Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) kokous Brysselissä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) kokous 25.1.2010 Brysselissä"

Transkriptio

1 Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) kokous Brysselissä Osanottajat: Leoz puheenjohtajana ja Andersson komissiosta, Sedlacek, Heseltine, Galgaro, Gulvanessian ja Greenley TC 250:sta, jäsenmaista Kypros, Latvia, Tshekki, Romania, Belgia, Saksa, Ruotsi, NL, Kreikka, Portugal, Italia, UK, Itävalta ja Suomi. Lisäksi läsnä olivat da Costa CEN, Bar CEPMC, Faraday FIEC, Varum JRC, TC 125 ja TC 229 edustajat. Muita olivat Turkki, Kroatia, Norja ja Sveitsi. Yhteenveto: Kokous hyväksyi programming mandaatin, joka oli kokouksen tärkein asia. Asioiden kehittyminen on nyt kiinni TC 250 ehdotuksista. Kannattaa olla aktiivinen TC 250/SC:ssa. 1. Kokouksen avaus Leoz avasi kokouksen. Hän totesi programming mandaatin olevan tärkeä. Komissio valmistelee tiedonantoa (communication). Aikataulu on tämän vuoden loppu. Vuonna 2003 antoi vastaavan tiedonannon eurokoodeista. Komission on alkanut promotoida eurokoodeja kolmansissa maissa. Leoz mainitsi Moskovan kokouksen. 2. Esityslista Esityslista hyväksyttiin sellaisenaan. 3. Edellisen kokouksen pöytäkirja Edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin sellaisenaan. 4. Maaraportit Minulta saa tarkemmat maaraportit tarvittaessa. Suomen raportti on liitteenä. Suomen raportissa mainituista ongelmista ei keskusteltu. Belgia Koko eurokoodipaketti saadaan hoidettua tänä vuonna. Osa kansallisista standardeista on voimassa tämän vuoden loppuun. Eurokoodit tulevat Belgian standardointisääntöjen mukaan ainoiksi belgialaisiksi kantavien rakenteiden suunnittelustandardeiksi. Tällöin lainsäädäntö asettaa suunnittelijoille 10 vuoden vastuun. Belgiassa ei ole rakentamismääräyksiä Suomen tapaan. Belgian standardisointilaitos on vuodesta 2005 lähtien ollut valtion virasto. Belgia julkaisee eurokoodit kolmella kielellä: englanti, ranska ja hollanti, joista kaksi viimeistä ovat maan viralliset kielet. Belgian hollanti ja Alankomaiden hollanti poikkeavat hieman toisistaan. Terminologiaerot on selitetty esipuheessa, johon on sisällytetty myös löydetyt virheet.

2 Viivästysongelmia on tullut juuri corrigendoista ja amendmenteista ja niiden sovittamisesta kolmeen kieliversioon. Kansalliset liitteet julkaisee Belgian standardisointilaitos. Niiden tulee olla kansallisella lausuntokierroksella ja ne tulee julkaista Belgian virallisessa lehdessä. Kansalaisten liitteiden esipuheessa on informaatiota vanhoista standardien poisvetämisestä, annetuista kansallisista parametreistä, informatiivisten liitteiden käytöstä ja non contradicting complementary information (NCCI). Tshekki Kaikki kansalliset liitteet ovat julkaistu ja ovat saatavilla myös englanniksi. Eurokoodien käyttö on ollut mahdollista vuoden 2009 alusta lähtien. Vanhat tshekkistandardit kumotaan ja sen jälkeen eurokoodit ovat ainoa käytetty suunnittelumenetelmä. Joihinkin eurokoodiosiin on annettu joitakin NCCI-dokumentteja. Tshekkisysteemin mukaan standardit ovat vapaaehtoisia, mutta ne tulevat pakolliseksi suunnittelusopimusten pohjalta tai jokin vastuussa oleva virasto voi ne vaatia pakolliseksi. Kansallisilla parametreillä on viranomaisluonne. Suunnittelijoiden täytyy käydä Czech Chamber of Engineers järjestämä testi ennen kuin saavat käyttää eurokoodeja. Irlanti Irlannissa on viranomaismääräykset (building regulations) kuten on Suomessakin. Määräykset ovat pitkälti toiminnallisia. Niitä täydentävät erilliset Technical documents (TGDs), joissa kerrotaan kuinka määräykset voidaan täyttää. Vastaavat pitkälti meidän ohjeita. Kantavia rakenteita koskeva TGD uusitaan, kun kansalliset liitteet ovat valmiit. Eurokoodeja voi käyttää jo nyt, mutta paikallinen rakennusvalvonta voi vaatia lisätodisteita määräysten täyttämisestä ennen kuin TGD on valmis. Julkisten hankintojen ja maa- ja vesirakentamisen tekniset spesifikaatiot joudutaan uusimaan, kun kansalliset liitteet ovat valmiit. Kansalliset liitteet on tarkoitus saada valmiiksi ennen Saksa Kansallisia liitteitä valmistellaan. Saksa on käyttänyt eurokoodien esistandardeista tehtyjä DINstandardeja. Saksa teettää huomattavan määrän vertailulaskelmia. He ovat huomanneet, että eurokoodiosat eivät ole aina selkeät ja yksiselitteiset. Eurokoodit ovat liian monimutkaisia jokapäiväiseen käyttöön. Päänvaivaa ovat tuottaneet myös työnsuoritusstandardit. Saksa on huomannut aukkoja eurokoodien ja harmonisoitujen tuotestandardien kesken. EN- eurokoodit otetaan käyttöön vuonna Kroatia Eurokoodien kääntäminen on menossa ja kansalliset liitteet tekeillä. Päämääränä on, että lähtien eurokoodit olivat ainoa suunnittelumenetelmä. Turkki 16 osaa on käännetty turkiksi. Kansallisia liitteitä on tekeillä. Turkille keskeinen osa on maanjäristysosa.

3 Kreikka Eurokoodien käännökset ovat helmikuussa 2010 valmiit kuten myös kansalliset liitteet. Ongelmana on standardien kallis hinta. Kansalliset liitteet käännetään englanniksi. Silloista on vuodelta 2007 ministeriön päätös, että siltojen suunnittelussa käytetään eurokoodeja. Vuodelta 2008 on ministeriön päätös, jossa suositellaan talorakennuskohteissa käytettävän eurokoodeja lukuun ottamatta betonieurokoodeja. Rakentamissäädökset muutetaan vuonna Latvia Latviassa käyttäjät voivat valita suunnittelumenetelmänsä, mutta EC 4 ja EC 8 käyttö on pakollista. Kansallisia liitteitä on 16 valmiina. Silloissa käytetään ainoastaan eurokoodeja. Yliopistot pohjaavat opetuksensa eurokoodeihin. Taloudellinen tilanne on ongelma. Italia Italia aloitti siirtymisen eurokoodeihin muita maita myöhemmin. Italia on kääntänyt nyt 25 osaa ja 10 osaa on käännöstyön alla tulivat voimaan tekniset säännöt, jotka sisälsivät 22 kansallisen liitteen parametrit. Näitä nyt tarkistetaan ja samalla valmistellaan 7 uuden osan kansallista liitettä julkaistaan kaikki 29 kansallista liitettä. Kypros 53 kansallista liitettä on valmiina. Loput valmistuvat pian. Kansalliset liitteet ovat englanniksi. Viranomaismääräykset muutetaan kesäkuussa 2010 tai tämän vuoden lopulla viittaamaan eurokoodeihin. Ranska (galgaro) Galgaro on Ranskan TC 250 tukiryhmän puheenjohtaja. 46 kansallista liitettä on valmiina ja 6 valmisteilla. Ainoastaan alumiiniosien kansallisia liitteitä ei ole tehty. Standardit ja samoin tehdyt kansalliset liitteet on julkaistu. Ranskassa on viranomaismääräyksiä maanjäristys- ja paloasioista. Asetus eivät hyväksy eurokoodien seismic mapia. Tilanne on epäselvä. Palosäädökset ovat vanhat ja ne täytyy muuttaa. Galgaro toivoi komissiolta tiedonantoa, jossa sanotaan selvästi, että viranomaissäädökset tulee muuttaa eurokoodien mukaiseksi ja kansalliset standardit kumota. Liettua Liettua on kääntänyt eurokoodit ja nyt valmistelemassa kansallisia liitteitä. Niiden odotetaan valmistuvan vuonna Standardien hinta koetaan ongelmaksi. Alankomaat NL julkaisi tavallisten eurokoodiosien kansalliset liitteet vuonna Loput kansalliset liitteet julkaistaan vuonna NL on ottanut aikalisää. NL aikoo muuttaa määräyksensä vuoden 2010

