TURVATEKNIIKAN KESKUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURVATEKNIIKAN KESKUS"

Transkriptio

1 TURVATEKNIIKAN KESKUS 1

2 2 JAKELUASEMIEN MUUTTUVAT VELVOITTEET Jakeluasemille on annettu uusia velvoitteita, joiden tarkoituksena on jakeluasemien turvallisuuden lisääminen ja päästöjen vähentäminen. Velvoitteet on esitetty kauppaja teollisuusministeriön päätöksessä vaarallisten kemikaalien käsittelystä jakeluasemilla (415/1998). Jakeluasemapäätöksen velvoitteet ovat sen voimaantulosta lähtien koskeneet uusia asemia. Vanhoihin asemiin velvoitteita sovelletaan suurelta osin ja niille on annettu siirtymäaikaa. Pienille asemille on omat siirtymäsäännöksensä. Viimeiset siirtymäajat päättyvät vuoden 2002 lopussa. Jakeluasemapäätöksessä on määräyksiä jakeluaseman sijoituksesta ja rakennuksista sekä turvallisuusjärjestelyistä, polttonestesäiliöiden sijoituksesta, säiliö- ja putkistorakenteiden hyväksyttävyydestä ja jakelulaitteista. Tässä esitteessä kuvataan päätöksen keskeiset vaatimukset jakeluasemille. Ennen jakeluasemapäätöksen voimaantuloa jakeluasemia koskeneet tekniset vaatimukset määräytyivät standardin SFS 3352 perusteella. Standardin asema on muuttunut siten, ettei se enää ole velvoittava säännös. Standardi ei myöskään kaikissa yksityiskohdissaan ole jakeluasemapäätöksen mukainen; se tullaankin uusimaan. Jakeluasemien lupa-, ilmoitus- ja tarkastusmenettelyihin liittyvät asiat on esitetty asetuksessa vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista (59/ 1999). Toiminta on kemikaalien vähäistä varastointia ja sitä valvovat kunnan palopäällikkö ja kunnan kemikaalivalvontaviranomainen. Uusista asemista ja merkittävistä muutoksista tehdään ilmoitus valvontaviranomaiselle.

3 3 JAKELUASEMAN, SÄILIÖIDEN JA JAKELULAITTEIDEN SIJOITUS Jakeluaseman sijoitus Jakeluasema on sijoitettava ensisijaisesti tärkeän pohjavesialueen tai muun vedenhankintaan soveltuvan pohjavesialueen ulkopuolelle. Jos jakeluasema joudutaan kuitenkin polttoainehuollon järjestämisen vuoksi tai muista painavista, perustelluista syistä sijoittamaan pohjavesialueille, on toiminta järjestettävä rakenteellisin ja käyttöteknisin toimenpitein sellaiseksi, ettei siitä aiheudu pohjaveden pilaantumisvaaraa. Polttonestesäiliöiden sijoitus Bensiiniä ja muita erittäin helposti syttyviä, helposti syttyviä ja syttyviä polttonesteitä sisältävät säiliöt on sijoitettava maan alle. Maanalainen säiliö on varustettava hoitokuilulla ja tarvittaessa ankkuroitava. Säiliön perustus on rakennettava siten, että se kestää täydestä säiliöstä aiheutuvan kuormituksen ja niin, ettei routimisesta aiheudu vaaraa säiliölle eikä putkistolle. Bensiinisäiliön saa sijoittaa maan päälle vain kahdessa tapauksessa. Jakeluaseman korjaustöiden vuoksi saa bensiiniä varastoida enintään neljän kuukauden ajan maan päälle sijoitetussa säiliössä. Veneasemilla säiliö voi sijaita maan päällä tulvavaaran vuoksi tai maaperän estäessä säiliön turvallisen sijoittamisen maan alle. Maanpäällisen säiliön tilavuus saa olla enintään 10 m 3. Lisäksi säiliön ympärillä on oltava 5 metrin suojavyöhyke. Dieselöljy ja muut polttonesteet, joiden leimahduspiste on yli 55 C, voidaan varastoida jakeluasemilla maanpäällisissä säiliöissä. Säiliöiden täyttöpaikka rakennetaan tiiviiksi ja viemäröidään öljynerotinjärjestelmään. Maanalaisten säiliöiden täyttöputket asennetaan valuma-altaaseen tai pidätyskaivoon, jonka tilavuus on vähintään 1,5 kertaa purkausletkun tilavuus.

4 4 Jakelulaitteiden sijoitus ja jakelualue Jakelulaitteet on sijoitettava vähintään 5 metrin päähän huoltoaseman rakennuksista ja ajoneuvojen pysäköintiin varatuista alueista. Jakelulaitteiden pitää lisäksi olla vähintään 10 metrin päässä huoltoaseman ulkopuolisista rakennuksista ja sellaisesta toiminnasta, josta voi aiheutua polttonesteen syttymisvaaraa. Jakelulaitteet on sijoitettava betonista tai muusta palamattomasta aineesta valmistetulle korokkeelle, jonka leveys on vähintään sama kuin jakelulaitteen uloimman osan leveys. Polttoaineiden jakelualue on vähintään 3 metrin etäisyydellä jakelulaitteista rakennettava tiiviiksi ja päällystettävä. Mahdollisten vuotojen pääsy maaperään on estettävä reunuksilla tai vastaavilla rakenteellisilla järjestelyillä. Lisäksi vuotojen pääsy maaperään jakelulaitteiden korokkeiden alta on estettävä. Jakelualueelle kertyvät pintavedet on johdettava öljynerottimen kautta viemäriin. Päällysteen alla oleva tiivistyskerros on myös salaojitettava öljynerottimeen. Säiliöiden suojaetäisyydet Bensiinisäiliö ei saa sijaita rakennuksen alla eikä palavan nesteen varaston vallitilan alla. Etäisyys sellaisista kellaritiloista, joiden lattia on säiliön yläpinnan alapuolella, on oltava vähintään 10 metriä. Maanalaisen säiliön etäisyys rakennuksen perustasta, toisesta polttonestesäiliöstä ja tontin rajasta on oltava vähintään 0,6 metriä. Säiliön etäisyys vesi-, viemäri- ja sähköjohtoihin on oltava vähintään 2 metriä. Maanpäälliset säiliöt (dieselöljy) sijoitetaan päällystetylle ja tiivistetylle maalle, vähintään 3 metrin etäisyydelle yleisessä käytössä olevasta liikenneväylästä, tontin rajasta, rakennuksista, pysäköintialueista ja paikoista, joissa ihmisiä tavanomaisesti oleskelee. Säiliö on suojattava riittävin törmäysestein ja säiliön ympärillä pitää olla vähintään 5 metrin vyöhyke, jossa ei ole paloa levittävää kasvillisuutta tai rakenteita.

5 5 Veneasemien säiliöiden sijoitus Veneasemien maanpäälliset säiliöt on sijoitettava tiiviiseen vallitilaan, jonka tilavuus on sellainen, että siihen mahtuu koko säiliön sisältö, ellei säiliö ole vuodonilmaisujärjestelmällä varustettu kaksoisvaippasäiliö. Säiliöiden välisen etäisyyden pitää olla vähintään 2 metriä. Säiliö on suojattava riittävin törmäysestein ja säiliön ympärille on varattava vähintään 5 metrin vyöhyke, jossa ei ole paloa levittävää kasvillisuutta tai rakenteita. Säiliöt on ympäröitävä vähintään 2,4 metriä korkealla lujalla metalliverkkoaidalla, jonka etäisyys säiliöstä on vähintään 1 metri. Säiliöiden etäisyyden veneiden pysyvistä säilytyspaikoista pitää olla vähintään 15 metriä. Tärkeällä pohjavesialueella sijaitseva jakeluasema Veden hankintaan soveltuvalle pohjavesialueelle sijoitetun polttonestesäiliön tulee olla kaksoisvaippasäiliö. Tällaisessa säiliössä on lisäksi oltava vuodonilmaisujärjestelmä. Pohjavesialueella ja muuallakin vaarallista kemikaalia sisältävät irtosäiliöt (pullot ja pakkaukset) säilytetään tilassa, jonka lattia on tiivis ja varastoitavaa kemikaalia kestävä ja varustettu korotetuilla reunoilla siten, että vuodot eivät pääse maaperään. Säiliöiden vaippojen välitilan tarkistusnesteen pinnan tarkkailu tehdään säännöllisesti, ellei säiliössä ole automaattista, jatkuvatoimista vuodonseurantaa ja kytkentää aseman hälytysjärjestelmään. Säiliö varustetaan ylitäytönestimen anturilla tai muulla ylitäytön estävällä järjestelmällä.

6 6 SÄILIÖT Säiliön rakennevaatimukset Polttonesteen säiliön pitää olla suunniteltu ja rakennettu siten, että se kestää siihen kohdistuvat rasitukset, on rakenteeltaan tiivis ja sisällön syövyttävää vaikutusta kestävä. Säiliö on tarvittaessa pinnoitettava syöpymisen estämiseksi. Palavista nesteistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaan palavien nesteiden säiliöiden, joiden tilavuus on vähintään 1,5 m 3, tulee vastata seuraavissa standardeissa määriteltyä tasoa: SFS 2733 SFS 2734 SFS 2735 SFS 2736 SFS 2770 SFS 3915 Teräksinen maanpäällinen lieriömäinen makaava säiliö Teräksinen maanpäällinen lieriömäinen pystysäiliö Teräksinen maanpäällinen suorakulmainen säiliö Teräksinen maanalainen lieriömäinen makaava säiliö Maanalainen muovinen palavien nesteiden säiliö Lujitemuoviset varastosäiliöt sisätiloissa Tilavuudeltaan alle 1,5 m 3 olevan säiliön rakennevaatimuksista on annettu määräyksiä samassa päätöksessä. Jos säiliötä ei suunnitella, mitoiteta ja valmisteta standardien mukaisesti, säiliön valmistajan tai maahantuojan on haettava säiliön rakenteelle hyväksyminen tarkastuslaitokselta. Tarkastuslaitoksen hyväksyntä on aina haettava myös standardien mukaisille muovisäiliöille. Standardeista poikkeavia säiliörakenteita ovat myös kaksoisvaippainen säiliö sekä kaksi- tai useampiosastoinen säiliö. Vanhan säiliön käyttöönottaminen uudessa paikassa on mahdollista vain silloin, kun säiliö täyttää voimassa olevat vaatimukset. Tämä tarkoittaa, että säiliö on rakennettu nykyisten standardien tai rakenteesta annetun erillishyväksynnän mukaisesti ja säiliön rakennetarkastus on tehty tarkastuslaitoksen toimesta tai sarjatarkastuksena. Paloviranomainen toteaa säiliön rakenteen asianmukaisuuden hänelle esitettävistä tarkastuspöytäkirjoista ja säiliön kilpimerkinnöistä.

7 7

8 8 PUTKISTOT Maanalainen putkisto asennetaan ja suojataan siten, että se kestää maaperän mahdollisesta liikkumisesta ja liikenteestä aiheutuvat rasitukset vaurioitumatta. Maanalainen putkisto on asennettava säiliöön päin laskevaksi. Putkiston rakenne Polttonestettä sisältävä putkisto on valmistettava sellaisista rakenneaineista ja asennettava siten, että se normaalikäytössä kestää siihen kohdistuvat mekaaniset, kemialliset ja lämpötilojen vaihtelun aiheuttamat rasitukset. Putki on rakennettava tiivistetystä teräksestä, se voidaan valmistaa myös austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä tai muusta korroosionkestävästä teräksestä. Maanpäällisen putkiston on oltava palorasitusta kestävä. Putkisto on suojattava korroosiolta. Putket on mitoitettava vähintään 6 bar nimellispaineelle, täyttöputket ja muut paineelliset putket kuitenkin vähintään 10 bar. Metallikudoksella suojattua letkua koskee sama 10 bar vaatimus. Maanalaisen putken valmistuksessa voidaan käyttää polttonesteiden vaikutusta kestävää muoviputkea. Materiaalin sopivuus on varmistettava valmistajalta. Putkiston liitokset valmistetaan pääsääntöisesti hitsaamalla. Maanalaisen metalliputkien liitokset on tehtävä vain hitsaamalla. Muovista valmistetun putkiston liitokset on tehtävä hitsaamalla tai metallisia liittimiä käyttäen. Liittimen mitoituksen tulee vastata putkiston mitoitusta. Liittimen ja käytettävien tiivisteiden tulee kestää putkistossa siirrettävän polttonesteen vaikutusta. Kiinteä polttonesteputki saadaan liittää jakelumittariin ja säiliöön suojatulla, kyseistä polttonestettä kemiallisesti kestävällä letkulla. Ennen putkiston käyttöönottoa on sen tiiviys todettava nestepainekokeella. Koepaineen tulee olla vähintään 1,3 kertaa suurin käyttöpaine, kuitenkin vähintään putkiston nimellispaine (6 tai 10 bar). Nestepainekokeessa on käytettävä vettä tai muuta vaaratonta nestettä.

9 9

10 10 JAKELUASEMAN TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Henkilökunnan käytössä on oltava asemaa koskevat käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeiden pitää kattaa säiliöiden täyttö ja sen turvallisuuden varmistaminen. Ohjeista on käytävä ilmi ne kohteet, jotka on säännöllisesti tarkastettava turvallisen käytön varmistamiseksi. Myös palo- ja vuototilanteiden varalta pitää olla ohjeet. Jakeluaseman henkilökunnalle on järjestettävä koulutusta jakeluaseman jakelulaitteiden toiminnasta ja turvallisesta käytöstä. Jakeluaseman polttonestesäiliöiden varastointimääristä on pidettävä päivittäistä kirjanpitoa mahdollisten putkisto- ja säiliövuotojen toteamiseksi. Kirjanpito sisältää tiedot tehdyistä mittauksista sekä luovutus- ja täyttömääristä. Jakeluasemalla on oltava helposti havaittavassa paikassa hätäkytkin, jolla jakelulaitteiden pumput voidaan pysäyttää. Hätäkytkin on merkittävä selvästi. Mikäli asemalla on automaattisia jakelulaitteita, on ne varustettava erillisellä jakelulaitteen välittömään läheisyyteen sijoitetulla kytkimellä, joka on merkitty selvästi. Jakeluasemalla on oltava imeytysainetta ja muuta välineistöä, joilla vuotojen leviäminen voidaan estää ja vuodot kerätä talteen. Jakeluasemalla on oltava riittävästi alkusammutuskalustoa. Sammuttimien on oltava vähintään 6 kg pakkasenkestäviä käsisammuttimia, jotka soveltuvat kuitu-, neste- ja sähköpalojen sammuttamiseen. Vähintään yksi käsisammutin on sijoitettava aseman myymälään siten, että se on helposti käytettävissä myös mittarikentällä. Muutkin sammuttimet sijoitetaan lähelle palovaarallisia kohteita. Miehittämättömällä automaattiasemalla on oltava vähintään yksi käsisammutin. Aseman henkilökunnalle on järjestettävä harjoituksia sammutus- ja torjuntakaluston käytössä. Räjähdysvaaralliset tilat Palavan nesteen höyrystyminen voi saada aikaan räjähdysvaarallisen kaasuilmaseoksen, joka voi syttyä kuuman tai kipinöivän laitteen johdosta. Tämän takia kipinöiviä laitteita, esimerkiksi tavanomaisia sähkölaitteistoja ei saa sijoittaa räjähdysvaarallisiksi luokitelluille alueille. Mikäli näiden laitteiden sijoittamista luokitelluille alueille ei voida välttää, laitteiden tulee olla erikoisrakenteisia. Jakeluasemalla luokiteltavia tiloja ovat jakelumittarien ja säiliöiden sisäpuoliset tilat, ilmaputkien ja täyttöaukkojen ympäristöt sekä edellisten läheisyydessä olevat syvennykset. Tarkempia luokitusohjeita on annettu SFS-käsikirjassa 59, Räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu. Turvallisuusmerkinnät Turvallisen käytön varmistamiseksi jakeluasemalla on oltava tarpeelliset merkinnät. Jakelulaitteisiin ja maanalaisten säiliöiden ilmaputkiin on kiinnitettävä tupakanpolttoa ja avotulentekoa koskevat kiellot. Jakelulaitteissa tai niiden läheisyydessä on lisäksi oltava huomautus ajoneuvon moottorin sammuttamisesta. Säiliöiden täyttö-, ilma- ja bensiinihöyryjen talteenottoputket merkitään säiliötä vastaavin tunnuksin. Maanpäällisiin palavan nesteen säiliöihin on kiinnitettävä tupakointi- ja avotulentekokielto sekä sisältönä olevan kemikaalin nimi ja muut kemikaaliasetuksen (675/ 1993) edellyttämät varoitusmerkinnät. Maanpäällinen putkisto on syytä merkitä sisältöä ja virtaussuuntaa osoittavin merkinnöin. Maanalaisen putkiston sijainti on hyvä merkitä paaluihin tai rakenteisiin kiinnitetyin kilvin.

11 11 JAKELUASEMAPÄÄTÖKSEN VOIMAANTULO Jakeluasemapäätös tuli voimaan Siitä lähtien sitä on sovellettu uusiin jakeluasemiin ja vanhoilla asemilla tehtyihin muutoksiin ja laajennuksiin. Päätöksen voimaantulomääräyksissä käsitellään sen velvoitteiden soveltamista jakeluasemiin, joiden toiminta on aloitettu ennen päätöksen voimaantuloa (vanha asema). Pääsääntö on, että vaarallisten kemikaalien käsittelyä ja varastointia saa vanhoilla asemilla jatkaa aikaisemmin hyväksytyssä muodossa ja laajuudessa (aikaisemmin voimassa olleiden määräysten mukaisesti) saakka. Tämän päivämäärän jälkeen tulee niidenkin täyttää jakeluasemapäätöksen vaatimukset, ellei siirtymäsäännöksissä toisin mainita. YLEISET SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Vanha asema voi siirtymäajan jälkeenkin sijaita tärkeällä pohjavesialueella, jos se on sinne aikanaan määräysten mukaisesti sijoitettu. Tällaisen vanhan aseman yksivaippaisia säiliöitä saa edelleen käyttää edellyttäen, että ne on otettu käyttöön ennen jakeluasemapäätöksen voimaantuloa ( ) ja että ne tarkastetaan KTM:n maanalaisten öljysäiliöiden tarkastuksesta antaman päätöksen (344/1983) mukaisesti. Päätös edellyttää, että säiliö tarkastetaan ensimmäisen kerran 10 vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen uudelleen säiliön kunnon edellyttämin aikavälein. Jos säiliön käyttöönotosta oli heinäkuussa 1998 kulunut yli 10 vuotta, sille piti tehdä ensimmäinen tarkastus jo mennessä. Tarkastukset tulee teettää TUKESin hyväksymällä liikkeellä. Maanpäälliset bensiinisäiliöt (ja mahdolliset muut säiliöt, jotka sisältävät erittäin helposti syttyvää, helposti syttyvää tai syttyvää polttonestettä) tulee poistaa vanhoilta asemilta mennessä. Poikkeuksena ovat ainoastaan veneasemat, jotka sijaitsevat sellaisessa paikassa, että tulvavaara tai maaperän luonne (kallio) estävät säiliön turvallisen sijoittamisen maan alle. Veneasemienkin säiliöt on saatettava muutoin jakeluasemapäätöksen 8 :n sijoitusta, suojausta ja perustusta koskevien vaatimusten mukaisiksi siirtymäajan loppuun mennessä. Veneaseman maan päälle jäävä säiliö saa kuitenkin olla suurempi kuin 10 m 3, jos se on ollut asemalla jo päätöksen voimaantulovaiheessa. Vanhojen asemien maanalaiset säiliöt on varustettava hoitokuilulla vuoden 2002 loppuun mennessä. Jos sijoituspaikan olosuhteet sitä edellyttävät, säiliöt on myös ankkuroitava paikalleen mennessä. Muilta osin maanalaisiin säiliöihin ei tarvitse tehdä muutoksia, vaikka niiden sijoitus ei täyttäisikään jakeluasemapäätöksen 7 :n muita vaatimuksia. Taulukossa 1 on esitetty yhteenveto siirtymäsäännösten velvoitteista polttonestesäiliöille vanhoilla asemilla. Säiliöauton purkauspaikka on tiivistettävä ja viemäröitävä öljynerotusjärjestelmään mennessä. Vanhan aseman aikaisemmat vaatimukset täyttävän putkiston saa jättää paikoilleen, vaikka se ei kaikin osin täyttäisi jakeluasemapäätöksen 16 :n vaatimuksia. Samoin vanhojen asemien jakelulaitteet voivat myös jäädä paikoilleen, vaikka ne eivät täyttäisi päätöksen 22 :n vaatimuksia.

12 12 PIENTEN ASEMIEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Edellä kuvatut siirtymäkauden vaatimukset eivät koske vanhoja asemia, joilla varastoidaan enintään 10 m 3 bensiiniä (tai muita erittäin helposti syttyviä, helposti syttyviä tai syttyviä polttonesteitä) ja enintään 10 m 3 muita polttonesteitä (pieni asema). Ne saavat jatkaa toimintaansa aikaisemmin hyväksytyssä muodossa ja laajuudessa edellyttäen, että aseman kaikkien yksivaippaisten säiliöiden kunto on tarkastettu ja todettu hyväksi jälkeen tehdyssä tarkastuksessa. Jos tällaista tarkastusta ei ole vielä tehty, se on tehtävä viimeistään Säiliöiden kunto on tämän jälkeen tarkastettava viiden vuoden välein. Jos pieni asema sijaitsee tärkeällä pohjavesialueella, sen maanpäälliset yksivaippaiset säiliöt on sijoitettava suoja-altaaseen mennessä. Taulukossa 2 on esitetty yhteenveto siirtymäsäännösten velvoitteista polttonestesäiliöille pienillä asemilla. VALVONTAVIRANOMAISEN RAJOITUSOIKEUS Jos vanhan aseman toiminnan todetaan aiheuttavan merkittävää henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahingon vaaraa, on paloviranomaisella tai kunnan kemikaalivalvontaviranomaisella oikeus määrätä yksittäiselle jakeluasemalle riittävän turvallisuuden saavuttamiseksi tarpeellisia rajoituksia ja ehtoja. Tämä koskee myös pieniä asemia.

13 . Taulukko1. Polttonesteiden varastosäiliöt vanhoilla asemilla. 13 jakeluasema maanpäällinen bensiinisäiliö maanpäällinen poltto- ja dieselöljysäiliö maanalainen bensiini-, poltto- ja dieselöljysäiliö vanha asema tärkeällä pohjavesialueella (myös veneasema) säiliö poistettava käytöstä mennessä poikkeus: säiliö sallittu veneasemalla, jossa tulvavaara tai kallio estävät säiliön sijoittamisen maan alle aikaisemmin hyväksytty vuodonilmaisujärjestelmällä varustettu kaksoisvaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia aikaisemmin hyväksytty vuodonilmaisujärjestelmällä varustettu kaksoisvaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia varustettava kuitenkin hoitokuilulla ja tarvittaessa ankkuroitava mennessä yksivaippainen säiliö tarkastettava 10 vuoden sisällä käyttöönotosta, yli 10-vuotias säiliö mennessä yksivaippainen säiliö tarkastettava 10 vuoden sisällä käyttöönotosta, yli 10-vuotias säiliö mennessä säiliö on lisäksi varustettava hoitokuilulla ja tarvittaessa ankkuroitava mennessä vanha asema tärkeän pohjavesialueen ulkopuolella (myös veneasema) säiliö poistettava käytöstä mennessä poikkeus: säiliö sallittu veneasemalla, jossa tulvavaara tai kallio estävät säiliön sijoittamisen maan alle aikaisemmin hyväksytty vuodonilmaisujärjestelmällä varustettu kaksoisvaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia aikaisemmin hyväksytty vuodonilmaisujärjestelmällä varustettu kaksoisvaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia varustettava kuitenkin hoitokuilulla ja tarvittaessa ankkuroitava mennessä aikaisemmin hyväksytty yksivaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia aikaisemmin hyväksytty yksivaippasäiliö: - ei lisävaatimuksia varustettava kuitenkin hoitokuilulla ja tarvittaessa ankkuroitava mennessä Taulukko 2. Taulukko 2. Polttonesteiden varastosäiliöt pienillä asemilla. jakeluasema maanpäällinen bensiinisäiliö maanpäällinen poltto- ja dieselöljysäiliö maanalainen bensiini-, poltto- ja dieselöljysäiliö pieni asema tärkeällä pohjavesialueella (myös veneasema) yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein yksivaippainen säiliö sijoitettava suojaaltaaseen mennessä yksivaippainen säiliö sijoitettava suojaaltaaseen mennessä pieni asema tärkeän pohjavesialueen ulkopuolella (myös veneasema) yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein yksivaippaisen säiliön kunto todettava hyväksi viimeistään , sen jälkeen viiden vuoden välein

14 14 MUU JAKELUASEMAA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Hiilivetypäästöjen rajoittaminen Ilmansuojelusäännökset edellyttävät jakeluasemilta ilmakehään pääsevien bensiinihöyryjen rajoittamista. Tavoitteiden toteutumista valvovat alueellinen ympäristökeskus ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaiset. Nestekaasun säilytys Nestakaasuasetuksen mukaan jakeluaseman myymälässä saa säilyttää nestekaasua enintään 25 kg. Lisäksi jakeluasemalla saa säilyttää ulkona nestekaasua enintään 300 kg. Jakeluasemapäätöksen mukaan nestekaasua sisältävät pullot on säilytettävä erillään omilla paikoillaan. Ulkona säilytystilan pitää olla lukittava. Säilytystilan on oltava palamattomasta materiaalista tehty ja rakenteeltaan sellainen, että se suojaa pullot auringon ja sään vaikutuksilta. Tilan on oltava hyvin tuulettuva. Paloviranomainen voi tarkastuksen perusteella hyväksyä suuremman säilytysmäärän. Vastaavasti se voi myös rajoittaa säilytysmääriä ja määrätä turvallisuuden kannalta tarpeellisia ehtoja. Sähköturvallisuus Sähköasennukset on tehtävä ja sähkölaitteita on käytettävä ja huollettava sähköturvallisuutta koskevien säädösten mukaisesti. Sähköasennuksia saavat tehdä vain TUKESin rekisteröimät sähköurakoitsijat. Sähköurakoitsija tekee kaikille asentamilleen sähkölaitteistoille käyttöönottotarkastuksen, josta hän antaa pöytäkirjan asennustyön tilaajalle. Käyttöönottotarkastuksen lisäksi uuden jakeluaseman sähkölaitteistoille ja suurille muutostöille sähköurakoitsijan tulee tilata ulkopuolinen varmennustarkastus. Varmennustarkastus voidaan tehdä kolmen kuukauden kuluessa sähkölaitteiston käyttöönotosta. Varmennustarkastuksia tekevät TUKESilta toimintaoikeutensa saaneet valtuutetut tarkastajat ja laitokset. Jakeluaseman sähkölaitteille on tehtävä määräaikaistarkastus viidentoista vuoden välein. Räjähteet Ilotulitteiden, ampuma-aseiden patruunoiden ja muiden räjähteiden myynti ja säilyttäminen jakeluasemalla on kielletty.

15 15 Esitteen sisältöön vaikuttaneet säädökset ja ohjeet: Asetus vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista (59/1999) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös vaarallisten kemikaalien käsittelystä jakeluasemilla (415/1998) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös maanalaisten öljysäiliöiden määräaikaistarkastuksista (344/1983) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös palavista nesteistä (313/1985) Nestekaasuasetus (711/93) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös nestekaasuasetuksen soveltamisesta (344/1997) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös räjähdystarvikkeista (130/1980) Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös sähkölaitteistojen käyttöönotosta ja käytöstä (517/1996) Kemikaaliasetus (675/1993) Valtioneuvoston päätös bensiinin varastoinnista ja jakelusta aiheutuvien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjen rajoittamisesta (468/1996) TUKES-ohje K1-98; Palavien nesteiden kiinteät varastosäiliöt. Rakenne ja tarkastukset. SFS-käsikirja 59. Räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu. Palavat nesteet ja kaasut.

16 16 TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123 (Lönnrotinkatu 37) HELSINKI puhelin (09) faksi (09) Internet:

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös vaarallisten kemikaalien käsittelystä ja varastoinnista jakeluasemalla

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös vaarallisten kemikaalien käsittelystä ja varastoinnista jakeluasemalla Annettu Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 1998 Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös vaarallisten kemikaalien käsittelystä ja varastoinnista jakeluasemalla Kauppa- ja teollisuusministeriö on vaarallisten

Lisätiedot

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä. Pvm: Kohde: Osoite: Tarkastuksessa

Lisätiedot

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6.

VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Hannu Kononen, Turvallisuusinsinööri, Tukes 15.5.2008 STAHA ATEX työryhmän 6. VIRANOMAISEN PUUHEENVUORO STANDARDI SFS 3358 Turvallisuusinsinööri, Tukes työryhmän 6. kokoontuminen PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) 00181 HELSINKI WWW.TUKES.FI PUHELIN 010 6052 000 ETUNIMI.SUKUNIMI@TUKES.FI

Lisätiedot

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit KEMIKAALIT valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset KEMIKAALILAINSÄÄDÄNNÖN VALVONTA Teollinen käsittely ja varastointi Ympäristön suojelu Terveyden suojelu ja työsuojelu Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH ESD- seminaari Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 1 Tarkoitus Suojamaadoitus ja potentiaalintasaus: pyritään hallitsemaan staattisen sähkön, sähkölaiteen eristysvian,

Lisätiedot

Jakeluasemien valvonnasta

Jakeluasemien valvonnasta Jakeluasemien valvonnasta Ympäristötarkastaja Juhana Jalkanen Säädöstaustaa Kaava / sijoituspaikkalupa SFS 3352 velvoitettu rakennetaso KTM 415/1998 jakeluasemapäätös SFS 3352 ei enää velvoittava YSL 86/2000

Lisätiedot

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä

PÄÄTÖS Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely ja varastointi myymälässä sivu 1 / 5 Vastaanottaja Kimmo Tuominen Kärsämäentie 3 23 TURKU Tarkastuskohde Talouspörssi Paimio Jokipellontie 2 2153 PAIMIO Viite Ilmoituksenne 22.1.215 Asia Vaarallisten kemikaalien vähäinen käsittely

Lisätiedot

Tulevien nestekaasusäädösten sisältö. Ylitarkastaja Urho Säkkinen

Tulevien nestekaasusäädösten sisältö. Ylitarkastaja Urho Säkkinen Tulevien nestekaasusäädösten sisältö Ylitarkastaja Urho Säkkinen Hallinnolliset asiat ja säilytystä koskevat rajoitukset kemikaaleja koskevassa hallintoasetuksessa Turvallisuuteen liittyvät asiat omassa

Lisätiedot

Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä

Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä Kemikaalivalvonta-asiat pk-yrityksissä Yritysneuvojien ympäristökoulutus Hotelli Haaga, Haaga- sali valvonta ja säädökset tunnistaminen varastoinnin vaatimukset 1 TOIMINNANHARJOITTAJAN VELVOLLISUUDET huolehtimisvelvollisuus

Lisätiedot

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä

Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä PÄÄTÖS 1 (4) Orion Oyj Hanna Nurmi PL 425 20101 TURKU Orion Oyj:n hakemus 10.1.2013 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Orion Oyj:n Turun tehtaan kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin merkittävä muutos

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1399/2011 Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista annetun asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

Tulosyksikköohje

Tulosyksikköohje Vahvistus pvm 16.01.2014 Sivu 1(6) Tämä ohje kumoaa aikaisemmat sammutusjätevesien talteenotosta annetut ohjeet ja astuu voimaan välittömästi. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimialue: Vantaa, Nurmijärvi,

Lisätiedot

Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014

Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014 Jakeluasemien pohjavesisuojaukset, uudet suunnittelu- ja rakennusohjeet - Uusi jakeluasemastandardi SFS 3352:2014 Suomen Vesiyhdistys ry:n teemailtapäivä Katsaus pilaantuneen pohjeveden puhdistamiseen

Lisätiedot

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta

Finncont Oy, Virrat henkilöstöä n. 130 liikevaihto n. 20 milj. Perustettu v. 1974. Räätälöityjä ratkaisuja 40 vuotta Teollisuuden polttonesteet -seminaari 9.-10.9.2015, Tampere Työmaiden ja maatilojen siirrettävät (ja varasto-) säiliöt käyttökelpoiset vaihtoehdot eri kohteisiin Timo Linjamaa, myyntipäällikkö, vakiotuotteet

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ LOHJAN KAUPUNKI ILMOITUS Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / PL 71 TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA 08101 LOHJA -PISTEESTÄ HUOM! Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Käytöstä poistetuista säiliöistä ilmoitetaan

Lisätiedot

Tulosyksikköohje

Tulosyksikköohje Vahvistus pvm 16.01.2014 Sivu 1(6) Tämä ohje kumoaa aikaisemmat sammutusjätevesien talteenotosta annetut ohjeet ja astuu voimaan välittömästi. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimialue: Vantaa, Nurmijärvi,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä joulukuuta 1997 N:o Asetus. N:o paineastia-asetuksen muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä joulukuuta 1997 N:o Asetus. N:o paineastia-asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä joulukuuta 1997 N:o 1091 1101 SISÄLLYS N:o Sivu 1091 Asetus paineastia-asetuksen muuttamisesta... 3975 1092 Asetus maakaasuasetuksen muuttamisesta...

Lisätiedot

Nestekaasun käsittelyä ja varastointia koskevat erityismääräykset ovat. kauppa- ja teollisuusministeriön päätös nestekaasuasetuksen soveltamisesta

Nestekaasun käsittelyä ja varastointia koskevat erityismääräykset ovat. kauppa- ja teollisuusministeriön päätös nestekaasuasetuksen soveltamisesta Etusivu > Toimialat > Vaaralliset aineet > Uudet nestekaasumääräykset UUDET NESTEKAASUMÄÄRÄYKSET Muutoksia nestekaasumääräyksiin Nestekaasun teknistä käyttöä, käsittelyä ja varastointia koskevat määräykset

Lisätiedot

JANO-asetuksen uudistaminen

JANO-asetuksen uudistaminen JANO-asetuksen uudistaminen Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Hallitussihteeri Sini Pietilä Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimukset:

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 7 14.01.2003 2 Ymp 9147-2002 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) Ympkaalk 7 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011. Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hannu Nuolivirta 21.10.2011 Pelastustoimen ajankohtaispäivät 8-9. 11.2011 Painelaitteita koskevien säädösten vaikutus sammutuslaitteistoihin 21.10.2011 Hannu Nuolivirta

Lisätiedot

JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ

JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ Lomakkeen julkaisija: Öljy- ja biopolttoaineala ry 1 (32) Päiväys / JAKELUASEMAN RAKENNUSTYÖ MERKITTÄVIEN TYÖVAIHEIDEN LAADUNVARMISTUSSELVITYS Kohde: Lomakkeen julkaisija: Öljy- ja biopolttoaineala ry

Lisätiedot

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.)

olemassa olevan jakeluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen (YSL 55 2 mom.) YMPJOSTO 1 1. 13 s s NESTEMÄISTEN POLTTOINEIDEN JKELUSEMN ILMOITUS YMPÄRIS- TÖNSUOJELUN TIETOJÄRJESTELMÄÄN REKISTERÖINTIÄ VRTEN ILMOITUKSEN TUNNISTETIEDOT (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Ilmoitus

Lisätiedot

FK esittää standardiehdotuksen jatkotyöstöön oheisessa kommenttilomakkeessa esitettyjä muutosehdotuksia:

FK esittää standardiehdotuksen jatkotyöstöön oheisessa kommenttilomakkeessa esitettyjä muutosehdotuksia: Lausunto () 3.5.03 Julkinen Lehto Raimo Turvallisuus ja Infra Öljyalan Keskusliitto Standardiehdotus SFS 3357 PALAVIEN NESTEIDEN VARASTON SAMMUTUS- JA PALONTORJUNTAKALUSTO Lausuntopyyntö 6/3,.4.03 FK LAUSUNTO

Lisätiedot

Autosuojan paloturvallisuus

Autosuojan paloturvallisuus 2013 Autosuojan paloturvallisuus Päijät-Hämeen pelastuslaitos 19.4.2013 1 Sisältö 2 Soveltamisala... 2 3 Käsitteet... 2 4 Käyttötapa... 2 4.1 Autosuojan käyttäminen... 2 5 Pienet alle 60 m2 autosuojat...

Lisätiedot

RÄJÄHDETILOJEN TILALUOKITUS JA SÄHKÖLAITTEISTOT

RÄJÄHDETILOJEN TILALUOKITUS JA SÄHKÖLAITTEISTOT RÄJÄHDETILOJEN TILALUOKITUS JA SÄHKÖLAITTEISTOT Räjähteiden valmistustilojen tai tilapäisten, pysyvien tai kaupan varastojen tilaluokituksesta ei ole yksiselitteisiä ohjeita tai esimerkkejä säädöksissä,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista Annettu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kukkola Timo 13.-14.10.2016 Räjähteiden säilytys räjähdeturvallisuussäädöksissä Rankkaa säädöstekstiä louhintaräjähteiden säilytyksestä Räjähteiden turvallisuussäädökset

Lisätiedot

RÄJÄHDYSVAARALLISIA TILOJA JA LAITTEITA KOSKEVAT STANDARDIT. Päivitetty

RÄJÄHDYSVAARALLISIA TILOJA JA LAITTEITA KOSKEVAT STANDARDIT. Päivitetty 1(6) Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuutta koskevan lain (390/) 135 :n mukaan turvatekniikan keskus julkaisee luettelon niistä standardeista, joita noudattaen katsotaan tämän

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 609 03.09.2002 4 Ymp 7812-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) Ympkaalk 609 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 27.6.2005 Kokouspvm 21.6.2005 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi

Suomen Turvallisuusneuvonantajat. Laatu ja turvallisuus auditointi Suomen Turvallisuusneuvonantajat Laatu ja turvallisuus auditointi Yritys: Tarkastelun kohde: Auditoija: Päiväys: 1.1 Vastuuhenkilöt 1.1.1 Onko kemikaalien maakuljetuksille nimetty turvallisuusneuvonantaja?

Lisätiedot

Varkauden aluetoimiston toiminnan laajentaminen nestekaasupullovarastolla

Varkauden aluetoimiston toiminnan laajentaminen nestekaasupullovarastolla PÄÄTÖS 1 (4) Savon Kuljetus Oy Sammonkatu 12 70500 KUOPIO Ilmoitus nestekaasun keskisuuresta varastoinnista 13.2.2012 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Varkauden aluetoimiston toiminnan laajentaminen nestekaasupullovarastolla

Lisätiedot

Nestekaasun käyttölaitoksen rakentaminen

Nestekaasun käyttölaitoksen rakentaminen PÄÄTÖS 1 (5) Osuuskunta Maitomaa Kuopiontie 2 77600 SUONENJOKI Hakemuksenne 29.8.2008 Asia Nestekaasun käyttölaitoksen rakentaminen Kohde ja sen sijainti Osuuskunta Maitomaan osoitteessa Kuopiontie 2 (kiinteistötunnus

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 492 27.06.2006 3 Ymp 5191-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 Ympkaalk 492 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm. 23.8.1999 Kokouspvm 19.8.1999 HAKIJA Laitos ja sen sijainti Kiinteistön

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien laajamittainen teollinen käsittely ja varastointi

Vaarallisten kemikaalien laajamittainen teollinen käsittely ja varastointi PÄÄTÖS 1 (4) VTT Expert Services Oy PL 1001 02044 VTT Hakemuksenne 23.5.2011 Asia Vaarallisten kemikaalien laajamittainen teollinen käsittely ja varastointi Kohde ja sen sijainti Päätös VTT Expert Services

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX-direktiivit Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX direktiivit ATEX-laitedirektiivi (Euroopan yhteisön direktiivi 94/9/EY) Direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten

Lisätiedot

Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala

Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala 22.5.2015 Kuolemaan johtanut tulityöonnettomuus Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala Kuolemaan johtanut onnettomuus 9.7.2014 Jakeluasema, miehittämätön Valmistelevat työt maanalaisen bensiinisäiliön sisäpuoliselle

Lisätiedot

LNG-turvallisuus Mitä on opittu ja mihin on syytä kiinnittää huomiota Kaasualan neuvottelupäivät, Arto Jaskari

LNG-turvallisuus Mitä on opittu ja mihin on syytä kiinnittää huomiota Kaasualan neuvottelupäivät, Arto Jaskari Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) LNG-turvallisuus Mitä on opittu ja mihin on syytä kiinnittää huomiota Kaasualan neuvottelupäivät, 10.5.2017 Arto Jaskari Tukes Painelaitteet-ryhmä / Maakaasu Painelaitteet

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Luonnos 15.2.2018 Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan kaatopaikoista annetun valtioneuvoston asetuksen (331/2013)

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640)

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 564 19.08.2003 3 Ymp 10911-2002 (235, 222) Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) Ympkaalk 564

Lisätiedot

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista

Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Jakeluaseman ympäristönsuojelutarkastus muistilista Pvm: Aseman nimi: Paikalla: Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä.

Lisätiedot

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

N:o 302 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 825 LIITE B KULJETUSVÄLINEITÄ JA KULJETUSTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Liitteen sisällys 10 000 Muiden kansallisten ja kansainvälisten määräysten noudattaminen 10 001 Liitteen B määräysten soveltaminen 10 002

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (6) 27.3.2013 8079/342/2012. Adven Oy PL 162 01511 VANTAA. Adven Oy:n lupahakemus 25.10.2012. Visko Teepakin lämpökeskuksen rakentaminen

PÄÄTÖS 1 (6) 27.3.2013 8079/342/2012. Adven Oy PL 162 01511 VANTAA. Adven Oy:n lupahakemus 25.10.2012. Visko Teepakin lämpökeskuksen rakentaminen PÄÄTÖS 1 (6) Adven Oy PL 162 01511 VANTAA Adven Oy:n lupahakemus 25.10.2012 Asia Visko Teepakin lämpökeskuksen rakentaminen Kohde ja sen sijainti Adven Oy:n lämpökeskus Oy Visko Teepak Ab Hangon tehtaalla

Lisätiedot

OY PUMPPULOHJA AB 1 (5) LAATUTIE SAUKKOLA 2016 KÄYTTÖOHJE PAINEASTIAT. Painelaitedirektiivi 2014/68/EU TEKNISET TIEDOT

OY PUMPPULOHJA AB 1 (5) LAATUTIE SAUKKOLA 2016 KÄYTTÖOHJE PAINEASTIAT. Painelaitedirektiivi 2014/68/EU TEKNISET TIEDOT OY PUMPPULOHJA AB 1 (5) LAATUTIE 4 09430 SAUKKOLA 2016 KÄYTTÖOHJE PAINEASTIAT Painelaitedirektiivi 2014/68/EU TEKNISET TIEDOT VAROITUKSET 2 (5) 1. Älä ylitä painesäiliön arvokilpeen merkittyä suurinta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42)

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 249 08.04.2003 2 Ymp 614-2003 (235, 222) Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) Ympkaalk 249 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kemikaalien varastoinnin merkittävä muutos Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n Laitilan tuotantolaitoksella

Kemikaalien varastoinnin merkittävä muutos Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n Laitilan tuotantolaitoksella PÄÄTÖS 1 (4) Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Tommi Suutari Limonaadikuja 4 23800 LAITILA Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Kemikaalien varastoinnin merkittävä muutos Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n

Lisätiedot

Ohjeita lämmitysöljysäiliöiden omistajille Öljysäiliön sijoittaminen, tarkastuttaminen ja käytöstä poistaminen

Ohjeita lämmitysöljysäiliöiden omistajille Öljysäiliön sijoittaminen, tarkastuttaminen ja käytöstä poistaminen LOHJAN KAUPUNKI ASIAKASOHJE Kaupunkisuunnittelukeskus Ympäristöyksikkö PL 71 9.9.2010 08101 LOHJA Ohjeita lämmitysöljysäiliöiden omistajille Öljysäiliön sijoittaminen, tarkastuttaminen ja käytöstä poistaminen

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on päättänyt, että Leipomo Rosten Oy saa rakentaa hakemuksessa tarkoitetun nestekaasun käyttölaitoksen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on päättänyt, että Leipomo Rosten Oy saa rakentaa hakemuksessa tarkoitetun nestekaasun käyttölaitoksen. PÄÄTÖS 1 (4) Leipomo Rosten Oy Voimakatu 3 20520 TURKU Leipomo Rosten Oy:n hakemus 7.12.2012 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Nestekaasun käyttölaitoksen rakentaminen Leipomo Rosten Oy, Voimakatu 3, 20520

Lisätiedot

Postinumero ja - toimipaikka

Postinumero ja - toimipaikka RISKIKARTOITUS NUMMELANHARJUN-NUMMENKYLÄN POHJAVESIALUUELLA - YRITYKSET 1 YRITYS Yrityksen nimi 2 TOIMIPAIKKA 3 LISÄTIETOJA YRITYKSESTÄ 4 TOIMINNAN KUVAUS Yrityksen toimiala Lähiosoite Puhelin Kiinteistön

Lisätiedot

Teknokemian tehtaan rakentaminen

Teknokemian tehtaan rakentaminen PÄÄTÖS 1 (5) Taerosol Oy Aakkulantie 21 36220 Kangasala Asia Kohde ja sen sijainti Teknokemian tehtaan rakentaminen Taerosol Oy, Kangasalan kunta, Lemposen kylä, osoitteessa Hampuntie, korttelialueen tontti

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4) 27.9.2012 4915/342/2012. Karjaan Kaukolämpö Oy PL 31 10601 TAMMISAARI. Karjaan Kaukolämpö Oy:n lupahakemus 20.6.2012

PÄÄTÖS 1 (4) 27.9.2012 4915/342/2012. Karjaan Kaukolämpö Oy PL 31 10601 TAMMISAARI. Karjaan Kaukolämpö Oy:n lupahakemus 20.6.2012 PÄÄTÖS 1 (4) Karjaan Kaukolämpö Oy PL 31 10601 TAMMISAARI Karjaan Kaukolämpö Oy:n lupahakemus 20.6.2012 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Nestekaasun käyttölaitteiston rakentaminen Karjaan Kaukolämpö Oy,

Lisätiedot

Tampereen kaupunki. Teija Mäkinen. Aakkulan pohjavesialueen lämmitysöljysäiliöiden kartoitusprojekti

Tampereen kaupunki. Teija Mäkinen. Aakkulan pohjavesialueen lämmitysöljysäiliöiden kartoitusprojekti Tampereen kaupunki Teija Mäkinen Aakkulan pohjavesialueen lämmitysöljysäiliöiden kartoitusprojekti Ympäristövalvonnan julkaisuja 3/2006 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Tavoite... 3 1.2 Säädökset...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA St 1 Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee polttonesteiden jakeluaseman toimintaa osoitteessa Vanhasahankatu

Lisätiedot

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenranna seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Annettu julkipanon jälkeen 00 LAPPEENRANTA..0 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA. Hakija Saimaan Polttoaine Oy

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 723 02.11.2004 3 Ymp 10322-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 Ympkaalk 723 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

0171338-7). Kohde ei sijaitse pohjavesialueella.

0171338-7). Kohde ei sijaitse pohjavesialueella. PÄÄTÖS 1 (4) Sakupe Oy Keskussairaalantie 19 40620 JYVÄSKYLÄ Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Nestekaasulaitoksen perustaminen Sakupe Oy:n pesula osoitteessa Salmirannantie 1b,

Lisätiedot

LABKO PT-PIDÄTYSKAIVO 2002 PS-PAISUNTASÄILIÖT ASENNUSOHJE

LABKO PT-PIDÄTYSKAIVO 2002 PS-PAISUNTASÄILIÖT ASENNUSOHJE www.wavin-labko.fi WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Puh: 020 1285 210 Fax: 020 1285 280 E-mail: tanks@wavin-labko.fi 06/05 65AI01ds LABKO PT-PIDÄTYSKAIVO 2002 JA PS-PAISUNTASÄILIÖT ASENNUSOHJE

Lisätiedot

Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille

Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille Tampere 31.12.2010 Ympäristöntarkkailuohjelma polttonesteen jakeluasemille Benviron - Ympäristöntarkkailuohjelma täyttää valtioneuvoston asetuksessa 444/10 nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 652 30.10.2001 1 Ymp 6012-2001 (231) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) Ympkaalk

Lisätiedot

PIENTALOJEN OMAVALVONTA

PIENTALOJEN OMAVALVONTA Omavalvonnan lakitausta Omavalvonta on pelastuslain 379/2011 78 mukaista valvontaa. Tämän omavalvontalomakkeen täyttäminen ja palauttaminen annettujen ohjeiden mukaisesti on velvoittavaa. Pelastuslaitos

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4) 13.5.2015 1804/342/2015. Fescon Oy. Hämeenkatu 9 A 05800 HYVINKÄÄ. Nestekaasulaitoksen perustaminen

PÄÄTÖS 1 (4) 13.5.2015 1804/342/2015. Fescon Oy. Hämeenkatu 9 A 05800 HYVINKÄÄ. Nestekaasulaitoksen perustaminen PÄÄTÖS 1 (4) Fescon Oy Hämeenkatu 9 A 05800 HYVINKÄÄ Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Nestekaasulaitoksen perustaminen Fescon Oy:n Haukiputaan tehdas sijaitsee Oulun kaupungin Haukiputaalla, osoitteessa

Lisätiedot

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI

ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI ONNETTOMUUSTUTKINTARAPORTTI Dnro 3737/06/2004 Jakeluasemalla Lopella 18.8.2004 sattunut räjähdys Tutkijaryhmä: Timo Kukkola ONNETTOMUUSTUTKINNAN TIIVISTELMÄ Onnettomuustapaus Lopen Jokiniemessä olevalla

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Perusmaksu (sisältää 2h työtä)

Perusmaksu (sisältää 2h työtä) A. VALVONTASUUNNITELMAN MUKAISTEN VALVONTA- JA TARKASTUSTEHTÄVIEN MAKSUT Asuinrakennusten palotarkastukset, veloitukset Perusmaksu Tuntiveloitus (alv. 0%) Yleinen palotarkastus - - Jälkipalotarkastus -

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 819 12.11.2002 6 Ymp 8535-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) Ympkaalk 819 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien käyttö ja varastointi varakattilalaitoksella

Vaarallisten kemikaalien käyttö ja varastointi varakattilalaitoksella PÄÄTÖS 1 (5) Suomen Teollisuuden Energiapalvelut - STEP Oy PL 9 28101 PORI STEP Oy:n lupahakemus 18.7.2014, täydennykset 29.8.2014 ja 2.9.2014 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Vaarallisten kemikaalien

Lisätiedot

RISKIENHALLINTA OPINTOPÄIVÄT 18.-19.11.2014

RISKIENHALLINTA OPINTOPÄIVÄT 18.-19.11.2014 RISKIENHALLINTA OPINTOPÄIVÄT 18.-19.11.2014 RISKIENHALLINTA, JAOSTON JOHTOKUNTA Liiton puheenjohtaja, pelastusjohtaja Jari Sainio, Varsinais-Suomen pelastuslaitos Turku (2014-2017) Jaoston puheenjohtaja

Lisätiedot

Roth DVT-öljysäiliö. German quality since Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5

Roth DVT-öljysäiliö. German quality since Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L 1/5 Installation DVT 750 L DVT 1000 L DVT 1500 L German quality since 1947 1/5 Johdanto Kuljetus-, asennus- ja käyttöohje koskee kaikkia Roth-öljysäiliöitä. Tässä käsitellyille säiliöille on annettu yleinen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015

PÄÄTÖS 23.4.2015 6641/31/2014. Metarno Oy. Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI. Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Metarno Oy Ahteentie 1 C 35300 ORIVESI Hakemuksenne 12.9.2014 ja lisäselvitykset 15.2.2015 Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Räjähteiden pysyvä varasto, Hämeenlinna Kannila Metarno

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 607 03.09.2002 2 Ymp 4362-2002 (235) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

TURVAOHJE. Vedenlämmitin. Ohje vedenlämmittimen turvalliseen asentamiseen

TURVAOHJE. Vedenlämmitin. Ohje vedenlämmittimen turvalliseen asentamiseen TURVAOHJE Vedenlämmitin Ohje vedenlämmittimen turvalliseen asentamiseen D109641 01/2018 vers1 Kiitos, että valitsit kotimaisen Jäspi-tuotteen. Haluamme, että laitteesi ei aiheuta sinulle missään tapauksessa

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta E4 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Autosuojien paloturvallisuus Ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus autosuojien paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä maaliskuuta 2005 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu 2016 2017 Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA (Pelastuslaki 379/2011 16 ) (VN asetus pelastustoimesta 407/2011 3 ) Tarkastettu Pelastusviranomaisen hyväksyntä / 20 / 20 Sallan kunta

Lisätiedot

Painelaitteiden seuranta

Painelaitteiden seuranta Ohje 11/2015 13.11.2015 0 (5) Tukes-ohje 11/2015 Painelaitteiden seuranta Painelaitteiden seuranta Ohje 11/2015 13.11.2015 1 (5) Sisältöalue Painelaitteen määräaikaistarkastuksen korvaaminen painelaitteiden

Lisätiedot

AVAINTURVALLISUUSOHJE 2010

AVAINTURVALLISUUSOHJE 2010 AVAINTURVALLISUUSOHJE 2010 Avainturvallisuus on tärkeä osa lukituksella aikaansaatua suojausta. Avainturvallisuus muodostuu avainhallinnasta ja säilytyksestä, valitusta avainturvallisuustasosta sekä avaimen

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 202 09.04.2002 2 Ymp 12095-2001 (233) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016

KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016 1 KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016 : Kokeet 1 Tutkintojulkaisut... 2 Öljylämmitysalan ja säiliöntarkastusalan vastuuhenkilökurssit 3 Kaasuasennusalan vastuuhenkilökurssit. 4 Öljysäiliöiden tarkastustöiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (4) 30.9.2014 572/36/2014. Tikomet Oy. Iskutie 9 40320 JYVÄSKYLÄ. Päätös laitoksen perustamisesta

PÄÄTÖS 1 (4) 30.9.2014 572/36/2014. Tikomet Oy. Iskutie 9 40320 JYVÄSKYLÄ. Päätös laitoksen perustamisesta PÄÄTÖS 1 (4) Tikomet Oy Iskutie 9 40320 JYVÄSKYLÄ Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Päätöstä koskeva toiminta Päätös laitoksen perustamisesta Tikomet Oy, Iskutie 9, 40320 JYVÄSKYLÄ. Kohde ei sijaitse pohjavesialueella.

Lisätiedot

Maanviljelijänä pohjavesialueella. 6.10.2015 Maankäyttö ja pohjavesi -teemailtapäivä, GTK, Espoo Airi Kulmala, MTK

Maanviljelijänä pohjavesialueella. 6.10.2015 Maankäyttö ja pohjavesi -teemailtapäivä, GTK, Espoo Airi Kulmala, MTK Maanviljelijänä pohjavesialueella 6.10.2015 Maankäyttö ja pohjavesi -teemailtapäivä, GTK, Espoo Airi Kulmala, MTK Esityksen sisältö 1. Pohjavesialueen sijainti 2. Nitraattiasetus 3. Kasvinsuojeluaineet

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

City Combi. Laite on valmistettu asiakkaittemme vaatimusten mukaiseksi, joten se on laadukas, monipuolinen ja luotettava.

City Combi. Laite on valmistettu asiakkaittemme vaatimusten mukaiseksi, joten se on laadukas, monipuolinen ja luotettava. Rolba City Combi City Combi Suunniteltu kaupunkialueille helpottamaan putkistojen huoltotöitä kaikenlaisissa kiinteistöissä kuten esim. ravintoloissa. Se on kompakti ulkopuolelta, mutta siinä on kuitenkin

Lisätiedot

S6-2003 HISSIEN TARKASTUS. Turvatekniikan keskus 1. YLEISTÄ 2. HISSIN TARKASTUKSET. 2.1. Tarkastukset ennen hissin käyttöönottoa 23.5.

S6-2003 HISSIEN TARKASTUS. Turvatekniikan keskus 1. YLEISTÄ 2. HISSIN TARKASTUKSET. 2.1. Tarkastukset ennen hissin käyttöönottoa 23.5. Turvatekniikan keskus S6-2003 23.5. 2003 HISSIEN TARKASTUS 1. YLEISTÄ Turvatekniikan keskus (TUKES) antaa tämän ohjeen sähköturvallisuuslain, SL (410/1996, 913/2002), 56 :n nojalla. Hissien ja eräiden

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä

Valtioneuvoston asetus PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä 1 30.8.2016 1. PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään jätelain (646/2011) nojalla: 1 Määritelmät Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

Lisätiedot

Märkälujahartsin ja selkeytyksen apuaineen tuotannon aloittaminen. Kemira Chemicals Oy, Äetsä, Harmajantie 3, 32740 SASTAMALA.

Märkälujahartsin ja selkeytyksen apuaineen tuotannon aloittaminen. Kemira Chemicals Oy, Äetsä, Harmajantie 3, 32740 SASTAMALA. PÄÄTÖS 1 (4) Kemira Chemicals Oy PL 7 32741 SASTAMALA Asia Kohde ja sen sijainti Päätös Märkälujahartsin ja selkeytyksen apuaineen tuotannon aloittaminen Kemira Chemicals Oy, Äetsä, Harmajantie 3, 32740

Lisätiedot

Polttonesteiden varastointi. maatiloilla. farmarisäiliöissä

Polttonesteiden varastointi. maatiloilla. farmarisäiliöissä Polttonesteiden varastointi maatiloilla farmarisäiliöissä 12.4.2011 1 JOHDANTO Turvatekniikan keskuksen (TUKES) Varo-rekisterin mukaan vuosittain kotitalouksissa tapahtuneista kemikaalionnettomuuksista

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE

KOE- JA KURSSITIEDOTE KOE- JA KURSSITIEDOTE 2014 Tiedotteen sisältö: Kokeet 1 Öljylämmitysalan kurssi 3 Öljylämmitysalan asennustyöt 4 Säiliöntarkastustyöt 5 Kaasuasennustyöt 6 ASENNUSALAN KOKEET ÖLJYLÄMMITYS SÄILIÖNTARKASTUS

Lisätiedot