Toimintasuunnitelma 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma 2012"

Transkriptio

1 Toimintasuunnitelma Tavoitteet Yleiset tavoitteet Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen säännöissä mainittu tavoite. 2. Tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua toiminta-alueellaan. Yhdistyksen toimintamuodot ovat: Vapaaehtoisen luonnon- ja ympäristönsuojelutyön edistäminen yhdistyksen toiminta-alueella. Paikallisten ympäristömuutosten seuraaminen. Lausuntojen antaminen yhdistyksen toimialaan liittyvissä asioissa sekä aloitteiden ja esitysten tekeminen viranomaisille ja yhteisöille. Valistaminen, tiedottaminen ja kouluttaminen luonto- ja ympäristöasioissa järjestämällä kokouksia, keskustelutilaisuuksia, kursseja, opastus- ja yleisötilaisuuksia sekä julkaisemalla alaa käsittelevää yleisövalistusta tiedotusvälineissä. Luontoharrastuksen ja -tietämyksen elvyttäminen järjestämällä retkiä ja leirejä luontoon. Luontoon kohdistuvan tutkimuksen edistäminen. Yhteistyö muiden kansalaisjärjestöjen ja ympäristönsuojelun viiteryhmien kanssa. Lähtökohtia luonnonsuojelun toimintatavoitteiden (kohta 1.2.) määrittelyyn. Yleinen mielikuva luonnonsuojelusta ja siihen sovittautuminen. Luonnonsuojelu on myös mielikuvista lähtevää työtä, ilman kytkentää tutkittuun tietoon luonnon tilasta. Luonnonsuojelu on vaikuttamista ihmisiin ja ihmisyhteisöihin. Se on vaikuttamista ihmisiin yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Ihmisten tavoittaminen ja kohtaaminen eri yhteyksissä ja eri tavoin painottuvat toimintasuunnitelmassa: yleisviestintä/-mainonta, info-pisteet, yleisötilaisuudet, kauppaesittelyt, mediajulkisuus, Vaikuttamisen keinoja ovat siis mm. verkostoituminen eri yhteisöjen kanssa sekä ihmissuhteiden työstäminen ja hoito. Jotta viestimme erottuisivat, jotta tekisimme vaikutuksen, meidän täytyy ottaa huomioon luonnonja ympäristönsuojelun muut vaikuttajat, kuten toiset ympäristöjärjestöt, kaupungin ja viranomaisten ympäristö- ja suojeluviestintä jne Yleisiä tavoitteita palvelevat tavoitteet Alkuperäisluonnon suojelu ja ympäristökasvatus Ympäristökasvatustarkoituksessa on tärkeää, että Oulussa on helposti tavoitettavissa mahdollisimman alkuperäistä luontoa. Monimuotoiset alkuperäisluonnon ympäristöt ovat virkistyksen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Tavoitteena suojella uhanalaista luontoa, luontotyyppejä ja lajeja Oulun kaupungin alueella.

2 Ympäristönsuojelu Kestävän kehityksen ja kestävän yhdyskunnan edistämiseksi on kaavoituksen keinoin edistettävä energiantuotannon ympäristöhaittojen vähentämistä, yhdyskuntarakenteen tiivistämistä, palvelujen ja työpaikkojen oikeaa sijoittelua, henkilöautoliikenteen vähentämistä ja rakentamisen ekotehokkuuden lisäämistä. Pyrimme toiminnassamme tuomaan esille positiivisia esimerkkejä kestävästä elämäntavasta ja mm. liikkumis- ja kulutusvalinnoista Koetamme nostaa esille vesiluonnon monimuotoisuuden ja tilan. Luonnonsuojeluliiton vuoden 2012 pääteema on vesiensuojelu Jäsenmäärän lisääminen Jäsenmäärän kasvaminen lisää mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon ja ympäristön tilaan. Pyrimme lisäämään jäsenmäärän nykyisestä 798:sta 840 jäseneen Aktiivien toimintamahdollisuuksien parantaminen ja aktiivisuuden lisääminen. Pyrimme parantamaan aktiivien toimintamahdollisuuksia, kehittämään yhteisöä sekä lisäämään aktiivitoimijoiden motivaatiota. Toiminta Keskustelut Uuden Oulun liitoskuntien luonnonsuojeluyhdistysten kanssa Uuden Oulun syntyessä 2013 Kiimingin, Kempeleen-Oulunsalon ja Yli-Iin luonnonsuojeluyhdistykset joutuvat arvioimaan joko liittymistä Oulun luonnonsuojeluyhdistykseen tai yhdistyksen itsenäisenä säilymiseen. Aloitamme keskustelut järjestörakenteesta Oulun seudun luonnonsuojeluyhdistysten ja piiriyhdistyksen kanssa. Retkikerhon toiminta Retkikerho pyrkii lisäämään kiinnostusta luontoon ja luontoharrastukseen. Retkikerho koettaa avata oululaisille mahdollisuuksia luonnon kokemiseen ja luonnon ja hyvinvoivan elinympäristön tärkeyden oivaltamiseen. Kun monimuotoinen luonto ja terveellinen ympäristö ovat ihmisille tärkeitä, niistä halutaan pitää huolta ja niitä halutaan suojella. Retkikerho on vuodesta 2004 lähtien tarjonnut oululaisille luontoretkiä. Kaikille avoimessa Retkikerhossa on noin 400 jäsentä. Retkikerhon jäsenen ei tarvitse olla Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen. Retkikerho tekee retkiä etupäässä lähiluontoon, mutta myös kauemmas, ulkomaillekin. Usein toistuva kosketus omaan arkipäivän luontoon, lähiluontoon, antaa mahdollisuuden luontosuhteen syventymiseen. Tämän vuoksi lähiluonto ja retket lähiluontoon ovat Retkikerhon tavoitteiden kannalta tärkeitä. Pyrimme kehittämään Retkikerhon toimintaa tarjoamalla uusia jäseniä houkuttelevia retkiä ja harrastepiirejä. Pyrimme myös lisäämään Retkikerhon jäsenmäärää markkinointia ja mainontaa sekä

3 jäsenviestintää kehittämällä. Retkikerhon ohjelma suunnitellaan puolivuosittain. Nykyinen ohjelma löytyy Retkikerhon kotisivuilta Retkikerhon puutyöpiiri jatkaa varainhankintaa mm. valmistamalla linnunpönttöjä myyntiin. Hanhiretki ja Joutsenretki Tarjota jäsenille opastettu luontoretki ja saada uusia luontoharrastajia ja mahdollisia jäseniä. Perinteiset kevään ja syksyn bussiretket järjestetään huhti- ja lokakuussa. Löydä luonnollinen harrastus Auttaa ja innostaa lapsia ja perheitä löytämään harrastus luonnosta. Lasten ja perheiden luontoharrastustapahtuma Löydä luonnollinen harrastus järjestetään Hupisaarilla jo 13. kerran. Mukana on oululaisia luontoharrastus- sekä lasten- ja nuorten järjestöjä, mm. OLSY, Animalia, Luonto-Liitto, ESY, Partiopiiri, 4H, PPLY. Luontokerhot Synnyttää kiinnostus luontoon sekä mahdollistaa hyvinvoivan luonnon merkityksen ymmärtäminen ihmisen ja eliöiden hyvinvoinnille ja elämän jatkuvuudelle. Aloittaa läpi elämän jatkuva matka luontoon. Luontokerhoissa lapset kokevat ja harrastavat luontoa. Myös lasten vanhemmat voivat olla mukana luontokerhossa. Oulussa toimii kolme OLSYn luontokerhoa, Myllyoja, Herukka ja Pöllönkangas. Pyrimme perustamaan kaksi uutta luontokerhoa. Luontokerhot ja Luontopisteet Kerho- ja luontopistetoiminnan tavoitteena on lisätä asukkaiden lähiluonnon tuntemusta ja edistää luontosuhteen kehittymistä. Luontopisteen ja luontokerhossa tutuiksi tulevien retkikohteiden kautta lapsille ja aikuisille tulee mahdolliseksi kiinnittyä ja kiintyä ympäristöönsä uudella tavalla, oppia tuntemaan asuinalueensa luonnon erityispiirteet ja rakentaa sukupolvien yli kantavaa identiteettiä. Samalla opitaan pitämään ympäristöstä huolta. Luontopisteitä voivat hyödyntää myös alueen päiväkodit ja koulut toiminnassaan. Luontopiste-kotisivuilta Luontopisteessä voit tallentaa kokemuksesi, tehdä elämän ja mielenmaiseman muistikirjaa ja seurata ympäristön muuttumista. Luontopiste-kotisivuilla opit luontoa. Valokuvaa, kirjoita, äänitä, videoi. Lisää omat kokemuksesi, jaa ne muiden kanssa ja saat enemmän. Voit vapaasti muokata ja tulostaa näiden sivujen materiaalia omaan käyttöösi.

4 Luonnonhoito Pyrimme entistämään ja parantamaan luontoympäristöjä sekä lisäämään kasvien ja eläinten elinmahdollisuuksia perinnemaisemia ja kulttuuribiotooppeja hoitamalla. Monet ihmisen muokkaamissa elinympäristöissä viihtyneet eliölajit ovat uhanalaistuneet elinympäristöjen muuttumisen vuoksi. Merkittävä osa aikaisemmilta sukupolvilta perinnöksi saamaamme kulttuuriluontoa ja -maisemia uhkaa hävitä ilman hoitoa. Niitämme, haravoimme ja raivaamme kasveille ja eläimille elintilaa sekä entistämme luontoa ihmisten iloksi. Luonnonhoitoa kesäkuusta syyskuuhun Hietasaaren hoitoniityillä ja Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin luonnonhoitokohteissa, mm. Kiimingin Haaraojan niityllä. Viheralueiden hoidon suunnitteluun osallistuminen Pyrkiä antamaan oululaisille mahdollisuus monimuotoisen ja mahdollisimman alkuperäisen luonnon kokemiseen lähiympäristössään. Luontosuhde, luonnon tervehdyttävä vaikutus Kaupunki tekee parhaillaan viheralueiden hoidon ohjeistusta. Meidän kannattaa pyrkiä mukaan suunnitteluun. Joka tapauksessa, vaikka emme pääsisikään mukaan suunnittelupöytiin, pyrkisimme kommentoimaan suunnittelua ja kampanjoimaan vähän käsitellyn kaupunkiluonnon puolesta. Lähiluonnon esittely kaupunkilaisille - Retkikerhon retket, kauneimmat luontoalueet -kilpailu, luontopisteet, luontoaarreretket ym. tukevat pyrkimyksiämme mahdollisimman alkuperäisen ja vähän käsitellyn, monimuotoisen kaupunkiluonnon lisäämiseksi Oulussa. Myös päättäjille olisi hyvä esitellä vaihtoehtoisia näkemyksiä hoitaa kaupunkiluontoa. Koetamme saada asukkaat mukaan puistometsien hoitosuunnitelmien kommentointiin. METSO-toiminta Lisätä suojellun metsän alaa Oulun seudulla. Lapin eteläpuolisessa Suomessa metsiä on suojeltu vain alle 2 %. Valtion rahoittamalla METSOmetsiensuojeluohjelmalla pyritään lisäämään metsien suojelua ja pysäyttämään metsäluontotyyppien ja eliölajien väheneminen, tavoitteena monimuotoisuuden lisääminen. Vuoteen 2016 ulottuvan METSOsuojeluohjelman varoista maksetaan metsänomistajalle metsän luovuttamisesta suojeluun joko väliaikaisesti tai lopullisesti. Tule mukaan etsimään METSO-ohjelmaan soveltuvia suojelukohteita Oulun seudun metsistä. Tule oppimaan luontoa ja retkeilemään pienissä ryhmissä. Aikaisempi luontotuntemus ei ole tarpeen, mutta METSO-ryhmissä toimiminen antaa mahdollisuuden oppia luontoa osallistujia kiinnostavalla tavalla.

5 Kivijärven Kinttupolun kunnostushanke Entisöidä kulttuurihistoriallisesti arvokas Kinttupolku kulkukelpoiseksi ja tehdä siitä virkistys- ja matkailukohde. OLSY on mukana Ylikiimingistä Utajärvelle, metsien ja suomaiden kautta kulkevan historiallisen kulkureitin kunnostushankkeessa. Suomen luonnonsuojeluliiton tapahtumiin osallistuminen (Suomen luonnonsuojeluliiton vuoden laji on taimen) Teemavuoden tavoitteena on vesiluonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaaminen sekä vesistöpäästöjen vähentäminen. Big Jump tapahtuma 8.7. Hiljan päivä Osallistuminen Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin (PPLSP)ja Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaan. OLSY osallistuu PPLSPn toimintaan hallituksessa ja työvaliokunnassa. OLSYn aktiivit osallistuvat luonnonsuojeluliiton Syyspäiville. Viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen Viestintä on mukana kaikessa, mitä teemme. Luonnonsuojelu suurimmaksi osaksi on vaikuttamista ihmisiin ja ihmisiin vaikutetaan viestein, keskusteluin, kirjoituksin, esiintymisillä, esittelyillä yms., joissa kaikissa tietoisesti muokatuilla viesteillä voidaan saada aikaan merkittävästi parempaa vaikuttamista kuin ilman. Kehitämme nettisivuja ja nettiviestintää. Ajankohtaisia reportaaseja ja juttuja luonnosta ja ympäristöstä. Lisäämme Info-pisteitä. Kirjoitamme mielipiteitä lehtiin. Kokoamme ja kuvaamme valokuvanäyttelyn Viinivaara-hankkeesta ja Hietasaaresta. Jäsenhuolto- ja hankinta Jatkamme kummitoimintaa. Tarjoamme jäsenille retkiä ja muita etuja, mikäli mahdollista.

6 Kampanjat 1. Pohjavesihankkeen vastainen kampanja OLSY on mukana pohjavesihanketta vastustavassa Vesivaara-kansalaisliikkeessä Pysäyttää hanke aikavälillä Saada hankkeen pysäyttämiseen tarvittava tuki kampanjalle Jotta kampanjalla päästään tavoitteeseen, sillä täytyy olla oikea ajoitus - hankkeen suunnittelu ja päätöksenteko - ja sen täytyy saada riittävän suuri julkisuus ja kannatus. Oululaisten (Oulun kaupungin) hanke, jossa ei vielä poliittisesti lukkiutuneita kantoja. Hanke nojaa vanhentuneeseen yleiseen mielipiteeseen - Oulun vesi oli huonoa luvuilla, minkä vuoksi mm. eri puolelle Oulua rakennettiin pohjavesiposteja. Nykyään Oulun talousvesi on kaikilta ominaisuuksiltaan erinomaista. Toinen pääargumentti, jolla Oulun Vesi vetoaa niin päättäjiin kuin yleiseen mielipiteeseenkin, on kriisiajan valmiuden nostaminen. Oulujoen veden saastuessa Oululla olisi käytettävissä jopa 70 km päästä tuotua puhdasta pohjavettä. Sadat miljoonat eurooppalaiset eivät voi kuvitellakaan tällaisesta kriisivalmiudesta, johon maailmanmitassakin vain ani harvoilla asutuskeskuksilla on mahdollisuus. 2. Sanginjoen metsiensuojelukampanja Metsätaloushakkuiden lopettaminen Sanginjoen ulkometsässä ja alueen varaaminen suojeluun ja virkistykseen. Alueen lakisääteinen suojelu ja pitkällä aikavälillä jopa kansallispuisto OLSY on yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa kampanjoinut Sanginjoen ulkometsän suojelemiseksi jo vuodesta Suojelua selvitettiin usean vuoden ajan ja hakkuut olivat jäissä vuoden 2011 loppuun. Alkuvuodesta 2012 alueella kuitenkin harvennettiin 60 ha metsää, mikä aikaansai näkyvät mielenilmaukset. Suojelun ajamista jatketaan ja tärkeää olisi vaikuttaa kuntapäättäjiin. Yksi tärkeä tapahtuma ovat lokakuun kuntavaalit, missä yhteydessä asiaa on hyvä nostaa esille. 3. Hietasaari- kampanja Hietasaaren luonto- ja kulttuuriarvojen turvaaminen ja massiivisen uudisrakentamisen estäminen Kaupunki on esittänyt Nallikarin alueelle massiivisia uudisrakennusideoita. Aiheesta järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka tulokset julkistettiin kesällä Yksityinen yrittäjä kaavailee huvipuistoa Nallisportin ja Mustasalmen väliin nykyiselle palstaviljelyalueelle. OLSY pyrkii edistämään kriittistä keskustelua ja verkostoitumaan muiden alueen tulevaisuudesta huolestuneiden tahojen kesken. Yksi keino turvata alueen arvoja olisi kansallisen kaupunkipuiston perustaminen.

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Toimintasuunnitelma 2013 1. Tavoitteet 1. 1. Yleiset tavoitteet Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen säännöissä mainittu tavoite. 2. Tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon-

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 Toimintasuunnitelma 2014 1. Tavoitteet 1. 1. Yleiset tavoitteet Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen säännöissä mainittu tavoite. 2. Tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon-

Lisätiedot

Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelman periaatteet Vuoden 2015 toimintasuunnitelma on laadittu väljäksi. Toimintavuoden aikana yhdistyksen toiminnaksi ehdotetut

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 1. Tavoitteet 1.1. Yleiset tavoitteet 1.2. Eritellyt tavoitteet 2. Keinot 3. Kampanjat 4. Voimavarat 5. Seuranta 6. Lisäykset 1. Tavoitteet 1. 1. Yleiset tavoitteet 1.1.1. Oulun

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Toimintakertomus 2010 Vuosi 2010 oli Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen, OLSY, 34. toimintavuosi. Tavoitteet OLSY säännöt 2. - Tarkoitus ja toimintamuodot: Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010 Mitkä olivat tavoitteemme, mitä teimme ja kuinka hyvin saavutimme tavoitteet?

Toimintakertomus 2010 Mitkä olivat tavoitteemme, mitä teimme ja kuinka hyvin saavutimme tavoitteet? Toimintakertomus 2010 Mitkä olivat tavoitteemme, mitä teimme ja kuinka hyvin saavutimme tavoitteet? Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2010. Vuosi 2010 oli Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 Toimintakertomus 2011 Vuosi 2011 oli Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen, OLSY, 35. toimintavuosi. Tavoitteet OLSY säännöt 2. - Tarkoitus ja toimintamuodot: Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja

Lisätiedot

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Soveltavan liikunnan seutufoorumi 29.11.2016 Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Luontopalvelut Kuva: Juha Kalaoja Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa ja suojelee

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2014. Vuosi 2015 oli Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen, OLSY, 39. toimintavuosi. Tavoitteet OLSY säännöt 2. - Tarkoitus ja

Lisätiedot

Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa

Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitto ry Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa Hösmärinpuiston päiväkotilaisia mörriretkellä. Kuva: Virpi Sahi. Luonto lisää lasten ja nuorten

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2019

Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2019 Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2019 Yhdistys edistää toiminnallaan luonnon- ja ympäristönsuojelua Oulussa ja pyrkii vahvistamaan kaupunkilaisten luontosuhdetta ja ympäristötuntemusta.

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Toiminnan lyhyt kuvaus Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toiminta keskittyy turkulaisen kaupunkiluonnon suojeluun sekä jäsenten ja muiden

Lisätiedot

ÍOppiaineen nimi: BIOLOGIA 7-9. Vuosiluokat. Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen. Arvioinnin kohteet oppiaineessa

ÍOppiaineen nimi: BIOLOGIA 7-9. Vuosiluokat. Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen. Arvioinnin kohteet oppiaineessa ÍOppiaineen nimi: BIOLOGIA 7-9 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Biologinen tieto ja ymmärrys 7 ohjata oppilasta ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja tunnistamaan

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun tasot Päättäjien 34. Metsäakatemia Maastojakso 22.-24.5.2013 Etelä-Karjala

Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun tasot Päättäjien 34. Metsäakatemia Maastojakso 22.-24.5.2013 Etelä-Karjala Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun tasot Päättäjien 34. Metsäakatemia Maastojakso 22.-24.5.2013 Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Ylitarkastaja Tuula Tanska, Päättäjien 34. Metsäakatemia 2013

Lisätiedot

Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen ZIG KOCH / WWF BENNY ANG / FLICKR WWF:n tavoitteet vuoteen 2020 Luonnon monimuotoisuus ei heikkene 2020 jälkeen Ekologinen jalanjälki ei kasva 2020 jälkeen

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta

Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta Suojelukoordinaattori Hannele Ahponen Kuulemis- ja neuvottelutilaisuus vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Tuusula, 12.10.2012 Alkavalla vesienhoitokaudella

Lisätiedot

Elossa - luonto ja elävä perintö. Helsinki Suojeleva harrastus - luonnontieteellinen sivistys, yhteisöt, elämäntapa ja ympäristö

Elossa - luonto ja elävä perintö. Helsinki Suojeleva harrastus - luonnontieteellinen sivistys, yhteisöt, elämäntapa ja ympäristö Elossa - luonto ja elävä perintö. Helsinki 9.11 2016 Suojeleva harrastus - luonnontieteellinen sivistys, yhteisöt, elämäntapa ja ympäristö Ilona Hankonen ilona.hankonen@eurajokinetti.fi Mistä on kyse?

Lisätiedot

Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos

Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos KUNTAMETSO -KYSELYN TULOKSIA Irja Löfström Nella Mikkola Metsäntutkimuslaitos Kaikkiin METSO kuntiin kysely, jossa kartoitettiin: 1. Metsien monimuotoisuuden turvaamista kuntien virkistys- ja ulkoilumetsissä

Lisätiedot

Terveysmetsä luonto hyvinvoinnin edistäjinä

Terveysmetsä luonto hyvinvoinnin edistäjinä Terveysmetsä luonto hyvinvoinnin edistäjinä Janne Laitinen, biologi, KeHO/ JAMK Tiina Savolainen, yhteisöpedagogiopiskelija, HUMAK, KSSHP/ Meijän Polku SYKE (2008). Ympäristön tila ja suojelu Suomessa

Lisätiedot

Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua?

Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua? Miten ympäristöministeriö ja METSO-ohjelma edistävät kuntametsien suojelua? Harri Karjalainen Neuvotteleva virkamies 13.4.2011 Helsinki Harri Karjalainen, Ympäristöministeriö, Kuntametsät asukkaiden ja

Lisätiedot

Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla

Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla MMM Maria Suomela, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Green Care-toiminnasta terveyttä, hyvinvointia

Lisätiedot

Miten METSO-ohjelma turvaa luonnon monimuotoisuutta. Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus

Miten METSO-ohjelma turvaa luonnon monimuotoisuutta. Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus Miten METSO-ohjelma 2008-2025 turvaa luonnon monimuotoisuutta Johanna Viljanen / Keski-Suomen ELY-keskus Riitta Raatikainen / Suomen metsäkeskus Tavoitteet ja keinot valtakunnallisesti METSO-ohjelman tavoitteena

Lisätiedot

OTSIKKO Tilaisuuden pitäjä. CP-liitto Anne Ilvonen suunnittelija OK-opintokeskus. Opintotoiminnan Keskusliitto.

OTSIKKO Tilaisuuden pitäjä. CP-liitto Anne Ilvonen suunnittelija OK-opintokeskus. Opintotoiminnan Keskusliitto. OTSIKKO Tilaisuuden pitäjä CP-liitto 29.3.2008 Anne Ilvonen suunnittelija OK-opintokeskus Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Strateginen toimenpideohjelma

Strateginen toimenpideohjelma Strateginen toimenpideohjelma 2014-2018 Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry Yhdistyksen tarkoituksena on vahvistaa Hämeenlinnan kaupunkikeskustan kaupallista vetovoimaa, lisätä elämää ja asiakaskäyntejä

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja. Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010

Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja. Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010 Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010 Tervetuloa! Luonto-Liiton pikaesittely Ympäristöetsivätoiminnan esittely Tutustumme kirjaan: Mystisen liskon etsijät - luontotehtäviä

Lisätiedot

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua Suomen Luonnonsuojelun Säätiö Naturskyddsstiftelsen i Finland luonnonsuojelua tieteen ja taiteen keinoin Esite 2015. Painettu 1000 kpl kierrätyspaperille. Tekstit: Tarja Ketola. Taitto: Milla Aalto. Kuvat:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle

Toimintasuunnitelma. Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle Toimintasuunnitelma Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017. 15.2.2017 Pyrimme edistämään luonnon ja ympäristönsuojelua Oulussa sekä vahvistamaan kaupunkilaisten

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008

Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Kyläsuunnitelma Siikamäki-Peiposjärvi 2015-2020 Valtakunnallinen vuoden kylä 2008 Itäkeskus Visio Viihtyisä, toimiva ja maaseutumainen kylä, joka tarjoaa lähipalveluina riittävät peruspalvelut asukkailleen,

Lisätiedot

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma Harjunsinisiipi/Antti Below

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma Harjunsinisiipi/Antti Below METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 Harjunsinisiipi/Antti Below 1 METSO turvaa monimuotoisuutta Suojelemalla tai hoitamalla arvokkaita metsiä suojellaan myös niissä eläviä harvinaisia

Lisätiedot

Luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen kunnassa

Luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen kunnassa Luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen kunnassa FT, Ympäristöasiantuntija Heli Jutila Ympäristönsuojeluviranhaltijoiden Lammin Päivät 4.-5.10.2017 MIKSI? Luonnon monimuotoisuuden kaventuminen

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Ulkoilumaastoja ja lähipuistoja

Ulkoilumaastoja ja lähipuistoja Ulkoilumaastoja ja lähipuistoja Espoo on luonnonystävien koti. Kun kaupungista löytyy niin merimaisemia kuin korpimaastoakin, oma soppi löytyy jokaiselle. Suomenlahti-vuosi 2014 Suomenlahti-vuosi 2014

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä

Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä. Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä Luontoarvot ja luonnonsuojelu Jyväskylässä Katriina Peltonen Metsäohjelman yhteistyöryhmä 26.4.2017 27.4.2017 Sisältö Miksi ekologinen näkökulma on tärkeä? Mitä kuuluu Suomen metsäluonnolle? Suojelutaso

Lisätiedot

OLSY säännöt 2. Tarkoitus ja toimintamuodot: Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua toiminta-alueellaan.

OLSY säännöt 2. Tarkoitus ja toimintamuodot: Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua toiminta-alueellaan. Oulun luonnonsuojeluyhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS 2016 Vuosi 2016 oli Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen 41. toimintavuosi. Yhdistyksen hallituksen muodostivat Esa Aalto (pj.), Kalle Hellström (varapj.), Iita

Lisätiedot

Metsien suojelu konflikteista yhteistyöhön Päättäjien metsäakatemia

Metsien suojelu konflikteista yhteistyöhön Päättäjien metsäakatemia Metsien suojelu konflikteista yhteistyöhön Päättäjien metsäakatemia 15.9.2010 Paula Horne tutkimusjohtaja Paradigman muutos tavoitteissa 2000-luvulla painopiste on siirtynyt perinteisestä metsien suojelusta

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso. Mikko Kuusinen Ympäristöministeriö

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso. Mikko Kuusinen Ympäristöministeriö Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso Mikko Kuusinen Ympäristöministeriö Etelä-Suomen metsien suojelutoimikunta (Metso) Valtioneuvoston v. 2000 asettama laajapohjainen toimikunta Etelä-Suomen,

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Monimuotoisuuden suojelu

Monimuotoisuuden suojelu Monimuotoisuuden suojelu Metson keinoin i Ylitarkastaja Leena Lehtomaa, Lounais-Suomen ELY-keskus METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 1 Esityksen sisältö METSO turvaa monimuotoisuutta

Lisätiedot

METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ. FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017

METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ. FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017 METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ FM Reetta Karhunkorva, Lusto & MMM Sirpa Kärkkäinen, SMY & dos. Leena Paaskoski, Lusto 2017 METSÄSUHTEIDEN KENTTÄ I METSÄSUHDE KOHTEEN JA SUHTEEN NÄKÖKULMASTA Metsäsuhde on yksilön,

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA. > www.luontoliitto.fi

TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA. > www.luontoliitto.fi TEKOJA HAAVOITTUVAN LUONNON PUOLESTA > www.luontoliitto.fi on lasten ja nuorten oma järjestö, joka suojelee metsiä ja niiden eliöitä, rehevöitynyttä Itämerta, muuttuvaa ilmastoa, ahtaalle joutuneita suurpetoja

Lisätiedot

- käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen

- käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen 27.8.2014 Koulumetsäopas - käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen Koulumetsä on koulua tai päiväkotia lähellä oleva pysyvä metsäluontokohde, joka sopii lasten ja nuorten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2013 1 (5) 228 Lausunto kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantasen toivomusponnesta viheralueiden ja tärkeiden viheryhteyksien luonto- ja virkistysarvojen säilymisen turvaamisesta

Lisätiedot

Aluetyyppi (kohdetyyppi) METI 2014 EHDOTUS. Kansallispuisto 1A 1 II MH/LP Luonnonpuisto 1A 1 Ia MH/LP Soidensuojelualue 1A 1 IV (Ib) MH/LP

Aluetyyppi (kohdetyyppi) METI 2014 EHDOTUS. Kansallispuisto 1A 1 II MH/LP Luonnonpuisto 1A 1 Ia MH/LP Soidensuojelualue 1A 1 IV (Ib) MH/LP 6.2.2015 LIITE SLL:n lausuntoon METI- työryhmän esitykseen koskien suojelualuetilaistoinnin uudistamista Suomen luonnonsuojeluliiton näkemykset on kirjattu taulukkoon pinkillä seuraavasti: S=ongelma suojelussa,

Lisätiedot

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa LIKES-tutkimuskeskus 5.11.2015 Arvioinnin täyttäneet koulut, yhteensä 18 Myllymäen koulu Kesämäenrinteen koulu Joutsenon koulu Voisalmen koulu Ravattilan

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS SUOMUSSALMEN KUNTA (777) KIRKONKYLÄ (406) SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut

Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut 15.11.2018 Luontopalvelut 2018 Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja suojelee Suomen

Lisätiedot

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja SenioriOsaaja.fi Teknologian ja sähköisten palvelujen käytön valmennusmalli ikäihmisille Johanna Sinkkonen Koti- ja erityisasumisen johtaja Sosiaali- ja

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010

Toimintasuunnitelma 2010 Timintasuunnitelma 2010 1. Tavitteet 1.1. Yleiset tavitteet 1.2. Eritellyt tavitteet 2. Keint 3. Kampanjat 4. Vimavarat 5. Seuranta 6. Lisäykset 1. Tavitteet 1. 1. Yleiset tavitteet 1.1.1. Oulun lunnnsujeluyhdistyksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 1 Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 2 Nykytilanne Suomalaisten työikäisten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt,

Lisätiedot

Oulun seudun Leadertoimintaryhmä. JoMMa ry

Oulun seudun Leadertoimintaryhmä. JoMMa ry Oulun seudun Leadertoimintaryhmä JoMMa ry Rekisteröity yhdistys, joka kannustaa toiminta-alueensa asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn!

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! 1 Liite 9: Kyselylomake Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekee Vanhankaupunginlahdelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Lähtökohtana

Lisätiedot

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin!

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! APUVA! Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! Järjestöillä ja kunnilla yhteinen tavoite: ihmisten hyvinvointi Pitäisi saada uusia aktiiveja, koska

Lisätiedot

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Jenni Kuja-Aro 19.11.2014 Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Suomi, jonka haluamme 2050. Kansallinen kestävän kehityksen strategia uudistettu 2013 Perinteisen

Lisätiedot

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Tietoja TST ry:stä: Yhdistyksen nimi on Turun Seudun TST ry. Kotipaikka on Turku sekä toiminta-alueena

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein ( )

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein ( ) Taulukko 1. Hankkeen yleiset tiedot. I Hanke: Hankkeen nimi ja kuvaus (mm. kesto ja tyyppi) Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Joensuun seudulla liikkumisen ohjauksen toimenpitein (2012-2013) Hanke on toiminnallinen:

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Toiminnan lyhyt kuvaus Turun luonnonsuojeluyhdistys ry: n toiminta keskittyy luonnon, ympäristön, ja maisemansuojeluun Turun alueella.

Lisätiedot

HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA

HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA Lahti 15.4.2014 Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ProAgria Keskukset Hevonen nauttii laiduntamisesta. Se on osa hevosen luontaista elämää. Laumaeläin,

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä ympäristöystävällinen KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Tiivistelmä KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Ympäristöohjelman vuoteen 2020 ulottuvat tavoitteet toteuttamalla vähennetään

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO

LAHDEN PERUSOPETUKSEN KEKE-VUOSIKELLO -iden ja muiden LSYP:n yhteistyötahojen jouluglögit JOULU aineettomat joululahjat TAMMI HELMI 2.2. Muistetaan toinen toista; Vihreä lippu-päivä SEURAA TARJOTTAVAA KOULUTUSTA (TSEKKAA EMAIL) JA TUTUSTU

Lisätiedot

Kalatalouden Markkinointiohjelma

Kalatalouden Markkinointiohjelma Kalatalouden Markkinointiohjelma Kalatalouden markkinointiohjelma Esityksen sisältö Tavoite Toteuttajat ja toimintatavat Toimenpiteiden periaatteet Keskeiset teemat Kestävästi tuotettujen kalatuotteiden

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat -

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Arja Janhonen Kiteen kaupunki/perusturvakeskus Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Rahoitusmahdollisuuksia Rahoitusmahdollisuuksia Vesistökunnostusrahoja YM:n kunnostusavustukset. ELY jakaa. Jatkuva haku, pieniä summia 50% omarahoitusosuudella

Lisätiedot

METSO-keinojen tunnettuus ja hyväksyntä. Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari 20.11.2009 Terhi Koskela Metsäntutkimuslaitos

METSO-keinojen tunnettuus ja hyväksyntä. Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari 20.11.2009 Terhi Koskela Metsäntutkimuslaitos METSO-keinojen tunnettuus ja hyväksyntä Metsänomistaja 2010 tutkimusseminaari 20.11.2009 Terhi Koskela Metsäntutkimuslaitos Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute

Lisätiedot

KAISLIKKOKANSAA. Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti. Marja Junnikkala Virt@3

KAISLIKKOKANSAA. Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti. Marja Junnikkala Virt@3 KAISLIKKOKANSAA Ympäristökasvatus- ja kuvataide yhteisössä Projektin kuvaraportti Marja Junnikkala Virt@3 Kuvaraportin SISÄLLYS Projektin lähtökohtia ja suunnittelun vaiheita Projektin tavoitteet Laajalahden

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Luontotyypit kesäreittien varrella Levin kesäreittiverkoston analyysin tulokset

Luontotyypit kesäreittien varrella Levin kesäreittiverkoston analyysin tulokset Luontotyypit kesäreittien varrella Levin kesäreittiverkoston analyysin tulokset Marja Uusitalo Esa Huhta Vesa Nivala Yritystyöpaja 14.1.2016 Levi Tutkimuksen tausta 2 Teppo Tutkija 28.1.2016 Luonto- ja

Lisätiedot

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, 31.5.2011, Antti Below Taustaa Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma (19.4.2007): Selvitetään mahdollisuudet

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE KOSTONJOEN RANTA-ASEMAKAAVA TAIVALKOSKEN KUNTA JOKIKYLÄ JA TAIVALKOSKEN KYLÄ NISKAVAARA 5:8 (832-402-5-8) om. UPM-Kymmene Oyj

Lisätiedot

Alueelliset erityispiirteet ja metsiensuojelun nykytilanne

Alueelliset erityispiirteet ja metsiensuojelun nykytilanne Alueelliset erityispiirteet ja metsiensuojelun nykytilanne Metso-seminaari Ke 11.3. 29 Seinäjoki ESA Koskenniemi Länsi-Suomen ympäristökeskus 1 Luonnonvaran uusarviointi Luonnonvaroja ei ole vaan niitä

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1.10.2015 Kuopion kaupungin JHL 862 toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksen toiminnallinen tila Yhdistyksen toiminnallinen tila Jäsenmäärä Yhdistyksen

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot