VIS ONLINE 2.5 ARVIOMIES Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIS ONLINE 2.5 ARVIOMIES Käyttöohje"

Transkriptio

1 VIS ONLINE 2.5 ARVIOMIES Käyttöohje

2 VIS Online 2.5 Arviomies kä ytto ohje Sisä llysluettelo 1 VIS Online käyttöliittymä Vaihtoauton arviointiprosessi Arvioitavan ajoneuvon tunnistus ja perustiedot Trafi-kysely eli arvioinnin aloitus rekisterinumerohaulla Arvioinnin aloitus tyyppihaku-toiminnolla Arvioinnin aloitus käyttäen hyväksi aikaisempia arviointeja Tyypin vaihto Arviokortti ja arviokuvat Ajoneuvon varusteet Kunnostus ja korjaus Hinnoittelu Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä Hinnoitteluparametrit Yleiset säännöt Kate- ja pyyntihintasäännöt Merkki- ja mallikohtaiset säännöt Käytössä olevien hinnoittelusääntöjen tarkastelu Yleisten hinnoittelusääntöjen muokkaus Kate ja pyyntihintasääntöjen muokkaus Merkki- ja mallikohtaisten sääntöjen muokkaus... 32

3 1 VIS Online käyttöliittymä VIS Online 2.5:n peruskäyttöliittymä koostuu yläreunassa olevasta valikosta, vasemmassa reunassa olevasta yhteenvetoalueesta ja oikealla olevasta toiminta-alueesta. Yläreunassa olevasta valikosta pääsee käyttämään VIS Online ohjelmiston eri osioita. Käyttäjän oikeuksista riippuen valikossa ovat esillä ohjelmiston eri osiot Vasemmassa reunassa olevassa yhteenveto-alueessa näkyy kulloinkin käsittelyssä olevan tapahtuman tallennetut tiedot. Yhteenvedon avulla käyttäjä muistaa helposti, minkä tapauksen tietoja on käsittelemässä ja mitä tietoja on jo tallentanut järjestelmään. Toiminta-alueella käyttäjä käyttää kulloinkin valittuna olevan ohjelmiston osion toimintoja. Valikko Yhteenvetoalue Toiminta-alue Kuva 1 VIS 2.5 Etusivu

4 Klikkaamalla jotakin valikon otsikoista avautuu vetovalikko tuon osion alla olevista toiminnoista. Klikkaamalla jotakin vetovalikon toimintoa avautuu tuo toiminto ohjelman toiminta alueelle. Kuva 2 Valikot

5 2 Vaihtoauton arviointiprosessi Ajoneuvoa vaihtoon ottava myyjä arvioi tulevan vaihtoauton käyttäen apunaan tietojen määrittelyssä yksinomaan VIS Arviomies -sovellusta. Arviointiprosessi koostuu: 1. Ajoneuvon perustietojen hankkimisesta 2. Varusteiden ja muiden erityisominaisuuksien lisäämisestä ajoneuvon tietoihin 3. Kunnostus- ja korjauskulujen arvioinnista 4. Hinta-arvion tekemisestä hintalaskelmalla Arviointia tehtäessä VIS Arviomiehestä on mahdollisuus nähdä, onko ajoneuvo arvioitu aikaisemmin omassa liikkeessä, tai jossain muussa saman ketjun toimipisteessä. 2.1 Arvioitavan ajoneuvon tunnistus ja perustiedot VIS 2.5-sovelluksen voi avata joko autoliikkeen myynninhallintajärjestelmästä (Automaster), tai Internet-selaimella. Sisäänkirjautumisruudulle syötetään henkilökohtainen salasana ja painetaan OK -nappulaa. Tämän jälkeen aukeaa VIS järjestelmän perusnäkymä. VIS Online 2.5:ssa perus arviointiprosessin voi tehdä Toiminta-alueella olevien tietopakettien painikkeiden avulla (Kuva 3). Ajoneuvon arviointi aloitetaan tunnistamalla ajoneuvo ja hankkimalla sen perustiedot. Tämä voidaan tehdä kolmella eri vaihtoehtoisella tavalla, jotka käydään läpi seuraavissa kappaleissa: 1. Tekemällä Trafi-kysely, eli hakemalla ajoneuvon perustiedot, historiatiedot tai Ei tallennettavat tiedot rekisterinumeron perusteella Trafista. 2. Tekemällä ns. tyyppihaku Autodata-tietokannasta ilman Trafin tietoja. 3. Käyttämällä hyväksi ajoneuvosta mahdollisesti aikaisemmin tehtyä arviointia. Huom! Omistaja-, haltija- ja muut viralliset tiedot saadaan vain Trafi-haun kautta.

6 Tietopaketit Kuva 3 Tietopaketit Trafi-kysely eli arvioinnin aloitus rekisterinumerohaulla Syötä rekisterinumero sille tarkoitettuun kenttään, voit hakea auton tietoja myös alustanumerolla. Lisää halutessasi kenttiin kilometrit (kilometrit tuhansina km:nä) sekä rekisterilajin. Valitse haluamasi tietopaketti (Kuva 3 Tietopaketit) painamalla Perustiedot-, Historiatiedot- tai Ei tallennettavat tiedot -painiketta. Jos ajoneuvo on arvioitu jo aikaisemmin, tuottaa ohjelma listan vanhoista arvioinneista ja ajoneuvon tietojen uudelleen käsittelyä voidaan jatkaa painamalla listasta ajoneuvon rekisterinumeroa. Tästä syntyvä uusi arvio näkyy seuraavalla kerralla ajoneuvon tietoja haettaessa omana arvionaan.

7 Kuva 4 Aiempien arvioiden listaus Jos ajoneuvoa ei ole arvioitu aikaisemmin, tai kun halutaan hakea ajoneuvon tiedot Trafista vanhoista arvioinneista huolimatta, painetaan valitun tietopaketin painiketta uudelleen. Ohjelma hakee ajoneuvon tiedot Trafista sekä Autodata-tietokannasta ja näytölle aukeaa lista kaikista samalla Trafin tyyppikatsastuskoodilla kyseisenä vuonna myydyistä malleista. Kuva 5 Tehty kysely Valitse oikea tyyppi painamalla tyypin alleviivattua nimeä. Ensimmäisenä listauksessa on viimeisin ko. ajoneuvoyksilölle valittu tyyppi. Mikäli oikea tyyppi ei esiinny listalla, tai jos haluat tehdä

8 manuaalisen tyypityksen klikkaa "Näytä haku-/syöttövalikot" nappia ja katso lisäohjeet kappaleesta Tietopakettien sisältö: Perustiedot: Trafi laaja kysely sopii parhaiten arvioinnin tekoon. Se palauttaa kaikki tekniset tiedot mitä Trafilta on saatavilla. Historiatiedot: Trafi historiakysely sopii pelkästään historia tietojen hakuun. Ei tallennettavat tiedot: Trafi peruskysely sopii arvioinnin tekoon silloin kun virallisia teknisiä tietoja, esim. CO2-arvot ja kulutuslukemat, ei tarvita ollenkaan Toiminta-alueelle avautuu sivu, jossa kerrotaan ajoneuvotyypin perustiedot. Ajoneuvon uusi arviointi syntyy jo silloin, kun tehdään Trafi-kysely, mutta se päivittyy yhteenvetoalueeseen vasta, kun valitaan tyyppi tai painetaan Ohita tyypitys nappulaa. Eri otsikoiden alla olevat tieto-osiot ovat piilotettavissa ja näytettävissä otsikoiden vieressä olevia ikoneita klikkaamalla. Yhteenvetoalue Kuva 6 Auton tiedot Arvioinnin aloitus tyyppihaku-toiminnolla HUOM! Trafista saatavat omistajatiedot ja muut viralliset tiedot eivät tule osaksi ajoneuvon tietoja tyyppihakua käytettäessä. Tyyppihakua käytetään tilanteissa, joissa ajoneuvon tietoja ei löydy Trafista rekisterinumeron perusteella.

9 Kuva 7 Lisävalikot Tyyppihakuun pääsee painamalla pääsivulla Näytä haku-/syöttövalikot -painiketta. Syötä valikoihin haluamasi tiedot. Kun valitaan merkki, ohjelma lataa ruudulle vetovalikon kyseisenä vuotena ja kuukautena merkin myynnissä olleista malleista. Kun valitaan malli, ohjelma lataa kyseisen mallin myynnissä olleet tyypit listaksi vetovalikkojen alle. Listaa voi rajata edelleen valitsemalla vetolaatikoista esimerkiksi polttoaineen tai korimalliin. Valintojen jälkeen paina Hae tyyppiä. Kuva 8 Tyyppilistaus Valitse ajoneuvon tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa esitetään valitun tyypin tiedot ja voit vielä tarkistaa valinneesi oikean tyypin. Jos haluat vielä muuttaa tyyppiä, palaa edelliselle ruudulle painamalla Takaisin tyyppilistalle -nappulaa. Tiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa.

10 Kuva 9 Tyypin tiedot Avautuu ruutu, jossa tyypin tiedot tallennetaan ajoneuvolle syöttämällä ajoneuvon rekisterinumero ja painamalla Tallenna -nappulaa. Huom.! Kaikista tehdyistä toiminnoista, PAITSI tyypin vaihdosta, syntyy uusi arviointi. Jos syötät rekisterinumeron, josta on jo tehty jo arviointi tai arviointeja, tehdään tyypin muutos KAIKKIIN samalla rekisterinumerolla oleviin arviointeihin liikeketjussa! Arvioinnin aloitus käyttäen hyväksi aikaisempia arviointeja Valitse Arviointi -valikosta Arviointien haku ja toiminto avautuu toiminta-alueelle.

11 Kuva 10 Arviointien haku Aikaisempia arviointeja voi hakea monella eri hakukriteerillä (asiakkaan mukaan, rekisterinumerolla, arvioijan, merkin tai mallin mukaan sekä päivämäärärajauksella). Täytä tarvittavat hakukriteerit ja paina Hae -nappulaa. Toiminta-alueelle avautuu lista kaikista hakukriteerit täyttävistä arvioinneista. Valitse haluamasi arvio painamalla rivin alussa olevaa alleviivattua ajoneuvon rekisterinumeroa. Kuva 11 Arvioinnit Seuraavaksi aukeavalla näytöllä tarkista onko kyseinen arvio haluamasi ja painamalla OK - nappulaa tiedot tallentuvat yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi.

12 Kuva 12 Arvioinnin tiedot

13 2.2 Tyypin vaihto Jos valitset vahingossa ajoneuvollesi väärän tyypin, tyypin vaihto -toiminnolla pystyt vaihtamaan ajoneuvon tyypin haluamaksesi. Valitse Arviointi -valikosta Tyypin vaihto ja toiminto avautuu toiminta-alueelle. Kuva 13 Tyypin vaihto Valitse tarvittavat tiedot ja Hae tyyppiä. Valitse haluamasi tyyppi tyyppilistalta alleviivatuista vaihtoehdoista. Perusversio eli hinnaltaan halvin tyyppi näkyy listalla korostettuna (hinta lihavoitu). Klikkaamalla Varuste-sarakkeen nuolinappia saa popupin jossa perusversion kohdalla listataan kaikki tyyppiin vakiona kuuluvat varusteet. Muiden tyyppien kohdalla on lueteltu myös ne varusteet, jotka ovat lisäksi mukana perusversioon verrattuna. v v v Kuva 14 Tyypin vaihto Valitse ajoneuvon tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa voit vielä tarkistaa täyttämäsi tiedot. Ajoneuvon muuttuneet tiedot

14 tallennetaan kirjoittamalla ajoneuvon rekisterinumero tekstikenttään ja painamalla OK - nappulaa. Kuva 15 Tyypitys Ajoneuvo siirtyy yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi.

15 2.3 Arviokortti ja arviokuvat Kun ajoneuvo on tunnistettu ja sen perustiedot hankittu, tarkistetaan se arviokortin avulla ja samalla otetaan mahdolliset arviokuvat. Arviokortin voi tulostaa esimerkiksi Tyypitys-välilehdeltä, Auton tiedot välilehdeltä tai Hinnoittelusta. Arviokortti tulostetaan painamalla Auton tiedot -välilehdellä pikanappulaa Arviokortti (ks. Kuva 16). Arviokorttiin tulostuu Auton tiedot -välilehdellä näkyvät tiedot. v Kuva 16 Auton tiedot: Arviokortti Hinnoittelu-välilehdellä Arviokortti-painike on oikean puoleisessa rivissä alhaalla (Kuva 17 Hinnoittelu-välilehti). Hinnoittelu-näkymän arviokortti eroaa muista siten, että varusteet ovat rivissä.

16 v Kuva 17 Hinnoittelu-välilehti HUOM! Jos haluat tyhjän arviokortin ilman valmiita auton tyyppitietoja, voit tulostaa sen aloitussivulta. Syötä haluamasi tiedot (esim. rekisterinumero ja kilometrit) ja paina Arviokortti - painikkeita. Voit myös tulostaa Arviokortti asiakkaan osan. Käy tulostetun arviokortin kanssa tarkistamassa ja kirjaamassa ylös ajoneuvon varustelu ja kunnostustarve. Samalla voit ottaa arviokuvat. Palaa täytetyn arviokortin kanssa takaisin työpisteelle, kirjaa varustelu ja kuntoarvio VISsiin seuraavissa osioissa esitetyllä tavalla. Huom! Arviokortin avaamiseen tarvitset Adobe Acrobat Reader -ohjelman, jonka voit ladata ja asentaa ilmaiseksi osoitteesta Huom! Popup-ikkunoiden eston tulee olla poissa päältä, tai osoitteesta tulevien popupit määritetty turvallisiksi, jotta arviokortit avautuvat.

17 Kuva 18 Arviokortti Arviokuvat Arviokuvat tallennetaan ajoneuvolle valitsemalla Arviointi -valikosta Arviokuvat. Arviokuvien tallennustoiminto avautuu toiminta-alueelle.

18 Kuva 19 Arviokuvat Valitse tiedosto näppäintä painamalla avautuu normaali Windowsin tiedostojen hakuikkuna, jolla voit hakea kuvat kameraltasi tai tietokoneeltasi. Arviokuvia voi tallentaa maksimissaan kuusi kappaletta. Kun olet etsinyt kaikki tallennettavat kuvat, paina Tallenna -nappulaa ja arviokuvat tallentuvat ajoneuvolle.

19 2.4 Ajoneuvon varusteet Perustietojen hankkimisen ja ajoneuvon tarkistuksen arviokortin kanssa jälkeen kirjataan erityisvarusteet ja muut huomionarvoiset ominaisuudet, jotka on jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Autolle tallennetaan varusteet joko painamalla välilehteä Varusteet. Toiminta-alueelle avautuu näyttö, jossa on lueteltu kyseiselle tyypille tarjolla olleet varusteet sekä vapaa tekstikenttä, johon voi käsin kirjoittaa jonkin muun ominaisuuden, jonka haluaa mainita mainonnassa. Kuva 20 Ajoneuvon varusteet Mikäli osa vakiovarusteista on valmiiksi ruksattu, tarkista valinnat ja poista rukseja tarvittaessa. Huom. Hinnoittelu laskee tärkeimmille lisävarusteille arvon käytettyinäkin! Varusteet joissa on hinta, lasketaan lisävarusteiksi. Lihavoidut tiedot ovat aktiivisten varusteluokkien otsikoita. Aktiivinen varusteluokka voi sisältää varustenimikkeitä jotka ovat ko. merkin maahantuojan ilmoittamassa kaupallisessa muodossa. Osa aktiivisista varusteluokista sisältää yleisellä tasolla "liian itsestään selviä varusteita" ja siksi ne oletusarvoisesti suljettu. Suljetun varusteluokan sisältämät (ruksatutkaan) varusteet eivät tule ajoneuvon markkinointitietoihin. Avatun luokan merkki on. Voit avata ja sulkea luokkia autokohtaisesti. Jos lihavoidulle varusteluokalle ei ole maahantuojan ilmoittamaa varustenimikettä se muuttuu automaattisesti "perusnimikkeeksi" (otsikon edessä ei ole plus/miinus-painikkeita). Riittävän käyttäjätason omaava henkilö voi tarvittaessa muuttaa asetuksia toimipistekohtaisesti. Kaikki nimikkeet ovat vapaissa tekstikentissä, voit siis halutessasi muokata ja täydentää kaikkia tietoja. Ylimpänä olevaan laatikkoon voi halutessasi kirjoittaa "kehutekstin" tai muuta tietoa.

