OTTELUSÄÄNNÖT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OTTELUSÄÄNNÖT 2014 2016"

Transkriptio

1 OTTELUSÄÄNNÖT Suomen Judoliiton Tuomarikomissio Marraskuu 2014

2 2 Sisällys 1 KILPAILUALUE VÄLINEET JUDOPUKU (judogi) HYGIENIA TUOMARIT JA TOIMITSIJAT MATTOTUOMARIN TOIMINTA JA SIJAINTI PÖYTÄTUOMAREIDEN TOIMINTA JA SIJAINTI MERKIT OTTELUALUE (HUOMIOITAVA ALUE) OTTELUN KESTO OTTELUAIKAAN KUULUMATON AIKA AIKAMERKKI OSAEKOMI-AIKA AIKAMERKIN KANSSA SAMANAIKAINEN SUORITUS OTTELUN ALOITTAMINEN SIIRTYMINEN NE-WAZAAN (MATTOTYÖSKENTELY) MATTE-TILANTEET SONO-MAMA OTTELUN LOPETTAMINEN IPPON WAZA-ARI-AWASETE-IPPON WAZA-ARI YUKO OSAEKOMI KIELLETYT TOIMENPITEET JA RANGAISTUKSET POISJÄÄMINEN JA LUOVUTTAMINEN LOUKKAANTUMINEN, SAIRASTUMINEN TAI ONNETTOMUUS TILANTEET, JOITA SÄÄNNÖT EIVÄT KATA KUMARRUSOHJE KULMATUOMAREILLA TUOMITESSA OTTELIJOIDEN KUMARRUSOHJE JAPANILAISTEN TERMIEN SANASTO JUDOTEKNIIKOIDEN NIMET KANSALLISIA SÄÄDÖKSIÄ Alle 11 v. nuorten säännöt Sääntöjen perustana ovat Kansainvälisen Judoliiton (IJF) julkaisemat ottelusäännöt Kansalliset säädökset, käytännöt ja kommentit on mainittu kursiivilla kokonaisin lausein.

3 3 1 KILPAILUALUE Kilpailualueen (= yhden ottelualueen + suoja-alueen) tulee olla vähintään 14 m x 14 m ja se saa olla enintään 16 m x 16 m. Sen tulee olla peitetty tatamilla tai vastaavalla hyväksyttävällä materiaalilla. Kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpailualue on yleensä 14 m x 14 m, 10 m x 10 m ottelualueella. Tätä suositellaan myös maanosan mestaruuskilpailuihin. Kilpailualueen tulee olla jaettu kahteen vyöhykkeeseen, joista sisempää aluetta kutsutaan ottelualueeksi (contest area). Sen tulee olla aina vähintään 8 m x 8 m ja enintään 10 m x 10 m. Ottelualueen ulkopuolelle jäävää aluetta kutsutaan suoja-alueeksi (safety area) ja sen tulee olla minimissään 3 m levyinen. Ottelualueen on oltava eri väriä kuin suoja-alueen. Väreillä pitää olla riittävän suuri kontrastiero rajatulkintojen helpottamiseksi. IJF on tehnyt listan hyväksytyistä väriyhdistelmistä. Kilpailualue tulee kiinnittää kimmoisalle lattialle tai alustalle. Mikäli käytetään koroketta, täytyy sen olla tehty puusta, jolla on jonkin verran kimmoisuutta. Sivun pituuden tulee olla noin 18 m. Se saa olla korkeudeltaan korkeintaan 1 m (yleensä 50 cm tai vähemmän). Jos käytössä on koroke, on suositeltavaa, että suoja-alueen tulee olla koko kilpailualueen ympärillä neljän metrin levyinen. Käytettäessä kahta tai useampaa kilpailualuetta vierekkäin pitää niiden välisen suoja-alueen olla 4 m. Kilpailualueen ympärillä pitää olla vähintään 50 cm vapaa alue. Tatamit ovat yleensä kooltaan 1 m x 2 m tai 1 m x 1 m. Ne ovat tehdyt vaahtokumista vai vastaavasta materiaalista ja niiden tulee olla tukevat jalan alla ja niillä tulee olla ominaisuus vaimentaa putoamisen aiheuttama isku ukemin aikana. Tatamit eivät saa olla liukkaita tai liian karkeita. Tatamien tulee liittyä yhteen ilman rakoja, niiden tulee muodostaa pinnaltaan tasainen alue ja ne täytyy kiinnittää siten, että ne pysyvät paikallaan. Kansainväliset tatamin vaatimukset esitellään IJF: n Sports and Organization Rules dokumentin IJF Tatami Rules sääntöjen kohdassa 6. Virallisissa kansallisissa kilpailuissa ottelualueen koon pitää olla voimassa olevien kilpailumääräysten mukainen, esim. 6 m x 6 m tai 7 m x 7 m.

4 4 KILPAILUALUE OTTELUALUE

5 5 2 VÄLINEET (a) Pistetaulut Kutakin ottelualuetta varten varataan kaksi pistetaulua, jotka ilmoittavat pisteet vaakasuoraan. Pistetaulut sijoitetaan kilpailualueen ulkopuolelle siten, että tuomarit, tuomaritarkkailijat, toimitsijat ja yleisö näkevät ne hyvin. Tauluissa pitää olla laite, joka kirjaa ottelijoille annetut rangaistukset. (Katso liitteen esimerkki.) Elektronisia pistetauluja käytettäessä tulee aina olla varmuuden vuoksi myös käsikäyttöiset pistetaulut saatavilla. (Katso liite.) (b) Ajanottokellot Ajanottokelloja tulee olla seuraavasti Otteluaika Osaekomi-aika Varalla 1 kpl 2 kpl 1 kpl Milloin elektronisia ajanottokelloja käytetään, tulee aina tarkistuksen vuoksi käyttää käsikäyttöisiä kelloja. Kaksoisajanottoa käytetään hyvin harvoin. (c) Ajanottajien liput Ajanottajien tulee käyttää seuraavanlaisia lippuja Keltainen ottelun keskeytyessä Vihreä osaekomin aikana Näiden lippujen käyttö ei ole tarpeellista käytettäessä pistetaulun elektronisia kelloja, jotka osoittavat ottelun kestoajan sekä osaekomin kestoajan. Kuitenkin näiden lippujen tulee olla saatavilla. (d) Aikamerkki Käytössä pitää olla soiva kello tai vastaava äänilaite, jolla voidaan ilmoittaa tuomarille otteluajan päättyminen. (e) Valkoinen ja sininen judogi Ottelija käyttää valkoista tai sinistä judogia. (Ensin mainittu kilpailija käyttää valkoista judogia, jälkimmäisenä mainittu käyttää sinistä judogia) C-juniorit ja heitä nuoremmat eivät saa käyttää sinistä judogia. Tästä on joustettu esim. säännöstä tietämättömien ulkomaalaisottelijoiden kohdalla. (f) Kulmatuomareiden sijainti, mikäli kulmatuomareita käytetään (kansallinen käytäntö) Kaksi kevyttä tuolia on sijoitettava suoja-alueelle ottelualueen vastakkaisiin kulmiin siten, etteivät ne estä mattotuomaria, tuomaritarkkailijoita tai pöytäkirjanpitäjiä näkemästä pistetaululle.

6 6 LIITE 2 VÄLINEET Sihteerien, pistetaulunhoitajien ja ajanottajien sijainti: Pistetaulunhoitajat ja ajanottajat istuvat kasvot kohden mattotuomaria ja ottelun aloitus-/päätöspaikkaa. Etäisyys katsojista: Yleensä katsojien ei pitäisi sallia olevan 3 m lähempänä kilpailualuetta (tai koroketta). Ajanottokellot ja pistetaulut: Kellojen tulee olla helppokäyttöiset ja niiden tarkkuus on tarkistettava ennen kilpailujen alkua ja kilpailun aikana. Pistetaulujen täytyy vastata IJF:n asettamia vaatimuksia ja niiden on oltava tuomareiden käytettävissä tarpeen mukaan. Käsikäyttöisiä kelloja ja pistetauluja tulee käyttää samanaikaisesti elektronisten laitteiden kanssa siltä varalta, että elektronisissa laitteissa ilmenee vikoja. Käsikäyttöisten pistetaulujen tulee olla saatavilla. Käsikäyttöisiä laitteita käytetään hyvin harvoin samanaikaisesti elektronisten laitteiden kanssa ts. niitä ei tarvitse käyttää, mutta niiden on oltava saatavilla. (a) Käsikäyttöinen pistetaulu SININEN VALKOINEN Ippon Waza-ari Yuko Shido Ippon Waza-ari Yuko Shido Esimerkki: Valkoisella on yuko ja häntä on myös rangaistu kolmella shidolla. Sinistä on rangaistu yhdellä shidolla. (b) Elektroninen pistetaulu Esimerkki: Valkoisella on waza-ari ja kaksi shidoa. Sinisellä on yuko. Otteluaikaa on jäljellä 3:27 min.

7 7 3 JUDOPUKU (judogi) Ottelijoiden tulee käyttää judogia, joka täyttää IJF:n vaatimukset. Vaatimukset löytyvät IJF:n internetsivulta: Documents -> Administrative, Guidance of judogi during IJF competitions, Documents -> Education & Coaching commission, Judogi regulations, Judogi control during IJF competitions. Judogisäännöt ( alkaen): 1. Hiha Hihan tulee peittää koko käsivarsi kämmenselkään saakka kämmen avoimena ja ylös taivutettuna. Hihan väljyyden pitää olla kauttaaltaan 10 cm -15 cm mahdolliset tukisiteet mukaan luettuna. 2. Takki Helmojen välinen etäisyys saa olla korkeintaan 20 cm vyön yläpuolelta mitattua. Kaulakuopan ja kaulusten risteyskohdan etäisyys saa olla korkeintaan 10 cm. 3. Housut Lahkeen tulee ulottua jalkapöydän ja nilkan taipeeseen saakka. Lahkeen väljyyden pitää olla kauttaaltaan 10 cm -15 cm mahdolliset tukisiteet mukaan luettuna. 4. Vyö Vyön tulee olla kaksin kerroin vartalon ympäri kiedottu ja sen päiden pituuden tulee olla 20 cm - 30 cm solmusta.

8 8 4 HYGIENIA (a) (b) (c) (d) Judogin tulee olla puhdas, yleisesti ottaen kuiva ja ilman epämiellyttäviä hajuja. Sormien ja varpaiden kynsien tulee olla leikatut lyhyiksi. Ottelijan henkilökohtaisen hygienian tulee olla korkeaa tasoa. Pitkien hiusten tulee olla sidottu niin, ettei se aiheuta haittaa toiselle kilpailijalle. Hiukset pitää kiinnittää kuminauhalla tai vastaavalla materiaalilla, jossa ei ole kovia tai metallisia osia. Pää ei saa olla peitettynä, lukuun ottamatta lääketieteellisiä tarkoituksia. Vaikka vuoden 2012 Olympialaisissa annettiin erään musliminaisen otella pää peitettynä, ei vastaavan anneta enää tapahtua. Mikäli ottelija ei vastaa pykälien 3 ja 4 vaatimuksia, hän menettää oikeutensa kilpailla ja vastustaja voittaa pykälän 26 mukaisesti fusen-gachilla, mikäli ottelu ei ole vielä alkanut tai kiken-gachilla jos ottelu on jo alkanut, "enemmistö kolmesta" säännön mukaisesti. 5 TUOMARIT JA TOIMITSIJAT Yleensä ottelua johtavat kolme tuomaria, jotka ovat eri kansallisuuksia ottelijoihin nähden. Yksi tuomari on ottelualueella radioyhteydessä kahteen pöytätuomariin ja nämä ovat tuomaritarkkailijan valvonnassa. Kiertosysteemi takaa tuomareiden puolueettomuuden. Mattotuomaria ja pöytätuomareita avustavat pistetaulun hoitajat, ajanottajat ja kirjurit. Tuomarin asun tulee olla järjestäjien pukuvaatimusten mukainen. Yleensä tuomarin asu on seuraavanlainen: tumma (musta tai tumman sininen) puvun takki, valkoinen kauluspaita, (tumman) harmaat housut, hillitty kravatti tai naisilla huivi, mustat sukat. Tuomaritarkkailijoilla on oma videotarkistuslaitteisto ja he ovat radioyhteydessä tuomarikolmikkoon. He toimivat pykälän 19.6 mukaisesti LIITE 5 TUOMARIT JA TOIMITSIJAT Kilpailun järjestäjän on varmistuttava siitä, että pistetaulun pitäjät, ajanottajat, ottelulistojen kirjoittajat ja sihteerit samoin kuin muut tekniset avustajat ovat perusteellisesti koulutettuja tehtäviinsä. Käytössä tulee olla vähintään kaksi ajanottajaa, toinen kilpailuajan ja toinen osaekomi-ajan ottamiseen. Mikäli mahdollista, tulee vielä käyttää kolmatta henkilöä ajanottajien valvojana, jotta vältettäisiin erehdysten tai unohdusten aiheuttamat virheet. Elektronista pistetaulua käytettäessä voi taitava pistetaulun pitäjä hoitaa koko tehtävän yksinkin. Kaksi henkilöä on kuitenkin suositeltava määrä. Otteluajanottaja käynnistää kellonsa kuullessaan käskyt hajime tai yoshi ja pysäyttää sen kuullessaan matte tai sono-mama tai nähdessään vastaavan merkin. Osaekomi-ajanottaja käynnistää kellonsa kuullessaan osaekomi ja pysäyttää sen kuullessaan sonomama, ja käynnistää sen jälleen kuullessaan yoshi. Kuullessaan komennon toketa tai matte hän pysäyt-

9 9 tää kellonsa ja ilmoittaa kuluneiden sekuntien määrän mattotuomarille. Hän ilmoittaa myös osaekomin päättymisen äänimerkillä (20 sekuntia mikäli ei ole aikaisempia pisteitä tai 15 sekuntia mikäli sidonnan pitäjä on saanut waza-arin). Osaekomi-ajanottaja kohottaa vihreän lipun aina käynnistäessään kellon havaitessaan osaekomin tai yoshin julistuksen. Hänen tulee laskea lippu kun hän pysäyttää kellon kuullessaan toketan, matten, sono-maman, tai sidonta-ajan täyttyessä. Otteluajanottaja kohottaa keltaisen lipun aina, kun hän on pysäyttänyt kellonsa kuullessaan komennon tai nähdessään merkin matte tai sono-mama ja laskee lipun käynnistäessään kellonsa kuullessaan hajime tai yoshi. Otteluajan päätyttyä ajanottaja ilmoittaa siitä mattotuomarille selvästi kuuluvalla merkillä (katso pykälä 12). Pistetaulunhoitajan tulee varmistua, että hän on täysin selvillä mattotuomarin voimassaolevista merkeistä ja signaaleista voidakseen merkitä oikein ottelun edistymisen ja tuloksen. Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi tulee käytössä olla ottelulistojen täyttäjä kirjaamassa koko kilpailun kulkua. Elektronista systeemiä käytettäessä käytäntö on periaatteessa sama kuin ylläkuvattu. Elektroninen pistetaulu ehdottaa automaattisesti sidonnasta karttunutta pistesuoritusta, jonka perusteella mattotuomari julistaa pisteet vastaavalla komennolla ja käsimerkillä. 6 MATTOTUOMARIN TOIMINTA JA SIJAINTI Mattotuomarin tulee yleensä pysytellä ottelualueella. Hän johtaa ottelua ja julistaa tuomiot. Hänen tulee varmistua, että hänen päätöksensä ovat oikein kirjatut. Mattotuomarin tulee varmistaa, että esim. ottelualue, välineet, puvut, hygienia, tekniset avustajat jne., ovat kunnossa ennen ottelun aloittamista. Valkoisella otteleva ottelija on hänen oikealla ja sinisellä otteleva ottelija vasemmalla puolella. Tilanteissa, joissa esim. molemmat ottelijat ovat ne-wazassa kasvot kohti ottelualueen reunaa, mattotuomari voi tarkkailla tilannetta suoja-alueelta. Ennen kilpailujen alkua tuomareiden tulee tutustua ottelun päättymistä ilmaisevien merkinantolaitteiden ääneen ja lääkärin tai lääketieteellisen avustajan sijaintiin. Ottaessaan kilpailualueen hallintaansa tuomareiden tulee varmistaa, että maton pinta on puhdas ja hyvässä kunnossa ja ettei tatamipalojen välissä ole rakoja ja että ottelijat vastaavat pykälien 3 ja 4 vaatimuksia. Tuomareiden täytyy myös varmistaa, ettei katsojia, kannattajia tai valokuvaajia ole paikoissa, joista he voisivat aiheuttaa häiriötä tai loukkaantumisen vaaraa ottelijoille.

10 10 Tuomareiden tulee poistua kilpailualueelta esittelyjen tai muiden pidempien viivytysten ajaksi. 7 PÖYTÄTUOMAREIDEN TOIMINTA JA SIJAINTI Pöytätuomarit istuvat tatamin ulkopuolella, sen reunalla pöydän takana. He ovat yhteydessä mattotuomariin radion avulla ja avustavat häntä videotarkistussysteemin avulla enemmistö kolmesta säännön mukaisesti. Pöytätuomarit ilmaisevat mattotuomarin pisteiden julistuksen jälkeen oman mielipiteensä lyhyesti sitä keskenään kommentoimalla. Periaate tuomion muuttamisessa on sama kuin kulmatuomareita käytettäessä ks. liite 7, mutta muutos viestitään mattotuomarille radiolla. Mikäli pöytätuomari havaitsee virheen pistetaululla, tulee hänen kiinnittää mattotuomarin huomio virheeseen. Pöytätuomari ei saa ennakoida mattotuomarin merkkejä. Mikäli ottelija joutuu hetkellisesti jättämään ottelualueen, esim. judogin vaihtamisen tai lääketieteellisen avustamisen takia, tai syystä, jonka mattotuomari on harkinnut tarpeelliseksi ottelun aloittamisen jälkeen, tulee toisen pöytätuomarin mennä ehdottomasti ottelijan mukaan valvomaan, ettei tapahdu mitään sääntöjen vastaista. Mikäli tuomari ei ole samaa sukupuolta tatamilta hetkellisestä poistuvan ottelijan kanssa, määrää kilpailun organisaatioon kuuluva johtohenkilö samaa sukupuolta olevan virkailijan valvojaksi. LIITE 7 KULMATUOMAREIDEN TOIMINTA JA SIJAINTI Mikäli käytetään kulmatuomareita, toimitaan seuraavalla tavalla. Kulmatuomareiden tulee avustaa mattotuomaria. Heidän tulee istua vastakkaisissa kulmissa ottelualueen ulkopuolella. Kulmatuomarin tulee ilmaista mielipiteensä virallisella käsimerkillä milloin hänen mielipiteensä eroaa mattotuomarin näyttämästä teknisestä suorituksesta tai rangaistuksesta. Mikäli mattotuomarin näyttämä mielipide on korkeampi kuin kummankin kulmatuomarin koskien teknistä suoritusta tai rangaistusta, on hänen muutettava lopullinen päätöksensä sen kulmatuomarin mukaiseksi, jonka arvostelu on korkeampi. Mikäli mattotuomarin näyttämä mielipide on alempi kuin kummankin kulmatuomarin koskien teknistä suoritusta tai rangaistusta, on hänen muutettava lopullinen päätöksensä alimman kulmatuomarin näytön mukaiseksi. Mikäli toisen kulmatuomarin näyttämä mielipide on korkeampi ja toisen alempi kuin mattotuomarin näyttämä, jää mattotuomarin näyttämä mielipide lopulliseksi. Mikäli molemmat kulmatuomarit näyttävät eriävää mielipidettä, mutta mattotuomari ei ole huomannut heidän merkkejään, heidän on noustava ylös käsimerkkinsä säilyttäen, kunnes mattotuomari havaitsee