4 lopussa. Sitä ennen olemassa olevien suunnittelusääntöjen käyttö on sallittu. Kansalliset liitteet ovat saatavissa englanniksi. Maanjäristysosille, monille teräsosille ja joillekin alumiiniosille ei julkaista kansallista liitettä, vaan suositellaan käytettäväksi eurokoodien suositusarvoja. Sveitsi Sveitsissä eurokoodit on vaihtoehto kansallisten säädösten rinnalla. Sveitsi aloitti eurokoodien omaksumisen vuonna 2003, jolloin julkaistiin lyhennetyt versiot perustuen pääosin ENVeurokoodeihin. Näitä kutsutaan Swisscodes. Nämä ovat olleet suunnittelukäytännön ja koulutuksen pohjana. Nyt näitä Swisscodes aiotaan tarkistaa ja poistaa ristiriidat EN-eurokoodien kanssa. Työ valmistuu vuonna Nämä on käännetty saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja englanniksi. Näitä Swisscodes käsitetään nykyisin NCCI dokumentteina. Varsinaiset kansalliset liitteet ovat valmisteilla. Heseltine puuttui tähän ja sanoi, että Sveitsin käytäntö rikkoo CEN:n sääntöjä. Sveitsi ei ole pyytänyt CEN:ltä saada standardeihin poikkeamia (derogations). Sveitsillä on nykyisin sopimus EU:n kanssa rakennustuotteiden sisämarkkinoiden osalta. On vaikea käsittää, kuinka Sveitsin käytäntö sopii yhteen sisämarkkinasääntöjen kanssa. Itävalta Itävallassa lähtien on voinut käyttää ainoastaan eurokoodeja. Kansalliset liitteet on siten tehty. Asiasta ei ole lakia, mutta jos käyttää muita menetelmiä, voi tulla legal problems. Katso Norja Puolet eurokoodeista on käännetty. Joitakin kansallisia liitteitä on julkaistu vuonna 2008, mutta suurin osa vuonna Maaliskuuhun 2010 valmistuvat kansalliset liitteet EC 5, EC 6 ja EC 9. Kansallisia liitteitä ei ole englanniksi. Tanska Tanskassa on voinut käyttää eurokoodeja lähtien lähtien on pakko käyttää eurokoodeja. Viranomaissäädöksissä viitataan suoraan eurokoodeihin ja kansallisiin liitteisiin. Kansalliset liitteet on saatavissa myös englanniksi. Tanskassa on tehty oppikirjoja ja ohjeita eurokoodien käyttämiseksi. Puurakenteille, betonirakenteille ja teräsrakenteille on tehty ns. lyhyet versiot. Portugali Portugali on kääntänyt 4 eurokoodiosaa ja 10 on työn alla. 38 tai enemmän tullaan kääntämään portugalin kielelle. Näille tullaan valmistelemaan kansalliset liitteet, jotka julkaistaan portugalilaisina standardeina. Ensimmäinen paketti tulee rakennusten suunnitteluun. Toinen paketti julkaistaan vuoden 2010 lopussa.

5 Portugalin valtio julkaisee asetuksen, jolla eurokoodit ja kansalliset liitteet määritetään osaksi kansallisia viranomaismääräyksiä. Asetus tulee määrittämään myös siirtymäajan, jonka aikana voi käyttää olemassa olevia sääntöjä. Standardien hinta koetaan ongelmaksi. Ongelma on myös, ettei EN (raudoitusteräs) ole harmonisoitu tuotestandardi. Portugali tiedusteli EN valmistusaikataulua. Yliopistot opettavat eurokoodien mukaan. Aloittaa syöttämisen JRC:n databaseen, kun standardit on julkaistu. Leoz toivoi, että mandaattimuutos koskien EN 10080:ta on mennyt CEN:lle. Romania Eurokoodityö on edennyt hyvin Romaniassa. Lähes kaikki standardit on käännetty ja kansalliset liitteistä 70 prosenttia on tehty. Kansalliset liitteet on saatavissa englanniksi. Kansallisia säädöksiä/standardeja on muutettava. Niissä on oltava joitakin asioita, joita ei ole eurokoodeissa. Ulkomaiset yritykset käyttävät investoinneissaan eurokoodeja. Kontrolli tapahtuu kuitenkin vielä vanhojen viranomaissäädösten mukaan. Romania otti esille jonkin ongelman liittyen EN :en, jota ei ole vielä käsitelty TC 150/SC 6:ssa. Heseltine lupasi auttaa asiassa. Slovakia Slovakia esitti, että kansalliset standardit kumoutuvat Eurokoodien käännöstyö on käytännössä tehty. Kansalliset liitteet ovat lähes kaikki julkaistu. Jos ei ole kansallista liitettä, niin suositusarvoja voi silloin käyttää. Toukokuusta 2009 lähtien eurokoodit ovat olleet ainoa hyväksytty tapa koskien betonirakenteita lähtien tämä vaatimus koskee kaikkia rakenteita. Eurokoodit eivät kata vesisulkuja (watergates), joita varten tarvitaan omia määräyksiä. Yliopistoissa opetetaan eurokoodeja. Mukana on oppilaita jopa Afganistanista. Kauppakamarit antavat opetusta työelämässä oleville suunnittelijoille. Ruotsi Eurokoodeja voi käyttää Ruotsissa rinnan nykyisten kansallisten suunnitteluohjeiden kanssa. Ne ovat Ruotsin rakentamismääräyksissä samalla tavoin kuin asia on Suomessa. Suunnitelmien mukaan vuodesta 2011 lähtien eurokoodit on ainut tapa suunnitella. Tällä hetkellä 39 eurokoodiosan kansalliset parametrit on selvillä. Ne käännetään pian englanniksi. 2/3 osaa eurokoodeista käännetään ruotsiksi. Kääntämättä jää mm. maanjäristyosat ja erikoisemmat teräsosat. Kansalliset liitteet julkaistaan osana viranomaissäädöksiä. Boverket julkaisee talonrakentamista koskevat kansalliset liitteet ja Vägverket julkaisee siltoja koskevat osat. Ruotsissa on myös eurokoodi help desk. Katso Eurokoodien hinta koetaan ongelmaksi. Nykyiset määräykset (suunnitteluohjeet) on saanut ladattua ilmaiseksi verkosta. UK Kaikki osat julkaistu ja kaikki kansalliset liitteet (pääosin vuosina ) on tehty. Niitä voi käyttää jo nyt, mutta viranomaissäädöksiä (UK building regulations Approved Document part A -

6 Structure) muutetaan siten, että se jatkossa viittaa selkeästi eurokoodeihin ja kansallisiin liitteisiin. Kansalliset standardit kumotaan maaliskuussa Joidenkin osalta se on tehty jo aikaisemmin. Keskustelu maaraporttien (tour de table) jälkeen. Slovakia painotti, että uusien osien kohdalla on huolehdittava, että back ground documents tehdään. Tarvitaan myös laskentaesimerkkejä. Sedlacek selosti, että ensin tehdään JRC:n technical report ja sen jälkeen on keskustelu TC 250:ssa. Leoz otti esille standardien hinnat. Viranomaissäädökset korvautuvat standardeilla. Kokonaishinta on korkea. Selostin, että standardien hinta on kansallinen päätös. Meillä on menossa standardisointiselvitys, jossa standardien hinnoittelua tullaan käsittelemään. Latvia sanoi, että pitäisi hinnoittelussa erottaa ne standardit, jotka ovat komission mandatoimia ja teollisuuden omat vapaaehtoiset standardit. Leoz kertoi, että on tehty study Access to standardisation. Jatkossa tulee olemaan paljon keskustelua standardisointipolitiikasta. Komisiossa on menossa asiasta study. Gulvanessian sanoi, että eurokoodien hinta on este omaksumiselle. Erityisesti SME yrityksillä on ongelmia. Esitin, että on tärkeää, että kansalliset liitteet käännetään englanniksi ja ne ovat erikseen hankittavissa. Seuraavaksi keskusteltiin eurokoodien ja hens suhteesta. Saksa sanoi, että Guidance Paper L on selkä. Ongelma on durability aspects, jotka usein riippuvat suunnittelusäännöistä. Tällä sektorilla on paljon legal problems. Sedlacek sanoi, että TC 250 on tehnyt kaikkensa. Hän otti esille EN 10025, jonka terästeollisuus on tehnyt. Sedlacek sanoi, että puuttuu keskustelua ja tahtoa TC.den välillä. Norja sanoi olevan tärkeää, että standardien välillä säilytetään yhtenäisyys. Ongelma on, että CEN TC:t ovat itsenäisiä. Leoz totesi, että GP L säilyy, mutta kuinka koordinoida toimintaa. Seiffert halusi durabilityn kohdalla enemmän desciptive rules. Seuraava keskusteluaihe oli complexity of Eurocodes. Tanska ehdotti, että eurokoodeja tulisi lyhentää (shorten). Heseltine kertoi, että betoniosille oli UK:ssa tehty lyhennetyt versiot. Ongelma on legal aspects. Tähän myös Galgaro puuttui ja sanoi, että julkiset hankinnat vaativat käyttämään eurokoodeja, ei lyhennyttyjä versioita. Tämä on sama asia, johon olen kiinnittänyt huomioita myös Suomessa keskusteltaessa, kuinka näitä kansallisia sovellutusohjeita tehdään. Seuraavaksi Galgaro piti esitelmän, jossa hän esitteli lähinnä TC 250 Lissabonin kokouksen tulokset. Lissabonissa oli ollut lyhyt seminaari, jossa aiheena sustainability aspects in structural engineering. Esitelmät pitivät Paul Lüchinger, prof Mancini, prof Josa ja prof Feldman. John Moore kertoi WG 206 työstä ja JRC:n Pinto CPR:n seitsemännestä BWRs. Lissabonissa oli myös päätetty

7 uusien eurokoodiosien WG:n puheenjohtajuuksista. WG:jen osanottajien haku on käynnissä. Puheenjohtajat ovat seuraavat: Eurokoodit sisältävät 5320 sivua. Galgaro esitteli taulukon, jossa corrigendat ja amendmentit oli esitelty. Ne ovat tämän matkakertomuksen liitteenä. Programming mandate Claes Andersonin esitteli programming mandaattityön lähtökohdat ja työn tuloksen. Jatkon aikataulu on seuraava: -komissio saa työn valmiiksi 3 kuukaudessa -CEN:llä on 3 kuukautta aikaa hyväksyä mandaatti -CEN:n tulee antaa vastaus 9 kuukauden sisällä -Komissio antaa standardisointimandaatit tai -mandaatit konsultoituaan ENC-kokousta. Komission rahoituspäätös on erillinen asia. Tähän tulee lisätä se, että käsittääkseni mandaatti menee 98/34 komitean kautta, joka tuo oman aikalisänsä. Programming mandaatti hyväksyttiin. Tämä oli kokouksen tärkein anti. Asiaa voi kommentoida (lähinnä editoriaalisia kommentteja) 2 viikon sisällä. Asian kehittyminen on nyt TC 250 kiinni. Kannattaa olla aktiivinen TC 250 alakomiteoissa. Tässä yhteydessä FIEC käytti puheenvuoron. Faraday totesi, ettei FIEC:llä ole mitään virallista kantaa eurokoodeihin. Hän puolsi eurokoodien nopeaa implementointia ja koulutusta. Hän kannatti Tanskan esitystä, jossa oli kerrottu eurokoodien lyhennetystä versioista. Ne tuntuivat käytännönläheisiltä. FIEC tukee myös eurokoodien promotointia kolmansissa maissa. FIEC oli tietyt varaukset eurokoodien osien laajentamiseksi. Tähän Galgaro sanoi, etteivät uudet osat vie TC 250 resursseja. Niitä tekevät toiset ihmiset. Tämä ei ihan pidä paikkansa. Esim. Sedlacek on lasirakenteita käsittävän työryhmän puheenjohtaja. Kaikki jäsenmaat (Itävalta, UK, Belgia, Saksa, Tanska ja Suomi), jotka käyttivät puheenvuoron, painottivat olemassa olevien osien parantamista. Sanoin lisäksi, että jos on kysymys komission

8 rajallisista raharesursseista, ne pitäisi käyttää olemassa olevien osien parantamiseen. Mikään jäsenmaa ei puoltanut uusia osia, mutta ei tietysti asettunut vastustamaan. Keskustelu kääntyi kansallisten parametrien harmonisointiin. Sedlacek sanoi, että hän on tekemässä raporttia eurokoodeista komissiolle. Hän sanoi, että teollisuuden ja viranomaisten tulisi osallistua TC 250 työhön, jotta heidän näkemyksensä tulevat huomioiduksi. Tietokoneohjelmateollisuus on toivonut selviä sääntöjä. Esitin työryhmää, joka valmistelisi asiakirjaa, kuinka kansallisia parametrejä voitaisiin harmonisoida. Ne ovat kansallisten viranomaisten päätäntävallassa. Heseltine ja JRC torjuivat esitykseni. JRC esitelmä JRC piti lopuksi esitelmänsä, josta ei ehditty keskustella. Edelleenkään kaikki maat eivät ole alkaneet syöttää sisään kansallisia parametrejään. Suomi on sitä tehnyt. Kiitos Jaakon. Maat on mainittu paremmuusjärjestyksessä, jotka ovat syöttäneet parametrejään: Tshekki, Tanska, Belgia, UK, Romania, Suomi, NL, Slovakia, Ruotsi, Viro, Puola, Norja. Yksittäisten eurokoodiosien kohdalla syötettyjen parametrien kattavuus on parhaimmillaan %. Syötettyjen osien kohdalla keskimäärin oli käytetty 54 prosenttia suositusarvoja. JRC:n toimeksiantoon kuuluu myös muiden olennaisten vaatimuksia koskevien standardien kartoitus on Isprassa rakennusten energiatehokkuutta koskevia standardeja koskeva kokous. JRC julkaisee prenormative, background ja technical documents. Prenormative documents voi kääntää helposti CEN:n raportiksi. JRC on julkaissut värähtelyistä 2 raporttia Design of lightweight footbridges for human induced vibrations ja Design of floor structures fore human induced vibrations sekä pari muuta raporttia Hot-dip-zinc-coating of prefabricated structural components ja Background document to EN Part 2 Traffic loads for road bridges - and consequences for the design. Löydettävissä JRC:n kotisivuilta. JRC:n mukaan EN 1997 on heikoin eurokoodeista. Ajatuksena on myös soveltaa eurokoodien metodia muille olennaisille vaatimuksille (GP L:n menetelmät). CEN WG 206 tekee tätä selvitystyötä. NL kysyi, laajennetaanko ENC:n ryhmän toimintaa myös muille olennaisten vaatimusten alueelle. Leoz sanoi, että CPR:n takia perustetaan työryhmiä myös muille BWRs:lle. JRC kehittää myös keskitettyä eurokoodi help deskiä. JRC:n täytyy vielä selvittää joitakin juridisia kysymyksiä. Se on tarkoitettu TC 250 kansallisille tukiryhmille. Pääsy on salasanan takana. Kolmansien maiden osalta kerrottiin Moldovan 2 päivän seminaarista (marraskuu 2009) sekä kokouksista Venäjän kanssa. Päämääränä on Moldovassa mahdollistaa eurokoodien käyttö. Komissio on solminut sopimuksen BSI:n kanssa eurokoodien promotoinnista kolmansiin maihin.

9 Tulossa koulutusta: Wienissä koskien siltoja EC 8 (maanjäristys) 2 pv EC 2 (betonirakenteet) 2 pv JRC:n sivuille voi ilmoittaa omista koulutustilaisuuksistaan. JRC julkaisee CEN TC 250 newsletter-julkaisua, joka on luettavissa JRC:n kotivulta. Seuraava kokous Seuraavan kokouksen ajankohdaksi päätettiin TC 250:n seuraava kokous on Helsingissä. Matti J. Virtanen

10

11

Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) ryhmän kokous 13.4.2010 Brysselissä

Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) ryhmän kokous 13.4.2010 Brysselissä 4.5.2011 Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents (ENC) ryhmän kokous 13.4.2010 Brysselissä Osanottajat: Leoz pj, Fuchs, Pinto JRC, Da Costa CEN, Galgaro ja Heseltine TC 250, UK; NL, Saksa,

Lisätiedot

Kokous: Eurocodes National Corrrespondents ENC ryhmän kokous

Kokous: Eurocodes National Corrrespondents ENC ryhmän kokous Matkaraportti 3.7.2009 Kokous: Eurocodes National Corrrespondents ENC ryhmän kokous Aika ja paikka: 1.7.2009 Brysselissä Suomen edustaja: Matti J. Virtanen/YM Osanottajat: Komissiosta Leoz, C. Andersson

Lisätiedot

Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 15-16.10.2007 Limassolissa Kyproksella

Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 15-16.10.2007 Limassolissa Kyproksella Matkaraportti Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 15-16.10.2007 Limassolissa Kyproksella Osanottajat: Galgaro pj, Haseltine, Moore, Sedlacek, Gulvanessian ja muiden SC:jen puheenjohtajat,

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Kokous: Eurocodes National Correspondents groupin (ENC) kokous Brysselissä

Kokous: Eurocodes National Correspondents groupin (ENC) kokous Brysselissä 14.7.2008 Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents groupin (ENC) kokous 30.6.2008 Brysselissä Osanottajat: V. Loez pj. ja C. Andersson komissiosta, Geraldin ja Pinto JRC, jäsenmaiden edustajia

Lisätiedot

Matkaraportti 8.12.2008

Matkaraportti 8.12.2008 Matkaraportti 8.12.2008 Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 20 21.11.2008 Maltalla Osanottajat: Calgaro pj, Greenley siht. SC puheenjohtajat: Malakatas, Bijlaard, Raoul, König, Pluijm,

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Eurokoodien jatkokehitystyö

Eurokoodien jatkokehitystyö EUROKOODI 2010 SEMINAARI 25.11.2010 Eurokoodien jatkokehitystyö Timo Tikanoja Rakennusteollisuus RT Nykytilanne -Kaikki eurokoodiosat ovat valmiita ja julkaistu -Painovirheet korjattu (lähes kaikkiin osiin

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

CE merkintä vesihuoltotuotteissa

CE merkintä vesihuoltotuotteissa CE merkintä vesihuoltotuotteissa Vesihuolto 2014 3-4. 6. 2014 EU:n rakennustuoteasetus Rakennustuoteasetus tuli voimaan 1.7.2013 CE merkintä ja suoritustasoilmoitus on pakollinen, jos Tuote kuuluu harmonisoidun

Lisätiedot

Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus

Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus Eurokoodien jatkokehitystyö - tilannekatsaus Eurokoodiseminaari 2011 Lyhenteitä CEN eurooppalainen standardisoinnin keskusjärjestö TC250 CENin tekninen komitea, joka vastaa eurokoodistandardien valmistelusta

Lisätiedot

Matkaraportti

Matkaraportti Matkaraportti 24.6.2008 Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 12 13.6.2008 Pariisissa Osanottajat: Calgaro pj, Greenley siht. SC puheenjohtajat: Malakatas, Mancini, Bijlaard, Raoul, König,

Lisätiedot

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita.

Eräät maat julkaisevat korttinsa eri kieliversioina, josta johtuen mallikortteja on useita. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin mallikortit maittain Tässä liitteessä on tietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. Mallikortit on kopioitu Internetistä osoitteesta http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Eucodes National Correspondents kokous Brysselissä.

Eucodes National Correspondents kokous Brysselissä. 27.2.2006 Matkaraportti Eucodes National Correspondents kokous 20.2.2006 Brysselissä. Osanottajat: Klein pj., Katsarakis sihteeri, TC 250 edustajia: Bossenamyer, Gulvanessian, Galgaro, Heseltine, Sedacek,

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Seitsemän miljardia? Väestölaskenta 2010 Suomessa, Euroopassa ja maailmassa

Seitsemän miljardia? Väestölaskenta 2010 Suomessa, Euroopassa ja maailmassa Seitsemän miljardia? Väestölaskenta 2010 Suomessa, Euroopassa ja maailmassa Tilastokeskuksen asiakasaamu 1.12.2011 Tilastokeskus Väestölaskenta tehdään lähes kaikissa maailman maissa 2010/2011 (2005-2014

Lisätiedot

Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne

Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne Eurokoodi 2015 seminaari 10.12.2015 Eurokoodien tilanne Käyttäjälle päin eurokoodien tilanne tulee jatkossa olemaan stabiili, kunnes seuraavan sukupolven eurokoodit

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 IP/07/584 Bryssel, 27 april 2007 EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 Euroopan komissio käynnisti

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents ENC-kokous Aika ja paikka: Brysselissä

Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents ENC-kokous Aika ja paikka: Brysselissä 21.9.2010 Matkaraportti Kokous: Eurocodes National Correspondents ENC-kokous Aika ja paikka: 17.9.2010 Brysselissä Osanottajat: V. Leoz (pj), Manfred Fuchs ja M. Bernholz komissiosta A. Pinto JRC J-A Galgaro

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK Työaika Suomessa ja muissa maissa Joulukuu 2010 EK Säännöllisen vuosityöajan pituus 1910-2010 Teollisuuden työntekijät päivätyössä 3000 2800 2600 2400 2200 Tuntia vuodessa Vuosityöajan pituus: vuonna 1920

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9.

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00,

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 2. huhtikuuta 200 (OR. en) 7853/0 Toimielinten välinen asia: 2009/048 (CNS) ISL 8 N 8 CH 9 FL 7 FRONT 38 SCHENGEN 30 N 07 ASIM 42 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Kokousraportti 29.11.2011

Kokousraportti 29.11.2011 Kokousraportti 29.11.2011 Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 14. 15.11.2011 Prahassa. Osanottajat: Calgaro pj, Greenley siht. SC puheenjohtajat: Malakatas, Mancini, Jorissen, Carvalho,

Lisätiedot

L 172 virallinen lehti

L 172 virallinen lehti Euroopan unionin L 172 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 9. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014 Niin sanottu kestävyysvaje Olli Savela, yliaktuaari 26.4.214 1 Mikä kestävyysvaje on? Kestävyysvaje kertoo, paljonko julkista taloutta olisi tasapainotettava keskipitkällä aikavälillä, jotta velkaantuminen

Lisätiedot

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN

Lisätiedot

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA

Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 404 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Anhänge Finnisch (Normativer Teil) 1 von 89 LIITE A Sopimuksen 3 kohdassa tarkoitettu luettelo I OSA 16 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2003 HYVÄKSYTYLLÄ LIITTYMISASIAKIRJALLA

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 8 % Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 75 7 Suomi 65 6 55 5 45 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 16.5.23/SAK /TL Lähde: European Commission 2 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15 15

Lisätiedot

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA

TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA TALVIRENGASVAATIMUKSET RASKAILLE HYÖTYAJONEUVOILLE EUROOPASSA Maat, joissa ei ole talvirekaita koskevia vaatimuksia Maat, joissa o talvirekaide/ketjuje käyttöä koskevia paikallisia vaatimuksia Maat, joissa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.7.2016 COM(2016) 440 final 2016/0202 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS pöytäkirjan (2015) tekemisestä Euroopan unionin puolesta siviili-ilma-alusten kauppaa koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne

Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne Eurokoodien jatkokehitystyön tilanne Eurokoodi 2016 seminaari 8.12.2016 Heikki Lilja / Timo Tikanoja Nykyisten eurokoodien tilanne Korjaussivuja ei ole tulossa (AC) Seuraavat muutossivut ovat vielä valmisteilla:

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

Eurokoodien tilanne. Eurokoodi 2014 seminaari Rakennusteollisuus RT ry Timo Tikanoja 9.12.2014

Eurokoodien tilanne. Eurokoodi 2014 seminaari Rakennusteollisuus RT ry Timo Tikanoja 9.12.2014 Eurokoodien tilanne Eurokoodi 2014 seminaari 9.12.2014 Eurokoodien tilanne Käyttäjälle päin eurokoodien tilanne tulee jatkossa olemaan stabiili, kunnes seuraavan sukupolven eurokoodit julkaistaan n. 2020

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

Kokousraportti 18.6.2013

Kokousraportti 18.6.2013 Kokousraportti 18.6.2013 Kokous: CEN TC 250 eli eurokoodeja käsittelevä kokous 27. 28.5.2013 Kööpenhaminassa. Osanottajat: Calgaro pj, Greenley siht. sekä uusi sihteeri Tracy Wilkins, SC puheenjohtajat:

Lisätiedot

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Tarkastelussa Lasten ja lapsiperheiden tulot, pienituloisuus ja koettu

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson Finanssipolitiikka EU:ssa Finanssineuvos Marketta Henriksson Perussopimus asettaa rajat Julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää kolmea prosenttia Julkisen velan suhde

Lisätiedot

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät

Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Töihin ulkomaille - lähetetyt työntekijät Marika Peltoniemi 31.8.2010 Eläketurvakeskus KOULUTTAA EU/ETA-maat ja Sveitsi 2 EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009: EU: Belgia, Bulgaria, Espanja,

Lisätiedot

R u o t s i s sa sekä e r ä issä EU- m a i s s a E l o k u u

R u o t s i s sa sekä e r ä issä EU- m a i s s a E l o k u u R u u a n h intakehitys ja h intataso Su o m e ssa ja R u o t s i s sa sekä e r ä issä EU- m a i s s a 2 0 1 0 2019 E l o k u u S e l v i t y k s e n o n t e h n y t I l k k a L e h t i n e n P ä i v i

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

EUROKOODISEMINAARI 2012 Avaus

EUROKOODISEMINAARI 2012 Avaus EUROKOODISEMINAARI 2012 Avaus Hanasaaren kulttuurikeskus, 31.10.2012 Matti Mannonen, SKOL Eurokoodien historiaa 1975 Komissio päätti ryhtyä harmonisoimaan teknisiä määräyksiä. Päätettiin valmistella rakennusten

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000

Täydentävät säännöt 1. Sisällys. - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla) Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 Täydentävät säännöt 1 Sisällys I luku II luku III luku - Oikeusapupyyntö (1 3 artikla)...000 - Maksuton oikeudenkäynti (4 ja 5 artikla)...000 - Ilmoitus todistajan tai asiantuntijan väärästä valasta (6

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: PÄÄTÖSASIAKIRJA EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

Eurocodes National Correspondents ENC kokous Brysselissä

Eurocodes National Correspondents ENC kokous Brysselissä Matkaraportti 20.10.2005 Eurocodes National Correspondents ENC kokous 14.10.2005 Brysselissä Osanottajat: Klein pj. 43 osanottajaa. TC 250; Bossenmayer, Hesseltine, Lüchinger, Sedlacek, Galgaro, Gulvanessian,

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Fields marked with are mandatory. Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. 1 Vastaajan profiili Vastaan: Yksityishenkilönä

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Irlannin tilanne. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010

Irlannin tilanne. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010 Irlannin tilanne Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010 Irlanti pyysi lainaa rahoitusmarkkinoidensa vakauttamiseksi Irlannin hallitus pyysi eilen Euroopan rahoitusvakausjärjestelyjen

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015

Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015 Apuvälineiden standardit tutuiksi 13.10.2015 Apuvälineiden standardisointi Standardisointipäällikkö, Pertti Isoniemi, YTL 13.10.2015 1 Yleinen Teollisuusliitto YTL Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenliitto

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / / / AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 1818 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 863 BG - Bulgaria

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 80 % Suomi 75 70 65 60 EU-15 Suomi (kansallinen) 55 50 80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 00 02 9.9.2002/SAK /TL Lähde: European Commission;

Lisätiedot

Lufthansa Private Jet

Lufthansa Private Jet Lufthansa 2006 enemmän vaihtoehtoja 1 Lufthansalta yksityiskoneet tarpeen mukaan 2 Lufthansan räätälöidyt liikelennot; Mobility a la Carte 3 tarjoaa enemmän vaihtoehtoja on Lufthansa huipputuote, joka

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot