Nro 154/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/390/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Sastamalan Vesi liikelaitos PL Sastamala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nro 154/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/390/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Sastamalan Vesi liikelaitos PL Sastamala"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 154/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/390/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA Äetsän taajaman jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Sastamala Sastamalan Vesi liikelaitos PL Sastamala LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Jätevedenpuhdistamo sijaitsee Sastamalan kaupungissa, Vammalassa, kiinteistöllä LUVAN HAKEMISEN PERUSTE LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Asukasvastineluvultaan vähintään 100 henkilön jätevesien käsittelemiseen tarkoitetun jätevedenpuhdistamon toimintaan on oltava ympäristölupa ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 13 a) kohdan perusteella. Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 72/2002/2 mukaisesti hakijan tulee jättää viimeistään mennessä lupaehtojen tarkistamista koskeva hakemus. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 13 a) kohdan perusteella puhdistamon, joka on tarkoitettu asukasvastineluvultaan vähintään 100 henkilön jätevesien käsittelemiseen, lupaviranomaisena toimii aluehallintovirasto. ASIAN VIREILLETULO Lupahakemus on tullut vireille Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ Tämän päätöksen ympäristönsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimii Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh Vaasan päätoimipaikka fax Wolffintie 35 kirjaamo.lansi@avi.fi PL 200, Vaasa

2 2 VOIMASSA OLEVA YMPÄRISTÖLUPA Äetsän taajaman jätevedenpuhdistamon voimassa oleva ympäristölupa on Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antama. Luvassa on edellytetty käyttö- ja päästötarkkailun lisäksi vesistövaikutustarkkailua ja kalataloustarkkailua. Lupapäätöksessä määrätään mm. seuraavaa: 1. Jätevedet on käsiteltävä vähintään hakemussuunnitelman mukaisesti biologis-kemiallisessa biosuodatus- ja jälkisaostusmahdollisuuden käsittävässä rinnakkaissaostuspuhdistamossa tai vastaavalla tavalla siten, että päästöt vesistöön ja muuhun ympäristöön jäävät mahdollisimman vähäiseksi. Luvan saajan on huolehdittava siitä, että puhdistamon kapasiteetti on kaikissa oloissa riittävä. Puhdistamoalueella olevien lietteen kompostikentän valumavedet on johdettava puhdistamon käsittelyprosessiin. 2. Vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuusarvojen on oltava mahdolliset ohijuoksutukset, ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien enintään seuraavat ja jäteveden käsittelytehojen vastaavalla tavalla puolivuotiskeskiarvoina laskettuna vähintään seuraavat: Päästösuure Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,5 90 Kiintoaine Puhdistamokäytön tavoitteena on oltava, että edellä mainitulla tavalla lasketut pitoisuusarvot ovat enintään seuraavat ja käsittelytehon arvot vähintään seuraavat: Päästösuure Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O Fosfori, P 0,3 95 ALUEEN KAAVOITUS JA PUHDISTAMON LÄHIYMPÄRISTÖ Puhdistamon lähiympäristö on teollisuus- ja maanviljelysaluetta. Lähin asuinrakennus on noin 150 metrin päässä puhdistamosta. Puhdistamoalueella kompostoidaan lietteitä. Puhdistamoalueella on voimassa 1986 hyväksytty rakennuskaava, jossa alue on merkitty ET- alueeksi (yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue).

3 3 PURKUVESISTÖ JA SEN TILA Sastamalan Äetsän jätevedenpuhdistamo sijaitsee Kokemäenjoen päävesistöalueen Keikyän osa-alueella nro Puhdistamossa käsitellyt jätevedet johdetaan Kokemäenjoen yläjuoksulle noin 3 km Äetsän voimalaitoksen alapuolella. Veden virtaama Kokemäenjoessa on suuri suhteessa jätevesimäärään, joten laimennusolot ovat hyvät. Valuma-alueen koko on Tyrvään voimalaitoksen kohdalla Hartolankoskessa km 2 ja järvisyys 13,1 prosenttia. Keskivirtaama Hartolankoskessa on 170 m 3 /s. Vesistöalue on säännöstelty. Virtaamia säännöstellään Tammerkoskessa, Nokianvirrassa ja Tyrvään voimalaitoksella Sastamalassa. Kokemäenjoen veden yleislaatu on Äetsän kohdalla tyydyttävä. Jokea käytetään lähialueella virkistykseen, uimiseen ja kalastukseen. Laskennallisesti arvioituna Äetsän puhdistamon vaikutukset jokiveden laatuun ovat hyvin pienet. Joessa ei ole sellaisia suojelukohteita, joihin jätevedet voivat vaikuttaa. TOIMINNAN KUVAUS Yleiskuvaus toiminnasta sekä puhdistamon prosessit ja mitoitus Äetsän jätevedenpuhdistamo biologis-kemiallinen rinnakkaissaostuslaitos, jossa on kaksivaiheinen selkeytys. Fosfori saostetaan ferrosulfaatilla. Puhdistamo valmistui vuonna Jätevedet johdetaan käsittelyn jälkeen Kokemäenjokeen puhdistamon kohdalle noin 20 metrin päähän rantaviivasta. Normaalitilanteessa puhdistamolla on käytössä ilmastusallas, väliselkeytys ja toinen jälkiselkeytysallas ilman lisäkemikaalin annostusta. Laitos käsittää jäteveden virtaussuunnassa seuraavat toiminnot: tulopumppaus, näytteenotto, porrasvälppäys ja välpepuristin, ph-mittaus ja säätömahdollisuus, hiekanerotus, ferrosulfaatin syöttö, ilmastus, väliselkeytys, ph:n säätö ja jälkisaostuskemikaalin syöttömahdollisuus, jälkiselketys, näytteenotto, desinfiointivaraus ja mittaus. Lietteenkäsittelynä on sakeutus ja lietteen kuivaus suotonauhalla. Sakokaivolietteet otetaan vastaan verkostossa ja puhdistamolla. Jatkokäsittelynä liete kompostoidaan puhdistamoalueella ja lopputuote käytetään viherrakentamiseen. Äetsän kaupungin jätevedenpuhdistamo käsitellään n asukkaan jätevedet. Puhdistamolle johdetaan esikäsiteltyinä Kemira Chemicals Oy:n erikoiskemikaalitehtaan jätevesiä. Viemäriverkon pituus on n. 70 km. Betoniputkiston osuus on alle 20 prosenttia muun osan ollessa muoviputkea.

4 4 Puhdistamon mitoitusarvot ovat: Parametrit Mitoitus Q kesk, m 3 /d Q mit, m 3 /h 216 BOD 7 kg/d 855 V ilm m Puhdistamon tulokuormitus Puhdistamolle tuleva jätevesimäärä (Q ka, m 3 /d) vuosina : Vuosi Vesimäärä, Q ka, m 3 /d Puhdistamon keskimääräinen tulokuormitus (kg/d) vuosina : Vuosi BOD 7ATU kg/d Kokonaisfosfori kg/d 7,6 8,7 6,6 5,4 8,2 Kokonaistyppi kg/d 43,0 52,0 43,0 43,0 50,0 Viimeisten vuosien tulokuormitus vastaa orgaanisen aineen osalta noin 4400 ja ravinteiden osalta noin 3000 asukkaan jätevesiä. Erikoiskemikaalitehtaan kuormitus nostaa laitoksen orgaanista tulokuormaa. Puhdistamon asukasvastineluku on vuoden 2010 kuormituksella laskettuna n Kokonaisuutena allastilavuudet riittävät hyvin nykyisen kuorman käsittelyyn eikä tilanteessa ole vuoteen 2015 mennessä odotettavissa merkittäviä muutoksia. Ylijäämälietteen käsittely ja varastointi Vuonna 2010 kuivattua lietettä syntyi 1180 m 3. Liete kompostoidaan puhdistamon piha-alueella. Alue on päällystetty ja viemäröity. Kompostointialueen sadevedet johdetaan keräilykaivoon ja sieltä edelleen takaisin puhdistamolle. Alueelle otetaan vastaan oksia ja risuja sekä puutarhajätteitä. Risut haketetaan kompostointikentällä tukiaineeksi. Kompostoinnin ja haketuksen hoitaa ulkopuolinen urakoitsija. Valmis kompostituote varastoidaan kompostikentällä. Valmista kompostituotetta on käytetty viherrakentamiseen ja maisemointiin. Lannoitevalmistelain mukainen laitoshyväksyntähakemus Eviralle on jätetty Päätöstä ei ole vielä saatu.

5 5 Prosessikemikaalit Fosforin saostukseen käytetään ferrosulfaattia keskimäärin 80 t/v. Lietteen kuivauksessa käytetään polymeerejä n. 1 t/v. Liikenne Puhdistamoalueen liikenne on vähäistä. PÄÄSTÖT JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Jätevesien käsittelytulos ja päästöt vesistöön Äetsän puhdistamolta vesistöön johdetun jäteveden keskimääräinen laatu ja vesistökuormitus sekä BOD 7ATU -, fosfori- ja typpipitoisuuksien ja poistotehojen keskimääräiset arvot ovat olleet vuosina seuraavat: BOD 7ATU, O 2 Fosfori, P Typpi, N Vuosi mg/l kg/d % mg/l kg/d % mg/l kg/d % , ,25 0, , ,27 0, ,9 8,7 97 0,20 0, ,38 0, ,9 9,0 96 0,36 0, Äetsän puhdistamon lupaehtoihin verrattava puolikeskiarvoina laskettu käsittelytulos on ollut vuosina 2009 ja 2010 seuraava: aika BHK 7 mg/l BHK 7 % fosfori mg/l fosfori % COD Cr mg/l COD Cr % kiintoaine mg/l kiintoaine % , vuosip ,9 97 0, , vuosip , vuosip ,6 98 0, vuosip.

6 6 Vuonna 2009 Äetsän puhdistamon toiminnassa ei päästy orgaanisen aineen jäännöspitoisuuden osalta 1. vuosipuoliskolla lupaehtoihin. Muilta osin tulokset olivat hyväksytyt. Vuonna 2010 lupaehdot täytettiin mutta luvassa esitettyyn tavoitetasoon ei ylletty. Päästöt maaperään ja pohjaveteen Puhdistamon toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään. Päästöt ilmaan, haju ja melu PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Hakemuksen mukaan toiminnan melu- ja hajuhaitoista ei ole tehty valituksia kaupungin ympäristövalvontaan. Puhdistamolla on suurelta osin vanha ja kulunut laitteisto sekä vähäinen prosessiautomatiikka. Jätevesien vaikutukset purkuvesistön ravinnepitoisuuksiin ovat sekä laskennallisesti että vesistötarkkailussa saatujen havaintojen perusteella vähäiset, eikä jätevesien vaikutuksia voida tuloksista eritellä. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Lietteen kompostoinnista on satunnaista hajuhaittaa lähiympäristölle. Käyttö- ja päästötarkkailu Käyttötarkkailun tavoitteena on puhdistamon hoidon ja käytön ohjaus siten, että jätevesien käsittelyssä saavutettaisiin mahdollisimman hyvä lopputulos. Käyttötarkkailupäiväkirjaan merkitään muun muassa jätevesien määrä, ohijuoksutukset ja puhdistamon häiriöt sekä näihin johtaneet syyt. Puhdistamon tarkkailuohjelma on Turun vesipiirin vesitoimiston hyväksymä. Siihen on tehty joitakin muutoksia. Nykyisin tarkkailu tehdään alla kuvatun mukaisesti. Päästötarkkailun näytteet otetaan 6 kertaa vuodessa vuorokausinäytteinä. Kokoomanäytteistä määritetään tulevasta ja lähtevästä vedestä ph, sähkönjohtavuus, kiintoaine, BOD 7ATU, COD Cr, kokonaisfosfori, kokonaistyppi. Lähtevästä vedestä määritetään lisäksi liukoinen fosfaattifosfori, ammoniumtyppi sekä liuennut rauta.

7 7 Vesistötarkkailu Sastamalan Äetsän puhdistamon jätevesien vesistövaikutuksia tarkkaillaan osana Kokemäenjoen ja Porin edustan merialueen yhteistarkkailua. Päätös tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä on tehty Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (Dnro VARELY/28/07.00/2010). Puhdistamon vaikutuksia seurataan kahdelta tarkkailupisteeltä, joista yläpuolinen sijaitsee Äetsän voimalaitoksen alapuolella Kiikansillan kohdalla (KOJO/05) ja alapuolinen Karhiniemen maantiesillan kohdalla noin 7 km puhdistamon alapuolella (KOJO/06). Kalataloustarkkailu Äetsän jätevedenpuhdistamon kalataloudellista tarkkailua toteutetaan nykyisellään Kokemäenjoen kalataloudellisen yhteistarkkailun osana. Kokemäenjoen kalataloudellinen yhteistarkkailuohjelma on päivitetty ja sen ovat hyväksyneet muutamin lisäyksin Varsinais-Suomen TE-keskus (Dnro 1274/5723/07) ja Hämeen TE-keskus (Dnro 732/5723/07). Tarkkailuohjelma sisältää kolmen vuoden välein tehtävät verkkokalastukset, poikasnuottaukset merialueella ja kalastustiedustelun. Kalojen elohopeapitoisuuksia ja aistinvaraista laatua seurataan kolmen vuoden välein. Kokemäenjoen alaosalla on lisäksi yksi sähkökalastuspiste. HAKIJAN ESITYS LUPAEHDOIKSI YMPÄRISTÖRISKIT JA POIKKEUSTILANTEET Hakija on esittänyt, että jäteveden puhdistustehon raja-arvoina pysytetään ne Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 73/2002/2 asetetut raja-arvot, jotka ko. päätöksessä on asetettu. Hakijan mielestä typenpoiston tai nitrifioinnin vaatimuksia ei pitäisi asettaa lupaehtoja tarkistettaessa. Hakija perustelee kantaansa laitoksen koolla eikä myöskään näe typenpoistolla saatavan käytännön vaikutuksia Kokemäenjoen typpipitoisuuteen tai happitasoon. Lisäksi perusteena hakija on esittänyt jätevesien käsittelyn loppumisen Sastamalassa. Sastamalan ja Huittisten kaupungit ja Punkalaitumen kunta ovat sopineet jätevesiensä yhteiskäsittelystä Huittisten puhdistamolla. Uuden puhdistamon on tarkoitus valmistua vuoden 2015 aikana. Tarvittavat yhdysviemärit rakennetaan valtion vesihuoltotyönä. Äetsän puhdistamolle on laadittu riskienhallintasuunnitelma poikkeustilanteiden varalle vuonna LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty ja

8 Lupahakemuksesta tiedottaminen 8 Hakemuksesta on kuulutettu Sastamalan kaupungin ja Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla Ympäristölupahakemusta koskeva ilmoitus on julkaistu Tyrvään Sanomissa Ympäristölupahakemus ja siihen liittyvät selvitykset ovat olleet kuulutusajan yleisesti nähtävillä Sastamalan kaupungissa. Lupahakemuksesta on annettu erikseen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Tarkastus tehtiin Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus esittää Sastamalan Vesi liikelaitoksen hakemuksesta lausuntonaan mm. seuraavan: Kuluneen lupakauden aikana puhdistamo on tarkkailujaksoittain tarkasteltuna pääsääntöisesti täyttänyt varsinaisen puhdistusvaatimuksen. Yksittäisillä tarkkailukerroilla on ollut häiriötilanteita. Tavoitearvoihin pääseminen varsinkin ensimmäisten vuosipuoliskojen aikoina on tuottanut vaikeuksia. Laitos poistaa kokonaistyppeä lämpimien vesien aikaan ajoittain keskimääräistä paremmin. Typenpoisto saattaa nousta yksittäisillä tarkkailukerroilla lietteeseen sitoutumalla jopa yli 50 %:n. Puhdistamo ja tulokuormitus Jätevedenpuhdistamo on biologis-kemiallinen rinnakkaissaostuslaitos, joka on mitoitettu käsittelemään 3300 m 3 /d virtaama ja 855 kg/d BOD 7 -ATU - kuormitus. Orgaanisen aineksen käsittelyn mitoituksen perusteella laskettuna laitoksen asukasvastineluku on Laitokselle tulee nykyisin n m 3 /d virtaama ja n. 300 kg/d BOD -kuormitus. Lisäksi laitos on varustettu sekä väliselkeytyksellä että kaksiosaisella jälkiselkeytyksellä. Puhdistamon suomia käyttömahdollisuuksia hyödyntämällä sillä on hyvät toimintaedellytykset saavuttaa hyvä käsittelytulos kaikkina vuodenaikoina. Toimintaa haittaavia tekijöitä ovat heikohko ilmastuskapasiteetti ja kylmimpinä talvina altaiden jäätymishaitat. Pirkanmaan ELY-keskuksen näkemys Käsitellyt jätevedet johdetaan Kokemäenjokeen heti puhdistamon alapuolella. Veden virtaama joessa on suuri suhteessa johdettavaan jätevesimäärään, joten laimenemissuhteet ovat erittäin hyvät. Hakemusasiakirjojen vesistötarkkailuosan mukaan jätevesien vaikutukset purkuvesistön ravinnepitoisuuksiin ovat sekä laskennallisesti että vesistötarkkailussa saatujen havaintojen perusteella vähäiset, eikä jätevesien vaikutuksia voida tuloksista eritellä. Tästä huolimatta tehtyjen selvitysten (esim. Suomen ympäristökeskuksen tekemä hydrologinen SYKE-WSFS vesistömallijärjestelmä) mukaan puhdistamolta purkuvesistöön johdettavasta typpikuormituksesta yli 90 % päätyy itämereen. Jos oletetaan että laitoksen vuotuinen typenpoistoprosentti on 40 %, Itämereen päätyvä osuus tulevasta typpikuormituksesta olisi noin 50 %.

9 9 Puhdistamon mitoitus riittää hyvin käsittelemään sinne tulevan kuormituksen niin kauan kuin se on vielä käytössä. Puhdistamolla olisi varaa ottaa kuormitusta vastaan enemmänkin ja nykyistäkin puhdistustulosta olisi mahdollista parantaa laitoksen ajotapaa ja hoitotoimenpiteitä tehostamalla. Typenpoiston tehostaminen ei laitoksen nykyisellä varustelutasolla ole mahdollista, eikä isoja investointeja laitoksen tekniikkaan ole enää tarkoituksenmukaista tehdä. ELY-keskuksen mielestä Sastamalan Vesi liikelaitoksen Äetsän jätevedenpuhdistamolle voidaan myöntää ympäristölupa pääosin entisiä vedenkäsittelyvaatimuksia noudattaen. Myös puhdistamon käytön tavoitteeksi asetettujen arvojen pitäminen lupamääräyksissä on ELY-keskuksen näkemyksen mukaan tarpeen, sillä laitoksella on käsityksemme mukaan mahdollista päästä näihin. Mikäli jätevesien yhteiskäsittelyhanke ei toteudu, on toiminnanharjoittajan haettava jätevedenpuhdistamolle uutta ympäristölupaa vuoden 2015 kesäkuun loppuun mennessä. Hakemukseen on liitettävä puhdistamon saneeraussuunnitelma laitoksen nykyaikaistamiseksi ja käsittelytehon nostamiseksi parhaan käyttökelpoisen tekniikan mahdollistamalle tasolle. Vaihtoehtoisesti on mahdollista esittää suunnitelma jätevesien johtamiseksi jollekin toiselle, esim. Vammalan keskuspuhdistamolle käsiteltäväksi. Uudistettu laitos on otettava käyttöön tai jätevesien johtaminen muualle on toteutettava uudessa lupapäätöksessä edellytetyn aikataulun mukaisesti. Myös sade-, vuoto- ja kuivatusvesien pääsyn viemäriverkostoon estävien toimenpiteiden jatkaminen on ensiarvoisen tärkeätä. Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kalatalousryhmä Sastamalan Vesi liikelaitos on saanut Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antamassa päätöksessä (73/2002/2) luvan puhdistettujen jätevesien johtamiseen Äetsän jätevedenpuhdistamolta Kokemäenjokeen. Lupapäätöksessä on edellytetty hakemusta lupaehtojen tarkistamiseksi mennessä. Hakemus on asetettu vireille jo nyt, koska ko. puhdistamo on mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on vuoden 2015 aikana johtaa ko. jätevedet yhteiskäsittelyyn Huittisten puhdistamolle. Korkeiden kustannusten vuoksi Äetsän taajaman nykyisen puhdistamon korjaus parin kolmen vuoden tarpeita varten ei ole hakijan arvion mukaan tarkoituksenmukaista. Hakijan mukaan jäteveden nykyinen käsittelyteho on riittävä, eikä haettu toiminnan jatkaminen aiheuta merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa. Hakija esittää, että puhdistamon lupaehdot vesistöön johdettavien puhdistettujen jätevesien osalta pidettäisiin vuoteen 2015 asti nykyisellään. Puhdistettuja jätevesiä johdetaan vesistöön 900 m 3 päivässä. Vesistöön johdettava kuormitus vuorokausittain on ollut seuraava: orgaaninen aine (BOD 7ATU) 14 kg, fosfori 0,34 kg ja typpi 33 kg. Hakija esittää haittojen kompensaatiota kalatalousmaksulla.

10 10 Tarkkailun perusteella puhdistamo toimii ohitustilanteita lukuun ottamatta suhteellisen hyvin: vuonna 2009 kokonaisfosforin reduktio oli 94 % ja lähtevän veden fosforipitoisuus 0,38 mg/l. Ajoittain tulokset ovat olleet heikompia ja ammonium-typpipitoisuudet ovat korkeat. Hakemuksen vesiasiantuntijalausunnon mukaan jatkolupa voidaan myöntää nykyisillä ehdoilla siihen saakka kunnes jätevesien johtaminen Huittisten puhdistamolle toteutuu. Kuormituksesta ei aiheudu korvattavaa haittaa tai pysyvää haittaa vesistölle. Hakemuksen liitteenä olevan kalataloudellisen arvion mukaan rehevyyttä kuvaavien särkikalojen osuudet ovat ko. jätevesien vaikutusalueella varsin korkeat. Vuoden 2007 tarkkailun tulosten mukaan positiivisesta vesistön tilan, kalakantojen ja saaliin laadun kehityksestä huolimatta kalastajamäärä ja saalis ovat Kokemäenjoessa laskeneet. Äetsä Kolsi alueelta eniten saatiin haukea (27 %), ahventa (24 %), särkeä (13 %). Tiedustelun mukaan alueelta saadaan kohtalaisesti myös kuhaa ja istutettuja taimenia ja kirjolohia. Kalastustiedustelun mukaan särkikalojen osuus oli 35 % kokonaissaaliista. Verkkokoekalastusten perusteella särkikalojen osuus oli %. Kalastusta haittasi eniten vedenpinnan korkeuden vaihtelu, rehevöityminen ja likaantuminen. Kalataloudellinen velvoitetarkkailu on toteutettu yhdessä muiden Kokemäenjoen tarkkailuvelvoitettujen kanssa vuonna 2007 hyväksytyn yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Nykyiseen lupaan ei sisälly kalatalousmaksua, Yleistä kalatalousetua valvovana viranomaisena Hämeen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus katsoo, että fosforin poisto on tällä alueella rehevöitymisen torjunnan kannalta ensisijaista. Äetsän taajaman puhdistamon suhteellisen hyvän puhdistustehon sekä hyvien laimentumisolojen vuoksi esitetyille kuormitusehtojen pysyttämiselle voidaan suostua. Lupaan tulee kuitenkin lisätä kalatalousmaksua koskeva määräys: Luvan saajan on vuodesta 2012 alkaen maksettava Hämeen ELYkeskukselle kalatalousmaksua 500 euroa vuodessa käytettäväksi jätevesistä johtuvien kalataloudellisten haittojen vähentämiseen. Maksua voidaan käyttää velvoitehoidon suunnitteluun, kalojen ja rapujen istuttamiseen, istutusten tuloksellisuuden selvittämiseen sekä muihin tarpeellisiin kala- ja rapukannan hoitotoimiin jätevesien vaikutusalueella. Maksu on maksettava vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Kalataloudellista velvoitetarkkailua on jatkettava hyväksytyn tarkkailuohjelman mukaisesti. Sastamalan perusturvakuntayhtymä " Kunnan ympäristö- ja terveydensuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavin tarkennuksin: 1. Puhdistamo on toiminut pääsääntöisesti asetettujen lupaehtojen mukaan. Toiminta jatkuu puhdistamolla muutaman vuoden ajan, joten lupaehtojen muuttamiseen ei katsota olevan tarvetta. Nykyisien lupaehtojen vaatimuksien täyttymiseen tulee kiinnittää huomiota jatkossakin.

11 11 2. Toiminnasta ei ole tullut valituksia ympäristöterveydenhuoltoon." Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta esitettiin yksi muistutus. AA Lupaa myöntäessänne teidän tulisi vaatia ja valvoa että asetettuja ohjeita ja määräyksiä jätevesien käsittelyssä ja lietteenkäsittelyssä noudatetaan. Nykyisellä käytännöllä olen huomannut että kesäisin rannassani esiintyy viherlevää erittäin runsaasti. Oletan sen johtuvan jätevesipäästöistä jotka jäävät lahdenpoukamaan pyörimään akanvirta ilmiön seurauksena. Putkea jatkettiin n. 20 vuotta sitten, muttei päävirtaan asti. Aikaisemmin putki päättyi ilmaan ja vaahdotti rantaa virran alapuolella. Lietteen käsittely pitäisi hoitaa niin, ettei haju leviä asuinalueelle eikä liete leviä työkoneiden pyörissä lähialueen tielle. Uskoisin myös että kompostiaumoja pitäisi hoitaa eikä ainoastaan kasata yhä korkeammaksi. Kaiken kaikkiaan ihmettelen, miksi vanhan Keikyän kaunein niemi ja sen lähialueet pilataan haisevalla jätteenpuhdistuslaitoksella. Hakijan kuuleminen ja vastine Sastamalan veden johtokunta Äetsän jätevedenpuhdistamo Lietteen kompostointi tehdään urakoitsijan toimesta suunnitelman mukaisesti. Elintarvikevirastolle raportoidaan vuosittain maanparannuskompostin valmistuksesta. Viemäriverkoston saneerausohjelma Saneerausohjelmaa toteutetaan suunnitelman mukaisesti molempien puhdistamoiden viemäröintialueilla. Yhteispuhdistamohanke Sastamalan ja Huittisten kaupunkien sekä Punkalaitumen kunnan valtuustojen päätökset jätevesien käsittelyn yhteistyöstä ja Huittisten Puhdistamo Oy:n perustamisesta ovat lainvoimaisia. Ympäristövaikutusten arviointia ei tarvitse tehdä. Siirtoviemäreiden rakentaminen aloitetaan Punkalaidun - Huittinen linjalla ja hankkeen rahoitus on esitetty valtion vuoden 2011 lisätalousarvioon. Valtion rahoituspäätöksen jälkeen perustetaan Huittisten Puhdistamo Oy ja hankkeen toteuttaminen alkaa. Edellä esitettyihin näkökohtiin viitaten Sastamalan Veden johtokunta esittää vastineena Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle että Äetsän jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus hyväksytään hakemuksen mukaisena.

12 12 ALUEHALLINTOVIRASTON PÄÄTÖS Ratkaisu Aluehallintovirasto tarkistaa Länsi-Suomen ympäristölupavirasto Äetsän kunnan jätevedenpuhdistamon toiminnalle antaman ympäristölupapäätöksen nro 73/2002/2 lupamääräykset. Lupamääräysten tarkistamispäätös koskee hakemuksen mukaisten yhdyskuntajätevesien käsittelyä ja jäteveden johtamista nykyiselle purkupaikalle Kokemäenjokeen sekä puhdistamolietteen kompostointia puhdistamoalueella. Toiminnasta ei aiheudu sellaista ennalta arvioitavissa olevaa, vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta olisi määrättävä korvauksia. Tarkistetut lupamääräykset kuuluvat seuraavasti: Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Päästöt vesiin 1. Jätevedet on käsiteltävä biologis kemiallisesti vähintään hakemuksessa esitettyä vastaavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla siten, että lupamääräyksen 2 mukaiset raja-arvot täyttävä puhdistustulos voidaan saavuttaa kaikissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa mahdollisimman energiatehokkaasti ja siten, että ympäristöpäästöt, -haitat ja -riskit kokonaisuudessaan ovat mahdollisimman vähäiset. 2. Puhdistamolla ja luvan saajan viemäriverkostossa muualla tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä jäteveden käsittelyä koskevat häiriö- ja poikkeustilanteet mukaan lukien puolivuosikeskiarvona lasketun puhdistustuloksen on täytettävä seuraavat raja-arvot: Päästösuure Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,5 90 Kiintoaine Puhdistamokäytön tavoitteena on oltava, että edellä mainitulla tavalla lasketut pitoisuusarvot ovat enintään seuraavat ja käsittelytehon arvot vähintään seuraavat: Päästösuure Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O Fosfori, P 0,3 95

13 13 Jäteveden käsittelytuloksen on lisäksi täytettävä BOD 7ATU - ja COD Cr -arvojen, fosforin ja kiintoaineen osalta valtioneuvoston asetuksen 888/2006 vaatimukset asetuksen mukaisesti tarkkailtuna. Purkuvesistöön johdettava jätevesi ei saa sisältää valtioneuvoston asetuksen 1022/2006 liitteen 1 A kohdassa tarkoitettuja vesiympäristölle vaarallisia aineita eikä liitteen 1 B kohdassa tarkoitettuja vesiympäristölle haitallisia aineita pitoisuuksina, jotka ylittävät mainitussa kohdassa tarkoitetut raja-arvot eikä muitakaan vesiympäristölle haitallisia aineita sellaisina pitoisuuksina, että niistä voi aiheutua vesistön pilaantumista. Puhdistamon ja viemäriverkoston käyttö ja hoito 3. Puhdistamolla ja jätteenkäsittelylaitoksella on oltava ammattitaitoinen hoitaja, jonka nimen ja yhteystietojen on oltava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen tiedossa. 4. Viemäriverkostoa on kunnostettava ja kunnossapidettävä sekä uudet siirto- ja muut viemärit on sijoitettava ja rakennettava siten, että vuotovesien sekä hule- ja muiden kuivatusvesien joutuminen viemäriverkostoon on mahdollisimman vähäistä, sekä siten, että viemäröinnistä ei aiheudu pinta- ja pohjaveden pilaantumista eikä muutakaan vältettävissä olevaa haittaa. Luvan saajan on ilmoitettava viemäriverkon kunnostamisesta ja uusimisesta tarkkailun vuosiyhteenvedoissa tai muulla Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. 5. Puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen ohijuoksutus- ja ylivuotokohdista tapahtuvia päästöjä on seurattava vähintään sellaisin laittein, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti, tai muulla tavoin siten, että päästöjen määrä voidaan selvittää riittävän luotettavasti. Tavanomaisesta poikkeavien jätevesien esikäsittely 6. Luvan saajan on huolehdittava, että viemäriverkkoon johdettavat teollisuusjätevedet ja muut talousjätevedestä poikkeavat pilaavia aineita sisältävät jätevedet esikäsitellään asianmukaisella tavalla ja että tällaisten jätevesien viemäriverkostoon johtamisessa otetaan huomioon ympäristönsuojeluasetuksen 3 ja 36 a :n (muutettu 889/2006) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) määräykset. Luvan saajan on oltava selvillä viemäriverkostoon johdettavien teollisuusjätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelystä. Kyseiset tiedot on pyydettäessä toimitettava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Päästöt ilmaan, haju ja melu 7. Toiminta on kuljetukset sekä toimintaan liittyvä muu liikenne mukaan lukien, toteutettava siten, että haitallisia haju-, pöly- ja muita ilmapäästöjä aiheutuu mahdollisimman vähän.

14 14 8. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (LAeq) eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (LAeq). Puhdistamolietteen ja muiden toiminnassa syntyvien jätteiden käsittely 9. Toiminnassa muodostuvat jätteet on lajiteltava ja säilytettävä toisistaan erillään ja käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu roskaantumista, hajuhaittaa tai muutakaan ympäristön pilaantumisen vaaraa ja ettei vaikeuteta jätteiden hyödyntämismahdollisuuksia. Jätteet on ensisijaisesti toimitettava hyödynnettäväksi. Jäteöljyt ja muut ongelmajätteet on varastoitava katetussa tiivispohjaisessa varastossa, josta valumat voidaan kerätä talteen ongelmajäteastian mahdollisesti rikkoutuessa. 10. Jätteet on toimitettava laitokseen tai käyttökohteeseen tai kaatopaikalle, jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä on hyväksytty jätteen vastaanotto. 11. Puhdistamoliete (jätenimike ) voidaan kompostoida puhdistamon tontilla, asianmukaisella kompostikentällä. Lietteenkäsittelyn jätevedet sekä kompostointikentän suoto- ja valumavedet on kerättävä ja johdettava jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi. Luvan saajan on oltava selvillä kompostoitavan lietteen laadusta. 12. Kompostointikentän päällyste on pidettävä kunnossa. Päällysteen kunto on tarkastettava säännöllisesti ja vauriot on korjattava viipymättä. Kentän reunukset ja kallistumat on pidettävä sellaisina, etteivät valumavedet pääse alueen ulkopuolelle. 13. Kompostiaumassa on saavutettava vähintään kahden viikon ajaksi +55 C:n lämpötila auman eri puolilta vähintään 30 cm:n syvyydellä tehtyjen mittausten keskiarvona. Lietteen kompostoitumisprosessia on seurattava lämpötilamittauksin. Mittausten lisäksi kompostoitumista on tarkkailtava aistinvaraisesti sekoittamistarpeen ja kypsymisen arvioimiseksi. Aumoja on käännettävä ja sekoitettava tarpeen mukaan tasalaatuisten olosuhteiden ylläpitämiseksi, kun lämpötila on alkanut laskea liiallisen tiivistymisen vuoksi. Kun kompostin lämpötila on laskenut pysyvästi alle +40 C:n, on sitä kypsytettävä vähintään kuuden kuukauden ajan. 14. Valmis kompostituote on toimitettava hyötykäyttöön tai käsiteltävä siten, kuin jätteiden käsittelystä on tässä päätöksessä määrätty. Kompostituotetta ei saa toimittaa lannoitevalmisteena käytettäväksi ilman elintarviketurvallisuusviraston (EVIRA) myöntämää laitoshyväksyntää ja lannoitevalmistelain mukaista ilmoitusta. Kompostoitavana olevan, jälkikypsytettävän ja valmiin kompostin määrä alueella saa olla yhteensä enintään m 3. Kemikaalien varastointi 15. Kemikaalien varastointi ja käsittely puhdistamolla on järjestettävä niin, ettei haitallisia aineita pääse ympäristöön. Varastoja, säiliöitä ja putkistoja on tark-

15 15 kailtava säännöllisesti. Tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Paras käyttökelpoinen tekniikka 16. Toiminnanharjoittajan on hyödynnettävä parasta taloudellisesti käyttökelpoista tekniikkaa laitoksen toiminnassa, niin että päästöt ja laitoksen ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Tarkkailuraporteissa esitetyt käsittelyn tehostamistavat on otettava mahdollisuuksien mukaan viipymättä käyttöön. Häiriötilanteet 17. Jos viemäriverkostosta tai puhdistamolta on päässyt tai uhkaa päästä ympäristöön laadultaan tai määrältään tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, luvan saajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle sekä Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja ryhdyttävä heti toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Mikäli päästöstä voi aiheutua vaaraa terveydelle, asiasta on lisäksi ilmoitettava Sastamalan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle. Vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalle on alueella oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia helposti saatavilla. 18. Luvan saajan pidettävä riskienhallintasuunnitelma ajan tasalla ja muutoksista on ilmoitettava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Sastamalan kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisille. Häiriöja poikkeustilanteita varten puhdistamolla on oltava selkeät toimintaohjeet, jotka ovat puhdistamoa ja viemäriverkkoa hoitavien henkilöiden tiedossa. Käyttö- ja päästötarkkailu 19. Äetsän puhdistamon toiminnan käyttö- ja päästötarkkailu voidaan tehdä voimassa olevien, hakemuksessa esitettyjen tarkkailuohjelmien mukaisesti ja lisäksi ottaen huomioon, mitä lupamääräyksissä 20 ja 21 määrätään. Käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelmaa voidaan tarvittaessa muuttaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla mikäli muutos ei heikennä lupamääräysten valvottavuutta eikä tarkkailun kattavuutta. 20. Puhdistamolla syntyvän lietteen laatu on tutkittava vähintään kerran vuodessa. Lietteestä otetusta näytteestä on määritettävä kuiva-aine, hehkutusjäännös, ph, N, P, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, K, Mg, Mn, Ni, Pb, Zn ja Hg. 21. Puhdistamolle tulevan jäteveden ja käsitellyn jäteveden näytteet on otettava siten ja sellaisesta kohdasta, että ne antavat mahdollisimman oikean kuvan sekä puhdistamolle tulevasta kuormituksesta teollisuusvedet ja sakokaivolietteet mukaan lukien että päästöistä vesistöön.