11 11 tilanteen ja muuttaa lopullisen päätöksen. Mikäli mattotuomari ei kohtuullisessa ajassa (muutaman sekunnin kuluttua) ole huomioinut seisaallaan olevia kulmatuomareita, tulee häntä lähinnä olevan kulmatuomarin välittömästi lähestyä häntä ja ilmoittaa enemmistömielipiteestä. Kulmatuomarin täytyy asiaankuuluvalla merkillä ilmaista mielipiteensä jokaisen toimenpiteen pätevyydestä ottelualueen rajalla. Keskustelu on mahdollista ja tarpeellista vain, jos mattotuomari tai toinen kulmatuomareista on nähnyt jotakin, jota kaksi muuta eivät ole nähneet ja joka saattaisi muuttaa päätöksen. Kulmatuomareiden täytyy myös tarkkailla, että pistetauluun rekisteröidyt pisteet ovat mattotuomarin julistamien mukaiset. Mikäli ottelija joutuu hetkellisesti jättämään ottelualueen syystä, jonka mattotuomari on harkinnut tarpeelliseksi, tulee toisen kulmatuomarin ehdottomasti mennä ottelijan mukaan valvomaan, ettei tapahdu mitään sääntöjen vastaista. Tällainen lupa voidaan antaa vain poikkeuksellisissa olosuhteissa. 8 MERKIT Mattotuomari käyttää alla esitettyjä käsimerkkejä seuraavien suoritusten yhteydessä: 1) Ippon: kohottaa toisen kätensä suoraan ylös kämmen eteenpäin korkealle pään yläpuolelle. 2) Waza-ari: kohottaa toisen kätensä vaakasuoraan sivulle olkapään tasalle, kämmen alaspäin. 3) Waza-ari-awasete-ippon: ensin waza-arin, sitten alakautta ipponin merkki. 4) Yuko: kohottaa toisen kätensä sivulle kämmenpuoli alaspäin, 45 asteen kulmassa alaspäin vartaloon nähden. 5) Osae-komi: ojentaa toisen kätensä eteenpäin, kämmen alaspäin, osoittaen kohti ottelijoita, kääntyneenä heihin päin taivuttaen kehoaan heidän suuntaan. 6) Toketa: kohottaa kätensä eteensä kämmen levynä peukalopuoli ylöspäin ja liikuttaa sitä nopeasti oikealta vasemmalle kaksi tai kolme kertaa suuntaansa taivuttaen kehoaan heitä kohden. 7) Matte: kohottaa kätensä olkapään korkeudelle, käsivarsi yhdensuuntaisena tatamin kanssa, ja osoittaa kädellään (kämmenlevyllä) sormet ylöspäin ajanottajiin päin. 8) Sono-mama: kumartuu eteenpäin ja koskettaa molempia ottelijoita kämmenillään. 9) Yoshi: koskettaa kämmenillään kunnollisesti molempia ottelijoita painaen heitä. 10) Ilmoittaakseen julistetun tuomion peruutuksen: toistetaan erheellisesti näytetty merkki toisella kädellä samalla kun toinen käsi nostetaan eteen pään yläpuolelle ja liikutetaan oikealta vasemmalle kaksi tai kolme kertaa. 11) Voittajan osoitus eli Kachi: nostaa toisen kätensä kämmen sisäänpäin olkapään yläpuolelle kohti voittajaa. 12) Määrätäkseen ottelijan (ottelijat) korjaamaan judoginsa: asettaa vasemman kätensä ristiin oikean käden päälle vyön korkeudelle, kämmenet sisäänpäin. 13) Kutsuakseen lääkärin tuomari kääntyy kohti lääkärin paikkaa ja osoittaa käsivarrella (kämmen ylöspäin) lääkärin pöydästä loukkaantunutta ottelijaa kohden 14) Antaa rangaistus (shido tai hansoku-make): osoittaa ottelijaa etusormella kämmen nyrkissä. 15) Ottelemattomuus: pyörittää eteenpäin suuntautuvalla liikkeellä käsiään rinnan korkeudella sitten osoittaen etusormella ottelijaa. 16) Valehyökkäys: ojentaa molemmat käsivarret eteenpäin, kädet nyrkissä ja vie ne sitten alas. 17) Ulosastuminen: piirtää ilmaan rinnan korkeudella ulosmenorajan suuntaisesti edestakaisin rajaa

12 12 kuvaavasti suljetuin suorin sormin kämmen levynä. LIITE 8 MERKIT Milloin asia ei muuten ole täysin selvä, voi mattotuomari virallisen merkin jälkeen osoittaa valkoisen tai sinisen ottelijan aloituskohtaa täsmentääkseen, kumpi ottelijoista sai suorituspisteen tai varoituksen. Ilmoittaakseen ottelijalle (tai ottelijoille), että hän voi istua jalat ristiasennossa ottelun aloituskohdassa, mikäli pitkä viivästys ottelussa on ilmeinen, mattotuomari osoittaa kohti aloituskohtaa avoimella kädellä, kämmen ylöspäin. Yuko ja waza-ari merkkien tulee alkaa rinnan päältä sivuttain oikeaan loppuasentoon. Yuko ja waza-ari merkit tulee säilyttää samanaikaisesti liikkuen sen varmistamiseksi, että merkki on tullut selvästi pöytä- tai kulmatuomareiden näkyviin. Kuitenkin on huolehdittava siitä, ettei kääntymisen aikana menetetä näköyhteyttä ottelijoihin. Mikäli molemmat ottelijat saavat rangaistuksen, mattotuomarin tulee tehdä oikea varoitusta kuvaava ele, kummallekin ottelijalle erikseen, ja osoittaa vuorotellen kumpaakin ottelijaa (vasemmalla etusormella vasemmalla puolellaan olevaa ja oikealla etusormellaan oikealla puolella olevaa). Mikäli oikaisumerkki on tarpeellinen, se on annettava niin pian kuin mahdollista peruutusmerkin jälkeen. Suorituksen peruutusta ei julisteta suullisesti. Kaikki merkit säilytetään kolmesta viiteen sekuntia. Ilmoittaakseen voittajan mattotuomari palaa ottelun aloituspaikkaansa, astuu sitten yhden askeleen vasemmalla alkaen eteenpäin, osoittaa voittajan ja astuu sitten yhden askeleen taaksepäin oikealla alkaen.

13 13 MATTOTUOMARIN MERKIT, ELEET JA KOMENNOT Kumarrus tatamille tullessa ja sieltä poistuessa Ottelun odotusasento Ottelijoiden kutsuminen tatamille Ippon Waza-ari Waza-ari-awazete-Ippon

14 14 Yuko Osaekomi Sono-mama < > Yoshi Toketa Matte Korjaa judogi

15 15 Tuomion peruutus Ei arvostella Hajime < > Sore-made Voittajan julistus, kachi Varoituksen antaminen Ottelemattomuus

16 16 Valehyökkäys Lääkärin kutsuminen Varoitus estävästä ottelutyylistä Varoitus risti- ja samanpuolen otteesta Varoitus kaulusotteen estämisestä Varoitus yliastumisesta

17 17 Kehotus nousta ylös Varoitus pistooliotteesta Varoitus hihan sisäpuolisesta otteesta Varoitus jalasta tarttumisesta Varoituksen antaminen 9 OTTELUALUE (HUOMIOITAVA ALUE) Ottelu käydään ottelualueella. Heitto on hyväksyttävissä, kun kumpikin ottelija koskettaa ottelualuetta tai ainakin tori koskettaa ottelualuetta. Mitään tekniikkaa, joka on tehty molempien ottelijoiden ollessa ottelualueen ulkopuolella, ei hyväksytä. Kaikkien tekniikoiden pitää antaa jatkua niin kauan, kuin ottelijoiden jokin osa koskettaa ottelualuetta.

18 18 POIKKEUKSET: A. Kun heiton alkaessa toinen ottelija on ottelualueen sisällä, mutta hyökkäyksen aikana molemmat siirtyvät ottelualueen ulkopuolelle, voidaan hyökkäys katsoa päteväksi, jos se tapahtuu keskeytyksettä. Samalla lailla jokainen, vastustajansa hyökkäyksen seurauksena ottelualueen ulkopuolelle joutuneen ottelijan välittömästi tekemä vastatekniikka tulee arvioida, jos se jatkuu keskeytyksettä. B. Ne-wazassa toiminta on hyväksyttävää ja saa jatkua niin pitkään kuin sisältä julistettu osaekomi on pätevä. C. Jos heittotekniikka päättyy ulkopuolelle ja ottelija suorittaa välittömästi osaekomin, shimewazan tai kansetsu-wazan, tulee tekniikka hyväksyä. Mikäli uke ottaa kontrollin keskeytyksettä kesken näiden tekniikoiden, tulee toiminta hyväksyä. Ottelualueella alkaneet kansetsu- ja shime-waza-tekniikat saavat jatkua ottelualueen ulkopuolelle, mikäli hallinta säilyy koko ajan. LIITE 9 OTTELUALUE (HUOMIOITAVA ALUE) Ottelun alettua saavat ottelijat poistua kilpailualueelta vain, mikäli mattotuomari on antanut siihen luvan. Lupa voidaan antaa vain erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa, sellaisissa kuin lääkärin avustaminen verenvuodon tyrehdyttämisessä ja judogin vaihtamisessa, mikäli se on vahingoittunut tai likaantunut. 10 OTTELUN KESTO 1. Ottelun kestoaika ja kilpailujärjestelmä on sen mukainen, mitä on ilmoitettu kilpailumääräyksissä. Seuraava ohjeistus on virallisia kilpailuja varten: Miehet Naiset, alle 21 ja alle 18 miehet ja naiset 5 minuuttia tehollista otteluaikaa 4 minuuttia tehollista otteluaikaa 2. Jokainen ottelija on oikeutettu lepäämään otteluiden välillä 10 minuuttia. Kansallisissa kilpailuissa käytetään usein kilpailun nopeuttamiseksi otteluajan mittaista lepoaikaa. 3. Mattotuomarin pitää ennen matolle tuloaan olla tietoinen otteluajasta.

19 19 11 OTTELUAIKAAN KUULUMATON AIKA Aikaa, joka kuluu mattotuomarin komentojen matte ja hajime, komentojen sono-mama ja yoshi välillä, ei lasketa osaksi tehollista otteluaikaa. 12 AIKAMERKKI Ottelulle määrätyn otteluajan päättyminen ilmoitetaan mattotuomarille soittamalla kelloa, tai muulla vastaavalla selkeästi kuultavalla tavalla. LIITE 12 AIKAMERKKI Käytettäessä useampia kilpailualueita yhtä aikaa, tulee merkinantovälineiden olla ääneltään erilaisia. Aikamerkin tulee olla voimakkuudeltaan sellainen, että se on kuultavissa yleisön aiheuttaman melun ylitse. 13 OSAEKOMI-AIKA Ippon: Waza-ari: Yuko: täydet 20 sekuntia 15 sekuntia tai enemmän, mutta vähemmän kuin 20 sekuntia 10 sekuntia tai enemmän, mutta vähemmän kuin 15 sekuntia LIITE 13 OSAEKOMI-AIKA Osaekomin aikana voi uke vastahyökätä shime- tai kansetsu-wazalla. Mikäli sidonnan pitäjä antautuu tai menettää tajuntansa, voittaa vastaliikkeen tehnyt ottelija ipponilla. 14 AIKAMERKIN KANSSA SAMANAIKAINEN SUORITUS 1. Välitön tulos suorituksesta, joka on alkanut samanaikaisesti äänimerkin kanssa, hyväksytään. 2. Vaikka suoritus olisikin alkanut yhtä aikaa äänimerkin kanssa, mutta mattotuomari päättää, ettei se tule johtamaan välittömästi tulokseen, hänen tulee julistaa soremade. 3. Mitään suoritusta, joka on aloitettu äänimerkin, joka osoittaa otteluajan päättymistä, jälkeen, ei huomioida, vaikka mattotuomari ei vielä sillä hetkellä olisikaan julistanut soremade. 4. Jos osaekomi ilmoitetaan samanaikaisesti äänimerkin kanssa, otteluaika jatkuu, kunnes mattotuomari julistaa joko 1) ippon - soremade tai 2) toketa - waza-ari soremade tai 3) toketa yuko soremade tai 4) toketa - soremade.

20 20 15 OTTELUN ALOITTAMINEN Tuomareiden on oltava paikoillaan ennen ottelijoiden kilpailualueelle tuloa. Tuomareiden täytyy aina olla paikoillaan valmiina aloittamaan ottelu ennen kuin ottelijat saapuvat ottelualueelle. Mattotuomarin tulee seistä keskellä, kaksi metriä taaksepäin linjalta, jolta ottelijat aloittavat. Hänen kasvojensa tulee olla kohti ajanottajien pöytää. Pöytätuomarit istuvat paikoillaan. Ottelijat saavat kumartaa saapuessaan ja lähtiessään ottelualueelta, vaikkakaan se ei ole pakollista. Saapuessaan tatamialueelle on ottelijoiden käveltävä yhtä aikaa tatamille tulopaikalle. Ottelijat eivät saa kätellä ennen ottelua. Ottelijoiden tulee sitten kävellä ottelualueen rajan keskikohdalle (turva-alueelle) määrätylle paikalleen (ensiksi mainittu oikealle ja toiseksi mainittu vasemmalle tuomarista katsoen) ja jäädä sinne seisomaan. Mattotuomarin merkistä ottelijat siirtyvät aloituspaikoilleen ja kumartavat samanaikaisesti toisilleen ja ottavat askeleen eteen vasemmalla jalalla aloittaen. Kun ottelu on päättynyt ja mattotuomari on julistanut tuloksen, ottelijoiden tulee ottaa samanaikaisesti askel taakse oikealla jalalla aloittaen ja kumartaa toisilleen. On erittäin tärkeää kumartaa oikealla tavalla. Kun ottelijat kävelevät aloituspaikoilleen ja seisovat kasvokkain, täytyy heidän kumartaa huolellisesti mattotuomarin valvonnassa, toistaen tämän jälleen ottelun päättyessä. Jos ottelijat eivät kumarra, tuomari vaatii tekemään sen. Ottelijoiden pystykumarruksien pitää olla 30 asteen kulmassa vyötäröltä mitattuna. Ottelu alkaa aina pystyasennosta tuomarin hajime-komennosta. Joukkuekilpailujen kumarrusohje: Mattotuomari seisoo samalla kohdalla kuin yksilökilpailussa. Joukkueet siirtyvät ottelualueen ulkorajalta raskain painoluokka tuomaria lähimpänä, mattotuomarin merkistä, yhtenäisinä rintamina vastakkain aloitusmerkin kohdalle. Mattotuomari komentaa ottelijoita kääntymään josekin suuntaan osoittamalla kädet suorina ja kämmenet eteenpäin. Tällä komennolla ottelijat kääntyvät josekin suuntaan ja ovat jonossa. Mattotuomari komentaa rei ja ottelijat kumartavat. Tuomari ei kumarra. Mattotuomari ohjaa välittömästi ottelijoita kääntymään kasvokkain ja komentaa jälleen rei, jolloin, joukkueet kumartavat toisilleen, siirtyvät ottelualueen reunalle ja poistuvat kilpailualueelta. Joukkueiden ensimmäiset ottelijat tulevat ottelualueen reunalle odottamaan tuomarin merkkiä astua ottelualueelle. Ennen jokaista yksittäistä ottelua ja sen jälkeen ottelijat toimivat kuten yksilökilpailussa. Kaikkien yksittäisen otteluiden jälkeen joukkueet asettuvat mattotuomarin merkistä ottelualueen sisäpuolelle omalle merkilleen kasvotusten. Mattotuomari astuu askeleen eteenpäin ja julistaa tuloksen. Mattotuomari astuu askeleen takaisin ja komentaa rei. Joukkueet kumartavat toisilleen. Mattotuomari ohjaa eleellä ottelijat kääntymään josekin suuntaan ja pysymään jonossa. Mattotuomari komentaa välittömästi rei ja ottelijat kumartavat yhtäaikaisesti josekin suuntaan. Tämän jälkeen ottelijat poistuvat ottelualueelta.

21 21 Valmentajan toiminta kilpailualueella ja ottelun aikana: IJF on päättänyt rajoittaa valmentajien käytöstä ottelujen aikana. Tämä sääntö pätee kaikissa IJF:n tapahtumissa. Valmentajan pitää odottaa ottelun alkamista heille varatulla paikalla. a) Valmentaja ei saa antaa ohjeita ottelemisen aikana. b) Ohjeiden antaminen on sallittua ainoastaan matten ja hajimen välisenä aikana. c) Tauon päätyttyä, ottelun jatkuessa, valmentajien pitää olla taas hiljaa ja eleitä tekemättä. d) Jos valmentaja ei noudata tätä ohjetta, saa hän ensimmäisen varoituksen. e) Jos valmentaja jatkaa samalla asenteella, saa hän toisen varoituksen ja hänet poistetaan kilpailualueelta. Häntä ei voi korvata toisella valmentajalla kyseisen ottelun aikana. (f) Jos valmentaja jatkaa käytöstään kilpailualueen ulkopuolella varoitetaan häntä taas. Tämän seurauksena voidaan häneltä ottaa pois akreditointikortti. IJF-juryn, kuten tuomareiden, pitää olla eri kansallisuutta kuin tatamilla olevat urheilijat. Valmentajilla ei ole valitusoikeutta, mutta he voivat lähestyä kilpailun juryä päätöksen muuttamisen syistä kysyäkseen. 16 SIIRTYMINEN NE-WAZAAN (MATTOTYÖSKENTELY) 1. Ottelijat voivat siirtyä pystyasennosta ne-wazaan seuraavissa tapauksissa, mutta mikäli suoritus ei ole jatkuva, mattotuomari voi komentaa matte ja määrätä molemmat ottelijat palaamaan pystyasentoon. 2. Tilanteet, jotka sallivat ottelun jatkuvan tachi-wazasta ne-wazaan: (a) (b) (c) (d) (e) Kun ottelija saatuaan tuloksen heittosuorituksella jatkaa ilman keskeytystä ne-wazaan ja on hyökkäävä. Kun toinen ottelijoista putoaa maahan epäonnistuneen heittoyrityksen seurauksena, toinen voi seurata häntä mattoon, tai kun toinen ottelijoista on epäonnistuneen heittoyrityksen seurauksena menettänyt tasapainonsa ja altis mattoon kaatumiselle, vastustaja voi hyödyntää hänen tasapainottoman tilansa ja viedä hänet mattoon. Kun toinen ottelija saavuttaa merkittävän tehon tekemällä shime-wazan tai kansetsu-wazan pystyasennossa, ja sitten vaihtaa ilman keskeytystä ne-wazaan. Kun toinen ottelijoista vie vastustajansa alas ne-wazaan erikoisen taidokkaalla liikkeellä, joka, vaikka muistuttaakin heittotekniikkaa, ei ole laadultaan sellainen. Jokaisessa muussa tapauksessa, jossa toinen ottelija saattaa pudota mattoon tai on lähellä putoamista tavalla, jota ei ole mainittu tämän pykälän aikaisemmissa osissa saa vastustaja käyttää hyödykseen tilanteen ja mennä ne-wazaan.

22 22 3. Poikkeukset: Kun toinen ottelija vetää vastustajansa alas ne-wazaan tavalla, joka ei ole tässä pykälässä kuvattujen tapausten mukainen, ja mikäli alasvedetty vastustaja ei käytä tilaisuutta hyödykseen jatkaakseen newazassa, tuomarin tulee komentaa matte, keskeyttää ottelu ja antaa shido ottelijalle, joka on rikkonut 25 (7.) vastaan. Jos alasvedetty vastustaja käyttää tilanteen hyväkseen jatkaen ne-wazaan, tulee tilanteen antaa jatkua. 17 MATTE-TILANTEET 1. Yleistä Mattotuomari komentaa matte (odottakaa) halutessaan keskeyttää ottelun väliaikaisesti kohdassa 2. esitetyissä tapauksissa. Matte-komennon jälkeen ottelijoiden tulee nopeasti palata ottelun aloituspaikoilleen. Halutessaan ottelun jälleen jatkuvan komentaa tuomari hajime. Mikäli shido julistetaan ottelutilanteen paikalta, eivät ottelijat palaa paikoilleen, ellei shido aiheudu ottelualueelta poistumisesta. Kun mattotuomari on komentanut matte, täytyy hänen säilyttää ottelijat näköpiirissään, siltä varalta, että he eivät ole kuulleet komentoa, vaan jatkavat ottelua tai jotain muuta äkillistä tapahtuu. 2. Tilanteet, jolloin mattotuomari komentaa matte (a) Kun molemmat ottelijat menevät ulos ottelualueelta. (b) Kun toinen tai molemmat ottelijat tekevät jonkin kielletyn teon (pykälä 25). (c) (d) (e) (f) (g) (h) Kun toinen tai molemmat ottelijat ovat loukkaantuneet tai sairastuneet tai mikä tahansa pykälän 27 tilanteista tapahtuu, pitää mattotuomarin matte-komennon jälkeen kutsua lääkäri, mikäli joko ottelija tai lääkäri niin vaatii tai milloin se on mattotuomarin mielestä tarpeellista. Kun toisen tai molempien ottelijoiden on tarpeen korjata judogiaan. Kun ne-wazan aikana ei tapahdu mitään selvää edistymistä. Kun toinen ottelija jää tai ne-wazasta nousee seisovaan tai puoliseisovaan asentoon kannattaen vastustajaa selässään. Kun toinen ottelija nousee ne-wazasta seisovaan asentoon nostaen selällään olevan vastustajan, jonka jalka/jalat ovat seisaallaan olevan ottelijan minkä tahansa ruumiinosan ympärillä, selvästi ylös matosta. Kun ottelija suorittaa tai aikoo suorittaa kansetsu-wazan tai shime-wazan pystyasennossa, mutta tulos ei ole heti ilmeinen.

23 23 (i) (j) Kun ottelija aloittaa tai suorittaa kamppailullisen tai painimaisen (ei judollisen) liikkeen, pitää mattotuomarin komentaa välittömästi matte keskeyttääkseen liikkeen loppuun tekemisen. Missä muussa tilanteessa tahansa, jossa mattotuomari katsoo sen tarpeelliseksi. 3. Tilanteet, joissa mattotuomari ei saa komentaa matte - Estääkseen ottelijaa tai ottelijoita menemästä ulos ottelualueelta, ellei hänen harkintansa mukaan tilanne ole vaarallinen. - Milloin ottelija on päässyt pakoon esimerkiksi osaekomista, shime-wazasta tai kansetsu-wazasta ja näyttää olevan tauon tarpeessa tai pyytää sitä. 4. Erityiset tilanteet Jos mattotuomari erehdyksessä komentaa matte ne-wazan aikana ja ottelijat siitä syystä irtautuvat, mattotuomari ja pöytätuomarit voivat, mikäli se on mahdollista, ja käyttäen "enemmistö kolmesta" - sääntöä, sijoittaa ottelijat takaisin niin lähelle ennen komentoa vallinnutta tilannetta kuin mahdollista ja jatkaa ottelua siitä tilanteesta, mikäli niin toimimalla voidaan korjata toiselle ottelijalle aiheutettu vääryys. Myös virallinen lääkäri, voi vaatia tuomaria keskeyttämään ottelun. Tällöin toimitaan pykälän 27 mukaan. Tuomaritarkkailija voi keskeyttää ottelun. Kilpailun jury voi puuttua otteluun virheen korjaamiseksi. Tällainen tuomareiden päätöksen muuttaminen voidaan tehdä ainoastaan erityisissä tapauksissa. Jury puuttuu asioihin ainoastaan kun he katsovat tarpeelliseksi. 18 SONO-MAMA 1. Sellaisessa tapauksessa, jossa mattotuomari haluaa hetkellisesti pysäyttää ottelun esim. puhutellakseen toista tai molempia ottelijoita aiheuttamatta muutosta heidän asentoonsa, komentaa hän sonomama. Hänen tulee huolehtia siitä, ettei kummankaan ottelijan asennossa tai otteessa tapahdu muutosta. 2. Sono-mama komentoa voi käyttää vain ne-wazassa. 3. Yleisimmät tilanteet a) kun annetaan varoitus b) lääkärin avustus

24 24 Mikäli ne-wazan aikana ottelija osoittaa merkkejä loukkaantumisesta, mattotuomari voi komentaa sonomama, mikäli tarpeellista, sitten palauttaa ottelijat asentoihin, jotka heillä oli ennen sonomamakomentoa, ja sitten komentaa yoshi. 4. Ottelu jatkuu mattotuomarin komennettua yoshi. 19 OTTELUN LOPETTAMINEN 1. Julistettuaan sore-made, mattotuomarin tulee edelleen pitää ottelijoita silmällä siltä varalta, etteivät he ole kuulleet hänen ilmoitustaan, vaan jatkavat ottelua. Mattotuomarin tulee, mikäli tarpeen, kehottaa ottelijoita korjaamaan judoginsa, ennen tuloksen julistamista. Kun mattotuomari on julistanut tuloksen, ottaa ottelija askeleen taaksepäin, kumartaa ja lähtee ottelualueelta ottelualueen reunassa olevaa suoja-aluetta pitkin. Kun ottelijat poistuvat tatamilta pitää heidän pitää judogi päällänsä, eikä ottaa pois mitään judogin osaa ennen poistumistaan kilpailualueelta. Mikäli mattotuomari erehdyksessä julistaa väärän ottelijan voittajaksi, tulee pöytätuomareiden varmistaa, että hän oikaisee päätöksen ennen poistumistaan ottelualueelta. Kaikki mattotuomarin ja pöytätuomareiden toiminnat ja päätökset, jotka on tehty enemmistö kolmesta säännön mukaan, ovat lopullisia ilman valitusoikeutta. Vuoden 2014 alussa tulleen ohjeistuksen mukaan kaikki päätökset voidaan muuttaa niin kauan ottelun jälkeen kuin on tarpeellista. Muutoksen voi tehdä ainoastaan kilpailun jury tai tuomaritarkkailijat. 2. Sore-made-tilanteet (a) Kun toinen ottelija saa ipponin tai waza-ari awasete ipponin (pykälät 20 ja 21). (b) Kiken-gachi- tilanteessa (pykälä 26). (c) Hansoku-make- tilanteessa (pykälä 25). (d) Mikäli ottelija ei voi jatkaa loukkaantumisen takia (pykälä 27). (e) Kun otteluaika päättyy. 3. Mattotuomari julistaa ottelun tuloksen seuraavasti (a) (b) (c) Milloin toinen ottelija on saanut ipponin tai vastaavan, hänet näytetään voittajaksi. Milloin ei ole saatu ipponia tai vastaavaa, voittaja näytetään seuraavin perustein: yksi waza-ari voittaa minkä tahansa määrän yukoja. Mikäli kummallakaan ottelijalla ei ole suorituspisteitä tai ne ovat tarkalleen samat kussakin pistelajissa (waza-ari, yuko), mutta toisella ottelijalla on vähemmän shidoja, voittaa vähemmän shidoja saanut ottelija.

25 25 (d) Mikäli kummallakaan ottelijalla ei ole suorituspisteitä tai ne ovat tarkalleen samat kussakin pistelajissa (waza-ari, yuko) ja shidojen määrä on sama, ratkaistaan ottelun voitto Golden score ottelulla sekä yksilö- että joukkuekilpailussa. 4. Golden score -säännöstö Kun varsinaisen otteluaika loppuu, julistaa mattotuomari soremade keskeyttääkseen ottelun hetkellisesti, jolloin ottelijat palaavat aloituspaikoilleen ja korjaavat heidän judoginsa. Golden scorella ei ole aikarajaa. Ajanotto nollataan, mutta pisteet ja varoitukset säilytetään, jonka jälkeen mattotuomari välittömästi julistaa hajime aloittaakseen ottelun normaaliin tapaan. Varsinaisen ottelun loppumisen ja Golden score -ottelun aloittamisen välillä ei ole lepoaikaa. Ensimmäinen Golden scoren ajalla tehty suoritus ratkaisee ottelun. Ottelu loppuu niin pian kuin ottelija saavuttaa minkä tahansa piste-edun: joko tulee varoitetuksi tai saa pisteen teknisestä suorituksesta. Golden score -ottelun sidontatilanteessa toimitaan samalla tavalla kuin normaalilla otteluajalla. Tässä tapauksessa ottelija voittaa saavutetuin suorituspistein. Golden score -ottelun aikana tuomitun hansoku-maken vaikutus on sama kuin normaalilla otteluajalla. Mattotuomarin on saatava varmistus pöytätuomareilta ennen shidon julistamista. Jos päätös on yksimielinen, julistetaan shido ja näytetään toinen ottelija voittajaksi. 5. Golden scoren erikoistilanteet a) Mikäli vain toinen ottelija haluaa käyttää hyväkseen oikeuden Golden score -otteluun ja toinen vetäytyy ottelusta, julistetaan ottelemista haluava ottelija voittajaksi kiken-gachilla. b) Tapauksessa, jossa molemmat ottelijat saavat ipponin samanaikaisesti, ratkaistaan ottelu Golden score -ottelun perusteella. c) Tilanteessa, jossa kumpaakin ottelijaa rangaistaan suoralla hansoku-makella yhtäaikaisesti, suljetaan kumpikin ottelija kilpailusta. 6. Videotarkistus-systeemi Videotarkistussysteemin käytöstä vastaa ainoastaan tuomaritarkkailija seuraavissa esitellyissä tilanteissa: a) Tuomaritarkkailija voi puuttua ottelun kulkuun ja tuomareiden toimintaan. b) Tuomaritarkkailija voi antaa positiivista palautetta tuomareille. Tilanteen videolta tarkastaminen on oikeutettua seuraavissa tapauksissa: a) Kaikissa ottelun päättymiseen vaikuttavissa päätöksissä, niin normaalin, kuin Golden score -ottelun aikana. b) Vastaliiketilanteissa, joissa voi olla vaikeaa nähdä kumpi ottelija ottaa tilanteessa lopullisen hallinnan ja siten vaikuttaa voittajan valintaan.

26 26 Videotarkistuksesta ja yhteydenpidosta tuomarikolmikkoon vastaa ainoastaan mattoa valvova tuomaritarkkailija. Kukaan muu kuin tuomaritarkkailija ei voi vaatia ja päättää videotarkistuksesta. 20 IPPON 1. Mattotuomarin tulee julistaa ippon, milloin hänen mielestään suoritettu tekniikka täyttää seuraavat vaatimukset: (a) Kun ottelija hallitusti heittää vastustajansa kunnollisella iskeytymisellä selälleen huomattavalla voimalla ja nopeudella. Kun alastulo on rullaava ts. iskeytyminen puuttuu, ei ole mahdollista julistaa ipponia. Kaikissa tilanteissa, joissa uke tekee tarkoituksellisesti sillan (pää/hartia/hartiat ja yksi tai molemmat jalkaterät kosketuksessa mattoon) tultuaan heitetyksi - vaikka hän sillä on saattanutkin välttyä ipponille tarpeelliselta ominaisuudelta, tuomarin tulee siitä huolimatta julistaa ippon. Tällä halutaan suojata uken niska ja selkäranka. Kaikki uken tarkoitukselliset vartalon kaartamiset pitää tulkita sillaksi. (b) Kun ottelija pitää vastustajaansa osaekomi-wazassa, ja tämä ei onnistu pääsemään siitä pois 20 sekunnin kuluessa osaekomi-wazan julistamisesta. (c) (d) Kun ottelija luovuttaa taputtamalla kahdesti tai useammin kädellään tai jalallaan, tai sanoo maitta, yleensä osaekomi-wazan, shime-wazan tai kansetsu-wasan tuloksena. Kun ottelija on toimintakyvytön shime-wazan tai kansetsu-wazan tuloksena. 2. Samanarvoisuus ja erikoistilanteet a) Samanaikaiset suoritukset: Kun molemmat ottelijat putoavat mattoon samanaikaisten hyökkäysten seurauksena ja kun tuomarit eivät kykene päättämään kumman suoritus oli määräävämpi - ei tule antaa mitään pisteitä. b) Tilanteessa, jossa molemmat ottelijat saavat samanaikaisen ipponin, tulee ottelu ratkaista Golden score-ottelulla. 21 WAZA-ARI-AWASETE-IPPON Mikäli ottelija saavuttaa toisen waza-arin samassa ottelussa (katso 22), mattotuomarin tulee julistaa waza-ari-awasete-ippon.

27 27 22 WAZA-ARI Mattotuomari julistaa waza-ari, milloin hänen mielestään suoritettu tekniikka täyttää seuraavat vaatimukset: (a) Kun ottelija heittää vastustajansa hallitusti, mutta suorituksesta puuttuu osin yksi kolmesta ipponin ominaisuudesta (katso 20 (a)). (b) Kun ottelija pitää osaekomi-wazassa vastustajaansa, joka ei onnistu pääsemään siitä pois 15 sekunnissa, mutta onnistuu ennen 20 sekuntia. 23 YUKO Mattotuomari julistaa yuko, milloin hänen mielestään suoritettu tekniikka täyttää seuraavat vaatimukset: (a) Kun ottelija heittää vastustajansa hallitusti, mutta suorituksesta puuttuu osin kaksi kolmesta ipponin ominaisuuksista. Kun ottelija heittää vastustajansa kontrolloidusti siten, että vastustaja tulee alas ylävartalon kyljelle. Esimerkit: (1) Osittainen puute määritelmästä "iskeytyminen selälleen" ja myös osin puuttuu yksi elementeistä nopeus tai voima. (2) Suurimmaksi osaksi selällään, mutta osittain puuttuu molemmat muut, nopeus ja voima. (b) Kun ottelija pitää osaekomi-tilanteessa vastustajaansa, joka ei onnistu pääsemään siitä pois 10 sekunnissa, mutta onnistuu ennen 15 sekuntia. LIITE 23 Yuko Riippumatta siitä montako yukoa on julistettu, mikään määrä ei vastaa waza-aria. Julistettujen yukojen yhteismäärä kirjataan. 24 OSAEKOMI Mattotuomari julistaa osaekomi, milloin käytetty tekniikka vastaa seuraavia ominaisuuksia: (a) Kun ottelija pitää hallinnassaan vastustajaansa, joka on selällään molemmat tai toinen hartia

28 28 koskettaen mattoa. (b) (c) (d) (e) Hallinta voidaan ottaa sivulta, päältä tai pään suunnasta. Osaekomia pitävän ottelijan jalka (tai jalat) tai vartalo ei saa olla vastustajan jalkojen hallinnassa. Vähintään jommankumman ottelijan jonkin ruumiinosan on kosketettava ottelualuetta. Osaekomia pitävän ottelijan pitää olla joko kesa-, ura- tai shiho-asennossa ts. samalla tavalla kuin kesa-gatamessa, kami-shiho-gatamessa tai ura-gatamessa. LIITE 24 OSAEKOMI Mikäli ottelija, joka hallitsee vastustajaansa osaekomi-tilanteessa, vaihtaa hallintaa menettämättä toiseen osaekomi-tilanteeseen, osaekomi-aika jatkuu, kunnes julistetaan joko toketa, matte tai ippon-soremade. Kun osaekomin aikana ottelija, joka on edullisemmassa asemassa, tekee rangaistuksen arvoisen rikkeen, mattotuomari julistaa matte, palauttaa ottelijat heidän aloituspaikoilleen, julistaa rangaistuksen (ja mahdolliset pisteet osaekomista) ja antaa sitten ottelun jatkua komennolla hajime. Kun osaekomin aikana ottelija, joka on epäedullisemmassa asemassa, tekee rangaistuksen arvoisen rikkeen, mattotuomari julistaa sono-mama, julistaa rangaistuksen ja antaa sitten ottelun jatkua koskettamalla molempia ottelijoita ja komentamalla yoshi. Kuitenkin, mikäli julistettu rangaistus on hansokumake, tulee mattotuomarin, sono-maman julistettuaan, konsultoida pöytätuomareita, julistaa matte palauttaakseen ottelijat aloituspaikoilleen ja sitten julistaa hansoku-make ja lopettaa ottelu julistamalla soremade. Mikäli molemmat pöytätuomarit ovat sitä mieltä, että osaekomi-tilanne on olemassa, mutta mattotuomari ei ole sitä julistanut heidän tulee vaatia "enemmistö kolmesta"-säännön mukaisesti mattotuomaria julistamaan välittömästi osaekomi. Toketa on julistettava, jos sidonnassa oleva ottelija osaekomin aikana onnistuu jaloillaan ottamaan pihtimäisen otteen vastustajan jaloista, joko alta tai päältä (tai ylävartalosta). Tilanteessa, jossa uken hartiat eivät enää kosketa mattoa (esim. sillassa), mutta tori säilyttää hallinnan, osaekomi jatkuu. 25 KIELLETYT TOIMENPITEET JA RANGAISTUKSET Kielletyt toimet on jaettu kahteen ryhmään: lievät rikkeet (shido) ja vakavat rikkeet (hansoku-make)

29 29 Ottelun aikana voidaan antaa kolme shidoa, neljäs on hansoku-make. Shidot eivät kartuta vastustajan pistetiliä. Ainoastaan suorituspisteet kartuttavat pistetiliä. Mikäli ottelun päättyessä pistetili on tasan, voittaa ottelija, jolla on vähemmän shidoja. Golden scorella ensimmäisenä shidon saanut ottelija häviää ottelun. Shido annetaan paikaltaan, ilman että ottelijat palaavat aloituspaikoilleen, paitsi rajanylitysvaroituksissa, joissa shido annetaan aloituspaikalla. Suoran hansoku-maken julistaminen judon hengen vastaisesta toiminnasta tai vastustajalle vaarallisesta liikkeestä tarkoittaa, että ottelija diskataan ja suljetaan ulos kilpailusta ja ottelut päättyvät. Aina kun mattotuomari antaa rangaistuksen, hänen tulee yksinkertaisella tavalla osoittaa rangaistuksen syy. Rangaistus voidaan julistaa soremade julistuksen jälkeen mistä tahansa kielletystä teosta, joka on tehty otteluajan kuluessa tai poikkeuksellisessa tilanteessa vakavasta rikkomuksesta, joka on tehty otteluajan päättymisen jälkeen - ellei tuomiota ole julistettu. Tuomareilla on valtuutus antaa rangaistus jokaisen rangaistukseen oikeuttavan aikomuksen tai tilanteen johdosta ja urheilullisuutta edistääkseen. Kun mattotuomari päättää rangaista ottelijaa (ottelijoita), (paitsi sono-mama-tilanteessa ne-wazassa) tulee hänen hetkellisesti keskeyttää ottelu, palauttaa ottelijat pystyasentoon ja julistaa rangaistus samalla osoittaen kohti ottelijaa (ottelijoita), joka syyllistyi kiellettyyn tekoon. Ennen kuin julistaa hansoku-make, mattotuomarin tulee neuvotella pöytätuomareiden kanssa ja tehdä päätöksensä "enemmistö kolmesta"-säännön perusteella. Mikäli molemmat ottelijat rikkovat sääntöjä samanaikaisesti, kumpaakin tulee rangaista hänen rikkomustensa mukaisesti. Mikäli molempia ottelijoita on rangaistu kolmella shidolla ja jälkeenpäin kumpikin saa jatkorangaistuksen, heille kummallekin tulee julistaa hansoku-make. Molemmille yhdenaikaisesti annettavaa hansoku-make -tilannetta on vältettävä. Mikäli on suinkin mahdollista, on tuomareiden valittava esim. vähemmän passiivinen ja valita tämä voittajaksi. Rangaistus annetaan ne-wazassa samalla tavoin kuin osaekomissa (liitteen 24 kappaleet 2 ja 3). Shido annetaan ottelijalle, joka on tehnyt seuraavanlaisen lievän rikkeen: 1. Välttää tahallisesti ottamasta otetta tarkoituksena toiminnan estäminen ottelussa. 2. Ottaa pystyasennossa liiallisen puolustava asento (tavallisesti pitempään kuin 5 sekuntia). 3. Tehdä liike antaakseen kuvan hyökkäyksestä, vaikka on selvästi havaittavissa, ettei tarkoitus ole ollut heittää vastustajaa (= valehyökkäys). 4. Pystyssä pitää kiinni vastustajan hihansuusta/suista puolustautumistarkoituksessa (yleensä pitempään kuin viisi sekuntia) tai kietomalla tarttua vastustajan hihasta. 5. Pitää pystyasennossa jatkuvasti vastustajan toisen tai molempien käsien sormia lukittuina tarkoituksena toiminnan estäminen ottelussa (tavallisesti pitempään kuin 5 sekuntia) tai ottaa kiinni ranteesta tai käsivarresta estääkseen otetta tai hyökkäystä.

30 30 6. Tarkoituksellisesti saattaa oma puku epäjärjestykseen. Avata ja sitoa vyö tai housut ilman mattotuomarin lupaa. 7. Vetää vastustaja mattoon aloittaakseen ne-wazan ellei 16 kuvatulla tavalla. 8. Työntää yhden tai useampia sormia vastustajan hihaan tai housunlahkeen sisäpuolelle. 9. Pystyasennossa ottaa jokin muu kuin normaali ote hyökkäämättä välittömästi. 10. Seisoma-asennossa, kun kumikata on vakiintunut, olla tekemättä hyökkäysliikettä. (Katso liite Shido (6) Ottelemattomuus.) 11. Pitää hihan suun ylä- tai alapuolelta kiinni peukalon ja sormien välisellä nk. pistooliotteella hyökkäämättä välittömästi. 12. Taskuote, pitää kiinni hihan suusta taittamalla hiha kaksinkerroin hyökkäämättä välittömästi. 13. Suorittaa heitto kietomalla käsivartensa vastustajan ympäri rintakehät vastakkain (karhun halauskaato) ilman kummankaan ottelijan hyökkäystä edeltävää otetta. 14. Kietoa vyön pää tai takinhelma vastustajan jonkin ruumiinosan ympärille. 15. Ottaa judogi suuhunsa (oma tai vastustajan). 16. Laittaa käsi, käsivarsi tai jalka suoraan vastustajan kasvoille. 17. Laitaa jalka tai sääri vastustajan vyöhön, kaulukseen tai takin käänteeseen. 18. Tehdä shime-waza käyttämällä takin helmaa, vyötä tai pelkkiä sormia. Huom. kauluksella kuristaminen on sallittua esim. tsukkomi-jime. 19. Mennä tachi-wazassa tai ne-wazassa ulos ottelualueelta tai pakottaa vastustaja ulos ottelualueelta. (Katso 9 Poikkeukset). 20. Ottaa jalkasakset vastustajan vartalosta (dojime), kaulasta tai päästä (sakset jalat ristissä samalla puristaen jalkoja). 21. Potkaista polvella tai jalalla vastustajan kättä tai käsivartta tarkoituksena saada hänet irrottamaan otteensa, tai potkaista vastustajan nilkkaa tai jalkaa yrittämättä heittoa. 22. Taivuttaa vastustajan sormea (sormia) taaksepäin tarkoituksena rikkoa hänen otteensa. 23. Peittää judogi estääkseen otetta. 24. Pakottaa vastustaja alas linkkuveitsimäiseen asentoon yhdellä tai kahdella kädellä. LIITE SHIDO (1) Kun ottelija rikkoo vastustajan kumi-katan kolme kertaa otetaistelujakson aikana, tulee tuomarin rangaista ottelijaa shidolla. Mikäli ottelija rikkoo vastustajan otteen kahdella kädellä, tuomitaan teosta välittömästi shido. (2) Erityisen puolustava asento: Shido molemmille.

31 31 (3) Valehyökkäyksen tuntomerkit ovat seuraavat: Torilla ei ole aikomusta heittää. Tori hyökkää ilman kumikataa tai päästää kumikatan irti välittömästi. Tori tekee hyökkäyksen tai lukuisia hyökkäyksiä horjuttamatta uken tasapainoa. Tori laittaa jalkansa uken jalkojen väliin estääkseen mahdolliset hyökkäykset. Mikäli toinen ottelija vetää vastustajansa alas ne-wazaan tavalla, joka ei ole 16 mukainen, ja hänen vastustajansa ei käytä tilaisuutta hyväkseen jatkaen ne-wazaan, mattotuomarin tulee komentaa matte, keskeyttää ottelu hetkeksi ja rangaista shidolla ottelijaa, joka on rikkonut 16 vastaan (palauttamatta ottelijoita aloituspaikoilleen). (6) Ottelija saa sitoa letityksestä irronneet pitkät hiukset tuomarin luvalla. Mikäli hän sitoo ne ilman tuomarin lupaa kolmatta kertaa, esimerkiksi lepoajan saamiseksi, tuomitaan siitä hänelle shido. (9) Normaalissa otteessa tartutaan vasemmalla kädellä vastustajan takin oikeasta puoliskosta hihasta, kauluksesta, rinnan alueelta, olkapään yläosasta tai selästä ja vyön yläpuolelta ja oikealla kädellä vastustajan takin vasemmasta puoliskosta hihasta, kauluksesta, rinnan alueelta, olkapään yläosasta tai selästä vyön yläpuolelta. Jos ottelija jatkaa epänormaalin kumikatan ottamista, sallitun ajan pituuden tulee vähetä asteittaisesti jopa suoraan shidoon saakka. Mikäli ottelija ottaa ristiotteen, eli toispuoleisen otteen vastustajan selästä, hihasta tai olkapäästä, pitää hänen hyökätä välittömästi tai tuomarin pitää rangaista shidolla. Missään tilanteessa ei ole sallittua tarttua vyön alapuoliselta alueelta. Ristiotetta pitää seurata välitön hyökkäys. Sama sääntö on voimassa vyö ja saman puolen otteesta. Ottelijaa ei rangaista puutteellisesta otteesta, mikäli hänen vastustajansa on aiheuttanut tilanteen kiertämällä päänsä otteen pitäjän käsivarren alitse. Kuitenkin, mikäli ottelija jatkuvasti sukeltaa tällä tavoin, mattotuomarin on harkittava, ottaako hän näin liian puolustavan asennon/asenteen. (10) Ottelemattomuuden (non-combativity) voidaan katsoa yleensä täyttyvän, jos toinen tai kumpikaan ottelijoista ei ole tehnyt hyökkääviä liikkeitä noin puoleen minuuttiin. Passiivisuudesta ei tule tuomita rangaistusta, vaikka hyökkääviä liikkeitä ei ole suoritettu, jos tuomari katsoo, että ottelija aidosti hakee tilaisuutta hyökkäämiseen. Tuomareiden tulee rangaista tiukasti ottelijaa joka ei pyri nopeasti otteeseen tai joka pyrkii estämään vastustajan otteen saamisen. (14) Kietominen tarkoittaa, että vyöllä tai takilla kiedotaan kokonaan. Vyön tai takin käyttäminen otteen "ankkuroimiseen" (ilman kietomista) esim. vastustajan käsivarren lukitsemiseen ei ole rangaistavaa. (16) Kasvoilla tarkoitetaan aluetta, jonka rajaavat otsa, korvien etupuoli ja leuka.

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi SEISAN 1(12) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) SEISAN 1. Yoi 2. Askel vasemmalla jalalla

Lisätiedot

Kumitesäännöt/pelkistetty

Kumitesäännöt/pelkistetty Kumitesäännöt/pelkistetty 1. Pisteet ovat: a) IPPON Kolme pistettä b) WASA-ARI Kaksi pistettä c) YUKO Yksi piste 2. Suoritus tuottaa pisteitä kun se on kontrolloitu, suoritettu sallitulle osuma-alueelle,

Lisätiedot

K E N J U T S U K I L P A I L U T

K E N J U T S U K I L P A I L U T F I N L A N D KODEN ENSHIN RYU K E N J U T S U K I L P A I L U T A) Yleiskuvaus B) Varusteet C) Tuomarit D) Toimitsijat E) Käytettävät asiakirjat F) Tuomarin arvosteluohje - 1 - (5) A) Yleiskuvaus Kilpailu

Lisätiedot

Lyhyt versio keskeisistä Karaten kilpailusäännöistä

Lyhyt versio keskeisistä Karaten kilpailusäännöistä Lyhyt versio keskeisistä Karaten kilpailusäännöistä Toimitsijan muistilista Nurmijärven kisoihin 21.1.2017 Kumite Keskeiset kilpailusäännöt toimitsijalle Ottelun kesto Ottelun kesto on miehillä 3 minuuttia

Lisätiedot

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 15.10.1, 21.3.2,

Lisätiedot

Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Kilpailu- ja tuomitsemissäännöt

Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Kilpailu- ja tuomitsemissäännöt Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Kilpailu- ja tuomitsemissäännöt 1. LUKU TUOMITSEMISSÄÄNNÖT 1. KAPPALE Yleiset säännöt 1. (Päämäärä) Suomen shorinjiryukaratedo yhdistyksen virallisten kilpailusääntöjen

Lisätiedot

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Pertti Vehviläinen SISÄLTÖ: Uudet sarjat Otteluiden kesto Voittotavat Pisteet liikkeistä Passiivisuus Muuta yleistä sääntömuutoksista I. Olympialaisten sarjat Vapaapaini:

Lisätiedot

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9).

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET 1 Painoindeksi BMI Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). Painoindeksi kuvaa painon sopivuutta ja myös rasvakudoksen määrää.

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Lajit, ohjeet, pisteytys ja standardit.

Lajit, ohjeet, pisteytys ja standardit. Lajit, ohjeet, pisteytys ja standardit. Laji 2. 2.1 10 Kierrosta aikaa vastaan (12min aikaraja) 100 m soutu 15 ilmakyykky 10 laatikon yli hyppy (60cm/50cm) 2.2 7: toiston takakyykky maksimi (6min aikaraja)

Lisätiedot

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman sisäänpäin kääntyneenä polvet hieman koukussa, paino molemmilla

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 Taitoryhmät ovat harrasteryhmien ja kilparyhmien välissä olevia ryhmiä, joissa harjoitellaan jo tavoitteellisemmin. Taitoryhmissä voi

Lisätiedot

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1,

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Karsintalaji 3 LAJIKUVAUS LAJI 3: LAJI 3: 18min AMRAP. 18min AMRAP YLEINEN SARJA SKAALATTU SARJA

Karsintalaji 3 LAJIKUVAUS LAJI 3: LAJI 3: 18min AMRAP. 18min AMRAP YLEINEN SARJA SKAALATTU SARJA Karsintalaji 3 Yleinen Sarja Skaalattu sarja LAJI 3: 18min AMRAP - 50/40cal Soutu - 40 Seinäpalloheitto 9/6kg - - 30 Käsipainotempaus (vuorokäsin) 22,5/15kg - - 20m Askelkyykkykävely käsipaino pään päällä

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT Suomen Jääkiekkoliitto ry ja IIHF EROTUOMARIN KÄSIMERKIT LAITATAKLAUS - SÄÄNTÖ 520 Lyödään nyrkillä toisen käden avoimeen kämmeneen kerran rinnan korkeudella. MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN - SÄÄNTÖ 521 Kyynärvarren

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014)

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Tärkeimmät Sääntömuutokset Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Vammaisurheilijan osallistuminen Lajinjohtaja voi tarvittaessa soveltaa sääntöjä mahdollistaakseen urheilijan osallistumisen, kuitenkin

Lisätiedot

1 / 12 26.9.2011 9:40 Kahdenjalankyykyn opettaminen keppi pitkittäin [ref# 1592] Pidä katse ylhäällä Kepin tulee koskettaa selkää kolmesta kohtaa (takaraivo, hartiat ja ristiselkä) koko kyykyn ajan Hyvä

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas Kotikisojen järjestämisen opas 2 Kilpailun järjestämisen perusteet... 3 Kilpailukutsut... 3 Ottelupaikan järjestäminen... 3 Yksi vai kaksi ottelualuetta?... 3 Toimitsijapöydät... 3 Punnitus... 4 ATK-ohjelma

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ

1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ 1. PIENI KÄYTÖSRANGAISTUS 2. HENKILÖKOHTAINEN KÄYTÖSRANGAISTUS 3. PELIRANGAISTUS KÄYTÖKSESTÄ Yhtä aikainen käsillä lyönti lantioille. Käsimerkki on sama kaikissa kolmessa rangaistuksessa. Kun on kyseessä

Lisätiedot

CTIF 100 metrin estejuoksu

CTIF 100 metrin estejuoksu CTIF 100 metrin estejuoksu Säännöt (6. painos 2004, keskeisimmät kohdat Suomessa järjestettävää kilpailua varten) Kilpailusarjat (1.2) Kilpailussa on erikseen sarjat vapaaehtoisille palokunnille ja ammattipalokunnille.

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput 92 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT pallotemput yleistä pallotaitavuutta ja -silmää kehittäviä vaikeutuvat temput motivoivat mahdollista harjoitella erilaisilla

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua,

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

POIKIEN TELINEVOIMISTELUN OMINAISUUSTESTIT 10-17 -VUOTIAAT

POIKIEN TELINEVOIMISTELUN OMINAISUUSTESTIT 10-17 -VUOTIAAT POIKIEN TELINEVOIMISTELUN OMINAISUUSTESTIT 10-17 -VUOTIAAT HUOM: Suorituksissa kaksi yritystä, joista voimistelijan kannalta parempi yritys hyväksytään! 10-11 -vuotiaat NOPEUS 20 m juoksu Vauhditon pituushyppy

Lisätiedot

t.124 Taisteluhaluttomuus käytännössä STTR 2018 Versio: tammikuu 2019 Säännöt Versio 1./2019 draft

t.124 Taisteluhaluttomuus käytännössä STTR 2018 Versio: tammikuu 2019 Säännöt Versio 1./2019 draft t.124 Taisteluhaluttomuus käytännössä Versio: tammikuu 2019 Säännöt Versio 1./2019 draft Taisteluhaluttomuus käytännössä Taisteluhaluttomuus (non-combativité) t.124 (t.170: 1.19) Taisteluhaluttomuuden

Lisätiedot

LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017

LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017 LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017 A. FYSIIKKA 1. Voima (etunojapunnerrus rintakehä nyrkkiä koskettaen) Suoritusohjeet: Oikeaa suoritustekniikkaa saa kokeilla kaksi toistoa. Lähtöasento on etunoja,

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

Oranssi vyö, 4.kyu (Yonkyu)

Oranssi vyö, 4.kyu (Yonkyu) Oranssi vyö, 4.kyu (Yonkyu) Tasovaatimus 60 %, noin yksi vuosi peruskurssista, väh. 40 harj.kertaa 1. Ukemit Eteenpäin rullaava sama kuin valkoinen, tehtävä pystystä kiinnitä huomiota päkiään ja valmiusasentoon

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

World Karate Federation

World Karate Federation World Karate Federation Kata kilpailu Teoriakokeen kysymykset katatuomareille Tämä kysymyspaperi palautetaan kouluttajalle. Kaikki vastaukset merkitään ainoastaan vastauslomakkeeseen. Merkitse nimesi ja

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE

KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE ENNEN KILPAILUA: ILMOITTAUTUMINEN - Ilmoittautumiskäytäntö vaihtelee eri seuroilla, mutta yleisin lienee, että seura ilmoittaa kilpailemaan halukkaat yhteisilmoittautumisella.

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE

KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE KÄYTÄNNÖN OHJEITA KILPAILUISSA KÄVIJÖILLE ENNEN KILPAILUA: ILMOITTAUTUMINEN - Ilmoittautumiskäytäntö vaihtelee eri seuroilla, mutta yleisin lienee, että seura ilmoittaa kilpailemaan halukkaat yhteisilmoittautumisella.

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN!

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! Taekwon-Do Akatemia ry järjestää juniori-, väri- ja mustien vöiden Taekwon-Do kilpailut 18. lokakuuta Oulussa. Aika: Lauantaina 18. lokakuuta 2014 Kilpailupaikka: Kenelle:

Lisätiedot

KARSINTAOHJE skaalattuun sarjaan

KARSINTAOHJE skaalattuun sarjaan KARSINTAOHJE skaalattuun sarjaan Karsinta-aika: 9.6.2017 kello 12:00-18.6.2017 kello 23:59 Yleiset ohjeet: Karsinta tulee suorittaa virallisella CrossFit salilla. Karsintaa ei tarvitse videoida mutta karsintaa

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Nage-no-kata. Kodokan text book käännös. Nage-no-kata txt book 2017_02_22

Nage-no-kata. Kodokan text book käännös. Nage-no-kata txt book 2017_02_22 Nage-no-kata txt book 2017_02_22 Nage-no-kata Kodokan text book käännös Tämä ohje sisältää englanninkielisestä tekstistä suomennettun Nage-no-katan Kodokan kata text bookin. Englanninkielinen versio löytyy

Lisätiedot

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA LIHASVOIMAHARJOITUSTEN LIIKEPANKKI HARTIASEUDUN LIIKKEET VETO LEUKAAN Kohota kyynärpäät ylös ja venytä kuminauhaa leuan alle. HARTIASEUDUN LIIKKEET HARTIOIDEN

Lisätiedot

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä.

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä. päivitetty 15.12.2018 KULTAMERKKI Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva valmentaja

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4111 Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri puh. 06 415 7111 Fysioterapia 2

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

B-luokka 20.12.2013. Yleistä. Hyppy. Hyppy. Hypyn arvostelu juoksu. Hypyn arvostelu. mattokasa

B-luokka 20.12.2013. Yleistä. Hyppy. Hyppy. Hypyn arvostelu juoksu. Hypyn arvostelu. mattokasa Yleistä B-luokka Kilpailuihin voi osallistua aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun voimistelija täyttää 7 vuotta (lisenssikausi syksy 2013 - kevät 2014 / 2006 syntynyt) B-luokkaan voi siirtyä kilpailemaan,

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

B-LUOKKA VIRHEVÄHENNYKSET

B-LUOKKA VIRHEVÄHENNYKSET B-LUOKKA VIRHEVÄHENNYKSET Arvostelutuomareiden vähennykset Suoritusvirheet Keski Kädet koukussa käsitukivaiheessa tai polvet koukussa Jalat tai polvet erillään hartioiden leveys tai Jalat ristikkäin kierteisissä

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Terveys 2011 / Loppupiste 26.7.2011

Terveys 2011 / Loppupiste 26.7.2011 NIVELTOIMINTATESTI Testi tehdään vain 55 vuotta täyttäneille. Tutkimuksen tarkoitus on kartoittaa nivelten toiminnallisia vajavuuksia. Kustakin testistä suoriutuminen edellyttää yhden tai useamman nivelen

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA YHTEENVETO MUUTOKSISTA 2 TÖRMÄYSKAAREN SÄÄNTÖ 2.4.7 JA 33.10 Törmäyskaaren sääntöä noudetetaan silloin, kun puolustajan yksi jalka tai molemmat jalat ovat kosketuksessa törmäyskaarialueeseen. Sisällä Sisällä

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

Suomen Dan-Kollegio r.y. Graduointisäännöt 42 / 60 Suomen Judoliitto, www.judoliitto.fi Graduointivaliokunta 1.1..2008

Suomen Dan-Kollegio r.y. Graduointisäännöt 42 / 60 Suomen Judoliitto, www.judoliitto.fi Graduointivaliokunta 1.1..2008 Suomen Dan-Kollegio r.y. Graduointisäännöt 42 / 60 SUORITUSTASO VYÖASTEITTAIN Keltainen vyö Keltaisen vyön kokeissa tekniikkasuoritukset tulee olla tunnistettavia. Tekniikan ajoituksessa, suunnassa ja

Lisätiedot

Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit vuonna 2013

Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit vuonna 2013 Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit vuonna 2013 päivitetty 24.1.2013 Valmentajan varmistus kaikissa testeissä on sallittu! Puomin liikkeissä ei avustusta, valmentaja saa seistä vieressä. Liikkeiden

Lisätiedot

Liiketaitotestit ja tuloskortti

Liiketaitotestit ja tuloskortti Liiketaitotestit ja tuloskortti 1 taso Perus liiketaidot Syväkyykky 1 - integroitu liikkuvuus käsivarret vaakatasossa edessä - suorita kyykkyliike niin alas kuin sujuvasti liike on mahdollista - lantiotason

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Tässä ei ole tarkoitus kirjata kaikkia yksittäisiä virheitä vaan yleisiä usein kilpailuissa nähtyjä virhesuorituksia.

Tässä ei ole tarkoitus kirjata kaikkia yksittäisiä virheitä vaan yleisiä usein kilpailuissa nähtyjä virhesuorituksia. Poomse virhekanta Tänne kerätään tietoa, mistä suorituksista virhepisteitä annetaan. Virheitä voidaan vähentää joko Accuracy tai osuuksista. Accuracy osuuden maksimipistemäärä on 4.0 ja osuuden maksimipistemäärä

Lisätiedot

6. kyu. 5. kyu. aihanmi katatedori ikkyo omote etujalalla liikkeelle ura takajalalla liikkeelle ei saa työntää kädellä

6. kyu. 5. kyu. aihanmi katatedori ikkyo omote etujalalla liikkeelle ura takajalalla liikkeelle ei saa työntää kädellä 6. kyu aihanmi katatedori ikkyo omote etujalalla liikkeelle ura takajalalla liikkeelle ei saa työntää kädellä aihanmi katatedori iriminage molemmat kädet uken olkapäillä gyakuhanmi katatedori shihonage

Lisätiedot

Pesäpallon perustekniikat. Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003

Pesäpallon perustekniikat. Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003 Pesäpallon perustekniikat Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003 Pesäpallon perustekniikoita ovat heitto kiinniotto syöttö lyönti peruslyönti näpäys Heitto

Lisätiedot

Miesten viralliset painoluokat ovat: - 65 kg, - 73 kg, - 80 kg, - 86 kg, - 94 kg, - 100 kg, + 100 kg

Miesten viralliset painoluokat ovat: - 65 kg, - 73 kg, - 80 kg, - 86 kg, - 94 kg, - 100 kg, + 100 kg HOKUTORYU KILPAILUSÄÄNNÖT Hokutoryu Competition Rules 1 Hokutoryu kilpailujen painoluokat 1.1 Yleistä Seuraavat painoluokat ovat viralliset Hokutoryu kilpailujen painoluokat, joita käytetään kaikissa mestaruuskilpailuissa

Lisätiedot

Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Esimerkkejä tuomioista boogutsuki- ja katakilpailuissa

Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Esimerkkejä tuomioista boogutsuki- ja katakilpailuissa Suomen Shorinjiryu Karatedo -yhdistys r.y. Esimerkkejä tuomioista boogutsuki- ja katakilpailuissa ESIMERKKEJÄ TUOMIOISTA Kumitekilpailuissa 1. Punainen lyö chudan gyakuzukin ja valkoinen potkaisee chudan

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

SOTILASPENKKIPUNNERRUS

SOTILASPENKKIPUNNERRUS 1(5) SOTILASPENKKIPUNNERRUS 1 YLEISTÄ Kilpailu on penkkipunnerruskilpailu, jossa nostetaan yhdellä nostokerralla kilpailijan painoon suhteutettuna mahdollisimman suuri toistomäärä. Kilpailussa käytetään

Lisätiedot

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta C.1 Yleiset periaatteet. C.2 Taulut

Liite C. Käytettävät taulut ja pistelaskenta C.1 Yleiset periaatteet. C.2 Taulut C.1 Yleiset periaatteet C.1.1 Käytettävien taulujen tulee kuvata sellaisia kohteita, joita vastaan tuliaseita voidaan olettaa käytettävän. C.1.2 Pahvitauluista lasketaan yleensä perinnekiväärillä ammuttaessa

Lisätiedot

( 32 LIIKETTÄ / 4.GUP / SININEN VYÖ ) Liikesarjan alussa oppilas seisoo viivalla AB ja katse on suuntaan D

( 32 LIIKETTÄ / 4.GUP / SININEN VYÖ ) Liikesarjan alussa oppilas seisoo viivalla AB ja katse on suuntaan D Joon-Gun ( 32 LIIKETTÄ / 4.GUP / SININEN VYÖ ) Liikesarjan alussa oppilas seisoo viivalla AB ja katse on suuntaan D On nimetty isänmaallisen Ahn Joong-Gun:in mukaan. Hän salamurhasi Hiro-Bumi Iton, ensimmäisen

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Takin mitat Kaulanympärys

Takin mitat Kaulanympärys Takin mitat Kaulanympärys Mittaa kaulanympärys aataminomenan alapuolelta. Ota mitta niin, että mittaajalla on sormi mittanauhan alla. Hartialeveys Mittaa hartialeveys hartioiden uloimmista kohdista. Voit

Lisätiedot

1. LIIKKUMISTAIDOT 1.1 Sivuttaissiirtyminen

1. LIIKKUMISTAIDOT 1.1 Sivuttaissiirtyminen ARVIOINTI Nimi: Laji: Koulu: 1. LIIKKUMISTAIDOT 1.1 Sivuttaissiirtyminen Sekä levyn että vartalon siirrot lasketaan 20 sekunnin suorituksen aikana. 1 piste, kun vasemmalta siirretty levy koskettaa lattiaa

Lisätiedot

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi videon liitemateriaali (Saat ilmaisen kopion videosta: www.taichi18.com) Voit vapaasti jakaa ohjekirjan niiden kanssa, jotka tarvitsevat sitä,

Lisätiedot