424612-8 Sisäilmatutkimus

Lisätiedot

Sisäilmatutkimukseen sisältyi kahden viikon seurantamittauksina toteutettuja olosuhdemittauksia

Sisäilmatutkimukseen sisältyi kahden viikon seurantamittauksina toteutettuja olosuhdemittauksia Tutkimusselostus Virkkalan päiväkoti 5.6.2019 1/11 Virkkalan päiväkoti Sisäilmatutkimus 1 Yleistiedot 1.1 Tutkimuksen kohde Virkkalan päiväkoti Lähdehaankuja 6 08700 Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan

Lisätiedot

ISS Proko Oy

ISS Proko Oy Vantaan Kaupungin Hankintatoimisto Peltolantiee 9 01300 VANTAA SISÄILMATUTKIMUS 28.3.20133 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1(5) Kiinteistöjen käytönohjaus 28.3.2013 1 Toimeksianto Tutkimuskohde: HANKINTAKESKUS

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU

SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU SISÄILMATUTKIMUS Projektipalvelu Prodeco Oy 2015 SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 2 (8)

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 26.3.2019 Espoon kaupunki 22500344 065 Elisa Vene Tilakeskus -liikelaitos elisa.vene@espoo.fi Kohde Kuninkaantien palvelutalo, Kuninkaantie 7, Espoo SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS JA PAINE-EROMITTAUS LATUPUISTON PÄIVÄKOTI LATUKUJA 2, 01280 VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS JA PAINE-EROMITTAUS LATUPUISTON PÄIVÄKOTI LATUKUJA 2, 01280 VANTAA 16.11.2013 SISÄILMATUTKIMUS JA PAINE-EROMITTAUS LATUPUISTON PÄIVÄKOTI LATUKUJA 2, 01280 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Sami Heikkilä p. 040 662 3036 sami.heikkila@delete.fi Delete Tutkimus Oy Puh.

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS Projektipalvelu Prodeco Oy 2015 SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 2 (8) TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

RAJATORPAN KOULUN SISÄILMATUTKIMUKSET

RAJATORPAN KOULUN SISÄILMATUTKIMUKSET RAJATORPAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET 28.4.2015-12.6.2015 RAPORTTI Nro: 15058 Sivu 1 / 30 RAJATORPAN KOULUN SISÄILMATUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO RAPORTTI Nro: 16137 Sivu 1 / 7 SISÄLLYS: SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO 1. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

Hämeenkylän koulu: Rakenteiden kuntotutkimukset

Hämeenkylän koulu: Rakenteiden kuntotutkimukset S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Hämeenkylän koulu: Rakenteiden kuntotutkimukset Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 8.3.2016 P28999P001 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tutkimusraportti

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 17.09.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti,

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS SEPÄN KOULU, MASALA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUS

TUTKIMUSSELOSTUS SEPÄN KOULU, MASALA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUS TUTKIMUSSELOSTUS SEPÄN KOULU, MASALA KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN TUTKIMUS VAHANEN OY Linnoitustie 5, FI-02600 Espoo +358 20 769 8698 www.vahanen.com Y-tunnus Business ID 1639563-3 Tutkimusselostus 2 (27)

Lisätiedot

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET 18.4. 2.5.2013 UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA Sivu 1 / 13 MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja...

Lisätiedot

ASKISTON KOULU Uudentuvantie VANTAA

ASKISTON KOULU Uudentuvantie VANTAA ASKISTON KOULU Uudentuvantie 5-7 01680 VANTAA SISÄILMATUTKIMUKSET Askiston koulu 16.5.2013 2(8) Kiinteistöjen käytönohjaus TIIVISTELMÄ Askiston koulun päärakennuksen kahdesta luokasta ja sivukoulun yhdestä

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, VANTAA SISÄILMATUTKIMUS MIKKOLAN KOULU, LYYRA LYYRANPOLKU 2, 01480 VANTAA RAPORTTI Nro: 11061 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, MIKKOLAN KOULU, LYYRA 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä...

Lisätiedot

LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN

LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN SISÄILMATUTKIMUS 20.3.2015 1 (6) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Iivarinpolku 6 91900 Liminka LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN SISÄILMATUTKIMUS Projektipalvelu Prodeco Oy 2015 SISÄILMATUTKIMUS 20.3.2015 2

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS, PÄIVITETTY

TUTKIMUSSELOSTUS, PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS, PÄIVITETTY 18.6.2019 Espoon kaupunki 22500344 065 Elisa Vene Tilakeskus -liikelaitos elisa.vene@espoo.fi Kohde Kuninkaantien palvelutalo, Kuninkaantie 7, Espoo SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

Lisätiedot

Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot

Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot Työpaikkojen sisäilman VOCviitearvot Arja Valtanen, Hanna Hovi ja Tapani Tuomi Työterveyslaitos, työympäristölaboratoriot Orgaanisille yhdisteille säädettyjä pitoisuusarvoja asuin-ja työskentelytilojen

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA SISÄILMATUTKIMUS 1.2. 17.3.2011 JOKINIEMEN ALA-ASTE, LUOKKA 2.24 VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA Sivu 1 / 12 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN ALA-ASTE 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Päähavainnot

Lisätiedot

SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS TUTKIMUSSELOSTUS SISÄILMASTO JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 4343 AURORAN KOULU LIPPAJÄRVENTIE 44, ESPOO 22500344-029 21.5.2018 YHTEENVETO Auroran koulurakennus on otettu käyttöön kesällä 2016. Alakoulun

Lisätiedot

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite 77.0709 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE 51 01370 VANTAA RAPORTTI Nro: 11115 Sivu 1 / 13 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2

Lisätiedot

Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus. Ruukinkankaan koulu. Ruukinkatu 5, Suomussalmi

Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus. Ruukinkankaan koulu. Ruukinkatu 5, Suomussalmi Teollisten mineraalivillakuitujen tutkimus Ruukinkankaan koulu Ruukinkatu 5, Suomussalmi Tutkija Sotkamon Erikoispuhdistus Oy Sivu 1 / 4 MMMF-tutkimus Ruukinkankaan koulu, Suomussalmi Sisällysluettelo

Lisätiedot

KUNTOTUTKIMUSRAPORTTI. Lohja Perttilän koulu

KUNTOTUTKIMUSRAPORTTI. Lohja Perttilän koulu KUNTOTUTKIMUSRAPORTTI Lohja Perttilän koulu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 31.01.2017 Projektinumero P30652 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tutkimusraportti 1 (18) 31.1.2017 Yhteenveto Perttilän

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA RAPORTTI Sivu 1 / 6 HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ,

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 13 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI

KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI KIRKKONIEMEN KOULU VOC- JA MIKROBITUTKIMUS RAPORTTI 4.12.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ

SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ LAUSUNTO Karstun koulu asiantuntijalausunto 18060 05.04.2018 1/21 SISÄILMAN LAATUUN LIITTYVIÄ SELVITYKSIÄ Karstun koulu, Karstuntie 1145, 08480 Lohja Kohdekäynnit 08.02, 21.02, 23.02, 01.03, 08.03 ja 21.03.2018

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10 Sivu 1 / 10 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät... 3 4. Päähavaintoja

Lisätiedot

MITTAUSTULOKSET Hiekkaharjun koulu Liite 1 Sisäilman mikrobit 1 Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 16 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 12.2.2018 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI TUTKIMUSRAPORTTI, 14.-28.5.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 20 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

KVARNBACKENS SKOLA TUTKIMUSRAPORTTI

KVARNBACKENS SKOLA TUTKIMUSRAPORTTI KVARNBACKENS SKOLA TUTKIMUSRAPORTTI Tilaaja Tutkijat Pekka Koskimies Sami Heikkilä, Satu Karila FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tutkimusraportti 1 (26) 1 Yhteenveto

Lisätiedot

Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus

Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan. Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Puhdistinlaitteiden vaikutukset Inex Oy Kilon toimipaikan sisäilmaan Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 118/2013 Mika Laita Jyväskylä 2013 1 / 5 1. JOHDANTO Inex Partners Oy:n

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, VANTAA SISÄILMATUTKIMUS JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ VALKOISENLÄHTEENTIE 51, 01370 VANTAA Sivu 1 / 14 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULUN KEITTIÖ 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Päähavainnot kohteessa...

Lisätiedot

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki TUTKIMUSSELOSTUS NRO VTT-S-01155-17 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Insinööritoimisto TJ Koistinen Oy Toivo Koistinen Liinuminkatu 1 A 2 15860 Hollola Toivo Koistinen, VTT-O-185190-17 VTT Expert Services

Lisätiedot

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 2.5.2017 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI

KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI KIRKKONIEMEN KOULU HAIHTUVIEN ORGAANISTEN YHDISTEIDEN MITTAUS RAPORTTI 28.8.2014 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet:

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki 20.8.2012 Tutkimusraportti Koisotie 5 Sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Tutkimusraportti, Koisotie

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: Poikolan alakoulu, talvi 2012 1/3 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 7.5.2012 Juuan kunta, tekniset palvelut

Lisätiedot

SISÄILMAN LAATUTUTKIMUS

SISÄILMAN LAATUTUTKIMUS 4.11.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMAN LAATUTUTKIMUS TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: Sisäilman mikrobit 1 Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA Sivu 1 / 15 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Päähavainnot kohteessa... 3 4. Mikrobitutkimukset...

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA TUTKIMUSRAPORTTI Metsolan koulu Allintie 9 48220 KOTKA Työ nro T10067 Kotka 20.1.2012 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255 500 FAX. 05-2184 562 E-MAIL

Lisätiedot

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko 1(5) VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko Sepänkadun koulu 21.12.2018 2(5) 1. LÄHTÖTIEDOT Toimeksiantaja: Turun kaupunki, Tilapalvelukeskus Janne Virtanen Linnankatu 90

Lisätiedot

Selite. Raunio. Rantaviiva 1837

Selite. Raunio. Rantaviiva 1837 0 15 60 m Selite Raunio Rantaviiva 1837 Liite 1 Näytteenoton painnusavio PAH 1/2 PAH 1/4 PAH 1/3 PAH 2/5 PAH 2/6 PAH Ilmanäyte 3 (yläpohjasta) PAH 3/4 PAH 3/3 PAH 3/5 PAH 3/1

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA 10.1.2017 Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, 04250 KERAVA / Tutkimuspalvelut Jaana Kovalchuk Rakennusterveysasiantuntija, FM VTT-C-22611-26-17

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (8) Sisäilmari Oy Tatu Keinänen Kalkkipetteri 08700 LOHJA VOC-analyysi materiaalinäytteestä Asiakasviite: Näytteen kerääjät: Tatu Keinänen Analyysin kuvaus: VOC-yhdisteiden bulk-emissio mikrokammiolla,

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 1.2.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos 225003.0 Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ Projekti 1810515 19.3.2015 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Johdanto TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA Tutkimuksen

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7 RAPORTTI SISÄLLYS: Sivu 1 / 7 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Havaintoja kohteessa... 3 4. Luokan 27 pintakosteusmittaukset ja havaintoja... 3 5. TVOC mittaukset

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 24.8.2012 Vantaan kaupunki Tilakeskus Ulla Lingnell Kielotie 13, 01300 Vantaa ulla.lignell@vantaa.fi Tutkimuskohde Hevoshaan koulu, Hevoshaantie 17, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Korjausrakentaminen

TUTKIMUSRAPORTTI. Korjausrakentaminen TUTKIMUSRAPORTTI Korjausrakentaminen PÄIVÄYS 0..04 PROJEKTI Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden mittaukset TILAAJA Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, HKR-Rakennuttaja KOHDE Arabian monitoimikiinteistö,

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu

Sisäilmatutkimusraportti, Kaivokselan koulu HB Sisäilmatutkimus Oy 9.2.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 www.lifa.fi LAUSUNTO Vantaan Kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut, Rakennuttaminen, Rakennesuunnittelu Jouni Räsänen Kielotie

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSIÄ, MIKKOLAN KOULU, NUORISOTILA

SISÄILMASELVITYKSIÄ, MIKKOLAN KOULU, NUORISOTILA SISÄILMASELVITYKSIÄ, MIKKOLAN KOULU, NUORISOTILA LAUSUNTO Nro: 14085 Sivu 1 / 16 SISÄILMASELVITYKSIÄ, MIKKOLAN KOULU, LYYRA, NUORISOTILA 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 3 3. Päähavainnot

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNTA, KYRÖN VANHA KOULU TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ

PÖYTYÄN KUNTA, KYRÖN VANHA KOULU TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ PÖYTYÄN KUNTA, KYRÖN VANHA KOULU TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ Projekti 1787715 22.1.2015 Tilastovertailu 1787715 VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma 22.1.2015 Sivu 1:9 Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

ASEMATIE 2, TIKKURILA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ

ASEMATIE 2, TIKKURILA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ ASEMATIE 2, TIKKURILA TILASTOVERTAILU SISÄILMAN VVOC- JA VOC-ANALYYSISTÄ Projekti 1443212 7.11.2012 Tilastovertailu 1443212 VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma 7.11.2012 Sivu 1:8 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot