SIIRTYMINEN EMVCARDISTA LUMOOON. Ohjeistus EmvCard-sovelluksen korvaamisesta Lumo-ratkaisulla. - Mikä muuttuu ja mitä tulisi tehdä -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIIRTYMINEN EMVCARDISTA LUMOOON. Ohjeistus EmvCard-sovelluksen korvaamisesta Lumo-ratkaisulla. - Mikä muuttuu ja mitä tulisi tehdä -"

Transkriptio

1 EmvCard - Lumo 1 (9) SIIRTYMINEN EMVCARDISTA LUMOOON Ohjeistus EmvCard-sovelluksen korvaamisesta Lumo-ratkaisulla - Mikä muuttuu ja mitä tulisi tehdä -

2 EmvCard - Lumo 2 (9) Sisällysluettelo Dokumentin kuvaus Yleistä järjestelmästä Eroavaisuudet sovellusten käytön ja vaatimusten välillä Kauppiaan perustiedot Kauppiaan asetukset maksupäätteessä Tulostus Dialogit ja käyttöliittymä Käyttöjärjestelmä Jaetut hakemistot ja levyresurssit Rekisteri Maksupäätteen liitännät ja ohjaimet Tapahtumien välitys Raportointi Rajapintavaihtoehdot siirryttäessä EmvCardista Lumoon Muita huomioitavia asioita Turvallisuus ja vaatimuksenmukaisuus Uudet ja tulevat toiminnallisuudet... 9

3 EmvCard - Lumo 3 (9) Dokumentin kuvaus Tässä dokumentissa kerrotaan mitä eroja on EmvCard- ja Lumomaksupääteratkaisujen välillä. Dokumentti antaa myös joitakin suuntaviivoja sille, miten EmvCard-asennus korvataan Lumo-komponenteilla. Nets Oy pyrkii helpottamaan siirtymää ja tekemään päätteen vaihtamisen mahdollisimman helpoksi. EmvCard on ollut käytössä useita vuosia ja toiminta on vakiintunut useisiin erilaisiin ympäristöihin ja sen vuoksi tulee olemaan monia tilanteita, joissa suoraa korvaavaa ratkaisua ei valitettavasti ole uudessa järjestelmässä. Nets Oy ei pysty näkemään kaikkia eri käyttötilanteita, ja tästä syystä on integraattorin vastuulla testata ja varmistaa yhteensopivuus heidän järjestelmissään sekä tarvittaessa ottaa yhteyttää Nets Oy:n tukipalveluihin parhaan ratkaisun löytämiseksi. Tämän dokumentin lukijalla oletetaan olevan ymmärrys siitä, miten EmvCard asennetaan ja mitä tarvitaan sovelluksen käyttämiseen. Jotkin osiot voivat edellyttää alkeellisia ohjelmointitaitoja. Lukijakuntana voidaan pitää kaikkia, jotka ovat käyttäneet EmvCard-sovellusta ja haluavat nyt siirtyä käyttämään Lumomaksupääteratkaisua. Tämän lisäksi on muita dokumentteja, joissa kuvataan Lumon asennusprosessit ja ohjelmointirajapinta (API). Dokumentissa puhutaan Telium-päätteistä ja näillä tarkoitetaan seuraavia päätemalleja: Ingenico ipp350, ict250, iwl250, ML30 ja EFT930.

4 EmvCard - Lumo 4 (9) 1 Yleistä järjestelmästä Järjestelmän yleiskuva ei muutu siirryttäessä EmvCardista Lumoon. Muutoksen kohteena on ainoastaan kassajärjestelmän ja maksupäätteen välinen rajapinta (ECR <> Payment Terminal). Olennainen ero järjestelmien välillä on se, että Lumoon liitettävät maksupäätteet kaventavat kauppiaan PCI vaatimuksia. PCI vaatimukset kaventuvat, koska pääte on käynyt läpi PA-DSS validoinnin ja korttiedot salataan päätelaitteessa. Kyseiset tiedot eivät ole missään vaiheessa luettavissa selkokielisenä ja salatut aineistot puretaan vasta PCI-DSS sertifioiduissa datakeskuksissa jatkokäsittelyä varten. Yleiskuva järjestelmän komponenteista käytettäessä EmvCard sovellusta. Yleiskuva järjestelmän komponenteista käytettäessä Lumo rajapintaa.

5 EmvCard - Lumo 5 (9) 2 Eroavaisuudet sovellusten käytön ja vaatimusten välillä Sovellusten välillä voidaan tunnistaa ainakin seuraavia eroja, jotka vaikuttavat asennukseen sekä käyttöönottoon. Näitä eroja on tarkennettu lisää omissa kappaleissaan. Eroavaisuudet käytössä Kauppiaan perustiedot Kauppiaan asetukset Tulostus Dialogit ja käyttöliittymä Käyttöjärjestelmä Rekisteri, jaetut hakemistot ja tapahtumien tallennus Maksupäätteen liitännät ja ohjaimet Tapahtumien välitys Raportointi Muita huomioonotettavia asioita Turvallisuus ja vaatimuksenmukaisuus Uudet ja tulevat toiminnallisuudet 2.1 Kauppiaan perustiedot EmvCard-sovelluksessa kauppiaan perustiedot syötetään paikallisesti asennuksen yhteydessä ennen kuin maksupäätettä pääsee käyttämään. Mahdolliset pankin PATU-avaimet syötetään asennuksen yhteydessä omassa dialogissaan. Lumo-rajapintaan liitettävien maksupäätteiden perustiedot syötetään toimitetun tilauslomakkeen tietojen perusteella ja pääte noutaa sekä päivittää sille kuuluvat parametrit käynnistyksen yhteydessä. Perustiedot on syötetty etukäteen Nets Oy:n maksupäätetuessa. Kauppias tai asentaja ei voi muuttaa näitä asetuksia vaan muutokset tehdään erillisen tukipalvelupyynnön kautta. 2.2 Kauppiaan asetukset maksupäätteessä EmvCard-sovelluksessa maksupäätteen asetukset kuten esim. käytetty tulostin tai portti on tallennettu paikallisesti rekisteriin. Lumo-rajapintaa käytettäessä asetuksia on huomattavasti vähemmän ja ne tallennetaan paikalliselle levylle asennushakemistoon. Muutettavia asetuksia on mm. LumoAgent-sovelluksessa. Kts. seuraava kuva.

6 EmvCard - Lumo 6 (9) 2.3 Tulostus EmvCardissa on mahdollisuus liittää PC:n tulostin maksupäätteeseen siten, että EmvCard-sovellus tulostaa suoraan kyseiselle kirjoittimelle. Valittavana on ollut useita erilaisia kirjoittimia ja niiden lisäparametrisointi onnistuu rekisteriarvojen avulla. Lumo-rajapinta ei tue mitään tulostamista vaan kaikki tulosteet tulee hoitaa integraatiorajapinnan kautta. Lumo ainoastaan tarjoaa dataa tulostettavaksi joko formatoituna tai konekielisessä muodossa. 2.4 Dialogit ja käyttöliittymä 2.5 Käyttöjärjestelmä EmvCard on näyttänyt aina maksutapahtuman yhteydessä kauppiaan ikkuna PC:llä. EmvCard on myös sallinut tässä käyttöliittymässä kauppiaan valita käyttötapa asiakkaan puolesta sekä näppäillä korttinumeron sille tarkoitettuun kenttään. Vastaava käyttöliittymä on saatavilla myös käytettäessä Lumo-rajapintaa. Tämä käyttöliittymä ei kuitenkaan salli kauppiaan tehdä käyttötavan valintaa asiakkaan puolesta (korttijärjestöjen uudet säännöt kieltävät sen). Tilanteessa, jossa korttinumero on näppäiltävä, on käytettävä maksupäätteen näppäimistöä. Tämä johtuu siitä, että korttinumero ei saa missään tilanteessa siirtyä kassan ja päätteen välillä selkokielisenä. Lumo-rajapinta tarjoaa myös mahdollisuuden upottaa maksutapahtuman käyttöliittymän kassajärjestelmään ja tällöin voidaan esim. käyttää kassasta tuttuja näppäimiä. EmvCard-sovellus on käytettävissä vain Windows-alustalla (W2k/XP/Vista/7). Lumo rajapinta voi olla käytössä Windowsin lisäksi tietyissä tapauksissa myös CE - pohjaisissa järjestelmissä. 2.6 Jaetut hakemistot ja levyresurssit EmvCard-asennus myymäläympäristöön, jossa on useampia kassapisteitä, vaatii aina jaetun levyresurssin. Tähän jaettuun hakemistoon on tallennettu keskitetysti tapahtumat salattuna ja sen kautta välitetään myös maksupääteparametrit keskitetysti. EmvCard käyttää PC:n resursseja tapahtuman prosessointiin ja pääte on vain ns. kortinlukija ja PIN-näppäimistö. Lumo-asennus ja Telium-pohjaiset päätteet (ML30, ipp350, ) eivät käytä tietokoneen levyjärjestelmää tapahtumien tallentamiseen, eikä näin ollen minkäänlaisia jaettuja levyhakemistoja käytetä. Tapahtuma prosessoidaan päätteessä ja tallennetaan maksupäätteen muistikortille. PC:n resursseja käytetään vain mm. verkkopyyntöjen välittämiseen. Lumo-rajapintakomponentit ja EMVLumoAgent sovellus tallentaa asetuksiaan sekä mahdollisia lokitietoja paikalliselle levylle asennushakemistoon.

7 EmvCard - Lumo 7 (9) 2.7 Rekisteri EmvCard-asennus nojautuu vahvasti Windows-rekisterin käyttöön eikä sovellusta voi käyttää lainkaan ilman rekisterin luku-/kirjoitusoikeuksia. Lumo-rajapintakomponentit eivät käytä rekisteriä. LumoAgent-sovellus käyttää rekisterin run-haaraa vain kirjoittaessaan automaattisen käynnistyksen parametrit rekisteriin. 2.8 Maksupäätteen liitännät ja ohjaimet EmvCardissa maksupäätteiden liitäntätapana on ollut pääsääntöisesti USB. Ohjaimen voi ladata tähän tarkoitukseen asennussivustolta ja esiasentaa asennusohjelman avulla. Käytettäessä Lumo-rajapintaa USB-liitännäisen maksupäätteen (esim. ipp350) kanssa täytyy asentaa oma Telium USB ohjain. USB-ohjain on sama kaikille ko. maksupäätteille. 32-bittisiin ympäristöihin on tarjolla ohjaimen esiasennuspaketti, jolloin liitettäessä maksupääte tietokoneeseen asentuu USB VCOM ohjain automaattisesti. 64-bittisissä ympäristöissä on ohjain asennettava erikseen laitehallinnan kautta. 2.9 Tapahtumien välitys Kuva laitehallinnasta käytettäessä Telium-päätettä. EmvCardissa tapahtumien lähettämiseen on käytetty EmvLink-sovellusta ja se on voitu ajastaa esim. Windows ajastuksella tai EmvTimer-sovelluksella lähettämään aineistot prosessoitavaksi. Lumo-rajapinnan ja Telium-päätteiden kanssa ei EmvLink-sovellusta enää voi käyttää. Tapahtumien lähettämiseen on mm. seuraavat vaihtoehdot: 1. Pääte lähettää tapahtumat ajastetusti. Aika on asetettu maksupäätteen asetustiedoissa maksupäätetuen toimesta.

8 EmvCard - Lumo 8 (9) 2.10 Raportointi 2. Tapahtumat lukitaan palvelimella, muodostetaan erä ja se toimitetaan eteenpäin prosessoitavaksi. 3. Lumo-rajapinnan kautta annetaan tapahtumien lähetyskomento ja tässä yhteydessä tapahtumat lähetetään palvelukeskukseen ja sieltä eteenpäin prosessoitaviksi. 4. Lisää vaihtoehtoja voi kysyä esim. maksupäätetuesta. EmvCard-ohjelma tarjoaa paikallisesti erityyppisiä raportteja ja samoja raportteja on saatavissa myös EMVHost Online -raportointipalvelun kautta. Lumo-rajapinta ei tarjoa samanlaista paikallista raportointia kuin EmvCard vaan tapahtumat ovat tarkasteltavissa joko rajapintakomentojen kautta tai EMVHost Online -raportoinnin kautta Rajapintavaihtoehdot siirryttäessä EmvCardista Lumoon EmvCard API Lumo API Direct replacement Notes Lumo API Recommended ActiveX DLL (Dopay) Dopay It is required that old EmvCard.dll component is still used. You must set setpath property value to IP address/port that LumoAgent is listering. XML-API ActiveX OCX (Dopay) Dopay It is required that old EmvCard.ocx component is still used. You must set setpath property value to IP address/port that LumoAgent is listering. XML-API EmvAgent (Dopay) Dopay You must set LumoAgent to listen same address/port as EmvAgent was. Lumo Dopay socket is compatible with EmvAgent Dopay socket. XML-API File N/A File API does not exist in Lumo and it cannot be routed directly to Lumo. No integration N/A EmvCard has to be replaced with standalone terminal such as iwl250b/g or ict250 XML-API -

9 EmvCard - Lumo 9 (9) 3 Muita huomioitavia asioita 3.1 Turvallisuus ja vaatimuksenmukaisuus Lumo-rajapintaa ja Telium-päätteitä käytettäessä kaikki tapahtumat salataan päätteen muistissa ja näin ollen kauppiaan PCI-vaatimukset vähenevät huomattavasti. Ratkaisu on myös käynyt läpi PA-DSS -validoinnin. 3.2 Uudet ja tulevat toiminnallisuudet EmvCard-sovellukseen ei tulla enää tekemään uusia toiminnallisuuksia vaan kaikki uudet toiminnallisuudet tullaan tarjoamaan Telium-päätteiden kautta. Uusia toiminnallisuuksia, joita ei ole EmvCardissa, ovat mm. lähimaksaminen (contactless) ja osto ja nosto palvelu (cashback).

EmvCard sovelluksen tuki myös loppuu jossain vaiheessa, kun taas Lumon tuki jatkuu pidemmälle.

EmvCard sovelluksen tuki myös loppuu jossain vaiheessa, kun taas Lumon tuki jatkuu pidemmälle. USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ YLEISTÄ: K: Mitä rajapintaa suosittelette käytettäväksi ja miksi? V: XML -API -rajapintaa. Se tarjoaa huomattavasti DoPay rajapintaa laajemman ja joustavamman valikoiman toiminnallisuuksia.

Lisätiedot

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03.

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03. EMVHost Online SUBJECT: COMPANY: COMMENTS: AUTHOR: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT NETS OY EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje NETS OY DATE: 15.03.2011 VERSION: 1.0 1 SISÄLLYS SISÄLLYS...

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

Ohjeistus integraatiota ja käyttöönottoa varten. Integroitavat Lumo-maksupäätteet. Ingenico ML30 Ingenico ipp350 Ingenico iwl250b

Ohjeistus integraatiota ja käyttöönottoa varten. Integroitavat Lumo-maksupäätteet. Ingenico ML30 Ingenico ipp350 Ingenico iwl250b Ohjeistus integraatiota ja käyttöönottoa varten Integroitavat -maksupäätteet Ingenico ML30 Ingenico ipp350 Ingenico iwl250b DOKUMENTIN TIEDOT Tekijä: Arto Kangas Päiväys: Versionumero: 1.3 Hyväksyjä: Jukka

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

Ohje EmvCard -ohjelmistoon tehtävistä asetusmuutoksista OP-korttitilityspalvelun siirtyessä OP-Pohjolan lisensseille

Ohje EmvCard -ohjelmistoon tehtävistä asetusmuutoksista OP-korttitilityspalvelun siirtyessä OP-Pohjolan lisensseille Ohje 1 Ohje EmvCard -ohjelmistoon tehtävistä asetusmuutoksista OP-korttitilityspalvelun siirtyessä OP-Pohjolan lisensseille Nets Oy Helsinki 00050 Puh. +358 9 696 41 www.ntes.fi Y-tunnus Nets etunimi.sukunimi@nets.eu

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700 HELSINKI Fax (90)3515532 0500

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje. Neutron12-LAN etäluentalaite

Käyttö- ja asennusohje. Neutron12-LAN etäluentalaite NEUTRON12-LAN ETÄLUENTALAITE 1 Yleistä Neutron LAN on tarkoitettu käytettäväksi pulssitietojen tuntikohtaiseen keräämiseen sekä raportointiin erilaisista pulssitietoja lähettävistä laitteista, kuten energia-,

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus

Alfa-ohjelmat, verkkoasennus, asennusohje 2006 syyskuu. Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE. Verkkoasennus-CD, versio 1.25. Kielioppi & kirjallisuus 2 Alfa-ohjelmat ASENNUSOHJE Verkkoasennus-CD, versio 1.25 Kielioppi & kirjallisuus Oppikirja ja Harjoituskirja englanti, ruotsi, saksa, ranska, suomi Harjoituskirjojen tasot: 1, 2 ja 3 Alfa-aihepiirisanasto

Lisätiedot

FipnPsPt-asennuspaketin sisältämät hakemistot ja tiedostot puretaan ja kopioidaan PrestaShopin modules-hakemiston alle.

FipnPsPt-asennuspaketin sisältämät hakemistot ja tiedostot puretaan ja kopioidaan PrestaShopin modules-hakemiston alle. Asennus, konfigurointi ja käyttö Asennus Ohjelmisto toimitetaan tilaussähköpostin vastausviestin liitetiedostoina kahdessa eri zip-paketissa. Ensimmäinen asennuspaketti, FipnPs-n.n.n.zip, sisältää kaikille

Lisätiedot

HitCall Softphone käyttöönotto

HitCall Softphone käyttöönotto Softphone 1 Softphone käyttöönotto Softphone on pilottivaiheessa oleva soittojärjestelmän laajennus. Palvelu mahdollistaa puhelut ulkomailta Suomeen kotimaisin puheluhinnoin. Pilottivaihe, asennus 1) Tarvitset

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR EnterpriseArchitect asennusohje

JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR EnterpriseArchitect asennusohje 1 (8) JulkICT Arkkitehtuuripankki - QPR asennusohje Jos sinulla on oikeudet asentaa ohjelmisto työasemallesi, seuraa tätä ohjetta. Muussa tapauksessa ota yhteyttä organisaatiosi IT tukeen. Asennuksessa

Lisätiedot

GlucoNavii DMS ohjelma

GlucoNavii DMS ohjelma GlucoNavii DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta www.ekoweb.fi => Tuki Vieritä sivua hieman alaspäin kunnes näet alla olevan kuvan. Tiedosto on exe-päätteinen, joten virustorjuntaohjelmistosi

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

Asteri Verolomake 60,61A, 61B

Asteri Verolomake 60,61A, 61B Asteri Verolomake 60,61A, 61B Vuosipäivitys 2004 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 0400 505 596 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0500 703730 http://www.atsoft.fi

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Hyvä asiakas! Toivotamme paljon iloa sekä helpotusta työhösi Mitsumi Scroll Mousen kanssa! Mitsumi Europe

Hyvä asiakas! Toivotamme paljon iloa sekä helpotusta työhösi Mitsumi Scroll Mousen kanssa! Mitsumi Europe Hyvä asiakas! Kiitämme luottamuksesta, jota olet osoittanut hankkimalla Scroll Mousen. Tämän hiiren Scroll-painikkeella voit vierittää ja skaalata Windows 95/98 ja Windows NT 4.0 - järjestelmiin kuuluvissa

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0 Web -myyntilaskutus Toukokuu 2014 2 (17) 1 Johdanto... 3 2 Pikaohje... 3 3 Yritysasetukset... 5 4 Käyttäjät ja käyttäjäroolit... 6 4.1 Käyttäjäroolit... 6 4.2 Käyttäjät...

Lisätiedot

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -ohjelmiston asennus 1 CognAid Oy CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelma toimii kaikissa ajanmukaisissa

Lisätiedot

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09) 351 5532 0500-703 730 atsoft@atsoft.fi 00700 HELSINKI 0400-505

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 Tervetuloa D-Link ADSL reitittimen omistajaksi. Tämän ohjeen avulla saat reitittimesi helposti ja nopeasti toimimaan. Tämä ohje kannattaa lukea läpi

Lisätiedot

MagiCAD 2020 Toimintaympäristö ja yhteensopivuus. MagiCAD Revitille ja AutoCADille

MagiCAD 2020 Toimintaympäristö ja yhteensopivuus. MagiCAD Revitille ja AutoCADille MagiCAD 2020 Toimintaympäristö ja yhteensopivuus MagiCAD Revitille ja AutoCADille 2 (5) MagiCAD AutoCADille MagiCAD 2020 (AutoCAD), kehittänyt MagiCAD Group Sovellukset: Ventilation, Piping, Electrical,

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta

Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta April 2012 Näin pääset alkuun: Tämä dokumentti kuvaa kuinka saat Navionics Freshest Data päivityksen ensimmäistä kertaa.

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Visma Liikkuvan työn ratkaisut Työmaarekisteri Ilmoitin päivitys Tiedotus 19.6.2018 Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa

Lisätiedot

Linuxissa uusi elämä 1

Linuxissa uusi elämä 1 17.06.19 Linuxissa uusi elämä 1 Linux on hyvä vaihtoehto Windowsille Uusiin tai vanhempiin tietokoneisiin Miksi käyttäisin Linuxia Tekniikan Maailman Linux vinkki Siirtyisinkö Linuxiin? 17.06.19 Linuxissa

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli

Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli Laatijat: Veli-Mikko Puupponen ja Ilkka Rautiainen Päivämäärä: 26.5.2014 Versio: 1.0.0 1. Testausympäristö ja yhteenveto Testatun

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli

Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli Hälyri-tietojärjestelmän järjestelmätestaussuunnitelma ja -raporttimalli Laatijat: Veli Mikko Puupponen ja Ilkka Rautiainen Päivämäärä: 26.5.2014 Versio: 1.0.0 1. Testausympäristö ja yhteenveto Testatun

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas Visma GATEWAY INSTALLER asennusopas 1 Sisällys Tietoa dokumentista...3 Tuetut käyttöjärjestelmät...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen itselatausohjelma...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen suorittaminen...4

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Kauppiaan paketin käyttöönotto

Kauppiaan paketin käyttöönotto Kauppiaan paketin käyttöönotto Sisällysluettelo 1 Samsung-tabletin käyttöönotto...2 1.1 SIM-kortin asentaminen...2 1.2 Tabletin päivitys ja Elisa Kassa -sovelluksen asennus...2 2 Elisa Kassa -palvelun

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 3.10.2008

ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 3.10.2008 ASTERI KIRJANPITO DOS Vuosipäivitys 3.10.2008 Vuosipäivitys... 3 Asentaminen... 4 Päivitykseen sisältyvät tilipuitteistot... 6 Tilikarttojen lukeminen... 7 SEPA, IBAN ja BIC... 8 - tilinumerosta IBAN,

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI

Ohjelmiston asennusopas NPD4758-00 FI NPD4758-00 FI Ohjelmiston asennus USB-liitäntää koskeva huomautus: Älä liitä USB-johtoa ennen kuin ohjeissa määrätään tekemään niin. Jos tämä näyttö tulee esiin, napsauta Cancel (Peruuta). Ethernet-liitäntää

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

Hosted.fi Virtuaalikokouspalvelu

Hosted.fi Virtuaalikokouspalvelu Hosted.fi Virtuaalikokouspalvelu PALVELUN ASENNUS JA KÄYTTÖÖNOTTO Anvia Hosting Oy Urho Kekkosen katu 4-6 A 00100 Helsinki Puhelin 0207 7682 00 Fax 0207 7682 01 Y-tunnus 1666661-6 Kotipaikka: Helsinki

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org SmartShip Connect Lite lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...2 Asennus... 3 Asetukset... 4 Unifaun API...4 Tilauksen käsittely...5 Huomioitavaa... 6 Päivittäminen...6

Lisätiedot

Bomgar etähuoltoohjelmisto

Bomgar etähuoltoohjelmisto Bomgar etähuoltoohjelmisto Asiakasohje Tämän dokumentin tarkoituksena on kertoa Microksen asiakkaille, mitä asiakkaan tulee tehdä liittyäkseen Microksen asiakastuen lähettämään etähuoltoistuntokutsuun

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ VERSIO 1.0 JIPPII GROUP OYJ 1 DOKUMENTIN TARKOITUS Tervetuloa Saunalahden ADSL-liittymän käyttöönottoon

Lisätiedot

TK081001 Palvelinympäristö

TK081001 Palvelinympäristö TK081001 Palvelinympäristö 5 opintopistettä!! Petri Nuutinen! 8 opintopistettä!! Petri Nuutinen! SAS (Serial Attached SCSI) Yleinen kiintolevyväylä nykyisissä palvelimissa Ohjataan SCSI-komennoin Siirrytty

Lisätiedot

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0)

TW-LTE 4G/3G. USB-modeemi (USB 2.0) TW-LTE 4G/3G USB-modeemi (USB 2.0) Tiedonsiirtonopeus: 100 Mbps/50 Mbps LTE: 1800/2100/2600 MHz GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz UMTS: 900/2100 MHz Pikaohje (Finnish) CE Käyttöönotto- ohje SIM- kortin

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Directory Information Tree

Directory Information Tree IP-osoite / Host taulu, jossa neljä 8 bit lukua esim. 192.168.0.10/24, unix, linux, windows windows\system32\drivers\etc DNS (Domain Name System), muuttaa verkkotunnuksen IPosoitteeksi. X.500 perustuu

Lisätiedot

Titan SFTP -yhteys mittaustietoja varten

Titan SFTP -yhteys mittaustietoja varten 2 (7) Sisällysluettelo 1 SFTP tiedonsiirto... 4 1.1 SFTP Palvelin... 4 2 Avaintenluonti... 5 2.1 Avainten hallintaprosessi... 6 3 Tiedoston kuvaus ja tallennus... 7 3 (7) Muutoshistoria Päivämäärä Versio

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

EmvHost Online - Käyttöohje. 1 Toimintaperiaate

EmvHost Online - Käyttöohje. 1 Toimintaperiaate 1 Toimintaperiaate EmvHost Online -palvelu kokoaa ketjun maksupisteiltä kertyvän tilitysinformaation taloushallinnon käyttöön. Palvelun avulla ketju voi seurata keskitetysti yritysryhmien tai yksittäisten

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys

Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys Tietoja RICOH Smart Device Connectorin käyttäjille: Laitteen määritys SISÄLLYSLUETTELO 1. Kaikille käyttäjille Johdanto...3 Tietoja oppaasta...3 Tavaramerkit... 4 Mikä on RICOH Smart Device Connector?...

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Tikon kassamaksujen käsittely

Tikon kassamaksujen käsittely Lokakuu 2012 1 (14) Käyttöohje Lokakuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Turvakoodisarjojen käsittely... 4 1.1. Turvakoodisarjan selausnäyttö... 4 1.2. Turvakoodisarjan ylläpitonäyttö... 4

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Päivityksen asentaminen...4 Uudelle koneelle siirtäminen...6 - pikakuvake Vistan työpöydälle...7 - moniyrityskäytön polkumäärittelyt...9 - jos åäö näppäimistä

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Ingenico iwl250 3G. Käyttöohje

Ingenico iwl250 3G. Käyttöohje Ingenico iwl250 3G Käyttöohje Nets Oy:n maksupääte Ingenico iwl250 3G Kiitos, että valitsit Nets Oy:n maksupäätteen. Olemme pyrkineet tekemään siitä mahdollisimman helppokäyttöisen. Myös tämä käyttöohje

Lisätiedot