Askolan lukion yhdenvertaisuussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Askolan lukion yhdenvertaisuussuunnitelma"

Transkriptio

1 Askolan lukion yhdenvertaisuussuunnitelma 28. helmikuuta 2017 Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on sitouttaa henkilöstö ja opiskelijat yhteiseen kouluyhteisön jäsenten yhdenvertaisuuden edistämiseen. Yhdenvertaisuussuunnitelman laatineeseen työryhmään kuuluivat rehtori Esa Honkaniemi sekä opettajat Sanna Kivineva, Ida Numminen ja Samuli Hanski. Lukion yhdenvertaisuussuunnitelma täydentää Askolan kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Yhdenvertaisuustilanteen kartoitus Yhdenvertaisuustilannetta kartoitettiin kevätlukukaudella 2017 internet-kyselyllä, johon kutsuttiin vastaamaan lukion opiskelijat ja henkilökunta. Kutsut lähetettiin Wilman viestinä. Vastauksia saatiin 65. Yhteenkään kysymykseen ei ollut pakko vastata. Seuraavassa esitetään tulokset. Taustatietoja Vastaajien sukupuolijakauma oli varsin tasainen: 48 % oli naisia. 87 % vastaajista oli opiskelijoita. Alttius syrjinnälle Tässä kohdassa kysyttiin kokeeko vastaaja olevansa altis syrjinnälle ja annettiin vaihtoehtoja, joista voi valita yhden tai useampia syrjinnän syitä. Nämä vaihtoehdot olivat Etninen tai kulttuurinen tausta, Uskonto, vakaumus tai arvomaailma, Kieli, Vammaisuus, Ikä, Seksuaalinen identiteetti tai sukupuoli-identiteetti, Muu. Alle kymmenen vastaajaa koki olevansa altis syrjinnälle. Kaikkia kysymyksessä tarjottuja syrjinnän syitä valittiin. Eniten koettiin alttiutta syrjinnälle etnisen tai kulttuurisen taustan ja toisaalta uskonnon, vakaumuksen tai arvomaailman takia. Vähäisen vastausmäärän takia tämän kohdan tuloksia ei esitetä graafisesti.

2 Lukion yleinen ilmapiiri Enemmistö vastaajista kokee, että Askolan lukion ilmapiiri on innostava ja moninaisuutta tukeva. Samoin enemmistö kokee, että opiskelijat ja henkilökunta ovat keskenään samanarvoisia ja osallistuvat yhdessä oppilaitoksen kehittämiseen. Yhdenvertaisuuteen liittyvistä asioista ei kuitenkaan ole tarpeeksi keskusteltu, sillä noin kolmannes vastaajista on tätä mieltä. Kuva: Väittämät vasemmalta lukien: 1) Askolan lukion ilmapiiri on innostava. 2) Askolan lukion yleinen ilmapiiri on moninaisuutta tukeva. 3) Opiskelijat ja henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia. 4) Opiskelijat ja henkilökunta osallistuvat yhdessä oppilaitoksen kehittämiseen. 5) Askolan lukiossa on keskusteltu yhdenvertaisuuteen liittyvistä asioista. Palkkeja vastaavat vaihtoehdot vasemmalta lukien: Täysin eri mieltä (sininen), Osittain eri mieltä (punainen), Ei samaa eikä eri mieltä (keltainen), Osittain samaa mieltä (vihreä), Täysin samaa mieltä (violetti). Saavutettavuus ja esteettömyys Enemmistö kokee, että erilaiset oppimistavat otetaan huomioon, lukion viestintä toimii hyvin ja että esteettömyys toteutuu.

