remote office white paper lokakuu 2001 ohjelmistoversio 3.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "remote office white paper lokakuu 2001 ohjelmistoversio 3.00"

Transkriptio

1 remote office white paper lokakuu 2001 ohjelmistoversio 3.00

2 Copyright Popsystems Ltd. All rights reserved. All unauthorized copying and distribution prohibited. Popsystems and Addpop are registered trademarks of Popsystems Ltd. This document may also contain other trademarks and registered trademarks belonging either to Popsystems Ltd or third parties. This publication and the information it contains are provided "as is" without any warranties of any kind, whether express or implied, including, but not limited to, the implied warranties of merchantability, fitness for a particular purpose and non-infringement. This publication could include technical inaccuracies or typographical errors. Changes are periodically added to the information herein; these changes will be incorporated into new editions of the publication. Popsystems Ltd may make improvements and/or changes in the product(s) and/or program(s) described in this publication at any time and without prior notification. Popsystems Ltd recognizes that other product, brand, and company names mentioned herein may be trademarks, registered trademarks, or service marks of their respective holders. Popsystems Ltd Fredrikinkatu 34 B FIN Helsinki Finland Tel Fax info@popsystems.com wap.popsystems.com

3 Remote Office 3 Remote Office on monipuolinen, Internet-pohjainen virtuaalitoimisto, joka on suunniteltu tehostamaan pienten ja keskisuurten yritysten jokapäiväistä tiedonkulkua ja -hallintaa. Remote Office tarjoaa kaikki toimiston sähköiset palvelut yhdessä paketissa: sähköpostin, kalenterin, keskusteluryhmät, osoitekirjan, tiedostokansiot ja muistiot. Palvelun käyttö on myös helposti laajennettavissa lähitulevaisuuden langattomiin Internet-päätelaitteisiin. Ryhmätyötä yli rajojen Tämän päivän työryhmiä ei enää rajaa yksikön tai osaston seinät. Yritysten toiminnot ovat usein maantieteellisesti hajautettuja ja yhä useammin yrityksen projekteissa on mukana myös ulkopuolisia asiantuntijoita tai yhteistyökumppaneita. Remote Office tehostaa yrityksen sisäistä ja ulkoista kommunikaatiota ja tarjoaa tietoturvallisen ympäristön yhteistyöhön ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Internet-pohjaisuuden ansiosta järjestelmään voi kirjoittautua sisään WWW-selaimen kautta missä vain ja milloin vain. Remote Office on myös suunniteltu toimimaan mahdollisimman laajalla käyttöjärjestelmäkannalla (Windows, Macintosh, Unix). Ohjelmistoa ei tarvitse asentaa käyttäjän koneelle, joten sitä voi käyttää samalla tavalla miltä koneelta tahansa niin kotona, toimistossa kuin toiselta puolelta maapalloa. Näin ollen käyttäjällä on aina sama tuttu käyttöliittymä ja pääsy järjestelmään tallennettuihin tietoihin ja tiedostoihin paikasta riippumatta.

4 Remote Officen hierarkiatasojen avulla käyttäjien projekti- ja työryhmäkohtainen hallinta on helppoa. Oikeustasot sähköposti-, kalenteri-, keskusteluryhmä- ja tiedostoaluepalveluille voidaan määritellä käyttäjäkohtaisesti. Ryhmäkohtaisesti määritellään yksittäisen käyttäjän oikeudet tietyssä käyttäjäryhmässä. Ryhmiin jako toimii myös tiedon suodattimena, sillä yleisesti ottaen käyttäjille ei myöskään ole tarpeellista vastaanottaa kaikkea järjestelmään tallennettavaa tietoa. Tehokasta tiedon hallintaa Remote Office luo uudelle ryhmälle automaattisesti oman tiedostokansion, jonka alle ryhmän ylläpitäjä voi luoda alakansioita. Jokaisella järjestelmän käyttäjällä on myös henkilökohtainen kansio, jonka alle voi helposti luoda uusia alakansioita. Keskusteluryhmät mahdollistavat ryhmien sisäisen avoimen keskustelun virtuaaliympäristössä. Myös käyttäjien osoitetiedot pysyvät ajantasalla sillä Remote Office lisää uuden käyttäjän automaattisesti osoitekirjaan ja käyttäjän tekemät muutokset omiin tietoihinsa päivittyvät automaattisesti koko järjestelmässä. Samaan osoitekirjaan voi tehdä myös omia lisäyksiä ja halutessasi jakaa nämä tiedot valittujen ryhmien kanssa. Lisäksi monipuolinen ja helppokäyttöinen kalenteri sopii niin käyttäjän omien tapahtumien tallentamiseen kuin myös ryhmätapahtumamerkintöihin. Järjestelmän selainpohjaisuus tarjoaa monia etuja. Käyttäjän tiedot ovat aina saatavilla eikä käyttäjän tarvitse opetella monien eri palveluiden käyttöä. Yhden ja saman käyttöliittymän kautta pääsee käyttämään kaikkia tarpeellisia palveluita. Käyttäjän ei myöskään tarvitse opetella useita käyttäjätunnuksia: sähköposti, kalenteri, keskusteluryhmät ja tiedostoalue avautuvat kaikki yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Järjestelmä alentaa myös verkon kuormitusta. Esimerkiksi käsiteltävänä olevan dokumentin viimeisin versio voidaan tallentaa tiedostoalueelle, jonne kaikilla kyseisen ryhmän jäsenillä on pääsy verkon kautta. Uusi versio dokumentista tallennetaan aina edellisen version päälle, mutta aikaisemmat versiot jäävät kuitenkin talteen mahdollista uudelleentarkastelua varten. Tämän lisäksi lähetettäessä sähköpostia sisäisenä postina ei liitettä kopioida vaan kaikille lähetetään vain viittaus kyseiseen tiedostoon. Ruohonjuuritason ylläpitoa Remote Officen käyttäjähallinta mahdollistaa ylläpitovastuun jakamisen ryhmäkohtaisesti. Ryhmän ylläpitäjällä on täydet valtuudet hallinnoida ryhmäänsä ja kontrolloida tiedonkulkua, luoda uusia käyttäjiä sekä perustaa alaryhmiä. Ylläpitäjä voi myös nimittää uuden ylläpitäjän alaryhmälle.

5 Remote Officea ei tarvitse asentaa jokaiselle käyttäjälle erikseen, riittää että heillä on asennettuna WWW-selain. Myös järjestelmän päivittäminen on helppoa, sillä ohjelmistoa ei tarvitse käydä päivittämässä joka koneeseen erikseen. Kun yritykseen tulee uusi työntekijä, riittää että hänet lisätään kerran käyttäjäksi ja määritellään käyttäjän oikeudet. Ylläpitäjän ei tarvitse erikseen luoda uutta sähköpostilaatikkoa tai määritellä yksitellen oikeuksia eri palveluihin. Remote Officessa tämä kaikki hoituu helposti yhdellä operaatiolla. Remote Office helpottaa myös tärkeiden tietojen varmuuskopiointia. Koska kaikki tärkeä tieto on varastoitu keskitetysti yhteen paikkaan, voi järjestelmän ylläpitäjä turvata tiedot säännöllisen varmuuskopioinnin avulla. Remote Officen ylläpitotoimintoja ovat tietokannan varmuuskopiointi sekä Perl-ohjelma, joka tarkistaa kannan yhtenäisyyden. Kannan tarkistuksen yhteydessä poistetaan myös kaikki vanhentunut tieto kannasta. Tällaista tietoa ovat mm. vanhentuneet keskusteluryhmäviestit, käyttämättömät tiedostot ja poistetut käyttäjät. Kun käyttäjät poistetaan vasta eräajolla, annetaan ylläpitäjälle mahdollisuus perua poistopäätös ja samalla järjestelmää kuormittava poisto-operaatio voidaan ajoittaa suoritettavaksi silloin kun tietokannan kuorma on alhainen. Selainvaatimukset Käytettävän WWW-selaimen pitää tukea XHTML 1.0:aa, JavaScript 1.1:stä, suojattua SSL/TLS yhteyttä ja tyylisivuja (CSS). Tällä hetkellä Netscape Navigatorin ja Microsoft Internet Explorerin selainten versiot 4.x ja uudemmat täyttävät Remote Officen asettamat vaatimukset. Tyylisivuja käytetään yhdenmukaistamaan käyttöliittymän ulkonäkö eri selainversioilla sekä toteuttamaan pienet ja isot fontit. Ulkonäön yhdenmukaistaminen on tarpeen siksi, että Netscapen PC-, UNIX-, Linux- ja Macintosh-versiot sekä Microsoftin Internet Explorer näyttävät kaikki HTML-sivut hiukan eri lailla. Jokaista alustaa varten on Remote Officeen tehty omat tyylisivut, joilla pyritään korjaamaan ulkonäössä olevia eroja. Koska käyttäjillä voi olla hyvin erilaisia näyttöjä, kannettavan tietokoneen näytöstä aina 21 tuuman monitoriin, on aiheellista tarjota käyttäjälle mahdollisuus valita ison ja pienen tekstikoon välillä. Tyylisivujen avulla voidaan kirjasinkoon lisäksi vaikuttaa myös muuhun sivun typografiaan, jolloin kirjasinkoon vaihtuessa myös luettavuus pysyy hyvänä. JavaScriptiä on käytetty tuomaan sivuihin perus-html:ää kehittyneempiä käyttöliittymäkomponentteja. Joissakin paikoin JavaScriptiä on käytetty myös vähentämään HTTP-kutsuja.

6 Remote Officen palvelut Remote Office sisältää monipuolisen valikoiman työskentelyä tehostavia palveluja. Kotisivu ja Tiedotteet Sisäänkirjautumisen jälkeen näkyviin tulee kotisivu, josta ilmenee uusien sähköpostiviestien ja keskusteluryhmäviestien lukumäärä, ajankohtaiset kalenteriin merkityt tapahtumat sekä uudet ja muuttuneet tiedostot tiedostoalueella. Kotisivulta löytyvät myös henkilökohtaiset ja yhteiset WWW-linkit. Lisäksi kotisivulla näkyvät ns. tiedotteet. Tiedotteissa voidaan informoida tärkeistä ryhmään liittyvistä asioista esimerkiksi uuden keskusteluryhmän luomisesta. Sähköposti Käyttäjät voivat lähettää sähköpostia toisille saman järjetelmän käyttäjille sekä lähettää ja vastaanottaa sähköpostia Remote Officen ulkopuolelta. Sähköpostipalvelu sisältää seuraavat toiminnot: Sähköpostiviestin voi merkitä tärkeäksi Sähköpostiviestiin voi lisätä liitteitä Käyttäjä voi luoda omia kansioita ja siirtää sähköpostiviestejä kansiosta toiseen Käyttäjä voi luoda suotimia, jotka ohjaavat tulevan viestin suoraan tiettyyn kansioon Käyttäjä voi hakea sähköpostiviestiä kirjoittaessaan vastaanottajan osoitteen osoitekirjasta Käyttäjä voi helposti tallentaa vastaanottamansa sähköpostin lähettäjän osoitteen osoitekirjaansa Käyttäjä voi tehdä tekstihakuja kaikkiin sähköpostiviesteistä. Haussa voi määritellä etsittävän sanan, kohdekansion sekä ajanjakson, jolta viestiä haetaan Liitetiedostot Remote Officen sähköposti tukee liitetiedostoja. Jos sähköpostiviesti lähetetään sisäisenä, liitetiedostoa ei kopioida vaan kaikkien vastaanottajien sähköpostiviestiin liitetään linkki kyseiseen tiedostoon. Liitetiedostoja voi lisätä sähköposti- ja keskusteluryhmäviesteihin sekä kalenterimerkintöihin. Liitettä apuna käyttäen voi esimerkiksi liittää agendan kokousmerkinnän yhteyteen. Sisäiset liitteet on toteutettu viittauksina, joten vaikka jokin dokumentti olisi liitteenä useassa paikassa ja usealla käyttäjällä, siitä on järjestelmässä kuitenkin vain yksi kopio. Järjestelmä tukee kolmenlaisia liitteitä:

7 Tietokoneen kovalevyltä siirrettyjä tiedostoja Tiedostoja järjestelmän tiedostoalueelta Osoitteita (URL) ulkopuolisiin tiedostoihin Osoitekirja Käyttäjä voi tallentaa osoitekirjaan henkilö- ja ryhmäkohtaisia osoitetietoja ja muokata niitä. Ryhmäkohtaiset osoitetiedot näkyvät kaikille kyseisen ryhmän jäsenille. Tämän lisäksi osoitekirjassa näkyvät jäsenet kaikista niistä ryhmistä, joihin käyttäjä kuuluu. Näitä tietoja käyttäjä ei voi muuttaa. Osoitekirjassa on kolmenlaista tietoa: Henkilökohtaiset osoitetiedot Ryhmäkohtaiset osoitetiedot Käyttäjän ryhmien jäsenten osoitetiedot Keskusteluryhmät Jokaisella ryhmälle on mahdollista luoda yksi tai useampi keskusteluryhmä. Käyttäjä voi käydä keskustelua niiden ryhmien keskusteluryhmissä, joiden jäsen hän on. Keskusteluryhmäpalvelu tukee seuraavia toimintoja: Käyttäjä voi lähettää ja lukea keskusteluryhmäviestejä Keskusteluryhmäviestin voi merkitä tärkeäksi, jolloin se ei arkistoidu automaattisesti Viestiin voi lisätä liitteitä Käyttäjä voi tehdä tekstihakuja viesteihin Palveluun voi määritellä ajanjakson, jonka jälkeen viestit arkistoituvat Käyttäjä voi keskusteluryhmäviestiin vastatessaan lähettää kopion myös haluamaansa sähköpostiosoitteesseen Kalenteri Henkilökohtaisten kalenterien lisäksi kaikilla käyttäjäryhmillä on omat, jaetut kalenterinsa. Kaikki kalenterimerkinnät näkyvät kuitenkin kätevästi koottuina yhdessä ja samassa kalenterinäkymässä. Kalenteripalvelussa on useita eri toimintoja:

8 Käyttäjä voi lisätä tapahtuman joko omaan kalenteriinsa tai niiden ryhmien kalentereihin, joihin hänellä on tarvittavat oikeudet Ryhmäkalenterin merkinnät näkyvät kaikille ryhmän jäsenille Tapahtumamerkintöihin voi lisätä liitteitä Kalenterissa on viikkonäkymä ja kuukausinäkymä Viikkonäkymässä jokaisesta tapahtumasta näytetään kellonaika ja otsikko Kuukausinäkymässä tapahtumista näytetään kellonaika ja otsikko vain, jos käyttäjä vie osoittimen tapahtumamerkinnän päälle Tiedostoalue Tiedostoalueella on kahdenlaisia kansioita, omia ja jaettuja: Oma kansio on nimetty aina käyttäjän mukaan ja se on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön eivätkä muut käyttäjät näe siihen tehtyjä merkintöjä Jokaisella ryhmällä on oma kansio, joka näkyy kaikille ryhmän jäsenille. Jos tiedosto tallennetaan ryhmäkansioon, kuka tahansa ryhmään kuuluva voi katsella ja muokata sitä Käyttäjä voi luoda omaan kansioonsa alakansioita, tallentaa sinne tiedostoja omalta kovalevyltä ja luoda muistioita. Muistiot ovat yksinkertaisia tekstitiedostoja, jotka soveltuvat hyvin kokousmuistioiden tai muiden lyhyiden tekstien kirjoittamiseen. Ryhmien hallinta Hallintapalvelussa käyttäjä voi tarkastella ryhmien hierarkista rakennetta, jäseniä ja ryhmien sisäisiä keskusteluryhmiä. Ryhmän jäsenten käyttöoikeuksia voidaan muuttaa sekä lisätä ja poistaa jäseniä ryhmästä. Uudet ryhmät, käyttäjät ja keskusteluryhmät luodaan tässä palvelussa. Hallintapalvelussa suoritettavia toimintoja ovat: Ryhmän jäsenten hallintatiedoista nähdään mihin ryhmiin käyttäjä kuuluu Käyttäjän luoneella henkilöllä on oikeus lisätä ja poistaa käyttäjälle sallittuja palveluita, kuten sähköposti tai kalenteri Tarvittavat oikeudet omaava käyttäjä voi lähettää tiedotteita koko ryhmälle sekä muokata kotisivulla nähtäviä yhteisiä WWW-linkkejä Käyttäjäryhmät ja oikeudet Järjestelmässä voidaan määritellä eri oikeustasoja käyttäjille ja käyttäjäryhmille. Käyttäjäkohtaisesti määritellään käyttäjän oikeudet käyttää sähköposti-, kalenteri-,

9 keskusteluryhmä- ja tiedostoaluepalveluita. Ryhmäkohtaisesti määritellään toiminnot, joita käyttäjällä on oikeus suorittaa. Ryhmäkohtaiset oikeudet käsittelevät aina tietyn käyttäjän oikeuksia tietyssä käyttäjäryhmässä. Ryhmään voi kuulua kolmenlaisia käyttäjiä: käyttäjät (users), luotetut (trusted users) ja ylläpitäjät (admin). Tavallinen käyttäjä voi lukea ja kirjoittaa sähköposti- sekä keskusteluryhmäviestejä sekä luoda muistioita ja lisätä tiedostoja tiedostoalueelle; tavallisen käyttäjän ei tarvitse käyttää hallintatyökaluja lainkaan Luotettu käyttäjä voi luoda tiedostoalueelle tiedostokansioita, merkitä tapahtumia ryhmäkalenteriin, jakaa osoitetietoja ryhmälle, luoda keskusteluryhmiä sekä lähettää tiedotteita kyseiselle käyttäjäryhmälle Kaikkien yllämainittujen toimintojen lisäksi ylläpitäjä voi luoda uusia käyttäjiä ja ryhmiä, lähettää tiedotteita kaikille käyttäjäryhmille sekä lisätä etusivulla näkyviä WWW-linkkejä Käyttäjän asetukset Käyttäjä voi muokata henkilökohtaista käyttöliittymäänsä valintansa mukaan, usein eri tavoin: Käyttäjä voi muokata sovelluksien (sähköposti, kalenteri, keskustelut, omat asetukset) oletusnäkymiä Ohjelman kieli voidaan vaihtaa milloin vain Käyttäjä voi valita taustaväriteeman sekä ison tai pienen tekstikoon Käyttäjä voi valita näytetäänkö vastaanotetuista sähköposteista vastaanottajat (pienellä näytöllä otsikkotietojen poisjättäminen säästää tilaa) Käyttäjä voi valita mitä haluaa muiden käyttäjien näkevän kalenteristaan

10 Remote Officen arkkitehtuuri HTTP-palvelin HTTP-palvelimen vastuulla on vastata käyttäjien selainten lähettämiin pyyntöihin. HTTP-palvelin tarjoaa sekä dynaamista että staattista sisältöä. Dynaaminen sisältö Dynaaminen sisältö tuotetaan Remote Officen Perl-moduleilla, joita ajetaan Apachesta ja mod_perl-modulista koostuvasta HTTP-palvelimesta. Nämä modulit käyttävät tietokantaa tietovarastonaan. Staattinen sisältö Staattista sisältöä käytetään pääosin käyttöliittymän tuottamiseen. Tyypillisiä tiedostoja ovat ikonit, tyylitiedostot (CSS) ja JavaScript-tiedostot. Staattinen sisältö sijaitsee HTTPpalvelinohjelmiston paikallisella levyllä. Sähköposti Sähköpostin vastaanottamisesta huolehtii sendmail. Sendmail edelleen välittää sisääntulevat sähköpostit Remote Officen skriptille, joka huolehtii niiden tallentamisesta. Sähköpostin lähettämisestä huolehtii erillinen palvelinprosessi, joka muodostaa viestit tietokannassa olevasta aineistosta ja lähettää ne eteenpäin käyttäen sendmailia. Tiedostojärjestelmä Tiedostojärjestelmään tallennetaan kaikki käyttäjien tiedostot. Näitä ovat esimerkiksi sähköpostien ja kalenterimerkintöjen liitetiedostot sekä muut palveluun tallennetut tiedostot. Tiedostojärjestelmä sijaitsee palvelimen paikallisella levyllä. Tietokanta Kaikki muu tieto, paitsi tiedostot, tallennetaan relaatiotietokantaan.

Olet vastuussa osaamisestasi

Olet vastuussa osaamisestasi Olet vastuussa osaamisestasi Ohjelmistoammattilaisuuden uudet haasteet Timo Vehmaro 02-12-2015 1 Nokia 2015 Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Vahva perusosaaminen on kaiken perusta Implementaatio

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI KÄYTTÄJIEN PÄÄSY SUBSCRIPTION-ETUIHIN Autodesk Subscription sisältää paljon etuja, kuten joustavammat mahdollisuudet käyttää Autodesk-ohjelmistoja. Tämä ohje käy läpi, kuinka

Lisätiedot

Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin. Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft.

Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin. Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft. Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft.com Agenda 29.11.2011 Microsoftin strategia pähkinän kuoressa Kuluttajat

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI SUBSCRIPTION SOPIMUSTEN HALLINTA

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI SUBSCRIPTION SOPIMUSTEN HALLINTA HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI SUBSCRIPTION SOPIMUSTEN HALLINTA Autodesk Subscription sopimuksella saat kaikki edut irti ohjelmistostasi. Tässä ohjeessa käydään läpi, kuinka voit käyttää Subscription Centerissä

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI LISENSSIN KÄYTTÖOIKEUKSIEN LAAJENTAMINEN Autodesk Subscription sisältää paljon etuja, kuten joustavammat mahdollisuudet käyttää Autodesk-ohjelmistoja. Tässä ohjeessa käydään

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI KIRJAUTUMINEN SUBSCRIPTION CENTERIIN Autodesk Subscription sopimuksella saat kaikki edut irti ohjelmistostasi. Tässä ohjeessa käydään läpi kuinka kirjaudut Subscription Centeriin,

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Turvaa vihdoin hallitusti sähköpostit, asiakas- ja kumppaniviestintä sekä tietosisällöt

Turvaa vihdoin hallitusti sähköpostit, asiakas- ja kumppaniviestintä sekä tietosisällöt Turvaa vihdoin hallitusti sähköpostit, asiakas- ja kumppaniviestintä sekä tietosisällöt Petri Ala-Annala Senior Principal, CISM, CISA, CISSP-ISSAP Hallittu informaation suojaus PGP-salausalustalla 1 Puolessa

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Autodesk Lisenssitiedosto Autodesk, Inc.

Autodesk Lisenssitiedosto Autodesk, Inc. Autodesk Lisenssitiedosto 2014 Autodesk, Inc. Lisenssitiedosto Lisenssitiedosto on tekstitiedosto, mikä sallii verkkolisenssin käytön tietyllä palvelimen laitteistolla. Lisenssitiedosto sisältää tietoa

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Novell Access Manager ja Novell Cloud Security Service Pekka Lindqvist Markku Wallgren

Novell Access Manager ja Novell Cloud Security Service Pekka Lindqvist Markku Wallgren Novell Access Manager ja Novell Cloud Security Service Pekka Lindqvist Markku Wallgren pekka.lindqvist@novell.com markku.wallgren@novell.com Sisältö Novell Access Manager Toimintaperiaate Federoinnit Novell

Lisätiedot

iphone ja ipad

iphone ja ipad 1 Laadinta- ja lähettämisohje Laadinnassa on mahdollista käyttää sähköpostipohjaa tai Word-asiakirjapohjia. Tietokoneilla (Windows 10) on erilliset ohjeet Word-asiakirjapohjien käyttöön, mutta tässä ohjeessa

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI OHJELMISTOJEN LATAAMINEN Autodesk Subscription sopimuksella saat kaikki edut irti ohjelmistostasi. Tässä ohjeessa käydään läpi, kuinka voit ladata Subscriptionsopimukseesi sisältyviä

Lisätiedot

Konesali ilman rajoja Kongressi A 5.3.2013

Konesali ilman rajoja Kongressi A 5.3.2013 Konesali ilman rajoja Kongressi A 5.3.2013 t SC Orchestrator 2012 SP1 Harri Puupponen 5.3.2013 t 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved. Sisältö Yleistä Arkkitehtuuri Uudet ominaisuudet Demoja

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa Uutta Remote Support Platform for SAP Business One Asiakirjaversio: 1.0 2012-10-08 Kaikki maat Typografiset merkintätavat Kirjasintyyli Esimerkki Näytöstä lainatut sanat tai merkit. Näitä ovat kenttien

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa What's New Asiakirjaversio: 1.0 2014-05-09 Asiakirjaversiot Seuraavassa taulukossa esitellään asiakirjan tärkeimmät muutokset. Versio Pvm Kuvaus 1.0 2014-05-09 Ensimmäinen versio 2 All rights reserved.

Lisätiedot

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Osoitteena O365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Mitä sisältää O365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

HiQ Finland Älypuhelinsovellusten käyttäjälähtöisen kehityksen tukeminen

HiQ Finland Älypuhelinsovellusten käyttäjälähtöisen kehityksen tukeminen HiQ Finland Älypuhelinsovellusten käyttäjälähtöisen kehityksen tukeminen HiQ otti käyttöön Lenovon ja Nutanixin hyperkonvergenssiratkaisun tarjotakseen kehittäjille resurssit uusien ja mielenkiintoisten

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Nykyaikaiset paikkatietoratkaisut. Autodesk AutoCAD Civil 3D 2015 A BIM for infrastructure software solution. Olli Ojala Future Group Oy

Nykyaikaiset paikkatietoratkaisut. Autodesk AutoCAD Civil 3D 2015 A BIM for infrastructure software solution. Olli Ojala Future Group Oy Autodesk AutoCAD Civil 3D 2015 A BIM for infrastructure software solution Olli Ojala Future Group Oy Autodesk AutoCAD Civil 3D 2015 PAIKKATIEDOT PIIRUSTUKSET MITTAUKSET MASSAT MAASTOMALLI MAASTOONMERKINTÄ

Lisätiedot

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa?

1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA. Milloin vuokra-aika alkaa? 1 (5) VUOKRALISENSSIN KÄYTTÖÖNOTTO JA PILVIPISTEET AUTODESK ACCOUNTISSA Milloin vuokra-aika alkaa? Vuokra-aika alkaa sinä päivänä, kun saat Autodeskilta tilausvahvistuksen sähköpostilla. Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

SAP Best Practices. Yhden tai usean toimialan asiantuntemus valmiissa paketissa. Saatavuus - SAP-asiakkaat ja SAP-kumppanit

SAP Best Practices. Yhden tai usean toimialan asiantuntemus valmiissa paketissa. Saatavuus - SAP-asiakkaat ja SAP-kumppanit SAP Best Practices Yhden tai usean toimialan asiantuntemus valmiissa paketissa Saatavuus - SAP-asiakkaat ja SAP-kumppanit 1. SAP Best Practices -ratkaisun saatavuus 2. SAP Best Practices - lataus SAP Best

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Lappeenrannan teknillinen yliopisto tarjoaa henkilökunnalle käyttöön salatun sähköpostipalvelun. Salattu sähköposti on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa, joissa

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 TM GROUPWISE 5.1/5.2 PIKAOPAS GroupWise WebAccessin avulla voit käyttää postia ja kalenteria millä tahansa HTML 3 -yhteensopivalla Web-selaimella. Lähetä viestejä

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Suomen Voimisteluliitto NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Nepton perusversio on seuran yhteyshenkilörekisteri ja jäsenrekisteri. Perusversiota käyttää seurassa henkilö/t, jolle on annettu

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa.

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa. Pikaopas Microsoft Outlook 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot.tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Ulkoasun mukauttaminen Mukauta Outlook: Valitse

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Antero Istolainen Voimaantulo 19.02.2013 Päätös Muutettu viimeksi 11.02.2014 Tarkistettu viimeksi

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom Symbol for Windows Gold Symboliposti Modemo 2011 Handicom 2011 Handicom JOHDANTO Symbol for Windows Gold Symboliposti toimii tarvittaessa itsenäisenä sähköpostiohjelmana. Sitä voi käyttää myös Tekstintekijän

Lisätiedot

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Kuinka moneen tietovuotoon teidän yrityksellänne on varaa? Palomuurit ja VPN ratkaisut suojelevat yritystä ulkopuolisia uhkia vastaan,

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Verkkolisensoinnin Lueminut

Verkkolisensoinnin Lueminut Verkkolisensoinnin Lueminut Yrityksen hallinto Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 935 Stewart Drive Sunnyvale, California 94085 U.S.A. Puhelin: +1-408-481-8000 Maksuton: +1-800-874-6253

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä

Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä Oppimisen IT 14.5.2018 / EY Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä 1. Käsittelyprosessi... 2 2. Automaattiviestit... 2 2.1 Viesti opiskelijalle... 2 2.2 Viesti käsittelijöille...

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa. Ilmoitusviesti

Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa. Ilmoitusviesti Luottamuksellinen sähköposti Lapin yliopistossa Lapin yliopisto käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen

Pika-aloitusopas. Haku Voit etsiä sivustoja, henkilöitä tai tiedostoja. Sivuston tai uutisviestin luominen Pika-aloitusopas Saa aikaan enemmän olinpaikastasi riippumatta suojatun käytön, jakamisen ja tiedostotallennuksen avulla. Kirjaudu sisään Office 365 -tilaukseesi ja valitse SharePoint sovellusten käynnistyksestä.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Yleistä Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint ylläpitosopimus sisältää ohjelmiston käytön tukipalvelun. Asiakas on oikeutettu saamaan kohtuullisessa

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Vi V nk n kej e ä Wi W nd n o d w o s 7: 7 n : käy ä tttö t ö ö n ö Etunimi Sukunimi

Vi V nk n kej e ä Wi W nd n o d w o s 7: 7 n : käy ä tttö t ö ö n ö Etunimi Sukunimi Vinkkejä Windows 7:n käyttöön Etunimi Sukunimi Uudet tuulet, uudet taustakuvat Microsoftilla on ollut tapana julkaista uusia taustakuvia uuden Windows-version mukana. Maisemavalokuvat ovat olleet Windowsin

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Toimilaitteet Ilmanhuoltolaitteet Säätöventtiilit Liittimet Painekytkimet Alipainetuotteet webstore

Toimilaitteet Ilmanhuoltolaitteet Säätöventtiilit Liittimet Painekytkimet Alipainetuotteet webstore Toimilaitteet Ilmanhuoltolaitteet Säätöventtiilit Liittimet Painekytkimet Alipainetuotteet webstore 2 Osta turvallisesti verkosta Webstore LUOTETTAVASTI YHDELLÄ KLIKKAUKSELLA VALITSE NOPEASTI TARVITSEMASI

Lisätiedot

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014

OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 OFFICE 365 PIKAOHJE 14.01.2014 SISÄLTÖ 1. O365 AVAAMINEN 3 2. KIRJAUTUMINEN 3 3. SALASANAN VAIHTAMINEN 5 4. SÄHKÖPOSTIN KANSIO RAKENNE 6 5. POISSAOLOVIESTI 7 6. SÄHKÖPOSTIN ALLEKIRJOITUS 8 7. YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SISÄLTÖ Johdanto... 3 Hakemistorakenteen luonti... 4 Tarjouskyselyn vastaanottajien lisääminen... 5 Tiedostojen kerääminen... 6 Sähköisen tarjouskyselyn luonti...

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Muistio 1 (7) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY Pilvi EASY Tiedostopalvelin: Tiedostojen tallennukseen ja jakamiseen soveltuva monipuolinen järjestelmä EASY Pilvipalvelin: Täysiverinen, skaalautuva käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

SQL SERVER 2012 PARALLEL DATA WAREHOUSE APPLIANCE

SQL SERVER 2012 PARALLEL DATA WAREHOUSE APPLIANCE SQL SERVER 2012 PARALLEL DATA WAREHOUSE APPLIANCE Toukokuu, 2013 Pekka Pykäläinen Tuote- ja ratkaisupäällikkö Application Platform Microsoft HYÖDYNNÄ KAIKKI KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA TIETO NEW WORLD OF DATA

Lisätiedot

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Opus Internet ajanvaraus Sivu 2 / 14 Sisältö Opus Online Client... 3 Web asetukset... 3 Vastaanotot... 3 Hoitohenkilöt... 5 Luo aliverkkotunnus... 6 Mukauttaminen... 7

Lisätiedot

SG 105, SG 105w, SG 115, SG 115w. SG 125, SG 125w, SG 135, SG 135w SG 210, SG 230 SG 310, SG 330 SG 430, SG 450 SG 550 SG 650

SG 105, SG 105w, SG 115, SG 115w. SG 125, SG 125w, SG 135, SG 135w SG 210, SG 230 SG 310, SG 330 SG 430, SG 450 SG 550 SG 650 1 SG 105, SG 105w, SG 115, SG 115w SG 125, SG 125w, SG 135, SG 135w SG 210, SG 230 SG 310, SG 330 SG 430, SG 450 SG 550 SG 650 2 Sophos SG -sarjan laitteet SG-sarjan laitteet yhdellä silmäyksellä Tuotetaulukko

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Hakulomakkeen täyttöohjeet

Hakulomakkeen täyttöohjeet Hakulomakkeen täyttöohjeet - tekninen ohjeistus kansalliskomiteoiden hakemustietokannan käyttöön (1.10.2014) 1 Mene selaimellasi osoitteeseen https://pro.tsv.fi/juva/taj_hakemus/index.php ja KIRJAUDU sisään

Lisätiedot

Microsoft Dynamics CRM 4.0. Jani Liukkonen

Microsoft Dynamics CRM 4.0. Jani Liukkonen Microsoft Dynamics CRM 4.0 Jani Liukkonen Microsoft Dynamics CRM kokonaisuus Täysi CRM toiminnallisuus ja joustavuus Vuorovaikutukset -Markkinointi Myynti -Asiakaspalvelu xrm -Prosessituki SOA -Joustava

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

Jukka Larja, Kim Nylund. 15. maaliskuuta 2005

Jukka Larja, Kim Nylund. 15. maaliskuuta 2005 Hirviön käyttöohje Jukka Larja, Kim Nylund 15. maaliskuuta 2005 1 Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Käsitteet...................................... 3 1.1.1 Muistiinpanot................................ 3 1.1.2

Lisätiedot

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden turvallisempaan käyttöön 11/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Mikä on pilvipalvelu?... 3 2 Mikä on pilvitallennuspalvelu?... 3 3 Ovatko pilvipalvelut turvallisia?...

Lisätiedot

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Pikanäppäimet ja aikaa säästävät vinkit suosikkisähköposti- ja kalenterisovelluksiisi Koskee Outlook 2016 for Windowsia 1. Siirry nopeasti Saapuneet-kansioon Käynnistitkö

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Kielivalinta Kojelauta - Luo lasku Asetukset - Käyttäjät - Kirjaudu ulos

Kielivalinta Kojelauta - Luo lasku Asetukset - Käyttäjät - Kirjaudu ulos TOIMITTAJAPORTAALI Kalajoen kaupunki tarjoaa käyttöönne CGI:n ylläpitämän web-pohjaisen käyttöliittymän, jonka avulla toimittaja pystyy luomaan ja lähettämään sähköisen laskun vastaanottajalle. Toimittajaportaalin

Lisätiedot

Luottamuksellinen viestintä. Kimmo Bergius Tietoturvajohtaja Microsoft Oy kimmo.bergius@microsoft.com

Luottamuksellinen viestintä. Kimmo Bergius Tietoturvajohtaja Microsoft Oy kimmo.bergius@microsoft.com Luottamuksellinen viestintä Kimmo Bergius Tietoturvajohtaja Microsoft Oy kimmo.bergius@microsoft.com Joustava ja luotettava Jatkuva käytettävyys Yksinkertaistettu hallinta Joustava käyttöönotto Käytettävyys

Lisätiedot