OHJAAJAKIRJE SYKSY 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJAAJAKIRJE SYKSY 2015"

Transkriptio

1 OHJAAJAKIRJE SYKSY 2015

2 ESIPUHE Hyvää syksyä sinulle nuorisoseuran ohjaaja! Olemme taas koonneet tähän kirjeeseen ajankohtaisia vinkkejä ja kuulumisia kentältä, jotta sinun olisi helppo valita tarjonnastamme ne koulutukset ja tapaamiset, jotka sinun toimintaasi ohjaajana parhaiten tukisivat. Muista, että olet tärkeä. Tekemisen riemua syksyyn - tavataan koulutuksissa ja tapahtumissa! Uudellamaalla tapahtuu kaikenlaista mukavaa vuoden 2015 aikana. Kannattaa käydä tutustumassa www. uudenmaannuorisoseurat.fi sivustolle tasaisesti. Sivuilla on tulostettavana erilaisia materiaaleja mm. toimintavinkkejä nuorisoseurojen tapahtumiin toimintavinkkejä temppuratoihin luontopolkukortit vapaaehtoistyön opas Tykkathän meistä facebookissa! Henkilöstömuutoksia on jälleen tapahtunut piiritoimistolla. Toiminnanohjaaja Kirsi Salo siirtyi kesällä toisiin tehtäviin ja toiminnanohjaajaksi valittiin yhteisöpedagogi Hanna Seppänen. Toiminnanjohtaja Iija Filen on opintovapaalla ja toiminnanjohtajana jatkaa Pirita Laiho. Viestintäassistentti Sanna Purhon työsopimus päättyy syyskuun puolessa välissä. Pyrimme saamaan Sanna tilalle henkilön, mutta aikataulu on vielä hieman epäselvä. Nuorisoseurat haluaa kiittää sinua antamastasi panoksesta nuorisoseuroille. Olet tärkeä lenkki verkossamme! Tekemisen riemua syksylle tavataan koulutuksissa ja tapahtumissa! Pirita Laiho, toiminnanjohtaja Hanna Seppänen, toiminnanohjaaja pirita.laiho@nuorisoseurat.fi hanna.seppanen@nuorisoseurat.fi

3 VALTAKUNNALLISET UUTISET Nuorisoseurakokous Tampereella Nuorisoseurakokous on järjestömme eduskunta. Se on niin sanottu ylin päättävä elin eli tekee järjestön tärkeimmät päätökset. Nuorisoseurakokous järjestetään joka 3. vuosi ja tänä vuonna on sen aika. Nuorisoseurakokous järjestetään Tampereella. Kokous valitsee liitolle valtuuston puheenjohtajineen sekä hyväksyy nuorisoseuraliikkeen kolmivuotisohjelman Uusi kerhomateriaali kasattu Ota vinkit käyttöön sellaisenaan, poimi palanen tai sovella Lastenkulttuurin osaamisverkoston kokoama Kerho-ohjelmisto syksylle 2015 on julkaistu. Aineisto sisältää 13 kerran valmiit tuntisuunnitelmat nuorisoseurojen kerhotoimintaan. Voit myös poimia palasia aineistosta hyödynnettäväksi omassa kerhossasi tai soveltaa leikkejä ja pelejä omaan käyttöösi. Tutustu nyt! VALTAKUNNALLISET TAPAHTUMAT JA KOULUTUKSET Tanssimania kutsuu Tampereelle Tanssimania on uuden kansantanssin koulutus- ja konserttitapahtuma. Tarjolla on tänäkin vuonna ryhmäkohtaista sparrausta, ohjelmistokoulutusta ja erilaisia virikekursseja: mm. valoa varpaisiin ja SampoFolkJam. Nuoret kokoontuvat samaan aikaan myös Dääns-leirille ja näyttävät taitonsa sunnuntain konsertissa. Lavalla nähdään viikonloppuna myös kevään Tanssimyllen parhaimmat ja mielenkiintoisimmat ryhmät mm. Sorokoska, Kirjavat, Kimurantti, Livakat, Polokkarit ja Siepakat. Perjantain Tanhujalostamossa on mahdollisuus myös puida kansantanssin nykytilaa ja tulevaisuutta. Ilmoittaudu mukaan nyt! Ohjaajakoulutusta joka lähtöön tarjolla syksyn aikana Olemme koonneet ohjaajasivustollemme KNoppi-koulutukset, kansantanssin, teatterin ja sirkuksen ohjaajakoulutukset sekä erilaiset virikekurssit, joita on syksyn aikana tarjolla joko nuorisoseuroilla tai läheisillä yhteistyökumppaneillamme. Valitse itsellesi sopivimmat tai tee uusi aluevaltaus ja ilmoittaudu mukaan!

4 OHJAAJA KOULUTUKSET Viikonlopussa ehtii oppia paljon! KNoppi-ohjaajakoulutus Nuorisoseurojen perusohjaajakoulutuksia järjestetään tänäkin vuonna ympäri Suomea. Koulutuksia on tarjolla ainakin seuraavilla alueilla: Lappi, Keski-Suomi, Itä-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Uusimaa. KNoppi koulutus Aika: , toinen jakso Paikka: Munkkivuoren Nuorisotalo, Helsinki, toinen jakso Lahti. Hinta: 150, sis. Koulutus, majoitus ja ruoka Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: Knoppi-koulutus on perusohjaajakoulutus nuorille ohjaajiksi haluaville tai jo ohjaajina toimiville ohjaajille. Se antaa valmiuden lasten ja nuorten kerhojen pitämiseen ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus keskittyy perustietoihin ja taitoihin sekä tarjoaa eväitä ohjaajaharjoittelulle sekä lajikohtaiseen ohjaajakoulutukseen osallistumiselle. Koulutuksen alaikäraja on 13-vuotta. Knoppi Pro koulutus KnoppiPro koulutus on perusohjaajakoulutus aikuisille ohjaajiksi haluaville tai jo ohjaajina toimiville ohjaajille. Se antaa valmiuden lasten ja nuorten kerhojen pitämiseen ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus räätälöidään aina ryhmän toiveiden mukaan. Koulutuksen kesto on 8-12 tuntia, eli sen voi järjestää yhtenä päivänä tai vaikka parina iltana. Jos seurassanne on siis innokkaita äitejä, isiä tai haluatte muuten vaan ohjaajaporukalla miettiä seuranne lasten/nuorten harrastustoimintaa, olkaa rohkeasti yhteydessä. Koulutus on seuralle maksutonta. Pienin ryhmäkoko on 4 henkilöä. Pohjana käytetään valmista kerhomateriaalia, jonka ohjaajat saavat mukaansa. Lisätietoa: pirita.laiho@nuorisoseurat.fi Vauvasirkusvirikekurssi Aika: Paikka: Munkkivuoren nuorisotalo, Helsinki Hinta: 100 (90 Nuorisoseurojen jäsen), sis. opetus ja ruoka Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: pirita.laiho@nuorisoseurat.fi Koulutuksessa tutustutaan vauvasirkuksen menetelmiin ja harjoituksiin 4kk-2,5v kanssa työskenneltäessä, mutta suurin osa harjoituksista soveltuu myös esim. 3-5-vuotiaille. Koulutus järjestetään molempina päivinä järjestetään Mukaan mahtuu maksimissaan 15 osallistujaa. Vauvasirkus on vauvan ja vanhemman/vanhempien yhteinen harrastus, jossa temppuilun, tasapainoilun ja pariakrobatian keinoin annetaan hauskasti ja helposti vauvalle aistivirikkeitä ja vahvistetaan lapsi-vanhempi-suhdetta. Koulutuksessa tutustutaan välineisiin ja opetellaan otteita ja liikkeitä nuken avulla. Ota siis vauvanukke ja rennot vaatteet mukaasi! Kouluttajana toimii sirkusopettaja ja vauvasirkuksen vetäjä Katja Ranta-Penttilä. Koulutus sopii hyvin myös vanhempi-lapsiliikunta- tai musiikkiryhmien vetäjille.

5 Teatteritoimijoiden tapaaminen Aika: klo Paikka: Hannusali, Lahti Hinta: maksuton Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: tai Tapaamisessa tutustutaan seudun muihin toimijoihin ja kartoitetaan koulutuksen tarvetta sekä yhteistyön mahdollisuuksia. Jos olet: harrastajateatteriaktiivi, harrastajateatteritoiminnasta kiinnostunut toimija tai harrastajien kanssa työtä tekevä ammattilainen, tule mukaan kuulolle ja esittämään toivomuksia. KANSANTANSSIN OHJAAJAKOULUTUKSET Kansantanssin ohjaajakoulutuksen valinnaiset kurssit Lasten ja varhaisnuorten ohjaaminen ja ohjelmistosuunnittelu Aika: klo Paikka: Taivallahden koulu, Helsinki Hinta: 55 Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: Kouluttajana tanssinopettaja (amk) Jutta Wrangen Kurssilta saat valmiuksia, materiaalia ja ideoita kansantanssin ohjaamiseen lapsille ja varhaisnuorille. Opit myös suunnittelemaan ikäryhmälle soveltuvia ohjelmistoja. Nuorten ja aikuisten ohjaaminen ja ohjelmistosuunnittelu Aika: Klo Paikka: Taivallahden koulu, Helsinki Hinta: 55 Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: kouluttajana tanssinopettaja (amk) Katariina Hiukka Kurssilta saat valmiuksia, materiaalia ja ideoita kansantanssin ohjaamiseen nuorille ja aikuisille. Opit myös suunnittelemaan ikäryhmälle soveltuvia ohjelmistoja. Kansantanssi näyttämöllä Aika: Klo Paikka: Taivallahden koulu, Helsinki Hinta: 55 Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: Tällä kurssilla opit kansantanssin näyttämölle viemisen perusperiaatteita, dramaturgian merkitystä tanssissa ja koreografian tekemisen perusteita. Kurssilla kouluttajana ja innostajana alan huippuosaaja Reetta-Kaisa Iles!

6 TEATTERIN OHJAAJAKOULUTUKSET Liikkeestä sanaksi - fyysinen kirjoittaminen -työpaja Aika: klo Paikka: Hannusali, Rautatienkatu 3, sisäpiha, Lahti Hinta: 65, sis. kahvi/tee Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: eija.majonen@kansalaisfoorumi.fi, Fyysinen kirjoittaminen on kehollinen tapa tuottaa tekstiä. Tarkasti mietittyjen fyysisten harjoitteiden avulla vähenee paine tekstin keksimiseen ja vapautuu energiaa luovuudelle. Kun kehoa on herätelty ja hengästytetty, aukeaa usein puroja, joista pulppuaa uudenlaista lausetta, tuntematonta rytmiä, oivalluksia ja suodattamattomia sanoja. Fyysinen kirjoittaminen sopii monenlaisille ihmisille. Se toimii niille, jotka eivät ole kirjoittamisen kanssa paljoakaan tekemisessä sekä tottuneille kirjoittajille ja kirjoittamisen ammattilaisille. Harjoitukset antavat kirjoittajalle lisää työkaluja tuottaa erilaista ja erimuotoista tekstiä sekä uusia ideoita ja näkökulmia. Kehollisuuden kautta lähestyminen tuo avun niin ammatikseen kirjoittaville, jotka kärsivät kirjoittamisen lukoista tai ideapulasta kuin myös aloitteleville kirjoittajille, joita voi rajoittaa esim. kokemukset kouluaikojen äidinkielen tunneista tai kirjoittamisen pelko. Työpajaa vetää Tiina Tanskanen-Paavola, teatteri-ilmaisun ohjaaja, fyysisen kirjoittamisen menetelmän kehittäjä. Mukaan työpajaan tarvitset kirjoitusvälineet, liikkumiseen sopivat vaatteet, juomapullo sekä annos avointa mieltä. Voimaa muistoista - luovan muistelutyön koulutus Aika: klo molempina päivinä Paikka: Hannusali, Rautatienkatu 3, sisäpiha, Lahti Hinta: 85, sis. Voimaa muistoista -oppimisohjelman (pdf) Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: eija.majoinen@kansalaisfoorumi ja Kurssin pituus on 16 opintotuntia. Kurssilla perehdyt luovan muistelutyön perusteisiin ja erilaisiin toiminnallisiin harjoituksiin mm. muistorasiatyöskentely, sadutus, esinemuistelu ja valokuvamuistelu. Työskentely on toiminnallista, yhteisöllisen oppimisen periaatteita toteuttava ja se tarjoaa uudenlaisia työmenetelmiä ja hyviä käytäntöjä luovaan muistelutyöhön. Kurssi on sopiva sinulle, joka olet toiminta- tai harrastusryhmän ohjaaja tai vetäjä tai olet muuten kiinnostunut elämänkerrallisesta muistelusta tai identiteettityöstä. Myös sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaiset voivat saada oivallisen toiminnallisen välineen työnsä tueksi. Luova muistelutyö soveltuu kaikille ikäryhmille ja sitä voidaan toteuttaa erilaisissa toimintaympäristöissä ja erilaisten ryhmien kanssa mm. eri-ikäisten harrastus- ja toimintaryhmissä, seniori- ja vanhustyön ryhmissä, sosiaalityön ja terveystyön osana, maahanmuuttajatyön osana, osana yhdistyksen toimintaa - teemallinen muistelusessio pohjaksi esimerkiksi tulevalle näytelmälle, konsertille tai yhdistyksen historiikkitietojen keräämiselle.

7 Kurssin kouluttajana on Pirjo Saloranta. Pirjo on ohjaustoiminnan artenomi/sosionomi amk ja ammatillinen opettaja. Hän on toiminut luovan ilmaisun opettajana sekä viriketoiminnan ohjaajana. Pirjo on käynyt luovan muistelutyön kouluttajakoulutuksen ja ollut suunnittelemassa Kansalaisfoorumin luovan muistelutyön konseptia. Valoa varpaissa -yhteisöllistä musisointi Aika: klo Paikka: Hannusali, Rautatienkatu 3, sisäpiha, Lahti Hinta: 65, sis. Valoa varpaissa - yhteisöllisen musisoinnin virikkeitä ohjaajille -opas (pdf) Ilmoittaudu: mennessä, Lisätiedot: eija.majoinen@kansalaisfoorumi ja Kurssilla perehdyt yhteisöllisen musisoinnin oppimistyyliin, opit eri kohderyhmille sopivia matalan kynnyksen työtapoja monipuolisten yhteisöllisten musisointihetkien rakennusaineeksi ja saat runsaasti virikkeitä ja harjoitteita musiikin, teatterin ja muiden taidealojen soveltamisesta yhteisöllisessä musisoinnissa. Yhteisöllinen musisointi on hyvin käytännönläheistä ja toiminnallista tekemistä ja se soveltuu erilaisille kohderyhmille ja sen mukaansatempaava työskentely tuottaa osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Yhteisöllisen musisoinnin tavoitteena on musisoinnin energian ja ilon kokeminen ilman suoristuspaineita ja että kukin voi osallistua siihen omista lähtökohdistaan. Kurssin kouluttajana on Tiina Tanskanen-Paavola. Tiina on teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja on käynyt Valoa varpaissa kouluttajakoulutuksen ja ollut suunnittelemassa Kansalaisfoorumin yhteisöllisen musisoinnin konseptia. MUUTA Paavo Väyrysen rahaston tunnustuspalkinto Paavo Väyrysen rahaston tunnustuspalkinto myönnetään jälleen valtakunnallisessa Nuorisoseurakokouksessa Tampereella. Tunnustuspalkinto myönnetään lausunta-, puhe-, teatteri- tai kansantanssiharrastuksessaan menestyneelle nuorisoseuralaiselle. Palkinto on nuorten suomalaisten taiteilijoiden grafiikkaa. Palkinnon saajia voi olla yksi tai useampia. Rahaston pääoman muodostaa Paavo Väyrysen 50-vuotispäivän yhteydessä suoritetun keräyksen tuotto. Palkinnon saajia voi esittää välisenä aikana OHJAUSVINKIT Salainen ystävä Seistään isossa piirissä. Jokainen valitsee mielessään itselleen salaisen ystävän. Kun kaikki ovat valinneet, on tarkoitus kiertää ystävä kolme kertaa ympäri ohjaajan merkistä ja palata sitten omalle paikalle. Salaisen ystävän voi valita seuraavilla tavoilla esim. henkilö, jolla on jotain samaa kuin sinulla; henkilö, jolla ei ole mitään samaa kuin sinulla; henkilö, jolla on saman väriset sukat kuin sinulla Kaverin ympäri voidaan mennä eri askelilla, tai niin ettei henkilö arvaa, että häntä kierretään.

8 UUDENMAAN NUORISOSEURAT HALUAA TOIVOTTAA KAIKILLE OIKEIN LOISTAVAA SYKSYÄ 2015

SEURATIEDOTE KESÄKUU 2015

SEURATIEDOTE KESÄKUU 2015 SEURATIEDOTE KESÄKUU 2015 Vaikka ilma on kolea, kesä on saapunut! Lappeenrannassa kesäkuun alussa järjestetyt Lasten Kalenat on saatu onnellisesti ohi. Suuri kiitos kaikille Lasten Kalenoiden talkoolaisille,

Lisätiedot

Organisaation uudistaminen 2011-2012. Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011

Organisaation uudistaminen 2011-2012. Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011 Organisaation uudistaminen 2011-2012 Keskusseurojen ja KN-piirien kevätkokoukset 2011 Nykyinen organisaatio Palvelut ja osaaminen Piirijärjestö esim. Keski-Suomen Nuorisoseurain Liitto ry Nuorisoseura

Lisätiedot

Tunnelmallista Joulun aikaa ja Onnea tulevalle vuodelle toivottavat Tuija-Liisa ja Minna.

Tunnelmallista Joulun aikaa ja Onnea tulevalle vuodelle toivottavat Tuija-Liisa ja Minna. Vuosi on kääntynyt kohti loppuaan, on aika rauhoittua viettämään joulua. Takana on jälleen tapahtumarikas vuosi, kiitos siitä kaikille teille, jotka olette olleet mukana toteuttamassa nuorisoseuratoimintaa

Lisätiedot

Nuorisoseuroilla on mahdollisuus ilmoittaa kesän tapahtumistaan Nuorisoseurat lehden kesänumerossa, joka ilmestyy

Nuorisoseuroilla on mahdollisuus ilmoittaa kesän tapahtumistaan Nuorisoseurat lehden kesänumerossa, joka ilmestyy Seurakirje 3/2014 Kesätapahtumat kaiken kansan tietoisuuteen Nuorisoseuroilla on mahdollisuus ilmoittaa kesän tapahtumistaan Nuorisoseurat lehden kesänumerossa, joka ilmestyy 22.5.2014. Nuorisoseurat.fi

Lisätiedot

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry perustettiin vuonna 1970 päämääränään suomalaisen kansantanssin ja kansanperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Kansantanssin

Lisätiedot

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016

SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 SEURATIEDOTE TOUKOKUU 2016 Kesä on tullut, pääskyset ovat jälleen täällä! Suuret kiitokset kaikille ohjaajille menneestä kerhokaudesta. Olette tehneet arvokasta ja tärkeää työtä!! Kesä tuo tulleessaan

Lisätiedot

Olettehan valinneet seurallenne henkilön, joka hoitaa rekisterin päivittämisen!!

Olettehan valinneet seurallenne henkilön, joka hoitaa rekisterin päivittämisen!! Aurinkoista pakkaspäivää! Vuosi käynnistettiin entiseen tapaan Folklandiaristeilyllä. Myös Tanssin riemua-työpajat on saatu käyntiin, tammikuussa vuorossa on Ruokolahti. Toimistomme sai työntekijätäydennystä

Lisätiedot

KUNNIAMERKILLÄ KIITOS OIKEAAN OSOITTEESEEN

KUNNIAMERKILLÄ KIITOS OIKEAAN OSOITTEESEEN 2/2019 1 HARRASTUSTOIMINNALLA ON KYSYNTÄÄ! Nuorisoseuroissa järjestetään paljon ryhmätoimintaa ja kokoonnutaan yhteisten mielenkiinnon kohteiden pariin. Järjestön osaavat ohjaajat ja ammattiopettajat tekevät

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Kaarilan koulupolku. Rahola - Kaarila. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ. Kaarilan koulupolku. Rahola - Kaarila. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Kaarilan koulupolku Rahola - Kaarila lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020. Koulu tiedottaa

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Harjun koulu, Harjun ja Kalkun koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017.

Lisätiedot

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op)

Syksyllä Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) ITÄ-HÄMEEN OPISTO Syksyllä 2018 Jyväskylän avoin yliopisto Kirjoittamisen perusopinnot (30 op) Itä-Hämeen opisto Tekstihautomon työpajat (12 op) Jyväskylän avoin yliopisto, kirjoittamisen perusopinnot

Lisätiedot

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Aikataulu 8.15-8.50 Aamukahvit 9.00 Aloituspuheenvuoro Juha Henriksson 9.15-10.00 Maailma muuttuu entä opettajuus? Helsingin yliopiston kasvatustieteen Emeritusprofessori

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

KNoppi Itä-Suomi syksy 2013

KNoppi Itä-Suomi syksy 2013 KNoppi Itä-Suomi syksy 2013 KNoppi I 24. 25.8.2013 Nurmes KNoppi II 21. 22.9.2013 Kuopio KNoppi III 12. 13.10.2013 Joensuu KNOPPI-OHJAAJAKOULUTUS (4) Itä-Suomi syksy 2013 Ajankohta KNoppi I 24. 25.8.2013

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Aleksanterin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Aleksanterin koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Yhteistä keskustelua moderoi kulttuurivaikuttaja, Nuori Kulttuuri -säätiön toiminnanjohtaja Panu Mäenpää.

Yhteistä keskustelua moderoi kulttuurivaikuttaja, Nuori Kulttuuri -säätiön toiminnanjohtaja Panu Mäenpää. Seurakirje 5/2014 Suomen Nuorisoseurat ry tiedottaa: Harrastajateatteriväen tapaaminen torstaina 21.8. Lämpimästi tervetuloa harrastajateatteriväen tapaamiseen Seinäjoen Harrastajateatterikesän aattona

Lisätiedot

Luovan toiminnan työtavat

Luovan toiminnan työtavat NÄYTESIVUT Anna Liisa Karjalainen (toim.) Luovan toiminnan työtavat Käsikirja sosiaali- ja terveysalalle Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Esipuhe Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle 2017-2018 9. -luokat Nykyiset kahdeksasluokkalaiset valitsevat 9. -luokkaa varten yhden uuden valinnaisaineen (2 viikkotuntia) 8. -luokalla päättyvän

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

SYKSYN 2017 KOULUTUKSET

SYKSYN 2017 KOULUTUKSET 1 SYKSYN 2017 KOULUTUKSET Mielenterveys elämäntaitona -koulutus Mtea1 (14 ot) Yrittäjien Hyvinvointikoulutus, MTEA1 Lähes kaikki syksyn koulutukset ovat hanke-koulutuksia ja maksuttomia osallistujille!

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 KOPOLAN KURSSIKESKUKSEN TOIMINTA 2012 1. SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT Kuuroutuneiden ja vaikeasti huonokuuloisten sopeutumisvalmennuskurssit.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2015 Sisältö: Johdanto Suomen Nuorisoseurat ry:n ylläpitämä aluetoimisto Pohjois-Karjalassa aloittaa kolmannen toimintavuotensa. Joensuussa sijaitsevan

Lisätiedot

Saimaan Nuorisoseurat. Toimintasuunnitelma 2015

Saimaan Nuorisoseurat. Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 1 SISÄLTÖ JOHDANTO NUORISOSEURAT 2020 1. KULTTUURI-, HARRASTUS- JA KANSAINVÄLINEN TOIMINTA 1.1. Harrastustoiminta 1.2. Koulutus- ja ohjaajahuolto 1.3.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2016 Sisältö: Johdanto 1. Kulttuuri-, harrastus- ja kansainvälinen toiminta 2. Järjestötoiminta 3. Viestintä ja vaikuttaminen 4. Hallinto ja talous 5.

Lisätiedot

OIKEIN HYVÄÄ ALKAVAA SYKSYÄ KAIKILLE! T: ETELÄ-HÄMEEN NUORISOSEUROJEN TOIMIHENKILÖT ja OPINTOKESKUS

OIKEIN HYVÄÄ ALKAVAA SYKSYÄ KAIKILLE! T: ETELÄ-HÄMEEN NUORISOSEUROJEN TOIMIHENKILÖT ja OPINTOKESKUS ELOKUUN HERKKUMEILI 2014 OIKEIN HYVÄÄ ALKAVAA SYKSYÄ KAIKILLE! T: ETELÄ-HÄMEEN NUORISOSEUROJEN TOIMIHENKILÖT ja OPINTOKESKUS TÄRKEÄÄ, TÄRKEÄÄ! Lokakuun 15. päivä ilmestyvä Nuorisoseura lehti postitetaan

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon.

Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Syksyllä 2015 paljon uutuuksia! Jumppaa vauvasta vaariin ja muksusta mummoon. Onko vaikea lähteä liikkeelle? Haluatko innostua uudesta harrastuksesta? Haluatko voida paremmin sekä henkisesti, että fyysisesti?

Lisätiedot

MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE

MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE Page 1 of 6 Subscribe Past Issues Translate MUKAVAT HETKET TÄRKEITÄ HYVINVOINNILLE Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että elämässä on pieniä toistuvia, mukavia tekemisiä päivittäin. Sellaisia voivat olla

Lisätiedot

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana

Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana Suomen Kameraseurojen Liiton koulutukset syksyn 2014 aikana VALOKUVAUS Valokuvauksen opettajana toimii pitkän linjan valokuvaaja ja kouluttaja Timo Ripatti. Kursseilla on mallit ja heidän kustannuksensa

Lisätiedot

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Lasse Heiskanen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDENT LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Perusasteen

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018

Lisätiedot

Luova lava lapsille -leirit. Kerhotoiminnan Opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille -leirit. Kerhotoiminnan Opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille -leirit Kerhotoiminnan Opas Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille kerhotoiminta Nuorisoseuroissa Luova lava -toiminta on Nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja kerhotoimintaa,

Lisätiedot

SISÄLLYS ESIPUHE OHJAAJAKIRJE

SISÄLLYS ESIPUHE OHJAAJAKIRJE 1-2015 SISÄLLYS ESIPUHE... 2 LASTEN KALENAT 4.-7.6.2015 LAPPEENRANTA - lähde ryhmäsi kanssa teatterin ja tanssin tuoksintaan!... 3 VALTAKUNNALLISET KOULUTUKSET - viikonlopussa ehtii oppia paljon!... 4

Lisätiedot

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen > Ovet-valmennus Ovet-valmennusta omaishoitajille Omaishoitolan muutos 1.7.2016; valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen Ovet-valmennus

Lisätiedot

Juhannuskylän koulupolku

Juhannuskylän koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Juhannuskylän koulupolku Juhannuskylä - Tammela lv. 2019-2020 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019 ja keväällä 13.1. - 8.5.2020.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2019

Toimintasuunnitelma 2019 Stadin Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2019 Johdanto Stadin Nuorisoseurojen tehtävänä on toimia alueen nuorisoseurojen lähitukena, viestinviejänä liiton ja paikallistason välillä, nuorisoseuralaisuuden

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Stadin Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2017 Johdanto Stadin Nuorisoseurojen tehtävänä on toimia alueen nuorisoseurojen lähitukena, viestinviejänä liiton ja paikallistason välillä, nuorisoseuralaisuuden

Lisätiedot

Valmentajakoulutuksen kokonaisuudistus

Valmentajakoulutuksen kokonaisuudistus Valmentajakoulutuksen kokonaisuudistus Tavoitteena on lapsuus- ja nuoruusvaiheessa toimivien osaavien koulutettujen valmentajien määrän ja laadun lisääminen. 9/10 lapsella ja nuorella on mahdollisuus osaavaan

Lisätiedot

LASTEN TARINAT TOIMINNAN TUEKSI

LASTEN TARINAT TOIMINNAN TUEKSI LASTEN TARINAT TOIMINNAN TUEKSI LASTEN TARINAT TOIMINNAN TUEKSI Pieni opas tarinoiden keräämiseen Tässä oppaassa on ideoita siitä, miten voimme omalla toiminnallamme edistää lasten ja nuorten kokemusta

Lisätiedot

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS Lasten liikunnan ohjaajakoulutus (ent. liikuntakerho-ohjaajan koulutus) Osat: 1. Tervetuloa lasten liikunnan ohjaajaksi 2. Monipuolinen lasten liikunta 3. Fyysinen toimintakyky

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen

Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen Kokemuksia erilaisille oppijoille suunnattujen harrasteryhmien toiminnasta. Harrastajien ja heidän perheidensä tarpeiden ja toiveiden huomioiminen Marika Kivilehto, vapaa-ajan &vapaaehtoistyön koordinaattori,

Lisätiedot

MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Nyyti vinkkaa: Mielellä on väliä!

MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Nyyti vinkkaa: Mielellä on väliä! Page 1 of 5 MIELELLÄ ON VÄLIÄ! Meillä jokaisella on mielenterveys. Mielemme hyvinvointi vaihtelee päivittäin. Opiskelun ja arjen kiireissä stressiä saattaa kertyä liialti. Tällöin on tärkeää pysähtyä miettimään

Lisätiedot

Kämmenniemen koulupolku

Kämmenniemen koulupolku HARRASTAVA ILTAPÄIVÄ Kämmenniemen koulupolku Kämmenniemi - Terälahti - Olkahinen - Sorila lv. 2019-2020 8.8.2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 9.9. - 13.12.2019

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Takahuhdin koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Takahuhdin koulu lv. 2016-2017 MA TI KE TO PE BÄNDIKERHO 4.-6.- luokkalaisille Klo 15.15 16.45 A-talo lk 118 Pelikerho 1.-2.lk. Klo 15.00 15.45. Pelikerho 3.-4.lk. Klo 15.45

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

VOIMISTELUKOULUKONSEPTI

VOIMISTELUKOULUKONSEPTI LAATUSEUROJEN VOIMISTELUKOULUKONSEPTI Voimistelukoulukonsepti Voimistelukoulukonsepti on otettu käyttöön 2017 Tulevaisuudessa voimistelukoulukonsepti on osa jokaisen lasten ja nuorten laatuseuran sekä

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 Iloa lapselle ja nuorelle Vanhempaintoiminta joukkovoimaa hyvän elämän puolesta Vanhempaintoiminta

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1

Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1 Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1 KURSSIN JÄRJESTÄMISEN VAIHEET 3.3.2015 Opas kurssin järjestämiseksi 2 Kurssin järjestämisen vaiheet 1. Kurssituntivaraus Ideat

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot. lv 13.9.2016 HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Annalan koulu, Annalan ja Karosen koulutalot lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä

Lisätiedot

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 KOULUTTAJAN MERKITYS Tiedän omaavani taidot, joita ohjaamiseen tarvitaan

Lisätiedot

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018

Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018 Saimaan Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018 Johdanto Saimaan Nuorisoseurojen tehtävänä on toimia paikallisten nuorisoseurojen tukena omalla toimialueellaan Nuorisoseurastrategian mukaisesti, sekä kehittää

Lisätiedot

Luontaishoitomenetelmä Tunnekehoterapiakoulutus. 3. vuosikurssi Alkaa 28.3.2015 Helsinki

Luontaishoitomenetelmä Tunnekehoterapiakoulutus. 3. vuosikurssi Alkaa 28.3.2015 Helsinki Luontaishoitomenetelmä Tunnekehoterapiakoulutus 3. vuosikurssi Alkaa 28.3.2015 Helsinki Luontaishoitomenetelmä Tunnekehoterapia Ilmoittaudu mukaan koulutukseen 13.3.2015 mennessä. Saat 2h tunnekehoterapiahoidon

Lisätiedot

Evantia 360 Teen Start -taulusto

Evantia 360 Teen Start -taulusto Evantia 360 Teen Start -taulusto Evan%a360 Teen Start - taulusto on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten sekä joissain tapauksissa myös aikuisten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015

Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015 Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimintasuunnitelma 2016 LUONNOS KOMMENTOITAVAKSI 30.9.2015 Sisältö: Johdanto Aluetoimistojen tehtävänä on toimia paikallisten nuorisoseurojen tukena Nuorisoseurastrategian

Lisätiedot

LIIKUNTAA OHJAAVILLE OHJAAJILLE SEKÄ LUOKANOPETTAJILLE

LIIKUNTAA OHJAAVILLE OHJAAJILLE SEKÄ LUOKANOPETTAJILLE Maksutonta koulutusta LIIKUNTAA OHJAAVILLE OHJAAJILLE SEKÄ LUOKANOPETTAJILLE 2018 2019 Yhteistyössä kuntien liikuntapalvelut ja LiikU Osaavat ja kannustavat ohjaajat ovat laadun tae. Oli ohjaajana sitten

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lentävänniemen koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lentävänniemen koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lentävänniemen koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Sininen Kolmio Oy järjestää psyko-ja sosiodraamamenetelmien koulutusta vuonna 2013-14. Koulutuskokonaisuus käsittää 1. Perusvalmiudet psyko-

Lisätiedot

Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli

Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli 1. Lähteet, joista venäjänkieliset ikääntyneet voivat saada tietoa Tsaikan toiminnasta 2. Viestintäkanavat, joiden kautta asiakas

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Lataa Muistot näkyviksi - Leonie Hohenthal-Antin. Lataa

Lataa Muistot näkyviksi - Leonie Hohenthal-Antin. Lataa Lataa Muistot näkyviksi - Leonie Hohenthal-Antin Lataa Kirjailija: Leonie Hohenthal-Antin ISBN: 9789524514118 Sivumäärä: 165 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.79 Mb Mitkä muistot kannattelevat ja mitkä

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

Tarinainstituutin. -koulutus

Tarinainstituutin. -koulutus Tarinainstituutin -koulutus Sinulle, joka työskentelet ryhmien kanssa, sovellusalueina työnohjaus, terapia, kasvatus, koulutus, taide, seurakuntatyö tai muu yhteisöllinen työ. TERVETULOA Tarinainstituuttiin!

Lisätiedot

***************************************************************************

*************************************************************************** TEATTERITIEDOTE 2012 TAMMIKUU Liittojen sähköinen teatteritiedote välittää alan harrastajille ja ohjaajille ajankohtaista tietoa järjestön tapahtumista ja koulutuksesta sekä muista harrastusalaan liittyvistä

Lisätiedot

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt MAMU UUTISKIRJE 25.5. 20 1 0 nu mero 3 Turun Opetuspalvelukeskus, Käsityöläiskatu 1, 20101, Turku Toimittaja: Edina Bálint-Pesonen Tässä numerossa Uusia julkaisuja 1 Koulutukset 2 Tapahtumat 4 Uusia julkaisuja

Lisätiedot

Suomen Cheerleadingliitto ry

Suomen Cheerleadingliitto ry Suomen Cheerleadingliitto ry KOULUTUKSET 2016 Apuohjaajakoulutus - UUTUUS! 23.1. Helsinki, 20.2. Tampere, 12.3. Oulu, 6.8. Seinäjoki Active Cheer ohjaajakoulutus 9.1. Jyväskylä, 16.1. Pori, 6.2. Helsinki,

Lisätiedot

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä 1 TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä Teatteri-ilmaisun ohjaajat Riku Laakkonen & Arttu Haapalainen 2 SOPIMUSVUORI RY Sosiaalipsykiatrisia

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

KOULUTUSVIIKONLOPPU ALUEEN TEATTERIHARRASTAJILLE. HAAPAVEDEN OPISTOLLA pe 9.10. la 10.10.2015

KOULUTUSVIIKONLOPPU ALUEEN TEATTERIHARRASTAJILLE. HAAPAVEDEN OPISTOLLA pe 9.10. la 10.10.2015 KOULUTUSVIIKONLOPPU ALUEEN TEATTERIHARRASTAJILLE HAAPAVEDEN OPISTOLLA pe 9.10. la 10.10.2015 (Huom: Stand up -kurssi to su 8. 11.10 tai pe su 9. 11.10!) Järjestäjät: Kajaanin Kaupunginteatteri -alueteatteri,

Lisätiedot

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere Friends-ohjelma Aseman Lapset ry Workshop 5.9.2012 Tampere Mikä on FRIENDS? Lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävä sekä masennusta ja ahdistusta ennaltaehkäisevä ohjelma Perustuu - kognitiivis-behavioraalisen

Lisätiedot

6-16-vuotiaat tytöt voivat aloittaa toiminnan. Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoimintaan tulee tyttöjä mukaan:

6-16-vuotiaat tytöt voivat aloittaa toiminnan. Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoimintaan tulee tyttöjä mukaan: 6-16-vuotiaat tytöt voivat aloittaa toiminnan Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoimintaan tulee tyttöjä mukaan: kavereiden kautta n. 30-40% jonkin tahon ohjaamana (terveydenhoitaja, kuraattori, opettaja, sosiaalityöntekijä

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

SR ry. Jäsentiedote 2/2011

SR ry. Jäsentiedote 2/2011 Jäsentiedote 2/2011 Tervehdys, Sipoon ressu! Syksy on alkanut, niin myös aktiivinen reserviläistoiminta yhdistyksessämme. Tiedossa onkin paljon erilaista reserviläistoimintaa hyvässä porukassa. Tässä tiedotteessa

Lisätiedot

Mahtispalautteen antaminen

Mahtispalautteen antaminen Opettajan vinkit Tekniset asiat 1. Luo luokkasi oman ope-tilisi kautta, täyttämällä luokan tiedot ja lisäämällä oppilaat yksitellen. Paina save and lock settings. Huomaathan, että sen ja tulosta QR-koodit.

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA KANSANTANSSIN OHJAAJAKOULUTUKSEEN

OPETUSSUUNNITELMA KANSANTANSSIN OHJAAJAKOULUTUKSEEN OPETUSSUUNNITELMA KANSANTANSSIN OHJAAJAKOULUTUKSEEN Sisällysluettelo 1. Taustaa... 2 2. Koulutuksen tavoitteet... 2 3. Koulutuksen kohderyhmä... 2 4. Opiskelu ja oppimisympäristöt... 2 5. Koulutuksen sisältö

Lisätiedot

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014

Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Eloisa ikä -ohjelman esittely ja poimintoja hankkeista Vanhustyön vastuunkantajat Finlandia-talo 15.5.2014 Ohjelmapäällikkö Reija Heinola Vanhustyön keskusliitto ry reija.heinola@vtkl.fi 1 Vanhustyön keskusliitto

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Stadin Nuorisoseurat Toimintasuunnitelma 2018 Johdanto Stadin Nuorisoseurojen tehtävänä on toimia alueen nuorisoseurojen lähitukena, viestinviejänä liiton ja paikallistason välillä, nuorisoseuralaisuuden

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallisen kehittämishankkeen (SOSKU) hyviä käytäntöjä

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallisen kehittämishankkeen (SOSKU) hyviä käytäntöjä Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallisen kehittämishankkeen (SOSKU) hyviä käytäntöjä Merja Paulasaari Forssan osahanke Saksankujan aamupala 1krt/vk, kerrostalon kerhotilassa Osallistuminen vapaaehtoista

Lisätiedot

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille-leirit Järjestäjän opas Suomen Nuorisoseurat ry Sisällys Nuorisoseuratoiminta... 3 Luova lava lapsille -päiväleirit... 4 Hetki Taiteilijana-esitykset... 5 Leirien ohjaajat... 6 Leirien

Lisätiedot

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖIDEN LIITON STRATEGIA 2016 18 Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. (TNL) on teatterialan ammattilaisten ja harrastajien järjestö, joka reagoi nopeasti

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lamminpää koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Lamminpää koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Lamminpää koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014

LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 Opetussuunnitelma Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi LUOVIEN TYÖMENETELMIEN

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) LUOVIEN TYÖMENETELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Luovuuden asialla jo 4. kertaa 15.1.2015 joulukuu 2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Ketunpolku 3, PL 52, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi

Lisätiedot