3 Kuva: Väittämät vasemmalta lukien 1) Erilaiset oppimistavat otetaan huomioon. 2) Lukion viestintä on avointa, toimivaa ja tavoittaa kaikki oppilaitosyhteisön jäsenet. 3) Myös liikuntarajoitteiset ja näkövammaiset voivat liikkua esteettömästi lukion tiloissa. Palkkeja vastaavat vaihtoehdot vasemmalta lukien: Täysin eri mieltä (sininen), Osittain eri mieltä (punainen), Ei samaa eikä eri mieltä (keltainen), Osittain samaa mieltä (vihreä), Täysin samaa mieltä (violetti). Nimittely, ennakkoluulot, stereotypioita ylläpitävät mielipiteet ja eriarvoinen kohtelu Otsikossa mainitut ongelmat liittyvät vastaajien mielestä enimmäkseen seksuaalisiin vähemmistöihin, ryhmiin tai kansallisuuksiin, ikään ja sukupuoleen. Pidämme ikää yllättävänä eriarvoisuuden syynä. Kaikissa kategorioissa on merkittäviä määriä en osaa sanoa -vastauksia. Kuva: Kysymys: Onko Askolan lukiossa esiintynyt nimittelyä, ennakkoluuloja, stereotypioita ylläpitäviä mielipiteitä tai eriarvoista kohtelua koskien Kysymyksen kohteet vasemmalta lukien: 1) sukupuolta, 2) ikää, 3) etnisiä ryhmiä tai kansallisuuksia, 4) kielivähemmistöjä, 5) vammaisuutta, 6) erilaisia uskontoja tai niiden symboleja, 6) seksuaalisia vähemmistöjä? Palkkeja vastaavat vaihtoehdot vasemmalta lukien: Usein (sininen), Joskus (punainen), Harvoin (keltainen), Ei koskaan (vihreä), En osaa sanoa (violetti).

4 Eriarvoista kohtelua vastaajien mukaan on esiintynyt vitsailuna, oppitunneilla, oppilaiden mielipiteinä, haukkumasanoina, seksistisinä kommentteina. Asiaan ei aina ole puututtu. Yhdenvertaisuus Enemmistö vastaajista kokee, että toiminta on yhdenvertaista. Erimielisyyttä on kaikissa kategorioissa varsin vähän. Kuva: Kysymys: Kuinka hyvin mielestäsi yhdenvertaisuus toteutuu Askolan lukiossa seuraavien asioiden suhteen? Kysymyksen kohteet vasemmalta lukien: 1) Yhdenvertaisuus opiskelijoiden kesken. 2) Opiskelijavalinnat. 3) Avoin ja tasa-arvoinen ilmapiiri opetuksessa. 4) Tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun. 5) Opintosuoritusten arviointi. 6) Opintojen ohjaus. 7) Kanssakäyminen opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Palkkeja vastaavat vaihtoehdot vasemmalta lukien: Täysin eri mieltä (sininen), Osittain eri mieltä (punainen), Ei samaa eikä eri mieltä (keltainen), Osittain samaa mieltä (vihreä), Täysin samaa mieltä (violetti). Syrjintä ja sen syyt Kysymyslomakkeessa syrjintä määriteltiin seuraavasti: Syrjintä tarkoittaa seuraavia: 1) Henkilön asettaminen muita huonompaan asemaan esim. opiskeluolojen järjestelyissä. 2) Häirintä kuten nimittely, uhkailu tai sosiaalinen eristäminen. Tässä kohdassa kysyttiin, onko vastaaja havainnut tai kokenut syrjintää lukiossamme kuluvan lukuvuoden aikana. Vastausvaihtoehdot, joista voi valita useampia, olivat 1) Kyllä, olen havainnut muiden kokevan. 2) Kyllä, olen itse joutunut kohteeksi. 3) Ei, en ole havainnut enkä joutunut kohteeksi. Jatkokysymyksessä syrjintätapauksia sai luonnehtia avoimella vastauksella. Neljätoista vastaajaa on havainnut kuluvan lukuvuoden aikana syrjintää. Muutama on kokenut syrjintää itse. Suurin osa vastaajista ei ole havainnut syrjintää. Syrjinnän syiksi koetaan enimmäkseen muut henkilökohtaiset ominaisuudet, mielipiteet ja opiskelumenestys.