20 Valitse varusteet, jotka tarkistuksessa totesit ajoneuvolla olevan, kirjoita haluamasi huomautukset ja tallenna varusteet painamalla Tallenna -nappulaa.

21 2.5 Kunnostus ja korjaus Kun varustetiedot on tallennettu, kirjataan ylös ajoneuvossa mahdollisesti ilmenneet kunnostus- ja korjaustarpeet sekä niiden kustannusarviot. Kunnostustarpeet tulisi olla jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Ajoneuvolle tallennetaan varusteet joko painamalla välilehteä Kunnostus, jolloin toiminto avautuu toiminta-alueelle. Valitse kunnostuskohteet, joissa on korjattavaa ja kirjaa ylös arvio korjausten kustannuksista. Kuntoarviossa on myös tila vapaille huomautuksille, jotka näkyvät Kuntoarvio-ruudulla ja yrityksen arviokortilla, mutta eivät asiakkaan arviokortilla. Näillä huomautuksilla arvioija voi tallettaa seikkoja, joita ei löydy kuntoarviokohteista, ja jotka on hyvä muistaa ajoneuvoa arvioidessa. Kunnostus- ja korjaustiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Kuva 21 Kunnostus Huom.! Kunnostus- ja korjauskohteiden lista on autoliikekohtainen ja muokattavissa.

22 2.6 Hinnoittelu Kun ajoneuvo on tunnistettu, varusteltu ja sen kunto arvoitu, tehdään sille hinnoittelu. Hinnoitteluun pääsee joko painamalla välilehteä Hinnoittelu. Toiminta-alueelle avautuu VIS Arviomiehen hinta-arviolaskin. Tämän toiminnon avulla tehdään sisäänostettavan ajoneuvon tarkka hinta-arviointi. Kuva 22 Hinnoittelu Hinnoittelun avulla määritellään ja tallennetaan ajoneuvon pyynti-, myynti-, osto- sekä hyvityshinta. Laskimen lisäksi hinta-arvio näytöllä on vertailutietoina Autovista-hinnat sekä kustannus- ja katelaskenta. Hinta-arvion teko perustuu Grey- Hen Oy:n Autovista-tietokannasta saataviin todellisiin keskimääräisiin malli- ja tyyppikohtaisiin hinta- ja varastoaikatietoihin, sekä autoliikkeen omaan hinnoittelustrategiaan. Autoliikkeen oma hinnoittelustrategia (Liikkeen hinnastohinnat) luodaan hinnoittelusääntöjen avulla määrittelemällä halutut poikkeama-arvot yleisiin markkina-alueen keskiarvoihin nähden. Hinta-arviolaskin laskee ajoneuvon hyvityshinnan aina ylhäältä alaspäin, eli pyyntihinnasta ostohintaan asti. Hinta-arviolaskin huomioi aina autoliikkeen omat hinnoittelusäännöt. Seuraavassa käydään läpi Hinnoittelu-näytön eri osiot.

23 Autoliikkeen Tavoitehinta: itse asettamasi hintatavoite. Me emme päätä hinnoittelustasi, vaan tarjoamme ainoastaan hinta-arvioita. Autoliikkeen Tavoitehinta lasketaan Autovista Aluehinnasta itse määrittämiesi parametrien avulla. Autoliikkeen Tavoitehinnoilla määrittelet ja otat käyttöön tehokkaasti oman hinnoittelustrategiasi käytetyille autoille. Voit määrittää prosentuaalisen automallikohtaisen eron Autovistan hintasuosituksiin niin pyynti-, myynti-, kuin ostohinnoille. Autovista Aluehinta on alueellinen arviohinta käytetyille ajoneuvolle. Aluehinta on tarkempi hintataso kuin maan keskihinta ja kertoo nimensä mukaisesti hinnan sillä alueella, jossa autoliikkeesi sijaitsee. Hinta-arviot ilmoitetaan kaupankäynnin eri vaiheiden mukaan, eli sisäänosto-, pyynti- sekä myyntihintoina. Autovista Aluehinta tuotetaan aina päivittäin laadukkaista alueellisista pyyntihintahavainnoista. Se on tilastollisesti laskettu, markkinoiden ainoa ja luotettavin alueellinen hinta-arvio. Kustannus- ja katelaskenta -osio näyttää sekä prosentteina että euroina, paljonko hinnoittelulaskimessa on huomioidut kunnostusvaraus, tavoitekate sekä myyntiajan hintamuutos ja paljonko nämä kustannukset ovat yhteensä. Tavoitekateprosentti, kunnostusvaraus ja myyntiajan korkoprosentti määritetään hinnoittelusäännöissä. Hinnoittelulaskelma: Ajoneuvon arvioija voi muokata arvoja suoraan laskimessa kirjoittamalla uudet arvot muokattaviin tekstilaatikoihin. Näin voi esim. asettaa laskennallisen hinnan asiakkaalle helpommaksi luvuksi tai nostaa tai laskea hintaa huomioiden ajoneuvon erityisen kunnon tai lisävarustetason Kuva 23 Laskelma Ohjelma laskee kaikki Hinta-arviolaskimen muut arvot uudestaan heti, kun hiirellä klikataan pois muokatusta kentästä. Hinta-arviolaskimella voi pyyntihinnan lisäksi muokata myös arvioitua myyntihintaa sekä ostohintaa. Korjauskulut tulevat laskimeen automaattisesti kunnostus ja korjaus -osiosta, mikäli ne on siellä tallennettu. Korjauskulujen vaikutus näkyy suoraan hyvityshinnassa. Korjauskulut voidaan myös syöttää laskimeen.

24 Hyvityshinta on useimmissa tapauksissa sama kuin ostohinta, mutta asiakkaalle voidaan joskus ylihyvittää ajoneuvosta enemmänkin. Siksi Hinta-arviolaskimessa on erillinen kenttä hyvityshinnalle, jonka avulla ajoneuvosta voi merkitä ylihyvityshinnan ilman että se vaikuttaa Hinta-arviolaskelmaan. Vastatarjous on se hinta, mitä asiakas toivoo saavansa ajoneuvostansa. Tämä tieto ei vaikuta Hinta-arviolaskelmaan, mutta tätä tietoa voidaan myöhemmin hyödyntää selvittäessä, mitkä toteutumattomat tarjoukset ovat hinnaltaan lähimpänä kaupan toteutumista. Pyynti- ja myyntihinta -osiossa määritellään sisään ostetulle ajoneuvolle suositeltava pyyntihinta ja alin myyntihinta. Myyntihinta lasketaan hinnoiteltavalle ajoneuvolle markkinoiden keskimääräisestä hinnasta autoliikkeen itse määrittelemien hinnoittelusääntöjen perusteella. Pyyntihinnan määrittämistä varten käytetään autoliikkeen hinnoittelusäännöissä määriteltyä pyyntivaraa eli pyynti- ja myyntihinnan eroa. Pyyntihinta on hinnaston myyntihinta +/- myyntikunto + pyyntivara. Pyyntihinta ja alin myyntihinta voidaan myös tallentaa vapaasti. Raportointia varten tallentuu asetetun pyyntihinnan ja laskennallisen pyyntihinnan ero, sekä alimman myyntihinnan ja arvioidun myyntihinnan ero. Hinta-arvio tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Kun haluat siirtää tiedot pääjärjestelmään, laita rasti näytön ylälaidassa olevaan Siirrä tiedot pääjärjestelmään? -kohtaan ja paina OK -nappulaa. Kuva 24 Pääjärjestelmään siirtäminen Huomionarvoisia seikkoja: Ohjelma laskee myyntiajan koron arvioitujen myyntipäivien perusteella.

25 Mikäli myytävän auton luovutukseen kuluva aika on merkittävä, laskelmaan voidaan syöttää arvio myös odotusajalta. Vaihtoauton hinnassa ennakoitavan muutoksen määrä lasketaan odotusajalle sekä arvioidulle myyntiajalle. Ohjelma laskee koron ja hintakehityksen vaikutukset hinnoittelulaskelman kohtaan myyntikulut. Oman hinnaston hinnat edustavat ajoneuvotyyppien keskimääräisiä myyntihintoja. Hinnoiteltavan ajoneuvoyksilön ero keskimääräiseen hintaan nähden määritellään asiantuntija-arviona ajoneuvon myyntikunnon perusteella. Ajoneuvoyksilö voi olla keskimääräistä parempi tai huonompi. TOIMITUSAIKA JA KERTYVÄT KILOMETRIT Usein uusilla ajoneuvoilla on jonkinlainen toimitusaika. Se voi vaihdella viikosta useaan kuukauteen. Tällä on merkittävä vaikutus vaihtoauton arvoon toimitushetkellä. Toimiajan ollessa pitkä, vaihtoautolle voi kertyä tuhansia kilometrejä lisää ajomäärää. Pitkä odotusaika taas alentaa ajoneuvon arvoa yleisessä hintakehityksessä (ajoneuvo vanhenee ja yleinen hintataso vaihtoautoille putoaa). Näitä arvoja voi simuloida laskimen yläosassa muuttamalla ajomäärää, myyntiaikaa ja odotusaikaa. Vaikutus laskimen arvoissa näkyy Tallenna -painikkeen jälkeen. Jos toimitusaika on tiedossa ja kertyvät lisäkilometrit sovittu, tulee ne merkitä hinta-arviolaskelmaan! Näytön oikeassa reunassa on painike Hinnoittele uudelleen, tämä painike palauttaa laskimen alkuarvot muokattaviin kenttiin.

26 3 Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä VIS Onlinen hinnoittelusäännöillä autoliike tai liikeketju ohjaa mm. kate- ja kulurakennetta toimintastrategiaansa vastaavaksi. Hinnoittelusäännöt-valikko on näkyvissä vain Myyntipäällikköroolilla. Muut käyttäjät eivät pääse tarkastelemaan tai muokkaamaan hinnoittelusääntöjä. Hinnoittelusäännöillä ohjataan pyynti-, myynti- ja ostohintatasoa suhteessa Autodata-hintoihin. Näin muodostuvat liikkeen omat hinnastohinnat, jotka poikkeavat alueen keskihinnoista. Omat hinnastohinnat toimivat ohjehintoina hinta-arviolaskennassa. Hinnoittelusäännöillä asetetaan myynti- ja pyyntihinnan välinen ero, tavoitekate sekä peruskorjauskustannukset, jotka automaattisesti vaikuttavat VIS Onlinen liikekohtaisen hinnaston hintoihin. Hinnoittelusäännöillä voi tehdä hinnoitteluun myös merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä. Esimerkiksi omien merkkien ajoneuvot voidaan hinnoitella keskimääräistä markkinahintaa korkeammalle tai tietyn huonosti myyvän mallin hintaa voidaan laskea. Hinnoittelusääntöjä on kahden tasoisia: 1. Ryhmän hinnoittelusäännöt 2. Toimipisteen hinnoittelusäännöt Yleensä asiakkaalla on käytössään vain toinen näistä vaihtoehdoista. Ryhmän hinnoittelusäännöt vaikuttavat kokonaiseen ryhmään autoliikkeitä, esim. liikeketjuun kaikkiin tai tietyllä alueella oleviin toimipisteisiin. Toimipisteen hinnoittelusäännöt taas vaikuttavat vain kyseiseen toimipisteeseen. Joissakin tapauksissa asiakas voi valita kumpia hinnoittelusääntöjä käyttää, toimipiste- vai ryhmäkohtaisia. Seuraavassa kuvataan ensin eri hinnoitteluparametrit ja niiden käyttö. Sen jälkeen opastetaan ohjelman toiminnassa, kuinka hinnoittelusääntöjä muutetaan ja muutokset tallennetaan. Lopuksi esitetään muutamia suosituksia hinnoittelusääntöjen tehokkaasta käytöstä.

27 3.1 Hinnoitteluparametrit Tässä osiossa kuvataan lyhyesti kaikki hinnoittelusäännöissä käytetyt hinnoitteluparametrit ja niiden tarkoitus Yleiset säännöt Myynti- ja pyyntihinnan ero tarkoittaa annettavaa alennusta, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Hinta-korjaus on kaikkiin Autodatan hintoihin vaikuttava yleiskorjaus. Kunnostusvaraus on yleiskulu kunnostuksesta, joka vähennetään sisäänostohinnasta. Tätä voidaan käyttää eri tavoin, esimerkiksi: Peruskunnostus, joka sisältää pesun, sisäpesun, meikkauksen ja digitaalisen kuvauksen. Kuluerä noin 100. Peruskunnostus ja pienet peruskorjaukset. Kuluerä noin 250 Peruskunnostus ja toteutunut keskiarvokorjaus jälkikuluista. Kuluerä noin 600. Korko on vaihto-omaisuuden pääomakorko, yleensä 6 %:n luokkaa. Korko lasketaan ostohinnasta siltä ajalta, jonka ajoneuvo on varastossa. Hintalaskelmassa varastoaika on otsikolla myyntiaika. Tavoitekate on myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Arvioitu myyntiaika on vaihtoautovaraston keskimääräinen kiertonopeus. Arvo on autoliikkeen keskimääräinen myyntiaika. Laskenta näyttää myös alueella toteutuneista kaupoista todellisen myyntiajan. Hintatrendin arvo kertoo kuinka paljon ajoneuvojen arvon oletetaan laskevan kuukausittain. Yleinen asetus on -1% Kate- ja pyyntihintasäännöt Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset. Tavoitekate on arvioinnissa myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Tämä prosentti on regressiivinen, eli prosentti pienenee ajoneuvon arvon kasvaessa. Taulukossa määritellään alku ja loppuarvo kullekin riville, sekä niitä vastaavat kate-%:t. Myynti- ja pyyntihinnan ero on annettava alennus, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Arvot toimivat kuten katepuolenkin taulukossa. Nämä asetukset ylittävät yleisasetuksissa mainitun myynti- ja pyyntihinnan eron Merkki- ja mallikohtaiset säännöt Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset, ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisilla säännöillä voidaan säätää automerkki- ja -mallikohtaisesti seuraavia osaalueita:

28 - Varastopäivät - Hintatasokorjaus - Hintatrendi Mikäli halutaan esimerkiksi oman edustuksen merkin tai merkkien hintatasoa nostaa, niin yleisasetuksen mukainen hintatasokorjaus voidaan ohittaa tällä asetuksella. Samaten joillakin merkeillä voi olla selkeästi nopeampi hinnan pudotus markkinoilla, kuin se yleisellä tasolla on. Molemmissa luvut ovat %:ia yleisestä hintatasosta ylös tai alaspäin. Mikäli jokin automerkki tai - malli kiertää erittäin nopeasti liikkeessä, niin sen varastopäivä voidaan laittaa yleisasetuksista poikkeavasti esimerkiksi 10 päivään ja vastaavasti hitaasti kiertävissä vaikka 90 päivään.

29 3.2 Käytössä olevien hinnoittelusääntöjen tarkastelu Käytössä olevat hinnoittelusäännöt näet valitsemalla Hinnoittelusäännöt-valikosta Näytä kaikki. Käytössä olevat hinnoittelusäännöt avautuvat ohjelman toiminta-alueelle. Kuva 25 Ryhmän hinnoittelusäännöt Hinnoittelusääntöjen tarkastelun otsikosta näet ovatko toimipisteelläsi käytössä ryhmän vai toimipisteen hinnoittelusäännöt. Otsikon alla on lueteltu kaikki käytössä olevat innoittelusäännöt ja niiden arvot. Joissakin tapauksissa toimipiste voi itse valita kumpia sääntöjä käyttää. Tämä määritellään toimipisteen perustiedoissa, joita pääset muuttamaan valitsemalla Toimipiste -valikosta toiminnon Toimipisteen perustiedot.

30 3.3 Yleisten hinnoittelusääntöjen muokkaus Yleisiä hinnoittelusääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Yleiset säännöt. Kuva 26 Yleiset hinnoittelusäännöt Muutokset hinnoittelusääntöihin tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK -nappulaa. Muutosten tallentumisen voi tarkistaa katsomalla käytössä olevia sääntöjä Näytä säännöt -toiminnolla. Muutokset vaikuttavat VIS Onlinen hintalaskelmiin välittömästi. Syötä Myynti- ja pyyntihinnan ero, hintakorjaus, korko, tavoitekate ja hintatrendi prosentteina. Syötä kunnostusvaraus euroina (huom. etumerkki) ja varastopäivät (arvioitu myyntiaika) päivinä.

31 3.4 Kate ja pyyntihintasääntöjen muokkaus Kate- ja pyyntihintasääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Kate- ja pyyntihinta. Muutokset tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK - nappulaa. Ensimmäiset kaksi laatikkoa määrittävät euroissa hintavälin, jonka ajoneuvoihin muutos vaikuttaa. Seuraavat kaksi laatikkoa määritelevät tavoitekate- sekä myynti- ja pyyntihinnan eron prosentit. Taulukoihin voit näin määritellä tavoitekatteen (%) sekä pyyntihinnan ja myyntihinnan eron (%) kussakin haluamassasi hintaluokassa. HUOM! Syötä tavoitekate miinusmerkkisenä.

32 3.5 Merkki- ja mallikohtaisten sääntöjen muokkaus Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä on kolmea kategoriaa: Hintatasokorjaus: Prosenttipoikkeus Autodata-hinnoista, joko ylös (%), tai alaspäin (-%). Varastopäivät (oletettu myyntiaika): poikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta yleisestä myyntiaikatavoitteesta. Hintatrendi: Prosenttipoikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta perussäädöstä, eli hintojen odotettu lasku prosentteina kuukaudessa. Seuraa Autodata-tiedotteita. Merkkikohtaiset säännöt ylittävät yleiset hinnoittelusäännöt ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Merkkikohtaiset säännöt tai Mallikohtaiset säännöt. Toiminta-alueelle avautuu haku, jolla voi hakea tarkasteltavaksi ja muokattavaksi joko hintatasokorjaukset, hintatrendit tai varastopäivät (Kuva 27). Kuva 27 Mallikohtaiset hinnoittelusäännöt hakunäkymä Haku tuottaa listauksen kaikista kategorian säännöistä. Klikkaamalla säännön merkkiä pääsee ruudulle, jossa voi muokata säännön arvoa tai poistaa säännön.

33 Kuva 28 Mallikohtaiset hinnoittelusäännöt, listausnäkymä Haku tuottaa listauksen kaikista kategorian säännöistä. Klikkaamalla säännön merkkiä pääsee ruudulle, jossa voi muokata säännön arvoa tai poistaa säännön. Jos tahtoo lisätä uuden merkki- tai mallikohtaisen säännön, valitaan Hinnoittelusäännöt - valikosta toiminto Lisää merkkikohtainen tai Lisää mallikohtainen (Kuva 29). Merkki- tai mallikohtainen sääntö lisätään valitsemalla ensin vetovalikosta merkki tai malli, jolle halutaan antaa hinnoittelusääntöjä, valitsemalla hinnoittelusäännön kategoria ja sitten kirjoittamalla hinnoittelusäännön arvo tekstilaatikkoon. Uusi sääntö tallentuu painamalla Tallenna -nappulaa. Kun tiedot tallennettu, Tallenna -nappulan alle ilmestyy teksti Tiedot tallennettu.

34 Kuva 29 Mallikohtaisen säännön lisääminen

AUTOVISTA PERUSKÄYTTÄJÄ OHJE

AUTOVISTA PERUSKÄYTTÄJÄ OHJE AUTOVISTA PERUSKÄYTTÄJÄ OHJE Copyright Autovista Oy. All rights reserved. Tämä ohje kuvaa VIS Arviomies ohjelman käyttöä tarkemmalla tasolla kuin pikaohje Copyright Autovista Oy. All rights reserved. Version

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

MARKKINAMIES KÄYTTÖOHJE

MARKKINAMIES KÄYTTÖOHJE MARKKINAMIES KÄYTTÖOHJE Copyright Autovista Oy. All rights reserved. Page 1 of 9 Sisällysluettelo AUTOVISTA MARKKINAMIES... 3 HINTALAPUT JA ESITTEET... 3 VAIHTOAUTOVARASTO... 3 TOIMINNOT... 4 VARASTOLISTAUS...

Lisätiedot

Myyntitykki käyttöohje

Myyntitykki käyttöohje Myyntitykki käyttöohje 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä Myyntitykistä s.3 2. Automaattikäyttö s.4 2.1. Aloitusnäkymä ja sopimuslistaus s.4 2.2. Sopimusten valinta ja tulostus s.5 3. Manuaalikäyttö s.6 3.1.

Lisätiedot

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta.

Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. 1 Kuvien siirto-ohjelman käyttöohje Huom! Tämä ohjelmisto on käytössä vain yrityksillä, joilla ei ole käytössä Java Runtime 1.4 -sovellusta. Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 18.10.2004

Lisätiedot

AUTOVISTA VIS KÄYTTÄJÄHALLINTA

AUTOVISTA VIS KÄYTTÄJÄHALLINTA AUTOVISTA VIS KÄYTTÄJÄHALLINTA Copyright Autovista / Grey-Hen Oy. All rights reserved. Käyttäjähallintaohje Pääkäyttäjät (ryhmän) sekä myyntipäälliköt (oman toimipisteen). Sisältö 1 KÄYTTÄJÄOIKEUKSIEN

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

3M Online Center sivuston käyttöopas

3M Online Center sivuston käyttöopas 3M Online Center sivuston käyttöopas 1 3M 2015. All Rights Reserved. 3M Online Center -sivuston käyttöopas Tuotteiden tilaaminen...3 1. Tilaa nyt...4 2. Pikatilaus...5 3. Lataa tilaustiedosto...6 4. Ostoslistat

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Mediahallinta käyttöohje

Mediahallinta käyttöohje 1 Mediahallinta käyttöohje Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 19.7.2005. 2 VIS Online Mediahallinta käyttöohje Sisältö 1. VIS Online käyttöliittymä s. 3 2. Mediahallinnan perustoiminnot

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 11.11.2011 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi Oodin HOPSin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet. Yleistä. Laatija: Arja Luoto M2-käyttöohjeet versio 1.0 Hyväksyjä: Tuula McKee 17.9.

M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet. Yleistä. Laatija: Arja Luoto M2-käyttöohjeet versio 1.0 Hyväksyjä: Tuula McKee 17.9. M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet Yleistä Matkustusten hallinta jakaantuu M2- järjestelmässä kolmeen eri ryhmään 1) päivärahamatkustamiseen, 2) kilometrikorvaukseen (jossa on suppea päivärahaosuus)

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2

Nebula Kotisivutyökalu Käyttöohje - Kauppamoduuli. 1. Kaupan asetukset... 2 Sivu 1/6 Sisällysluettelo 1. Kaupan asetukset... 2 1.1. Maksunvälittäjän valinta ja käyttöönotto... 2 1.2. Kaupan tiedot... 3 1.3. Postitus ja toimitusmaksut... 3 1.4. Verot... 4 1.5. Kaupan valuutta ja

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Haluatko testata sovelluksen käyttöä? Napsauta kohtaa Testaa kokeiluversiolta. Huomaa, että kaikkia sovelluksen ominaisuuksia ei ole saataville kokeiluversiossa. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta

Lisätiedot

Maksumuistutuksen lähettäminen Merit Aktivasta

Maksumuistutuksen lähettäminen Merit Aktivasta Maksumuistutuksen lähettäminen Merit Aktivasta Merit Aktivasta voi lähettää maksumuistutuksia sähköpostitse. Tai maksumuistutukset voi tulostaa PDF:ksi ja siitä edelleen paperille ja postittaa itse. Viesti

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta kohtaa Rekisteröidy. Täydennä avautuvalle sivulle sähköpostiosoitteesi ja anna salasana. Napsauta Seuraava, lue ja hyväksy tietosuojakäytäntö. Jos olet jo kirjautunut

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN Organisaatiot kuten eläinsuojeluyhdistykset kirjautuvat KIRJAUTUMINEN ORGANISAATIOT-osiosta: http://www.turvasiru.fi/pet/turvasiru.jsp Organisaatioiden

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Päivitetty 19.1.2006 Autodata-ohjelmiston käyttö - 1 - Sisällys YLEISTÄ... 3 AUTODATA-KUVAKKEEN KÄYTTÖ... 3 OSIEN HAKU AUTODATASTA (EI AUTODATA KOODIA)...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö Kirjautuminen Lipakseen... 2 Liikuntapaikan sijainnin tallennus (uusi liikuntapaikka)...

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

raportointipalvelun käyttöohjeet

raportointipalvelun käyttöohjeet raportointipalvelun käyttöohjeet 3.10.2013 Käyttöohje 2(12) SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 Kerttu -raportointipalveluun rekisteröityminen... 3 2 Raportointipalvelun aloitusnäkymä... 4 3 Käytön

Lisätiedot

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Tässä pikaohjeessa kerrotaan miten Klara Netin käytön voi aloittaa kahdella eri tavalla: 1. Puhtaalta pöydältä ilman mallipohjaa 2. Käyttämällä oman hankkeen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot