Kaupan myynnin kasvu jatkui, vaikka hiljenikin loppuvuodesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupan myynnin kasvu jatkui, vaikka hiljenikin loppuvuodesta"

Transkriptio

1 Matti Räisänen / (mr) TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa KAUPAN NÄKYMISTÄ 2009 Kuluttajien mielialat ja kulutuskäyttäytyminen avainasemassa Vähittäis- ja kulutustavaratukkukaupan menestykselle on edellytyksiä Teollisuuteen ja rakentamiseen kytköksissä olevat alat laskusuunnassa VUODEN 2008 MYYNTI Kaupan myynnin kasvu jatkui, vaikka hiljenikin loppuvuodesta Kotimaiselle kulutuskysynnälle ja sen myötä erityisesti vähittäiskaupan menestykselle on olemassa edellytyksiä. Ostovoiman on arvioitu kasvavan nelisen prosenttia vuonna Vastaavaa koettiin viimeksi vuosina 2003 ja Kuluttajien luottamus oman talouden kehitykseen on säilynyt kohtuullisen hyvänä, vaikka kokonaisodotukset taloudesta ovat synkkiä. Verotus kevenee sekä tuloverotuksen että ruuan arvonlisäveron alenemisen myötä. Korkotaso on alentunut merkittävästi, öljyn hinta on laskenut ja yleinen hintakehitys on laskussa. Kulutuksen säilymisessä ja kasvussa onkin kyse kuluttajien mielialoista. Kaupan näkymät ovat sitä vastoin synkentyneet. Seuraavat arviot perustuvat Suomen Kaupan Liiton toimialoilta tammikuun lopussa 2009 keräämään aineistoon. Vähittäiskaupassa odotetaan hienoista kasvua tai nollakehitystä. Kulutustavaratukkukaupassa odotukset ovat myös samansuuntaisia. Teknisessä tukkukaupassa myynti kääntyy reiluun laskuun teollisuuden ja rakentamisen tuotannon vähenemisen myötä. Autokaupassa myynti laskee. Alan arvion mukaan esimerkiksi uusia henkilöautoja myydään kappaletta, kun edellisvuoden lukema oli Varsinkin alkuvuoden aikana saattavat kaupan myynnin kehitysluvut olla dramaattisia. Tulee kuitenkin muistaa, että alkuvuodesta 2008 kasvu oli voimakasta ja vertailupohja siten korkea. Jos kulutus jatkuu vakaana, niin loppuvuodesta kehitys tasaantuu.

2 2 Kaupan hiljeneminen näkyy myös kauppiaiden luottamuksessa liiketoiminnan lähiajan näkymiin. Se kääntyi saldoluvultaan negatiiviseksi joulukuussa. Vastaavaa ei ole koettu sitten viime laman. Suomessa tilanne on kuitenkin selvästi EU:n keskitasoa parempi. Kaupan palkansaajien lukumäärä kasvoi vuoden 2008 aikana keskimäärin Alkuvuodesta 2008 tehty ennuste 5000 uuden työpaikan syntymisestä kauppaan ylitettiin. Talouskehityksen heikon ennakoitavuuden vuoksi ei Suomen Kaupan Liitto tee tässä vaiheessa arviota tämän vuoden kaupan palkansaajien lukumäärän kehityksestä. Tiivistelmä KAUPAN MYYNNIN KEHITYS 2008 Kaupan myynnin kasvu jatkui vuonna 2008, vaikkakin se hiljeni loppuvuotta kohti. Vuosi oli viidestoista peräkkäinen kasvun vuosi. Vähittäiskauppa ilman autokauppaa kasvoi + 5,4 %, tukkukauppa + 2,8 % ja autokauppa + 2 %. Päivittäistavarakaupassa euromääräisen myynnin kasvu oli huimaa (+ 8,7 %). Taustalla on kuitenkin yksinkertainen selitys; elintarvikkeiden hintatason nousu. Tavaratalojen ja hypermarkettien käyttötavarakaupassa kasvu hidastui edelleen lokakuusta päätyen 4,2 prosenttiin. Erikoistavarakauppa jäi niukasti yli nollakehityksen 0,4 prosentin keskimääräiseen kasvutasoon. Kodintekniikan kaupan hyytyminen, mikä johtui edellisvuodelle ajoittuneesta tv-lähetysten digitalisoinnista sekä viihde-elektroniikan tuotteiden hintatason laskusta, selittää suurelta osin sekä erikoiskaupan että tavaratalojen käyttötavarakaupan hidastumista. Myös vuosia hyvin menestynyt huonekalukauppa alkoi hiljentyä loppuvuodesta. Alkuvuotta leimasi epätasainen kuukausikohtainen myynnin kehitys ja loppuvuotta puolestaan elokuussa selvästi alkanut ja edelleen vuoden loppua kohti kasvanut kysynnän vaimeneminen yleisen talouskehityksen seurauksena. Kulutustavaroiden tukkukauppa kasvoi 3,2 prosenttia, mutta taantui vuodesta 2007 yli kolme prosenttiyksikköä. Tälläkin lohkolla suurin yksittäinen selittäjä on elektroniikkakaupan myynnin lasku. Teknisen tukkukaupan sektori, joka myy raaka-aineita, koneenosia, koneita ja laitteita, lvi- ja sähkötarvikkeita sekä teollisuudelle että mm. rakennusalalle, hiipui 2,3 % kasvuun. Erityisesti teknologiateollisuuden ja rakennusalan kysynnän romahdus johtivat edellisvuoteen verrattuna yli yhdeksän prosenttiyksikön laskuun.

3 3 Autokaupan vuosi oli taas poikkeuksellinen. Vuoden 2007 loppua leimasi autoverolain voimaantulon odotus, mikä pysäytti myynnin lähes täysin. Vuoden 2008 alussa voimaan tullut autoverolaki vilkastutti alan myyntiä huomattavasti, mutta kesästä lähtien myynti hidastui talousuutisten synkkenemisen myötä. Autokauppa ei sujunutkaan alan odotusten mukaisesti (+ 2 %), mutta vuodesta tuli silti kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi paras. Uusia henkilöautoja myytiin kappaletta. (Eri sektoreiden kehitystä on kuvattu tarkemmin jäljempänä) VÄHITTÄISKAUPAN MYYNNIN KEHITYS Vähittäiskauppa ilman autokauppaa + 5,4 % - Autojen vähittäiskauppa + 2 % Suomen Kaupan Liiton piirissä oleva vähittäiskauppa kasvoi 5,4 prosenttia ilman autokauppaa vuonna Kasvu ylitti hieman vuoden 2007 tason ja vuosi sitten ennustettu kasvu toteutui lähes prosenttiyksikön korkeampana. Vähittäiskaupan myyntiä leimasivat suuret vaihtelut. Alkuvuonna 2008 ennuste oli 4,5 %, jota kesäkuussa nostettiin 6,5 prosenttiin. Loppukesästä alkoi kaupankäynti hiljentyä osassa erikoistavarakauppaa sekä rautakaupassa. Lokakuussa ennuste oli 5,5 %, mikä toteutui lähes sellaisenaan. Selkein syy vähittäiskaupan vahvaan myynnin arvon kasvuun oli elintarvikkeiden maailmanlaajuinen hintakehitys. SK:n piirissä olevien kaupan yritysten arvonlisäveroton kokonaismyynti oli vuonna 2008 yli 58 miljardia euroa, josta vähittäiskaupan osuus oli noin 52 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynnin kasvu jatkui voimakkaana (+ 8,7 %). Kasvu alkoi jo edellisvuoden lopulla ja säilyi korkealla tasollaan koko vuoden Voimakasta kasvua selittää elintarvikkeiden maailmanlaajuinen hintatason nousu. Myymälätyypeittäin kehitys oli pienmyymälät (+ 11,4 %) valintamyymälät (+ 5,0 %) pienet supermarketit (+ 7,7 %) isot supermarketit (+ 8,3 %) hypermarketit (+ 11,8 %) Erikoistavarakaupan myynnin kasvu jäi 0,4 prosenttiin viime vuonna. Edellisen vuoden luvuista jäätiin yli viisi prosenttiyksikköä. Pudotuksen taustalla on kodintekniikan kauppa, jossa digiboomin ohittuminen ja hintaeroosio vetivät alan miinukselle, samoin huonekalukaupan jo vuosia jatkunut hyvä kasvu heikkeni merkittävästi. Toimialakohtaisesti myynnin kehitys on vaihdellut - 4 %:n ja + 5,5 %:n välillä.

4 4 Huonekalukaupan vuodesta 2003 jatkunut noin kuuden-seitsemän prosentin kasvutaso vaipui 1,5 prosenttiin. Huonekalukaupassa käänne tapahtui jo vuoden kolmannella neljänneksellä ja viimeisellä mentiin jo laskun merkeissä. Alan kova hintakilpailu sekä osin myös asuntorakentamisen ja asuntokaupan hidastuminen vaikuttivat asiaan. Kello- ja jalometallikaupassa kasvu jatkui viidettä vuotta (+ 3,5 %), joskin alkuvuoden hyvä kehitys hiljeni loppuvuodesta. Urheilu- ja vapaa-ajan kauppa kasvoi etelän epäsuotuisasta talvesta huolimatta (+ 5,5 %). Toimialalle oli luonteenomaista suuret heilahtelut kuukausittaisessa myynnin kehityksessä. Luontais- ja terveystuotteiden myynti jatkui edelleen hyvänä (+ 4 %). Alan myynti toteutui odotusten mukaisesti. Asiakasmäärissä on ollut kasvua ja terveysasioista kiinnostuneet ovat löytäneet uusia tuoteryhmiä, mm. luonnonkosmetiikan ja urheiluravinteet. Lahjatavarakauppa jatkoi kasvuaan (+ 1 %), mutta huomattavasti alle edellisvuosien tason. Myynti kasvoi elo-syyskuuhun asti noin kuuden prosentin tasolla, mutta vuoden lopussa vauhti hidastui. Ala ei ole erityisen suhdanneherkkä: kuluttajat hankkivat yleisesti pieniä sisustustavaroita. Alalla varaudutaan kuitenkin laskusuhdanteeseen. sekä lahjoiksi myös epävarmempina aikoina. Alan myynnin kasvu on ollut viime vuosina hyvä, tulevaisuudessa varaudutaan hieman varovaisempaan kehitykseen. Muotikaupan kasvua (+ 2,8 %) ovat leimanneet suuret myynnin kehityksen vaihtelut eri yritysten välillä sekä eri kuukausina. Myynnillisesti heikkoja kuukausia olivat maaliskuu, kesäkuu, marraskuu sekä joulukuu. Vastaavasi erinomaisia olivat tammi-helmikuu, huhtikuu ja lokakuu. Alaa leimaa eri jakelukanavien markkinaosuustaistelu. Pukeutumismyynnistä kilpailevat erikoisliikkeiden kanssa suuret ulkomaiset ketjut sekä tavaratalot ja hypermarketit urheilukaupan ohella. Kirjakauppojen myynti jäi edellisvuoden tasolle (+ 0 %). Ala on kuitenkin luottavainen, sillä taloudellisen matalasuhdanteen ei uskota kolhivan kirjakauppaa. Autonvaraosien ja tarvikkeiden kauppa hidastui alkuvuoden lämpimien säiden ja jakelukanavakilpailun myötä nollatasolle (0 %). Yrityskohtaisissa kehitysluvuissa oli suuriakin vaihteluja. Jatkon suhteen ollaan kuitenkin luottavaisempia ja ala uskoo plusmerkkiseen kehitykseen.

5 5 Kodintekniikka-alan myynti laski (- 4 %). Myynnin kehitys vaihteli huomattavasti vuoden 2008 aikana. Alkuvuodesta myyntiä kasvatti kaapelitalouksien siirtyminen digiaikaan. Elokuussa oli vastassa edellisen vuoden antennitalouksien aiheuttama myyntipiikki, jonka jälkeen taantumaodotukset hiljensivät kauppaa. Vaikka myytyjen tuotteiden kappalemäärä säilyi ennallaan, niin voimakas hintaeroosio tietotekniikassa, matkapuhelimissa ja myös taulutelevisioissa laski keskihintoja voimakkaasti. Kodinkoneiden myynti on edelleen ollut lievässä kasvussa. Optisen alan vuosia jatkunut tasainen kasvu kääntyi laskuun (- 2 %) vuonna Tammi-elokuussa oli voimakkaita vaihteluja kuukausittaisessa myynnissä ( %). Loppuvuodesta myynnin kehitys laski hieman. Alalla on voimakasta hintakilpailua halpamyyntiketjujen tultua voimallisesti markkinoille. Tavaratalojen ja hypermarkettien käyttötavarakaupan (pukeutuminen, kodin ja vapaa-ajan tuotteet) myynti kasvoi viime vuonna 4,2 prosenttia. Kuukausittaiset vaihtelut myynnissä olivat huomattavia johtuen säästä, pääsiäisen ajoittumisesta maaliskuulle sekä loppuvuoden huonoista talousuutisista, jotka vaikuttivat kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Pukeutumisessa myynnin kasvu oli 2,5 % ja kodin ja vapaa-ajan tuotteissa 5,1 %. Tavaratalojen ja hypermarkettien elintarvikemyynti sisältyy päivittäistavarakaupan lukuihin. Rakennus- ja sisustustarvikekaupan myynnin kehityksen hiipuminen alkoi loivana vuoden 2007 lopulla, mutta vuosi oli alalle kuitenkin ennätyksellinen. Vaikka vuonna 2008 kirjattiin myynnin laskua (- 0,9 %), niin se on toistaiseksi kaikkien aikojen tilastoissa toiseksi paras. Kehitykseen vaikuttivat ennen kaikkea pientalorakentamisen määrän lasku sekä yleinen talouskehitys. Apteekkien myynti pitää sisällään avohoidon lääkemyynnin. Siihen ei sisälly eläinlääkkeiden myyntiä eikä sairaalamyyntiä. Alan myynti kasvoi + 6 % vuonna 2008, mikä on enemmän kuin vuoden alussa ennakoitiin. Vuoden 2009 myynnin kehityksen ennustetaan olevan negatiivinen johtuen huhtikuun alussa voimaan tulevasta viitehintajärjestelmästä, mikä alentaa merkittävästi eräiden lääkkeiden hintaa ja apteekkien liikevaihtoa. Alkoholijuomakaupan euromääräinen myynti nousi 4,1 prosenttia. Kasvutaso oli vakaa koko vuoden Autokaupan euromääräinen myynti kasvoi 2 %. Kokonaismyynnissä ovat mukana uudet autot, vaihtoautot sekä jälkimarkkinointitoiminnot (huolto- ja korjaustoiminta sekä varaosakauppa). Vuoden 2008 alussa voimaan tullut autoverolaki vilkastutti alan myyntiä, mutta kesästä lähtien myynti hidastui. Autokauppa ei sujunut aivan alan odotusten mukaisesti, mutta vuodesta tuli silti kaikkien aikojen tilastossa

6 6 yhdeksänneksi paras henkilöautokaupan osalta. Autoverolain myötä kuluttajien kiinnostus polttoainetaloudellisia ja vähäpäästöisiä autoja kohtaan on lisääntynyt. Uusien henkilöautojen keskimääräinen CO2-päästötaso putosi 177 grammasta 161 grammaan kilometrillä. Autoveropäätös on ohjannut kulutusta tavoitteiden mukaisesti vähäpäästöisempään suuntaan. Myytyjen autojen moottorikoot pienenivät ja diesel-autojen osuus kasvoi 49,6 prosenttiin. Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin kappaletta vuonna 2008, missä on kasvua 11,2 % edellisvuoteen verrattuna. Uusien pakettiautojen rekisteröinnit laskivat (- 8,1 %). Kuorma-autojen osalta kehitys on ollut myönteistä; ensirekisteröinneissä oli kasvua 7,4 %. Erityisesti raskaiden kuorma-autojen myynti sujui hyvin. Linja-autojen osalta rekisteröinneissä oli kasvua 20,2 %. TUKKUKAUPAN MYYNNIN KEHITYS vuonna Kulutustavaratukkukauppa + 3,2 % - Tekninen kauppa + 2,3 % - Autojen tukkukauppa + 2 % Päivittäistavaratukkukaupan kokonaismyynti kasvoi 3,7 prosenttia. HoReCamyynti, joka kohdistuu suurkeittiöille, hotelleille ja ravintoloille, kasvoi 5,6 prosenttia. Kulutustavaratukkukaupan myynti kasvoi 3,2 prosenttia vuonna Kasvu hidastui vuoden 2007 tasosta yli kaksi prosenttiyksikköä. Vain lääke- sekä kello- ja jalometallialoilla myynti sujui paremmin kuin edellisvuonna. Selkein pudotus on tapahtunut elektroniikan tukkukaupassa. Myynnin kehitys on kulutustavaratukkukaupassa vaihdellut - 10 %:n ja + 7 %:n välillä. Ammattikosmetiikan tukkukauppa (+ 6,1 %) myy tuotteitaan kauneushoitoloille. Ala näkee positiivisen myynnin kehityksen johtuvan ihmisten panostuksesta yhä enemmän omaan hyvinvointiin, mikä puolestaan on johtanut mm. kynsistudioiden ja day spa -hoitolaitosten syntyyn. Urheilu- ja vapaa-ajan tukkukaupassa (+ 4 %) alkuvuoden hyvä kehitys suli loppuvuodesta. Alkuvuodesta ylitettiin odotukset, vaikka talvi Etelä-Suomessa oli talviurheilun kannalta kehno. Huhtikuusta muodostui alalle erityisen hyvä. Vuoden 2009 osalta ala odottaa edelleen kasvua, sillä taantuman ei uskota heti iskevän alan tuotteiden myyntiin. Talouskehitys näkyy siten, että edullisemman yksikköhinnan tavarat käyvät kaupaksi kalliimpien tuotteiden myynnin hidastuessa.

7 7 Kello- ja jalometallialan tukkukauppa (+ 5 %) pääsi vuonna 2008 välivuoden jälkeen takaisin kasvu-uralle, vaikkakin vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana näkyi selvää myynnin kasvun hidastumista. Apteekkitavaratukkukaupan (+ 7 %), lääketeollisuuden (+ 6,5 %) sekä laboratorio- ja terveydenhuoltoalan tarvikkeiden tukkukaupan (+ 2 %) kasvu on jatkunut suotuisana. Luontaistuotteiden tukkukaupan (+ 3,4 %) kehitys ylitti vuonna 2008 tukkukaupan keskimääräisen tason. Alkoholijuomatukkukaupassa myynti kasvoi (+ 3,8 %). Jakelukanavittain tarkasteltuna myynti anniskeluliikkeille kasvoi kolme prosenttia ja vähittäismyyntiin neljä prosenttia. Ala näkee veronkorotusten siirtävän ostoksia Viroon. Rauta- ja sisustustarvikekauppaa (- 0,9 %) on käsitelty jo edellä vähittäiskaupan yhteydessä. Elektroniikan tukkukaupan myynnin kehitys hidastui selvästi (- 10 %). Pudotuksen taustalla oli kuitenkin luonnollisia syitä. Vuoden 2007 elokuussa siirryttiin antennitalouksissa digiaikaan, mikä johti digiboxien ja digiboxin sisältämien televisioiden todelliseen myyntihuippuun. Näin vertailupohja on edellisvuodelta erittäin kova. Kulutuselektroniikassa joidenkin tuoteryhmien kappalemääräinen myynti on jopa kasvanut, mutta alan tuotteille ominainen hintaeroosio johti myynnin arvon laskuun. Matkapuhelinten myynnin arvo laski (- 7 %), vaikka matkapuhelinten toimitukset kappalemääräisesti kasvoivat neljä prosenttia. Tukkukauppa toimitti vähittäismyyntiin yhteensä matkapuhelinta vuonna Isojen kodinkoneiden kylmälaitteiden, pesu- ja astianpesukoneiden ja liesien kauppa säilyi edellisvuoden tasolla. Uusien autojen tukkukauppa kasvoi euromääräisesti (+ 2 %). Autokauppaa kokonaisuutena on käsitelty aiemmin vähittäiskaupan yhteydessä. Teknisessä tukkukaupassa taloustilanteen yllättävän nopea heikkeneminen heijastui alan myyntiin. Vuonna 2008 kasvu jäi 2,4 % tasolle, kun kasvuvauhti vielä syyskuun alussa oli lähes 10 %. Erityisesti heikkenemistä tapahtui niillä toimialoilla, jotka toimittavat investointitavaroita teknologiateollisuudelle ja rakentamiseen. Teollisuuden koneissa ja laitteissa myynti kääntyi parin prosentin laskuun elokuun lopussa kasvutason oltua vielä 12 prosentissa. Rakennusalan koneissa ja laitteissa myynnin kasvu hidastui huomattavasti ollen lopulta viisi prosenttia, kun kasvu vielä loppukesästä oli noin 30 prosenttia. Parhaiten toimialoista menestyivät komponenttien ja tuotantotarvikkeiden myyjät. Komponenteissa kasvu ei oleellisesti heikentynyt, vaan pysyi edelleen runsaassa viidessä prosentissa.

8 8 Tuotantotarvikkeiden myynti hidastui parilla prosenttiyksiköllä noin 10 prosenttiin. Raaka-aineiden myynti kääntyi noin prosentin laskuun, mikä johtui erityisesti kemikaalimyynnin vähenemisestä. LVI-tukkukaupassa myynnin kehitys säilyi vuositasolla tyydyttävänä (+ 3,6 %). Toukokuusta alkaen tapahtui hiipumista ja kesän jälkeen kasvu hyytyi tilauskannan sulamisen myötä. Laskusuuntaisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan myös jatkossa. Teollisuuden investoinnit ovat jäissä. Kun alalle tärkeä uudisrakentaminenkin vähenee, niin alalla toivotaan saneeraustoiminnan elpymistä. Sähkötarvikkeiden tukkukaupan myynti jatkoi vuonna 2008 kasvuaan (+ 4,8 %). Myynnin arvo kasvoi eniten sähkölaitostarvikkeiden, kaapeleiden ja valaisinten osalta. Myös teleasennus- ja datatarvikkeiden myynti kasvoi, muiden tuoteryhmien myynnin pysytellessä edellisvuoden tasolla. Vuonna 2008 sähkötarvikkeiden tukkumyynti ylitti ennusteet. Vuonna 2009 myynnin arvioidaan laskevan talonrakennuksen vähenemisen myötä. Korjaus- ja saneerausrakentamisen ja energiatehokkuusinvestointien uskotaan osaltaan pitävän yllä sähkötarvikkeiden kysyntää. Elektroniikan komponenttien myynti laski vuonna 2008 (- 4,4 %). Myynti polki paikoillaan alkuvuoden, kääntyi toisella vuosikolmanneksella kasvuun ja loppuvuodesta selvään laskuun.

KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ

KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ Matti Räisänen / (mr) TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa 13.10.2008 Toimitusjohtaja Juhani Pekkala Suomen Kaupan Liitto KAUPAN NÄKYMÄT EDELLEEN MYÖNTEISIÄ Kasvutaso tosin niiaa finanssimarkkinoiden pyörityksessä

Lisätiedot

KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008

KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008 JPe / MRä TIEDOTUSVÄLINEET Julkaisuvapaa 4.2.2008 Toimitusjohtaja Juhani Pekkala Suomen Kaupan Liitto KAUPAN NÄKYMÄT OVAT MYÖNTEISET 2008 Kauppaan tulossa 5000 työpaikkaa lisää Autokaupan odotukset korkealla

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan yritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja

Lisätiedot

Lapin suhdannetiedot. Lapin maakunnan suhdannetiedot

Lapin suhdannetiedot. Lapin maakunnan suhdannetiedot Lapin suhdannetiedot Lapin maakunnan suhdannetiedot Kaivostoiminta ja louhinta Kaivostoiminnan ja louhinnan (TOL B) toimialan liikevaihto kasvoi viime vuonna 16,7 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Myönteisintä

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013 1 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 1/2013 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan ketjujen näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2012 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan ketjujen/monimyymäläyritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön,

Lisätiedot

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä 11.12.2012 Jouni Vihmo TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut

Lisätiedot

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja Joulukauppa numeroina Joulukauppa on elintärkeää tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille n liikevaihdon arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Keskiarvo 2000-2017 Kellot, korut, kultasepäntuotteet*

Lisätiedot

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa 1 Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa Hyrynsalmi Vuonna 2013 Hyrynsalmen kunnan alueella kaikkien toimialojen liikevaihto nousi 6,8 prosenttia edellisvuoteen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012

Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012 Pohjois-Pohjanmaan suhdannetiedot 12/2012 Lisätietoja: Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 336 6524 Lähde: Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu

Lisätiedot

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa 1 Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa Hyrynsalmi Vuonna 2013 Hyrynsalmen kunnan alueella kaikkien toimialojen liikevaihto nousi 5,1 prosenttia edellisvuoteen

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.10.2015

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.10.2015 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 215 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.1.215 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q3 Toimenpiteet päivittäistavarakaupan kilpailukyvyn vahvistamiseksi ovat edenneet suunnitellusti ja toimialan

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kotimainen kysyntä supistuu edelleen Mara-alan tuleva vuosi alkaa laskevassa myynnissä MaRan tiedotustilaisuus 11.12.2014 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2015 PÄÄJOHTAJA MIKKO HELANDER 22.7.2015 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q2 K-ruokakauppojen markkinaosuuden arvioidaan kasvaneen Rauta- ja erikoiskaupan kannattavuuden paraneminen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi Mikko Helander Kesko Oyj:n hallitus on nimittänyt Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi ja Keskokonsernin pääjohtajaksi

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2/2010

Kaupan näkymät 2/2010 Kaupan näkymät 2/2010 Myynti- ja työllisyysnäkymät vähittäiskaupassa, autokaupassa ja tukkukaupassa Kaupan työlliset 2009 296 000 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 56 % 30 % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ. Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen

Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ. Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen Kaupan alan näkymät RETAIL -AAMUPÄIVÄ Kansallismuseon auditorio 4.11.2009 Matti Räisänen Kaupan alan näkymät Toteutuneesta myynnistä Tulevaisuuden näkymistä Työllisyydestä Mitä 2010 Kaupan liiton jäsenyritysten

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2014

Lappeenrannan toimialakatsaus 2014 Lappeenrannan toimialakatsaus 2014 14.10.2014 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND

OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2015 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 215 TALOUS- JA RAHOITUSJOHTAJA JUKKA ERLUND 23.1.215 1 KESKEISET TAPAHTUMAT Q3 Toimenpiteet päivittäistavarakaupan kilpailukyvyn vahvistamiseksi ovat edenneet suunnitellusti

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan yritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja markkinointipanostusten

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Huhtikuu 2016 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne hyvin tyydyttävä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015 Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015 1 Keskeiset tapahtumat Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi hieman ja kannattavuus säilyi hyvällä tasolla Rauta- ja

Lisätiedot

Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan määrä pysynee ennallaan

Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan määrä pysynee ennallaan Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Helmikuu 2015 Teollisuus ja rakentaminen Suhdannetilanne on viime kuukausien paranemisesta huolimatta heikko Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 11-12 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan työlliset 1 298 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 55 % 31 % Vähittäiskauppa Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus.

Lisätiedot

Atria Oyj 1.1. 30.6.2009

Atria Oyj 1.1. 30.6.2009 Atria Oyj 1.1. 30.6.2009 Atria-konserni Katsaus Q2 Konsernin liikevaihto kasvoi 1,6 % ja liikevoitto jäi edellisvuoden tasosta Kiinteillä valuuttakursseilla laskettuna konsernin liikevaihto kasvoi 7,8

Lisätiedot

VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, TAMMIKUU 2016 OSA 1

VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, TAMMIKUU 2016 OSA 1 VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, TAMMIKUU 216 OSA 1 Osa 1: Koko kaupunki laisten yritysten liikevaihto pieneni,2 prosenttia vuoden 215 ensimmäisellä puoliskolla. Heinä-syyskuussa liikevaihdon väheneminen oli 1,2

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2015

Lappeenrannan toimialakatsaus 2015 Lappeenrannan toimialakatsaus 2015 26.10.2015 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2016

Asuntotuotantokysely 2/2016 Asuntotuotantokysely 2/2016 Sami Pakarinen Kesäkuu 2016 1 (2) Kesäkuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2009

OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2009 OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2009 TAMMI-MAALISKUU 2009 Toimitusjohtaja Mika Ihamuotila: Vuoden ensimmäinen neljännes oli erittäin haasteellinen vaikean markkinatilanteen vuoksi. Liikevaihto laski ja tulos heikkeni

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2017 27.7.2017 1 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI VALTIOVERONALAISET TULOT, MUKAAN LUKIEN VEROVAPAAT OSINGOT JA KOROT. LÄHDE: TILASTOKESKUS, VERONALAISET TULOT Veronalaiset tulot ml. verovapaat 2005

Lisätiedot

Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013. Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013. Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Kokkolan uusi K-citymarket avattiin 11.4.2013 Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2013 25.4.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Myynti alkuvuonna odotetun mukainen, liikevoitto suunniteltua parempi Keskon liikevaihto

Lisätiedot

Osavuosikatsaus. Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus. Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2013 24.7.2013 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon kannattavuus parani alkuvuonna Keskon liikevaihto 4,6 mrd. euroa, kehitys -4,2 % Kulutuskysyntä heikentynyt kaikilla toimialoilla,

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 14.10.2013 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Lokakuu 216 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2014 2015 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2010 23.7.2010 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Paraneva asiakastyytyväisyys ja tehokkuus tuovat tulosta Keskon liikevaihdon positiivinen kehitys vahvistui ja tulos parani selvästi

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2011-2012 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2010 Yht. 118,6 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 %

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2018 2019 Liikevaihto- ja työllisyysnäkymät Joitakin poimintoja Kaupan näkymistä Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2014 24.4.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä parani ja oli 19,1 milj. Keskon liikevaihto 2,1 mrd., kehitys -1,4 % Myynti kasvoi

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 3/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 3/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2012 2013 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu 2013 4.2.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu 2013 4.2.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu 2013 4.2.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon tulos parani edellisestä vuodesta Keskon liikevaihto 9,3 mrd., kehitys -3,8 % Tulos parani selvästi edellisestä vuodesta

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2015

Asuntotuotantokysely 2/2015 Asuntotuotantokysely 2/2015 Sami Pakarinen Kesäkuu 2015 1 (2) Kesäkuun 2015 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Marraskuu 2017 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Mikael Mäkinen 21.7.2010

Toimitusjohtaja Mikael Mäkinen 21.7.2010 Toimitusjohtaja Mikael Mäkinen 21.7.2010 Q2 osavuosikatsaus tammi kesäkuu 2010 Keskeistä tammi kesäkuun osavuosikatsauksessa Markkinoiden piristyminen jatkui kaikissa segmenteissä Q2:lla saadut tilaukset

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2017 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2017. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Suurten toimijoiden kehitys näkyy Kainuun talousluvuissa - Kainuun maakunnan suhdannekehitys vuoden 2014 loppuun

Suurten toimijoiden kehitys näkyy Kainuun talousluvuissa - Kainuun maakunnan suhdannekehitys vuoden 2014 loppuun 1 Suurten toimijoiden kehitys näkyy Kainuun talousluvuissa - Kainuun maakunnan suhdannekehitys vuoden 2014 loppuun Kainuun liitossa on laadittu ja maakuntavaltuusto on hyväksynyt (16.6.2014) maakunnan

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Liite 1 50 Liite 1 Selvityksessä käytettyjä käsitteitä Supermarket Hypermarket Supermarket on pääosin itsepalveluperiaatteella toimiva ruoan myyntiin keskittyvä päivittäistavaramyymälä, jonka myyntipinta-ala on

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Jouni Vihmo Markku Leppälehto Huhtikuu 2019 Satakunnan rakentamisen suhdannetilanne on ollut melko hyvällä tasolla Satakunnan rakentamisen suhdannetilanne on viimeisen

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa

Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa 1 Kaikkien toimialojen (A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kunnissa Hyrynsalmi Hyrynsalmen kunnan alueella kaikkien toimialojen liikevaihto nousi vuonna 2014 yhteensä 7,8 prosenttia

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2018

Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Tilanne 31.12.2017 #keskisuomi vakaan #kasvunmaakunta kasvu jatkui hyvänä 2017 vientiteollisuus oivassa vedossa Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto 2010= 125 120 Keski-Suomen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Kulutusindikaattorit. Huhtikuu 2017

Kulutusindikaattorit. Huhtikuu 2017 Kulutusindikaattorit Huhtikuu 2017 Kulutusindikaattorit Kulutusindikaattorit on koottu Tilastokeskuksen Kuluttajabarometria varten keräämistä tiedoista. Indikaattorit kuvaavat joidenkin kaupan alaa koskevien

Lisätiedot

Exel Composites Oyj Vesa Korpimies, toimitusjohtaja

Exel Composites Oyj Vesa Korpimies, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2011 Exel Composites Oyj Vesa Korpimies, toimitusjohtaja Tammi-syyskuu 2011 lyhyesti: Markkinaolosuhteet paranivat edelleen Tammi-syyskuu 2011 Liikevaihto tammi-syyskuussa 2011

Lisätiedot

Analyytikkoaamiainen. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 19.3.2014

Analyytikkoaamiainen. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 19.3.2014 Analyytikkoaamiainen Talous- ja rahoitusjohtaja 19.3.2014 Kesko Liikevaihto 9,3 mrd Liikevoitto 239 milj. 5 000 Liikevaihto 9 315 milj. 250 Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 239 milj. 2 000 kauppaa

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2011

Lappeenrannan toimialakatsaus 2011 Lappeenrannan toimialakatsaus 2011 21.10.2011 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 3/2016

Keski-Suomen Aikajana 3/2016 Keski-Suomen Aikajana 3/2016 Tuoreimmat käänteet liiketoiminnan kehityksessä: Talouskasvua on jokaisella seudulla ja jokaisella toimialalla. Kasvu on heijastunut myös työllisyyteen jokaisella toimialalla.

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2018

Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Keski-Suomen Aikajana 2/2018 Tilanne 31.12.2017 #keskisuomi vakaan #kasvunmaakunta kasvu jatkui hyvänä 2017 vientiteollisuus oivassa vedossa Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Tuoreimmat käänteet

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2010 27.4.2010 Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2010 27.4.2010 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 21 27.4.21 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon osavuosikatsaus 1-3/21 Keskon tulos parani edelleen. K-ruokakauppojen terveen markkinaosuuden kasvu vahvistui. Ruokakeskon

Lisätiedot

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa

Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa Etelä-Savo Suhdannekatsaus, Keski-Pohjanmaa 2017 Tässä katsauksessa tarkastellaan Keski-Pohjanmaan maakunnan suhdanteita Tilastokeskuksesta tilatulla (tilaajina Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjanmaan liitto

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Matkailun tulo- ja työllisyysvertailu. Kooste Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tilastoista 2015

Matkailun tulo- ja työllisyysvertailu. Kooste Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tilastoista 2015 Matkailun tulo- ja työllisyysvertailu Kooste Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tilastoista 2015 Rakennetiedot Henkilöstömäärä Liikevaihto Yritykset (YTR) Toimipaikat (YTR) 2012 2013 2012

Lisätiedot

Rasi Ry:n suhdannekysely 1 / Tukkukauppa / Tavarantoimittajat

Rasi Ry:n suhdannekysely 1 / Tukkukauppa / Tavarantoimittajat Rasi Ry:n suhdannekysely 1 / 2017 Tukkukauppa / Tavarantoimittajat 31.5.2017 Pääasiallinen tuoteryhmä? 2017 & 2016 rakennustarvikkeet 41,4 % 48,1 % sisustustarvikkeet 17,3 % 36,2 % rautakauppatuotteet

Lisätiedot

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander

Keskon osavuosikatsaus Q3/2018. Pääjohtaja Mikko Helander Keskon osavuosikatsaus Q3/218 Pääjohtaja Mikko Helander 1 Keskeiset asiat Q3/218 Liikevaihdon kasvu +3,5 % Kaikkien aikojen paras kvartaalitulos, liikevoitto 113 M Päivittäistavarakaupan vahva markkinaosuus-

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Kaivokset Kainuun kasvun kärjessä metsäklusterissa selkeää piristymistä

Kaivokset Kainuun kasvun kärjessä metsäklusterissa selkeää piristymistä Kaivokset Kainuun kasvun kärjessä metsäklusterissa selkeää piristymistä Vuoden 2018 alkupuoliskolla yritysten henkilöstömäärät kasvoivat kaikilla ja liikevaihto lähes kaikilla toimialoilla Kaivostoiminnan

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu Pääjohtaja Mikko Helander

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu Pääjohtaja Mikko Helander Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu 2014 10.2.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Q4 2014 Tilinpäätöstiedote 10.2.2015 1 Keskeiset tapahtumat Keskon kannattavuus pysyi hyvällä tasolla vaikeasta markkinatilanteesta

Lisätiedot

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 9/2014

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 9/2014 Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa Talous- ja rahoitusjohtaja 9/2014 Kesko Liikevaihto 9,2 mrd - K-ryhmän myynti 11,5 mrd 2 000 kauppaa kahdeksassa maassa Yli 1,3 milj. asiakaskäyntiä joka päivä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki

Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Pääjohtaja Matti Halmesmäki Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2014 22.7.2014 Pääjohtaja Matti Halmesmäki Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä tammi-kesäkuussa edellisen vuoden tasolla Keskon liikevaihto oli 4,5 mrd., kehitys

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Aspon Q CEO Gustav Nyberg COO Aki Ojanen CFO Dick Blomqvist. 25-Oct-07

Aspon Q CEO Gustav Nyberg COO Aki Ojanen CFO Dick Blomqvist. 25-Oct-07 Aspon Q3 2007 25.10.2007 CEO Gustav Nyberg COO Aki Ojanen CFO Dick Blomqvist 1 Aspon Q3 2007 Jatkuvien toimintojen liikevaihdon kasvu 5,4 %, yritysosto mukaanlukien 16,5 % Liikevoitto ilman kertaeriä 3,7

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Sami Pakarinen Markku Leppälehto Lokakuu 2015 Satakunnan talonrakentamisen suhdannetilanne on tyydyttävä Satakunnan talonrakentamisen suhdannetilanne on rakennusalan

Lisätiedot

Lehdistötiedote. Haastava toinen kvartaali Suomessa

Lehdistötiedote. Haastava toinen kvartaali Suomessa Lehdistötiedote Haastava toinen kvartaali Suomessa GfK TEMAX Suomi, vuoden toisen kvartaalin tulokset 20. elokuuta Ludvig Enholm T +46 10 455 35 40 ludvig.enholm@gfk.com Helsinki, 20. elokuuta, Kulutuselektroniikan

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo LOKAKUU 218 Uusimaa Suhdannetilanteen arvioidaan pysyneen hyvänä kesän lopulla ja syksyn alussa Tuotanto- ja myyntikehitys on jatkunut vakaana Rekrytointivaikeudet ovat yhä yleisempiä Lähikuukausien suhdanneodotukset

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

Tervetuloa 1 Q3 2011 Media- ja analyytikkoinfo Matti Halmesmäki 26.10.2011

Tervetuloa 1 Q3 2011 Media- ja analyytikkoinfo Matti Halmesmäki 26.10.2011 Tervetuloa 1 Konsernijohtoryhmä uudistuu Pääjohtaja Rautakeskon toimitusjohtajaksi ja Keskon rautakaupasta vastaavaksi konsernijohtoryhmän jäseneksi on 1.11.2011 alkaen nimitetty Arja Talma 49-vuotias

Lisätiedot

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 11/2014

Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 11/2014 Kauppa kulutuskäyttäytymisen murroksessa Talous- ja rahoitusjohtaja 11/2014 Kesko Liikevaihto 9,2 mrd - K-ryhmän myynti 11,4 mrd 2 000 kauppaa kahdeksassa maassa Yli 1,3 milj. asiakaskäyntiä joka päivä

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Paavonen 1

23.2.2016 Matti Paavonen 1 1 Kasvu antaa pelivaraa talouden ongelmat on silti ratkaistava 23.2.2016, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 IV/2015: Palvelujen volyymi kasvoi 2,1 % Toimialojen tuotannon volyymin

Lisätiedot

Maa- ja elintarviketalouden ennuste Kyösti Arovuori, Hanna Karikallio, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Tapani Yrjölä

Maa- ja elintarviketalouden ennuste Kyösti Arovuori, Hanna Karikallio, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Tapani Yrjölä Maa- ja elintarviketalouden ennuste Kyösti Arovuori, Hanna Karikallio, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Tapani Yrjölä Maatalous Maailman vehnäntuotanto Vehnäala ja keskisadot pienentyvät hieman tänä

Lisätiedot

Kuluttajien mielialat ja kulutuksen muutokset-seminaari Helsinki 26.11.2009 UUSIMAALAINEN KULUTTAJANA

Kuluttajien mielialat ja kulutuksen muutokset-seminaari Helsinki 26.11.2009 UUSIMAALAINEN KULUTTAJANA Kuluttajien mielialat ja kulutuksen muutokset-seminaari Helsinki 26.11.9 UUSIMAALAINEN KULUTTAJANA 26.11.9 Kuluttajabarometri Puhelinhaastattelututkimus Kuluttajien taloudelliset mielialat, odotukset ja

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 29 28.4.29 Keskon osavuosikatsaus 1-3/29 Ruokakeskolla vakaa kasvu- ja kannattavuuskehitys Kysyntä heikkeni erityisesti rautakaupassa sekä auto- ja konekaupassa Liiketoiminnan

Lisätiedot

Kulutusindikaattorit

Kulutusindikaattorit Kulutusindikaattorit Syyskuu 2017 Kulutusindikaattorit Kulutusindikaattorit on koottu Tilastokeskuksen Kuluttajabarometria varten keräämistä tiedoista. Indikaattorit kuvaavat joidenkin kaupan alaa koskevien

Lisätiedot

Suominen Yhtymä Oyj. Toimintakatsaus. Tulostiedote Esitys Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja

Suominen Yhtymä Oyj. Toimintakatsaus. Tulostiedote Esitys Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja Tulostiedote 1.1. - 31.12.27 Esitys 11.2. Toimintakatsaus Kalle Tanhuanpää toimitusjohtaja Suominen yhteensä Milj. EUR Q4/27 Q4/26 27 26 Liikevaihto 54,1 54,2 215,2 22,6 Liikevoitto ennen arvonalennuksia

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2016

Lappeenrannan toimialakatsaus 2016 Lappeenrannan toimialakatsaus 2016 30.9.2016 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2018

Lappeenrannan toimialakatsaus 2018 Lappeenrannan toimialakatsaus 2018 24.10.2018 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

RAKENNUS- JA KIINTEISTÖALAN NÄKYMÄT PIRKANMAALLA

RAKENNUS- JA KIINTEISTÖALAN NÄKYMÄT PIRKANMAALLA RAKENNUS- JA KIINTEISTÖALAN NÄKYMÄT PIRKANMAALLA 2018 2019 PIRKANMAAN RAKENNUSPÄIVÄ 6.11.2018, TAMPERE MARKKU RIIHIMÄKI FORECON OY @MARKKKURIIHIMAKI #FORECONFI 6.11.2018 ESITYKSEN SISÄLTÖ RAKENTAMISEN

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2017

Lappeenrannan toimialakatsaus 2017 Lappeenrannan toimialakatsaus 2017 10.10.2017 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4)

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2003 (6 KK) Konsernin liikevaihto laski 1,2 % 53,60 (54,27) milj. euroon ja liikevoitto oli 3,82 (3,92) milj.

Lisätiedot

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 26.1.2011 Valio Luomu on lanseerattu vuonna 1993 Lähes 20 vuotta luomua Valiolta Valio on tarjonnut kuluttajille luomuvaihtoehtoja jo vuodesta 1993 alkaen Tuotevalikoimaa

Lisätiedot