Taso 1: Pelaamme fyysisiä pelejä kokouksessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Pelaamme fyysisiä pelejä kokouksessa"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Fyysinen treeni Taso 1: Pelaamme fyysisiä pelejä kokouksessa Tavoite: Vartio pelaa fyysistä kuntoa kehittäviä pelejä kokouksessa ja ymmärtää niiden merkityksen hyvinvointiin. Vartionjohtajan ohje: Tarpojille on kerrottava peleistä etukäteen, jotta vaatteet sopivat riehumiseen. Tarkoituksena on, että tarpoja sopeutuu kasvun muutoksiin ja hyväksyy ne sekä ymmärtää ulkoilun ja liikkumisen merkityksen. Hän tunnistaa oman fyysisen kuntonsa, kokee liikkumisen iloa ja innostuu liikkumaan vapaaaikanaan. Mikäli perinteinen jalkapallo Mannerheimin puistossa ei innosta, voitte kokeilla jotain hieman erikoisempaa peliä, vaikkapa Impivaaran tenniskentällä. Mm. lacrossen suosio Turussa on kasvussa ja saatte varmasti jonkun innostuneen opettamaan teille perusasiat lajista. Turussa toimii Turku Titans lacrossejoukkue, johon voitte ottaa yhteyttä sähköpostitse Esimerkkejä peleistä Kyykkä (ohjeet liitteessä) Jalkapallo Sähly Tennis Lacrosse Ultimate Luotsin ohje: Luotsi auttaa järjestelyissä, esim. liikuntasalin varaamisessa. Turun kaupungin liikuntaviraston kautta saa varattua koulujen liikuntasaleja pelikäyttöön. Tarvikkeet: Pelissä tarvittavat varusteet, pilli yms. Liitteet: Kyykkä

2 Kyykkä Oletko koskaan kuullut pelistä nimeltä Kyykkä? Kyseessä on vuosisatoja vanha karjalainen ulkopeli. Suomessa toimii jopa Suomen Kyykkäliitto, joka järjestää vuosittain SM-kisoja lajista! Koska kyykällä on pitkät perinteet myös partioperinteessä, päätimme omin kätösin veistää kololle kyykkävarusteet. Niiden säilytyspaikaksi pyhitettiin tilpehöörivarasto, joten jos (toivottavasti) vartionne innostuu sitä pelaamaan, niin hakekaa ihmeessä! Pelin idea on yksinkertainen. Maahan on piirretty neliö, jonka sisässä on puupalikoita eli kyykkiä. Nämä palikat on tarkoitus saada neliön ulkopuolelle heittämällä kyykkämailoja. Eniten neliön ulkopuolelle palikoita saanut pelaajaa voittaa. Aluksi maahan piirretään n. 4m x 4m neliö. 20 kyykkää (eli puupalikkaa) asetetaan tasaisin välimatkoin neliön yhdelle sivulle kaksi päällekkäin (=10 tornia ). Kyykkää voi pelata joukkue-, pari- tai yksilöpelinä. Joukkue- ja paripelissä on piirrettävä kaksi neliötä. Joukkuepelissä jokaisella pelaajalla on kaksi heittovuoroa, yksilöpeleissä neljä. Heittäjä heittää mailan n. 5m päästä neliöstä. Henkilön heittovuorojen loputtua pisteet lasketaan seuraavasti: neliön ulkopuolelle lentäneistä kyykistä tulee +1-piste ja sisäpuolelle jääneistä -1- piste.

3 Aktiviteetti: Fyysinen treeni Taso 2: Osallistumme koko ikäkauden liikuntatapahtumaan Tavoite: Vartio haastaa muutaman muun tarpojavartion joukkuelajiturnaukseen. Hän tunnistaa oman fyysisen kuntonsa, kokee liikkumisen iloa ja innostuu liikkumaan vapaa-aikanaan! Vartionjohtajan ohje: Vartio haastaa muutaman muun tarpojavartion joukkuelajiturnaukseen. Tämä voi tarkoittaa esim. Sählyturnaus Jääkiekko-ottelu Futsal- tai jalkapallopeli Kyykkäottelu Baseball-turnaus (kunnon USA -teemalla: johtajat toimikoon cheerleaderneinä ja puoliajalla maapähkinävoileipä tarjoilut!) Paintball-peli. Turussa varusteita voi maksua vastaan vuokrata Splat- liikkeestä, joka sijaitsee Patterihaassa. Vesipalloilua Impivaaran uimahallissa. Ottakaa yhteyttä uimahalliin altaan ja varusteiden varaamiseksi. Beachvolleyta rannalla Pelejä varten tulee useimmiten varata liikuntasali. Kaikki Turun koulujen liikuntasalit ovat ilmaiseksi varattavissa Turun kaupungin sivuilta. ( ) Ulkonurmikenttien (kuten Paavo Nurmen Stadionin yläkenttä, Kupittaan jalkapallokentät yms.) varaukset samoilta sivuilta. Luotsin ohje: Luotsi on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa ikäkausitapaamista ja osallistuu tapahtumaan. Tarvikkeet: Tarvittavat peli- ja urheiluvarusteet.

4 Aktiviteetti: Fyysinen treeni Taso 3: Teen pienen säännöllisen harjoituksen Tavoite: Vartio suunnittelee yhdessä viikon ajaksi liikuntasuunnitelman, jota jokainen toteuttaa omalla tahollaan. Vartionjohtajan ohje: Liikunnan tulisi kuulua jokaisen elämään jossain määrin. Kaikki eivät pidä liikkumisesta, mutta liikunnan terveyshyötyjä ei silti voi kiistää. Keskustelkaa kokouksessa tarpojien liikuntatottumuksista. Kuinka usein he sitä tekevät, millä tavoin ja miksi. Jokainen kertoo parhaimman liikuntakokemuksensa ja kamalimman luonnollisesti myös. Mitä ne opettivat omasta kehosta? Keskustelkaa myös liikaliikunnan haittapuolista. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin itse liikunta. Mitä liikuntamahdollisuuksia Turussa on? Mikä on useimmiten liikkumisen este? Mikä saa liikkeelle? Laatikaa vartiollenne oma liikuntasuunnitelma viikon ajaksi. Miettikää, minkälaiset liikuntasuoritukset ovat itselle tärkeimpiä ja mieluisimpia. Lenkki, uiminen, pyöräily, kuntosalijumppa, sauvakävely.. yms. Johtajan on oltava hyvin hienotunteinen ja huolehdittava, ettei kukaan tule kiusatuksi fyysisten ominaisuuksiensa tähden. Liitteenä jumppa- ja lihaskunto-ohjeita, joita voitte harjoitella kokouksessa. Näin tarpoja saa vinkkejä omaan liikkumiseensa. Luotsin ohje: Luotsi huolehtii, että treeni on jokaiselle sopiva. Hän tukee ja kannustaa fyysisesti heikompia. Tarvikkeet: Kaikilla liikuntavarusteet ja harjoitukseen tarvittavat tarvikkeet. Liitteet: Good morning my body! Lihaskuntoharjoitteita

5 Good morning my body! Jo muutama jumppaliike aamulla auttaa mukavaan heräämiseen uuteen päivään. Toista liikkeitä muutamia kertoja rauhallisesti nautiskellen keskittyen omaan hyvään oloosi. 1. Herättyäsi juo muutama lasillinen vettä tai tuoremehua. 2. Häränselkä. Konttausasento, selkä ja olkapäät kannatettuina keskiasentoon. Puske kämmeniä lattiaa vasten ja työnnä rintarankaa pyöreäksi lapaluiden välistä ylös kohti kattoa, kuin levittäisit lapaluita irti toisistaan! Avainsana: PUSKE! 3. Kissannotko. Konttausasento, leveähkö käsien asento. Lähde painamaan rintaa kohti lattiaa, käsiä koukistamalla. Yritä kurottaa niin pitkälle, että rinta koskettaa lattiaa aivan käsien välissä. Ojentaudu konttausasentoon. Avainsana: Miauuuu! 4. Leijonanharja. Istu haarakoukkuistunnassa. Vie kädet pään päälle ja pudota kyynärpäät eteen. Lähde pyöristämää niskaa ja selkää, vartalo painuu polvien väliin. Venytys tuntuu koko selässä ja niskassa. Kädet lepäävät yllä, ethän kisko niillä päätä. Rauhallisesti edeten, ei joustoja. Avainsana: Alemmas, alemmas, alemmas! 5. Joutsenenkaula. Istu risti-istuntaan. Tarkista, että selkäsi on suora. Paina kämmenet sivulla kohti lattiaa, kallista päätä vasemmalle, ja kierrä leukaa hieman oikealle ylös. Katsot yläviistoon ja venytys tuntuu oikealla kaulan sivu-etuosassa, sekä hartian päällä. Etsi asento huolella, sitä ei ole aivan helppo löytää. Asento on oikein, mikäli niskassa ei ole yhtään poimua. Avainsana: Hengitä! Lopuksi voit tehdä vielä muutaman lihaskuntotoiston: vatsa, selkä ja punnerrukset kpl jokaista kahdella toistolla on jo tuloksia tuottavaa! Aamujumpan avulla päiväsi alkaa paremmin ja jaksat puskea läpi haasteiden hymy korvissa.

6 Lihaskuntoharjoitteita 1. Vatsalihasrutistus polvien avauksella Alkuasento: Koukkuselinmakuu kädet vartalon jatkona (muista hymyillä :) Liike: Paina lanneselkä napakasti lattiaan, irrota pää ja hartiat lattiasta, rutista vatsalihaksilla, tuo suorat kädet katon kautta ja kurkota ne sivulle avautuvien polvien väliin. Palaa alkuasentoon. Toistot: 20, tauko, Tähtinosto - selkäliike Alkuasento: Päinmakuu, kädet ja jalat tähtiasennossa Liike: Nosta kaikki raajat yhtä aikaa ylös, palaa alkuasentoon. Tee liike sitkeästi, vältä nykäystä nostossa ja passiivista tipautusta laskussa. Helpompi versio: Nosta vastakkaiset raajat. Toistot: 20, tauko, 20 Jos niskassa tuntuu epämiellyttävältä, noston voi tehdä kädet ristissä takapuolen päällä. Kurkota tällöin käsillä kohti jalkoja, niin yläselkä aktivoituu myös. 3. Punnerrus - ylävartaloliike Alkuasento: Etunoja polvet leveällä ja lantio alhaalla(kevennetyn punnerruksen paras alkuasento) Liike: Päästä kyynärpäät koukistumaan sivuille, lapaluut liikkuvat toisiaan kohti ja rintakehä laskeutuu lattiaa kohti. Toistot: 10, 10, 10, 10 (tai 20,20 tai 40).

7 4. Kylkilankku ja kyynärpäätikkaus - kylki(hartia)liike Alkuasento: Kyynärnoja kylkimakuulla, tukikäden hartia vahvana ja ryhdikkäänä, päällimmäinen käsi niskan takana kyynärpää kohti kattoa, lantio suorassa linjassa vartalon kanssa, alempi polvi koukussa. Liike: Nosta lantio ylös ja jätä se ylös. Tikkaa yläkäden kyynärpää alemman kämmenen viereen ja palauta ylös & avaa rintakehä kunnolla. Toistot: 10, vaihda puoli, 10, vaihda, 10, vaihda, Vankilakyykky - alaraajaliike Alkuasento: Pystyasento, jalat lantion leveydellä, kädet niskan takana Liike: Koukista polvia ja kyykää alas, pidä paino koko jalkaterillä (Huom! Mieluummin enemmän kantapäillä kuin päkiöillä), ojenna polvet ja palaa takaisin ylös. Toistot: 40. Copy:

8 Aktiviteetti: Fyysinen treeni Taso 4: Harjoitan kuntoani säännöllisesti Tavoite: Tarpoja harjoittaa säännöllisesti fyysistä kuntoaan oman henkilökohtaisen harjoitusohjelman avulla. Vartionjohtajan ohje: Tarpoja ymmärtää liikunnan merkityksen omaan kehitykseensä ja haluaa tehdä sitä. Käykää ensin kokouksessa keskustellen läpi seuraavia asioita tarpojien liikuntatottumuksista. Kuinka usein he sitä tekevät, millä tavoin ja miksi. Jokainen kertoo parhaimman liikuntakokemuksensa ja kamalimman luonnollisesti myös. Mitä ne opettivat omasta kehosta? Keskustelkaa myös liikaliikunnan haittapuolista. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin itse liikunta. Mitä liikuntamahdollisuuksia Turussa on? Mikä on useimmiten liikkumisen este? Mikä saa liikkeelle. Sen jälkeen voitte kokeilla erilaisia liikunta-/jumppamuotoja kololla tai puistossa. Tason 3 kohdassa Liitteet löytyy muutama esimerkki. Toinen hyvä keino lisätä tarpojien liikkumista on se, että jonakin kokouksena sovitaan, että kaikki tulevat kokoukseen pyörällä tai kävellen. Voitte myös pitää kokouksen silmälläpitäen tulevaa vaellusta. Tällöin treeni vaatii jalkojen vahvistamista sekä kestävyyttä. Mikäli haluatte ottaa tavoitteeksi osallistumisen esim. julkiseen juoksutapahtumaan, ovat joka vuosi järjestettävät Naisten kymppi tai Paavo Nurmi-juoksut hyvä vaihtoehto. Helsingissä järjestetään vuosittain Helsinki Midnight Run, joka on siis 1okm juoksu (naamiaisvaatteet sallittu!), joka juostaan keskiyössä Helsingin kaduilla. Hyvä osoitus siitä, että juoksu on hauskaa! Luotsin ohje: Luotsi huolehtii, että treeni on jokaiselle sopiva. Hän tukee ja kannustaa fyysisesti heikompia. Tarvikkeet: Kaikilla liikuntavarusteet sekä harjoitukseen tarvittavat tarvikkeet. Liitteet: Good morning my body! (Löytyy Tason 3 kohdalta) Lihaskuntoharjoitteita (Löytyy Tason 3 kohdalta)

9 Aktiviteetti: Heikot jäät Taso 1: Tiedän heikkojen jäiden tuntomerkit Tavoite: Tarpoja oppii, mitkä ovat jäällä heikoimmat paikat. Hän tuntee luonnonvoimien mahdin ja kunnioittaa luontoa. Hän tunnistaa omaa turvallisuuttaan uhkaavia tekijöitä ja osaa välttää vaaratilanteita. Vartionjohtajan ohje: Tutustutaan asiaan esimerkiksi muistipelin avulla. Hyvä keino on myös jakaa jokaiselle paperia ja kynän ja sitten jokainen piirtää kuvaan järven, johon täydennetään piirtämällä vaarakohdat. Vartionjohtaja kyselee vartiolaisilta vaarapaikkoja ja sitä mukaa kun oikeita vastauksia tulee, täydennetään ne omaan kuvaan. Johtaja voi piirtää seinällä olevalle kartongille mallikuvan. Liitteenä opetusmoniste ja oikein/väärin kyselymoniste. (löytyvät myös kolon koneen Tarpojaohjelma-kansiosta!) Ks. Reppu, s Tarvikkeet: Ulkoiluvarusteet; tietoa, kuvia tai video heikoista jäistä, paperia, kyniä. Oikein/väärin monisteen oikeat vastaukset: 1. Oikein. 5cm kantaa yhden ihmisen, joukolla liikuttaessa on jään paksuuden oltava 10cm. Jäällä ei saa liikkua yksin! 2. Oikein. Vesien virtauskohdissa jää ei kerkeä jäätyä yhtä nopeasti ja kestäväksi kuin aavoilla kohdilla. 3. Väärin. Lumi tuo jäähän ilmaa, joka tekee jäästä höttöä. Kirkas jää on paljon kestävämpää. 4. Väärin. 5. Väärin. 6. Oikein. 7. Oikein. 8. Väärin. 9. Oikein, auringon haurastama kevätjää saattaa pettää jopa 30cm paksuisena! Jään vahvuus voi yleensäkin vaihdella eri paikoissa lyhelläkin matkalla riippuen esim. virtauksista ja pohjan laadusta. 10. Väärin. 11. Väärin. 12. Oikein. 13. Oikein. Liitteet: Heikkoja jäätä? Heikoilla jäillä

10 Heikkoa jäätä? Merkitse O (oikein) tai V (väärin) tietämyksesi mukaan! 1. Syysjää on kestävää, vähintään 5cm kirkasta jäätä kantaa ihmisen, 20cm kantaa auton. O V 2. Viemärien laskupaikat ja jokien lähtö- suualueet ovat heikkoja kohtia. O V 3. Lumisade jäätymisen yhteydessä kovettaa jäätä. O V 4. Siltojen alla jää on kestävää. O V 5. Kun jää kestää ja kantaa kerran, sen kestävyys säilyy koko talven. O V 6. Kirkas, läpinäkyvä jää on kestävämpää kuin valkoinen, läpinäkymätön jää. O V 7. Kaislikoissa ja vedenpäällisten kivien ympäristössä jää on heikkoa. O V 8. Jos vesistö on vielä illalla sula, mutta yön kovan pakkasen jälkeen umpi jäässä, se kantaa henkilön. O V 9. Kevätjään vahvuus vaihtelee pienelläkin alueella. O V senttimetriäkään paksu valkoinen, läpinäkymätön jää ei välttämättä ole riittävän paksu kantamaan henkilöä. O V 11. Kapeat salmet ovat jään kannalta kestäviä kohtia. O V 12. Jään paksuus ei aina ole luotettava kantavuuden ja kestävyyden mittari. O V 13. Tuulella jäätynyt jää on heikompaa kuin tyynellä säällä jäätynyt. O V

11 HEIKOILLA JÄILLÄ Jäälle ei pidä mennä, kun o näkyvyys on huono o pimeällä tai lumipyryllä o on syytä epäillä jään olevan heikkoa o syksyllä, kun järven tai meren selällä näkyy vielä avovettä o keväällä, kun jää on alkanut sulaa rannasta o kovalla pakkasella Heikosta jäästä voi kertoa o lähistöllä, muutaman kymmenenkin metrin päässä olevat avoveden laikut o keltainen ja musta jää o vettä jäällä, jalanjäljet tummia ja vetisiä Jää on heikkoa o virtapaikoissa o jokisuissa o kapeissa salmissa o laivaväylien läheisyydessä o viemärien suulla o niemien kärjissä o näkyvän luodon tai kiven lähellä o sillan alla o laiturin alla tai lähellä o jyrkän kalliorannan lähellä kapeassa salmessa tai joessa o näkyvän halkeaman eli railon lähellä

12 Aktiviteetti: Heikot jäät Taso 2: Osaan pelastaa jäihin pudonneen Tavoite: Tarpoja tietää, miten jäistä pelastetaan ja osaa auttaa jäistä pelastettua rannalla. Hän oppii kunnioittamaan luontoa ja sen mahtia. Vartionjohtajan ohje: Leikkikää, että yksi vartiolaisista (tai vartionjohtaja) on pudonnut jäihin muutaman metrin päästä muista. Muiden on pystyttävä rauhallisina ja säilytettävä malttinsa. Yksi lähestyy vahvan jään suunnasta konttaamalla ja heikon jään lähestyessä ryömimällä. Hän auttaa pudonneen takaisin jäälle vetämällä hänet puukepin, narun tai vaikka takin avulla pois avannosta. Voitte järjestää pelastusketjun, tai ainakin turvata lähintä pelastajaa turvaköysin. Pelastuksen jälkeen pudonnutta on lämmiteltävä varovasti. Mitä voin itse tehdä, jos olen tippunut jäiden läpi? Kaikkein tärkeintä on säilyttää malttinsa ja hengitysrytminsä. Huuda heti apua ja puhalla pilliisi. Riko heikkoa edeltäsi niin kauan kuin se särkyy. Kohota itsesi uimapotkuilla vaaka-asentoon ja ponnista itsesi jääpäälle naskaleiden avulla. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Muista pysyä liikkeessä! Hakeudu nopeasti lämpimään. Jos et pääse ylös, pidä kiinni jään reunasta, pysy liikkumattomana lämpöhukan pienentämiseksi ja huuda apua! Ks. Reppu, s Tarvikkeet: Naskalit, kaulaliina/heittoköysi tms.

13 Aktiviteetti: Heikot jäät Taso 3: Harjoittelemme jäistä pelastamista Tavoite: Tarpoja harjoittelee jäihin tippuneen ihmisen pelastamista konkreettisesti ja tietää, miten kylmässä vedessä ollutta ihmistä tulee kohdella. Vartionjohtajan ohje: Pelastettava voi olla avantouimari tai aikuinen märkäpuvussa. Turussa toimii kaksi avantouintiseuraa: Saronniemen Saukot ry. ja Turun Avantouimarit ry. Vartionjohtaja tai luotsi ottaa yhteyttä seuraan ja kysyy vapaaehtoisen harjoituspelastettavan mahdollisuutta. Pelastusharjoitus tapahtuisi luontevimmin yhdistyksen kotirannoilla, jotka ovat Ispoisten uimaranta (Turun Avantouimarit) ja Saukkorannassa (Saaronniemen Saukot). Yhteystiedot: Turun Avantouimarit: Sirkka Perho (puheenjohtaja) , Saaronniemen Saukot: Kari Nevala Pelastusohjeet sekä opetusmonisteet löytyvät tämän aktiviteetin tasojen 1 ja 2 kohdalta. Ks. Reppu, s Luotsin ohje: Luotsi auttaa vartionjohtajaa puitteiden järjestelyssä. Hän huolehtii vartionjohtajan kanssa harjoittelun turvallisuudesta. Tarvikkeet: Pelastusköysi, naskalit, lämmintä vaatetta, tunnustelukeppi yms. Liitteet: Heikkoa jäätä? (Löytyy Tason 1 kohdalta) Heikoilla jäillä (Löytyy Tason 1 kohdalta)

14 Aktiviteetti: Riista- ja kalaruoat Taso 1: Maistamme riistaruokaa Tavoite: Tarpoja opettelee tuntemaan Suomen yleisimmät riistaeläimet ja maistaa riistaruokaa. Vartionjohtajan ohje: Suomen yleisimmät riistaeläimet ovat sorsat, hanhet, kyyhky, varis, metso, riekko, kiiruna, teeri, pyy, peltopyy, fasaani, metsäjänis, rusakko, villikani, kettu, supikoira, minkki, näätä, mäyrä, kärppä, hilleri, saukko, karhu, susi, ahma, ilves, hirvi, kauris, peurat, majava, orava, villisika, lehtokurppa ja hylje. Käykää kokouksessa läpi edellä mainitut riistaeläimet kuvien kanssa. Tarpojien on myös hyvä tietää jotain metsästyksen perusteita ja niitä onkin lueteltu liitteessä olevassa monisteessa. Perinteistä suomalaista riistaruokaa on poronkäristys. Kolon keittiö on sen valmistamiseen hieman liian pieni, joten voitte varata seurakunnan keittiön. Poronkäristys 750 g poronkäristys lihaa 100 g voita suolaa, mustapippuria 3 dl vettä 1 sipuli Ota lihapussi sulamaan noin tuntia ennen laittamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää ruskistuneeseen voihin lihat pikkuerissä, lisää sipulisilppua. Paistele vähän aikaa ja lisää vesi ja mausteita. Laita kansi päälle ja anna hautua 1½ - 2 tuntia. Tee lisäksi perunamuusia. Karpalo tai puolukka sopii seuraan ohje pussissa, sipuli lisätty, koska mielestäni käristys vaatii sipulin. Pussi käristyslihaa maksoi 10.99, halvalla saa hyvää! Valmistan mieluummin sulaneesta lihasta toisin kun pussissa kehoitetaan. Tiedoksi kyselijöille ja muillekin liha on valmiiksi siivutettu, ei muuta kun heittää pannulle! (Lähde: kotikokki.net) Tarvikkeet: Aterian valmistukseen tarvittavat aineet. Liitteet: Metsästys

15 Metsästys - Suomessa metsästys on melko yleinen harrastus: lajin harrastajaa, joista 5% on naisia. - Metsästys on luonnonvaraisten eläinten eli riistan pyydystämistä ja niiden ruhojen hyödyntämistä. - Ruhoa hyödynnetään eri tavoin: Suomen luontoon kuulumattomat minkki ja supikoira käytetään usein turkiseläimiksi. Ne kantavat usein vesikauhua, joten metsästys on tärkeää. - Monia eläimiä, kuten hirviä ja sorsia, saa metsästää vain niiden saalistukseen katsotulla ajanjaksolla, muutoin ne ovat rauhoitettuja. Hirven metsästysaika alkaa syyskuun viimeisenä sunnuntaina ja jatkuu vuoden loppuun. Sorsien ja muiden pyynti alkaa 20. elokuuta ja päättyy vuoden lopussa. - Metsästys omaan tarkoitukseen on ekologista, sillä se on lähiruokaa. - Suomessa metsästys on tarkoin säädeltyä. - Eräiden lajien metsästyksen lopettaminen (esim. hirven) toisi paljon liikenneuhkia ja metsätuhot lisääntyisivät huomattavasti. Metsistä täytyy pitää huolta, sillä nehän ovat Suomen vihreää kultaa myös taloudellisessa merkityksessä. - Metsästysrikoksia tapahtuu myös Suomessa: salakaatoa ja kiellettyjen ansojen käyttöä. - Yleisesti metsästys on kohtuullisena hyväksi luonnolle ja ihmiselle. Vire

16 Aktiviteetti: Riista- ja kalaruoat Taso 2: Maistamme perinteistä suomalaista kalaruokaa Tavoite: Vartio tutustuu kalojen ulkonäköön ja kalastukseen. Tarpoja osaa fileoida ja valmistaa tavallisimpia suomalaisia ruokakaloja. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa Suomen yleisimmät ruokakalat. Ne ovat ahven, hauki, kuha, lahna, lohi, muikku, siika ja silakka. Valmistakaa jostakin edellä mainitusta kalalajista ruokaa. Tässä aktiviteetissa esitellään uunilohen resepti ja siihen liittyvän taidon, fileoinnin, ohjeet. Ks. Reppu, s Uunilohi ½ perattu ja fileoitu lohi 1 sitruuna merisuolaa hyppysellinen sitruunapippuria 1 prk smetanaa 2 dl ruokakermaa 1 tl sokeria sinappia chili explosion maustesekoitusta nippu tuoretta tilliä Voitele pitkänomainen uunivuoka. Jos kalassa on ruotoja, nypi ne pois ja nosta lohifile vuokaan nahka alaspäin. Purista pintaan hieman sitruunamehua ja mausta hyppysellisellä merisuolaa ja pippurilla. Sekoita kulhossa smetana ja ruokakerma ja ja mausta se n.5 cm pätkällä sinappia, hieman sitruunamehua, sokerilla, suolalla, chilisekoituksella ja pippurilla. Kaada seos kalan päälle tasaisesti. Ripottele pinnalle reilusti tillisilppua ja paista 200 asteessa noin min. Kun kala on valmis voit koristella sen vielä sitruunaviipaleilla ja tuoreella tillillä. Kalan fileointi 1. Fileinä käytettävää kalaa ei tarvitse suomustaa. Huuhdo ja kuivaa kala. Poista kidukset keittiösaksilla. Avaa vatsa, poista sisälmykset ja selkärankaan kiinnittyneet, maksoittuneelta vereltä näyttävät munuaiset. Pyyhi kalan vatsa talouspaperilla. Huuhdo kala lopuksi kylmällä vedellä ja kuivaa. 2. Tee terävällä, pitkäteräisellä fileerausveitsellä viilto kalan niskaan ja kuljeta veistä selkärankaa pitkin pyrstöön päin. Irrota molemmat fileet selkäruodosta. 3. Poista fileistä kylkiruodot ja nypi muut ruodot pihdeillä. 4. Ota tukeva ote pyrstöstä kalapiikillä ja viillä filee nahasta. Liitteet: Kalastus

17 KALASTUS - Kalastus on yksi vanhimmista elinkeinoista. - Suomen yleisimmät ruokakalat ovat ahven, hauki, kuha, lahna, lohi, muikku, siika ja silakka. - Kalastus jaetaan teollisuustuotantoon, kalankasvatukseen, vedenalaiseen kalastukseen, kalaöljyn tuotantoon sekä harrastus- ja urheilukalastukseen. Myös joki-, järvi- ja merikalastuksessa on omat erikoisominaisuutensa. - Maailman johtavat kalastusmaat ovat Kiina, Yhdysvallat, Japani ja Norja. - Suomen kansalliskala ahven on onkikaloista tärkein. - Kalastuslupia tulee maksaa valtiolle ja/tai kalaveden omistajalle. Niillä rahoitetaan mm. kalatutkimusta, kalavesien hoitoa ja kalaistutuksia. Mökkionkijan ja pilkkijän ei tarvitse olla huolissaan maksuista, sillä sitä suoritetaan vain erikoistekniikoista, kuten viehekalastuksesta ja verkkopyynnistä. - Erilaisia kalastustyylejä ovat mm. onkiminen, pilkkiminen, virvelöinti, vetouistelu, perhokalastus ja katiskan tai verkon käyttö. - Suomen maineikkaita ja hyviä kalavesiä/-jokia ovat mm. Tenojoki ja Könkämäeno Lapissa! - Suomessa on noin 2400 rekisteröitynyttä ammattikalastajaa, jotka pyytävät vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa kalaa. - Itämeren kalastus on merikalastusta ja tärkeimpiä saaliskaloja ovat silakka ja vähemmässä määrin lohi. Kalastus ja kalateollisuus on taloudellisesti merkittävää. - Kalakantoja vähentävät sekä kalastus että kalojen luonnollinen kuolema, jonka syynä ovat muun muassa ravinnon puute, toisten kalojen ravinnoksi joutuminen ja sairaudet. - Kalanviljely eli kalankasvatus on vesiviljelyn tärkein muoto. Se tapahtuu altaissa tai meressä olevissa verkkokasseissa. Kalat (Itämeressä mm. kirjolohi, taimen, nieriä, siika, kuha ja sampi) käytetään useimmiten ruuaksi tai luonnonvesiin istutettaviksi. Joskus niissä kasvatetaan myös akvaariokaloja. - Kalastus on hauska harrastus, jonka voi aloittaa minkä ikäisenä ja missä elämäntilanteessa tahansa! u

18 Aktiviteetti: Ruoan kuivaus Taso 1: Kuivaamme ruokaa Tavoite: Vartio tutustuu ruoan kuivaukseen ja suunnittelee sellaiset vaellusruoat, joissa voidaan käyttää valmiiksi kuivattuja raaka-aineita. Tarpoja oppii, ettei kaikkea ruokaa tarvitse ostaa valmiina kaupasta. Vartionjohtajan ohje: Muista varmistaa tarpojien ruokavaliot etukäteen. Ruoan kuivatus sopii hyvin KITT:n aiheeksi. Kuivaaminen on pitkä prosessi ja joidenkin ruokien kuivaaminen saattaa kestää jopa 14 tuntia uunissa. Sen vuoksi voitte halutessanne yhdistää kuivausoperaation esim. Makuupussililjaan (24h makuupussissa)! Helpommalla pääsette jos lainaatte Partiopiiriltä ruokien hyötykuivuria, jota ei tarvitse vahtia koko ajan. Luotsin ohje: Auttaa suunnittelussa. Tarvikkeet: Uuni tai hyötykuivuri sekä kuivattavat ainekset. Liitteet: Ruoan kuivaus

19 Ruoan kuivaus Ruokien kuivaaminen on ikivanha säilytystapa. Sen avulla maut, värit ja aromit säilyvät hyvin. Ruokien kuivaamisessa ideana on poistaa vesi, jolloin tuotteet kevenevät. Periaatteessa täydellisesti onnistunut kuivattu tuote palaa ennalleen kun siihen lisätään vettä. Ruokaa voi kuivata vaikkapa kotiuunissa, mutta helpoiten se tapahtuu hyötykuivurilla. Partiopiirin hyötykuivuria saa varata lainakäyttöön. Kuivattavien ruoka-aineiden tulee aina olla mahdollisimman tuoreita ja vähärasvaisia. Ruoat levitellään ohuena ja tasaisena kerroksena ritilöille kuivumaan. Lihaa, katkarapuja ja broileria kuivattaessa on hyvä käyttää leivinpaperia ritilän päällä. Muutenkin leivinpaperi suojaa ritilöitä likaantumasta. Kuivattaa voi monenlaisia aineita. Kokeilunhalusimmat ovat kuivanneet jopa lehtipihviä tai homejuustoa! Kuivattuja ruoka-aineita kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa valolta suojattuna. Vähärasvaiset tuotteet, kuten kasvikset, säilyvät hyvinkin pitkään kuivattuina, jos ne säilytään riittävän kuivissa olosuhteissa. Rasvaisemmat ruoka-aineet, kuten jauheliha, säilyy oikein säilytettynä n. muutamista viikoista kuukauteen. Kuivatut ruoka-aineet käytetään vaelluksella turvotettuina vedellä. Mukaan rinkkaan kannattaa siis ottaa ns. turvotuspurkki, joka on leveäsuinen ja tiiviskorkkinen muovipurnukka. Kun kuivatut ruoat laittaa purkkiin ja peittää ne runsaalla vedellä, syntyy parissa tunnissa ruoanlaittoon sopivaa pehmentynyttä raaka-ainetta, jota voi käyttää normaaliin tapaan esimerkiksi vaikka pata- ja kastikeruoissa. Muutamia esimerkkejä ruoka-aineiden kuivaamisesta: Jauheliha Valitse vähärasvaista tuoretta paistijauhelihaa. Paista liha pannulla ilman rasvaa pieniksi murusiksi. Levitä paistettu jauheliha ritilöille leivinpaperin päälle. Anna kuivua n h, kunnes jauheliha on tummaa, kuivaa murua, jonka sisäosatkin ovat kuivuneet. Pakkaa kuivattu jauheliha valmiisiin annospusseihin. Säilytä kuivassa ja viileässä. Naudanliha Suikaloi naudanliha ohuiksi siivuiksi ja paista pannulla ilman rasvaa kypsäksi. Levitä ritilöille leivinpaperin päälle ja anna kuivua vähintään 10 h, kunnes liha on sisältäkin kuivaa. Pakkaa annospusseihin. Säilytä kuivassa ja viileässä. Broileri Valitse mahdollisimman tuoretta broilerisuikaletta, joka saa olla myös marinoitua. Paista pannulla ilman ylimääräistä rasvaa. Kuivata vähintään 10 h ritilöillä leivinpaperin päällä, kunnes liha näyttää sisäosistaankin kuivalta. Pakkaa annospusseihin. Säilytä kuivassa ja viileässä.

20 Vihannekset Pakastevihannekset voi levittää suoraan ritilälle leivinpaperin päälle. Kuivausaika vaihtelee vihannesten koon mukaan, mutta n. 8 h voisi kuvitella riittävän. Kuiva vihannes on kova, pienentynyt, eikä tunnu nahkealta. (jotkut vihanneslaadut jäävät aina nahkeiksi, ja se on normaalia) Pakkaa annospusseihin. Säilytä kuivassa paikassa. Katkaravut Katkaravut kannattaa huuhdella kylmällä vedellä niin, että ne sulavat ja kuivata alustavasti talouspaperin päällä hetken aikaa niin, että ne valuvat ylimääräisen pintaveden pois. Levitä katkaravut ritilälle leivinpaperin päälle ja kuivata ainakin 8 h, kunnes tuntuvat kovilta ja kuivilta myös sisäosistaan. Pakkaa annospusseihin vartioittain ja säilytä kuivassa ja viileässä. Tomaattipyree Levitä pienten tomaattipyrepurkkien sisältö ritilöille leivinpaperin päälle. Kuivumisaika on arvoitus, mutta kokeile aluksi vaikkapa 6 h. Kuiva pyree on nahkamainen ja taipuisa. Pakkaa läpyskät annospusseihin taivuteltuina. Säilytä kuivassa paikassa. Perunat Siivuta perunat ohuiksi siivuiksi ja huuhtele ylimääräinen tärkkelys kylmällä vedellä. Keitä suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Nostele reikäkauhalla pois, kuivaa hieman ja levitä ritilöille kuivumaan. Anna kuivua n. 10 tuntia, kunnes perunat ovat perunalastujen näköisiä kaarevia kuivia läpysköjä. Kääntele kuivumisen aikana, jos tuntuu, ettei kuivu tasaisesti. (Lähde: Partio-Puhurien Retki- ja leiriruokia vinkkikirjastosta: _ja_leiritaitoja:ruoan_kuivaaminen)

21 Aktiviteetti: Sään ennustaminen Taso 1: Tutustumme säähän liittyviin sanontoihin Tavoite: Vartio etsii kirjastosta tai kyselee eri ihmisiltä erilaisia sanontoja ja aforismeja säähän liittyen. Vartio miettii, onko löydetyissä sanonnoissa jotain perää. Vartionjohtajan ohje: Tämä aktiviteetti toimii hyvin paussina kokouksessa, jossa aiheena on ollut jokin vaativammista tämän aktiviteetin tasoista. Kirjastossa käynnin yhteydessä voidaan haastatella ihmisiä. Etsikää myös netistä sanontoja, liitteestä löytyvien sanontojen lähteet ovat (kaikki hakusanalla säähän liittyviä sanontoja : (Yle Elävä Arkisto, video) - (Jyväskylän Palokan koulun sivu) Osa sanonnoista liittyy asioihin, jotka ovat yhteydessä johonkin luonnonilmiöön. Tarvikkeet: Mahdollisesti muistiinpanovälineet. Liitteet: Sääsanontoja

22 Sääsanontoja - Pihlaja ei kanna kahta taakkaa (jos pihlajassa on paljon marjoja, niin tulee vähäluminen talvi) - Minkä helmi helpottaa, sen maalis maksattaa (jos helmikuussa tulee leutoja kelejä, niin maaliskuussa tulee kovia pakkasia) - Kun kuulet kurjen äänen, älä mene lammen jäälle. (jää on silloin jo niin heikkoa, ettei kestä kävellä) - Simo siltoja tekee, Martti aisoilla ajelee (Simon päivä tuo jääkelit ja Martin päivänä jään pitäisi kantaa) - Iltarusko hyvä rusko, aamurusko päivän pasko (jos on iltarusko, niin seuraava päivä on kaunis, ja jos on aamurusko, niin tulee huono sää) - Jos talitintit tulevat ikkunalaudalle kurkistelemaan niin tulee pakkassää. - Jos nurkat paukkuu, niin sää lauhtuu. (Puutalo natisee lämpötilojen vaihtelusta.) - Lehmät tietää milloin tulee ukkonen. - Jos on talvella poutia, niin ensi kesänä heinänteon aikaan on myös poutaa. - Sateeks päivä sierii - Pouviks kuu kehii (kuussa kehä ympärillä, tulossa poutaa) - Iän ilimat ilikeimmät (jos tuulee idästä, niin sitä jatkuu pitkään ja on yleensä huonoja kelejä) - Lännen tuulet lämpimät - Pohjosesta polosen tuulet (tulossa huonoa elämää kun tuulee pohjoisesta) - Etelästä elämän tuulet (kun etelästä tuulee, tulossa on parempaa elämää) - Kuikka kun hihkaisee ensimmäisen kerran, niin kolmen päivän päästä se hihkaisee selällä (eli järvi on sula) - Heikin päivänä katkee talven selkä (talvi on puolivälissä). - Jos pääskyt lentävät matalalla, tulee sade. - Jos aamulla on kostea nurmikko, tulee kaunis sää. - Sää on kuin koiranilmaa. (huonoa) - Tyyntä myrskyn edellä. - Jos on usva uunna vuonna, niin on halla heinäkuussa. - Jos ei pauku Paavalina (25.1), ei tule kunnon kesää. - Eteenpäin se on sekin, sanoi mummu kun lumessa kaatui! - Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.7 - Kevättä kynttelistä (kevät alkaa kynttilän päivänä 2.2) - Jos laskiaisena on poutasää, niin kesällä tulee marjoja. - Varis huutaa iltasella huomiseksi hyvää säätä. - Varis raakkuu aamusella päiväksi pahaa säätä. - Tapanina päivä kukonaskelen pitempi. - Loppiaisena on satanut puolet talven lumesta.

23 Aktiviteetti: Sään ennustaminen Taso 2: Seuraamme viikon ajan sääennustuksia Tavoite: Kukin tarpoja pitää viikon ajan kirjaa sääennustuksista. He oppivat ilmanpaineen, tuulten ja lämpötilojen merkityksen säähän. verrataan tuloksia ja yritetään löytää eri sääolojen välille syy - seuraus-suhteita. Vartionjohtajan ohje: Anna vartiolaisille erilaisia tehtäviä edellisessä kokoontumisessa: yhden tehtävänä voi olla seurata säätiedotuksia televisiosta, toinen leikkaa lehdestä sääkartat, kolmas mittaa päivittäisen lämpötilan ja ilmanpaineen mikäli mahdollista ja niin edelleen. Toki samaa tehtävää voi tehdä myös kaksi henkeä. Varsinaisessa sääaiheisessa kokouksessa yritetään visualisoida näitä tietoja piirtämällä niistä esimerkiksi seinätaulu. Liitteenä säähän liittyvä opetusmoniste, jota vartionjohtaja voi käyttää myös omien pohjatietojensa kartuttamisessa. Ks. Reppu, s Kirjastosta apua löytyy: Sää Luonto tutuksi! Storm Dunlop, 2006 Sää, Seija Paasonen 2001 (parempi, selkeämmät kuvat ja selitykset) Tarvikkeet: Muistiinpanvälineet Liitteet: Huomenna pakkanen kiristyy

24 Huomenna pakkanen kiristyy Sää vaikuttaa kaikkiin ja kaikkeen. Mitä jos huomenna pakkanen kiristyykin, enkä voikaan lähteä ulos ystävieni kanssa? Mitä jos ilmat eivät ole suotuisia pelloilleni? Muun muassa näiden syiden vuoksi sään ennustaminen on ollut ihmiselle elintärkeää aikojen alusta asti. Tullakseen toimeen, on täytynyt arvioida, tehdä havaintoja ja muistiinpanoja. Nykyisin säätä seurataan mm. luotausten ja satelliittien avulla. Ennustukset ovat tarkkoja ja paikkakohtaisia. Silti, kuten kaikki muukin tulevaisuudessa, sääkin voi olla arvaamaton. Määritelmä kuuluu: Sää on kaasukehän tila tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.. Kuulostaa aika tieteelliseltä. Kaasukehähän tarkoittaa ilmakehää. Ilmakehässä tapahtuvien muutosten myötä me havaitsemme tilan täällä maankamaralla säänä. Ensimmäinen asia, joka useimmille tulee mieleen säästä, on lämpötila. Kokemamme lämpö on suoraa auringon suomaa lämpösäteilyä sekä erilaisten muutosprosessien kautta kulkenutta auringon lämpöä (mm. ilmavirrat). Kun aurinko on talvisin kauempana, ilma paikassa jäähtyy. Ilmanpaineella kuvataan tavallaan sitä, kuinka suurella voimalla yllä oleva ilmakehä kehoamme rasittaa. Sen virallinen yksikkö on hehtopascal, hpa, mutta yleisesti käytetään myös millibaareja, mbar. Ilmanpaine on siis ilmakehän paino pinta-ala yksikköä kohden. Ylempänä ilmakehässä on ohuempaa ja kevyempää. Ilmanpaineeseen vaikuttaa myös lämpötila. Kun esimerkiksi kesäpäivän kuluessa ilma lämpenee, yläpuolellamme oleva ilmapatsas laajenee ja kevenee. Matalapaineessa ilmanpaine on kevyempi kuin ympäröivässä ilmamassassa. Siihen liittyy usein sateita, huonoa säätä, voimakkaita tuulia ja ukkosiakin. Korkeapaine taas tarkoittaa muuta ilmamassaa korkeampaa ilmanpainetta. Se tuo mukanaan aurinkoisia kelejä ja heikkoa tuulta. Tuuli on ilman liikettä. Se syntyy lämpötila- ja ilmanpaine-eroista. Mitä suurempi ilmanpaine-ero kahden paikan välillä on, sitä kovempi tuuli. Ilma pyrkii aina virtaamaan korkeammasta paineesta matalampaan paineeseen, jotta vallitseva ero tasoittuisi. Lämmin rintama liikkuu kohti koillista, kuuluttaa Pekka Pouta säätiedotuksessa. Ilmamassat ovat erilaisia. Ne voivat olla kylmiä tai lämpimiä, riippuen siitä, missä ne ovat syntyneet. Ilmamassat nimittäin imevät itseensä paikalliset ominaisuudet alustastaan. Ilmarintamaksi kutsutaan ilmamassan rajapintaa. Suomen kannalta tärkein on polaaririntama, joka erottaa kylmän ja lämpimän ilmamassan toisistaan. (Kuvassa sininen kaari on kylmä, punainen lämmin ja violetti okluusiorintama, joka on kahden edellisen sekoitus ) Sade on kaiken kasvun edellytys. Säiden ollessa lämpimät, puhutaan vesisateesta. Kylminä ilmoina sade tulee lumena tai räntänä. Sateen muodostumiseksi tarvitaan pilvi. Ainoastaan kovalla pakkasella voi pieniä jääkiteitä leijailla kirkkaalta taivaalta. Pilvessä muodostuu jääkiteitä, sillä ilma pilvien korkeudella on pakkasen puolella. Kun jääkiteet laskeutuvat kohti lämpimämpää ilmakerrosta ja maanpintaa, ne muuttuvat vesipisaroiksi. Sateen voimakkuus (tihkusade, rajut ryöpyt yms.) riippuu pilven muodosta ja tyypistä. Muita säähän liittyviä ilmiöitä ovat mm. sumu, ukkonen, raesade, sateenkaari, revontulet, haloilmiö, aamurusko, pilvien sädekimput ja pilvien eri muodot. Ota rohkeasti selvää! Vire

25 Aktiviteetti: Sään ennustaminen Taso 3: Tarkkailemme pilviä Tavoite: Vartio tutustuu erilaisiin pilvimuodostelmiin ja käy ulkona tutkimassa sen hetkistä tilannetta. Pilvet ovat paras tapa arvioida sään muuttumista. Pilviä on olemassa noin 10 eri tyyppiä, jotka liittyvät erilaisiin säätiloihin. Vartionjohtajan ohje: Tutustukaa Taitokirjasta ja liitteestä erilaisiin pilviin. Tehkää kokouksessa pumpulista eri tyyppisiä pilviä, myös sadepilviä. Hyvällä mielikuvituksella pystytte keksimään, mitkä asiat vaikuttavat pilven muotoon. tehkää ainakin yksi jokaista pilvilajia. Käykää ulkona arvioimassa, mitä sen hetkiset pilvet ovat. Ks. Reppu, s Tarvikkeet: Taitokirja, pumpulia, vettä, paperia ja kynä. Liitteet: Pilvilinnoja

26 Pilvilinnoja Pilvet koostuvat aerosolista, joka sisältää kaasuja ja pienen pieniä pilvipisaroita. Alapilvet ovat maanpinnasta korkeuksilla 0-2km. Sumu (Stratos) on pilveä, jonka alapinta ulottuu maahan saakka. Usein korkeat rakennukset, puut ja mastot katoavat sumupilveen. Kumpukerrospilvi (Stratocumulus) ovat suurehkoja pehmeän näköisiä hattaroita, usein järjestäytyneinä pilvijonoiksi, rulliksi tai makkaroiksi, joissa on tummemmaan ja vaaleamman harmaita osia. Kumpupilvi (Cumulus) on yleinen pilvilaji, joka on tunnistettavissa keon muotoisita yksittäisistä pilvistään. Ne ovat nopeasti muuttuvia ja kehittyviä hattaroita. Aamupäivän ensimmäiset kumpupilvet ovat lyhytikäisiä epämääräisiä kokkareita. Myöhemmin päivällä tasapohjaisia kukkakaalimaisia kekoja. Kumpupilvet voivat kehittyä kuuropilviksi. Keskipilvet leijailevat 2-6km korkeudella. Verhopilvi (Altostratus) on juovikas ja kurttuinen, tasaisen harmaa pilvipeite. Hahtuvapilvi (Altocumulus) muodostuvat usein kerroksiksi ja lautoiksi. Ne ovat muodostuneet pienistä levyistä tai litteistä hattaroista, jotka ovat usein järjestäytyneet ryhmiksi, riveiksi tai valleiksi. Lammaspilvi on kansanomainen nimitys ohuelle hahtuvapilvelle. Yläpilvet muodostuvat 6-12km:n korkeudelle. Untuvapilvi (Cirrus) on pelkkiä ohuita kuituja, jotka muodostavat usein koukkuja, raitoja tai kalanruotoja. Pilvet ovat hentoja, varjottomia ja väriltään yleensä valkoisia.

27 Harsopilvi (Cirrostratus) on sileä ja osittain kuitumainen, valkeahko ja ohut pilviharso. Harsopilvissä nähdään yleensä erilaisia haloilmiöitä kuten renkaita ja kehiä kuun ja auringon ympärillä. Kaukana näkyvä harsopilvi antaa taivaalle harsomaisen värin. Palleropilvi (Cirrocumulus) on pienistä valkoisista hahtuvista tai palleroista muodostunut pilvimatto, jonka osaset ovat varjottomia ja usein ryhmiin tai jonoihin järjestäyneitä. Rastaan rinta tai makrillin kylki ovat kansanomaisia nimityksiä palleropilvien peittämälle taivaalle. Sadepilviä ovat laaja sadepilvi (Nimbostratus) ja kuuropilvi (Cumulonimbus).

28 Lähde: Wikipedia ja Ilmatieteenlaitos, sekä kirjalliset painokset Luonto tutuksi: Sää! (toim. Storm Dunlop)

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 19:29 Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet 2. taso koostuu lattiatasossa tehtävistä perusharjoitteista. Kaikki harjoitteet tehdään oman kehon painoa

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

Etunoja ja käden ojennus

Etunoja ja käden ojennus Ryhtijumppa Tämä jumppa sisältää tehokkaita liikkeitä, jotka kannustavat vahvaan ja ryhdikkääseen vartalon asentoon. Liikkeet kohdistuvat keski- ja ylävartalon lihaksiin. Jumpassa vuorottelevat lihaskuntoliikkeet

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Kunto-ohjelma amputoiduille

Kunto-ohjelma amputoiduille Kunto-ohjelma amputoiduille Yleistä harjoituksista Tässä kirjasessa esitellään harjoitukset, joista kuntoutuksesi alkaa proteesin sovituksen jälkeen. Harjoitukset voi tehdä proteesin kanssa tai ilman

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km).

Sääilmiöt tapahtuvat ilmakehän alimmassa kerroksessa, troposfäärissä (0- noin 15 km). Sää ja ilmasto Sää (engl. weather) =ilmakehän alaosan, fysikaalinen tila määrätyllä hetkellä määrätyllä paikalla. Ilmasto (engl. climate) = pitkäaikaisten (> 30 vuotta) säävaihteluiden keskiarvo. Sääilmiöt

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja Keskivartalolihaskuntoharjoituksia Seuraavassa on muutamia keskivartalon voimaan ja hallintaan keskittyviä harjoituksia. Aluksi esitetyt määrät voivat tuntua isoilta. Voitkin aluksi aloittaa pienemmistä

Lisätiedot

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE!

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! Pysy kunnossa Tapiolan Voimistelijoiden ryhmäliikunnan joulutauon aikana. Helpot ja tehokkaat kotijumppaohjeet, ovat tauon aikana motivoimassa sinua liikkumaan. Kotijumppa

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Lisää toiminnallista voimaa

Lisää toiminnallista voimaa 1 Lisää toiminnallista voimaa Käytä näitä liikkeitä itsenäisenä harjoituksena, alkuverryttelynä kuntosalilla tai valmistautuessasi nostotöihin. Voit käyttää kotona painona esimerkiksi kirjaa. Itsenäisenä

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03 TLPT102018 Prepared by: Tanja Viitamäki Date: 13.04.2019 05:03, GPF Alataljasoutu Laite nro1. Hyvässä ryhdissä, olkapäät alhaalla tuo kyynärpäät läheltä kylkiä koukkuun ja rutista lapaluut "yhteen". GPF

Lisätiedot

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Helmikuussa hiihto- ja ulkoilukelit ovat parhaimmillaan ja lunta riittää koko Suomessa. Innokkaat ulkoilijat täyttävät hiihtokeskukset

Lisätiedot

Vaellus- ja karisiika

Vaellus- ja karisiika Vaellus- ja karisiika P erämerellä esiintyy kaksi eri siikamuotoa, virtavesiin kudulle nouseva vaellussiika sekä paikallisempia kantoja muodostava merikutuinen siika eli karisiika. Siikamuodot eroavat

Lisätiedot

Susanna Viljanen

Susanna Viljanen Susanna Viljanen 10. 4. 2012 Päivän pasko Hyvä usko Aiheuttaessaan ruskon aurinko nousee ja laskee pilvikerroksen - altostratuksen - läpi, ja pilven mikrokokoiset vesipisarat sirovat valoa. Koska säärintamat

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport 1 / 16 8.10.2009 19:41 Taso 3: Liikkeet pienvälineillä Taso 3: Liikkeet pienvälineillä 3. taso sisältää kehonhallinta harjoitteita erilaisia pienvälineitä hyödyntäen. Mukana harjoitteissa käytetään mm.

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 5/2016 Hyvät Eläkeläinen lehden lukijat! Tällä palstalla aloitetaan uusi virikesarja liikkeitä, joita voitte tehdä yhdistyksien kerhoissa, kaverin kanssa lenkillä tai vaikkapa

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS

ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka haluat aloittaa kuntosaliharjoittelun. Opas sisältää tietoa, jota tarvitset harjoitellaksesi tehokkaasti, turvallisesti ja tavoitteellisesti.

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 Ota isompi vesikanisteri tai vaikka matkalaukku syliin. Jalat hartianlevyiseen haaraasentoon, jalkaterät suoraan eteenpäin. Polven tulee ehdottomasti mennä

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 5/2016 Hyvät Eläkeläinen lehden lukijat! Tällä palstalla aloitetaan uusi virikesarja liikkeitä, joita voitte tehdä yhdistyksien kerhoissa, kaverin kanssa lenkillä tai vaikkapa

Lisätiedot

Hard Core Keskivartalo

Hard Core Keskivartalo Hard Core Keskivartalo Keskivartalo kuntopiiri kestävyysurheilijalle Keskity jokaisessa liikkeessä keskivartaloon ja siihen että paketti pysyy kasassa. Staattisissa liikkeissä lankkupito toimii perusasentona.

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

1 / 12 26.9.2011 9:40 Kahdenjalankyykyn opettaminen keppi pitkittäin [ref# 1592] Pidä katse ylhäällä Kepin tulee koskettaa selkää kolmesta kohtaa (takaraivo, hartiat ja ristiselkä) koko kyykyn ajan Hyvä

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA Pro Kala ry www.prokala.fi 2 KILOHAILI SILAKKA 30-90 g Silakka ja Kilohaili 12-20 cm tärkein saaliskalamme, elää Itämeressä, sillin vähärasvaisempi

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1,

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

ÄIJÄT PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOIVAT ÄIJÄT PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOIVAT ÄIJÄT 11. PÄIJÄT-HÄMEEN PÄIJÄT-HÄMEEN 12. Päijät-Hämeen

ÄIJÄT PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOIVAT ÄIJÄT PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOIVAT ÄIJÄT 11. PÄIJÄT-HÄMEEN PÄIJÄT-HÄMEEN 12. Päijät-Hämeen Mattoliikkeet Selkälihasharjoite konttaus asennossa Asetu konttausasentoon. Nosta vastakkainen jalka ja käsi suorana ylös vaakatasoon sekä venytä samalla pituutta. 8. Istumaannousu levypainolla Asetu selinmakuulle,

Lisätiedot

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille AKTIVOI KESKIVARTALO Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille VALMENTAJALLE Lentopallo vaatii pelaajalta monipuolista kehonhallintaa ja vakautta.

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Rengasliinan käyttö edessä vastasyntyneestä ja lonkalla noin 3-4kk ikäisestä eteenpäin (voit käyttää

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1 / 8 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia 1 (7) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4939 Fysioterapia 2 (7) Ohjeita harjoitusten suorittamiseen Huolehdi

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Sivu 1/5 Keskivartalon ja syvien lihasten harjoitus Tee harjoitukset rauhallisella tempolla. Toista liikkeitä 15 kertaa peräkkäin Oikea seisoma-asento asento ja hyvä ryhti - Sivussa katsottuna oikeassa

Lisätiedot

Dinox FitBars. - Harjoitusopas

Dinox FitBars. - Harjoitusopas Dinox FitBars - Harjoitusopas Tässä harjoitusoppaassa on pieni otos miten Dinox FitBareilla voi harjoitella. Liikkeitä ja erilaisia muunnelmia on kymmeniä. Oman kehonpainolla harjoittelu on todella tehokasta

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1 / 9 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4111 Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri puh. 06 415 7111 Fysioterapia 2

Lisätiedot

Trimmiä rintalihaksiin Istu tukevasti penkillä, työnnä kahvoista eteenpäin. Liike vaikuttaa rintalihaksiin. Tee toistoa, 2 3 sarjaa.

Trimmiä rintalihaksiin Istu tukevasti penkillä, työnnä kahvoista eteenpäin. Liike vaikuttaa rintalihaksiin. Tee toistoa, 2 3 sarjaa. Ohjeita ulkokuntoilulaitteiden käyttöön Lämmitä lihaksesi ennen lihaskuntotreeniä. Tee vaikka 5 10 minuutin pyrähdys, että saat lihakset lämpenemään ja veren kiertämään. Muista venytellä lopuksi. Laitteet

Lisätiedot

Liikkeitä joka lähtöön

Liikkeitä joka lähtöön Julkaistu Eläkeläinen-lehdessä 5/2016 Hyvät Eläkeläinen lehden lukijat! Tällä palstalla aloitetaan uusi virikesarja liikkeitä, joita voitte tehdä yhdistyksien kerhoissa, kaverin kanssa lenkillä tai vaikkapa

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA LIHASVOIMAHARJOITUSTEN LIIKEPANKKI HARTIASEUDUN LIIKKEET VETO LEUKAAN Kohota kyynärpäät ylös ja venytä kuminauhaa leuan alle. HARTIASEUDUN LIIKKEET HARTIOIDEN

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1,

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi videon liitemateriaali (Saat ilmaisen kopion videosta: www.taichi18.com) Voit vapaasti jakaa ohjekirjan niiden kanssa, jotka tarvitsevat sitä,

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö Koulujen luonto/ kalastuskerhot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö Koulujen luonto/ kalastuskerhot Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalaruokakerho-ohjelma 1. KERHOKERTA Tavoitteena on tutustua kalankäsittelyyn sekä kalaruokien valmistamiseen tekemällä itse 2-4 kalaruokaa alusta loppuun. Ensimmäisellä kerhokerralla

Lisätiedot

VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE

VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE VAUVAN MOTORISTA KEHITYSTÄ TUKEVA KÄSITTELY - OHJEET VANHEMMILLE Vauvan motorista kehittymistä voidaan edistää kiinnittämällä huomio lapsen asentoon sekä monipuoliseen ja tarkoituksenmukaiseen käsittelyyn.

Lisätiedot

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00

SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 SUOMALAIS-JAPANILAINEN YHDISTYS KOKKIKURSSI 23.3.2006 Klo 17:00 Ressun Peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10 Kurssin vetäjä : Sirkku Sakane 1. Temaki-sushi (käsin käärityt sushit) / 手 巻 きずし (4~6:lle hengelle)

Lisätiedot

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT

UUNILAHNA (suutari/säynävä) SUUTARIPIHVIT UUNILAHNA (suutari/säynävä) Kalaa noin 1,5-2,5kg voita suolaa n. 4 tl valkopippuria 2dl kermaa perunaa porkkanaa sipulia tai purjoa tilliä Perkaa ja suomusta kala tai osta jo käsiteltynä. Laita uuni lämpenemään

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot