ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna (39)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2010 1 (39)"

Transkriptio

1 ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna (39)

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Ilomantsin kunnan hallinnon ja talouden tarkastus Tarkastuslautakunta Tilintarkastus Esteellisyydet Tarkastuslautakunnan toiminta Vuoden 2009 arviointikertomuksen aiheuttamat toimenpiteet Aikaisempien arviointikertomusten huomiot Toiminnallisten tavoitteiden asettaminen Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet Toiminnan yleiset tavoitteet Toimielinkohtaiset tavoitteet ja niiden toteutuminen Investointitavoitteet ja niiden toteutuminen Kunnan taloudellisen aseman kehittyminen Kunnan määräysvallassa oleville yhteisöille asetettujen tavoitteiden toteutuminen Tarkastuslautakunnan tarkastustoimintaan perustuvat muut havainnot Avustustenjakoperiaatteet Esteellisyyskysymykset Toiminta- ja käyttösuunnitelman vahvistaminen Hallinnon avoimuus Eriarvoinen kohtelu Henkilöstö Yhteenveto (39)

3 1 Ilomantsin kunnan hallinnon ja talouden tarkastus 1.1 Tarkastuslautakunta Ilomantsin kunnanvaltuusto on asettanut tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä varten. Lautakunta valmistelee valtuustossa päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat ja arvioi valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista sekä kiinnittää huomiota toiminnan, toimintatapojen sekä palvelujen järjestämisen tarkoituksenmukaisuuteen. Vuosittain tarkastuslautakunta laatii arviointikertomuksen talousarvion rinnalla hyödynnettäväksi ohjauksen ja toiminnan kehittämisen välineeksi. Lautakuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, joista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava valtuutettuja. Tarkastuslautakunnan jäseninä ja heidän henkilökohtaisina varajäseninään ovat toimineet: Jäsenet Varajäsenet Hassinen Taisto Karhapää Sirpa Nygrén Tuire Pesonen Tarmo Sissonen Raili Sivonen Hannu Vanhanen Taisto Martiskainen Markku Kymäläinen Pekka Kanninen Helena Puhakka Olli Sivonen Sirpa Wallén Maija Kukkonen Hilkka ( asti) Lautakunnan puheenjohtajana ja esittelijänä on toiminut Tuire Nygrén, varapuheenjohtajana Taisto Vanhanen, sihteerinä asti Ritva Kontkanen ja varalla Eija Liimatta sekä alkaen Minna Ryhänen. Lautakunnan valitsemassa työjaostossa ovat toimineet Tuire Nygrén (pj.), Taisto Vanhanen (vpj.), Taisto Hassinen, Sirpa Karhapää ja Raili Sissonen sekä sihteerinä asti Ritva Kontkanen ja varalla Eija Liimatta sekä alkaen Minna Ryhänen. 1.2 Tilintarkastus Ilomantsin kunnan tilintarkastajaksi valtuustokaudeksi on valittu JHTTyhteisö Oy Audiator Ab vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Aimo Hukkamäki asti ja sen jälkeen JHTT, HTM Pentti Tanskanen. Avustavana tilintarkastajana on toiminut KTM Taina Törrönen. Tilintarkastajat ovat osallistuneet useimpiin lautakunnan kokouksiin sekä katselmuksiin. 3 (39)

4 1.3 Esteellisyydet Esteellisyydet on otettu huomioon tarkastuslautakunnan kokouksissa sekä arviointikertomusta valmisteltaessa, jolloin esteellinen jäsen ei ole osallistunut ko. toimielimiä koskevien asioiden valmisteluun, käsittelyyn eikä päätöksentekoon. Jäsen/varajäsen Esteellisyys Taisto Hassinen Helena Kanninen Markku Martiskainen Tuire Nygrén Tarmo Pesonen Olli Puhakka Raili Sissonen Taisto Vanhanen ympäristölautakunta varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta maaseutulautakunta vapaa-aika- ja ympäristöltk:t sekä Ilomantsin Lämpö Oy perusturvalautakunta perusturvalautakunta Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalot Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalot 2 Tarkastuslautakunnan toiminta Tarkastuslautakunta on vahvistanut toimintaansa varten tarkastussuunnitelman vuosille Kullekin vuodelle on määritelty tarkastuksen painopistealueet. Vuoden 2010 painopistealueita olivat: - Kunnanhallitus - Maaseutulautakunta - Perusturvalautakunta/Sosiaalipalvelut - Tekninen lautakunta/tilahallintopalvelut ja investoinnit Talousarviossa tarkastuslautakunnan tavoitteiksi on asetettu päätösten ajantasainen seuranta, katselmukset toimintayksiköissä, kuntalaisten kuuleminen ja hallinnonalojen ja tulosyksiköiden johtajien kuuleminen. Lautakunta on kokoontunut vuoden 2010 aikana 5 kertaa ja työjaosto 6 kertaa. Arviointivuoden 2010 osalta lautakunta on kuullut: Kunnanjohtaja Markku Lappalaista 1.2. ja sekä Hallintojohtaja Hilkka Ikosta 1.2. ja sekä Perusturvajohtaja Esko Oikarista Johtava lääkäri Arto Mönttistä Tilapalveluvastaava Margit Jaatista Tekninen johtaja Olli Summalaa Sosiaalitoimen katselmus pidettiin sosiaaliosastolla sekä tutustumalla kehitysvammapalvelujen toimintakeskuksen sekä asuntolan toimintaan. 4 (39)

5 Arkistokatselmus pidettiin perehtymällä arkistotoimen ja asiakirjahallinnon voimassa oleviin periaatteisiin ja kehityksen suuntaan sekä tutustumalla hallintoosaston arkistoihin sekä keskusarkistoon. Kylätoiminnan katselmus toteutettiin siten, että tarkastuslautakunnan jäsenistöä osallistui Hattuvaaran, Käenkosken, Mekrijärven sekä Mäkikylien kylätapaamisiin helmimaaliskuussa Vuoden 2010 toiminnan arviointia varten lautakunta on seurannut systemaattisesti valtuuston, lautakuntien, YT-toimikunnan sekä kunnanhallituksen henkilöstö- ja elinkeinojaostojen esityslistoja ja pöytäkirjoja. Tilintarkastajat ovat selostaneet tarkastustyönsä etenemistä lautakunnan kokouksissa, saattaneet esille tulleita asioita tarvittaessa suoraan ao. viranhaltijoiden tietoon sekä toimittaneet tarkastuslautakunnalle seuraavat muistiot tarkastustyöstä: Talous ja toimintatilasto Maaseutulautakunta Tekninen lautakunta: Toimitilat -vastuualue Valtiolle ilmoitettujen oppilastilastojen tarkastus Kuntalaisten ja valtuutettujen tekemät aloitteet Toimeentulotukien atk-avusteinen tarkastus Teknisen toimen tositetarkastus Ilomantsin IT-tarkastus 3 Vuoden 2009 arviointikertomuksen aiheuttamat toimenpiteet Kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan vuoden 2009 arviointikertomuksen tarkastuslautakunnan valmisteleman esityksen pohjalta, merkitsi arviointikertomuksen vuodelta 2009 tiedoksi, kävi arviointikeskustelun vuodelle 2009 asettamiensa tavoitteiden toteutumisesta ja päätti olla antamatta kunnanhallitukselle ja lautakunnille evästyksiä. Arviointikertomuksen pohjalta kunnanhallitus päätti / 137 ryhtyä toimenpiteisiin, jotka ovat vuoden 2010 kuluessa edenneet tarkastuslautakunnan havainnoinnin perusteella seuraavasti: Khall 1. Tarkastuslautakunnan arviointikertomus lähetetään hallintokunnille. Arviointikertomus on toimitettu kaikille hallintokunnille. Khall 2. Hallintokuntien tulee käsitellä kokouksissaan tarkastuskertomuksessa mainitut yleiset sekä hallintokuntakohtaiset huomiot ja puutteet sekä päättää niiden johdosta tehtävistä toimenpiteistä. 5 (39)

6 Hallintokunnat ovat käsitelleet arviointikertomusta seuraavasti: Perusturvalautakunta on kokouksessaan vastannut arviointikertomuksessa esitettyihin huomioihin seuraavasti: Arviointikert. 1. Perusturvalautakunta on kokouksessaan esittänyt kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle muutoksia vuoden 2009 käyttötalousosan määrärahoihin ja tuloarvioihin. Perusturvalautakunta ei ole siten toiminut edellytetyllä tavalla, että mahdolliset talousarviomuutokset esitetään valtuustolle talousarviovuoden aikana. Erikoissairaanhoidon lopullinen lasku edelliseltä vuodelta tulee vasta helmi-maaliskuussa. Kun laskun suuruus vuodelta 2009 tuli tietoon helmikuussa, perusturvajohtaja neuvotteli hallintojohtajan kanssa mahdollisen talousarviomuutoksen esittämisestä valtuustolle. Neuvottelun jälkeen perusturvalautakunta teki muutosesityksen vielä vuoden 2010 puolella määrärahoihin. Jatkossa mahdolliset talousarviomuutokset esitetään valtuustolle talousarviovuoden aikana. Arviointikert. 2. Perusturvalautakuntaa lukuun ottamatta kehityskeskustelut ovat toimintakertomuksen perusteella toteutuneet tavoitteen mukaisesti. Joissakin perusturvan yksiköissä esimiehellä voi olla jopa alaista, joten kehityskeskustelujen käyminen tavoitteen mukaisesti ei ole toteutunut. Asia otetaan esille syksyn 2010 ensimmäisessä perusturvan esimiespalaverissa. Esimiehiä ohjeistetaan rytmittämään kehityskeskustelut siten, että ne käydään ainakin kerran kahdessa vuodessa. Arviointikert. 3. Perusturvalautakunta ei ole yltänyt muiden asukkaan kuntien keskimääräiseen kustannustasoon. Ylityksen määrä ei toimintakertomuksessa kuitenkaan ilmene. Vertailu omaan sairaanhoitopiiriin: Ilomantsi (netto /as) PKSSK (netto /as) Sosiaali- ja terveydenhuolto Sosiaalitoimi Terveydenhuolto Perusterveydenhuolto Erikoissairaanhoito Arviointikert. 4. Perusturvalautakunta ei ole ilmoittanut johtamiskoulutuksen saavutettua tasoa. 6 (39)

7 Perusturvan esimiehistä 60 %:lla on jonkinasteinen johtamiskoulutus. Ne esimiehet, joilta johtamiskoulutus puuttuu, osallistuvat syksyllä 2010 ja talvella 2011 kunnassa järjestettävään räätälöityyn esimieskoulutukseen. Arviointikert. 5. Perusturvalautakunta ei yltänyt tavoitteeseen sairauspoissaolojen osalta. Tavoite alle 10 päivää/työntekijä. Perusturvassa oli vuonna 2009 muutama pitkäaikainen sairauspoissaolojakso. Monissa yksiköissä tehdään raskasta hoitotyötä kolmessa vuorossa ja hoitohenkilökunta ikääntyy koko ajan, mikä näkyy myös sairauspoissaoloina. Hoiva- ja hoitoyksiköissä on paljon työllistettyjä työntekijöitä, jotka lasketaan kuuluvaksi vakituiseen henkilökuntaan. Aika ajoin heidän kohdalla on paljon sairauspoissaoloja, mikä näkyy tilastoissa sairauspoissaolojen määrän kasvuna. Työterveyshoitaja Hannu Ehrukaisen johdolla sairauspoissaoloihin kiinnitetään huomioita varhaisessa vaiheessa VARPU-menetelmällä. Vuoden 2011 talousarvion valmistelun yhteydessä selvitetään, onko mahdollista hoitoja hoivapuolella korvata osa työllistetyistä vakihenkilökuntaan laskettavista työntekijöistä koulutetuilla ja ammattitaitoisilla työntekijöillä. Arviointikert. 6. Perusturvalautakunnan työntekijät saivat keskimäärin 3,8 pv täydennyskoulutusta, mutta koulutus jakautui henkilöstölle epätasaisesti. Usein koulutuspäätökset tehdään työntekijän aloitteesta ja toivomuksesta. Jatkossa työntekijöitä tulee ohjata koulutukseen enemmän siitä näkökulmasta, mikä on työyksikön/työnantajan tarve lisä- ja täydennyskoulutuksesta asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Asia otetaan esille kehityskeskusteluissa ja syksyn 2010 perusturvan esimiespalavereissa. Arviointikert. 7. Palvelun kustannukset ylittivät tavoitetason. Ylityksen suuruutta ei kertomuksessa ilmoiteta. Lääkärin vastaanotolle kuntalaiset joutuivat jonottamaan tavoitetta pidempään, mutta keskimääräistä odotusaikaa ei kertomuksessa ilmoiteta. Johtamiskoulutukselle ja kehityskeskusteluille asetetut tavoitteet eivät toteutuneet ja kuntoutuksen asiakastyytyväisyyskysely jäi toteutumatta. Palvelutason kustannustason ylitys käy ilmi edellä kohdassa 3. olevasta taulukosta. Keskimääräinen jonotusaika lääkärille vuonna 2009 oli n. 21 vrk. Johtamiskoulutukseen ja kehityskeskusteluihin liittyviin arviointeihin on vastattu kohdissa 2. ja 4. Kuntoutuksen asiakastyytyväisyyskysely on jäänyt tekemättä. Kuntoutus organisoidaan uudestaan alkaen, joten asiakastyytyväisyyskysely on tarkoituksenmukaista tehdä myöhemmin. Arviointikert. 8. Toiminnot oli budjetoitu jo alunperin epärealistisesti. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan perusturvalautakunnan toiminnan suunnitteluun ja sitä vastaavaan budjetointiin tulee kiinnittää tulevien vuosien talousarviota laadittaessa aivan erityistä huomioita. 7 (39)

8 Kun talousarvioesitystä suunnitellaan ja käsitellään työntekijätasolla tulosyksiköissä ja siitä päätetään lautakunnassa, meno- ja tuloarviot on esityksessä yleensä tehty realistisella tasolla tiedossa olevan tarpeen mukaisesti. Koska hallintokuntien talousarvioesitykset pitää saada sopimaan kunnanhallituksen ja - valtuuston käsittelyssä tiettyyn raamiin, joudutaan perusturvalautakunnankin talousarvioesityksestä vähentämään toimintakuluja. Koska lähes kaikki perusturvan toiminnot ovat lakisääteisiä ja pakko järjestää, karsinnat aiheuttavat talousarviovuonna paineita määrärahojen ylityksiin. Ylitykset pyritään kattamaan ensisijaisesti joltakin toiselta menokohdalta talousarvion sisältä. Talousarviota laadittaessa ei pystytä useinkaan täydellisesti ennakoimaan, millaisia kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvia palvelutarpeita talousarviovuonna syntyy. Monia syntyviä ylityksiä (esim. erikoissairaanhoito, välttämättömät lastensuojelulain mukaiset sijaishuollot, vanhusten asumispalvelujen osto, lääkärityövoiman hankkiminen välttämättömien lääkäripalvelujen turvaamiseksi, sijaisten palkkaamiset sairauslomien ajaksi) ei pystytä kattamaan talousarvion sisältä muilta menokohdilta. Tämän johdosta on jouduttu usein esittämään vuoden aikana valtuustolle talousarviomuutos. Arviointikert. 9. Uusitun taloushallintaohjelmiston edellytyksiä hyödyntäen talousseuranta tulee saada ajantasaiseksi ja kaikkien toimintojen taloudellisuuden tarkastelu toiminnalliseksi ohjenuoraksi - potilaiden hyvinvoinnista ja palvelujen laadusta tinkimättä. Uusi taloudenhallintaohjelmisto on merkittävästi parantanut talouden seurantaa kuukausitasolla vuoden 2010 aikana. Perusturvajohtaja, tulosalueiden esimiehet ja perusturvan taloussihteeri ovat kuukausittain tarkastelleet talouden toteumaa kustannuspaikkakohtaisesti. Jos ohjelmaa saadaan kehitettyä vielä siten, että kaikki eläkemenot ja lomapalkkavaraukset kirjautuvat kuukausittain raporttiin, taloutta voi seurata vieläkin enemmän reaaliajassa. Perusturvassa on paljon henkilökuntaa ja määräaikaisia työntekijöitä vuoden aikana, joille lomapalkat maksetaan aina työsuhteen päättyessä. Jos nämä menot kirjautuvat ohjelmaan kuukausittain, talouden seurattavuus paranee. Arviointikert. 10. Lääkäriaikojen varauskäytäntö on kuntalaisen kannalta työläs, joustamaton ja perinteisissä kaavoissa pysyttelevä. Mediatri-ohjelmiston avulla käytäntöihin tulisi löytää asiakkaan tarpeet paremmin huomioivia toimintamalleja. Vuoden 2010 aikana käyttöön otettu päivystävän sairaanhoitajan vastaanottomalli on osaltaan tuonut parannusta tilanteeseen. Siitä on tullut myönteistä palautetta monelta taholta. Lääkäriaikojen varauskäytännöissä on edelleen kehittämisen varaa. Asia otetaan esille perusturvan esimiespalaverissa syksyn 2010 aikana. Arviointikert. 11. Vuodeosastoilla suoritetun tarkastuksen perusteella ilmapiiri osastoilla on lämmin ja potilaiden hyvinvoinnista huolta pitävä ja potilastyytyväisyys aivan ilmeinen. Kuitenkin henkilöstön riittävyydessä on edelleenkin aukkokohtia. Myös kuntoutuksen puute/riittämättömyys todettiin osastoilla olevien potilaiden toipumista ja omaehtoisuutta heikentäväksi tekijäksi. 8 (39)

9 Vuodeosaston henkilökunnan määrä täyttää suositusten mukaisen tason, kun huomioon otetaan työllistetyt työntekijät. Perusturvalautakunnassa on pohdittu ja tehty laskelmia mahdollisuudesta korvata työllistettyjä työntekijöitä koulutetulla ammattitaitoisella henkilökunnalla. Asia on esillä vuoden 2011 talousarvioita valmisteltaessa. Kuntoutus organisoidaan uudestaan alkaen, jolloin kuntoutuksen ammattilaisten osaamista keskitetään enemmän mm. vuodeosastolle. Arviointikert. 12. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kotihoitopalveluiden kohdentumisen tasapuolisuus tulisi selvittää ja ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimenpiteisiin. Perusturvajohtaja selvittää asian vuoden 2010 aikana kotihoidonohjaajan ja hoito- ja hoivatyönjohtajan kanssa. Arviointikert. 13. Kuntoutuspalveluihin kohdistunut kuntalaispalaute kiirehtii asiakastyytyväisyyskyselyn viiveetöntä toteutumista. Kuntoutus organisoidaan uudestaan alkaen. Lienee tarkoituksenmukaista tehdä asiakastyytyväisyyskysely sen jälkeen, kun on kertynyt kokemusta uudesta työnjaosta ja toimintamallista. Arviointikert. 14. Työaikamuodon muutos vastaamaan KVTES:iä henkilökunnan kannanotoista piittaamatta oli kuntalaisnäkökulmasta tarkasteltuna hyödyiltään kyseenalainen toimenpide. Tarkastuslautakunta suosittaa huolehtimaan asiakaspalvelun jatkuvuudesta myös lounasaikaan. Työaikamuodot on saatettu KVTES:n ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ohjeiden ja säännösten mukaisiksi, kuten on tehty lähes kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Voimassa oleva KVTES ( ) ei tunne enää muodollisen jaksotyön käsitettä. Yksiköiden tulee porrastaa työvuorotaulukot ja niihin liittyvät lepotauot siten, että asiakaspalvelu toimii tarvittaessa myös lounasaikaan. Arviointikert 15. Arvioinnin kannalta perusturvalautakunnan tavoitteenasettelu ja toimintakertomus olivat niukasti tietoa antavia kun otetaan huomioon, että perusturvan toimintoihin kuluu lähes 60 % kunnan budjetista. Tarkastuslautakunta ehdottaa erillistä tavoitteenasettelua yleis-, sosiaali-, terveys- ja vanhuspalveluille. Keväällä 2010 myös perusturvalautakunnan esimiehet osallistuivat BSC-koulutukseen. Koulutuksen antia hyödynnetään vuoden 2011 talousarvion laadinnassa. Tarkastuslautakunnan esittämä tavoiteasettelu tulosalueittain otetaan huomioon. Menestystekijöitä, arviointikriteerejä ja tavoitteita uusitaan ja tiivistetään kaikilla tulosalueilla Ympäristölautakunta on päättänyt merkitä arviointikertomuksen vuodelta 2009 tiedoksi, todeta tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esitetyt 9 (39)

10 huomiot aiheellisiksi ja korjaavana toimenpiteenä todeta, että ympäristöterveydenhuollon toiminta on siirtymässä lähitulevaisuudessa perustettavaan ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueeseen, mikä ei ympäristösuojeluun ja maa-ainesten ottoon liittyvien tehtävien työvoimavajausta kuitenkaan ratkaise. Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt merkitä tietoonsa saatetuksi arviointikertomuksen ja kunnanhallituksen esille ottamat asiat ja käsitellä sekä yleiset että varhaiskasvatus- ja koulutuslautakuntaa erikseen koskevat huomiot. Vapaa-aikalautakunta on päättänyt merkitä tiedoksi arviointikertomuksen ja kunnanhallituksen esille ottamat asiat, käsitellä sekä yleiset että vapaaaikalautakuntaa erikseen koskevat huomiot sekä todeta, että virkarakenteen selvitys on käynnissä. Maaseutulautakunta on päättänyt merkitä tietoonsa saatetuksi sekä kunnanhallituksen antamat toimintaohjeet tarkastuslautakunnan kertomuksen johdosta että tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen antaen arviointikertomukseen seuraavan vastineen: - talousarviohavainnot eivät aiheuta toimenpiteitä, - lomituspäivän hinta muodostui arvioitua suuremmaksi ja se johtui epätarkan arvion lisäksi lomituspäivien vähenemisestä, Ilomantsin pienen lomitusyksikön korkeasta kustannusrakenteesta ja osaltaan laskentaperusteiden muutoksesta, - sairauspoissaolojen korkeus selittyy lomittajakunnan korkealla keski-iällä ja ammatin raskaudella, - asiakastyytyväisyyskyselyn suorittamiselle vuonna 2009 olisi ollut perusteet tarkastuslautakunnan esittämän näkemyksen mukaisesti, - tulevassa maaseutuhallinnon uudistuksessa Joensuun seudun yhteiseen maaseutulautakuntaan tulee jäsenkuntien edustus ja mikäli isäntäkunnaksi valitaan Liperi, niin lautakunnan toimialaan kuuluu myös maatalouslomitus, - itsearvioinnin perusteellisempaan raportointiin on perusteita, - asiointiliikenteen kapasiteetti on n asiakkaan asiointikuljetusta viikossa ja sen käyttöaste on vaihdellut %:n, - asiointiliikenteen asiointiajan pidentämisen vuosille 2009 ja 2010 mahdollisti kilpailutuksen tuoma kustannussäästö, - asiointiajan pitäminen kahdessa tunnissa aiheuttaa tulevina vuosina määrärahan korotustarpeen tai jostain muusta palvelusta luopumisen. Tekninen lautakunta antoi arviointikertomuksen huomioista seuraavan selvityksen sen jälkeen kun kunnanhallitus oli merkinnyt tiedokseen muiden lautakuntien toimenpiteet ja vaatinut teknistä lautakuntaa tekemään kunnanhallitukselle selvityksen vuoden 2009 arviointikertomuksen huomioista. Arviointikert.1. Kilpailuttaminen ja hankintasopimusten teko sekä erityisesti hankintapäätösten tiedoksi saattaminen kaikille tarjouskilpailuun osallistuneille, johon asiaan tarkastuslautakunta jo vuoden 2008 arviointikertomuksessa kiinnitti huomiota, ei ole 10 (39)

11 kaikilta osin edelleenkään tapahtunut hankintalainsäädännön ja muiden säännösten mukaisesti (tilintarkastajan muistiot ja ). Hankintamenettelyjä on määrätietoisesti pyritty parantamaan koulutuksen avulla. Lautakunnan käsityksen mukaan asia on kunnossa. Toimenpiteet: Ei toimenpiteitä. Arviointikert. 2. Jo usean vuoden aikana osa valvovan viranomaisen toimenpidekehotuksista lain edellyttämien korjausten suorittamiseksi on jäänyt vaille asianmukaista huomiota (ilmastointikanavien puhdistukset, vuokra-asuntojen, keittiötilojen ja leikkikenttien korjaustarpeet, jätepisteiden siistimistarpeet). Paitsi terveydellistä ja toiminnallista haittaa laiminlyönnit ovat kuormittaneet tarpeettomasti heikosti resursoitua valvovaa viranomaista. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan laiminlyönneillä on ollut merkittävä rooli myös teknisen ja ympäristötoimen yhteistyöongelmissa. Valvovan viranomaisen toimenpidekehotukset on huomioitu. Työt järjestellään kiireysjärjestyksen ja resurssien puitteissa muiden työmaiden lomassa. Asetettujen toteuttamisaikataulujen kireydestä johtuen osa töistä on viivästynyt. Kaikkea ei voi tehdä samanaikaisesti. Lisäksi on huomattava, että osa korjauskehotuksista on suuruusluokaltaan sellaisia, ettei niitä voi tehdä ilman ko. kohteeseen myönnettyä investointimäärärahaa. Näissä tapauksissa on odotettava seuraavaa talousarviokäsittelyä. Ilmanvaihtokanavien puhdistukset ja säädöt on otettu erityistarkkailuun. Vuokratalojen (Vuokra-Kannel I, Vuokra-Hutut, Keskuskoulun rivitalot) osalta työt on tehty. Samoin kuin Keskuskoulun ruokalan, päiväkotien, Pogostan yläkoulun, Kahverin ja Vanhan apteekin osalta. Terveyskeskuksen IV-kanavien nuohous on lähes valmis. Vuosien varrella kertyneet viiveet saatetaan ajan tasalle ja tulevaisuudessa määräaikojen noudattaminen otetaan osaksi kehitettävää kiinteistönhoitoa (huoltokirjat). Työtehtävien kirjo kiinteistöjen hoidossa ja kunnossapidossa on moninainen ja työmaita tulee eteen nopeasti ja yllättäen, joten valvovan viranomaisen kokema laiminlyönti pääsee syntymään jo ihan resurssien puutteesta johtuen. Tilannetta ei ole ainakaan helpottanut kiinteistönhoitoresurssien karsiminen. Toimenpiteet: Järjestelmällistä työtä jatketaan resurssien sallimassa tahdissa. Valvontaviranomaiselta toivotaan keskusteluja toteuttajan kanssa ennen liian kireiden määräaikojen asettamista. Näin aikataulutavoitteet ehkä saadaan realistiselle tasolle. Arviointikert. 3. Risujen, oksien ja käsittelemättömän puutavaran vastaanottopistettä on käytetty väärin, koska alueen käyttöä on valvottu puutteellisesti. Ns. risujenpolttopaikalla sattui yksi väärinkäytös. Ruhkarannalta kuljetettuja rakennusten purkujätteitä oli ehditty kiellosta huolimatta polttaa vähäisiä määriä. Tätä tapausta lukuun ottamatta alueen käyttö on ollut asiallista. Toimenpiteet: Ei toimenpiteitä. 11 (39)

12 Arviointikert. 4. Pogostan yläasteella (ent. Parppein koulu) vuonna 2007 tapahtuneen tulipalon jälkihoito on jäänyt kesken ja vakuutuskorvaukset saamatta. Väite ei pidä paikkaansa. Vakuutusehtojen mukaista omavastuuosuutta lukuun ottamatta kaikki vakuutuskorvaukset on saatu. Toimenpiteet: Suositus tarkastuslautakunnalle selvittää asiat niiltä tahoilta, jotka ko. asiat tuntevat. Arviointikert. 5. Teknisen lautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat ovat tiedollisesti erittäin niukkoja ja valtaosa liiteaineistoista jaetaan lautakunnan jäsenille taustamateriaalina, joka ei ole valtuutettujen ja kuntalaisten saatavilla. Asiantila heikentää demokratian toimivuutta, kuntalaisten tiedonsaantia sekä mahdollisuuksia valvoa lautakunnan ja erityisesti delegoidulla vallalla toimivien viranhaltijoiden päätöksentekoa. Teknisen lautakunnan esityslista- ja pöytäkirjakäytäntö on kaikille hallintokunnille annetun ohjeistuksen mukainen. Toimenpiteet: Ei toimenpiteitä. Kunnanhallitus antoi selvityksen vuoden 2009 arviointikertomuksen huomioista omalta osaltaan seuraavasti: a. Kunnanhallitus osallistuu Pohjois-Karjalan kuntatyöpaikkojen kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin kehittämishankkeeseen. Hankkeen aikana on laadittu eri hallintokuntien edustajien kanssa Ilotuki -ohje aktiivisesta varhaisesta puuttumisesta. Näin pyritään lisäämään työhyvinvointia ja vähentämään sairauspoissaoloja. b. Kunnassa on aloitettu tämän vuoden syksyllä esimieskoulutus. Tämän koulutuksen jälkeen esimiesten koulutustavoite toteutuu. c. Kunnanhallitus on tietoinen muutamien keskeneräisten asioiden valmistelusta. Kuitenkin on otettava huomioon esimerkiksi asuntojen vuokraustoiminnan monitoimijuus ja laajuus eli selvityksiä ja päätöksiä pitää tehdä kunnanhallituksen antamien konserniohjeiden perusteella muuallakin. Kunnanhallitus toivoo, että työryhmiltä ja hallintokunnilta tulisi selkeät ja yksimieliset asiakirjat ohjeiden ja määräysten antamiseksi kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston päätöksillä. Näin vältyttäisiin päällekkäisiltä ja työläiltä valmisteluprosesseilta. d. Lautakuntien talousarvioesitykset liitteineen lähetetään valtuutetuille taustamateriaaliksi. Kunnanhallituksen esityslistalla on luettelo esitetyistä muutoksista lautakuntien talousarvioesityksiin. Lautakunnat huomioivat muutokset käyttösuunnitelmia hyväksyessään. e. Julkiset asiat ovat julkisia, mutta yritysten asioista osa on käsiteltävä valmisteluvaiheissa ei-julkisina tai salaisina. 12 (39)

13 f. Kunnanhallitus halusi selvittää kuorma-auton hankinnassa valtuuston päättämän määrärahamuutoksen jälkeen, että kalusto on tarkoituksenmukainen teknisen toimen tehtäviin. Khall 3. Hallintokuntien tulee seurata jatkuvasti käyttösuunnitelmiensa toteutumista siten, että luvattomia määrärahan ylityksiä eikä tuloarvion alituksia synny. Käyttösuunnitelmien toteutumisesta on raportoitava säännöllisesti ao. toimielimelle. Toimielinten on sopeutettava käyttösuunnitelmat siten, että vuoden aikana esille tulevat uudet tarpeet voidaan toteuttaa annetuilla määrärahoilla. Mahdolliset talousarviomuutokset tulee hakea ajoissa ja esitykset on tehtävä talousarviovuoden kuluessa. Talousarviomuutokset on haettu ajoissa eikä merkittäviä luvattomia määrärahojen ylityksiä tai tuloarvion alituksia ole syntynyt. Arviointivuoden 2010 aikana uusitun taloushallintajärjestelmän ansiosta taloustilanteesta on raportoitu toimielimille paremmin kuin aikaisempina vuosina. Khall 4. Hallintokuntien esimiesten tulee koko kuntaa koskevan tavoitteen mukaisesti pitää kehityskeskustelut alaisten kanssa vähintään kerran kahdessa vuodessa. Kehityskeskustelujen viivettä on useimmissa hallintokunnissa pystytty kuromaan umpeen. Khall 5. Hallintokuntien tulee talousarvion laadinnan yhteydessä kiinnittää enemmän huomiota tavoitteiden asettamiseen. Tavoitteet tulee asettaa siten, että vuodelle 2015 asetetut koko kuntaa koskevat tavoitteet saavutetaan. Hallintokunnat ovat entistä paremmin paneutuneet tavoitteiden asettamiseen talousarvion laadinnan yhteydessä, mutta valtuuston koko kuntaorganisaatiolle hyväksymät tavoitteet ovat monelta lautakunnalta jääneet ottamatta huomioon niiden asettaessa omia tavoitteitaan. Tältä osin hallintokuntien tavoitteet ovat olleet heterogeenisiä ja tavoitteiden toteutumisen seuranta tarkastuslautakunnalle työlästä. Khall 6. Viranhaltijoiden päätökset tulee jatkossa pitää nähtävillä samalla tavalla kuin toimielinten pöytäkirjat. Toimielin tekee viranhaltijapäätöksien nähtävillä pidosta vuoden alussa päätöksen. Toimielimet perusturva- ja maaseutulautakuntaa lukuun ottamatta ovat keväällä 2011 tehneet viranhaltijapäätösten nähtävillä pitoa koskevat päätökset. Ympäristölautakunta velvoitti kaikki viranhaltijapäätökset nähtävänä pidettäviksi. Muut ko. päätöksen tehneet lautakunnat jättivät nähtävänä pidon tarpeellisuuden viranomaisen omaan harkintaan. 13 (39)

14 Khall 7. Kunnanhallitus seuraa arviointikertomuksen pohjalta tehtyjen toimenpiteiden toteutumista. Hallintokuntien tulee toimittaa mennessä kunnanhallitukselle/valtuustolle selvitykset hallintokunnan toimenpiteiden toteuttamisesta sekä muista arviointikertomuksen huomioista. Teknistä lautakuntaa lukuun ottamatta hallintokunnat ovat toimittaneet määräajassa kunnanhallituksen pyytämät selvitykset, jotka kunnanhallitus on merkinnyt tiedoksi ja Aikaisempien arviointikertomusten huomiot Toimielimet ovat keskimäärin varsin aktiivisesti ja viiveettä ryhtyneet toimenpiteisiin, joiden tarpeellisuuteen tarkastuslautakunnat ovat aikaisempien vuosien arviointikertomuksissaan kiinnittäneet huomiota. Asioita, joissa edelleen on toimenpiteitä vaativia puutteita, ovat mm. - konserniohjaus/kunnan edustajien evästäminen - ympäristötoimen resurssivaje - jätehuoltomääräyksien täytäntöönpano - viiveetön puuttuminen tilojen kunnostustarpeisiin - kilpailuttamiskäytännöt. 5 Toiminnallisten tavoitteiden asettaminen 5.1. Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet Kaikkia toimielimiä sitova talousarviotavoite oli valtuuston päättämä käyttötalousosa bruttomääräisenä. Investointiosa oli määrärahan ja tuloarvion osalta sitova seuraavasti: - irtaimen omaisuuden osalta toimielimittäin investointisuunnitelman mukaisesti - kiinteän omaisuuden osalta hankkeittain, joihin investointisuunnitelmassa oli merkitty S-kirjain - muun kiinteän omaisuuden osalta tehtäväalueittain investointisuunnitelman mukaisesti. Kunnanhallitukselle annettu sitova tavoite oli rahoitusosan pitkäaikaisen lainan lisäyksen määrä. Hallintokunnille talousarviossa annetut tavoitteet olivat sitovia hallintokuntatasolla Toiminnan yleiset tavoitteet Taloussuunnitelman ja vuoden 2010 talousarvion perusteella kunnanvaltuusto asetti 36 koko kuntaorganisaatiota koskevaa tavoitetta. Tavoitteissa on edistytty seuraavasti: Asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella 80 % vastaajista on tyytyväisiä peruspalveluihin. 14 (39)

15 Suunnitellun mukaisesti asiakastyytyväisyyttä on kartoitettu ja asetettu tavoite todettu saavutetuksi kunnanhallituksen taloushallintopalveluissa, maaseutupalveluissa, perusturvan yleispalveluissa ja hammashuollossa sekä sivistystoimen kouluterveyspalveluissa. Tavoitteeksi asetettu tyytyväisten määrä toteutui myös uimahallikyselyssä, jonka vapaa-aikalautakunta toteutti, vaikka kartoitus ei talousarvion 2010 suunnitelmiin sisältynytkään. Pääosin vastaajat ovat olleet tyytyväisiä myös perusturvan lastensuojelupalveluihin, jonka asiakastyytyväisyyskyselyyn vastanneiden määrät jäivät kuitenkin alhaisiksi. Teknisen lautakunnan suunnittelema liikuntapaikkojen laatua kartoittava kysely jäi toteuttamatta. Vain varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta ilmoittaa esimerkiksi kelpaavalla tavalla tyytyväisten määrän täsmällisesti (93,6 %). Asiakastyytyväisyyskyselyiden kehittämistarve, johon tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota vuoden 2009 arviointikertomuksessa, ei ole toimintakertomuksen perusteella johtanut toimenpiteisiin. Kehittämistarvetta korostavat osastojen resurssivajaukset sekä viiveet kyselyjen toimeenpanossa. Keskitetysti vuosittain hoidettu ja satunnaiselle kuntalaisotokselle suunnattu kysely todennäköisesti antaisi pienemmällä työpanostuksella luotettavampaa ja vertailukelpoisempaa tietoa palvelutason arvioinnin pohjaksi (vrt. Arviointikertomus 2009 s. 26) Taloussunnittelun yhteydessä palveluiden kysyntä tasapainotetaan ja ennakoidaan. Päätellen hyvin onnistuneesta talouskurista sekä negatiivisen kuntalaispalautteen vähäisestä määrästä palvelutarpeen ennakointi näyttää onnistuneen vähintäänkin kohtuullisesti Tonttivarantoa on yli 5 vuoden tarvetta vastaavasti. Lukumääräisesti tavoite on toteutunut, mutta laadullisesti tilanne ei ole kehittynyt parempaan suuntaan Asuin- ja elinympäristö on viihtyisä ja turvallinen ja asukkaista tyytyväisiä on 80 %. Tavoitteen toteutumista on mahdotonta arvioida toimintakertomuksen perusteella, koska asiaa valottavaa asiakaskyselyä ei ole vuodelle 2010 asetettujen tavoitteiden joukossa. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kuntamme asuin- ja elinympäristö on varsin turvallinen ja viihtyisäkin. Etenkin kirkonkylän alueella on kuitenkin kohteita, joiden viihtyisyyttä olisi pienillä toimenpiteillä helppoa parantaa. 15 (39)

16 5.2.5 Laajakaistayhteydet kattavat 95 % kunnan pinta-alasta. Kolme vuotta sitten rakennettu langaton laajakaistaverkko toimii kohtalaisen hyvin, mutta tavoitteessa saada nopea laajakaistayhteys Ilomantsiin ei ole edistytty. Valtion lupaamasta korkeasta avustusosuudesta ja useammasta tarjouskierroksesta huolimatta yksikään alan yritys ei ole tarjoutunut rakentamaan Ilomantsin alueelle valokuituyhteyksiin tukeutuvaa nopeata laajakaistaverkkoa Kuntalaisilla asiointimahdollisuus joukkoliikennettä hyödyntäen ainakin kerran viikossa. Useimpien kuntalaisten kohdalla mahdollisuus kerran viikossa tapahtuvaan asiointiin kuntakeskuksessa joukkoliikennettä käyttäen on tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan olemassa, vaikka asiaa ei maaseutulautakunnan toiminnalleen asettamien tavoitteiden joukossa enää ollut. Edellisvuonna kahdeksi tunniksi kasvatettu odotusaika on saanut palvelun käyttäjiltä myönteisen vastaanoton Tiestön kunnossapito on ympärivuotista. Kuntaorganisaation vastuulla olevien kaavateiden hoito on ympärivuotista ja kustannuksiltaan Pohjois-Karjalan kuntien keskitasoa, mutta valtion vastuulla olevien teiden hoidon taso on huolestuttavasti heikentynyt. Tiehoitokuntien ylläpitämien teiden kunnossapidon taso vaihtelee suuresti ja edellyttäisi kunnalta pohdintaa mahdollisuudesta korottaa tiestön kunnossapitoon varattua avustusmäärärahaa Rautatieyhteys on kunnossa raskaalle liikenteelle. Rautatieyhteys on olemassa, mutta Ilomantsi-Joensuu rataosan vaatima perusparannushanke Heinävaara-Ilomantsi osuudelle ei ole toteutunut Yritysneuvonnan piirissä on vähintään 94 yritystä. Tavoite ei ole toteutunut. Yritysneuvonnan piirissä olleiden yritysten määrä on laskenut. Vuonna 2009 neuvonnan piirissä oli 86 ja vuonna yritystä Vuosittain perustetaan vähintään 9 uutta yritystä. Tavoite on toteutunut. Uusia yrityksiä on perustettu 20 kpl. Samaan aikaan 21 yritystä on lopettanut toimintansa Kunnan talouden ylijäämä on 0. Tavoite on toteutunut. Järjestelyerien jälkeen vuoden 2010 tilinpäätös on ylijäämäinen. Kumulatiivinen ylijäämä on 4,7 milj.. 16 (39)

17 Kehittämishankkeiden nettomenot vuosittain ovat korkeintaan 30 /asukas. Tavoite on toteutunut. Kehittämishankkeiden nettomenot olivat 10,56 /asukas. Tarkastuslautakunta kyseenalaistaa mahdollisimman pienen kehittämismäärärahan soveltuvuuden pitkän aikavälin tavoitteeksi Palvelujen kustannustaso vastaa Pohjois-Karjalan kuntien keskitasoa ottaen huomioon Ilomantsin erityisolosuhteet. Tavoitteen toteutumisen kattava arviointi ei ole toimintakertomuksessa annettujen tietojen perusteella mahdollista. Vuosittain tehtävä, tuoreisiin tilinpäätöstietoihin perustuva arviointi ei käytännössä onnistu, koska vertailutiedot valmistuvat viiveellä. Tulevina vuosina toimintakertomukseen olisi hyvä liittää vertailu edellisten vuosien kustannustasosta suhteutettuna olosuhteiltaan vertailukelpoisiin Itä-Suomen kuntiin Avoimeksi julistettuihin virkoihin ja toimiin saadaan vähintään yksi pätevä hakija. Kaikkiin avoimiin tehtäviin ei ollut yhtään pätevää hakijaa Ennenaikaisten eläköitymisten määrä on alle 1 % vakinaisen henkilöstön määrästä. Tavoite ei aivan toteutunut. Työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden osuus oli 1,8 % vakinaisesta työvoimasta Työntekijöistä yli 97 % on päteviä. Perusturvassa tavoite on toteutunut. Kunnanhallituksen alaisissa toiminnoissa päteviä on >95 % ja sivistystoimessa 93,3 %. Teknisessä työntekijöiden pätevyys ei ollut vuodelle 2010 asetettujen tavoitteiden joukossa Yrittäjäkyselyn perusteella Ilomantsi yltää 50 kiinnostavimman kunnan joukkoon. Yrittäjäkyselyä ei vuonna 2010 toteutettu Ilomantsin kunta saa myönteistä julkisuutta kerran kuukaudessa. Tarkastuslautakunta arvioi tavoitteen toteutuneen. Vuoden 2010 aikana kunta on saanut myönteistä julkisuutta selvästi aikaisempia vuosia enemmän Toiminnasta vapautuneista tiloista ei aiheudu kustannuksia. 17 (39)

18 Tavoite ei ole toteutunut. Tyhjistä tiloista on teknisen lautakunnan raportin perusteella aiheutunut vähäisiä kustannuksia. Kustannusten tarkempi taso ei toimintakertomuksesta ilmene Tiloista on vajaakäytössä alle 10 %. Muiden kuin yritystilojen osalta tavoite on toteutunut. Yrityskäytössä olevien tilojen osalta vuoden 2010 tavoite oli < 20 %, joka on myös toteutunut Johtamiskoulutus on 98 prosentilla esimiehistä. Koko kunnan osalta tavoite ei ole vielä toteutunut. Esimiehiä kunnassa on 31. Heistä 15 on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon ja 13 osallistuu maakuntakorkeakoulun järjestämään esimieskoulutukseen vuosina Sairauspoissaoloja on keskimäärin vähemmän kuin 10 päivää/työntekijä. Tavoite on toteutunut. Sairauspoissaoloja oli työntekijää kohden keskimäärin 8,6 päivää Työhyvinvointikyselyn tulos on vähintään hyvä (3). Henkilöstöraportissa esitellyn kyselyn perusteella keskimääräinen työhyvinvointi on vuodesta 2008 jonkin verran heikentynyt ja samaa tasoa kuin vuonna Hallintokuntakohtaisissa toimintakertomuksissa vain kunnanhallitus ja sosiaalitoimi ilmoittaa tavoitteen toteutuneen. Tavoitteen toteutumisen mittaaminen koko kuntaorganisaation osalta ei onnistu, koska työhyvinvointikyselyssä käytetty mittaristo poikkeaa tavoitteenasettelusta Kaikki kehityskeskustelut on käyty kertaalleen kahden vuoden aikana. Perusturvatointa lukuun ottamatta kehityskeskustelut on käyty hallintokunnissa tavoitteen mukaisesti Vähintään kaksi ryhmää ja 10 henkilöä palkitaan vuosittain. Tavoite toteutui reilusti. Keväällä 2011 palkittiin 41 työntekijää, jotka vuoden 2010 loppuun mennessä olivat palvelleet kuntaa 10, 20 ja 30 vuotta. Heidän lisäkseen palkittiin 12 erityisen ansioitunutta työntekijää. Vapaapäivillä on palkittu tiimejä ja tiimimäisiä ryhmiä Jokainen työntekijä saa täydennyskoulutusta vähintään 2 päivää vuodessa. 18 (39)

19 Tavoite ei toteutunut. Vain sivistysosaston työntekijät saivat tavoitteenmukaisesti koulutusta (3,23 pv/työntekijä). Talous- ja hallinto-osastolla määrä oli keskimäärin 1,77, perusturvassa 1,71 ja teknisellä 1,41 pv/työntekijä Omaehtoista koulutusta hankkii vähintään 10 työntekijää vuosittain. Tavoite toteutui erinomaisesti. Henkilöstöraportin perusteella yli 20 työntekijää on hankkinut omaehtoista koulutusta Seudullisesti ja maakunnallisesti tuotetaan verkostoyhteistyönä enemmän kuin 25 palvelua. Tavoite on todennäköisesti toteutunut, mutta seudullisesti ja maakunnallisesti tuotettuja palveluita ei toimintakertomuksesta ole eriteltävissä Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyön itsearvioinnin keskimääräinen arvosana on parempi kuin 8. Koko kuntaorganisaation osalta tavoite kaikesta päätellen toteutui, mutta toimielinten välillä oli suuria eroja. Lautakuntien itsearviointi, josta keskimääräinen arvosana tältä osin on johdettu, ei kysymyksenasettelultaan ole aivan onnistunut luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyön arvioinnin pohjaksi Ilomantsia edustavat seutuvaltuustossa varsinaiset jäsenet. Tavoite toteutui. Ilomantsia on edustanut seutuvaltuustossa kaksi kunnanvaltuutettua Maakunnallisissa tehtävissä Ilomantsia edustaa enemmän kuin 6 luottamushenkilöä. Tavoite ei aivan täyttynyt AKO-ohjelmatyöhön Ilomantsi osallistuu jatkuvasti. Tavoite toteutui. KOKO ohjelmaksi muuttuneen ohjelmatyön ohjausryhmässä Ilomantsia on edustanut kunnanjohtaja Yhteiskuntasuhteissa ollaan kosketuksissa vähintään viiteen tahoon. Tavoite on toteutunut erinomaisesti Palveluketjujen ydinprosessit on kuvattu yli 90 prosenttisesti. Palveluprosessit on kuvattu perusturvassa, teknisessä toimessa ja sivistystoimessa eli tavoite ei vielä ole aivan toteutunut. 19 (39)

20 5.3. Toimielinkohtaiset tavoitteet ja niiden toteutuminen Talousarvion toteutuminen Toimintatuottojen toteuma oli 7,894 milj., joka on 0,945 milj. alkuperäistä talousarviota ja 0,556 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toimintakuluja on kertynyt 42,466 milj., joka ylittää alkuperäisen talousarvion 0,543 milj. euroa, mutta alittaa 0,259 milj. eurolla muutetun talousarvion. Toimintakatteeksi on muodostunut 34,528 milj. euroa, joka on 0,446 milj. euroa alkuperäistä talousarviota parempi ja 1,490 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toteutunut vuosikate 1,997 milj. euroa on 0,747 milj. euroa alkuperäistä talousarviota ja 1,791 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Vuosikate 1,997 milj. euroa riittää 1,512 milj. euron suunnitelmanmukaisiin poistoihin. Rahoitusosan talousarvion mahdollistama 3,5 milj. euron pitkäaikainen laina on nostettu ja suunnitelman mukaisesti on lainoja lyhennetty 0,880 milj. euroa. Investointeihin varatusta 3,801 milj. euron määrärahasta käytettiin 3,080 milj. euroa Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnan toiminta on vastannut asetettuja tavoitteita sekä pysynyt talousarvion puitteissa. Kulut ja nettomenot olivat 6,4 % (2 102 ) budjetoitua pienemmät. Tarkastuslautakunta asetti työlleen 8 määrällistä tavoitetta. Niistä 5 on toteutunut. Kuulemiskertoja oli 10, mutta kuultuja viranhaltijoita vain 6 tavoitteeksi asetetun 10 asemasta. Lautakunnan kokousten määrä oli pienempi, mutta työjaoston kokouksia oli enemmän kuin suunniteltiin. Työjaoston toiminta on toimintamuotona vakiintunut ja hyväksi havaittu. Kuntalaiset ovat entistä aktiivisemmin tuoneet tarkastuslautakunnalle esityksiä kohteista, joiden hoitoa eivät pidä lain- tai tarkoituksenmukaisena. Lautakunnan itsearvioinnin kattavuus oli 100 %. Heikoimman arvosanan sai väittämä Tarkastuslautakunnan ja viranhaltijajohdon roolit ovat selvät ja välit hyvät ja luottamukselliset. Sanallisissa arvioissa korostuivat toisaalta edistyminen lautakunnan kehittämiskohteikseen ottamissa asioissa ja toisaalta ongelmat, jotka johtuivat siitä, ettei lautakunnan tehtävää kuntaorganisaatiossa ymmärretä tai haluta ymmärtää. 20 (39)

21 Kunnanhallitus Kunnanhallitus on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 5,9 % ( ) ennakoitua suuremmat ja kulut 9,1 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 11,6 % ( ) ennakoitua pienemmiksi. Luottamustoimihallinnon nettokustannukset alittivat talousarvion 40,2 % ( ), kunnanjohtajan ja yhteistoimintamenot 3,5 % (6 638 ), yhteispalvelumenot 5,7 % ( ), työllistämiskustannukset 30,8 % ( ), ruokapalvelumenot 3,4 % ( ) ja elinkeinojen kehittämismenot 13,5 % ( ). Nettokustannukset ylittivät talousarvion ATK-menojen osalta 9,9 % ( ) ja kaavoituksen osalta 43,5 % (2 175 ). Toimintakertomuksen perusteella kunnanhallitukselle oli asetettu 16 toiminnallista tavoitetta. Näistä toteutui 11. Työterveyshuollon kustannukset kaksinkertaistuivat, koska vuoden aikana purettiin kahden työterveyshoitajan voimin edellisen vuoden jonoja. Aterian hinta oli 4 % tavoitetta korkeampi. Esimiehistä vasta joka toisella oli johtamiskoulutus tavoitteen ollessa 70 %. Sairauspoissaoloja oli muutaman pitkäaikaisen sairausloman johdosta hieman tavoitetta enemmän. Täydennyskoulutuksen määrä/työntekijä jäi 12 % alle tavoitteen. Muina havaintoinaan kunnanhallituksen toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: - Kunnanhallitus on menestyksellisesti kannustanut hallintokuntia talouskuriin sekä kiitettävällä tavalla tarttunut useisiin pitkäaikaisiin ongelmiin kuten Pääskynpesä, Pogostan Vuokratalot Oy, työhyvinvointi, vapaa-aikatoimen ja teknisen toimen organisaatiouudistukset, viranhaltijapäätösten julkipano. - Riittämättömästi kunnanhallitus on paneutunut tiedottamaan valmisteluun tulevista asioista etenkin tilanteissa, joissa kuntalaisilla voidaan ennakoida olevan asioista voimakkaita ja ristiriitaisia mielipiteitä ja/tai joissa kumppanina on yrityssalaisuuteen vetoava yrittäjä. - Ympäristön käyttöön liittyvien asioiden valmistelu on ollut puutteellista ja epätasapuolista. Siitä huolimatta, että elinkeinolliset hyödyt ohittavat kunnanhallituksen arvoasteikolla ympäristöhaitat, päätöksenteon valmistelussa myös hankkeiden toteuttamisesta mahdollisesti aiheutuvat ympäristöhaitat on selvitettävä ja niiden on oltava päätöksentekijöiden tiedossa asiaa ratkaistaessa. - Työhyvinvointikyselyn tulokset kaipaavat tarkempaa analyysia heikentymisen syistä: onko taustalla yhteiskunnassa vallitseva tilanne, kunnassa vuonna 2010 toimeenpantu tiukka talouskuri vai jokin muu syy, johon kunnan omilla toimenpiteillä on mahdollista vaikuttaa. 21 (39)

22 - PTTK-sopimus, jonka puitteissa Ilomantsin kunta on sitoutunut hankkimaan kaikki kunnan tarvitsemat tietohallinto ja tekniikkapalvelut Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskukselta vuosina sekä tehnyt ICT-laitteistojen ja ohjelmistojen siirtosopimuksen ja sitoutunut hankkimaan kaikki laitteistot ja ohjelmistot kokonaispalveluna samalta toimijalta vuosina , on kilpailulainsäädännön voimassaollessa sekä kuntatoimijoiden erityistarpeiden osalta riskialtis sopimus, jonka seurantaan ja jatkotoimia varten kunnanhallituksen tulisi hankkia ulkopuolista riippumatonta erityisosaamista. Samaa asiantuntemusta voitaisiin hyödyntää tietoturva-asioiden auditoinnissa, johon tilintarkastusraportissa kiinnitettiin huomiota. - Kunnan toimielimet myöntävät monenlaisia, hyvin kirjavasti säädeltyjä avustuksia, joista avustukseen saantiin oikeutetuilla kuntalaisilla ja yhteisöillä on riittämättömästi tietoa. Avustusjärjestelmien järkeistäminen edellyttäisi kunnanhallitukselta koordinoivia toimenpiteitä. Vrt. kappale Kunnan vuosien ja vuosikymmenien kuluessa vastuulleen ottamien tehtävien kartoittaminen ja vastuuttamisen ajantasaistaminen toimielimille tai järjestöille edellyttäisi kunnanhallitukselta toimenpiteitä (esim. muistomerkit, veneilyreitit, luontopolut). Kunnanhallituksen itsearvioinnin kattavuus oli 50 %. Numeerisen arvion perusteella olennaisia muutoksia aikaisempaan ei ollut todettavissa. Itsearvioinnin perusteella kunnanhallituksen jäsenten työtyytyväisyys on varsin hyvä. Sanalliset arviot on toimintakertomuksessa tiivistetty kahteen virkkeeseen, joissa lueteltiin onnistumiset ja epäonnistumiset substanssikysymyksissä. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa kunnanhallituksen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuneen hyvin Maaseutulautakunta Maaseutulautakunta on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 2,9 % (2 921 ) ennakoitua suuremmat ja kulut 12,1 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 8,4 % ( ) alkuperäistä talousarviota ja 16,8 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. Maaseututoimen nettomenot alittivat talousarvion 1,7 % ( ), kylätoimintamenot 15,1 % (6 350 ) ja joukkoliikennemenot 38,8 % ( ). Nettomenot ylittivät talousarvion lomatoimen osalta 10,7 % (4 592 ) ja kimppakyytiliikenteen osalta 4,7 % (582 ). Toimintakertomuksen perusteella maaseutulautakunnalle oli asetettu 9 toiminnallista tavoitetta. Niistä 8 toteutui ja useat ylittäen selvästi tavoitteen (toimintakate, täyden- 22 (39)

23 nyskoulutukseen osallistuneiden määrä, sairauspoissaolot sekä valitusten määrä). Työhyvinvoinnin tasoa ei maaseututoimen osalta toimintakertomuksessa ilmoitettu. Muina havaintoinaan maaseutulautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: - lomituspalvelujen jo siirryttyä ja maaseutuviranomaistehtävien myöhemmin siirtyessä Liperin vastuulle maaseututoimella säilyvistä tehtävistä erityistä huomiota tulee kiinnittää kylätoiminnan kannustamiseen ja kylien vireyden ylläpitämiseen siinä mitassa kuin se kunnan toimin on mahdollista. Maakunnallisten toimijoiden vetämien kyläprojektien anti on syytä tarjota kylille, mutta pitäen samalla huolta siitä, että kylien omaehtoinen ja omista lähtökohdista nouseva toiminta ei kuihdu pois, kun oman kylän ulkopuolella suunniteltu toimintamalli tuodaan kaikille kylille samanlaisena. Maaseutulautakunnan tulisi pyrkiä luomaan ilomantsilaisten kylien keskinäiselle yhteistoiminnalle nykyistä houkuttelevammat puitteet. Maaseutulautakunnan itsearvioinnin kattavuus oli 57 % ja kyselyyn vastanneet jäsenet olivat numeerisen arvioinnin perusteella hyvin tyytyväisiä lautakuntansa toimintaan. Sanallisista vastauksista nousi esiin huoli kylätoiminnan tilasta innokkaiden toimijoiden puuttumisen vuoksi. Kokonaisarvionaan maaseutulautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa maaseutulautakunnan onnistuneen tehtävässään olosuhteet huomioon ottaen hyvin Perusturvalautakunta Perusturvalautakunta ei toimintatuloilla ja menoilla arvioituna onnistunut pysymään muutetunkaan talousarvionsa puitteissa, mutta kehityksen suunta oli oikea. Ylitystä oli vain kymmenesosa vuoden 2009 ylityksen määrästä. Toiminnan tuotot ylittivät muutetun talousarvion 3,1 % ( ) ja alkuperäisen talousarvion 7,3 % ( ). Toiminnan kulut olivat 1,3 % ( ) suuremmat kuin muutettu talousarvio sekä 3,9 % ( ) suuremmat kuin alkuperäinen talousarvio. Nettomenot olivat 1,0 % ( ) muutettua talousarviota ja 3,3 % ( ) alkuperäistä talousarviota suuremmat. Nettomenojen ylitys kohdentui terveyspalveluihin, jossa nettomenot ylittyivät 2,0 % ( ) sekä yleispalveluihin, ylitys 2,9 % ( ). Sosiaalipalvelujen nettomenot alittivat talousarvion 0,1 % (3 714 ) ja vanhuspalvelut 1,1 % ( ). Toimintakertomuksen perusteella koko perusturvalautakunnalle oli asetettu 18 toiminnallista tavoitetta. Tavoitteista 11 toteutui. Lääkärin vastaanotolle jonotusaika oli 1,5-kertainen tavoitteeseen nähden. Kaikkiin avautuneisiin tehtäviin ei ollut hakijoita. Suoritehintojen nousu oli kaksinkertainen tavoitteeseen verrattuna. Johtamiskoulutettujen määrä oli tavoitetta alhaisempi. Sairauspoissaoloja oli 2 % yli tavoitteen ja täydennyskoulutusta työntekijät saivat 15 % alle tavoitteen. 23 (39)

1.1 Tarkastuslautakunta...3. 1.2 Tilintarkastus...3. 1.3 Esteellisyydet...4 ... ... 4.1. Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet...9

1.1 Tarkastuslautakunta...3. 1.2 Tilintarkastus...3. 1.3 Esteellisyydet...4 ... ... 4.1. Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet...9 ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTI- KERTOMUS toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2009 Sisällysluettelo 1. Ilomantsin n kunnan hallinnon ja talouden tarkastus.........3

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus Mäntyharju Pöytäkirja 1/2016 1 (12) Aika 05.04.2016, klo 09:05-11:00 Paikka Terveyskeskuksen kokoushuone Sopukka Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Kuntatekniikka Tulosalue huolehtii kunnallistekniikan, liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien sekä taajaman liikenneja viheralueiden ja kunnosta.

Kuntatekniikka Tulosalue huolehtii kunnallistekniikan, liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien sekä taajaman liikenneja viheralueiden ja kunnosta. Toiminta-ajatus Ilomantsin rakennettu ympäristö on hyvin hoidettu ja viihtyisä. Sisäisille asiakkaille annettavilla palveluilla tuetaan kunnan peruspalveluiden tuottamista. Toiminta-ajatus tulosalueittain

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2015 Kokousaika: 18.5.2015 klo 13.00-16.00 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla.

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla. Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Kalla Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Arviointikertomus

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 38 Sivistyslautakunta No 28.10.2009 4/2009. Pelkosenniemen koululla, käsityöluokka

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 38 Sivistyslautakunta No 28.10.2009 4/2009. Pelkosenniemen koululla, käsityöluokka PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu 38 No 28.10.2009 4/2009 KOKOUSAIKA Keskiviikkona 28.10.2009 kello 14.00 14.55 KOKOUSPAIKKA Pelkosenniemen koululla, käsityöluokka SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Varsinaiset

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista / 3/

Muonion kunta Esityslista / 3/ Muonion kunta Esityslista / 3/2016 Kokouskutsu 12.5.2016 Tarkastuslautakunnan kokous Aika to klo 16.30 Paikka Valtuustosali Kutsutut Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Juha Särkijärvi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 1/2017 Kokousaika: 2.2.2017 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/ 2/ (8) Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja. Pentti Reponiemi Tarja Salo Teuvo Tolvanen

Muonion kunta Esityslista/ 2/ (8) Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja. Pentti Reponiemi Tarja Salo Teuvo Tolvanen Muonion kunta Esityslista/ 2/2014 1 (8) Tarkastuslautakunnan kokous Aika ti klo 16.00 Paikka kunnantalo, valtuustosali Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Timo Liikavainio varajäsen Pentti Reponiemi

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 SISÄLLYS 1. TALOUTTA OHJAAVAT SÄÄNNÖKSET... 3 1.1. Kuntalaki... 3 1.2. Hallintosääntö ja konserniohjeet... 3 1.3. Täytäntöönpano-ohjeet... 3 2. TALOUSARVION NOUDATTAMINEN...

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 Tarkastuslautakunta 2013 2016 PÖYTÄKIRJA 3/2014 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 25.4.2014 klo 9.00 13.05 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Myllykoski Satu puheenjohtaja Naakka

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 4/2016 Kokousaika: 5.9.2016 klo 13.00 15.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2015 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2015 Kokousaika: 20.4.2015 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 5/2015 Kokousaika: 16.11.2015 klo 13.00 15.40 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA Esityslista KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015

KIHNIÖN KUNTA Esityslista KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015 Esityslista KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015 Perusturvalautakunta Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 07.09.2015 klo 17.00 Kunnanviraston kokoushuone Kärkelä Pilvi Yli-Kujala Minna Aittoniemi Helena

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015. 07.09.2015 klo 17.00 17.55

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015. 07.09.2015 klo 17.00 17.55 KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6 / 2015 Perusturvalautakunta Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet 07.09.2015 klo 17.00 17.55 Kunnanviraston kokoushuone Kärkelä Pilvi Aittoniemi Helena Kohtala Paavo

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 15.11.2017 klo 13:00 PAIKKA Sodankyläntie 1 A KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 16 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 17 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMISTOIMET

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 4/ (8) Tarkastuslautakunta Aika , klo 14:08-16:06. Yhtenäiskoulun atk-luokka.

Mäntyharju Pöytäkirja 4/ (8) Tarkastuslautakunta Aika , klo 14:08-16:06. Yhtenäiskoulun atk-luokka. Mäntyharju Pöytäkirja 4/2016 1 (8) Aika 10.05.2016, klo 14:08-16:06 Paikka Yhtenäiskoulun atk-luokka Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan tarkastus 20 Arviointikertomus

Lisätiedot

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009 Ulkoinen tarkastus Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala 1 Kuntaorganisaation valvontajärjestelmä OMAEHTOINEN VALVONTA ULKOINEN VALVONTA valtuuston alainen Tavoitteiden arviointi JHTT tilintarkastus

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013 Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2009-2012 Pöytäkirja 3/2013 Kokousaika: 15.5.2013 klo 13.00-14.50 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Risto Björn, puheenjohtaja Erkki Ojala, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa

Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015»

Lisätiedot

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä.

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2016 Kokousaika: 13.4.2016 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Tarkltk 6.5.2019 5 LIITE 1 1 (6) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten

Lisätiedot

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012 salainen 31 11.06.2013 195 18.06.2013 Tilintarkastuskertomus 2012 Khsal 31 Tarkastuslautakunta 42 5.6.2013 ja kunnanjohtaja ovat laatineet vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka sisältää toimintakertomuksen,

Lisätiedot

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080.

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080. HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-17:20 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet

TARKASTUSVIRASTO. Johtoryhmä TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet TULOSBUDJETTI 217 1(5) Johtoryhmä.1.217 TARKASTUSLAUTAKUNNAN JA -VIRASTON TULOSBUDJETTI 217 Tarkastuslautakunnan ja -viraston tavoitteet Valtuusto on asettanut tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden

Lisätiedot

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2013 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 Kokousaika 23.2.2012, kello 18.00 19.30 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Seppälän nuorisotalo Löppönen Markku, puheenjohtaja

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS. ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANKA 15.5.2014 47

ARVIOINTIKERTOMUS. ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANKA 15.5.2014 47 ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2013 Toiminnallisten ja

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hall. 01.04.2014 Valt. 29.04.2014 1 Voimaantulo 01.07.2014 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 5/2016 Kokousaika: 16.11.2016 klo 13.15 16.20 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Tekninen lautakunta 29.02.2016 AIKA 29.02.2016 klo 17:00-17:40 PAIKKA Kirkonkylän palo- ja pelastusasema KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO No 1/2016. KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1

KUNNANVALTUUSTO No 1/2016. KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANVALTUUSTO No 1/2016 KOKOUSAIKA 07.03.2016 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1 2 3 4 5 1 6 2 7 8 Kokouksen

Lisätiedot

MUUT SAAPUVILLA OLLEET Mikkonen Mika tilintark. 15.00-16.00. ja päätösvaltaiseksi.

MUUT SAAPUVILLA OLLEET Mikkonen Mika tilintark. 15.00-16.00. ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA 1/2015 Tarkastuslautakunta KOKOUSAIKA 31.03.2015 klo 15.00 17.10 KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto SAAPUVILLA OLLEET Kivisaari Markku puh.johtaja JÄSENET Marttinen Timo jäsen Väisänen Raija jäsen MUUT

Lisätiedot

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA AIKA 30.5.2018 klo 9:00 13:04 PAIKKA Kunnanvirasto kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN 2017 25 TILINTARKASTUKSESTA 18 HEINÄVEDEN KUNNAN

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 19.6.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 Toteutuma toukokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin toukokuun kirjauksista 19.6.2017.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Pöytäkirja 5/ LAPINJÄRVEN KUNTA TARKASTUSLAUTAKUNTA KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3

SISÄLLYSLUETTELO. Pöytäkirja 5/ LAPINJÄRVEN KUNTA TARKASTUSLAUTAKUNTA KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 5/2011 1 SISÄLLYSLUETTELO ASIAT SIVU 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 4 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN VALMISTELU

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 TILINTARKASTUSKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJA. TERVON KUNTA Perusturvalautakunta. Jääskeläinen Tanja, varapj. Kekkonen Kyllikki

KOKOUSPÖYTÄKIRJA. TERVON KUNTA Perusturvalautakunta. Jääskeläinen Tanja, varapj. Kekkonen Kyllikki Perusturvalautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro/vuosi Sivu 1 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET Jäsen Paikalla Varajäsen Paikalla Tarvainen Maarit, pj. Huttunen Tuula Jääskeläinen

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma 2017-2021 1. Yleistä Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Lisätiedot

Lappajärven kunnan talousarvio 2018 ja taloussuunnitelma Kunnan investoinnit joudutaan kattamaan lainarahalla.

Lappajärven kunnan talousarvio 2018 ja taloussuunnitelma Kunnan investoinnit joudutaan kattamaan lainarahalla. Kunnanhallitus 245 04.12.2017 Kunnanhallitus 250 11.12.2017 Lappajärven kunnan talousarvio 2018 ja taloussuunnitelma 2018-2020 Kh 04.12.2017 245 valmistelija: hallintojohtaja Päivi Huhtala Hallintokunnat

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS SISÄLLYSLUETTELO: 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA... 2 1.1. Kokoonpano... 2 1.2. Tehtävät, toiminnan tarkoitus sekä tavoitteet... 2 1.3. Yhteys tilintarkastajaan...

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 87 Sivistyslautakunta 27.10.2015. Kokousaika 27.10.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 87 Sivistyslautakunta 27.10.2015. Kokousaika 27.10.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 87 Kokousaika 27.10.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 75 76 77 78 79 80 81 82 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

EHDOTETUT MUUTOKSET HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖÖN. 6 Pöytäkirjan pitämistä koskeva 6 voidaan kumota tarpeettomana.

EHDOTETUT MUUTOKSET HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖÖN. 6 Pöytäkirjan pitämistä koskeva 6 voidaan kumota tarpeettomana. HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TA- LOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ (Kvsto 28.3.2007) 6 Lautakunnan kokouksissa pöytäkirjaa pitää lautakunnan sihteeri. EHDOTETUT MUUTOKSET HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖÖN

Lisätiedot

Lauta-/johtokunnan pöytäkirjanote toimitetaan talouspalveluihin

Lauta-/johtokunnan pöytäkirjanote toimitetaan talouspalveluihin HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015 TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ke 29.4.2015 klo 14.00 16.54 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu. Kokouspäivä SIVISTYSLAUTAKUNTA

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA Sivu. Kokouspäivä SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSLAUTAKUNTA 26.03.2013 12 ASIALISTA KOKOUSAIKA Tiistaina 26.03.2013 klo 18.00 19.13 KOKOUSPAIKKA Pelkosenniemen koululla KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä no Sivu Asia 10 14 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/ 4/ (5) Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja. Pentti Reponiemi Tarja Salo Teuvo Tolvanen

Muonion kunta Esityslista/ 4/ (5) Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja. Pentti Reponiemi Tarja Salo Teuvo Tolvanen Muonion kunta Esityslista/ 4/2015 1 (5) Tarkastuslautakunnan kokous Aika ti klo 16.30 Paikka valtuustosali Läsnä Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Juha Särkijärvi varapuheenjohtaja Pentti Reponiemi jäsen

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA. Sivistyslautakunta. Kokousnumero 2/2018 Aika Tiistai klo Kunnanhallituksen kokoushuone

KIVIJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA. Sivistyslautakunta. Kokousnumero 2/2018 Aika Tiistai klo Kunnanhallituksen kokoushuone ESITYSLISTA Kokousnumero 2/2018 Aika Tiistai klo 17.30 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone Henkilötiedot on poistettu Kuntalain 140.1 :n nojalla KOKOUSKUTSU 20.03.18 Kunnanhallituksen kokoushuone Nro

Lisätiedot

4 SIVISTYSLAUTAKUNNAN TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA JA INVESTOINNIT

4 SIVISTYSLAUTAKUNNAN TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA JA INVESTOINNIT Sivistyslautakunta 75 26.09.2017 Sivistyslautakunta 82 09.10.2017 Sivistyslautakunta 4 30.10.2017 4 SIVISTYSLAUTAKUNNAN TALOUSARVIO 2018 JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2020 JA INVESTOINNIT SIVLTK 75 Valmistelija:

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2012 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO:

KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO: KIHNIÖN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKER- TOMUS SISÄLLYSLUETTELO: TARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA... 2 Kokoonpano... 2 Tehtävät ja toiminnan tarkoitus... 2 Yhteys tilintarkastajaan... 3 Toimintamuodot...

Lisätiedot