16 16 Tarkkailuun sisältyviä jätevesimäärään verrannollisia 24 tunnin kokoomanäytteitä on otettava vähintään 6 kertaa vuodessa tasaisin väliajoin. Mittaukset, kalibroinnit, näytteiden analysoinnit ja näytteenotot on suoritettava standardimenetelmiä käyttäen sekä soveltuvin osin yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) ja puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä annetun valtioneuvoston päätöksen (282/1994) mukaisesti. Mittausraporteissa on esitettävä käytetyt mittausmenetelmät ja niiden mittausepävarmuudet sekä arvio tulosten edustavuudesta ja tulosten vertailu lupamääräyksiin ja yhdyskuntajätevesistä annettuun valtioneuvoston asetukseen. Tarkkailuun on soveltuvin osin sisällytettävä ympäristönsuojeluasetuksen (889/2006) liitteen 1 (aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) mukaisten aineiden seuranta. Kirjanpito 22. Käyttö- ja päästötarkkailun mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista sekä laitteiden ja rakenteiden kunto- ja turvatarkastuksista on pidettävä yksityiskohtaista kirjanpitoa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Lisäksi kirjanpidon on katettava muun muassa seuraavat asiat: - ohijuoksutukset puhdistamolla sekä ylivuodot viemäriverkostossa päästöpaikkakohtaisesti tapahtuma- ja kestoaikoineen, - muut poikkeus- ja häiriötilanteet, niiden tapahtuma- ja kestoaika, niiden aiheuttamat päästöt sekä toimet, joihin niiden johdosta on ryhdytty, - puhdistamon ja viemäriverkoston huolto- ja korjaustoimet, - puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja päästöihin (haju ja melu mukaan lukien) vaikuttaneet muut tekijät, - kemikaalien ja apuaineiden käyttömäärät ja varastointi, - energian kulutus, - puhdistamolle tuotujen sako- ja umpisäiliölietteiden sekä mahdollisten satunnaisten tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavien jätevesien alkuperä, laatu, määrä ja näiden selvittämistapa, tuontiajankohta ja kuljettaja, - puhdistamolietteen ja muiden toiminnassa syntyneiden jätteiden laatu, määrä, käsittely, varastointi, hyötykäyttö, sijoituskohde, kuljetusajankohta ja kuljettaja - hajusta, melusta ja muista toimintaan liittyvistä ympäristöhaitoista tehdyt valitukset - valmiin kompostituotteen määrä, laatu, toimitusaika ja -paikka.

17 17 Ympäristövaikutusten tarkkailu 23. Luvan saajan on tarkkailtava jätevesiensä vaikutusta vesistön tilaan ja veden laatuun Pirkanmaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Varsinais- Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla ja vaikutusta kalatalouteen Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Vaikutustarkkailusuunnitelmia on muutettava edellä mainittujen viranomaisten hyväksymällä tai tarpeelliseksi katsomalla tavalla, mikäli se luotettavien tulosten saamiseksi on tarpeen. Tarkkailusuunnitelmia voidaan muutoinkin tarkentaa ja muuttaa mainittujen viranomaisten hyväksymällä tavalla edellyttäen, ettei tarkkailun luotettavuus, kattavuus tai lupamääräysten valvottavuus heikkene. Raportointi 24. Käyttö- ja päästötarkkailun tulokset on raportoitava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle sen edellyttämällä tavalla. Edellistä vuotta koskeva vuosiraportti on toimitettava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Vuosiyhteenvedosta on käytävä ilmi jäteveden raja-arvojen noudattamisen, käsittelytuloksen, vesistöön johdettujen päästöjen ja niihin vaikuttaneiden tekijöiden lisäksi asiat, joista lupamääräyksessä 21 on määrätty pitämään kirjaa. 25. Vesistötarkkailun tulokset on raportoitava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle viimeistään seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Kalataloustarkkailun tulokset on toimitettava Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Lisäksi yllämainitut raportit on toimitettava ja Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kalatalousmaksu 26. Luvan saajan on maksettava Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle kalatalousmaksua 500 euroa vuodessa käytettäväksi jätevesistä johtuvien kalataloudellisten haittojen vähentämiseen alkaen vuodesta Maksua voidaan käyttää velvoitehoidon suunnitteluun, kalojen ja rapujen istuttamiseen, istutusten tuloksellisuuden selvittämiseen sekä muihin tarpeellisiin kala- ja rapukannan hoitotoimiin jätevesien vaikutusalueella. Maksu on maksettava vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Puhdistamon käytön lopettamisen jälkeiset toimet 27. Puhdistamon käytön lopettamisen jälkeen puhdistamoalue on viipymättä kunnostettava siten, ettei alueesta tai sinne jäävistä rakenteista aiheudu vaaraa eikä haittaa ympäristölle.

18 18 Hakemus, jossa esitetään suunnitelma toiminnan lopettamisen jälkeisestä alueen ja rakenteiden kunnostuksesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä sekä toiminnan vaikutusten tarkkailun jatkamisesta on toimitettava Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle viimeistään 3 kuukautta ennen puhdistamon käytön lopettamista. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu yksinään eikä yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toimintaa ei ole sijoitettu asemakaavan vastaisesti. Lupaharkinnan perusteet Tarkistetut lupamääräykset ovat pääosin olemassa olevan luvan mukaiset. Lisämääräyksiä on annettu kompostoinnin haitattomuuden varmistamiseksi. Lupamääräyksiä tarkistettaessa on otettu huomioon toiminnan todennäköinen loppuminen vuoteen 2016 mennessä. Puhdistamo on täyttänyt voimassa olevan luvan lupaehdot vuonna Tavoitearvoihin puhdistamolla ei ole kuitenkaan päästy. Toiminta täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset toiminnan sijainti- ja vaikutusalueen olosuhteissa ja jäljellä oleva toiminta-aika huomioiden. Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu ennalta arvioiden sellaista vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta tässä päätöksessä olisi määrättävä korvauksia. Lupamääräyksiä tarkistettaessa on huomioitu Kokemäenjoen Saaristomeren Selkämeren vesienhoitosuunnitelma vuoteen 2015 ja Satakunnan pintavesien toimenpideohjelma vuoteen Toimenpideohjelmassa on mainittu, että Huittisten kaupungin jätevedenpuhdistamo tehostetaan tai laajennetaan ja tehostetaan seudulliseksi puhdistamoksi (Huittinen, Sastamala ja Punkalaidun) lähivuosina. Lupamääräysten perustelut Lupamääräykset 1 ja 2 Lupamääräykset ovat tarpeen päästöistä vesistöön aiheutuvan pilaantumisen ehkäisemiseksi ja rajoittamiseksi sekä valtioneuvoston periaatepäätöksessä vuoteen 2015 asettamien vesienhoidon tavoitteiden sekä Suomen Itämeren suojeluohjelman ja Itämeren ja sisävesien suojelun toimenpideohjelman tavoitteisiin pääsemiseksi. Puhdistamon koko ja ilmoitettu toiminta-aika huomi-

19 19 oon ottaen ei ole katsottu tarpeelliseksi ammonium- tai kokonaistyppeä koskevien raja-arvojen asettamista nyt annettavassa lupapäätöksessä. Lupamääräykset 3, 4, 5 ja 6 Puhdistamon asianmukainen hoito edellyttää, että siitä vastaavalla henkilöllä on tarvittava koulutus ja kokemus asiaan. Puhdistamon luotettavan toiminnan kannalta on välttämätöntä, että viemäriverkon kuntoa parannetaan ja vuotovesien joutumista puhdistamolle vähennetään. Ohijuoksutusten seurannalla varmistetaan että toiminnan kokonaispäästöt ovat selvillä. Määrättäessä talousjätevedestä poikkeavien jätevesien ja lietteiden tarpeellisesta esikäsittelystä ennen niiden johtamista viemäriverkostoon ja toimittamisessa puhdistamolle on otettu huomioon ympäristönsuojeluasetuksen 3 ja 36 :t (889/2006) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annettu valtioneuvoston asetus (1022/2006). Lupamääräykset 7 ja 8 Lietteiden käsittelystä ja kuljetuksesta voi aiheutua sekä haju- että pölyhaittaa ja lähialueen likaantumista. Lupamääräys on tarpeen naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Määräys on annettu naapuruussuhdelain (26/1920) 17 :n mukaisesti. Melutason raja-arvot ovat melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset. Lupamääräykset 9, 10, 11, 12, 13, 14 Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon, ettei jätteiden käsittelystä aiheudu ympäristön pilaantumista, hajuhaittoja eikä ravinnepitoisten vesien pääsyä pintavaluntana vesistöön. Kompostointia koskevilla määräyksillä varmistetaan kompostoinnin hoito siten, että siitä aiheutuva pilaantuminen tai sen vaara jää mahdollisimman vähäiseksi ja kompostituotteen laatu pysyy hyvänä. Kompostin varastointi- ja käsittelymääriä on rajoitettu, jotta varmistetaan, ettei kompostia kerry varastokentälle tarpeettomasti vaan että se toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn säännöllisesti. Täten mahdolliset haitat naapurustolle jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Jäteasetuksen 8 :n mukaan jätteiden hyödyntämis- ja käsittelypaikka on suunniteltava, perustettava, rakennettava ja hoidettava siten, ettei siitä eikä sen käytöstä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle ja terveydelle. Kompostointilaitoksen pitäjän on huolehdittava, ettei laitoksesta aiheudu haju- tai meluhaittaa eikä maaperän saastumista, ympäristön roskaantumista ja että valumavesien pääsy ympäristöön estetään asianmukaisesti. Maaperän ja vesien pilaantuminen estetään käsittelemällä lietettä ja valmista kompostia ainoastaan tiiviillä kentällä. Tarkastamalla säännöllisesti kentän pintarakenne ja

20 20 korjaamalla viat välittömästi ehkäistään jätevesien pääsy maaperään ja vesiin. Hajuhaittojen ja tartuntatautien kuten salmonellan leviämisen estämiseksi on tarpeen antaa määräys kompostoinnissa saavutettavasta lämpötilasta. Koska kompostointikentän läheisyydessä on asutusta, on tärkeää että kompostointi toteutetaan haitattomasti eikä alueella säilytetä valmista kompostituotetta tarpeettomasti. Kirjanpitovelvoite on annettu valvonnallisista syistä. Lupamääräykset 15 ja 16 Määräykset kemikaalien varastoinnista ja käsittelystä ovat tarpeen maaperän, pinta- ja pohjavesien pilaantumisen estämiseksi. Lupamääräykset häiriöja poikkeustilanteista ovat tarpeen pilaantumisen ehkäisemiseksi ja valvontaa varten. Toiminnanharjoittajan selvilläolovelvollisuuteen kuuluu parhaan käyttökelpoisen tekniikan seuraaminen. Toiminnanharjoittajan velvollisuus on turvata jätevesien paras mahdollinen käsittelytulos. Tämän vuoksi tarkkailuraporteissa esitetyt prosessin säätö- ja kehittämistoimenpiteet on mahdollisuuksien mukaan otettava käyttöön viivytyksettä. Lupamääräykset 17 ja 18 Haitallisten ympäristövaikutusten ennaltaehkäisy edellyttää varautumista mahdollisiin häiriö- ja onnettomuustilanteisiin. Poikkeuksellisen suurista häiriöistä ja onnettomuuksista on ilmoitettava, jotta päästään välittömästi tarvittaviin torjuntatoimiin ja ympäristölle aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Lupamääräykset 19, 20, 21, 22, 23, 24 ja 25 Lupamääräykset ovat tarpeen, jotta viranomaiset voivat tarpeellisessa laajuudessa seurata jätevesien käsittelyn asianmukaisuutta, käsittelytuloksia, lupamääräysten noudattamista, jätevesien johtamisen vesistövaikutuksia ja jätevesien vaikutusta kalastoon sekä saada tarpeelliset tiedot valvontaa varten. Luvansaajalla on myös selvilläolo- ja kirjanpitovelvollisuus toimintansa päästöistä ja jätteistä. Lietteen laadun seuranta on tarpeen lietteen turvallisen jatkokäytön varmistamiseksi. Puhdistamon toimintaa on tarkkailtava siten, että tarkkailu tuottaa tarvittavan tiedon myös valtioneuvoston asetuksen yhdyskuntajätevesistä (888/2006) mukaisten raja-arvojen noudattamisesta. Lupamääräys 26 Jätevesien johtamisesta kalastukselle ja kalakannoille mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja ja haittoja voidaan ehkäistä tai vähentää kalatalousvelvoitteen sijaan asetetulla kalatalousmaksulla.

21 21 Lupamääräys 27 Toiminta on lopetettava suunnitelmallisesti siten, että ympäristö saatetaan ennalleen eikä ympäristöön jää haitallisia aineita siten, että niistä aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Tämän vuoksi on määrätty toimittamaan lupaviranomaiselle ennen toiminnan lopettamista hakemus, joka sisältää suunnitelman lopettamiseen liittyvistä toimenpiteistä. VASTAUS LAUSUNNOISSA JA MUISTUTUKSISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN Lausunnoissa esitetyt asiat on otettu huomioon lupamääräyksiä annettaessa. Muistutuksessa esiintuodut seikat on huomioitu annettaessa määräyksiä kompostointikentän hoidosta ja valmiin kompostin säilytyksestä. Lupapäätöksessä on lähtökohtaisesti oletettu puhdistamon toiminnan loppuminen hakijan esittämässä aikataulussa. Lupamääräyksissä on kuitenkin huomioitu myös mahdollisuus, että toiminta saattaisi jatkua esitettyä kauemmin ja annettu määräykset, mitä luvan saajan on tässä tapauksessa tehtävä. LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Lupa on voimassa toistaiseksi. Tarvittaessa aluehallintovirasto voi ympäristönsuojelulain 58 ja 59 :ssä säädettyjen edellytysten täyttyessä muuttaa lupaa tai valvontaviranomaisen aloitteesta peruuttaa luvan. Toiminnan olennaiseen laajentamiseen tai muuttamiseen on oltava lupa (YSL 28 ). Lupamääräysten tarkistaminen Mikäli toiminta tulee jatkumaan jälkeen, on toiminnanharjoittajan jätettävä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi mennessä. Hakemukseen on liitettävä puhdistamon saneeraussuunnitelma laitoksen nykyaikaistamiseksi ja käsittelytehon nostamiseksi parhaan käyttökelpoisen tekniikan mahdollistamalle tasolle. Samoin on esitettävä teknis-taloudellinen suunnitelma puhdistamolietteen aumakompostoinnin lopettamiseksi puhdistamon alueella. Vaihtoehtoisesti on mahdollista esittää suunnitelma jätevesien johtamiseksi jollekin toiselle puhdistamolle käsiteltäväksi. Korvattavat päätökset Tämä päätös korvaa Länsi-Suomen ympäristölupaviraston antaman lupapäätöksen nro 73/2002/2 lupamääräykset. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän lain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan

22 22 voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 56 ) ENNAKOIMATTOMAN VAHINGON KORVAAMINEN Vesistön pilaantumisesta aiheutuvista vahingoista, joita ei nyt ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus hakea korvausta ympäristönsuojelulain 72 :ssä säädetyssä järjestyksessä. PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Luvan saaja voi aloittaa hakemuksen mukaisen toiminnan tämän päätöksen saatua lainvoiman. (YSL 100 ) SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 4 8, 41 43, 45 47, 50, 55, 56 ja 62 Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 5, 19, 30, 36, 36a ja 37 Jätelaki (1072/1993) 6, 12, 51 ja 52 Jäteasetus 5 8 Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 Valtioneuvoston päätös (993/1992) melutason ohjearvoista Valtioneuvoston päätös (659/1996) ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä Valtioneuvoston asetus (888/2006) yhdyskuntajätevesistä Valtioneuvoston asetus (1022/2006) vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista Valtioneuvoston päätös puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä (282/1994) KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Tästä päätöksestä peritään maksua euroa. Lasku lähetetään myöhemmin Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta Joensuusta. Ympäristönsuojelulain 105 :n mukaan ympäristöluvan käsittelystä peritään maksu, jonka suuruutta määrättäessä noudatetaan, mitä valtion maksuperustelaissa (150/1992) ja sen nojalla annettavassa valtioneuvoston asetuksessa tai ympäristöministeriön asetuksessa säädetään. Valtioneuvoston asetuksessa aluehallintovirastojen maksuista (1145/2009) on määrätty asukasvastineluvultaan suuruisen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan käsittelystä perittäväksi maksuksi euroa. Maksu peritään 50 prosenttia taulukon mukaisesta maksua pienempänä, koska kyseessä on ympäristönsuojelulain 55 :n 2 momentin mukaisesta lupamääräysten tarkistamishakemuksesta.

23 23 PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tästä päätöksestä julkisesti kuuluttamalla Sastamalan kaupungin ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston virallisella ilmoitustaululla. JAKELU Päätös Tiedoksi Ilmoitus päätöksestä Sastamalan Vesi liikelaitos Sastamalan kaupunginhallitus Sastamalan kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (sähköisesti) Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kalatalousryhmä (sähköisesti) Suomen ympäristökeskus (sähköisesti) Tieto päätöksen antamisesta ilmoitetaan erikseen niille, joille on annettu tieto hakemuksen jättämisestä sekä niille, jotka ovat esittäneet hakemuksen johdosta muistutuksia tai vaatimuksia.

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Kemira Chemicals Oy PL Sastamala TARKKAILUN PERUSTE. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös no 12/2015/1, annettu

Kemira Chemicals Oy PL Sastamala TARKKAILUN PERUSTE. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös no 12/2015/1, annettu Tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätös annettu julkipanon jälkeen PIRELY/5427/2015 10.10.2016 1(5) ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain mukaisesta tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä, joka koskee

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 PÄÄTÖS Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 ASIA Metsä Board Oyj:n kemihierretehtaan toimintaa koskevan ympäristöluvan määräyksen 6 määräajan

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.3.2011 ASIA Nokian kaupungin Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2013 ASIA Jätteiden hyödyntämis- tai käsittelytoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA Hämeen Hyötymateriaalit Oy:n Vaivian jätteenkäsittelylaitoksen jätelain 120 :n mukainen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kihniön kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetetun

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 PÄÄTÖS Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 ASIA HAKIJA Kivilammen maankaatopaikan laajennusta koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Lempäälän kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa typenpoiston tehostamiselle

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila Päätös Etelä-Suomi Nro 64/2011/1 Dnro ESAVI/553/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2011 ASIA Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski PÄÄTÖS Nro 129/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/51/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA HAKIJA Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA HAKIJA Mahlianmaan kaatopaikan ympäristöluvan 9.12.2005, 1999Y0177-111 kaatopaikan vakuutta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 5/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/205/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 5/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/205/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 5/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/205/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA OMG Kokkola Chemicals Oy:n ympäristöluvan (LSY-2007-Y-60) mukaiselle teknis-taloudelliselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi PÄÄTÖS Nro 12/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/96/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 230/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/124/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 230/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/124/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 230/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/124/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA TOIMINNAN SIJAINTI Hikinoro Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2013 ASIA Kemikaalien varastointi- ja käsittelytoimintaa harjoittavan laitoksen ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011 PÄÄTÖS Nro 139/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/70/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA HAKIJA Sammalniemen Leiri- ja kurssikeskuksen jätevesien käsittelyjärjestelmä ja jätevesien

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2012/1 Dnro ESAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA LUVAN HAKIJA Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Vastine Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Konnunsuon vankilan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamispäätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle jätettyihin

Lisätiedot

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö Etelä-Suomi Päätös Nro 5/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.1.2012 ASIA Utö Vattenandelslag nimisen vesiosuuskunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa Päätös Etelä-Suomi Nro 53/2012/1 Dnro ESAVI/214/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2012 ASIA HAKIJA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2009 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätösten nrot 6/2008/1

Lisätiedot

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Loimaan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Joutsan Kuljetus Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 94/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/23/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 94/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/23/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 94/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/23/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2013 ASIA HAKIJA Avilon Oy Mahlianmaan kaatopaikan ympäristöluvassa määrätyn vakuuden osittainen vapauttaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 10.2.2014 ASIA HAKIJA Avilon Fibres Oy:n viskoosikuitutehtaan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon velvoittavan määräajan pidentäminen

Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon velvoittavan määräajan pidentäminen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 96/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/445/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2011 ASIA HAKIJA Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Erkki Salminen Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

Nro 153/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/389/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Sastamalan Vesi liikelaitos PL Sastamala

Nro 153/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/389/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Sastamalan Vesi liikelaitos PL Sastamala YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 153/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/389/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.12.2011 ASIA HAKIJA Sastamalan keskusjätevedenpuhdistamon ympäristöluvan tarkistaminen ja

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu 15.9.2004 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koetoiminnasta, joka koskee Raisio Yhtymä Oyj:n

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 ASIA Viljo Viljanmaan Nahkatehdas Oy:n ympäristölupahakemus, Seinäjoki HAKIJA Viljo Viljanmaan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. ASIA Teräväniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 2 mukaiselle suunnitelmalle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski

PÄÄTÖS. ASIA Teräväniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 2 mukaiselle suunnitelmalle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski PÄÄTÖS Nro 128/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA Teräväniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 2 mukaiselle suunnitelmalle

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA

HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA Vastaanottaja Heinolan kaupunki Päivämäärä 3.2.2014 Viite 1510001684 HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA HEINOLAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 61/2013/1 Dnro ESAVI/387/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.3.2013 ASIA Päätös JR-Osa Oy:n autojen ja koneiden purkamotoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta,

Lisätiedot

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2006 Dnro 1195Y0190 12 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Piippolan kunnan jätevedenpuhdistamon jätevesien johtamista nykyisellä

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot