KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008"

Transkriptio

1 JPe / MRä TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa Toimitusjohtaja Juhani Pekkala Suomen Kaupan Liitto KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008 Kauppaan tulossa 5000 työpaikkaa lisää Autokaupan odotukset korkealla Kaupan näkymät ovat tänä vuonna edelleen myönteiset. Kaupan kasvu voi nousta lähes viime vuoden tasolle eli neljään-viiteen prosenttiin. Kaupan menestyksen kannalta on olennaista, että kuluttajien ostovoima kasvaa. Ostovoiman uskotaan kasvavan tänäkin vuonna, vaikka hintojen nousu uhkaa leikata sitä. Palkankorotukset ovat kuitenkin olleet suuria. Suomalaisten kuluttajien luottamus omaan talouteen on vielä säilynyt suhteellisen hyvänä. Kauppaan syntyi viime vuonna uutta työpaikkaa. Viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana alalle on tullut uusia työpaikkoja lähes Mikäli kansantalous kasvaa ennustetusti, kauppa luo tänä vuonna uutta työpaikkaa. Kaupan menestyksellä on siis merkittävä vaikutus kansantalouteen. Kauppa työllistää 13 prosenttia työvoimasta ja tuottaa 11 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Vähittäiskaupan ja tukkukaupan kehityksen oletetaan jatkuvan samaan tahtiin. Vähittäiskaupan kasvuksi arvioidaan 4,5 prosenttia ja tukkukaupan neljä. Parasta kasvua ennakoidaan vähittäiskaupan alalla autokauppaan, päivittäistavarakauppaan ja huonekalukauppaan. Autojen vähittäiskaupan kasvuennuste vuodelle 2008 on prosenttia. Se sisältää uusien autojen myynnin ohella käytettyjen autojen myynnin sekä jälkimarkkinoinnin. Autotukkukaupassa eli uusien autojen kaupassa arvioidaan myynnin nousevan henkilöautoon. Viime vuoden suurimmat kasvuluvut saavuttanut rauta- ja sisustuskauppa ei enää kasvane samaan tahtiin. Tukkukaupan puolella edellisvuoden vahva tahti näyttää normalisoituvan noin kolmen-viiden prosentin tasolle.

2 2 Kansainvälisessä talouskehityksessä on kuitenkin yhä enemmän epävarmuutta. Sieltä tulevat häiriöt voivat vaikuttaa Suomen kansantalouteen ja myös kaupan kehitykseen. KAUPAN MYYNTIENNUSTEET VUODELLE Vähittäiskauppa + 4,5 % (ilman autokauppaa) - Tukkukauppa + 4 % (ilman autokauppaa) Suomen Kaupan Liitto on selvittänyt eri toimialojen odotuksia vuoden 2008 myynnin kehityksestä. Vähittäiskaupassa ja tukkukaupassa kasvu jatkuu. Vähittäiskaupalle ja kulutustavaratukkukaupalle olisi tulossa neljästoista peräkkäinen kasvuvuosi. Teknisessä tukkukaupassa odotetaan myös kasvun jatkuvan, kuitenkin selvästi alhaisemmalla tasolla kuin tänä vuonna. Vähittäiskaupassa (ilman autokauppaa) ennakoidaan kasvun tasoksi 4,5 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa odotukset ovat 5 prosentin tasolla, mikä johtuu maailmanlaajuisesta elintarvikkeiden raaka-ainehintojen noususta. Tavaratalokaupan ennuste on hieman varovaisempi; noin 4 prosentin luokkaa. Erikoistavarakaupalla on takana kaksi 6 prosentin kasvun vuotta. Se uskoo kasvun jatkuvan, mutta hieman alhaisemmalla eli 4 prosentin tasolla. Rakennus- ja sisustustarvikekaupan huikea kasvu on hidastunut viime vuoden lopulla, ja tämän vuoden laskee 0-2 %:n tasolle. Apteekkien myynnin kasvu yltää viime vuoden tasolle. Kulutustavaratukkukaupan odotukset ovat varovaisia; lähes puolet toimialoista arvioi kasvun tason jäävän 0-2 prosenttiin, kolmannes 3-5 prosentin välille ja loput 6-9 prosenttiin. Näiden perusteella kulutustavaratukkukaupan kehitys jäänee 3-5 prosentin kasvuun. Teknisessä tukkukaupassa vuoden 2008 kasvutasoksi arvioidaan noin 5 prosenttia. Samansuuntainen ennuste alalla oli tosin jo vuosi sitten, mutta toteutuma ylittyi tuolloin reippaasti. Näkemystä kasvuarvion hidastumisesta puoltaa kuitenkin se, että myynnin vertailupohja on tältä vuodelta erittäin vahva; lisäkasvun saavuttaminen on vaikeaa. Myös pitkät toimitusajat ja teollisuuden kapasiteetin korkea käyttöaste rajoittavat alan kasvua. Autojen vähittäiskaupan kasvuennuste vuodelle 2008 on prosenttia. Ennuste sisältää uusien autojen myynnin ohella käytettyjen autojen myynnin sekä jälkimarkkinoinnin. Autotukkukaupassa eli uusien autojen kaupassa arvioidaan myynnin nousevan henkilöautoon. Käytettyjen autojen tuonti on laskenut ja uuden autoveropäätöksen uskotaan tämän ohella uudistavan maamme autokantaa vähäpäästöisempään suuntaan.

3 3 KOKO KAUPAN MYYNNIN KEHITYS 2007 Kaupan myynnin myönteinen kehitys jatkui. Sekä vähittäiskaupassa (+ 5 %) että tukkukaupassa (+ 7,2 %) ylitettiin alkuvuonna 2007 tehdyt ennusteet. Päivittäistavarakaupassa euromääräisen myynnin kasvutaso säilyi ennallaan. Erikoiskauppa säilytti lähes kuuden prosentin keskimääräisen kasvutasonsa. Huonekalukauppa, kodintekniikan kauppa sekä kello- ja jalometallialan kauppa menestyivät viime vuosien tapaan erinomaisesti. Vähittäiskaupan komeimpiin kasvulukuihin viime vuoden aikana yltäneen rakennus- ja sisustustarvikekaupan voimakas kasvu jatkui kuitenkin hidastuen loppuvuodesta. Säiden osalta vuosi 2006 oli poikkeuksellinen. Alkuvuotta samoin kuin loppuvuotta leimasivat poikkeukselliset säävaihtelut, mitkä vaikuttivat varsinkin Etelä-Suomessa osin sääherkkään vähittäiskauppaan. Kulutustavaroiden tukkukaupassa kehitys oli hieman vähittäiskauppaa parempi (+ 5,5 %). Teknisen tukkukaupan sektori, joka myy raaka-aineita, koneenosia, koneita ja laitteita teollisuudelle sekä mm. rakennusteollisuudelle, päätyi 11,7 % kasvuun. Osalla toimialoista kasvu alkoi kuitenkin taittua kesän alusta lähtien samalla, kun suhdannehuippu ohitettiin. Viimeiset neljä vuotta ovat olleet tekniselle tukkukaupalle hyviä alan toivuttua 2000-luvun alun taantumasta. Autokaupan vuosi oli poikkeuksellinen johtuen loppuvuonna tehdyistä autoveroratkaisuista. Joulukauppa päätyi ennakkotietojen mukaan 5,3 prosentin kasvuun. SK:n ennuste oli 4,5 prosenttia, joka näin ollen ylittyi. Joulukuun myynnin voidaan todeta olleen ennusteen ylityksestä huolimatta myös lievä pettymys, sillä alkukuun näkymät olivat korkealla. Erityisesti kodintekniikka-alalla koettiin negatiivinen yllätys. VÄHITTÄISKAUPAN MYYNNIN KEHITYS Vähittäiskauppa ilman autokauppaa + 5,0 % - Autojen vähittäiskauppa 0 % Suomen Kaupan Liiton (SK) piirissä oleva vähittäiskauppa kasvoi vuonna 2007 viisi prosenttia ilman autokauppaa. Vuoden 2006 kasvutaso ylittyi puolella prosenttiyksiköllä ja vuosi sitten ennustettu kasvu toteutui 1,5 %-yksikköä korkeampana. Vuoden aikana kasvuennustetta nostettiin, mutta loppuvuodesta kasvu vakiintui 5 % tasolle. SK:n piirissä olevien kaupan yritysten arvonlisäveroton kokonaismyynti oli vuonna 2007 yli 57 miljardia euroa, josta vähittäiskaupan osuus oli noin 56 prosenttia.

4 4 Päivittäistavarakaupan euromääräinen myynnin kasvu oli viime vuonna 3,9 prosenttia. Parasta kasvu oli alle 100 m2 pienmyymälöissä (+ 6,5 %), myös pienten (+ 4,9 %) ja suurten (+ 5,4 %) supermarkettien sekä hypermarkettien (+ 4,7 %) myynti kehittyi alan keskimääräistä myyntiä paremmin. Alle 400 m2 valintamyymälät jäivät 0,4 prosenttia miinukselle. Päivittäistavaratukkukaupan kokonaismyynti kasvoi 4,7 prosenttia. Myyntiin sisältyy myös ns. HoReCa-myynti, joka kohdistuu suurkeittiöille, hotelleille ja ravintoloille. Tukkukaupassa HoReCa-myynti kasvoi + 2,5 % ja varastomyynti + 6,2 %. Erikoistavarakaupan myynti kasvoi viime vuonna 5,7 %. Myönteinen kehitys on jatkunut alalla yhtäjaksoisesti jo neljän vuoden ajan, vaikka kasvutasossa tapahtui yhden prosenttiyksikön lasku vuodesta Toimialakohtaisesti myynnin kehitys on vaihdellut 1,2 %:n ja 8,5 %:n välillä. Kodin kunnostamisen ja sisustamisen boomi on jatkunut. Digiaikaan siirtyminen heilautti kodintekniikan kaupan elokuussa kaikkien aikojen kasvuun, mutta kasvu hidastui selvästi vuoden loppua kohden. Kello- ja jalometalliala on sekin säilyttänyt suosionsa. Edellä mainitut toimialat ylittivät erikoiskaupan keskimääräisen kehityksen. Huonekalukaupan hyvä kasvu on jatkunut vuoden 2003 lopulta. Vuoden 2007 myynti kasvoi 8,5 %. Lahjatavarakauppa, joka osin liittyy myös kodin sisustamiseen, jatkoi kasvuaan (+ 7 %). Kodintekniikka-alan kasvua (+ 7 %) siivitti elokuun lopulla tapahtunut analogisten TV-lähetysten loppuminen. Viihde-elektroniikka olikin alan veturi, vaikka digisovittimien ja taulutelevisioiden myynnissä viimeinen vuosineljännes oli pettymys. Tuotteiden jatkuva halpeneminen etenkin tietotekniikassa pienensi myynnin arvoa, vaikka kappalemäärät edelleen nousivat. Kodinkoneiden myynti on ollut vaisumpaa ja matkapuhelinmyynti jopa laskussa. Kelloja jalometallikaupassa hyvä kehitys on jatkunut jo neljä vuotta (+ 7 %). Alalla tapahtuu polarisaatiota toisaalta suuret menestyvät ja pienemmät jäävät hiljalleen kehityksestä. Merkkituotteet ja laatu ovat edelleen vahvistaneet asemiaan alan kaupassa. Urheilu- ja vapaa-ajankauppa nousi alkuvuoden säistä johtuneesta notkahduksesta takaisin kasvu-uralle (+ 6 %). Alan kehitystä leimaa yhä enemmän sääherkkyys. Optinen ala luonnehti alkuvuoden kehitystä huimaksi. Kehitys on kuitenkin tasaantunut vuoden edetessä (+ 4 %) ja jatkunee samankaltaisena. Terveystuotteiden kauppa toteutui hieman odotettua parempana (+ 5 %). Asiakasmäärissä on ollut kasvua ja terveysasioista kiinnostuneet ovat löytäneet uusia tuoteryhmiä mm. luonnonkosmetiikan ja urheiluravinteet. Autonvaraosien ja tarvikkeiden kaupassa tapahtui vuoden aikana hienoista laskua, mutta koko vuosi oli kuitenkin tyydyttävä (+ 4 %).

5 Muotikaupan kasvua leimasi vaihtelevuus (+ 3,5 %). Huhtikuu ja loppuvuosi hidastivat kasvua. Myynnin kehitys jakautui alueittain poikkeuksellisen epätasaisesti. Merkittävin markkina-alue eli Etelä-Suomi kärsi säiden takia eniten. Parhaiten menestyivät ne, joiden tuotevalikoiman toimitusajat osuivat kohdalleen poikkeuksellisten säiden kanssa. Kappale- ja parimääräinen myynti kehittyi yli odotusten. Kirjakauppojen myynti väheni alkuvuonna, mutta elokuusta lähtien kirja-ala pääsi taas kasvu-uralle (+ 1,2 %). Tavaratalokaupan vertailukelpoinen myynti kasvoi viime vuonna 4,9 prosenttia. Kuukausittaiset vaihtelut ovat olleet huomattavia; tammi-, touko- ja syyskuussa jäätiin alle 3 % kasvuun, huhtikuussa oli säiden seurauksena pudotusta (- 5,9 %). Maalis-, elo- ja marraskuussa ylitettiin keskimääräinen kasvutaso selvästi. Tuoteryhmittäin kasvoivat koti ja vapaa-aika 7,1 %, pukeutuminen 2,9 % ja elintarvikkeet 4,3 %. Tavaratalokaupan luvuissa on mukana keskustatavaratalojen ja hypermarkettien myynnin kehitys. Elintarvikkeiden osuus myynnistä on hieman yli puolet. Rakennus- ja sisustustarvikealan kaupassa lähes viisi vuotta jatkunut kasvu saavutti huippunsa alkuvuonna Vaikka kehitys selvästi hidastui normaalitasolle, niin koko vuoden kehitys on hieno (+ 11,7 %). Euromääräisen myynnin kasvua selittää myös puun ja teräksen hintojen nousu. Volyymikasvussa jäätiin alle euromääräisen kehityksen. Rakentamisessa on kasvu ollut voimakasta liike- ja toimisto- sekä teollisuus- ja varastorakentamisessa. Tulevaisuudessa odotetaan rakentamisen siirtyvän julkisrakentamisen puolelle, myös korjausrakentamiselle jää tilaa. Asuntorakentaminen on ollut laskusuunnassa ja pientalopakettien myynti on vähentynyt. Apteekkien myynti pitää sisällään avohoidon lääkemyynnin. Siihen ei sisälly eläinlääkkeiden myyntiä eikä sairaalamyyntiä. Alan myynti kasvoi + 4,5 %, mikä on noin prosenttiyksikön ennakoitua enemmän. Apteekkialaa marras-joulukuussa koetellut kolmen viikon lakko aiheutti kysyntäpiikin apteekeissa, kun kansalaiset tyhjensivät reseptivarastonsa laajenevan lakon varalta. Alkoholijuomakaupan euromääräinen myynti nousi viime vuonna + 5,9 prosenttia. Koko autoalan euromääräinen myynnin kehitys jäi ennalleen (0 %). Kokonaismyynnissä ovat mukana uudet autot, vaihtoautot sekä jälkimarkkinointitoiminnot (huolto- ja korjaustoiminta sekä varaosakauppa). Euromääräinen myynti ei vähentynyt yhtä paljon kuin kappalemääräinen myynti, koska mm. uusien henkilöautojen varustelutaso ja siten myös hintataso oli korkeampi kuin aiemmin. Vaihtoautot kävivät hyvin kaupaksi ja jälkimarkkinoiden volyymi ja eurot kasvoivat. Vaikka veroratkaisu heikensi autokaupan kannattavuutta selvästi, se onneksi sijoittui alan kannalta vähiten hankalaan vuodenaikaan. Hallituksen julkistettua autoveropäätöksensä marraskuussa autokauppa hiljeni, kun autojen luovutuksia siirrettiin tammikuulle Uusien henkilöautojen ensirekisteröinti laski 13,8 %. 5

6 6 Pakettiautokauppa sujui hyvin. Ensirekisteröinnin kasvu oli + 10,6 %. Kuormaautoja rekisteröitiin 7,7 % vähemmän kuin vuonna Tämä ei kuitenkaan anna todellista kuvaa tilanteesta, sillä pienempiä kuorma-autoja korvattiin pakettiautoilla. Linja-autojen rekisteröinnissä oli kasvua 10,7 prosenttia. TUKKUKAUPAN MYYNNIN KEHITYS Kulutustavaratukkukauppa + 5,5 % - Tekninen kauppa + 11,7 % - Autojen tukkukauppa - 3,9 % Kulutustavaratukkukaupan viime vuoden myynti ylitti noin 2,5 prosenttiyksiköllä vuoden 2006 kehityksen. Alkuvuoteen verrattuna kasvutaso hieman hidastui. Kymmenellä toimialalla myynti on sujunut paremmin kuin vuonna Viidellä toimialalla myynnin kehitys heikentyi ja muilla säilyi edellisvuoden tasolla. Myynnin kehitys on kulutustavaratukkukaupassa vaihdellut +0 %:n ja + 11,7 %:n välillä. Kulutustavaratukkukaupan parhaiten menestyneitä toimialoja olivat rauta- ja rakennustarvikekauppa (+ 11,7 %), ammattikosmetiikan tukkukauppa (+ 10 %) ja elektroniikan tukkukauppa (+ 7,2 %). Rauta- ja rakennustarvikekauppaa on käsitelty jo edellä vähittäiskaupan yhteydessä. Ammattikosmetiikan tukkukauppa (+ 10 %) myy tuotteitaan kauneushoitoloille. Ala näkee hyvän myynnin kehityksen johtuvan siitä, että ihmiset panostavat yhä enemmän omaan hyvinvointiin, mikä puolestaan on johtanut mm. kynsistudioiden ja day spa -hoitolaitosten syntyyn. Alan kasvun uskotaan jatkuvan. Elektroniikan tukkukauppa taantui loppuvuoden aikana, mutta koko vuoden keskimääräinen kasvutaso säilyi (+ 7,2 %). Erityisesti kulutuselektroniikan myynnin kasvu oli huimaa tammikuussa ja myynti kiihtyi vielä kesän aikana digiboxien ja digiboxin sisältävien taulutelevisioiden kysynnän ansiosta. Alan kehitystä leimaa myös hintaeroosio valikoiman laajentuessa ja kasvaessa. Isojen kodinkoneiden kaupan kasvu (+ 2,6 %) on hidastunut. Matkapuhelinmyynti on laskenut (- 19 %). Tuntuva lasku johtuu hintojen alentumisesta ja myyntimäärien laskemisesta. Taustalla on myös ns. kytkykaupan vaikutus myyntiin. Kuvantamisen tuotteiden (kamerat) myynnin laskuun (- 0,2 %) vaikuttavat matkapuhelinten entistä paremmat kamerat. Laadukkaat järjestelmäkamerat ovat kuitenkin säilyttäneet suosionsa. Alan kasvuennusteissa ollaan varovaisia, vaikka kaapelitaloudet siirtyvät helmikuussa 2008 digiaikaan. Apteekkitavaratukkukaupan (+ 6 %) ja lääketeollisuuden (+ 5,8 %) kasvutasoon on vaikuttanut edellisvuoden vastaavan jakson alhainen vertailupohja, mikä oli seurausta viranomaisten keväällä 2006 toteuttamasta 5 %:n yleisestä hintaleikkauksesta.

7 Kello- ja jalometallialan tukkukaupalla (+ 0,2 %) on takanaan kolme hyvää vuotta. Nyt kasvu on hidastunut, minkä uskotaan johtuvan muiden kaupan toimialojen imusta. Konttori- ja paperialalla alkuvuonna tapahtunut käänne parempaan myynnin kehityksessä on jatkunut, mutta hieman heikentyneenä (+ 1,9 %). Alan tuotteista noin 60 prosenttia myydään yrityksille ja julkiselle sektorille. Tekstiili- ja jalkinealan tukkukauppa elpyi vuonna 2006 muutaman vuoden taantuman jälkeen. Vuoden 2007 alussa kehitys oli odotettua heikompi, mutta myynti on kääntynyt taas kasvuun (+ 2,7 %). Ala on herkkä esimerkiksi sään vaihteluille. Urheilu- ja vapaa-ajan tukkukauppa (+ 5 %) sujui vuoden 2007 kehnosta talvesta huolimatta kulutustavaratukkukaupan keskimääräisellä tasolla. Laatu- ja merkkituotteet ovat olleet kysyttyjä. Uusien autojen tukkukauppa laski myyntiä euromääräisesti 3,9 prosenttia. Autoveron muutos hiljensi henkilöautojen autokaupan viime vuoden kahden viimeisen kuukauden aikana ja siirsi toimitukset kuluvalle vuodelle. Henkilöautojen kappalemääräinen myynti alentui kappaleeseen. Pakettiautokauppa on käynyt hyvin, kappalemäärässä on kasvua yli 10 prosenttia. Samoin varaosakauppa oli kasvussa. Teknisessä tukkukaupassa myynti kasvoi voimakkaasti viime vuonna (+ 14,2 %), vaikka hidastuikin hieman loppuvuonna. Erityisesti teknologiateollisuuteen liittyvät toimialat lisäsivät myyntiään. Kasvua oli teollisuuden koneissa ja laitteissa 24 %, komponenteissa 26 % ja tuotantotarvikekaupassa 17 %. Raaka-ainekaupassa, joka aikaisemmin on toiminut kasvun veturina, kasvua oli 12 %. LVI-tukkukaupalle viime vuodesta tuli viides peräkkäinen hyvän kasvun vuosi. Myynti kasvoi 11,2 %. Kesän alusta lukien myynnin kasvu laski noin yhden prosenttiyksikön kuukaudessa, joten ala uskoo suhdannehuipun olevan ohi. Sähkötarvikkeiden tukkukaupassa myynti kasvoi edelleen (+ 8,1 %). Taustalla on vilkkaana jatkunut rakentaminen sekä myös tarve säästää energiaa ja lisätä mukavuutta asumisessa ovat johtamassa tasokkaampaan sähköistykseen ja kysynnän kasvuun pitkällä tähtäimellä. Myynnin kasvusta osa selittyy sähkötarvikkeiden tärkeimpien raaka-aineiden, kuten kuparin, alumiinin ja muovien hintojen nousulla. Sähkötarvikkeiden tukkukaupassa näkyi kesän alusta samanlainen myynnin kasvun kuin LVI-tukkukaupassa. Elektroniikan komponenttien myynti kasvoi vuonna 2006, mutta hidastui kohti loppuvuotta (+ 2,0 %). 7

KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ

KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ Matti Räisänen / (mr) TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa 13.10.2008 Toimitusjohtaja Juhani Pekkala Suomen Kaupan Liitto KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ Kasvutaso tosin niiaa finanssimarkkinoiden pyörityksessä

Lisätiedot

Kaupan myynnin kasvu jatkui, vaikka hiljenikin loppuvuodesta

Kaupan myynnin kasvu jatkui, vaikka hiljenikin loppuvuodesta Matti Räisänen / (mr) TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa 12.2.2009 KAUPAN NÄKYMISTÄ 2009 Kuluttajien mielialat ja kulutuskäyttäytyminen avainasemassa Vähittäis- ja kulutustavaratukkukaupan menestykselle on

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2012 2013 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa

Lisätiedot

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja Joulukauppa numeroina Joulukauppa on elintärkeää tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille n liikevaihdon arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Keskiarvo 2000-2017 Kellot, korut, kultasepäntuotteet*

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2014 2015 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan ketjujen/monimyymäläyritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön,

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012

Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012 Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012 Lisätietoja: Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 336 6524 Lähde: Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2011-2012 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2010 Yht. 118,6 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 %

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2/2010

Kaupan näkymät 2/2010 Kaupan näkymät 2/2010 Myynti- ja työllisyysnäkymät vähittäiskaupassa, autokaupassa ja tukkukaupassa Kaupan työlliset 2009 296 000 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 56 % 30 % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

AKL:n Suhdannebarometri Kevät 2017 Puheenjohtaja Heikki Häggkvist

AKL:n Suhdannebarometri Kevät 2017 Puheenjohtaja Heikki Häggkvist AKL:n Suhdannebarometri Kevät 2017 Puheenjohtaja Heikki Häggkvist AKL:n suhdannebarometri autoliikkeiden suhdannekysely kohderyhmänä AKL:n autoliikejäsenet kysely lähetettiin 126 yritykselle, vastauksia

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj Milj. Q3/2010 Q3/2009 Q1-Q3/2010 Q1-Q3/

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj Milj. Q3/2010 Q3/2009 Q1-Q3/2010 Q1-Q3/ Osavuosikatsaus 1.1. 3.9. Esitys 22.1. 1 Suominen yhteensä Tappiollinen neljännes Milj. Q3/ Q3/29 Q1-Q3/ Q1-Q3/29 29 Liikevaihtoiht 43,44 44,2 128,11 134, 179,4 Liikevoitto -1,8 1, -2,2 6,1 6,7 Katsauskauden

Lisätiedot

Q1-Q3/2016. Autoalan vuosi. Tammi-syyskuu 2016

Q1-Q3/2016. Autoalan vuosi. Tammi-syyskuu 2016 Q1-Q3/216 Autoalan vuosi Tammi-syyskuu 216 Henkilöautojen ensirekisteröintien kehitys 14 12 1 8 6 4 2 12 1 8 6 4 2 213 214 215 216 Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan yritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja

Lisätiedot

Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013. Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013. Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013 Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Myynti alkuvuonna odotetun mukainen, liikevoitto suunniteltua parempi Keskon liikevaihto

Lisätiedot

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander Keskon osavuosikatsaus Q3/218 Pääjohtaja Mikko Helander 1 Keskeiset asiat Q3/218 Liikevaihdon kasvu +3,5 % Kaikkien aikojen paras kvartaalitulos, liikevoitto 113 M Päivittäistavarakaupan vahva markkinaosuus-

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U

L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U L A P I N S U H D A N N E K A T S A U S 2 0 1 7 - L A P I N L I I T T O J A L A P I N E L Y - K E S K U S J U L K A I S U Lappi avainlukuina Lapin työpaikoista kaikkiaan 63 prosenttia on yksityissektorilla

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Marraskuu 2017 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1 50 Liite 1 Selvityksessä käytettyjä käsitteitä Supermarket Hypermarket Supermarket on pääosin itsepalveluperiaatteella toimiva ruoan myyntiin keskittyvä päivittäistavaramyymälä, jonka myyntipinta-ala on

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Lapin suhdannetiedot. Lapin maakunnan suhdannetiedot

Lapin suhdannetiedot. Lapin maakunnan suhdannetiedot Lapin suhdannetiedot Lapin maakunnan suhdannetiedot Kaivostoiminta ja louhinta Kaivostoiminnan ja louhinnan (TOL B) toimialan liikevaihto kasvoi viime vuonna 16,7 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Myönteisintä

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Esitys Suominen yhteensä

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Esitys Suominen yhteensä Osavuosikatsaus.. - 3.6. Esitys 8.7. Suominen yhteensä Milj. EUR Q/ Q/7 Q-Q/ Q-Q/7 7 Liikevaihto 55, 5, 9,6 5,5 5, Liikevoitto ennen arvonalennuksia liikearvosta,6,5,5,7,7 Liikevoitto,6,5,5,7-6,8 Katsauskauden

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2014 22.7.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä tammi-kesäkuussa edellisen vuoden tasolla Keskon liikevaihto oli 4,5 mrd., kehitys

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Varsinais-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Varsinais-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Varsinais-Suomessa Sami Pakarinen Markku Leppälehto Huhtikuu 2017 Varsinais-Suomen talonrakentamisen suhdannetilanne on hyvässä nosteessa Varsinais-Suomen talonrakentamisen

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2018

Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Tilanne 31.12.2017 #keskisuomi vakaan #kasvunmaakunta kasvu jatkui hyvänä 2017 vientiteollisuus oivassa vedossa Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Tuoreimmat käänteet

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013 1 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan ketjujen näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2018 2019 Liikevaihto- ja työllisyysnäkymät Joitakin poimintoja Kaupan näkymistä Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Toimintakatsaus. Tulostiedote Esitys Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja

Suominen Yhtymä Oyj. Toimintakatsaus. Tulostiedote Esitys Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja Tulostiedote 1.1. - 31.12.27 Esitys 11.2. Toimintakatsaus Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja Suominen yhteensä Milj. EUR Q4/27 Q4/26 27 26 Liikevaihto 54,1 54,2 215,2 22,6 Liikevoitto ennen arvonalennuksia

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan yritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja markkinointipanostusten

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa 2017 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan liitto

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Maaliskuu 2018 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkuu hyvänä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonnakin

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Lokakuu 216 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 22.10.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki. Q3 2014 Media- ja analyytikkoinfo Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 22.10.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki. Q3 2014 Media- ja analyytikkoinfo Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 22.10.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki 1 Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi Mikko Helander Kesko Oyj:n hallitus on nimittänyt Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi ja Keskokonsernin

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Huhtikuu 2016 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne hyvin tyydyttävä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 3/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

15,9 % (11,4 %); 15,7 % (8,4 %) 110,7 (94,0) milj. EUR investointien jälkeen -23,1 (-11,5) milj. EUR kasvoi 64,1 % ja oli 0,32 (0,20) EUR

15,9 % (11,4 %); 15,7 % (8,4 %) 110,7 (94,0) milj. EUR investointien jälkeen -23,1 (-11,5) milj. EUR kasvoi 64,1 % ja oli 0,32 (0,20) EUR 362,6 (338,7) milj. EUR, kasvua 7,0 % tai 10,1 % vertailukelpoisilla valuuttakursseilla kasvoi 40,9 % ja oli 48,4 (34,4) milj. EUR tai 13,4 % (10,2 %) liikevaihdosta 15,7 % (8,4 %) 15,9 % (11,4 %); 110,7

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2013 24.4.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi 1 SKAL Kuljetusbarometri 2/2006 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat kuluvan vuoden aikana selvästi parantuneet. Viime vuoden syksyllä vain 17

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 14.10.2013 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Paketti-, kuorma- ja linjaautokannan

Paketti-, kuorma- ja linjaautokannan Paketti-, kuorma- ja linjaautokannan vuositilastoja 216 31.1.217 196 197 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 198 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996

Lisätiedot

Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ. Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen

Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ. Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen Kaupan alan näkymät Toteutuneesta myynnistä Tulevaisuuden näkymistä Työllisyydestä Mitä 2010 Kaupan liiton jäsenyritysten

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2015 Kunnanhallitus 23.2.2015 ( 45): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 0,8 % parempi kuin vuonna 2014. Kunnallisveron osalta kasvua oli 2,2 %, koko maassa 2,5 %. Helmikuun verotilitys

Lisätiedot

Syyskuun talouskatsaus: Epävarmuus varjostaa yhä talouden näkymiä

Syyskuun talouskatsaus: Epävarmuus varjostaa yhä talouden näkymiä SYYSKUUN 2019 TALOUSKATSAUS Syyskuun talouskatsaus: Epävarmuus varjostaa yhä talouden näkymiä 4.9.2019 12:15 ANALYYSI TALOUDEN NÄKYMÄT Suomen vientimarkkinoiden kasvu on hidastumassa varsinkin euroalueella,

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2011

Lappeenrannan toimialakatsaus 2011 Lappeenrannan toimialakatsaus 2011 21.10.2011 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Osavuosikatsaus. Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus. Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon kannattavuus parani alkuvuonna Keskon liikevaihto 4,6 mrd. euroa, kehitys -4,2 % Kulutuskysyntä heikentynyt kaikilla toimialoilla,

Lisätiedot

TAMPEREEEN TYÖLLISYYS TAMMI KESÄKUUSSA 2008

TAMPEREEEN TYÖLLISYYS TAMMI KESÄKUUSSA 2008 TILASTOTIEDOTE Sivu 1 / 6 TAMPEREEEN TYÖLLISYYS TAMMI KESÄKUUSSA 2008 Tampereen työllisyyden kehitys jatkoi hidastumistaan Työnvälitysrekisteritietojen mukaan Tampereella oli tämän vuoden puolivälissä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2014 24.4.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä parani ja oli 19,1 milj. Keskon liikevaihto 2,1 mrd., kehitys -1,4 % Myynti kasvoi

Lisätiedot

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa 1 Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa Hyrynsalmi Vuonna 2013 Hyrynsalmen kunnan alueella kaikkien toimialojen liikevaihto nousi 6,8 prosenttia edellisvuoteen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q2 K-ruokakauppojen markkinaosuuden arvioidaan kasvaneen Rauta- ja erikoiskaupan kannattavuuden paraneminen

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2017 27.7.2017 1 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI VALTIOVERONALAISET TULOT, MUKAAN LUKIEN VEROVAPAAT OSINGOT JA KOROT. LÄHDE: TILASTOKESKUS, VERONALAISET TULOT Veronalaiset tulot ml. verovapaat 2005

Lisätiedot

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa 28.2.214 VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 213 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 213 Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kaksi prosenttia

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-maaliskuulta 212 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä katsauksessa esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

SUHDANNEKATSAUS 2/2005

SUHDANNEKATSAUS 2/2005 SUHDANNEKATSAUS 2/25 SKOLIN JÄSENYRITYSTEN HENKILÖSTÖ 14...25 14 Ennuste 12 1 8 6 4 2 84 85 86 87 88 89 9 91 92 93 94 1 2 3 4 5 6 7 SUHDANNEKATSAUS 2/25 31.1.25 1(3) SUUNNITTELUVIENTI VETÄÄ HYVIN, OSAAVASTA

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

SUHDANNEKATSAUS 1/2004

SUHDANNEKATSAUS 1/2004 SUHDANNEKATSAUS 1/2004 SKOLIN JÄSENYRITYSTEN HENKILÖSTÖ 1983...2004 12 000 Ennuste 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 1(3) KOKO SUUNNITTELUALA

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely kesäkuu 2019

Asuntotuotantokysely kesäkuu 2019 Asuntotuotantokysely kesäkuu 2019 28.6.2019 Asuntotuotantokysely 2/2019 2 (3) Asuntotuotantokysely Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokysely lähetetään Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenille. Kysely

Lisätiedot

Q2/ Autoalan vuosi. Tammi-kesäkuu 2017

Q2/ Autoalan vuosi. Tammi-kesäkuu 2017 Q2/217-17.8.217 Autoalan vuosi Tammi-kesäkuu 217 Henkilöautojen ensirekisteröintien kehitys henkilöautojen ensirekisteröintien määrä 14 12 744 11 213 12 1 8 6 4 2 14 12 1 8 6 4 2 9 168 9 399 1157 1 865

Lisätiedot

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen suhdannetiedot Q2/2016 Olli Patrikainen 27.9.2016 Tuoteseloste Tietojen lähteenä on Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu. Liikevaihto lasketaan ilman arvonlisäveroa. Kuvattava liikevaihto

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2018

Asuntotuotantokysely 2/2018 Asuntotuotantokysely 2/ Sami Pakarinen Kesäkuu Kesäkuun asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti vuodessa. Kyselyn

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 215 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND 23.1.215 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q3 Toimenpiteet päivittäistavarakaupan kilpailukyvyn vahvistamiseksi ovat edenneet suunnitellusti

Lisätiedot

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä 11.12.2012 Jouni Vihmo TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Kulutusindikaattorit

Kulutusindikaattorit Kulutusindikaattorit Syyskuu 2017 Kulutusindikaattorit Kulutusindikaattorit on koottu Tilastokeskuksen Kuluttajabarometria varten keräämistä tiedoista. Indikaattorit kuvaavat joidenkin kaupan alaa koskevien

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj Suominen Yhtymä Oyj Osavuosikatsaus.... Esitys.4. Suominen Yhtymä Oyj Suominen yhteensä Q tappiolla Milj. Q/ Q/9 9 Liikevaihtoiht 4,6 46,9 79,4 Liikevoitto -,,6 6,7 Katsauskauden voitto/tappio,,5,9 Tulos/osake,

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2016

Asuntotuotantokysely 2/2016 Asuntotuotantokysely 2/2016 Sami Pakarinen Kesäkuu 2016 1 (2) Kesäkuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo ELOKUU 18 Uusimaa on noussut selvästi tavanomasta paremmaksi Tuotanto ja myynti kasvavat yleisesti Henkilökunnan määrä on noususuunnassa, ammattityövoimasta pulaa 31 %:lla alasta himmenivät hieman kesän

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo LOKAKUU 218 Uusimaa Suhdannetilanteen arvioidaan pysyneen hyvänä kesän lopulla ja syksyn alussa Tuotanto- ja myyntikehitys on jatkunut vakaana Rekrytointivaikeudet ovat yhä yleisempiä Lähikuukausien suhdanneodotukset

Lisätiedot

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu

Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu Alkoholilain muutoksen seuranta Ennakkotietoja alkoholin vähittäismyynnin kehityksestä tammi elokuu 2018 2019 Pasi Holm ja Juho Tyynilä Syyskuu 2019 / Taloustutkimus oy 1 Selvityksen tavoite ja tausta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdannekatsaus, huhtikuu 2015

Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdannekatsaus, huhtikuu 2015 Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdannekatsaus, huhtikuu 215 Tässä tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019 Elintarviketeollisuuden talouskatsaus Syyskuu 2019 Suhdannetilanne normaali, varovaisin odotuksin syksyyn Alkuvuosi 2019 oli elintarviketeollisuudelle suotuisa ja suhdanteet etenivät myönteisesti. Odotukset

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Maaliskuu 2017 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkuu hyvänä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi Mikko Helander Kesko Oyj:n hallitus on nimittänyt Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi ja Keskokonsernin pääjohtajaksi

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj

Suominen Yhtymä Oyj. Osavuosikatsaus Suominen Yhtymä Oyj Osavuosikatsaus...6. Esitys 9.7. Suominen yhteensä Osakeanti ylimerkittiin Milj. Q/ Q/9 Q-Q/ Q-Q/9 9 Liikevaihtoiht 44, 4,44 84,88 9, 79,4 Liikevoitto,,6 -,, 6,7 Katsauskauden voitto/tappio -,8, -,9,6,9

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-9/ / Juha Varelius, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1-9/ / Juha Varelius, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1-9/2013 1.11.2013 / Juha Varelius, toimitusjohtaja Veroilmoitus_tehty Tarjouspyyntö_hyväksytty Eläkkeet_maksettu Asiakaspalaute vastaanotettu Työvuoro_vastaanotettu Asiakaspalaute_lähetetty

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 11-12 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan työlliset 1 298 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 55 % 31 % Vähittäiskauppa Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus.

Lisätiedot

Talouskatsaus. Henkilöstöpalveluiden hyvä kehitys suhdannekyselyissä

Talouskatsaus. Henkilöstöpalveluiden hyvä kehitys suhdannekyselyissä 1 218 HPL TOP 2 liikevaihtotiedustelu 1/218 Talouskatsaus Henkilöstöpalveluiden hyvä kehitys suhdannekyselyissä jatkuu. Näkymät ovat tasaantuneet, mutta lähikuukausien odotukset myynnin ja henkilöstömäärän

Lisätiedot

Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu

Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu MaRan tiedotustilaisuus 26.11.2013 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Näkymät Suomessa edelleen synkät henkilöstön

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2015

Asuntotuotantokysely 2/2015 Asuntotuotantokysely 2/2015 Sami Pakarinen Kesäkuu 2015 1 (2) Kesäkuun 2015 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.10.2015

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.10.2015 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 215 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.1.215 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q3 Toimenpiteet päivittäistavarakaupan kilpailukyvyn vahvistamiseksi ovat edenneet suunnitellusti ja toimialan

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2018

Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Tilanne 31.12.2017 #keskisuomi vakaan #kasvunmaakunta kasvu jatkui hyvänä 2017 vientiteollisuus oivassa vedossa Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto 2010= 125 120 Keski-Suomen

Lisätiedot

Koko maan tarkastelussa Pohjois-Suomessa kovin kasvu nykyisellä EUohjelmakaudella. Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto

Koko maan tarkastelussa Pohjois-Suomessa kovin kasvu nykyisellä EUohjelmakaudella. Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Keski-Suomen Tilanne 30.6.2019 Matkailun, kaupan ja palveluiden kasvu on jatkunut kohtuullisena. Suhdannehuippu ohitettu viennissä, teollisuudessa ja rakentamisessa. Kovin kasvu Saarijärven-Viitasaaren

Lisätiedot

Q1/ Autoalan vuosi. Tammi-maaliskuu 2018

Q1/ Autoalan vuosi. Tammi-maaliskuu 2018 Q1/218-14.5.218 Autoalan vuosi Tammi-maaliskuu 218 Henkilöautojen ensirekisteröintien kehitys 25 2 15 1 5 14 12 1 8 6 henkilöautojen ensirekisteröintien määrä 13 583 9 19 11 723 11 44 I II I I II X I 24

Lisätiedot

Markkinakommentti. Julkaisuvapaa 7.10.2009 ARVOASUNTOJEN KAUPPA KIIHTYY PERHEASUNTOJEN RINNALLA

Markkinakommentti. Julkaisuvapaa 7.10.2009 ARVOASUNTOJEN KAUPPA KIIHTYY PERHEASUNTOJEN RINNALLA Markkinakommentti Julkaisuvapaa 7.10.2009 ARVOASUNTOJEN KAUPPA KIIHTYY PERHEASUNTOJEN RINNALLA Jos perheasuntojen kauppalukumäärät ovat loppukesän ja alkusyksyn aikana kasvaneet voimakkaasti verrattuna

Lisätiedot

KATSAUSKAUDEN PÄÄKOHDAT

KATSAUSKAUDEN PÄÄKOHDAT KATSAUSKAUDEN PÄÄKOHDAT Liikevaihto kasvoi hieman Liikevaihto 51,5 (50,6) miljoonaa euroa, kasvua 1,9 prosenttia V. 2012 vertailulukuihin sisältyy 3,4 MEUR sopimustuotekehitystoiminnasta kertynyttä liikevaihtoa,

Lisätiedot