5 Syrjijä on yleensä opiskelukaveri, muutamissa tapauksissa opettaja. Syrjintää tapahtuu oppitunneilla, esimerkiksi ryhmätyötilanteissa. Vastaajien anonymiteetin säilyttämiseksi tämän kohdan tuloksia ei esitetä edes graafisesti. Oppimis- ja liikuntarajoitteet Lukivaikeus ja vastaavat tekijät sekä liikuntarajoitteet otetaan vastaajien mukaan pääsääntöisesti hyvin huomioon. Merkittävä osa vastaajista ei koe näiden asioiden koskevan heitä itseään. Kuva: Oppimis- ja liikuntarajoitteita koskevat väittämät: 1) Opiskelua vaikeuttavat tekijät, esimerkiksi lukivaikeus, otetaan huomioon opetus- ja koetilanteissa. 2) Liikuntarajoitteiset opiskelijat otetaan huomioon tilajärjestelyissä. Seksuaalinen häirintä Tässä kohdassa kysyttiin onko joku Askolan lukion opiskelija tai henkilökunnan jäsen esittänyt vartaloosi tai seksuaalisuuteesi kohdistuvia ikäviä kommentteja puhunut kaksimielisyyksiä tai kertonut vitsejä, jotka olet kokenut loukkaaviksi pitänyt esillä kuvia tai muuta materiaalia, jonka olet kokenut loukkaavaksi lähettänyt sinulle epäasiallisia viestejä toiminut epäasiallisesti sosiaalisessa mediassa lähennellyt tai kosketellut sinua fyysisesti epämiellyttävällä tai ahdistavalla tavalla ehdottanut seksiä. Vaihtoehdoista voi valita useampia, ja tilannetta sai täsmentää jatkokysymyksessä. Suurin osa vastaajista ei ole kokenut seksuaalista häirintää. Muutamien vastaajien mielestä seksuaalista häirintää on esiintynyt. Kaikissa vastauskategorioissa on muutamia myöntäviä vastauksia. Sanallisissa vastauksissa nostetaan esille erityisesti seksuaalissävytteinen vitsailu.

6 Vastaajien anonymiteetin säilytämiseksi tämän kohdan tietoja ei esitetä graafisesti. Opiskelijakunnan toiminta Muutama vastaaja kokee, että kaikkia ikäryhmiä ei huomioida samalla tavalla ja että tiedottamisessa on parannettavaa. Suurin osa on sitä mieltä, että opiskelijakunnan toiminta on avointa ja tasapuolista. Konkreettisia toimenpiteitä ja erityisiä huomion kohteita tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen Konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ei juurikaan tullut. Erityisiä huomion kohteita on vastausten mukaan esimerkiksi seuraavat: Luokassa tapahtuvan lähiopetuksen rinnalle toivotaan vaihtoehtoja. Syrjäytymisen estämiseksi pitäisi tehdä jotain. Kaivataan lisää tiedotusta asioista, esim. teemapäivistä. Koetaan, että äänekkäät opiskelijat häiritsevät oppitunneilla. Eri ikäryhmien kesken esiintyy epätasa-arvoisuutta. Esiintyy opettajien asiatonta käytöstä opiskelijoita kohtaan. Koetaan, että kaikkia ei oteta huomioon ja jotkut jätetään ryhmän ulkopuolelle. Ehdotetut toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi Aiheet Tavoitteet Toimenpiteet Vastuuhenkilöt Alttius syrjinnälle Minimoidaan syrjintä, erityisesti syrjintä etnisen taustan, kansallisuuden, uskonnon, vakaumuksen tai arvomaailman takia. Keskustellaan asioista ryhmänohjauksissa ja oppitunneilla. Kartoitetaan empatiakoulutuksen tarjontaa. opettajakunta ja rehtori Ilmapiiri Lisätään yhdenvertaisuuteen liittyvistä asioista keskustelemista. Keskustellaan asiasta ryhmänohjauksessa. Aloitetaan tämän suunnitelman esittelyllä. opettajakunta ja rehtori Saavutettavuus ja esteettömyys Viestinnän kehittäminen. Selvitetään, mitkä ovat konkreettiset viestintäongelmat ja rehtori

7 reagoidaan niihin. Eriarvoinen kohtelu Minimoidaan eriarvoinen kohtelu. Keskustellaan asioista ryhmänohjauksissa ja oppitunneilla. Kartoitetaan empatiakoulutuksen tarjontaa. opettajakunta ja rehtori Syrjintä Minimoidaan syrjintätapaukset. Lisätään tietoa syrjinnästä ja sen muodoista. Keskustellaan asiasta ryhmänohjauksissa. opettajakunta ja rehtori Oppimis- ja liikuntarajoitteet Ei yleistä korjattavaa Seksuaalinen häirintä Tietoisuuden lisääminen siitä, mikä on asiallista käyttäytymistä koulussa. Asiasta keskustelu ryhmänohjauksissa ja tarpeen tullen oppitunneilla (esim. terveystiedossa). opettajakunta ja rehtori Opiskelijakunnan toiminta Ikäryhmien tasapuolinen kohtelu. Tiedottamisen kehittäminen. Opiskelijakunnan hallitus ja ohjaava opettaja valitsevat sopivat toimenpiteet. opiskelijakunnan hallitus ja ohjaava opettaja Kaikkiin yhdenvertaisuusongelmiin puututaan välittömästi. Pääsääntöisesti luokkatilanne pysäytetään ja asiasta keskustellaan. Asiassa tulee kuitenkin olla hienotunteinen eikä tilanne saa kääntyä osoittelevaksi esim. yksittäiselle syrjitylle. Yhdenvertaisuussuunnitelmasta tiedottaminen ja suunnitelman päivittäminen Yhdenvertaisuussuunnitelmasta tiedotetaan henkilökunnalle, opiskelijoille ja huoltajille suunnitelman hyväksymisen jälkeen. Ryhmänohjaajat esittelevät yhdenvertaisuussuunnitelman ryhmänohjaajan tuokioissa. Suunnitelma liitetään lukion nettisivuille. Yhdenvertaisuussuunnitelma päivitetään tasa-arvosuunnitelman päivityksen yhteydessä. Seuraavalla päivityskerralla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat yhdistetään yhdeksi dokumentiksi.

8 Liite: Ruudunkaappaukset kyselylomakkeen sivuista

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LAUKAAN KANSALAISOPISTON TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 Sisällysluettelo JOHDANTO... 1 LAUKAAN KANSALAISOPISTO... 2 KYSELYN ARVIOINNIN YHTEENVETO... 3 OPINTO-OHJELMAN ARVIOINTI... 5

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma Raahen lukion tasa-arvoja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2020 Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA LIITE 7 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA 2016-2018 Laadittu 26112015/mnh Hyväksytty 18042016 sivistyslautakunta

Lisätiedot

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Päivitetty 14.12.2018 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Taustaa 4 2. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman yhdistäminen 4 3. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen

Lisätiedot

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2017-2020 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf Steiner - koulun lukiossa 1.1 Johdanto

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf Steiner - koulun lukiossa 1.1 Johdanto Lahden Rudolf Steiner -lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tämän suunnitelman on hyväksynyt koulun opettajainkokous. Päiväys: 26.5.2016 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Lahden Rudolf

Lisätiedot

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2016 2019 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä vastaa

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Järvenperän koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta.

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta. Suomen Sulkapalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Hyväksytty liittohallituksessa 9.12.2015 Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan,

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Iisalmen lyseo Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Otetaan käyttöön 1.1.2017 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, Iisalmen lyseo 1/8 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Suunnitelman laatiminen, käyttöönotto

Lisätiedot

Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat

Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Lahden Rudolf Steiner -koulun perusopetuksen tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Tasa-arvo Johdanto Lahden steinerkoulun perusasteen toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma perustuu lakiin naisten ja

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoittaa oppilaitoksia laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää,

Lisätiedot

Oulunkylän yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017

Oulunkylän yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 Oulunkylän yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 1. Johdantoa Lain naisten ja miesten tasa-arvosta eli tasa-arvolain (609/1986) päämääränä on estää sukupuoleen perustuva

Lisätiedot

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta?

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Mitä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja

Lisätiedot

Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma

Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun lukuvuosisuunnnitelma 2016-17 Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Tasa-arvo tarkoittaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia

Lisätiedot

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 2019 V15.12.2016 1 Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 3 2.1. Tasa-arvolaki...

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN 11.9.2015 Satu Valtere @satuvaltere 2 MIKÄ TASA-ARVO? TASA-ARVO Tasa-arvolla viitataan useissa yhteyksissä miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon.

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta 5.10.201 Mitä on yhdenvertaisuus? Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja ettei ketään saa syrjiä

Lisätiedot

Askolan lukion toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma

Askolan lukion toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma Askolan lukion toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma Tämän suunnitelman on hyväksynyt Askolan lukion rehtori. Päiväys: 25.2.2015 Johdanto Askolan lukiolla laaditaan toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma perustuen

Lisätiedot

Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Tasa-arvo tarkoittaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia riippumatta sukupuolesta. Koulussa

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSLAKI MITÄ KÄYTÄNNÖSSÄ?

YHDENVERTAISUUSLAKI MITÄ KÄYTÄNNÖSSÄ? YHDENVERTAISUUSLAKI MITÄ KÄYTÄNNÖSSÄ? Vammaisten henkilöiden oikeudet ja yhdenvertaisuus 2.2.2017 Oulu Pamela Sarasmo Ylitarkastaja, YVV-toimisto 2 VALTUUTETUN TEHTÄVÄ Valtuutettu edistää yhdenvertaisuutta

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2018-2020 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 12/2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 1/2018 1. Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen LYY Lapin yliopiston ylioppilaskunnan

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus Sisällysluettelo 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 4 2.1 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)

Lisätiedot

Suonenjoen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Suonenjoen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Suonenjoen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 9.4.2016 Johdanto Suonenjoen lukiossa on laadittu toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka tavoitteena on

Lisätiedot

Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 31.12.2016 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on kartoittaa koulun tasa-arvo- ja

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

VAMMAISTEN HENKILÖIDEN SYRJINTÄ YHDENVERTAISUUSLAKI APUUN

VAMMAISTEN HENKILÖIDEN SYRJINTÄ YHDENVERTAISUUSLAKI APUUN VAMMAISTEN HENKILÖIDEN SYRJINTÄ YHDENVERTAISUUSLAKI APUUN Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä Kehitysvammaisten Tukiliiton liittokokous 19.5.2017 24/05/ 2 Valtuutettu edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu

Lisätiedot

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupunki 2017-2019 Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupungin

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus Sisällys Yhdenvertaisuussuunnitelma... 1 1 Johdanto... 1 2 Sisältö ja tavoitteet... 1 3 Positiivinen erityiskohtelu...

Lisätiedot

Kohti yhdenvertaista kuntaa

Kohti yhdenvertaista kuntaa Onnistuva Suomi tehdään lähellä Det framgångsrika Finland skapas lokalt Kohti yhdenvertaista kuntaa Kuntamarkkinat 12.9.2018 Sinikka Mikola, Kuntaliitto Suomessa on 311 kuntaa Kunnilla on voimakas itsehallinto,

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9.

Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9. 1 Apollon Yhteiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2016 Hyväksytty Apollon Yhteiskoulun johtokunnassa 20.9.2016 2 Sisällys 1. Tasa-arvon käsite ja tasa-arvolaki 2. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Viherlaakson koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Lintulaakson koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Leppävaaran koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lyseossa

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lyseossa Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lyseossa Taustatiedot KYSELYN TULOKSET Avotehtävien vastauksia on yhdistetty ja osin pelkistetty. Yksilöidyt henkilöihin kohdistuvat kommentit on poistettu, mutta ne välitetään

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVER- TAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVER- TAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVER- TAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Aarnivalkean koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Sepon koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuskysely

Yhdenvertaisuuskysely Yhdenvertaisuuskysely Koonti kamppailulajien vastauksista Judoliitto Miekkailu- ja 5-otteluliitto Painiliitto Taekwondoliitto Nyrkkeilyliitto Karateliitto Aikidoliitto Vastausmäärät Judo Miekkailu ja 5-ottelu

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN YHTEISKOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia

HÄMEENKYRÖN YHTEISKOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia HÄMEENKYRÖN YHTEISKOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia 2017-2019 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lainsäädäntö... 3 2.1 Tasa-arvolaki... 4 2.2 Yhdenvertaisuuslaki...

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 Yhteistyötoimikunta 19.09.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 1. JOHDANTO 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman taustaa Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma alkaen

Nurmijärven kunnan perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma alkaen Nurmijärven kunnan perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 1.1.2017 alkaen Työryhmä: Opetuspäällikkö Kati Luostarinen, oppilas- ja opiskelijahuollon johtaja Riina Kontro, aluerehtorit Jyrki

Lisätiedot

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sivu 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 3 3. Tasa-arvoselvitys

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Leppävaaran koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Kaukametsän opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille

Kaukametsän opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille Kaukametsän opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2017-2020 hyväksytty 29.9.2017 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 1.1. Tasa-arvolaki 3 1.2. Yhdenvertaisuuslaki 4 2. KAUKAMETSÄN OPISTO

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa

Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa Perusopetuksen opetussuunnitelma Turussa OPS 2016 koordinaattori Tuija Vänni 8.9.2016 Vänni 2016 1 Ytimenä on, että oppiminen syntyy kannustavassa vuorovaikutuksessa se, mitä opiskellaan, auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen kirkon luottamusmiehille Perustuslain 6 (2 ja 4 mom.) Ketään ei saa

Lisätiedot

1-5 -luokkien oppilaiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuus keskustelun keskeisimpiä huomioita:

1-5 -luokkien oppilaiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuus keskustelun keskeisimpiä huomioita: Suonenjoen yhtenäiskoulun tasa-arvotilanne: Suonenjoen yhtenäiskoulussa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilannetta kartoitettiin kyselyillä ja keskustelun avulla marraskuun 2016 aikana. Alakoulun 1-5 -luokkien

Lisätiedot

01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio

01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio 01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio 1. Opetus ja oppiminen Etenen ja menestyn opinnoissani suunnitelmieni mukaisesti 9 39 11 11 Olen motivoitunut lukio-opiskeluun

Lisätiedot

Kamppailulajien yhdenvertaisuussuunnitelma

Kamppailulajien yhdenvertaisuussuunnitelma Kamppailulajien yhdenvertaisuussuunnitelma 2016-2017 Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään,

Lisätiedot

KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA, OPISKELIJAT

KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA, OPISKELIJAT 1 (16) KOULUTUSKESKUS SALPAUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA, OPISKELIJAT Hyväksytty 14.12.2016 Koulutuskeskus Salpauksen johtoryhmä 2 (16) SISÄLLYS Johdanto... 3 1. Lainsäädäntö... 4 1.1.

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Johdanto Esi- ja perusopetuksella on tärkeä tehtävä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, ja laki velvoittaa kaikki perusopetusta

Lisätiedot

SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA 2018

SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA 2018 SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA 2018 Sisällys 1 JOHDANTO... 2 1.1 Yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite... 2 2 SUOMEN AMPUMAHIIHTOLIITON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA...

Lisätiedot

1. TASA-ARVO SUUNNITELMA

1. TASA-ARVO SUUNNITELMA 1 Liite 1: Tasa-arvo suunnitelma 1. TASA-ARVO SUUNNITELMA Sisällys 1. Tasa-arvo suunnitelma... 1 1.1. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 1 1.2. Erkko-lukion henkilömäärät... 2 2. Tasa-arvoon liittyvä

Lisätiedot

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Lopen kunnan suunnitelma oppilaan suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sivistyslautakunta 17.5.2018 ( 68 ) Sisällys 1. Kiusaaminen ja häirintä... 3 2. Ennaltaehkäisevä työ oppilaiden

Lisätiedot

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA ASIAKAS YTIMESSÄ, AMMATTILAISET YHTEISTYÖSSÄ AJANKOHTAISSEMINAARI 27.5.2015 27/05/2015 Pirjo Kruskopf, ylitarkastaja 2 Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Lisätiedot

Työelämä painopisteet 2016

Työelämä painopisteet 2016 Työelämä painopisteet 2016 VALTUUTETUN ROOLIN VAKIINNUTTAMINEN TYÖELÄMÄN TOIMIJANA Tiivis yhteistyö työsuojeluviranomaisen kanssa Sovinnollisten ratkaisujen edistäminen työelämän syrjintätapauksissa Neuvonta

Lisätiedot

1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4

1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4 Sisällysluettelo 1. Lainsäädäntö ja ylioppilaskunnan yhdenvertaisuustyö 3 2. Yhdenvertaisuuden edistämisen toimialueet 4 2.1. Alkuperä, etnisyys, kansalaisuus & kieli 4 2.2. Uskonto, elämänkatsomus ja

Lisätiedot

Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tampereen kesäyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2018-2020 Johdanto... 2 Lait suunnitelman taustalla... 2 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (8.8.1986/609)... 2 Yhdenvertaisuuslaki

Lisätiedot

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan?

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Erityisasiantuntija Panu Artemjeff, OM Yhdenvertaisuuslaki on

Lisätiedot

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällys: 1. Johdanto 2. Tasa-arvoon liittyvä lainsäädäntö 3. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet 4.

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Mikkelän koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Yhdenvertaisuussuunnitelma LAPIN PELASTUSLAITOS Lapland Rescue Department Työsuojeluorganisaatio Yhdenvertaisuussuunnitelma Laatiminen: 19.12.2016/ Työsuojeluorganisaatio Käsittelyt: 23.1.2017/ YT-toimikunta Pelastuslautakunta 3.3.2017

Lisätiedot

Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio

Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio 1. Opetus ja oppiminen 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 Etenen ja menestyn opinnoissani suunnitelmieni mukaisesti 13 28 11 7 2

Lisätiedot

SIBELIUS-LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017

SIBELIUS-LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017 1 SIBELIUS-LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017 JOHDANTO Sibelius-lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma perustuu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakiin. Tasa-arvolaki velvoittaa

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen edellyttää aktiivista toimintaa ja toisten ihmisten huomiointia toiminnassa, erityisesti vähemmistöryhmien. Tämän verkkokurssin

Lisätiedot

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tämä suunnitelma korvaa aikaisemman vuonna 2015 tehdyn suunnitelman. Hyväksytty Hankasalmen kunnan sivistyslautakunnassa 14.6.

Lisätiedot

YLÄMYLLYN KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

YLÄMYLLYN KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1 YLÄMYLLYN KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 30.11.2016 2 SISÄLLYS 1. Johdanto 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö 3. Selvitys koulun tasa-arvotilanteesta 4. Toimenpiteet

Lisätiedot

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Toiminnallinen tasa-arvo- ja Rauman normaalikoulu Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo perustuslaissa 6 Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

Lisätiedot

1. Kuvaus Keskuskoulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen kartoituksesta

1. Kuvaus Keskuskoulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen kartoituksesta Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 Keskuskoulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma perustuu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeihin. Tasa-arvolaki velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa

Lisätiedot

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio 1. Vuosiluokka Taustatiedot Vuosiluokka 165 137 93 1. vsk 2. vsk 3.-4. vsk 2. Sukupuoli Sukupuoli 219 176 Nainen Mies 3. Opetus ja oppiminen

Lisätiedot

Keski Uudenmaan kristillisen koulun yhdenvertaisuussuunnitelma

Keski Uudenmaan kristillisen koulun yhdenvertaisuussuunnitelma Keski Uudenmaan kristillisen koulun yhdenvertaisuussuunnitelma 2016 2018 Johdanto: Keski Uudenmaan kristillisen koulun ja päiväkodin kannatusyhdistys ry ylläpitää perusopetusta antavaa koulua sekä kolmea

Lisätiedot

WIITAUNIONIN KOULUTOIMEN YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA v

WIITAUNIONIN KOULUTOIMEN YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA v 665/001/2016 Sivistyslautakunta 29.11.2016 138 WIITAUNIONIN KOULUTOIMEN YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA v. 2017 2018 Sisällysluettelo 1. Yhdenvertaisuuslaki 3 2. Ketä koskee, kenen on vastuu 3 3. Koulut ja

Lisätiedot

21_Arviointikysely 2016 Päivälukio

21_Arviointikysely 2016 Päivälukio 21_Arviointikysely 2016 Päivälukio 1. Vuosiluokka Taustatiedot Vuosiluokka 152 141 70 1. vsk 2. vsk 3.-4. vsk 2. Sukupuoli Sukupuoli 208 155 Nainen Mies 3. Opetus ja oppiminen 400 Etenen ja menestyn opinnoissani

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Askolan kunta 2016-2018 Yhteistyötoimikunta 25.10.2016 Henkilöstöjaosto 31.10.2016 Kunnanhallitus 2.11.2016 Kunnanvaltuusto 16.11.2016 Sisällys 1. JOHDANTO... 3

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

SÄKYLÄN SEUDUN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

SÄKYLÄN SEUDUN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA SÄKYLÄN SEUDUN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1 Sisällys 1. Johdanto 2 2. Lainsäädäntö 3 2.1 Tasa-arvolaki 3 2.2 Yhdenvertaisuuslaki 4 3. Tilastotietoa Säkylän seudun lukiosta 5 4. Kartoitus

Lisätiedot

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen

Vaasan kaupungin toisen asteen koulutus TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA. Oppilaitosten toiminnan kehittäminen Pvm 18.4.2011 Muodollinen tarkistus Pvm 18.4.2011 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 18.4.2011 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnassa Pvm 18.4.2011 Laatija Hillevi Kivelä Hillevi Kivelä Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

PARAISTEN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

PARAISTEN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA PARAISTEN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA Marraskuu 2016 1 Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen Paraisten lukiossa 1. ARVOPOHJA Paraisten lukion arvoihin on kirjattu tasa-arvon

Lisätiedot

JOUTSAN LUKION TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOUTSAN LUKION TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOUTSAN LUKION TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1 Sisällys 1. Johdanto 2 2. Lainsäädäntö 2 2.1 Tasa-arvolaki 2 2.2 Yhdenvertaisuuslaki 3 3. Tilastotietoa Joutsan lukiosta 5 4. Kartoitus nykytilanteesta

Lisätiedot

Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille

Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2019-2020. Yhteistyötoimikunta 6.2.2019 Kunnanhallitus 18.2.2019 Kunnanvaltuusto 29.4.2019 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Yhdenvertaisuus-

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO YHDENVERTAISUUSOHJELMA. Sisällysluettelo. 1. Yhdenvertaisuus opiskelijakunta TUOssa

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO YHDENVERTAISUUSOHJELMA. Sisällysluettelo. 1. Yhdenvertaisuus opiskelijakunta TUOssa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO YHDENVERTAISUUSOHJELMA Sisällysluettelo 1. Yhdenvertaisuus opiskelijakunta TUOssa... 1 2. Keinoja ja tavoitteita yhdenvertaisuuden edistämiseksi... 2 3. Toiminta

Lisätiedot

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sisällys Johdanto Epäasiallinen kohtelu ja häirintä opiskeluyhteisössä Kiusaaminen Häirintä Sukupuoleen perustuva häirintä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1 ( 7 ) HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017 2021 Yhteistyöryhmä 17.11.2016 14 Kunnanhallitus 28.11.2016 214 Valtuusto 12.12.2016 51 liite nro 4 Päivitetty, yhteistyöryhmä 26.2.2018

Lisätiedot

Uusien opiskelijoiden huomioiminen Sosiaalipoliittinen asiantuntija Ville Ritola

Uusien opiskelijoiden huomioiminen Sosiaalipoliittinen asiantuntija Ville Ritola Uusien opiskelijoiden huomioiminen 20.8.2018 Sosiaalipoliittinen asiantuntija Ville Ritola Muistutetaan mieleen mitä uudella opiskelijalla on edessään Mitä tukitoimintoja uudelle opiskelijalle on? Voisiko

Lisätiedot

Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma. Forssan kaupunki, Vieremän koulu

Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma. Forssan kaupunki, Vieremän koulu Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma Forssan kaupunki, Vieremän koulu 2018 2019 Sisältö 1. Toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman lähtökohdat 2. Vieremän koulun tasa-arvosuunnitelma 2018 2019 2.1 Toimijat

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 2 3. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton Yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty kevätliittokokouksessa 2016

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton Yhdenvertaisuussuunnitelma Hyväksytty kevätliittokokouksessa 2016 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton Yhdenvertaisuussuunnitelma -2017 Hyväksytty kevätliittokokouksessa Yleistä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelusta Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA

YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty HLU:n hallituksessa 30.3.2016 1. Yhdenvertaisuussuunnitelman perustelut HLU:n yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman perustana on HLU:n olemassa olevat

Lisätiedot